Filozofija| Istorija| Politika

POREKLO SUKOBA

Nikola Jovanović RSS / 28.02.2013. u 19:53
 
U svojoj poslednjoj kolumni u jednom našem dnevnom listu, pokušao sam da na kratak način osvetlim suštinu američke politike na Balkanu. Drago mi je što je tekst izazvao brojne komentare, budući da je osnovna namena svake kolumne upravo da pokrene debatu, ne da otkrije neku "epohalnu" istinu, koja iz nekog razloga nije poznata nikome, osim samom autoru. Naglašavam da ukazivanjem na strukturne razloge američke i evropske intervencije na Balkanu, nisam abolirao domaće političare za nedaće i traume koje su nas zadesile. Nesumnjivo, odgovornost za nemar prema ljudskom životu, bahatost prema građanima i nepoznavanje sveta u kome je Balkan samo mali deo slagalice, leži na njima. Međutim, kolumna se nije bavila tim delom objašnjenja uzroka i ishoda sukoba. Ako želimo da proniknemo u suštinu nekih događaja i predosetimo budućnost, moramo uvek "zagrebati" dublje od novinskih naslova, izjava političara i trenutnih emocija.

Zdrava verzija geopolitike naravno uzima u obzir moralne imperative i idealističke težnje. Većina nacija počiva ne samo na interesima, već i na određenim vrednostima, pa bi manjak idealizma i humanosti kod kreatora politike proizveo urušavanje samog tkiva nekog društva. Međutim, ozbiljni političari i stratezi moraju pre svega poznavati i uzimati u obzir date veličine poput geografije, klime, okruženja, istorije i kulture, prilikom donošenja racionalnih odluka u ime svoje nacije i građana. Nacije, kao i ljudska bića, često se upravljaju prema intimnom osećaju nesigurnosti, straha i nepoverenja prema drugoj strani, ali i takvi psihološki faktori imaju svoj uzrok i mogu se predvideti i tretirati. U vođenju državne politike nepoznavanje svih tih faktora i trendova skupo se plaća. Krenimo od najozbiljnije teme, kako pravilno razumeti uzroke ratova?

Razliku između povoda za rat i uzroka rata uvideo je još Tukidid u "Istoriji peloponeskog rata", gde objašnjava da je povod za pomenuti rat bio spor oko dva ostrvceta u severnom Egeju, ali da je uzrok predstavljao rast pomorske moći Atine i strah Sparte od takve tendencije. Tomas Hobs je pisao da je izgovor za rat uvek neka navodno nanešena uvreda drugom, ali da je pravi uzrok uvek strukturne prirode, često nevidljiv oku običnog posmatrača. Kada sam kao student učestvovao na simulaciji rada OEBS-a u Beču početkom 1999. godine, dobar deo mojih kolega studenata, naročito iz Austrije i Bosne, tvrdio je da je jektičavi Gavrilo Princip izazvao lično i personalno Prvi svetski rat. Predrasude su snažnije ukorenjene, ukoliko vam omogućavaju da se vidite u povoljnijem svetlu. Zato i ne treba da čudi nedavna kampanja protiv našeg koncerta u UN i izvođenja „Marša na Drinu". Mnogima odgovara opstanak stereotipa i površinske verzije istorije, međutim pronicanje u suštinu problema i puna istina neophodni su preduslovi za iskreno pomirenje i razumevanje između naroda, kao i za uspešnije građenje sopstvene budućnosti. To je uostalom lajtmotiv i predstojeće debate o međunarodnom krivičnom pravosuđu.

Prevedeno na primere iz našeg vremena, ulaziti u objašnjenja koliko su ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru bezvredna, bilo bi gubljenja vremena. Spor oko njih samo je povod Japanu da povrati legitimitet za jačanje mornarice i izlazak iz samoizolacije u svojoj pacifičkoj školjci, kao odgovor na sve snažniju Kinu. Isto tako, narativ da će Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, kad-tad zaratiti oko glečera Siačen na Himalajima, gde vojnici moraju da nose maske sa kiseonikom da bi uopšte boravili, takođe je besmislen. Suština konflikta ovde je spor oko same legitimnosti i identiteta dve države nakon podele Britanske Indije 1947. godine. O ovim primerima lepo piše Robert D. Kaplan, saradnik Ministarstva odbrane SAD i jedan od 100 najuticajnijih mislilaca prema magazinu "Foreign Policy".

Ovom logikom moramo tražiti prave uzroke sukoba u bivšoj SFRJ i posledično najbolja rešenja za Srbiju i ceo region u budućnosti. Objašnjenje da su se SAD umešale u građanski rat samo zato što je rukovodstvo u Beogradu bilo "komunističko" odraz su naivnosti naše tadašnje političke i intelektualne elite i služe kao smokvin list da sakriju njihovo nepoznavanje principa po kojima globalni akteri funkcionišu. Ideologija je najčešće izgovor, ili samo mali deo objašnjenja stvarnih razloga određene akcije. Uzrok skoro uvek treba tražiti u objektivnim interesima i evoluciji odnosa snaga, što na prvi pogled svet čini malo surovijim i hladnijim mestom za život nego što bi mi to možda želeli, ali nam istovremeno omogućava da razumemo i predvidimo događaje. Što je najvažnije, racio i znanje nam mogu omogućiti da se promenama u svetu prilagodimo i ostvarimo najveću moguću korist za svoju državu u datim okolnostima i aktuelnom stanju sveta u kome živimo.

Međunarodna zajednica jeste kao klima koju ne možemo da menjamo već treba da joj se prilagodimo, kao što je Zoran Đinđić govorio, ali da bi se uspešno prilagodili moramo biti dobri meteorolozi, ne šarlatani. Podjednako je važno da razumemo i "klimatske promene", jer svet u kome mi živimo nije isti kao onaj u kome će živeti naša deca. U narednim blogovima ću pisati o položaju Srbije u svetu, o izazovima sa kojima se suočavamo i sa kojima ćemo se tek suočavati, o tome da li i kako naše predsedavanje Generalnom skupštinom UN može pomoći boljem razumevanju sveta i pronalaženju uspešnijih odgovora na pomenute izazove, kao i o mnogim drugim stvarima. Pozivam vas da pokrenemo stimulativnu debatu od koje ćemo svi imati koristi, slagali se ili ne oko nekih konkretnih situacija ili ideja.



Komentari (192)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 20:04 28.02.2013

Tu si 'tico!

Dobrodošao na b92log
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:09 28.02.2013

Re: Tu si 'tico!

Pridruzujem se i ja dobrodoslici

I odmah sam dao preporuku tekstu. Posebno mi obecavajuce zvuci poslednji pasus.
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 20:19 28.02.2013

Re: Tu si 'tico!

Hvala bolje vas našao, nije baš lak tekst za prvo čitanje, ali nadam se da se isplati. Resursi jesu jedan od uzroka sukoba, mada uzroka ima nebrojeno. Ima jedan popularan a netačan mit o budućim ratovima za vodu, ali o tome neki drugi put
coviax coviax 07:29 01.03.2013

Re: Tu si 'tico!

Nikola Jovanović
Hvala bolje vas našao, nije baš lak tekst za prvo čitanje, ali nadam se da se isplati. Resursi jesu jedan od uzroka sukoba, mada uzroka ima nebrojeno. Ima jedan popularan a netačan mit o budućim ratovima za vodu, ali o tome neki drugi put

Amaterski je ne izbeći sopstvenu sujetu,kompleks inferiornosti male zemlje i čoporni osećaj nacionalizma u političkom komentarisanju međudržavnih događanja.
Srbija (a i tadašnja SFRJ) je tako mala i beznačajna zemlja i vojno i ekonomski
za USA da je smešno tandrljanje o nekim njenim interesima za resurse...Pa
MMF izvuče od Srbije (američka banka!) više nego je ikakav rast bruto nacionalnog....
Tako je bombardovanje procenjeno za poželjnim o analitičara američke administracije i civilne i vojne (i polu) i u svrhu predizborne kampanje Klintona i u svrhu jačanja kohezije NATO koji je bio pred raspadom (svi to zaboravili),a i u svrhu popravljanja imagea USA koja je naređala za sobom razne nepopularne intervencije...
Otud i naziv "Milosrdni anđeo"...
Zainteresovanost USA za resurse Srbije je vidljivo kolika je neučešćem
američkih firmi na našim tenderima...Odustajanje od železare je još jedna
slična ilustracija...
Valja se manuti tih drecunovskih ,iskompleksiranih analiza koje liče
na mišovske prdeže...
Ozbiljne analize izgleda jedino VBA sačinjava...To je već upotrebljivije,
naravno-onom kom to zaista treba...
maksa83 maksa83 08:08 01.03.2013

Re: Tu si 'tico!

Zainteresovanost USA za resurse Srbije je vidljivo kolika je neučešćem
američkih firmi na našim tenderima...

Ne treba ti tender i cenjkanje, ugovori o ovome i onome i sl. bulšit kad sa nešto vojske dobiješ po veličini drugo u Evropi a peto na svetu površinsko nalazište lignita. Olovo, cink, nikl tu dođu k'o šlag.

Otud i naziv "Milosrdni anđeo"...

Pisalo se već o tome, ali ovaj naziv nigde nije postojao niti bio u upotrebi, osim ovde gde je izmišljen. Operacija se zvala Noble Anvil (plemeniti nakovanj).
hajkula1 hajkula1 14:53 01.03.2013

Re: Tu si 'tico!

coviax
...
Zainteresovanost USA za resurse Srbije je vidljivo kolika je neučešćem
američkih firmi na našim tenderima...Odustajanje od železare je još jedna
slična ilustracija...


Da definišemo, šta podrazumevaš pod, američke firme. Razmisli dobro.







Nikola Jovanović Nikola Jovanović 18:16 02.03.2013

Re: Tu si 'tico!

Nisam nigde rekao da je primarni uzrok intervencije na Balkanu resursi. Pogledaj bolje, naci ces sasvim drugacije objasnjenje. Ali da su neki pojedinci svoj aktivizam naplatili koncesijama - to je nesporno.
Dr M Dr M 20:08 28.02.2013

Dobrodošlica


Lepo je što si ovde (gde smo skoro svi na Ti).

Očekuj vrlo burnu raspravu...

Po mom mišljenju, najveći broj ratova ima samo jedan uzrok, borbu za resurse.

Ili, po Marfiju,

O čemu god da se govori, na kraju se ispostavi da se govorilo o parama.

Kazezoze Kazezoze 22:28 28.02.2013

Re: Dobrodošlica

Dr M
Po mom mišljenju, najveći broj ratova ima samo jedan uzrok, borbu za resurse.

doktore, resursi su samo jedan od popratnih pojava kojim će se okoristiti onaj ko nalazi koristi iz ratova koje kreira.
po mom mišljenju, uzrok svakog rata na ovoj planeti je nesvestan pojedinac.taj nesvesni pojedinac je kreirao ideologiju koja će da ga štiti. sve ideologije su idiotske, bilo da su verske ili političke, jer to je konceptualno razmišljanje, konceptualna reč, koja je nažalost tako duboko podelila ljude.
a svaka podela kreira sukob, to je valjda i laicima jasno.
taj nesvesni pojedinac sam ja, to si ti, to je i domaćin ovog bloga i svi ostali koji služe ovom i ovakvim sistemima ma gde se nalazili u ovom trenutku na planeti.

kao ljudska bića koja žive u ovom stravično ružnom svetu, zapitajmo se, može li se ovo društvo, zasnovano na takmičenju, okrutnosti i strahu, okončati? ja mislim, to se jedino može desiti ako svako od nas prepozna ključnu činjenicu da mi, kao pojedinci, kao ljudska bića, u kom god delu sveta živeli i kojoj god kulturi pripadali, smo potpuno odgovorni za celokupno stanje sveta. svako od nas je odgovoran za svaki rat zbog agresivnosti naših sopstvenih života, zbog našeg nacionalizma, naše sebičnosti, naših bogova, naših predrasuda, naših ideala, svega onoga što nas deli. o toj agresivnosti, o tom nasilju koje kreiramo sam već pisao kod srđana, pokušavajući dati odgovor na gandijevu čuvenu rečenicu: budi promena koju želiš videti u svetu.

nasilje nije samo ubiti nekoga. nasilje je kada koristimo oštre reči, kada činimo gestove da oteramo drugu osobu, kada se pokoravamo iz straha, nasilje je kad su nam misli nasilne.. tako da nasilje nije samo organizovano klanje u ime boga, nacije ili politike... u ime društva ili države. nasilje je mnogo suptilnije, mnogo dublje, a mi smo uronjeni u bezdane dubine tog nasilja.

kada sebe nazivate srbinom, hrvatom, muslimanom ili hrišćaninom, evropljaninom, ili bilo čim drugim, vi vršite nasilje.
shvatate li zašto je to nasilno?
zato što odeljujete sebe od ostatka čovečanstva.
e,tu trebamo tražiti uzroke svih ratova na ovoj planeti, pa i onih naših.
podele kreiraju ratove i to moramo shvatiti i pojedinačno biti svesni odgovornosti, svako od nas ponaosob prema zlu koji kreiramo.
Dr M Dr M 23:01 28.02.2013

Re: Dobrodošlica

uzrok svakog rata na ovoj planeti je nesvestan pojedinac.taj nesvesni pojedinac je kreirao ideologiju koja će da ga štiti.


Umesto nesvestan, ja bih pre upotrebio izraz nesavestan..

zapitajmo se, može li se ovo društvo, zasnovano na takmičenju, okrutnosti i strahu, okončati?


Bojim se da ne... U najboljem slučaju, možda može da se popravi ukoliko se poveća uticaj svesnih i savesnih pojedinaca.

Nažalost, princip biološke kompeticije je jači od altruizma.
docsumann docsumann 15:35 01.03.2013

Re: Dobrodošlica

zapitajmo se, može li se ovo društvo, zasnovano na takmičenju, okrutnosti i strahu, okončati?



Bojim se da ne... U najboljem slučaju, možda može da se popravi ukoliko se poveća uticaj svesnih i savesnih pojedinaca.


postoji i jedan mračniji potencijalni scenario, po kome će do (eventualnog) osvješćena čovječanstva doći tek nakon globalne katastrofe izazvane upravo pokretačima današnjeg progresa - profitom i pohlepom.

moguće da će ono malo preživjelih i njihovi potomci na vrijednosti koje su nama manje-više neupitne (privatna svojina, novac, trgovina) gledati nekim drugim (sumnjičavim) očima.

no, otom potom ...
alselone alselone 15:38 01.03.2013

Re: Dobrodošlica

gledati nekim drugim (sumnjičavim) očima.


Jedno vreme, dok se malo ne zaboravi. Onda bi se verovatno poklali ponovo.
docsumann docsumann 15:56 01.03.2013

Re: Dobrodošlica

alselone
gledati nekim drugim (sumnjičavim) očima.


Jedno vreme, dok se malo ne zaboravi. Onda bi se verovatno poklali ponovo.


sve je moguće u toj hipotetičkoj postavci.

moguće da je ključ upravo u tom inicijalnom razvoju nove (postapokaliptične) civilizacije. da se u samim njenim temeljima usadi jak otpor i otklon prema navedenim faktorima koji su čovjeka čovjeku pretvarali u vuka.
moguće (pod 2) da bi ona sama po sebi bila snažna afirmacija načela na kojima počiva. jednostavno, dalji razvoj bi kao čudesni atraktor zadržao ljude na tom smjeru
a možda bi i ta civilizacija, kao uostalom i sve ljudsko dosada, bila podložna degeneraciji, izopačenju i pretvaranju u svoju suprotnost ...

viva utopia!


EDIT: zaboravih da autoru čestitam dobrodošlicu, pa evo činim to naknadno.
predatortz predatortz 20:16 28.02.2013

Loši meteorolozi

Pre svega, dobrodošlica.
A,sada malo o temi...

Međunarodna zajednica jeste kao klima koju ne možemo da menjamo već treba da joj se prilagodimo, kao što je Zoran Đinđić govorio, ali da bi se uspešno prilagodili moramo biti dobri meteorolozi...


Bojim se da je naša meteorologija poslovično loša. Osvrnuću se samo na dva događaja:

27.mart 1941. - Zbog loše prognoze u nevremenu izgubismo silan narod. Krah države.
Pad Berlinskog zida - Zbog loše prognoze izgubismo silan narod. Krah države.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:20 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz
Međunarodna zajednica jeste kao klima koju ne možemo da menjamo već treba da joj se prilagodimo, kao što je Zoran Đinđić govorio, ali da bi se uspešno prilagodili moramo biti dobri meteorolozi...


Bojim se da je naša meteorologija poslovično loša. Osvrnuću se samo na dva događaja:

27.mart 1941. - Zbog loše prognoze u nevremenu izgubismo silan narod. Krah države.
Pad Berlinskog zida - Zbog loše prognoze izgubismo silan narod. Krah države.


Odluke o ratu i miru ne zasnivaju se na prognozama sleda događaja i tipovanju pobednika, već su realna procena nacionalnih interesa i međunarodnog položaja, s jedne strane i objektivnih ekonomskih i vojnih potencijala države, s druge strane.

Naivno je verovati kako se, pre početka svetskog rata, vrh neke države sastane i procenjuje ko će u nastupajućem ratu pobediti: Hitler ili Čerčil, ili možda Staljin, pa se onda, zavisno od rezultata takvih prognoza, opredeljuje na čiju će se stranu stati.
predatortz predatortz 22:23 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi


Naivno je verovati kako se, pre početka svetskog rata, vrh neke države sastane i procenjuje ko će u nastupajućem ratu pobediti: Hitler ili Čerčil, ili možda Staljin, pa se onda, zavisno od rezultata takvih prognoza, opredeljuje na čiju će stranu stati.


Kao što autor reče, neke stvari treba prolongirati. Rat je, u tom istorijskom trenutku, trebalo što duže izbegavati.
Nikako u njega, gotovo nepozvani, trčati.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:40 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz

Naivno je verovati kako se, pre početka svetskog rata, vrh neke države sastane i procenjuje ko će u nastupajućem ratu pobediti: Hitler ili Čerčil, ili možda Staljin, pa se onda, zavisno od rezultata takvih prognoza, opredeljuje na čiju će stranu stati.


Kao što autor reče, neke stvari treba prolongirati. Rat je, u tom istorijskom trenutku, trebalo što duže izbegavati.
Nikako u njega, gotovo nepozvani, trčati.


Šta da ti kažem, borče, posle rata nisu pametni samo generali, već i poručnici. Naravno, samo oni koji ga prežive.
predatortz predatortz 22:48 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

već i poručnici. Naravno, samo oni koji ga prežive.


Iz te perspektive ti i pokušavam da govorim. U rat idi kad si siguran da možeš da ga dobiješ. U protivnom, pokušaj da ga izbegneš, ili prolongiraš. Jugoslavija nije mogla pobediti Hitlera. Mogla je sačekati.
Da se prebacimo na današnji istorijski trenutak.
Najčasnije bi bilo ratom vratiti Kosovo, ratom povratiti slobodu naših građana.
Ali, svi znamo da je to nemoguće, da bi takav potez vodio u samoubistvo.
Zbog toga se svi,ljigavo, držimo Kumanovskog sporazuma. Kao,on nas sprečava...
E, vidiš, da smo '41. bili malo ljigaviji, danas bi nas više bilo.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:55 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz
Da se prebacimo na današnji istorijski trenutak. Najčasnije bi bilo ratom vratiti Kosovo, ratom povratiti slobodu naših građana.
Ali, svi znamo da je to nemoguće, da bi takav potez vodio u samoubistvo.

U današnjem trenutku, to je jasno kao dan.

Međutim, ako se prebacimo na bilo koji trenutak sa početka devedesetih delovalo je kao vrlo izvesna mogućnost da se u raspadu SFRJ formira jedna država, ili savez država, sa većinskim srpskim stanovništvom. Jer, ako svi narodi iz bivše SFRJ imaju pravo na samoopredeljenje, treba da ga imaju i Srbi.

Koliko god da je delovalo realno, znamo kako se završilo.
predatortz predatortz 23:04 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Jer, ako svi narodi iz bivše SFRJ imaju pravo na samoopredeljenje, treba da ga imaju i Srbi.

Koliko god da je delovalo realno, znamo kako se završilo.


Jasno kao dan. No, imajući u vidu da nismo imali ni jednog pouzdanog saveznika, smatram da smo iz tog rata dobrim delom izašli kao pobednici. I vojno, i politički koliko je to bilo moguće.

Imali smo priznate države Hrvatsku i BiH, kada smo počinjali. U Bosni je postojala mogućnost preglasavanja. Teoretski, u svakom momentu je mogla biti izabrana vlada bez ijednog Srbina. Dovoljno je bilo da Muslimani i Hrvati sednu,dogovore se, i izglasaju kabinet.
Danas imamo kontrolu nad polovinom države, jasno etničko osenčenje, mehanizme zaštite nacionalnog interesa. A ni sama priča oko odvajanja nije više takav jeres u ušima mnogih.

Što se Srba u Hrvatskoj tiče, mislim da zbog malobrojnosti, u startu nisu imali neku veliku šansu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:08 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Jer, ako svi narodi iz bivše SFRJ imaju pravo na samoopredeljenje, treba da ga imaju i Srbi.

Koliko god da je delovalo realno, znamo kako se završilo.


Hajde da prihvatimo tezu da se velika(?) srpska nacionalna država nije uklapala u interese onih koji su imali moć da ih ostvaruju.
To stanovište onda isključuje pravdu, isključuje sve druge principe pa i princip da je nacijama u sfrj dato pravo na nacionalne države. Srbima je princip interesa moćnih to pravo oduzeo.

Ali u to se ne uklapa predloženi plan Z4.
Zamislimo da je taj plan prihvaćen i da danas i na teritoriji Hrvatske postoji deo kojim upravljaju Srbi i na kom su većina, kao što to postoji u BiH.
To bi bila ipak povoljna situacija za Srbe, jer kako niko ne može garantovati da će se Srbija i RS nekada nekako udružiti, ne može se sa sigurnošću tvrditi ni da neće.
Ta mogućnost makar teoretska postoji, a slično bi bilo i sa tom srpskom teritorijom u Hrvatskoj.

libkonz libkonz 23:18 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

imajući u vidu da nismo imali ni jednog pouzdanog saveznika, smatram da smo iz tog rata dobrim delom izašli kao pobednici.

Imajući u vidu da je sve konce vukao čovek koji je slepo slušao svoju ženu koja je živela u nekom svom svetu, da je R. Srpsku vodio strastveni kockar i psihopata, da su vojsku vodili komunistički oficiri koji su razmaženi brojnim privilegijama, a da je nepodeljeni stav naroda bio "mi smo nebeski narod i je**ćemo im svima mater", mi smo super prošli. Da ne pričam o DB kadru koji je samo video svoju šansu za nevidjeno bogaćenje.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:23 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

hoochie coochie man

Ali u to se ne uklapa predloženi plan Z4.
Zamislimo da je taj plan prihvaćen i .....


Z4 je plan iz 1995, bilo je planova i ranije, pa čak i onih u kojima se svi mirno rastajemo, pa ponovo stupamo u zajednicu ravnopravnih država, ali nažalost ni jedan od tih planova nije uspeo. Mislim da bi istu sudbinu imao i taj famozni Z-4. Da ga je, kojim slučajem Marić potpisao, Tuđman bi odustao, kao onomad Izetbegović i sve bi išlo poznatim tokom.
libkonz libkonz 23:29 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Da ga je, kojim slučajem Marić potpisao, Tuđman bi odustao, kao onomad Izetbegović i sve bi išlo poznatim tokom.

Mislim da grešiš. Igrom slučaja, negde 2000. godine sam dosta vremena provodio sa čovekom iz vrha nekadašnje RSK. Pričao mi je kako ih je Jasuši Akaši molio da prihvate plan Z4, kako im je govorio da ih čeka velika nesreća ako ga ne prihvate, a da će imati državu u državi ako ga potpišu. Nagovestio im je egzodus, ali uzalud.
Ne treba da krivimo druge za naše ludosti.
predatortz predatortz 23:32 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

majući u vidu da je sve konce vukao čovek koji je slepo slušao svoju ženu koja je živela u nekom svom svetu, da je R. Srpsku vodio strastveni kockar i psihopata, da su vojsku vodili komunistički oficiri koji su razmaženi brojnim privilegijama,


Mislim da prilično pojednostavljuješ i banalizuješ stvari. Pazi, ja sam Dejton doživio kao poraz. Ne samo ja , većina nas u to doba. Onda, vremenom, skontaš da je to bio maksimum.

Gledaj to na ovaj način:

Granične linije su formirane u prva dva,tri meseca rata. Sve ostalo je bilo čekanje na nekakvo političko rešenje. Mi smo mogli vojnički zauzeti Sarajevo,Tuzlu,Zenicu... I to bi bilo to, što se vojničkih operacija tiče.
Zašto to nikad nismo uradili?
Pa , zar misliš da bi veliki igrači povukli priznanja i rekli ok, ovo je sad nova srpska država? Ne zaboravi da je BiH priznala i Rusija, da je BiH imala stolicu u UN.

Sa druge strane, da je NATO želeo ozbiljno da se umeša, završio bi sa nama za mesec dana.

Sad mislim da to i nije tako loše odigrana utakmica.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:40 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Da ga je, kojim slučajem Marić potpisao, Tuđman bi odustao


Trebalo ga je makar naterati da odustane od onoga na šta je pristao.
Makar bi imao manje izgovora (on ili onaj koje tako odlučio) da protera Srbe.
Odbijanjem mu je serviran argument: pa vidite da Srbi ni na šta ne pristaju, ako oni ostanu ovde Hrvatska ne može da postoji. I posle toga se na oluju gledalo kao na neminovnost.
Nije isključeno da bi slična sudbina snašla i Srbe iz RS da se u Dejtonu nisu prihvatali ustupci.

A inače ne verujem previše u teorije da je sve unapred rešeno. Ne verujem da je neko negde unapred osmislio RS, ona je rezulatat ratovanja Srba, da toga nije bilo ne bi bilo ni RS.
libkonz libkonz 23:46 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Sad mislim da to i nije tako loše odigrana utakmica.

teško je razlučiti šta je režirano spolja, a šta je stvar unutrašnjeg faktora. ja se sećam novina Pogledi iz 1990. godine gde su pisali da će da bude rata u Hrvatskoj, pa kad on završi počinje Bosna i kad se to završi dolazi na red Kosovo, koje će biti odvojeno od Srbije ratom. Oni su, koliko se sećam, preneli neko upozorenje Srba iz SAD.
Bila je tu i mapa u Njuzviku iz novembra 1990. godine.
Danas srpskom narodu preti biološki nestanak i očigledno je moralo drugačije da se radi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:48 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

libkonz

Mislim da grešiš. Igrom slučaja, negde 2000. godine sam dosta vremena provodio sa čovekom iz vrha nekadašnje RSK. Pričao mi je kako ih je Jasuši Akaši molio da prihvate plan Z4, kako im je govorio da ih čeka velika nesreća ako ga ne prihvate, a da će imati državu u državi ako ga potpišu. Nagovestio im je egzodus, ali uzalud.
Ne treba da krivimo druge za naše ludosti.

Većinu ključnih ljudi iz vrha RSK, uključujići i Martića, upoznao sam pre 1995.g. Nisam stekao utisak da su glupi, a pogotovo da su ratni zločinci.
A što se tiče Akašija i UNPROFOR-a, u toj krvavoj utakmici, oni su bili samo posmatrači.
libkonz libkonz 23:53 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

A što se tiče Akašija i UNPROFOR-a, u toj krvavoj utakmici, oni su bili samo posmatrači.

da, posmatrači koji su jasno videli šta se radi. Akaši je devedesetih bio veliki prijatelj Srba iz Krajine.
Ono što mi je još isti čovek pričao je da su bili kod Miloševića i on je insistirao da se plan potpiše. Vratili su se u Krajinu, a u Kninu je bio Šešelj koji je pravio neki miting protiv Z4. Navodno je Šešelj pobunio neke krajiške rukovodioce da se plan odbije, što meni ne deluje kao istina, ali samo prenosim naš razgovor.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:55 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

hoochie coochie man


A inače ne verujem previše u teorije da je sve unapred rešeno. Ne verujem da je neko negde unapred osmislio RS, ona je rezulatat ratovanja Srba, da toga nije bilo ne bi bilo ni RS.

Republika Srpska je statistička greška u proračunima Velikih Stratega. Naravno, do te greške je došlo zbog, za velike stratege, neočekivanih vojnih uspeha VRS.
predatortz predatortz 23:58 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

Navodno je Šešelj pobunio neke krajiške rukovodioce da se plan odbije, što meni ne deluje kao istina, ali samo prenosim naš razgovor.


Šešeljevo delovanje u RS je bilo prilično kontraproduktivno. Na ratištu nije davalo nikakve rezultate, ali je primitivizam njegovih sledbenika nanosio štetu na svakom mogućem koraku.

Ja u slučajnost ne verujem. A, kako vidim, ne veruje ni narod u RS. Radikali su tamo,odavno, svedeni na nivo statističke greške...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:59 28.02.2013

Re: Loši meteorolozi

libkonz
Akaši je devedesetih bio veliki prijatelj Srba iz Krajine.

Akaši je bio službenik OUN, kao i svi oficiri i pripadnici UNPROFOR-a, i ništa više od toga. O nekakvom bajnom prijateljstvu sa Srbima nema ni govora.
hajkula1 hajkula1 03:18 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Vojislav Stojković
hoochie coochie man


A inače ne verujem previše u teorije da je sve unapred rešeno. Ne verujem da je neko negde unapred osmislio RS, ona je rezulatat ratovanja Srba, da toga nije bilo ne bi bilo ni RS.

Republika Srpska je statistička greška u proračunima Velikih Stratega. Naravno, do te greške je došlo zbog, za velike stratege, neočekivanih vojnih uspeha VRS.



Prvo,
Dobrodišlica novom blogeru

Za RS sumnjam da će ostati ovako kako je. Jeste rezultat i jeste matematička greška. Što se rezultata tiče, Velikim stratezima nije problem da ga potru. A matematičku grešku oni lako mogu da isprave.
Mislim (i strepim) i da je Republika Srpska deo strategije dok Veliki stratezi ne dovrše plan.

E, sad pitam se, u stvari u ovome nalazim potvrdu što se tiče istorije - da istoriju pišu pobednici. Primer je sa Univerziteta koji je dao 29 nobelovaca, a ovaj novo-teoretičar bi lako mogao da bude 30-ti.

Humboltov univerzitet u Berlinu negira genocid nad Srbima u NDH

Uporedo sa sve češćim negiranjem holokausta, u Nemačkoj je na delu i negiranje genocida nad Srbima u NDH.

Nemački istoričar Aleksander Korb na Humboltovom Univerzitetu u Berlinu s najvišom ocenom summa cum laude odbranio je doktorsku tezu iz oblasti istorijskih nauka pod naslovom „U senci svetskog rata. Masovno nasilje ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima“. Njegove teze glase:

1. U tadašnjoj Hrvatskoj državi 1941–1945. „nije se dogodio genocid nad Srbima“;

2. Klerikalna komponenta (hrvatski katolički kler i Vatikan) „nije igrala nikakvu bitnu ulogu“ pri masovnom nasilju nad Srbima u hrvatskoj državi 1941–1945, tako da je i nasilno pokatoličavanje Srba imalo „isključivo sekularni karakter“.

http://www.srbel.net/2013/02/26/humboltov-univerzitet-u-berlinu-negira-genocid-nad-srbima-u-ndh/?lang=lat
.......................

Što je najcrnje, pomenuti novo-teoretičar, novo-istoričar prvi je dobio novoustanoveljenu nagradu Andrej Mitrović (srpski istoričar). Predavač je na Univerzitetu u Lesteru u V. Britaniji a predložili su ga mladi istoričari koji su doktorirali u Beču, Berlinu, Bernu, Lajpcigu i Beogradu. Nagradu mu je predao u Bonu profesor istorije Istočne Evrope tamošnjeg univerziteta.
...

Znači, gotova priča.
Tako se rešava statistička greška, ono što Veliki stratezi propuste da učine, ono što im promakne ...






Bonner Bonner 10:44 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

hajkula1


Humboltov univerzitet u Berlinu negira genocid nad Srbima u NDH

Uporedo sa sve češćim negiranjem holokausta, u Nemačkoj je na delu i negiranje genocida nad Srbima u NDH.

Nemački istoričar Aleksander Korb ...



Jel moze malo opreznije da se prenose ovakve vesti i informacije ili bar da se donekle provere pre nego sto se ovako komentarisu.

Evo jednog osvrta na tu njegovu knjigu.
"Alex argues that the Ustaša were by no means just a German puppet regime, as they were very committed agents of their own interests, skilfully playing Germans and Italians off against each other, and gaining a large amount of independence by inflicting a civil war beyond outside control. Their aim was to use the war for the creation of an ethnically homogenised greater Croatian state, cleansed of Serbs, Jews, Roma and other minorities.

This led him to realise that the genocides committed against these groups were very much intertwined. Alex concludes:

“We cannot study the Holocaust in Eastern and Southeastern Europe without simultaneously studying the persecution of other groups. The goal of many nationalistic militias in Eastern Europe was the ethnic cleansing of their homelands, and in that respect the Jews were only one out of several target groups.”

Bonner Bonner 10:56 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

hajkula1


Humboltov univerzitet u Berlinu negira genocid nad Srbima u NDH

Uporedo sa sve češćim negiranjem holokausta, u Nemačkoj je na delu i negiranje genocida nad Srbima u NDH.

Nemački ...



Sa druge strane zeleo bih da na ovom mestu upozorim na crno-belo predstavljanje srpsko-nemackih odnosa, posebno drugog svetskog rata a sve u svetlu aktuelnih dogadjanja vezanih za davanje datuma i ulogu nemacke politicke elite u tome.

Srbija u drugom svetskom ratu nije imala nikakav drugaciji tretman od strane nacistickog rezima nego sto su to imale ostale evropske zemlje poput Francuske, Poljske, Holandije, Belgije, Ceske, Grcke, Ukrajine itd. U svim tim zemljama su kao i u Srbiji vrsena zlodela od strane nacistickog rezima, masovna ubistva civila, dece, odmazde i slicno.

Na Blogu a i u Srbiji uopste se uporno gura teza o "posebnom" tretmanu Srba i Srbije od strane nemackih nacista u drugom svetskom ratu sto nikako ne odgovara cinjenicama. Srbija je bila samo jos jedna u nizu okupiranih evropskih drzava.

Da su srpsko-nemacki odnosi prilicno optereceni ratovima i sukobima, tu svakako nema sumnje i da je potrebna jedna zajednicka analiza, prevazilazenje starih predrasuda i problema i pronalazenje nekog novog osnova saradnje koji nije samo ekonomija u to nema sumnje.

predatortz predatortz 10:58 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Na Blogu a i u Srbiji uopste se uporno gura teza o "posebnom" tretmanu Srba i Srbije od strane nemackih nacista u drugom svetskom ratu sto nikako ne odgovara cinjenicama. Srbija je bila samo jos jedna u nizu okupiranih evropskih drzava.


Nisam siguran da je u Francuskoj vladao princip 'sto za jednog'...
savamala savamala 11:00 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Srbija u drugom svetskom ratu nije imala nikakav drugaciji tretman od strane nacistickog rezima nego sto su to imale ostale evropske zemlje poput Francuske, Poljske, Holandije, Belgije, Ceske, Grcke, Ukrajine itd. U svim tim zemljama su kao i u Srbiji vrsena zlodela od strane nacistickog rezima, masovna ubistva civila, dece, odmazde i slicno.



Наравно, Немци су се држали пароле ”ни по бабу, ни по стричевима”. Хајде бежи, и не срамоти се.
predatortz predatortz 11:04 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Da su srpsko-nemacki odnosi prilicno optereceni ratovima i sukobima, tu svakako nema sumnje i da je potrebna jedna zajednicka analiza, prevazilazenje starih predrasuda i problema i pronalazenje nekog novog osnova saradnje koji nije samo ekonomija u to nema sumnje.


I, ne mogu da ne primetim:
Nije Nemačka, čim je ojačala, uzela aktivno učešće u razbijanju Francuske, nego Jugoslavije. Gle čuda, baš na štetu Srba.

Ili su Hrvati onako pevali 'Danke Dojčland' ?
Bonner Bonner 11:37 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Nisam siguran da je u Francuskoj vladao princip 'sto za jednog'...


Evo tipicnog primerka, koji nije siguran ali nema problem da napise to u sta nije siguran.

U Francuskoj postoje i dan danas pusta sela u kojima su nemacki nacisti za vreme drugog svetskog rata pobili sve do poslednje bebe pa se tako niko vise nije rodio da bi nastavio da zivi u selu.

Slicno je i ostalim drzavama, Poljskoj, Grckoj, Ukrajini npr., masovna ubistva civila i potiranje citavih mesta do poslednjeg.

Bonner Bonner 11:39 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz

...
Nije Nemačka, čim je ojačala, uzela aktivno učešće u razbijanju Francuske, nego Jugoslavije. Gle čuda, baš na štetu Srba.

Ili su Hrvati onako pevali 'Danke Dojčland' ?


Jeste, Nemacka je kriva za sve. I sta dalje? Gde je tu resenje problema?

To su najobicnije budalastine, traziti krivca u nekom drugom je najlakse.

predatortz predatortz 11:44 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
predatortz

...
Nije Nemačka, čim je ojačala, uzela aktivno učešće u razbijanju Francuske, nego Jugoslavije. Gle čuda, baš na štetu Srba.

Ili su Hrvati onako pevali 'Danke Dojčland' ?


Jeste, Nemacka je kriva za sve. I sta dalje? Gde je tu resenje problema?

To su najobicnije budalastine, traziti krivca u nekom drugom je najlakse.



Da, bre...



Nigde ja nisam rekao da je Nemačka kriva za sve. Nemačka, kao i sve jake države, ima svoje interese, saveznike i protivnike.
predatortz predatortz 11:46 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
predatortz


Nisam siguran da je u Francuskoj vladao princip 'sto za jednog'...


Evo tipicnog primerka, koji nije siguran ali nema problem da napise to u sta nije siguran.

U Francuskoj postoje i dan danas pusta sela u kojima su nemacki nacisti za vreme drugog svetskog rata pobili sve do poslednje bebe pa se tako niko vise nije rodio da bi nastavio da zivi u selu.

Slicno je i ostalim drzavama, Poljskoj, Grckoj, Ukrajini npr., masovna ubistva civila i potiranje citavih mesta do poslednjeg.



Ama , ništa od toga ja ne sporim.

Ja sam samo pitao za princip 'sto za jednog '. Je li tamo bio zvanično proklamovan, ili nije?
Ako jeste, mi živimo u mitu.
Ako nije, onda su važila posebna pravila za Srbiju, i oni koji to tvrde imaju pravo.

Jednostavno, zar ne?
Bonner Bonner 12:00 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Ama , ništa od toga ja ne sporim.

Ja sam samo pitao za princip 'sto za jednog '. Je li tamo bio zvanično proklamovan, ili nije?
Ako jeste, mi živimo u mitu.
Ako nije, onda su važila posebna pravila za Srbiju, i oni koji to tvrde imaju pravo.

Jednostavno, zar ne?


Naravno da jeste. I u drugim evropskim drzavama su nacisti vrsili slicne odmazde, o cemu ti uopste hoces da diskutujes sa mnom???

Gde je za tebe razlika izmedju jedne ubijene fracuske bebe od 20 dana starosti ili kragujevackog djaka prvaka? Na kom se to tasu za tebe vazu zivoti beba i dece zavisno dali su francuska ili srpska?

maksa83 maksa83 12:05 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Ja sam samo pitao za princip 'sto za jednog '. Je li tamo bio zvanično proklamovan, ili nije?
Ako jeste, mi živimo u mitu.
Ako nije, onda su važila posebna pravila za Srbiju, i oni koji to tvrde imaju pravo.

German WW2 Crimes by location.
savamala savamala 12:07 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Naravno da jeste. I u drugim evropskim drzavama su nacisti vrsili slicne odmazde, o cemu ti uopste hoces da diskutujes sa mnom???


У праву си. Познато је да су и у Француској и Белгији Немци организовали неке локалне Јасеновце где су убијани Французи и Белгијанци. О терору у Данској мислим да не би требало ни говорити с обзиром, на ниво зверстава које су Немци применили. А, шта тек рећи о првој нацистичкој жртви Аустрији?! Тамо је било горе него у Украјини.
Bonner Bonner 12:09 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Ama , ništa od toga ja ne sporim.

Ja sam samo pitao za princip 'sto za jednog '. Je li tamo bio zvanično proklamovan, ili nije?
Ako jeste, mi živimo u mitu.
Ako nije, onda su važila posebna pravila za Srbiju, i oni koji to tvrde imaju pravo.

Jednostavno, zar ne?


Ej bre citava sela zu unistena do temelja, ljudi-civili izvedeni iz kuca, odvedeni u lokalnu crkvu i tu zivi spaljeni, i to jos katolicku crkvu, da naglasim, posto neki ovde pustaju pricu da nas Nemci mrze jer smo pravoslavni, ne znajuci pritom da u Nemackoj postoje dve dominantne konfesije protestanti i katolici sa dugom istorijom medjusobnih sukoba koja datira do dana danasnjeg.

Npr. sada vec bivsi Papa Benedikt XVI, jedan Nemac, je vec na samom pocetku svog pontifikata rekao da za njega postoje samo dve Crkve, istocna (pravoslavna) i zapadna (katolicka) negirajuci uopste postojanje Protestantske Crkve koju on smatra sektom!!!

predatortz predatortz 12:09 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Naravno da jeste. I u drugim evropskim drzavama su nacisti vrsili slicne odmazde, o cemu ti uopste hoces da diskutujes sa mnom???


Da li je u ostalim okupiranim zemljama zvanično proklamovan princip sto ubijenih građana te zemlje za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Nešto kao naredba generala Franca Bemea od 10. oktobra 1941: za ranjenog nemačkog vojnika streljati pedeset civila, a za svakog ubijenog sto.
predatortz predatortz 12:11 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Npr. sada vec bivsi Papa Benedikt XVI, jedan Nemac, je vec na samom pocetku svog pontifikata rekao da za njega postoje samo dve Crkve, istocna (pravoslavna) i zapadna (katolicka) negirajuci uopste postojanje Protestantske Crkve koju on smatra sektom!!!


Pa šta? Kakve veze to ima sa ovim o čemu ovde pišemo? Je li to nama Papa ukazao neku posebnu milost, priznajući našu Crkvu?
Bonner Bonner 12:17 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Da li je u ostalim okupiranim zemljama zvanično proklamovan princip sto ubijenih građana te zemlje za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Nešto kao naredba generala Franca Bemea od 10. oktobra 1941: za ranjenog nemačkog vojnika streljati pedeset civila, a za svakog ubijenog sto.


Ej bre, o cemu ti hoces da diskutujes sa mnom? Da li si normalan?

Ja ti kazem da su postojale slicne naredbe a ti uporno i dalje pitas!? Jel umes da citas sta pisem?

predatortz predatortz 12:19 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Ej bre, o cemu ti hoces da diskutujes sa mnom? Da li si normalan?


Nisam, akam se sa nepristojnom osobom. O&O.
Bonner Bonner 12:20 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Pa šta? Kakve veze to ima sa ovim o čemu ovde pišemo? Je li to nama Papa ukazao neku posebnu milost, priznajući našu Crkvu?


Time sam hteo da neobavestenoj, a izgleda i lose obrazovanoj srpskoj javnosti objasnim da Nemci bas nemaju posebnog razloga da nas mrze jer smo pravoslavni (kao sto pojedini i ovde na blogu pisu i govore) jer i u sopstvenoj zemlji imaju dominantne dve hriscanske konfesije sa dugom istorijom medjusobnih sukoba.

Bonner Bonner 12:22 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Nisam, akam se sa nepristojnom osobom. O&O.


Sta da ti radim, covek mora tako da se postavi kad se "aka" sa neznalicama.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:25 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz

Da li je u ostalim okupiranim zemljama zvanično proklamovan princip sto ubijenih građana te zemlje za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Nešto kao naredba generala Franca Bemea od 10. oktobra 1941: za ranjenog nemačkog vojnika streljati pedeset civila, a za svakog ubijenog sto.


Potpuno si u pravu i ovo sto navodis je jedan od nepobitnih dokaza. Svakom objektivnom bi moralo biti jasno da su Srbi i Srbija imali dugaciji tretman kod nacista nego recimo Hrvati i Slovenci. Sto je bilo i logicno posle dogadjaj u I svetskom ratu. I posle "bolje grob nego rob". I posle doceka nacista sa cvecem na ulicama Zagreba i Ljubljane...

Vrlo je ocigledna bila pristrasnost nemacke politike, odnosno vlade Kol-Genser u 90-im u odnosu na Hrvatsku. A od toga nisu imune ni sve sledece vlade Nemacke. Pa nije "Danke Dojcland" palo bas onako iz cista mira i sa Marsa. O tom jednostranom pristupu pisu i neki nemacki autori - dole sam naveo primer jedne takve knjige (Nemacka i "njeni" Hrvati)
hajkula1 hajkula1 12:28 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

libkonz
Da ga je, kojim slučajem Marić potpisao, Tuđman bi odustao, kao onomad Izetbegović i sve bi išlo poznatim tokom.

Mislim da grešiš. Igrom slučaja, negde 2000. godine sam dosta vremena provodio sa čovekom iz vrha nekadašnje RSK. Pričao mi je kako ih je Jasuši Akaši molio da prihvate plan Z4, kako im je govorio da ih čeka velika nesreća ako ga ne prihvate, a da će imati državu u državi ako ga potpišu. Nagovestio im je egzodus, ali uzalud.
Ne treba da krivimo druge za naše ludosti.


Ljudi iz tih krajeva imaju neke izreke, sa ustašom jedi, pij al mu ne veruj ni kad...
I slične, koja počinje sa - ne veruj ustaši ni ...

Mislim da i Hrvati imaju neke adekvatne.


Danas mogu slobodno da kažem, iz iskustva koliko su poštovali potpisano, da ne bi vredelo da je Z4 potpisan. Koliko su samo puta prekršili primirje, pa tek kada JNA uzvrati, međunarodni faktor se uskomeša.

Bonner Bonner 12:32 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Virtuelni Vasilije

... Hrvati i Slovenci. Sto je bilo i logicno posle dogadjaj u I svetskom rata. I posle "bolje grob nego rob". I posle doceka nacista sa cvecem na ulicama Zagreba i Ljubljane...



Alo bre Vasilije, o cemu i ti ovde pises? Ja govorim o drugim okupiranim evropskim drzavama za vreme drugog svetskog rata. Srbija nikako nije bila drugacije tretirana od nemackih nacista nego druge okupirane evropske drzave, naprotiv, po broju civila stradalih u zverskim masakrima nije pri vrhu lestvice, tu su neke druge drzave daleko gore prosle.

Virtuelni Vasilije


Vrlo je ocigledna bila pristrasnost nemacke politike, odnosno vlade Kol-Genser u 90-im u odnosu na Hrvatsku. A od toga nisu imune ni sve sledece vlade Nemacke. Pa nije "Danke Dojcland" palo bas onako iz cista mira i sa Marsa. O tom jednostranom pristupu pisu i neki nemacki autori - dole sam naveo primer jedne takve knjige (Nemacka i "njeni" Hrvati)


Zato su nam tradicionalni saveznici bili naklonjeni i sve uradili da poguraju nasu stvar, svaka im cast, tj. nama na tome sto smo ih ubedili da stanu na nasu stranu. Jedino eto nismo uspeli da ubedimo zle Nemce jer nas mrze iz dna duse.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:42 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
Alo bre Vasilije, o cemu i ti ovde pises? Ja govorim o drugim okupiranim evropskim drzavama za vreme drugog svetskog rata.


Pa sta? I u odnosu na druge okupirane drzave je Srbija imala jos strozi tretman. Covek ti lepo navede neoborivi dokaz "100 za jednog" a ti ga nazoves neznalicom. Uostalom koliko je glavnih gradova bombardovano kao Beograd prilikom ulaska trupa u okupiranu zemlju? Naravno ne verujem da je to bilo zato sto "mrze pravoslavne" - nego zbog ratnicke tradicije i stvari koje sam gore naveo. Pa je to onda sve pravilo zatvoreni krug. I u Srbiji je jedino u celoj Evropi 1941. postojala slobodna teritorija. Pa su oni vrsili odmazde ... pa tako u krug...

To naravno ne znaci da su nacisti mazili druge evropske zemlje koje su okupirali...

Bonner
Zato su nam tradicionalni saveznici bili naklonjeni i sve uradili da poguraju nasu stvar, svaka im cast, tj. nama na tome sto smo ih ubedili da stanu na nasu stranu. Jedino eto nismo uspeli da ubedimo zle Nemce jer nas mrze iz dna duse.


Frnacuzi su dugo vremena (u prvoj polovini 90-ih) bili na strani Srba (o Rusima i Grcima da ne govorimo - jedino sto su i jedni i drugi bili bez uticaja). Engleze i Amerikance smo izgleda samo mi smatrali "tradicionalnim saveznicima" - oni nas ocigledno nisu. Sto je vlast u Francuskoj vise potpadala pod uticaj USA to je i okretanje od Srbije bilo izrazitije...
Bonner Bonner 12:51 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Virtuelni Vasilije


Pa sta? I u odnosu na druge okupirane drzave je Srbija imala jos strozi tretman. Covek ti lepo navede neoborivi dokaz "100 za jednog" a ti ga nazoves neznalicom.


Vasilije, i u drugim su okupiranim evropskim drzavama postojale slicne naredbe "100 za jednog" i vrseni masakri nad civilima, ja to sve vreme pisem, ali vi ocigledno ne umete da citate.

I kazem ti Srbija tu nije bila nikakav izuzetak. Srbija je eto imala srece da po broju civila stradalih u takvim masakrima nije na vrhu te lestvice, ako je za utehu.

Bonner Bonner 12:56 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Virtuelni Vasilije


Frnacuzi su dugo vremena (u prvoj polovini 90-ih) bili na strani Srba (o Rusima i Grcima da ne govorimo - jedino sto su i jedni i drugi bili bez uticaja). Engleze i Amerikance smo izgleda samo mi smatrali "tradicionalnim saveznicima" - oni nas ocigledno nisu. Sto je vlast u Francuskoj vise potpadala pod uticaj USA to je i okretanje od Srbije bilo izrazitije...


Vasilije, ja pamtim i neke tvoje tekstove i komentare koji su bili prilicno drugacijeg sadrzaja od ovog:
Virtuelni Vasilije

"Pa bi se sa tog aspekta moglo reci da je Milosevic (bar delimicno) bio u pravu"


Moram da priznam da mi posle ove tvoje recenice tesko pada da sa tobom ozbiljno diskutujem o bilo cemu.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:59 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
Vasilije, i u drugim su okupiranim evropskim drzavama postojale slicne naredbe "100 za jednog" i vrseni masakri nad civilima, ja to sve vreme pisem, ali vi ocigledno ne umete da citate.

I kazem ti Srbija tu nije bila nikakav izuzetak. Srbija je eto imala srece da po broju civila stradalih u takvim masakrima nije na vrhu te lestvice, ako je za utehu.


E pa vidis ja sam procitao da ti je Predator naveo taj argument a ti si mu odgovorio sa "neznalice" - zbilja ti je jak "argument". Inace se secam da je vec neko prilicno davno iznosio tu istu tvrdnju (da Srbija tu nije bila izuzetak i da je 100 za jednog vazilo i u drugim zemljama) ali nikad niko nije izneo nijedan konretan dokaz (citat, naredbu ili sl.). I ja sam sam jednom trazio na netu i jedino sto sam uspeo da nadjem na vise mesta je uvek bilo za Srbiju i Srbe.

A da su nacisti vrsili zlocine i ubijali civile u drugim okupiranim zemljama nije sporno...

pps-edit:

Ok, potrazio sam jos jednom i nadjoh na vikipediji - ispada da si ti u pravu a ja i predator nismo (znas i sam da su nas tako ucili u skoli a sasvim je moguce i da je na teritoriji Srbije cesce primenjivano nego drugde). Usvakom slucaju stoji da je naredba vazila za celu Evropu:

Field Marshal Wilhelm Keitel had issued an order on 16 September 1941, applicable to all of occupied Europe, to kill 50 communists for every wounded German soldier and 100 for each German soldier killed. German soldiers were attacked in early October by the Communist Partisans and by Chetniks under Draza Mihajlovic near Gornji Milanovac, and the massacre was a direct reprisal for the German losses in that battle.[5]
A German report stated that: "The executions in Kragujevac occurred although there had been no attacks on members of the Wehrmacht in this city, for the reason that not enough hostages could be found elsewhere."[4][6][7]
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:06 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner

Vasilije, ja pamtim i neke tvoje tekstove i komentare koji su bili prilicno drugacijeg sadrzaja od ovog:
Virtuelni Vasilije

"Pa bi se sa tog aspekta moglo reci da je Milosevic (bar delimicno) bio u pravu"


Moram da priznam da mi posle ove tvoje recenice tesko pada da sa tobom ozbiljno diskutujem o bilo cemu.



Hahaha sad tek videh ovaj deo. Ne znam sto ga sad mesas u diskusiju o necem drugom? Mogao si da ga prokomentarises i tamo ... i u kontekstu u kome sam to napisao ... Ili racunas da reci bilo sta sto ima pozitivan prizvuk u vezi Milosevica automatski diskredituje sagovornika bez obzira na temu i argumente? Jednostavno nije vise moralno-politicki podoban?
Bonner Bonner 13:19 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Virtuelni Vasilije


... I ja sam sam jednom trazio na netu i jedino sto sam uspeo da nadjem na vise mesta je uvek bilo za Srbiju i Srbe.

A da su nacisti vrsili zlocine i ubijali civile u drugim okupiranim zemljama nije sporno...


Navedena naredba o kojoj pises je Geisel-Sühne-Befehl i ona u citatu glasi:

„Als Sühne für ein deutsches Soldatenleben muß in diesen Fällen im allgemeinen die Todesstrafe für 30 bis 100 Kommunisten als angemessen gelten.“

U prevodu:
"Kao odmazda za zivot jednog nemackog vojnika u ovakvim slucajevima kao odgovarajuca treba da vazi smrtna kazna za 30 do 100 komunista."

Nebitna cinjenica ali Srbi se u naredbi nigde ne pominju.

Slicne naredbe su Kommissarbefehl od 06.06.1941 i naredba o "Istrebljenju poljske elite" od 12.09.1939, kao i o ubijanju zarobljenih francuskih pilota. Ovde je rec o naredbama Generala Keitela, kao oficira Wehrmachta. SS-Trupe su imale hiljade slicnih naredbi koje su izdavane svakodnevno.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:26 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
„Als Sühne für ein deutsches Soldatenleben muß in diesen Fällen im allgemeinen die Todesstrafe für 30 bis 100 Kommunisten als angemessen gelten.“


Ok, ti si u pravu a ja i Predator nismo Vec sam i ja u medjuvremenu nasao i dopisao gore u moj prethodni post (pps-edit). Da si to odmah naveo izbegli bismo celu diskusiju ...
predatortz predatortz 13:30 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

U prevodu:
"Kao odmazda za zivot jednog nemackog vojnika u ovakvim slucajevima kao odgovarajuca treba da vazi smrtna kazna za 30 do 100 komunista."

Nebitna cinjenica ali Srbi se u naredbi ne pominju.


Ali ima i nastavak:

„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво.”

Ružno je selektivno citirati izvor, odnosno samo onaj deo koji treba da potkrepi tvoje tvrdnje.
Bonner Bonner 13:36 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Ali ima i nastavak:

„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво.”



Ja taj deo u nemackom originalu nigde nisam pronasao.

predatortz predatortz 13:40 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
predatortz


Ali ima i nastavak:

„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво.”



Ja taj deo u nemackom originalu nigde nisam pronasao.



Ima još zanimljivih dokumenata, u kojim se eksplicitno kaže da će biti streljano sto Srba...
Bonner Bonner 13:46 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Ima još zanimljivih dokumenata, u kojim se eksplicitno kaže da će biti streljano sto Srba...


Ja nigde ne sporim da je takvih naredbi bilo, naprotiv, navodim da su SS-Trupe svakodnevno izdavale takve i slicne naredbe na terenu, o tome postoje mnogi podaci.

U naredbi gen. Keitela nigde se direktno ne pominju Srbi kao Srbi i to je cinjenica.

Ono sto je bilo tema diskusije, jeste tvoja tvrdnja da slicnih naredbi nije bilo u drugim okupiranim evropskim zemljama a sta sam ja, nadam se uspeo gore opisanim primerima da opovrgnem i iza cega i dalje stojim.

Srbija nije imala nikakav poseban tretman u odnosu na ostale okupirane evropske drzave.

predatortz predatortz 13:56 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Ono sto je bilo tema diskusije, jeste tvoja tvrdnja da slicnih naredbi nije bilo u drugim okupiranim evropskim zemljama a sta sam ja, nadam se uspeo gore opisanim primerima da opovrgnem i iza cega i dalje stojim.


Ja ne tvrdim da su Nemci zločine činili samo u Srbiji. Ne tvrdim,čak, ni da su oni počinjeni u Srbiji najveći.

Ja samo jasno pitam:

Ima li neki trag, naredba, depeša, u kojoj piše da se nalaže streljanje sto civila za jednog nemačkog vojnika, a da se odnosi na neku drugu okupiranu zemlju?

Ja čak i ne tvrdim da nema, kažem pošteno da ne znam za takav primer. Nisam ga nigde i nikad pročitao, što ne znači da ne postoji.

Pa te, kao neznalica, lepo molim da mi daš neki link, izvor...

Zašto mi je to bitno ?
Iz dva razloga:

Ako si ti u pravu, edukovaću se.
Ako takvog izvora nema, onda to govori o odnosu tadašnje Nemačke prema srpskom narodu.
Bonner Bonner 14:08 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz


Ja ne tvrdim da su Nemci zločine činili samo u Srbiji. Ne tvrdim,čak, ni da su oni počinjeni u Srbiji najveći.

Ja samo jasno pitam:

Ima li neki trag, naredba, depeša, u kojoj piše da se nalaže streljanje sto civila za jednog nemačkog vojnika, a da se odnosi na neku drugu okupiranu zemlju?

Ja čak i ne tvrdim da nema, kažem pošteno da ne znam za takav primer. Nisam ga nigde i nikad pročitao, što ne znači da ne postoji.

Pa te, kao neznalica, lepo moli da mi daš neki link, izvor...



Ti vise ne znas ni sta tvrdis ni sta pises, to je jedna kupus salata od reci, tvrdnji, recenica. A pre svega ne citas sta sam gore sve napisao.

Ti ocigledno nisi u stanju da razumes sta sam gore napisao. Maxa ti je gore naveo link sa izlistanim teskim zlocinima i masakrima civila u svim okupiranim evropskim drzavama, sa sve brojkama a ti opet pitas isto. Ti su masakri izvrseni po naredbama, usmenim i pismenim.

Rekoh ti da postoji na hiljade slicnih naredbi. Naveo sam ti naredbu o "Istrebljenju poljske elite". Pripadnici poljske elite nikako nisu uopsteno vojnici iako je sigurno deo njih bio u poljskoj vojsci. Dakle postojale su naredbe kojima je naredjeno ubijanje civila i u drugim okupiranim evropskim drzavama, ne samo u Srbiji.

I opet u cuvenoj naredbi o kojoj pisem, koja je vazila za celu Srbiju i bila izdata na visokom nivou tzv. "Geisel-Sühne-Befehl" nigde se ne pominju Srbi kao Srbi nego komunisti. Tacka i kraj diskusije.
savamala savamala 14:13 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

opet u cuvenoj naredbi o kojoj pisem, koja je vazila za celu Srbiju i bila izdata na visokom nivou tzv. "Geisel-Sühne-Befehl" nigde se ne pominju Srbi kao Srbi nego komunisti. Tacka i kraj diskusije.


И тако си ти нама објаснио да су у Крагујевцу, заправо, стрељани комунисти. Где ли само нађоше онолико комунисте у Крагујевцу у то време. Мистерија, нема шта.
predatortz predatortz 14:14 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi


Ti vise ne znas ni sta tvrdis ni sta pises, to je jedna kupus salata od reci, tvrdnji, recenica. A pre svega ne citas sta sam gore sve napisao.

Ti ocigledno nisi u stanju da razumes sta sam gore napisao.


Ja ponudih neke izvore gde piše Srba, al' ajde...

A što se tvog svadbarskog kupusa od rečenica tiče, razumeh jedino da ti zastupaš stav da mi i nismo tako loše prošli, i da se bez veze durimo na Nemce.
Bonner Bonner 14:16 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

savamala


И тако си ти нама објаснио да су у Крагујевцу, заправо, стрељани комунисти. Где ли само нађоше онолико комунисте у Крагујевцу у то време. Мистерија, нема шта.


Tebe ce Nemci u sledecem pohodu na Balkan da okace na sred Terazija. Ne kao Srbina, ne kao komunistu vec kao tesku neznalicu.



predatortz predatortz 14:18 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
savamala


И тако си ти нама објаснио да су у Крагујевцу, заправо, стрељани комунисти. Где ли само нађоше онолико комунисте у Крагујевцу у то време. Мистерија, нема шта.


Tebe ce Nemci u sledecem pohodu na Balkan da okace na sred Terazija. Ne kao Srbina, ne kao komunistu vec kao tesku neznalicu.





Ne verujem da Nemci čitaju ovaj blog. Možda, ako ga ti odrukaš...
predatortz predatortz 14:23 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
predatortz


Ali ima i nastavak:

„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво.”



Ja taj deo u nemackom originalu nigde nisam pronasao.



Nekako mi se ovaj pasus više poklapa sa događajima na terenu, nego onaj koji si ti postavio.

Uzmi za primer Kragujevac. Zna li neko koliko je komunista tamo streljano? Ne verujem da se radi o nekom velikom broju. Čak, mislim da u celoj Srbiji nije bilo komunista koliko je civila za jedan dan streljano u Kragujevcu.
alselone alselone 14:35 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Sto maltretirate coveka cinjenicama. Vidite da vam lepo kaze.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:39 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz
Ima li neki trag, naredba, depeša, u kojoj piše da se nalaže streljanje sto civila za jednog nemačkog vojnika, a da se odnosi na neku drugu okupiranu zemlju?


Koliko sam ja nasao iako je ova Keitelova naredba vazila za celu Evropu i ponegde se pojavila kao pretnja ipak je u praksi primenjinavana samo u Srbiji. I iako je u toj varijanti za Srbiju ("Geisel-Sühne-Befehl" ) stajalo da vazi za "komuniste" (na cemu insistira Bonner) svi znamo da se u Srbiji primenjivala na obicne gradjane ukljucujuci i djake.
Inace od drugih zemalja su civili stradali najvise u Rusiji i Poljskoj (posebna jevrejska populacija). Otprilike tako smo i ucili jos u skoli ...
predatortz predatortz 14:49 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

I iako je u toj varijanti za Srbiju ("Geisel-Sühne-Befehl" ) stajalo da vazi za "komuniste" (na cemu insistira Bonner) svi znamo da se u Srbiji primenjivala na obicne gradjane ukljucujuci i djake.


Ma to je smešno. Srbija je u to vreme imala nekoliko stotina komunista, hajde da kažemo i hiljadu... To bi otišlo , pod pretpostavkom da ih sve pohvataju, za desetinu nemačke vojske.

Kako su se stvari odvijale znamo svi.Malo koja porodica u Srbiji nije izgubila nekog svog člana u odmazdama.

У циљу гушења устанка, Врховна команда Вермахта и окупационе власти у Србији донели су низ наредби које су предвиђале драстичне казнене мере. У Србији се од краја септембра 1941. репресивне мере претварају у одмазду над целокупним становништвом. Генерално наређење за извршење злочина, иницирано је 16. септембра 1941. наредбом Адолфа Хитлера издатом Вилхелму Листу, војном заповеднику Југоистока:

„..да се најоштријим мерама за дуже време успостави поредак“. Начелник Врховне команде Вилхелм Кајтел, истог дана је проследио: „Вођа је сада наредио да треба свуда применити најоштрије мере како би се покрет угушио у најкраћем року… Као одмазда за живот 1 немачког војника мора се у тим случајевима узети као опште правило да одговара смртна казна 50-100 комуниста. Начин извршења смртне казне мора још појачати застрашујући ефекат.“ Франц Беме, на предлог фелдмаршала Листа, већ 20. септембра 1941. примио је дужност Опуномоћеног главнокомандујућег генерала у Србији, тиме целокупну војну и извршну власт:


„Ваш је задатак да прокрстарите земљом у којој се 1914. потоцима лила немачка крв услед подмуклости Срба, мушкараца и жена. Ви сте осветници тих мртвих. За целу Србију има се створити застрашујући пример који мора погодити целокупно становништво.” Конкретизација сурових наредби највише немачке команде уследила је кроз „застрашујуће примере“ у околини Шапца, у Краљеву и Крагујевцу.


Izvor
hajkula1 hajkula1 15:26 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Evo jednog osvrta na tu njegovu knjigu.


I šta hoćeš time da kažeš?


milisav68 milisav68 15:53 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

predatortz

Ma to je smešno. Srbija je u to vreme imala nekoliko stotina komunista, hajde da kažemo i hiljadu...

Само до краја августа је у Србији стрељано и обешено око 1000 људи, махом комуниста и Јевреја.
savamala savamala 16:15 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Tebe ce Nemci u sledecem pohodu na Balkan da okace na sred Terazija. Ne kao Srbina, ne kao komunistu vec kao tesku neznalicu.


Што се одмах љутиш. Покушавам да пратим твоје речи и узгред се помало бавим математиком. Не могу да нађем нигде те силне комунисте у Крагујевцу, једноставно, не иде ми.
п.с.
о реци неку лепу реч код тих твојих вољених пријатеља. Нека буде брзо, да се не мучим.
hajkula1 hajkula1 16:20 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner
... Ej bre, o cemu ti hoces da diskutujes sa mnom? Da li si normalan? ...


Da ne citiram sledeće nevaspitane komentare.

Počela je priča o negiranju genocida nad Srbima u NDH. O doktorskoj disertaciji na tu temu. O nagradi koja je novoustanovljena i doktorant je prvonagrađeni.
Iz doktorske disertacije onda sledi i tekst koji si citirao kojim prilično oslobađa odgovornosti, da ne kažem krivice, Nemački Rajh
- jer su se ustaše prilično emancipovale od ... (mentora?) Nemačkog Rajha. I sledi da se ne može proučavati holokaust u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi a da se ne proučava i progon drugih grupa. Cilj nacionalističkih milicija je bio etničko čišćenje svoje domovine, i u tom pogledu Jevreji su bili samo jedna od nekoliko ciljnih grupa. -

Čovek je stvarno zaslužio disertaciju, jer ubija više muva jednim udarcem, što odgovara onima koji ga nagrađuju i ...
Em abolira Nemački Rajh, a usput se malo igra i procenama-brojkama. Jevreje pomera u ravan sa nekoliko ciljnih grupa (u Nemačkoj je kažnjivo negiranje holokausta nad Jevrejima) elegantno.
Žrtve isparavaju tj brojke u statističkim podacima

Da potkrepim tvrdnju da su najveće žrtve Sloveni, nije mi trenutna tema a glupost je da pominjem hrvatski katolicizam kad su i Poljaci katolici.

Mislim da je usmeravanje pažnje pa onda svođenje analize na, da je Aleksander Korb Nemac koji mrzi Srbi odnosno Nemac koji voli Hrvate ali i negiranje toga gotovo isto presipanje iz šupljeg u prazno.

Disertaciju ne mogu da posmatram van istorijskog konteksta. Nemci su imali cilj u oba svetska rata. Nemci i sada imaju cilj.
Gde su Srbi u odnosu na to? Posmatrači, statisti, kolateralna šteta, prepreka na putu, nečije marionete...?

Ako nije bilo genocida u NDH nad Srbima u II svetskom ratu, Srbi nisu imali izgovor da postavljaju barikade po i oko Krajine zbog odbrane...














hajkula1 hajkula1 16:30 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Frnacuzi su dugo vremena (u prvoj polovini 90-ih) bili na strani Srba (o Rusima i Grcima da ne govorimo - jedino sto su i jedni i drugi bili bez uticaja).



Kad si kod Francuza, u pravu si. Do zemljotresa, nije bio neke snage, samo malo izazvao paniku u Parizu, metro i taj rad. Posle toga su nekako postajali drugačiji u stavovima. Što sam to zapamtila, taj zemljotres a sigurno su ga i Francuzi zaboravili (običan svet), nemam pojma. Ili me podsetila izjava (na tubetu, koju je neko kačio i ovde na blogu) gospodina predsednika Japana da su mu Amerikanci pretili zemljotresom ako... i godinicu posle im se desio zemljotres, pa cunami i ostalo.


maksa83 maksa83 17:51 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Ne verujem da Nemci čitaju ovaj blog. Možda, ako ga ti odrukaš...

apostata apostata 18:31 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

"100 za jednog" (kao zvanična naredba) je primjenjivano samo u SSSR-u, Srbiji i Poljskoj.

Porediti odnos Švaba prema Francuzima sa odnosom prema Ukrajincima, Poljacima, Srbima ... pa čak i Grcima nije samo nebuloza, nego je i pored toga i degutantna nebuloza.
apostata apostata 18:39 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Bonner


Ti vise ne znas ni sta tvrdis ni sta pises, to je jedna kupus salata od reci, tvrdnji, recenica. A pre svega ne citas sta sam gore sve napisao.

Ti ocigledno nisi u stanju da razumes sta sam gore napisao. Maxa ti je gore naveo link sa izlistanim teskim zlocinima i masakrima civila u svim okupiranim evropskim drzavama, sa sve brojkama a ti opet pitas isto. Ti su masakri izvrseni po naredbama, usmenim i pismenim.

Rekoh ti da postoji na hiljade slicnih naredbi. Naveo sam ti naredbu o "Istrebljenju poljske elite". Pripadnici poljske elite nikako nisu uopsteno vojnici iako je sigurno deo njih bio u poljskoj vojsci. Dakle postojale su naredbe kojima je naredjeno ubijanje civila i u drugim okupiranim evropskim drzavama, ne samo u Srbiji.

I opet u cuvenoj naredbi o kojoj pisem, koja je vazila za celu Srbiju i bila izdata na visokom nivou tzv. "Geisel-Sühne-Befehl" nigde se ne pominju Srbi kao Srbi nego komunisti.

Ala ... ma ko bi rekao da je onoliko komunista bilo u Kragujevcu i Kraljevu.
Tacka i kraj diskusije.

Ti si izgleda neki pravo zaebani igrač!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:05 01.03.2013

Re: Loši meteorolozi

Time sam hteo da neobavestenoj, a izgleda i lose obrazovanoj srpskoj javnosti objasnim


Jebote!

Koliko uobraženosti, nevaspitanja, nadmenosti treba da bi se ovo napisalo?

Ili možda ne treba ništa od toga, možda je dovoljno biti samo budala.
lakipingvin lakipingvin 20:20 28.02.2013

:)

Zdrava verzija geopolitike naravno uzima u obzir moralne imperative i idealističke težnje. Većina nacija počiva ne samo na interesima, već i na određenim vrednostima, pa bi manjak idealizma i humanosti kod kreatora politike proizveo urušavanje samog tkiva nekog društva.


Bas tako.Oldy but goody :)

http://www.independent.co.uk/news/world/antisoviet-warrior-puts-his-army-on-the-road-to-peace-the-saudi-businessman-who-recruited-mujahedin-now-uses-them-for-largescale-building-projects-in-sudan-robert-fisk-met-him-in-almatig-1465715.html
dragoljub92 dragoljub92 20:23 28.02.2013

iskreno

baš me briga za to šta oće ameri i ostali.
može li neka analiza šta smo mi hteli i kako smo to htenje pokušali da izvedemo.
ukoliko se i ovaj blog bude bavi time kako smo mi jadni nepravedno ocrnjeni a sve smo pošteno radili a eto oni su zli pa su nas sjebali,da ne gubim vreme na čitanju.
koji su ciljevi srpske politike zna li neko?iko?
savamala savamala 20:23 28.02.2013

порекло

И шта је порекло нашег сукоба са САД?
dragoljub92 dragoljub92 20:25 28.02.2013

Re: порекло

savamala
И шта је порекло нашег сукоба са САД?

naša genijalnost
StEtOc|nA StEtOc|nA 20:44 28.02.2013

Re: порекло

savamala
И шта је порекло нашег сукоба са САД?


Loš prevod u google translatoru
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:14 28.02.2013

Re: порекло

savamala
И шта је порекло нашег сукоба са САД?


Pa pisao je covek u onom "inkriminisanom" tekstu - pretposlednji pasus (Tekst Nikole Jovanovića, nakon čitanja). Iako je tamo rekao i: "To naravno ne amnestira od odgovornosti tadašnju tragičnu generaciju jugoslovenskih političara" Dali se ipak razestio posto on u stilu svog zemljaka Drageca prihvata samo objasnjenja tipa da je za sve isljucivo i jedino kriv Milosevic...

Meni to izgleda sasvim logicno i ubedljivo a i mnogi drugi autori su navodili slicne razloge. Recimo kredibilitet NATO i zelja da se pokaze "ko je gazda". Na toj liniji je i po meni najubedljivije objasnjenje (za bombardovanje Srbije) koje je doslo iz vrha Klintonove admninistracije (naravno dosta kasnije) i na koje se poziva i Comski. Izrekao ga je Strobe Talbot, visoki Klintonov zvanicnik. Otprilike da Srbija (znaci Milosevic) nije bila spremna da sprovede zahtevane socijalno ekonomske reforme, sto znaci da bi ostala zadnji deo Evrope koji se ne potcinjava neo-liberalnom programu forsiranom od strane USA. Ako vec i oni sami to kazu i jos priznaju da stvarni razlog nije bila "humanitarna katastrofa" (koja i tako i nije ni postojala u momentu agresije) nema razloga da im covek ne veruje ...
Colin_bgd Colin_bgd 21:22 28.02.2013

Re: порекло

Otprilike da Srbija (znaci Milosevic) nije bila spremna da sprovede zahtevane socijalno ekonomske reforme, sto znaci da bi ostala zadnji deo Evrope koji se ne potcinjava neo-liberalnom programu forsiranom od strane USA.

Ovo je tacno, osim jedne male nedorecenosti, a to je da je neo-liberalni program vec tada uveliko bio dogovoren na potezu USA-EU-BRICS i da su sve te zemlje plus prirodni i neprirodni sateliti istih taj program, jelte, dosledno i sprovodili. Svaljivati svu krivicu nase neobavestenosti, neodgovornoti, a bogami i ludosti, samo na nejaka pleca Sjedinjenih Americkih Drzava nije niti korektno, a niti potpuno tacno...
savamala savamala 21:27 28.02.2013

Re: порекло

Virtuelni Vasilije


Pa pisao je covek u onom "inkriminisanom" tekstu - pretposlednji pasus (Tekst Nikole Jovanovića, nakon čitanja). Iako je tamo rekao i: "To naravno ne amnestira od odgovornosti tadašnju tragičnu generaciju jugoslovenskih političara" Dali se ipak razestio posto on u stilu svog zemljaka Drageca prihvata samo objasnjenja tipa da je za sve isljucivo i jedino kriv Milosevic...



Тамо једино пише о жељи САД да демонстрира силу и моћ. То сигурно не може да буде објашњење, бар не једино. Политички коректна објашњења типа злог Милошевића који је једног јутра одлучио да зарати са НАТО пактом више не задовољавају ни идиоте. А, опет, неко рационално објашњење мора да постоји, зар не.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:37 28.02.2013

Re: порекло

Colin
Ovo je tacno, osim jedne male nedorecenosti, a to je da je neo-liberalni program vec tada uveliko bio dogovoren na potezu USA-EU-BRICS i da su sve te zemlje plus prirodni i neprirodni sateliti istih taj program, jelte, dosledno i sprovodili. Svaljivati svu krivicu nase neobavestenosti, neodgovornoti, a bogami i ludosti, samo na nejaka pleca Sjedinjenih Americkih Drzava nije niti korektno, a niti potpuno tacno...


Opet pricas neke besmislice - ovo sto si citirao nije rekao Comski nego visoki zvanicnik Klintonove administracije - sta ima on da "svaljuje krivicu nase neobavestenosti etc. na pleca USA"??? Milosevic nije hteo da se potcini USA pa je Srbija dobila "humanitarne bombe" i na silu joj je otcepljen deo teritorije ... Sad posto je nama lako biti general posle bitke mozemo da filozofiramo da je bolje bilo da je na vreme (odmah posle Dejtona) odmah "legao na rudu"... Kud svi Turci tu i goli Mujo - sad smo i tako legli (i jos cemo)...

ps. Mada je sa sadasnje tacke gledista taj neoliberalni koncept USA koji su onda forsirali doziveo poprilican krah neku godinu kasnije pa su ga i sami u velikoj meri napustili u poceli da podrzavljuju velike banke i druge bitne privredne subjekte. Pa bi se sa tog aspekta moglo reci da je Milosevic (bar delimicno) bio u pravu
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:42 28.02.2013

Re: порекло

savamala
А, опет, неко рационално објашњење мора да постоји, зар не.


A zasto "zelja SAD da demonstrira silu i moc" ne moze da bude dovoljno objasnjenje? Sto se mene licno tice ja sam to objasnjenje jos dopunio. Aj' sad si na redu ti - da vidimo sta ti kazes? Ili se ti osecas pozvanim samo da ispitujes?
savamala savamala 23:44 28.02.2013

Re: порекло

A zasto "zelja SAD da demonstrira silu i moc" ne moze da bude dovoljno objasnjenje? Sto se mene licno tice ja sam to objasnjenje jos dopunio. Aj' sad si na redu ti - da vidimo sta ti kazes? Ili se ti osecas pozvanim samo da ispitujes?


Силу и моћ су могли да демонстрирају и на неком другом месту тако да то не може да буде објашњење. Аутор блога објављује чланке о међународној политици, а овај блог је насловио као - Порекло сукоба. Међутим, никако да чујемо, прочитамо где се крије то порекло. Узгред, видим доле се расправља и о историјском ревизионизму у вези првог светског рата. Тешко да и то није на неки начин повезано са ”пореклом сукоба” јер се нама од некада цењеног савезника додељује сасвим друга улога.
Ипак, вредело би се подсетити неких чињеница. Када год је неко са запада кретао у поход на Русију, Србија је морала да страда. Тако је било и пре двеста година када је Наполеон ишао тамо, тако је и у првом рату било, а затим и у другом. Можда је ту негде и порекло овог нашег сукоба са западом.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:12 01.03.2013

Re: порекло

savamala
Силу и моћ су могли да демонстрирају и на неком другом месту тако да то не може да буде објашњење


Ah po taj tvoj argument bi onda mogao da se upotrebi i za svako to drugo mesto - i oni bi mogli da kazu "a sto bas kod nas - sto nije na drugom mestu"?

"Nase mesto" je tesko bilo odrzivo i zbog njegovih unutrasnjih protivrecnosti i nestabilnosti. Onako kako je ostalo (ne)organizovano posle Titove smrti i tako nije moglo jos dugo da funkconise... A ako je raspad vec (prilicno) neizbezan zasto ne pokazati ko je glavni serif i ceo raspad organizovati onako kako njemu odgovara...

Ovo sto ti kazes u vezi kretanja u pohod na Rusiju (ili bar prema njoj) zvuci logicno ali nije u suprotnosti sa ovom prethodnom tezom - naprotiv, samo objasnjava zasto su Ameri bas "na nasem mestu" hteli da pokazu svoju moc, odnosno da ovaladaju njime. Ovaj zadnji raspad SCG, odnosno odvajanje Crne Gore i njeno okretanje ka NATO ima pre svega za cilj odvajanje Srbije od mora i prekid svakog ozbiljnijeg prilaza Srbiji od strane Rusije.

Prema tome ako si u pravu (u vezi pohoda na Rusiju) tek onda ne bi trebalo da se mnogo kocoperimo i suprostavljamo - zgazice nas kao mrava i niko nam ne moze pomoci (ukljucujuci i matjusku) cak i ako bi hteo...
freehand freehand 20:41 28.02.2013

Pa ovo mu dođe

kao kratak uvod u trodnevni kurs/seminar o osnovnim principima razumevanja međunarodnih odnosa i uzroka sukoba.
Vrlo korektan, pozdravljam, ali sam očekivao nešto jebitačnije za prvi skok u arenu.
No sad možemo o uzrocima sukoba sa Ujka Semom?

BTW - dobrodošao.

P.S. - možda si mogao malo drugačije da organizuješ tekst, recimo ravnanje u levo ili desno, mislim da je čitljivije. naravno - možeš kako misliš da treba, samo mislim da je oku prijatnije kad nije ovako postavljeno.
Nikola Jovanović Nikola Jovanović 20:51 28.02.2013

Re: Pa ovo mu dođe

Prihvatam sugestiju, tekst ima određen stepen opštosti, ali je navedeno i dosta primera. Kad se utvrdi suština, sve drugo je lakše :) Najbitnije je da razumemo da nema teorija zavere i da i u najtežoj situaciji postoje adekvatni odgovori. O odnosu sa SAD sam pisao u kolumni u jednom dnevnom listu skoro, ali produbljivaćemo. Pozdrav
freehand freehand 20:53 28.02.2013

Re: Pa ovo mu dođe

O odnosu sa SAD sam pisao u kolumni u jednom dnevnom listu skoro

Ajde?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana