Obrazovanje

8. mart iz drugog ugla

Krugolina Borup RSS / 08.03.2013. u 17:22

Bila sam VI razred osnovne škole kada mi je umrla mama. Pet meseci nakon njene smrti došlo je vreme da se proslavi još jedan Međunarodni dan žena mada, sudeći po načinu na koji se taj praznik obeležavao u mom neposrednom, školskom okruženju - čovek bi lako mogao pogrešiti i pomisliti da se radi o Međunarodnom danu mama.

Pisani zadatak iz srpskog jezika imao je prigodnu temu: "To su oči moje majke".

Koje oči čije majke, mater vam hebem - razmišljala sam dok sam blejala u svesku za pisane zadatke. Bila sam besna. Još uvek sam, valjda, bila u onoj prvoj od pet emotivnih faza procesa kroz koji prolazi svako ko se bori s nekim gubitkom.

"Šta da radimo Branka i ja, koje nemamo mame", upitala je moja drugarica iz odeljenja, kojoj je majka umrla samo nekoliko meseci nakon što sam ja ostala bez svoje.

"Pišite o očima bake ili neke druge žene."

E, baš neću!

Tako sam odlučila. Bila sam svesna besa koji osećam i imala sam potrebu da ga izrazim.

U trenutku sam se odlučila za nešto što mi se tada činilo krajnje revolucionarnim potezom. Rešila sam da promenim temu. Samoinicijativno. Iz besa. U inat. Napisala sam naslov "To su BILE oči moje majke". I nisam napisala sastav. Napisala sam pesmu.

Bila sam sigurna da sam time zaradila jedinicu ko vrata.

Nije me bilo briga.

Na neki čudan način, osećala sam da će ta jedinica nekako potvrditi moju ljubav prema mojoj majci, što svakako mora biti važnije od ocene.

I osećala sam se dobro. Istresla sam frustraciju iz sebe, olakšala sam bes.

Tako sam bar mislila dok nije došlo vreme da se pročitaju ocene.

Nastavnica srpskog jezika imala je običaj da prvo čita imena svih jedinica, pa dvojki, pa trojki, pa četvorki, pa petica... A mene nigde nije bilo. Mene je ostavila za sam kraj.

"Poslednji zadatak jeste Brankin", rekla je. I još je nešto pričala o promenjenom naslovu i pesmi, ali ja to nisam čula. Bila sam paralisana od straha što je mene izdvojila za kraj, da na mom primeru objasni kako škola ne trpi revolucionarne poteze. Šta će sad da mi radi, mislila sam se, pokušavajući da prikupim hrabrost da ostanem dosledna svom revolucionarnom potezu, pošto je izgledalo da ću umesto jedinice dobiti ukor.

"To je najbolje napisan zadatak", rekla je na moje ogromno iznenađenje. "Molim te, Branka, izađi i pročitaj ga."

Nisam na to bila spremna. O, kako samo nisam bila na to spremna...

Raspala sam se na hiljade svih mogućih emotivnih delova, ustala sam iz klupe, istrčala napolje, daveći se u sopstvenim suzama i jecajima.

***

Poslednjih nedelju dana u školskoj svesci mog deteta dominiraju pesme o mamama, domaći zadaci podrazumevaju kratke sastave o mamama, a danas sam dobila i uradak s likovnog, pravljen za mame.

Međutim, shvatam da nisam u stanju tome u potpunosti da se radujem. Ne mogu, zato što za 8. mart razmišljam o sebi kao o detetu bez mame, i o svoj deci koja taj dan žive bez svojih mama - od kojih je dvoje i u odeljenju moga sina.

I pitam se - kada se i zašto se Međunarodni dan žena u našim školama pretvorio u Međunarodni dan mama?

I da li je to u redu?

 

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 17:33 08.03.2013

Dan žena



I pitam se - kada se i zašto se Međunarodni dan žena u našim školama pretvorio u Međunarodni dan mama?

I da li je to u redu?


I ja se pitam, zašto se izvitoperio Dan žena ustanovljen kao uspomena na žene koje su borbu za ostvarenje prava na jednaku dnevnicu kao muškarci što imaju za isti rad, za pravo na trudničko odsustvo, 8-časovno radno vreme, pravo da glasaju...
sesili sesili 17:35 08.03.2013

Praznik???

Mogu samo da ti kažem - svaka čast! Da se i ja ne bih raspala (iz drugih razloga), ne pišem dalje.
hajkula1 hajkula1 17:38 08.03.2013

Zašto se proslavlja 8. Mart

Godine 1848. u Seneca Falls u SAD-u održan je prvi skup o ženskim pravima na kojem je donijeta Deklaracija o pravima i osjećajima (Declaration of Sentiments). Žene su u Deklaraciji tražile pravo raspolaganja svojom imovinom, starateljstvo nad djecom u slučaju razvoda, proširene mogućnosti razvoda braka, bolji pristup obrazovanju i mogućnost zaposlenja i naravno, pravo glasa. Amerikanke, svojim glasnim traženjem ženskih prava postaju uzor Europljankama, koje tek organiziranu borbu počinju 60-ih godina 19.st. u Engleskoj. Tada dobivaju pravo glasa na najnižem nivou, u općinama.

Sredinom 19.st. žene se počinju upisivati na medicinske fakultete u europskim državama. Ali moraju ulagati u obrazovanje duplo više truda nego njihovi muški kolege, jer imaju posebne usmene ispite. Osim toga, mogu se baviti medicinom samo u partnerstvu s muškim liječnikom.

U drugoj polovici 19.st. u Engleskoj su osnovane sufražetkinje, pokret za ženska prava. Osnivačica je bila Lydia Becker, a najpoznatija predvodnica Emmeline Pankhurst s početka 20.st., koja je organizirala brojne demonstracije i više puta uhićivana.

Prvi svjetski rat mijenja stvari. U ratu muškarci se bore, a žene ih njeguju, iščekuju, oplakuju. Ali istovremeno se ubacuju u muška područja i zanimanja, upravljaju plugovima, automobilima, tramvajima, izrađuju granate u tvornicama oružja, upravljaju svojim proračunom, rukuju novcem, primaju plaću, prosvjeduju za njihovo povećanje, posvuda se kreću, puše, daju sebi slobodu. Nakon rata postoji želja za uspostavljenjem starog poretka i žene su bile poticane da se vrate kućama, jer domaćinstvo trpi ako se žene bave drugim stvarima i otimaju muškarcima posao. U razdoblju nakon rata nekoliko je europskih država dalo ženama pravo glasa kao poklon i nagradu za ratni trud (Velika Britanija, Poljska, Bivši SSSR, Njemačka…), iako je Novi Zeland već 1893. dao ženama pravo glasa. Ali tek nakon Drugoga svjetskog rata žene će u svijetu masovnije dobiti pravo glasa. Kratkoročno žene nisu imale koristi od dobivanja prava glasa jer društveni stavovi i vrijednosti i dalje diskriminiraju žene. Muškarci i dalje odlučuju o ženskom radu i njihovoj imovini.

U SSSR-u između dva svjetska rata može se pratiti promjena odnosa prema ženama. Zbog manjka radne snage nakon Prvoga svjetskog rata žene su poticane ali i prisiljavane da rade u industriji. Zakonom o braku, obitelji i skrbništvu iz 1926.g. smanjena je važnost obitelji, pojednostavljuje se razvod i žene imaju pravo pobaciti. SSSR je time postala prva država u svijetu koja je ozakonila pobačaj. Ali nakon gladnih godina početkom 30-ih i milijuna mrtvih, žene su poticane da imaju što više djece, te je otežan razvod i zabranjen pobačaj.

U Njemačkoj je nakon Prvoga svjetskog rata Weimarski ustav dao ženama pravo glasa, međutim, Hitler nakon dolaska na vlast to ukida. On je emancipaciju žena nazvao simptomom izopačenosti koja je posljedica frustracije i neispravnosti spolnih žlijezda. Ženama je zabranjen politički rad jer je ženska dužnost rađanje brojne djece na kojima počiva arijevski san. Čak im se zabranjuje uporaba kozmetičkih sredstava i nošenje stranih modnih odjevnih predmeta, zabranjene su im dijete za mršavljenje i pušenje i potican sport.

Ulazak žena u politiku i vlast u svijetu bio je jako spor. Prva žena u povijesti SAD-a koja se kandidirala za predsjednicu 1872.g. bila je Victoria Woodhull. Bila je prva žena burzovni posrednik Wall Streeta i prva žena koja je govorila u Kongresu. U svojoj kampanji za predsjednicu države zagovarala je osamsatno radno vrijeme, programe o društvenoj skrbi, jednako obrazovanje za žene i naravno, pravo glasa. U svojim je zahtjevima bila daleko ispred svoga vremena. Podršku od žena na izborima nije mogla dobiti jer one nisu imale pravo glasa u to vrijeme. A i da je bila izabrana ne bi je mogli proglasiti jer nije imala 35 godina, što je uvjet za predsjednika SAD-a. Sama je financirala svoju kampanju dok nije bankrotirala. Postala je nacionalni skandal i predmet poruge.

Od druge polovice 20.st. sve više žena ulazi u politiku i na vodeće položaje u državama. Prva premijerka u povijesti je Sirimavo Bandaranaike, premijerka Šri Lanke od 1960.godine. Indira Ghandi 1966.g. postaje premijerka Indije, a 1979. Benazir Bhutto u Pakistanu, a Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji. Prva predsjednica države u povijesti je Vigdis Finnbogadottir, predsjednica Islanda od 1980. godine. Danas se žene nalaze na čelu desetak država u svijetu kao predsjednice, ali se također povećava i broj žena u državnim parlamentima.

UN od svog osnivanja 1945.g. donosi dokumente protiv diskriminacije žena ali ti dokumenti nisu bitno promijenili položaj žena. Prava žena i dalje se krše u svim dijelovima svijeta jer mjere sankcioniranja nisu predviđene zakonima UN-a.

Žene danas čine 1/3 prijavljene radne snage u svijet, a za to primaju samo 10% ukupnog svjetskog prihoda i vlasnice su 1% svjetskog posjeda. Što znači biti žena u 21.st. ovisi o tome gdje ste se rodili i gdje živite. Na Zapadu su žene u drugoj polovici 20.st. postigle najveći napredak nego u proteklih nekoliko tisuća godina, ali muškarci još uvijek imaju vodeću ulogu u zakonu, politici, poslovanju i industriji. ”Ženska prava” još nisu dosegla jednakost s ”ljudski pravima”, odnosno s pravima koje muškarci prisvajaju i primjenjuju na sebe. Žene su potplaćene za posao koji obavljaju u odnosu na muškarce, često su žrtve zlostavljanja, vrlo teško dolaze do važnijih radnih mjesta. Žene su bolje plaćene samo u manekenstvu i prostituciji.

Na Istoku je položaj žena daleko gori nego na Zapadu. Ženama se uskraćuje obrazovanje, zdravstvena zaštita i pravo glasa, mada su prema zakonima dobile pravo glasa, osim u još nekoliko država svijeta (Katar, Oman, UAE, Bruneji). U zadnjih nekoliko godina žene u islamskim zemljama ulaze u parlamente, ali je njihova tradicija još uvijek veoma jaka, pa se i dalje primjenjuju stoljetne kazne za prekršaje, kao kamenovanje i ubojstvo žena iz časti.

Mada su raznim deklaracijama prava žena postale nedjeljivi dio ljudskih prava, realnost je drugačija. Da bi se krenulo s napretkom na području ženskih prava trebalo bi najprije educirati žene da bi se upoznale s pravima koje im jamči Ustav i međunarodno pravo.


[url=http://povijest.net/v5/teme/zenska-povijest/2010/borba-za-prava-zena/][/url]










jedi-knight jedi-knight 17:57 08.03.2013

...


Komentar nemam, ali emotivnu reakciju si postigla.

Hansel Hansel 19:04 08.03.2013

Re: ...

ali emotivnu reakciju si postigla.

... ne znam da li si htela, ali postigla si je i ovde.

Čuvaš li tu pesmu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:11 09.03.2013

Re: ...

Čuvaš li tu pesmu?


Funny story...

U moje vreme, ili bar u mojoj školi, sveske s pisanim zadacima nisu nam davane na kraju školske godine. Međutim, desilo se krajem te, ili pak početkom sledeće godine, da smo imali veliku akciju skupljanja stare hartije. Tada bi kamion došao u školsko dvorište, i u njega bi se utovarile stare novine koje smo mi deca nakupili i doneli.

E, na gomili starih papira koji su čekali na utovar u taj kamion, ja sam ugledala i naše sveske za pismene zadatke. Našla sam svoju svesku, i sačuvala je!

Imam je negde i dan danas. Pokušavala sam ovih dana da je nađem, preturajući po raznim koferima s uspomenama, ali nisam uspela.

Ali naći ću je, kad tad...
sesili sesili 08:55 09.03.2013

Re: ...

Oduševe me često ovakve životne situacije! Kako se to lepo skocka...
Hansel Hansel 16:08 09.03.2013

Re: ...

Kako se to lepo skocka...

... toliko da čovek pomisli da to ne može biti slučajno...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 18:02 08.03.2013

Rastužila si me


Nikada nisam razmišljala o tome zašto i kako se 8. mart pretvorio u praznik mama.
Ono što ne razumem jeste da li je nastavnica baš morala da tako formuliše temu za pismeni ako je već znala da ste se vas dve sa gubitkom suočile pre samo nekoliko meseci.
Još manje razumem zašto je tražila da pročitaš svoju pesmu.

Inače, prepoznala sam se u tvojoj priči mada sam bila mnogo starija kada sam ostala bez mame. Tako da, bio osmi mart ili ne, uvek me nešto žacne kad čujem da neko ide kod mame na ručak, da mu je mama čuvala decu, da mu je mama spremila zimnicu...

lavandablue lavandablue 16:09 09.03.2013

Re: Rastužila si me

Još manje razumem zašto je tražila da pročitaš svoju pesmu.


mogla je da je pita da li zeli da je procita pred svima, jer je pesma prelepa... tako nesto.

ili da se konsultuje sa skolskim psihologom sta da uradi u takvoj situaciji. to je jako delikatno. ne radi se o radu odrasle osobe vec o radu deteta koje je izgubilo roditelja...
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:19 09.03.2013

Re: Rastužila si me

mogla je da je pita da li zeli da je procita pred svima, jer je pesma prelepa... tako nesto.

ili da se konsultuje sa skolskim psihologom sta da uradi u takvoj situaciji. to je jako delikatno. ne radi se o radu odrasle osobe vec o radu deteta koje je izgubilo roditelja...


Ljudi moji, drugo vreme bilo, znate li kad je to bilo? Još je Tito bio živ.

Meni je ta nastavnica bila jedna od omiljenih. Ona je, praktično, od svog nastavnog kadra u školi, bila još i najzainteresovanija za moju situaciju.
lavandablue lavandablue 17:19 12.03.2013

Re: Rastužila si me

to je nikako ne amnestira od odgovornosti za netakticnost, neempatiju prema maloj deci u tako delikatnoj situaciji i .
margos margos 18:03 08.03.2013

Možda

se odgovor na
zašto se Međunarodni dan žena u našim školama pretvorio u Međunarodni dan mama?

može naći u ovom tekstu, jednako razbuđujućem, iz trećeg ugla.
cult cult 18:05 08.03.2013

Ej

baš boli ovo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:12 09.03.2013

Re: Ej

baš boli ovo.


Vreme leči sve.
Jedino što ožiljci ostaju s tobom zauvek.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:15 08.03.2013

Skolo nisam te ni vol'o

Skole su najgluplje i nazatupljujuce ustanove na svetu, kako kod nas, tako i u belom svetu. Neko sedne i napise plan i program i statigajaznam-sranje kroz gusto granje.
Taj bol za majkom ne prestaje bez obzira na godine, a pogotovo detetu. Jedino lepo je sto je ta uciteljica ipak bila fer i nije pravila pitanje oko teksta. Ja sam svojevremeno bila u belaju, kada sam bila djak nekog recimo 3-4 razreda pa kada sam u sastavu o porodici ukljucila i nasu macku Cickosa. Napravila uciteljica bogznakakav problem, posetila nas kod kuce u kojoj sam zivela sa bakom, mamom, tetkom i tecom. Svi smo obozavali Cickosa. Budaletina jedna od uciteljice, moron. I hvala bogu da si bas ti majka svom detetu, takva, kakva si.I da, kada bi ljudi ukapirali poentu Dana zena pa to stvarno sprovodili kroz citav zivot prema svima, jednako. Izgubila se poenta u procesu.
margos margos 18:21 08.03.2013

Re: Skolo nisam te ni vol'o

lavandablue lavandablue 16:12 09.03.2013

Re: Skolo nisam te ni vol'o

Skole su najgluplje i nazatupljujuce ustanove na svetu


to vazi ako su nastavnici u skolama tupi i nezainteresovani za ozbiljan i kreativan rad sa decom.

ja sam bas volela skolu, jer sam imala dobre nastavnike.
a na one koji nisu bili dobri, nisam obracala paznju (primer - nastavnica hemije u 7. razredu, pitam je ja na kolikoj temperaturi se topi cink (trebalo mi je da znam zbog izborne nastave keramika-gde sam utiskivala neke p[locice od cinka u nepecenu glinu...), a ona mi kaze da ne zna, i ne potrudi se da mi javi sledeci put...).
Jukie Jukie 17:18 09.03.2013

Re: Skolo nisam te ni vol'o

lavandablue
Skole su najgluplje i nazatupljujuce ustanove na svetu

to vazi ako su nastavnici u skolama tupi i nezainteresovani za ozbiljan i kreativan rad sa decom.

Danas* sam u fazonu da su bistri nastavnici zainteresovani za ozbiljan i kreativan rad sa decom omašili radno mesto u trenutnom sistemu opisa radnih mesta. Opis radnog mesta je očigledno da smoriš i sebe i decu

* ne, stvarno, ko zna šta ću sutra da smatram kada još budem razmišljao na ovu temu; stalno fluktuiram između defetizma i besa i naoko konstruktivnih ideja
hajkula1 hajkula1 18:24 08.03.2013

Istorijat

Da podsetim, 8. Mart je dan žena a ne dan majki

Pošto se neki rugaju, neki odmahuju rukom... a ne znaju o borbi za prava žena, osećam obavezu da nalepim malo više tekstova. Borba za prava žena je i borba za ljudska prava. Treba da se zapitamo zašto se to kasnije izvitoperilo, i možda da okrenemo vodenicu.

Ako se slave žrtve iz raznih bitki, ratova, pobuna, zar su žene - žrtve manje vredne?

Žene su protestvovale zbog neljudskih radnih uslova i niskih plata, za pravo glasa. Premlaćivali su ih, zatvarali u ludnice, zatvore. Umirale su u zatvoru. Štrajkovale glađu, pa umirale i zbog prisilnog neljudskog hranjenja.

Zabranili su im demonstracije, štrajkovale su u fabrici tekstila pa su u podmetnutom požaru izgorele (više desetina žena, više od 70 u jednom požaru.). Kasnije, kao spomen na taj događaj, organizovane su demonstracije. (Zaboravila sam ove datume, a imam sporaća od kompa da bih tražila na google).

Borba počinje mnogo ranije nego što sam ja mislila. Meni je u glavi negde kraj 19. veka. Mežutim, našla sam jedan sajt sa za mene novim informacijama.

U Srbiji su socijaldemokratkinje u organu Jednakost obeležile 8.mart već 1911. godine, a prva proslava Dana žena održana je u Beogradu, u Narodnom domu 1914. godine.


Evo malo još sa Wiki, gde su neke za mene nove informacije:


Žensko pravo glasa na teritoriji današnjih SAD je prvi put službeno uvedeno u državi New Jersey godine 1776. posebnim zakonom, kojim se omogućavalo muškarcima i ženama da glasaju ukoliko su prelazili imovinski cenzus od tadašnjih 50 funti (250 dolara). Godine 1790. je amandmanom to pravo izričito potvrđeno. Međutim, godine 1807. nova izmjena zakona je ženama ukinula pravo glasa, odnosno ograničila ga na muškarce.

U prvoj polovici 19. vijeka je pokret za žensko pravo glasa bio prilično nerazvijen, te se svodio na izolirane pojedince, čije je stavove tadašnja javnost smatrala egzotičnim. Daleko veći poticaj mu je dao američki građanski rat kojemu su žene na obje strane dale značajan doprinos. Feminističke ideje, koje su tinjale u okviru šireg pokreta za građanska prava, prvi put su uobličene u konkretni pokret kroz Nacionalno udruženje za žensko pravo glasa (NWSA) na čelu sa Susan B. Anthony osnovano 1869. godine u New Yorku.

Već tada je došlo do raskola u pokretu. NWSA se zalagala ne samo za pravo glasa, nego i za zakonsku jednakost u plaćama i pri zapošljavanju, kao i donošenje amandmana na federalni Ustav. Manje radikalne feministice, na čelu sa Lucy Stone, su pak držale da se mora djelovati kroz ustave i zakone država-članica te su u tu svrhu osnovale Američko udruženje za žensko pravo glasa (AWSA). Dvije organizacije su se ponovno ujedinile 1890. godine.

U međuvremenu su mnoge lokalne zajednice na Zapadu pokazivale daleko više sklonosti za eksperimentiranje s novim modalitetima politike, što je uključivalo davanje glasa ženama. Država Kentucky je tako 1837. godine dala ograničeno pravo glasa ženama u školskim odborima. Samo godinu dana nakon formalnog osnivanja, Teritorija Wyoming je godine 1869. dala pravo glasa ženama. Godine 1870. to je učinila i Teritorija Utah.

Godine 1887. je američki Kongres, prilikom procesa primanja Utaha u Uniju, donio Edmunds-Tuckerov zakon kojim je ženama u Utahu izričito zabranjeno glasanje. To je bio politički potez u smjeru sekularizacije Utaha, odnosno protiv Mormonske crkve, s obzirom da je Wyoming primljen kao država SAD sa ženskim pravom glasa.

Godine 1893. muški birači u državi Colorado su na ustavnom referendumu odobrili žensko pravo glasa. Godine 1895. isto je učinila država Utah. Godine 1896. je taj primjer slijedila država Idaho.

Pokret za prava žena, djelomično i pod utjecajem burnih zbivanja u Britaniji, se intenzivirao u drugoj dekadi 20. vijeka. Godine 1910. država Washington je na referendumu odobrila žensko pravo glasa, a godinu dana kasnije ju je slijedila Kalifornija. Sljedeće godine je na referendumima žensko pravo glasa prošlo u Michiganu, Kansasu, Oregonu i Arizoni, a odbijeno je u Wisconsinu.

Feministički, ili kako se tada nazivao, sufražistički pokret, okupljen oko NAWSA-e, je imao bliske veze s Demokratskom strankom te se nadao kako će pobjeda Woodrowa Wilsona na predsjedničkim izborima 1912. godine pomoći donošenju ustavnog amandmana koji bi svim američkim ženama dao pravo glasa. Wilson je mlako podržavao pokret, ali se već 1913. stvorila radikalna frakcija Nacionalna ženska stranka (NWP) čije su članice svakodnevno demonstrirale ispred Bijele kuće.

Ostvarenju ciljeva sufražističkog pokreta, slično kao i u Britaniji, bitno je pomoglo izbijanje prvog svjetskog rata, odnosno ulazak SAD u rat 1917. godine. Sudjelovanje žena u ratnoj industriji, kao i nade da će ženski glas pomoći njegovoj stranci su konačno natjerale Wilsona da otvoreno podrži sufražistice i od Kongresa zatraži donošenje federalnog ustavnog amandmana.

Zastupnički dom Kongresa SAD je u proljeće odobrio amandmana s 304 glasa "za" i 90 "protiv". Senat SAD je 4.6. 1919. amandman podržao s 56 glasova "za" i 26 "protiv". Da bi se amandman usvojio, trebalo ga je prihvatiti 36 država.

Do sredine augusta 1920. to je učinilo 35 država. Dana 18.8. 1920. to je učinila Skupština Tennesseeja, i to zahvaljujući ključnom glasu 24-godišnjeg zastupnika Harryja T. Burna koji je ispočetka mislio glasati "protiv", ali se predomislio kada ga je majka u pismu pozvala da podrži amandman. Novi, Devetnaesti amandman Ustava SAD omogućio je ženama pravo glasa na cijelom području SAD.


[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/Historija_%C5%BEenskog_prava_glasa_u_SAD][/url]







snezana mihajlovic snezana mihajlovic 18:54 08.03.2013

...

neću ti odgovoriti na pitanje, ali hoću da nalepim ovo:
So I am going to read a poem that was chosen just now. But I'm going to need you to just sit for like 10 minutes and hold a woman who is not here. Hold her now with you. You don't need to say her name out loud, you can just hold her. Are you holding her?

This is "Break Clustered."

All holy history banned. Unwritten books predicted the future, projected the past. But my head unwraps around what appears limitless, man's creative violence. Whose son shall it be? Which male child will perish a new day? Our boys' deaths galvanize. We cherish corpses. We mourn women, complicated. Bitches get beat daily. Profits made, prophets ignored. War and tooth, enameled salted lemon childhoods. All colors run, none of us solid. Don't look for shadow behind me. I carry it within. I live cycles of light and darkness. Rhythm is half silence. I see now, I never was one and not the other. Sickness, health, tender violence. I think now I never was pure. Before form I was storm, blind, ign'ant -- still am. Human contracted itself blind, malignant. I never was pure. Girl spoiled before ripened. Language can't math me. I experience exponentially. Everything is everything. One woman loses 15, maybe 20, members of her family. One woman loses six. One woman loses her head. One woman searches rubble. One woman feeds on trash. One woman shoots her face. One woman shoots her husband. One woman straps herself. One woman gives birth to a baby. One woman gives birth to borders. One woman no longer believes love will ever find her. One woman never did. Where do refugee hearts go? Broken, dissed, placed where they're not from, don't want to be missed. Faced with absence. We mourn each one or we mean nothing at all. My spine curves spiral. Precipice running to and running from human beings. Cluster bombs left behind. De facto landmines. A smoldering grief. Harvest contaminated tobacco. Harvest bombs. Harvest baby teeth. Harvest palms, smoke. Harvest witness, smoke. Resolutions, smoke. Salvation, smoke. Redemption, smoke. Breathe. Do not fear what has blown up. If you must, fear the unexploded.

link: Suheir Hammad: Poems of war, peace, women, power
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:11 08.03.2013

Kod nas

nije bio dan mama, nego dan Učiteljice. Svako dete je donosilo poklinčić, koje je učiteljica skupljala i otvarala za vreme časa, uz komentare šta je od koga dobila.
Ovo sa mamama i ne zvuči tako loše.
nsarski nsarski 20:09 08.03.2013

Re: Kod nas

dobrosavljevic_m
nije bio dan mama, nego dan Učiteljice. Svako dete je donosilo poklinčić, koje je učiteljica skupljala i otvarala za vreme časa, uz komentare šta je od koga dobila.
Ovo sa mamama i ne zvuči tako loše.


I super se uklapa u danasnju vest: U Juznoj Dakoti ucitelji mogu da nose oruzje u ucionici
A mi smo tako zaostali...
zilikaka zilikaka 19:20 08.03.2013

Uh...

I ja sam razmišljala o tome.
I u razredu mog deteta je nedavno jedna devojčica ostala bez majke, a oni su opet (mada već veliki klipani) iz tehničkog pravili nekakvo cveće za majke.

Najmanje što mogu da kažem je da tako nešto može da padne na pamet samo nekom bez trunke pameti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:13 09.03.2013

Re: Uh...

iz tehničkog pravili nekakvo cveće za majke.


???
Iz tehničkog? Cveće pravili?
Čime, sestro?
Testerom i bušilicom?
zilikaka zilikaka 09:13 09.03.2013

Re: Uh...

Iz tehničkog? Cveće pravili?
Čime, sestro?
Testerom i bušilicom?


Krep papir, žica i zeleni izolir.
Rukom umotavali.
Valjda tako treba.

U taj predmet inače ne smem da se mešam, jer dolazim u iskušenje da napravim velik cirkus.
Jukie Jukie 10:21 09.03.2013

Re: Uh...

zilikaka
Iz tehničkog? Cveće pravili?Čime, sestro?Testerom i bušilicom?Krep papir, žica i zeleni izolir.Rukom umotavali.Valjda tako treba.U taj predmet inače ne smem da se mešam, jer dolazim u iskušenje da napravim velik cirkus.

Tom Sojer je prvo smatrao da to spada u zabavu a ne u rad, pa da bi sprečili današnju decu da i ona to misle, stavili su u nastavni plan i program pa sad spada u rad...
antioksidant antioksidant 14:03 09.03.2013

Re: Uh...



Krep papir, žica i zeleni izolir.
Rukom umotavali.

jos ako ih namirisu skoro kao pravi
little_radojica little_radojica 19:20 08.03.2013

Дан мама је револт

Уф, много добар текст. Мој другар је тако прошао са темом рата, само што је он покушао да чита, па се распао негде на пола.

А и ти састави, клишеизирани о мамама и "јесени у мом крају". Ту сам ја имао свој бунтовнички испад па сам написао само "Мрзим јесен." и сачекао кеца. Уопште нисам мрзео јесен, али ме је смарало да 80% нас по ко зна који пут употреби фразу "лишће шушти под ногама". А како да пишеш о јесени, а да не напишеш тако. То онда и није јесен, прогањало ме то...

Него, дан жена. Пробао сам да га заборавим данас (у Јапану то нико и не зна шта је, дуга прича), али ме је жена подсетила из чистог користољубља, па сам ипак морао у задњи час да купим нешто. Мени је уствари мама усадила ту одбојност према дану жена. Она је васпитач и надобија се свега за тај дан, тако да није то. Она је увек говорила да су мушкарци узурпирали и тај дан, па се обавезно "славећи" у предузећу искриве од алкохола и онда се појаве с неким букетом. Мој ћале је знао да јој купи и неки алат за кухињу (као поклон) да погорша ствари. Добро јој није купио метлу и кецељу.
Уствари, кад боље размислиш, тај дан је потврда дискриминације жене. Да су равноправно третиране, не би им ни требао дан. А има и оних који кажу да су се избориле за право да кад дођу кући с посла могу да скувају, почисте, оперу, опеглају,... И кад прославе тај један дан, мушкарци наставе по свом, а све грехе су скинули, мирни су 364 дана.

Можда су и учитељице то тако осећале као моја мама, па су онда децу усмеравале да своју пажњу посвете мами као најбитнијој жени у њиховим животима, уместо да се труде да им објасне за шта су се жене на тај дан као избориле...
bolid1 bolid1 22:37 08.03.2013

Re: Дан мама је револт

Prosle godine za dan zena prica bivsa koleginica uz jutarnju kafu: Jutros sam ustala u 6h, odvezla ceru u laboratoriju da joj vade krv, odvezla je kod mame, dosla na posao, imam posla preko glave, onda u prodavnicu, a onda kod mame po dete, pa kuci...e, jebo vas dan zena!
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:16 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

А и ти састави, клишеизирани о мамама и "јесени у мом крају".


Još jedan kliše: Prvacima i drugacima se po pravilu daje za domaći da odgovore na pitanje "Zašto volim školu?" Moj sin reagovao na to ko i majka što mu je reagovala na temu o mamama. Majstor odgovorio: "Zato što ja ne volim školu."

Mislim, stvarno, kako i zašto se deci imputira da nemaju nijednu drugu opciju nego da vole školu? Zar pitanje ne može da glasi: "Da li voliš školu i zašto? Šta bi promenio da je učiniš boljom i da je više voliš?"
apach92 apach92 07:13 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

Na zalost, u nasim skolama je progresivna moderacija toka misli retkost a cesce su kutijice u koje pokusavamo da spakujemo umove nase dece.

Elem, i meni je jedna od prvih asocijacija na 8. mart upravo majka i stalno se samoosvescujem u informacijom da je to dan svih zena. Ovo se pojacava cinjenicom da nigde usputno u kalendaru ne pronalazimo `Dan majki` i to sve dok me pametni telefon podseca da je po necijem tudjem kalendaru, negde tamo u toku upravo takav dan.

Jedno od mojih prvih zivotnih secanja jeste na likovni uradak iz obdanista posvecen majci i to upravo 8. marta. Mislim da smo imali po 4 godine i secam se cele grupe klinaca zamazane u boje(crtalo se prstima) i nakako mi se cini da je ova kombinacija odgovornog zadatka pred nama i najneznijih osecanja koje gajimo prema majci `pokrenula` onaj svesni deo ljudskih zivota kod svih nas u grupi.

Nakon 10, 20, 35 godina moja majka i dalje povremeno vadi fasciklu sa crvenim kartonom iz najviseg dela staklene vitrine. Na njemu, linijama ne sirim od decijeg prsta u toplim bojama nacrtano je cudno bice dobrodusnog izraza i neznog stava. Njene oci uvek zacakle kada pokazuje ovo svoje najvece blago a oko mene se rasiri miris najlepseg detinjstva koje se moze pozeleti.

little_radojica little_radojica 08:48 09.03.2013

Re: Дан мама је револт


Još jedan kliše: Prvacima i drugacima se po pravilu daje za domaći da odgovore na pitanje "Zašto volim školu?" Moj sin reagovao na to ko i majka što mu je reagovala na temu o mamama. Majstor odgovorio: "Zato što ja ne volim školu."

Mislim, stvarno, kako i zašto se deci imputira da nemaju nijednu drugu opciju nego da vole školu? Zar pitanje ne može da glasi: "Da li voliš školu i zašto? Šta bi promenio da je učiniš boljom i da je više voliš?"

Па да, то су у принципу тих неколико тема које се врте у круг. Мада је моја сестра (15 год млађа) успевала и да ме расплаче својим саставима о јесени. Она је и у тим скученим тематским просторима налазила ефектне начине да буде креативна, а ја сам се тек у средњој школи показао на слободним темама и у критичким текстовима. Поента тих школских писанија је да се развије љубав према писању, да се вежба изражавање, правопис, а не да се неко убеди како је школа, мама или јесен супер. Да се развије креативан начин размишљања, а не да се добро усаде флоскуле и фразе. Него, отишао сам далеко од теме...
Hansel Hansel 15:52 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

apach92
Ovo se pojacava cinjenicom da nigde usputno u kalendaru ne pronalazimo `Dan majki` i to sve dok me pametni telefon podseca da je po necijem tudjem kalendaru, negde tamo u toku upravo takav dan.

Takav dan je postojao i u našem kalendaru (kažu da se zvao "Materice", možda i dalje postoji -- u crkvenom?), pa verovatno nije slučajan njegov transfer na 8. mart.
ivana23 ivana23 18:53 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

Hansel
Takav dan je postojao i u našem kalendaru (kažu da se zvao "Materice", možda i dalje postoji -- u crkvenom?), pa verovatno nije slučajan njegov transfer na 8. mart.


Zasto u proslom vremenu? I danas postoji, ali to je nesto sasvim drugacije...

detinjci-materice-oci


Hansel Hansel 19:02 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

ivana23
Zasto u proslom vremenu? I danas postoji, ali to je nesto sasvim drugacije...detinjci-materice-oci

Zato što nisam znao šta je danas s tim praznikom. A istražujući posle svog komentara, našao sam ova druga dva praznika.
Out of Beirut Out of Beirut 19:03 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

у Јапану то нико и не зна шта је, дуга прича

Само да приметим да Јапан не иде "укорак са светом"! Игнорише међународни празник озваничен у Уједињеним Нацијама, и то празник људских права... половине одраслог човечанства: нешто што је за многе елементарни минимумум у одавању поштовања, итд... То је исти онај Јапан који је супер-напредан (упркос ратној прошлости, по злу познатој).

Хајде да и Србија мало олади што се тиче тих међународних хепенинга & уздизања, и преусмери ресурсе на садржајније ствари.
little_radojica little_radojica 20:14 09.03.2013

Re: Дан мама је револт

Само да приметим да Јапан не иде "укорак са светом"! Игнорише међународни празник озваничен у Уједињеним Нацијама, и то празник људских права... половине одраслог човечанства: нешто што је за многе елементарни минимумум у одавању поштовања, итд... То је исти онај Јапан који је супер-напредан (упркос ратној прошлости, по злу познатој).

Хајде да и Србија мало олади што се тиче тих међународних хепенинга & уздизања, и преусмери ресурсе на садржајније ствари.


Није тако једноставно. У Јапану за дан заљубљених 14. фебруара, који су уредно покупили са Запада (као и Божић са све јелком), девојке купују или ручно праве чоколаду мушкарцима (другарима, колегама, али и симпатијама, момцима, мужевима). Месец дана касније, 14. марта, дакле за који дан, то исто раде мушкарци женама (има неко правило да треба 3 пута скупљи поклон да купе) и то се зове "Бели дан", нем' појма зашто. Имају и дан мајки, очева и разне дане, па им овај дође некако сувишан. Е сад, положај жена у Јапану је доста тежак, али иде на боље. Јапанци се упорно одричу помоћи жена у озбиљним пословима, и упорно одбијају да понекад оперу судове. Жена одгаја децу, води рачуна о здравој исхрани и одржава ред у кући (то је пуно радно време), мушкарци су одсутни по цео дан. Генерално, влада стриктна подела на мушки и женски свет у Јапану. То је све дубоко укорењено у културу и традицију, која је опет по свему другачија од наше, па је и угледање на Јапан, по било којем питању, у најмању руку клизаво подручје. Нешто као мешање баба и жаба...
Out of Beirut Out of Beirut 18:34 10.03.2013

Re: Дан мама је револт

Нешто као мешање баба и жаба... Осим у једном дубљем аспекту коментара којег сам написао: Могли смо се угледати на Јапан - напросто чувајући и еволуирајући нашу домаћу "дубоко укорењену културу и традицију," која је, наравно, по свему другачија од јапанске.
Jukie Jukie 03:45 11.03.2013

Re: Дан мама је револт

little_radojica
Уопште нисам мрзео јесен, али ме је смарало да 80% нас по ко зна који пут употреби фразу "лишће шушти под ногама". А како да пишеш о јесени, а да не напишеш тако. То онда и није јесен, прогањало ме то...

Ja sam napisao sastav posle koga mi je rečeno da u jednom delu opisujem proleće

А и ти састави, клишеизирани о мамама и "јесени у мом крају".

Ja sam kao mali prvo mislio da moraš iskreno da pišeš o svojim iskustvima i nadanjima (npr. na teme "Šta ću da radim/šta sam radio tokom letnjeg raspusta", "Pomogao sam životinji u nevolji", "Bio sam nesebičan" ili "Šta ću biti kad porastem (i opiši jedan dan na poslu kao da već radiš taj posao) " ) jer će učiteljica da te uhvati ako lažeš i onda si stvarno nadrljao.

Onda sam shvatio da za razliku od mene druga deca uglavnom ne umeju da pišu sastave tako da zvuče kao pravi roman, i da je cela svrha sastava da dokažu da umeju da napišu sastav, tako da možeš da izmisliš šta hoćeš dokle god to izgleda realistično kao da je stvarno moglo da se desi pravom živom detetu. Onda je sve bilo mnogo lakše. Plivam na moru, igram fudbal, spasao sam morsko prase koje neki ljudi nisu redovno hranili tako što sam ga uzeo i stavio kod drugih morskih prasića (OK, tu sam preterao, sva sreća što nastavnica nije čitala mojih 5-6 strana pripovetke, a ispostavilo se da je cilj zadatka da pišemo pisanim slovima latinice, grr), pre nekoliko dana sam jeo čokoladu pa sam dao i mojoj sestri i na taj način sam bio nesebičan, ja sam pojeo 8/12 čokolade a ona 4/12, posle sam uzeo krpu pa sam joj obrisao usta da ne bude umrljana čokoladom (ovde sam proveo hiljadu godina razmišljajući da li to da napišem i da li će izgledati glupavo, ali sam ipak stavio jer to je ono što odgovorno starije dete treba da uradi, (to ne znam da li je pročitala, ali na svu sreću ona je znala da moja sestra ima dve godine), kad porastem biću cvećar (pošto je tata insistirao da neću "ići u Afriku da snimam životinje jer sve zanimljive životinje žive u Africi", mislim da je rekao da nikako ne smem da kažem da životinje koje žive kod nas nisu zanimljive jer nije patriotski ili nešto tako), danas je došla jedna žena da kupi plave begonije ali ih nismo imali, rekao sam joj da ću zvati drugu prodavnicu da pitam da li oni imaju i da ću joj javiti, ona je rekla hvala.
little_radojica little_radojica 18:02 11.03.2013

Re: Дан мама је револт

Ок, разумео сам ја вас, али ми је засметао овај део:

Хајде да и Србија мало олади што се тиче тих међународних хепенинга & уздизања, и преусмери ресурсе на садржајније ствари.


Ту се имплицира да Јапан баш иде неким својим путем, не хајући за свет, али је ту јако лако погрешити. Усвојили су страшно пуно хепенинга&уздизања са Запада, а оно што је чисто јапанско у целом том миксу је да нема никаквог правила и логике у том мешању обичаја и културе. Тако је и са даном жена и са првим мајем. Са друге стране, генерално гледано, људска права су на, усудио бих се да кажем, невероватно високом нивоу у Јапану, а опет се осећа да је жена ту другачије посматрана. Ето, то је скроз контрадикторно, зар не? Јапан је сав у контрадикцијама...
Такође, тај Јапан није само супер напредан, има области у којима се несхватљиво супер назадни... Али Јапан је јако незгодна тема, поготово кад их узимаш као модел и узор, зато сам рекао да је клизаво подручје. Ништа више.
А и не мислим да нам ти међународни хепенинзи стоје на путу чувања и еволуирања сопствене кутуре, пре ће бити да су нам успут...
Поздрав

little_radojica little_radojica 18:15 11.03.2013

Re: Дан мама је револт

Ja sam kao mali prvo mislio da moraš iskreno da pišeš o svojim iskustvima i nadanjima (npr. na teme "Šta ću da radim/šta sam radio tokom letnjeg raspusta", "Pomogao sam životinji u nevolji", "Bio sam nesebičan" ili "Šta ću biti kad porastem (i opiši jedan dan na poslu kao da već radiš taj posao) " ) jer će učiteljica da te uhvati ako lažeš i onda si stvarno nadrljao.


Слично и код мене. Имао сам одбојност према том "исповедању", јер сам се бојао осуде. Искрено, бар 10 пута ми је било лакше да радим писмени из математике него из српског, иако ништа нисам морао да спремам за њега. Било је да сам скроз машио тему и добијао кечеве,а било је и да сам добијао одличне оцене, али нисам био сам собом задовољан, док нисам најзад укапирао сврху писања тих састава. А онда сам се и ја откачио, па почео и да измишљам и претерујем, све у сврху доброг текста. :)
ladyhawk ladyhawk 17:19 09.03.2013

8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

Prvo da ti zahvalim, Krugolina, na jos jednom predivnom tekstu.
Meni majka, hvala Bogu, ziva i zdrava, al' tamo, negde daleko. Zato mi suze odmah krenuse na ovu tvoju pricu. Sve si rekla, ne bih da ista kvarim komentarima na nju.

Htela sam samo da obavestim ljude kako je proslava obelezena u JKP "Medijana" u Nisu. To je, da napomenem, preduzece koje brine i o cistoci grada. Nakon sto pustih koju suzu nad tvojim tekstom, procitala sam i ovaj clanak, pa mi pritisak skoci na hiljadu. Toliko sam besna, da ne znam sta bih drugo, nego da podelim ovaj nevidjeni idiotluk s vama.

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Osmomartovska-diskriminacija-u-JKP-Medijana.sr.html?fb_ref=fbrecommendbox


Posto ne baratam kacenjem linkova (mozda ce to neko umeti umesto mene), evo citata iz clanka koji su objavile "Juzne vesti":


"U ovom komunalnom preduzeću odlučili su da “podele” dame u dve kategorije, pa će tako šefice i direktorke povodom praznika dobiti 6.000 dinara, a ostale radnice duplo manje. Od ukupno 215 žena, 38 će povodom 8. marta dobiti čestitku od 6.000 dinara, dok je za ostalih 177 dama izdvojeno po 3.000 dinara. Generalni direktor ovog Javnog preduzeća Dragan Radisavljević u odluci da žene koje su na mestima direktora, šefova, rukovodilaca i koordinatora dobiju vrednije čestitke ne vidi ništa sporno.

- Razlika postoji jer su i plate različite, dakle, onaj ko ima visoko obrazovanje i ko radi na odgovornijem mestu ima veću platu od onoga ko radi na nekom manje odgovornom mestu. Pošto je i plata različita za različit rad i različite učinke, onda je i ovaj deo plate, koji se zove čestitka za 8. mart, različit - kaže Radisavljević."
[i][/i]
razmisljam razmisljam 17:57 09.03.2013

Re: 8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

ladyhawk


Posto ne baratam kacenjem linkova (mozda ce to neko umeti umesto mene)***, evo citata iz clanka koji su objavile "Juzne vesti":


***Линк на целокупан текст

ladyhawk ladyhawk 18:03 09.03.2013

Re: 8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

Hvala, razmisljam
razmisljam razmisljam 18:11 09.03.2013

Re: 8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

ladyhawk
Hvala, razmisljam


Нема на чему. Ту смо и да прискочимо једни другима.
hajkula1 hajkula1 14:23 10.03.2013

Re: 8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

ladyhawk

Htela sam samo da obavestim ljude kako je proslava obelezena u JKP "Medijana" u Nisu.


"U ovom komunalnom preduzeću odlučili su da “podele” dame u dve kategorije, pa će tako šefice i direktorke povodom praznika dobiti 6.000 dinara, a ostale radnice duplo manje. ...

- Razlika postoji jer su i plate različite, dakle, onaj ko ima visoko obrazovanje i ko radi na odgovornijem mestu ima veću platu od onoga ko radi na nekom manje odgovornom mestu. Pošto je i plata različita za različit rad i različite učinke, onda je i ovaj deo plate, koji se zove čestitka za 8. mart, različit - kaže Radisavljević."
[i][/i]



Tako su kod nas jedne godine smislili za dečije paketiće.

Tada samoinicjativno upadnem u ekipu za kupovinu/pakovanje. Imali smo dogovor sa jednom firmom, da mi sami izaberemo igračke, sami kupimo slatkiše i knjige (kod mene, ne može bez knjiga) a oni to dodaju u paketić.
I kažem roditeljima da obiđu radnju i zapišu šifru igračke, do određenog iznosa, pa mi daju, 2 verzije, po nižoj ceni i višoj ceni, jer ne znam koliki će biti fond, s napomenom da ne može oružje, pa zabrinutim za šefovsku decu kažem da ću zatražiti bonus i još svašta nalupam... Cenjkala se s trgovcem... uglavnom svi su dobili prelepe poklone vrrlo slične vrednosti, s našim čokoladama direktno iz fabrike, knjigama Duška Radovića... Nisu me baš odmah provalili a kad jesu, neko vreme me pogledavali direktori, šefovi, neki glavni inženjeri... preživela kulirajući ih. Kažem, mogu roditelji i sami da dokupe ... Što se dece tiče, bili su presrećni i mnogima sam ostala kao omiljeni lik.
Jukie Jukie 18:28 10.03.2013

Re: 8. mart-nekom majka, nekom maceha - U Nisu

hajkula1

uglavnom svi su dobili prelepe poklone vrrlo slične vrednosti,... Nisu me baš odmah provalili a kad jesu, neko vreme me pogledavali direktori, šefovi, neki glavni inženjeri...

Tj. deca zadovoljna poklonima, a samo roditeljima važno da bude što skuplje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana