PRIVATNI FAKULTETI I DRŽAVNI SERTIFIKATI

Sestre Bogavac RSS / 14.02.2008. u 00:38

izveštaj školske inspektorke amaterke

Ministru prosvete, svima koji to žele da budu kad porastu

"Jelovnici ponekad ne iskazuju šta sve možete naći u restoranu. Zato se nisam ni trudio. U našem restoranu naići ćete na atmosferu i karakter, prijateljsko i duhovito osoblje, blesavog vlasnika i pravu hranu." - ovo je natpis na tabli za jelovnik poznatog restorana Valerio's na Novom Zelandu. Zaista, tek kada budete došli do nas i videli na koji način, u kojim uslovima i kako se u našoj Školi održava nastava i praksa, shvatićete da ste na pravom mestu."

Moje ime je Milena Bogavac. Broj lične karte: J123561.

Pod punom ličnom, moralnom i materijalnom odgovornošću, tvrdim da ovim, ovako napisanim citatom, počinje tekst u informatoru jedne beogradske visokoškolske institucije.

„Visoka škola strukovnih studija za računovodstvo i berzansko poslovanje osnovana je 2006. godine, a osnivači su grupa uglednih profesora i jedna konsultantska firma, uz odobrenje Ministarstva za više i visoko obrazovanje Republike Srbije."

Još jedno ministarstvo za kapitalna pitanja o čijem postojanju nemam pojma!

Ali, čovek se uči dok je živ. Evo, naprimer: ja. Veći deo života provela sam u školovanju, da bi tek nedavno, i tek zahvaljujući čudnom spletu oklonosti saznala kakve se sve institucije u našoj zemlji nazivaju Školama. Saznanje me je neobično ispirisalo i otvorilo na dalji research. S obzirom da spadam u malu grupu intelektualno razmažene dečurlije, učenike i studente manje-više elitnih obrazovnih ustanova- otkrila sam u kakvom gradu, odnosno zemlji živim.

Sve je počelo kada je L. odlučio da završi fakultet. Jedan s nogu, na ex, ne mnogo skup al ne ni glup, nego onako, kako se kaže: privatni.

Da se razumemo: L. je dečko iz 'ratom ugroženih područja'. Drugim rečima: Hrvat, s putovnicom, domovnicom i svim što uz to ide. Ima firmu. Radi. Zarađuje. Trenira. Lep. Pametan. Vredan. Fin. Svi njegovi fini i svi sem njega završili fakultete. Bio je solidan đak, nego... posle je upao u razne priče. I tako nekako... to je svoje studiranje, iz godine u godinu odlagao, izvlačeći se na manjak ambicija generacije opšte opasnosti, nedostatak vremena, nepotrebnost papirologije i sve ostalo što mu je palo na pamet. Sad je, kaže, skapirao. Uozbiljio se. Ima sve, samo mu fali diploma. Sistematičan kakav jeste, stavio stvari na papir. „ZA" i „PROTIV" i cene školarine i privatno-emotivnu situaciju i svoje poslove i dugoročne planove i... Shvatio da je najpametnije da školu upiše u Beogradu.

Ja se oduševim!    

Što me L. ima u dugoročnom planu. A i onako, uopšte, na temu: Beograd je otvoreni grad! Beograd je tra-la-la-la! Beograd je svetski univerzitetski centar, jedina prava metropola na Balkanu! ... Već pretpostavljate: opalim po lokalpatriotskoj propagandi. Zakucamo na netu. Googlujemo celu noć do podne, zajedničkim snagama, po svim mogućim i nemogućim biznis školama.

L. opet stavi sve na papir.

Popiše adrese i telefone, a zatim krenemo na ekskurziju.

Kao inspektori iz ministarstva prosvete! Ja u prugastim čarapama sa sve kikicama u stilu Pipi, on pristojan: prvi utisak je, kaže, važan za biznis. Pun uvažavanja za školu čiji će student na jesen postati. Koja god bila.

Pod brojem jedan, od svega, na papiru: Imotska.  

Gde je Imotska ulica? ...F'ck me, ako znam.

Pozovem teču, taksistu. Čovek je hodajući „plan plus", nema šta ne zna, al sad se zbuni. Napokon kaže: „To nije Ulica, to je KRATEŽ."

kratež?
kratež?

Eh, što volim taj taksarski žargon. „Ćorsokak, Miko. Slepo crevo! Kratež desno, iz Vojvode Stepe." ... Ne pitam koliko dana jahanja kroz Vojvode Stepe. Već kad sam mislila da smo na Avali, ... Rudniku... Uralu... Kraju Sveta pojavi se s desne strane nešto tipa: okretnica. Blato i Tomini plakati. „Svim srcem" povičem: „Koči! Dalje ne idem, nisam ponela pasoš." 

Izađemo iz kola, pitamo. Pošalju nas kroz neko blato... preskačemo tramvajske šine, psujem sve krateže sveta, i kaljugu kroz koju vučem svoje ultra ružičaste čizme. ... Znate li šta je zapravo „kratež" ? To je najmrtviji deo dead end streeta. Uličica onako uska, izlokana, kućice neke, neka beda. Nije baš mesto za visoku školu, a nije baš ni da vidim u kojoj bi zgradi mogla da bude.

S desne strane, dva metalna kontejnera. Konzerve, ono, ko za radnike gradskog zelenila, ili čistoće, znate ono, gde se ostavlja alat, ono ko trafika- bez izloga? ... e, to; al nisu orandž nego bele. I dobro, što jes' - yes,  imaju prozore. Okolo ograda, u istom stilu, i metalni stub visok pet metara. Kao na pumpi, na stubu piše, plavom farbom: VIŠA ŠKOLA.

L. preklinje da se vratimo nazad, ali ja zezam.

Hteo si fast food fakultet!

Kaže: da fast food, ali ne s kioska!

Šta god bilo, ljuti se,... neće da ide u školu koja se otvara otvaračem za sardine.

Meni se ne ide nazad. Šta možemo da izgubimo? Čizme mi blatnjave pa su blatnjave, stigli smo na sam kraj Beograda, potrošili rezervoar benzina... živim u Beogradu ceo život, štaviše: pišem beogradsku kolumnu na beogradskim stranama najtiražnije beogradske novine, a da za ovu beogradsku obrazovnu ustanovu još nisam čula. Beograde, dobar dan!  Unutra ili da crknem!

Sve pod devizom: „Upoznajmo grad!" ili „Pozovite Beogradsku hroniku!". 

Tako se nađem u hodniku „Fakulteta", kako ću u daljem tekstu zvati konzervu koju sam vam opisala. Od milja: faks, fak, fakić.  

Enterijer: prostor nešto veći ali prazniji od mog radnog stola. Desno: aparat za kafu. Levo: vrata piše „amfiteatar". Pored još jedna: „Biblioteka, internet". Pored još jedna: ništa ne piše. Pomislim, logično: portir i/ili kancelarija. Učtivo kucnem, kao u školi, otvorim. Ne! ...  To je WC. Smejem se, L. gleda kao krivac. „Idemo!", vuče mi rukav, „ Ovo nije škola, ovo je metal balada.", al' ja se ne dam, uhvatilo me nešto... baka mi bila prosvetni inspektor, ne znam da li to ima veze, možda me prosto šljaka genetika (?!) . Otvorim amfiteatar.

„Izvinite što prekidam čas, da li mogu da pozajmim sunđer!" , kažem.

Metalna sobica odzvanja.

Zimi je ovde veoma hladno. Kao u gradskom autobusu. Možda zato ne drže nastavu? ...

Sve liči na scenografiju. Svi elementi su tu, ali bez težine i dimenzije.

Kao scenografija škole, za predstavu u produkciji predškolske ustanove. Amaterska kulisa. I ja- glumica amaterka- ulazim u svoju novu ulogu. Postajem Inspektor Amater! Revizor u prugastim čarapama.

Čuvaj se, prosvetni sisteme! Čuvaj se, školo tuno!

„Stiga' je Šime!" , pjevam L. na uvce, praveći pritom nacionalističke face.

Ne idem iz ove faks-sardine, pre nego što stvari ne izvedem na čistac.

Kao Šerlok Holms čitam oglasnu tablu! Iste je kao u svakoj školi, ali... Ovo nije škola nego kulisa!

Ispitujem... „zakulisne" radnje, naravno.

Virim u biblioteku. Prostor sa policama i par kompjutera. ... Nigde nikog. Mogla bih, pada mi na pamet, sada sve ovo da iznesem...

Šta da izneseš, smeje se L. , aparat za kafu?!   

Došli smo ovde da se raspitamo o upisu, ne na kafu... Ali, na čitavom Fakultetu nema nikog kog bismo mogli da pitamo,... ne samo o upisu, nego: koliko je sati?

„Ili", dodaje L., „Je l ovo Skrivena kamera?"

Pažnju mi privlači obližnja firma. Ona se nalazi u drugom delu konzerve, i ima portira. Brokerska firma. Portir je moj čovek!

„Ne znam ništa školi...", kaže my man, „Al, uđite, u firmi ima recepcija, pa pitajte."

Hvala. Uđemo. U metalnoj kućici ofisi, paravanima odvojeni od onoga što predstavlja gistro-hodnik... Tu ljudi; tipkaju, neki čekaju, napravio se, vidim, i  red,... nemam pojma šta rade.

Kažem: što je ovde dinamično.

L. meni ironično: „Berza ne spava!"

Nalazim flajer na kom piše: informator, i dok se udubljujem u lektorsko-korektorsko- prelamačke intervencije na tekstu, L. saznaje da se prostorije Fakulteta nalaze iza drugih vrata, „hodnikom" pravo. Kuc- kuc. Kao u Školi:  Naaapred!

Upadamo u minimalni, neuredni ofis.

U njemu Gospođa, urla u slušalicu i još jedan Mladić, nešto kucka.

Izgleda kao da ulazimo u pogrešnom trenutku, ali Mladić ljubazno ponudi stolice. L. bi da odbije. Ja sam već sela.

Pratim razvoj napetog monologa u telefon: bezobrazluk... odučiti... (ni)je sramota... gde ima da studenti zovu profesore telefonom?!

Pomislim: na mom Fakultetu, koji je pritom još i od solidnog betona.     

Gospođa završi razgovor. Kaže: tu su mi stranke.

„Stranke" smo L. i ja. On još i može da prođe ko „stranka", ako ništa, makar je „stranac" i pristojno je obučen, ali ja... Ja sam, kao što rekoh, u vrlo punk fazonu. Bez eufemizama, rekla bih da izgledam kao propalica.

Gospođa drži do poslovnosti. Ne gleda L. , nego u mene. Pita: „Izvolite?", i odjednom shvatam da je simpatična. Ne znam ko je, ali lepo se smeje. U nekoj pozorišnoj podeli, mogla bi biti odlična cvećarka.   

Uz mnoge birane termine iz prosvetnog žargona, kažem zašto smo došli. Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu evra", kaže.

„Diploma iz četvorogodišnje škole", naglašava, pa se opet smeši, „ Ranije je mogla i iz trogodišnje, ali sad je ministarstvo pooštrilo standard. Nije u pitanju Moj uslov, nego njihov. Imaju sad ta nova pravila, izdaju dozvole, ove... sertifikate, pa treba da daju i Meni i svim drugim fakultetima, i sad se to oteglo... Ali, to je to. Izvod iz matične knjige rođenih, dve fotografije i novi indeks, kupite u knjižari, običan index.  E sad..." , pravda se Gospođa, „Ja ne mogu odmah da te upišem.  Zbog tih zakona, znaš, upis može da počne tek u junu. Mi sad čekamo na ministarstvo, oni treba da daju te, te njihove... čista formalnost, ali kako čujem kroz neke kanale, može da se desi da će uvedu i prijemni ispit. To nije zbog Mene, nego zbog njih."

Nedopustivo! Čudna mi čuda: prijemni!

Pitam kakav će prijemni da bude.

„Običan", kaže Gospođa, „Test opšte kulture, i onda Ja u odnosu na to da pravim listu. Znači, imam uslova da školujem 150 ljudi, a prijavi se manje- svi upišu. Al, nikad ne znaš... Možda bude i 170 kandidata. Znaš? Ako ne znaš ko je Napoleon, znači- sine, treba još nešto da pročitaš. Što se Mene tiče, u redu, ali, ... zakoni. Ako važe za Ekonomski, važe i za Mene. Razumeš?"

Aha. Osim zašto o Školi govori u prvom licu jednine... ?!  

I L. mota isti FAQ paket po glavi. Ko su... pardon: „Tko su profesori?"

„Pa ... Ja nemam spisak svih profesora, ali to su ugledni profesori, sa Ekonomskog, Poljoprivrednog i sa Vojne akademije, ima raznih, sve su profesori, eto, profesor Slović, on je jedan od osnivača. Slović, onda imam sa Šumarskog... Imam profesore, jako dobre."

Jedino ime u „informatoru" je ime restorana na Novom Zelandu. 

„Ja mogu ovih dana da nađem spisak... E, jedino što moramo da sačekamo ministarstvo da izda taj sertifikat, ali to je formalnost... Radi se da sam Ja njima poslala na papiru šta imam, koje uslove, za 150 studenata i sad oni treba da dođu ovde i provere. Normalno, ne mogu tek tako. Ali, ne znam kada će doći tako da sad čekam... Kad se završi ta procedura, onda ću znati uslove, onda ću znati da li treba prijemni, onda ću znati sve." 

„Vi nemate serftifikat od ministarstva?", L. je poslovan.

„Ne, ne. Imam. Radi se o tome da su se zakoni novi i sad svi moraju da dobiju nove papire. Normalna procedura. Jedino što od toga zavisi kad ću znati kad mogu da počnem sa upisom. Ali, ovo što sam ti ispričala, to ti je: izvod iz matične, diplomu iz četvorogodišnje, hiljadu evra- može na rate- i još taj test ako bude, eto, to je sve."

„A je l ima neke razlike ako su u pitanju strani državljani?"

„Crna Gora, a?" , ne čeka odgovor, „Ma, ne, to je glupost. Znaš ti koliko Ja imam studenata iz Crne Gore?! Kad se odvojila država, oni svi došli ovde. Pitaju šta ćemo. Ma, reko' : šta ima? Neću Ja Crnogorcima da naplaćujem školarinu ko strancima. Nego, daj ti meni telefon", otvara gospođa notes, „Da ja zapišem, pa ću ja da ti javim kad stigne sertifikat i da l ima prijemnog."

Gleda me s naoštrenom olovkom u ruci. Pomislim da joj ostavim vizitku. Koju? DMS, prestižnu s mačkom, ili BITEFOVU, zvaničnu, plavu? ... Šta bi L. uradio? „Ne, ne. Hvala lijepa. Ja ću se Vama javiti."

„Ti?!", pita ga ona iznenađeno, zatim opet gleda u mene, „A ja sve vreme mislim da ti hoćeš da se upišeš!", prsne u iskren, zarazan smeh.

„Ja mislila Ti ćeš, ne On!" , zacenjenje se. ( L. od tada moje Pipi kikice naziva „brokerice" .)  

„Izvinite", kaže gospođa Škola, „ Nije mi bilo na kraj pameti!"

Pokušavam da iskonstruišem situaciju koju je zamislila.

Logično: ja u prugastim dokolenicama- ja sam kandidat za Njenu školu. S druge strane, L. izgleda pristojno, poslovno, ozbiljno.

On je verovatno moj brat ili muž koji me tera da završim bilo šta i spreman je da mi to iskešira. Suviše verovatno! ...  Sada se i ja smejem. I odjednom: svi se smejemo. Gospođa, Mladić, L. i ja. Rastajemo se u totalno, ali totalno dobrom  raspoloženju.

Iz jelovnika restorana, ne može saznati šta sve u njemu ima.

Čak ni ako je u pitanju kiosk s pljeskama.

Ne znam samo kome je palo na pamet da Fakultet uporedi s restoranom, i zašto baš s restoranom na Novom Zelandu, gde nikad niko nije bio... Al, dobro. Ima i onih što nikad nisu bili u Imotskoj.

Tek tad shvatam da usporedba iz informatora i nije loša. U ovom restoranu zaista smo naišli na na atmosferu, karakter, duhovito osoblje, blesavu vlasnicu... Sve je tu osim hrane. I novog sertifikata! Ali, to je puka formalnost.  

Pa, ... ako imate sat vremena, soma evra i pritom znate ko je bio Napoleon, raspitajte se gde je Imotska. Prijateljsko, duhovito osoblje, karakter i fakultetska diploma čekaju na vas... Eh, jedino to... oko tog ministarstva i sertifikata, ali- to je, kao što rekoh, čista formalnost, normalna procedura...

Dođe mi da se upišem! Uslovi su idealno-povoljni, biju ko neće. Ali...

L. ne kapira. On neće! Briga ga što će da biju... Još se i raduje u kung-fu pokretima.

Sav ufitiljio, sav se uozbiljio... gleda sajtove škola u Zagrebu.

Malo je reći da me to brine. Pa, tako... da popravim sveopšti utisak, nastavljam da - u slobodno vreme- obilazim Visoke Škole Srbije.

Ministarstvo za kapitalno Više i Visoko Obrazovanje ni ne sluti kakvim kadrom raspolaže... Na kraju izveštaja, moram da dodam kako ima razloga za optimizam, te da postoji i druga strana, nije sve tako sivo i nije svaka privatna škola u konzervans fazonu. Više nikad neću potcenjivati Mega ni Gigatrend. BK. BBA. Singidunum, ni Lepe Umetnosti. ... Beograd je zaista univerzitetski centar! Samo treba znati, da nisu sve škole u centru. Ima i ovih, perifernih.    

Cool Schools for Girls, Boys and Toys.

Imam mlađu sestru na Pravnom. Uče ih da uvek naglase: S Pravnog fakulteta na Beogradskom Univerzitetu. Pitam je: pa koliko pravnih fakulteta ima? ...

Ona se smeje. „Više nego što inspektori stignu da obiđu u karijeri."

S punim razumevanjem za njihovo zauzeće, pišem ovaj tekst tek da malo pomognem...Jer, vidite: U Srbiji je lakše steći DOZVOLU ZA RAD nego DIPLOMU jedne VISOKE ŠKOLE!

EAT AT VALERIO'S, STUDY@ NEW ZELAND

šta vi mislite o tome?
šta vi mislite o tome?

 

 

 

 

Minja

Atačmenti



Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jeremija Jeremija 01:24 14.02.2008

scientia potestas est...

zato: gde je tačno ta imotska ulica? ili mi daj broj teče taksiste?
PS: Hvala ti, ulepša mi noć. Ne mogu više da čitam ove političke postove o Koštunici, Kosovu...i eto desi se i jedan o kembridžima, oksfordima, prinstonima, harvardima, sorbonama... i tom našem fakultetu iz Imotske ulice.
Beograd je svet, nema šta.
pozz
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:30 14.02.2008

Re: scientia potestas est...

Stvarno, brate, ovi politički postovi su dodijali. Treba baciti malo svetla i na to što je naša stvarna perspektiva... i što nam je najdeficitarnije (ako ne računamo manjak beba).
JJ Beba JJ Beba 01:30 14.02.2008

Re: scientia potestas est...

Broj lične karte: J123561.

savski venac,a?
Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu evra", kaže.

ništa nije skupo kad čoveka veseli
Jeremija Jeremija 01:33 14.02.2008

Re: scientia potestas est...

Manjak beba, nadoknadićemo intrezivnim seksom, čim se ovo s Kosovom privede kraju, a manjak znanja upisom na fakultet u Imotskoj ulici.
Drž se Evropo, dolazimo!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:02 14.02.2008

Re: scientia potestas est...

Savski Venac, bogami Bebo, jos cu da pomislim da si policajka! :)))

ništa nije skupo kad čoveka veseli


Ili kad se uporedi sa skupljim.
Sto se mog novog hobija, odnosno prosvetne inspekcije tice, moram da primetim da je Imotski Fakultet diskontna skola. Ove druge, solidno projektovane, s transparentim profesorskim kadrom, su nekoliko puta skuplje... ali, kad samo pomislis koliko ljudi u Srbiji zivi u tuna-fish konzervama kakva je skola u Imotskoj, ne mozes da se ne iznerviras sto neki drugi za soma jura mogu da kupe diplomu.
Uverena sam da se znanje ne moze kupiti. "Zanat se krade" , sto bi rekao narod... Ili: "Skup je grad za dinar, kad dinara nema"... Pa ti vidi. :)
JJ Beba JJ Beba 13:27 14.02.2008

Re: scientia potestas est...

Savski Venac, bogami Bebo, jos cu da pomislim da si policajka! :)))

ma kakva policajka i ja imam to J u broju.
Ili: "Skup je grad za dinar, kad dinara nema"... Pa ti vidi. :)

vidi sestro brate, ko otima taj ne mora da moli
:))
ceda_urosevic ceda_urosevic 01:24 14.02.2008

Mnogo puta ovih dana pominjana rečenica

Da nije smešno bilo bi tužno
Jeremija Jeremija 01:29 14.02.2008

Re: Mnogo puta ovih dana pominjana rečenic

ceda_urosevic

Da nije smešno bilo bi tužno

a može i ova: "Suze mi teku od smeha. Ako prestanem da se smejem, ostaće samo suze":
Taska Dana Taska Dana 01:33 14.02.2008

Pa ja mislim

da treba ukinuti drzavu u kojoj zivimo.
JJ Beba JJ Beba 01:36 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

da treba ukinuti drzavu u kojoj zivimo.

ne TD. viš da oni ukidaju nas. lakše je
Jeremija Jeremija 01:38 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Taska Dana

da treba ukinuti drzavu u kojoj zivimo.

ne znam zašto me ta rečenica potseća na marksa, lenjina, pismo druga tita i izvršnog biroa...ima neka tajna veza, samo ne znam koja... mora da je to od lošeg vina.
PS: srećan vam sveti trivun, zaštitnik gusaka!
Taska Dana Taska Dana 01:41 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

PS: srećan vam sveti trivun, zaštitnik gusaka!


Hvala i tebi!

Zivelo bratstvo i jedinstvo i jednakost medju narodima!
Taska Dana Taska Dana 01:43 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

PS: srećan vam sveti trivun, zaštitnik gusaka!


P.S. Srecan vam i sveti Valentin, zastitnik gusaka.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:49 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Stvarno, brate, ovi politički postovi su dodijali


Ima politike i politike. Kao i ministarstava... i ministarstava... Nikako sva da ih popamtim!

Meni se btw. čini da je pametnije biti GOTIVISTA nego AKTIVISTA. Šta god to značilo... A zapravo znači da s vrlo malom dozom gradjanske svesti, možemo delovati politički mudrije, nego kad politiziramo na prazno.
Opšte politiziranje dovelo je ovu državu u stanje ukidanja.

viš da oni ukidaju nas. lakše je


... samim tim što više volimo da politiziramo nego da radimo nešto konkretno.
Naprimer: otvaramo nove škole!
:)))) U svih 100% krateža naše, ... za 15% teritorijalno, i u mnogo većem procentu- duhovno ojađene zemlje.

"Suze mi teku od smeha...

I NE PRESTAJEM DA SE SMEJEM!!!!!

:)))))))
Taska Dana Taska Dana 01:59 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Ne znam dal ste primetili ali ima i crkava pootvaranih na slican nacin...sto da ne, narod voli da se moli....malo se moli u supi bogu, malo u skoli u kontejneru.....i ssssrrrreeeecccaaa nevidjena... sve je skoro isto kao ono pravo...jos je i pravije....jer kad platis , bar su ti rekli unapred koliko kosta.
Jeremija Jeremija 02:11 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

To sa crkvama ide sve po redu. Država pokloni zemljište, podigne se mala crkvica, takoreći džepna, kontejnerska, u njoj se činodejstvuje manje prema bogu, više prema vernicima i naročito sponzorima, a onda gle čuda božjeg: kraj one male, odjednom iznikne ogromna, klonirani manastir sa kosova, kraj nje parohijski dom, sa velikom garažom i audijem A8 ispred.
Bog je svemoguć, a i država.
Taska Dana Taska Dana 02:15 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Posle kazu niko nista ne radi...:))))

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:32 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

.....i ssssrrrreeeecccaaa nevidjena... sve je skoro isto kao ono pravo...

I sreca sama. Skoro ista... Skoro skroz ista, kao?... Prava? Sta?! Sreca? ... :)
Sreca je nesto prostacko.
Unezverena, istraumirana ili prosto prirodno luda, mrzim srecu. Zasto sto unapred znam da ne moze da traje.
Zato sto znam da se tu ili tamo mora otplatiti... vecom nesrecom.
Sve mu to dodje ko neki kredit s kamatom...
S takvim kredit mentalitetom, Srbi su zapravo jedan presrecan narod!!!
Sto bi rekla Gospodja: MOZE I NA RATE.

malo se moli u supi bogu, malo u skoli u kontejneru

Ako se molis srcem a skolujes glavom, arhitektura je totalno nebitna.
Kod nas ipak postoji uvrezeno misljenje da se stvari kao sto je MOLITVA izvode na predizbornim kampanjama i kich festivalima, kao sto se i stvari zvane UVENJE, zavrsavaju u novcaniku.


bar su ti rekli unapred koliko kosta

Stvar o kamati su dodali tishe...napisali sitnijim slovima.

:)






Taska Dana Taska Dana 02:40 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Unezverena, istraumirana ili prosto prirodno luda, mrzim srecu. Zasto sto unapred znam da ne moze da traje.
Zato sto znam da se tu ili tamo mora otplatiti... vecom nesrecom.


O ne, sreca se zeli i stvara. Arhitektura srece je veoma bitna, jer zaista moze da se srusi kao kula od karata.

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 03:12 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Unezverena, istraumirana ili prosto prirodno luda, mrzim srecu. Zasto sto unapred znam da ne moze da traje.
Zato sto znam da se tu ili tamo mora otplatiti... vecom nesrecom.

O ne, sreca se zeli i stvara. Arhitektura srece je veoma bitna, jer zaista moze da se srusi kao kula od karata.


Mislim da se zapravo slazemo.
Ili bar da smo obe u pravu.


Arhitektura srece je jako vazna, ali nema veze sa arhitekturom u kojoj je zelis i stvaras... na to sam mislila.
Razumes. Sigurno.
NenoX NenoX 03:16 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Jeremija

To sa crkvama ide sve po redu. Država pokloni zemljište, podigne se mala crkvica, takoreći džepna, kontejnerska, u njoj se činodejstvuje manje prema bogu, više prema vernicima i naročito sponzorima, a onda gle čuda božjeg: kraj one male, odjednom iznikne ogromna, klonirani manastir sa kosova, kraj nje parohijski dom, sa velikom garažom i audijem A8 ispred.
Bog je svemoguć, a i država.

Bez obzira na A8 ne podnosim radna mesta ciji je opis poslovanja u vezi sa smrću! Nekako mi depresivno ...
DzoHusafet DzoHusafet 03:27 14.02.2008

Re: Pa ja mislim

Sestre Bogavac

Unezverena, istraumirana ili prosto prirodno luda, mrzim srecu. Zasto sto unapred znam da ne moze da traje.
Zato sto znam da se tu ili tamo mora otplatiti... vecom nesrecom.
Sve mu to dodje ko neki kredit s kamatom...

Ovo je tako dobro receno...svaka cast...
Imas i preporuku za tekst .... poz
Spadalo Spadalo 04:57 14.02.2008

Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu evra",

Mnogo je 'iljadu evra seko! Ja znam mnogo jeftiniji fakultet. Doduse, nije bas u centru grada kao taj tvoj u Imotskoj. Malo je dalje. Ali u cenu skolarine ulaze i kaljace. Grejanje obezbedjuje Kraljica peci na ugalj, dasku, ivericu, gredu, skelu ili sta se vec nadje. Uostalom, evo sta kaze jedan od brucosa:

Posoj sam da se upisem za Uciteljski fakultet preko prijamnog ispita pretkodno. Uso sam u autobus koji je bio upaljen. Autobusom putujuci tako pogledjivao sam okolinu oko sebe. Posle pola sata truckajuci se na sedistu autobus je prispeo na zeleznickoj stanici. Tu sam uvideo jos svoji drugovi koji ce s upisu za u Uciteljski. Svi smo se penjali u voz udjemo u prvi kupej kada tamo sedi jedan covek sa dzakom od prtenu konoplju i jednoga maloga zecica. Ne obracajuci paznju na nasoj galami mali zecic poce skakuce po kupeju i vikati mi smo se smejali. Ovu skolu koju sada pogadjam dosta je lepsa i poukrasenija od onu sto sam tamo pogadjao. Ja marljivo ucim i postao sam ljubimac svih predmeta. Pre neki dan saznao sam da mi je drugar bolestan i pristao daga posetim. Iako sam bio zuazet poljskog rada, ipak sam pristao po odluci. Putujuci tako pored puta vrabci su cvrkutali, a ptice su pevali na zelenim grancicama pod sjajnim suncevim zracima tako iduci mome drugu.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 05:08 14.02.2008

Re: Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu evra",

Spadala za Inspektora!
Ja sam se samo salila! :)

p.s.
Hvala ti za ovaj predivan i nadasve edukativan post koji me je nasmejao u ranim jutarnjim casovima. :)))
Zecic mi se posebno dopadnuo, mada i opis od prirodu dosta ponajbolje govori o toj temi sta je pisac hteo da kaze.
vnk vnk 07:22 14.02.2008

Re: Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu evra",

Iako sam bio zuazet poljskog rada, ipak sam pristao po odluci.


Kako bi bilo da se malo obrati paznja na gramatiku? Kaze se bijo!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:17 14.02.2008

Re: Gospođa ne trpi eufemizme. „Hiljadu ev

pismeni zadaci učenika učiteljske škole u...
p.s.
ovo sam pročitala u novinama, neke '93.
al' nemam skenirano.
takamatsu takamatsu 07:53 14.02.2008

Šta mi mislimo o ovome...?! :)

Ne bi verovali, pošto se moja ćerka sada priprema za upis na fakultet, ja kao očajni roditelj od kojeg se iza ugla vrlo verovatno čeka 150.000 dinara, krenem da listam privatne fakultete online, ali samo PRIZNATE. DakleM, one koji imaju ćagu od Ministarstva...

Odma' da kažem da sam ja od onih žestoko sujetnih nekadašnjih studenata tzv. teških fakulteta, sa žestokim prosekom i mnogo daljnjeg školovanja....i sad, sa te svoje akademske, je li, visine :), krenem ja da razmatram izbor.
Prvi šok: na sve dotične Škole može da se upiše bilo ko ko ima četvorogodišnju srednju školu, prijemni je (citat) "informativnog, a ne klasifikacionog karaktera", a na par fakulteta deca iz gimnazije ne polažu prijemni....

Nadalje, ubrzo shvatam da persone sa završenim trogodišnjim fakultetom uglavnom mogu odmah da se upišu na treću godinu studija (jedan izuzetak, koji traži diferencijalne ispite), a sa već jednim završenim četvorogodišnjim fakultetom možete odmah na master studije, na većini tih privatnih škola (opet, jedan izuzetak, kod kojeg to zavisi, ipak, od vrste fakulteta koji ste već završili).
Pardon, razlika: persone sa trogodišnjim fakultetom ponegde moraju da upišu dvogodišnje master studije, a oni sa četvorogodišnjim - jednogodišnje master studije. Samo 1.500 EUR :).

Ja, sa petogodišnjim fakultetom, mogu iz puške da se upišem odmah na doktorske studije, na fakultetu koji obrazuje rukovodeće kadrove (citat), a sa mojim prosekom (9.30) jednogodišnje. Pažljivijim gledanjem u raspored časova, shvatam da su datumi predavanja sve samim vikendom (16-18 subota uveče, recimo :), i da mogu da postanem i doktor prava :))), ako me volja.
Cela ova zabavica košta manje nego mnogi državni fakulteti, tek to da ne govorim....

Onda lepo sve presaberem u glavi, dođem kod ćerke (koja želi farmaciju, 20-tak studenata na budžetu, min. bodova preko 90, i još 50-tak samofinansiranje - cena već rečena, a i na mom bivšem fakultetu je vrlo slično), i milo kažem: dete, a što ne razmisliš još jednom o nekom pravnom, za jedno 1.000 EUR max i da tvoju majku Bog pogleda?!
Ona, ne dižući glavu: volim hemiju i matematiku.
Eto, 'bemti ovaj život. . .
I posle osttak dana mislim o tome šta od deteta učini pogrešno vaspitanje, i loše društvo - jer u njenom razredu ima čudo jedno te magaradi koja želi državni ekonomski, državni elektro, državni ne znam šta.... :))). I krenulo sa pripremama od septembra.....

Šalu na stranu, jako je ružno. Još kad se uzme u obzir da jedan od narečenih management fakulteta za upisninu od oko 1.400 eur nudi i ulaznicu za lokalnu teretanu bez ograničenja, udžbenike u elektronskom formatu itd., zlo mi dođe.... :))).
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 08:01 14.02.2008

Peticija za Kosovo


Drage sestre Bogavac,
Nadam se da nemate nista protiv da okacim ovu peticiju. Pri samom smo kraju i treba nam samo jos 10 000 potpisa, koje cemo ubrzo skupiti ako se nastavi ovim tempom od oko 2 000 potpisa na dan.
Hvala lepo, have a nice day

Peticija za Kosovo

[Citat]

U americkom senatu pokrenut je postupak za donosenje rezolucije o otcepljenju Kosova

(sto je manje vise svima vec poznato).Onda je jedan od senatora pokrenuo na netu peticiju da bi

prikupio dovoljno glasova i stavio na izglasavanje protivnu rezoluciju. Sve je zvanicne prirode i nije

zezalica. Dajte da ne sedimo skrstenih ruku i pokusamo bar nesto da uradimo. Ne kazem da cemo

nesto da promenimo i mozda je sve reseno, ali ajde da bar probamo.
Sajt je: www.thepetitionsite.com/takeaction/905791187 .
Do sada se prijavilo oko 89 400 ljudi, a potrebno je 100000, da bi peticija bila validna. Najveci

problem je sto mnogo ljudi ni ne zna za ovo. Ako mozete prosirite ljudima koje znate.
Hvala svima. Puno Pozdrava.

[Kraj citata]
kamichak kamichak 08:04 14.02.2008

klik na link

Spiridon Spiridon 08:50 14.02.2008

Bog te molovo sto ne lozis i ovde je hladn

kamichak
visoka skola


Kamicak, hvala za link. Slike su zastrasujuce.

Ova prica, dragih nam sestrica, ladno moze da se uzme kao scenario za sledeci Rodrigez-Tarantino projekat.
Prazne ucionice, misticni hodnici, a u podrumu Mile lozac zarazen retkim virusom kokosijeg slepila i Tominim posterom na zidu svoje sobice ostri kolac i sprema se za akciju ....


kamichak kamichak 09:23 14.02.2008

...

znam coveka koji je jedva izdejstvovao da jedna ovakva ustanova skine njegovo ime i sliku sa svog sajta.
naime, na sajtu je stajalo da je on predavac na "visokoj skoli" na koju nikada nije krocio.
inace, ljudi se upisu na neku mambo dzambo skolu, "poloze" tako 5-6-7 ispita, pa se prebace na drzavni univerzitet i traze da im se prizna polozeno i da ih prime drito na II godinu ...
wk wk 19:41 14.02.2008

Re: ...

ETF u Novom Sadu priznaje ljudima koji su zavrsili visu PTT gomilu ispita. Izmedju ostalog osnove elektrotehnike, elektroniku (!)...

Na toj visoj skoli se, btw, osnove elektrotehnike spremaju iz udzbenika za srednju skolu.

Samo platis, i sve moze. Cak ni mito ne treba.
jesen jesen 22:44 14.02.2008

Re: klik na link

....tragicno je da osnivaci ove skole ne znaju da su po novom zakonu o visokom skolstvu ukinute vise skole....tj da postoje samo visoke skole za strukovne studije i fakulteti za akademske studije ......transferi sa visokih skola na fakultete po zakonu nije dozvoljen jer se radi o razlicitim "nivoima" studiranja....a tek biser "prema bolonjskoj deklaraciji visoka skola".....Naziv "visoka" su dobile sve vise skole koje su prosle godine akreditovane prema pomenutom zakonu i taj naziv sa bolonjom nema nikakve veze.....Da nije tragicno bilo bi zaista smesno.....
MightyNora MightyNora 08:13 14.02.2008

Ne moze se daleko od genetike

„Idemo!", vuče mi rukav, „ Ovo nije škola, ovo je metal balada.", al' ja se ne dam, uhvatilo me nešto... baka mi bila prosvetni inspektor, ne znam da li to ima veze, možda me prosto šljaka genetika (?!) . Otvorim amfiteatar.

Zimi je ovde veoma hladno. Kao u gradskom autobusu. Možda zato ne drže nastavu? ...

Sve liči na scenografiju. Svi elementi su tu, ali bez težine i dimenzije.

Kao scenografija škole, za predstavu u produkciji predškolske ustanove. Amaterska kulisa. I ja- glumica amaterka- ulazim u svoju novu ulogu. Postajem Inspektor Amater! Revizor u prugastim čarapama.

Čuvaj se, prosvetni sisteme! Čuvaj se, školo tuno!

„Stiga' je Šime!" , pjevam L. na uvce, praveći pritom nacionalističke face.

Ne idem iz ove faks-sardine, pre nego što stvari ne izvedem na čistac.

Kao Šerlok Holms čitam oglasnu tablu! Iste je kao u svakoj školi, ali... Ovo nije škola nego kulisa!

Ispitujem... „zakulisne" radnje, naravno.


Ne moze se daleko od genetike, uopste... I da nije celog ovog teksta odala bi te ova recenica:

„Izvinite što prekidam čas, da li mogu da pozajmim sunđer!" , kažem.


Dakle, biser medju svime sto si rekla. Onako, prosto za anale :)

Beograd je univerzitetski centar za toliko koliko ima svih tih ljudi koji se nazivaju studentima. Nema tu ustvari nista lose, samo kada bi se oni malo i potrudili da te iste skole nekako privedu kraju - pa bre makar i da ih plate. Zna se da diploma moze da se stavi na zid, ali ako u glavi nema nista - nije problem - ce da kupi tatica drugu - vecu i lepsu :).

Vidis, neminovno je da svi ti studenti - so called - koji upisu sve te fakultete i nikada ih ustvari ne zavrse pocnu da rade negde posle 10-tak godina plandovanja i onda su kao produktivni deo naseg drustva. Imaju svoj udeo u Bruto Nacionalnom Dohotku. A drzava im je placala skolovanje koje oni nikada nisu zavrsili. I tako u nedogled....

Mislim se ovako, mozda uopste i nije lose to sa - just add water - diplomama. Za sve ove koji bi tako plandovali 10-tak godina pre nego sto pocnu da rade, da se odmah odobri izdavanje diplome - sa zvanjem Diplomirani Inzenjeri Opstih Struka - i da se odmah po izdavanju tih diploma posalju na rad u internacionalno preduzece gde ce da rade poslove koje bi radili i posle gorespomenutih 10-tak godina plandovanja - neke "statigajaznam" poslove.

Dve muve jednim udarcem - i svi zadovoljni i sve na broju. I nova mesta bi se za 30-tak godina brze otvarala kada bi ti isti ranije otisli u penziju. Ma divota jedna, sta da ti kazem.

I jos jedna stvar - razlika izmedju tvog L. i ovih drugih plandera je jasna kao dan - ako sam lepo razumeo

Ima firmu. Radi. Zarađuje. Trenira. Lep. Pametan. Vredan. Fin.


Pa posto je odlucio da svemu tome pridoda i jednu diplomu, sve je tacno kako treba da bude - respect and support.

Zamisli kada bi ovim planderima dali ove uslove za sticanje bilo kakve diplome (dok citas izbaci lep zivota ti da ne bude posle....) - kao, kada uradite ovo moci cete da se kandidujete za upis na fakultet....

Neko rece gore u jednom komentaru.... Smejem se, i ne mogu da stanem da se smejem.

Pozz i preporuka

Mighty

Jeremija Jeremija 09:24 14.02.2008

Re: Ne moze se daleko od genetike

MightyNora



Neko rece gore u jednom komentaru.... Smejem se, i ne mogu da stanem da se smejem.

Pozz i preporuka

Mighty


Tačnije: "Suze mi idu od smeha, ako prestanem da se smejem ostaće samo suze"
Unfuckable Unfuckable 09:20 14.02.2008

Prvo :

sjajan tekst. Odlično skenirano, rekao bih.
Slažem se sa Noćnim - ne treba se tangirati oko "instant" fakulteta, mada kapiram sve (nas) koji su "guzicu okrvavili" da izguraju svoje klasične, teške, zahtevne 4-5 godišnje fakultete, a evo i zašto :
Novo je vreme - pa su i potrebe nove. Pojavilo se mnogo praznoglavih bumbara željnih "papira" - pa zašto im ne dati to što žele ? Recimo, moje prvo pitanje Soma Evra Gospodži bilo bi - da li i njeno dete studira tu u Imotskoj ?
(odgovor predpostavljate)
Dakle - ništa strašno, to mu dođe k'o na pecanju...ko zagrize - zagrizao je (hebo me Alan Ford), a zagrize onaj ko misli da se faks može levom nogom završiti, jelte....a ima tu i neke Kosmičke Pravde...jer onda Soma Evra Lady zaradi parice koje može da uloži u ozbiljno obrazovanje svoje dece....
Osim toga - bilokakvogpapira željni 'tudent će posle morati da se suoči sa svojim limitiranim znanjima u naručju zahteva tržišta rada i headhuntinga...- da se pesnički izrazim - a tu dolazi do Surovog Otrežnjenja.
Misssleeemm - mogu ćalci - bumbari da nabavljaju ćage itakoto...ali kada se dođe do samog posla - pokažite mi Gazdu koji će zaposliti nesposobnjakovića ....zero.
Njihova jedina destinacija, dakle, mogu biti javna preduzeća i trulež ostataka državnih firmi....još neko vreme.
takamatsu takamatsu 10:14 14.02.2008

to: Nenadyebivi

Njihova jedina destinacija, dakle, mogu biti javna preduzeća i trulež ostataka državnih firmi....još neko vreme.


Niste baš u pravu :).
Pre neki dan mi jedan ponositi otac priča kako njegova ćerka uspešno, sa desetakama, studira nekakvu poslovnu psihologiju na jednom fakultetu lociranom u obližnjem parku (nije šala), i dodatno ističe kako je baš ona ta koja je na skorašnjoj izbornoj konvenciji sedela pored lično predsednika stranke xxx, i imala i svoj mali govor..... Onda se ja negde kasnije obsetim i TV snimka - zgodna cura, što jes' - jes'.......skoro k'o JK....
Unfuckable Unfuckable 11:01 14.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

takamatsu - znam da ceniš profesionalnost i da pege dobijaš od onih "što se bave" ...tako da ne mislim da je neka žešća profesionalnost, znanje ili lični uspeh to što će neko sedeti na konvenciji pored bumbara i držati male govore... - to može biti nešto drugo, ali obrazovanje, znanje i profesionalnost teško...tako da ne brkamo pojmove.
Devojčici svaka čast na desetkama, živa bila ...i na izgledu, istotakođe
A ti priupitaj ćeru šta bi više volela : hemiju & matiš "u malom prstu" ili stolicu pored bumbara i mali govor....jasno je, zar ne ?
MightyNora MightyNora 12:06 14.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

Unfuckable

takamatsu - znam da ceniš profesionalnost i da pege dobijaš od onih "što se bave" ...tako da ne mislim da je neka žešća profesionalnost, znanje ili lični uspeh to što će neko sedeti na konvenciji pored bumbara i držati male govore... - to može biti nešto drugo, ali obrazovanje, znanje i profesionalnost teško...tako da ne brkamo pojmove.
Devojčici svaka čast na desetkama, živa bila ...i na izgledu, istotakođe
A ti priupitaj ćeru šta bi više volela : hemiju & matiš "u malom prstu" ili stolicu pored bumbara i mali govor....jasno je, zar ne ?


Sto bi reko Marcelo: "Ko nema u glavi, ima medj nogama"

"Jes da sam bio grub, al nije da bih zbog toga plakao
Jer zbog tvojih godina se ne ide u zatvor vec u pakao :)"

A devojcici svaka cast i stvarno ziva bila
takamatsu takamatsu 21:26 14.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

takamatsu - znam da ceniš profesionalnost i da pege dobijaš...


Ovaj, mislim da se nismo dobro razumeli :).

Hahahah, ne... ja više odavno ne dobijam pege, lol. Znate kako, ja, recimo, mislim da svaki.... zanat ima svoje profesionalce, i da je to što narečena damica ume takođe vid profesionalizma, u određenom smislu. Ceo život govorim da je, recimo, biti sponzoruša izuzetno zahtevna profesija (najozbiljnije), i da nema svako sposobnosti za uspeh u tom poslu, isto važi i za političare, inženjere, pekare, obućare i mnoge druge delatnike.
Jel' bi vi lično (bez uvrede, pls) mogli biti Andrija Mladenović, recimo? I to je umeće određene vrste, bar tako ja to vidim. Ja, recimo, mislim da bih ja bila sjajna... žena od zanata, biće bezobrazno da objašnjavam zašto, lol.
Ne znam da li me razumete: moj IZBOR je bio da sam ovo što jesam sada.

A ćerke što se tiče... pitanje mi nije jasno :). Mislite - da li bi buduća "psihologinja" htela da se menja sa njom? :)
Ekhm... :).

P.S. "Bumbar" je inače mlad i zgodan čovek.
Unfuckable Unfuckable 00:44 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

u - je : ispade da sam se ispromašivao samo tako....
što se pega tiče - gledao sam kako objašnjavaš neke od osnovnih medicinskih postulata nekom drugom - ovde na blogu - i pomislio : "zanatlija" ...koji, recimo, i dalje veruje da postoje dobri dijagnostičari, no matter što se i kompovi i neznalice i uopštavači trude da to demantuju. Toliko o pegama. Ako sam io vo promašio - ćao, doviđenja.
Profesionalac - Voja Nedeljković koji vodi neku "udarnu" emisiju narodne muzike na RTS1 ...prva asocijacija. Želudac. Ali i znanje.
Znanje je bila poenta moje priče.
Znanje i primena znanja. Ne želudac.
Fakulteti prave Znalce, a posao i život ...Profesionalce.
takamatsu takamatsu 07:32 15.02.2008

to: Nenadyebivi

Znanje je bila poenta moje priče.
Znanje i primena znanja. Ne želudac.


:)
Kako rekoh, nisMO se razumeli, ali više ja vas nego vi mene :). Čak mislim da nije ni to, nego se jednostavno - ne poznajemo :).
Vi ste apsolutno u pravu, Unfuck. Znate u čemu ja grešim, ćerka mi je juče rekla.....(Ako se nećete smejati, da priznam, a vi nemojte nikom pričati, lol).
Moja greška je u starom, danas verovatno naivnom poimanju da ozbiljan rad stvara ozbiljne ljude :).
Moja ludost podrazumeva da pravo znanje uvek ima cenu, pogotovo ako podrazumeva i određenu "veštinu" i još neke druge kvalitete....No, moja ludost ide još dalje: ja imam duboko uverenje da težak i smislen rad (malterisanje, proučavanje Platona, hemije, kopanje bašte, pogotovo kombinacija svega navedenog i malo zdrave pameti) - stvara ljude. Moja ćerka mi kaže da je to dinosaurusko gledište :). Kaže mi sa ljubavlju, ali mi kaže :).
Ja znam da sam partibrejker :), reče mi nedavno jedan kolega sličan meni, i znam da nas je malo ovakvih - verujte da sam se čisto zbunila da (makar i online) ima još ljudi koji tako misle. Dakle, izvinjenje i respect, Unfuck :).

Unfuckable Unfuckable 13:23 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

nema potrebe za izvinjavanjem, zaista.
Izuzetno dobro se osećam kada namirišem dinosaurusa. što bi Princeza lepo rekla ...a namirisao sam ga - čini mi se, na jednom od prvih strongijevih blogova , ako me krhko sećanje ne vara... - zato što mi to signalizira da nisam Jedini...i da nisam baš...lud.. ; )))))
I, nije poenta cele priče da utvrdimo ko je u pravu, zaista.
Respect, odavno !
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:17 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

Znate sta, draga Takamatsu.
Vasa gledista su totalno na mestu.
Pisali ste o svojoj cerki i ja sam stekla utisak kako je u pitanju jedna veoma dobro vaspitana mlada zena, koja ce sasvim sigurno u junu upisati zeljeni fakultet, kao student na budzetu. Razumem da brinete... Svaki roditelj brine, ali... cini se da ste pravi razlog za birigu otklonili ranije: podigli ste i odgajili pametnu devojku, koja stavise voli hemiju i matematiku. Dakle, voli da uci. I voli da uci "najteze" predmete. To je za svaki respect i ja sam uverena da bi takva devojka mogla da uzme ono najbolje i od privatnog fakulteta.
S druge strane, Unfuckable,
Svaka ti je replika vrh!
Htela sam da ti odgovorim, ali mi je bilo tesko s obzirom da se sa svim sto si napisao slazem.
Ovaj post ne pisem iz neke zelje da "podelim pravdu" nego zato sto mislim da ste oboje izneli jako zanimljive cinjenice & stavove.
RESPECT i HVALA. Zamislila sam se nad vasim komentarima.

Ali, mislim da ne treba da zaboravimo i to da zaista nisu SVI privatni fakulteti krsh. Odnosno, da verovatno i u konzervi moze nesto da se nauci (neko je dole pisao o samoobrazovanju i obrazovanju virtuelnim putem) ...
Ono sto mene u vezi s konzervom brine, to je to sto takva skola moze da se zavrsi i bez ucenja, pa se tako i onome ko se u istoj skoli stvarno trudio, snizava rejting i umanjuje mogucnost da dobije posao koji zasluzuje.

Takve skole su pretnja opstem sistemu vrednosti u drustvu!
Jer kad se radnici i blejaci u bilo kom smislu izjednace, moze se desiti da se izjednacavanje nastavi... tako lopovi postaju jednaki s postenjacinama... uspesni sa bezobraznima... politicari sa rock zvezdama... a to su opasne stvari. Naravno da smo svi jednaki, tj da imamo jednaka prava, ali mislim da mora da postoji jedna pravedna drustvena lestvica prema kojoj se uspeh izjednacuje sa ulozenim radom. To je jasno.

Koliko god da sam u toku svog skolovanja mrzela frazu o tome da skola pored obrazovne treba da ima i vaspitnu funkciju, toliko mi se ta ista fraza vraca dok pokusavam da definisem u cemu je problem sa ovim drustvom... I ako zvuci skoro nacisticki teza o tome da je drzava u velikoj meri odgovorna za vaspitanje omladine, treba je tumaciti sa znanjem o tome da mi svi stvaramo drzavu odnosno drustvo u kom zivimo, dominantne modele ponasanja i misljenja u tom drustvu i da nas institucije u kojima se intelektualno i moralno formiramo, u ogromnoj meri odredjuju. Ili da tako kazem, u izdrkanom stilu: determinisu!.
:))))

Jao, sto se lepo izrazavam, vidi se da sam danas gledala Orasac i Zakletvu. :)
Hocu da kazem, ove drzavne svecanosti pred drzavnu kataklizmu, uticu na moj stil pisanja.
Mozda bi trebalo da ostavim druge stvari, i latim se sastavljanja izvestaja, kad mi je vec ovako dobro krenulo?
Hahahaha.

Pozdrav, osmeh.
takamatsu takamatsu 18:54 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

nema potrebe za izvinjavanjem, zaista.
Izuzetno dobro se osećam kada namirišem dinosaurusa.


Hvala lepo :). Nas partibrejkera ima dovoljno malo da i ja na momente imam osećaj da sam sama na svetu, a sad sam i ja počela maglovito da se sećam rasprave okolo uticaja... ekhm... jel'....:), na muške sekundarne polne odlike, lol. Ili tako nešto :). Retko se javim, pa zaboravim :).
Vi niste ludi ni slučajno, dapače :), mada vam trenutno ne mogu dati napismeno jer su mi pečati ostali na poslu :). BTW, onda kada sam se javila na Strongmanovom topiku, opomenuta sam da ste vi opasni, da se pazim, da ste... stalker i slično, a na koncu ispado' JA maliciozni stalker, jedna druga priča :). Nekom drugom prilikom, da ne trolujem preko mere.....
Poz i svako dobro :).

Unfuckable Unfuckable 19:25 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

još jedna odlika dinosa : pamte k'o mamuti !!! ( hehehehehe)
Ovo za stalkera, mogao bi i kao kompliment da se tumači, kad vidim čime se sve ljudi "čaščavaju"....
Sećam se dobro diskusije, jer sam odmah namirisao nekoga ko je - kroz svoj posao - bio zaista, ali zaista "face to face" sa problemima ( profesionalnim, naravno) - dakle, tačno se poznavao rukopis prekaljenog zanatlije koji se stvarao na prvoj liniji fronta a ne u nekoj fuckin pozadini, ako tako mogu da kažem.
Što se trovanja preko pm tiče - hm....to se radi, pa se radi. Time Oni Koji Ih Šalju potpuno nesvesno vređaju inteligenciju Primaoca, i tu obično padaju....sad će meni neko da objasni ko je, u stvari, neko drugi. Cvrc...
Predpostavljam sa koje strane je moglo da dođe, pogotovu što se dobro sećam da mi - nas dvoje - nismo bili u diskusiji u tom momentu. Ja sam samo - sa strane - pratio i prepoznavao različite rukopise koji su diskutovali.

Da obratim malo pažnje i na Sestre - ( uvek padnem na nick, mnogo mi je simpatičan i uvek me asocira na...hm, aj da ne lupam sada kad sam krenuo nešto drugo da kažem, a i mene živcira kada mi komentarišu nick... - bio je ovo klasičan primer samotrolovanja) - dakle, ovo je mesto gde - ne umem da objasnim zašto, ali nije ni bitno - mi je jako stalo da napišem jasan i dobar komentar ....možda zato i retko komentarišem, tko zna ?
Ali, ovo je trebalo da bude kompliment Domaćicama. Postoje i drugi blogovi gde komentarišem i - ono - baš se "otkačim" ponegde, ali Ovde mi je jako, jako stalo da komentar bude....baš.... - ok, nekada uspe, nekada ne. Ali, to je, definitivno, emocija koju Ovo mesto izvlači iz mene. Komplimenti

naročito za :
Hocu da kazem, ove drzavne svecanosti pred drzavnu kataklizmu, uticu na moj stil pisanja.
....još se smejem....
takamatsu takamatsu 19:30 15.02.2008

Re: to: Miz Bogavac :)

Znate sta, draga Takamatsu.
Vasa gledista su totalno na mestu.



Uff, fala, fala :).
Što se tiče ćerke, ja ne brinem mnogo, jer je ona jedno vrlo samostalno i trezveno devojče koje je oduvek znalo šta hoće, i išlo pravac tamo, brzo, lako i bez nekih dilema.... Ono što mene žešće zbunjuje, to je moj lični, intimni dilemičan stav u odnosu na celu vašu, i priču uopšte. Znate kako, treba da nekako premostim jaz između Onog Vremena kad sam ja studirala, i ovog sada, a razlika je kao Ono i Oko, jel'da :).

S jedne strane, uverena sam da jedno trezveno i radno dete, koje dato polje saznavanja zanima, itekako može da NAUČI na nekom privatnom fakultetu ono što voli. S druge strane, mislim da baš takve dece na dotičnim fakultetima ima jako malo.... O državnim fakultetima, o mom nekadašnjem recimo, za koji najbolje znam šta je i kako je, bolje ne bih, bar ne dok sam pod zakletvom. Jako je strašno.

A kada ste rekli ovo:


Jer kad se radnici i blejaci u bilo kom smislu izjednace, moze se desiti da se izjednacavanje nastavi... tako lopovi postaju jednaki s postenjacinama... uspesni sa bezobraznima...


(koje mi se jako svidelo), sujeta mi je odmah rekla da se slažem apsolutno :).
Posle malko promišljanja, sam zaključila da.... hm. Kako da objasnim :). ..je skoro nemoguće izbeći da krenu da se izjednačuju, znate.
Mislim, ljudi su površni. Vrlo. Ako vide dve lepe, dugonoge, visoke plavuše, koje imaju classy izgled i promućurnu životnu filozofiju, koliko će im trebati vremena (van radnog mesta) da ustanove da je jedna završila farmaciju, za koju je trebalo ovoliko/onoliko bodova i novaca, a druga poslovnu psihologiju u "školi u prirodi"?
Mislim, ' ajmo realno? :)
Ta pomisao se meni jednako ne dopada kao ni vama, ali je jednostavno tako. Ili se ja varam?

Hvala još jednom na lepim rečima, i mene radi ne morate paziti na izražavanje, ne dajte da vas ponese moj drveni način :).
A Unfuck je super :).
takamatsu takamatsu 19:43 15.02.2008

to: Nenadyebivi

Ovo za stalkera, mogao bi i kao kompliment da se tumači


Uvek :).
Ja se još jednom zahvaljujem na lepim rečima, obično umorna sednem za comp, pijem kafu i pišem baš ono što mi iz glave izlazi.... Nisam bila svesna da je baš tako delovalo :). A što se tiče opominjanja.... koliko se ja razumem u online igranje igara, to je bio loš pokušaj female i/ili esnafskog "bonding"-a, ne znam kako to drugačije da nazovem, koji eto nekako nesrećno nije uspeo....LOL. Prestara sam za takve stvari, možda :)))), a sigurno se sećam da vi u tom momentu niste bili direktno na pozornici....

A odakle nick "Sestre Bogavac"?
I, ako sme da se pita, kako se oslovljava(ju) sestre? Sestra? Milena? Lena? :X
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:49 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

A odakle nick "Sestre Bogavac"?
I, ako sme da se pita, kako se oslovljava(ju) sestre? Sestra? Milena? Lena? :X


Nije nick, nego ziva istina, genetika i porodica.
Posto nas obicno brkaju, prestale smo da se trudimo oko podvlacenja razlika. Prestale smo cak i da se nerviramo kad nam pobrkaju imena i zanimanja u novinama. "Sestre Bogavac" je sasvim OK.
Izvodile smo i performans JMBG u kom sam ja nosila Jeleninu masku i predstavljala se kao Jelena, a Jelena moju i predstavljala se kao ja. :)

S obzirom da na blogu pisemo obe, pa kad koja dohvati... obicno se na kraju postova potpisujemo da ne bi bilo zabune.
J. kao Jelena
odnosno
M. kao Milena Minja.

:)))

Unfuck,
Hvala na trudu oko komentara. Uvek ih citam sa zadovoljstvom, tako da... Mislim da ti uspeva! :)
Unfuckable Unfuckable 23:59 15.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

koji eto nekako nesrećno nije uspeo....LOL. Prestara sam za takve stvari, možda :)))),


hm....ili možda samo koristite kako treba ono što je dato od prirode ....sve te sive ćelije... : )))))).
Lako se primeti u gomili mnogih koji ih, sebično, čuvaju od premora....
takamatsu takamatsu 05:54 16.02.2008

Re: to: Lena :X

Izvodile smo i performans JMBG



Hahah, sad sam se setila dva zgodna momka od oko 23-4 godine, koji su mi dolazili na posao, identični blizanci....Jednom sam ih pitala - da li su kad iskoristili to što se ne razlikuju na ma koji način, pa su ćutali, onda sam jednog uhvatila odvojeno, pa mi je rekao samo ovo: jednom kad se, na kraju srednje škole, posvađao sa bratom, onda je na prvom sledećem odmoru bratovu devojku izveo u šetnju i - raskinuo s istom :)))). O katastrofi posle znate i sami.....lol.
Izvinjenje zbog silnog trolovanja, a Lena je ime od milja jed(i)ne moje omiljene tetke, pa sam bila slobodna da se poslužim time....
takamatsu takamatsu 06:25 16.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

hm....ili možda samo koristite kako treba ono što je dato od prirode


Još jedan znak matorenja, Unfuck, to danas nije u modi. Šalu na stranu, ja sam godinama bila jedan od tada 90-tak moderatora na jednom od najstrašnijih online foruma koje Bog može da stvori, te me je danas prilično teško prevariti sa PP, PM, PMS i čime god već, a nisam nimalo strašljive prirode ni u realu, a kamoli online....

'Tedo' reći još jednu reč o online i sličnim školovanjima, koje spomenu Sestra:

Odnosno, da verovatno i u konzervi moze nesto da se nauci (neko je dole pisao o samoobrazovanju i obrazovanju virtuelnim putem) ...


Ima neko vreme da čituckam jedan forum (DizajnZona), pa se taj svet ponekad okuplja negde, i jednom ja odoh da ih vidim :). Uživo, jel'da.
I - VIDIM. Jednu gomilu dece (sa moje tačke gledišta :), koja su - sa ovom ili onom školom - mahom samouka, ali sa doslovno zastrašujućim znanjem i sposobnostima, sa zastrašujuće performantnim klikerom, sa čak i ozbiljnim međunarodnim referencama iza sebe i to dosta pre 25-te godine, šta je reći.... Lepo su primili ovu malu tetku :), ja sam ih častila pivom, i onda sam držala zube stisnute da mi usta ne stoje otvorena, i - cvetala :).
Ne mogu da vam objasnim: to je sve pretežno svet previše mlad da bi imao neko "ozbiljno" formalno obrazovanje, i većinu toga što znaju skidaju online, prenose jedni drugima i tako. Uče neprekidno, i ako neko postane Adobe Certified Expert, treći u zemlji, obraduju se, čestitaju, bogznakako.... TAKO sam se obradovala - ja o njihovom poslu ne znam bogznašta, ali znam dovoljno da mi je jasno kakvih ima "Baja", da vidim kako vode Forum, kako se uvek i na sve dobije odgovor, to je jedan.... trust mozgova, doslovno.
Onda - kad vidim ovako šta, obradujem se kao kuče :). Pomislim da će možda, ipak, neko dete ostati ovde....
G r o f i c a G r o f i c a 08:50 16.02.2008

Re: to: Nenadyebivi

ja sam godinama bila jedan od tada 90-tak moderatora na jednom od najstrašnijih online foruma

Cula sam da su tada na RTS sajtu i Serbiancafeu bili naj forumi.:)))))
takamatsu takamatsu 11:12 16.02.2008

Re: to: Grofica

Cula sam


Naj....sve što vam može na pamet pasti, i sve što ste čuli je vrh ledenog brega....
Unfuckable Unfuckable 11:49 16.02.2008

Re: to: Grofica

hm, iskustvo nam je donekle slično - samo uz tu sitnu razliku što ja nisam moderisao nigde - potpuno razumljivo, da se ne lažemo....lol
LM - mene je ćista nepatvorena nevolja - sa kompom, a šta bi - svojevremeno naterala da se upustim u forumaške vode i fjordove - i, mogu reći da sam imao sreće.da upoznam, online only - stvarno sjaaaajjjnu decu ( slažem se sa Vašim opisom u potpunosti - deca 100% ali u Trustu mozgova) koja bukvalno - blistaju : znanjem, spretnošću, snalažljivošću, inteligencijom, originalnošću...whatever.
Mic - po mic - i jakaotakav naučio sam od te dece pregršt korisnih stvari - što osnovnih - što "trikova" - koje su mi max olakšale cyberbitisanje.. I stekao Oazu u koju uvek mogu da svratim i isporučim "problem"....ili samo malo "obnovim" gradivo
Malo li je ?
Namerno ne postavljam naziv foruma jer mislim da ne bi bilo fair prema domaćinskoj kući, akomerazumete...pp su druga priča ; )))...idimidođimi - opet pp !!!
Ne sećam se, btw, da sam ikada zašao na serbiancaffe ili rts forum - mada mogu da pojmim njihovu popularnost, ali ne mogu da determinišem vremensku odrednicu "svojevremeno".
Moderatorski posao vidim negde u rangu kontrole leta (da ne preteram sada) ili baš teške fizikalije - da upotrebim drugu krajnost - onako - odokativno
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 17:25 16.02.2008

www.samoedukacija.ok :)

E, kad smo kod serbiancafea... mislila sam da je propast ziva, ali pre neki dan se setim da imaju kompjuteraski forum, i postavim pitanje... tacnije opisem svoje muke po Ituns-u. Za pola sata, stigne mi odgovor precizniji od svih uputa, svega na applovom sajtu i uopste: covek se bas potrudio da me edukuje, i jos je ispravno pretpostavio sta me zbunjuje. Prativsi njegove instrukcije, sve sam pokapirala, cak i kako da vratim playlistu od 200 pesama koje sam do tada smatrala potpuno izgubljenim.
Vratio mi je veru ne samo u forume, nego u srpske kafiche i ljude uopste.
Idem ulicom, nabijem sluske i radujem se kao car!

Sve to govori i o osnovnoj temi ovog bloga.
Danas se covek stvarno moze samoedukovati na netu... Po raznim pitanjima.
I ako nisu svi podaci tacni, i ako razne wiki strukture popunjavaju neobrazovani ili poluobrazovani ljudi, cinjenica je da kada poznajes internet, mozes da zakljucis i koji su sajtovi koliko relevantni.
S tim u vezi, radje bih se obrazovala online nego u Imotskoj.
Komfornije je a i blize. :))))

Unfuckable Unfuckable 18:21 16.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

totivelim - tajrad !
upravo zahvaljujući tome, a i sopstvenoj radoznalosti (Kolumbo....!) uspeo sam da se naposkidam svega živog što "uskraćeni Srbin" želi ali ne može da ima, a da nisam zaradio ni "V" od virusa.....klasična www.samoedukacija, što kažeš + nesebična pomoć online prijatelja ( od kojih je, recimo, jedan Rus koji živi ...hm - uživa u Holandiji, i kom sam bio simpatičan jer ima neka lepa sećanja na Yugos u Holandiji...pa, ajd' da pripomogne....drugi je profesor nekog faksau New Mexico, koji mi je 'ladno poslao cd sa nekim stvarima koje sam želeo da imam - jer, zaboga - to nije dozvoljeno šerovati po netu ....hahahahaha, dakle - suvi genijalci... + naša internet guerilla koja je .....nenadhebiva, valjda baš zbog oskudice u kojoj živi)
nikola svilar nikola svilar 18:40 16.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

Danas se covek stvarno moze samoedukovati na netu...

po mom skromnom misljenju, najbolji vid samoizgradnje.
takamatsu takamatsu 19:10 16.02.2008

to: Nezayebivi :)

sopstvenoj radoznalosti


Ja sam bila slobodna da pomenem DizajnZonu, jer su u nekom skorasnjem periodu imali banner na naslovnoj strani B92, i JAKO se ponosili time, sa razlogom :). Od moreta raznih pomoci, rekli su mi i gde ima da se kupi i ova fleksibilna tastatura kojom se trenutno sluzim - kad vam ne treba, smotate je u rolnu pa stavite sa strane.....:).

A o tome sta se moze nauciti online, i sta se (generalno) od dece da nauciti, to Bog sveti nije video... Od nekih lepsih i retkih stvari - invite za BitMe (ili, mozda, torente d ne pominjem javno :), gigabajte najnovije literature "na lepu rec" i molbu, strucne radove iz Brazila ili Norveske, svejedno... Cerka je cak uspela da me nauci i da SMS-om zovem taksi, a da im ne saljem zahvaljivanje, lol....

A i ta znatizelja je cudo :). Ne znam gde se dede na neki mladim ljudima, jer znam i deda koji uce jezike, crtanje i slicno.....Sta vi mislite?
Unfuckable Unfuckable 20:15 16.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

pa...problem rađa reakciju - kod mene je obično išlo tako ; ))))) ...a problema ...za izvoz.
I onda kreneš u rešavanje ...pa te to povede...one thing leads to another ....: -))))))))))
takamatsu takamatsu 21:13 16.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

pa...problem rađa reakciju



Hahahahahah :))))
Kako ono bese....Ne predaj se nikad, osim kad moras (Grunf?).
Znam, brate, i drugi imaju problema, pa sednu i placu. Ili se napiju. Oderu se od rada, kockanja, lezanja, i sve ostale vrste bezanja, sto nije bas laksi izlaz.
Kako Bog nekom da te proklete znatizelje za tri zivota, pa spavam manje za nedelju dana nego moj macor juce.....
A ne mora bas UVEK da je probelem, 'ajte priznajte, Unfuck?:)
Unfuckable Unfuckable 22:36 16.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

tacno...ali problem je uvek bolji izgovor.
e, sad - što ja, rešavajući svoj ili problem nekog drugog, putem interneta - očešem još jedno 150 zanimljivih stvari, koje su indirektno povezane sa problemom, ali otvaraju neka "druga vrata" ...pa me to baci na nešto treće......a sve se to "lepi" negde u tintari - za čije babe zdravlje, pitam se ja..... konkretno - pre par godina sam tražio neko rešenje za hub koji me je zavitlavao, i - литл бај литл - završih na Iskon chatu sa Kroaćanima se "komšijski" nadmudrujući oko vaterpola ( beše smo ih nešto odrali, gadno su to doživeli)
epilog : primarni problem rešen + par lepih "razmena" i nekoliko online drugara iz Cro ...neko bi pomislio da sam vetropirast i da gubim fokus, a ja sam sušta suprotnost.
Pa - evo i ovde na blogu - dok obiđem sva mesta koja želim.....umorim se - a grafulja samo secka ( imam muzejski primerak nvidia, čuvam da dobijem nagradu od manufacturera kada jednom budu radili svoj Muzej ... ; ))))) ...tako da se podosta zaglavljuje, moram da priznam. S druge strane - multitasking koji uredno uzgajam od rane mladosti - ili što bi naši rekli : moć rasute pažnje - poprilično pripomaže
Aj vi dajte neku lepu insider - moderatorsku pričicu ?
G r o f i c a G r o f i c a 23:36 16.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

cinjenica je da kada poznajes internet, mozes da zakljucis i koji su sajtovi koliko relevantni

Slozna, pod uslovom da nam GOOGLE ne postane glavni izvor informacija.:)))
Unfuckable Unfuckable 01:05 17.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

pa google je samo neki blagi putokaz ...ka sporednim uličicama ...koje opet - ako ste strpljivi & lucky - mogu otkriti one prave Skrivene Bulevare Svega i Svačega ....te, skrivene uličice su pravo blago, a Google sredstvo da se do njih dođe ...
( k'o na LP pločama - ne znači obavezno da je hit, by default pozicioniran na strani A pod br 1 i najbolja pesma na tom Lp....)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:51 17.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

( k'o na LP pločama - ne znači obavezno da je hit, by default pozicioniran na strani A pod br 1 i najbolja pesma na tom Lp....)

Joj, Unfuck, sad si me puko!... Imam celog zivota teoriju, a nemam s kim da je podelim, jer me niko nije pitao niti mi je iko ista slicno izlozio... Ali, u slavno vreme dok su jos vladale kasete (... ja izlazim iz "LP ploca" generacije, i mada sam imala neke koje volim da pustim, ni jednu nisam sama nabavila tj bile su deo porodicne arhive) ... dakle, u slavno vreme kaseta dok sam se jos ucila kako da slusam muziku i utvrdjivala kakvu muziku zapravo volim, shvatila sam da su sve moje omiljene pesme B2.
B strana, druga stvar.
I uverena sam da me jo to na neki nacin, sve do dana danjeg, not 2 say danasnjeg: odredilo.

Sto se toga tice, imam razna objasnjenja.
Od metafizickih, preko numeroloskih, do... cega hoces!
U svakom slucaju, sigurna sam da pre B2 momenta, nema seme da shvatis o cemu se radi.
B2 je glavna stvar na kaseti.
To je to.

Tako je i sa googlom.
Nije Ta ona najposecenija, ali nije ni lose tagovana ili nepoznata, nova ni neposecena strana.
Nego bas ona... umuvana... usukana... koju nadjes samo zato sto znas da trazis, makar te u tome vodila i puka inutuicija. :)

p.s.
Ne znam sto sam vam sad sve ovo ispricala... I kad to napisem, osecam se ko Lane Gutovic, ali usporedba sa LP plocama me je bas gicnula. Odnosno, bas sam je razumela. :))))

pozz
Unfuckable Unfuckable 02:03 17.02.2008

Re: www.samoedukacija.ok :)

pa - ja sam stari pobornik teorije B1 - B2...A3 - eventuaRno ....ovo dalje što si napisala ko da si mi iz tintare izvukla - malo sam obešene vilice dok čitam ponovo. Btw ja sam prelaz LP -kasete

...još jedan dinos u kvartu...heh !
nikola svilar nikola svilar 02:45 17.02.2008

B2 :)

ok, ok - u nedelju uvece nisi izlazio zato sto si sastavljao spisak najboljih B strana.
dik cuti kao zaliven.

polako deco, ovo vec vuce na plagijat :)))
nick hornby...high fidelity


salim se, behu simpaticne te kasete...
jos uvek imam jugotonova izdanja, wooow, sve sa omotima
appetite for destruction, powerslave, uspavanka za radmilu m.
ma volim sve trake, pa i one malecne za kamere,
magnetofonske za snimanje zvuka u studiju,
scusne, sicusne, sicusne za diktafone,
eer, vhs nikada nisam voleo...
ne znam zasto, mozda zbog dimenzija...

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 03:17 17.02.2008

Re: B2 :)

nick hornby...high fidelity

Iiiijao, dobro me podseti, sto je to slatka knjiga, vec sam je i zaboravila... ali... otkud sad jos i on?!... jeste, jeste, tamo ima bas tih replika na temu: sve B2 najbolje pesme, ili: sastavi listu od omiljenih 10 ili... ali... ja nekako svoju teoriju nikad nisam dovodila u vezu s Hornbijem, a njegove sam, pak, teorije dovodila u vezu sa drugim stvarima... tako da... nije to plagijat, nego... prosto... palo mi napamet.

S cim sam dovodila u vezu Horbija i High Fidelity (njegovu, dodala bih, najbolju ili, usudicu se da kazem: jedinu dobru knjigu) ... to je vec tema za sasvim novi post. Koji nikad ne bih objavila na ovim stranama. Suvise je... Nebitno. ... ?... Ne, to nije prava rec.
Suvise je licno.

:)))))))))))
nikola svilar nikola svilar 03:40 17.02.2008

istoimeni film minja

ma salim se ja, kakav plagijat - to mi bese okidac...

evo, nabavio pre neki dan stadionsku groznicu - nisam bas neki veliki fan fudbala, obozavam da gledam samo nastup reprezentacije, ali interesantan formalni koncept knjige - svaka glava romana nosi naslov odredjene utakmice... s tim je napravio proboj ali high fidelity je high fidelity...

sigurno si gledala i film sa johnom cusackom, sjajnim jack blackom :))))
meni je taj film seo... kao budali samara :)))))

(ne zameri u ove nocne sate pocnem da "bulaznim" :)))))
idem da stavim kaficu i smirim cigareticu

ah, evo jedne licnosti intelektualnog izgleda...

- dobar dan, molim vas samo trenutak, recite citate li knjige?
- jasno, jasno, pa ja sam student.
- onda ste sigurno citali imanuela kanta "kritika cistog uma"?
- joj, ovaj, nisam, nisam
- niste? e steta
- ali gledao sam istoimeni film
- aaa. drugo je film, drugo je film
- al znam sve, reziija, geometrija, kontemplacija, teologija
- nista to, knjige nama trebaju, knjige
takamatsu takamatsu 08:22 17.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

Aj vi dajte neku lepu insider - moderatorsku pričicu ?


Ufff... Samo jednu. Em ne smatram to....eticnim:), em nema lepih prica. U dzungli u kojoj vrvi od (ozbiljnih) hakera, dijagnoza, ustaša i svega sličnog, gde je bilo desetina hiljada poseta dnevno, nije bilo neobično da nas "nađu" (i u realu), kao i mi njih. Isto kao što se vi sećate mog "potpisa" i načina, tako sam se ja sećala desetina takvih, bezazlenih ili vrlo opasnih, sa raznih provajdera i proksija, a jednog od tih recimo prepoznajem i ovde (na ovoj temi), znam koliko ima godina, znam mu prezime i adresu, čime se bavi, čime mu se porodica bavi.... I, naravno, da nije to što se predstavlja da jeste :). Biti moderator generalno nije lep posao, mnogo je bolje biti (korektan) diskutant......

A multitasking je zlo jedno :). Tek to me živo zanima odakle dolazi :). Imam u komšiluku neku decu, dva rođena brata - obućare, koji rade 15 sati dnevno sa očima na vr' glave, samo što još i bebe ne doje, a valjda bi i to da imaju još jednu ruku....:). A jedna gđa, komšinica, lekar hirurške grane, doktor nauka, ako ima na ringlama mleko, pomfri, supu i ne dao Bog stavi KAFU - ode mas' u propas'......:). Mada ja sada, sa 45+, mislim da mi polako popušta multitasking, ali kažu da je to zdravo za srce, LOL.

Zanima me jel' to može nekako da se nauči?
Unfuckable Unfuckable 13:13 17.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

multitasking....pa ne zna se za šta je bolji - za srce ili okolinu... ; )))))

about mod : tako sam i predpostavljao - jednom mod - uvek mod .....
kao da imate fingerprint dosije sa sobom, tako mi, nekako, zvuči....
ali mi ipak nije jasno kako nekoga možete prepoznati, kao i kako neko može biti opasan...ipak je ovo cyber community....
takamatsu takamatsu 15:41 17.02.2008

Re: to: Nezayebivi :)

multitasking....pa ne zna se za šta je bolji - za srce ili okolinu... ; )))))


Ne znam, meni su oduvek govorili da imati oči i na leđima i voziti više zadataka odjednom nije zdravo za srce, sad - pošto ja medicini ne verujem baš mnogo :), gledam na to više kao na narodne skaske :).

G r o f i c a G r o f i c a 09:23 14.02.2008

pravni

Pitam je: pa koliko pravnih fakulteta ima? ...

Mnogo ima pravnih fakulteta. Zato i imamo vise pravnika od Francuske. Onaj u Kragujevcu je bio dovoljan za celu bivsu SFRJ da udovolji zahtevima trzista svim kupcima ispita/diploma/doktorata....konja, automobila....mobilnih telefona. Zato se sada i igraju gluvih telefona. Trgovci odsedeli neki mesec u corci, primali za to vreme pune plate i sad se fino vratili na posao kao da nista nije ni bilo. A radi se o drzavnom faksu.
jinks jinks 10:09 14.02.2008

Astroekonomija

U Oak Bruku u Ilinojsu vec vise decenija postoji Visoka skola Astroekonomije, u kojoj se izucava uticaj rasporeda zvezda i planeta na kretanje cena akcija na berzi. Evo isecka iz njihovog promo flajera, namenjenog buducim brucosima fakulteta:

Welcome to the School of Astro Economics. The Astro Economics method uses technical, fundamental and planetary cycle analysis in research and analysis of the stock market. For decades, our graduates outperform the market, by implementing the advanced technologies of Astroeconomics and Stock Market Horoscope interpretation.

The Astro Traders are trained to meet the needs of modern trade market research and analysis at all levels of planetary knowledge, performing basic Planetary Harmonic Price analysis, or sophisticated historical research functions.
Devojcica M Devojcica M 10:10 14.02.2008

Ziva istina : )

„Izvinite", kaže gospođa Škola, „ Nije mi bilo na kraj pameti!"


Ovo "gospodja Skola" mi se osobito dopalo. Sta ces, zena napravila svoj mali fakultet i samo ceka te "formalnosti" od ministarstva!
Citajuci ovo, ozbiljno razmisljam da zavrsim jos jedan fakultet, onako vikednom, pa polako...

takamatsu takamatsu 10:17 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

Citajuci ovo, ozbiljno razmisljam da zavrsim jos jedan fakultet, onako vikednom, pa polako...


Ne vidim zašto bi to radili. Ako se malko bolje uputite, lako je moguće da bi mogli odmah možda čak i na doktorske studije. Onako vikendom, polako.... :). Ja ozbiljno razmišljam o tome, samo ako mi pretekne para od ćerkinog upisa....LOL.
Devojcica M Devojcica M 10:21 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

Ima istine. Medjutim, ja sam razmisljala o nekoj oblasti potpuno razlicitoj od one iz osnovnih studija. Da to bude kao hobi...
Mada opet, ko zna?? Mozda bih i tu mogla da dobacim, recimo, do master-a : )
takamatsu takamatsu 10:21 14.02.2008

zaboravna....

Ako se malko bolje uputite,


Eto, recimo:

http://forkup.org/index.asp?pageid=10

ovde možete možda odmah na doktorske studije, a i na osnovnim i master se ionako obrazujete za rukovodeće kadrove (sic!).
takamatsu takamatsu 10:24 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

ja sam razmisljala o nekoj oblasti potpuno razlicitoj


Što da ne, podržavam. Na navedenom linku ja mogu direktno da se upišem na doktorske studije (sa medicinskim i sa odg. prosekom), na bilo koji menadžment, a pogotovo zdravstva :). Bila pitala, jes' da su mi prvo rekli cifru, ali niko nije savršen, jeltakotakoje......:)
Devojcica M Devojcica M 10:26 14.02.2008

Re: zaboravna....

Lep sajt bogami!
Imaju cak i vremensku prognozu, i to dugorocnu!. Da znaju studenti sta da obuku kada krenu na predavanje. I to bilo da su iz NS, bilo da su iz BG. Milina jedna.
Evo, postala sam ozbiljno zainteresovana za upis u jednu takvu ustanovu : ))
ivana23 ivana23 10:26 14.02.2008

Re: Ziva istina : )



Visoki funkcioner DSS-a Slobodan Vuksanović, bivši ministar prosvete i sporta, u novom filmu Zdravka Šotre „Kraljevina Srbija" pojavljuje se u ulozi ađutanta kralja Milana.
G r o f i c a G r o f i c a 10:41 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

ivana23
Visoki funkcioner DSS-a Slobodan Vuksanović, bivši ministar prosvete i sporta, u novom filmu Zdravka Šotre „Kraljevina Srbija" pojavljuje se u ulozi ađutanta kralja Milana.

A gde mu je Emilija? Da nije ona ova u crvenom na fotki?
Unfuckable Unfuckable 11:06 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

jel imao stomačne tegobe tih dana ? ....vidi mu facu ...
dragan7557 dragan7557 12:35 14.02.2008

Re: Ziva istina : )

ivana23



Visoki funkcioner DSS-a Slobodan Vuksanović, bivši ministar prosvete i sporta, u novom filmu Zdravka Šotre „Kraljevina Srbija" pojavljuje se u ulozi ađutanta kralja Milana.


Bivša Nj. Ekselencija Sveti Velikomučenik Vuksa opet u Visokom Društvu, a vala i zaslužio je.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 10:31 14.02.2008

prokleto zajebavanje

Svi se pravimo ludi. Kao problem je neka žena koja je osnovala faks u 2 građevinska kontejnera i peca šabane za 1000E, što reče Unfuckable gore. Nije to pravi problem. Problem je što su i nazovi-ozbiljni, državni, "klasični" (opet kako reče UF) fakulteti postali isti Q kao i taj privatni instant-fax u Imotskoj ili gdegod. Šatro svi se zgražali nad "aferom index"- prodaja diploma pravnog faxa u jbnom Kragujevcu- a prazilukovići, krimosi i retardi kupuju diplome DOKTORA MEDICINE u jbnom Beogradu?!?!?! Pa se posle čudimo što ljudi umiru posle operacije čuklja ili što deset lekara ne ume da prepozna simptome upale slepog creva nego šalju pacijenta u Palmotićevu... Ja sam studirao i diplomirao na faxu koji traje ravno 12 semestara iliti 6 godina. Nisam bio neki savestan student ali sam sve ispite pošteno položio i uglavnom stizao da dam uslov do oktobra. Poenta priče- za to vreme sam gledao kako me prestižu tipovi kojima treba GPS da bi locirali sopstvenu bulju i obrisali je. Na istom ispitu padaju ljudi zbog beznačajnih statističkih podataka- a polažu likovi koji misle da je štitna žlezda u stomaku?! Ljudi kupuju gotove diplome. Čuo sam da je u Italiji skoro pala ekipa tehničara sa kupljenim diplomama BG stomatološkog faksa, zbog čega su sada otežane nostrifikacije ljudima koji su propišali krv da bi isti fax pošteno završili. A tek Grke koliko šišaju... sve ispite im naplaćuju duplo. Dalje- dešava se da službenici faxa, ponekad čak i sami profesori, reklamiraju šatro "časove" studentima-gasterbajterima, kao da lakše savladaju gradivo- a de fakto vrše pritisak na njih da plate ispit, jer su lešinari namirisali lovu. Postoje 2 načina da se položi anatomija: da poludite od učenja i nadate se da će vas ukenjati 15 od 20 pitanja- ili da uzmete 20 "časova" (u moje vreme 1 čas je koštao 50dm) posle kojih dobjate 20 pitanja za usmeni. Na tu foru i moja baba sa osnovnom školom može da položi anatomiju.
Ali ne, nije to problem našeg društva. Nisu problem "lekari" sa kupljenim diplomama koji ne znaju gde im je dupe a gde glava- problem je, moš mislit, pravni fax u KG i neka baraka u Kumodražu koja se naziva faxom?!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 17:09 14.02.2008

Re: prokleto zajebavanje

Pa se posle čudimo što ljudi umiru posle operacije čuklja ili što deset lekara ne ume da prepozna simptome upale slepog creva nego šalju pacijenta u Palmotićevu...

Upravo tako!
Kada su se kod nas pojavile privatne škole, i kada je o njima počelo da se priča svi su zbog nečeg guslali po umetničkim akademijama. Pre par godina Jelena je bila kod Maje Uzelac u "Nokautu". To im je bila tema. I bila je dobra emisija. Bekjarev, kao profesor glume sa BK, zastupao je gledište da SVAKO MOŽE DA STUDIRA ONO ŠTO ŽELI... Demokratično, nema šta. Evo, naprimer, ja. Ja sam uvek želela da studiram hirurgiju. Samo mi se malo tresu ruke, ne umem dugme da ušijem, i padnem u nesvest kad vidim krv... ali volela bih da se bavim nečim tako značajnim i plemenitim kao što je hirurgija. Da li mi treba dati da studiram? Da vežbam? Na leševima? ...
Jelena je Bekjarevu odvratila nešto u stilu: "OD LOŠE GLUME JOŠ NIKO NIJE UMRO" i mislim da je bila u pravu.
Što se umetnosti tiče, zaista ... nikome ne možeš da zabraniš da se kreativno izražava na način koji poželi. Ali, to i dalje ne znači da obrazovanje i umetničko usmeravanje koje dobije, mora obavezno da rezultira akademskim nazivom: diplomirani GLUMAC! Pazi, majku mu... A Akademije se samo nižu. Niko neće ništa ozbiljno da radi! Svi bi da budu glumci... To onda strašno snižava rejting čitavoj profesiji. Uostalom, danas proklasni glumci nemaju leba da jedu, jer dolaze drugi koji bi da plate da igraju. Ti drugi su, logično, ekonomski isplatljiviji... Hiljade akademija! A pritom sve kopiraju FDU program. Niko se ne bazira ni na čemu drugom, nego na izvestoj interpretaciji Stanislavskog, dok recimo akademije za ples, ili lutkarsku, ili filmsku glumu- još uvek nemamo.


Uzgred, nečeg sam se setila...
Da li je neko od vas nekad bio u SLOBOMIRU, prvom privatnom gradu u Republici Srpskoj? Nedaleko od granice, nedaleko od Bijeljine, čovek gastarbajter kupio zemljište i izgradio grad! On Slobodan, žena mu Mira (zvuči poznato?) pa po njima- SLOBOMIR. A kakav je to grad bez Univerziteta? Prvo što su uradili, otvorili ljudi Univerzitet! Univerzitet Pavlović. Na ulazu u Univerzitet stoji spomenik: SLON sa SLONČETOM...
Jako zanimljivo mesto... Tu recimo, neko studira... Čist prestiž! :)
korto malteze korto malteze 11:16 14.02.2008

dodje djavo po svoje

Poznajem lekara (regularnog, posteno ucio i zavrsio), radi u hitnoj pomoci. Citiracu deo razgovora o kupljenim diplomama: 'Ma dodje djavo po svoje...tom sto je kupio diplomu umrece pacijent na stolu pre nego sto bude imao ledja, nece imati ko da ga pokrije...i pasce.'
Meni je sve to zvucalo kao iz krimi-trilera, pa kad sam bolje razmislio, shvatio sam da mnogo razlike i nema.
Najvise me zulja ogromna cena svega toga - sto ce neko umreti, a krivac ce mozda, samo mozda, odgovarati za primenu svog neznanja.
Kod biznisa posle kvazidiplome bar niko ne umre, a u svakom slucaju se sa tom diplomom nece moci zaposliti ni na jednom ozbiljnom mestu.
Unfuckable Unfuckable 11:26 14.02.2008

Re: dodje djavo po svoje

Citiracu deo razgovora o kupljenim diplomama: 'Ma dodje djavo po svoje...tom sto je kupio diplomu umrece pacijent na stolu pre nego sto bude imao ledja, nece imati ko da ga pokrije...i pasce.'


..pa - priča se, dakle, ne tvrdim - da je najviše vezista među lekarima locirano upravo u Urgentnom centru - jer grobovi ćute o neznanju lekara i po raznoraznim domovima zdravlja (čudan naziv, moram priznati...) gde se mostly piskara i ne radi ništa
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 11:33 14.02.2008

Re: dodje djavo po svoje

Ali problem je što svi znaju za kupovinu diploma ali niko ništa ne preduzima. Kad si pomenuo leđa- pouzdano znam da su najvećem lupežu od svih profesora bitangi na stomatološkom faxu skoro podmetnuli obeležene novčanice. U poslednjem trenutku njegov čovek iz murije ga je obavestio i akcija je propala. Niko neće da se bavi prodajom ispita i diplome na tako bezobrazan i seljački način, osim ako ima DEBELU zaleđinu. U najgoroj poziciji su studenti- vidiš da neko od tebe pravi majmuna, grizeš se, dobijaš psorijazu i čir na želucu od nerviranja- ali ne smeš ništa da kažeš jer može da ti se desi da nikada ne završiš fax. Sve to se dešava na BU a hapsi se neka sića po Kragujevcu? Ni to u Kragujevcu se ne bi desilo da nije u pitanju bio lični obračun (nekog tipa iz ministarstva sa švalerkom ili šta već...)
man ray loves me man ray loves me 11:19 14.02.2008

narodni univerzitet

Ne znam da li jos uvek postoji, ali do samo pre par godina postojao je jedan 'Narodni univerzitet' na Autokomandi u rupi ispod nadvoznjaka s desne strane.

To je bio prizor.

Velika kockasta zgrada, kao skladiste, ofarbana u belo, farba koja se ljusti, plavim slovima nadrljano, tipa, 'strani jezici, word, excell, zanati...'. Jedan deo zgrade automehanicar, slike guma, pise tipa 'reglaza trapa' i sl. Ispred, u savrsenom skladu - auto otpad. Blato, skoljke mrtvih automobila, spaljene, ulubljene, vrata, volani razbacani, par nekada ponosnih GSB autobusa, naherenih, sa izduvanim tockovima...
G r o f i c a G r o f i c a 11:30 14.02.2008

drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-14-02-2008/optuzeni-profesori-zamecu-tragove
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 11:41 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Nije to drugo. To je još gore: pretvaraju se državni fakulteti u privatne tezge. Srozavaju se na nivo tih kontejnera u Imotskoj. Nekada ugledne i ozbiljne fakultete upisuju deca prazilukovića, bez ikakve druge namere osim da plaćaju ispite, drkaju Q i troše tatine pare po fakultetskim klubovima. Ribe stiču diplomu lekara na pušenje i kresanje. Meni je to mnogo gore od smešnih instant "fakulteta".
G r o f i c a G r o f i c a 13:28 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Trinidad Tobagović
Nije to drugo. To je još gore: pretvaraju se državni fakulteti u privatne tezge. Srozavaju se na nivo tih kontejnera u Imotskoj. Nekada ugledne i ozbiljne fakultete upisuju deca prazilukovića, bez ikakve druge namere osim da plaćaju ispite, drkaju Q i troše tatine pare po fakultetskim klubovima. Ribe stiču diplomu lekara na pušenje i kresanje. Meni je to mnogo gore od smešnih instant "fakulteta".

Tako je i basta!
man ray loves me man ray loves me 13:38 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Slazem se, naravno. Problem je u tome sto je BU prosto laz. Tamo gde bi trebalo da se studira filozofija, ustvari je leglo DBa, tamo gde bi trebalo da se studira nauka studira se pseudo-nauka koju predaju ljudi koji ne znaju da rade nauku, tamo gde bi trebalo da se studiraju strucna zanimanja kao medicina i veterina predaju ljudi koji ne znaju nikog da izlece, tamo gde bi trebalo da se studira ekonomija predaju ljudi za koje je ekonomija jednako samoupravljanje.
Ali nije potpuna laz. Ima jedan mali broj profesora koji su zaista profesori.
Drugim recima, ja sam za kriterijume. Ne moze da bude profesor onaj ko nema naucne radove. Ko nije u stanju da bude profesor, nek nadje zanimanje gde ce moci da bude dobar. I isti kriterijumi za sve, privatne i drzavne. A posle, klasifikacija ustanova po ljudima koji rade i po uspesima studenata.
G r o f i c a G r o f i c a 13:53 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Ne moze da bude profesor onaj ko nema naucne radove.

I ja se slazem. Ali naucni radovi se mogu i prepisati pa ni to na nasim prostorima nije garancija. Hapsena profesorka koja je doktorirala na temi zlocinacka udruzenja (vidi site pravnog faksa u KG) sa pravnog iz KG je imala ogromnu listu ''naucnih radova'' medju kojima su mnogi plagijati iz knjiga bivseg dugogodisnjeg dekana njenog licnog prijatelja dok je njena knjiga ''Eutanazija'' cist plagijat holandskih autora posto je tamo eutanazija legalizovana i strogo regulisana zakonom.
man ray loves me man ray loves me 13:58 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Naucne radove u priznatim medjunarodnim casopisima. Gore pomenuta Bosiljka Djuricic ima rad 'Dijareja goveda u republici srpskoj' u nekom veterinarskom zborniku republike srpske.
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 19:20 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Prvi i osnovni zadatak jbnog profesora je da napiše jbni UDŽBENIK a udžbenik nije isto što i njihov (kvazi) naučni rad- što će reći da prepisivanje beskrajnih tabela prepunih praktično beznačajnih cifara ne dolazi u obzir. Udžbenik je sredstvo namenjeno studentu kao pomoć da savlada gradivo- tačka. Sa sve grafikonima, crtežima, fotkama i svim pomoćnim elementima. Kako naši profesori prave udžbenike- ljudi godinama preštampavaju knjige koje su pisali još njihovi profesori, preštampavaju se zastareli podaci i metode. Dešava se da studenti nabubaju takav udžbenik napamet, izađu na ispit a profan ih sruši i isproziva što uče zastarele i netačne podatke. A ne smeta mu da smrdi na katedri a da sam nije napisao udžbenik. U toku studiranja sam se sretao sa skriptama koje su više i kvalitetnije zadovoljavale kriterije udžbenika (ili barem praktikuma) nego bilo koji zvanični udžbenik. Neko je gore pominjao prepisivanje holandskih udžbenika ili tako nešto. To je još super varijanta. Bolje od preštampavanja udžbenika iz 1970. dopunjenog lošim prevodima bogapitaj odakle.
man ray loves me man ray loves me 23:48 14.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Ne slazem se. Mislim da profesori treba da predaju po najboljem udzbeniku iz te oblasti koji je dostupan. Sta da svaki pise svoj udzbenik ! Nek uzme uzdbenik po kome predaju na MITu i Berkley-u, i neka svojim studentima pruzi sansu da dobiju isti nivo znanja.
Ovako se svaka susa afirmise tako sto isprepisuje ili iskrpi nesto zbrda zdola i onda je 'napisao udzbenik'.

Dalje, govorim o pravom naucnom radu koji izlazi u peer reviewed naucnim casopisima. Naprimer, ako neko radi fiziku, zna se gde objavljuje, ima pet do deset casopisa koji se racunaju - ne moze da objavljuje u Zeki. Ako nije u stanju da objavi gde treba, onda nema sta da nauci studente. Nek ustupi mesto nekome ko ima.
Covek u belom Covek u belom 01:26 15.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

man ray loves me
Naucne radove u priznatim medjunarodnim casopisima. Gore pomenuta Bosiljka Djuricic ima rad 'Dijareja goveda u republici srpskoj' u nekom veterinarskom zborniku republike srpske.

Nije to nista. Evo clanak iz najprestiznijeg naucnog casopisa na svetu, jucerasnji broj. I to je "vrhunska" nauka.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 04:11 15.02.2008

Re: drzavni fakulteti i pravosudje Srbije

Sta da svaki pise svoj udzbenik ! Nek uzme uzdbenik po kome predaju na MITu i Berkley-u,

... ili jelovnik restorana na Novom Zelandu, prepun naučnih referenci iz oblasti ekonomije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana