Ljudska prava| Zdravlje

Pravo javnosti da zna

Krugolina Borup RSS / 20.02.2013. u 16:22

kravacivava.jpg

Gospodo zvaničnici ove, prošle i buduće vlade, kao i svih ostalih vrsta, molim vas, prekinite da odgovarate na pitanja koja vam niko ne postavlja. Drugim rečima, zabole me odavde do Kosova da li je priča o aflatoksinu u mleku obavijena velom političke borbe ili nije. ZA-BO-LE-ME! Kako god da glasi odgovor na to pitanje, ostaje činjenica da odgovore na PRAVA pitanja nismo dobili.

Recite vi meni, blago meni, sledeće:

1. Koja su mleka povučena sa tržišta? Čemu zadrška da se to objavi? Ne razumem. To ne da ne sprečava, već aktivno podstiče paniku. Koja je logika u korenu ove odluke - to samo onaj ko ju je doneo zna. Ako ne znam koja ste mleka naredili da se povuku s tržišta, onda ne mogu u prodavnici ni da proverim da li se ta naredba poštuje ili ne. Zar ne bi bilo logičnije da vam budem saradnik u rešavanju ovog problema, tako što ću biti nezvanična inspekcija po prodavnicama, te dojavljivati ko ne poštuje naredbu? Zar je moguće da se od mene očekuje da slepo verujem i da ste vi nešto naredili, i da se prodavnice povinuju tom naređenju? Posle se čudite zašto javnost nema poverenja u institucije. Evo, zbog ovakvih stvari, zbog ovakvog odnosa prema javnosti. I šta da rade oni koji idu u velike nabavke, te kupe veće količine dugotrajnog mleka? Kako oni da znaju da li su prošlog meseca kupili mleko koje se sad povlači iz prodavnica ili ne, ako nemaju spisak mleka koje je povučeno?

2. Zašto niste uzorkovali SVA mleka, nego samo neka? Da li da pijem Imlekovo mleko bez laktoze ili ne? Šta je sa pakovanjima dugotrajnog mleka od 0,25 l za decu? Šta je s čokoladnim mlekom za decu? Zašto i ova mleka nisu uzorkovana? Hoće li biti? Kada? Kada možemo očekivati rezultate?

3. Šta je s mlečnim proizvodima? Da li pravilno zaključujem da ako nečeg ima u mleku, biće ga i u mlečnim proizvodima koji se od njega prave? Šta je s jogurtom, kefirom, pavlakama, kiselim mlekom, kajmakom, sirevima, čokoladnim mlekom? Mislite li to uzorkovati i kada? Ako ne, zašto ne? Ako da, a kada i šta mi da radimo u međuvremenu, da ih konzumiramo ili ne? I na osnovu čega nam se preporučuje konzumacija, ako se preporučuje?

4. Šta je sa hranom koja se dostavlja školskim i predškolskim kuhinjama, bolnicama, porodilištima? Koje se mleko stavlja u njihov krompir-pire, deserte i ostala jela? Da ne spominjem proje...

5. Šta je sve dato na analizu i kada možemo očekivati rezultate? Kome možemo da sugerišemo šta bi sve još trebalo uzorkovati, a što nije na spisku za analizu (pod uslovom da nam ikad kažete šta je sve na spisku za analizu...)?

6. Kome možemo da javimo koje prodavnice nisu povukle mleka koja ste naredili da povuku (pod uslovom da nam ikad kažete koja ste mleka naredili da se povuku...)?

***

Mene lično činjenica da se aflatoksin našao u mleku ne pogađa onoliko koliko me pogađa reakcija zvaničnika na celu priču. Mislim, šit hepens, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Kod nas aflatoksin u mleku, u UK konjsko meso u proizvodima od mlevene govedine. Ali je reakcija zvaničnika kod njih i kod nas draaaaastično različita.

Umesto da se u javnost proaktivno izađe sa svim podacima i informacijama, da se istog momenta reaguje, da se iz minuta u minut javnost obaveštava gde je koja inspekcija zašla i šta je našla, do kojih je farmi mleka stigla, koje su farme privremeno zatvorene, koji su proizvodi preventivno povučeni, kako se odnositi prema mlečnim proizvodima, šta se od njih uzorkuje, kad se očekuju rezultati, itd, itd... meni mi se mozak puni nedostojnim prepucavanjima pokrajinske i republičke vlade.

Mislim, stvaaaaaaaarnoooooo!!!

Ajte negde u neki pejnt-bol klub, pa se razračunajte, da vam bude lakše!

Poštedite nas zamajavanja i spinovanja.

Ako oko pitanja bezbednosti zdravlja naše dece ne možemo svi zajedno da se okupimo sa jedinstvenim ciljem, bez obzira na to ko je pozicija a ko opozicija, ko je pokrajinska a ko republička vlada, onda nam nema druge nego da svi zajedno skačemo u Savu i Dunav, da si prekratimo muke!

Da ne pominjem skandalozni odnos zvaničnika prema javnosti. Umesto da u nama vidite ravnopravne saradnike u rešavanju problema, postavljate se kao Veliki Tata koji, na naše pitanje: "A zašto da ti verujem?" odgovara sa: "Zato što ja tako kažem!". Alternativno (sad vidim) ima i stav Velike Mame, koja na isto pitanje odovara sa: "Ma, radi šta god hoćeš!"

Izem ti takve roditelje!

***

Član 4 mog omiljenog zakona:

"Smatra se da opravdani interes javnosti da zna, iz člana 2. ovog zakona, postoji uvek kada se radi o informacijama kojima raspolaže organ vlasti koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine..."

Član 16 mog omiljenog zakona:

"Ako se zahtev odnosi na informaciju za koju se može pretpostaviti da je od značaja za (...) ugrožavanje ili zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, organ vlasti mora da obavesti tražioca o posedovanju te informacije, da mu stavi na uvid dokument koji sadrži traženu informaciju, odnosno da mu izda kopiju tog dokumenta najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva..."

***

Gospodo zvaničnici svih vrsta, zar stvarno treba neko da vam uputi zvanični zahtev koji se poziva na ove članove Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja? Zar ne mislite da bi najprirodnija i najlogičnija stvar bila da, radi očuvanja povrenja javnosti, sami, proaktivno objavite sve informacije?

Poverenje javnosti nećete steći zahtevima za slepim verovanjem, već jedino i isključivo transparentnošću rada.

Uzmite se u pamet!

***

EDIT: pre par minuta, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo nešto što oni zovu SPISAK, a što veze sa spiskom nema! 

Alo, ljudi, na kakvim ste vi bunikama? Hoću spisak svega što je uzorkovano, a na kome se vide vrednosti aflatoksina koje su ustanovljene. Ako mleko koje ja konzumiram nije na spisku povučenih mleka, uopšte ne mora da znači da u njemu nema aflatoksina. Može da znači da ono nije ni uzorkovano! 

Dakle, stvarno me prave budalom... 

 



Komentari (237)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 16:31 20.02.2013

Ne vredi

političari su ograničene mule.
Njihov jedini životni princip je politička/finansijska korist/gubitak.
Zato nisu u stanju da reaguju drugačije sem kill the messinger.
Provali naslov: Ješić za dan razorio seljaka.
Kakva odvratna zamena teza.
Gadni su to ljudi.
Ne može svako da se bavi tim prljavim poslom.
savamala savamala 16:38 20.02.2013

Re: Ne vredi

Kod nas aflatoksin u mleku, u UK konjsko meso u proizvodima od mlevene govedine. Ali je reakcija zvaničnika kod njih i kod nas draaaaastično različita.


Неће баш бити да је то исто. Коњско месо није штетно по човеков организам за разлику од афлатоксина који је отрован и један од најјачих канцерогена. Појава коњског меса у неким производима је само показатељ да је систем негде бушан и да постоји потенцијална опасност да се догоди оно што се код нас сада догађа. Понашање наших ткз. званичника је скандалозно и испод било каквог цивилизацијског нивоа (мада има и оних који Јешића сматрају јунаком у овој причи). Ова влада би због овога морала да се сруши и .овњивим моткама али се то неће догодити јер ће их сачувати наши пријатељи из ЕУ, којима је толико много стало да здравља грађана Србије.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:39 20.02.2013

Re: Ne vredi

Provali naslov: Ješić za dan razorio seljaka.


To je, inače, isti onaj seljak kome su isti ovi zvaničnici pre par meseci rekli: Slobodno hrani krave ovim kukuruzom, bezbedan je.

Misleeeeem... jadni i mi i seljaci s ovakvim zvaničnicima...
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:44 20.02.2013

Re: Ne vredi

Неће баш бити да је то исто. Коњско месо није штетно по човеков организам за разлику од афлатоксина који је отрован и један од најјачих канцерогена.


U jednom trenutku je rečeno da je provereno 300 konja koji su završili u klanici (pasoši su im provereni), i da je kod 8 pronađeno da su primali terapiju protiv artritisa, koja njihovo meso čini toksičnim. Šest od tih osam komada izvezli su u Francusku, a za preostala 2 su tragali da vide šta se s njima desilo. Dalje su Francuzi preuzeli da tragaju za tim gde je to zaraženo meso završilo.

Plus, trenutno su u toku analize mesa, da se vidi da li je i u gotove proizvode dospeo taj toksični lek protiv artritisa. I oni su slali u neku superlaboratoriju. Tako da je to još uvek otvoreno pitanje.

Kod njih se priča o "kriminalu" koji je vezan za proizvodnju hrane. Kod njih se priča o dodatnim, vanrednim analizama. Kod njih se priča o tome da se i meso konja koji su imali ispravne pasoše proveri na prisustvo pomenutog toksina, pošto se prepoznaje mogućnost da su pasoši lažirani.

Uporedi sad sve to sa najnovijom izjavom naše ministarke zdravlja koja glasi: "Sami odlučite da li ćete piti mleko ili ne."
cassiopeia cassiopeia 16:44 20.02.2013

Re: Ne vredi

Provali naslov: Ješić za dan razorio seljaka.



Jaoo, kad sam videla tu vest stvarno mi došlo da povraćam.

Napisah danas kod Peđe

Lepo ću povratiti od njihovih gadarija. Jbt ovde je sve političko pitanje a stvar jednostavna do bola. Zaražen kukuruz ignorisali, mislili ispariće, mešali sa zdravim u silosima, hranili stoku, dobili zaraženo mleko i sad se prepucavaju po starom dobrom običaju umesto da rešavaju problem.
I to što neće da objave koja mleka povlače i još kažu da brzina povlačenja mleka zavisi od proizvođača Pa valjda je inspekcija ta koja preduzima mere da se sklanja problematično mleko iz prodavnica.
Do te mere je sistem urušen, jednostavno ga nema. Ja naivno mislila da ima nade da se stvari dovedu u red kadtad a ovo sa mlekom me dotuklo. Nikada ovde neće biti reda.
savamala savamala 16:51 20.02.2013

Re: Ne vredi

Uporedi sad sve to sa najnovijom izjavom naše ministarke zdravlja koja glasi: "Sami odlučite da li ćete piti mleko ili ne."


Да, упоредио сам и дошао до закључка да је наша министарка идиот али то смо знали и пре овога.
Млеко сви пијемо, деца посебно и зато се отровно млеко не може поредити са 8 коња распоређених на целу популацију ЕУ.
Једноставно, овај скандал је нешто непојмљиво. Наша влада једино може да се упореди са оним јапанским култом што су пустили отров у метроу.
looping looping 17:02 20.02.2013

Re: Ne vredi

To je, inače, isti onaj seljak kome su isti ovi zvaničnici pre par meseci rekli: Slobodno hrani krave ovim kukuruzom, bezbedan je.

Krava ce da profiltrira alfatoksin i takoto.
looping looping 17:06 20.02.2013

Re: Ne vredi

looping
To je, inače, isti onaj seljak kome su isti ovi zvaničnici pre par meseci rekli: Slobodno hrani krave ovim kukuruzom, bezbedan je.

Krava ce da profiltrira alfatoksin i takoto.


BTW.
Ko ce da spreci da ove godine kukuruz opet ne dobije alfatoksin kada niko od zvanicnika ne izlazi na google?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:15 20.02.2013

Re: Ne vredi

Млеко сви пијемо, деца посебно и зато се отровно млеко не може поредити са 8 коња распоређених на целу популацију ЕУ.


U pravu si.
Ali ja ovde prvenstveno pričam o reakciji zvaničnika na nešto što je skandal.
Poražavajuće je da je u UK reakcija na mnogo benigniju stvar mnogo oštrija nego što je reakcija na strahotnu stvar kod nas.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 17:19 20.02.2013

Re: Ne vredi

Poražavajuće je da je u UK reakcija na mnogo benigniju stvar mnogo oštrija nego što je reakcija na strahotnu stvar kod nas.

Da, tamo se Dejvid Kameron nije uslikao kako jede konja.
laziiprevare laziiprevare 17:33 20.02.2013

Re: Ne vredi

Šta je sa hranom koja se dostavlja školskim i predškolskim kuhinjama, bolnicama, porodilištima ?



Šta može biti sa hranom za decu ako u njavećoj bolnici KC Srbije leče oči dece u ovakvim uslovima. U ovim stolicama bakterije i gljive su brojnije nego u mleku. Sve vlade i njihovi direktori bolnice, iz poslednjih ko zna koliko godina, "primetili su" kada je jedna majka objavila u medijima slike.
Ali je reakcija zvaničnika kod njih i kod nas draaaaastično različita.... Francuzi preuzeli da tragaju za tim gde je to zaraženo meso završilo

Šta vredi sto oni tragaju ako si ti konzumirao meso ili nekoliko stotina ili hiljada ljudi konzumiralo meso čije posledice (ne samo u ovom slučaju) mogu biti katastrofalne tek nakon dužeg perioda,a kazne su nikakve u odnosu na profit.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:57 20.02.2013

Re: Ne vredi

Kod njih se priča...Kod njih se priča....Kod njih se priča

Samo da nam oni ne budu uzor
Ako su "oni" oni koji zahtevaju da se htana od GM organizama plasira na trzište a da ne sme biti odeležena kao GM.
Ili ako su to oni koji distribuiraju takvo mleko, ono s bregov i sa aflatoskin, a sami se baš nešto i ne uzbuđuju zbogtoga.
Ima i kod Ješića politikantstva, ne bih ja ni u njemu gledao majku Terezu koja brine o narodnom zdravlju.
freehand freehand 18:02 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ima i kod Ješića politikantstva, ne bih ja ni u njemu gledao majku Terezu koja brine o narodnom zdravlju.

Tako je: to ni slučajno ne treba ispustiti iz vida kao ni to da je suština priče u rušenju Vlade.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:11 20.02.2013

Re: Ne vredi

to ni slučajno ne treba ispustiti iz vida


A treba li?
freehand freehand 18:13 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man
to ni slučajno ne treba ispustiti iz vida


A treba li?

Ni slu ča jno!
Jebeš mleko i aflatoksine.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:19 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ni slu ča jno!
Jebeš mleko i aflatoksine.


Ma mleko i aflatoksini su svete stvari, ne bi jedan svetac poput Ješića od toga pravio politiku.
freehand freehand 18:22 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man
Ni slu ča jno!
Jebeš mleko i aflatoksine.


Ma mleko i aflatoksini su svete stvari, ne bi jedan svetac poput Ješića od toga pravio politiku.

Dakle, trebalo je da ćuti.
Ok.
A Krugolina?


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:26 20.02.2013

Re: Ne vredi

Dakle, trebalo je da ćuti.


Ne, zašto bi?
Ja razmišljam otome šta ja treba da radim, a ne šta treba da radi Ješić.
On neka radi šta misli da treba.
Ja mogu da u njemu vidim sveca a i ne moram, mogu malo i u njegove namere da posumnjam.
Ti kako hoćeš.
I Krugolina takođe.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:28 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ja mogu da u njemu vidim sveca a i ne moram, mogu malo i u njegove namere da posumnjam.


Čin objave podataka je za pohvalu.
E, sad, motiv koji stoji u korenu tog čina je đa za gađenje đa za divljenje.
Ali ne menja činjenicu da je on uradio ono što se od zvaničnika i očekuje da uradi.

S druge strane, reakcija a taj njegov čin je... isključivo za gađenje.
freehand freehand 18:29 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man
Dakle, trebalo je da ćuti.


Ne, zašto bi?
Ja razmišljam otome šta ja treba da radim, a ne šta treba da radi Ješić.
On neka radi šta misli da treba.
Ja mogu da u njemu vidim sveca a i ne moram, mogu malo i u njegove namere da posumnjam.
Ti kako hoćeš.
I Krugolina takođe.

Ali ti na kraj pameti ne pada da su njegove politčke namere potpuno i apsolutno nebitne ako je rekao istinu u situaciji opšte opasnosti?
hajkula1 hajkula1 18:33 20.02.2013

Re: Ne vredi

Može joj se. Njena deca ne žive u Srbiji.

Sami odlučite da li ćete piti mleko ili ne, u prevodu radite šta hoćete, zabole me za vas. -Ministarka zdravlja-

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:33 20.02.2013

Re: Ne vredi

Čin objave podataka je za pohvalu.


Jeste, ali

Ista labaratorija jednima kaže ok je, drugima kaže ne valja.
Ko je od njih selektovao ono što će objaviti?
Možda je i vlada a možda je i Ješić?

Jeste politikantstvo reći, Ješić urniše seljake ovime, ali i tačno je da će seljaci od ovoga imati mnogo štete.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:38 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ali ti na kraj pameti ne pada da su njegove politčke namere potpuno i apsolutno nebitne ako je rekao istinu u situaciji opšte opasnosti?


Ne znam vrednosti te supstance u njegovim uzorcima, ali sve mi se čini da jesu iznad dozvoljenih ali ne drastično, (čitao sam samo one njegove tvitove) ako grešim onda si u pravu, ali šta ako te vrednosti ne prelaze one koje su dozvoljenje u nekim drugim zemljama, tih famoznih 0,5 nečega?
Da li je to onda razlog za toliko njegovo uzbunjivanje ili će razlog ipak biti politika?
jacHa. jacHa. 18:40 20.02.2013

Re: Ne vredi

ali i tačno je da će seljaci od ovoga imati mnogo štete.

hoće, ali zbog aflatoksina, a ne zbog kurte i murte. država treba da otkupi (!) zaražene količine kukuruza, ili mleka, već čega, da seljaci održe stočni fond i finansijsku stabilnost, inače se otvara prostor za manipulacije, strah, paniku, krađu, prevaru... a tog prostora već imamo u izobilju.
savamala savamala 18:40 20.02.2013

Re: Ne vredi

Jeste politikantstvo reći, Ješić urniše seljake ovime, ali i tačno je da će seljaci od ovoga imati mnogo štete.


Јешић јесте криминалац као што је и Кнежевић али ово што ти пишеш је глупост. Ако ће сељаци имати штете хајде да видимо да ли је неко одговоран за то. Или предлажеш да због добробити нашег домаћина кога Тома и оберштурмбанфирер Вучич наводно толико воле, ми сви треба да поцркамо испијајући отровно млеко. Шта је твој предлог?
freehand freehand 18:43 20.02.2013

Re: Ne vredi

ali šta ako te vrednosti ne prelaze one koje su dozvoljenje u nekim drugim zemljama

U nekim drugim zemljama žena ne sme nepokrivena na ulicu.
U nekim drugim zemljama se azbest još koristi u građevini.
U nekim drugim zemljama dozvoiljeno je i legalna kupovina i nošenje automatskog oružja.
U nekim drugim zemljama kamenovanje je uobičajena i zakonita stvar.
U nekim drugim zemljama koka se žvaće na veliko i potpuno legalno.
Konačno, u nekoj drugoj zemlji neko drugi bi te pitao - da li si ti normalan?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:54 20.02.2013

Re: Ne vredi

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:57 20.02.2013

Re: Ne vredi

Šta može biti sa hranom za decu ako u njavećoj bolnici KC Srbije leče oči dece u ovakvim uslovima. U ovim stolicama bakterije i gljive su brojnije nego u mleku.

Samo im onda, uz sve ovo, treba dati da piju i kancerogeno mleko. El to?

Šta vredi sto oni tragaju ako si ti konzumirao meso ili nekoliko stotina ili hiljada ljudi konzumiralo meso čije posledice (ne samo u ovom slučaju) mogu biti katastrofalne tek nakon dužeg perioda,a kazne su nikakve u odnosu na profit.

Vredi, jer plate dobijaju da to rade.
Vredi, zato da se sa tim prestane.
Vredi, jer će posledice bez toga biti još katastrofalnije.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:10 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoće, ali zbog aflatoksina, a ne zbog kurte i murte. država treba da otkupi


Super, samo od kojih para?
Kažu da u budžetu ima neka rupa.

Или предлажеш да због добробити нашег домаћина кога Тома и оберштурмбанфирер Вучич наводно толико воле, ми сви треба да поцркамо испијајући отровно млеко.


E a možeš li d asmisliš neku dramatičniju reč od "otrovno melko", Ješić je već iskoristio "potrovaše decu", Kurir je već upotrebio "stravično".
Moraćeš da se potrudiš da nađeš neku bombastičnu a da nije raubovana.
Bez takvih ti nešto ne ide razgovor.
U nekim drugim zemljama ......

I ja sam nekada, Fri, bio zagovornik političkih stranaka, ali ne verujem da sam baš toliko gubio razum, mislim da sam se ipak malo bolje kontrolisao.
savamala savamala 19:15 20.02.2013

Re: Ne vredi

E a možeš li d asmisliš neku dramatičniju reč od "otrovno melko", Ješić je već iskoristio "potrovaše decu", Kurir je već upotrebio "stravično".
Moraćeš da se potrudiš da nađeš neku bombastičnu a da nije raubovana.
Bez takvih ti nešto ne ide razgovor.


Ако нека материја, која се уноси у организам, садржи отров онда је и она сама отров. Можда мислиш да отров мора да делује тренутно али то је заблуда. Осим што је ово млеко отров оно је и канцерогено и то екстремно. Не знам да ли теби звучи драматично када се деци даје да конзумирају нешто што је и отровно и канцерогено али мени звучи.
freehand freehand 19:18 20.02.2013

Re: Ne vredi

I ja sam nekada, Fri, bio zagovornik političkih stranaka, ali ne verujem da sam baš toliko gubio razum, mislim da sam se ipak malo bolje kontrolisao.



Mene je teško ostaviti bez reči...
jacHa. jacHa. 19:18 20.02.2013

Re: Ne vredi


Super, samo od kojih para?
Kažu da u budžetu ima neka rupa.

od onih para što je godinama drpisala od građana putem poštanskih markica za elemntarne nepogode i davala ih onima kojima je neko drpisao iz blagajne u koju poreska uprava nema uvid.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:19 20.02.2013

Re: Ne vredi

Осим што је ово млеко отров оно је и канцерогено и то екстремно.


Koliko tačno ekstremno?

Šta ako smo mleko sa istim sadržajem te supstance davali deci mi koji smo decu imali i pre promene pravilnika, samo što se to nije objavljivalo jer je to tada bilo u granicama dzvoljenog, znači li to da smo mi decu hranili ekstremno otrovnim mlekom?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:21 20.02.2013

Re: Ne vredi

od onih para što je godinama drpisala od građana putem poštanskih markica za elemntarne nepogode i davala ih onima kojima je neko drpisao iz blagajne u koju poreska uprava nema uvid.


Ali tih para više nema, podrpisane su.
Možda je rešenje da država drastićno poskupi mleko u prodavnicama pa da od te cene isplati seljacima kukuruz?
Ili da poveća akcize na gorivo, ili da poskupi struju, ili tako nešto?
savamala savamala 19:28 20.02.2013

Re: Ne vredi

Šta ako smo mleko sa istim sadržajem te supstance davali deci mi koji smo decu imali i pre promene pravilnika, samo što se to nije objavljivalo jer je to tada bilo u granicama dzvoljenog, znači li to da smo mi decu hranili ekstremno otrovnim mlekom?


Имам утисак да си способан да разликујеш када неко ради нешто несвесно и када неко ради то свесно са знањем о последицама. Посебно када то ради неко коме је основна дужност да спречи таква делања. Овако стичем утисак да си замлата и да је Карагаћин другар и чувар, бар што се тебе тиче, прилично у праву.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:31 20.02.2013

Re: Ne vredi

Имам утисак да си способан да разликујеш када неко ради нешто несвесно и када неко ради то свесно са знањем о последицама.


Aha
Otrov je manje otrovan ako se daje nesvesno?

Овако стичем утисак да си замлата и да је Карагаћин другар и чувар, бар што се тебе тиче, прилично у праву.


Ujbt šta ću sad?
Tvoji utisci su mi najbutniji.
zilikaka zilikaka 19:33 20.02.2013

Re: Ne vredi

Šta ako smo mleko sa istim sadržajem te supstance davali deci mi koji smo decu imali i pre promene pravilnika, samo što se to nije objavljivalo jer je to tada bilo u granicama dzvoljenog, znači li to da smo mi decu hranili ekstremno otrovnim mlekom?


Po svemu sudeći istina je da je do pre par godina dozvoljena količina aflatoksina u mleku bila 10 puta veća nego danas. Očigledno smo usvojili novi pravilnik, koji je, pretpostavljam, usklađen sa normama EU.

Sad, mi možemo da lupamo do sutra da li je, i koliko, ovo ovakvo mleko opasno. Činjenica je da zdravstveno neispravno prema sadašnjim, jedino vaćžećim nos+rmama.

E, ali to mleko je vrh ledenog brega. Sudeći po svemu, nije ranije ni postojala posebna opasnost od toga, jer je kukuruz bio ispravan. Da bi bio ispravan, kažu, mora da bude ispravno skladišten, i najverovatnije je ceo problem (opet čula od upućenih) nastao zbog lošeg skladištenja.

Dakle, i ranije se kontrolisao kvalitet kukuruza prilikom izvoza, i nije bilo tih problema. Logično da ako su žitarice bile ispravne, nije imalo odakle da se prenese i na mleko.
jacHa. jacHa. 19:34 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ali tih para više nema, podrpisane su

nek raspišu nove markice, nek skinu po 1% na 3 meseca sa svih zarada u državi, nek mućnu malo tikvama, za to su plaćeni!
ja sam rođena u selu i rasla sam po komšijskim domaćinskim kućama i duša me boli kad vidim kako sad ekonomišu, sećajući se detinjstva u tim kućama
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:41 20.02.2013

Re: Ne vredi

Sad, mi možemo da lupamo do sutra da li je, i koliko, ovo ovakvo mleko opasno. Činjenica je da zdravstveno neispravno prema sadašnjim, jedino vaćžećim nos+rmama.


Tačno tako
Ali sve govori da su te koncentracije ipak u granicama dozvoljenih kod nas do pre par godina, a i sada u nekim razvijenim državama, SAD npr.
Zar to nije dovoljno da se zaključi da to mleko nije opasno po zdravlje i da se hladnije glave može razgovarati?
Ja nisam čuo, možda sam propustio, lekare, toksikologe, struku, da alarmiraju, političare jesam.


A ako hoćemo o politici, naročito o stranačkoj politici, onda je sve dozvoljeno pa i dizanje panike.
Ješić to i radi, to mu je posao.
sugar59 sugar59 20:40 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man


Ali tih para više nema, podrpisane su.
Možda je rešenje da država drastićno poskupi mleko u prodavnicama pa da od te cene isplati seljacima kukuruz?
Ili da poveća akcize na gorivo, ili da poskupi struju, ili tako nešto?


I dalje ne reče šta predlažeš?

Ono, nema veze, para nema, pa daj da pocrkamo svi, lagano u mukama, kakve veze ima, učinićemo dobro delo, spasićemo seljaku džep.
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:42 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:51 20.02.2013

Re: Ne vredi

I dalje ne reče šta predlažeš?


Da se sačeka ta superanaliza.

Posle nje konsultovati struku, to je ključno, i postupiti po tome šta struka kaže.
Ako treba da se baci kukuzruz onda neka se baci, neka trpi ko god, seljaci, država, melkari....

Ali već je skoro jasno da mleko, ikao je sa sadržajem te supstance iznad propisane, nije opasno po zdravlje.

Kako taj problem prevazići što se propis mora prekršiti jer bi pošovanje zarad poštovanja bilo preskupo, a mi siromašni, neka se dogovore pravnici i političari.
I važno je da sve bude javno.

A šta ti predlažeš?
Da poslušamo Ješića, pa nek košta kolko košta, neka ne bude mleka, neka mleko bude nedostupno najvećem broju građana, nema veze, tako reko Ješić.

Onaj Ješić koji udara na najosetljivje mesto, na zdravlje dece, kako bi svog dojučerašnjeg saborca diskreditovao.

Može i tako.





Jelica Greganović Jelica Greganović 20:52 20.02.2013

Re: Ne vredi

sugar59 sugar59 21:10 20.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man
I dalje ne reče šta predlažeš?


Da se sačeka ta superanaliza.



Vidi ovako, u ovoj zemlji mi je lakše da poverujem da je nešto otrovano, nego da nije. Dosta mi je da pogledam šta pada iz vazuha kada pada kiša, vidi se na prozorima.

Kako stvari stoje, obično rezultati superanalize (šta god to bilo) daju onakve tabele kako se od njih to traži. Sećam se jednog vajnog mesara (neću imenovati) koji je nosio meso iz svojih klanica na analize i nikako nije moglo da mu prođe. On je našao rešenje tako što je otvorio sopstvenu laboratoriju za analize i neometano dalje prodavao meso.

S obzirom da je ovo veoma ozbiljna stvar, a koristi se za politička prepucavanja mi je jasno da naširoko treba obilaziti rafove sa mlekom, bar trenutno.

I da, nešto baš i ne crkavam od brige za seljacima, jer su znali šta drže u ambarima i silosima (od jesenas), ali su se opravdali besparicom, ne dezinfikujući iste kako se dalje ne bi širilo. Čak i taj seljak više brine za džep, nego za tuđe zdravlje. Oni (sigurno) ne konzumiraju to za prodaju.

hoochie coochie man

Da poslušamo Ješića, pa nek košta kolko košta, neka ne bude mleka, neka mleko bude nedostupno najvećem broju građana, nema veze, tako reko Ješić.

Onaj Ješić koji udara na najosetljivje mesto, na zdravlje dece, kako bi svog dojučerašnjeg saborca diskreditovao.

Može i tako.



Ako je zatrovano mleko, bolje da ga ne bude, nego da se trujemo.

Ne razumem poslednju rečenicu, tj. ne želim da razumem. Zauzeo si isključivo politički stav, ne mareći šta ćeš detetu sipati u čašu.

Ako već gledaš ko je šta i odakle je, nije baš ni Knežević bez putera na glavi.

BTW, mleka će biti, samo treba da odvoje od "usta", ovaj put svojih i ne jašu više po narodu, prečiste sve šta treba da se prečisti i eto mleka, zdravog. Očito da se vladajućima baš ne dopada da ulažu tamo gde baš i nisu planirali, a lepo im je krenulo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:15 20.02.2013

Re: Ne vredi

Ako je zatrovano mleko, bolje da ga ne bude, nego da se trujemo.

Ima naroda koji uopšte ne piju mleko, niti koriste mlečne prerađevine, nakon što se odbiju od majčine sise, pa im ništa ne fali. Kinezi, recimo. Ali, to ipak nije tema, koliko ja shvatam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:24 20.02.2013

Re: Ne vredi

Vidi ovako, u ovoj zemlji mi je lakše da poverujem da je nešto otrovano, nego da nije. Dosta mi je da pogledam šta pada iz vazuha kada pada kiša, vidi se na prozorima.


U ovoj zemlji ni kiša ne valja?


Kako stvari stoje, obično rezultati superanalize (šta god to bilo) daju onakve tabele kako se od njih to traži.


Ta analiza se radi u EU, ako se i tamo mogu naručiti rezulatati onda nam ne preostaje ništa.

I da, nešto baš i ne crkavam od brige za seljacima,

Ni ja.
i (sigurno) ne konzumiraju to za prodaju.

Ovo nema veze sa životom.
Fraza koja onoga ko je upotrebi jasno određuje kao nekog ko se baš i ne razume u ono što priča.
Toga iako ima ima tek sporadično, i to možda u oblasti povrtarstva, ali da seljak jednu kravu muze za svoju decu, a drugu za prodaju, ili da kukuruz odvaja, je besmislica.


Zauzeo si isključivo politički stav, ne mareći šta ćeš detetu sipati u čašu.

Tačno suprotno od toga.
Samo u Ješićevom nastupu vidim isključivo politiku i ne pristajem na to.
Razmišljam da li je mleko opasno ili nije.
Izgleda da nije, ali sačekajmo ipak
cgubg cgubg 09:35 21.02.2013

Re: Ne vredi

jacHa.

Super, samo od kojih para?
Kažu da u budžetu ima neka rupa.

od onih para što je godinama drpisala od građana putem poštanskih markica za elemntarne nepogode i davala ih onima kojima je neko drpisao iz blagajne u koju poreska uprava nema uvid.

Ne zaboraviti postanske marke za Svetosavski hram. O parama iz budzeta za isti da i ne govorim.
jednatanja jednatanja 09:35 21.02.2013

Re: Ne vredi

Slobodno hrani krave ovim kukuruzom, bezbedan je.


Da ne kažem da je hraniti krave kukuruzom neprirodno. Krave imaju stomake koje najbolje vare trave kao što je lucerka. Hranjenje krava kukuruzom je neprirodno (o ovome možete čitati u knjigama Michaela Pollan-a). No, kukuruz je jeftin i najbolji da se životinja utovi za kratko vreme. Eto nam modernizacija!
jednatanja jednatanja 09:36 21.02.2013

Re: Ne vredi

Ima naroda koji uopšte ne piju mleko, niti koriste mlečne prerađevine, nakon što se odbiju od majčine sise, pa im ništa ne fali. Kinezi, recimo


Ovo je tačno. Čak su i zdraviji od "Zapadnjaka".
bolid1 bolid1 18:38 21.02.2013

Re: Ne vredi

jedan.kub jedan.kub 01:08 23.02.2013

Re: Ne vredi

hoochie coochie man 19:10 20.02.2013 / *novo
Re: Ne vredi

hoće, ali zbog aflatoksina, a ne zbog kurte i murte. država treba da otkupi

Super, samo od kojih para?javascript:;
Kažu da u budžetu ima neka rupa.


Dobro veče svima.
Prethodnica je izgleda ostavila mnooooogo crnih rupa u budžetu .

Sad pominju i zaveru, umesto da odrade to što treba.

Nama preostaje da dočekamo proleće (naravno i kravama).


Uzgred, mleko zrenjaninske mlekare je ispravno (vlasnici Francuzi)

PS Za malu decu-bebe postoje još i veštačko mleko: humana, bebironi ili kako se sada već zovu.
hajkula1 hajkula1 16:46 20.02.2013

Ovo


Jedan od razloga što malo izvozimo u Rusiju su i neusklađeni propisi naši i Ruski. Ruski su stroži.
Odnosno, naša hrana često ima više nečega što je u Rusiji zabranjeno.



jacHa. jacHa. 16:50 20.02.2013

uf

mene bi manje iznenadila vest da su stradali u saobraćajnoj nesreći (za opomenu) oni koji obaveštavaju javnost o spornom kukuruzu i mleku, nego da vlada, ili već ko je nadležan (niko nije!) spali sav taj kukuruz i mleko i kaže "uvešćemo zdrav kukuruz" jebote, sad treba da se plaćaju markice u pošti "za kukuruz", a ne vekovima za crkvadže, miladine i ostale jebivetre. psmtrjbdmjb!
angie01 angie01 17:19 20.02.2013

svi odgovorni bi trebalo da

podnesu ostavke i da odgovaraju za ovaj skandal!

Slavica djukic- svakako!

Prvo, zbog neverovatno glupavog, a toliko cinicnog iskaza koji je dala povodom opasnosti od mleka- gospodjo slavice, ministarko djukic, ne znam da l svi treba da se tesimo sa sve decom, sto ste evo rekli da i vi pijete meleko, pa nek svako sam odluci-skandal, gospodjo dejanovic, i da niste na tako odgovornoj poziciji,koja podrazumeva i neke obaveze, bilo bi prilicno bedno reci ovako nesto, jer ste upravo pokusali da opravdate i sakrijete evidentnu opasnost za gradjane o kojima treba da brinete i po svojoj funkciji, a i humanoj profesiji, vasa primanja i benefeiti su upravo od istih tih gradjana prema kojima ste iskazali ovaj nedopustivi, iritanntni nehebavajuci, a opet ironican stav, koji udara u glavu, i verujem da od tih para veoma pazite sta kupujete za sebe i svoju porodicu.

da li treba uopste da dodam, jer me je strasno sramota u svom ocaju, sta ste izjavili, ne trepnuvsi, a veoma tecno, povodom smrti devojke, koja nije uspela da se operise i zbog toga umrla!

ne bih da se pozivama na casnost, jer ona ocigledno ne postoji, ali je vreme da odete kuci i tamo sprovodite ovo sto ste pokazali nama!
cassiopeia cassiopeia 17:04 20.02.2013

Spisak

jacHa. jacHa. 17:05 20.02.2013

Re: Spisak

cassiopeia
Lista mleka sa aflatoksinom

super što ima i spisak mleka BEZ alfatoksina...
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:11 20.02.2013

Re: Spisak

Spisak
Lista mleka sa aflatoksinom


Serem im se u spisak.

Vidi edit u tekstu bloga pri kraju:

"EDIT: pre par minuta, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo nešto što oni zovu SPISAK, a što veze sa spiskom nema!
Alo, ljudi, na kakvim ste vi bunikama? Hoću spisak svega što je uzorkovano, a na kome se vide vrednosti aflatoksina koje su ustanovljene. Ako mleko koje ja konzumiram nije na spisku povučenih mleka, uopšte ne mora da znači da u njemu nema aflatoksina. Može da znači da ono nije ni uzorkovano!
Dakle, stvarno me prave budalom... "
cassiopeia cassiopeia 17:11 20.02.2013

Re: Spisak

jacHa.

super što ima i spisak mleka BEZ alfatoksina...


A pa za to ćemo morati sami da se pobrinemo. Ništa mi ne pričaj, juče sam u prodavnicu išla sa spiskom koji je Ješić postavio i tražila mleko koje nema povećanu vrednost tog sranja.
cassiopeia cassiopeia 17:14 20.02.2013

Re: Spisak

Krugolina Borup
Spisak
Lista mleka sa aflatoksinom


Serem im se u spisak.

Vidi edit u tekstu bloga pri kraju:

"EDIT: pre par minuta, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo nešto što oni zovu SPISAK, a što veze sa spiskom nema!
Alo, ljudi, na kakvim ste vi bunikama? Hoću spisak svega što je uzorkovano, a na kome se vide vrednosti aflatoksina koje su ustanovljene. Ako mleko koje ja konzumiram nije na spisku povučenih mleka, uopšte ne mora da znači da u njemu nema aflatoksina. Može da znači da ono nije ni uzorkovano!
Dakle, stvarno me prave budalom... "


A u pm, to mi nije palo na pamet. Gospode u kakvoj rupi od države živimo dobro smo normalni, ako smo.

p.s. meni svaka treća u pm, jbt...stvarno sam odlepila zbog ovog sranja sa mlekom i načina na koji nas tretiraju
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:16 20.02.2013

Re: Spisak

meni svaka treća u pm, jbt...stvarno sam odlepila zbog ovog sranja sa mlekom i načina na koji nas tretiraju


Meni došlo da promenim naziv bloga u "Serem vam se u spisak".
Ali neću, pravim se kulturna.
A psujem uzduž i popreko...
jacHa. jacHa. 17:17 20.02.2013

Re: Spisak

a tek ona što pije mleko i poručuje da radimo šta hoćemo! jel za moju decu zdravije da piju to zatrovano mleko ili da ga ne piju uopšte? to mi kaži, to ti je nadležnost. crkla dabogda. oni odsviraju 2-3 litra dnevno mleka, jogurta, da ne spominjem kiselu pavlaku, sir u projari (kukuruzno brašno sam kupila 5kg rod od prošle godine još jesenas, čim sam čula za ovo), gibanici... ne popiju ponekad, eto, mleko uz kafu
jacHa. jacHa. 17:18 20.02.2013

Re: Spisak

"Serem vam se u spisak".

i ja.
cassiopeia cassiopeia 17:39 20.02.2013

Re: Spisak

jacHa.
a tek ona što pije mleko i poručuje da radimo šta hoćemo! jel za moju decu zdravije da piju to zatrovano mleko ili da ga ne piju uopšte? to mi kaži, to ti je nadležnost. crkla dabogda. oni odsviraju 2-3 litra dnevno mleka, jogurta, da ne spominjem kiselu pavlaku, sir u projari (kukuruzno brašno sam kupila 5kg rod od prošle godine još jesenas, čim sam čula za ovo), gibanici... ne popiju ponekad, eto, mleko uz kafu


Pa niko od njih smradova neće da preuzme odgovornost za to što radi, neljudi jedni. Ja juče otvaram frižider i pitam se da li da bacam ili da rizikujem. I onda ukapiram koju idiotsku dilemu imam samo zato što onaj ko bi trebalo ne kaže jasno i glasno ne pipajte mleko i mlečne proizvode dok ne utvrdimo stanje stvari, ćuti i laže. Danas klinki dajem pavlaku da stavi u čorbu i pitam se da li trujem sospstveno dete. Odlepiću.
laziiprevare laziiprevare 17:43 20.02.2013

Re: Spisak

super što ima i spisak mleka BEZ alfatoksina




Javlja mi se da ova krava daje mleko bez alfatoksina.Da li me čujete ?
savamala savamala 17:45 20.02.2013

Re: Spisak

Da li me čujete ?



Е, што су ти демократе право чудо. Воле да шетају Србијом и мазе краве. Сви до једног.
jacHa. jacHa. 17:50 20.02.2013

Re: Spisak

bez alfatoksina

afla, prijatelju, i ja sam gore pogrešila.
hajkula1 hajkula1 18:36 20.02.2013

Re: Spisak

jacHa.
cassiopeia
Lista mleka sa aflatoksinom

super što ima i spisak mleka BEZ alfatoksina...



Ja bih rekla, skoro bez mrve rezerve, takvog mleka nema kod nas.
laziiprevare laziiprevare 18:46 20.02.2013

Re: Spisak

afla, prijatelju, i ja sam gore pogrešila




Želim da vam kažem...ne čujem i ne vidim dobro, ali želim da vam odgovorim: "Neko će morati na robiju za ovo !"

Ja bih rekla, skoro bez mrve rezerve, takvog mleka nema kod nas


jacHa. jacHa. 18:50 20.02.2013

Re: Spisak

nije alfatoksin, nego aflatoksin. osim ako mene nisi zezo
reko da ne širimo taj lapsus
laziiprevare laziiprevare 19:12 20.02.2013

Re: Spisak

Delovalo mi simpatično, i Ɖilas nije original Trgovčević.
Nećemo širiti lapsus, svi sada znaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:19 20.02.2013

Re: Spisak

Gospode u kakvoj rupi od države živimo dobro smo normalni, ako smo.

cassiopeio, samo da ti mahnem iz rupe iz koje se takvo mleko izvozi i niko to ni ne pominje kao problem, niti je to uopšte tema.
cassiopeia cassiopeia 19:30 20.02.2013

Re: Spisak

Jelica Greganović

cassiopeio, samo da ti mahnem iz rupe iz koje se takvo mleko izvozi i niko to ni ne pominje kao problem, niti je to uopšte tema.


Mah,mah :)

blogovatelj blogovatelj 19:52 20.02.2013

Re: Spisak

Е, што су ти демократе право чудо. Воле да шетају Србијом и мазе краве. Сви до једног.




A šta maze deesesovci? Mačke? Mačore?
savamala savamala 19:55 20.02.2013

Re: Spisak

A šta maze deesesovci? Mačke? Mačore?


Што питаш? Заинтересован си за једног мачора?
blogovatelj blogovatelj 20:32 20.02.2013

Re: Spisak

Што питаш? Заинтересован си за једног мачора?


Nešto si nervozan / nervozna?
freehand freehand 20:38 20.02.2013

Re: Spisak

blogovatelj
Што питаш? Заинтересован си за једног мачора?


Nešto si nervozan / nervozna?

Ima mačora viška.
jacHa. jacHa. 20:43 20.02.2013

Re: Spisak

Ima mačora viška.


ti si lud 100%
freehand freehand 20:45 20.02.2013

Re: Spisak

jacHa.
Ima mačora viška.


ti si lud 100%


čekaj samo malo: 100% ili 100x?
Da ne bude posle nesporazuma.
jacHa. jacHa. 20:50 20.02.2013

Re: Spisak

dok tanjug prenese biće i iljadu puta.
hint: 100 posto je iljadu promila
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 20.02.2013

Re: Spisak

Е, што су ти демократе право чудо. Воле да шетају Србијом и мазе краве. Сви до једног.

Bikove je rizičnije maziti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:16 21.02.2013

Re: Spisak

sesili sesili 17:05 20.02.2013

Pitanja

na koja nećemo dobiti odgovor! Mene dodatno ljuti što duže vreme, kada podjem kod unuka (četiri i dve godine), kupim im mala čokoladna mleka. Popiju čim stignem. I sada, pojedoh se od muke. I sama sam se pitala za mlečne proizvode, jer ja volim kiselo mleko. Sad ja matora, mogu bez toga, ali deca...
zemljanin zemljanin 19:44 20.02.2013

Re: Pitanja

Moram da se složim sa Krugolinom u vezi odnosa institucija prema stanovništvu ... sama priča o trovanju stanovništva je naduvana ... iako karcenogen, alfatoksin je zaista opasan u slučaju da pijete cca 50l dnevno pa jedno par meseci i da je njegova koncentracija višestruko veća od dozvoljene ... ne omalovažavam standarde i oni su tu da bi se poštovali ali preterivaje u celoj priči je dobilo epske razmere ...
Jukie Jukie 17:34 20.02.2013

Tigrovi

Meni ovo sve više liči na situaciju "recite mi sa kojim tigrovima je bezbedno da se moje dete rve, rekli ste da su bengalski opasni, a šta je sa sumatranskim? Da li ste uopšte vršili istraživanja o bezbednosti sumatranskih tigrova po decu?"

Sve je otrovno. Zaražen je kukuruz, koji je rastao na njivi. Gljivica može da se sa kukuruza prenese na druge biljke koje žive na drugoj njivi pored i da i ta biljka bude puna toksina. Koje su još biljke zaražene?

Da se vratimo na kukuruz. Stavlja se u smoki i razne druge namirnice. Koliki procenat kukuruza je direktno otišao u ljudsku hranu?

Recimo da je sav kukuruz otišao u stočnu hranu. Znači da su svinja, krava, pile i šaran za ovih nekoliko meseci pojeli dosta tog kukuruza i kada jedemo meso unosimo nataložene aflatoksine koje su oni pojeli. Školski primer lanca ishrane: materija ide u smeru strelice od organizma koji je pojeden do organizma koji jede i tako dalje uz lanac, a svaki sledeći član ima u mesu veću koncentraciju jer se nakuplja. Preostaje nam od mesa jedino da jedemo radioaktivnu japansku skušu i smuđa filovanog crvom.
bolid1 bolid1 17:48 20.02.2013

Re: Tigrovi

Jukie

Sve je otrovno. Zaražen je kukuruz, koji je rastao na njivi. Gljivica može da se sa kukuruza prenese na druge biljke koje žive na drugoj njivi pored i da i ta biljka bude puna toksina. Koje su još biljke zaražene?


Zvuci apokalipticno, ali tako je...sve sto u sebi ima zarazeni kukuruz (u bilo kojoj formi koju gljivice prezivljavaju), potencijalno je zarazeno...
Jukie Jukie 17:58 20.02.2013

Re: Tigrovi

Mi inače često smatramo da je dovoljno ubiti mikroorganizam i kad je mrtav nesmetano ga jedeš, ali neki otrovi se ne razgrađuju sami od sebe (jedenje presne hrane) ili na temperaturi termičke obrade te određene namirnice - hranu ne jedemo spaljenu (sem kafe)
nikvet pn nikvet pn 00:04 21.02.2013

Re: Tigrovi

Školski primer lanca ishrane: materija ide u smeru strelice od organizma koji je pojeden do organizma koji jede i tako dalje uz lanac, a svaki sledeći član ima u mesu veću koncentraciju jer se nakuplja.


За тешке метале и слично јеси у праву.

Код афлатоксина иде обрнуто : детоксикује се у јетри, елиминише и разређује; степен концентрације у ланцу пада према нули.

bolid1 bolid1 00:09 21.02.2013

Re: Tigrovi

nikvet pn

Код афлатоксина иде обрнуто : детоксикује се у јетри, елиминише и разређује; степен концентрације у ланцу пада према нули.


Jel' mozes detaljnije malo, ok, razgradjuje se u jetri ali ako je unos zarazene hrane konstantan kako onda koncentracija u lancu pada prema nuli?
nikvet pn nikvet pn 01:40 21.02.2013

Re: Tigrovi

ako je unos zarazene hrane konstantan


Ту је поента.

Замисли да си сточар, фармер са икс крава и да крећеш исхрану новим кукурузом. Приметиш да с стоком није у реду, слаб апетит, млечност пада, телад пролив. Зовеш ветеринара који констатује индигестију са интоксикацијом због вероватно неисправног кукуруза.

Имаш две могућности : да поступиш по савету или по свом нахођењу.

У првом случају обуставићеш сумњив кукуруз и компензирати алтернативним хранивом до излечења. Потом опрезно вратити сумњивца дозирано да не даје ни најмањи знак болести, запат мора остати савршено здрав и продуктиван. То је знак да преджелуци и јетра детоксикују све шкодљиво. И све је о.к.

У другом случају газда-биџослав каже фала-довиђења докторе а радницима нареди да наставе. Телад почне редом да страда али нема везе, његов човек из осигурања то покрива, покоју краву такође. Краве мршаве, млечност пада али ни то нема везе јер његов човек у млекари наштелује цифре. Лабораторија се подразумева. Има ли газда профит ? Па наравно да има, како без тога. Има ли афлатоксина у млеку ? Има, наравно, јер свакодневни унос преко границе детоксикације претоварен организам избацује и млеком. Докле ће да траје таква наопака фарма ? До следећег увоза крава да претраје, после јово наново.

Колико је то опасно за наше здравље ? На кратак рок и не баш. Противник је познат био и јетри наших прапредака. Мала је то концентрација и јетра је рутински савладава.

Здрава јетра. А оболела ? А колико дужи рок ? Претпостављам исто колико и алкохоличарима до цирозе. Само нагађам, тачан одговор неко други свакако има.






zivko.curcic zivko.curcic 08:15 21.02.2013

Re: Tigrovi

Jukie
...

Da se vratimo na kukuruz. Stavlja se u smoki i razne druge namirnice. Koliki procenat kukuruza je direktno otišao u ljudsku hranu?
...

Tako nam i treba kada na 3/4 površina hoćemo da sejemo stranjske hibride. Dok je bilo domacih, nije ni bilo price o bolestima.
bolid1 bolid1 09:22 21.02.2013

Re: Tigrovi

nikvet pn

газда-биџослав


Oces reci, dolazimo do alavosti srpskih bizmismena, jer ako se od jesenas zna da je kukuruz zatrovan, te krave se je moralo hraniti dugacko sa istim.

BTW, 'fala.
milisav68 milisav68 11:16 21.02.2013

Re: Tigrovi

bolid1
Oces reci, dolazimo do alavosti srpskih bizmismena, jer ako se od jesenas zna da je kukuruz zatrovan, te krave se je moralo hraniti dugacko sa istim.

Мало то...

Preduzeća iz sastava MK Group spadaju među najuspešnije domaće kompanije i najveće proizvođače i izvoznike šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice, stočne hrane i dr.


MK Group d.o.o.

...а мало и "стручност" испред политике...

U Srbiji je prema podacima RZS na početku 2010. godine evidentirano je 586.000 grla krava i steonih junica, što predstavlja smanjeni broj u odnosu na 2008. godinu za 6,3% odnosno, manji je broj u odnosu na prosek iz 2000-2008. godine za 18,9%. U rasnom sastavu dominantan simentalac, visoko je učešće meleza, dok rasa holštajn učestvuje neznatno iznad 10%.


Proizvodnja mleka u Srbiji

Док се расправљало о Косову, ЕУ, НАТО, Хагу, ратним злочинцима, паради, људским правима.....мишеви су коло водили....онда је наишла сушна година, и сво ђубре је изашло на видело....

Па се тако литар откупног млека креће од 23 до 39 динара, а литар (и литар и по) флаширане воде кошта од 35 до 50 динара, а рецимо цена горива је 1,4 евра, од чега држава узима пола....а закупци пијачних тезги се разрачунавају ватреним оружјем као нарко дилери....

Tragediji je prethodila žučna rasprava oko tezge.
freehand freehand 18:04 20.02.2013

Krugolina...

sjajan blog.
Hrabro i po tamburi.
Blog bez "ali".
Moje duboko poštovanje.
blue92 blue92 18:14 20.02.2013

nista mi (javnost) ne znamo

mi smo ti baš kao ove krave



samo što njima kroz RUPU na stomaku brljaju po digestivnom traktu, a nama..

nama kroz RUPE brljaju po razumu.

a mi ništa..

cassiopeia cassiopeia 18:48 20.02.2013

Re: nista mi (javnost) ne znamo

a mi ništa..


E o tome intenzivno razmišljam. Zašto i kako je došlo do toga? Gde je granica trpeljivosti? Svi nešto čekamo da se promeni a promena bi trebalo da dođe od nas samih. Problem je što su ljudi razočarani dokle smo stigli od 2000.godine do danas. A mnogi od nas su stavljali glavu u torbu groznih devedesetih i nekako smo izgubili osećaj moći da je promenu moguće doneti svojim angažovanjem.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:15 21.02.2013

Re: nista mi (javnost) ne znamo

cassiopeia
a mi ništa..


E o tome intenzivno razmišljam. Zašto i kako je došlo do toga? Gde je granica trpeljivosti? Svi nešto čekamo da se promeni a promena bi trebalo da dođe od nas samih. Problem je što su ljudi razočarani dokle smo stigli od 2000.godine do danas. A mnogi od nas su stavljali glavu u torbu groznih devedesetih i nekako smo izgubili osećaj moći da je promenu moguće doneti svojim angažovanjem.


Ok, ne kazem da mi ne treba nista da radimo, ali stvarno kako mozete da izvodite zakljucak da sa nama nesto nije u redu dok komentarisete gornju sliku. Pa je l' vi vidite na sta im lice krave???
Ne znam da li da placem ili da se smejem.
hajkula1 hajkula1 18:44 20.02.2013

Kajmak i sir


Negde na nekom sajtu sam preletela pogledom, i uočila da mleko sa većim procentom masnoće ima veću količinu afla toksina.
Ispravan zaključak ili slučajnosti? Meni deluje kao ispravan, jer sa čvrstim materijama, izdvoji se i toskin?
Meni to onda nije mleko a ni jogurt jer uz manje masnoće, manje je i vitamina i minerala i drugih korisnih elemenata, mada sada i manje afla toksina.

Ko više zna o ovome?

jacHa. jacHa. 18:49 20.02.2013

Re: Kajmak i sir

Ko više zna o ovome?

aj stvarno, ko je ovde tehnolog, hemičar, lekar, tako nešto, da nam kaže, kad nas ovi magarci koji treba to da rade ne obaveštavaju ništa.
ja pročitah negde, juče, da je aflatoksina uvek bilo u kukuruzu kad je sušna godina, samo što se to nije merilo kad smo mi, i starije generacije, bili mali. ima logike, ali da li je tačno?
jacHa. jacHa. 19:36 20.02.2013

Re: Kajmak i sir

Tabela sa vrednostima aflatoksina <--- linak na ješićev spisak
a_jovicic a_jovicic 19:38 20.02.2013

Re: Kajmak i sir

jacHa.
aj stvarno, ko je ovde tehnolog, hemičar, lekar, tako nešto, da nam kaže, kad nas ovi magarci koji treba to da rade ne obaveštavaju ništa.
ja pročitah negde, juče, da je aflatoksina uvek bilo u kukuruzu kad je sušna godina, samo što se to nije merilo kad smo mi, i starije generacije, bili mali. ima logike, ali da li je tačno?


Nisam nista od gore navedenog ali evo referentnih nivoa kod AmeriGanaca i kod EUropljana ...

US:
"Guidance for Industry: Action Levels for Poisonous or Deleterious Substances in Human Food and Animal Feed"

EU:
"setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs"

... i za mleko pise da je kod amera limit za M1 0.5 ppb (part per billion ... što bi se narodski reklo deo milijarde ... a što mu dodje ekvivalentno ovom "našem" μg/kg) a u EU 0.05 μg/kg

... no dobro ... znamo odavno da Ameri sistematski i planski truju svoj narod tako da nije za čudjenje što im je dozvoljeni nivo 10 puta veći od evropskog (ili što bi Ješić rek'o 1000% veći) a pretpostavljam i da razne statistike "potvrdjuju" da je rak jetre u AmeriGi poprimio epidemijske razmere ... svi pocrkaše tamo od njega.

No aj'mo sad ozbiljno ...

Nisam toksikolog ali mi se nekako "javlja" da količina trovanja zavisi i od vremena uzimanja kontaminenta. Da li je 200% preko dozvoljene granice uzimano par dana, par meseci ili par godina prilično odredjuje rizik kojem se konzument izlaže. Naravno da količinu otrova treba da svedemo na minimalnu moguću meru al' nekako mi se čini da će više da nam škodi konstantna anksioznost do koje nas dovode ovakva prepucavanja vlasti i opozicije nego par meseci uzimanja nečega što je 2 puta više od trenutne zakonske (EU) granice a 5 puta niže od one koja je godinama primenjivana (a i dan danas na snazi u US)

Prema tome sad je red malo na "stručnoj javnosti" da objasne kolika je ukupna izloženost aflatoksinima potrebna da bi došlo do malignih promena na jetri (pretpostavljam da su na osnovu nekih istraživanja odredili taj prag od 0.05 μg/kg) ... a i da ne zaboravimo da se limiti odredjuju tako da budu restriktivniji nego što su to stvarno štetni nivoi (čisto zbog neke sigurnosne margine) ... pa onda da nabijamo na kolac ministre ili sekretare ove ili one Vlade. Ovako sve ovo liči na lokalnu političku pljuvačinu ... ako ne i nešto gore ... potencijalno "ugradjivanje" na troškovima dekontaminacije ili uvaljivanja "zdrave stočne hrane".


Sve u svemu dobro je da izvršimo pritisak da se (i ova a i sve buduće) vlasti više brinu o tome šta jedemo ... i da poboljšaju sistem kontrole koji postoji (usput ... beše li ono baš Ješićev stranački pajtaš neko vreme bio na poziciji da taj sistem dovede do takvog nivoa da se ovakve budalaštine ne dešavaju?!? ... pomislio bi neko da su svi oni znali šta se već godinama dešava u ovoj branši samo je sad "politički momenat" da se to obznani ... a i verovatno je ondašnja opozicija bila dovoljno nepismena da ih na isti način isproziva ... što i sada kao "pozicija" pokazuju svojim smotanim konferencijama za štampu)

EDIT: Kao zaključak (da ne ostanem "nedorečen" kao domaći ministri) ... verovatno nam neće ništa faliti čak i ako par dana (il' nedelja) pijemo mleko ovakvo kakvo je ali ovo je dobra prilika da motkom nateramo sve učesnike u lancu "od njive do trpeze" da se sami bore za što kvalitetnije proizvode koje nam isporučuju ... Kako? ... Prosto ...

1. Završiti "Skadar na Bojani" tj. tu famoznu laboratoriju koja se godinama gradi negde oko Batajnice i poslati na obuku tehničare koji će da rade sa tom opremom (a i istražne organe da provere gde su pare koje je EU davala godinama da se ta laboratorija napravi)

2. Konstantno uzorkovati i javno objavljivati rezultate svih uzorkovanja (na web-site-u laboratorije) ne samo aflatoksina nego i svih drugih kontaminenata.

3. Povremeno kontrolisati i "kontrolore" ... tj. da se nenajavljeno rade super-analize i za svaki propust da se utvrdjuje ako treba i krivična odgovornost (ostajanje bez posla se podrazumeva)

... verovatno bi onda interes samih proizvodjača bio da internom kontrolom spuste nivo zagadjenja svojih proizvoda zato što bi potrošači mogli da biraju šta da kupe ne samo po ceni nego i po rezultatima sa "web-oglasne-table" ... E tako treba da izgleda tržišna utakmica!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana