Ekologija| Nauka| Putovanja| Sport

U potrazi za najređom sovom Indije (3.2)

albicilla RSS / 18.02.2013. u 12:46

1Nitin_10151446274617140_1159530392_n_zpse8257ade.jpg

Indijska žuta senica, copyright © Nitin Bhardwaj

U prostranoj sobi s kaminom i trofejnim rogovljem sambara u viktorijanskom guest houseu u Chikhaldari (Maharashtra, centralna Indija) još uvek je mrak – telefon me budi u pet... jutro za jutrom, umor se već gomila, ali je razlog za to buđenje bio dovoljan da pređem 6000 km ne bih li po sušnim listopadnim šumama planinskog venca Satpura tragao za jednom sovom... koja je bila otkrivena u XIX veku, pa potom čitavog XX veka bila izgubljena. Pre puta, Nitin Bhardwaj me je pitao: „Šta ako je ne nađemo?“ „Ništa, biću srećan da je tražim. ‘Nije uspeh nagrada za delo, već ono skriva dublji smisao u sebi.(*)’” Na brzinu pijem crni čaj i u šest krećemo.

2DSCF4733_zps7b93bcd8.jpgUlaz u Melghat Tiger Reserve je koji kilometar dalje, a na kapiji nas dočekuje žuti limeni tigar. Uska asfaltna traka vijuga izohipsom brda, kroz tikovu šumu (Tectona grandis) u kojoj se s vremena na vreme zaustavljamo da dvogledima pretražimo požutelo zimsko lišće u nadi da ćemo negde u njemu primetiti sovu mrkih leđa, belog trbuha i žutih očiju umiljato-radoznalog pogleda. Iako je dosta lišća opalo, mnogo ga se i zadržalo, pa su krošnje prilično guste. Treba imati na umu da je tikovo lišće poveliko, do 45 cm dugo i 23 cm široko, a da je naša kukumavka i sama jedva 23 cm dugačka.

“Čekaj, mislim da sam video list koji liči na sovu.” Vraćamo se nekoliko metara i... “Jesam. Video sam list koji liči na sovu. Idemo dalje.”

3DSCF4598_zps33e4db93.jpgŠumska kukumavka (Heteroglaux blewitti) je endemična vrsta ovih planina. Opisana je 1873, poslednji put posmatrana 1884 i smatrana verovatno izumrlom sve dok je 113 godina kasnije nije ponovo otkrila američki ornitolog Pamela Rasmussen (više o istorijatu otkrića – ornitologiji, špijunaži i prevari – u prethodnom blogu). Ptica je poznata sa svega nekoliko mikrolokaliteta, brojnost joj je veoma niska, a stanište rasparčano i sve tešnje, usled čega je u crvenoj listi dobila status kritično ugrožene vrste (jedna od 197 takvih vrsta – ujedno, moja peta). A šta ih ugrožava? S obzirom na mali broj ptica, u stvari se i ne zna šta ih proteruje, izuzmemo li već dokumentovano uništavanje staništa. Postoji mogućnost da ove brdske šume uopšte nisu primarno stanište vrste, već više refugijum u koji se povukla po uništenju nizijskih šuma.

4DSCF4589_zps921b8bea.jpgSa sledeće krivine vidim njive i krave po poljima, duboko u dolini; kažem: “Da sam ja tigar, odavde bih merkao plen.” Nitin je razgovarao sa osobljem, pa mi kaže kako je jedan od oko 70 tigrova, koliko ih ima u rezervatu, pre neki dan zaista ubio kravu. Potom su mu oduzeli lovinu, da se ne navikne na takav plen.

5DSCF4582_zpsca25f44f.jpgPolako mi postaje jasna veličina zadatka koji smo preuzeli. Zaštićeno područje ima preko hiljadu kvadratnih kilometara... i tek stotinak šumskih kukumavki – što je najveća poznata populacija – skrivenih u lišću koje je duplo duže od njih samih. Pretražujemo krošnje: sivi kljunorožac, belotrbi drongo... Procenjuje se da ukupna svetska populacija ove vrste ne dostiže ni 400 ptica (raspon 70-400, od čega do 250 odraslih jedinki). Krećemo dalje.

6DSCF4550_zpsba44fa08.jpgNa sledećoj krivini nas sa busena bambusa poluzainteresovano posmatra Hanumanov langur. Ovim putem lokalni živalj na motorima ide na posao u kampove u Chikhaldari. No, negde usput se nedavno okotila jedna tigrica, pa je otuda vrlo zaštitnički nastrojena i zna da pojuri motocikliste kada joj se učini da su preblizu njenom potomstvu.

Zaustavljamo, pretražujemo lišće: riđa šumska svraka, rašljorepi drongo, plameni detlić... Vijugamo kroz šumu. Još nekoliko langura u nedalekoj krošnji. Kukumavki ni traga.

7Marinica_10151364018014934_1192935442_n_zps49144d8e.jpg

Belooka, copyright © Marina Vukovic-Bhardwaj

Suvo korito potoka, žbun prepun rozecrvenih cvetova, dežurno jato bučnih šumskih brbljuša (rase T.s. orientalis)... i nešto sjajnoplavo! Stajemo zbog malabarskog drozda, da potom otkrijemo svu silu drugih vrsta: azijsku rajsku muharicu (ova mi je druga rajska na životnoj listi – ranije sam već posmatrao afričku), crnoglavu vugu, lepezarku, belooku, malu muharicu, belogrudog vodomara, belookog mišara, zelenkastog zviždaka, crvenouhog bulbula, te indijsku žutu senicu (ova vrsta je tek 2005.  rascepljena od svog himalajskog srodnika, s kojim joj se područje rasprostranjenosti nigde ne prepliće). Ovoliko ptica na malom prostoru nam je popravilo raspoloženje (rezervat nastanjuje oko 250 vrsta), ali – niti jednoj kukumavki ni traga ni glasa!

9DSCF4723_zpse0fb3a13.jpgPostaje vruće, pa se vraćamo na ručak, samo da usput svratimo u informativni centar rezervata... vodič koji bi mogao da nam pokaže kukumavke? Biće, kažu, tu u tri sata. Sad već žurimo u Chikhaldaru na ručak i vodomara, pa – nemamo vremena za predah – natrag do informativnog centra, gde će nam se prudružiti Bhola Mawaskar. Bhola kaže da može da nam ih pokaže (njegovo ime, “bhola”, na hindiju znači: rekao sam). Videćemo da li je čovek od reči.

10DSCF4725_zpsfc59eaed.jpgHitamo glavnim asfaltnim putem, pokraj čopora rezus makaki majmuna, pa u šumu, prašnjavim putem, pokraj paunova; potom zbog nas otvaraju zaključanu rampu (dobro je znati da su ugrožene sove pod ključem) i nastavljamo tikovom šumom kojoj je vetar gotovo obrijao grane. Uopšte nisam zagledao mesta gde su grane skoro gole, a krošnje providne – očekivao bih da kukumavke traže zaklon lišća. Dve pegave gugutke, crni drongo, aleksandar... i Bhola kaže: “Sada se već vidi.” Gde se, bre, vidi; očajnički i bezuspešno pretražujem lišće... “Eno je, tamo!” Nema šta, Bhola je čovek od reči.

11Nitin_5930_zps1911daf2.jpg

Šumska kukumavka, copyright © Nitin Bhardwaj

A naša kukumavka je na visokoj grani, okrenuta leđima, pa rotira glavu za 180 stepeni ne bi li nas, ipak, držala na oku. Prilazimo ponizno, pešice, makadamom, ona nas merka, mi zurimo. Opčinjeni. Ptica koja je duže od jednog veka bila izgubljena nas drži na oku. Podiže i spušta glavu, kao da se proteže, pa se ponovo umiri.

12DSCF4700_zps096017c4.jpgDa tu ne bude kraj, Bhola kaže: “Tu, malo dalje, je još jedna.” Hodamo putem, pretražujemo krošnje s retkim lišćem... ništa. Možda nije kod kuće? Vraćamo se, kroz granje lete modroglavi papagaji orgličari. Bhola šišti kroz zube ne bi li izazvao reakciju – ništa od toga, koračamo dalje i... eno je! Još jedna od oko sto, koliko ih u Melghatu ima; sa prosečnom gustinom populacije od jedne kukumavke na preko 16 km2 – da je sami pronađemo, trebalo bi nam 16 meseci. Pomalo fotografišem, ali sunce već zalazi za greben brda i svetlosti nestaje. No, ima je više nego dovoljno za proučavanje dvogledom.

ForestOwlet_zpseef22b76.gif

  Rasprostranjenje šumske kukumavke

Posle nepunog sata, kroz sumrak se vraćamo u guest house, euforični kao hodočasnici u povratku s hadžiluka, a put nam pretrčava maleni muntjak jelen. I dok farovi obasjavaju šumu u nadi da će se neki noćni predator ukazati (ukazao se samo jedan indijski zec), u boleru Shane peva: “I'm sitting on top of the world.”

(*) citat: Gregor i Patalas: „Istorija filmske umetnosti“

U sledećem nastavku čitaćete: albicilla and the tiger trouble



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 18.02.2013

Tigar?

Video si tigra uživo i slobodno?
Jedva čekam!

Meni je i dalje favorit Šumska kukumavka, mada je ova Žuta senica šećer jedan sa sve ćubicom...meni su senice, inače, najlepše ptice, uz lastavice one modre...a ova fotka sa Žutom senicom na cveću ti je taman za bombonjeru
albicilla albicilla 13:55 18.02.2013

Re: Tigar?

ono ridje polje vise kljuna, to nije obojenost perja, vec polen onih roze svetova u koje je gurala nos

i, cestitam za omladinca :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:12 18.02.2013

Re: Tigar?

Hvala ti još jedared za čestitke
Znaš li da sam gledala u tu roza flečicu i mislila da je to još jedan dokaz sklonosti Majke Prirode da insistira na detaljima...kad ona gurala nos...
nikvet pn nikvet pn 11:45 20.02.2013

Re: Tigar?

polen onih roze svetova u koje je gurala nos


А зашто је тамо трпала нос ?

Зар по розе цвећу мишови шећу ?

Чиме се уствари она храни ?
albicilla albicilla 14:44 20.02.2013

Re: Tigar?

nikvet pn
polen onih roze svetova u koje je gurala nos


А зашто је тамо трпала нос ?

Зар по розе цвећу мишови шећу ?

Чиме се уствари она храни ?


takav kljun ukazuje na (dominantno) ishranu insektima, no, njene rodjake zimuju kod nas, i po snegu se sigurno ne hrane isektima, tada traze zrnevlje. mogla je da trazi insekte u cvecu, a mozda je i sama pozelela nektar?
kakapo kakapo 16:45 18.02.2013

Šir Kan?

Ura (3x!) za šumsku kukumavku, a senicu ću da akvarelišem, makar po fotografiji (baš neću svraćati do Indije u dogledno vreme), pošto je sjajan karakter. Kočoperna, a simpatična...
Daklem, Šir Kan?
albicilla albicilla 19:31 18.02.2013

Re: Šir Kan?

kakapo
Ura (3x!) za šumsku kukumavku, a senicu ću da akvarelišem, makar po fotografiji (baš neću svraćati do Indije u dogledno vreme), pošto je sjajan karakter. Kočoperna, a simpatična...
Daklem, Šir Kan?


daklem
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:50 18.02.2013

Re: Šir Kan?

Šir Kan

albicilla albicilla 21:05 18.02.2013

Re: Šir Kan?

Jelica Greganović
Šir Kan



Dobro, nije Sir Kan. Ona je. Zove se Telia.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 18.02.2013

Re: Šir Kan?


Dobro, nije Sir Kan. Ona je. Zove se Telia.

Znači, opasnija od Šir Kna, žemsko...da napišeš blog o njoj...i slike vamo!
albicilla albicilla 07:38 19.02.2013

Re: Šir Kan?

Jelica Greganović

Dobro, nije Sir Kan. Ona je. Zove se Telia.

Znači, opasnija od Šir Kna, žemsko...da napišeš blog o njoj...i slike vamo!


bas zeMsko, i te kakva
49 41 49 41 18:02 18.02.2013

"Podstanarka"

mi je bila mesec dana na terasi.

Bio sam je nasao u sumi; hladnjikavo-vetrovite nedelje.
Dovukao joj 'namestaj' u vidu velike suve grane.
Uzivao u sumrak, gledajuci je kako se sa grane premesta na ogradu terase i pomno posmatrao odozgo u noci sta se sve to krece pod njom.

Majka me je kritikovala, da ne prilici; da je hranim na stolu gde rucavamo.
Nisam se obazirao na kritike, strplivo sekao sitne komadice mesa i slusao kako cokce.
Zvuk kao kad cokcemo jezikom o nepca - kao klinci.

Jednog dana, nisam je zatekao s posla.
Vinula se u zivot sa ograde terase.

albicilla albicilla 19:32 18.02.2013

Re: "Podstanarka"

NNN NNN 19:38 18.02.2013

znao sam :)

albicilla albicilla 19:41 18.02.2013

Re: znao sam :)

NNN


citas me kao knjigu%#$@... blog
49 41 49 41 00:26 19.02.2013

Asocira me

slikom staze u sumi, na skoro najvecu slutnju - strah koji sam doziveo.

Bio sam u kanjonu Prace i Ustiprace. Ostao je jos koji dan odmora; kad mi je usput - steta ne prokrstariti tim delom, pecati na hucnim kaskadama i upoznati svet ptica koje tu bitisu.

Kasno popodne podigao sator, pored sumske staze; zakljucao auto i otisao da razgledam deo kanjona, napravim plan za sledeca dva dana.
Umivao sam se svakih 50 m u kristalnoj cistoj vodi - odmarao njome od dugotrajne voznje.

Kad sam se po mrklom mraku vratio do satora, kao da sam se nasao u ambijentu Hickokovih filmova.

Suma koju sam zatekao tog dana; kao da se pretvorila u nocni pakao dzungli Bornea i Sumatre.

Kukumavke su su se cule sa svih strana. Dugi krici, mnogih nocnih ptica su dolazili iz daljine ili neposredne blizine.

Sto je najgore, upalila mi se lampica - intuicije.
Treba bezati s tog mesta. Nikako provesti noc tu!

Sator nisam sklapao, strgao sam ga bukvalno i ubacio u gepek.
Te noci, mislio sam da nikad necu stici kuci.
Iako sam ga zesce gazio u voznji, kilometri kao da su mi se izduzavali.

albicilla albicilla 07:48 19.02.2013

Re: Asocira me

Kad sam se po mrklom mraku vratio do satora, kao da sam se nasao u ambijentu Hickokovih filmova.

Suma koju sam zatekao tog dana; kao da se pretvorila u nocni pakao dzungli Bornea i Sumatre.

Kukumavke su su se cule sa svih strana. Dugi krici, mnogih nocnih ptica su dolazili iz daljine ili neposredne blizine.


i propustio pecanje? i sve 'tice mamnosnje? c-c-c-c...
49 41 49 41 13:22 19.02.2013

Re: Asocira me

albicilla
Kad sam se po mrklom mraku vratio do satora, kao da sam se nasao u ambijentu Hickokovih filmova.

Suma koju sam zatekao tog dana; kao da se pretvorila u nocni pakao dzungli Bornea i Sumatre.

Kukumavke su su se cule sa svih strana. Dugi krici, mnogih nocnih ptica su dolazili iz daljine ili neposredne blizine.


i propustio pecanje? i sve 'tice mamnosnje? c-c-c-c...


Taj deo je ocaaravajuce lep, divalj. Prosao sam pored par puta kolima.
Jednom prilikom, prolazeci kolima; razgovaarao sam sa prijateljicom - pravili plan da nekoliko dana za praznik odhodamo taj deo.

Delom kroz gudure i tunele je nekad prolazio cira. Tad mi je bila prilika,da sve to sagledam u razlicito doba dana.

Medjutim, nije mi se nikad vise ukazala prilika.

Lepota i dozivljaj na lednu stranu - opstanak i opasnost na drugu.
Nisam sklon insuninacijama, tad je bilo kriticno.
Bilo je pitanje vremena i trebalo se skloniti na vreme.

Nocne ptice se dovikuju - razgovaraju medju sobom; ali istovremno i upozoravaju jedna drugu na opasnost koja je na zemlji.
albicilla albicilla 21:13 19.02.2013

Re: Asocira me


Taj deo je ocaaravajuce lep, divalj. Prosao sam pored par puta kolima.


ustipraca? to je bio put na more iz beograda preko visegrada?

prolazio sam tuda kao decak, s roditeljima, useklo se u pamcenje (zbog tih litica sam i pozeleo svoj prvi dvogled). negde na tom putu sam s ocem u nekom potoku pravio malu branu i vodenicu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana