Ekologija| Putovanja| Sport

Sve svoje sa sobom kotrljam (vodič za cikloturing), 3. deo

Snezana Radojicic RSS / 17.04.2013. u 15:54

Kamperska pravila

Mesto za kamp

Ukoliko morate da postavite šator na nečijem imanju, potrudite se da nađete vlasnika i da ga pitate za dozvolu. U većini slučajeva odgovor će biti potvrdan. U mnogim evropskim zemljama pomoći će ako naglasite da nećete ostaviti smeće za sobom niti napraviti štetu na njegovom imanju.

Gledajte gde postavljate šator da ne biste oštetili neki zasad. Ako postoji mogućnost da birate između livade i golog tla, uvek izaberite potonje. Težina šatora neminovno će povrediti floru i biće potrebno neko vreme da se ona na tom mestu oporavi.

Ako niste u kamp-naselju, a želite da razapnete šator u blizini nečijeg šatora, pitajte za dozvolu.

Ako vas je više u grupi i nekome iz grupe se ne dopada neko mesto, nemojte insistirati. Poštujete tuđ osećaj i nađite drugo mesto.

campfire.jpg

Logorska vatra

Ako postoji prethodno ognjište, iskoristite njega. Svaka logorska vatra je zapravo mali kontrolisani požar i zato svako ognjište ostavlja ožiljak na Zemljinoj kori. Treba dugo vremena da taj ožiljak zaraste i da se na mestu gde je sve sprženo obnovi život – da ponovo nikne trava i da se na njega vrati (mikro)fauna.

Nađite čistinu gde ćete paliti vatru. Očistite to mesto u prečniku od najmanje jednog metra – raščistite lišće i grančice. Ako je sušna sezona, poželjno bi bilo i da krug oko samog ognjišta zalijete vodom pre nego što upalite vatru.

U nekoj boci ili kofi uvek imajte dovoljno vode kojom možete da ugasite vatru ukoliko se otme kontroli.

Ogradite ognjište kamenovima ili ga ukopajte u zemlju kako biste zaštitili plamen i sprečili da varnice lete izvan ograđenog prostora.

Za potpalu koristite samo trule grane i opalo lišće. Zločin je seći zdravo drveće i rastinje i kidati lišće.

Ako nameravate da dolijete malo benzina ili goriva jer je potpala vlažna, budite veoma oprezni. Uradite to pre nego što upalite vatru i tek nakon što bocu sa gorivom odložite na sigurno mesto. Nekoliko puta osvedočila sam se kojom brzinom plamenovi sa vatre uhvate bocu koju držite u ruci.

Ne ostavljajte vatru bez kontrole – NIKADA!

Ne ostavljate vatru kada krenete na počinak.

Kada vatra dogori (početak planiranog gašenja je kada prestanete da dodajete potpalu na nju), ugasite je vodom. Ako nemate dovoljno vode, morate sačekati da sve dogori. Ali žar u ognjištu ne znači da je vatra ugašena. Dovoljno je da vetar dune i da iz njega rspiri vatru. Najbolji način da „ubijete“ žar je da u cipelama tapkate po ognjištu sve dok ne budete apsolutno sigurni da je ostao smao pepeo. Tada onim kamenovima zatrpajte ognjište, ili ako je bilo ukopano, nabacajte na njega zemlju. Tek tada možete biti sigurni da ste potpuno ugasili vatru.

Obedi

Nepisano pravilo u grupi kampera je da se večera uvek sprema zajednički, tako što svako priloži nešto od namirnica, a dobrovoljci za kuvare se sami ponude. U pripremanju večere takođe učestvuju svi tako što peru i seckaju. Nakon obeda, svako pere svoje posuđe.

Ova pravila poštuju se svuda u svetu i ona se podrazumevaju pa ako se pridružite nekome, budite sigurni da ćete zajednički pripremati večeru.

Doručak je stvar dogovora, ali obično svako priprema i jede svoju hranu.

DSCF1453.JPG

Lična higijena

Jedan od najčešćih načina za održavanje lične higijene tokom ture i boravka u prirodi je kupanje i pranje u rekama i jezerima.

U održavanju lične higijene nemoguće je ne koristiti sapun, ali ako se malo potrudite, pre polaska na turu možete da pronađete prirodne sapune koji ne sadrže hemikalije a opet su ugodni za kožu i prijatnog mirisa (od morskih algi ili tome slično).

Čak i tada, nemojte se nasapunjati i uskočiti u vodu. Iako je to nesumnjivo dobar osećaj, na taj način zagadićete ceo tok nizvodno od mesta gde se kupate a ukoliko je reč o jezeru, sapunica će se raširiti u velikom prečniku oko mesta gde ste ušli u vodu. Okupajte se na obali, tako što ćete iskoristiti neki sud koji imate da iz njega polivate vodu na sebe. Kada isprete sapunicu, slobodno se bacite u vodu.

DSCN3563.JPG

Pranje posuđa i stvari

Ne koristite deterdžente za sudove ni one za veš koji u sebi sadrže jake hemikalije.

Sudove možete prati samo vodom i žičanim sunđerom, ukoliko ih odmah potopite i ostavite da malo odstoje zbog zagorelih površina. Za skidanje čađi sa spoljašnje strane dobar je pesak ili sitni šljunak.

Veš i stvari možete prati prirodnim sapunima. Ako nemate ništa što ne sadrži hemikalije, onda se potrudite da njima ne zagadite reku ili jezero. Stvari operite u bisagi koju ste ispraznili a potom vodu prospite dalje od reke ili jezera.

Smeće

Nemojte baciti ni papirić van korpe za smeće. Ne činite to ni ako okolo ima puno „tuđeg“ smeća, idući rezonom: „ionako je mesto pretvoreno u đubrište, papirić manje-više neće ništa promeniti“. Takvo razmišljanje je na drugom mestu najvećih uzroka za zagađivanje prirode – prvi je neznanje udruženo sa nemarom.

Ranije je među planinarima i ljubiteljima prirode postojalo pravilo da ponesu i smeće koje nisu oni napravli već su ga zatekli, međutim, to je sada postalo nemoguće poštovati zbog ogromnih količina đubreta na sve strane. Ipak, ukoliko se nađete negde gde ga nema toliko mnogo, pokupite i njega.

Smeće odlažite u kesu koju ćete nositi sa sobom dok negde ne budete ugledali kantu za otpatke ili kontejner. Nekada se može desiti da čitav dan ne nađete mesto gde da ga odložite, jer po Srbiji, kao i po mnogim istočnoevropsim i azijskim zemljama, postoje čitave regije, pa čak i nacionalni parkovi, u kojima nemate gde da odložite vaš otpad – što je rezultat nebrige komunalnih službi i lokalnih vlasti. Meni se dešavalo da i po dva dana nosim punu kesu otpadaka iako se duž puteva kojima sam prolazila smeće razvlačilo na sve strane.

images?q=tbn:ANd9GcT_aX5Va272Z4HIQehqGqyWPpcA6QuxeJ8GrptsUdXTidUQ8BPw

Ako ste pušač, morate biti duplo odgovorniji i oprezniji: da ne izazovete požar i da ne zagađujete prirodu pikavcima. Ugasite cigaretu i pikavac ponesite sa sobom.

Smeće možete spaliti ako ne želite da ga nosite sa sobom, ali u tom slučaju, pridržavajte se pravila o paljenju i gašenju vatre u prirodi.

Obavljanje nužde

Nađite jedno mesto, dalje od useva i staza između polja ako ste u blizini naselja, i njega koristite sve vreme dok tu kampujete. Ako ste u divljini, tada obratite pažnju i na to da mesto za vršenje nužde ne bude blizu šatora, jer može da privuče divlje životinje. Verovatnoća da se to zaista i desi, kao i da hrana koju nosite prizove neželjene goste, uglavnom je zanemarljiva jer se zveri klone ljudi, ali nekada treba povesti računa.

Bilo bi najbolje bi da vaš izmet i upotrebljeni toalet-papir zatrpate pomoću malog ašova, koji bi trebalo da je sastavni deo opreme za kampovanje. U Australiji i na Novom Zelandu farmeri će vas svuda pustiti da kampujete ako vide da imate mali ašov.

No biće dovoljno ekološki već i ako papir odložite u kesu sa smećem koju nosite sa sobom. Videla sam više kampera koji vode računa o otpacima od namirnica i uredno ih skupljaju, dok ostavljaju za sobom toalet-papir nakon obavljene nužde.

CSS%2520plan.jpg

Korisni linkovi:

Domaći sajtovi i stranice posvećeni rekreativnim biciklsitima:

Ciklo Svet Srbija - Organizacija rekreativaca koja radi već više od decenije i organizuje zajedničke rekreativne vožnje po okolini Beograda, po Srbiji i povremeno u inostranstvu. Krajnje su „normalni“ i nisu „napucani“ biciklisti. Moja matična organizacija.

Cikloberza - Ozbiljan sajt za sve vrste bicilsita, od onih profi do početnika. Ima i sekciju prodaje i kupovine bicikala, opreme, delova, a veoma korisna je i Last minute sekcija, za traženje društva za dnevne i vikend-vožnje.

Freebiking - Jedan od prvih sajtova za ljubitelje pedalanja, mahom u prirodi i mahom po dirt i off road terenima. Često kombinuju grupe planinara, biciklista i ljubitelja vožnji džipom. Imaju i najveću bazu trekova. Sajt koji je okupio verovatno najveći broj bajkera na jednoj dvodnevnoj vožnji pre par godina – čak sedamdesetoro njih. Ljudi su opušteni i veoma druželjubivi.

Ciklonaut - Svojevremeno veoma aktivan sajt koji poslednjih par godina lagano umire. Forum gotovo i da ne postoji a još uvek je zatvorenog tipa (morate poslati mejl moderatoru da vam odobri pristupanje grupi). No sadrži dosta aktivnu sekciju za kupoprodaju svega u vezi sa biciklima – trange-frange, kao i veliki broj odličnih ciklopisa još iz vremena kada je na ovim prostorima biciklom putovala samo šačica zaljubljenika.

Bajsologija - Novi sajt, koji u podnaslovu sebe opisuje kao „magazin za bicikliste“. Zamišljen je veoma ambiciozno i pretenduje da na jednom mestu objedini sve najbolje od gorepomenutih sajtova. Za sada mu to i polazi za rukom.

Bikeroutetoaster.png

Svetski sajtovi

Bikeroutetoaster - Sajt koji korsitim za iscrtavanje ruta. Dajem mu prednost u odnosu na Google Map ili Michelin i njemu sličnim interaktivnim maperima, zato što ruta može da se iscrta i manuelno (ako se odčekira opcija Use Auto routing), što pokazuje profil visina i ukupnu dužinu uspona, što mogu da se koriste i Open Street mape koje su za neke delove sveta bolje od Google mapa, što ruta može da se otvori u Google Eart. A može i da se prebaci na GPS uređaj.

Traveling Two - Verovatno najopsežniji sajt o cikloputovanjima, na kome se može naći doslovno sve što vas zanima o opremi, rutama, zemljama, a sadrži i brojne intervjue, putopise, pregršt praktičnih saveta i preporuka... rečju – neizostavna stranica ako krenete biciklom na putovanje.

Warm Showers - Cikloputnička verzija Couch surfinga – internet zajednice za besplatan smeštaj putnika. Najbolji način da prođete jeftino u instranstvu i da upoznate nekog sebi sličnog samo iz druge zemlje. Čak i ako ne planirate da idete van Srbije, pristupite listi i podelite svoj smeštaj sa cikloputnicima koji u velikom broju prolaze kroz Srbiju.

Crazy Guy on A Bike - Najveći portal 'ludih biciklista', sa mnogim sekcijama. Jedna od zanimljivijih za ljude u Srbiji može biti Companions – gde ćete sigurno naći društvo za svaku ludu turu koju budete osmislili. A možete se priključiti nekome na njegovoj turi. Pokušajte – zahvaljujući upravo ovom sajtu, ja sam bila našla saputnika sa kojim sam se otisnula na put oko sveta..

.



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 18:17 17.04.2013

Koji si ti lik




Saveti su korisni i za izletnike, ne samo za ciklo-putnike. Posebno ovo o vatri, zbog požara.
Pozdrav
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:49 18.04.2013

Re: Koji si ti lik

hajkula1



Saveti su korisni i za izletnike, ne samo za ciklo-putnike. Posebno ovo o vatri, zbog požara.
Pozdrav





Samo kad bi ih se ljudi još i pridržavali...
Srbija je mrtva trka sa Azijom kad je reč o smeću u prirodi i na ulicama
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:19 17.04.2013

:)

Super, i sve pohvale za pažnju i poštovanje prema okruženju!

Samo da dodam (izvinjavam se ako je ovo planirano za neki sledeći nastavak): da bi se izbegli neprijatni susreti za četvoronožnom faunom, hranu (i djubre) nikako ne treba držati u šatoru, nego u vreći, obešenoj na drvo, na pristojnoj udaljenosti od kampa. Čak ni sapun, pastu, četkicu za zube ne treba držati u šatoru (ovo sam čuo od nekih opakih alpinista u Josemiti Nacionalnom parku, a njima verujem po default-u).
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 01:47 18.04.2013

Re: :)

srdjan.pajic
Super, i sve pohvale za pažnju i poštovanje prema okruženju!

Samo da dodam (izvinjavam se ako je ovo planirano za neki sledeći nastavak): da bi se izbegli neprijatni susreti za četvoronožnom faunom, hranu (i djubre) nikako ne treba držati u šatoru, nego u vreći, obešenoj na drvo, na pristojnoj udaljenosti od kampa. Čak ni sapun, pastu, četkicu za zube ne treba držati u šatoru (ovo sam čuo od nekih opakih alpinista u Josemiti Nacionalnom parku, a njima verujem po default-u).



Hvala, Srki.

Ovo je poslednji deo Vodiča, sve opširno biće na portalu Q-sphere, u Kamperskom priručniku.

Pomenula sam samo uzgred u onoj rečenici o obavljanu nžde dalje od šatora.

Nisam nigde napisala to za kačenje hrane i svega što miriše na drveće i sklanjanje na bezbednu udaljenost od šatora prosto zato što mislim da su u ovom delu sveta velike mistifikacije oko toga i ljudi se bespotrebno plaše. Zaista treba biti neviđen baksuz pa da u Evropi imaš suret sa medvedom. A i bicklima se obično ne ide toliko u divljinu. Onaj ko ide, to već zna. Kada sam pedlaala po rumunskim Karpatima, tokm tri meseca samo sam jednom preduzela te mere opreza. A bilo je to u jesen, koja jeste potencijalno najopasniji period za tu vrstu neželjenih susreta kao i rano proleće -- jer se prikupljaju zalihe za zimu ili jer hrane ima veoma malo početkom sezone.
Drugo jetamo kod vas, gde medvedi šetaju ulicama
blogovatelj blogovatelj 05:10 18.04.2013

Re: :)

Zaista treba biti neviđen baksuz pa da u Evropi imaš suret sa medvedom


Ali je zato obavezno po severnoameričkim zabitim predelima, tj. gde god je gustina naseljenosti mala i gde ima opakih mesoždera. A bogami i biljojeda.
Gde ima ljudi, tu nema brige. Toliko smo opasni po planetu da satiremo sve oko nas, čim nas se malo više nakupi na gomilu.
U delu sveta u kojem ja živim, zvečarke, bizoni i vukovi su bili normalna pojava, sada su istrebljeni. Doduše, namnožilo se kojota umesto vukova, jer su manji i ređe napadaju ljude.
srdjan.pajic srdjan.pajic 13:31 18.04.2013

Re: :)

Drugo jetamo kod vas, gde medvedi šetaju ulicama


Svako jutro kad krenem na posao, pomerim zavesu na prozoru koji gleda na ulazna vrata, da proverim da mi neko četvoronožno čudo ne drema na otiraču .

Jaoj, ne slušaj ovog blogija, on je gradsko dete, a i ti, i sve što kažete je naopačke. Parkinzi, kampovi i predgradja su mesta na kojima ćeš najverovatnije uopšte da vidiš mečku/pumu u svom kratkom životu. Prosto je simpatično kako se te zverke lako i trajno vezuju za ljude, kao izvor hrane (u svakom smislu). A niste vid'li na šta liči šator kad kroz njega prodje, ajde, ne mora da bude ni mečka ni puma, nego običan rakun, ili nedajbože, divlja svinja. Od kafanče-poljanjče. Još ako je vlasnik, nedajbože, unutra...

Inače, u pomenutim Josemitima (koji spadaju u popularnije parkove, znači, tamo ima desetine hiljada ljudi preko leta, rendžeri oko pola noći, kad sav pošten svet spava, krenu da obilaze parkinge i proveravaju da slučajno neko nije ostao da spava u automobilu. Medvedi se mnogo obraduju takvim stanarima, kad krenu da kroz gepek i zadnje sedište ulaze u automobil, u nameri da se dokopaju sendviča koje je neko zaboravio unutra.

Ali ne moramo ni do Josemita, ima i po Srbiji takvih dviljasvinja-medved zabiti, čudo je da i na vanzemaljce još niko nije natrčao. Mada, u pravu si, tamo ni penjači ne idu, samo speleolozi...
blogovatelj blogovatelj 22:25 18.04.2013

Re: :)

Parkinzi, kampovi i predgradja su mesta na kojima ćeš najverovatnije uopšte da vidiš mečku/pumu u svom kratkom životu


Moguće, ti si ipak ekspert za tako nešto.
Kod mene u kraju su kojoti i jeleni nešto najopasnije na šta može da se naiđe.

A niste vid'li na šta liči šator kad kroz njega prodje, ajde, ne mora da bude ni mečka ni puma, nego običan rakun, ili nedajbože, divlja svinja. Od kafanče-poljanjče. Još ako je vlasnik, nedajbože, unutra...


Video na slikama, zato plaćam internet.
Ovo je šta beli medved uradi od šatora i čoveka u šatoru.



srdjan.pajic srdjan.pajic 22:49 18.04.2013

Re: :)

blogovatelj

Video na slikama, zato plaćam internet.
Ovo je šta beli medved uradi od šatora i čoveka u šatoru.



Dobro, bre, Blogi, pretera ga malo sa ovim zastrašujućim slikama, presekoh se!
blogovatelj blogovatelj 01:47 19.04.2013

Re: :)

Dobro, bre, Blogi, pretera ga malo sa ovim zastrašujućim slikama, presekoh se!


Znam ja da ste vi Ameri, ko i mi Kanađani, onako baš duševni. Lako se prepadnemo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:54 19.04.2013

Re: :)

blogovatelj
Dobro, bre, Blogi, pretera ga malo sa ovim zastrašujućim slikama, presekoh se!


Znam ja da ste vi Ameri, ko i mi Kanađani, onako baš duševni. Lako se prepadnemo.


A i medvede ne možeš da tužiš ako te ugrizu, nego moraš da tužiš Nacionalni park. A njih, zna se, pas nema zašta da ujede, to sve gola sirotinja, federalna..

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:03 19.04.2013

Re: :)

srdjan.pajic
blogovatelj

Video na slikama, zato plaćam internet.
Ovo je šta beli medved uradi od šatora i čoveka u šatoru.



Dobro, bre, Blogi, pretera ga malo sa ovim zastrašujućim slikama, presekoh se!


Vala baš! I ja. To jezero i šator podsetili su me na jedno mesto u Kazahstanu, na Altaju, gde sam htela da kampujem. Reč je o jednom ledničkom jezeru, na koje lokalci vikendom dolaze da roštiljaju. I kako je bio baš vikend, zaposeli susve oko obale. A kad su krenuli kućama, na sve strane ostalo smeće i hrana -- divni mamci za medvede kojih tu ima kol'ko 'oćeš. Tako sam odustala iako sam tu bila došla s namerom da ostanem dan-dva i malo se odmorim i pišem.
jucaibin jucaibin 10:35 18.04.2013

drustveno korisno

...nema sta nema bravo, Snezo!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:05 19.04.2013

Re: drustveno korisno

jucaibin
...nema sta nema bravo, Snezo!



Eh, kada bi zaista bilo... Hvala, draga!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana