Ljudska prava

HOĆE LI NOVINAR DOČEKATI JUTRO?

Freedom of Information RSS / 05.04.2013. u 12:26

Autor: Rodoljub Šabić

Nedavni „sudar“ niških „Južnih vesti“, jednog od najagilnijih elektronskih listova iz unutrašnjosti i direktora jednog niškog javnog preduzeća je još jedna „dobra“ potvrda da se sloboda medija, iako često i mnogo proklamovana u krugovima naše „elite“, doživljava na vrlo „specifičan“ način.

 „Južne vesti“ su na svojim stranama, potaknute delovima rasprave u niškoj gradskoj skupštini, o tome da je nakon promene vlasti ubrzano zapošljavanje partijskih kadrova u javnim preduzećima, počele da pišu o toj temi.

 Jedan od direktora javnih preduzeća, direktor Niške toplane, je odgovarajući na direktno pitanje „Južnih vesti“ izričito, pismeno s potpisom i pečatom odgovorio da su u tih nekoliko „kritičnih meseci“ primljena samo četiri radnika za rad u kotlarnici.

 Budući da su raspolagali drugačijim informacijama, „Južne vesti“ su Toplani podnele zvaničan zahtev za slobodan pristup informacijama tražeći pored ostalog kopije ugovora o angažovanju fizičkih lica po bilo kom osnovu (radni odnos, ugovor o delu itd.) u „kritičnom periodu“.

Pošto je Toplana odbila da postupi po zahtevu „Južne vesti“ su se žalile Povereniku za informacije. Poverenik je našao da je žalba osnovana i naložio toplanama da daju tražene kopije ugovora s tim što će pre dostavljanja zaštititi lične podatke kojima bi se povredilo pravo na privatnost lica na koje se informacije odnose kao što su: adresa stanovanja, lični matični broj građana, broj bankovnog računa fizičkih lica i sl. informacije sadržane u tim ugovorima i iste učiniti nedostupnim.

Toplane su postuple po nalogu Poverenika. Broj kopija ugovora koje su dostavili potvrdio je sumnju „Južnih vesti“ i one su pod naslovom „Direktor lagao o broju zapolsenih“ objavile tekst o tome.

I priča je mogla i trebala tu da se završi. Međutim, učestali problemi sa grejanjem u Nišu, kao za svake novine zanimljiva tema, bili su povod i da se novinar „Južnih vesti“ obrati direktoru Toplane, što je dovelo do zbilja „zanimljivog“ telefonskog razgovora.

Nakon odgovora na nekoliko pitanja direktor je prekinuo novinara, vratio se na gore pomenuti tekst i zapitao ga: „Vi ste živeli u Americi? Da li biste dočekali jutro da ste u Americi rekli za nekoga da laže?“

Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, usledio je odgovor: „Shvatite kako god hoćete, ali da vi kažete da ja lažem a da vas ja ljubim, to nemojte da očekujete. Doviđenja.“

E ovakav „ton“ zaista zaslužuje pažnju. Na stranu to što bi direktor mogao da zna da u pomenutoj Americi, a i u mnogo, mnogo drugih zemalja, onaj ko javno iznosi  netačne podatke a pogotovo ako takve podatke stavlja u dokument, potpisuje i overava službenim pečatom, lako može da se suoči i sa mnogo neprijatnijim konsekvencama nego što je novinarska kvalifikacija da govori neistinu ili prosto narodski da „laže“.

Pitanje koje je ovde zanimljivo je - šta novinar (koji „ljubljenje“ izvesno nije ni očekivao) sme, treba i može da očekuje? Da li to što nismo „u Americi“ treba da ga čini mirnim da će „dočekati jutro“? I da li osim „nedočekivanja jutra“ treba da kalkuliše sa nekim drugim, nešto „manje neprijatnim“ konsekvencama?

Najkraće rečeno, ovakav razgovor je skandalozan. Jer, pretnje javnih funkcionera novinarima,  bile one direktne, „duhovite“ ili „suptilne“ – nedopustive su. 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 12:49 05.04.2013

Jesam #1



Pozitivno je što direktor vidi Ameriku kao zemlju u kojoj vlada red i poredak, i gde novinari smeju da postavljaju pitanja, ali...

Onda folklor provali iz njega, pa ne bi ni za živu glavu standard iz Amerike da primeni na sopstvenu zemlju.

Opet pozitivno je što prepoznaje da je u Americi dobro, ali...

Ali ne bi on da bude u spostvenoj zemlji dobro.

Simbolike koliko hoćeš. Hvala Južnim vestima.
Freedom of Information Freedom of Information 12:57 05.04.2013

Re: Jesam #1

pozitivno je što prepoznaje da je u Americi dobro, ali...

Može da ima dobro ili loše mišljenje o njoj ali..
bi direktor mogao da zna da u pomenutoj Americi, a i u mnogo, mnogo drugih zemalja, onaj ko javno iznosi netačne podatke a pogotovo ako takve podatke stavlja u dokument, potpisuje i overava službenim pečatom, lako može da se suoči i sa mnogo neprijatnijim konsekvencama nego što je novinarska kvalifikacija da govori neistinu ili prosto narodski da „laže“.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:27 05.04.2013

Najviše obožavam

to spontano slobodno korišćenje vrlo čudnih reči...u pomenutom kontekstu.
Tako je meni jedna visoka službnica Ambasade SCG, nezadovoljna mojim izveštajem, telefonskim putem rekla da idući put "dobro pazim" kako pišem...nisam drvetu mogla da objasnim da je u tom kontekstu "paziti" preteći glagol.
Završilo se tako što je dotična fasovala zabranu da mi se uopšte obraća ubuduće...i ostalim novinarima...mislim da su joj ukinuli i struju i vodu i internet u kancelariji do daljnjeg...nisam joj bila jedini biser...a upravo mediji su joj bili posao...jedva je se rešismo razdvajanjem država.
Freedom of Information Freedom of Information 14:34 05.04.2013

Re: Najviše obožavam

Tako je meni jedna visoka službnica Ambasade SCG, nezadovoljna mojim izveštajem, telefonskim putem rekla da idući put "dobro pazim" kako pišem...

I eto vidiš da je bilo korisno. Baš si naučila da "paziš" šta pišeš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:12 05.04.2013

Re: Najviše obožavam

I eto vidiš da je bilo korisno. Baš si naučila da "paziš" šta pišeš

Pa da, zamisli kako bi tek bilo da nisam naučila da...pazim
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 15:43 05.04.2013

Ne uznemiravajte čoveka

On radi šta mu se kaže ne laže on sebe radi nego zbog radi preduzećeta.
cybernaut cybernaut 15:22 06.04.2013

nezavisni mediji

Južne vesti se, srećom, ne finansiraju iz budžeta grada niti države

To znači da novi zakon o javnom informisanju može da porodi još ovakvih lokalnih, regionalnih, wikileaksa... naravno da će mnogima da smeta


informacija hoće da bude slobodna!
predrag_blagojevic predrag_blagojevic 17:21 06.04.2013

Re: nezavisni mediji

To je suština priče o "nezavisnom novinarstvu" - da medij ne zavisi od novca onog o kome bi trebalo da izveštava.

Nijedan medij u Nišu nije preneo informaciju o pretnjama, niti je pisao o tome što je skoro ceo grad bez grejanja. Nije teško da se izvuče zaključak.
katulferman katulferman 18:06 06.04.2013

Od sumraka do svitanja

Kako ne biva da će u Srbiji uskoro osvanuti jutro, ne bih se puno sekirao da sam na mestu dotičnog novinara.
A nisam, fakat.

Nego, prateći teme koje obrađujete, drznuću se gospodine Šabiću da odstupim od teme ovog posta i skrenem Vam pažnju na nešto što ima veze sa Amerikom i poslom koji obavljate, a predstavlja izvod iz teksta sa Blic online u vezi, nadam se, uspešne operacije kojoj bi uskoro trebalo da bude podvrgnuta mala Tijana.
Deo teksta koji mi je skrenuo pažnju (valjda zato što živim gde živim), a koji možete pročitati na OVOM mestu, glasi: "Da je sve spremno za operaciju male Tijane, potvrdili su nam i u bolnici Texas Childrens Hospital u Hjustonu. - Da, Tijana je na spisku. Ipak, ne možemo ništa da komentarišemo dok porodica ne odobri da informacije damo novinarima - rekla nam je ljubazna Veronika koja radi u ovoj ustanovi".
BTW nit' je Šabić Srbija, nit' je Texas Childrens Hospital Amerika...
U širem kontekstu danas nam je na ovu temu pametno zborio i Lordan Zafranović.
Izvinite što sam odstupio od teme, ukoliko uopšte i jesam.
Sve je to isti korpus vrednosti koji nam stalno izmiče iz ruku.
Freedom of Information Freedom of Information 10:29 07.04.2013

Re: Od sumraka do svitanja

Sve je to isti korpus vrednosti koji nam stalno izmiče iz ruku.

Slažem se,naravno.Ali bez obzira na to kad će "da sviće" mislim da novinar, i ne samo on, ima razloga za sekiraciju. Jer nesporno veoma važan deo tog korpusa vrednosti mora biti i jasna predstava da su
pretnje javnih funkcionera novinarima, bile one direktne, „duhovite“ ili „suptilne“ – nedopustive.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana