Budućnost| In memoriam| Ljubav| Na današnji dan| Religija

Bye, bye American dream

freehand RSS / 24.03.2013. u 03:06

Seoba  Mordora na Zapad nije se na mojoj geopolitčkoj mapi  i u vrednosnom sistemu dogodila na današnji dan. Ali današnji dan svakako  jeste simbolička prekretnica u shvatanju sveta i funkcionisanja politke i sile u njemu, razloga, uzroka i posledica.

pancevo_grad.jpg?lang=lat

 

Današnji je dan svakako dan kad smo SAD i ja prestali da budemo prijatelji.

Onako iskreno govoreći - "američki san" je ovde samo metafore u naslovu radi. Jer niti sam ikada bio neki gorljivi zaljubljenik u Sjedinjene države pre, niti sam prestao da volim Bili Holidej, Kjubrika, Kopolu, Pipena,  Springstina, Selbija  ili Zapu posle. 

No do 17. aprila još uvek sam gajio nekakve maloumne iluzije kako je to što se događa neminovnost. Kako smo to  nečim zaslužili. Kako postoji neka Zamisao, kako neko vodi računa o nivou i intenzitetu, kako neko brine. Neko kome su na srcu sloboda, demokratija, ljudska prava - na prvom mestu. A  posle (ali pomalo)  moć i novac.

 Ma naravno da znam da prethodne relenice zvuče idiotski. Ali je, valjda, sasvim prirodno i normalno da stvari racionalzuješ tako da u njima vidiš smisao i da pokušaš da shvatiš gde je mesto takvom,razaranju oko tebe u stvaranju Opšteg dobra. Naročito kad nisi sam, a jesi bespomoćan. 

Da ne mudrujem. U noći sedamnaestog na osamnaesti april te 1999. sa dvadesetak raketa pogođene su sve tri fabrike pančevačkog petrohemijskog kompleksa. Ono što je te noći iz plamenog grotla izašlo i narednih se dana spustilo na grad i okolinu posledice je ostavilo tako da će ih trpeti još mnoge generacije. Kancerogene i mutagene.  Onaj ko je gađao znao je šta gađa. Znao je kakve su moguće posledice i kakvih razmera. A zašto -  potpuno je nebitno. Bilo tada i sada je. I nikakve veze nema ni sa Miloševićem, ni sa Hrvatskom, ni sa Bosnom, ni sa Kosovom.  Ni sa čim sem sa beskrupoloznim, hladnokrvnim masovnim ubistvom. Akutnim ili odloženim - takođe nebitno. Ekocidom, to je tada bila popularna reč.

Žurka je od 1.09, pogledati pažljivo. 

U vatri i otrovnom dimu te noći kolateralno su spaljene i neke iluzije; otada smo viši prijatelji.



Komentari (750)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 04:26 24.03.2013

Sve

Sve će to narod pozlatiti.
loader loader 09:26 24.03.2013

Re: Sve

U ovim slučajevima, kao i u mnogim drugim, zlato i nema neku vrednost.
Prvo slovo da, ali ostatak ne.
Dakle, zeolit


prapra prapra 04:30 24.03.2013

racio

Razumem te kada pominješ racionalizaciju u tim trenutcima, ali mi nikako nije jasno zašto ne udješ u unutrašnji dijalog sa tom tadašnjom racionalizacijom.
To bi bila prava stvar.
blogovatelj blogovatelj 04:41 24.03.2013

Re: racio

Razumem te kada pominješ racionalizaciju u tim trenutcima, ali mi nikako nije jasno zašto ne udješ u unutrašnji dijalog sa tom tadašnjom racionalizacijom.
To bi bila prava stvar.


Probao ja, ali ne ide nikako.
Nikako nisam mogao da odgovorim na sledeće pitanje.
Ako su mogli da pogode voz u punoj brzini u momentu kada se pruga ukršta sa autoputem, pa tako sjebu i voz i prugu i autoput, zašto onda nisu gađali tačno u tačkicu tamo gde je bila prava meta?
Znaš zašto?
Zato što je rat biznis, a ne pravda.
Da su upucali Miloševića posle pet sekundi rata, ne bi kasnije mogli da prodaju delove za azotaru i petrohemiju. Eto zato.
U Zastavi u Kragujevcu nisu sve srušili, nego samo ono najskuplje. Ovo ne tvrdim ja, nego moja majka, koja je kao mašinski inženjer radila u toj Zastavi četvrt veka, pa je po prirodi posla znala šta je u toj firmi skupo, a šta je za rashod.
prapra prapra 04:49 24.03.2013

Re: racio

Postoji nešto što se zove istorijski proces i kada se namestiš i postaneš preko subjekta objekat, to dovoljno govori o društvu koje je to sebi dozvolilo. Dakle, govorim o izvlačenju pouke. Zbog budućnosti.
blogovatelj blogovatelj 04:52 24.03.2013

Re: racio

Postoji nešto što se zove istorijski proces i kada se namestiš i postaneš objekat to dovoljno govori o društvu koje je to sebi dozvolilo. Dakle govorim o izvlačenju pouke. Zbog budućnosti.


To jeste istina, ali to nikako ne umanjuje grehe drugih. Ja ne želim da nosim njihov krst, neka ga sami nose. Dovoljan mi je ovaj moj.
prapra prapra 05:01 24.03.2013

Re: racio

Time što misliš da predaš nekom krst i tako izgradiš poziciju istine govori da nisi spreman da se suočis i preuzmeš krst upravo zbog ubedjenost u svoju ispravnost. Ako si u pravu uzmi krst. Ovako ostavljaš problem budućnosti, a sebe pereš.Tako se problem ne sagledava racionalno, već se prebacuje u polje predmitologije čime ostavljaš široko polje za ponavljanje greške.
Da pojednostavim.
Višeslojna stvarnost ne sme se obojiti ne bojama. Crno i belo su krajnosti i ako tako predstavimo dogadjaj izmaći će nam sve. Ulazeći u uzroke i posledice i pritom ne dozvoliti sentimentu upliv je jedini put koji je racionalan i koji daje mogućnost budućnosti da ne podju putem kojim je naša generacija išla. Ne ulazeći u pojedinosti i olako ih prihvatajućii, a ne spoznavajući da smo obišli ceo krug mozemo lako upasti u zamku i potomstvu ostaviti isti mit koji je bio inicijalna kapisla kataklizme devedesetih. Dakle ako ne budemo pažljivi oživećemo kosovski mit u novom ruhu. I ako pazljivo pogledamo sve je tu i kockice su se poklopile. Misleći da smo izvukli pouku iz nedavne naše proslost ne shvatamo da upadamo u zamku iz koje će sledstveno izaći sav besmisao ovakvog predavanja osećanjima i konsekvetno tome ćemo našeg krivca za devedeste predati na tacni kao Lazara. Dakle ovakvim načinom predstave prošlosti neminovno ćemo ostaviti prostor da u novom starom mitu Cara Lazara zameni Slobodan Milošević.
blogovatelj blogovatelj 06:28 24.03.2013

Re: racio

upravo zbog ubedjenost u svoju ispravnost


1.
Na osnovu čega si ovo zaključio?
Nisam ja Krkar ili Endži.

Ovako ostavljaš problem budućnosti, a sebe pereš



2.
Problemi nikako ne mogu da se ostave prošlosti, uvek se ostavljaju budućnosti. Ako se ostavljaju.
Ili se rešavaju sada.
Stvari o kojima pričamo su kompleksne i ne mogu se u sekundi rešiti.
Za ekspresno rešenje obrati se osobama iz stavke 1. Oni recimo znaju da bi npr sve bilo rešeno da smo šestog oktobra istrebili neistomišljenike ili kada bismo pustili Turke i Nemce da vladaju Srbijom. Ja nasuprot tome mislim da bi takvi postupci doveli do rata.

Tako se problem ne sagledava racionalno, već se prebacuje u polje predmitologije čime ostavljaš široko polje za ponavljanje greške.


3.
Na ovo ne znam šta bih rekao, jer ne razumem ništa.
prapra prapra 06:33 24.03.2013

Re: racio

Blogovatelju, pročitaj dodatak postu.
blogovatelj blogovatelj 06:33 24.03.2013

Re: racio

Dakle ako ne budemo pažljivi oživećemo kosovski mit u novom ruhu


Taj mit traje evo već 624 godine, ali dobro je da si se ti pojavio da ga satreš.
Javi kad to odradiš, da odahnemo, jer će posle toga sve biti savršeno.
blogovatelj blogovatelj 06:36 24.03.2013

Re: racio

Dakle ovakvim načinom predstave prošlosti neminovno ćemo ostaviti prostor da u novom starom mitu Cara Lazara zameni Slobodan Milošević


Koji mi?
Uvek će biti onih koji se na to lože i onih koje to ne dotiče?
Moguće je da će Lazara potomci zameniti Miloševićem, ali to je njihova briga, njihov problem i njihova zabluda. Mene pomisao na to naježi, ali stvarno nisam u mogućnosti da percipiram i utičem na misao ljudi dvdesretdrugog, trećeg ili ma kog veka posle toga.
prapra prapra 06:40 24.03.2013

Re: racio

blogovatelj
Dakle ako ne budemo pažljivi oživećemo kosovski mit u novom ruhu


Taj mit traje evo već 624 godine, ali dobro je da si se ti pojavio da ga satreš.
Javi kad to odradiš, da odahnemo, jer će posle toga sve biti savršeno.

Kvalitetan odgovor. Samo napred.
blogovatelj blogovatelj 07:06 24.03.2013

Re: racio

Kvalitetan odgovor. Samo napred.


Znam
Šalim se, nemoj da se vređaš, ali kakva je bila tvoja konstatacija, takav je i moj odgovor.
Stvarno nisam u mogućnosti da zamislim kako će moje vreme doživljavati moji čukununuci, ako se ikada budu rodili.
Tu dolazimo do jednog od osnovnih postulata hrišćanstva, u ime oca i sina i svetoga duha. Ja to prevodim kao - imati poštovanje prema precima, poverenje u potomke i veru da će sve biti dobro. Dalje od toga moja misao ne dopire.
Jedino što sigurno znam je da će u Srbalja i tada, baš kao i sada, biti onih koji misle i ispravno i pogrešno.
Zamisli svog pretka koji je živeo u vreme kada su po Srbiji prestupnici nabijani na kolac. Da li je mogao da sanja šta zivimo i način na koji razmišljamo?
Nije.
Tako ni ti ne možeš ni da pojmiš šta će okupirati živote naših potomaka.
nsarski nsarski 07:53 24.03.2013

Re: racio

Ulazeći u uzroke i posledice i pritom ne dozvoliti sentimentu upliv je jedini put koji je racionalan i koji daje mogućnost budućnosti da ne podju putem kojim je naša generacija išla.


Hm, da. Racionalni Ameri su se bas tako ponasali kad su srusene zgrade u Njujorku: stavili prst na celo i zamislili se nad viseslojnoscu te realnosti, suocili se s njenim pravim uzrocima, i izvukli racionalne zakljucke bez upliva sentimenta.
maksa83 maksa83 08:01 24.03.2013

Re: racio

Jedino što sigurno znam je da će u Srbalja i tada, baš kao i sada, biti onih koji misle i ispravno i pogrešno.

Naravno. Pravi Srbin razlikuje dva mišljenja: svoje, i pogrešno.
blogovatelj blogovatelj 08:09 24.03.2013

Re: racio

Naravno. Pravi Srbin razlikuje dva mišljenja: svoje, i pogrešno.


Tolerancije nam nije manjkalo kroz istoriju.
freehand freehand 09:49 24.03.2013

Re: racio

Razumem te kada pominješ racionalizaciju u tim trenutcima, ali mi nikako nije jasno zašto ne udješ u unutrašnji dijalog sa tom tadašnjom racionalizacijom.

Ko kaže da nisam ulazio?
Utvrdio sam da je bila idiotska. Predstava koju sam sebi nametnuo o liderima slobodnog sveta - ili je kao som progutao - koji će dovetsi stvari u red na najbolji mogući način, i da će nas to (treba li reći - sasvim opravdano!) malo boleti krajnje je debilna. I sad me je sramota zbog iskazanog nivoa slepila.
Posle toga je nastupila sledeća racionalzaicja: bombardovali su nas zločinci i nakaze u svakom moralnom i političkom smislu, sa kojima, kao vladarima sveta moramo naći modus vivendi tako da u tom svetu opstanemo. I ta racionalzacija i danas traje.
Ideju o umlaćivanju svakog Amerikanca ili Engleza prilikom svakog susreta sam vrlo brzo napustio.

Uzgred, ako po tom pitanju negde vidim našu sramotu - to je tragičan, katastrofalan nedostatak empatije prema Iračanima, Libijcima i svima drugima koji su posle nas stradali na isti način i od iste ruke.
Jer smo sad u koloni onih koji znaju kako razara strepnja od nebuđenja.
milojep milojep 09:54 24.03.2013

Re: racio

prapra
T Dakle ovakvim načinom predstave prošlosti neminovno ćemo ostaviti prostor da u novom starom mitu Cara Lazara zameni Slobodan Milošević.


Vidim ja da tebi nije problem što će Milošević 'naslediti' Cara Lazara, naprotiv ti preko Miloševića hoćeš ocrniti i samog Lazara i mit!
E' što bih voleo da mogu sve naše istorijske propuste i nesreće podvesti pod prirodnu nepogodu, kako se to inače, idiotski, od tebi sličnih tretiraju činovi moćnih, kakav je inače i čin bombardovanja čija se godišnjica obeležava (od nekih i slavi).
savamala savamala 10:00 24.03.2013

Re: racio

Posledice bombardovanja 1999. godine. Pročitaj blog.


Да ли хоћеш да кажеш да је недостатак свести и разорен ум колеге prapra последица бомбардовања и да фактори које сам ја навео немају никакав утицај?
milojep milojep 10:09 24.03.2013

Re: racio

freehand
Predstava koju sam sebi nametnuo o liderima slobodnog sveta - ili je kao som progutao - koji će dovetsi stvari u red na najbolji mogući način, i da će nas to (treba li reći - sasvim opravdano!) malo boleti krajnje je debilna. I sad me je sramota zbog iskazanog nivoa slepila.
Posle toga je nastupila sledeća racionalzaicja: bombardovali su nas zločinci i nakaze u svakom moralnom i političkom smislu, sa kojima, kao vladarima sveta moramo naći modus vivendi tako da u tom svetu opstanemo.


Freehand, 'drug' Miloje ti čestita na stavu i na temi koju danas dosta medija prećutkuje.
tasadebeli tasadebeli 10:15 24.03.2013

Re: racio

blogovatelj
Dakle ako ne budemo pažljivi oživećemo kosovski mit u novom ruhu


Taj mit traje evo već 624 godine, ali dobro je da si se ti pojavio da ga satreš.
Javi kad to odradiš, da odahnemo, jer će posle toga sve biti savršeno.


"Гарсули је из Темишвара отпутовао на појутарје Тијелова. Фелдмаршал-лајтнант Франц Карл Леополд барун фон Енгелсхофен поручио му је био да причека мало у Темишвару. Да види последице своје мудрости међу Сербима. Ускоро.
Старац је тврдио да су Серби чудан народ и да их Гарсули не зна. Серби су лакоми на почасти, воле медалију, а за туђина би душу дали. Међутим, ако примете да их лажу и варају, да им дата реч није одржана, то памте. У столећа!
Са Турцима се – тврдио је Енгелсхофен – носе, око неког Косова (Енгелсхофен је писао: Cassova) већ неких триста шесет година. Серби не заборављају! То је јако непослушна и дивља врста народа. `Ein äusserst unbotmässiges und wilds Element!`"

(Црњански, Сеобе 2)
tyson tyson 10:18 24.03.2013

Re: racio

Predstava koju sam sebi nametnuo o liderima slobodnog sveta - ili je kao som progutao - koji će dovetsi stvari u red na najbolji mogući način, i da će nas to (treba li reći - sasvim opravdano!) malo boleti krajnje je debilna.



Žao mi je što to moram reći, ali ovde si bio potpuno u pravu (vidi podvučeno).



freehand freehand 10:21 24.03.2013

Re: racio

tyson
Predstava koju sam sebi nametnuo o liderima slobodnog sveta - ili je kao som progutao - koji će dovetsi stvari u red na najbolji mogući način, i da će nas to (treba li reći - sasvim opravdano!) malo boleti krajnje je debilna.



Žao mi je što to moram reći, ali ovde si bio potpuno u pravu (vidi podvučeno).




Misliš da su mi mladost i jato u kome sam plivao - slabo opravddanje?
tyson tyson 10:36 24.03.2013

Re: racio

Да ли хоћеш да кажеш да је недостатак свести и разорен ум колеге prapra последица бомбардовања и да фактори које сам ја навео немају никакав утицај?

Po simptomima, rekao bih da je u pitanju klasičan slučaj prekomernog udisanja otrovnih i dobroćudnih isparenja iz bombardovane Rafinerije, možda čak i Petrohemije 1999. godine.



tyson tyson 10:37 24.03.2013

Re: racio

Misliš da su mi mladost i jato u kome sam plivao - slabo opravddanje?

Opet pokušavaš sa jalovom racionalizacijom


maksa83 maksa83 11:06 24.03.2013

Re: racio

Misliš da su mi mladost i jato u kome sam plivao - slabo opravddanje?

Ovaj ... koliko si to mlađi bio pre neki mesec? Znaš ono kad je bilo Povelja, LjuCka Prava, ukinuto robovlasništvo (a robova više nego ikad u istoriji), UN...

Velika Kinta i Veliki Pištolji. Od kad je pećinski čovek shvatio da kosim hicem može da ulupa nekog/nešto na daljinu, pa do danas.
freehand freehand 11:22 24.03.2013

Re: racio

Ovaj ... koliko si to mlađi bio pre neki mesec? Znaš ono kad je bilo Povelja, LjuCka Prava, ukinuto robovlasništvo (a robova više nego ikad u istoriji), UN...

Ne znam šta me tačno pitaš?
Pre nekoliko meseci biuo sam mlađi nekoliko meseci. Pre četrnaest godina bio sam mlađi... Mnogo.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:07 24.03.2013

Re: racio

То је јако непослушна и дивља врста народа.


Србе треба бацити на колена.

(Клаус Кинкел, министар иностраних послова Немачке, 27. мај 1992. године)

Водићемо против Срба рат – дипломатски, економски, политички, пропагандно и психолошки.

(Џејмс Бејкер, државни секретар САД, јун 1992. године)

Срби тргују људским органима својих жртава како би обезбедили новац за свој рат. Требало би да ђаволски бомбардујемо Београд.

(Пол Џексон, уредник ,,Калгари сана”, изјава за ,,Фани стар”, 13. октобар 1992. године)

Срби су дводимензионалан народ с тежњом ка простаклуку... Животиње користе своје ресурсе знатно сређеније него ови наопаки створови, чија припадност људској раси је у великом закашњењу.

(Питер Јустинов, глумац, амбасадор Уницефа, ,,Јуропиен”, 10. јун 1993. године)

Србија, несумњиви агресор, требало би да буде присиљена УН резолуцијом да сноси читав терет репарација.

(Јосиф Бродски, песник, нобеловац, ,,Интернешенел хералд трибјун”, 5. август 1993. године)

Зауставите Србе. Одмах. Заувек.

(Маргарет Тачер, бивша премијерка Велике Британије, ,,Њујорк тајмс”, 4. мај 1994. године)

Нема мира док Србија не буде војно поражена.

(Срђа Поповић, адвокат, изјава за загребачки ,,Глобус”, октобар 1994. године)

Молим се да се ватра небеска обруши на Србе.

(Отац Пјер, познати француски свештеник-хуманитарац, током рата у БиХ)

Ми треба да Србију осудимо на карантин све док се вирус који она носи не избрише.

(Давид Гомперт, старији директор за Европу у Саветуза националну безбедност у време Бушове администрације, ,,Форин аферс”, јул/август 1994. године)

Уосталом, босански Срби су за нас увек били и остали само банда разбојника и убица.

(Јохан Фрицт, директор бечког,,Пресе” и директор Међународног института за штампу)

Срби су злочиначки дупеглавци.

(Ричард Холбрук, емисар Била Клинтона у Југославији, ,,Њујоркер”, 6. новембар 1995. године)

Требало би да бомбардујете Србе.

(Папа Јован Павле Други, речи упућене председнику САД Билу Клинтону у Денверу)

Срби су народ без закона и вере. То је народ разбојника и терориста.

(Жак Ширак, председник Француске, током ручка поводом састанка шефова влада држава чланица ЕУ, јун 1995. године)

Срби нису нарочито паметни... Српска деца се више неће смејати.

(Лоренс Иглбергер, бивши државни секретар САД)

Што се Срба тиче... То је један болестан народ.

(Жан Кот, француски генерал, бивши командант Унпрофора у БиХ, у војном месечнику ,,Дифенс насионал”, јун 1997. године)

Нека се Срби подаве у сопственом смраду.

(Хелмут Кол, канцелар Немачке, почетком 1998. године)

Ово је борба између добра и зла а НАТО неће дозволити да зло надвлада.

(Вилијам Коен, амерички државни секретар за одбрану, пролеће 1999. године)

Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити.

(Џејми Шеј, портпарол НАТО, март 1999. године)

NATO-DESERBIZATOR

(НАТО – РАСРБЉИВАЧ, расистичка антисрпска реклама за спреј који уништава гамад, емитована на француској телевизији Канал+, у емисији ,,Хоризонти”, април 1999. године)

Срби спроводе терор и силују албанску децу.

(Бил Клинтон, председник САД, у говору на прослави 50-годишњице НАТО у Вашингтону, 23–25. априла 1999. године)

Рат против Срба није више само војни сукоб. То је битка између добра и зла, између цивилизације и варварства.

(Тони Блер, премијер Велике Британије, током агресије НАТО 1999. године)

Предлажем да се српској деци забрани у школама учење српске националне поезије.

(Професор др Ролф-Дитер Клуге, директор Славистичког семинара Универзитета Тибинген, на округлом столу у Тибингену, 1999. године)

Прошле недеље имали смо осморо убијених Срба. Ове недеље деветоро. То је јасан напредак.

(Бернар Кушнер, шеф цивилне мисије УН на Косову и Метохији, изјава за телевизију Франс 2, крајем марта 2000. године)


*Ajd' politicari ali ovi humantitarci su mi najdrazi.
tyson tyson 13:21 24.03.2013

Re: racio

*Ajd' politicari ali ovi humantitarci su mi najdrazi.

Pa, rekao bih da znam bar jednog blogera koji bi potpisao jedno 90% od citiranih izjava.

Nego mi se čini da neće imati muda/obraza (nepotrebno precrtati) da to javno i uradi baš na današnji dan.


grmfrm grmfrm 13:26 24.03.2013

Re: racio

Bas lepe izjave.
Vise govori o njima sto su ih izrekli.

A odrastao sam uz Pitera Justinova. Nekako ne mogu da verujem da je ono izjavio.
Eh sta radi lova od prodane duse.
8c_competizione 8c_competizione 13:35 24.03.2013

Re: racio

Da su upucali Miloševića posle pet sekundi rata, ne bi kasnije mogli da prodaju delove za azotaru i petrohemiju.


bullseye!

pa je po prirodi posla znala šta je u toj firmi skupo, a šta je za rashod.


sta je u toj i tadasnjoj Zastavi vredelo? po pitanju (naj)novijih tehnologija proizvodnje vozila?

skupo ne znaci automatski i najbolje/najnovije/...
8c_competizione 8c_competizione 13:37 24.03.2013

Re: racio

Naravno. Pravi Srbin razlikuje dva mišljenja: svoje, i pogrešno.


Maksu za preCednika! (ne zezam se ljudi!)
freehand freehand 13:38 24.03.2013

Re: racio

(ne zezam se ljudi!)

To je tragično.
grmfrm grmfrm 13:44 24.03.2013

Re: racio

Mislim da te same masine vrede uvek. I siguran sam da su tada u SFRJ kupili kvalitetan hardver. Hocu da kazem da starost masine ne znaci automatski da ona ne valja vrlo se lako daju adaptirati i iskoristiti iznova.
ladyhawk ladyhawk 13:56 24.03.2013

Re: racio

freehand

Posle toga je nastupila sledeća racionalzaicja: bombardovali su nas zločinci i nakaze u svakom moralnom i političkom smislu, sa kojima, kao vladarima sveta moramo naći modus vivendi tako da u tom svetu opstanemo. I ta racionalzacija i danas traje.
Ideju o umlaćivanju svakog Amerikanca ili Engleza prilikom svakog susreta sam vrlo brzo napustio.

Uzgred, ako po tom pitanju negde vidim našu sramotu - to je tragičan, katastrofalan nedostatak empatije prema Iračanima, Libijcima i svima drugima koji su posle nas stradali na isti način i od iste ruke.
Jer smo sad u koloni onih koji znaju kako razara strepnja od nebuđenja.

8c_competizione 8c_competizione 13:59 24.03.2013

Re: racio

I siguran sam da su tada u SFRJ kupili kvalitetan hardver.


znas li ti uopste kako su kupovane masine u SFRJ, barem u kasnije vreme recimo 80ih?

na metar! vrlo cesto

hoces da kazes da je Zastava imala robotizovanu liniju za zavarivanje karoserija ranije, pa je trebalo samo reprogramirati robote za noviji model (od Yugo-a)? gde ti zivis

da si bio u poseti toj istoj Zastavi, video bi da su karoserije zavarivane RUCNO, ali ne sa tolikom pedanterijom kao u Rolls-Royce-u. pa onda urade proveru sasija i podele na dobro i lose. pa podele halu levo LOSE, desno DOBRO. oces u gajbu piva gde je bilo vise parkiranih karoserija?

bilo bi dobro ponekad da se malko i (realno) sagledaju stvari, da se cak i poseti objekat o kome se komentarise, konsultuje Internet sta je dostupno na trzistu ...

ja sam se kao inzenjer radovao sto su gadjali tog dinosaurusa. i zbog toga sto smo decenijama bili taoci samoupravne industrije. necu da kazem da je sve bilo lose, ali Zastava Automobili jeste bila losa

predlazem Blogovlasniku da otvori poseban blog na temu javnih nabavki u vreme SFRJ

kao i strucnu raspravu o tehnologijama kojima je (zaista) raspolagala SFRJ
8c_competizione 8c_competizione 14:00 24.03.2013

Re: racio

To je tragično


stvar perspektive Blogovodjo
savamala savamala 14:06 24.03.2013

Re: racio


ja sam se kao inzenjer radovao sto su gadjali tog dinosaurusa. i zbog toga sto smo decenijama bili taoci samoupravne industrije. necu da kazem da je sve bilo lose, ali Zastava Automobili jeste bila losa


Можда си ти паметан инжењер али постоје и неки други глупи људи који су приметили да је у Застави гађан и погођен велики трансформатор пун пиралена (PCB). Касније су велике концентрације ПЦБ регистроване у земљишту низ Лепеницу. Ти, као паметан инжењер, можеш да претпоставиш да ли је ово утицала на смањење или повећање обољевања од рака.
grmfrm grmfrm 14:07 24.03.2013

Re: racio

Napisao sam da mislim da vrede. Nisam i tvrdio isto.
Upravo iz razloga sto se javio neko upuceniji da me i ispravi i hvala na tome.
I potpuno se slazem i slavim dana kada su prestali da prave Yuga i ostale "automobile" nikada nisu ni valjali.
Ali se ipak nisam radovao kada su "gadjali tog dinosaurusa" a nadam se ni ti.
maksa83 maksa83 14:09 24.03.2013

Re: racio

A odrastao sam uz Pitera Justinova. Nekako ne mogu da verujem da je ono izjavio.
Eh sta radi lova od prodane duse.

Pa dobro, ako je neko dobar glumac ne znači da mora da bude dušica i - u krajnjoj liniji, ono što zovemo "dobar čovek". Npr. da se taj isti Piter Justinov pitao ne bi on tebe zabavljao nego bi po svetu organizovao strahovlada, špijao i radio sl. bogougodne stvari U Službi Njenog Veličanstva, pošto se kao mlad prijavio za rad u obaveštajnoj službi, ali je odbijen uz razlog "nemate lice koje može da se izgubi u gomili".

Njegov prezir prema balkanskim plemenima uopšte nije nešto nov, evo kako on npr. pamti pok. Druga Džemu:

grmfrm grmfrm 14:18 24.03.2013

Re: racio

Ovakvo pljuvanje po nekome bilo, po defaultu ne volim, pa ma ko da je u pitanju.
Kakva prostacina pa makar bilo istina.

BTW sto briti bas toliko naginju protiv nas?
Mislim sta smo im toliko krivi?
savamala savamala 14:22 24.03.2013

Re: racio

BTW sto briti bas toliko naginju protiv nas?
Mislim sta smo im toliko krivi?


Колико сам ја читао, ми смо за њих Руси. И, то је цела прича. Као што смо и за Американце исто, Руси. Мало другачије упаковани али и даље само Руси.
8c_competizione 8c_competizione 14:32 24.03.2013

Re: racio

Можда си ти паметан инжењер али постоје и неки други глупи људи који су приметили да је у Застави гађан и погођен велики трансформатор пун пиралена (PCB). Касније су велике концентрације ПЦБ регистроване у земљишту низ Лепеницу. Ти, као паметан инжењер, можеш да претпоставиш да ли је ово утицала на смањење или повећање обољевања од рака.


"pametan covek" bi prvo bio dobrano informisan s cinjenicom da "neprijatelj" s kojim smo imali posla ne preza ni od cega, da nemamo sa cime da se kurcimo i da se suk sa (takvim) rogatim ne isplati. pa bi prema tome i oblikovao i svoju politiku. i ne bi dozvolio da mu se desava ovo sto se desava njegovom narodu.

procitati obavezno Strategiju Zivojina Misica. lik treba da bude obavezna lektira za nase profesionalne (i tu se zagrcnuh) politicare i stratege.

o tome pricam

a sto se Zastave Automobila tice, trebali smo je kao takvu kao narod sami odavno srusiti, odnosno taj sistem zivota na jaslama naroda ubirajuci fantasticne prihode od carina pri uvozu auta! naravno, ekoloski je "reciklirati"

a sto se tice piralena i tansformatora, npr moja keva zivu u zgradi u kojoj u prizemlju postoji trafo stanica. da ti ne pricam da u zgradi ljudi umiru (prevremeno ili ne) od raka skoro pa iskljucivo. oces da kazes da su nam i to Ameri namestili?
blogovatelj blogovatelj 15:53 24.03.2013

Re: racio

sta je u toj i tadasnjoj Zastavi vredelo? po pitanju (naj)novijih tehnologija proizvodnje vozila?


Po rečima moje majke, Zastava je u tom momentu imala najnoviju kovačnicu (i/ili alatnicu) na Balkanu. Vrh vrhova od mašina. Ne sećam se detalja, to mi je pričala dan posle bombardovanja na veliki petak, a dan pred uskrs, dok smo na TV-u slušali šta je sve razlupano prethodne večeri.
Dalje, pogođena je glavna razvodna stanica za celu fabriku, koja je imala kapacitet da snabdeva strujom celu Zastavu. To nije objekat veličine kućice, nego zgrada, prepuna stvarima koje su veoma, veoma, skupe.
Hansel Hansel 16:24 24.03.2013

Re: racio

grmfrm
BTW sto briti bas toliko naginju protiv nas?
Mislim sta smo im toliko krivi?

А најурнебесније је што Хрвати редовно говоре (бар су то до сада, док нису ушли у ЕУ и док Готовина није ослобођен), бар међу собом (а на својој телевизији) да нас Британија вазда протежира, док мрзи њих!

П.С. Није да не треба додати у "ћитап" и савезничка бомбардовања током WWII... до сада не чух да је пронађено икакво рационално оправдање за та дејства, онаква каква су била...
prapra prapra 17:11 24.03.2013

Re: racio

nsarski
Ulazeći u uzroke i posledice i pritom ne dozvoliti sentimentu upliv je jedini put koji je racionalan i koji daje mogućnost budućnosti da ne podju putem kojim je naša generacija išla.


Hm, da. Racionalni Ameri su se bas tako ponasali kad su srusene zgrade u Njujorku: stavili prst na celo i zamislili se nad viseslojnoscu te realnosti, suocili se s njenim pravim uzrocima, i izvukli racionalne zakljucke bez upliva sentimenta.

Ko pomene nas i najvecu imperiju u istoj rečenici ne zaslužuje nikakav odgovor.
prapra prapra 17:21 24.03.2013

Re: racio

milojep
prapra
T Dakle ovakvim načinom predstave prošlosti neminovno ćemo ostaviti prostor da u novom starom mitu Cara Lazara zameni Slobodan Milošević.


Vidim ja da tebi nije problem što će Milošević 'naslediti' Cara Lazara, naprotiv ti preko Miloševića hoćeš ocrniti i samog Lazara i mit!
E' što bih voleo da mogu sve naše istorijske propuste i nesreće podvesti pod prirodnu nepogodu, kako se to inače, idiotski, od tebi sličnih tretiraju činovi moćnih, kakav je inače i čin bombardovanja čija se godišnjica obeležava (od nekih i slavi).

Probaj da čitaš napisano umesto što mojim rečima posudjuješ svoju glavu u kojoj plutaju raznorazne slobodne asocijacije. Mogao si da dodješ i do zaključka da branim pravo veprova na život u drugoj galaksiji.
nsarski nsarski 17:26 24.03.2013

Re: racio

Ko pomene nas i najvecu imperiju u istoj rečenici ne zaslužuje nikakav odgovor.


Ko je nas pomenuo? Gde?
OK, a sada odgovor/komentar. Zasluzio sam sada, ha?
prapra prapra 18:09 24.03.2013

Re: racio

nsarski
Ko pomene nas i najvecu imperiju u istoj rečenici ne zaslužuje nikakav odgovor.


Ko je nas pomenuo? Gde?
OK, a sada odgovor/komentar. Zasluzio sam sada, ha?

Kako gde? Jesi li ovo napisao?
Hm, da. Racionalni Ameri su se bas tako ponasali kad su srusene zgrade u Njujorku: stavili prst na celo i zamislili se nad viseslojnoscu te realnosti, suocili se s njenim pravim uzrocima, i izvukli racionalne zakljucke bez upliva sentimenta.

Kakve to ima veze sa nama?
docsumann docsumann 18:14 24.03.2013

Re: racio

freehand

Misliš da su mi mladost i jato u kome sam plivao - slabo opravddanje?


ee, a nisi me, onomad, slušao glede muzičkog izbora



Huh!
Yeah, we're comin' back then with another bombtrack
Think ya know what it's all about
Huh!
Hey yo, so check this out
Yeah!
Know your enemy!
Come on!

Born with insight and a raised fist
A witness to the slit wrist, that's with
As we move into '92
Still in a room without a view
Ya got to know
Ya got to know
That when I say go, go, go
Amp up and amplify
Defy
I'm a brother with a furious mind
Action must be taken
We don't need the key
We'll break in

Something must be done
About vengeance, a badge and a gun
'Cause I'll rip the mike, rip the stage, rip the system
I was born to rage against 'em

Fist in ya face, in the place
And I'll drop the style clearly
Know your enemy...Know your enemy!
Yeah!

Hey yo, and dick with this...uggh!
Word is born
Fight the war, fuck the norm
Now I got no patience
So sick of complacence
With the D the E the F the I the A the N the C the E
Mind of a revolutionary
So clear the lane
The finger to the land of the chains
What? The land of the free?
Whoever told you that is your enemy?

Now something must be done
About vengeance, a badge and a gun
'Cause I'll rip the mike, rip the stage, rip the system
I was born to rage against 'em

Now action must be taken
We don't need the key
We'll break in

I've got no patience now
So sick of complacence now
I've got no patience now
So sick of complacence now
Sick of sick of sick of sick of you
Time has come to pay...
Know your enemy!

Come on!
Yes I know my enemies
They're the teachers who taught me to fight me
Compromise, conformity, assimilation, submission
Ignorance, hypocrisy, brutality, the elite
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams
All of which are American dreams

nsarski nsarski 18:27 24.03.2013

Re: racio

Kakve to ima veze sa nama?

Nema. Ali ima sa univerzalnim principom tvog viseslojnog dozivljaja realnosti, promisljanjem bez upliva sentimenta i slicnim korisnim savetima. Pa sam mislio da tu tvoju teoriju testiramo na konkretnom primeru.
Ali, da se ne nadgovaramo. Hvala na razgovoru.
8c_competizione 8c_competizione 18:30 24.03.2013

Re: racio

u tom momentu


60te? 70te?

mi pricamo ovde o 2000itima
maksa83 maksa83 18:42 24.03.2013

Re: racio

ee, a nisi me, onomad, slušao glede muzičkog izbora

All of which are American dreams

Samo da kažem da su ti muzikanti za gostovanje ovde pre neku godinu tražili 1 milion USD, a pošto toliko nije moglo da im se obeća nisu nas udostojili prisustvom.

Dakako i pored toga - pesme od Rage mnogo su mi drage - ali nema američkijeg sna od dolara milion. Tolilko o skakućućim antiglobalistima sa dredovima.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 18:54 24.03.2013

Re: racio

Samo da kažem da su ti muzikanti za gostovanje ovde pre neku godinu tražili 1 milion USD, a pošto toliko nije moglo da im se obeća nisu nas udostojili prisustvom.


pih!

zato treba slušati one prave



“All these men who work the land
Should evaluate themselves and make a stand
Can’t they see beyond the rhetoric?
The lies and promises that don’t mean shit

And all the men who learned to hate them
And all the men who learned to hate them

They keep themselves hidden away
They keep themselves upon the hill
Afraid that they’ll have to pay
For all the crimes upon their head

And all the men who learned to hate them
And all the men who learned to hate them”


(svaka sličnost teksta sa temom ovog bloga je slučajna)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:56 24.03.2013

Re: racio

Njegov prezir prema balkanskim plemenima uopšte nije nešto nov, evo kako on npr. pamti pok. Druga Džemu:


Šta li ti se sada fon Justinov zamerio? ;> Kakve veze ima prepričavanje šta rade "sirovine" sa "prezirom prema balkanskim plemenima"? I to savršeno prepričavanje ;> (obaška od silnih i brojnih anegdota o Džemi ovu nisam čuo ;>

Npr. da se taj isti Piter Justinov pitao ne bi on tebe zabavljao nego bi po svetu organizovao strahovlada, špijao i radio sl. bogougodne stvari U Službi Njenog Veličanstva, pošto se kao mlad prijavio za rad u obaveštajnoj službi,


Neki put vredi malo pogledati i okolo pre nego se povuče obarač.

Da, baš pravi primer borca za strahovlade - Justinov se na početku WWII prijavio za riskantnu službu - vojna obaveštajna služba. I to stoga što je smatrao da sa velikim brojem jezika koje odlično govori može da pomogne u ratu protiv nacista.

I to je tebi dokaz da bi on "organizivao strahovlade"? Ma hajte, moliću lepo! Nismo dSS ;>>

(dobro, na kraju je završio kao posilni Crne Guje, ups, ne Dejvida Nivena ali to ne menja stvar )

Ubr, njegov otac (Nemac, dakako) je radio za Englesku obaveštajnu službu.

Inače, verovatno je Justinov kriv i za bombardovnaje Srbije - uostalom, nije li WFM neka sumnjiva rabota čuj, ba, malo im je UN strahovlade, nego hoće nešto jače da obezbeđuje ljudska prava. Strahovlada, jakako! ;>
blogovatelj blogovatelj 18:59 24.03.2013

Re: racio

ali nema američkijeg sna od dolara milion.


Stramer je rekao da mu je najteže bilo da piše pesme za drugi album. Nafatirao se malo parama od prve ploče, pa mu nikako nisu od ruke više išle buntovničke rime kojima je do pomenutih para došao.
Harison je napisao Taksmena onog momenta kad mu je prvi put u životu pristigla obaveza da kruni plati njen procenat za zarađene milione do kojih je došao između ostalog i uz pomoć medijske mašine te iste krune.

Sledi mali muzički predah. Ne menjajte kanal...


maksa83 maksa83 19:04 24.03.2013

Re: racio

Šta li ti se sada fon Justinov zamerio? ;>

Meni nije, ja umem da odvojim delo od autora.

Ja ga naime toliko gotivim da sam mu pročitao autobiografiju (jedna od dve koje sam pročitao u životu), ono su (minus skeč sa drugom Džemom) sve informacije odande.

E sad, to što je u starosti okoštao pa mu se otela fašistička izjava apsolutno nije moja krivica, nek' vidi sa sobom...
milojep milojep 19:04 24.03.2013

Re: racio

prapra
milojep
prapra
T Dakle ovakvim načinom predstave prošlosti neminovno ćemo ostaviti prostor da u novom starom mitu Cara Lazara zameni Slobodan Milošević.


Vidim ja da tebi nije problem što će Milošević 'naslediti' Cara Lazara, naprotiv ti preko Miloševića hoćeš ocrniti i samog Lazara i mit!
E' što bih voleo da mogu sve naše istorijske propuste i nesreće podvesti pod prirodnu nepogodu, kako se to inače, idiotski, od tebi sličnih tretiraju činovi moćnih, kakav je inače i čin bombardovanja čija se godišnjica obeležava (od nekih i slavi).

Probaj da čitaš napisano umesto što mojim rečima posudjuješ svoju glavu u kojoj plutaju raznorazne slobodne asocijacije. Mogao si da dodješ i do zaključka da branim pravo veprova na život u drugoj galaksiji.


Čitam ja i između redova,a ti ako nisi shvatio šta sam hteo reći onda bolje piši o tim veprovima i njihovim pravima po galaksijama. Tu imaš više šanse da i ubodeš koju!



ciracirafm ciracirafm 19:23 24.03.2013

Re: racio

-"to je tragičan, katastrofalan nedostatak empatije prema Iračanima, Libijcima i svima drugima koji su posle nas stradali na isti način i od iste ruke." D
a li ovo znaci da ti smatras da su oni koji su se digli protiv Gadafijeve diktature strani placenici i izdajnici te da je Gadafi(saveznik Sovjeta i Broza) izraz volje naroda a kralj Idriz(prijatelj Amerikanaca i Britanaca),oboren vojnim pucem,antinarodni vladar?
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:28 24.03.2013

Re: racio

ciracirafm
-"to je tragičan, katastrofalan nedostatak empatije prema Iračanima, Libijcima i svima drugima koji su posle nas stradali na isti način i od iste ruke." D
a li ovo znaci da ti smatras da su oni koji su se digli protiv Gadafijeve diktature strani placenici i izdajnici te da je Gadafi(saveznik Sovjeta i Broza) izraz volje naroda a kralj Idriz(prijatelj Amerikanaca i Britanaca),oboren vojnim pucem,antinarodni vladar?


Kome to nije bogomdano jasno mora da nije naš, mislim "Naši".
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 22:28 24.03.2013

Re: racio

Ja ga naime toliko gotivim da sam mu pročitao autobiografiju (jedna od dve koje sam pročitao u životu), ono su (minus skeč sa drugom Džemom) sve informacije odande.


Dakako govoriš o informaciji glede stupanja u vojnu obaveštajnu - netje biti da je tekst iz kolumne u Evropljaninu, deo autobiografije (pogotovo one iz '77 )

A izjavu nisam ni komentarisao (tek ću, kad me već pitaš ) nego upravo tvoje tumačenje Justonovljevih nakana i zanimanja da su ga samo primili u obaveštajnu. Niti je skeč nešto grozno, čak dapače (da si ga gledao pre 20 godina vrištao bi od smeha i ni na pamet ti ne bi bilo da je reč o štavećonobeše spram balkanskih plemena) niti je njegova želja da za vreme rata s nacistima bude u vojnoj obaveštajnoj dokaz (ma ni naznaka) da bi svoj život posvetio "Uvođenju strahovlada".


"I know your particulars from your proud parent," he said. "Education, hobbies, and the like. I will therefore just ask you what makes you think yourself to be suited to this work?"

"I don't really know," I replied, "Good memory. Language."

'Sprecken see Dutch?" he inquired.
"Ja "I I replied, and he seemed extremely impressed, even out of the corner of my eye.
"Parlez-vous les francais?"
"Oui, monsieur.
"Good man . ."

After a while, he looked at his watch and remembered an urgent appointment. He left, and I took care not to follow him. I don't know why, but I had an idea people like that simply hated being followed.

The result was a disappointment for my ambitions as a budding undercover man. I was told I was unsuitable since I did not possess a face that could be lost easily in a crowd. Yet, on reflection, the very element that made me inadequate as a spy gave me a curious confidence as an out-of-work actor. Klop (*) on the other hand, was somewhat saddened by my latest failure, as though I had in some way declined to take over the family business.


(*) von Ustinov Senior, The Real Spy

Elem:

E sad, to što je u starosti okoštao pa mu se otela fašistička izjava apsolutno nije moja krivica, nek' vidi sa sobom...


Čak i da je izjava sa Wiki Quota u celosti tačna, mož maksimum da bude rasistička, nikako fašistička. Dodaš na to da je data za vreme vršanja po Bosni, bombardovanja Sarajeva, logora i sličnog, uopšte ne vidim da stoji da je pod stare dane pobenaveo i pofašistio.

It is unfortunate for all that no moral issue has ever been clearer. Any attempt to plea-bargain with outlaws and renegades will only be at the expense of honor, decency and self-respect.

The Serbs, are two-dimensional people with a craving for simplicity and an ideology so basic it can be understood without effort.

They need enemies, not friends, to focus their two-dimensional ideas. Life for them is a simple tune, never an orchestration, or even a pleasant harmony.

Animals make use of their resources with far greater felicity than these retorted creatures, whose subscription to the human race is well in arrears.

On Serbian war aims and human rights abuses during the post-Yugoslavian conlicts, and especially the Bosnian War, as quoted in The European| (10 June 1993)


savamala savamala 22:33 24.03.2013

Re: racio

Čak i da je izjava sa Wiki Quota u celosti tačna, mož maksimum da bude rasistička, nikako fašistička.


И, шта рећи када неко напише овако нешто?! Које гориво користи мозак који смисли ову фундаменталну разлику између фашисте и расисте (расиста је позитивац у овом склопу).
maksa83 maksa83 22:45 24.03.2013

Re: racio

Čak i da je izjava sa Wiki Quota u celosti tačna, mož maksimum da bude rasistička, nikako fašistička.

A, onda je okej, izvinjavam se.

Inače, da, u pravu si - ono o propaloj karijeri špijuna nije iz Dear Me nego iz nekog intervjua, sad da me ubiješ ne znam odakle, ali mislim da je bio na francuskom, neki Pari Mač ili takvo što.

Meni je ono sa Drugom Džemom bilo umereno smešno, baška što nisam siguan da je regularan bio-vido rikolekšn, nego vic koji je kolao okolo, otpr. kao onaj za Sejdu Bajramovića i švedski sto.

A ono što je rekao a ti pejstovao (vidim, u cilju očuvanja lika i dela i ti se pomalo nadaš da se to nije desilo) - ako to nećemo da zovemo fašizam, možemo to da zovemo trabunjanja zlog dementnog starca. Kako god, to je gomila govana, bio nam taj starac inače simpatičan ili ne.
jesen92 jesen92 00:09 25.03.2013

Re: racio

I potpuno se slazem i slavim dana kada su prestali da prave Yuga i ostale "automobile" nikada nisu ni valjali.

ako nisu valjali sto su ih svi kupovali?..jurila se veza da se istera auto...to sad zvuci smesno ali nekada je tako bilo...mozda zbog monopola...mozda...ali ko je imao pare za nesto bolje i u to vreme je kupovao to bolje...koliko para toliko muzike a ti automobili su bili super u odnosu na cenu...i danas se moze videti poneki fica koji je jos ziv i zdrav i nekoga vozi od tacke A do tacke B...
jesen92 jesen92 00:20 25.03.2013

Re: racio

ja sam se kao inzenjer radovao sto su gadjali tog dinosaurusa. i zbog toga sto smo decenijama bili taoci samoupravne industrije. necu da kazem da je sve bilo lose, ali Zastava Automobili jeste bila losa
mozda su nas zato gadjali, da bi unistili samoupravnu industriju a vidim da si ti zadovoljan...fala na pitanju, dobro smo...samo sto je mnogo naroda obolelo zbog piralena i ostalih zagadjivaca a pola nesretnika koji su radili na "ciscenju Zastave" je odavno na onom svetu...jak si ti inzenjer kad se radujes rusenju kakve takve fabrike...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 00:50 25.03.2013

Re: racio

Po rečima moje majke, Zastava je u tom momentu imala najnoviju kovačnicu (i/ili alatnicu) na Balkanu. Vrh vrhova od mašina. Ne seća...


Zasto se koprcas? Ako je receno da je sruseno zato sto nije vredelo, a da treba da budemo zahvalni sto su uradili posao umesto nas, onda je to tako. Jos samo fali da nam se nabija kompleks sto nismo sve srusili u svojoj reziji pa da se posle toga medjusobno pobijemo, e, da bi nekom ustedeli trud i municiju.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:57 25.03.2013

Re: racio

Inače, da, u pravu si - ono o propaloj karijeri špijuna nije iz Dear Me nego iz nekog intervjua, sad da me ubiješ ne znam odakle, ali mislim da je bio na francuskom, neki Pari Mač ili takvo što.


Iz oba, ja bih rekao. Jer ono što sam pejstovao je iz Dear Me, a ima nešto slično i u intervjuu koji je dao BBC-u. A verovatno i na još par mesta - sve zajedno sa lokomotivom i katus cvetom ;>

A ono što je rekao a ti pejstovao (vidim, u cilju očuvanja lika i dela i ti se pomalo nadaš da se to nije desilo)


Evo ti još "pastovanja" - deo koji je nekad "postojao" (možeš da ga i dalje nadješ na dva-tri mesta po netu, čak i na B92 forumu) pa je u daljim "Obradama" nestao na putu do Wikija (verovatno je najzad neko sa malo mozga uključen u "posao" pa je shvatio da to ne bi ni pas s maslom progutao kao Jstinovovljevo "autorsko delo"

"The new evil, demons, baby killers, destructors, ethnic cleansers, tyrants the Serbs, prevent the world of today to develop. That is why, this virus the Serbs has to be erased!

The Serbs have not been punished enough.

Serb Slav Nazis and their Serb Orthodox Church eagerly cooperated to create a purified Greater Serbia."


Elem, generalno sam sumLJičav spram tautologija A osim Wikija ostali "izvori" sa tekstom su oskudni, i svi su ili "Srbe svi Mrze" ili "SveCka zavera" sajtovi (naslov sa jednog: "From the beginning of time, we- Serbs stand as a last line of defense for Europe" - a brane je od Semitskih agresora koji su: "German bandits, ustashe, Shiptar (Albanian) beasts" - i naravno NATO ☻) ili albanski sajtovi koji time dokazuju "eto, vidite šta svet misli o Srbima".

Interesantno je da se, barem ono što se da videti na netu - prvi put "citat" pominje tek negde nakon 2004.g. - dakle tek kada je Ustinov umro.

Justinov jeste, u svojoj kolumni u Evropljaninu, napisao i jedan esej o ratu u Bosni (znači logori, bombardovanje, i slične radosti), ali od starih brojeva "Evropljanin"a imam samo Nulti primerak Sam tekst i šta je stvarno napisao možda može se nadje u "Ustinov Still at Large" (knjiga eseja, 1995. koje je pisao za Evropljanin - "he comments as well on Bosnia and the Gulf War" ) ali to ne merem iskopati u "free" obliku. No,ono malo pretrage po sadržaju knjige

http://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.39015034303928

mi kaže da se reč Serbs pominje 2x, "plea-bargain" 1x, ali zato nema ni pomena od "retorted creatures", " two-dimensional people" ili "outlaws and renegades" niti većine ostalih "inkriminisanih" izraza.

No, ne sumLJam da će "večiti branioci" Evrope (a i šire) sledećih par tisuća godina da izvlače Justinova kao dokaz sveCke zavere i napda na pravoslavlje i prave ljudske vrednosti ;>

ako to nećemo da zovemo fašizam, možemo to da zovemo trabunjanja zlog dementnog starca. Kako god, to je gomila govana, bio nam taj starac inače simpatičan ili ne.


Tjah, na volju ti ☻

docsumann docsumann 08:03 25.03.2013

Re: racio

maksa83
ee, a nisi me, onomad, slušao glede muzičkog izbora

All of which are American dreams

Samo da kažem da su ti muzikanti za gostovanje ovde pre neku godinu tražili 1 milion USD, a pošto toliko nije moglo da im se obeća nisu nas udostojili prisustvom.

Dakako i pored toga - pesme od Rage mnogo su mi drage - ali nema američkijeg sna od dolara milion. Tolilko o skakućućim antiglobalistima sa dredovima.


negdje si i sam spomenuo da razdvajaš autora i djelo

ok, kakogod, ovi NY hardkorovci su česti i omiljeni gosti u Beogradu. mislim da je njihov nastup 1995 (ili 96) bilo prvo probijanje sankcija od strane zapadnjačkih muzikanata.



Un American

Otta control
Out of our minds
Losing our faith, faith in mankidn
It's about us
It's about time!!
It's not what you think
It's not a free state
It never once was
Isn't that great?
You're walking in step with the forces of hate
So tell me how you're proud to be American vis a vis "say can ya fuckin see"?
Identifying enemies to unify our populace for the betterment of you and me
Oh, and now it's too late
There's no turning back the nazis of hate in red, white and black
You're un-American!!!
Dow of all fours, do as you told, media whores
Mission control's spinnin' lies, sellin' soles
Torture confirmed, the mission's a mess
Laws overturned, time to protest the power elite and their special interests
A self inflicted prophecy of military supremacy for national security
Shred the Bill of Rights and then make us all feel scared again
Incriminate the poison pen
Oh, now it's too late
We're under attack from forces within to fuckin Iraq
Your un-American!!!
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:15 25.03.2013

Re: racio

mislim da je njihov nastup 1995 (ili 96) bilo prvo probijanje sankcija od strane zapadnjačkih muzikanata.


...ili je to možda uradio Grant Hart sa ona dva vezana koncerta u KST-u novembra 1995?

Sa ovim je tada započeo koncert

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:54 25.03.2013

Re: racio


Vidim ja da tebi nije problem što će Milošević 'naslediti' Cara Lazara

Ustaće?! Nemoj ko boga te molim ni da s od slutiš...mada, ja sam posle pada Miloševića počesto imala osećaj da bi ga Ameri od blata pravili i iz groba digli koliko im je bio dobar partner.
coviax coviax 05:48 24.03.2013

Grafit

U Novom Sadu,na zgradi preko puta Dunavskog parka je prvih dana bombardovanja
osvanuo grafit "KOLUMBO JEBEM TE RADOZNALA!"
Stajao napisan nekoliko godina...
tasadebeli tasadebeli 09:59 24.03.2013

Re: Grafit

coviax
U Novom Sadu,na zgradi preko puta Dunavskog parka je prvih dana bombardovanja
osvanuo grafit "KOLUMBO JEBEM TE RADOZNALA!"
Stajao napisan nekoliko godina...


Јесте... А на француској амбасади је почетком деведесетих био исписан графит "PAPA GENSCHER".

Него, видим и овде се потеже питање које се врло често чује после 5. октобра 2000. како је потребно укинути у свести Србаља косовски мит, па ће нас онда све чекати боља будућност у свету који сада не разумемо јер нас сопствена затвореност у митове спречава да разумемо време у којем живимо... Видим (буквално, гледам својим очима у српској просвети) и да неке невладине и владине организације добијају и средства из Сорошевих и других фондова да пораде мало на том пољу...

Пошто не знам ни за један народ или државу на овој кугли земаљској који су се добровољно одрекли својих митова и живе без њих, онда постављам и логично питање који то мит треба да изаберемо. Без митова не можемо, само који ћемо узети из богате нам прошлости?

Можда онај о преласку 10 000 хришћана (или богумила, небитно је) на ислам у Босни по доласку Турака на те просторе? Или онај како је загребачки Максимир добио назив по Максимилијану Врховцу, Српчету сирочету одраслом у језуитском сјеменишту? Или ћемо бити модерни и у току са светским збивањима, па ћемо своје митове стварати по шопинг моловима и естрадним хепенинзима? Избор је широк, на нама је да одлучимо...

Узгред, Фри, за цео текст, а нарочито за:

Onako iskreno govoreći - "američki san" je ovde samo metafore u naslovu radi. Jer niti sam ikada bio neki gorljivi zaljubljenik u Sjedinjene države pre, niti sam prestao da volim Bili Holidej, Kjubrika, Kopolu, Pipena, Springstina, Selbija ili Zapu posle.




У мојој слагалици у глави једино је овај твој наслов нешто другачији. После 1999. он гласи Бај, бај Француска и Немачка, тј. Европо, стара курво,... Од твоје наталожене, па продате историје и традиције више волим да сањам овакву Америку:

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:24 24.03.2013

Re: Grafit

Од твоје наталожене, па продате историје и традиције више волим да сањам овакву Америку:


Ili ovakvu:



Zanimljivo je da brata glumi upravo Harry Dean Stanton, nikada nisam prokljuvio da li je to tek puka slučajnost ili skriveni omaž filmu Pariz Teksas.
Hansel Hansel 10:32 24.03.2013

Re: Grafit

coviax
U Novom Sadu,na zgradi preko puta Dunavskog parka je prvih dana bombardovanjaosvanuo grafit "KOLUMBO JEBEM TE RADOZNALA!" Stajao napisan nekoliko godina...

Да, а после бомбардовања резиденције у Ужичкој, освануо је овај:
" 'БЕМ ТИ ДОМАЋИНА КОЈИ НИЈЕ КОД КУЋЕ У ПОЛА ПЕТ УЈУТРУ!"

Док су ученици у Чачку, после вишеструких бомбардовања познате фабрике у њиховом граду, на фасади своје школе написали: "СЛОБОДА".
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:24 24.03.2013

Re: Grafit

Hansel
coviax
U Novom Sadu,na zgradi preko puta Dunavskog parka je prvih dana bombardovanjaosvanuo grafit "KOLUMBO JEBEM TE RADOZNALA!" Stajao napisan nekoliko godina...

Да, а после бомбардовања резиденције у Ужичкој, освануо је овај:
" 'БЕМ ТИ ДОМАЋИНА КОЈИ НИЈЕ КОД КУЋЕ У ПОЛА ПЕТ УЈУТРУ!"

Док су ученици у Чачку, после вишеструких бомбардовања познате фабрике у њиховом граду, на фасади своје школе написали: "СЛОБОДА".


meni je uz onaj nadrealistički koji se tada pojavio u Kralja Milana (Srpskih vladara/Maršala Tita) "Srbija do Kosmosa!" u dragoj uspomeni ostao i onaj sa Slavije koji se isto tada pojavio:

"Uzmeš jedan hofman ujutru i onda ceo dan zlo i naopako"
mirelarado mirelarado 11:44 24.03.2013

Re: Grafit

Јесте... А на француској амбасади је почетком деведесетих био исписан графит "PAPA GENSCHER".


У то време је и на тадашњој Америчкој читаоници неко исписао: "Gringos, go home!"
Hansel Hansel 12:28 24.03.2013

Re: Grafit

vrabac_u_steni

"Srbija do Kosmosa!"

Одмах се био појавио и: "СРБИЈА ДО КОСОВА".

А и онај "Хвала ти, Моника, све си покушала".

А о ономе пре бомбардовања: "Је...ћемо НАТО, мој бато!" да и не гоовримо...
tyson tyson 13:22 24.03.2013

Re: Grafit


"Gađajte i nas, nijesmo šugavi" čini mi se Danilovgrad.


8c_competizione 8c_competizione 14:02 24.03.2013

Re: Grafit

Да, а после бомбардовања резиденције у Ужичкој, освануо је овај:
" 'БЕМ ТИ ДОМАЋИНА КОЈИ НИЈЕ КОД КУЋЕ У ПОЛА ПЕТ УЈУТРУ!"

Док су ученици у Чачку, после вишеструких бомбардовања познате фабрике у њиховом граду, на фасади своје школе написали: "СЛОБОДА".


doduse i onaj oboreni pilot se potpisao sa "najzad Slobodan"!
mirelarado mirelarado 14:12 24.03.2013

Re: Grafit

Није графит, али...

ciracirafm ciracirafm 19:50 24.03.2013

Re: Grafit

Jedino opasno u Kosovskom mitu je to da je bitka bila unapred izgubljena,da te da je izabrana Nebeska umesto Zemaljske Srbije.To je ono duboko gubitnicko sto nas od tada prati vec vekovima.I
Imali smo dovoljno voske , dobre vojske(sve sa Bosancima i pokojim Albancem) da smo mogli da zaustavimo Turke(i brojne Srbe medju njima) ali smo imali sujetnog vodju koju je posto poto zeleo da postane drugi Dusan.Kada su videli da Lazareva nesposobnost vodi u propast,pametni su se povukli sa bojnog polja ne zeleci da uludo ginu zbog necije megalomanije.
Nas usud je to sto je Lazar Hrebeljanovic proglasen velikomucenikom a Vuk Brankovic krivcem za poraz i Judom Srpstva.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 25.03.2013

Re: Grafit

Ne grafit, ali odlična majica iz tog doba, novosaCka...dan danas je čuvam:

We lost the Most.
tasadebeli tasadebeli 09:09 26.03.2013

Re: Grafit

Hansel
vrabac_u_steni

"Srbija do Kosmosa!"

Одмах се био појавио и: "СРБИЈА ДО КОСОВА".

А и онај "Хвала ти, Моника, све си покушала".

А о ономе пре бомбардовања: "Је...ћемо НАТО, мој бато!" да и не гоовримо...


Увек се сетим оних првих дана бомбардовања и камера РТС на железничкој станици у Београду. Стижу први возови са избеглицама са Космета, из једног излази ромска породица, њих негде између 5 и 50 на броју, а глава породице прилази микрофону новинарке и кроз тешке сузе изговара:"Ма зајебава овај НАТА...".

Пази, "...овај НАТА,..."!

Какви смо сви ми мученици, у ствари, исто као и тај јадни човек... Догађају нам се неке грозне ствари, живимо и умиремо или гинемо у неком грозном времену, а често уопште и не разумемо шта нам се то догађа и зашто нам се то догађа.

Ако ни због чега другог, онда Западу никада нећу заборавити то што су ме (заједно са свим мојим суграђанима) третирали као неког кунића за експерименте у својој лабораторији...

П.С. - А о томе што и данас имам утисак да се експерименти нису завршили, боље да не причам...
blogovatelj blogovatelj 14:53 26.03.2013

Re: Grafit

"Ма зајебава овај НАТА...".


Tetkica u školi u kojoj sam radio je na moje oči gorko zavapila nad nepravdom tipa "ministarstvo ne da pare za nove metle" rečima "gde su sad evropski parlamentarci"
Velike sam muke imao da ne vrisnem od smeha pred njom.
G.Cross G.Cross 07:37 24.03.2013

Savest





Ono što je te noći iz plamenog grotla izašlo i narednih se dana spustilo na grad i okolinu posledice je ostavilo tako da će ih trpeti još mnoge generacije. Kancerogene i mutagene. Onaj ko je gađao znao je šta gađa. Znao je kakve su moguće posledice i kakvih razmera.



Hajde malo da pogledamo u proslost:

- Pocelo je Konkvistadorima
- Nastavilo se deljenjem zarazene cebadi i unistavanjem celih civizacija u obe Amerike
- Neverovatno divljastvo dovodjenja robova iz Afrike
- Bacanje Atomske bombe kad je rat vec bio prakticno zavrsen
- Lansiranje Fejsbuka


Za nekoga ko sve ima ovo na savesti Pancevo je zanemarljiva sitnica.


maksa83 maksa83 08:04 24.03.2013

Re: Savest

- Lansiranje Fejsbuka

i Twittera, i Twittera.

Ako je Fejsbuk zaslužan za proliferaciju gluposti i banalnosti, Twitter je direktno zaslužan za hiperprodukciju nafuranih budala.
tyson tyson 10:31 24.03.2013

Re: Savest

Ako je Fejsbuk zaslužan za proliferaciju gluposti i banalnosti, Twitter je direktno zaslužan za hiperprodukciju nafuranih budala.

I jedno i drugo je počelo sa blogom, koji je kreiran u samom centru zla, Lengliju, Virdžinija.


G.Cross G.Cross 10:39 24.03.2013

Re: Savest

To ti kaem

j.bre j.bre 10:46 24.03.2013

Re: Savest

cia snajka, cia
alselone alselone 16:59 24.03.2013

Re: Savest

Fejsbuka


Licimuri!

Zvanicno proklamuju zastitu privatnosti i ne dozvoljavaju deci da koriste a nezvanicno malo-malo menjaju neka pravila i resetuju privacy podesavanja i reklamiraju se na YT snimcima sa crtacima koje gledaju bas mala decica.

Targetirano reklamiranje sigurno ne moze toliko da pogresi da se FB reklamira sa "otvorite profil" na Masa i Medved crtacima.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:53 24.03.2013

Re: Savest

ајде ајде, шта се вајкате сви, а посебно ови Панчевци?! цео Београд је истраумиран тог 17. априла... то им је ваљда омиљено доба за бомбардовање било у XX веку, април у Београду... колико су Јапанци попили горе по чки, и стигли и престигли бештију јенкијевског?! ми ћемо да се вајкамо ваљда још наредних 100 година... <_<
zilikaka zilikaka 08:56 24.03.2013

Alal vera komšija

Mislim da jako dobro razumem o čemu pričaš. Ponešto i znam.

To više i nema veza sa novcima, to je bila bestijalnost. Školski primer.
Moglo im se.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:37 24.03.2013

I ja sam nekada

"Neko kome su na srcu sloboda, demokratija, ljudska prava - na prvom mestu.
Ma naravno da znam da prethodne relenice zvuče idiotski"

Ko sme da stavi ovde spisak ljudi, naših ljudi, koji su navijali za bombardovanje i produžavanje bombardovanja?
Da postavi spisak ali da zna da su svaki spisak i svaki autor spiska pod budnim očima Miljkovim, Sonjinim, Miljenkovim, Tominim, Ivicinim, ...
freehand freehand 09:57 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Ko sme da stavi ovde spisak ljudi, naših ljudi, koji su navijali za bombardovanje i produžavanje bombardovanja?

Ma kome treba takav spisak? Kome trebaju spiskovi generalno?
Meni ti ljudi uopšte nisu sporni. I verujem da među njima čak preovladavaju oni koji su iz najiskrenijeg ubeđenja verovali da će na taj način prekratiti agoniju Srbije i napraviti korak iz tog mulja u kome se bila zaglavila punih dvanaest godina.
Ne razumem one koji to siledžijsko divljanje pravdaju danas sve ubeđujući druge da je tako moralo biti. Čak da je sve to sasvim normalno i opravdano, jer je zasluženo.
Hansel Hansel 10:26 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Meni ti ljudi uopšte nisu sporni. I verujem da među njima čak preovladavaju oni koji su iz najiskrenijeg ubeđenja verovali da će na taj način prekratiti agoniju Srbije i napraviti korak iz tog mulja u kome se bila zaglavila punih dvanaest godina.

Па, једино ако су мислили да ће НАТО строго водити рачуна да бомбардовање буде еколошко.

Иначе, да су сва образложења трула доказује само једна чињеница: да је нападана цела Србија (да не кажем СРЈ) -- зашто се, ако је Косово било разлог, није ишло само на одсецање Косова?

Сећам се, био сам још у средњој школи, када је почео Заливски рат. Никоме од нас се то није било допало, вести смо видели тог јутра, пре него што смо кренули у школу. Сећам се чак те тишине... Нико није имао посебан став, само смо били у некој врсти запрепашћења.

А ако велике државе ипак показују неки континуитет у свом понашању, онда после Вијетнама ништа није требало да нас чуди. Читао сам неке вести из 1967. недавно -- пола света се тада (бар је тако било у тим нашим вестима) било дигло против тог рата, Расел у десетој деценији живота организовао заседање "свог" суда, Дедијер био један од председавајућих...

Остаје нам само нада, пошто смо ми мала држава, да нећемо наставити, било када, Милошевићев континуитет. Оно што је било мени можда најпоразније током бомбардовања је та велика хомогенизација око Милошевића. Одједном је он постао праведник, и одвратно је што њему на неки уврнути начин неку врсту легитимитета даје понашање великих према нама, што је испало да њихова политика има континуитет, без обзира на то ко је овде на власти. Ко сада може да гарантује да би нам судбина била много другачија да на челу Србије није био Милошевић?
tyson tyson 10:43 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Оно што је било мени можда најпоразније током бомбардовања је та велика хомогенизација око Милошевића. Одједном је он постао праведник, и одвратно је што њему на неки уврнути начин неку врсту легитимитета даје понашање великих према нама,

Ja uopšte nisam stekao takav utisak, iako se državna primitivna propaganda iz petnih žila trudila da stvari prikaže na citiran način. A kretao sam se Srbijom tih nedelja poprilično, i pričao sa raznim ljudima.

Čak sam bio i pomalo iznenađen time koliko običan svet vrlo racionalno posmatra to što nas je snašlo, bez puno iluzija i mitomanije.

Rat sa NATO 1999. godine je bio početak definitivnog kraja Miloševića u Srbiji; animozitet spram NATO i Amerike je samo kolateralna šteta


freehand freehand 11:06 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Остаје нам само нада, пошто смо ми мала држава, да нећемо наставити, било када, Милошевићев континуитет.

Izgleda da je taj kontinuitet, baš oko onoga što je - po mom mišljenju - pravi casus belli, dakle Kosova, nastavljen, na veliki bes i ogorčenje međunarodne zajednice. Do danas.


Оно што је било мени можда најпоразније током бомбардовања је та велика хомогенизација око Милошевића. Одједном је он постао праведник, и одвратно је што њему на неки уврнути начин неку врсту легитимитета даје понашање великих према нама, што је испало да њихова политика има континуитет, без обзира на то ко је овде на власти. Ко сада може да гарантује да би нам судбина била много другачија да на челу Србије није био Милошевић?

Ne znam da je bilo ikakve homogenizacije oko Miloševića, ali sam siguran da je taj period jedini u toku njegove vladavine u kome državi mogu da priznam da je funkcionisala kao prava država. čak iznenađujuće dobro, i pokazala koliko, u stvari, u Srbiji ima požrtvovanih ljudi i koliko ima znanja i stručnosti da se u najluđim situacijama rešavaju najveći problemi.
Pri tome mislim na snabdevanje energijom, vodom, saobraćaj - na sve što je funkcionisalo u nemogućim uslovima.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:22 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Rat sa NATO 1999. godine je bio početak definitivnog kraja Miloševića u Srbiji; animozitet spram NATO i Amerike je samo kolateralna šteta

Ja sam ceo taj rat proveo kao pripadnik VJ, u tenkovskoj jedinici. Kad je potpisan mir pitam jednog oficira, profesionalca: "Što sad ne popalimo ove tenkove, odemo na Dedinje i uhapsimo SM-a?

"Nije loša ideja", odgovorio je.
j.bre j.bre 11:22 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Hansel
Ко сада може да гарантује да би нам судбина била много другачија да на челу Србије није био Милошевић?

to verovanje da je milosevic bio uzrok bombardovanja je naivno. dokle god je njima islo na ruku ono sto je radio, milosevic je bio politicki ziv.
dal iko veruje da je njima neresiv problem da u bilo kom trenutku uklone bilo koju individuu na svetu? pa djindjica su makli istog trenutka kada im je zasmetao.

free je lepo rekao negde iznad - potrebno je s njima, takvim nakaznim kakvi su, koegzistirati.
srpski politicari i dalje zamazuju oci narodu podgrevajuci iluzije o nasoj nepripadnosti/nezavisnosti (ne mislim na formalnu). pitam se da li iko od njih zaista veruje u to sto prica...

s njima nema ratovanja. dostojanstvo smo izgubili jos pocetkom 90tih, a razuma je ostalo u tragovima. treba se nagoditi dok jos ima sta da im se ponudi. u suprotnom ima da nas ugaze ko pikavac.
milojep milojep 11:40 24.03.2013

Re: I ja sam nekada

Hansel


Оно што је било мени можда најпоразније током бомбардовања је та велика хомогенизација око Милошевића.



Ne iznosi netačne stavove. Kakva crna homogenizacija oko Miloševića!? Narod se ujedinuio u zajedničkoj nesreći. U takvim situacijama se izbistre vrednosti zbog kojih postojimo. E, a to što je tada Milošević kao takav bio na vlasti je u stvari kolateral! A ono što je NATO nazivao kolateralnom štetom su u stvari teški zločini sa predumišljajem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana