Muzika| Umetnost

Igraj to ponovo, Sem...

Aja Jung RSS / 20.02.2013. u 16:25

 A%20Danish%20Dance%20Theatre%204%20mala.jpg

Koreograf koji obožava džez, britanac Tim Rašton na čelu je Danskog plesnog teatra već 12 godina... Rašton je balet učio u Baletskoj školi londonskog Kraljevskog baleta, od najvećih baletskih umetnika i koreografa XX veka, poput Keneta MakMilana i Frederika Aštona. Kao prvak baleta, igrao je između ostalog u Sadlers Vels baletu i Kraljevskom danskom baletu.

Ovih dana, i to sa "Ljubavnim pesmama" koje peva prva Dama danskog džeza Karolina Henderson, Danski plesni teatar nastupa u njujorškom Joyce teatru. Beogradska publika će ih gledati 6. aprila na sceni Opere Madlenianum.

Skromni koreograf, otac dve devojčice, umetnik koji je pokupio sva značajna priznanja, do titule Oficira reda umetnosti i kulture države Danske....  Pa ko voli džez ili igru...ili i džez i igru... neka dođe da uživa... U danima kada smo ozračeni mlekom i drugim teškim metalima i temama, meni se učinilo zanimljivim da ovaj razgovor podelim sa vama...

Jazz je najbolje „servirati" u intimnim, zamračenim prostorijama gde muzičari na najbolji način mogu da prenesu svoje emocije publici. U ovom (vašem) slučaju imamo igrače na sceni koji pokušavaju da učine to isto, ali kroz pokret.

TIM: Ideja da povežemo ili suprotstavimo intimnost noćnih klubova i pozorišnih sala, upravo i jeste poziv na istraživanje granica između posebne atmosfere ovih prostora. Pozorište, kao i dobar klub moraju zadržati tu  dobru količinu magije, kako bi emocije mogle da putuju.

Kažete da volite da se poigravate pravilima koja nam ovaj svet nameće, da volite izazove. Jel' to neki vid pobune ili je samo deo vaše prirode?

TIM: Kada odrastate u strogom baletskom okruženju, poigravanje sa pravilima i klišeima predstavlja izuzetno uživanje. Balet vam definitivno oduzima detinjstvo, i tera na veliku disciplinu. Zato male, ali i one malo veće pobune nisu retkost, kao ni prepuštanje novim i većim izazovima.

Kako biste definisali ljubav. Kakvo ona značenje ima za vas?

TIM: Ljubav za mene znači harmoniju, osećaj pripadanja. I dok god postoji ljubav, biće prisutno i sve ono što je nasuprot tog veličanstvenog i pokretačkog osećanja. Sudar suprotnosti gradi ravnotežu. Čak je i ravnodušnost u velikom sukobu sa onim osećajem kada iskreno volimo.

A igra?

TIM: Igra je moj omiljeni, a možda i najbolji vid komunikacije. Tek ono što kažem igrom, jeste ono što je zaista u celini izrečeno. Igra je moja osnovna inspiracija.

Da li uživate u radu koji vam donosi novi projekat, i da li postoji neka posebna priprema koju praktikujete pre nego što uđete u baletsku salu?

TIM: U radu je neophodan onaj osećaj da stalno grabite unapred. Ta vrsta kretanja na početku nije vidljiva, ali je zahtevna poput praznog prostora scene, i muzike koja još uvek uvek nije dobila svoj pokret. Tek na kraju procesa, vidite celu sliku. Sa druge strane, koliko god da imate iskustva, trema koju nosi izlazak pred publiku, ostaje ista.

Ljudi se često pitaju gde koreografi, kompozitori pronalaze inspiraciju za svoja dela. Na koji način birate igrače koji će „obojiti" vašu kreaciju, i da li dok stvarate na umu već imate nekog posebnog za koga baš to stvarate?

TIM:  Igrači čine veliki deo moje inspiracije. Ja nisam jedan od onih koreografa koji stoje ispred igrača i „diriguju". Mi radimo zajedno. Diskutujemo, izlažemo ideje, i branimo svoje stavove. Njihovo iskustvo, mogućnosti i talenat, su zaista fantastični. Opet, često su inspiracija i vrlo određene osobe ili igrači, ali i događaji iz naših života...

Čini se da muzika ima veoma bitno mesto u vašem radu. Postoji li neki muzičar sa kojim bi voleli da sarađujete ako se za to ukaže prilika?

TIM: Postoji veliki broj muzičara sa kojima bih voleo da sarađujem, na primer Marta Argerič!

Dolazite iz najvećeg industrijskog centra u Engleskoj (Birmingem), a odabrali ste da igra bude vaš poziv, kako je do toga došlo?

TIM: Kada sam imao pet godina znao sam da želim da igram. To nije imalo nikakve veze sa mojim okruženjem, niti sa mojom porodicom.  Ni sam ne znam odakle je ta želja došla, ali sve je to bilo vrlo jasno kada sam prvi put video balet, i to u okviru božićnog programa na televiziji.  Mislim da je tada sve počelo, a kasnije je sve došlo nekako spontano i prirodno. Moja majka me je podržavala, ali je bila i realna u svojim savetima. Često je govorila da je moj izbor ono čime želim da se bavim, i sta god da izaberem moram to raditi onako kako dolikuje.

Postoji li nešto što još uvek niste uradili, ali živite sa mišlju da to morate uraditi jednog dana?

TIM: Ima mnogo stvari za koje osećam da ih još uvek nisam uradio. To me tera da idem napred. Još uvek čekam predstavu koja će me zadovoljiti na svim nivoima. Igra je kao neka opojna droga, a koreografija je njen vrhunac.

Pretpostavljam da zbog prirode posla dosta putujete i upoznajete nove zemlje, gradove, ljude. Kakva osećanja i sećanja obično nosite sa sobim kući?

TIM: Uvek se sećam zemalja u kojima sam bio po tome kako je prošao nastup. Tako da imam mnogo lepih, ali pre svega drugačijih uspomena iz nekih gradova u odnosu na obične ljude. Taj poseban osećaj koji pozorište daruje, i zahtevi u smislu da su teatri uvek novi i posebni, u stvari je izazov da predstava na nekom novom mestu i pred novom publikom, bude uvek bolja od prethodne. Pa ipak, voleo bih da se nekim gradovima vratim...onako kao običan čovek, i turista...



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jesen92 jesen92 11:25 21.02.2013

...

meni se učinilo zanimljivim da ovaj razgovor podelim sa vama...
vrlo je zanimljivo, hvala vam...
Aja Jung Aja Jung 14:49 22.02.2013

Re: ...

Hvala Vam
jasnaz jasnaz 21:01 21.02.2013

tamo gde: pre'staju reči

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 12:54 24.02.2013

..

Tako da imam mnogo lepih, ali pre svega drugačijih uspomena iz nekih gradova u odnosu na obične ljude. Taj poseban osećaj koji pozorište daruje, i zahtevi u smislu da su teatri uvek novi i posebni, u stvari je izazov da predstava na nekom novom mestu i pred novom publikom, bude uvek bolja od prethodne. Pa ipak, voleo bih da se nekim gradovima vratim...onako kao običan čovek, i turista...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana