Gost autor

O čistoj savesti

Inner Party RSS / 01.05.2013. u 23:29

 

Синиша Ковачевић

26.04.2013.

145991-sinisa-kovacevic01-foto-fonet-zoran-mr-a.JPG

Госпођо председавајућа, даме и господо, госпође и господо министри,

Имао сам потребу и намеру да се обратим и господину премијеру и председнику државе, видим да их, нажалост, нема, али ће бар изостати срџба премијерска, будући да, како се приближава тренутак када Пепељуга треба да изгуби ципелицу, коњи да се претворе у мишеве, а кочија у бундеву, срџба нашег премијера према ДСС расте, тако да је у том смислу можда и добро што није овде.

 

Не могу да се отмем утиску, драги пријатељи, да је најчешће помињана синтагма у овој резолуцији управо Европка унија – иступање, одступање, долазак, прилазак итд. Само ћу вам на брзину рећи да се, рецимо, у другој алинеји преамбуле каже: „поступање ЕУ“; па се онда каже у тачки 1. у члану г): „разговори са представницима у Приштини и сваки договор који буду постигли, треба да дају допринос европским интеграцијама Републике Србије“; па се онда у тачки 4. каже: „Република Србија приступа дијалогу са Приштином свесна значаја који би постизање обострано прихватљивог решења имало да се убрзају интеграције читавог западног региона у ЕУ“ итд.

Са својим скромним образовањем и памећу био сам, драги пријатељи, убеђен да ова резолуција треба да сачува територијални интегритет отаџбине, да треба да сачува њену целовитост, да треба да сачува суверенитет и достојанство, да понуди руку помирења Албанцима, инсистирајући на чињеници да је Косово и Методија заувек, одувек и вечито српско, као и прапростор настанка српске државе, вере, цркве, језика, идентитета; да је као такво родно место српске нације и сваког Србина појединачно; да Грачаница, драги пријатељи, није самоникли коров на купусишту, а да Симонида није зидни тапет купљен у оближњем Меркатору.

Шта мора да спречи резолуција

Нажалост, нема господина премијера и нема господина председника и ја то не могу да им кажем. Рећи ћу још једну ствар. Уз све те чињенице, на то и такво Косово, потпуно завичајно право полажу и сви они Албанци који су тамо рађали своју децу и сахрањивали своје родитеље. По мом скромном разумевању ствари, ова резолуција требало је да говори о неминовности историјског споразума два завађена народа да би убудуће живели без зађевица, без крви, трговине наркотицима и унутрашњим органима. Заиста, апсолутно не разумем какве то везе има са прикључењем ЕУ.

Ова резолуција треба да спречи нову спиралу насиља, појаву српске гериле на Косову, на северу Косова, да спречи укус горчине и колективну фрустрацију да је Косово изгубљено, да елиминише једном заувек идеју о томе да се Косово може изгубити, јер, драги пријатељи, Косово није дугме да може да се изгуби.

Оно је – као што вам је, претпостављам, познато – отето, а, када се нешто преотима, то не чине преотимачи, него ослободиоци. Само што иза ослободилаца – иза њихових белих коња или белих тенкова, свеједно – иду или песници или сниматељи, а одмах иза њих иде освета. У том смислу тај цирцулус вициосус требало је да спречи ова резолуција. Зато је, напокон, ваљда и писана, а не због прикључења ЕУ.

Куцате на врата и просите, драги пријатељи еврофиличари, удату и већ одавно испрошену девојку. Брод који се зове Европа увелико тоне. Путници га у препуним чамцима за спасавање напуштају потпуно успаничени, а само српски чамац са зајапуреним веслачима и усплахиреним кормиларом, усхићеним кормиларом једнако колико и усплахиреним, увелико и енергично веслају према олупини. Ни једна, драги пријатељи, мултиконфесионална и мултинационална империја није опстала. Неће ни ова.

Да вас подсетим на Совјетски Савез, да вас подсетим на Британску империју, Римску империју, Отоманску, Аустроугарску… Све су се распале у крви и пепелу. На ту ломачу, бар када су у питању Турска и Аустрија, и ми смо, веровали или не, додали понешто цепаница.

Ништа пре брака

Европа је комфорна гробница за мале народе. Па не мислите ваљда да глас једног Луксембурга има једнаку снагу као глас једне Француске. Да глас једне Словеније има једнаку снагу као глас једне Немачке. Драги пријатељи, када Ангела говори, Јанез трепће тихо и нечујно. Додуше, кад Ангела говори, сви трепћу тихо и нечујно.

Србија на та врата куца прекасно и Србија тамо није добродошла. Европа се, даме и господо, распада. Питајте Грке, Португалце, Ирце, Мађаре. А ви говорите о истанчаном смислу за реалност. Реалност није константа. Најмање је политичка константа. Да је тако, ми бисмо и данас агама шетали опанке и пристајали на право прве брачне ноћи. Да је тако, Хитлер би и данас био у Паризу, а Хрватска и Словенија још би биле у Југославији. Кад сте болесни, драги пријатељи, не пристајете на реалност. Лечите се.

Кад вам је дете, недајбоже, у канџама нарко-мафије, не пристајете на реалност, него зовете рођаке, пријатеље, лекаре, психологе. Нећете га, свакако, уважавајући реалност, оставити на милост и немилост нарко-дилерима и сачекати да га овереног пронађу у неком сквоту или неком хаустору, него ћете, позивајући лекаре, породицу, психологе, психијатре, ако треба закуцати на врата и премијера и председника и звати војску и ватрогасце, под условом да имате војску и да имате ватрогасце.

Чекаћемо као Јевреји, чезнути за божурима и чекати да се реалност промени, без комплекса да се баш нама заломило да решимо овај вишевековни конфликт, да по сваку цену морамо у историјске читанке. Чекаћемо да се политичке околности промене, да Американци оду у Венецуелу, да спласне албански тријумфализам, да паметнија деца узму ствари у своје руке, као што су чекали Кипрани, као што је чекао Кутузов, као што чекају Шкоти, као што чекају Кинези. Није брзина увек врлина.

Скратићу пошто моје колеге треба да говоре, али имао сам још нешто важно да вам кажем. Дакле, уколико се и ви определите за ону раније толико пута поновљену мантру – Европа нема алтернативу, Европа нема алтернативу, Европа нема алтернативу – и ако то буде политичка матрица и вас сада на власти, могу да замислим један сусрет под звезданим небом Кошутњака у коме он моли да му она да, а она каже: „Ништа пре брака“. Он каже: „Дај ми, молим те“, а она каже: „Ништа пре брака“. Он каже: „Дај ми, женићу те“, а она каже: „Ништа пре брака“. Онда он каже: „Дај ми, то ће нас приближити Европској унији“.

Драги пријатељи, да ли му је дала, шта мислите? Живела Европска унија!Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 23:46 01.05.2013

O Srbijo...

... među dramaturzima.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:49 01.05.2013

Re: O Srbijo...

zasuzilo mi oko
Spiridon Spiridon 07:27 02.05.2013

Re: O Srbijo...

O Srbijo...
... među dramaturzima.Bonner Bonner 10:46 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Spiridon

O Srbijo...
... među dramaturzima.

Jel' ovo poslednji govor pre povlačenja iz Skupštine?

Za utehu može i poslednji intervju, pa u tišinu, npr. kosovsko-metohijsku, zašto ne? Što se neki od naših istaknutih mislilaca ne presele na Kosovo i Metohiju? Nije nemoguće. Zašto to ne urade?alselone alselone 16:18 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Nije nemoguće


jeste. verovatno bi ih ubili tamo. i prodali organe.
Bonner Bonner 21:02 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone


jeste. verovatno bi ih ubili tamo. i prodali organe.


A šta je smrt za pravednika? Šta je smrt na Kosovu i Metohiji za nekoga ko Kosovo i Metohiju voli kao majku i oca?

Ili su pravednici i hrabri poodavno stradali, a mi što smo ostali smo samo mutanti te vekovne negativne selekcije. Uključujući i dramaturge i pisce i režisere i političare i premijere, predsednike pa nadalje do poslednjeg.


alselone alselone 21:06 02.05.2013

Re: O Srbijo...

A šta je smrt za pravednika? Šta je smrt na Kosovu i Metohiji za nekoga ko Kosovo i Metohiju voli kao majku i oca?


Hoces da kazes da treba da odu i da ih ubiju i rasparcaju?
nurudin nurudin 21:24 02.05.2013

Re: O Srbijo...

A šta je smrt za pravednika? Šta je smrt na Kosovu i Metohiji za nekoga ko Kosovo i Metohiju voli kao majku i oca?Баш тако, сав богонадахнути Ковачевић, у духу средњовековних писаца, требало би да зна да смрт за праведнике не значи ништа. У ствари, нема смрти, па с тим у вези, широко му поље -- нека глагоља са Косова: Земаљско је за малено царство/А небеско увек и довека.
Bonner Bonner 21:25 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone


Hoces da kazes da treba da odu i da ih ubiju i rasparcaju?


Neću ja ništa da kažem. Oni govore, najviše o sebi.

Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju. Da idu i da ostanu dole, da idu i ne misle šta će da bude. Tako je to nekada bilo i tako se nekada radilo. Onaj ko govori da je to jedino ispravno treba to da učini i pokaže svojim primerom da zaista tako i misli.

Sve ostalo je papazjanija i prazna priča. Do punih tanjira u klubu književnika uz američki etno jazz.


freehand freehand 21:27 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Bonner
alselone


Hoces da kazes da treba da odu i da ih ubiju i rasparcaju?


Neću ja ništa da kažem. Oni govore, najviše o sebi.

Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju. Da idu i da ostanu dole, da idu i ne misle šta će da bude. Tako je to nekada bilo i tako se nekada radilo. Onaj ko govori da je to jedino ispravno treba to da učini i pokaže svojim primerom da zaista tako i misli.

Sve ostalo je papazjanija i prazna priča. Do punih tanjira u klubu književnika uz američki etno jazz.A odakle ti govoriš, ako nije tajna?
I kad se i gde to tako nekad išlo, kako govoriš?

Bonner Bonner 21:34 02.05.2013

Re: O Srbijo...

freehand


A odakle ti govoriš, ako nije tajna?
I kad se i gde to tako nekad išlo, kako govoriš?Ja govorim iz saveznog grada Bonna i to kao što većina na blogu zna nije nikakva tajna. I jako dobro znam zašto sam tu gde jesam a ne negde drugde. Jednako tako nemam nameru da to objašnjavam nikome a posebno ne tebi.

To što ti ne znaš ni gde si, ni zašto, je tvoja stvar i ne traži od mene da ti bilo šta objašnjavam. Neki jednostavno nikad ne saznaju i ne shvate.


nurudin nurudin 21:35 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju. Da idu i da ostanu dole, da idu i ne misle šta će da bude. Tako je to nekada bilo i tako se nekada radilo. Onaj ko govori da je to jedino ispravno treba to da učini i pokaže svojim primerom da zaista tako i misli.Доментијан, Теодосије, Петар Коришки... су мислили и делали у скалду са својим убеђењима, ови само говоре и пишу опонашајући китњасти стил Доментијана и других средњовековних мудраца, а делају како би се земаљског блага наситили глагољајући о небеској Србији.

Ма, туга.
Bonner Bonner 21:38 02.05.2013

Re: O Srbijo...

nurudin


Доментијан, Теодосије, Петар Коришки... су мислили и делали у скалду са својим убеђењима, ови само говоре и пишу опонашајући китњасти стил Доментијана и других средњовековних мудраца, а делају како би се земаљског блага наситили глагољајући о небеској Србији.

Ма, туга.Mogu samo da preporučim. Sve si rekao.

freehand freehand 21:39 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Ja govorim iz saveznog grada Bonna i to kao što većina na blogu zna nije nikakva tajna. I jako dobro znam zašto sam tu gde jesam a ne negde drugde. Jednako tako nemam nameru da to objašnjavam nikome a posebno ne tebi.


Uopšte nisam mislio posebno na sebe, nego vidim da vezuješ mesto sa koga se nešto govori i mesto na koje se to govorenje odnosi. pa rekoh - tu ti je Rodos.
To što ti ne znaš ni gde si, ni zašto je tvoja stvar i ne traži od mene da ti bilo šta objašnjavam. Neki jednostavno nikad ne saznaju i ne shvate.

Pročitaj ovo dva puta. I zakuni se da znaš šta tu piše.
pjescanestaze pjescanestaze 21:43 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Pa ja ne vidim da se ovde govori samo o nebeskoj Srbiji, sta god to znacilo.

A te preporuke da ko god iskaze svoje misljenje o necemu, nekom delu sveta i desavanjima u istom, treba automatski tamo i da se seli su mi detinjaste.

To bi znacilo da jedan bonner ili jedan nurudin ne rade nista drugo do ovaj lik kojeg komentarisu.

Jedan ne zivi u Srbiji, drugi valjda zivi, ali ipak imaju misljenje o tome sta i kako bi trebalo da se radi u buducnosti.

Gde je tu razlika osim u prioritetima?
freehand freehand 21:44 02.05.2013

Re: O Srbijo...

To bi znacilo da jedan bonner ili jedan nurudin ne rade nista drugo do ovaj lik kojeg komentarisu.

Mis'iš - serdar Bonner i vojvoda Nurudin?
pjescanestaze pjescanestaze 21:46 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Plasio sam se da ako tako napisem da ce i mene prozvati dramaturgom.
Bonner Bonner 21:48 02.05.2013

Re: O Srbijo...

freehand


Uopšte nisam mislio posebno na sebe, nego vidim da vezuješ mesto sa koga se nešto govori i mesto na koje se to govorenje odnosi. pa rekoh - tu ti je Rodos.Ne umeš ništa suvislo da kažeš, jednostavno si dosadan. Uz svo dužno poštovanje ne znam o čemu bi sa tobom diskutovao jer ti to jednostavno ne umeš. Sagovornik u diskusiji mora da se zaintrigira, zainteresuje za temu, a tebi to redovno ne polazi za rukom, suvisla diskusija sa tobom je nemoguća.

Bonner Bonner 21:53 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze


...

Gde je tu razlika osim u prioritetima?


Razliku ne ume i ne može svako da vidi. Zato se mi i razlikujemo. Zato svako od nas živi tamo gde živi i onako kako živi.

Ali ti zasigurno ni ovo nećeš niti razumeti niti shvatiti. Ne zbog toga što živiš tu gde živiš i kako živiš, jer je to samo posledica toga što mnogo štošta ne razumeš i ne shvataš.freehand freehand 21:55 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Bonner
freehand


Uopšte nisam mislio posebno na sebe, nego vidim da vezuješ mesto sa koga se nešto govori i mesto na koje se to govorenje odnosi. pa rekoh - tu ti je Rodos.Ne umeš ništa suvislo da kažeš, jednostavno si dosadan. Uz svo dužno poštovanje ne znam o čemu bi sa tobom diskutovao jer ti to jednostavno ne umeš. Sagovornik u diskusiji mora da se zaintrigira, zainteresuje za temu, a tebi to redovno ne polazi za rukom, suvisla diskusija sa tobom je nemoguća.
Baš me ne voliš.

nego, zar se ne kaže "biH sa tobom diskutovao?"
Čak iako ne biH sa mnom diskutovao?
nurudin nurudin 21:57 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze
Plasio sam se da ako tako napisem da ce i mene prozvati dramaturgom.Можда бисте као драматург и били оргиналнији од господина Квачевића.


Ево писма, фејсбук-доскочице, коју је пренела једна блоговатељица, а величанствени Ковачевић урадио варијанту, слично епској песми:

arianna 22:49 08.04.2013
***
kad smo kod pisama, evo jednog koje periodično kruži facebookom

Draga Saveta,

Iskreno, ne znam ni zašto Vam pišem.... možda je ovo poslednji vapaj žene koja zna da joj nema pomoći.

Zovem se Srbija. Imam prilično godina, a ipak sam naivna, detinjasta, pomišljam i da sam glupa. Ali to samo u trenucima lucidnosti.

Moj najveći problem je što nisam samostalna. Ovo je situacija u kojoj... se danas nalazim.

Skoro deset godina sam u vezi sa momkom koji se zove EU. Ma i meni je bilo smešno njegovo ime, ali sad sam se navikla.

Mnogo ga volim. Visok je, crn, razvijen, moćan, bavi se svim i svačim, bogat, ne da svakoj da mu priđe... ko bi mu odoleo?

Kad mi je onomad prišao da se upoznamo, onako drsko, nisam mogla da verujem... Zar u mene ovakvu nikakvu?!

Znate, Saveta, ja sebe nikad nisam volela niti cenila, iz siromašne sam porodice, neugledna sam... Šta takav čovek vidi u meni?!

Bilo kako bilo, počeli smo da se zabavljamo. Na početku je bio pažljiv, vodili smo ljubav nežno, obasipao me poklonima...

Ali to je trajalo kratko. Ubrzo je počeo da me šamara, onako iz ljubavi. Nisam se bunila, jer mi je bilo mnogo stalo do njega.

A videla sam da on uživa u tome, i shvatila da mi je njegova sreća najvažnija.

Onda je malo pomalo postajao sve nezadovoljniji, retko smo razgovarali o tome, jer bi se on veoma brzo razbesneo.

Ti razgovori su obično završavali žestokim seksom, vezao bi me i radio sa mnom šta poželi.

Danima posle takvog vođenja ljubavi nisam mogla među ljude - bila sam sva u modricama, izubijana. Ali ipak on je taaako dobar.

Iako sam bila neotporna na njegove batine (ostajale su mi modrice, nije mi koža dovoljno debela), on je uprkos tome učinio nešto divno.

Zamislite, Saveta, ponudio mi je brak. Evo i sad sam se naježila kad se toga setim. Šta kažete - da li sam prihvatila?!

Ne razumem vas Saveta, čujete li šta vam govorim, vo-lim tog čoveka, ne mogu da zamislim život bez njega.

A znate kako znam?!

Propao je dosta fizički, nije više onako moćan, mislim da je podosta i osiromašio, ali meni to ništa ne smeta.

Imamo redovan seks, on me tuče, vuče po podu, ponižava, ali mi ne smeta. Više ni ne boli kao ranije, važno je da hoće da me oženi.

Non-stop pričamo o tome, on stalno odlaže, prigovara mi da ne uživam dovoljno pored njega, da se pretvaram.

Video me jednom da plačem, pitao me zašto. Slagala sam ga i rekla da imam hormonalni poremećaj, trenutak slabosti.

A znate zašto sam plakala? Rekao mi je da sam mu dosadila, da moramo osvežiti naš odnos i pozvao je neku devojku Kosovo da nam se pridruži.

Ne želim to, Saveta, noćima ne spavam, pomišljam da odustanem od ispunjavanja njegovih perverznih želja i da se dovedem u red.

A opet kad pomislim - ako sada odustanem, EU neće imati šansu da me oženi.

Možda je najbolje da ga pustim da mi radi sve što poželi, jer nema meni života bez njega. Šta ću, kud ću?!

Saveta, imam li pravo da toliko unesrećim čoveka koji mi je posvetio tolike godine? A i prestaće da me tuče jednog dana, je l' da?

Dobar je on, evo kaže mi:"ne moraš utroje, sačekaj me ispred kuće dok završim sa Kosovom".

Eto, Saveta, šta ljubav uradi od čoveka? Je l' to normalno?
pjescanestaze pjescanestaze 22:01 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Odakle ti tolika hrabrost da sebe toliko uzdizes. Kako ti mozes da znas gde sam sve bio, gde ziveo i sta doziveo da bi sa tolikom sigurnoscu tvrdio da ti eto razumes nesto sto ja nikada necu razumeti?

Bonn, bivsi glavni administrativni grad zapadne nemacke i nije neko posebno mesto da bi bas sa tolikom ubedjenoscu sebe pretstavljao superiornim u razgovoru.

Ja znam da je nemacka trenutno na vrhuncu svoje moci, ali bas da dozvolim svakom gastosu koji se u istoj obreo da me gleda ocima Angele Merkl i ne dozvoljavam.

Mislim, ti mozes izmedju sebi da umislis i da ti venama tece plava krv, ali istorija je pokazala da to nije bas pametno razmisljanje. Pogotovo za jednog stranca u nemackoj.

Dalke Bonner, i kenedi je tvrdio da je berliner, ali je makar bio predsednik jedne velike zemlje, a ne razumem ko si ti da nama, tvojim sagovornicima, nabijas neznanje na nos?!

pjescanestaze pjescanestaze 22:06 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Nurudine, Vi ste ovo pismo pisali?

Mislim, uklapa se u vasu pricu na ovom blogu.
alselone alselone 22:07 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju.


Zasto? Ako branis nesto onda treba da ides tamo? Zasto ih teras?
Bonner Bonner 22:11 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze

...

Ja znam da je nemacka trenutno na vrhuncu svoje moci, ali bas da dozvolim svakom gastosu koji se u istoj obreo da me gleda ocima Angele Merkl i ne dozvoljavam.
...


Idi bre dete provetri se malo, popij čašu ladne vode i na kraju duboko udahni. Za početak.

pjescanestaze

...a ne razumem ko si ti da nama, tvojim sagovornicima, nabijas neznanje na nos?!I sam kažeš da ne razumeš.

Nikome ja, pa ni tebi, ne nabijam ništa na nos a ponajmanje neznanje. Ako misliš da ti nedostaje znanja uzmi neku pametnu knjigu i čitaj. Ostavi se nesuvislih komentara, radi nešto korisno. Hvala na pažnji i laku noć.


freehand freehand 22:15 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone
Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju.


Zasto? Ako branis nesto onda treba da ides tamo? Zasto ih teras?

Dakle - ni ti ne znaš ko si šta si i gde si i to nikad nećeš ni saznati jer nisi u stanju da pronikneš u znanje tog saznanja jerbo ne razumeš iako ne misliš, a ako hoćeš da zboriš i misliš da ćeš saznati idi na mesto svog neznanja po saznanje da bi shvatio razumevanje neznanja.

Oli tako već nešto.

Oteko mi mozak, jebote!
A kako li je tek njemu koji sa tim živi 24/7?!.

P.S. to je taj što je Artura Klarka slao na Mesec, da znate samo.
Bonner Bonner 22:16 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone
[

Zasto? Ako branis nesto onda treba da ides tamo? Zasto ih teras?


Sad smo već spali na "nešto" i "tamo". Ja govorim o Kosovu i Metohiji.

Ne teram ja nikoga nigde, svako ima pravo da bude tamo gde želi, ni ti očigledno nisi razumeo. Ili nećeš da razumeš. Nebitno.


nurudin nurudin 22:17 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze
Nurudine, Vi ste ovo pismo pisali?

Mislim, uklapa se u vasu pricu na ovom blogu.Не, јасно сам назначио да је arianna пренела ово писмо.


Уколико сте пажљиво читали писмо, оно се никако не може уклопи у "моју причу", шта год то значило.

П. С. То шта је "моја прича" знају други блоговатељи боље од мене, јер су умислили људи да су свезнајући приповедачи.
pjescanestaze pjescanestaze 22:17 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Pa pojasni mi Bonner, nije valjda da ti je toliko tesko? Ili me smatras nizom rasom od sebe i nemas potrebe da mi bilo sta objasnjavas? Pa moze i tako, ali to se medju kulturnim sagovornicima naziva arogancijom bez pokrica.

Da te podsetim, ovo je tvoja prosla replika meni, a sada tvrdis da mi ne nabijas nista na nos:

"Ali ti zasigurno ni ovo nećeš niti razumeti niti shvatiti. Ne zbog toga što živiš tu gde živiš i kako živiš, jer je to samo posledica toga što mnogo štošta ne razumeš i ne shvataš."
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:18 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Ako misle ono što govore onda treba da idu na Kosovo i Metohiju.


Ovo ti je mnogo glupo.

Što bi ti imao pravo da pišeš šta treba da se radi na Kosovu kad nisi tamo, a Kovačević to isto pravo nema?
Ako se pravo iznošenja mišljenja stiče tek odlaskom na kosovo onda ga ni ti nemaš jer nisi na Kosovu.
Ili se samo određena mišljenja mogu iznositi sa distance?

Bonner Bonner 22:26 02.05.2013

Re: O Srbijo...

hoochie coochie man

...

Što bi ti imao pravo da pišeš šta treba da se radi na Kosovu kad nisi tamo, a Kovačević to isto pravo nema?
Ako se pravo iznošenja mišljenja stiče tek odlaskom na kosovo onda ga ni ti nemaš jer nisi na Kosovu.
Ili se samo određena mišljenja mogu iznositi sa distance?A u čemu i od čega se sastoji suština problema Kosova i Metohije? Valjda u tome što na Kosovu i Metohiji živi više Albanaca negoli Srba.

U čemu se onda sastoji najjednostavnije rešenje problema Kosova i Metohije? U tome da na njemu bude više Srba nego Albanaca.

Zašto ljudi koji Kosovo i Metohiju vole kao majku i oca i žele da Kosovo i Metohija bude većinski srpsko ne idu da žive na Kosovu i Metohiji? Zašto?

Temu smrti smo već savladali, to ovaj put preskoči.


pjescanestaze pjescanestaze 22:30 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Sine, ti si veci nacos no sto sam zamisljao, ali nista cudno za gastose.
Odakle tebi ideja da bilo ko ovde smatra da KiM treba da bude vecinski srpsko?
Ja to ne vidjeh ni u inicijalnom tekstu.
Mislim da ipak neso nisi razumio i da te zeza poremecaj "krvi i tla" u glavi.
Radi se o delu jedne zemlje bez obzira ko na njoj ziveo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:38 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Zašto ljudi koji Kosovo i Metohiju vole kao majku i oca i žele da Kosovo i Metohija bude većinski srpsko ne idu da žive na Kosovu i Metohiji? Zašto?


Ne znam ja da li Kovačević želi da Kosovo bude većinski naseljeno Srbima, on o tome ne govori, govori o tome da Kosovo pripada Srbiji, a ne o željenom etničkom sastavu.
To su dve sasvim različite stvari.
A da iznose svoj politički stav, pa makar izrečen i u skupštini, makar formulisan na ovakav, neko ga zove patetičan, način, je dozvoljeno svima, kako tebi iz Bona tako i njemu iz Beograda.

Stav se može osporavati, ali kada neko kao ti, a nisi jedini, posegne za "idi na Kosovo ako tako misliš", sva je prilika da se nema snage, znanja, moći, argumenata, da se sam stav ospori, nego se kreće u osporavanje prava onome ko stav iznosi da ga iznosi.
Bonner Bonner 22:44 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze
Sine, ti si veci nacos no sto sam zamisljao, ali nista cudno za gastose.
...


Da, gastosi su nacoši a nacoši su gastosi. Baš si ti načitan dečko.

pjescanestaze

...
Radi se o delu jedne zemlje bez obzira ko na njoj ziveo.


Aha. Misliš medjunarodno pravo i taj rad. Aha. I UN, OEBS i SE. Da, čitao sam i tu bajku, mnogo je lepa i nadasve poučna, ali već u prvom osnovne shvatiš da su bajke samo bajke i da je život nešto sasvim drugo.

I nemoj, molim te, sad da mi tražiš da ti objašnjavam šta je život. Raspitaj se kod Albanaca na Kosovu i Metohiji. Oni žive. Na Kosovu. I Metohiji. Odoh da spavam. Laku noć!

pjescanestaze pjescanestaze 22:53 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Ma bre, vidim ja da ti zivot prodje u snu. Ti bi sve nesto nama da objasnis, a na kraju ispadne da si ti ono za sta nas optuzujes.

Reci bre prika, nece se niko naljutiti, "ljut sam sto nismo tamo vecina, sto im nismo nanu naninu siptarsku (kad kazes albanac,znam da mislis ovo drugo), i sada glumim uvredjenu mladu i kivan sam na svoj narod", ali, nemoj kukavicki da podmeces nama da isto tako razmisljamo.

U Bonn iz Bonna, dzaba....

Laku noc i tebi, i od sada ne glumataj prosvecenost no budi ono sto jesi...siledzija...da te citiram opet:

"Aha. Misliš medjunarodno pravo i taj rad. Aha. I UN, OEBS i SE. Da, čitao sam i tu bajku, mnogo je lepa i nadasve poučna, ali već u prvom osnovne shvatiš da su bajke samo bajke i da je život nešto sasvim drugo."

Bonner Bonner 22:56 02.05.2013

Re: O Srbijo...

hoochie coochie man


..., govori o tome da Kosovo pripada Srbiji, a ne o željenom etničkom sastavu.
To su dve sasvim različite stvari.
...


Neće da bidne da su to dve različite stvari. Taj etnički sastav je proglasio nezavisnost 2008. i tu i takvu nezavisnost živi sad već 14.-a godina. I bilo neko mišljenje nekog suda da to proglašenje nezavisnosti nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, tako beše?!

Ali možda bi i Srbi proglasili nezavisnost da su većinski narod na Kosovu i Metohiji, ko zna, čudni su putevi Gospodnji. Samo je takav scenario u stvarnosti malo relevantan.

hoochie coochie man


...Stav se može osporavati, ali kada neko kao ti, a nisi jedini, posegne za "idi na Kosovo ako tako misliš", sva je prilika da se nema snage, znanja, moći, argumenata, da se sam stav ospori, nego se kreće u osporavanje prava onome ko stav iznosi da ga iznosi.
...


Pravo na mišljenje i iskazivanje mišljenja ja nikome i nikada ne osporavam.

Ja pitam zašto ne rade na rešavanju problema umesto što predlažu da se problem zamrzne a rešenje odloži. Za neke, najbolje bi bilo da se vreme zaustavi ili bar točak vremena vrati, samo što to ne biva.

Rešenja su rešenja, kakva god da jesu i ne postoje konačna rešenja. Samo je smrt izvesna.

Over and out.

pjescanestaze pjescanestaze 22:59 02.05.2013

Re: O Srbijo...

"Rešenja su rešenja, kakva god da jesu i ne postoje konačna rešenja"

Ajde se ti konacno overisi i autisi, pogubio si se totalno.
Bonner Bonner 23:06 02.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze


... no budi ono sto jesi...siledzija...Misliš Angela Merkel? Da, strašno je nasilna, čuo sam čim izadje na ulicu nekoga prebije, naravno ako je Srbin u pitanju dobije duplu porciju batina. Znaš ono zbog prvog i drugog rata, da nije bilo Srba ceo svet bi bio na kolenima. Odbranišmo ih sve, i Britance, i Francuze i Poljake a nadasve Amere. A sad nam ovako vraćaju. Hmmm

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:06 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Neće da bidne da su to dve različite stvari.


Oće da bidne, oće.

A da objašnjavam zašto oće da bidne mi malo glupo, plašim se ba bi te to povredilo, jer bih morao da ti objašnjavam baš nejelementarnije stvari.
Kako bi se osećao kada bi ti neko objašnjavao koliko su dva i dva?
E to je na tom nivou.

Ja pitam zašto ne rade na rešavanju problema umesto što predlažu da se problem zamrzne a rešenje odloži.

Sasvim legitiman predlog.
I nije ni prvi ni poslednji koji tako nešto predlažu i to ne samo za Kosovo.
Nekada je to i najmudruje uraditi.
Over and out.


Opet?
pjescanestaze pjescanestaze 23:13 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Bonner
pjescanestaze


... no budi ono sto jesi...siledzija...Misliš Angela Merkel? Da, strašno je nasilna, čuo sam čim izadje na ulicu nekoga prebije, naravno ako je Srbin u pitanju dobije duplu porciju batina. Znaš ono zbog prvog i drugog rata, da nije bilo Srba ceo svet bi bio na kolenima. Odbranišmo ih sve, i Britance, i Francuze i Poljake a nadasve Amere. A sad nam ovako vraćaju. HmmmTebe sine definitivno mori kompleks umisljene velicine...cuj da nije bilo nas oni se ne bi odbranili...ti si definitivno u devedesetim...

aj` sada od mene, jer kako vidim kod tebe to "over aut" nista ne znaci, laku noc i jedan savet:
niti smo spasili svet, niti smo najgori, samo smo jedan narod koji pokusava da se nadje u prostoru i vremenu, ne odmazi nam svojim sovinistickim stavovima i teorijama krvi i tla.

Laku noc.
alselone alselone 23:23 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Oteko mi mozak, jebote!
A kako li je tek njemu koji sa tim živi 24/7?!.


alselone alselone 23:26 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Sad smo već spali na "nešto" i "tamo". Ja govorim o Kosovu i Metohiji.

Ne teram ja nikoga nigde, svako ima pravo da bude tamo gde želi, ni ti očigledno nisi razumeo. Ili nećeš da razumeš. Nebitno.


Nismo "spali" nego govorim genericki ili mozda hoces da kazes da to "pravilo" vazi samo za Kosovo i Metohiju.

Ja sam razumeo sta si rekao a ne i sta si zeleo da kazes. Mozda si zeleo da napravis foru pa kao oni koji se zalazu za kosovo neka idu tamo, he, he, he, a zapravio si ispalio fasisticko smece od komentara.
freehand freehand 23:28 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone
Oteko mi mozak, jebote!
A kako li je tek njemu koji sa tim živi 24/7?!.Mr. počasni konzul Nikaragve...
alselone alselone 23:30 02.05.2013

Re: O Srbijo...

Mr. počasni konzul Nikaragve...


Covek bi mogao reci - elita.
freehand freehand 23:35 02.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone
Mr. počasni konzul Nikaragve...


Covek bi mogao reci - elita.deset_slukom deset_slukom 00:23 03.05.2013

Re: O Srbijo...

pjescanestaze
ne odmazi nam svojim sovinistickim stavovima i teorijama krvi i tla.


alselone
a zapravio si ispalio fasisticko smece od komentara.


Ne razumem otkud potreba da se nekome nalepe ovakve kvalifikacije, kad je očigledno da nemaju veze s mozgom? Inače primećujem da desničari, u poslednje vreme, insistiraju na deljenju etiketa, valda je to taktika osvajanja nekog političkog prostora, ili samo prostora na blogu? Ono - budite sada malo vi fašisti, dosta smo to bili mi?

Dakle, Bonner je rekao jednostavnu stvar - na Kosovu je većina Albanaca, koja je odlučila da više ne živi u Srbiji. Da je većina Srba, odluka bi bila suprotna. Kakve teorije krvi i tla, kakvi bakrači?

Što se "teranja" ovih što zdušno "brane" Kosovo, ni tu ne nazirem nikakav fašizam. Na primer, ako su pre sto godina Britanke dolazile na srpska ratišta iz humanitarnih pobuda, ako su komunisti išli da se bore protiv Franka, valda je Kosovo zaslužilo da patrioti pohrle i pomognu tamo koliko mogu? Pogotovo sada kada je, čini se, konačno, većina ovdašnjeg naroda počela da shvata (uz malu pomoć svojih preobraćenih političkih vođa) kolike su oni štetočine ovde, u Srbiji.
nurudin nurudin 00:41 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Ne razumem otkud potreba da se nekome nalepe ovakve kvalifikacije, kad je očigledno da nemaju veze s mozgom?


Па, није поента да се разумеју, а још мање да имају везе са мозгом, поента је да се налепе.
alselone alselone 02:33 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Ne razumem otkud potreba da se nekome nalepe ovakve kvalifikacije, kad je očigledno da nemaju veze s mozgom?


Ja nisam rekao kakav je Boner nego kakav je njegov komentar. Mani me fora o etiketama.
Fasizam je sto bi da raseljava, da salje. Ring a bell ako kazem - Madjari, posto toliko volite Madjarsku odselite se tamo?
deset_slukom deset_slukom 03:03 03.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone

Fasizam je sto bi da raseljava, da salje. Ring a bell ako kazem - Madjari, posto toliko volite Madjarsku odselite se tamo?


Ne da ti je ovo nategnuto, nego nema veze.

Raseljavanje po osnovu političkog stava (pogotovo "patriotskog" ) može da postoji samo na blogu, u svrhu ispraznog prepucavanja. To "slanje" na Kosovo je obično iskušavanje "patriotizma". Provokacija i to opravdana.

Za razliku od navedenog primera sa Mađarima, koji, možda, nije bio daleko od realizacije kada im je (možda i tvoj) rezervni vođa nudio sendviče za put.
alselone alselone 03:58 03.05.2013

Re: O Srbijo...

deset_slukom

Ne da ti je ovo nategnuto, nego nema veze.

Raseljavanje po osnovu političkog stava (pogotovo "patriotskog" ) može da postoji samo na blogu, u svrhu ispraznog prepucavanja. To "slanje" na Kosovo je obično iskušavanje "patriotizma". Provokacija i to opravdana.

Za razliku od navedenog primera sa Mađarima, koji, možda, nije bio daleko od realizacije kada im je (možda i tvoj) rezervni vođa nudio sendviče za put.


Raseljavanje na osnovu patriotskog stava je raseljavanje kao i svako drugo. U svakom slucaju nije provokacija, jos manje opravdana. Moze samo da bude proseravanje.

deset_slukom deset_slukom 05:00 03.05.2013

Re: O Srbijo...

alselone

Raseljavanje na osnovu patriotskog stava je raseljavanje kao i svako drugo. U svakom slucaju nije provokacija, jos manje opravdana. Moze samo da bude proseravanje.


Daću ti jedan savet koji te može spasti neugodnih situacija u životu.

Ako majka vikne na svoje dete "ubiću te!", nemoj odmah da pucaš u nju, niti da zoveš policiju. Ona to ne misli zaista tako.

Ako, pak, to isto kaže nabildovani, tetovirani ćelavac, onda razmisli šta ćeš.

Raseljavanje na osnovu patriotskog stava ne postoji, niti će ga biti, osim kao tvoj "argument". A provokacija jeste, i to opravdana, jer je dotični (u društvu sa kompanjonima) svojim "patriotskim" stavovima već raselio dovoljno ljudi i bilo bi vreme da o'ladi.

alselone alselone 05:20 03.05.2013

Re: O Srbijo...

deset_slukom

Daću ti jedan savet koji te može spasti neugodnih situacija u životu.

Ako majka vikne na svoje dete "ubiću te!", nemoj odmah da pucaš u nju, niti da zoveš policiju. Ona to ne misli zaista tako.

Ako, pak, to isto kaže nabildovani, tetovirani ćelavac, onda razmisli šta ćeš.

Raseljavanje na osnovu patriotskog stava ne postoji, niti će ga biti, osim kao tvoj "argument". A provokacija jeste, i to opravdana, jer je dotični (u društvu sa kompanjonima) svojim "patriotskim" stavovima već raselio dovoljno ljudi i bilo bi vreme da o'ladi.
Hesuse. Aj procitaj jos jednom sta si napisao.

Hoces da kazes da je Boner mama a da je Kovacevic, osvedoceni raseljitelj (!), nabildovani tetovirani celavac (i sta uopste ima lose i sumnjivo u bivanju nabildovani tetovirani celavac)?

A da oladis kapislu? Zapleo si se ko pile u kucine, samaras glupostima unaokolo...


blogovatelj blogovatelj 07:13 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Što se "teranja" ovih što zdušno "brane" Kosovo, ni tu ne nazirem nikakav fašizam.


Ma kakva pomisao da nekome treba da se sugeriše gde i kako da živi jeste fašizam. I to najgore vrste, tzv malgroađanski.
U startu deluje benigno, ali je uvek i obavezno takva vrsta fašizma inicijator i pokretačka snaga najgorih i normalnom ljudskom umu nezamislivih zločina.
s.dj s.dj 07:15 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Bonner
freehand


A odakle ti govoriš, ako nije tajna?
I kad se i gde to tako nekad išlo, kako govoriš?Ja govorim iz saveznog grada Bonna i to kao što većina na blogu zna nije nikakva tajna. I jako dobro znam zašto sam tu gde jesam a ne negde drugde. Jednako tako nemam nameru da to objašnjavam nikome a posebno ne tebi.

To što ti ne znaš ni gde si, ni zašto, je tvoja stvar i ne traži od mene da ti bilo šta objašnjavam. Neki jednostavno nikad ne saznaju i ne shvate.
Otkud samo toliko nostalgije u ovom trenutku? Zar ne postoje EU ili Anti EU blogovi u Njemačkoj?
freehand freehand 08:19 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Ne razumem otkud potreba da se nekome nalepe ovakve kvalifikacije, kad je očigledno da nemaju veze s mozgom? Inače primećujem da desničari, u poslednje vreme, insistiraju na deljenju etiketa, valda je to taktika osvajanja nekog političkog prostora, ili samo prostora na blogu? Ono - budite sada malo vi fašisti, dosta smo to bili mi?

Možda da malo razmisliš o tome ko ne priznaje i podsmeva se međunarodnim organizacijama poput UN ili OEBS; međunarodno pravo; promoviše i pravda "principe" poput "jači tlači" i "sila Boga ne moli". Ko promoviše kolektivnu krivicu, ko pravda silu i bezakonje u unutrašnjim i međunarodnim odnosima. Ko je za selektivno poštovanje ljudskih prava i povremenu i mestimičnu demokratiju. Ko se smeje bilo kakvom idealu a kao glavni ističe princip koristi?
To levičari, to demokrate, to slobodari, to liberalno i napredno?
Idi begaj!

Usput prečešljaj malo sopstvene stavove pa ti onda i sve ostalo bude, možda, jasnije.
Colin_bgd Colin_bgd 11:14 03.05.2013

Re: O Srbijo...

hoochie coochie man

...govori o tome da Kosovo pripada Srbiji, a ne o željenom etničkom sastavu.
To su dve sasvim različite stvari.


Khm, khm...

Tacno je ovo, ali samo delimicno. Naime, one krenu, zapocnu kao dve razlicite stvari, a kako zavrse to zavisi od mnogo toga: i od direktnih ucesnika, i od sudaca (glavnih i linijskih), vremenskih (ne)prilika, raspolozenja gledalaca, i generalne indisponiranosti i inspirisanosti svih gore pomenutih (i ostalih) ucesnika, i jos ponecega pride...

Istorija na ovo pitanje (kao ni na kokos-jaje pitanje) nije jos uvek dala definitivni odgovor... Nekad listovi caja (ili zrna pasulja) padnu ovako, a nekad onako... Moja slobodna procena je da je do sada raspodela postignutih rezultata (pobeda kokosi naspram pobeda jaja) bila otrpilike 50-50...
deset_slukom deset_slukom 16:59 03.05.2013

Re: O Srbijo...

blogovatelj

Ma kakva pomisao da nekome treba da se sugeriše gde i kako da živi jeste fašizam.


Hajde? Baš sam pre neki dan prič'o s drugarom, kako bih voleo da ostatak života provedem u nekom norveškom fjordu, negde malo severnije, gde su, onako, mahovine i oni ludački predeli, a njemu se to svidelo. Bojim se da sam bio suviše sugestivan, pa se pitam - bože, da li sam ja fašista?

freehand
Usput prečešljaj malo sopstvene stavove pa ti onda i sve ostalo bude, možda, jasnije.


Nema tu puno stavova. Uglavnom su zapažanja. Žao mi je.
freehand freehand 18:59 03.05.2013

Re: O Srbijo...

deset_slukom
blogovatelj

Ma kakva pomisao da nekome treba da se sugeriše gde i kako da živi jeste fašizam.


Hajde? Baš sam pre neki dan prič'o s drugarom, kako bih voleo da ostatak života provedem u nekom norveškom fjordu, negde malo severnije, gde su, onako, mahovine i oni ludački predeli, a njemu se to svidelo. Bojim se da sam bio suviše sugestivan, pa se pitam - bože, da li sam ja fašista?

freehand
Usput prečešljaj malo sopstvene stavove pa ti onda i sve ostalo bude, možda, jasnije.


Nema tu puno stavova. Uglavnom su zapažanja. Žao mi je.

Sa razlogom.
Ali bi sjajno bilo da si zaista toga svestan.

freehand freehand 19:37 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Istorija na ovo pitanje (kao ni na kokos-jaje pitanje) nije jos uvek dala definitivni odgovor... Nekad listovi caja (ili zrna pasulja) padnu ovako, a nekad onako... Moja slobodna procena je da je do sada raspodela postignutih rezultata (pobeda kokosi naspram pobeda jaja) bila otrpilike 50-50...

O ćemu ti čoveče, dfak, pričaš?! O čemu je ikad istorija dala konačni odgovor, kakve kokoške, kakva jaja, kakvi procenti?!
Colin_bgd Colin_bgd 21:14 03.05.2013

Re: O Srbijo...

freehand
Istorija na ovo pitanje (kao ni na kokos-jaje pitanje) nije jos uvek dala definitivni odgovor... Nekad listovi caja (ili zrna pasulja) padnu ovako, a nekad onako... Moja slobodna procena je da je do sada raspodela postignutih rezultata (pobeda kokosi naspram pobeda jaja) bila otrpilike 50-50...

O ćemu ti čoveče, dfak, pričaš?! O čemu je ikad istorija dala konačni odgovor, kakve kokoške, kakva jaja, kakvi procenti?!

E, Kristifore, Kristifore... dobro jutro...
freehand freehand 23:02 03.05.2013

Re: O Srbijo...

Colin_bgd
freehand
Istorija na ovo pitanje (kao ni na kokos-jaje pitanje) nije jos uvek dala definitivni odgovor... Nekad listovi caja (ili zrna pasulja) padnu ovako, a nekad onako... Moja slobodna procena je da je do sada raspodela postignutih rezultata (pobeda kokosi naspram pobeda jaja) bila otrpilike 50-50...

O ćemu ti čoveče, dfak, pričaš?! O čemu je ikad istorija dala konačni odgovor, kakve kokoške, kakva jaja, kakvi procenti?!

E, Kristifore, Kristifore... dobro jutro...

Zdra'o oposume.
Š'a ima?
jkt2010 jkt2010 01:27 04.05.2013

Re: O Srbijo...

Kolin: Istorija na (...) kokos-jaje pitanje) nije jos uvek dala definitivni odgovor...

Jaje je starije.
Bilo je jaja i kad nije bilo kokosaka.
hajkula1 hajkula1 01:20 06.05.2013

Re: O Srbijo...

Bonner
Spiridon

O Srbijo...
... među dramaturzima.

Jel' ovo poslednji govor pre povlačenja iz Skupštine?

Za utehu može i poslednji intervju, pa u tišinu, npr. kosovsko-metohijsku, zašto ne? Što se neki od naših istaknutih mislilaca ne presele na Kosovo i Metohiju? Nije nemoguće. Zašto to ne urade?U tišnu, je li? Posle se čudimo gde su ljudi, dok gledamo tajkune i druge štetočine.
Mislite da nema mislilaca u tišini kosovsko-metohijskoj?

Ima ih i oko nas. Samo su u tišini.
nurudin nurudin 23:56 01.05.2013

...

Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај. Када су ми људи говорили о заљубљености Ковачевића у сопствено слово, нисам веровао, сад сам убеђен да су били у праву.

Испразност демагогије, таква испразност -- готово перверзно упакована у прозаичне метафоре и националне патосе -- занео се човек, све што није могло да стане у серију (која је, како би набрала што више пара, имала не хиљаде непотребних реченица) и представе (које су иначе одличне) решио човек да пусти у етар, али овог пута за џаба, да части народ својим речима, а да то не наплати масно како уме.

Народе, Ковачевић гратис!
freehand freehand 00:06 02.05.2013

Re: ...

Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај.


Испразност демагогије, таква испразност -- готово перверзно упакована у прозаичне метафоре и националне патосе -- занео се човек,

Čekaj, jel ti to opet o Vučiću ili te ja nisam dobro razumeo?
nurudin nurudin 00:13 02.05.2013

Re: ...

freehand
Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај.


Испразност демагогије, таква испразност -- готово перверзно упакована у прозаичне метафоре и националне патосе -- занео се човек,

Čekaj, jel ti to opet o Vučiću ili te ja nisam dobro razumeo?Не, не о Вучићу, о Тадићу, нисте добро разумели.
freehand freehand 00:23 02.05.2013

Re: ...

nurudin
freehand
Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај.


Испразност демагогије, таква испразност -- готово перверзно упакована у прозаичне метафоре и националне патосе -- занео се човек,

Čekaj, jel ti to opet o Vučiću ili te ja nisam dobro razumeo?Не, не о Вучићу, о Тадићу, нисте добро разумели.

Kakve veze ima Tadić sa ovim?
Ili ti to sad meni kao spuštaš jeftinim vašarskim fazonom upakovanim u Vi rečenicu?
Ja ti kažem da je tvoja nova politička ljubav slika i prilka toga što si ovim kitnjastim jezikom načitanih gimnazijalki upravo opisao. Uključujući i patos. Patos naročito.
nurudin nurudin 02:07 02.05.2013

Re: ...

freehand
nurudin
freehand
Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај.


Испразност демагогије, таква испразност -- готово перверзно упакована у прозаичне метафоре и националне патосе -- занео се човек,

Čekaj, jel ti to opet o Vučiću ili te ja nisam dobro razumeo?Не, не о Вучићу, о Тадићу, нисте добро разумели.

Kakve veze ima Tadić sa ovim?
Ili ti to sad meni kao spuštaš jeftinim vašarskim fazonom upakovanim u Vi rečenicu?
Ja ti kažem da je tvoja nova politička ljubav slika i prilka toga što si ovim kitnjastim jezikom načitanih gimnazijalki upravo opisao. Uključujući i patos. Patos naročito.Не знам да ли Вам је некад пало на памет да се исконтролишете пристојности ради.
Не морате своју сујету да храните свим могућим средствима.
Овакаве коментаре не би написали ни најненачитанији гимназијалци, а камоли начитани. Нађите меру и заобиђете гимназијалце.

Ви знате која је моја "политичка љубав"? Ово је већ патетично, у налету егоцентризма спочитавате ми некакве небулозе, али добро, видим да Вам вашарски и популистички манири нису страни.

Свако добро!
savamala savamala 06:56 02.05.2013

Re: ...

Најсавршенији пример демагогије, са не много оргиналних метафора, што ме изненађује за Ковачевића. Самољубац -- највише воли сопствене речи, ужива док себе слуша, што више речи, то пријатнији осећај.


Штета. Синиша Ковачевић је пропустио шансу да га Нурудин спрема и одведе на такмичење - Зорану у част.


Када су ми људи говорили о заљубљености Ковачевића у сопствено слово, нисам веровао, сад сам убеђен да су били у праву.


Ова реченица је готово спектакуларна.
freehand freehand 08:15 02.05.2013

Re: ...

Ово је већ патетичноČoveče, pa Vi si personifikacija patetike, aman!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:31 02.05.2013

Re: ...

Не, не о Вучићу, о Тадићу, нисте добро разумели

Ama ne, vi niste razumeli, on govori o Pepeljugi i cipelici ... a njegov princ nije obavešten pa će ona ostati bosonoga ...
satinelle satinelle 00:03 02.05.2013

Zvezdano briselsko nebo u parlamentu

Sjajno sto ste ovo objavili. Nikad bolja serija na RTS-u.
nurudin nurudin 00:03 02.05.2013

Е, да...

... заборавих

Filip2412 Filip2412 00:04 02.05.2013

...

Sto li razglaba u Beogradu, sto ne uzme pusku pa ode na Kosovo da tera ove sto ne priznaju da su u Srbiji?
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:36 02.05.2013

Re: ...

sto ne uzme pusku pa ide na Kosovo da tera ove sto ne priznaju da su u Srbiji?


Zasto tolika frka. Mozda ce covek i promeniti stav. Za pocetak, da prilegne malo na parce stiropora, zatim da se malo penje uz pokretne stepenice koje se krecu na dole, pa...pa pocece sve da vidi u drugom svetlu.
mariopan mariopan 00:35 02.05.2013

...

Kome je to čista savest što se tiče Kosova?
looping looping 05:51 02.05.2013

1

Covek je u pravu. U redu, neka se donese rezolucija ali spominjanje priblizavanju EU u njoj je glupavo. EU i Kosovo uvek treba da budu dve zasebne teme. Bar za Srbiju.

1. Razlozi za i protiv rezolucije:......
2. Razlozi za i protiv EU:......

...izvolite ljudi i politicari lobirajte.

.. i tako to.

Edit:
Sve ostalo S.K. naravno nije u pravu. Ponele ga patriotske misli.
kakapo kakapo 08:32 02.05.2013

praprostor oduvek i zauvek


"инсистирајући на чињеници да је Косово и Методија заувек, одувек и вечито српско, као и прапростор настанка српске државе, вере, цркве, језика, идентитета; да је као такво родно место српске нације и сваког Србина појединачно"
Spooky!
Uzgred, nemam običaj da ukazujem na slovne greške, ali se Metohija vrlo zanimljivo pretvorila u Metodiju. Da li je u pitanju podsvesna omaška koja upućuje na Kovačevićev istorijski metod, ili više ima veze sa Ćirilom i Metodijem?

oskar-z-wild oskar-z-wild 09:05 02.05.2013

Теоретичари чекања и коцкања

Дакле, оно што нуди Коштуница је ЧЕКАЊЕ.
ЧЕКАЈ да видимо шта ће да се деси па онда да делујемо.

Истовремено, Коштуница сматра да ће се "мултинационална" творевина ЕУ распасти, што значи да он не чека било шта већ ту одређену ситуацију да би нешто подузео. То је чекање засновано на предикцији. Ово је у суштини политика коцкања и играња на једну карту.

Чекаћемо као Јевреји, чезнути за божурима и чекати да се реалност промени...


Вау! Никад нисам прочитао глупљу политичку изјаву и глупљи политички програм!

За ове људе из ДСС-а не постоји еволуција, за њих рат ће увек бити легитимно средство и то је прећутна суштина њихове поруке.

Паметније је живети данас и деловати у постојећим оквирима (тј. у реалности), а кад се и ако се ситуација промени онда преиспитати ставове и мењати шта треба.
freehand freehand 09:19 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Вау! Никад нисам прочитао глупљу политичку изјаву и глупљи политички програм!

A "Dogodine na Kosovu"?
За ове људе из ДСС-а не постоји еволуција, за њих рат ће увек бити легитимно средство и то је прећутна суштина њихове поруке.

Opet, koliko sam ja razumeo - u postojećoj konstelaciji silom ne preti DSS, nego silu kao argument koriste neki drugi, kao pretnju i kao opravdanje.
jkt2010 jkt2010 09:24 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

oskar-z-wild
Дакле, оно што нуди Коштуница је ...

Истовремено, Коштуница сматра ...

За ове људе из ДСС-а ...


Jedan od nas dvojice ne ume da cita. Na vrh strane pise Синиша Ковачевић.
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:25 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Па добро има и глупљих изјава, мало претерујем али то је стилска фигура.


Мислим да је ипак у позадини политике чекања навијање за рат у стилу САЧЕКАЋЕМО МИ ТЕБЕ!
freehand freehand 09:30 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Па добро има и глупљих изјава, мало претерујем али то је стилска фигура.

Pa jeste, nego je sitna razlika što je jedno izjava člana minorne stranke, a drugo Predsednika države. A ti si se dohvatio ove bitnije, naravno, kao najgluplje.

Мислим да је ипак у позадини политике чекања навијање за рат у стилу САЧЕКАЋЕМО МИ ТЕБЕ!

Opet, mislim da postoji sitna razlika između toga što pretpostavljaš i onoga gde predsednik, potpredsednik Vlade Srbije i razni visoki predstavnici međunarodne zajednice pominju silu, proterivanje i pogrom kao izvesne ako ne.
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:30 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Jedan od nas dvojice ne ume da cita. Na vrh strane pise Синиша Ковачевић.


Чију политику води Синиша? Ваљда му је Воја наложио да нешто напише за ту прилику у скупштини у стилу: "Шта чекаш Синиша, напиши нешто! Време се приближава!"
oskar-z-wild oskar-z-wild 09:40 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Opet, mislim da postoji sitna razlika između toga što pretpostavljaš i onoga gde predsednik, potpredsednik Vlade Srbije i razni visoki predstavnici međunarodne zajednice pominju silu, proterivanje i pogrom kao izvesne ako ne.


Мењаш тему Фрихенд, немој да мислиш да не примећујем. Али да ти одговорим и на то:

У политици као и у животу у начелу, паметније је узети у обзир или предвидети могуће ситуације. Рецимо да се распадну ЕУ и САД, и да Албанци искористе хаос и да својом војском протерају остатак неалбанског становништва и приморају нас да делујемо на неки начин. Мислим да су на то упозоравали српски представници. Међутим нисам приметио да је неки високи представник м.з. поменуо "силу, протеривање и прогром". Имаш ли неки линк?


Али оно што ДСС и НСПМ ради није логично. Они предвиђају распад ЕУ и чекају га да би онда деловали. Међутим није извесно да ће се распад десити у скорашње време. Али и ако се деси, нека друга сила може наставити исту политику заштићивања албанских држава. И онда сво то вековно чекање не доносе резултате.
freehand freehand 12:24 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Мењаш тему Фрихенд, немој да мислиш да не примећујем. Али да ти одговорим и на то:

To je zato što si ti vešt i oprezan.
Mada ne znam kako misliš da menjam temu? Time što kažem da je Siniša Kovačević sitna riba pljuckavica u odnosu na ove što zakazuju "dogodine na Kosovu"?

Nego - ovde si mu ga dao po ekspresiji:

Рецимо да се распадну ЕУ и САД, и да Албанци искористе хаос и да својом војском протерају остатак неалбанског становништва и приморају нас да делујемо на неки начин. Мислим да су на то упозоравали српски представници.

Pa onda:
Али оно што ДСС и НСПМ ради није логично. Они предвиђају распад ЕУ и чекају га да би онда деловали. Међутим није извесно да ће се распад десити у скорашње време.

Čime li si ti zaslužio ekskluzivu na pretpostalvjanje?

A ovo -
Међутим нисам приметио да је неки високи представник м.з. поменуо "силу, протеривање и прогром". Имаш ли неки линк?

nije bilo potrebe da čuješ, jer su ti najviši funkcioneri ove države nebrojenbo puta (i poslanicima u Parlamentu) ponovili kao realan i izvestan scenario koji im je stavljen na znanje i ravnanje.
A izgleda da si od nas dvojice ti taj koji im veruje.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:42 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Čime li si ti zaslužio ekskluzivu na pretpostalvjanje?


Чини ми се да је твоје питање уљудна варијанта захтева оног хулигана који је тражио да Чеда и компанија изађу из ресторана у којем он заседава.
freehand freehand 13:09 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

oskar-z-wild
Čime li si ti zaslužio ekskluzivu na pretpostalvjanje?


Чини ми се да је твоје питање уљудна варијанта захтева оног хулигана који је тражио да Чеда и компанија изађу из ресторана у којем он заседава.
Ne želiš da pročitaš moj odgovor na ovu tvoju asocijaciju.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:27 02.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

ДСС-у не остаје ништа друго него да практикује политику ЧЕКАЊА, али која је вероватноћа да ће се ствари у свету одвијати онако како они желе? 50-50?
s.dj s.dj 07:25 03.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

За ове људе из ДСС-а не постоји еволуција, за њих рат ће увек бити легитимно средство и то је прећутна суштина њихове поруке.


Rat je oduvek bio "legitimno" sredstvo, tako je i sada.

Паметније је живети данас и деловати у постојећим оквирима (тј. у реалности), а кад се и ако се ситуација промени онда преиспитати ставове и мењати шта треба.


Evolutivni put amebe.
s.dj s.dj 07:29 03.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Вау! Никад нисам прочитао глупљу политичку изјаву и глупљи политички програм!


Jevreji su glupi?
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:03 03.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

s.dj:
Rat je oduvek bio "legitimno" sredstvo, tako je i sada.


Ne može se prihvatiti rat, kao što smo prihvatili 1999. rat za Kosovo, a da se odbija rezultat tog rata: izgubljen suverenitet nad otprilike 15% teritorije. Znači rezultat tog rata je taj gubitak i još puno drugih kaznenih mera koje su preduzete protiv nas. Drugim rečima, budi čovek, ako hoćeš da izlaziš na dvojoboj postoje pravila kojih se moraš pridržavati. Ako nećeš da prihvatiš poraz već tražiš da se dvoboj ponovi onda jednostavno nisi čovek i za tebe ne važe zakoni čovečanstva.

Dakle rat za Kosovo se odigrao 1999., ponovni rat ne bi bio ni čovečan ni "legitiman" ALI, što je važno, takođe ne bi dobar za nas ako bi smo pobedili i povratili svoju teritoriju i svih 1.7 milion Albanaca. Morali bi smo da porobimo toliki narod i da ih primoramo da učestvuju u našem demokratskom ustrojstvu. Što znači da bi morali da im damo pravo glasa i mesta u skupštini, i to sve onako kako mi zamislimo a ne oni. Drugo dobili bi smo neprijateljsku manjinu koja bi sabotirala svaku zajedničku državu i koja bi zbog svog tradicionalno viskog nataliteta ubrzo prestigla druge narode u Srbiji. To bi bila prava pirova pobeda.

Jedini put je put pregovoranja i delenja vlasti (power-sharing). Mi u suštini delimo vlast u Srbiji sa Albancima. Samo što oni imaju manju moć nad nama nego mi nad njima, a "internacionalna zajednica" im pomože da bi imali nešto više moći sa ciljem da se konflikt razreši što povoljnije za obe strane.

New York Times je dobro nazvao nedavni dogovor: "power-sharing" dogovor.
Serbia and Kosovo Reach Deal on Power-Sharing - NYTimes.com

Da bi Srbija ostvarila maksimalan suverenitet nad svojom teritorijom van Kosova, treba da dozvoli Kosovu da postane država. Onda bi stvari bile jasno razgraničene kao sa ostalim susedima.

Međutim Srbi biraju da umanje svoj suverenitet iz svojih poznatih razloga. Samo je stvar računice koliko treba umanjiti suverenitet ili povećati. To je sve veoma relativno i zavisi od svetske situacije. Ulaskom u EU smanjujemo svoj suverenitet ali dobijamo bolje sudove i zakone (recimo) itd. Znači da možemo da se igramo politike moći i da balansiramo prema potrebama i situaciji.


Kovačević: Чекаћемо као Јевреји, чезнути за божурима и чекати да се реалност промени...

oskar-z-wild: Никад нисам прочитао глупљу политичку изјаву и глупљи политички програм!


s.dj: Jevreji su glupi?


Koliko shvatam ti odobravaš ovu čežnju za kosovskim božurima mada su i šumadijski božuri predivni, ali vama nije dovoljna ta simbolika božura već hoćete baš one božure sa tla natopljenog junačkom krvlju srpskog sveca, srpskih junaka, pomešanog sa krvlju turske vojske sa dodatkom osiromašenog uranijuma. OK. Neka to bude vaš specijalitet.

Da li shvatate koliko se puta realnost promenila za proteklih 600 godina? Jevreji su po vama bili pametni što su čekali da ih Englezi, Francuzi i Amerikanci vrate u pradomovinu. Međutim izraelski slučaj je prilično jedinstven i ništa ne garantuje da će srpsko čekanje doneti sličan rezultat. I ostalom ko je to čekao? Niko nije čekao. Jevreji su živeli i umirali u raznim delovima ovog sveta i ideja da im se dodeli domovina je iskrsla praktično zahvaljujući Hitleru i njegovim sumanutim genocidnim delima. Mislite li da je Bog smislio Hitlera da bi vratio Jevreje u pradomovinu, i da će smisliti još tako nešto u nekoj dalekoj budućnosti da bi se srpski živalj vratio na Kosovo? Možda hoće a možda i neće!

To što vas Koštunica zaluđuje svojom bolesnom politikom je kriminalno kockanje sa životima mladih i starih ljudi koji znaju šta je realnost u Srbiji a šta je realnost u bogatijim i stabilnijim delovima Evrope i sveta.

Šta vredi ako neko misli da mu je savest čista ako mu je um bolestan? Milošević i kompanija su maksimalno ograničili sprski suverenitet. Koštunica i DSS i dalje pokušavaju da što više umanje srpski suverenitet navodno sa čistom savešću.

Nikolić, Dačić i Vučić su uvećali suverenitet i moć Srbije, i radi uvećanja suvereniteta Srbije treba ih podržavati. Treba imati muda i promeniti svoje mišljenje!

s.dj s.dj 21:36 03.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Ne može se prihvatiti rat, kao što smo prihvatili 1999. rat za Kosovo, a da se odbija rezultat tog rata: izgubljen suverenitet nad otprilike 15% teritorije. Znači rezultat tog rata je taj gubitak i još puno drugih kaznenih mera koje su preduzete protiv nas. Drugim rečima, budi čovek, ako hoćeš da izlaziš na dvojoboj postoje pravila kojih se moraš pridržavati. Ako nećeš da prihvatiš poraz već tražiš da se dvoboj ponovi onda jednostavno nisi čovek i za tebe ne važe zakoni čovečanstva.


Rat je realnost. Koliko je država nastalo i nestalo u ratnim vihorima...
Država koja nema argument sile u svojoj politici možda nije ni država.

Koliko shvatam ti odobravaš ovu čežnju za kosovskim božurima mada su i šumadijski božuri predivni, ali vama nije dovoljna ta simbolika božura već hoćete baš one božure sa tla natopljenog junačkom krvlju srpskog sveca, srpskih junaka, pomešanog sa krvlju turske vojske sa dodatkom osiromašenog uranijuma. OK. Neka to bude vaš specijalitet.


Osvrćem se i ne vidim nikog iza sebe
Nemam aspiracije ni prema kome taboru, svoje božure gajim na terasi.
freehand freehand 22:56 03.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

Treba imati muda i promeniti svoje mišljenje!
Sine, ceo komentar ti je urnebes, ali ovde si se detonirao kao indonežanska fabrika petardi!
expolicajac expolicajac 20:42 06.05.2013

Re: Теоретичари чекања и коцкања

s.dj
Ne može se prihvatiti rat, kao što smo prihvatili 1999. rat za Kosovo, a da se odbija rezultat tog rata: izgubljen suverenitet nad otprilike 15% teritorije. Znači rezultat tog rata je taj gubitak i još puno drugih kaznenih mera koje su preduzete protiv nas. Drugim rečima, budi čovek, ako hoćeš da izlaziš na dvojoboj postoje pravila kojih se moraš pridržavati. Ako nećeš da prihvatiš poraz već tražiš da se dvoboj ponovi onda jednostavno nisi čovek i za tebe ne važe zakoni čovečanstva.


Rat je realnost. Koliko je država nastalo i nestalo u ratnim vihorima...
Država koja nema argument sile u svojoj politici možda nije ni država.

Koliko shvatam ti odobravaš ovu čežnju za kosovskim božurima mada su i šumadijski božuri predivni, ali vama nije dovoljna ta simbolika božura već hoćete baš one božure sa tla natopljenog junačkom krvlju srpskog sveca, srpskih junaka, pomešanog sa krvlju turske vojske sa dodatkom osiromašenog uranijuma. OK. Neka to bude vaš specijalitet.


Osvrćem se i ne vidim nikog iza sebe
Nemam aspiracije ni prema kome taboru, svoje božure gajim na terasi.

Srdjazlopogledja se vratio.
kukusigameni kukusigameni 09:13 02.05.2013

nema para za pozorište

Ja sam stigao do zauvek, oduvek, večno i te munje i dalje nemam nameru da čitam.
Nadam se da se završava sa: Amerika i Engleska, biće zemlja proleterska. Jer te zemlje propadaju zauvek, oduvek i večno. A mi stojimo kano klisurine.
Bonner Bonner 10:38 02.05.2013

Čeeeekaj, čeeekaj me

Siniša Kovačević

...
Чекаћемо као Јевреји, чезнути за божурима и чекати да се реалност промени, ...

Чекаћемо да се политичке околности промене,...


A dotle ko živ ko mrtav?!
Čekaćemo, pa će onih preostalih 200 000 Srbalja za 500 godina da se raspline po našem Kosovu i Metohiji i useli se u prazne albanske kuće jer u njima više nema ko da živi, preostalo svega 10 000 Arnauta što na Kosovu što u Albaniji, naravno posle ulaska u EU. Sreća pa Srbija nije. Zarad Kovačevića. I DSS-a.

Krle to sa čekanjem najbolje ume da opeva. U to ime...
stasava stasava 10:48 02.05.2013

pa pa

http://www.youtube.com/watch?v=XhOueaKykHY
" Кад сте болесни, драги пријатељи, не пристајете на реалност. Лечите се."
Pa što se ne lečite?
stasava stasava 12:27 02.05.2013

umberto

http://www.6yka.com/novost/1770/umberto-eco-fasizam-zlo-u-11-tacaka
"Građani se pozivaju samo kada treba da igraju ulogu naroda"
paulinjo paulinjo 12:47 02.05.2013

Govor sadrži kontradiktornosti

U govoru Siniše Kovačevića dosta je kontradiktornosti.

Kontradiktornost 1 - Kovačević zaključuje da su sve multinacionalne i multikonfesionakne unije raspale pa će i EU.
Zašto ne zaključiti da je s tim u skladu nemoguća i zajednička država 6 miliona Srba sa 2 miliona Albanaca (s tendencijom da se i taj odnos promeni u budućnosti zahvaljujući albanskom natalitetu)?
Pa to je tek neodrživo.
Dakle jedan isti argument poteže se samo kad nam odgovara.

Kontradiktornost 2 - U EU nisu svi glasovi ravnopravni. Tako su Nemačka i Francuska superiorne u odnosu na Luksemburg ili Sloveniju. Ok, ali i u savezu sa Rusijom na koji se pozivaju svi naše patrioJote takođe nije ravnopravno. Pa naravno da će se više pitati Rusija nego Srbija, Belorusija, Jermenija, Kirgistan ili Tadžikistan.
Čak je razlika u veličini veća nego u EU.


Ima tu još mnogo toga, al' da ne idemoeba da u sitne rezance. Ono u čemu se slažem je da odnos Srbije i Kosova ne treba da se povezuje sa EU. Ja mislim da je daleko lakše za Srbiju da joj Kosovo bude sused, ušla zemlja u EU ili ne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana