Društvo| Kultura| Mediji| Život| Životni stil

OVO NIJE OGOVARANJE, ALI...

Dragan Jakovljević. RSS / 22.03.2013. u 13:29

Ако си се упутио према циљу и путем почео да застајкујеш и да камењем гађаш сваког пса који лаје на тебе, никад нећеш стићи на циљ, говорио је Достојевски. Ипак, ма колико човек био свестан чињенице да је заокупљеност оговарањима која га прате јалов посао, мало је међу нама оних који ће поред тих прича проћи и не трепнувши наставити даље.

Чујемо ли фразу „ово није оговарање, али...”, свакако ћемо бити сведоци беспоштедне реторичке паљбе у правцу индивидуе о којој је реч. Је ли то оговарање или није, процените сами. Пракса показује да управо тако почињу најсочнија оговарања.

Они који тврде да никада не оговарају, нису искрени. Свако је, у већој или мањој мери склон тој врсти комуникације. Разлика је само у томе што неки то чине не бирајући саговорника, док други пажљиво процењују коме могу поверити своје мишљење о некоме и оно што су о њему чули. Отуда и привид да само они први оговарају.

Али ако се већ, макар и понекад, мора изнети критичко мишљење о некоме ко није присутан, а при том се из неког разлога не жели да он за то сазна, није на одмет обратити пажњу коме се тај став саопштава. Треба изабрати саговорника који је мање од осталих склон ширењу информација овог типа.

Никада се немојте трудити да јавно демантујете неистину коју је неко изрекао о вама док вас је оговарао. Треба имати у виду да је свако чудо занимљиво само три дана, укључујући и трач о вама. Ако се јавно осврнете на њега, постићи ћете само то да рок трајања непријатности којој сте изложени буде продужен за још три дана.

Али, ни то није највећа грешка коју у оваквој ситуацији можете да начините. Ступите ли у расправу са оним ко вас је оговарао, будите сигурни да сте крочили на потпуно погрешан пут. Тиме особи која је о вама говорила лоше само дајете до знања да је била у праву када је за вас рекла да сте свађалица, џангризало, нетрпељиви, нетолерантни, неинтелигентни и ко зна шта још... Ако ипак желите да је на неки начин казните, довољно је само да заузмете нешто већу дистанцу у будућем опхођењу са њом. Дилема зашто сте се променили и црв сумње који ће је непркидно грицкати, биће за њу више од казне.

Немојте без претходног промишљања и дубље анализе свих околности одстрањивати из свог живота људе за које сте сазнали да су вас оговарали. Ко вам гарантује да су све појединости из приче коју сте о себи чули истините, да је суд о вама изречен тоном који вам је представљен и да је невербална комуникација при том била непримерена, како ју је преносилац протумачио­? Уколико се његов субјективни утисак, а тиме и интерпретација макар једног од ових елемената не поклапају са стварношћу, може се испоставити да је ваша љутња била безразложна и да оговарање заправо и није било огоравање.

Пошто смо констатовали да нема човека који никада никога није оговарао, дистанцирањем од свих људи за које сте чули или посумњали да су о вама говорили нешто негативно у тренутку када нисте били присутни, могли бисте довести себе у ситуацију да останете потпуно сами. Гледање кроз прсте ономе ко је једном учинио тако нешто, уз истовремено уздржавање од давања повода за даља оговарања, често је плодотворнија стртегија од љутње за сва времена и самоизолације. Имајте при том на уму мисао једног умног човека који је рекао да би на свету мало које пријатељство опстало када би људи знали шта једни о другима мисле и говоре.

Свакако да особе чије су професије јавне, оговарања и трачеве о себи подносе знатно безболније него што је то случај са људима који немају додирних трачака са ма којом врстом тзв. јавне сцене. Штавише, многе личности из света шоубизниса оговарања и трачеве сматрају пожељним и корисним за своју каријеру. Детаљи из њиховог приватног живота, па и трачеви, постали су роба од које живе не само они, већ и милиони других људи, запослени у листовима, часописима, радио и ТВ станицама за које се обично каже да су таблоидни. Ови медији су названи таблоидима најпре због свог формата, а касније је тај израз постао синоним за садржаје сензационалистичког типа које пласирају, а који немају много додира с реалношћу.

У својој потреби да се, најчешће због пољуљане популарности, поново наметну публици као неко ко је вредан њихове пажње, многе естрадне личности саме пласирају поводе који ће послужити за њихово оговарање и касније трачеве. Показало се да у неким случајевима и антиреклама, каква је свакако трач, може да послужи као одскочна даска за лансирање протагонисте приче у свет познатих, али су ефекти таквог пробоја обично краткотрајни. Уколико иза личности која је на тај начин доспела у жижу интересовања јавности не стоји квалитет, односно таленат везан за посао којим се бави, и таква реклама, баш као и она класична, неће имати трајнији ефекат.

Иако трач и сплетка као производи људске комуникације имају исту основу, међу њима има разлике. У случају сплетке главни циљ је да се особа која је предмет измишљене приче омаловажи, емотивно повреди и морално компромитује, док је намера твораца и преносилаца трача да се задовољи сопствена и потреба осталих слушалаца за сензацијом и да се на тај начин привремено побегне од монотоније којом су те особе окружене у свакодневном животу. Дакле, док сплетка има за циљ намерно наношење зла, трач настаје и шири се првенствено ради забаве оног дела јавности који ужива у информацијама те врсте. Пошто и једни и други поседују изражену радозналост и разиграну машту, та два елемента су сасвим довољна да се истинита, полуистинита или измишљена прича о некој особи лансира на начин који оставља довољно простора да јој сваки следећи интерпретатор дода по неки нови детаљ - најчешће претпостављен или измишљен.

Они који за појаву оговарања, трачева и сплетки криве ово, наше време, требало би да знају да ти облици комуникације нису од јуче. Било их је од самих почетака човекове вербалне комуникације и, по свему судећи, увек ће бити саставни део наше свакдоневице. Ако сте склони нервирању када чујете да сте предмет оговарања, а при том имате довољно слободног времена, није лоше руководити се саветом искуснијих, који рекоше како у друштво увек треба долазити први, а одлазити последњи, па тако људи неће имати времена да вас оговарају.

 

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 13:43 22.03.2013

da prilozim,

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:34 22.03.2013

Stereotip

ti cveta iz obe priložene fotke na obema su samo žene.
Zanimljivo da kada žene pričaju o drugima, to se zove ogovaranje, a kada muškarci to rade, to je - razgovor

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:08 22.03.2013

Re: Stereotip

Bogami, to ja ne rekoh, jer vrlo dobro znam kakav može biti učinak tzv. muških alapača. Otuda ni u tekstu nije bilo podela tipa ONE i ONI. A fotke kao fotke... Nisam kriv što je Google izbacuje uglavnom dame kada se ukuca "ogovaranje"
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:20 22.03.2013

Re: Stereotip

muskarci vise ogovaraju
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:21 23.03.2013

Re: Stereotip

A vidi šta još Google izbaci kad ukucaš Men's gossip



tasadebeli tasadebeli 15:47 23.03.2013

О(д)говарања

Један модел телефонског разговора са сестром:

Сестра: Јао, морала сам да те позовем! Замисли, молим те, чула сам да Тадић има сиду!
Ја: Ма немој! Стварно? Па од кога је добио?
Сестра: Од Милке Форцан...
Ја: Па то је одлична вест! То значи да и Мишковић има сиду!
Сестра:...(тишина)... Ти си стока једна безобразна! Никада ми не верујеш шта ти кажем! А проверена је информација! Више никада нећу ништа да ти јављам! (клик - дезмонд ту-ту, ту-ту...)

И тако сваког боговетног дана макар по једаред...

Одличан текст, Драгане!

Било би интересантно када бисмо некако могли да дођемо до података колико је тих трачева (а богами и сплетки) у јавном животу у Србији креирано, заправо, у канцеларијама разних безбедносних структура. Тешко је доћи до прецизних података, али када бисмо успели, схватили бисмо колико се нашом вољом и деловањем управља по бихевиористичком моделу стимулус-реакција...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 19:33 23.03.2013

Re: О(д)говарања

Hvala! Dolazim u iskusenje da na ovu temu napisem jedan ozbiljniji naucno-istrazivacki rad. Predlozi moguce literature bi mi dobro dosli.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana