Gradjanske inicijative| IT| Kućni ljubimci| Region| Sex

Birajući Raru

krkar RSS / 13.03.2013. u 06:42

 rote%20wanderschuhe%20papst%20benedikt%20xvi%202.jpg

Nisam zakasnio iako je konklava počela juče. Nije se desilo - niti se može desiti, a zašto objasniću kasnije - da papa bude izabran u prvom glasanju. Gotovo sam siguran da neče biti izabran ni drugog dana, u sredu, pa oni koji ne bloguju s posla mogu na miru da sačekaju do uveče. Četvrtak je već moguć a ako ne bi bio izabran ni u petak to bi bilo poprilično iznenađenje (i sigurna potvrda velikog pičvajza!).

Inače, koga mrzi da se bavi razradom nego samo hoće da prepiše rezultat – prognoze su na kraju.

Dakle, skupilo se 115 kardinala od ukupno 117 koji imaju pravo glasa. Od preostalih jedan je teško bolestan a jedan teško obrukan. Na sastancima predkonklavske kadrovske komisije (zvaničnom, legalnom i legitimnom mešetarenju) pored izbornika učestvovalo je i 45 od 90 kardinala koji su do upražnjenja papskog prestola navršili 80 godina i nemaju pravo glasa ali imaju pravo kadroviranja, lobiranja, trgovanja, obećavanja, smatranja i ukazivanja.

Kao i mnogo drugoga u Vatikanu, izbor pape je fascinantna mešavina praktičnog i nepraktičnog, arhaičnog i još arhaičnijeg, tajnog i mističnog, nerazumnog i lukavog… Da skupite gomilu stručnjaka za organizaciju, upravu, menadžment, HR, matematičare i koznakogasvene, rekli bi vam da od načina na koji se bira papa rimski postoji samo jedan sa manje garancija da se izabere pravi čovek – da se bira lutrijom (baš tu varijantu koristi SPC).

Šta je problematično u izborima? Mnogo je elemenata koji ne valjaju: netransparentnost, nedovoljna stručnost izbornog tela odnosno nedostatak specijalizovanih znanja, nepostojanje bilo kakvih egzaktnih merila za bilo koji kriterijum… ali najviše od svega problem je u potpunom izostanku procedure kandidovanja. Usled strogih pravila koja zabranjuju raspravu o papinom nasledniku dok ovaj sedi na tronu Sv. Petra, niko ne može da prizna da je zainteresovan da se kandiduje, ne može da sondira teren i ustanovi kakvu bi politiku po kojem pitanju podržao koji izbornik, ne može da imenuje svoj tim, ne može da obećava “ako mi osiguraš 8 glasova iz Južne Amerike daću ti resor verskih škola i institucija posvećenog života”, ne može da napravi predlog budžeta i obeća da će za misionarske bolnice za besplatno lečenje u podsaharskoj Africi odvojiti 6 milijardi € godišnje a da će izdatke diplomatske službe smanjiti za trećinu…

Papa se, dakle, bira na osnovu nagađanja, pretpostavki, očekivanja, nada, uverenja… da izbornici poznaju onoga kome daju neograničenu vlast, da mogu da pretpostave kakav će stav zauzeti po bitnim pitanjima – i uz sve to da na neviđeno budu sigurni da ih njihov čovek od poverenja neće izneveriti, izlevatiti i okrenuti ćurak naopako kad postane nedodirljiv. Kad bude izabran više mu ne mogu ništa, moraju da kleknu i poljube mu ruku, zakunu mu se na neupitnu vernost, ne mogu da mu izglasaju nepoverenje, da ga proglase veleizdajnikom, da ga ošamare nekim impičmentom, ne mogu mu ama baš ništa. Moraju da ga ispoštuju. A on njih može i suptilno i nesuptilno da drnda kako hoće, da ih smeni, ponizi, progna u Timbuktu, na neko zaboravljeno filipinsko ostrvo ili u Prizren.

Priznaćete da je malo frka!

Obaška što se oni uopšte i ne poznaju tako dobro. Kardinali se po profesionalnom poreklu mogu podeliti na dve (ili još bolje dve i po) grupe:

Na jednoj strani su pomesni (“pastoralni”) kardinali, biskupi i nadbiskupi velikih gradova ili tradicionalno glavnih episkopata u nekoj državi. Oni su, da se izrazim građevinskim rečnikom, šefovi gradilišta koji moraju da se akaju sa živim ljudima, da znaju šta im radi koji biskup na njihovom području (a otkako je II vatikanski sabor 1965. uveo ideju sabornosti u rimokatoličku crkvu biskupi imaju svoje nacionalne biskupske konferencije koje itekako imaju uticaja i često zadaju poprilično glavobolje onima iznad sebe), da se gombaju sa popovima koji piju, sa lenčugama koje preskaču obaveze, sa ludim seoskim popovima koji vernicima udaraju pluseve i minuse i neće da ih žene što se nisu pričestili evo već dve godine… Pa moraju da skupljaju pare za svakodnevno funkcionisanje, pa za harač Vatikanu, pa da se drndaju sa lokalnim političarima, fudbalerima, pevaljkama, kurvama, seljebritijima, paravojskama, sirotinjom kojoj vole da obećaju… I, u poslednje vreme najgore od svega, da vade crkvu iz govana kad razni Pahomiji krenu da karaju maloletnu dečicu muškog, ženskog ili kojegbilo roda i da ne idem baš u detalje.

Ipak ti pastoralni kardinali, terenci, nisu samo obični šljakeri koje eksploatišu neke zle gazde izdaleka. Koliko god imali problema – imaju i uticaja i moći jer na terenu stvaraju bazu kako bi rekli drugovi komunisti (a videćemo uskoro da CK i kardinalski kolegijum ne da liče nego baš liče… upravo kao i doživotni predsednik i doživotni prvosveštenik). Dakle terenci manipulišu masama na terenu, od puka i plebsa preko uticajnih, bogatih, moćnih, naoružanih, poštenih, prepredenih… Iako više nije srednji vek da se političari smrznu na pomen mogućnosti ekskomunikacije, anateme, prokletstva ili kakve druge vradžbine, dovoljno su pametni i iskusni da ne žele da se baš oko svega kače sa tamo nekim ludim vladikom nego mu često i popuste… i popuše ako treba, u prenosnom smislu, naravno. Dakle, možda papa nema divizija ali ima vladika koji ih itekako imaju!

Sa druge strane su kardinali iz rimske kurije, vatikanskog profesionalnog crkvenog i državnog aparata, birokrate koje imenuju biskupe (tačnije filtriraju i predlažu, uvek ih imenuje papa ali suludo bi bilo očekivati da on zna svakog od 5211 biskupa koliko ih trenutno ima – papa se ponekad uskopisti pa ne imenuje nekog koga mu servira kandidaciona komisija CK nego preko svojih paralelnih struktura tj. Mustafa Golubića i sličnih agenata koji zaobilaze proceduru, preskaču hijerarhiju i došaptavaju neko ime nekom od papinih najbližih čauša). Kurijalni kardinali su kao projektanti i konstruktori, zavuku nos u neke papire, mozgaju, nešto se domunđavaju sa sebi sličnima, opet nešto kopaju po nekim ćitabama i na kraju odluče kako jedino sme i može i kako bi terenci morali da rade bez pogovora. Kurijalni kandidati okreću lovu, pišu propise, zakone, podzakonska akta, formiraju nove kancelarije, prebacuju zaposlene iz jednog ministarstva u drugo, određuju buxhete institucijama, dele platne razrede, primaju civile u službu… jednom rečju čist otuđeni birokratski aparat, da opet citiramo neumrlu Partiju.

Onu pomenutu polovinu čine sa jedne strane diplomate, papski nunciji u raznim državama, ogromnom većinom profesionalci (ipak je Vatikan jedna ozbiljna država i šalje obrazovane, pismene, motivisane i sposobne ljude a ne kao neki gologuzanski cirkus razne Maršićanine, Basare, Glišiće i kojekakve druge sluge, dupeuvlake, gubitnike, alkoholičare, golje i lopove). Oni u suštini pripadaju kuriji ali po funkciji i dugogodišnjem iskustvu gotovo uvek u jednom ili dva regiona, stvaraju veze i bazu u kojekakvim belosvetskim državama i mogu se vrlo uspešno slizati sa pastoralcima u očekivanju obostrane koristi. Sa druge strane su akademici, profesori teologije koji, uz izuzetak predavača na mnogobrojnim rimskim crkvenim univerzitetima, više pripadaju terencima, pastoralcima sa kojima se češće i redovnije viđaju nego sa onima iz rimske centrale.

Pomesni i kurijalni kardinali mrze se ali obično to prikrivaju, bar na ličnom nivou. Ipak, njihova večita jin-jang borba fokusira se na to ko će imati papu – jer papa je svemoćan. Kurijalci računaju da će lako sa ‘svojim’ papom jer im je pod nosom i po sistemu tiha voda breg roni mogu svakog dana da ga pomalo pumpaju. Pastoralci kontaju da će ‘njihov’ papa razumeti njihove probleme, da će ih češće i više pitati za mišljenje, iako su daleko i da neće dozvoliti da ga otuđene birokratske uštve rimske tako lako obrlaćuju.

E, ali kurija/pastorala je samo jedna podela. A ima ih ohoho.

Nacionalna odnosno regionalna podela jedna je od najstarijih i najočiglednijih. Vekovima je ogromna većina kardinala, čiji je broj sve do sredine 20. veka varirao od 50 do 70, bila iz Evrope a među njima je, pak bilo najviše Italijana, toliko da su oni najčešće imali apsolutnu većinu. No širenjem hrišćanstva, populacionom eksplozijom i razvojem komunikacija ta se slika promenila i crkva je morala priznati realnost pa je sve više rastao broj ne-Evropljana tako da ih je od sadašnjih 117 izbornika samo 61, od čega 28 Italijana. Za Evropom je Južna Amerika sa 17, pa Severna sa 14, Azija i Afrika imaju po 11 i Australija/Okeanija samo jednog.

Zatim je važna podela na konzervativne i liberalne, i to u gradaciji od ultrakonzervativnih fundamentalista hrišćanskotalibanskog tipa do liberala koji… ne bi baš dozvolili ni abortus, ni zaređivali žene ni venčavali gejeve ali bi možda mogli da dozvole kondome pod uslovom da se ne dodiruju rukom nego da ih stavlja robot, u mraku i uz prethodnu dozvolu lokalnog paroha koja se neće izdavati češće od dvaput mesečno.

Da sad ne spominjem teološke podele kojih, verovali ili ne ima. Naravno, mnoge od njih nisu uopšte strogo teološke nego se kroz nešto što se zove teologija prelamaju neki opštiji pogledi na svet, društvo, jednakost, socijalnu pravdu… Ove su podele najizraženije u Južnoj Americi gde traje stalna konfrontacija između “levičara”, pristalica ‘teorije oslobođenja’, pokreta koji je šezdesetih godina postao vrlo popularan među obespravljenom sirotinjom i mnogim biskupima iz naroda i "konzervativaca", biskupa iz redova pripadnika ili podržavalaca latifundista, kapitalista i uopšte južnoameričkih krvopija (najbolja definicija južnoameričkog društva je: “ili imaš sluge ili si sluga”). Desni stalno optužuju leve za marksistički pristup i marksističku retoriku i opanjkavaju ih kod rara. Vojtila, alergičan na svaki komunizam još od poljskog zajedničkog kazana i sovjetske jednakosti, uložio je mnogo energije da ih razbuca. Ima tu doduše i čisto popovskih drndanja u koje ne bih baš ulazio ali samo da kažem da su i Vojtila i Racinger puno energije i vremena uložili da razvodne i oslabe duboke promene koje je uveo Vatikan II, svakako pozitivne i koje su crkvu činile sabornijom i kolegijalnijom. E, sad se pristalice nastavka i ponovnog jačanja reformi II Vatikanskog sabora nadaju da je došao trenutak da klatno pređe na drugu stranu.

Bez nekog posebnog reda linije podela nastavljaju se opštim stavom prema komunikacijskoj strategiji RKC – treba li zadržati starinski dignitet popovskog pridikovanja ‘ex cathedra’ ili treba prihvatiti blogovanje, tviterovanje, fejzbučenje, TV nastupe, snimanje ploča Isusmevoli

Itakodalje, itakodalje… podele, podele, razlike, razlike… A samo 115 kandidata.

U stvari, nije ni svih 115.

Prvo da nešto razjasnim. Jedini formalni uslov je da onaj koji se predlaže i za koga se glasa bude muškarac kršten vodom (dakle ne čak ni rimokatolik, po čemu bi i jedan od Ove Dvojice LEVO mogao da postane papa rimski)

069-2.jpg

Dobro, oni sigurno neće iako Levljem od dvojice levaka sigurno ne bi bilo mrsko... Mada bi idući papa mogao da bude bradonja, no o tome malo kasnije ;)

Мегјутоа, sigurno je da će biti izabran jedan od 115 zaključanih čikica u purpurnim aljinicama koji od utorka popodne sede ispod Mikelanđelovog svoda (noćivaju na drugom mestu ali većinu dana su u Sikstinskoj). Jednostavno sistem tako funkcioniše već dovoljno dugo a i razumljivo je da svaki izbornik hoće pre nego što upiše nečije ime da ga još jednom dobro odmotri i proceni.

img_606X341_1203-vatican-conclave-sistine.jpg

E sad od tih 115 neki moraju da otpadnu odmah, po raznim kriterijima. Neko je jednostavno previše glup, drugi je ružan, čkiljav, nume da priča na jezici razni, treći premator, četvrti poznata prznica, peti kurvar, šesti lopov, sedmi voli da popije... Ček' ne ostade ni jedan!

Prvo treba suziti izbor po godinama. Od 1800 izabrano je 15 papa, od toga samo dvojica starijih od 70 i samo 4 mlađih od 60. Neki od principa izbora po godinama su da se obično posle duge vladavine ne bira sasvim mlad papa jer u tom slučaju može proći pola veka pod vlašću samo dvojice - kao što je bio slučaj sa Piom IX (32 godine) i njegovim naslednikom Lavom XII koji je vladao neočekivanih 25 godina iako je izabran sa punih 68!

Racinger je najstariji izabrani papa u poslednjih 200+ godina, izabran sa punih 78, ali on je izuzetak jer je bio očigledan i realno jak kandidat (što se i potvrdilo njegovim izborom za manje od 24 sata, već u četvrtom krugu).

127981_600.jpg

Dodatni razlog zašto je verovatno da ćemo dobiti mlađeg papu je priličan šok koji je izazvao Raci odreknućem od prestola. Sigurno je da sadašnji kardinali ne žele da im se to uskoro ponovi. Nego ili budući papa normalno dumre ko čovek, ili bar da ne daje otkaz dok oni, izbornici, ne napune 80 godina kad izbor prestaje da bude njihova briga.

esterne061823230604182603_big.jpg

Inače, sve pape koje su u poslednjih 213 godina izabrane iz grupe 60-70 dolaze iz još užeg raspona, 63-68 što me navodi da izaberem baš ta godišta kao najverovatnija. Dopuštam veću mogućnost da papa bude stariji od 68 nego mlađi od 63.

Sad dolazi veliko pitanje nacionalne odnosno regionalne pripadnosti. Posle dvojice "stranaca" koji su prekinuli tradiciju biranja Italijana staru preko 500 godina, Žabari bi po svaku cenu morali da se vrate u igru jer bi ih treći ne-Italijan za redom verovatno sveo na status "obične" države kao i svake druge bez obzira što imaju uverljivo najveći broj kardinala. Međutim Italijani nemaju pravog kandidata, videćemo kasnije da dvojica navodno najjačih ostavljaju previše nezadovoljnika i verovatno ne mogu da zadobiju poverenje uverljive većine Italijana. A kad ostali osete da Italijani nisu ujedinjeni - teško da će osećati obavezu ili potrebu da ih podrže. Rekao bih da je Scola precenjen pre konklave - a i nedovoljno neutralan da se oko njega slože i modernisti i konzervativci, Ravassi i Bagnasco bi možda mogli da se održe u trci neko vreme ali ne verujem da mogu biti izabrani.

Iako među govornicima nemačkog ima nekoliko dobrih (ne i idealnih) kandidata, kao npr. Bečlija Schonborn kojem je najveća mana slabo zdravlje iako je relativno mlad (po merilima tog čilagerskog kluba), potpuno je sigurno da posle Racija nijedan Nemac/Austrijanac/Švajcarac nema šta da traži. Isto važi i za Poljake koji su imali Vojtilu a sad baš i nemaju nekog kandidata a verovatno i za Mađara Erdoa koji u dva mandata šefuje Evropskom konferencijom biskupa ali se meni čini isuviše dosadan i njanjav - a i iz nepapske je zemlje. Mis'm bocsánat istenem!

Iz ostatka Evrope nema nekih oliglednih kandidata. Kad bi iko ozbiljan mogao da zamisli papu Francuza, neke šanse bi možda imao Barbarin a od čak 10 Španaca ni jedan nije baš od papskog štofa. Portugalac Monteiro da Kastro šatro liči na polukandidata.

Na listi ko neće u normalnim okolnostima gotovo automatski dolaze svi kardinali iz SAD. Jednostavno - postoje dve funkcije na koje, kaže tradicija, nikada ne može biti imenovan Amerikanac jer i bez njih isuviše dominiraju svetom. Jedna je generalni sekretar UN (uostalom, tamo je već viđen mudri i taktični tviteraš koji prevrće stolove i gica se sas prasići, a kad vide koliko je pametan, ljubigamajka, izabraće ga na doživotno) a druga je papa. E sad, ako je ikada postojala ili će postojati mogućnost da dobijemo papu Amera - onda je to sada! Čekajte još malo za objašnjenje.

Neće ni Azija jer tamo RK crkva nije toliko proširena ni jaka ni ukorenjena ni većinska. Osim na Filipinima o čijem se kadrinalu Tagleu mnogo priča, po meni bez osnova jer je em premlad (57. godište) em je postao kardinal tek u novembru prošle godine i ostali ga još nedovoljno poznaju. Dakle, on je samo deo PR-a. Uostalom, ko bi ozbiljno shvatio papu iz nacije poznate uglavnom samo po sobaricama, dadiljama, baštovanima i mornarima nižih kategorija...

Nema ništa ni od crnog pape. Mis'm biće "crni papa, a kako ćemo ovo da rešimo?" al' papa neće biti crnac. Svaka šuša danima već trabunja o Turksonu iz Gane, valjda po logici kad je crnac predsednik SAD nek' bude i papa (mis'm, ne isti!). Teško da će da bidne, organizacijski to RKC uglavnom nije potrebno, ako izađe iz Evrope otići će tamo gde je neupitno jaka i dominantna. Osim toga, jedno je kad Ameri posle 70 godina desegregacije i propagiranja jednakosti izaberu crnog predsednika. Verodostojnost i iskreno prihvatanje crnog pape u mnogim delovima sveta bili bi mnogo teže provodivi.

A i brate pošteno da priznam ima boljih, sposobnijih i meni dražih Afrikanaca jedino što su prematori i baš bi bio bedak da prvi papa crnac u moderno doba bude baš taj naduvenko!

Ostaje dakle Južna Amerika kao vrlo realna alternativa Evropi. Liči na Evropu a ima i tamo neke slikovite narode pa nekako tranzicija lakše ispadne. A i svi južnoamerički kandidati su poreklom Evropljani, u 2, 3, najdalje 5 generaciji pa je opet lakše. Od ozbiljnijih stvari konta se činjenica da je rimokatoličanstvo dominantna vera na celom kontinentu, što pomaže i realno i u imidžu - a praktično bi 'njihov' papa naveo Latinose da se više upisuju u semeništa i popunjavaju redove popova za misije i evangelizaciju vascelog dunjaluka. Čist win-win.

Jedino što je sigurno da konzervativci duvaju, bar oni najkonzervativniji, ultras. Od 1978. su uzjahali pa nikako da sjašu. Ovog puta će se umerenjaci i progresivci relativno lako dogovoriti da blokiraju sve najtvrđe konzervativne kandidate, u najboljem samo ne on strateškom pristupu.

Sad dolazimo do verovatno najvažnije stvari: na ovoj konklavi valja izabrati menadžera.

2489_Tasche_Kardinal.jpg


Budući papa-menadžer mora, sasvim neizbežno, da se poduhvati nekolikih stvari:

1. Da reformiše kuriju koja je postala otuđeni centar moći, da je malo razbuca, otvori, prekine razne nezdrave šeme... posao sličan rasformiranju JSO, kakodakažem.

2. Da reformiše vatikansku banku IOR koja je u buli ali je još veći problem što je izgubila poverenje i niko neće sa njom da ima posla. Bivši šef već je smenjen a doveden stari da pokrpi stvari ali IOR mora duboko da se promeni - a to ipak mora da radi neko ko se bar pomalo razume u ono što radi. Ako ne u bankarstvo onda bar u ljude i organizaciju.

3. Da reši slučajeve prikrivanja, zataškavanja, dovođenja u zastaru i ostalih pahomisanja raznih seksualnih, pedofilnih, gejskih, gejopedo-, gruposekso- ... name it afera, da posmenjuje popove jebače, skrivače, ćutače, primače, davače... Što pre i što dublje to bolje. Od ovoga zavisi kredibilitet RKC u Severnoj Americi i nekim delovima Evrope

4. Mora da bude šoumen, maneken, stand-up artist, duhovit, lep, šarmantan, pametan ljubigamajka, da ume sa decom, udovicama, usedelicama, pijancima, advokatima, samozaljubljenima, da tvituje, bloguje, fejzbuči, govori bar 3-4 važnija svetska jezika, bude načitan, inteligentan, vispren... (ako vam opis na nešto liči - odma da izjavim da se ne kandidujem, uopšte nisam zainteresovan a i namćor sam težak).

Dakle, gde i kako ga naći?

Biće krvi do kolena. Procenjujem da će najveća borba biti između kurijalaca i pastoralaca i to će biti prva linija fronta. Sigurno je da će obe strane krenuti tvrdo sa kandidatima koji su šatrokompromisni. Ovde se vraćamo na onu caku sa početka - niko ne objavljuje svoj program, samo neko ide okolo i ubeđuje druge 'glasajtezatogitog, njegov program vam je ovaj'. Dakle, šibicarenje al' dvostrano. Biće letnjidandopodne... ne da Musa al' ne da ni Marko.

Pošto najverovatnije ni jedni ni drugi neće uspeti da navuku 77 glasova za svog prvog kandidata, preći će na 2nd choice. Ne kažem ni rezerve ni drugoligaše, teško je naći izraz. Ali da kažemo da se prvo ide sa najtvrđim, u glavu, a tek ako se vidi da najtvrđi ne može da prođe (što se obično iskristališe u 3-4 kruga glasanja, dakle jedan ceo dan) onda se prelazi na nekog blažeg iprihvatljivijeg.

Dakle, da pretpostavimo 'vako:

U utorak se glasalo samo jednom, glede ispoštovanja i sondiranja terena. Rezultat nije naročito bitan jer ne glasaju svi za svoje stvarne kandidate, ali ipak nešto pokazuje. U utorak ujutru glasa se zaozbiljno. Prvo glasanje pokazuje odnos snaga i odmah se procenjuje ko može da raste a ko neće rasti, pa se ta procena proba u drugom glasanju (glasa se po 2x pre podne i 2x po podne).

Po šatroinsajderskiminformacijama, koje mogu da budu buve ali ne moraju, obe strane imaju po 35-40 glasova u startu za tvrde kandidate. Moguće. Ako je tako važnije je koliko glasova imaju ostali, ko ima preko 5 glasova i kako će se odnosi menjati u 3. glasanju. Recimo da u 2. glasanju bude 40-40-12-8-5 itd. Onda su tu najvažniji oni 'sitni' kandidati, sa 12, 8, 5... Između 2. i 3. glasanja nema mogućnosti za dogovore, svi su zajedno i moraju sami da skontaju šta će i kako će. Ali onda se, oko podne vidi kako se kreću glasovi. Ako broj glasova za prve violine ne pada, najvažnije je ko je treći i je li rastao u odnosu na ostale male.

E, onda dolazi ručak i popodnevna dremka. Sigurno da ih ima koji će stvarno dremnuti ali pravi maheri će da mešetare. U svakoj konklavi budu po 2-4 velika elektora, kardinala koji su ili prestari (obično) ili se ne očekuje da mogu biti izabrani iz nekog drugog razloga. E onda oni idu okolo i mešetare kao kandidaciona komisija CK SKJ, obećavaju, kombinuju, ubešuju, lažu, mažu i petljaju. Tako je 1978. bečki kardinal Franz Koenig već u prvoj konklavi, kad je izabran Luciani, progurao Vojtilu sa 4 glasa, čisto da uđe u zapisnik da je neko bio za njega. Kad su se samo dva meseca kasnije kardinali ponovo našli u konklavi, šokirani što su izabrali bolesnika koji je umro posle samo 33 dana, Koenig ih je lako ubedio da je mladi 58-godišnji i zdravi Poljak pravi izbor - a i imao je već glasova u prošloj konklavi.

Dakle u sredu popodne je prvi pravi obračun i tada će se videti kako su kadrovici odradili posao. Ako treći nastavi da raste oduzimajući glasove jednom od prve dvojice - valja proceniti dokle može da ide taj trend i ili 'kupiti' onoga koji raste trgujući s njim ili stvoriti neku drugu alijansu. Ako dve jake suprotne strane stagniraju, nit' rastu nit' padaju e tad se prelazi na rezervne kandidate u nadi da će dogurati do 77.

Baš zato što je ova konklava po mnogo čemu jako podeljena a zahtevi pred izabranim papom biće ozbiljni, očekujem teško i komplikovano taktičko glasanje sa najmanje 8 krugova, što bi značilo da papa može biti izabran u četvrtak popodne ili, možda verovatnije, u petak. U ovom veku konklave su ovako izgledale (princip da se glasa 4x dnevno na nekim konklavama nije važio pa se ne mogu sve direktno uporediti):
 

1903 Pio X                   68,2g           7 krugova     5. dan

1914  Benedikt XV       59,8             10                4.

1922  Pio XI                 64,7             14                5.

1939  Pio XII                 63                3                 2.

1958  Jovan XXIII         76,9             11                4.

1963  Pavle VI             65,7             6                 3.

1978a Jovan Pavle I    65,9             4                 2.

1978b JP II                  58,4             8                 3.

2005  Benedikt XVI     78                4                 2.

Ako ga ne izaberu u petak onda u subotu jedan dan 'kuliraju i mole se' - u stvarnosti ceo dan lobiraju, pregovaraju, trguju...

Dakle, ko bi mogao biti izabran i zašto?

2013-03-09_1_1362882714.jpg

Po meni je najrealniji kandidat Brazilac Odilo Pedro Scherer. Rođen 1949.od roditelja nemačkih imigranata sa buljukom dece, podjednako dobro govori portugalski, nemački i španski a dobro engleski i još poneki. Vrhunski obrazovan, doktorat, master, dugo bio profesor na teološkim fakultetima uključujući i najcenjenije. Umeren, smiren, nije ekstreman ni nasilan ni u čemu. Za vreme doktorskih studija u Rimu neko ga je primetio, proveo 7 godina kao savetnik u kuriji, uzdizao se u hijerarhiji da bi se vratio u Brazil kao generalni sekretar biskupske konferencije. Dobro obavio posao i postao biskup Sao Paola 2007.  Iskustva dakle ima na obe strane i po tome bi obema mogao biti prihvatljiv. A i lepuškast je pomalo, čelično plave nemačke oči, žene bi ga volele...

Velike muvare iz kurije veruju da mogu da ga kontrolišu i da će slušati stare kuke Sodana i Bertonea koji bi da od njega naprave Sejda (kod nas to može, za Vatikan... nisam siguran!). Opet, veruju i da bi delu pastoralaca mogao da bude prihvatljiv. Ako ga izaberu ne znači da ne bi oladio svoje mešetare i vodio sopstvenu politiku, dešavalo se i ranije.

Jedina je opasnost, po meni, ako kurijalci odmah krenu na tvrdo sa Šererom da bi mogao da izgori.

Paj sad!

Dosta se govori o mogućnosti da se uprkos svemu ipak izabere Amerikanac jer oni imaju znanja iz biznisa i menadžmenta. Što je možda istina ali nema garancije. Meždutim, pravi razlog za biranje Amerikanca u stvari bi bio da se razbucaju jebači razni jer su se Ameri toliko duboko opekli da su prelomili i tamo se najdalje odmaklo sa priznanjima, izvinjenjima, plaćanjima odšteta i čišćenjima. Dakle ideja je: izaberite izvršnog direktora. Egzekutira.

Iako sam na početku bio skeptičan prema ovoj mogućnosti čini mi se sve realnijom. Kurija je, naravno, prepadnuta mogućnošću da dođe neko ko bi raščistio Augijeve štale jer nisu ni oni baš veverice da ne shvate da bi takav papa vrlo brzo samom sebi rekao 'a šta mi vredi da čistim skandale a da ne počistim i kuriju?'. Otprilike kao situacija sa Đinđićem, Koštunicom, Acom Tomićem, Legijom i taj rad.

Ali koji Amer?

alg-resize-archbishop-timothy-dolan-jpg.jpg

Navodno najveće šanse ima Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka. Rođen 1950, frajer, šmeker, zajebant, komunikator, rođeni lider, iskusni pastoralac. Krenuo od vukojebine St. Louisa kao pomoćni biskup, pa Milwaukee, od 2009. New York. Začudo, tek 2012. postao kardinal (preskočilo ga 2010, jeste neki znak). Komunicira na sve načine i to dobro. Po meni velika slabost jezici iako kažu da se trudi baš.

Sigurno sposoban ali uveren sam da će ga potrošiti ili žrtvovati.

Drugi Severnoamerikanac koji navodno ima šanse, još veće od Dolana:

marc-ouellet3.jpg?w=620

Marc Ouellet, Kanada. (Što kaže jedan moj drug Kanađanin zašto poslodavac više voli Kanađanina nego Amera: same accent, half salary). E pa takav je i moj osećaj prema Ouelletu. Ersatz. Šatro kao Kanađanin - i to Francuz - ne bi bio percipiran kao Amerikanac a kao on ih, Amere, razume. Možda ali radi se o tvrdo konzervativnom kurijalcu koji, doduše, ima i nešto preko 7 godina pastoralne službe kao nadbiskup Kebeka. Šta god pričali razni vatikanisti i kladionice moj sud je - ne verujem.

Osim več pomenutog Scherera, Južna Amerika ima još nekoliko vrlo mogućih kandidata.

cardinal-jorge-mario-bergoglio.jpg

Zasigurno najbolji je Argentinac Jorge Bergoglio koji je 2005. bio najozbiljniji odnosno jedini ozbiljan protivkandidat Ratzingeru. Po neproverenim izveštajima (svi su neprovereni jer se iznošenje beleški iz konklave i obaveštavanje bilo koga spolja kažnjava ekskomunikacijom ako se ufati) u drugom krugu je imao 35 a u trećem čak 40 glasova. Međutim mislim da je njegovo vreme prošlo. Kod izbora pape to se često dešava, neko u jednom trenutku bude izrazito jak kandidat a u sledećoj konklavi više ne igra. Sorry.

Da ne bude predugo samo ću navesti još preostale Latince koji bi mogli da iskoče kao kompromisni kandidati:

leonardo_sandri.jpg

Konzervativni kurijalni Argentinac Leonardo Sandri;


13fev2013---joao-braz-de-aviz-74-e-ex-arcebispo-de-brasilia-e-tambem-foi-indicado-por-bento-16-de-linha-conservadora-e-visto-como-discreto-e-proximo-a-movimentos-leigos-como-os-focolares-que-1360790291270_956x500.jpg

Još jedan brazilac, umereno konzervativni pastoralac prebačen u kuriju, João Braz de Aviz


1247374537_0.jpg

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa, moj favorit ako Scherer ne prođe. Vrlo interesantan i sposoban tip, bivši profesor, vrlo mlad postao biskup, jako angažovan na pomoći sirotinji, zvanični predstavnik Vatikana za pregovore sa svetskom bankom, imao petlju da poruči honduraškom diktatoru Zelayi da ne pokušava da se vrati na vlast jer ga crkva neće podržati i biće krvi. Uz sve to distanciran od teorije oslobođenja što je jako važno za dobijanje podrške u Vatikanu koji je alergičan na sve što miriše na marksizam u crkvi.

I još jedan, moj intimni favorit. Papa sa bradom (a nije Amfilohije)

101306Churchnl07.jpg

Sean Patrick O'Malley, nadbiskup Bostona. Rođen 1944. negde u Midwestu, već sa 40 godina postao biskup, šetalo ga gde je gadno i gde je trebalo raditi sa ljudima. Kao mlad pop držao centre za sirotinju u Washingtonu. Moj prijatelj koji ga je tamo upoznao govori sve najbolje o njemu. Odlično govori španski i portugalski, bez naglaska, a i italijanski. Kažu da je odličan komunikator iako ne sedi povazdan na svim mrežama i gadžetima. Uliva poverenje toliko da bi mnogi mogli da zanemare činjenicu da je Amerikanac. Jedino što bi mu se moglo uzeti za nedostatak je što pripada redu franjevaca kapucina a oni nikad do sada nisu dali papu.

Biće dodataka i apdejta u komentarima.

Cardinal-Bishop-Priest-Habits-Vert.jpg 

photo_1362394478648-2-0.jpg
kn756511gammarelli.jpg


Drage blogerke, unapred vas upozoravam da ovaj nema nikakve šanse!

29mswzp.jpg

 Ali zato kad izaberu papesu:

Decolletees%20modello%20Malone%20in%20vernice%20rossa%20con%20tacchi%20di%2010%20cm.jpg


 

 



Komentari (269)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

background noise background noise 07:50 13.03.2013

Dobro jutro

Dal'sam dobro poranio da bidem prvi?
background noise background noise 07:52 13.03.2013

Re: Dobro jutro

Vi'š čuda, jesam, a još sam i pročit'o . . . ne znam šta da ti kažem, a crnac ništa?

krkar krkar 08:02 13.03.2013

Re: Dobro jutro

ne znam šta da ti kažem, a crnac ništa?


Kakav si to čovek, brineš za tamo nekog crnca - a naš Risto???


background noise background noise 08:17 14.03.2013

Re: Dobro jutro

Veće je Ristovo poslanje
loader loader 08:12 13.03.2013

Mrs i roze vino



Mislilo se da je stvar oko izbora novog pape zamršena...
ali
tek nakon ovog bloga
još je zamršenija
arianna arianna 09:11 13.03.2013

Re: Mrs i roze vino

Mislilo se da je stvar oko izbora novog pape zamršena...




nekima je i zabavno



extra su one ženske crvene cipelice
krkar krkar 09:24 13.03.2013

Re: Mrs i roze vino

extra su one ženske crvene cipelice





klik23 klik23 11:46 13.03.2013

Re: Mrs i roze vino

Ova druga slika je pravo kardinalsko uzbuđenje,
zbog dileme,
da su one sive cipelice muška varijanta, a one desno "ženska"


krkar krkar 13:29 13.03.2013

Re: Mrs i roze vino

Oh, cipelica ima svakaki'. Ajd sad da čovek samog sebe upita ko je ove nosio?

krkar krkar 14:19 13.03.2013

Re: Mrs i roze vino

cipelica ima svakaki'


Evo linka na cipelice razne.

Samo da vidite kaki sve ima!







A ove će novi Rara prvo da obuje:



Napravljene su u 3 veličine pa će morati da se udene u S, M ili L, koliki god bili, i da se strpi prvih dana dok ga ne izmere i naprave po meri.
loader loader 08:35 14.03.2013

Re: Mrs i roze vino

3 veličine pa će morati da se udene u S, M ili L, ..

A nema ono XX , XL , ili XXX ?


edit Čestitka za VIP.
Da ne duljimo - zasluženo

escherichije_colic escherichije_colic 11:24 14.03.2013

Re: Mrs i roze vino

U čemu je fora sa tim crvenim cipelicama? Ne kontam ...

edit- Gugleta razjasnio ...
krkar krkar 11:29 14.03.2013

Re: Mrs i roze vino

U čemu je fora sa tim crvenim cipelicama? Ne kontam ...


Pa da ga ne zgaze negde noću na pešačkom


4krofnica 4krofnica 08:50 13.03.2013

papabile


<Choose your own pope>
meni je ispao onaj tamnoputi konzervativac, Robert Sarah. baš je simpa.

ovo je zabavno:
(ne propustiti video na kraju:),
THE VATICAN IS THE LANDLORD OF THE BIGGEST GAY BATHHOUSE IN EUROPE
:)) prešs.

bocvena bocvena 08:57 13.03.2013

Naklon, Krkare!

Uspeo si da me zainteresuješ da pročitam ovako dugačak blog o nečemu što me uopšte ne zanima. I to još da predstaviš kao triler.

Dođe mi da odem u prvu kladionicu i uložim neku kintu:)))
(nadam se da su tvoji izvori informacija pouzdani, nisam dovoljno bogata da izgubim:)

E sad od tih 115 neki moraju da otpadnu odmah, po raznim kriterijima. Neko je jednostavno previše glup, drugi je ružan, čkiljav, nume da priča na jezici razni, treći premator, četvrti poznata prznica, peti kurvar, šesti lopov, sedmi voli da popije... Ček' ne ostade ni jedan!



EDIT: joj što je zabavno ovo Krofnice! Meni ispade Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa.
alselone alselone 09:06 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Uspeo si da me zainteresuješ da pročitam ovako dugačak blog o nečemu što me uopšte ne zanima. I to još da predstaviš kao triler.


'Vako i ja mislim. Izbor pape me zanima ko lanjski sneg, al' je Krkar to predstavio denbraunovski.

Na osnovu kratkog pregleda voleo bih da bude izabran Sean Patrick.

krkar krkar 09:14 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Dođe mi da odem u prvu kladionicu i uložim neku kintu:)))
(nadam se da su tvoji izvori informacija pouzdani, nisam dovoljno bogata da izgubim:)


Evo pa proveri


Ja se ne kladim ali recimo kod Paddy Power su ovako kotirani:

Scola 1:2,75
Scherer 1:3,75
Turkson 1:4,75
Ouellet 1:9
O'Malley 1:10
Bertone 1:12
Schonborn 1:14
Tagle 1:16
Erdo, Sandri i Dolan 1:20
itd
cassiopeia cassiopeia 10:29 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Meni ispade Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa.


I meni :)

Odličan blog. Ko bi rekao da izbor Pape može biti tako uzbudljiv :)
bocvena bocvena 11:38 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Parametri koje ubacuješ govore više o tebi (i tvojim ubeđenjima) nego o samim kandidatima. Nije ni čudo što se nama poklopio:)

Kaži mi kog papu biraš, reći ću ti kakav si!
antioksidant antioksidant 11:41 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!


Kaži mi kog papu biraš, reći ću ti kakav si!

favorit
brat rastafara
cassiopeia cassiopeia 11:50 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Parametri koje ubacuješ govore više o tebi (i tvojim ubeđenjima) nego o samim kandidatima. Nije ni čudo što se nama poklopio:)


Znaš me tico
reanimator reanimator 12:04 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

favorit
brat rastafara

Mojne, ovaj će da istripuje neposrednu opasnost i da naloži svetske moćnike da napadnemo Mars
antioksidant antioksidant 12:12 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

i da naloži svetske moćnike

mislis jeremica?
krkar krkar 13:47 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Bogme se ova kladionica menja ohoho!

Evo sad na istom Paddy Power:



Cardinal Peter Turkson (Ghana) 2/1

Archbishop Angelo Scola (Italy) 3/1

Cardinal Odilo Scherer (Brazil) 9/2

Cardinal Marc Ouellet (Canada) 7/1

Cardinal Christoph Schonborn (Austria) 10/1

Cardinal Gianfranco Ravasi (Italy) 20/1

Cardinal Luis Antonio Tagle (Philippines) 20/1

Cardinal Tarcisio Bertone (Italy) 20/1

Cardinal Sean O'Malley (United States) 20/1

Cardinal Timothy Dolan (United States) 20/1

Cardinal Peter Erdo (Hungary) 25/1

Cardinal Leonardo Sandri (Argentina) 33/1

Cardinal Philippe Barbarin (France) 40/1

Cardinal Thomas Collins (Canada) 50/1

Cardinal Jorge Mario Bergoglio (Argentina) 50/1

Cardinal Joao Braz de Aviz (Brazil) 50/1

Cardinal Angelo Bagnasco (Italy) 50/1

Cardinal Wilfrid Napier (South Africa) 50/1

Cardinal Oscar Rodriguez Maradiaga (Honduras) 50/1


Nešto nisam pametan na osnovu čega ovo menjaju. Jedna stvar je sigurna - nema nikakvih insajderskih informacija, to je toliko nemoguće da je nemoguće i nekom tehnički veštijem i okretnijem nego što su većinom tehnološki nepismene dedice prosečne starosti 71 godinu i 9 meseci kojima uglavnom kojekakvi pomoćnici pritiskaju dugmiće razne.

Dakle, postoje 2 varijante. Jedna je da razni kladioničari čitaju novine i blogove raznoraznih vatikanista i poznavalaca i na osnovu ovakvih predviđanja i obrazloženja i algoritama sa puno if A then NOT B... pa onda menjaju koeficijente.

A možbit i da imaju neki algoritam k'o recimo Ryanair koji na osnovu broja prodatih sedišta i brzine kojom se prodaju menja cenu sedišta na pojedinom letu. Pa da tako i ovde ako krene gomila uplata odjednom na nekoga - krene da se menja koeficijent. Nabolje ili nagore, ne bih umeo da smozgam, džebga, ne bavim se nikakvom vrstom klađenja.

Al' mislim da Paddy Power greši, šinko, mnogo greši! Dati Turksonu 1:2 i Scoli 1:3,33 a da je Scherer na samo 1:4,5 i koješta još.

Ajd baš ćemo da vidimo kako se ovo menja dalje.

reanimator reanimator 13:56 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Jedna stvar je sigurna - nema nikakvih insajderskih informacija

Kako za koga
Vai Scola
krkar krkar 14:04 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

brat rastafara


Nijedan od braće rastafarijanaca nema šanse, iako je ovaj Totunkal vrlo slikovit i kažu cool lik.

Mada, nikad ne reci nikad, dvaput u prošlom veku jedan rastafarijanac, Krikor Bedros XV Agađanjan, (კრიკორ ბედროს აგაჯანიანი ili Գրիգոր Պետրոս ԺԵ. Աղաճանեան), poglavar jermenske katoličke crkve i cilicijski patrijarh, a da stvar bude komplikovanija rođen u Gruziji... elem bradonja je dvaput bio jako, jako blizu, posebno 1958. i falilo mu je manje od 10 glasova.



Dakle iako je nepisano pravilo da ne može nijedan iz ne-mejnstrim crkava, opet ima i izuzetaka, njega su u Rimu dobro znali (opet kurijina posla, muvanja i mešetarenja...) i bilo je za dlaku. Tad izabraše onog dobrog debelog dedicu... koji im je dupe pomerio kao niko u 350 godina!

Tako da teoretski nije ni za Rista Sotonu sve izgubljeno!

libkonz libkonz 14:14 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Cardinal Peter Turkson (Ghana) 2/1

Crni Papa? Zar Nostradamus nije prorekao da posle njega dolazi Armagedon?
A ne valja ni da bude iz Rima, jer po nekom drugom proroku, opet dolazi kraj sveta. link
Nego, da se mi nadamo da će da pobedi neko od ovih preko bare, da možemo mirno da spavamo
reanimator reanimator 14:33 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

mislis jeremica

Jok, taj čeka svoj trenutak da bude novi papa.
Već vidim beli dim...Servant of God, Pope Spongia :)
antioksidant antioksidant 14:45 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

Pope Spongia :)

Goran Vučković Goran Vučković 15:37 13.03.2013

Re: Naklon, Krkare!

A možbit i da imaju neki algoritam k'o recimo Ryanair koji na osnovu broja prodatih sedišta i brzine kojom se prodaju menja cenu sedišta na pojedinom letu. Pa da tako i ovde ako krene gomila uplata odjednom na nekoga - krene da se menja koeficijent. Nabolje ili nagore, ne bih umeo da smozgam, džebga, ne bavim se nikakvom vrstom klađenja.

How the bookmaker makes money balancing their book, part 1 <<< ovo je link
libkonz libkonz 09:06 13.03.2013

eh, što nismo katolici

pa da pošaljemo Jeremića, on bi sigurno pobedio.

ps Volim ovakve tekstove na blogu, preporuka.
edit: čitajući dalje vidim da ne mora da bude katolik, zanimljivo.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:28 13.03.2013

Re: eh, što nismo katolici

libkonz
pa da pošaljemo Jeremića, on bi sigurno pobedio.

ps Volim ovakve tekstove na blogu, preporuka.
edit: čitajući dalje vidim da ne mora da bude katolik, zanimljivo.


E ako to uspeš da objasniš ovima ispred prodavnice, uz pivo...
krkar krkar 14:20 13.03.2013

Re: eh, što nismo katolici

pa da pošaljemo Jeremića, on bi sigurno pobedio.


On je već na funkciji predsednika sveta a to je iznad pape.
NNN NNN 14:39 13.03.2013

Zaludan pop i goveda krsti

čitajući dalje vidim da ne mora da bude katolik
Otuda i izreka
"veći katolik od pape"


loader loader 08:39 14.03.2013

Re: eh, što nismo katolici

čitajući dalje vidim da ne mora da bude katolik, zanimljivo.

Opak pluralizam. Jedino što u praksi uvek bude izabran katolik
Dakle, kandidat ne mora da bude katolik. Ali papa mora


zovitemegrunf zovitemegrunf 18:13 14.03.2013

Re: eh, što nismo katolici

loader
čitajući dalje vidim da ne mora da bude katolik, zanimljivo.

Opak pluralizam. Jedino što u praksi uvek bude izabran katolik
Dakle, kandidat ne mora da bude katolik. Ali papa mora




Pamtim pricicu vezanu za Kocu Popovica. Navodno, Koca se skolovao u nekoj skoli koju su drzali jezuiti i ostavio je takav utisak da su ucitelji rekli, odprilike, da steta sto je pogresne vere, materjal je za papu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:59 16.03.2013

Re: eh, što nismo katolici

krkar
pa da pošaljemo Jeremića, on bi sigurno pobedio.


On je već na funkciji predsednika sveta a to je iznad pape.


Ne umanjujmo: predsednika svetova.
janeznam janeznam 09:11 13.03.2013

.

moji od par kilometara susedi mađari raspalili po svojim vestima da je njihov zemljak, ne znam koji je to , ultramegagiga favorit. ko je taj purpurni tip?



krkar krkar 09:20 13.03.2013

Re: .

moji od par kilometara susedi mađari raspalili po svojim vestima da je njihov zemljak, ne znam koji je to , ultramegagiga favorit. ko je taj purpurni tip?


Dosadni pravnik, tip Koštunice.

Nažalost ako se svi koji su nešto potroše i ako bi se išlo na najniži zajednički sadržalac - imao bi šanse baš zato što je bezličan. Mada je to po meni na dugom štapu.

janeznam janeznam 09:54 13.03.2013

Re: .

imao bi šanse baš zato što je bezličan.


upravo ta bezlicnost je odlican materijal za vajanje figure .

a to je univerzalno - potrebna osobenost svih danasnjih kandidata svih mogucih izbora.

osim za izbor mis...
krkar krkar 14:24 13.03.2013

Re: .

a to je univerzalno - potrebna osobenost svih danasnjih kandidata svih mogucih izbora.


Znam, al zamisli papu koji sve jezike govori sa mađarskim naglaskom!

To ni pakistanske mule ne bi rimokatoličkoj crkvi poželele!

Poljak, Nemac pa Mađar! Izumrlo bi hrišćanstvo kol'ko o'ma!
bubamarac bubamarac 09:23 13.03.2013

na prvi pogled

Tipujem na ovog jedinog bez naocara ili na ovog iznad sto lici na Tudjmana.
ephemeris ephemeris 09:26 13.03.2013

Insajder...

krkar krkar 09:29 13.03.2013

Re: Insajder...


Nije tako dobar film. U jednom trenutku se izgubi i ne znaš šta je glavna nit.
expolicajac expolicajac 09:28 13.03.2013

Ja bih

Onog Franjevca, pa da imamo koga da optužujemo da su nam upravo oni sve smestili. Ali puste želje.
krkar krkar 09:33 13.03.2013

Re: Ja bih

Onog Franjevca, pa da imamo koga da optužujemo da su nam upravo oni sve smestili.


Zar bi braću pravoslavce (doduše katoličke vere) optužio?



Eh, ta bezbožnička komunistička propaganda!
expolicajac expolicajac 09:52 13.03.2013

Re: Ja bih

krkar
Onog Franjevca, pa da imamo koga da optužujemo da su nam upravo oni sve smestili.


Zar bi braću pravoslavce (doduše katoličke vere) optužio?



Eh, ta bezbožnička komunistička propaganda!

El ovo na slici Bata Dikić ili mene to pandursko oko vara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:37 13.03.2013

Re: Ja bih

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:55 13.03.2013

Re: Ja bih

Da nije slučajno taj crni, što brine za dim, izaslanik Onostranog, a koji bi da utiče na izbor?

A, moguće da je to i g. Maksimilijan.

krkar krkar 15:46 13.03.2013

Re: Ja bih

Da nije slučajno taj crni, što brine za dim, izaslanik Onostranog, a koji bi da utiče na izbor?


Taj dim je mnogo ozbiljnija stvar nego što se misli.



Na konklavama 1978, ni kad su izabrali Lučanija ni kad su izabrali Vojtilu nije se znalo je li dim crn ili beo, bila konfuzija. I tada su imali neke hemikalije ali to je bilo nešto iz kućne radinosti, neki monsinjor iz kurije im'o bratanca koji ima onaj set iz hemije pa će on...

E onda 2005. odluče da ne improvizuju nego neke kao ozbiljne hemičare nađu da im naprave Dodatak Za Beli Dim i Dodatak Za Crni Dim. I za svaki slučaj odluče da po prvi put kad bude beli dim zvone i zvona, bilo zimsko doba, ako se izabere rara u popodnevnom glasanju (kao što je bio slučaj) već je mrak i ne mož' se prepoznati boja.

Uglavnom, dedice su prvo skoro spalili Đenku, nešto su zeznuli sa loženjem, otvaranjem furune i dodavanjem hemikalija, džebga, valjda su im objasnili unapred al' nisu mogli baš sve da ih drže na kursu 2 dana i da im daju da polažu Loženje furune i farbanje dima.

Tako ovi napuniše Sikstinsku dimom, skoro se pogušiše, skoro sjebaše tek restaurirane freske, srećom visok plafon pa se nisu pogušili.

E, al' nije to sve!

Kad su prvo otvorili vrata poručili po nekom od čauša zvonaru Svetog Petra da je papa izabran i da počne da zvoni.

Al' oćeš! Zvonar iskusni državni službenik, ne gubi mu se državna služba i beneficije (zaposlenici u Vatikanu imaju eksteritorijalnu pumpu gde se ne plaća porez nikakav, kad je bio litar dizela 1,20€ u Rimu tamo je bilo oko 40-45 centi! divota, uspeo 3-4x da se prošvercujem i natočim , pa radnje bez PDV, "vatikanske Berjoske" itd... Uglavnom zvonar iskusno traži napismeno "jeblotenapismenoceosvetčekadaobjavišdajeizabranpapa - jok! Nećetevimenezeznutid'izgubimslužbu.

Ovi skočili da zvone sami al' niko ne zna gde je Dugme (to je izgleda opšte mesto ta fascinacija kretena sa Crveno Dugme - a pojma nemaju gde bi moglo biti). Pristade Zvonar da pritisne dugme ako mu lično dekan kardinalskog kolegijuma kaže da zvoni, ne treba napismeno, ne treba zavodni pečat. A Dekan kao najvažniji čovek mora da pita papu pristaje li da bude papa i kako će sebi ime da nadene i u tom odsudnom trenutku zajebava ga tamo neki zvonar, ajtemoliću. Al' morali su da ga dovedu na noge zvonaru. (Pa sad vi vidite šta je Državni Službenik, posebno ranga domara i kafe kuvarice i ko je Rari stvarni šef!!!).

E ovog puta su sve naučno proračunali, kupili su novu furunu i udenuli je pored one iz 1939.



Pa će sad u levoj, novoj, da se spaljuju listići a u desnu će samo da se ubaci mešavina samogoreća za Dim Potrebne Boje. I tako kao, šatro, valjda, nadaju se... neće da se poguše i spale Vatikan do temelja.


krkar krkar 22:34 13.03.2013

Re: Ja bih

Pošto smo danas već dvaput imali Maratonce ovde - a zna se da nema dva bez tri:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:03 13.03.2013

Re: Ja bih

krkar
Pantelija

Au, bog te mazo, baš liče! A ako i novi papa voli moče, to je reinkarnacija bez sumnje.
arcins arcins 09:43 13.03.2013

Odlazak

Ma mani izbor, nego nam reci zasto nas je napaceni brat iznenada napustio.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:59 13.03.2013

Zašto papa nosi crvene cipele?

Tu i tamo mediji su Racingera sumnjičili da je homoseksualac, jer nosi crvene cipele. Možda je zbog toga njegov lični sekretar Georg Gensvajn nedavno u Nemačkoj objavio knjigu pod naslovom "Warum trägt der Papst rote Schuhe?".



Crvene cipele su obavezni deo garderobe svih papa već petnaestak vekova, a ta tradicija datira iz vremena Vizantijskog carstva u kome je bilo dozvoljeno da samo tri osobe mogu nositi cipele u toj boji: car, carica i papa.



Ove i druge crvene cipele Racingeru je radio rimski obućar Antonije Arellan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Crvene cipele su obavezni deo garderobe svih papa već petnaestak vekova, a ta tradicija datira iz vremena Vizantijskog carstva u kome je bilo dozvoljeno da samo tri osobe mogu nositi cipele u toj boji: car, carica i papa.

I da se potpisuju crvenim mastilom.
krkar krkar 14:55 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Crvene cipele su obavezni deo garderobe svih papa već petnaestak vekova, a ta tradicija datira iz vremena Vizantijskog carstva u kome je bilo dozvoljeno da samo tri osobe mogu nositi cipele u toj boji: car, carica i papa.


Nije baš tako jednostavno. Bilo je i crvenih i necrvenih, jedno vreme u prošlom veku crvene su bile praktično izumrle pa ih je pomalo vratio Vojtila, ponekad, iako je on najviše nosio braon.



A Racinger je, lola seoska, bio jedan tako pomalo arhaičan tip, k'o da se druži sa Koštunicom i Matijom Bečkovičem. Pa je vratio crvene cipele u svakoj prilici, jednu kapu, camauro, koja se dugo nije koristila, pa jedan kratki ogrtač od krzna na koji su takođe svi bili zaboravili...



[url=http://www.adriano-stefanelli.it/index.php][/url]
Ove i druge crvene cipele Racingeru je radio rimski obućar Antonije Arellan.



Moram da te ispravim i dopunim. Radili su razni i nema nekog pravila ko oblači i obuva pape iako postoji određen, vrlo mali, broj kuća u Rimu koji oblače popove raznih fela pa i Raru. Najpoznatija je Gammarelli



koji postoji nešto 100+ godina i čije ruho od poslednjih 9 papa nije nosio samo Pije XII čija je aristokratska porodica imala svog šnajdera koji je šio i papsko.



Inače imam jedan Gammarelli svileni šal

Od sada aktivnih obućara sigurno najviše crvenih gilja napravio je sadašnji zvanični papski obućar, iz Novare (Corso Cavour 14, +39-0321-36344) koji je radio za Vojtilu i Racingera.





Arellano je zvanični obućar za održavanje i popravku papske obuće iako je u prošlosti pravio papske cipele, npr. za Pavla VI.

Ima ceo spisak papskih šustera na onom linku koji sam postavio cipelskom.

Inače, Rara nikad nije nosio Pradu. Al xhaba demantuje kad svi znaju bolje...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:05 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Vidi se da poznaješ ne samo suštinu, već i detalje, kao da si bio dopisnik CNN iz Vatikana.

Nego, očekivao sam da ćeš, kao izvrsni poznavalac vina, napisati koju i o vrsti Isusove krvi kojom sveti oci pričešćuju klir, (koliko mi je poznato kod rimokatolika laici na pričešću dobijaju samo Isusovo telo, ne i krv). Posebno bi bilo interesantno da saznamo koje se vino za papskom trpezom služi na velike blagdane,
krkar krkar 16:01 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Nego, očekivao sam da ćeš, kao izvrsni poznavalac vina, napisati koju i o vrsti Isusove krvi kojom sveti oci pričešćuju klir, (koliko mi je poznato kod rimokatolika laici na pričešću dobijaju samo Isusovo telo, ne i krv). Posebno bi bilo interesantno da saznamo koje se vino za papskom trpezom služi na velike blagdane,


Uvek najbolje ali nema nikakvog pravila.

Što veći crkveni čin i što važnija biskupija - to bolje vino.

I ne daje se narodu, u pravu si.

Za Vojtilu kažu da nije preterano mario za vino. Em Poljak, em formiran za vreme rata i socijalizma. Voleo je crno pivo. A za Racingera se pričalo da voli čašu dobrog vina ali ništa više od toga ne znam.
Jukie Jukie 19:13 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Jelica Greganović
I da se potpisuju crvenim mastilom.

Kao u knjizi "Tajno društvo PGC" gde je glavni lik morao da napiše sastav "Zašto više volim da pišem crvenim mastilom"
zilikaka zilikaka 19:19 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

A Racinger je, lola seoska, bio jedan tako pomalo arhaičan tip, k'o da se druži sa Koštunicom i Matijom Bečkovičem. Pa je vratio crvene cipele u svakoj prilici, jednu kapu, camauro, koja se dugo nije koristila, pa jedan kratki ogrtač od krzna na koji su takođe svi bili zaboravili...


Negde su ovih dana rekli da njemu ostaje titula Vaša Svetosti, mislim da ne može da nosi tu kapicu ali da svakako ne može više da nosi crvene cipele.
Nego, ja tipujem na jednog od (vrlo) neočekivanih.
Ne umem da objasnim zašto, al eto.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Grofu mnogo bolje stoji Prada.

krkar krkar 21:53 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Nego, ja tipujem na jednog od (vrlo) neočekivanih.


Pa, pogodila si.

A Bivši Rara (to mu je titula, Papa Emeritus) zaista nemere da nosi više crvene cipelice.
krkar krkar 21:55 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Jelica Greganović
Grofu mnogo bolje stoji Prada.



Glede Prade



Mada, imam dvoje Prada naočara, vrhunske!
zilikaka zilikaka 23:46 13.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Nego, ja tipujem na jednog od (vrlo) neočekivanih.


Pa, pogodila si.


Nije da mi se (prilično često) ne dešava, al ima tu podosta logičnog.
Presedan (povlačenje živog Pape sa funkcije) se najbolje rešava (novim) presedanom.

Inače, ne igram loto. Tu ne radi talenat.
ranoranilica ranoranilica 19:53 14.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Vojislav Stojković
Vidi se da poznaješ ne samo suštinu, već i detalje, kao da si bio dopisnik CNN iz Vatikana.

Nego, očekivao sam da ćeš, kao izvrsni poznavalac vina, napisati koju i o vrsti Isusove krvi kojom sveti oci pričešćuju klir, (koliko mi je poznato kod rimokatolika laici na pričešću dobijaju samo Isusovo telo, ne i krv). Posebno bi bilo interesantno da saznamo koje se vino za papskom trpezom služi na velike blagdane,


Vatikan se snabdeva vrhunskim vinima marke Barolo.
Slučajno poznajem jednog tehnologa iz dotične firme,
od koga sam to čula.
krkar krkar 23:37 14.03.2013

Re: Zašto papa nosi crvene cipele?

Vatikan se snabdeva vrhunskim vinima marke Barolo.


Bogme je vrhunski izbor!
reanimator reanimator 10:15 13.03.2013

...

Angelo Scola, do pobede!
NNN NNN 14:53 13.03.2013

Re: ...

krkar krkar 15:15 13.03.2013

Re: ...


Molim da se na mom blogu ne postavljaju fuzbaljeri, posebno ne ove italijanske seljačine, najposebnije fašisti iz Lazia, najnajposebnije onaj pederčić kostolomac sa brčićima treći od kraja, pre Buffona, zaboravimuime.

Al' kad smo već kod operetnih nacija i operetnih himni - ti Italija i Italijani zaista nose šnjur! Al' mora cela verzija da se svira, sa uvodom i oba prelaza!

Inače do pre neku godinu ovo uopšte nije bila zvanična himna, sve su se kao dogovarali da neku lepšu, bolju i stariju izmisle



Može i ovako:

zilikaka zilikaka 19:27 13.03.2013

Re: ...

Al' kad smo već kod operetnih nacija i operetnih himni - ti Italija i Italijani zaista nose šnjur!


Za to ih ne diraj!
Nema mnogo naroda koji gaje kult pevanja, a oni su svakako prvi.

I vole i umeju.

Mogu da pevaju šta oće.
krkar krkar 21:56 13.03.2013

Re: ...

Za to ih ne diraj!
Nema mnogo naroda koji gaje kult pevanja, a oni su svakako prvi.

I vole i umeju.

Mogu da pevaju šta oće.


Prihvata se.

Ma umeju oni svašta, samo što su smešni onako.

NNN NNN 10:22 14.03.2013

Re: ...

da se na mom blogu ne postavljaju fuzbaljeri


ne moš bez fudbala:
Novi papa navijač San Lorenca

Ps. izgleda da je dobar ovaj 2u1 rara (em talijan, em Južnoamerikanac);
i ja u Argentini navijam za San Lorenco
krkar krkar 10:26 14.03.2013

Re: ...

ne moš bez fudbala:


Fudbal ću još i da podnesem ali fudbalere - ne dolazi u obzir.

Sad što se i papa zaluđuje tim trčanjem za naduvanom mešinom... džebga.
tasadebeli tasadebeli 12:55 16.03.2013

Re: ...

zilikaka
Al' kad smo već kod operetnih nacija i operetnih himni - ti Italija i Italijani zaista nose šnjur!


Za to ih ne diraj!
Nema mnogo naroda koji gaje kult pevanja, a oni su svakako prvi.

I vole i umeju.

Mogu da pevaju šta oće.


Тачно! То је зато што су сви провели по три године на Шибојген конзерваторијуму. Пустили су их мало раније због доброг владања. А ови са југа Италије, Наполитанци, Калабрези и Сицилијанци, били су увек уписивани на буџет због свог социјалног статуса...


krkar krkar 14:44 16.03.2013

Re: ...

tasadebeli


Тачно! То је зато што су сви провели по три године на Шибојген конзерваторијуму. Пустили су их мало раније због доброг владања. А ови са југа Италије, Наполитанци, Калабрези и Сицилијанци, били су увек уписивани на буџет због свог социјалног статуса...




Mislim da si najebao sad al' tako ti i treba kad ne znaš s koga se kačiš!!

Inače si okačio jednog od najboljih, najgenijalnijih i najuticajnijih italijanskih autora ikad. Nenadmašni Renato Carosone!!!

Moram da se pohvalim da sam imao prilike da upoznam čak dvojicu članova iz ovog orkestra. Šefa i bubnjara.

U to ime: čuveni Gege' Di Giacomo


zilikaka zilikaka 15:41 16.03.2013

Re: ...

Тачно! То је зато што су сви провели по три године на Шибојген конзерваторијуму. Пустили су их мало раније због доброг владања. А ови са југа Италије, Наполитанци, Калабрези и Сицилијанци, били су увек уписивани на буџет због свог социјалног статуса...

Taso, da mi nisi drag i simpatičan, a kolko si me za srce ujeo, ja bih sad reagovala najmanje ovako:
E, al pošto imam i nešto kredita kod tebe, a trebaćeš mi još, bolje samo da tu izjavu protumačim kao totalno odsustvo muzikalnosti u tebi.

Naš ono, kad je Bog delio...

Ono, nije da te ne razumem. Jednako toliko dobro meni ide likovna umetnost.
I jednako se toliko doznajem.

mirelarado mirelarado 17:12 16.03.2013

Re: ...

Inače si okačio jednog od najboljih, najgenijalnijih i najuticajnijih italijanskih autora ikad. Nenadmašni Renato Carosone!!!





tasadebeli tasadebeli 18:16 16.03.2013

Re: ...

krkar


zilikaka






Имам и ја кума!
krkar krkar 19:05 16.03.2013

Re: ...


Jedna od pesama u kojima se najbolje vidi karakter svakog pevača.

Evo, na primer Modugno (mislim da je on prvi pevao):



Massimo Ranieri:



antioksidant antioksidant 10:28 13.03.2013

.

Jedini formalni uslov je da onaj koji se predlaže i za koga se glasa bude muškarac kršten vodom

значи није фора да могу да изаберу тадића?

а ако нађу доказе да је мушко и јеремића?
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:29 13.03.2013

Re: .

antioksidant
Jedini formalni uslov je da onaj koji se predlaže i za koga se glasa bude muškarac kršten vodom

значи није фора да могу да изаберу тадића?

а ако нађу доказе да је мушко и јеремића?


Kod Jeremića bi jedino teološki argumenti mogli da pomognu. Veruj, ne sumnjaj, ne pitaj.
mlekac mlekac 10:40 13.03.2013

Bravo majstore!

Mislim, gledala ja Bordzije, jasno mi bilo da je to mnogo zapetljan biznis, ali ti si nam, iskreno, tako lepo pojasnio celu zavrzlamu, da je to za svaku pohvalu. (I za VIP, cisto da dodam)

Usput, meni na onom krofnicinom ispao Roger Michael Mahony, mada, ti rece da je tesko moguce da ce biti Amer.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:36 13.03.2013

...

Iako među govornicima nemačkog ima nekoliko dobrih (ne i idealnih) kandidata, kao npr. Bečlija Schonborn kojem je najveća mana slabo zdravlje iako je relativno mlad (po merilima tog čilagerskog kluba), potpuno je sigurno da posle Racija nijedan Nemac/Austrijanac/Švajcarac nema šta da traži.


Nece Schönborn - ne da mu mama (92 godine):
"Christoph wäre den Gemeinheiten im Vatikan nicht gewachsen. Ihm reichen die Intrigen in Wien".

A sin mamu i zaplaseno mu stado umiruje:"Regt's euch nicht auf, ich werde bestimmt nicht Papst".

Mada opet: „Mein Herz ist in Wien, mein Herz ist in Österreich – aber natürlich auch bei der ganzen Kirche.“

--------------
Kad smo vec kod popova, nadam se da Porfirije nece uspeti da zatvori 'Na kraj sveta'.
LINK >>> http://www.dnevnik.rs/drustvo/monasi-hoce-da-budu-i-birtasi
krkar krkar 16:04 13.03.2013

Re: ...

nadam se da Porfirije nece uspeti da zatvori 'Na kraj sveta'.


Jebga, teli ste kapitalizam i demokratiju.

Njihovo je - mogu da daju kome hoće u najam. Ili da ne daju nikome.

Ta socijalistička percepcija "nije pošteno" je smešna. Meni su najbolji ovi maoisti kvazidemokratskog usmerenja koji kao pišu peticije, valjda će da legnu na kolski put da spreče Porfirijeve čeze duđu???
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 13.03.2013

E...

Da reformiše vatikansku banku IOR koja je u buli ali je još veći problem što je izgubila poverenje i niko neće sa njom da ima posla.

to ćemo da gledamo...i da se načekamo.
krkar krkar 14:11 13.03.2013

Re: E...

to ćemo da gledamo...i da se načekamo.


Čekaj, prvo gledamo odžak.

Očekivano, u podne crn dim.

Al' bar je lepo crn, ovog puta su dobro udesili furunu i hemikalije. 2005. nije moglo da se pogodi crn li je, bel li je, nešto tanko i šućmurasto bilo...

margos margos 14:47 13.03.2013

Re: E...

Konzervativni kurijalni Argentinac Leonardo Sandri;

Nakon podrobne analize tvog teksta, tipujem na ovog.

:)
kakapo kakapo 17:00 13.03.2013

Re: E...

margos
Konzervativni kurijalni Argentinac Leonardo Sandri;

Nakon podrobne analize tvog teksta, tipujem na ovog.

:)

Meni isto ispade Sandri, tamo u krofnicinom proročištu. Ovo je sto puta bolje od Evrovizije.
mlekac mlekac 17:06 13.03.2013

Re: E...

kakapo
margos
Konzervativni kurijalni Argentinac Leonardo Sandri;

Nakon podrobne analize tvog teksta, tipujem na ovog.

:)

Meni isto ispade Sandri, tamo u krofnicinom proročištu. Ovo je sto puta bolje od Evrovizije.

Zanimljiviji kandidati!
krkar krkar 17:08 13.03.2013

Re: E...

i da se načekamo


Nećemo se toliko ni načekati. Više ih je pogodilo ukidanje platnog prometa (na vatikanskim bankomatima više ne možeš da dižeš ojre, ne možeš ništa) nego sve druge mere.

Znaš li ti koja je to parica samo na provizije! 30000€ dnevno, skoro milionče mesečno, 11 meleona godišnje... malo li je?


bladerunner92 bladerunner92 14:27 13.03.2013

Meni

Meni ovaj Timothy Dolan deluje ko da cita Hustler na wc solji...






krkar krkar 16:20 13.03.2013

Re: Meni

Meni ovaj Timothy Dolan deluje ko da cita Hustler na wc solji...


Ako i čita - sigurno se naglas smeje i ne krije se.

Iako ja nisam klozetski čitač mislim da je to vrlo jaka demografska kategorija i ne treba potcenjivati njihovu snagu!

Bojan Budimac Bojan Budimac 17:39 13.03.2013

Re: Meni

krkar
Iako ja nisam klozetski čitač mislim da je to vrlo jaka demografska kategorija i ne treba potcenjivati njihovu snagu!

Šta podrazumevaš pod demografska kategorija?

Uzgred, jedini koga znam da je ugradio policu za knjige (i pepeljaru) u klozet je jedan naš zajednički prijatelj.
krkar krkar 17:41 13.03.2013

Re: Meni

Šta podrazumevaš pod demografska kategorija?


Znači grupa sa određenom zajedničkom karakteristikom.

Kladim se da su bar 30% odraslih muškaraca klozetski čitači. U mojoj porodici ja jedini nisam
bladerunner92 bladerunner92 20:23 13.03.2013

Re: Meni

Kad sam ga videla asocijacija mi je bila Narod protiv Larija Finta

Ako i čita - sigurno se naglas smeje i ne krije se.


zasto mislis tako?

kad sam malo razmislila cudi me da amerikanci do sada nisu i tu uzjahali,nije im zanimljivo da jedan papa bude amerikanac ili tu stvarno ne moze da se "lobira" (nisam uzela interes u obzir)?
I da, jel mislis da je nas poslednji patrijarh stvarno izabran lutrijom s obzirom da je ove godine proslava Milanskog edikta a on je eto iz Nisa?Meni je to malo sumnjivo

bladerunner92 bladerunner92 20:26 13.03.2013

Re: Meni

klozetski čitač mislim da je to vrlo jaka demografska kategorija

ozbiljna kategorija indeed , imam policu u toaletu sa gomilom SAT-a, Sveta kompjutera, Digitala i sl i protiv toga je nemoguce boriti se Ne citam ja , zmu)
vishnja92 vishnja92 14:40 13.03.2013

go,

Patrik, go!

super tekst, zahvaljujem :)
zilikaka zilikaka 16:16 13.03.2013

pretendent(i)

(ako vam opis na nešto liči - odma da izjavim da se ne kandidujem, uopšte nisam zainteresovan a i namćor sam težak).


Nismo rod, al ovaj pristup mi poznat.

Pre nekoliko godina, stigne nama jedan od onih mejlova sa tekstom:

Princ Čarls Liverpul i Papa
1981.godina
1. princ Charles se oženio
2. Liverpool postao prvak Evrope
3. umro Papa
2005. godina
1. princ Charles se oženio
2. Liverpool postao prvak Evrope
3. umro Papa
Pouka1: kad se princ odluči treći put oženiti, a Liverpool zaigra u
finalu
Lige šampiona, treba upozoriti Papu!...


Čitam ja, a iza leđa mi (tada možda osmogodišnji) naslednik.

-Mama, a ko je to Papa? (interesantno, za Čarsla i Liverpul nije pito, mada ni to garant nije znao)
-To je glavni, najglavniji os svih popova. Najglavniji u svetu.
-Najglavniji? U svetu? Ima samo jedan?
-Jeste, ima puno važnih ali ovaj je prvi i najglavniji. On živi u Italiji.
-Samo jedan u svetu? I on je umro?
-Pa nije bio samo jedan, nego kad jedan umre, onda neko drugi postane Papa?
-Pa 'oću i ja onda jednom postati Papa?


...ljubi ga majka skromnog.
Dugo posle smo ga interno nazivali naš Rara.





krkar krkar 16:24 13.03.2013

Re: pretendent(i)

1981.godina


Ovaj, nije 81. umro nijedan.

78. umrla dvojica - al 81. Vojtila bio vrlo živahan i u snazi i pentrao se po Alpima u xhemperu i gojzericama.

Za Liverpul pojma nemam
zilikaka zilikaka 16:31 13.03.2013

ima gorih

krkar
1981.godinaOvaj, nije 81. umro nijedan.78. umrla dvojica - al 81. Vojtila bio vrlo živahan i u snazi i pentrao se po Alpima u xhemperu i gojzericama.Za Liverpul pojma nemam


I bre kaki si, kad tebi jedan mašinac treba da objašnjava pesničke slobode.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana