Kultura| Zabava

Studija zabave

Aja Jung RSS / 02.03.2013. u 18:42

BW-EKMAN-ALEXANDER%C2%A9-Rahi-Rezvani-1.jpg
Aleksander Ekman je danas jedan od najtraženijih koreografa u svetu.  Rođen je 1984. godine u Stokholmu. Učio je školu i dobio svoj prvi angažman u Baletu Opere u Stokholmu, a zatim otišao u Holandski plesni teatar, pa u švedski Kulberg balet...

Odličan igrač, bio je u fokusu najboljih koreografa, poput Jiržija Kilijana, Matsa Eka, Hansa Van Manena... A onda, sa samo 23 godine, u punoj igračkoj formi, odlučio je da prekine da igra!  Njegova jedina želja bila je da se bavi koreografijom. Hrabro. Osim toga, rešio je da ne odustaje od toga da treba sam da piše ili aranžira muziku, kreira kostime i scenografiju, ali i da dizajnira svetlo za svoje komade.  I sve to tako drsko mlad!  A onda, naravno -  šansu je tražio u najboljim baletskim kompanijama. I, poverovali su mu. A on je ređao uspehe. Na samom početku, postao je miljenik publike. Nešto kasnije, i svetske plesne kritike. 

Kada je u leto 2010. godine holandska Kraljica Beatrisa išla u zvaničnu posetu Norveškoj, kao poklon je odnela autorska prava za Ekmanov balet "Kaktusi" Operi u Oslu.  Pored mnogih priznanja, ovo je značilo da je uspeo da pridobije i najkonzervativniju baletsku publiku. Te  "Kaktuse" smo i mi gledali na Beogradskom festivalu igre, i to u izvodjenju Holandskog plesnog teatra, a zatim njegov "La La Land" u izvođenju Baleta iz Geteborga..

Ovaj neverovatno talentovan, i sasvim drugačiji koreograf, ovih dana očekuje svoju premijeru za Balet sidnejske Opere... U aprilu dolazi u Beograd, i to da zatvori nas 10. Beogradski festival igre....sa "Ekmanovom studijom zabave". Celovečernja predstava koja potvrđuje njegov vrhunski talenat i hrabrost (već u samom naslovu), ali i to da vrhunska umetnost, može ponuditi dobar provod. 

„To je predstava koju moraju pogledati i oni koji su redovna plesna publika, ali i oni koji nikada ranije nisu gledali igru na sceni! I za sve će biti kao prvi put!" (New York Times)

Očekujemo taj novi Ekmanov vatromet boja i najbolje igre. 

 

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 20:20 02.03.2013

"Ekmanovom studijom zabave".


djeluje zabavno
Aja Jung Aja Jung 17:04 04.03.2013

Re: "Ekmanovom studijom zabave".

I jeste
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 03:05 06.03.2013

Novo, a staro



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana