Društvo| Istorija| Kultura| Moj grad| Umetnost

Dom štampe na Trgu Republike ... ko je sledeći?

Đorđe Bobić RSS / 12.06.2013. u 08:39

Nikada se ne treba opustiti u ovom gradu i pomisliti da se odmaklo ka nekoj uznapredovaloj fazi urbane civilizacije. Jer, da bi se na tom putu napredovalo jedan važan uslov je čuvanje kulturnog nasleđa i briga o vrednostima stvorenih u proteklom vremenu, pre nego smo počeli koračanje unapred. Bilo je do skora pravilo da kretanje unapred izvire iz onog što je stvoreno pre polaska, da bude unapređenje i nastavak dela predhodnika. Tako je bilo odvajkada, sve do danas kada je ovladao lukrativni kriterij naručioca a kome su se pridružili i podržali ga arhitekte i po cenu stavljanja etike esnafa na stranu.

Ovog puta je tema Dom štampe na Trgu Republike čiji je autor Arhitekta Ratomir Bogojević, izgrađen 1961 godine po dobijenoj prvoj nagradi na konkursu iz 1957 godine. Ovom zdanju preti nasilje u skaldu sa turbo varijantom civilizacijskog modela koji je ovde, u Beogradu, na putu da prevlada.

Naime, vlasnik prostora na vrhu zdanja zamislio je da proširi postojeći gabarit na IX i X etažu i doda nove metre kvadratne, angažovao je arhitekte koji su nameru uvažili i na vrhu zgrade projektovali stakleni kubus, streotipnu formu sasvim stranu zdanju, menjajući mu pritom izvorni, autentični lik.

Dom štampe je projektovan pre pedeset godina i tada je svojim posebnim arhitektonskim izrazom i estetikom bio ispred vremena. Zdanje koje formira jednu stranu Trga Republike poseduje svoj jasno iskazani identitet a to nije izmenjeno ni posle pola veka. U tekstu povodom izložbe o delu Ratomira Bogojevića rečeno je:  “Majstorskim arhitektonskim tkanjem Rata Bogojević je približio jezik svog Doma štampe jeziku renesansnih palata Italije, njihovoj stamenosti i uverljivosti.”. Neobično jasna i tačna reč o zgradi koja je pomerila vrednosni sud o arhitekturi pre pola veka, a i danas je svedočanstvo upravo o tadanjem razumevanju civilizacijskog napredovanja.  

Ta svojstva su očuvana, nepromenjena i do ovog vremena . Nepodeljeno mišljenje je, nepodeljeno što je u lokalnim uslovima nemoguća misija, da i danas Dom štampe predstavlja značajno delo savremene arhitekture, kome vrednost ne umanjuje proteklo vreme od njegovog nastanka što je odlika koju poseduju samo posebni i izuzetni objekti. Takvih u Beogradu nije mnogo pa je obaveza njihovog čuvanja i zaštite tim veća.

Dom štampe je zdanje konačno završeno još daleke 1961 godine, autentično arhitektonsko i pre svega umetničko delo. Arhitektonska forma i estetika zdanja je neupitna i formirana kao konačni autorov arhitektonski izraz. Delo tog formata i značaja u kulturi gradskog miljea ne treba da bude izmenjeno i bilo kakva intervencija bi ga bitno oštetila i umanjila vrednost koja reprezentuje vrednosti kulturnog modela Beograda. Dom štampe je znak i obeležje mesta, identifikacioni znak preko koga se centar grada prepoznaje i to je još jedan razlog zbog čega su bilo kakve izmene neprihvatljive.

Zbog svega toga zdanje Doma štampe treba da ostane u formi inicijalnog pojavljivanja od pre pola veka, bez promena kako bi svojstva koja ga svrstavaju u jedan od izuzetno uspešnih izgrađenih objekata u centru Beograda bila u potpunosti očuvana. Uostalom zdanje Doma štampe ima status pojedinačnog dobra pod predhodnom zaštitompa i u odnosu na ovu kvalifikaciju koju je učinio Zavod za zaštitu spomenika kulture treba stvorenu vrednost još pažljivije čuvati i zaštiti.

Ipak, ako su naručilac “rekompozicije fasade” i angažovani arhitekti poneti željom za nekim potencijalnim dobitkom viška vrednosti olako zanemarili vrednosti Doma štampe, ne samo kao pojedinačnog zdanja, već i njegovog ušešća u urbanoj matrici i kulturi Beograda očekivalo se da će esnaf arhitektonski reagovati u skladu sa sopstvenom etikom koja bi trebalo da mu bude temeljni princip delanja.

Pre nekoliko dana imao sam uvid u “Idejno rešenje rekompozicije fasade IX i X sprata Doma štampe” u Zavodu za zaštitu spomenika kulture sa mojom suprugom, čerkom Ratomira Bogojevića, koja je naslednica autorskih prava na očevom delu, i među raznim dokumentima videli smo dopis Društva arhitekata Beograda kojim se daje, u ime društva, dakle, svih beogradskih arhitekata, saglasnost na predlog rekompozicije fasade, odnosno dogradnje, promene lika zgrade i njene estetike. Zaista iznenađuje stav Društva arhitekata Beograda. Upustili su se u ocenjivanje projekta koji dogradnjom na vrhu zdanja velikim staklenim volumenom bitno ugrožava izvornu arhitekturu, mada  zbog svega rečenog sam projekat i nije bitan, ma kakav da je, niti treba da bude predmet diskusije. Zanemarena je vrednost autentične arhitekture zdanja Doma štampe čija bi zaštita trebalo da bude prvenstveni zadatak Društva arhitekata Beograda.

Sada je red na Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji treba da iskaže svoj stav prema narečenom predlogu i nadam se da će zaštiti zdanje Doma štampe u skladu sa statusom zdanja koji su sami ustanovili i sprečiti nasilni akt koji mu preti. Inače, ako bude drugačije, bio bi to presedan koji otvara vrata sledećoj sličnoj združenoj akciji naručioca i arhitekata, onda je pitanje gde je tom novonastalom maniru kraj i koja je zgrada predata gradu u nasleđe sledeća.   

Nada ipak umire poslednja. 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 09:00 12.06.2013

UVID

Pre nekoliko dana imao sam uvid u “Idejno rešenje rekompozicije fasade IX i X sprata Doma štampe”

Ne sumnjam, ali bilo bi lepo da taj uvid pružite i nama, pa da i mi reknemo koju.
Može neka skica?
deset_slukom deset_slukom 09:20 12.06.2013

Pre

neki dan su u Novom Sadu 'apsili nadležne zbog sličnih stvari. Doduše, oni se, izgleda, nisu držali zakona, a ovo će, valda, sve biti urađeno "zakonito". Utoliko gore, zar ne?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:09 12.06.2013

Re: Pre

UVID

Uvid u Idejno rešenje rekompozicije fasade IX i X sprata Doma štampe je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i dostupno je svima.

Ipak, ovde projekat nije tema, ma kakav da je, nije uopšte bitan i diskusija o njemu nije svrsishodna. Projekat je samo posledica združenog rada naručioca i arhitekata na promociji novog, turbourbanog i pre svega lukrativnog modela. A posebna priča je Društvo arhitekata Beograda gde su takođe zanemarili etiku struke i ugrozili, ne samo Dom štampe, već i vrednosti urbane kulture na širem planu u Beogradu i zato je pitanje: - šta je sledeće?
O tome sam pokušao da pričam!
st.jepan st.jepan 10:40 12.06.2013

Re: Pre

Đorđe Bobić
UVID

Uvid u Idejno rešenje rekompozicije fasade IX i X sprata Doma štampe je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i dostupno je svima.

Ipak, ovde projekat nije tema, ma kakav da je, nije uopšte bitan i diskusija o njemu nije svrsishodna. Projekat je samo posledica združenog rada naručioca i arhitekata na promociji novog, turbourbanog i pre svega lukrativnog modela. A posebna priča je Društvo arhitekata Beograda gde su takođe zanemarili etiku struke i ugrozili, ne samo Dom štampe, već i vrednosti urbane kulture na širem planu u Beogradu i zato je pitanje: - šta je sledeće?
O tome sam pokušao da pričam!


Ono, možemo mi da ga, što kažu, žvaknemo i "na suvu", pa ipak, ja jednako - uvid, pa uvid.
Zar nema to nidje na netu? Mislim, ko će da se poteže do Zavoda, i tamo prekopava i uvidja!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:52 12.06.2013

Re: Pre

Uvid se može imati i u Društvu arhitekata Beograda, predpostavljam. Ja zaista nemam ovlašćenja da pokazujem projekat koji je u proceduri bez saglasnosti Zavoda za zaštitu. Volim da se držim pravila.
I opet, možda sasvim lično, ne želim da govorim o projektu, sam čin da se to čini od strane arhitekata me brine i to je moja tema na ovom blogu.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:04 13.06.2013

Re: Pre

Ono, možemo mi da ga, što kažu, žvaknemo i "na suvu", pa ipak, ja jednako - uvid, pa uvid.
Zar nema to nidje na netu? Mislim, ko će da se poteže do Zavoda, tamo prekopava i uvidja!


"Ali, gospodine Dente, planovi su bili svima na raspolaganju u opštinskom odeljenju za planiranje, tokom poslednjih devet meseci."

"A je li? E pa, kada sam čuo za to, odmah sam otišao da ih vidim, juče popodne. Niste se baš pretrgli da skrenete pažnju na njih, zar ne? Hoću dakažem, nikome niste rekli ni reč."

"Ali planovi su bili na raspolaganju..."

"Na raspolaganju? Na kraju sam morao da siđem u podrum da bih ih našao."

"Odeljenje za uvid u dokumentaciju nalazi se tamo."javascript:;

"S baterijskom svetiljkom."

"Ah, pa verovatno je nestalo struje."

"Baš kao i stepenica."

"Ali, čujte, pa našli ste dokument, zar ne?"

"Da", reče Artur. "Da, našao sam ga. Bio je izložen na uvid na dnu zaključanog plakara gurnutog u neupotrebljavano kupatilo na čijim je vratima stojao natpis 'Čuvaj se leoparda'."

                   
skyspoter skyspoter 10:36 12.06.2013

Zar

Dom Stampe nije predmet restitucije?
ivana23 ivana23 10:45 12.06.2013

Re: Zar

skyspoter
Dom Stampe nije predmet restitucije?


Zasto bi bio?!

Pise u tekstu: ...izgrađen 1961. godine...
vishnja92 vishnja92 11:05 12.06.2013

dobar dan gosn Bobicu :)

nije sve toliko crno, cak ni u struci:

Akademija arhitekture Srbije

Спречити ”рекомпозицију” (надзиђивање) Дома штампе

Дом штампе, аутора Ратомира Богојевића, изграђен је 1961. године. Модеран израз, јединствено ликовно решење и студиозни прилаз сваком архитектонском проблему, издвојили су га већ тада као врхунско дело архитектуре као уметности. Све ове вредности су се допале извесном богаташу који је поднео званичан захтев за: “реконструкцију објекта и рекомпозицију спољњег дела објекта”. Преведено на српски језик, тражи се после пола века постојања, надзиђивање ове зграде, упркос томе што је њена вредност потврђена свим досадашњим историјским сагледавањима и критичким проверама.
Мислили смо да је време санкцијског надзиђивања и ружења града прошло, а сад видимо да постоје варварске намере новог напада са неба на најбољу зграду која је урађена на рушевинама фашистичког (немачког) бомбардовања Београда када је опустошен скоро цео простор Трга Републике. И уместо да се после 72 године ради на дефинитивном решењу и уређењу златне тачке Београда, надлежни се све време баве крпљењем, изградњом привремених објеката, сада изгледа и шпекулантским надзиђивањем овог мало доброг што има град.
Коме треба ово надзиђивање? Граду ни на који начин, јер има хиљаде празних и некоришћених пословних простора, а богаташу, једном човеку, значи много за неутољиву жеђ за новцем. Није реч овде само о насиљу над Домом штампе, који као изузетно архитектонско дело заслужује да се очува у својој првобитној целовитости, без икаквих промена композиције и преиначавања. То је удар на најзначајнији недовршени трг Београда на коме зграда Р. Богојевића стоји као његов стамени белег. У Дом штампе се улази тихо, у чистој обући са штампаним словима под пазухом, а не у прљавим баканџама и џаковима пуних шута од порушених делова и нових дозиђујућих материјала.
Молимо Министарство културе да заустави овај могући вандализам и атак на српску културу.

Бојан Ковачевић
Бранислав Јовин
Бранислав Миленковић
Зефирино Граси
Милан Палишашки
Милош Перовић
Михајло Митровић
Слободан Гиша Богуновић
Слободан Машић


link na FB

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:13 12.06.2013

vishnja92

vishnja92


Video sam jutros i bilo je lepo, posebno imena potpisnika ... nadam se !
Hvala na postu.
Sepulturero Sepulturero 13:05 12.06.2013

Богаташ

Да ли се зна ко је дотични и како је дошао у посед тих горњих спратова? Стварно, како се каже и у петицији, шта ће још дограђивања када силни локали у центру, и у целом Београду, зврје празни.

Кад сам већ код тога, баш ме интересује шта се догађа са оном зградом у почетку Чика Љубине која је већ годинама празна и пропада. Ту је била нека прича са Јањушевићем, чини ми се. да ли се чека да се сруши сама од себе?

Затим, има и она зграда на ћошку Вука Караџића и Обилићевог венца. Празна већ једно двадесетак година. Све су то топ локације...

Сигурно има још безброј сличних примера. Идеја за нови блог - историјат напуштених здања у Београду, све са именим. Не верујем да ћете смети ;-).

Још да додам, баш сам досадан, не би било лоше да се мало среди и унутрашњост Дома Штампе. Пре неколико година била је у ужасном стању.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:14 12.06.2013

Re: Богаташ

Sepulturero

Si šefe, kako kažete, samo dajte podatke, adrese, imena, onaj broj (može i fotke) i tako to pa da blogujem i onda će da vide svog boga ...
ivana23 ivana23 13:29 12.06.2013

Re: Богаташ

Prazna je i zgrada nekadasnje Jugobanke na uglu Makedonske i Kondine ulice (u prizemlju nekada bila kafana Pod lipom, a zatim Pizza Hut).
Sepulturero Sepulturero 13:47 12.06.2013

Re: Богаташ

Па, онако наиван, мислио сам да ви као, додуше бивши, градски архитекта имате у малом прсту све те податке и, још наивније, да их је лако јавно објавити .
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:04 12.06.2013

Re: Богаташ

онако наиван

Potpuno delim vaš osećaj (blisko naivnosti) u vezi sa tim stvarima i malim prstom ... dođe mu kao slučaj Don Kihota a ona Dulčineja ... ama bolje da ne pričam, ispašću indiskretan.

Šala na stranu, ali ovo sa Domom štampe zaista može da bude presedan koji bi, ako se dogodi, da stavi tačku na "I" i uz mnoge druge nepodopštine mogao da konačno odomaći i učini legalnim razne revitalizacije, rekompozicije, rekonstrukcije i slične rabote na zgradama iz sfere zaštićenih dobara a sve u skladu sa namerama i željama onih što naručuju i uz podršku esnafske organizacije i drugih gradskih institucija. Pa setite se, skoro smo se bavili Generalštabom, salatarom na obali Save ispod Kalemegdana, pa Zaha Hadidi pored Kalemegdana tamo ka Dunavu ... Svakako, može se nabrajati koješta pojedinačno ali meni je važan princip koji treba braniti i tako pomoći da se kulturna dobra Beograda zaštite od samovolje, nekulture, bezobrazluka, bahatosti i "dobrih" namera.
tyson tyson 17:10 15.06.2013

Re: Богаташ

Затим, има и она зграда на ћошку Вука Караџића и Обилићевог венца. Празна већ једно двадесетак година. Све су то топ локације...

To je ona niska zgrada sa večito zamandaljenim prozorima na koje ljudi lepe oglase i reklame...?

Ona koliko mi je poznato pripada Likovnoj akademiji koja prostor koristi kao skladište.


Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:41 12.06.2013

a restoran

Gospodin Dragan Lončar je našao ovu fotku kada tamo beše restoran "Gradska kafana" ...

max.cohen92 max.cohen92 19:48 12.06.2013

Dirty cash...money talks!

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:52 13.06.2013

podržavam vam struku

s tim što je meni ta zgrada ultra ružna, ali šajaznam, ja sam samo muzičar.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:35 13.06.2013

Re: podržavam vam struku

BebaOdLonchara
s tim što je meni ta zgrada ultra ružna, ali šajaznam, ja sam samo muzičar.


Danas sam prvi put stajala i gledala, bas zbog ovog teksta, em se ne uklapa u ceo ambijent em je ruzna, uzasno ruzna zgrada.
mirelarado mirelarado 21:20 13.06.2013

Re: podržavam vam struku

BebaOdLonchara
s tim što je meni ta zgrada ultra ružna, ali šajaznam, ja sam samo muzičar.


Морам признати и мени. Као и цело то сиво, монотоно, бездушно соцреалистичко архитектонско наслеђе из педесетих и шездесетих година прошлог века.
st.jepan st.jepan 22:31 13.06.2013

Re: podržavam vam struku

s tim što je meni ta zgrada ultra ružna,

Pa sad, nije baš ultra ružna, zapravo nije ni po čemu ultra, pa stoga ne vidim "čemu stolice lomiti".
Inače slažem se da je nadzidjivanje davež, osim kad epohalno poboljšava prizor.
A o tome bih mogao da sudim jedino ako bi mi kurir doneo planove na uvid.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:13 14.06.2013

Re: podržavam vam struku

pa meni je ružna, kao što mi je VV poslednja izložba lepa.

nego, pitanje je: ko je sledeći? što se mene tiče, zgradu robne kuće bg na terazijama mogu i da sruše, samo se postavlja pitanje čiji će projekat da pobedi na konkursu? da ne dobijemo nešto kao ono grozno što je niklo na uglu takovske i bulevara, preko puta velike pošte. ne znam kako je uopšte to onoliko smelo da se gradi tamo?? i zbog čega se zove 3 lista duvana?
tyson tyson 17:08 15.06.2013

Nekadašnji Dom štampe


Na vrhu te zgrade, baš na poslednja dva sprata, koliko se sećam je "Jugoslovenska knjiga", šta god ta firma danas predstavljala. Jedan od direktora je tu sebi napravio ekskluzivi penthaus, ne znam da li se deo tog poslovnog prostora i dalje koristi u te svrhe.

Odatle je svojevremeno DB nadgledao i snimao opozicione demonstracije, i koordinisao policijske udare i intervencije. A julovski i espeesovski šakali bacali farbu na okupljeni narod. Tradicionalno jedna jazbina ološa i šljama, ne čudi me da je "vlasniku" zinulo dupe* za još para.

Nulta zona... U pitanju su veliki novci.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana