Budućnost| Literatura

DOBRO, SRBADIJO, ISPIRAJ USTA, MANJE ĆE TI SMRDETI!

nurudin RSS / 01.02.2013. u 23:11

ILI, SRBLJANOVIĆKA NIJE GADURA ONA JE PISAC!

528828_414806121934466_275513421_n.jpg


Čovek ima jedan život i važno je da ga živi pošteno. Posle toga možda ima nešto, a možda dođe samo gusti mrak. A samo od te lične bruke ili poštenja zavisi da li će ti neko nekad zapaliti sveću, da ti svetli u tom mraku, ili će ti na grobu zapišavati koprive. Kad u Srbiji poštenje postane brend, onda će to biti nešto.

Biljana Srbljanović


 

На питање ко је Биљана Србљановић најчешће можемо добити одговор – па она наркоманка што је Добрицу Ћосића назвала злим старцем, и што мрзи Србе, а  подржава хомосексуалце. Насловне стране Србљановићка може испунити само ако је ухапшена, или ако дирне у наше старозаветне „Јеремијаде“ – систематско унижење „оца нације“ већ јој обезбеђује популарност о каквој ни Покојна Милева не може да сања. Усташе наши, усташе двераши – па свако по један камен на Биљану – ко већи камен, том већа „плаћа“. И све то „за крст часни и слободу златну“. У име Христа и светосавља палацају језицима фрустрирани родољуБци, политички параноЈици, како би у свеопште малограђанско лудило унели дашак трулежи. Пошто је Каладонт скуп, онда им Биљана послужи да исперу уста – добро, Србадијо, испирај уста, мање ће ти смредти. Пошто је нормално да у срБским „Породичним причама“ тата бије маму, а да родитељи бију децу – тако је потпуно нормало да свог неистомишњеника назовеш – издајником, страним плаћеником, курвом која се продала за мале паре. Лакше је позабавити се Биљаниним животом, него ли сопственим – мање боли. Огуглали смо на општи смрад и трулеж, па нам свака свежина дође као непријатност – као промаја од које можемо да се укочимо. Биљана је често предмет разговора „сеоских момака“ који не би мрднули из својих паланки да им није било служења војног рока. Разноразни звераши и „дрводеље“ седећи испред задруга претресају државну и светску политику, па успут докаче и Биљану – јер им је на увце шанула да им смрди из уста и да није лоше понекад опрати зубе, јер могу дуже трајати.

Ко има ушу чуће – само се бојим да смо и без ушију остали.

Признајем, понекад полемички искључив дискурс каратеристичан за Србљановићку запара и мени уши – нисам разумео, а и даље не разумем њено поређење Лили Марлен и Марша на Дрину – мени лично не би сметало да се на крају Бечког концерта одсвира Лили, као што ми није сметало ни када се на концерту у УН свирао Марш. Плашим се, можда постајем аутистичан – можда не чујем оно што би требало чути. Наравно, можда није пристојно једног старца назвати „злим“, али је још мање пристојно да старац одлучује о будућности која није његова. Међутим, није овде проблем у старцу, већ у старцима који су били идеолошки „светионици“ генерацијама младих људи који мрзе Хрвате, Албанце, Бошњаке, а да при том нису упознали ниједног Хрвата, Албанца или Бошњака. Метафизичка и митолошка мржња – сеју је где год стигну, а она се као и сваки коров прима и опстаје. Погрешно време, страци нису били – још увек постоје, још увек трују младе генерације учећи их како треба волети и најгорег Србина, јер је Србин.

Докле бре, тровачи, докле?

Биљана је наша промаја, она удара in medias res – изазива главобољу, мучи старце, продужава им несанице, подсећа их на трауме из детињста – па пошто још није смишљен лек против промаје, онда је најбоље затворити двери, а Биљану линчовати и протерати.

Опште националну хистерију потпомогну медији, јер је наша „бара“ и сувише мала, а насловну страну тешко можете испунити – пошто су старлете баш тих дана, кад је Биљана проговорила, биле обучене. Кажу, и најгора реклама је најбоља реклама – само се поставља питање да ли је Србљановићки таква реклама потребна. У Србији која је чула за Ћосића, иако већина СрБчади Ћосића није читало, јер су његове књиге дебеле, која о светосављу и хришћанству зна таман толико колико и они матине пророци (разни наши образовци чији су „мозгови“ националистички постројени) – треба рекламирати Србљановићку.

Србљановићка је писац, драмски писац и то тренутно један од најуспешнијих у Срба. То мали број СрБчади зна – ја бих још додао – Србљановићка је родољуб, патриота – „она љуби род свој“, просветитељка и визионар чији ћемо језик разумети у времену будућем.
Космполитизам светосавски, истрајност Доситејева. Можда прејако поређење, али ја тако видим Биљану – лучоноша.

За своје драмско стваралаштво добила је нагаде које носе имена угледних српских писаца – Јоаким Вујућ, Слободан Селенић, добитница је пет Стеријиних награда. Добитница је награде немачког часописа Theater heute за најбољег иностраног писца у позоришној сезони 2005/2006. и Европске награде за нову позоришну уметност (Premio-Europa per il Teatro) у Солуну. Њене драме играју широм Европе и белог света.


Кога то уопште занима?

Ето, чудна ли чуда – занима мене, па сам решио да се позабавим Биљаниним драмама. Мислим да она то заслужује.

Рад треба да штампам, па ћу на блогу изнети само краћи резиме, не замерите, блоговатељи.

Досадашње драмско стваралаштво Биљане Србљановић може се систематизовати у две тематске целине.    

Прву тематску целину чине драме које карактерише политичка ангажованост и оштра критика савременог друштва – Пад, Београдска триолигија, Супермаркет и Америка, други део. Драме Пад и Београдска триологија баве се драматичним трагањем за личним и друштвеним идентитетом у судбоносним раздобљима новије српске историје. Србљановићка не прихвата травестиране колективистичке интерпретације националне историје, већ се суочава са стварношћу преиспитивањем представа о себи и сопственом народу. Међутим, подједнако оштро Србљановићка критикује и заблуде европског и америчког друштва у драмама Супермаркет и Америка, други део – подвргавајући снажној иронијској деконсрукцији актуелне социјалне вредности Запада, Европе и Америке. Док у Супермаркету демистификује визију блажене Европе и своју политичку оштрицу усмерава ка постнационалистичкој Европи и неолибералним предрасудама Запада, у драми Америка, други део ауторка разобличава амерички сан сликајући „уљуђену“ дехуманизацију америчког друштва након 11. септембра 2001.

 

Синтагма породичне приче најбоље ће послужити за именовање другог тематског циклуса у оквиру драмског стваралаштва Биљане Србљановић. Реч је о драмама које проговарају о личним проблемима савременог човека као што су породични и међугенерацијски односи и сукоби. У драмама Породичне приче, Скакавци, Барбело, о псима и деци, и Није смрт бицикло (да ти га украду) – Србљановићева је заинтересована превасходно за живот различитих породица, за односе старих и младих и способност њиховог међусобног разумевања. У овом тематском циклусу доминира интимна димензија савременог човека, док је политичка димензија у другом плану (или је у потпуности потиснута). Опседнута кућним темама, како и сама наглашава, Биљана Србљановић проблематизује однос генерација – родитеља и деце која старе, а не одрастају, која симболично убијају своје родитеље који се не предају и грчевито држе <...>. Кућне теме су специфичан драмски оквир који је послужио ауторки да на један субверзиван и нов начин уведе у позориште неке старе метафизичке теме као што су усамљеност, старење, потреба за љубављу, живот који је својеврсно одлагање смрти, па и саму смрт.

У циклуса драма Биљане Србљановић које се баве „породичним причама“ средишни проблем лежи у судару низа претпостављених и међусобно непомирљивих вредности; сукоб који се не може завршити споразумно. Проблем заправо настаје јер постојеће породичне вредности почивају на некој имплицираној универзалној основи, која се не преиспитује. Наиме, темељне породичне вредности обавезују неписаним и метафизичким законима све чланове породичне заједнице. Наравно, тако конструисане вредности претендују да постану универзалне, а самим тим и ауторитативне. Универзално је у драмама Биљане Србљановић затворена категорија која a priori одбија сваки захтев за укључење новог и другачијег. Родитељи су представници универзалних вредности, па самим тим и „ауторитет“. Деца која старе, а не одрастају у грчевитој су борби са појмом ауторитета и универзалног, јер друштвена стварност и културолошка матрица – која детерминише њихову свест – критику и преиспитивање универзалног и ауторитета препознаје као негацију и оспоравање истих. Међутим, да би деца коначно одрасла, неопходан је један вид преиспитивања, али не породичних вредности и ауторитета родитеља већ унапред датих или утемељујућих премиса на којима су те вредности конструисане – дакле, преиспитивање свеопштег друштвеног система.

Слика породице је пројекција читавог друштва чије се стање рефлектује на најинтимније сфере породичног живота. Као неизбежна последица неуравнотеженог друштвеног система долази до раслојавања и распадња породице. И родитељи и деца најинтимнијим делом свога бића желе да успоставе блискост у међусобним односима; ликови у драми чезну за љубављу и пажњом – али их удаљава потрага за личним идентитетом и застрашујућа себичност која је по мишљењу Србљановићке одлика сваке генерације. Нико не мисли ни на оног пре ни на оног после себе, јер ни на њега самог нико није мислио. Без извесне будућности, у борби са прошлошћу која је својеврсна хронологија разочарења и промашених илузија, ликовима остаје само садашњост оптерећена изгубљеним надама у којој се међусобно стрве фрустрирани пред чињеницом да ништа не могу променити. То су ликови без стварности, који иза себе ништа неће оставити, па самим тим неће бити ни упамћени.

 

 

Дакле, Србљановићка пише и о општељудским темама – није пуки „плаћеник“ и ангажовани драмски писац који има за циљ да попљује Србију. Пише о болештинама српског друштва и породице, не болештине ради, већ исцељења ради. Сетимо се, ни Т. Ман није писао „Чаробни брег“ да би славио болест. Наравно, и Ман је био протеран од „стараца“, као што хоће да протерају и Биљану.

 

Е, па, тровачи – драме у руке, па кад испирете уста Биљаном, бар да пљувачка не буде бљунтава. 

 

 Душан БлагојевићKomentari (223)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 23:59 01.02.2013

...

preteruješ sa tim velikim slovima,
smanji malllo:)

biljana je ok.
nurudin nurudin 00:08 02.02.2013

Re: ...

AlexDunja
За тебе !
AlexDunja AlexDunja 00:13 02.02.2013

Re: ...

Алекс, је л' знаш ону причу/виц о великим речима...

ne, ne znam taj vic,
i iskreno ne kapiram ni vic,
ni naslov velikim slovima, ni tvoju potrebu
da blogerima objasniš da je biljana dobar pisac.

ako postoji grupa ljudi na svetu
koja je toga svesna, to su blogeri b92.
bar na nas ne bi trebalo da vičeš.
nurudin nurudin 00:24 02.02.2013

Re: ...

bar na nas ne bi trebalo da vičeš.


Није ми била намера да вичем, поготову не на блогере.


У сваком случају, хвала на сугестији.
Прихватићу за следећи блог.
Што се тиче драма, сигуран сам да блог читају и они који нису блогери, а нисам баш сигуран да је и свим блогерима јасно.

Виц бришем, пошто овако осакаћен нико ваљда и не може да скапира.
dragan7557 dragan7557 10:28 02.02.2013

Re: ...

AlexDunja
preteruješ sa tim velikim slovima,
smanji malllo:)

biljana je ok.

Odsutna da!

Prisutna, instant konflikt.

cerski
jeca92 jeca92 18:09 02.02.2013

Re: ...

biljana je ok.

Alex slazem se , kratko i jasno. Potrebna je, drago mi je sto ne odustaje i pored svega..
G r o f G r o f 22:09 02.02.2013

Re: ...

AlexDunja
Алекс, је л' знаш ону причу/виц о великим речима...

ne, ne znam taj vic,
i iskreno ne kapiram ni vic,
ni naslov velikim slovima, ni tvoju potrebu
da blogerima objasniš da je biljana dobar pisac.

ako postoji grupa ljudi na svetu
koja je toga svesna, to su blogeri b92.
bar na nas ne bi trebalo da vičeš.


jbt...jel nurudin izveo performans sa ubijanjem malih slatkih zeka?
Šta sve blogeri nisu objašnjavali i niko ih nije spalio na lomači.
...a što se tiče gadure, kurve, narkomanke i strane plaćenice, SUPER JE.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:16 02.02.2013

Re: ...

Што се тиче драма, сигуран сам да блог читају и они који нису блогери, а нисам баш сигуран да је и свим блогерима јасно.


Garant nije svim blogerima jasno. Samo se nadam da ima onih koji drame Biljane Srbljanović čitaju i gledaju a nisu blogeri.

Mogu da razumem animozitet koji osećaš prema pljuvačima, samo, najveći deo njih više je za žaljenje. I oni su žrtve onih koji su ovakvu "pljuvaču" atmosferu u zemlji stvorili. E, prema njima, zlim starcima i njima sličnim, tu bih i ja upotrebio isti ton, kao i ti.
nurudin nurudin 23:40 02.02.2013

Re: ...

Potrebna je, drago mi je sto ne odustaje i pored svega..


Потребна нам је промаја, а Биљана, као што рекох, јесте наша промаја.
nurudin nurudin 23:44 02.02.2013

Re: ...

.
a što se tiče gadure, kurve, narkomanke i strane plaćenice, SUPER JE.


nurudin nurudin 23:49 02.02.2013

Re: ...

aleksandarkarisik

I oni su žrtve


Тачно, жртве "злих стараца", који вребеју из буџака ко хајдуци.
Е, па ово је мој мали глас против стараца који одлучују о будућности која није њихова.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:01 02.02.2013

Dve BS

Ne bi bilo zgoreg da se razdvoje dva ugla iz kojih posmatraš i pišeš o BS.
Jedno je BS kao dramska spisateljica, a drugo BS kao javna, često i politički angažovana, ličnost.

Donekle sam "upoznao" obe BS. Kao dramsku spisateljicu gledajući njene drame ("Amerika, drugi deo" i "Skakavci", dakle po jednu iz svakog ciklusa), a kao javnu ličnost čitajući i komentarišući njene blogove, slušajući "Peščanik" i sl.

O BS kao dramskoj spisateljici svoje je rekla i kritika i publika. Kao deo te publike ja mogu samo reći da "Amerika, drugi deo" na mene nije ostavila naročiti utisak, ali "Skakvci" jesu.

Međutim, kada o BS govore svi oni koje si ti, nurudine, pobrojao oni o njoj ne govore kao umetnici, ne govore o njenim dramama, već o njenim javnim nastupima, o onome šta je ona izjavila o drugim ljudima i pojavama u Srbiji. I tu, očito, nastaje problem.

BS je u svojim nastupima, gotovo po pravilu, provokativna, često i ekstremna, ne štedi one o kojima govori. Naravno, ona ima pravo na svoje stavove, a i na način i stil kako će ih izneti u javnosti. To izaziva iste ili još žešće reakcije na suprotnom polu, kod pripadnika radikalno desne opcije.

Meni je ovde na blogu zasmetala njena netolerantnost, odbijanje da se čuje drugačije mišljenje, suprotni stavovi. Mislim da se ne može biti borac za tolerantno društvo, a istovremeno u raspravama odbacivati drugačije mišljenje, a pogotovo ne odstranjivati (banovati, brisati..) svakog ko drugačije misli.
nurudin nurudin 00:18 02.02.2013

Re: Dve BS

Vojislav Stojković

Donekle sam "upoznao" obe BS. Kao dramsku spisateljicu gledajući njene drame ("Amerika, drugi deo" i "Skakvci", dakle po jednu iz svakog ciklusa), a kao javnu ličnost čitajući i komentarišući njene blogove, slušajući "Peščanik" i sl.


Мени лично смете што се о Биљани више зна ово друго, и јаче одзвања, него чињеница да је успешан писац. И сматрам да је једно са другим повезано, тачније то сам осетио и на сопственој кожи. Због тога што је Биљана рекла то и то, због тога што је ухапшена, због бла, бла, бла...није пожељно да се раде њени текстови.
А кад се ураде -- онда дрвље и камење. Можда то није тако у Београду, али у унутрашњости јесте. Нико не гледа да ли је представа добра, већ шта могу по жутој штампи да прикупе о Биљани, како би се обрачунали са свим учесницима пројекта -- наравно, сви се аутомстски прогласе за издајице, за ширење неморала...

Ми морамо да научимо да раздвајамо ствари које је неопходно раздвојити, ако не бисмо то чинили, па ко би проучавао Е. Паунда?

Meni je ovde na blogu zasmetala njena netolerantnost, odbijanje da se čuje drugačije mišljenje, suprotni stavovi. Ne može se biti borac za tolerantno društvo, a u raspravama odbacivati drugačije mišljenje, a pogotovo ne odstranjivati (banovati, brisati..) svakog ko drugačije misli.


Ту сте у праву, и сам сам рекао да је њен полемички дискурс врло напет, готово увек -- и сам понекад немам слуха, али...
Што се тиче забрана, искрено, неким људима и није грех забранити да изнесу своје "мишљење". :)
dragoljub92 dragoljub92 00:22 02.02.2013

Re: Dve BS

Што се тиче забрана, искрено, неким људима и није грех забранити да изнесу своје "мишљење". :)

kakav greh,treba im zabraniti i da misle
nurudin nurudin 00:30 02.02.2013

Re: Dve BS

dragoljub92

kakav greh,treba im zabraniti i da misle


Ако је њихово мишљење уопште последица процеса мишљења. :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:10 02.02.2013

Re: Dve BS

Мени лично смете што се о Биљани више зна ово друго, и јаче одзвања, него чињеница да је успешан писац.


Pa logično je da se više zna za BS javnu ličnost koja se petlja u politiku nego za BS pisca.
Ona se kao političarka obraća daleko većem broju ljudi, i to u domenu (politika, javni život) u kom skoro svi imaju stav koji zastupaju i brane, i u kom se skoro svi osećaju pozvanim da komentarišu.
U drugom domenu (BS dramski pisac) komunicira sa manjim brojem ljudi a i među njima je dosta onih koji su samo pasivni konzumenti.

Nije čudno što se BS više zna to drugo, to je sasvim oćekivano i normalno, i ako smatraš da je njen politički angažman zasenio njeno spisateljsko delo za to treba da okriviš nju samu.
8c_competizione 8c_competizione 01:20 02.02.2013

Re: Dve BS

ako je neko otvoreni (klero)fasista, jel to znaci da ima pravo da se javno izjasnjava?

ako svakom izgovorenom recju vredja nekog drugog, to mu je "pravo" dato demokratijom i slobodom govora?

to se zove zamena teza i zloupotreba slobode govora

ako odbija tudje glupave i zatucane "argumente", nikakvom naukom niti logikom osnovane, to je onda odbijanje da se cuje drugacije misljenje? tu govora o misljenju nema, jer da ima, o mnogim stvarima ona ne bi morala javno da razlaze

nurudin nurudin 01:28 02.02.2013

Re: Dve BS

Nije čudno što se BS više zna to drugo, to je sasvim oćekivano i normalno, i ako smatraš da je njen politički angažman zasenio njeno spisateljsko delo za to treba da okriviš nju samu.


Па нисам баш сигуран колико је очекивано и нормално да се нечије драмско стваралаштво и рад дискриминише због политичких ставова и друштвеног активизма.


U drugom domenu (BS dramski pisac) komunicira sa manjim brojem ljudi a i među njima je dosta onih koji su samo pasivni konzumenti.


То је несумњиво, али и ти конзументи, априори имају гард према њеном стваралаштву -- наравно, не желим да генерализујем.

Pa logično je da se više zna za BS javnu ličnost koja se petlja u politiku


Камо срећа да се више људи налик Биљани петља у политику.
nurudin nurudin 01:51 02.02.2013

Re: Dve BS

8c_competizione

ako odbija tudje glupave i zatucane "argumente", nikakvom naukom niti logikom osnovane, to je onda odbijanje da se cuje drugacije misljenje?Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Ко је овде шта мислио? Ако је уопште неко мислио, шта је последица мишљења? :(
freehand freehand 03:10 02.02.2013

Re: Dve BS

Мени лично смете што се о Биљани више зна ово друго, и јаче одзвања, него чињеница да је успешан писац. И сматрам да је једно са другим повезано, тачније то сам осетио и на сопственој кожи

To zavisi od samog njenog dela.
Па нисам баш сигуран колико је очекивано и нормално да се нечије драмско стваралаштво и рад дискриминише због политичких ставова и друштвеног активизма.

Da li to podrazumeva i Dobricu Ćosića i njegovo delo?
milisav68 milisav68 10:18 02.02.2013

Re: Dve BS

8c_competizione

ako odbija tudje glupave i zatucane "argumente", nikakvom naukom niti logikom osnovane, to je onda odbijanje da se cuje drugacije misljenje? tu govora o misljenju nema, jer da ima, o mnogim stvarima ona ne bi morala javno da razlaze

Očigledno nisi pratio/čitao blog b92, kad ga je Biljana "uredjivala".


kukusigameni kukusigameni 10:19 02.02.2013

Re: Dve BS

Vojislav Stojković
To izaziva iste ili još žešće reakcije na suprotnom polu, kod pripadnika radikalno desne opcije.

Bojim se da je ovo loš naziv.

Predlažem wannabe radikalno desna opcija.
dragan7557 dragan7557 10:57 02.02.2013

Re: Dve BS

Braćela:
BS je u svojim nastupima, gotovo po pravilu, provokativna, često i ekstremna, ne štedi one o kojima govori.

A što je osobina vrlo adolescentnih, nesigurnih i traumatizovanih osoba, koje i pored odmaklih godina nisu u stanju da shvate da je život uzimanje i davanje, a ne, ma bila i verbalna, borba na život i smrt u društvenoj areni, iz koje borbe oni moraju po svaku cenu da izađu kao pobednici.

U vezi sa pojmom provokativnost u socio-lingvistici se razlikuju dva modela ponašanja, vezana za provokativnost.

Provocative

Thought provoking

Provokative,

sam već deskriptovao kao asocijalan, egocentričan, agresivan model ponašanja diktiran usvojenom nekulturom ponašanja.


Thought provocative

je pozitivan društveno poželjan, konstruktivan model koji vodi ka dijalogu na civilizovan način, u kom modelu učesnici u konfliktu ne ponašaju kao ovnovi na brvnu ili gladijatori u borbi na život i smrt u nekoj verbalnoj areni, već pokazuju razumevanje za tuđe stavove a rukovode se ciljem razmene mišljenja a ne direktnim sukobom, kom obojci kom opanci.

cerski
Inner Party Inner Party 11:30 02.02.2013

Re: Dve BS

nurudin

Мени лично смете што се о Биљани више зна ово друго, и јаче одзвања, него чињеница да је успешан писац.


To je problem same spisateljice.

Možda to tebi smeta, ali fakt je da to ni najmanje nije problem onih koji o BS sude. Niko BS ne vuče za uši da se svako malo izblamira nekom zaista glupom izjavom, koja (naravno) izazove reakcije - razmne, ali i one druge.

Ona daje izjave jer želi da izazove reakcije, to je valjda svima jasno, no pošto se radi o odrasloj i zreloj osobi niko joj nije kriv što se njoj te reakcije ne čine adekvatnim.

BS je ta koja je za isključivsot i jednoumlje - ona je ta koja ni najmanje ne trpi kritiku ili drugačije mišljenje - a ne oni koji je kritikuju.

PS

I takodje, BS je namanje pozvana da se zgražava nad tvrdim rečnikom njenih oponenata. Jeste da je žensko, ali njen jezik je daleko od damskog.
Inner Party Inner Party 11:33 02.02.2013

Re: Dve BS

8c_competizione
ako je neko otvoreni (klero)fasista, jel to znaci da ima pravo da se javno izjasnjava?
ako svakom izgovorenom recju vredja nekog drugog, to mu je "pravo" dato demokratijom i slobodom govora?


DA!
8c_competizione 8c_competizione 12:37 02.02.2013

Re: Dve BS

Očigledno nisi pratio/čitao blog b92, kad ga je Biljana "uredjivala".


oh, da, bio i pratio

i ne vidim nicega spornog u njenim nastupima na Blogu
nurudin nurudin 12:40 02.02.2013

Re: Dve BS

freehand

Da li to podrazumeva i Dobricu Ćosića i njegovo delo?


Наравно да подразумева. У томе је и поента. Вредност Ћосићевог књижевног дела не сме да умањи Ћосићева идеологија.

Ћосић има значајно књижевно дело, а његов активизам је ствар приватног избора.


Мени лично смете што се о Биљани више зна ово друго, и јаче одзвања, него чињеница да је успешан писац. И сматрам да је једно са другим повезано, тачније то сам осетио и на сопственој кожи

To zavisi od samog njenog dela.


Можда је већи проблем што је код нас читаније жута штампа од било ког књижевног дела.
milisav68 milisav68 12:50 02.02.2013

Re: Dve BS

8c_competizione


oh, da, bio i pratio

i ne vidim nicega spornog u njenim nastupima na Blogu

Očigledno nisi, jer bi znao da je imala opciju moderatora, pa je brisala i prepravljala tudje komentare.
nurudin nurudin 12:51 02.02.2013

Re: Dve BS

milisav68

Očigledno nisi pratio/čitao blog b92, kad ga je Biljana "uredjivala".


Та врста Биљанине полемичке искључивости јесте проблематична, али искључивост друге стране може да буде не само проблематична, већ и опасна.
nurudin nurudin 13:01 02.02.2013

Re: Dve BS

A što je osobina vrlo adolescentnih, nesigurnih i traumatizovanih osoba, koje i pored odmaklih godina nisu u stanju da shvate da je život uzimanje i davanje, a ne, ma bila i verbalna, borba na život i smrt u društvenoj areni, iz koje borbe oni moraju po svaku cenu da izađu kao pobednic


Да, можда можемо да тумачимо Биљанина "полемичка пуцања" као израз инфантилности, али постоје и мишљења да је полемичка искључивост сигнал сталне "друштвене параноје", при чему се под појмом "параноја" подразумева тип дискурса у коме "придати смисао бива неодвојив од чина придавања смисла". (Најал Луис)
nurudin nurudin 13:10 02.02.2013

Re: Dve BS

Ona daje izjave jer želi da izazove reakcije, to je valjda svima jasno, no pošto se radi o odrasloj i zreloj osobi niko joj nije kriv što se njoj te reakcije ne čine adekvatnim.


Да, али сигурно не жели да изазове реакције како је -- издајник рода свога, плаћеница која за новац пљује Србију.

BS je ta koja je za isključivsot i jednoumlje - ona je ta koja ni najmanje ne trpi kritiku ili drugačije mišljenje - a ne oni koji je kritikuju.


Да, али њена врста искључивости свакако много мање штете наноси нашем друштву, него искључивост друге стране.

Једноумље Б. Србљановић???

I takodje, BS je namanje pozvana da se zgražava nad tvrdim rečnikom njenih oponenata. Jeste da je žensko, ali njen jezik je daleko od damskog.


То што је женско, баш и нема много везе са њеним језиком. А та друга страна нису опоненти, већ људи који отворено прете Биљани. Погледајте само коментаре који су на Биљанин рачун упућени -- од вулгарности, преко псовки и претњи.
Од кад се то зове опонент? Мислим да се релативизује друга страна.
nurudin nurudin 13:19 02.02.2013

Re: Dve BS

_
competizione
ako je neko otvoreni (klero)fasista, jel to znaci da ima pravo da se javno izjasnjava?
ako svakom izgovorenom recju vredja nekog drugog, to mu je "pravo" dato demokratijom i slobodom govora?


DA!


?

“Mamu joj jebem narkomansku!” “Budalo drogirana ne trebaš da živis u Srbiji” “Srbljanovićka, jedan propali abortus” “Katran i perje!”

Sa Blicove stranice vode direktni linkovi na Biljana Srbljanovic FB fan page, na kojoj su se našle reči kao:

“Kučko moji preci su ostavili kosti na Ceru i ti upoređujes hitlerovski marš sa našom bog ima da ti uzme dušu u mučiliste”,

“Pa ko je uređuje neka je pozdravi i neka joj kaže da začepi svoja usta… puno priča gluposti nemoj da je trazim po bg u”.

Istovremeno na Tviteru, novoregistrovani korisnici, direktno inspirisani tekstom u Blicu pišu:

“Popuše mi kurac i Biljana Srbljanović i Lili Marlen, kad već moram tako svedeno balkanski da se izrazim”,

“Mislim šta pametno može da kaže jedna narkomanka i prostitutka, ako si iz ds jeremiću ali svaka ti čast za ovo”,

“Alo bičarko jesi li ti normalna, šta trabunjaš više, idi u hrvatsku ili bih pa tamo živi, ostavi Srbiju i Srpski narod na miru!”


Чини ми се да Биљана никад није на овакав начин ни са ким комуницирала, а да ли и ово треба да се дозволи, нисам сигуран.
Да се позовем на коментар Церског:

je pozitivan društveno poželjan, konstruktivan model koji vodi ka dijalogu na civilizovan način, u kom modelu učesnici u konfliktu ne ponašaju kao ovnovi na brvnu ili gladijatori u borbi na život i smrt u nekoj verbalnoj areni, već pokazuju razumevanje za tuđe stavove a rukovode se ciljem razmene mišljenja a ne direktnim sukobom, kom obojci kom opanci.


dragan7557 dragan7557 13:40 02.02.2013

Re: Dve BS

nurudin:
Да, можда можемо да тумачимо Биљанина "полемичка пуцања" као израз инфантилности, али постоје и мишљења да је полемичка искључивост сигнал сталне "друштвене параноје",


Ta paranoja nije davnašnja već skorašnja pojava, a stavljanje pod navodnike nije čak ni potrebno.

Ranija društva tokom 19 i 20 og veka su imala izraženu potrebu zajedništva sense of community, u drugoj polovini 20 veka je došla pojava individualizacije svega pa i ljudi a nekadašnje kompaktno društvo je nekadašnje osećanje zajedništva(sense of community) potpuno razbijeno i zamenilo neprirodnim, od ostatka društva otuđenim individualizmom.

Cumulativni efekt ovoga je da se građani, ostatk društva, osećaju sve udaljenijim od ljudi iz javnog života.

Drugi efekt toga je udaljavanje od objekta(diskusije i sl.) i vezivanje za subjekt, javnu ličnost, koja onda u ulozi novoheroja sa nedostižnih visina pametuje javnom mnjenju.
Što ga više pljuje(društvo), ta i takva javna ličnost, deo društva postaje oduševljeniji sa takvim, potpuno idiotskim heroizmom, dok konačno samo društvo ili bar velika većina, u svojoj egzaltiranosti ne pljuje samo sebe.

Treći efekt je autosatanizacija i autodemonizacija društva vođenog novoherojem individualizma, a svaki pokušaj razumnih ljudi da ukažu na negativne posledice biva u toj novoj verbalnoj areni, nemilosrdno izvrgnut podsmehu, demonizovan i uništen.

Subjekt javna ličnost postaje sinonim uspešnosti u društvenom životu, neprikosnoveni svetac individualizma njegova superiornost koju mi sa njim delimo, postaje centar ovog surogat sveta, a javni nastupi ovih novoheroja postaju poprište okršaja sa razumom, cepajući društveno biće na dva dela, na deo surogat sveta čijim, neki sebe smatraju delom, i deo onog drugog neprijateljskog, nama stranog i nerazumljivog, a naša agresivnost prema njima, rukovođena provokativnim nastupima Vožda, kulminira otvorenim verbalnim i drugim nasiljam.

Zbog toga sam ovo novokomponovano ponašanje nazvao traumatizovanim, agresivnim, infantilnim i pogubnim za samo društvo.

cerski

Inner Party Inner Party 13:43 02.02.2013

Re: Dve BS

nurudin
_
“Mamu joj jebem narkomansku!” “Budalo drogirana ne trebaš da živis u Srbiji” “Srbljanovićka, jedan propali abortus” “Katran i perje!”


Moraš da razdvojiš anonimne komentare na članak BS, koji su relevantni koliko i natpisi po staničnim toaletima, i uredno objavljene tvitove i članke ljudi koji se bave javnim poslom, školovani su i do njihovog mišljenja je javnosti stalo.

A na kraju krajeva skaredni komentari koje si naveo su potpuno na nivou mnogih drugosrbijanskih "novinara", da ne imenujem sad konkretna imena i web portale.
nurudin nurudin 14:16 02.02.2013

Re: Dve BS

cerski
Subjekt javna ličnost postaje sinonim uspešnosti u društvenom životu, neprikosnoveni svetac individualizma njegova superiornost koju mi sa njim delimo, postaje centar ovog surogat sveta, a javni nastupi ovih novoheroja postaju poprište okršaja sa razumom, cepajući društveno biće na dva dela, na deo surogat sveta čijim, neki sebe smatraju delom, i deo onog drugog neprijateljskog, nama stranog i nerazumljivog, a naša agresivnost prema njima, rukovođena provokativnim nastupima Vožda, kulminira otvorenim verbalnim i drugim nasiljam.

Zbog toga sam ovo novokomponovano ponašanje nazvao traumatizovanim, agresivnim, infantilnim i pogubnim za samo društvo.


Мени се само чини да је друга страна у причи инфантилнија и погубнија за само друштво, што свакако не умањује нетолерантност и један степен инфантилности коју ауторка испољава у јавном дискурсу. И ово "друго насиље", које сте поменули, много чешће је упражњавала друга страна, а за Србљановићку бар ја не знам да је ишла и штанглама млатила неког по улицама Београда или Србије.
freehand freehand 15:21 02.02.2013

Re: Dve BS

Наравно да подразумева. У томе је и поента. Вредност Ћосићевог књижевног дела не сме да умањи Ћосићева идеологија.

Ћосић има значајно књижевно дело, а његов активизам је ствар приватног избора.

E dobro. Biljana Srbljanović i njeni intelektualni sateliti i obožavaoci to retko imaju u vidu. Štaviše.
A teško im je i da takve stvari razdvoje kod Kusturice, i kod Duška Kovačevića, i kod Siniše Kovačevića, i kod Matije Bećkovića. I kod svakog ko misli drugačije.
Baš čudno, zar ne?
nurudin nurudin 15:54 02.02.2013

Re: Dve BS

freehand

E dobro. Biljana Srbljanović i njeni intelektualni sateliti i obožavaoci to retko imaju u vidu. Štaviše.
A teško im je i da takve stvari razdvoje kod Kusturice, i kod Duška Kovačevića, i kod Siniše Kovačevića, i kod Matije Bećkovića. I kod svakog ko misli drugačije.
Baš čudno, zar ne?


Не говорим у Биљанио име, нити у име њених "интелектуалних сателита", али јесте чудно да се тако нешто дешава. Лично, то не разумем, нити оправдавам. Али, не могу ни да осуђујем. Управо сте навели најбоље примере о којима стално глагољам -- раздвојимо и ценимо ангажованост, свих поменутих у вашем коментару, од њиховог доприноса култури и уметничке вредности њиховог дела. Мени лично, као обаожаваоцу Биљане Србљановић -- сметају уопштавања таквог типа. Колко год да нисам присталица идеологије Матије Бећковића или Синише Ковачавића -- заиста без задршке уживам у свему вредном што су обојица створила. О Д. Ковачевићу да не говорим -- генијалац. Кустуричина политичка активност не сме да умањи огроман значај и уметничку вредност његових филмова -- зато ми је и страшно сметала чувена изјава Весне Пешић, коју иначе уважавам, о Кустурици -- којом је желела да умањи његову вредност због политике коју је прокламовао.
То је све део јавног дискурса у нас, у којем се не води много рачуна о последицама изреченог.
8c_competizione 8c_competizione 17:41 02.02.2013

Re: Dve BS

Očigledno nisi, jer bi znao da je imala opciju moderatora, pa je brisala i prepravljala tudje komentare.


cuj, to je tako svojstveno i drugima, pre neki dan me Strongman iskljuci, onako carobnim stapicem, sa daljeg komentarisanja na njegovom blogu o Stidnici Dlacicu.

verovao ili ne, teoretski sam zapravo i bio na njegovoj strani u zastupanju interesa (ali pravih ) Srbije. jedini nedostatak mi je sto stvari nazivam pravim imenom (valjda se zbog toga nikada i nisam mogao baviti politikom, nije da nisam hteo u pionire, keve mi!)

i zbog toga sada BS ispade crni djavo, a svi lepo mazite Strongmana po bicepsima i tapsete po gluteus maximusu, ha?
milisav68 milisav68 18:41 02.02.2013

Re: Dve BS

8c_competizione

cuj, to je tako svojstveno i drugima, pre neki dan me Strongman iskljuci, onako carobnim stapicem, sa daljeg komentarisanja na njegovom blogu o Stidnici Dlacicu.

To nema veze sa ovim o čemu ti ja pričam, i mene su neki banovali (isključili) i ja se na to ne žalim, niti pomenjem, sem kad se nekad zezamo.

Svaki autor bloga ima opciju brisanja komentara i banovanja komentatora na svom blogu, ali to ne može da radi na tudjim blogovima.Takodje ne može da prepravlja tudje komentare.

Tu opciju ima samo moderator - a onda i BS.

Pa zamisli onda, ti napišeš nešto, ona te banuje i prepravi tvoj komentar onako kako ona hoće, a ti možeš samo gledaš, ne možeš da prokomentarišeš ni na drugom blogu, jer je ona imala pravo da uredjuje i tudje blogove, pa je i tamo reagovala (brisala/prepravljala).

E zato jeste crni djavo bloga b92 (a i uopšte), jer je netolerantna na drugačija mišljenja, i ne bira ni reči ni način, kojim će da izrazi svoje mišljenje sa visine, pa nije ni čudo što je reakcija takva kakva jeste.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:43 02.02.2013

Re: Dve BS

Мени се само чини да је друга страна у причи инфантилнија и погубнија за само друштво,

Verujem da bi bilo bolje da si na vreme precizirao šta podrazumevaš pod drugom stranom.

Ja sam npr, veoma često na drugoj strani u odnosu na BS, pa sam se možda mogao prepoznati u ovom infantilan i poguban.

Ako sve što nije BS način razmišljanja, ili sve što misli da BS nije u pravu, smatraš infantilnim i pogubnim, onda ne samo da grešiš već i sebe svrstavaš u ostrašćene i neprincipijelne, kakva je i BS.

Ako strane deliš na Biljanu Srbljanovič i te čije komentare navodiš onda si u pravu, oni i jesu za poređenje, jer sa istom dozom principijelnosti i razložosti zastupaju svoje stabve.
Stavovi im se drastično razlikuju, ali metodi kojim ih brane su identični, i to ih čini sličnima.

Ako sudimo po izjavama hajde da po njima sudimo o svima, i o tim komentatorima ali i o Biljani S.
Ili smatraš da delo BS njoj daje za pravo da bude drska, bezobrazna i neprincipijelna, a oni koji nemaju takvo delo, ili mi ne znamo da ga imaju, to pravo gube?
Ili joj to pravo daje strana koju zastupa?
Šta je to što Biljani daje pravo da bude drska a da se na tu drskost ne sme odgovori drskošću?
Da li neko ko kaže Biljana je neprincipijelna istovremeno kaže i Biljana je loš pisac? Ne.
Ili to što je ona dobar pisac sve obavezuje da se o njenoj neprincipijelnosti ćuti.
freehand freehand 20:56 02.02.2013

Re: Dve BS

cuj, to je tako svojstveno i drugima, pre neki dan me Strongman iskljuci, onako carobnim stapicem, sa daljeg komentarisanja na njegovom blogu o Stidnici Dlacicu.

Ti si se kod Strongmana tako nalupetao i toliko prostački zapenio da da si i četiri sata u ćošku na kukuruzu i tri dana bez Lambrosa zaslužio.
tasadebeli tasadebeli 22:18 02.02.2013

Re: Dve BS

milisav68

8c_competizionecuj, to je tako svojstveno i drugima, pre neki dan me Strongman iskljuci, onako carobnim stapicem, sa daljeg komentarisanja na njegovom blogu o Stidnici Dlacicu.To nema veze sa ovim o čemu ti ja pričam, i mene su neki banovali (isključili) i ja se na to ne žalim, niti pomenjem, sem kad se nekad zezamo.Svaki autor bloga ima opciju brisanja komentara i banovanja komentatora na svom blogu, ali to ne može da radi na tudjim blogovima.Takodje ne može da prepravlja tudje komentare.Tu opciju ima samo moderator - a onda i BS.Pa zamisli onda, ti napišeš nešto, ona te banuje i prepravi tvoj komentar onako kako ona hoće, a ti možeš samo gledaš, ne možeš da prokomentarišeš ni na drugom blogu, jer je ona imala pravo da uredjuje i tudje blogove, pa je i tamo reagovala (brisala/prepravljala).E zato jeste crni djavo bloga b92 (a i uopšte), jer je netolerantna na drugačija mišljenja, i ne bira ni reči ni način, kojim će da izrazi svoje mišljenje sa visine, pa nije ni čudo što je reakcija takva kakva jeste.

Озбиљно? То је радила на блогу? Па какав је онда она то лик?

То ме подсети на мог друга из гимназије, Ђуру, који би сваки пут, када би му неко противречио, истурио песницу испред себе и рекао:"'Ајде, казни се сам да те не бих ја тукао." Само, ми смо тада били у пубертету...

Хм,... Дакле, слобода ипак јесте "узајамно миловање идиотских глава"...
dragan7557 dragan7557 22:55 02.02.2013

Re: Dve BS

nurudin:
Мени се само чини да је друга страна у причи инфантилнија и погубнија за само друштво,

Obe strane nanose u svojoj strasnoj želji da onoj drugoj crkne krava, veliko zlo prvo sebi samim jer zlo uvek pogađa onoga ko ga čini.

Na drugoj stranu čineći to nanose zlo samom društvu čiji su prirodni deo.

Dakle rezultat takvog ponaašanja je pozicija u kome nema dobitnika. Sve prividne pobede koje nad drugom stranom "izvojuju" su ustvari Pirove pobede, koje nesumnjivo unazađuju celo društvo.

И ово "друго насиље", које сте поменули, много чешће је упражњавала друга страна, а за Србљановићку

Odmah da naglasim da je meni Srbljanovićka kao i njeno delo potpuno nevažna, pa sam prema celom njenom delu i njenom društvenom statusu, ma kakav on bio, potpuno indiferentan.

Srbljanovička je jednostavno deo jedne mase provokativnih osoba koje sebe nameću drugima i u obe predhodne replike ja uopšte nju nisam ni spomenuo niti je imao u vidu.

Mene interesuje stanje celog društva i za njega vezani fenomeni i procesi, a sama Srbljanovićka, Matija, ili Dobrica niti su bitni niti predstavljaju nešto na čega treba obraćati bilo kakvu pažnju. Jednostavno nevažne individue aktuelne danas a zaboravljene već sutra.

cerski
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:04 02.02.2013

Re: Dve BS

dragan7557
Mene interesuje stanje celog društva i za njega vezani fenomeni i procesi, a sama Srbljanovićka, Matija, ili Dobrica niti su bitni niti predstavljaju nešto na čega treba obraćati bilo kakvu pažnju.

Напротив, ја мислим да управо из тог разлога они су драгоцени: и једно и друго одлично отелотворује два различита ментална образца и светоназора.
freehand freehand 23:09 02.02.2013

Re: Dve BS

образца

Smajli vrti glavom u neverici i kaže: ц,ц,ц...
milisav68 milisav68 23:35 02.02.2013

Re: Dve BS

tasadebeli

Озбиљно? То је радила на блогу? Па какав је онда она то лик?

Najozbiljnije, ima još aktivnih svedoka na blogu.

Ja tada nisam imao opciju pisanja komentara, ali sam video da se nešto dešava, a posle su ljudi (vremenom, kada je više nije bilo) sami pričali šta im se dešavalo.

I nije ona bila sama, bilo je tu dosta skojevaca iz LDP-a (koji su asistirali i držali smene), koji je tada vatao zalet, sa pričom o Zoranu (kao šatro naslednici njegovog puta, i svi su ga lično poznavali, takoreći nokat i meso).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:57 02.02.2013

Re: Dve BS

freehand
образца

Smajli vrti glavom u neverici i kaže: ц,ц,ц...

Јууу?!


И ја кажем исто...
nurudin nurudin 00:02 03.02.2013

Re: Dve BS

Šta je to što Biljani daje pravo da bude drska a da se na tu drskost ne sme odgovori drskošću?


Ништа јој не даје за право да буде дрска, ако сте пажљиво читали коментаре и текст -- и сам сам рекао да ми то смета.


Da li neko ko kaže Biljana je neprincipijelna istovremeno kaže i Biljana je loš pisac?


Стичем утисак да је чест одговор на ово питање -- да.

Verujem da bi bilo bolje da si na vreme precizirao šta podrazumevaš pod drugom stranom.

Ja sam npr, veoma često na drugoj strani u odnosu na BS, pa sam se možda mogao prepoznati u ovom infantilan i poguban.


Мислим да је у самом тексту јасно прецизирано, па и у коментарима, али Ви сигурно нисте имали разлога да се препознате у коментару.
Ево на ког сам мислио, да цитирам самог себе -- што није пристојно, али је практично:
(разни наши образовци чији су „мозгови“ националистички постројени)

Као и на све оне који Београдом и широм Србије јуре штанглама сваког ко није Србин, православац...
freehand freehand 00:07 03.02.2013

Re: Dve BS

Ништа јој не даје за право да буде дрска, ако сте пажљиво читали коментаре и текст -- и сам сам рекао да ми то смета.

Sve joj daje pravo da bude drska.
Ništa joj ne daje pravo da drugima oduzima pravo da budu drski.
nurudin nurudin 00:08 03.02.2013

Re: Dve BS

tasadebeli
Па какав је онда она то лик?


Двоглави Арапин...
nurudin nurudin 00:16 03.02.2013

Re: Dve BS

dragan7557
Mene interesuje stanje celog društva i za njega vezani fenomeni i procesi, a sama Srbljanovićka, Matija, ili Dobrica niti su bitni niti predstavljaju nešto na čega treba obraćati bilo kakvu pažnju.
Predrag Brajovic
Напротив, ја мислим да управо из тог разлога они су драгоцени: и једно и друго одлично отелотворује два различита ментална образца и светоназора.


Сагласан сам са Предрагом, мислим да и Биљана и Ћосић илуструју стање друштва.
Старац који се грчевито држи, и Биљана која покушава да убије старца...
Као у Биљаниним драмама: Деца не увиђају да није довољно „убити“ родитеље, и кренути даље. Туга због учињеног, како истиче и сама Србљановићева, одмах убија и њих саме.

Србији треба један Добрица Србљановић... Хибридна врста!
dragan7557 dragan7557 00:27 03.02.2013

Re: Dve BS

Predrag Brajovic
dragan7557
Mene interesuje stanje celog društva i za njega vezani fenomeni i procesi, a sama Srbljanovićka, Matija, ili Dobrica niti su bitni niti predstavljaju nešto na čega treba obraćati bilo kakvu pažnju.

Напротив, ја мислим да управо из тог разлога они су драгоцени: и једно и друго одлично отелотворује два различита ментална образца и светоназора.

Brajo druže ja imam poseban stav u odnosu na ove umišljene verbalne gladijatore a uz taj stav ide i mišljenje o karakteru i normama takvih osoba.

Bolestan poriv, da se bude neko i nešto u nekom društvu, ima nekoliko uzroka, neke od njih sam gore već nabrojao a jedan od klučnih je egomanijakalnost i težnja da se po svaku cenu izađe iz umišljene anonimnost(autor pogrešnog prilaza ovom topic-u je Nebojša Krstić, naravno samo na ovom blogu).

Takve ličnosti veruju u "svoju" ulogu u procesu poznatom pod nazivom society shaping, a sebe u svojoj umišljenosti sebe zamišljaju onim što se naziva, society shaping poeople, što je isto nametnuto u skorije vreme naročito iz muzičkih i drugih polupismenih i kvazi intelektualnih krugova, čiji se fundamenti nalaze u konzumentskom društvu.

Na ponašanje dela društva osobito labilnih osoba takve ličosti zbilja tako i deluju, što ih učvršćuje u njihovoj umišljenosti, na samostalne zrele ljude sa formiranim stavovima, ne deluju uopšte.

Velika je to tema koja pokriva nekoliko područja socijalnog života i psihologije, ali upotrebiti skup sa karakteristikama koje sam izneo gore kao obrazac, je za mene previše.

Osim toga niti su drgoceni niti ičemu osim stvaranja i održavanja konfliktnih situacija, služe niti pak po svom mentalnom sklopu to mogu da učine. Učinak takvih ličnosti traje u društvu nekoliko dana, čak manje nego učinak junaka Farme ili Velikok Brata, ljudi ih kratko vreme kopiraju i to je sve. Naravno kada tenzija počne da popusta njima je potreban novi javni nastup kako bi ponovo podsetili javnost na svoje postojanje, a što zahteva kontinuiranu promociju sebe i raubovanje kako strpljenja tako i razuma javnosti.

Ovaj proces se odvija svakodnevno pred očima celog društva i na kraju postane dosadan isto koliko i reklame tzv. higijenskih uložaka. Javnost se umori od preterane upotrebe njihove verbalne robe, odbaci ih i oni padaju u zaborav. Zlo koje nanose ostaje ali ne kao mentalni obrazace već kao neprijatno sećanje na zavedenost nečijim halakanjem. Recimo primer SPO lidera a i ostalih, koji več godinama umaraju javnost Srbije.

Ozbiljnija i tragičnija je činjenica da oni u svojoj ostašćenosti, u određenom vremenskom periodu, cepaju društvo na pro i contra, napadno i nasilno zahtevaju izjašnjavanje društva po njihovim kvazi intelektualnim stavovima, zahtevaju lojalnost sebi i postižu samodemonizaciju i samosatanizaciju društva kao što sam gore naveo, mada i to samo po sebi je vrlo ograničeno u trajanju.

Naravno ovo je moje viđenje fenomena poznatih ljičnosti, koje kao i uvek ne obavezuje. Inače sam a pojava ovakvih je došla pojavom maspokreta tokom šezdesetih prošlog veka, i nažalost još traje.
8c_competizione 8c_competizione 00:52 03.02.2013

Re: Dve BS

Pa zamisli onda, ti napišeš nešto, ona te banuje i prepravi tvoj komentar onako kako ona hoće, a ti možeš samo gledaš, ne možeš da prokomentarišeš ni na drugom blogu, jer je ona imala pravo da uredjuje i tudje blogove, pa je i tamo reagovala (brisala/prepravljala).


iskreno ovo sada prvi put cujem, ima li jos nekog da potvrdi ovo kao istinu?
8c_competizione 8c_competizione 00:54 03.02.2013

Re: Dve BS

Ti si se kod Strongmana tako nalupetao i toliko prostački zapenio da da si i četiri sata u ćošku na kukuruzu i tri dana bez Lambrosa zaslužio.


nalupetao?

a ja procitah koliko danas/juce da je i sama "voditeljka" (eto mene korigovanog, sada eticki korektnog) izjavila da je PROFI! kazem hoce to kada se stvari nazivaju pravim imenom!
nurudin nurudin 02:08 03.02.2013

Re: Dve BS

na samostalne zrele ljude sa formiranim stavovima, ne deluju uopšte.


Cerski, meni se čini da u ovom grmu leži zec.
Vi suvisno govorite o društvu, i analitički, što zaista prija u diskusiji. Međutim, koliko smo mi kao društvo uopšte zreli, a koliko kao pojedinci formirani -- sad i ja govorim generalno.

I tako neformirani i nezreli, infantilni, krećemo da "obrazujemo" nekog -- kuda to vodi?

O mladom svetu i da ne govorim -- za njih se lakše zalepe prazne reči raznih "naših obrazovaca", nego bilo koja drama Biljane Srbljanović.

nurudin nurudin 02:14 03.02.2013

Re: Dve BS

freehand

Ti si se kod Strongmana tako nalupetao i toliko prostački zapenio da da si i četiri sata u ćošku na kukuruzu i tri dana bez Lambrosa zaslužio.Кад смо већ код "напетог дискурса", могли сте баш да нађете неки прикладнији термин.

Да га Строгмен није бановао, могли смо сви да видимо да ли је и ко је прешао границу пристојности -- овако, све остаје усмена легенда.

Мислим да бановање и није баш најпаметније решење.
freehand freehand 10:56 03.02.2013

Re: Dve BS

Кад смо већ код "напетог дискурса", могли сте баш да нађете неки прикладнији термин.

E dobro. Da sam znao za to ranije i ja bih pomenuo kurvetinu jedno deset puta do sada. A i oslobađanje od veza sa objektivnom stvarnošću može da odmori um.
Да га Строгмен није бановао, могли смо сви да видимо да ли је и ко је прешао границу пристојности -- овако, све остаје усмена легенда.

Kad ga je Strongmen banovao nije mu pobrisao komentare. Pa ti pogledaj malo.
dragan7557 dragan7557 11:04 03.02.2013

Re: Dve BS

nurudin:
Međutim, koliko smo mi kao društvo uopšte zreli,


Ni manje ni više nego ostala društva na ovoj planeti, kad se tiče topic-a ove vrste. U svim društvima se sokačari, ogovara, osuđuje, ističe ono što je aktuelno u datom trenutku.

Sadržaj tih društvenih "zabava" je određen svojom aktuelnošću koju određuju mas mediji a običan svet te teme instantno glođe kao koske do sledeće aktuelnosti.

Aktuelnost koja to u stvari nije, ne služi ničemu drugom do "ubijanju" nezasite aždave sa kojom svet slabo zna šta hoće-vremena.

Dakle u krajnjoj liniji maksimalno simplifikovano sve se svodi na:

- hleba i igara
- divide et impera

čiji sadržaj sada u jedinstvenoj akciji zadovoljava nekoliko potreba različitih društvenih slojeva.

"Niskim" drštvenim slojevima pruža potrebne kosti za glodanje, a "višim" pruža "slobodu" i smanjuje tenziju kako bi sa nižim mogli da rade po svojoj volji, a svoje na osnovu tog statusa stečene privilegije i zadrže u kako se njima samima pričinjava, u beskonačnost.

Potrošački mehanizam je od svega napravio robu za koju postoji neki kupac, marketing sa svoje strane je prvo definisao potrebe kupaca, potom kupce segmentirao i napravio target grupe, prema kojima je usmerio ponudu/e.

Kako se ponaša cela jedna nacija kao trgetirana grupa od strane masmedia, je jasno pokazano, na evropskom tlu i u bivšim, potpuno nepotrebnim zločinačkim ratovima, na tlu Jugoslavije.

Treba li napomenuti da su upravo ove, za te i takve "naše ideje" eksponirane javne ličnosti odigrale najveću ulogu u ratu protiv razuma i čovečnosti koji je vođen na prostorima bivše Jugoslavije?
Naravno uključujući i neke ovde spomenute, Pisca recimo ili Gospodar Matiju, Đoga,.... , ili neke druge koji još uvek srbuju, hrbuju, musli-manju, pravo-slavuju ili kato-likuju?

Gornjoj grupi se pridružuje nova do besvesti otrežnjena grupa, sa "novom" ponudom i novom robom i novim sada aktuelnim pakovanjem, čije su dve predstavnice bile na ovom blogu, Heroine novopameti u raspamećenom društvu, od koji jedna pre kraćeg vremena mog Braćelu Vojislava nazva homofobičnim, ma skoro izlapelim anonimusom, dok je o drugoj ovde reč.

Naravno novi espap iz starog dućana, koji se sada nudi mnogo agresivnijim metodama, je upakovan u komotno preveliko pakovanje kako se oblik ne bi primetio, što se u običnom govoru naziva mačka u džaku. Čija je mačka i kako izgleda nije ni važno, bitno je da je upakovana po EU standardima i lako prepoznatljiva po samom pakovanju. Što veštačka mačka ne lovi miševe nije ni važno, to mentalno poremećeni kupac otkrije teka kada raspakuje pakovanje i vidi da mu za tu i takvu veštačku mačku trebaju baterije.

I tako neformirani i nezreli, infantilni,

Ja o srpskom društvu uopšte nemam tako negativno mišljenje, naime ono niti je infantilno, niti je nezrelo a po najmanje neformirano, kao što moderni kritikusi pokušavaju da nametnu, srpsko društvo je traumatizovano a trauma je posledica nesuvislih protiv čovečnosti usmerenih delovanja pređašnje ekipe(još uvek aktivne), koju sam već spomenuo, ali i pored te traumatizovanosti koju su prethodni "doktori" svojom "medikacijom" izazvali, to i takvo srpsko društvo je jednostavno isto kao i ostala koja sam upoznao, a broj tih društava koje poznajem je prilično veliki.

Novi "medicusi" o kojima je ovde reč i nove "medikacije" po receptima koje novokomponovani "doktorke/i" pacijentu prepisuju, su ekvivalentni, dakle potpuno bezvredni, starim medikacijama i vode teškom pogoršanju stanju traumatizovanog pacijenta, a bome i u letargično pa i kamtizovano stanje.

Infantilnost u ovom slučaju nije osobina pacijenta već samog/ih "doktora" koji bez ikakvog znanja i prakse, dijagnosticira pacijenta odnosno targetiranog kupca njegove robe.

Umišljenih društvenih "hećima" je uvek priličan broj a da su privatni hećimi vrlo skupi, i kome naplaćuju svoje bezočne "usluge" nije ni potrebno objašnjavati. Od Vardara pa do Triglava se šeću Salvoji, Jelene, Biljane, Sonje, Dobrice, Matije i ostali samoproglašeni hećimi, kvaliteta plemenskih vrača iz daleke prošlosti i bliske nam budućnosti sa čergama punim lekova, molitvi, kritika i svih vrsta magli koje nam nude na prodaju. Ko će šta od ovog espapa kupiti se sada naziva slobodnim izborom, koliko izbora zbilja ima to mora svako sam u dućanu, pardon putujučoj prodavnici - čergi, da prosudi.
O mladom svetu i da ne govorim -- za njih se lakše zalepe prazne reči raznih "naših obrazovaca",

Mlad svet uopšte nije tako glupav kao što stariji dušebrižnici misle, a dovoditi njihovu slobodu izbora u pitanje ovim:
nego bilo koja drama Biljane Srbljanović.

niti je potrebno niti produktivno, ukratko, imaju pravo na izbor.

cerski
tasadebeli tasadebeli 11:39 03.02.2013

Re: Dve BS

milisav68
I nije ona bila sama, bilo je tu dosta skojevaca iz LDP-a (koji su asistirali i držali smene), koji je tada vatao zalet, sa pričom o Zoranu (kao šatro naslednici njegovog puta, i svi su ga lično poznavali, takoreći nokat i meso).
Јао, страшно! Срамотеее!

Значи, онај рад:

Друже Тито, ми ти се кунемо
да те више од Чиче волемо...


Дно дна!
Supermod Supermod 12:08 03.02.2013

Re: Dve BS

milisav68
8c_competizione


oh, da, bio i pratio

i ne vidim nicega spornog u njenim nastupima na Blogu

Očigledno nisi, jer bi znao da je imala opciju moderatora, pa je brisala i prepravljala tudje komentare.

Da ne bi ostalo nedorečeno - moderatori više (odavno) nemaju opciju menjanja komentara.
tasadebeli tasadebeli 12:49 03.02.2013

Re: Dve BS

nurudin
tasadebeliПа какав је онда она то лик?Двоглави Арапин...

Чуо сам за троглаву аждају, троглавог војводу Балачка, двоглавог орла, али за двоглавог Арапина нисам чуо. Да није то неки Арапин из ових владарских породица по Саудијским Арабијама и осталим нафтоносним пољима? Хоћу рећи, они јесу Арапи, али се школују углавном у Енглеској, па тако постану двоглави.

Или је то онај Арапин (тај је имао само једну главицу која је брзо одлетела са рамена) што је уводио свадбарину по окупираној Србији? Ако јесте, онда није ни чудо што на сваки јавни иступ Биљане Србљановић одмах скочи 100 000 Марка Краљевића са буздованима...
docsumann docsumann 13:09 03.02.2013

Re: Dve BS

Supermod
milisav68
8c_competizione


oh, da, bio i pratio

i ne vidim nicega spornog u njenim nastupima na Blogu

Očigledno nisi, jer bi znao da je imala opciju moderatora, pa je brisala i prepravljala tudje komentare.

Da ne bi ostalo nedorečeno - moderatori više (odavno) nemaju opciju menjanja komentara.


a, ovo o čemu milisav piše, da li je to stvarno bilo tako?

mislim, ja tada nisam bio na blogu, pa ne znam, a izgledam mi poprilično bedasto.
Supermod Supermod 13:16 03.02.2013

Re: Dve BS

docsumann
a, ovo o čemu milisav piše, da li je to stvarno bilo tako?

Ne znam, ni mene tada nije bilo na Blogu.
nurudin nurudin 13:25 03.02.2013

Re: Dve BS

freehand

Da sam znao za to ranije i ja bih pomenuo kurvetinu jedno deset puta do sada.


Курветину? Молим Вас, то је већ пежоративно -- поменуо сам курва.

Или сам већ заборавио шта сам написао?!
freehand freehand 13:26 03.02.2013

Re: Dve BS

nurudin
freehand

Da sam znao za to ranije i ja bih pomenuo kurvetinu jedno deset puta do sada.


Курветину? Молим Вас, то је већ пежоративно -- поменуо сам курва.

Или сам већ заборавио шта сам написао?!

Kontekst, Nurudine, kontekst...
Ma nema veze.
nurudin nurudin 13:32 03.02.2013

Re: Dve BS

Чуо сам за троглаву аждају, троглавог војводу Балачка, двоглавог орла, али за двоглавог Арапина нисам чуо.


Dva stana, dve zene, dve švalerke, dva automobila, dve plate, pa ti bre k'o da si dvoglavi arapin.


Ако јесте, онда није ни чудо што на сваки јавни иступ Биљане Србљановић одмах скочи 100 000 Марка Краљевића са буздованима...
Znaju ljudi s kim imaju posla.
nurudin nurudin 13:34 03.02.2013

Re: Dve BS

Kontekst, Nurudine, kontekst...
Ma nema veze.


Наравно да сам се шалио, нисам био смртно озбиљан.
Надам се да не замерате...
nurudin nurudin 13:49 03.02.2013

Re: Dve BS

I tako neformirani i nezreli, infantilni

Ja o srpskom društvu uopšte nemam tako negativno mišljenje


Немам ни ја, а у овом делу коментара, нисам мислио на друштво, него на појединце, а много их је таквих -- и то нажалост на позицијама са којих се доносе важне одлуке.


Mlad svet uopšte nije tako glupav kao što stariji dušebrižnici misle, a dovoditi njihovu slobodu izbora u pitanje ovim:
nego bilo koja drama Biljane Srbljanović.

niti je potrebno niti produktivno, ukratko, imaju pravo na izbor.


Млад свет уопште није глуп, али је подложан утицају и подводљив -- то Вам говорим из искуста неког ко је у свакодневном контакту са младим светом.
Нити је била моја намера да се слобода избора младог свете доведе у питање, а далеко од тога да су драме Б. Срљановић једина могућност. Није било посреди Или ИлИ, само се Биљана нашла као пример, један од примера, пошто у блогу говорим о њој. Чисто појашњења ради.

od koji jedna pre kraćeg vremena mog Braćelu Vojislava nazva homofobičnim, ma skoro izlapelim anonimusom, dok je o drugoj ovde reč.

Читао сам и текст и блог, и заиста ми није јасна реакција Јелене Милић, као што ми нису јасне ни неке реакције Б. Србљановић, али то не значи да их треба разапети. Сам господин Војислав Стојковић, тачније његов текст, најбољи је пример како треба и можемо пристојно и цивилизовано одговорити на неосноване оптужбе и пренапете реакције.
tasadebeli tasadebeli 14:20 03.02.2013

Re: Dve BS

nurudin
Dva stana, dve zene, dve švalerke, dva automobila, dve plate, pa ti bre k'o da si dvoglavi arapin...Znaju ljudi s kim imaju posla.


milisav68 milisav68 16:58 03.02.2013

Re: Dve BS

docsumann

a, ovo o čemu milisav piše, da li je to stvarno bilo tako?

Ej pazi, pošto sam kupio, tako i prodajem.

To je bio onaj tzv drupal (ima link skroz dole - arhiva), tada internet nije imao zavidnu brzinu, a nije bilo ni opcije "novo" (novi komentari), pa je jedina solucija bila da refrešuješ stranu (a to je trajalo), i da ideš redom i da čitaš.

Takodje tada nije mogao svako da se registruje, već na preporuku nekoga "iznutra" (posle je moglo od jula 2008.)

Ja tada nisam imao opciju pisanja, ali sam video da se nešto čudno dešava i nisam kapirao o čemu se radi, dok ti ljudi kojima se to dešavalo nisu to rekli ovde na blogu kasnije, kad nje više nije bilo, a nisam video da je neko demantovao, pa sam "zabeležio" kao istinu.

Čak je i relativno skoro to neko pominjao, al` ko zainat ne mogu da se setim, ko i gde.
tasadebeli tasadebeli 17:34 03.02.2013

Re: Dve BS

milisav68

docsumanna, ovo o čemu milisav piše, da li je to stvarno bilo tako?Ej pazi, pošto sam kupio, tako i prodajem.To je bio onaj tzv drupal (ima link skroz dole - arhiva), tada internet nije imao zavidnu brzinu, a nije bilo ni opcije "novo" (novi komentari), pa je jedina solucija bila da refrešuješ stranu (a to je trajalo), i da ideš redom i da čitaš.Takodje tada nije mogao svako da se registruje, već na preporuku nekoga "iznutra" (posle je moglo od jula 2008.)Ja tada nisam imao opciju pisanja, ali sam video da se nešto čudno dešava i nisam kapirao o čemu se radi, dok ti ljudi kojima se to dešavalo nisu to rekli ovde na blogu kasnije, kad nje više nije bilo, a nisam video da je neko demantovao, pa sam "zabeležio" kao istinu.Čak je i relativno skoro to neko pominjao, al` ko zainat ne mogu da se setim, ko i gde.


Supermod

Da ne bi ostalo nedorečeno - moderatori više (odavno) nemaju opciju menjanja komentara.

Ne znam, ni mene tada nije bilo na Blogu.Хвала богу, ето видиш да су демократске промене стигле и на блог! Мало су касниле, али боље икад него никад.
nurudin nurudin 19:16 03.02.2013

Re: Dve BS

a, ovo o čemu milisav piše, da li je to stvarno bilo tako?


Опасница та Биљана -- ћути и брише!

Што се преправљања тиче -- понела је песничка слобода.
nurudin nurudin 19:18 03.02.2013

Re: Dve BS

Хвала богу, ето видиш да су демократске промене стигле и на блог!


И што сад "хвала Богу"? :)

Не меша се Бог и у уређивање блога, ваљда?

Има он и важније ствари... :))))
tasadebeli tasadebeli 20:36 03.02.2013

Re: Dve BS

nurudin
Хвала богу, ето видиш да су демократске промене стигле и на блог!И што сад "хвала Богу"? :)Не меша се Бог и у уређивање блога, ваљда? Има он и важније ствари... :))))


Ма то се само тако каже... Иначе би б било велико. По правопису. Их, што сти и тви нека цепидлака!
nurudin nurudin 22:57 03.02.2013

Re: Dve BS

Их, што сти и тви нека цепидлака!


Ма, нисам -- мајке ми.
nim_opet nim_opet 17:02 04.02.2013

Re: Dve BS

Meni je ovde na blogu zasmetala njena netolerantnost, odbijanje da se čuje drugačije mišljenje, suprotni stavovi.
Ja se iskreno nadam da vi ne smatrate da "ubij Biljanu", "skrati je za glavu ustasku" itd spada u "drugo misljenje"? To je novosrpski izum sa Pinka, RTSa i druzine u kojima se suprotstavljaju dve jednako validne strane, jedna koja promovise ljudska prava i druga koja preti fizickim nasiljem, genocidom itd - pa kao sto Ministar svega Vucic, kolega doticnog Selakovic itd - desnicarske organizacije su samo odraz postojanja NVOa koji se bore za ljudska prava....Pravu na slobodno misljenje se ne moze suprotstavljati drugo misljenje, ako je ono poziv na nasilje, linc, fizicki obracun sa protivnicima itd.
nurudin nurudin 21:28 04.02.2013

Re: Dve BS

nim_opet

.Pravu na slobodno misljenje se ne moze suprotstavljati drugo misljenje, ako je ono poziv na nasilje, linc, fizicki obracun sa protivnicima itd.


Управо тако, то није никаква "друга страна", већ људи који треба кривично да одговарају због тога, а не да им се даје икаква слобода говора и мишљења.
Ти људи отворено прете и вређају.

Други падеж су Биљанини опоненти, наравно -- њима нико не сме ускратити да другачије мисле у односу на Биљану, па ни сама Биљана не би то требело да ради (ако су тачне тврдње да је то радила на блогу).
drzura drzura 14:10 07.02.2013

Re: Dve BS

A teško im je i da takve stvari razdvoje kod Kusturice, i kod Duška Kovačevića, i kod Siniše Kovačevića, i kod Matije Bećkovića. I kod svakog ko misli drugačije.

osim kod Dušana Kovačevića od ovih nabrojanih kao i od Ćosića nema se šta ni odvajati užas kako god pogledaš
Honesty Honesty 00:32 02.02.2013

Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?

Nekako mi ovaj tvoj tekst jadan.
Pokusaj da budes bridak u prvom delu teksta se pretvara u pljuvacinu, na nivou onih momaka ispred zadruge koje si tako slikovito opisao, da mi nije nikakav problem da vas zamislim kako "razmenjujete stavove". Naravno, ukoliko bi oni bili zainteresovani, posto nisi uspeo da me ubedis da im je Biljana cest predmet razgovora.
Analiza Biljaninog stvaralastva, suvoparno i dosadno.
Pored takvih prijatelja, neprijatelji joj nisu ni potrebni
nurudin nurudin 00:38 02.02.2013

Re: Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?

Pokusaj da budes bridak u prvom delu teksta se pretvara u pljuvacinu, na nivou onih momaka ispred zadruge koje si tako slikovito opisao


С паорима паорски, јер другачије не бива, не разумеју.


Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?


Правопис допушта обе варијанте, али колико сам укапирао, Биљана сматра да је "правилније", равноправније, да се условљава са Србљановићка. (Погледајте њен последњи текст на Пешчанику.)

alselone alselone 18:33 02.02.2013

Re: Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?

nurudin

С паорима паорски, јер другачије не бива, не разумеју.


Ovo je i bezobrazno i glupo.

Moj kum je paor i mogu reci da razume zivot mnogo vise od mnogih "intelektualaca". Pogotovo nadobud ih.
nurudin nurudin 00:23 03.02.2013

Re: Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?

alselone
nurudin

С паорима паорски, јер другачије не бива, не разумеју.


Ovo je i bezobrazno i glupo.

Moj kum je paor i mogu reci da razume zivot mnogo vise od mnogih "intelektualaca". Pogotovo nadobud ih.


То није ни безобразно ни глупо, парафразирао сам Вељка Петровића, и ако сте читали Салашара биће Вам јасно да нисам мислио на Вашег кума.
alselone alselone 08:43 03.02.2013

Re: Srbljanovicka ili Srbljanoviceva?

nurudin

То није ни безобразно ни глупо, парафразирао сам Вељка Петровића, и ако сте читали Салашара биће Вам јасно да нисам мислио на Вашег кума.


Nisam citao ali svakako mi je uvredljivo. Ali, sta da se radi...

Kaze kum da bi ti napisao komentar koji se zavrsava sa "ako ste citali Nenada Canka, bice Vam jasno".

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:45 02.02.2013

Paralela

Profesor u gimnaziji i diler droge

Uhapšeni profesor gotovo 30 godina radi u prosveti, a u Devetoj gimnaziji je poslednjih 20. Polovinom osamdesetih dobio je Oktobarsku povelju i Oktobarsku nagradu grada Beograda.

PS Ja sam semenke pogrickao i pivo popio uz Troickog, ali ću povremeno da uvratim da kao Dragoljub pogledam kaj se dogaja na tekstu.
nurudin nurudin 00:55 02.02.2013

Re: Paralela

Uhapšeni profesor gotovo 30 godina radi u prosveti, a u Devetoj gimnaziji je poslednjih 20. Polovinom osamdesetih dobio je Oktobarsku povelju i Oktobarsku nagradu grada Beograda.


Хм?! Паралела је могућа, и разумна, мада нисам сигуран колико је логична.

Ако бисмо правили такве паралеле требало би готово све француске симболисте избацити из школског програма, а о Вијону да не говорим...

dragoljub92 dragoljub92 22:19 02.02.2013

Re: Paralela

ali ću povremeno da uvratim da kao Dragoljub pogledam kaj se dogaja na tekstu.

nemo svraćaš,ukrali mi pivo i semenke
docsumann docsumann 01:10 02.02.2013

meni tu najzanimljiviji ovaj dio

Čovek ima jedan život i važno je da ga živi pošteno. Posle toga možda ima nešto, a možda dođe samo gusti mrak. A samo od te lične bruke ili poštenja zavisi da li će ti neko nekad zapaliti sveću, da ti svetli u tom mraku, ili će ti na grobu zapišavati koprive.


mislim, šta ako nakon smrti stvarno nema ničeg, i smrt je totalni kraj ... kakve veze poslije išta ima, i kako smo živjeli, i da l' će nas se sjećati, i kako će nas se sjećati ...

ja se ponekad ne sjećam ni kako sam došao kući, ni zašto su mi rebra tigrasto plava


nurudin nurudin 01:17 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

mislim, šta ako nakon smrti stvarno nema ničeg, i smrt je totalni kraj ... kakve veze išta ima, i kako smo živjeli, i da l' će nas se sjećati, i kako će nas se sjećati ...Ја сам некоко више присталица Паскала -- за сваки случај човек је лепо смислио.

Паскал предлаже да се живи побожно, без обзира да ли верујемо у Бога или не верујемо; ако Бог постоји, за побожност ћемо добити вечну награду, ако не, живот ће бити лепши и разборитији... Тако некако, у ове ситне сате.

ja se ponekad ne sjećam ni kako sam došao kući,


Сигуран сам да ниси усамљен у несећању...:)
Важно је да си дошао.
8c_competizione 8c_competizione 01:27 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

Ја сам некоко више присталица Паскала -- за сваки случај човек је лепо смислио.

Паскал предлаже да се живи побожно, без обзира да ли верујемо у Бога или не верујемо; ако Бог постоји, за побожност ћемо добити вечну награду, ако не, живот ће бити лепши и разборитији...


I Alexis Carington/Colby zivi pobozno, na John-ov racun. A to da li ce dobiti vecnu nagradu ili ce joj zivot biti lepsi i razboritiji ... ne bih ja da odlucujem.a sada ce i da se sagne da pokupi zito:

dragoljub92 dragoljub92 01:28 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio


daklem istina je da pijanog i bog čuva
nurudin nurudin 01:31 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

a sada ce i da se sagne da pokupi zito:
Ред је ред...
zemljanin zemljanin 01:33 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

nurudin
ако Бог постоји, за побожност ћемо добити вечну награду, ако не, живот ће бити лепши и разборитији... Тако некако, у ове ситне сате.

ovo je plaćena reklama ili ?! ... mi što živimo ne-lepo i ne-razborito, slabo to kapiramo
nurudin nurudin 01:39 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

ovo je plaćena reklama ili ?!


Плаћена, наравно, Амфилохије лично, од свог џепарца. :)))

mi što živimo ne-lepo i ne-razborito, slabo to kapiramo


Можда је и то "побожно", ко би га знао... Јер све је условно -- "ако"...
kakapo kakapo 10:08 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

Ја сам некоко више присталица Паскала -- за сваки случај човек је лепо смислио.

Паскал предлаже да се живи побожно, без обзира да ли верујемо у Бога или не верујемо; ако Бог постоји, за побожност ћемо добити вечну награду, ако не, живот ће бити лепши и разборитији... Тако некако, у ове ситне сате.


Dakle, treba simulirati veru i onda će se stići u raj. Odlično se to Paskal setio! A šta bi s onim da je taj Bog navodno sveznajući? I da se od vernika prvenstveno zahteva vera, a tek onda sve ostalo?
A o tome da je (makar i neiskrenim) vernicima život lepši i razboritiji (!) ne bih, daleko će nas odvesti...
nurudin nurudin 13:25 02.02.2013

Re: meni tu najzanimljiviji ovaj dio

Dakle, treba simulirati veru i onda će se stići u raj.


Не веру, треба симулирати живот...:)


A šta bi s onim da je taj Bog navodno sveznajući?


Па зато што је свезнајућ, зато и треба за сваки случај бити смеран...:)

Шала на страну, није ми била намера да расправљам о Богу, о постојању, или непостојању. За оне који верују, несумњиво је свезнајући, а Паскал је био прилично луцкаст и врцав духом...:)
kakapo kakapo 16:44 02.02.2013

logika

Па зато што је свезнајућ, зато и треба за сваки случај бити смеран...:)

Ne, nije Paskal spominjao smernost. Rekao je da je korisnije praviti se da veruješ (jer nemaš šta da izgubiš), nego iskreno ne verovati u nekoga ko je, (po definiciji u koju treba da veruješ) sveznajući! Što, uz svo uvažavanje Paskala, nije logično. Ponekad i dobri Paskal zadrema. Dobro, da ne trolujem o religiji.
Nego, kada smo već kod logike: zašto, sudeći po podnaslovu, misliš da se međusobno isključuju pojmovi pisac i gadura?
nurudin nurudin 16:55 02.02.2013

Re: logika

Nego, kada smo već kod logike: zašto, sudeći po podnaslovu, misliš da se međusobno isključuju pojmovi pisac i gadura?


Не, не искључује, многи уметници су били гадови (гадуре), само сам хтео да апострофирам да је Биљана и писац, већина мисли да је само "гадура" (не спадам, наравно, у ту већину).

dragoljub92 dragoljub92 01:43 02.02.2013

e sudbo kleta

ma nije meni loše šo ja ne verujem u boga, nego što ni bog ne veruje u mene.
nurudin nurudin 01:47 02.02.2013

Re: e sudbo kleta

dragoljub92

e sudbo kleta
ma nije meni loše šo ja ne verujem u boga, nego što ni bog ne veruje u mene


Можда верује у Вас нека богиња, ко би га знао...


dragoljub92 dragoljub92 01:54 02.02.2013

Re: e sudbo kleta

a mogla bi i ponekad da me pomiluje svremena na vreme,čisto da se ne osećam zapostavljenim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana