Obrazovanje

Obrazovanje - spisak lepih želja

Krugolina Borup RSS / 21.03.2013. u 16:27

91151683.jpg

Nije mi jasno zašto se krajnje neodređeni spisak lepih želja naziva "planom". Nije mi jasno ni zašto se ispod naslova "Konkretni projekti i inicijative" ne nalazi ama baš ništa konkretno. Pa opet, imajući na umu da postoji kakva-takva šansa da nam se u jednoj od narednih vlada na mestu ministra prosvete nađe neko iz partije koja ovih dana za svoj prioritet proglašava obrazovanje, reših da se odazovem pozivu na javnu raspravu.

Dvanaest se "konkretnih projekata i inicijativa" nalazi u DS-ovom Planu za izlazak Srbije iz krize, a u petom poglavlju o obrazovanju (str. 31-38).

Treća tačka mi privlači pažnju:

*******

3. Prilagođavanje nastavnih sadržaja uzrastu učenika

Škola bez dopunske nastave. Obezbediti da učenici savladavaju količinu i kompleksnost gradiva primerene njihovom uzrastu, bez sistematskog pribegavanja privatnim časovima.

*******

Škola bez dopunske nastave jeste rešenje, ali ne za gore definisani problem. A bez dobro definisanog i analiziranog problema - nema ni kvalitetnih rešenja.

Suština problema jeste preopterećenost učenika, preopterećenost roditelja i preopterećenost nastavnika. Za tu preopterećenost nije neophodno kriv nastavni sadržaj, niti neprimerenost gradiva uzrastu. Suviše je taj problem kompleksan da bi se njegov uzrok tražio isključivo u tako uskim okvirima. Preopterećnost je posledica sadejstva više faktora, od kojih je jedan od najvažnijih: preveliki broj predmeta.

Već u prvom razredu osnovne škole, deca imaju 2 potpuno nepotrebna predmeta, rečju: veronauku/građansko i izborni predmet. Ukidanjem ta dva predmeta, deca bi se rasteretila za 2 časa nedeljno. Toliko bi vremena više imala da provedu sa svojom porodicom, da se druže i igraju sa svojim prijateljima ili bave nekim sportom.

Jedini razlog zbog koga imamo ta dva predmeta u našim školama jeste puko zadovoljavanje forme. Zakoni i pravilnici propisuju da učitelji moraju da imaju toliko i toliko časova neposrednog rada s decom, i onda se izmišljaju predmeti i dodaju časovi da bi u praksi uopšte bilo moguće da učitelji napabirče taj propisani broj časova.

Problem je, naravno, vrlo lako rešiv. Promeniti pravilnike, smanjiti broj obaveznih časova neposrednog rada s decom, a povećati broj sati provedenih u pripremi časova. S obzirom šta je učiteljima i nastavnicima birokratija sve natovarila na vrat, Bog sveti zna da im je to potrebno. Ne znam koji je genijalni mozak smislio da učitelji i nastavnici ZA SVAKI ČAS koji IKADA održe moraju POSEBNO da popune formular (obavezno kliknuti na link na kraju teksta, garantovano ćete se dobro provesti), i apelujem da se što pre prosvetari oslobode tog krajnje nepotrebnog domaćeg zadatka.

Jedini razlog zbog koga ti formulari uopšte postoje jeste da inspekcija ima u šta pogledati kada u školu dođe. Inspekcija, inače, kada u školu dođe, ič ne mari za stvarno stanje stvari. Jedino je zanima šta je na papirima. A Bog sveti zna da to što na papirima piše u 90% slučajeva veze nema s onim što se u praksi dešava. Kako na ovim papirima koji predstavljaju, kaobajagi, pripremu za čas, tako i u svim ostalim papirima koje škola ima obavezu proizvesti: Školski program; Izveštaj o radu u prošloj godini; Plan rada za sledeću godinu; Izveštaji o radu stručnih saradnika; Plan rada stručnih saradnika; Izveštaji o radu timova; Plan rada timova; Razvojn plan; Izveštaji o sprovođenju razvojnog plana; Izveštaji o radu razrednih veća; Planovi o radu razrednih veća... da navedem tek nekolicinu.

Ekološka svest u našim školama trebalo bi da se počne razvijati od ove tačke - SPASITE DRVO! Ukinite sve ove nepotrebne papire, pobogu!

Inspekcija svoj posao treba da zasniva na posećivanju časova, razgovoru s nastavnicima, DECOM I RODITELJIMA (što se skoro nikad ne dešava, ili se telediriguju tri i po podobna roditelja i podobna deteta da sa njima razgovaraju), a ne na papirima.

Što se tiče starijih razreda osnovne škole, deca definitivno imaju preveliki broj predmeta. Deca imaju i po 7 do 8 časova dnevno, i praktično od njih zahtevamo da rade više od nas odraslih. Em što se tokom tih silnih časova u školi od njih zahteva da imaju punu koncentraciju na gradivo, em im se još natovari da posao nose kući u vidu - domaćih zadataka i dodatnog učenja. Posle se pitamo što su nam deca frustrirana i nasilna?! Pucaju deca po svim šavovima, od njih se očekuje ono što se od odraslih ne očekuje - da osam sati provedu rintajući na poslu, a da potom kod kuće nastave da rade.

Naše školovanje se uporno drži formule: sva deca treba da uče sve predmete. Taj sadizam u svojoj najčistijoj formi pravda se potrebom da deca steknu široko obrazovanje, a da se pri tome odbacuje pomisao da se to može ostvariti i na neki drugi način, koji ne bi decu držao 7 do 8 časova dnevno u školi.

Formula je jasna, i na drugim mestima već oprobana: Propisati određeni broj obaveznih predmeta (maternji jezik, matematika, engleski jezik, prirodne nauke, društvene nauke, fizičko), i propisati određeni broj obaveznih izbornih predmeta (recimo: dva). Sve bi se to dalo spakovati u 5 časova dnevno, ako se nedeljno predmeti rasporede na (na primer):

- 4 časa maternjeg jezika

- 4 časa matematike

- 3 časa engleskog jezika

- 4 časa prirodnih nauka

- 4 časa društvenih nauka

- 3 časa fizičkog

- 1 čas prvog obaveznog izbornog predmeta

- 1 čas drugog obaveznog izbornog predmeta

- 1 čas razrednog starešine

Kao obavezne predmete ponuditi: drugi strani jezik i pojedinačne predmete sa naprednijim gradivom čije osnove inače uče u okviru objedinjenih obaveznih predmeta, rečju: geografiju, istoriju, fiziku, hemiju, biologiju, likovno, muzičko.

Za talentovanu i ambicioznu decu omogućiti da pored dva obavezna izborna predmeta, mogu da se opredele još za dva povrh toga, ali definitivno ograničiti taj broj na maksimum dva, ne bi li se deca zaštitila od preambicioznih roditelja. Kakvih ima, da se ne lažemo.

I pre nego što se čuvari socijalnog mira oglase zbog brige da će smanjenjem broja predmeta doći do otpuštanja velikog broja nastavnika da kažem - ne, to ne mora da se desi. Moguće je istovremeno postići kako rasterećenje dece, tako i održanje postojećeg broja nastavnika. Ključ je u smanjenju broja učenika po odeljenju.

Ne možemo - i ponavljam: ne možemo - od učitelja i nastavnika očekivati da u okviru školskih časova svoj deci znanje prenesu tako da deca ne moraju potom dodatno kod kuće da traže pomoć od roditelja ili u okviru privatnih časova, ukoliko se od učitelja i nastavnika očekuje da rade sa 30-oro dece u svakom odeljenju. Mislim, kako? Fizički, mentalno, kako da se oni posvete svakome od njih pojedinačno? Međutim, ako se odeljenja smanje na 15-16 učenika, onda takva naša očekivanja mogu biti opravdana. Onda neće više biti potrebe ni za privatnim časovima, ni za domaćim zadacima. Ni deca ni nastavnici više neće imati izgovor što u okviru časova nisu savladali sve što je u okviru gradiva savladati trebalo.

Sistem koji očekuje da sva deca savladaju sve predmete jeste sistem koji kao najpoželjniji krajnji ishod očekuje vrhunsko obrazovanje. To je za pohvalu, ali je preambiciozno i u praksi neostvarivo. Realno, taj krajnji cilj dostigne tek manji procenat učenika.

Usudila bih se predložiti tektonski poremećaj u osnovnoj filozofiji sistema obrazovanja. Umesto da krajnji cilj bude vrhunsko obrazovanje nekolicine, dok se većina davi i jedva nos drži iznad površine vode, zašto nam krajnji cilj ne bi bio da u fokusu bude prosečno obrazovanje većine iz svih obaveznih predmeta, pri čemu bi se posebni talenti i interesovanja podržali kroz izborne predmete.

U takvoj postavci stvari nema potrebe da se gradivo prilagođava "uzrastu učenika", već se jednostavno deli na osnovno gradivo koje treba da savladaju svi, i naprednije gradivo koje talentovani i vredni mogu izabrati da nauče kroz izborne predmete.

91151683.jpgZa kraj još i da napomenem da sve dok su nam škole širom otvorene za izdavanje učionica i sala privatnim preduzećima koja naplaćuju časove stranih jezika i sportskih treninga, škole su praktično prvi promoteri filozofije "škola posle škole". 

Ovo su neka od mojih razmišljanja na osnovu direktnih iskustava sa osnovnoškolskim obrazovanjem u poslednje dve godine, otkada mi je dete krenulo u školu. Iz perspektive roditelja, koji su potpuno i apsolutno uvek skrajnuti kada se bilo kakva javna rasprava vodi o bilo kakvim reformama, i kojima se samo na kraju servira s čime ima da se bore u praksi. Kao što su onomad lekari tvrdili da pacijenti nemaju šta da se pačaju u način rada zdravstvenih ustanova, pošto nemaju završen medicinski fakultet, tako se i u školstvu nekako podrazumeva da roditelji nema šta da se pačaju u način rada škola, pošto nemaju iskustvo rada u prosveti.

Dok je ovakve postavke stvari u procesima uvođenja promena u bilo koji sistem, rečju da krajnji recipijenti usluga nemaju ni pravo glasa ni pravo mišljenja, dotle nijedna promena u bilo kom sistemu neće biti uspešna.

 

Atačmenti



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 17:13 21.03.2013

i da i ne

donekle se slažem ali ne i po pitanju svrhe, "količine" i cilja obrazovanja ... znanje je potreba i ne može se propisati kao "srednja vrednost neophodnog znanja" ... treba menjati način funkcionisanja nastave ali ne daljim snižavanjem minimuma ili srednje vrednosti ... osnovna škola služi da deca dobiju opšte znanje iz svih oblasti i da razumeju da je mozak samo organ ("mišić" ) koji treba vežbati treningom ... trening je uvek težak ... to ovako ukratko

U svakom slučaju vredno pažnje je tvoje zalaganje da se o tome diskutuje
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 21.03.2013

Re: i da i ne

Neverovatno je isto...takvih sam se programa i u Sloveniji nagledala...i uvek su ostali lepo slovo na papiru. Niko se nikada nije pozabavio time KO će takav program sprovoditi, ni KAKO. Sve dok se to ne promeni, svi ti programi će ostati tu gde su. Na artiji.
Ovo je jedna od niza grupa u kojima sam samo osvanula...ponekad zavirim.

http://www.facebook.com/groups/274151386014491/?fref=ts
coviax coviax 06:06 22.03.2013

Re: i da i ne

Jelica Greganović
Neverovatno je isto...takvih sam se programa i u Sloveniji nagledala...i uvek su ostali lepo slovo na papiru. Niko se nikada nije pozabavio time KO će takav program sprovoditi, ni KAKO. Sve dok se to ne promeni, svi ti programi će ostati tu gde su. Na artiji.
Ovo je jedna od niza grupa u kojima sam samo osvanula...ponekad zavirim.

http://www.facebook.com/groups/274151386014491/?fref=ts

Produžetak negativne selekcije?
Još gore!
I ranije (SFRJ) su prosvetni radnici većina bili oni koji kao privrednici
nisu uspeli.Naravno-ovo se ne odnosi na prva četiri osnovne...
Sad još i zapošljavanje po stranačkim pripadnostima prisutno...
Ni privane srednje škole baš nemaju neki izbor-kupe restlove i mlađe
neiskusne koji i nemaju dobro pedagoško predznanje...Motivacioni
faktori sasvim odsutni kod nastavnog osoblja,a o kreativnosti nastave ne
vredi ni počinjati priču...U privatnim školama je rešenje,ali to država
mora bolje regulisati!
Skoro sam imao u rukama neke univerzitetske knjige -s Filozofskog...I tu je
katastrofalno rasulo...Ti profesori bi trebali biti naučnici,a ako se
tako konfuzno bave naukom-nije začudo što nam i nauka,a i filozofija tu
gde su...
Jadna deca...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:02 22.03.2013

Re: i da i ne

donekle se slažem ali ne i po pitanju svrhe, "količine" i cilja obrazovanja ... znanje je potreba i ne može se propisati kao "srednja vrednost neophodnog znanja" ... treba menjati način funkcionisanja nastave ali ne daljim snižavanjem minimuma ili srednje vrednosti ...


Ni ja ne mislim da treba minimum proglasiti željenim krajnjim ishodom. Ali mislim da treba da se pozabavimo definisanjem onoga što predstavlja osnovno, neophodno znanje koje treba svi da savladaju, i onoga što predstavlja nadogradnju i razradu te osnove, i da se potom deci ostavi mogućnost izbora da svako prema svojim talentima i interesovanjima bira koje oblasti će da nadograđuje. Drugim rečima, ako detetu ide istorija, a ne ide mu fizika, i dalje smatram da on mora da savlada osnove fizike, ali da se isto tako mora rasteretiti obaveze da na silu boga uči naprednu fiziku.
zilikaka zilikaka 16:10 22.03.2013

Re: i da i ne

I ranije (SFRJ) su prosvetni radnici većina bili oni koji kao privrednici
nisu uspeli.

uros_vozdovac uros_vozdovac 17:40 21.03.2013

link?

Di nam je link, zabavni?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:06 21.03.2013

Re: link?

uros_vozdovac
Di nam je link, zabavni?


Skroluj do kraja teksta bloga, pa pod naslovom "Atačmenti" imaš dva linka na dva fajla u wordu. Kada sam to postavila, ne dadoše mi link da mogu u tekst da turim, i ne umem u tekst da turim.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:08 21.03.2013

Re: link?

Krugolina Borup
uros_vozdovac
Di nam je link, zabavni?


Skroluj do kraja teksta bloga, pa pod naslovom "Atačmenti" imaš dva linka na dva fajla u wordu. Kada sam to postavila, nedadoše mi link da mogu u tekst da turim, i ne umem u tekst da turim.


Zabavni..
Jukie Jukie 18:56 21.03.2013

Re: link?

Užas


Pet minuta nije rečeno šta, pet minuta deca pričaju međusobno o nečem desetom, dvadeset minuta kao rade neki problemski zadatak (kakav zadatak, kad imamo gradivo da obradimo?) i onda diskusija SAMO pet minuta?

Ja bih lepo rekao: "Ne želim da držim čas po prilagođenom berlinskom metodu. Gde u zakonu piše da mora da se koristi taj metod?"
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:00 21.03.2013

Re: link?

Jukie
Užas


Ja bih lepo rekao: "Ne želim da držim čas po prilagođenom berlinskom metodu. Gde u zakonu piše da mora da se koristi taj metod?"


Imam osećaj da je Berlinksi model cool, za društvo pre interneta, a da je dodatno zeznut prilagođavanjem.

Jukie, šta misliš?
Hansel Hansel 19:16 21.03.2013

Re: link?

Krugolina Borup
Kada sam to postavila, ne dadoše mi link da mogu u tekst da turim, i ne umem u tekst da turim.

Samo desni klik na linkove, iskopiraš URL i ubaciš u tekst gde ti treba, kao bilo koji drugi link.

Nego, dok se blog učitavao, ja nakratko prešao na drugi prozor, koji je zaklonio deo naslova iza povlake, tako da sam ga "dočitao" kao "Obrazovanje -- ludom radovanje".
Jukie Jukie 19:19 21.03.2013

Re: link?

uros_vozdovac

JukieUžasJa bih lepo rekao: "Ne želim da držim čas po prilagođenom berlinskom metodu. Gde u zakonu piše da mora da se koristi taj metod?"Imam osećaj da je Berlinksi model cool, za društvo pre interneta, a da je dodatno zeznut prilagođavanjem.Jukie, šta misliš?

Mislim da je potpuno suprotan onome kako mislim da čas treba da izgleda (bar kad ga ja držim).

Ja čas obrade nove nastavne jedinice vidim kao finu ravnomernu mešavinu predavanja (Dejvid Atenboro) i vođene diskusije (Branko Kockica). Ako ima vremena i ako to odgovara gradivu, onda sledećeg časa može da se održi neka vrsta "radionice" gde se primenjuje usvojeno i gde može da se primeti i koriguje ako su deca nešto pobrkala pri usvajanju.

U svakom slučaju, novo gradivo se NE obrađuje tako što im daš papir sa nepoznatim podacima da pogledaju 5 minuta i onda rešavaju zadatak, frka panika, ne znaju kako da krenu, ne znaju kako treba rezultat da izgleda, ja bih pošizeo a kamoli deca kojoj roditelji dahću za vrat da moraju da budu vukovci
uninamama uninamama 21:17 22.03.2013

Re: link?

Kru, veeelika preporuka! Kru za ministra!!! (opet me natera da se ulogujem )

Jukie

Ja čas obrade nove nastavne jedinice vidim kao finu ravnomernu mešavinu predavanja (Dejvid Atenboro) i vođene diskusije (Branko Kockica). Ako ima vremena i ako to odgovara gradivu, onda sledećeg časa može da se održi neka vrsta "radionice" gde se primenjuje usvojeno i gde može da se primeti i koriguje ako su deca nešto pobrkala pri usvajanju.

Ma, Jukie, to je sve isto... Lepo taj deo predavanja upišeš u informaciju, neku sličicu ili klip iz toga odvojiš u motivaciju, vođenu diskusiju sprovedeš u obradu, tu radionicu nazoveš osiguranjem znanja uz generalizaciju i to je to :) Samo glupa forma u koju ukalupiš to što si smislio

Potpuno je nebitno kako izgleda priprema za čas - u svaki formular sve može da se "skocka" - gubljenje vremena, ako mene pitaš... Poenta promene je u tome da imaš na umu šta je cilj časa - šta treba za tih 45 minuta da nauče deca? A kako - to je stvar inspiracije i umeća - ni Berlinski, ni bilo koji model nije bitan, ako ostvariš cilj. A cilj je da DECA nauče, a ne MI da ispredajemo!

Inače, nije problem dati deci nepoznat tekst i usput ih naučiti da sami uče i izdvoje bitno, ali za taj pristup nam trebaju vidno rasterećeniji nastavni planovi i programi :)

Skoro mi je jedna koleginica (predaje Srpski jezik i književnost) rekla da se i ona umorila od skakanja sa teksta na tekst. Kaže, taman ih neko delo potakne na razmišljanje, odmah se skače na sledeće - ne uspeju ni da se osvrnu, a kamoli da ozbiljnije analiziraju, diskutuju, pa sve te misli stave na papir, pa ...

Ja se raspisala... izvin'te
nim_opet nim_opet 17:42 21.03.2013

Cek, kojih 7-8 casova?!

Raspustilo se to pa podivljalo (mislim na ministarstvo obrazovanja). Ja jesam bio u osnovnoj pre 15 godina, ali nikad nismo imali 7 casova dnevno. Prvi put se to desilo u gimnaziji i naravno svi se sokirali. Mislim da smo u osmom razredu recimo imali tri dana sa po 6 i dva dana sa po pet casova, i tada vec mislili da je to mnogo. Sta uce ta deca koja imaju 8 casova? Srpski jezik sigurno ne, ako je sudeci po govoru (a ne dao bog i pisanju) velike vecine, o rezultatima PISA testa iz matematike sve znamo - na sta trose 8 casova? Ako je da zakljucujem po popularnosti "Nasih" onda na veronauku....

Elem, ne znam da li je "vrhunsko obrazovanje nekolicine" cilj danasnji, ali znam da ce talentovana nekolicina steci vrhunsko obrazovanje pod manje vise svim uslovima. Ono sto im se moze uskratiti u tragicnim obrazovnim sistemima je incijativa i nezavisno misljenje (jer necemo valjda da se razlikujemo - utvridilo smo da to nije dobro, a posebno ako se paradira razlikama), ali ono sto se uskracuje vecini je osnov kritickog misljenja. Pre jedno 7-8 godina, citao sam seminarski (jel se tako zove?) esej ucenika druge godine gimnazije, iz psihologije. Sadrzaj nije bitan, ali jeste struktura, pise ovako: Uvod (pise UVOD) - definicija [psiholoski pojam], prepisana sa srpske vikipedije (prepisana, potpuno) + dve recenice, takodje prepisane, ali iz uzbenika. Razrada (ne pise razrada, samo pretpostavljam): Prepricani pasusi sa srpske i engleske vikipedije, sa sve netranskribovanim imenima naucnika. Zakljucak - jedna recenica, neprepisana. Od celog seminarskog (recimo 2000 reci) jedna jedina recenica odrazava misljenje - sve ostalo su prepisane/prepricane cinjenice. I nikom nista - vecina radova je gora od ovoga a neko mora da dobije 5 u odeljenju. I onda profesorka psihologije uci decu pisanju...
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:49 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Moje dete u V razredu ponedeljkom ima 8 časova u popodnevnoj smeni. Počinje u 11, ima šarmantnu pauzu od malo više od sata i završava u 19:15
nim_opet nim_opet 17:54 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Dakle da se . Ja se secam tog kraja u 7.15, ali tada smo skolu pocinjali u 2. Jos jednom:
AlexDunja AlexDunja 17:56 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Moje dete u V razredu ponedeljkom ima 8 časova u popodnevnoj smeni. Počinje u 11, ima šarmantnu pauzu od malo više od sata i završava u 19:15

jbt, kad počinje prepodnevna?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:58 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

nim_opet
Dakle da se . Ja se secam tog kraja u 7.15, ali tada smo skolu pocinjali u 2. Jos jednom:


Dobro de, roditelji imaju razumevanja, na roditeljskom od nas 28 odraslih + razredna, izvesnu blagu nelagodu pokazala je majka Bojanine drugarice, ostalim roditeljima je bilo potpuno normalno, očekivano i opravdano.
Razredna je tvrdila da prosto mora tako i pozvala se na praksu, u OŠ "Bora Stanković", nesuđena "Novak Đoković" takva praksa traje par generacija unazad.

Ostao sam usamljen na braniku prava da se ima 6 časova na dan.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:59 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

AlexDunja
Moje dete u V razredu ponedeljkom ima 8 časova u popodnevnoj smeni. Počinje u 11, ima šarmantnu pauzu od malo više od sata i završava u 19:15

jbt, kad počinje prepodnevna?

U prepodnevnoj smeni ponedeljak ima 6 časova, informatiku inaju samo u popodnevnoj smeni.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:05 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

jbt, kad počinje prepodnevna?


Neke škole u manjim sredinama počinju u 7.00 h.
AlexDunja AlexDunja 18:06 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

informatiku inaju samo u popodnevnoj smeni.

to da se izbaci

ne mogu da verujem, ja sam radila u školi
do pre 7 godina,
i tada mi se dizala kosa,
ali ovo i meni zvuči kao SF
(loša verzija)
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:09 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

to da se izbaci


Slažem se.

Naročito kada vidiš da plan i program za informatiku u petom razredu predviđa da nauči decu kako da uključe kompjuter, u šestom da im objasne šta je to DVD i memorijski stik, u sedmom kako se koristi štampač, a u osmom šta je to internet.

Nema šta deca informatiku da uče, već da je primenjuju za učenje iz svih predmeta. Eventualno, kao izborni predmet mogu da imaju programiranje.
Hansel Hansel 19:36 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Nema šta deca informatiku da uče

Trebalo bi da im pokažu za šta kompjuter može još da služi osim igranja igrica. Ma, imalo bi svašta što mnoga deca ne mogu od svojih roditelja da dobiju. A i pitanje je koliko njih kod kuće ima kompjuter.

Ovde se možda nehotično otvara pitanje zašto bi neko ko nešto zna u školi gubio vreme da "uči" ono što zna, umesto da uči ono što ne zna, ali to otvara mnoga druga pitanja... koja će nas pre ili kasnije dovesti do problema "segregacije".
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:43 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Hansel

Ovde se možda nehotično otvara pitanje zašto bi neko ko nešto zna u školi gubio vreme da "uči" ono što zna, umesto da uči ono što ne zna, ali to otvara mnoga druga pitanja... koja će nas pre ili kasnije dovesti do problema "segregacije".

Tačno, ali ima i ovo. Pre par meseci dvočas je potrošen na informatici da se petaci nauče da menjaju izgled (temu) kursora u WinXP.

Bože dragi:

1. Koliko su to tvrde glave da im treba dvočas da se ta veština savlada.
2. Kakva je korist od znanja te veštine u realnom životu.
3. Da mi je da vidim pripremu za taj dvočas, po berlinskoj prilagođenoj metodi.
8c_competizione 8c_competizione 19:45 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Ako je da zakljucujem po popularnosti "Nasih" onda na veronauku....


kazem ja da samo govnjiva motka tu pomaze!
AlexDunja AlexDunja 19:52 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Eventualno, kao izborni predmet mogu da imaju programiranje.

ne eventualno, to pod moranje.

naravno, samo za decu koja to žele
8c_competizione 8c_competizione 20:00 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

ne eventualno, to pod moranje.

naravno, samo za decu koja to žele


slusaj, osnovna racunarska pismenost se danas podrazumeva i treba da bude obavezna.

niko ih nece terati da budu Bill Gates/ Steve Jobs .....

ali kao sto moraju da znaju da se potpisu, citaju i pisu, moraju da znaju i osnove uportebe racunara!

EDIT: i bar jedan strani jezik TECNO!

ako vec ocemo modernu i prosperitetnu drzavu!
Hansel Hansel 20:02 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

uros_vozdovac

Slažem se potpuno.
AlexDunja AlexDunja 20:07 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!


slusaj, osnovna racunarska pismenost se danas podrazumeva i treba da bude obavezna.

naravno, ali to treba da se artikuliše u ozbiljan program,
pročitaj šta pišu uroš i krugolina
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:13 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

A i pitanje je koliko njih kod kuće ima kompjuter.


Pa, reklo Ministarstvo prosvete da će dati svim učenicima i nastavnicima po laptop. Tako da je taj problem rešen, jel.
nim_opet nim_opet 21:41 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

3. Da mi je da vidim pripremu za taj dvočas, po berlinskoj prilagođenoj metodi.
8c_competizione 8c_competizione 22:12 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

A i pitanje je koliko njih kod kuće ima kompjuter


cuj, u vreme kada su Lola 8 i Glaksija racunari tek zavirivali u skole, a samo bogata direktorska deca imala Spectrum i Commodore, ja sam i bez racunara kod kuce ispevao da nesto naucim o njima.

informatika je tek bila stigla u osnovne skole kao izborni predmet

moj nastavnik fizike (tada sa vise od 50 godina) je bio poslat na letnji kurs i to je trebao nama da predaje kasnije.

vec posle drugog casa je i njemu i meni bilo jasno da o programiranju mogu da kazem malko vishe nego on.

jedno pola godine kasnije, keva je uspela da se velikim zaduzivanjem domogne sume novca i postavi mi kao klincu izbor: bicikl ili kompjuter

enginerd je naravno izabrao comp, svoj prvi bajs sam u zivotu kupio sebi tek sa 20 i nekom godinom. a voznju bajsa kao klinca me je ucio komsija na njegovoj poniki sa banana sedistem (koju nikada necu zaboraviti)

kao sto vidis, nije uvek pitanje kolicine novca, vec usadjene zelje.

e da bi se omogucilo deci ciji roditelji nisu guzonje da ipak imaju fer sanse u buducnosti, mislim da im se moraju dati svima ista prava, pa makar to bilo i institucionalizovano, u skolama!

naravno, ali to treba da se artikuliše u ozbiljan program,


ovde mozda upadate u jos opasniju zamku. ukoliko sve postane "previse ozbiljno" nece se deci vise svidjati!

te programe moraju da pocnu da pripremaju "cool" mladje osobe, a ne zadrte babe i dede (nemojte me pogresno shvatiti, i ja polako ulazim u tu dob)
Hansel Hansel 22:18 21.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Krugolina Borup
A i pitanje je koliko njih kod kuće ima kompjuter.

Pa, reklo Ministarstvo prosvete da će dati svim učenicima i nastavnicima po laptop. Tako da je taj problem rešen, jel.

OK, rešen , ali i tada treba neko da pokaže šta se sve time može?

'Si ti ljuta možda nešto na mene?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!


Naročito kada vidiš da plan i program za informatiku u petom razredu predviđa da nauči decu kako da uključe kompjuter, u šestom da im objasne šta je to DVD i memorijski stik, u sedmom kako se koristi štampač, a u osmom šta je to internet.

Khm...
Dok iđaše moje mlađe dvoje dece ludo u osnovnu školu, došlo je do izvesne situacije...na Savetu roditelja u kom sam već ko zna koju godinu čamila, odjednom počne priča koja se uglavnom sastojala od zamenica i glagola. Shvatim da ne shvatam...jedino što sam uspela da savatam je da se radi o, ja sam to tako zvala, nultom razredu. To su oni malečki što im je uvedena devetljetka, pa umesto u vrtiću odrađuju malu školu u tom kao predrazredu...
Ispostavi se da je došlo do skandala, te mrve školske su danima bile mirne. Suviše mirne za svoje godine. Učiteljice su uživale u neobičnom raju popodnevnog čuvanja, niko nikog ne grebe, ne ujeda, ne gube se po hodnicima, ništa ne traže...mirno sede okupljeni oko razrednog kompjutera.
A, onda se konačno jedna od učiteljica produuženog boravka probudila i otišla do dece...kad je kap nije...dečica su već ko zna koji dan gledala čistu anatomiju, opaku pornjavu koju su uspeli da napipaju na netu...kompjuteri nisu bili zaštićeni...mirni kao bubice, očiju ko slavske tacne.
Naravno da učiteljica nije znala da isključi komp drugačije no iz struje...
Kad smo već kod informatike.
8c_competizione 8c_competizione 00:24 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

očiju ko slavske tacne




do suza Jeco

Naravno da učiteljica nije znala da isključi komp drugačije no iz struje...



ja sam godinama obozavao poslednju stranicu casopisa PC PRESS, koji je bio pun anegdota iz IT sfere.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:12 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Sta uce ta deca koja imaju 8 casova?


Pa, nemam pojma, ali znam da u odnosu na nas imaju više predmeta. Na primer, drugi strani jezik, izborni sport, izborni predmet, veronauku/građansko. A šta su ukinuli? Valjda domaćinstvo...

Samo dodaju, dodaju, dodaju... niko ništa da oduzme.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:19 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Ostao sam usamljen na braniku prava da se ima 6 časova na dan.


I šest časova dnevno je mnogo.
Uz odmore, to izađe na sedmočasovni boravak u školi.
Nakon čega sledi odlazak kući gde treba da se uči i da se rade domaći zadaci još koji sat.

Ili ukinuti potpuno učenje kod kuće i domaće zadatke, pa neka ih 7 do 8 sati u školi, ili smanjiti boravak u školi.

Da li je u redu da od dece očekujemo da imaju više radnih obaveza i duže radno vreme od nas odraslih?
Jukie Jukie 15:23 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Osmi čas mislim da je skoro uvek informatika u suprotnoj smeni, a mi smo u srednjoj školi imali i fizičko jer škola nema salu

U sedmom-osmom razredu postoje
-srpski
-prvi strani jezik
-drugi strani jezik
-fizičko
-izabrani sport
-matematika
-fizika
-hemija
-biologija
-geografija
-istorija
-tehničko
-likovno
-muzičko
-veronauka/građansko
-izborni predmet (npr. domaćinstvo, informatika)
-čas razrednog starešine
-priprema za takmičenje, dodatna, dopunska
ne znam da li sam nešto propustio
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:31 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Ovde se možda nehotično otvara pitanje zašto bi neko ko nešto zna u školi gubio vreme da "uči" ono što zna, umesto da uči ono što ne zna, ali to otvara mnoga druga pitanja... koja će nas pre ili kasnije dovesti do problema "segregacije".


Pitanje je veoma kompleksno, i nema jednostavnih rešenja za njih, samo novih pitanja. Meni je, na primer, bilo smešno kada sam zamislila seosku decu kako rade lekcije iz Sveta oko nas koji se odnose na domaće životinje, i vrste zemljišta (peskuša, crnica, itd). Osećam da se oni pitaju: pa ko to ne zna, i zašto to uopšte učimo? A moje dete, eto, ni nakon te lekcije o peskuši i crnici pojma i dalje ne zna u čemu je razlika, pošto se niko nije opsetio da donese uzorke u školu.

Pitanje, dakle, glasi: zašto seoska deca uče ono što već znaju, kao i zašto gradska deca uče nešto što im uopšte neće trebati, bar ne u skorije vreme? I to već u 2. razredu osnovne škole, a ako im i zatreba, dok im zatreba, zaboraviće šta su u 2. razredu uopšte učili. Evo, mi ako smo učili te peskuše i crnice, ja se toga ne sećam, uopšte.

Tako i s kompjuterima. Džaba deci nastava informatike u školama, ako nemaju pristup kompjuteru. To što su škole opremljene kompjuterima, ništa ne pomaže, pošto deca pristup tim kabinetima nemaju do 5. razreda, što je prekasno, i do tog doba se već stvori ogromna razlika u poznavanju kompjutera između onih koji ih kod kuće imaju i onih koji ih nemaju. Oni koji kompjutere kući imaju, u 5. razredu su već spremni da uče osnove programiranja. Oni koji ih nemaju možda opravdavaju učenje kako da se uključi, šta je DVD i memorijski stik, kako radi štampač i šta je internet. Nastavni plan i program prilagođen je situaciji u kojoj niko nema kompjuter. I možda je to u redu - ali to treba da se uvede u nastavu onda u 1. osnovne, a ne u 5. razredu...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:33 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

ne znam da li sam nešto propustio


Jesi, propustio si neslavno Tehničko obrazovanje i informatiku.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:35 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

EDIT: i bar jedan strani jezik TECNO!


Ne bar jedan jezik tečno, nego engleski jezik tečno. A drugi strani jezik može da bude izborni.

Sviđalo se to nama ili ne, engleski je latinski našeg doba. Danas nije nepismen onaj koji ne zna da čita i piše, već je nepismen onaj koji ne zna engleski i kompjutere.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:40 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!


naravno, ali to treba da se artikuliše u ozbiljan program,



ovde mozda upadate u jos opasniju zamku. ukoliko sve postane "previse ozbiljno" nece se deci vise svidjati!


Baš htedoh da kažem nešto u tom smislu.
Što se kompjutera tiče, podučavanje kako da se koriste treba uvesti u 1. razred osnovne škole, ako ne i u predškolsko. Brzina s kojom tako mala deca savladavaju osnove kompjutera je zapanjujuća. I kako jedna drugoj objašnjavaju način korišćenja - 100 puta je bolja nego što im to bilo koji nastavnik po bilo kom programu ikada može objasniti.

Nastavni program treba da izlista šta sve treba da savladaju, tipa: word, power point, ovo-ono... - drugim rečima, koje programe. A ne kursore i memorijske stikove. Za to je dovoljno 5 minuta, kakav crni dvočas!

"Ozbiljni nastavni program" samo će da izvitoperi stvari tako da deca po dva časa uče šta je kursor.

Preduslov za ovo je: da svako dete dobije po laptop čim upiše školu. Što je Ministarstvo prosvete već i najavilo, tako da ja to smatram rešenim problemom, i više uopšte i ne razmišljam da postoji situacija u kojoj neka deca nemaju kompjuter.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:43 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

'Si ti ljuta možda nešto na mene?



Odakle ti to?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:18 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Naravno da učiteljica nije znala da isključi komp drugačije no iz struje...


Znači, na časove informatike - kako su trenutno definisani planom i programom - treba poslati nastavni kadar, i taj problem takođe rešen.
8c_competizione 8c_competizione 16:22 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

drugi strani jezik?


ja sam to imao u mojoj osnovnoj skoli, ne znam sta je tu novo

sto se tice domacinstva, mislim da je steta sto su to ukinuli, posto predstavlja jedno od bitnih osposobljavanja za zivot kasnije
8c_competizione 8c_competizione 16:24 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Danas nije nepismen onaj koji ne zna da čita i piše, već je nepismen onaj koji ne zna engleski i kompjutere.



bullseye!

8c_competizione 8c_competizione 16:32 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Pitanje, dakle, glasi: zašto seoska deca uče ono što već znaju, kao i zašto gradska deca uče nešto što im uopšte neće trebati, bar ne u skorije vreme? I to već u 2. razredu osnovne škole, a ako im i zatreba, dok im zatreba, zaboraviće šta su u 2. razredu uopšte učili. Evo, mi ako smo učili te peskuše i crnice, ja se toga ne sećam, uopšte.


ja mislim da i jedni i drugi treba da uce i jedno i drugo. ili bar jednom u zivotu cuju za to nesto "drugo", makar ga i nenaucili, barem ce se jednom setiti toga u zivotu. ne mora sve da bude striktno nauceno i ocenjeno kao takvo, nesto treba biti ostavljeno i kao informativnog karaktera.

posto modernog seljaka vidim kao nekog ko tokom pre podneva obradjuje zemlju i hrani stoku (efikasno, zasnovano naucnim metodama, uz podrsku drzave preko raznih seminara, web sajtova ...), a popodne preko interneta organizuje prodaju plodova svog rada preko interneta ili direktno kupcima, ili pregovara i ugovara kupovinu sa korporacijama.

a gradske klipane (i ja sam jedan od onih iz kruga dvojke, pre nego sto osujete paljbu) da bar ponekad imaju dodira sa prirodom (u sta ne ubrajam shoranje uz drvo), da znaju da mleko ne "dolazi" iz samoposluge, vec da ga prave krave i slicno (pun mi qrac Cipiripi generacije).
8c_competizione 8c_competizione 16:33 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Ili ukinuti potpuno učenje kod kuće i domaće zadatke, pa neka ih 7 do 8 sati u školi,


sa ovim se u potpunosti slazem

ostaviti im zabavu za kod kuce, na njihovu i roditeljsku veliku radost
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:46 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

ja mislim da i jedni i drugi treba da uce i jedno i drugo. ili bar jednom u zivotu cuju za to nesto "drugo", makar ga i nenaucili, barem ce se jednom setiti toga u zivotu. ne mora sve da bude striktno nauceno i ocenjeno kao takvo, nesto treba biti ostavljeno i kao informativnog karaktera.


Slažem se, samo pitam, što se gradske dece tiče:
- ako se crnica i peskuša već predstavljaju deci, zar ona ne bi trebalo da makar vide uzorke istih?
- da li ih tome učiti veću 2. razredu osnovne, s obzirom da će do odraslog doba to i zaboraviti?
- da li ih ocenjivati na osnovu pitanja na kontrolnom koji se tiče peskuše i crnice, koje nikad nisu ni videli?
Hansel Hansel 19:16 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Krugolina Borup
Meni je, na primer, bilo smešno kada sam zamislila seosku decu kako rade lekcije iz Sveta oko nas koji se odnose na domaće životinje, i vrste zemljišta (peskuša, crnica, itd). Osećam da se oni pitaju: pa ko to ne zna, i zašto to uopšte učimo? A moje dete, eto, ni nakon te lekcije o peskuši i crnici pojma i dalje ne zna u čemu je razlika, pošto se niko nije opsetio da donese uzorke u školu. Pitanje, dakle, glasi: zašto seoska deca uče ono što već znaju, kao i zašto gradska deca uče nešto što im uopšte neće trebati, bar ne u skorije vreme? I to već u 2. razredu osnovne škole, a ako im i zatreba, dok im zatreba, zaboraviće šta su u 2. razredu uopšte učili.

Još početkom 70-ih Zaharije Trnavčević je napravio genijalnu emisiju "Koncert za fagot" -- učenici u novoj, lepoj školi, odgovaraju gradivo o građi muzičkih instrumenata, nastavnik priča o fagotu, pušta kao primer Koncert za fagot, a uz tu muziku kamera prati učenike do njihovih kuća, kako gaze po dubokom blatu, kako po vodu idu do reke... i sve tako kontrastirajući... pita nekog dedu u selu šta misli o tome što deca uče, a on će: "Ja mislim... da će ogladneti"... a onda pita tu decu šta znaju o nekim sortama stoke -- nemaju pojma. Genijalna emisija, dobio je i neku nagradu za nju. Naravno da je širina lepa, ali osnovno je osposobiti decu za život.

...
Odakle ti to?

Učinilo mi se da mi malo robustno odgovaraš, a znaš da sam ja osetljiva dušica...
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:24 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

Učinilo mi se da mi malo robustno odgovaraš, a znaš da sam ja osetljiva dušica...


Ti ko jedan moj kolega astrolog, koji se žalio što sam tako gruba?
A ja mu kažem da možebiti i da nisam ja baš toliko gruba, koliko je on nežan.
Hansel Hansel 23:54 22.03.2013

Re: Cek, kojih 7-8 casova?!

A ja mu kažem da možebiti i da nisam ja baš toliko gruba, koliko je on nežan.

Aaaa, čini se da je većina onih iz ginekološko-akušerske sekcije mnooogo nežno i osetljivo...
nim_opet nim_opet 17:50 21.03.2013

Pripreme

Pogledah sad ove formulare za pripremu casa. Nije ni cudo sto obrazovanje strada, kada je ovo uputstvo za popunjavanje formulara (na stranu sto onaj ko je pravio regulativu ne moze sebe svrstati u racionalno bice ukoliko misli da ce neko popuniti 40 ovakvih formulara nedeljno):

Primer iz uputstva, na nekom budibogsnama srpskom:

Фaзa мoтивaциje, нaм служи дa учeникe увeдeмo у тeму. Дa их нa нeки нaчин зaинтeрeсуjeмo и мoтивишeмo дa буду aктивни у дaљeм тoку чaсa. Aкo oву фaзу oдрaдимo дoбрo урaдили смo пoлa пoслa. Кaдa су учeници зaинтeрeсoвaни oни ћe сaми нaстaвити дa истрaжуjу и дa видe штa сe свe мoжe изрoдити из тoгa. Кaкo ћeтe рeaлизивaти ту фaзу je нeбитнo aли тo je први утисaк o чaсу и мoрa бити jaк. Ta фaзa нe трeбa прeвишe трajaти 5 мин
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:02 21.03.2013

Re: Pripreme

Кaкo ћeтe рeaлизивaти ту фaзу je нeбитнo

Carski!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:49 22.03.2013

Re: Pripreme

nim_opet
Pogledah sad ove formulare za pripremu casa. Nije ni cudo sto obrazovanje strada, kada je ovo uputstvo za popunjavanje formulara (na stranu sto onaj ko je pravio regulativu ne moze sebe svrstati u racionalno bice ukoliko misli da ce neko popuniti 40 ovakvih formulara nedeljno):

Primer iz uputstva, na nekom budibogsnama srpskom:

Фaзa мoтивaциje, нaм служи дa учeникe увeдeмo у тeму. Дa их нa нeки нaчин зaинтeрeсуjeмo и мoтивишeмo дa буду aктивни у дaљeм тoку чaсa. Aкo oву фaзу oдрaдимo дoбрo урaдили смo пoлa пoслa. Кaдa су учeници зaинтeрeсoвaни oни ћe сaми нaстaвити дa истрaжуjу и дa видe штa сe свe мoжe изрoдити из тoгa. Кaкo ћeтe рeaлизивaти ту фaзу je нeбитнo aли тo je први утисaк o чaсу и мoрa бити jaк. Ta фaзa нe трeбa прeвишe трajaти 5 мин


Dal' bi tu mogao neki mali pajton skript da se sklepa, da avtamacki popunjava te proklete formulare, hebali ih formulari. Ili mora da bude rukopisano i rukopoloženo? Mada se i tome da doakati.
Biljana 77 Biljana 77 18:10 21.03.2013

+

Već smo pričali o ovome - omogućiti odložen upis deci za koju stručna lica procene da im je neophodan.
Freedom of Information Freedom of Information 20:32 21.03.2013

Re: +

Biljana 77
Već smo pričali o ovome - omogućiti odložen upis deci za koju stručna lica procene da im je neophodan.

Skoro da je trol, ali tu temu zbilja treba aktuelizovati.
Jukie Jukie 18:41 21.03.2013

Lepo

Mislim da svoje pismo treba da šalješ na adrese onih koji organizuju javnu raspravu jer će inače biti "nismo znali da neki ljudi daju svoje ideje na nekakvim internet forumima"
.
.
.


Ja inače svaki put kad pročitam još jedan tekst na temu školstvo preradim svoje mišljenje o celoj stvari, i u suštini je došlo do toga da ne mogu da nađem kompromis sa samim sobom, a kamoli sa drugim ljudima.

(Trenutno sam u pat poziciji na temu da li pomešati đake u jednoj školi tako da deca sa što različitijim sposobnostima budu u istom odeljenju ili ih podeliti u odeljenja tako da u okviru jednog odeljenja budu što sličniji po sposobnostima.)
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:25 22.03.2013

Re: Lepo

Mislim da svoje pismo treba da šalješ na adrese onih koji organizuju javnu raspravu jer će inače biti "nismo znali da neki ljudi daju svoje ideje na nekakvim internet forumima"


Nameravala sam i to da uradim, tj. da ove - i neke druge ideje - ispišem u nekom zvaničnijem formatu te ih šibnem onima koji su pozvali na javnu raspravu, i ako nahvatam vremena to ću i uraditi.

Međutim, smatram da je blog mnogo bolja forma za javnu RASPRAVU, pošto veći broj ljudi kroz komentare može da iznese i svoje mišljenje, pa i možda drugačije viđenje stvari nego što ih ja trenutno vidim - što me može navesti da promenim mišljenje o nekim mogućim rešenjima, ili se ona mogu poboljšati kreativnim idejama drugih.
8c_competizione 8c_competizione 19:43 21.03.2013

imam jednu zamerku

Ukidanjem ta dva predmeta, deca bi se rasteretila za 2 časa nedeljno. Toliko bi vremena više imala da provedu sa svojom porodicom, da se druže i igraju sa svojim prijateljima ili bave nekim sportom.


najiskrenije mislim da decu treba sto duze drzati u skoli tokom dana, iz par razloga:

1. nisu sva deca srecna da zive u apsolutnoj harmoniji porodice sa dva roditelja, cak i ako ih imaju oba, ne garantuje svu srecu, lepo kucno vaspitanje .... tako da sama pretpostavka da ih sve lepo ceka po izlasku iz skole bas i ne drzi vodu
2. uvek sam za to da deca provedu vise vremena u skoli, a manje na ulici (ovde nekako podrazumevam da su dileri APSOLUTNO porterani iz skolskih dvorista)
3. apsolutno se slazem da religiju treba GOVNJIVOM motkom isterati iz skole (ko zeli religiozno da edukuje decu, neka to radi u njihovo slobodno vreme ili vikendom, u za to predvidjenim institucijama; e sada sto im crkva naplacuje usluge a ne placa PDV, neka se zale njima!)
4. skolu treba orjentisati malko vise ka kreativnom, umesto ka cistoj repeticiji
5. decu treba usmeravati ka opstim znanjima, racionalnom misljenju, nacinima kako da shvate sta je dobro (dugorocno) a sta lose, prosirivati im vidike, i nauciti ih da kada trebaju nesto konkretno da odrade ili saznaju, gde i kako to da traze

moja Wish List-a je poduza, zastao bih ovde
Jukie Jukie 20:05 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Jukie
Trenutno sam u pat poziciji na temu da li pomešati đake u jednoj školi tako da deca sa što različitijim sposobnostima budu u istom odeljenju ili ih podeliti u odeljenja tako da u okviru jednog odeljenja budu što sličniji po sposobnostima.)


8c_competizione
najiskrenije mislim da decu treba sto duze drzati u skoli tokom dana,


Hansel
zašto bi neko ko nešto zna u školi gubio vreme da "uči" ono što zna, umesto da uči ono što ne zna, ali to otvara mnoga druga pitanja... koja će nas pre ili kasnije dovesti do problema "segregacije".


Kombinacijom ovih razmišljanja dolazim do ideje da deca pohađaju časove "core subjects" sa đacima što istijih sposobnosti, a da ostatak dana provedu u mešovitim grupama na nekim multidisciplinarnim radionicama (crtanje stripova, pisanje romana, čitanje romana, gledanje dokumentaraca, snimanje dokumentaraca, organizovanje pozorišne predstave, klasične dečje igre (ledeni čika, šarenih jaja, žmurke), mladi izviđači, gajenje povrća, kuvanje povrća, jedenje povrća itd.).
zemljanin zemljanin 20:10 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

8c_competizione

najiskrenije mislim da decu treba sto duze drzati u skoli tokom dana, iz par razloga:

to se zove Internat
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:11 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

najiskrenije mislim da decu treba sto duze drzati u skoli tokom dana,


Pazi, to se može ostvariti i bez gomilanja predmeta.
Pre svega - trajanje odmora treba produžiti.
Pet minuta - mali odmor?! Šta možeš za 5 minuta da uradiš, ne možeš ni u WC da odeš, pošto je tamo red koji se čeka duže od 5 minuta. Vodu dok popiješ, nešto ako čalabrcneš... a kad se odmaraš?
Mali odmor treba da traje 10-15 minuta.

Kod nas, pak, toliko traje veliki odmor. Koji treba da traje sat vremena, i da tokom njega sva deca imaju ručak. Da budemo sigurni i da deca nisu gladna, što reče neko na nekom od prethodnih mojih blogova.

Odmori su bitni i zbog socijalizacije.

Ribozom Ribozom 21:12 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Ne možemo - i ponavljam: ne možemo - od učitelja i nastavnika očekivati da u okviru školskih časova svoj deci znanje prenesu tako da deca ne moraju potom dodatno kod kuće da traže pomoć od roditelja ili u okviru privatnih časova, ukoliko se od učitelja i nastavnika očekuje da rade sa 30-oro dece u svakom odeljenju. Mislim, kako? Fizički, mentalno, kako da se oni posvete svakome od njih pojedinačno? Međutim, ako se odeljenja smanje na 15-16 učenika, onda takva naša očekivanja mogu biti opravdana. Onda neće više biti potrebe ni za privatnim časovima, ni za domaćim zadacima. Ni deca ni nastavnici više neće imati izgovor što u okviru časova nisu savladali sve što je u okviru gradiva savladati trebalo.


Prepoloviti broj ucenika po odeljenju bi znacilo da se povec broj obrazovnog kadra za duplo. To bi iznosilo oko 300 miliona evra godisnje samo za plate iz budzeta. Deluje mi nerealno.

Sistem koji očekuje da sva deca savladaju sve predmete jeste sistem koji kao najpoželjniji krajnji ishod očekuje vrhunsko obrazovanje. To je za pohvalu, ali je preambiciozno i u praksi neostvarivo. Realno, taj krajnji cilj dostigne tek manji procenat učenika.
Usudila bih se predložiti tektonski poremećaj u osnovnoj filozofiji sistema obrazovanja. Umesto da krajnji cilj bude vrhunsko obrazovanje nekolicine, dok se većina davi i jedva nos drži iznad površine vode, zašto nam krajnji cilj ne bi bio da u fokusu bude prosečno obrazovanje većine iz svih obaveznih predmeta, pri čemu bi se posebni talenti i interesovanja podržali kroz izborne predmete.


Odlicno zapazeno. O-dli-cno.

Nadovezao bih i problem koji Jukie cesto postavlja ovde - veliki procent dece sa odlicnim uspehom.
Dakle imamo (po pokazateljima)dobre profesore, obimne i kvalitetne predmete, decu koja uce i...jadac na kraju. Ma koliko paradoksalno zvucilo, deca ce nam biti najzadovoljnija u buducnosti ako malo znaju.
Nastavni kadar je kao i svugde: 10% izuzetnih, 80% prosecnih i 10%zalutalih. Ima prostora za unapredjenje kroz udruzenja nastavnika i evt. seminara.
Plan i program u osnovnoj se mora pojednostaviti i minimizirati koliko god je moguce. Hemija, fizika, biologija, geografija jedan predmet. Cas igranja ili opustenog razgovora sa decom.
Srednja skola samo strucne. Ko hoce na fakultet mora dodatno da polaze predmete za upis odredjenog fakulteta. Fakulteti, sto bi rekao Charlie - samo privatni (mislem, svi su privatni, samo neke drzava finansira).
zemljanin zemljanin 21:17 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Plan i program u osnovnoj se mora pojednostaviti i minimizirati koliko god je moguce. Hemija, fizika, biologija, geografija jedan predmet. Cas igranja ili opustenog razgovora sa decom.
Srednja skola samo strucne. Ko hoce na fakultet mora dodatno da polaze predmete za upis odredjenog fakulteta. Fakulteti, sto bi rekao Charlie - samo privatni (mislem, svi su privatni, samo neke drzava finansira).

To je ekonomski sjajna ideja ... samo tako ima da privučemo strane investitore ... ti ljudi sa takvim školovanjem radiće za tako male pare da će nam zaposlenost biti na max. ... još ako bi mogli da u taj jedan predmet uguramo i srpski i matematiku

EDIT. jednostavno moram da se služim ironijom i satirom jer je ideja o ukidanju predmeta u doba nezamislivog rasta znanja u prirodnim naukama - za moje pojmove - suluda
Hansel Hansel 21:56 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Jukie

Kombinacijom ovih razmišljanja dolazim do ideje da deca pohađaju časove "core subjects" sa đacima što istijih sposobnosti, a da ostatak dana provedu u mešovitim grupama na nekim multidisciplinarnim radionicama (crtanje stripova, pisanje romana, čitanje romana, gledanje dokumentaraca, snimanje dokumentaraca, organizovanje pozorišne predstave, klasične dečje igre (ledeni čika, šarenih jaja, žmurke), mladi izviđači, gajenje povrća, kuvanje povrća, jedenje povrća itd.).

E, Jukie, ja odavno mislim na taj način (jedino se ograđujem od onog "što dužeg držanja u školi", ali to možda nije loše u formi produženog boravka, ako bi inače bili sami ili prepušteni sebi ko zna gde), jednom se i našalih da je "rešenje u segregaciji", pa me preozbiljno shvatiše i ispljuvaše ... Onda, imaš i gledište da u odeljenju oni koji su bolji treba da služe kao motivacija manje uspešnima, a tu se onda slabo misli na te bolje... nastavak u odgovoru Zemljaninu ispod.
Ribozom Ribozom 22:05 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Bez ikakve ironije zemljanine - spusti se na zemlju.
Evo kako to prakticno izgleda na primeru:
U osnovnoj skoli deca imaju po 2 casa biologije nedeljno. To je sasvim OK, jer se deca upoznaju sa prirodom i uglavnom vole taj predmet.
U gimnaziji imaju 2+2 (to pricam iz mog vremena). Tu se vec uci mnogo ozbiljnije i pojedina deca poveruju da je bas to ono sto vole, i zatim upisu fakultet. Prosecno godisnje biologiju zavrse recimo 100 studenta u Srbiji(izuzimam smerove i podsmerove, vec 'cista' biologija). Od tih 100 studenta ce se 5-10 zaposliti kao nastavni kadar i 1-2 ostalo. Tako ispada da 80-90 ljudi smo iskolovali ni za sta. Imacemo vredne, pametne ljude kojima smo upropastili zivot zeleci da im pomognemo. To vazi za puno fakulteta. A strani investitori luduju za profesorima biologije?!!
Moram nesto a da nije u vezi zapocete teme.
Nisam 100% siguran ali po prici studenata u Norveskoj oni u osnovnoj i srednjoj skoli u knjizevnosti citaju samo domace pisce i pesnike.
Hansel Hansel 22:14 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

... Ah, pa to je isti ovaj niz, moglo je sve da stane u gornji komentar , al' da ga ne menjam...

Elem,
zemljanin
jednostavno moram da se služim ironijom i satirom jer je ideja o ukidanju predmeta u doba nezamislivog rasta znanja u prirodnim naukama - za moje pojmove - suluda

S druge strane, pogledaj činjenice -- šta većina učenika zaista nauči na tim predmetima? Šta im ostane posle nekoliko godina? Čemu onda to sve zamajavanje služi? Kolika je danas cena visokoobrazovane radne snage? Koji integritet oni danas pokazuju (nezavisno od svojih plata)? Itd.

Hoću da kažem da mislim da je mnogo bolje garantovati da neko ko izađe iz škole ima kvalitetne osnovne naučne pojmove, nego hrpu nepovezanih, parcijalnih "znanja" koja se svode na napamet naučene činjenice (često pomešane), a da se pruži maksimalno obrazovanje onima koji ga žele i koji su za njega sposobni. Pre nekog vremena pričalo se o svakojakom komentarisanju (dakle poimanju) tema koje bi mogle da se odnose na nauku -- ko komentariše tako: potpuno neinformisani ili zbrkano, k'o Pikasova slika, obrazovani? (Pikasovo slikarstvo je samo asocijacijacija, ne skroz dobra.)
8c_competizione 8c_competizione 22:18 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

To je za pohvalu, ali je preambiciozno i u praksi neostvarivo. Realno, taj krajnji cilj dostigne tek manji procenat učenika.


neverujem da je preambiciozno

licno bih kao prvo uveo i to da je srednja skola obavezna!

pa onda, kao npr. u Holandiji, da ako neko hoce da nasledi zemlju namenjenu poljoprovredi, mora da ima zavrsenu bar srednju poljoprivrednu skolu, u protivnom ne moze da nasledi zemlju. tako bi bilo manje sranja npr oko alfatoksina i ostalih svinjarija oko proizvodnje hrane!

a da ne pricam da bi pismenija populacija mogla i malko trezvenije da bira vlast koja ce je voditi u buducnosti. e ovde dolazimo do glavnog razloga zasto bolje obrazovanje nije toliko popularno. i zasto (im) je bolje da je uvedena veronauka!

zemljanin zemljanin 22:26 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Tako ispada da 80-90 ljudi smo iskolovali ni za sta

Početne premise su nam različite ... pravo da zna, pravo da uči, pravo da se školuje, pravo da napreduje - to su za mene gradacijski najviša ljudska prava i potrebe ... ako školovanje vidimo kao stručno osposobljavanja, onda si ti apsolutno u pravu.

Nekada davno na nekim lab vežbama iz optike, kolega i ja razvlaćimo dva čunka (bukvalno) u koja su ušrafljene prizme. Svrha vežbe je nebitna, ali posle N pokušaja da precizno razvučemo čunkove, meni je negde "puko film" te sam se spakovao i izašao ... asistent, koji je držao vežbe, na sledećem času ladno pita "šta ja mislim, kakva oprema će da me dočeka u nekoj vukojebini ?" ... žao mi je ali ja takav sistem osposobljavanja ili školovanja za određenu profesiju ne smatram ispravnim te je i moj odgovor bio da "svoje domete ograniči na subjektivnu stvarnost" ... ako bih banalizovao pojmove, onda tvoj stav i njegov nisu daleko ... sagledaš realnost (i vukojebine su deo realnosti) i opravdaš svaki postupak u duhu primenjenog znanja

Ko gura ovu civilizaciju napred ? ... zar taj jedan život koji imamo mora da se utroši u sklopu "pretpostavljene potrebe za profesionalno angažovanje" jer je to naš vajni cilj obrazovanja ?

Znam da tvoja razmišljanja nisu tako kruta i nemaju takve posledice, ali karikiranje stvari je jedini način da se sagleda i druga strana medalje.

Ako već svi insistiraju na ljubavi, toleranciji, humanosti ... zašto je znanje i saznavanje i prenošenje znanja, van tih kategorija i propisujemo ga kao lek pacijentu ? ...Zašto stvaramo atmosferu u kojoj je nekom "teško" i kao mu "nešto ne treba" i sl. ?

Jednostavno i ja imam decu, momentalno ostavljam svaki posao ako me dete pita nešto ... "potrošiću" nemerljivo vreme da mu pružim znanje i probudim radoznalost ... ne zato jer će jednog dana da popunjava formulare za naredni čas, već zato što je to moja obaveza i nagrada.

Nadam se da razumeš moj stav i da razumeš zašto biologija, hemija, fizika itd. NE MOGU biti jedan predmet a ostalo vreme ćemo da se igramo
Hansel Hansel 22:32 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

e ovde dolazimo do glavnog razloga zasto bolje obrazovanje nije toliko popularno.

Neće obavezno memorisanje činjenica dovesti do više (samo)svesti, nego učenje dece da misle, a takvo se učenje ne primenjuje baš često.

zemljanin zemljanin 22:34 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Hoću da kažem da mislim da je mnogo bolje garantovati da neko ko izađe iz škole ima kvalitetne osnovne naučne pojmove, nego hrpu nepovezanih, parcijalnih "znanja" koja se svode na napamet naučene činjenice (često pomešane), a da se pruži maksimalno obrazovanje onima koji ga žele i koji su za njega sposobni. Pre nekog vremena pričalo se o svakojakom komentarisanju (dakle poimanju) tema koje bi mogle da se odnose na nauku -- ko komentariše tako: potpuno neinformisani ili zbrkano, k'o Pikasova slika, obrazovani? (Pikasovo slikarstvo je samo asocijacijacija, ne skroz dobra.)

Sama činjenica da mi ovde diskutujemo i da se pri tome slažemo ili ne, govori o izgrađenim stavovima ... stavovi se grade na bazi iskustva i stečenih znanja ... očito je da 99% ljudi na ovom forumu ima pozamašnu količinu opštih i specifičnih znanja ... zato i možemo da diskutujemo ... jedini realni izvor ili pokretač ka ličnom "usavršavanju" nije došao iz "školice u kojoj smo cupkali" već iz klupa u kojima smo učili.

Da li sve to može drugačije -DA ... ali ne može manje !!!

PS. Idem da guglam "Pikaso"
Ribozom Ribozom 23:37 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Zapravo ja sam mnogo ograniceniji od tvoga asistenta iz tvog ugla. To sto si mi vec skrenuo paznju na moju ogranicenost smatram nedostatkom obrazovanja. Ja ovde vecito diskutujem o nepotrebnoj aroganciji obrazovanih ljudi koji sistem skolovanja proizvodi.

Ko gura ovu civilizaciju napred ? ... zar taj jedan život koji imamo mora da se utroši u sklopu "pretpostavljene potrebe za profesionalno angažovanje" jer je to naš vajni cilj obrazovanja ?


A sta ako je odgovor: bankari, menadzeri, medijski i berzanski spekulanti?
Zar taj jedan zivot koji imamo moze da se utrosi na ucenje neceg sto volis (i doprineses civilizaciji) a ne mozes da prezivis od toga.

Sasvim je prirodno da roditelji zele da im deca zavrse velike skole. Svi roditelji. To se ne moze spreciti. Nastavnici i profesori im prenesu znanje, ona nauce i to se ne moze spreciti. U junu cemo dobiti 90 biologa s kojima ne znamo sta cemo. Ne znaju ni oni. Od ostalih 10, 1 ce da unapredjuje civilizaciju. Zamisli da smo svi pozeleli da nam deca postanu biolozi.
Parafraziracu Djindjica (iako vise nije popularno): 'Moramo zaustaviti proces ucenja'
zemljanin zemljanin 23:45 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Zapravo ja sam mnogo ograniceniji od tvoga asistenta iz tvog ugla. To sto si mi vec skrenuo paznju na moju ogranicenost smatram nedostatkom obrazovanja. Ja ovde vecito diskutujem o nepotrebnoj aroganciji obrazovanih ljudi koji sistem skolovanja proizvodi.

Namera nije bila takva ali ako jeste proizvela takav efekat - izvinjavam se.

Za ostalo imamo dijametralno suprotne poglede na sam život, znanje kao takvo i sve što ide sa tim. Šta je ko javno rekao je irelevantno jer govorimo o političarima ... sve u svemu ne slažemo se ni oko čega

EDIT:
Sasvim je prirodno da roditelji zele da im deca zavrse velike skole. Svi roditelji. To se ne moze spreciti. Nastavnici i profesori im prenesu znanje, ona nauce i to se ne moze spreciti.

Evo ja prvi nemam takvih afiniteta niti ih ima moja supruga ... naše želje su da nam deca budu samosvesna, da umeju da razmišljaju i da grade sopstvene stavove ... da maštaju ali da racionališu puteve dostizanja izmaštanog ... da mašta ne ostane samo mašta več da mogu da urade sve samo ako to žele ... šta i kako će napraviti od tih polaznih osnova je na njima a ne na našim željama ... sposobnost uspeha ili dostizanja ličnih ciljeva u životu ne može da se povezuje sa željama roditelja ... njihovo je pravo da znaju, da im pružim sve što je moguće u tom smislu i da se ponašam u skladu sa svojim (našim) stavovima ... ako neko od njih ode na Kembridž to će uraditi jer je zaslužio a ne jer je to naša želja ... ako ode na bogosloviju to će opet biti njihova odluka ... ja sa tim nemam ništa ... ali ćemo uraditi sve što je do nas da svako od naše dece, barem pet puta u toku dana pita "zašto" ... što bi rekli - ne slažemo se ni oko toga i to je normalno jer nismo isti i život bi bio strašno dosadan kada bi svi imali iste stavove i viđenja realnosti
Jukie Jukie 23:46 21.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Ribozom
.Nisam 100% siguran ali po prici studenata u Norveskoj oni u osnovnoj i srednjoj skoli u knjizevnosti citaju samo domace pisce i pesnike.

Čitamo i mi... ne zaboravimo da pre Vuka nije bilo domaće pisane reči, a inače domaći pisci i pesnici su evropski (renesansa itd.)... nismo se pretrgli od proučavanja afričkih, azijskih, australijskih, pa ni južnoameričkih pisaca. Od severnoameričkih znam da se radi Tom Sojer, preveden pre sto i nešto godina, krcat arhaičnim srpskim rečima.
8c_competizione 8c_competizione 00:04 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

to se zove Internat


ne, mislim da dovoljnu duzinu da deca budu pod kakvom takvom kontrolom u skoli do momenta kada roditelji posle posla mogu da ih preuzmu

takodje, to vreme ce u skoli iskoristiti da odrade domace zadatke, socijalizaciju, vannastavnu edukaciju ... (tako je barem bilo u mojoj skoli)

ja sam zavrsavao vecinu mojih domacih zadataka za vreme onog "dnevnog boravka" i uz to imao dovoljno vremena za zezanje sa drugarima

posle skole skoro sve vreme slobodno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:17 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

najiskrenije mislim da decu treba sto duze drzati u skoli tokom dana, iz par razloga:

to se zove Internat

Zar internat ne podrazumeva i spavanje?
8c_competizione 8c_competizione 00:29 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Neće obavezno memorisanje činjenica dovesti do više (samo)svesti, nego učenje dece da misle, a takvo se učenje ne primenjuje baš često.


u potpunosti se slazem sa tobom. vrlo je bitno decu uciti da misle svojom glavom, da uvek u zivotu budu skeptici i da sve proveravaju, a ne da samo bubaju.

ALI, postoji i jedna osnovna kolicina znanja koja je vezana za memorisanje nekih pojmova, cinjenica, podataka. ono sto jelose jeste kada los predavac pomisli da je gomilanjem toga sto je "osnovna kolicina znanja" dobra zamena za njegove predavacke sposobnosti


zemljanin zemljanin 00:45 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

I pošto se govori o obrazovanju a negde sam spomenu nekada da sam mnogooo vremena potrošio na reforme obrazovanja da malo dopunim ... sedam godina, oko 300 direktno uključenih doktora, magistara, dekana, specijalista, bibliotekara, sportskih stručnjaka itd. ... ukjučujući sve fakultete, sve arhive, sve muzeje, KBC, Narodnu biblioteku, gradsku biblioteku itd, dalje UNESCO, Zavode, Ministarstva, nagrade, ministre i sl. ... u nekim trenucima u mojim kancelarijama se mogao održavati i sastanak Vlade ... ispratio sam tri ministra ... održao hiljade predavanja, na fakultetima i školama, izvršio anketiranje u stotinama škola, izvršio eksperimnetlna predavanja u spec školama (sa svim dozvolama) učestvovao u izradi naprednog plana i programa fizike, izrade modernih i multimedijalnih učila ... anketirao hiljade nastavnika i učenika ... daklem potrošio sopstvena sredstva tokom svih tih godina ... sve što je vredelo u struci od učiteljskog do defektološkog ... od medicinskih centara do biblioteka ... armija ljudi koja je bila uključena ... svaki mogući i poznati metod pristupa ... od gore na dole, od dole na gore ... i nisam uspeo ... morao sam da priznam da nisam taj kapacitet koji to može postići ... hiljade i hiljade stranica su ispisane, dokumentovane i obrađene, uključujući i lična poznanstva pa u nekim trenucima i samu porodicu Milošević ... u svakom predlogu je učestvovalo barem po 7 ljudi koji su struka za te segmente ... pri kraju sam bio spreman da "prodam" i deo svoje nezavisnosti za uspeh celog projekta ali ni to nije bilo dovoljno ... i nisu problem bile pare !

eto to je moje iskustvo i ono kaže da bi pre preveo SPC u katoličanstvo nego promenio išta u obrazovanju ... a ljudi koji su se uključivali ali i minirali sve to su danas na vlasti ... tako da njihove izjave i njihovo van-javno ponašanje nemaju veze jedno sa drugim ... obrazovanje je najkonzervativniji sistem u Srbiji a i šire ... što ne znači da neki novi, mlađi i poletniji ljudi neće uspeti da to promene ... ali to se neće desiti pričanjem priča na forumima ... niti deklamacijam nekih stranaka već malo po malo, koliko god to trajalo.

E sad da se ja ne bih previše nervirao oko tog mog neuspeha, malo ću da preskačem ovakve teme ...
blogovatelj blogovatelj 05:22 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Zar internat ne podrazumeva i spavanje?


Nikako spavanje. Jedino sto podrazumeva je logovanje, blogovanje i lajkovanje
Hansel Hansel 11:24 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

blogovatelj
Nikako spavanje. Jedino sto podrazumeva je logovanje, blogovanje i lajkovanje

internAt
Zar internat ne podrazumeva i spavanje?
Hansel Hansel 11:58 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

zemljanin



Ko ste Vi, gospodine Zemljanine?

Sve u svemu, svaka čast za energiju i dobre namere, a so na ranu bolje da ne dodajem.

Jedino komentar na ovo:

eto to je moje iskustvo i ono kaže da bi pre preveo SPC u katoličanstvo nego promenio išta u obrazovanju

... išta u bilo čemu u bilo kom sistemu koji "drži" država. Što ne znači ni da je jedini izlaz u vladaxy-jevoj (što ti kažeš - Čarlijevoj ) varijanti.
vladaxy vladaxy 12:41 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Eto koliko ste izgoreli probajući da menjate državno obrazovanje. Taj sistem ima loše temelje i vaš primer pokazuje da je nepromenljiv. I loš. To je ono što ja pokušavam da objasnim u svojim komentarima.

Kažem, pošto ljudi ovde imaju averziju prema privatnom, da se za početak primeni švedski model vaučerizacije. Ništa više.
westvleteren westvleteren 12:59 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Kažem, pošto ljudi ovde imaju averziju prema privatnom, da se za početak primeni švedski model vaučerizacije. Ništa više.


Mislim da ovo nije dovoljno. I u Srbiji postoje privatne skole ali mislim da su i dalje obavezne da drze nastavu po planu i programu koje je propisalo ministarstvo (ispravite me ako gresim).
Dakle, ako ja zelim sutra da otvorim privatnu skolu u kojoj, na primer, ucenici imaju vise slobode u biranju predmete koji ih interesuju, ja to jednostavno ne mogu da uradim po postojecim zakonima vec moram da sprovodim postojeci plan i program (ukljucujuci i nastavu veronauke ).
Dakle, ovo resenje mora da bude praceno smanjenjem regulative i davanjem vece slobode skolama za kreiranje nastavnog programa.
8c_competizione 8c_competizione 14:08 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

A sta ako je odgovor: bankari, menadzeri, medijski i berzanski spekulanti?
Zar taj jedan zivot koji imamo moze da se utrosi na ucenje neceg sto volis (i doprineses civilizaciji) a ne mozes da prezivis od toga.


a sta ako i sami bankari, menadzeri, medijski i berzanski spekulanti polako dolaze sebi i shvataju da od "menadzerisanja" nema napretka u stvari, vec da neko treba nesto i da radi, kreira ....

ovo govorim kao neko ko radi u ozbiljnoj industiji koja polako shvata da sistem: 4 poglavice i jedan indijanac koji radi bas i ne funkcionise.

kada kazem "neko ko radi", to ne znaci odmah nekvalifikovanu radnu znagu, vec i visokoobrazovna zanimanja koja vishe nisu popularna zbog svih lepota zivota u direktorskim foteljama.
vladaxy vladaxy 14:36 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Dakle, ovo resenje mora da bude praceno smanjenjem regulative i davanjem vece slobode skolama za kreiranje nastavnog programa.


I rekao sam za početak. Pošto ovde ljudi grčevito brane ovakav sistem obrazovanja. Ne daj bože da bude drugačiji, sistem je dobar samo su ljudi loši.
8c_competizione 8c_competizione 16:40 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

već malo po malo, koliko god to trajalo


na zalost, tu se u osnovi ne slazem sa tobom

Srbiji su potrebne korenite promene i ostri rezovi!
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:04 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Prepoloviti broj ucenika po odeljenju bi znacilo da se povec broj obrazovnog kadra za duplo. To bi iznosilo oko 300 miliona evra godisnje samo za plate iz budzeta. Deluje mi nerealno.


Možda bi se nešto budžet morao povećati, ali pretumbavanjem ovoga što imamo od nastavnog kadra - a za koji se stalno tvrdi da ga imamo više nego što treba - došli bismo u situaciju da ne mora baš da se duplira broj zaposlenih. Uostalom, ovaj plan za izlazak iz krize, koji tvrdi da mu je obrazovanje prioritet (iako ga u planu ne pominje pre 5. tačke), predviđa i uvećana ulaganja iz budžeta u obrazovanje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:08 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

EDIT. jednostavno moram da se služim ironijom i satirom jer je ideja o ukidanju predmeta u doba nezamislivog rasta znanja u prirodnim naukama - za moje pojmove - suluda


Niko ne ukida predmete, nego pričamo o objedinjavanju. Razmisli o dobroj strani objedinjavanja: povećava se interdisciplinarnost. Ne učiš više samo o hemiji kao apstraktnoj nauci, već kao o hemiji unutar biologije, na primer. Hemijski procesi u ljudskom organizmu.

Objedinjavanjem fizike, hemije i biologije otvaraš prostor i za časove o astronomiji, koju nijedan od ta tri predmeta ič ne zarezuje pojedinačno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:12 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

licno bih kao prvo uveo i to da je srednja skola obavezna!


I ja bih, ali ne vidim kakve to veze ima s onim što sam rekla, tačnije: da fokus obrazovanja ne treba da bude na željenom krajnjem ishodu manjine, nego većine.

I srednju školu treba organizovati tako da postoje obavezni predmeti, plus izborni, i da se gradivo u obaveznima svede na neophodno, a napredno da bude deo izbornih predmeta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:25 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Ako već svi insistiraju na ljubavi, toleranciji, humanosti ... zašto je znanje i saznavanje i prenošenje znanja, van tih kategorija i propisujemo ga kao lek pacijentu ? ...Zašto stvaramo atmosferu u kojoj je nekom "teško" i kao mu "nešto ne treba" i sl. ?


Zato što jeste teško i zato što mu stvarno ne treba.

Evo me gde gledam u sopstveni kontrolni zadatak iz II razreda srednje iz hemije. Pri tome moram da napomenem da sam, kao Šuvarov srednjoškolac, u tom trenutku bila jezički smer, i bogapitaj koji-moj sam uopšte imala hemiju?!

Dakle, gledam zadatak, čitam pitanja - i pojma nemam o čemu se radi. Onda se potom sama sebi divim kako sam tačno odgovorila na sva pitanja, i dobila 4+. I pitam se: da li je moguće da sam ja sve to nekad znala? Pošto sada, definitivno, ne znam.

Pitanja, inače, glase:

1. Objasni povratni i nepovratni proces - kakav je i zašto?
2. Objasni I princip termodinamike.
3. Napiši jednačinu stanja idealnog gasa i izvedi Šarlov gasni zakon.
4. Napiši i objasni osnovnu jednačinu kinetičko molekulske teorije gasova.
5. Šta je koeficijent korisnog dejstva i kada bi on bio jednak jedinici?
6. Objasni međumolekulsku silu i grafički je predstavi.
7. Šta je elastičnost i kada dolazi do deformacije tela?
8. Koliko molekula ima u 200g H2O?
9. Srednja kin. en. mol. nekog gasa iznosi 2 X 10 na -20 ig, a P= 5 X 10 4/5/m2. Odredi koncentraciju molekula gasa.

Misleeeeeeem... pojma nemam ni o čemu od ovog gore. A nekada sam imala za 4+!

A imam i kontrolni iz drugog srednje iz... ne znam ni sama čega, ali pitanja su sledeća:

1. Šta je to novostvorena vrednost u strukturi ukupnog prihoda i čemu služi?
2. Šta je RO?
3. U čemu je suština i smisao osnivanja OOUR?
4. Šta je to horizontalna integracija?
5. Šta mora da sadrži samoupravni sporazum o udruživanju u SOUR?
6. Kakav je tretman i društveni položaj radnika u RZ?
7. Nabroj sve oblike udruživanja rada i sredstava.

Dobila sam 4 na kontrolnom. A ubila sam se od primene naučenog u realnom životu...
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:34 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

očito je da 99% ljudi na ovom forumu ima pozamašnu količinu opštih i specifičnih znanja ... zato i možemo da diskutujemo ... jedini realni izvor ili pokretač ka ličnom "usavršavanju" nije došao iz "školice u kojoj smo cupkali" već iz klupa u kojima smo učili.


Ma, nije brate.
Mi smo ti uspeli obrazovati se UPRKOS obrazovnom sistemu, a ne zahvaljujući njemu.
Kako ono reče Mark Tven: Nisam dozvolio da školovanje ugrozi moje obrazovanje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:37 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

takodje, to vreme ce u skoli iskoristiti da odrade domace zadatke, socijalizaciju, vannastavnu edukaciju ... (tako je barem bilo u mojoj skoli)

ja sam zavrsavao vecinu mojih domacih zadataka za vreme onog "dnevnog boravka" i uz to imao dovoljno vremena za zezanje sa drugarima

posle skole skoro sve vreme slobodno!


To imaš i danas - u prva dva razreda osnovne škole.
Ove godine su uveli i mogućnost u trećem razredu - ako ima dovoljno zainteresovanih, a učitelje plaća grad Beograd.

Šta ćemo sa svim ostalim razredima?
8c_competizione 8c_competizione 17:41 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

To bi iznosilo oko 300 miliona evra godisnje samo za plate iz budzeta


bolje je uloziti tih 300 miliona (popularno u narodu zvanih Kovacevica) u obrazovanje, posto se to visestruko vraca u buducnosti!

umesto sto ih Mrkonjici, Ilici, Mishkovici, Mitrovici i ostala lopovska bagra razvlace po vilama/jahtama/besnim autima
8c_competizione 8c_competizione 17:44 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Šta ćemo sa svim ostalim razredima?


uvesti isti princip

i ne zaboravi jos jednu stvar: jako mnogo porodica ima kod kojih jedan (samohrani/a) ili oba roditelja rade, pa je "skupljanje" dece po skoli pomalo i problem te prirode

ukoliko se pravilno organizuje cela stvar moze se pokriti ceo "radni dan" i da bude i deci bolje i roditeljima lakse, plus bi bilo otvoreno jos koje radno mesto.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:47 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

uvesti isti princip

i ne zaboravi jos jednu stvar: jako mnogo porodica ima kod kojih jedan (samohrani/a) ili oba roditelja rade, pa je "skupljanje" dece po skoli pomalo i problem te prirode

ukoliko se pravilno organizuje cela stvar moze se pokriti ceo "radni dan" i da bude i deci bolje i roditeljima lakse, plus bi bilo otvoreno jos koje radno mesto.


To mu dođe, dakle, celodnevna nastava (tako se zvanično zove). I nemam ništa protiv, taman može da se rasporedi lepo i da deca imaju pauze i odmore za socijalizaciju i ručak u školi.

Ali, da se onda oslobode bilo kakvog učenja kod kuće, u smislu: školskog učenja i domaćih zadataka. Ako su tip koji voli da uči, učiće oni sami od sebe i bez da im se propiše.
zox.zox zox.zox 18:05 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Drugi kontrolni je iz Marksizma bar po pitanjima.

Potpis: Šuvarac


blogovatelj blogovatelj 18:24 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

internAt


Nisi primetio namigujuceg smajlija kojeg ostavih pored recenice?
To znaci da sam se zekio
Hansel Hansel 18:52 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

blogovatelj
Nisi primetio namigujuceg smajlija kojeg ostavih pored recenice?
To znaci da sam se zekio

Eh, ima zekinja i zekinja...
8c_competizione 8c_competizione 19:07 22.03.2013

Re: imam jednu zamerku

Ali, da se onda oslobode bilo kakvog učenja kod kuće, u smislu: školskog učenja i domaćih zadataka.


naravno, domace is prilagoditi tako da mogu da ih odrade u tim poslepodnevnim casovima dok su jos u "dnevnom boravku"

i onda idu rasterecena kuci

Ako su tip koji voli da uči, učiće oni sami od sebe i bez da im se propiše.


ovde bih ipak ostavio, makar i opisnu, ocenu onima kojie se trude to "malko vise" i uce dalje i vise i cak posle skole i u drugim vanskolskim ustanovama. jednostavno moramo (ih) nauciti da se i trud i samoinicijativa treba nagradjivati!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana