Društvo| Gastronauti

Svi naši strahovi (Porazi i krivci)

Boris Drenca RSS / 01.03.2013. u 16:13

Dubok naklon. Aplauz oduševljenja. Ovacije. zaista već drugi dan ne mogu da obuzdam oduševljen je najnovijom odlukom 'države'. O sadržaju aflatoksina u mleku. Skoro pa savršena budalaština.Theatre%20Opening%20(c)%20Ros%20Kavanagh.jpg


Skoro. Sve bi bilo zabavno da nam 'država' nije poručila da će se ubuduće postarati da ono što je u svim državama alarm i incident kod nas biti normalan deo ishrane.

Sada mogu da kukam da je trebalo da 'država' zna da je kukuruz u Srbiji zagađen aflatoksinom , da je bilo potrebno očititi skladišta i njive, da je obavezno bilo sprečiti da taj kukuruz stigne u ishranu, da je trebalo reagovati i postupati kao odgovorna država i sprečiti da stanovništvo bude izloženo otrovu.

Postupci su bili kao da se požar u podrumu kuće gasi tonom uglja. Zatrpa se nekoliko zapaljenih gajbica tonom uglja i nema plamena. Posle nekog vremena ugalj počne da tinja i dim polako počne da se penje kroz kuću dok ne poguši stanare. Tada se neko i seti da pozove vatrogasce koji celu kuću zalije vodom i praktično je uništi. Zašto je korišćen ugalj? Pa da se ne bi skupljala prljava voda od dve kofe kojima bi se požar ugasio.

Tako je i ovde bilo. Umesto da se izgubi neššto na ovogodišnjem rodu kukuruza država je odlučila da primeni taktiku 'pokrivaj plamen i žar ugljem' sada se dim širi kućom. Neko će možda i stradati. Za sada je izvesno da je posle vesti iz Nemačke definitivno stradala , narednih nekoliko godina, poljoprivreda u Srbiji. Još nije kasno. Možete se isprljati ali kuća neće biti uništena. Ako Nemci tuže izvoznike i državu koja im je dala sertifikat o ispravnosti.... kao da su vatrogasci upotrebili duplo veću količinu vode.

Da rezimiram, 'država' je odgovorna zbog otrova u hrani. Nije radila svoj posao, nije uništila zagađen kukuruz iako je znala još od 10.1012012. (i Ješić je država, kriv je što informaciju o aflatoksinu zna od septembra a nije je objavio) , dozvolila je prodaju tog kukuruza, dozvolila je izvoz tog kukuruza i na kraju je ironično i budalasto podigla granicu 10 puta.

Ta granica nije sputena zbog nekih besmislenih zahteva EU već zbog zaštite stanovništva i ovde i tamo.
Ako neko misli da je objavljivanjem podataka o zagađenju mleka uništen poljoprivrednik sada će da se vidi koliko je oštećen sakrivanjem informacija i neosnovanim tvrdnjama da problem ne postoji. Pozdravio nas je izvoz poljoprivrednih proizvoda sledeće godine.

Ali nije smenjivanje Kneževića rešenje. To je možda higijenska mera. Potrebno je očistiti aflatoksin iz hrane. Bez obzira ko će to da uradi. Koštaće do neba, ali je svakako jeftinije od povećanja broja obolelih od kancera.

Paralela se može povući sa slučajem inspektora koji je otpušten zbog neodustajanja od prijave protiv ilegalne klanice. I on je sada vraćen na posao. I? da li je klanica zatvorena? Da li se zna gde je završilo meso? Ko odgovara? ako je odgovor na ova pitanja, naročito na prvo 'NE', onda nisu ni morali da ga vraćaju na posao. Trovanje je nastavljeno. Kao i sa kukuruzom, mlekom, mesom, jajima.

Oni koji kao vode 'državu' su mogli da donesu odluku da odmah povećaju dozvoljenu dozu aflatoksina za 20 ili 100 puta. Sva je prilika, priroda je to tako uredila, da će Aspergilu flavusa sledeće godine biti više pa da ne prolazimo ovo ponovo. Gljiva je to, ako je ne očistiš, ona se vraća u većem broju. I, da, dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku neznači da njega treba da bude toliko. Njega NE SME da bude. Ove dozvoljene količine su samo signal da je mleko opasno i da ga treba povlačiti. Ukoliko je to standsrd boleština je skoro neizbežna.

Kada ovim divnim vestima dodamo i onu da je Kusturica najuren sa Mokre Gore i da okolno stanovništvo oštri sekire da poseče drva a 'rudari' spremaju istraživanje i eksploataciju nikla muka mi je. I već dva dana slušam ovo:

 

Hvala drugarima koji su ovo napisali i odsvirali. Pogodili su temu.



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:14 01.03.2013

.

Koštaće do neba, ali je svakako jeftinije od povećanja broja obolelih od kancera.

na kraju ce se svesti na proveru ovog iskaza
Boris Drenca Boris Drenca 16:17 01.03.2013

Re: .

Bojim se da će to biti samo neka statistika
antioksidant antioksidant 16:17 01.03.2013

Re: .

Boris Drenca
Bojim se da će to biti samo neka statistika

uvek jeste
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:42 01.03.2013

Re: .

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 22:50 01.03.2013

Re: .

Koštaće do neba, ali je svakako jeftinije od povećanja broja obolelih od kancera.


na kraju ce se svesti na proveru ovog iskaza


Tjah, gledam gospoju kako s indignacijom odbija da pazari mleko, ali zato uredno uzima svoje dve pakle cigareta.

U koju će statistiku ona da ode?
Jukie Jukie 01:56 02.03.2013

Re: .

Dont Fear The Reaper

gledam gospoju kako s indignacijom odbija da pazari mleko, ali zato uredno uzima svoje dve pakle cigareta.U koju će statistiku ona da ode?

Ko zna za koga je to... jedna od stvari koje mama nosi na selo rođacima su cigarete (uz naravno kaficu, čokoladu za decu i mast protiv reume)
zemljanin zemljanin 16:23 01.03.2013

sttručnost

Ostaje samo da iskopiram post iz drugog bloga ... mislim u redu je dići glas protiv i izneti zamerke na način rešavanja problema ... ali o problemu može da govori samo struka
International guidelines on aflatoxin are provided by the Codex Alimentarius Commission established by the Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO). In addition the U.S. Department of Agriculture (USDA), the European Union (EU), Canada, and many African and Asian countries have established specific regulations on acceptable levels of aflatoxin in human food and animal feed. Trade regulations on aflatoxin have been imposed for decades and are becoming increasingly strict: the acceptable range of aflatoxin for humans is from 0.5 ppb in milk to as much as 20 ppb in processed foods.


C.1 Human Consumption
European Union: The EU has some of the strictest standards for mycotoxins,
including aflatoxin, in the world. The limit for aflatoxin is 4 ppb.

United States: The United States has adopted 20 ppb as the maximum level
for aflatoxin8 and 0.5 ppb for milk.

Canada: A standard of 15–20 ppb has been set for finished food products.

Asian Countries: Chinese levels of aflatoxin B1 in peanut butter and sesame
paste cannot exceed 20 ppb. Regulations are based on the EU Commission
Directive 2003/121/EC, which states that for peanuts, nuts, dried fruit, and
cereals intended for direct human consumption, the measurement uncertainty
and correction for recovery should be taken into account if one or more of the subsamples exceed the maximum limit beyond a reasonable doubt.11

African Countries: Aflatoxin remains largely unregulated throughout Africa.
As of 2003, aflatoxin regulations existed for five countries in Africa, including Kenya and South Africa. Standards range between 10 ppb and 20 ppb.12 For many countries, regulations have not yet been mandated or strongly enforced.



Izvor je world health organisation

A stručnije mora po specifičnim sajtovima sa sve analitikom i sl. ... i ppb je parts per billion ... i možda najznačajnije je

When small amounts of aflatoxin are consumed over a long period of time, individuals will experience chronic aflatoxicosis, which can occur with as little as 1 ppb



Kako su 0,5 i 0,05, oba ispod 1 ... svodimo se na birokratiju i zaštitu sopstvenog tržišta kroz standarde ... oprobani metod, zagovaranje slobodnog tržišta sa nedostižnim standardima osim za visokorazvijene zemlje ...
Boris Drenca Boris Drenca 16:29 01.03.2013

Re: sttručnost

ali o problemu može da govori samo struka


Ne slažem se u potpunosti sa ovim. Ali ista ta struka kaže da je i jedan molekul dovoljan. ne ppb
zemljanin zemljanin 16:37 01.03.2013

Re: sttručnost

Boris Drenca
ali o problemu može da govori samo struka


Ne slažem se u potpunosti sa ovim. Ali ista ta struka kaže da je i jedan molekul dovoljan. ne ppb

Da, toksično je i 0,000000000000000001 ... ali mi živimo i živeli smo i živećemo u svetu u kome su razni mikroorganizmi, bakterije, vistusi, gljive itd. sastavni deo ... ljudsko telo ima oko 4kg (+/-) bakterija ... milijarde organizama (toksičnih ili ne) su naš eko sistem ... zato postoji imuni sistem koji se svakodnevno i uspešno bori sa tm izazovima ... zato kažemo da je nešto opasno po zdravlje ako prelazi određenu granicu ... i zato imamo struku koja o tome brine ... ne postoje dve osobe koje isto reaguju na bilo koji nadražaj ... ove, pomenute vrednsoti su minimum minimuma koji garantuje da te supstance neće ugroziti ljudsko zdravlje ...

Standardi različitih zemalja mogu biti ispod te granice, nikako iznad ali to ne znači da je 0,5 bolje/zdravije/ispravnije od 0,005 ... jednostavno su oba ispod minimuma od 1.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:55 01.03.2013

Re: sttručnost

zato postoji imuni sistem koji se svakodnevno i uspešno bori sa tm izazovima ... zato kažemo da je nešto opasno po zdravlje ako prelazi određenu granicu ... i zato imamo struku koja o tome brine ... ne postoje dve osobe koje isto reaguju na bilo koji nadražaj ... ove, pomenute vrednsoti su minimum minimuma koji garantuje da te supstance neće ugroziti ljudsko zdravlje ...


Ko može bilo šta da ti garantuje, čoveče? Sam kažeš: svako reaguje drugačije. Nekome je i jedan molekul dovoljan da pokrene lavinu. Razmisli samo o onima kojima je imunitet inače ugrožen (hiv pozitivne osobe; oni koji su primili tuđe organe transplantacijom; itd). I da ne pričamo o deci, koja se tek razvijaju.
zemljanin zemljanin 17:12 01.03.2013

Re: sttručnost

Krugolina Borup


Ko može bilo šta da ti garantuje, čoveče? Sam kažeš: svako reaguje drugačije. Nekome je i jedan molekul dovoljan da pokrene lavinu. Razmisli samo o onima kojima je imunitet inače ugrožen (hiv pozitivne osobe; oni koji su primili tuđe organe transplantacijom; itd). I da ne pričamo o deci, koja se tek razvijaju.

Malo sam u gužvi danas ali evo linka, lepo objašnjeno sa grafikonima i studijama - pa ko želi da proćita ... istraživanje je okrenuto prema afričkom kontinetnu ali pokriva ceo svet ...
aflatoxin-synthesis-research-health-agriculture-and-trade

PS. Istraživanje obuhvata sve posledice na zdravlje ... obuhvata i uticaj na poljoprivredu ... obuhvata i ekonomske faktore ... sve to sa relevantnim istraživanjima uzroka, prevencija, posledicama itd. ... čak i mere zaštite biljaka i metode primene zaštite ... kao i metode proćišćavanja zagađenih useva i sl. .... to je najobuhvatnija sudija koja se bavi tom temom, sve je objašnjeno i na jednom mestu ... pa izvolite
hajkula1 hajkula1 16:44 01.03.2013

Da li

Da li su Mađari glupi, kod njih je dozvoljen sadržaj 0,0
bolid1 bolid1 16:56 01.03.2013

Re: Da li

Nije bitno dal' su Madjari pametni ili smo mi glupi. HU je smislila svoj standard i nasla nacin da ga sprovede i ono sto je kljucno, sprovodi ga. Mi smo imali standard i nismo ga sprovodili, pa smo sad vratili stari, kome verovatno ne fali nista, jer smo shvatili da nam je ovaj novi mnogo skup i da mi u praksi mozemo da se slikamo sa tim paprima.

Ideja je da pre nego sto uradis nesto, vidis koliko ce to da te kosta i dal' si u stanju da isto sprovedes u stvarnosti. Stavis na papir "za" i "protiv"pa odvagas i kad odvagas odlucis i toga se drzis. Jel' dozvoljeno 0.05x10^-6 gr/kg? Jeste. Odlicno, sve preko toga ima da se baci i zdravo, nema rasprave, filozofije, samostalnog odlucivanja i patetcnih politicara.

Mozda su "lobiji" sabotirali nacionalnu laboratoriju, verovatno jesu. Mozda je i drzava shvatila da prebijene pare nema za pokrivanje stete, verovatno jeste. Medjutim, to ne menja cinjenicu da je Srbija ispala smesna i nesposobna da sprovede sopstvene propise. To je, po meni, najtuznije od svega.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:01 01.03.2013

Re: Da li

Mozda su "lobiji" sabotirali nacionalnu laboratoriju, verovatno jesu. Mozda je i drzava shvatila da prebijene pare nema za pokrivanje stete, verovatno jeste. Medjutim, to ne menja cinjenicu da je Srbija ispala smesna i nesposobna da sprovede sopstvene propise. To je, po meni, najtuznije od svega.


Amin.
laziiprevare laziiprevare 17:22 01.03.2013

Re: Da li

Da li su Mađari glupi, kod njih je dozvoljen sadržaj 0,0


Da li je FDA 'glup' ?

U.S. Food and Drug Administration:Action Levels for Poisonous or Deleterious Substances in Human Food and Animal Feed

bolid 1

Krugolina Borup Krugolina Borup 17:39 01.03.2013

Re: Da li

Da li je FDA 'glup' ?


Nije FDA glup, nego je EU pametnija.
laziiprevare laziiprevare 18:22 01.03.2013

Re: Da li

Nije FDA glup, nego je EU pametnija.






Konji prolaze dok pod mikroskopom gledaju.



Mljac, mljac tako zdravo deluje.
bolid1 bolid1 18:46 01.03.2013

Re: Da li

U Lidlu ako dobijes Konjetinu za Junetinu, dobro si proso
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:57 01.03.2013

Re: Da li

- Izvinite, je l ovo biftek?
- Of hors.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:03 01.03.2013

Re: Da li

Konji prolaze dok pod mikroskopom gledaju


To mi liči na onaj jako staari vic:

Na samrtnoj postelji pozove najčuveniji proizvođač zečijih pašteta u Francuskoj svog sina, da mu oda tajni recept:
- Sine, tajna je u mešavini...
- Zečetine i?
- Konjetine.
- Konjetine?
- Da. Ali još važnije su proporcije mešavine...
- Da?
- Na jednog zeca ide jedan konj...
bolid1 bolid1 21:06 01.03.2013

Re: Da li



laziiprevare laziiprevare 21:49 01.03.2013

Re: Da li

Na jednog zeca ide jedan konj




U Lidlu ako dobijes Konjetinu za Junetinu, dobro si proso



Ne znam, kupci deluju zadovoljno i imaju lepu boju kože...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:02 01.03.2013

Re: Da li

deja je da pre nego sto uradis nesto, vidis koliko ce to da te kosta i dal' si u stanju da isto sprovedes u stvarnosti


To je poenta
I tu se lepo vidi koliko je važno ono što se često govori da nisu važni formalni standardi EU, pa ni samo članstvo u EU koliko je važno da se Srbija zbog sebe same uređuje.
Šta se ovde dogodilo?
Srbija je u silnoj želji da se što više približi, samo formalno naravno, vlast samo forma i zanima, EU, prepisala standard za nivo aflatoksina ne razmišljajući da li je ona stvarno dostigla nivo da taj standard može i da ispoštuje.
I onda dođe situacija u kojoj se jasno vidi da ne može, i u kojoj bilo šta da uradi nije dobro.
Niti je dobro da ostavi 005 jer je preskupo a ona nema para, niti da vrati 05 jer se time bruka.
I izabrala je ono što je morala.

Umesto toga je pre nego što je požurila da "usaglasi propise" trebala da sebe osposobljava tako da joj nivo od 005 bude ostvariv standard, a tek onda da ga uvodi ako misli da treba.
I tako sa svim standardima, zakonima, sa celim uređenjem države.

Važno je da Srbija samu sebe uredi tako da joj standardi EU budu realnost, a da li će formalno ući tamo ili ne videćemo, odlučićemo.
Ovako sam daj formu, daj studiju, status kandidata, daj datum, sve ćemo da isprepisujemo nebili formu zadovoljili.
A onda nas realnost mlatne po nosu, jer nju forma ne zanima.
bolid1 bolid1 23:09 01.03.2013

Re: Da li


A onda nas realnost mlatne po nosu, jer nju forma ne zanima.


A, onda umesto da su svi zajedno izasli i rekli: Ljudi, mleko nije opasno, mi ovaj standard ne mozemo da ispunimo i jbg, zajebali smo se ili vec, nesto tog tipa...ne, oni krenu sa: opsano je, nije opsano, trovanje dece, jeste, nije, mozda, odluci...

Od svih mogucih izlaznih scenarija, izabrali su najgori moguci i po sebe i po proizvodjace i po trgovce...po sve.
zemljanin zemljanin 23:27 01.03.2013

Re: Da li

hoochie coochie man


daklem ni zarez ne bih promenio
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:45 01.03.2013

Re: Da li

A, onda umesto da su svi zajedno izasli i rekli: Ljudi, mleko nije opasno, mi ovaj standard ne mozemo da ispunimo i jbg, zajebali smo se ili vec, nesto tog tipa...ne, oni krenu sa: opsano je, nije opsano, trovanje dece, jeste, nije, mozda, odluci...


Ali kompletan haos su napravili.

Prvo Ješič krene sa patetikom kako je on otac dvoje dece i ne dozvoljava im da piju mleko jer je otrovno, a onda Knežević popije čašu mleka kao, evo ja pijem, vidite da nije otrovno.

Jbt kao da se radi o nekoj zajebanciji a ne o tome da li će se deca otrovati ili neće.
Prvo je Ješić morao sa mnogo jačom argumentacijom da stane iza svoje teze da se mleko ne sme davati deci od, pa ja imam dvoje dece i ne dam im da piju mleko, a drugo, makar je Kneževič mogao da dovede nekog ko će to ozbiljnije pobijati od toga da on pred kamerama popije čašu mleka.

Pa onda, evo za dva dana će biti ok, sad je u redu, kontroloiše se stočna hrana, ovo, ono, pa ....menjamo standard.
A ono što smo juče pričali da će od sutra sve biti u redu, zaboravite, to smo vas malo lagali.

Nema u ovoj državi još dovoljno mudrosti za to što ti predlažeš a što je jedino normalno...da kažu, jbg građani, stvari tako stoje, ne možemo to mi još uvek da izguramo, jeste, krivi smo, jeli smo go*na mislili smo da možemo ali prevarili smo se...i onda da puste struku da objasni da to ne truje, da nije tako opasno, da je ideal nula, ali nije 05 nešto što u svetu ne postoji..

zemljanin
hoochie coochie man


daklem ni zarez ne bih promenio


Ma ko hoće da uključi logiku lako mu je da se s tim složi, jer to i nije neka mudroet do kojeje teško dobaciti, ali kad krenu strasti za kog političara ko navija, logika je prva koja strada.
U svakom sučaju drago mi je što isto mislimo.
hajkula1 hajkula1 16:50 01.03.2013

Da li


Da li struka nešto kaže i šta kaže o korišćenju zeolita?

Savet da se dodaje mleveni zeolit u stočnu ishranu, pa i da ga ljudi koriste za čišćenje od toksina, čula sam na TV u par različitih emisija, jedna za poljoprivrednike.

Pomaže ili je i to bacanje prašine u oči i uterivanje para u nečije džepove ili?

Hoću da znam.
ivana23 ivana23 17:06 01.03.2013

Re: Da li

hajkula1
Da li struka nešto kaže i šta kaže o korišćenju zeolita?

Hoću da znam.


Pun internet informacija o zeolitu (saveti sa datumima od pre ove afere o mleku).
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:11 01.03.2013

Re: Da li

Pun internet informacija o zeolitu (saveti sa datumima od pre ove afere o mleku).


Može digest verzija za nas lenje, ako si već proučila materiju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:50 01.03.2013

Re: Da li

Važno je da se oni nama bave...kako je Srbija rešila problem sa aflatoksinom...

http://www.24ur.com/afera-z-mlekom-srbi-tezavo-resili-z-dvigom-ravni-aflatoksina.html

A o tome da su dve vrste mleka skidane sa BiH polica bile iz Slovenije, o tem ni reči...ni sad, ni onomad...
Boris Drenca Boris Drenca 17:56 01.03.2013

Re: Da li

Balkan prostor odgovornih političara
savamala savamala 19:40 01.03.2013

Re: Da li

Može digest verzija za nas lenje, ako si već proučila materiju?


Зеолит се додаје животињској храни да би уклањао молекуле као што је амонијум (NH3). Не знам колико је молекул афлатоксина али сумњам да је мали као амонијум. То са зеолитом је био ПР трик.
bolid1 bolid1 19:50 01.03.2013

Re: Da li

savamala
амонијум (NH3).


Amonijum (NH4+) je katjon, a Amonijak je NH3.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:04 01.03.2013

Re: Da li

Balkan prostor odgovornih političara

Da...obrati pažnju na komentare...
laziiprevare laziiprevare 21:50 01.03.2013

Re: Da li

Da li struka nešto kaže i šta kaže o korišćenju zeolita?


Evo jedne reklame za upotrebu zeolita u prahu, svakodnevno naravno:

Poboljšanja imuniteta i metabolizma!
Uvećanog šećera!
Gastritisa i mučnine u želudcu!
Izbeljivanja zuba !
Povišenog krvnog pritiska!
Triglicerida i holesterola u krvi!
Uvećane prostate!
Peska ili kamena u bubrezima ili žuči! Bezbolno ih topi i izlučuje.
Uvećane i masne jetre!
Artritisa i gihta !
Sprečava razvoj arterioskleroze !
Sprečava komplikacije dijabetesa !
Dovodi do gubitka mučnine !
Nadutost kod zapaljenja i ciroze jetre !
Psorijaze, seboreje i herpesa!
Kožnih bolesti ! Gljivičnih oboljenja i ekcema
Radioaktivne kontaminacije!
Kao prevencija karcinoma!
Podmlađivanje i dugovečnost!
Rana, opekotina i operacija.
U Kozmetici! U akvaristici !
...

Zeolite Detox - Scam or Zeo-Right?
bolid1 bolid1 21:53 01.03.2013

Re: Da li

laziiprevare
Da li struka nešto kaže i šta kaže o korišćenju zeolita?


Evo jedne reklame za upotrebu zeolita u prahu, svakodnevno naravno:

Poboljšanja imuniteta i metabolizma!
Uvećanog šećera!
Gastritisa i mučnine u želudcu!
Izbeljivanja zuba !
Povišenog krvnog pritiska!
Triglicerida i holesterola u krvi!
Uvećane prostate!
Peska ili kamena u bubrezima ili žuči! Bezbolno ih topi i izlučuje.
Uvećane i masne jetre!
Artritisa i gihta !
Sprečava razvoj arterioskleroze !
Sprečava komplikacije dijabetesa !
Dovodi do gubitka mučnine !
Nadutost kod zapaljenja i ciroze jetre !
Psorijaze, seboreje i herpesa!
Kožnih bolesti ! Gljivičnih oboljenja i ekcema
Radioaktivne kontaminacije!
Kao prevencija karcinoma!
Podmlađivanje i dugovečnost!
Rana, opekotina i operacija.
U Kozmetici! U akvaristici !
...


Pranje prozora i peglanje, nista?
laziiprevare laziiprevare 21:56 01.03.2013

Re: Da li

Pranje prozora i peglanje, nista?

Nema validnih statističkih podataka.
bolid1 bolid1 22:00 01.03.2013

Re: Da li


Nema validnih statističkih podataka.


Pu, majku mu, a stoje mi one kosulje.
freehand freehand 22:03 01.03.2013

Re: Da li

bolid1

Nema validnih statističkih podataka.


Pu, majku mu, a stoje mi one kosulje.

Jedi slobodno.
Ministri jedu na konferenciji za štampu.
bolid1 bolid1 22:06 01.03.2013

Re: Da li

freehand
bolid1

Nema validnih statističkih podataka.


Pu, majku mu, a stoje mi one kosulje.

Jedi slobodno.
Ministri jedu na konferenciji za štampu.


Ne treba mi, bre, da jedem...nego, videh da radi cuda, pa reko mozda i nesto od ovih mojih muka da resim.
freehand freehand 22:21 01.03.2013

Re: Da li

bolid1
freehand
bolid1

Nema validnih statističkih podataka.


Pu, majku mu, a stoje mi one kosulje.

Jedi slobodno.
Ministri jedu na konferenciji za štampu.


Ne treba mi, bre, da jedem...nego, videh da radi cuda, pa reko mozda i nesto od ovih mojih muka da resim.

Pa ne treba ni Kneževiću aflatoksin, misliš on stvarno voli?
laziiprevare laziiprevare 00:03 02.03.2013

Re: Da li

Pu, majku mu, a stoje mi one kosulje


Vidi za kriptonit, jak je afrodizijak.


Pa ne treba ni Kneževiću aflatoksin, misliš on stvarno voli?




Naučiće ,mlad je još.

"Podrazumeva se da vodu, mleko, voće i povrće konzumiramo svakodnevno i granice za štetne materije su niže.A granice za lešnik, orah, ribu, gljive su i po 100 puta veće jer ih ne unosimo svakodnevno u abnormalnim količinama."

Aflatoksini i u bademima, pistaćima, lešnicima…

U Ministarstvu kulture svaki treći bio "teško bolestan"



Zato ovi prebacuju normu.
hajkula1 hajkula1 11:29 02.03.2013

Re: ***

Ivana23, hvala.

freehand freehand 09:58 02.03.2013

Pa ti posle

pij mleko!
Politika | subota 2.03.2013 | 09:03
Hitna sednica Predsedništva SNS
Izvor: B92

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 11 sati hitnu sednicu Predsedništva SNS.


LINK

Mada bih, lično, voleo da on javnosti prezentuje rezultate analiza iz Holandije.
I da se struka uključi, obavezno.
ivana23 ivana23 11:03 02.03.2013

Re: Pa ti posle

freehand
pij mleko!
Politika | subota 2.03.2013 | 09:03
Hitna sednica Predsedništva SNS
Izvor: B92

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 11 sati hitnu sednicu Predsedništva SNS.


LINK

Mada bih, lično, voleo da on javnosti prezentuje rezultate analiza iz Holandije.
I da se struka uključi, obavezno.


Pre sednice predsednistva SNS:

U toku je sastanak Vučića sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem o aferi u vezi sa povišenim aflatoksinom u mleku.

Razgovor dvojice funkiconera počeo je u 10 sati.

Ministar poljoprivrede je neposredno pred početak sastanka rekao je Tanjugu da će sa Vučićem razgovarati o mleku i da će mu preneti "sve što je bilo do sada".


LINK

Takodje:

EU:Srbija da vrati nivo aflatoksina
freehand freehand 10:12 02.03.2013

I još

neprijateljske propagande, ataka na seljake, krave, mleko, državu pa i na Borbu protiv kriminala i korupcije!

Pokrajnski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da je svih 25 uzoraka poslatih laboratoriji u Baden-Virtembergu, u analizi po Eliza metodi, imalo više od 0,08 mikrogarama aflatokisna po kilogramu, što je maksimala vrednost koju mogu da izmere u toj laboratoriji.

"Oni su nam saopštili da ne mogu da mere koncentracije veće od 0,08 mikrograma po kilogramu jer su im instrumenti bazdareni na prisustvo aflatoksina od 0,01 do 0,08 mikrograma", rekao je Bugarski.

On je precizirao da je devet uzoraka mleka uzeto sa rafova vojvođanskih prodavnica 20. februara, a preostalih 16 uzeto je 25. februara, što znači nakon naredbe o povlačenju mleka sa prisustvom aflatoskina većim od 0,05 mikrograma.


U svim uzorcima povećan aflatoksin

Šta ćemo sad sa strukom i stručnjacima?
Možda je ipak trebalo naštelovati maksimalno dozvoljene vrednosti na 5 ili 50?
Jebiga, kažu da se Vogonci inhaliraju živinim i sumpornim isparenjima pa im nije ništa!
laziiprevare laziiprevare 14:35 02.03.2013

Re: I još



Aflatoksini mogu da se nađu u velikom broju namirnica, posebno u žitaricama, semenkama, začinima i orašastom voću, a ne samo u mleku.Kukuruz, kikiriki, pistaći, brazilski orah, pirinač, ljute papričice, crni biber, suvo voće, sirova biljna ulja i zrna kakaoa takođe su pod velikim rizikom od kontaminacije aflatoksinima. Treba, međutim, napraviti razliku između aflatoksina M-1 koji se nalazi u mleku i B-1 koji je prisutan u toj hrani.
Kako se navodi na sajtu EFSA (Evropske agencije za bezbednost hrane), četiri vrste aflatoksina se prirodno nalaze u hrani. To su aflatoksini B-1, B-2, G-1 i G-2. Onaj koji se najčešće sreće jeste B-1 i najotrovniji je. Od njih nastaje aflatoksin M-1 i može da bude prisutan u mleku životinja hranjenih hranom koja je kontaminirana aflatoksinom B-1.

Aflatoksin B-1 ima moćno kancerogeno i mutaciono dejstvo kod mnogih životinja, a potencijalno i kod ljudi, navode evropski stručnjaci.

Svuda se navodi ukupna maksimalna doza B1,B2,G1,G2 . Koliko dnevno se unosi ukupnog aflatoskina kroz hranu u Srbiji i to onog najopasnijeg, a ne samo M1 ?
U kojima proizvodima su povećana doze aflatoksina u Srbiji ili je to slučaj samo sa mlekom, što deluje naivno ?

Kako se uopšte može kontrolisati ukupni dnevni unos aflatoksina za svako dete ili čoveka ako proizvodjač šalje uzorak svoga produkta na analizu, a inspekcije korumpirane ili partijski kontrolisane ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana