Hronika

Dunđeri

mikele9 RSS / 12.06.2013. u 21:22

Već više od godinu dana preko puta, na ćošku, zidaju zgradu, evo skoro su je završili, ostalo je da ugrade prozore, vrata, verovatno i pod (parket, laminat?) i još neke sitne munje što bi rekao Kukusigameni. Nije baš Skadar na Bojani i ne uzidaše majku sitne dečice ali sestro, brate! Na dušu im neprekidnoneprestana buka, svrdlanje i burgijanje ali mi zakloniše pogled koji se prostirao, pružao do obrenovačke elektrane sa sve Petracom, Galovicom, Savom, poljima kukuruza i suncokreta. Dobro de! Kako ono reče dobri čika Jova Zmajeviti: Gde god nađeš dobro mesto ti/tu drv...zgradu posadi. Usrećiće se neki ljudi, stanovaće u njoj tj zgradi a to nije malo!

Radnika tušta i tma, dva, tri crnotravca, uglavnom poslovođe, bosanci, krajišnici, ličani, kosovari...ima ih odasvud. Kula Vavilonska! Jedni povazdan ćute, drugi psuju, treći zajebavaju jedni druge...ali svi rmpaju kao mravi da ne kažem crnci. Rade i nedeljom! Samo dva dana nisu radili, za Božić i Uskrs. Ima jedan, počinju sa radom u sedam nula nula, možeš po njima sat navijati kao po već poslovičnom Imanuelu Kantu, dakle ima jedan grlat, povazdan se dere, viče...probudio bi te i da si hiberniran, psuje: Krv ti Isusovu, jel' ovo tebi cimenat, naslonjen na cev od skele obraća se nekom na zemlji, šiljem ti ovaj japaner dolje i nemoj da bi opet zajeb'o! Posle petnaestak minuta opet njegov glas: Ako ti ja sasiđem dolje...ko te primio jeb'o ga ja! Ima još jedan glasan, krešti kad govori, kosovar rekao bih po iskvarenom rečniku ili neki s južne pruge: Će dođe toj na svoje...drž' ga ovdena, će ga udenemo da mu ‘ebem nanu! Bem ti vaser vagu, odoko se vidi da pajsuje. Čujem ih kao da su mi u stanu! Taj što krešti kaže jednom prilikom, nedelja, saobraćaj zamro, tišina mukli muk: A kad sve izrabotamo ima da odem na treći sprat u onaj povelik stan i da se poserem u sred dnevnu sobu. Zašto bolan, svi ćemo najebat' zbog tvog govneta? E iz čist merak! Ja si spavam s guje i akrepi u ‘edno memljivo sobiče a oni će pa da mi se šire ovdena! Neki se smeju, bosanac nastavlja da gunđa: Jebaji ga, što si ti oni krivi...Pa reko' ti, čisto iz merak!

U pauzi silaze do Draganove prodavnice i zna se, 300 grama Alpske, pola vekne hleba i dvolitrenjak piva, uglavnom Jelenskog. Ispred prodavnice tz zelena površina sa osam klupa, do pre neki dan bilo i pešes korpi za otpatke ali volšebno iščezle! Sednu, razmotaju masnu hartiju, lome hleb, žvaću Alpsku i dobrano zalivaju pivom.

Uzevši u obzir brojna susretanja i mimohodne prolaske, nije bilo moguće da ne zapazim intelektualca. Najuredniji od svih, kosa uvek zalizana sa kao nožem prosečenim razdeljkom, nije se odvajao od drugara ali je nekako uvek sedeo na samom kraju klupe. Samom sebi ali drugima delovao je pametno i obrazovano. Retko je učestvovao u razgovoru a i kad bi odlučio da se uključi, to su mahom bili saveti, otvaranje očiju kolegama. Dok su ostali satirali Alpsku, on je jeo isključivo sardine. Kako ti bre ne dojadi da jedeš tol'ke sardine, na uvo će počnu da ti izleguju! Svi se smejulje, ništa glasan smeh, respektuju ga. On zapali kratki Marllboro, otpije iz limenke bezalkoholno pivo, dim još, dva i: Sardine kao i Skuše su pune ulja bogatog antioksidantima a oni čiste krvne sudove i sprečavaju stvaranje ugrušaka, one su prevencija protiv infarkta i moždanog udara. I nastavlja da puši. Ostali se zgledaju, neki šapuću među sobom. Najmlađi, šegrt, klinac, usta punih hleba i Alpske, kao za sebe: Kako ono reče...aoksiden...a jel' ima to u krkuše, u klenovi i lipljani? Ne, odgovara intelektualac, samo morske ribe a najviše ih ima kao što rekoh u Skušama i Sardinama.

Često idem do Dragana, blizu mi, preko puta, vis-a-vis, po mleko, jogurt, ponekad ako zateknem i lepinju, šveps, cigarete... pa hteo, ne hteo, čujem odlomke ili cele rečenice. Pre neki dan kupio cigarete i prolazeći između njih na klupama kao kroz špalir, čujem: Jebaji ga, spor ti je on, puž bi ga sti'go! Al' kad uradi, uradi ga, frflja drugi kroz puna usta. Nije da nije al' jeb'o ja svoju mater ako ja to ne bi' uradio i bolje dok okom tre'neš! Nije ni završio a prekide ga jedan: Vid' onu iza ovog bradonje, kakvi guzovi...jooooj da mi je da mi dopadne šaka! Ne bi se tebi dig'o ni da ti tak'i' deset legne u postelju, cereka mu se ortak dok mu pivo curi niz bradu. Okrenem se, desetak metara iza mene korača jedna držeća gospođa od svojih pedeset i kusur godina. Mnogima može majka da bude ali ko gleda i pazi na godine, žensko je žensko. Ne dobacuju, samo je jedan tiho zviznuo. Prate je pogledima i bale. Propuštam ženu, ulaganio sam, hoću da je pogledam odostrag. Rasna, visoka, krupna, sigurno je bila lepotica kad je bila mlada ali sadašnje joj dupe! K'o sirotinjske naćve, guzovi se ljuljaju k'o barka na olujnom moru. Udaljavajući se čujem uzdahe.

Posebna priča je njihov odnos prema zevalicama! Da razjasnim e da bi smo se bolje razumeli, zevalicama zovem, žao mi ih je ustvari, penzose koje žene sabajle isteraju iz toplohladnih domova zvanih stanovi i oni osim poslovičnog čačkanja nosa, zevaju u sve i svašta. Za njih je knjiga nepoznanica i škakljiva rabota, televizor se pali kad dođe vreme za Dnevnik RTS 1, Farmu, Grand paradu, Velikog brata retko gledaju, ič ne razumeju šta ko tamo i o čemu priča, na Savi (500m udaljenoj) su bili jednom ili dva puta, Terazije, Slavija, Kalemegdan...čuli su da to negde tamo postoji ali se nisu usudili da se upuste u opasnu avanturu odlaska na ta čudna mesta. Elem, zevalice s rukama na dupetu, otvorenih usta, pogodnih za ulazak omanjeg roja muva, satima stoje na jednom mestu kao ukopani i blenu. Ne retkima, iz uglova usana curi pljuvačka. Dobro sam upamtio jednog u odelu model 1948 godina, dvorednom ofucanom sakou neke prnprnđaste, neodređene boje ali svakako sindikalnog smera, u istobojnim pantalonama koje su zbog dugogodišnjeg krzanja, skraćivane tako da sada izgledaju kao bermude, na nogama čarape SMB boje, cipele Borovo iz početaka obnovljenog rada fabrike posle II svetskog rata, obavezna mašna/kravata, masna, bezbojna, čvor veličine jagodice malog prsta...e da, i na glavi suncem i kišom izobličena bezbojna kapica, po starom srpskom običaju, dva broja manja. Počeo je da se bavi zevalaštvom još od prvobitne duboke rupetine u pesku. Ni pobijanje šipova, ono kad se klin od tonu, dve, survava kroz ogromnu cev u pesak i uz neverovatnu buku izaziva potrese jačine nekoliko Rihtera, nije moglo da ga odvrati i  otera s licinog mesta. Poskakivao bi ali nije odlazio. Bilo je neizbežno da ga dunđeri zapaze. Pokušavali su da se šale s njim ali je on na svako njihovo pitanje odgovarao jednim A? Čiko, jel' bi voleo da dobiješ stan u ovoj zgradi? A? Ajde sedi s nama, popi' pivo. A? Jesi ti penzioner? A? Zašto kisneš, gde ti je kišobran? A? Će te utepa sunčanica! A? Naravno, posle petodnevnog Aaaaaanja, ostavili su ga na miru. Malo sam zabrinut, nema ga skoro mesec dana. Umro nije, nisam video osmrtnicu, možda su ga deca negde smestila, po onom: Koj' će nam moj, stan je ionako mali za sve nas! Njegov sadrug, jedan kočoperni čičica, lepo odeven i videlo se brižno negovan, s bambusovim štapom u ruci, približavao se žičanoj ogradi i radnicima delio savete tipa: Noseći stubovi i zidovi moraju da imaju više armature nego što vi stavljate! U principu benevolentni rabotnici su mu odgovarali da rade po projektu. Ko je projektant, pokažite mi ga da mu ja očitam vakelu, žestio se čičica. Mostove sam bez stubova projektovao, hvala bogu još i danas su u izvrsnom stanju, štediš ovde, zakineš onde i ode mas' u propas'! Jedva su ga sprtili s leđa, doveli mu jednog u belom mantilu sa gomilom skica, crteža, predračuna i računa koji ga je dva dana ubeđivao da je današnji kvalitet armature kudikamo bolji od onog koji je on koristio tamo negde u Istoriji.

Dunđeri su sve tiši, bliži se završetak zgrade, pre neki dan sam video dva mlada bračna para: Evo ovde na prvom spratu, ide u Г, imamo terase i s jedne i s druge strane. Blago vama, mi smo na poslednjem spratu, bojim se prokišnjavanja...Ma ništa od toga, gledao sam kako je zidaju od početka, izolacija je samo takva...

Kad budu otišli znam da neću moći da spavam bar deset dana. Navik'o mi se psihički organizam na buku, tišina će mi širom otvoriti oči. Daj bože da bude samo deset dana!



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 21:58 12.06.2013

dunđeri

Navik'o mi se psihički organizam na buku, tišina će mi širom otvoriti oči.


neki i širom otvorenih očiji, ništa ne čuju<<<<




...neke prnprnđaste, neodređene boje..


)))) moram da priznam da prvi put čujem za ovakav tip boje...istini za volju, čula sam za izraz da neko ima "prprmčastu" facu ili izraz lica (nešto nalik čobanskoj, "blago ubitoj, usnuloj varjanti budnog stanja", sa pozamašnim crvenim nosem i podbulim kapcima)
angie01 angie01 22:32 12.06.2013

Re: dunđeri

prnprnđaste


boja proslosti!
mikele9 mikele9 11:39 13.06.2013

Re: dunđeri

Navik'o mi se psihički organizam na buku, tišina će mi širom otvoriti oči.


neki i širom otvorenih očiji, ništa ne čuju<<<<





...neke prnprnđaste, neodređene boje..


)))) moram da priznam da prvi put čujem za ovakav tip boje...istini za volju, čula sam za izraz da neko ima "prprmčastu" facu ili izraz lica (nešto nalik čobanskoj, "blago ubitoj, usnuloj varjanti budnog stanja", sa pozamašnim crvenim nosem i podbulim kapcima)

Draga moja Arianna, Anštajn je rekao: Ljudska glupost i Svemir su beskrajni...za Svemir to baš ne mogu da tvrdim
Prnprnđasto se kaže u istočnoj Srbiji, Kučevo, Zaječar...to bi bilo onako pirgavo?
mikele9 mikele9 11:40 13.06.2013

Re: dunđeri

boja proslosti!

To je najbolje tumačenje
arianna arianna 12:24 13.06.2013

Re: dunđeri

Draga moja Arianna, Anštajn je rekao: Ljudska glupost i Svemir su beskrajni...za Svemir to baš ne mogu da tvrdim
Prnprnđasto se kaže u istočnoj Srbiji, Kučevo, Zaječar...to bi bilo onako pirgavo?


Poštovani mikele, u istočnoj Srbiji, pirgavo znači pegavo, a "pr...prm" je uzvik kojim čobani teraju ovce na ispašu

e, sad kakve veze to ima sa Ajnštajnom, majstorom iz Ministarstva i pozivom da se slušno oštećene osobe jave na telefon, ne bih znala, ali mislim da napisano ne može da škodi, a čim ne škodi, znači da koristi.

Informacije radi, grupa studenata sa Univerziteta iz Hjustona je na dobrom putu da obori upravo ovu Ajnštajnovu teoriju o svemiru i gluposti ( bila je emisija na NG<<<

pozdrav i preporuka za blog
krkar krkar 10:06 14.06.2013

Re: dunđeri


Čuvene boje prnprnđasta, bembe i džangare.

Bembe ili pembe je sivoružičasta. Kod majstora je to prelepa boja ali ako nisi baš vešt bude mrtva-mrtvicijata i tako je i dopala nezgodna konotacija sivošućmuraste. Koristi se najviše na Kosovu.

Džangare bi najbolje mogla da se opiše kao neuspela kombinacija sivomaslinaste i lila-jorgovan. Ima prilično dobra maskirna svojstva a popularna je bila u socijalizmu za plastična odela (viskoza, rayon...). Ivica Dačić na početku karijere godinama je nosio džangare odela i odgovarajuće košulje (od Yugo45AX Zelene do Taft Lak Za Kosu Roza) sa scetnim kravatama na krupno cvetje.

Prnprnđasta ima u sebi istovremeno i plavu i zelenu a i skoro svaku drugu boju osim žute i signalno naranxhaste. Idealna boja za SSRNJ, maskirna boja birokrata i Članova.
mikele9 mikele9 13:30 14.06.2013

Re: dunđeri

Čuvene boje prnprnđasta, bembe i džangare.

Bembe ili pembe je sivoružičasta. Kod majstora je to prelepa boja ali ako nisi baš vešt bude mrtva-mrtvicijata i tako je i dopala nezgodna konotacija sivošućmuraste. Koristi se najviše na Kosovu.

Džangare bi najbolje mogla da se opiše kao neuspela kombinacija sivomaslinaste i lila-jorgovan. Ima prilično dobra maskirna svojstva a popularna je bila u socijalizmu za plastična odela (viskoza, rayon...). Ivica Dačić na početku karijere godinama je nosio džangare odela i odgovarajuće košulje (od Yugo45AX Zelene do Taft Lak Za Kosu Roza) sa scetnim kravatama na krupno cvetje.

Prnprnđasta ima u sebi istovremeno i plavu i zelenu a i skoro svaku drugu boju osim žute i signalno naranxhaste. Idealna boja za SSRNJ, maskirna boja birokrata i Članova.

Da te nema trebalo bi te izmisliti
st.jepan st.jepan 13:53 14.06.2013

Re: dunđeri

Da te nema trebalo bi te izmisliti

Nema ga.
Krkar je urbani mit.
mirelarado mirelarado 19:59 14.06.2013

Re: dunđeri

st.jepan
Da te nema trebalo bi te izmisliti

Nema ga.
Krkar je urbani mit.


Зато смо га и измислили.
tasadebeli tasadebeli 22:30 12.06.2013

Бука у моди

Kad budu otišli znam da neću moći da spavam bar deset dana. Navik'o mi se psihički organizam na buku, tišina će mi širom otvoriti oči. Daj bože da bude samo deset dana!


Код тебе побијају шипове, код мене због постављања темеља разбијају огромне стенчуге некаквим пнеуматским чекићем (ако сам добро упамтио, немам благе везе са дунђерским послом)...

Али нећемо се ни ми предати тако лако, Микеле... Замишљајмо да смо на Нијагари и да је то што чујемо јак шум водопада...


EDIT:
neki i širom otvorenih očiji, ništa ne čuju<<<<




Предлог: 'Ајмо једном годишње на овом блогу да организујемо такмичење за најтупавијег бирократу године. Наравно, олимпијску норму морамо да поставимо изузетно високо јер је кандидата много...
mikele9 mikele9 11:49 13.06.2013

Re: Бука у моди

Код тебе побијају шипове, код мене због постављања темеља разбијају огромне стенчуге некаквим пнеуматским чекићем (ако сам добро упамтио, немам благе везе са дунђерским послом)...

Али нећемо се ни ми предати тако лако, Микеле... Замишљајмо да смо на Нијагари и да је то што чујемо јак шум водопада...


EDIT:
neki i širom otvorenih očiji, ništa ne čuju<<<<




Предлог: 'Ајмо једном годишње на овом блогу да организујемо такмичење за најтупавијег бирократу године. Наравно, олимпијску норму морамо да поставимо изузетно високо јер је кандидата много...

A jel' će na Nijagari s nama da bude i Merilin Monro
Kandidati svake sekunde izbacuju tupavštine i bljuvotine tako da će za godinu dana biti nemoguće izdvojiti samo jednog
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:52 12.06.2013

Mikele,

pakuj se i kreći kod nas da ne padneš u apstinentsku krizu. Komšinica gornja pravi zimski vrt i diže sav pod ogromantne terase. Od sabajle do ponoća nas tresu bezdušno. Ogluveli smo. Struju nam isključuju. Lift smo i zaboravili kako izgleda, ali se siti bar ispričasmo i izjadasmo na stepeništu...
mikele9 mikele9 11:51 13.06.2013

Re: Mikele,

pakuj se i kreći kod nas da ne padneš u apstinentsku krizu. Komšinica gornja pravi zimski vrt i diže sav pod ogromantne terase. Od sabajle do ponoća nas tresu bezdušno. Ogluveli smo. Struju nam isključuju. Lift smo i zaboravili kako izgleda, ali se siti bar ispričasmo i izjadasmo na stepeništu...

Već sam se spakovao, očekujte me uskoro.
Nego da te pitam, ta komšinica/susjeda, da se ne zove možda Semiramida
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 07:33 13.06.2013

Tako mi treba.

Sinoc dok sam citala-smejala sam se, ali zato jutros, mesalice, kaminoni, vika, dreka, zidari ma ima ih kao mrava.
Izgleda da su ovi tvoji presli kod mene.
mikele9 mikele9 11:55 13.06.2013

Re: Tako mi treba.

Sinoc dok sam citala-smejala sam se, ali zato jutros, mesalice, kaminoni, vika, dreka, zidari ma ima ih kao mrava.
Izgleda da su ovi tvoji presli kod mene

To ti je zato što si se smejala
Šalim se, dunđeri su kao ptice selice, čas su tu, čas su tamo a i ova država samo zida i gradi, ne znam gde će nam biti kraj! Možda žele da svako od nas ima po pet stanova, tak'i su oni, brinu o svom narodu
kukusigameni kukusigameni 08:37 13.06.2013

znaš šta, svako jutro po jednu ovakvu

300 grama Alpske


Mi smo tu Alpsku salamu zvali Podriguša.

U pauzi silaze do Draganove prodavnice


Dragan 7557? Cerski?

zevalice




mikele9 mikele9 12:01 13.06.2013

Re: znaš šta, svako jutro po jednu ovakvu

300 grama Alpske


Mi smo tu Alpsku salamu zvali Podriguša.


U pauzi silaze do Draganove prodavnice


Dragan 7557? Cerski?


zevalice



Moj sin je i dalje zove podriguša
Nije Cerski, mada ne bih imao ništa protiv, čovek obrazovan, kulturan, izbor robe bi bio svetski
A? Jesam dobro smislio naziv?
kukusigameni kukusigameni 12:45 13.06.2013

Re: znaš šta, svako jutro po jednu ovakvu

A? Jesam dobro smislio naziv?

Odličan. Usvojen momentalno.
A blog me slatko nasmejao i učinio mi dan lepšim. Bravo čika Mikele.
mikele9 mikele9 12:57 13.06.2013

Re: znaš šta, svako jutro po jednu ovakvu

Odličan. Usvojen momentalno.
A blog me slatko nasmejao i učinio mi dan lepšim. Bravo čika Mikele.

Drago mi je da je usvojen
Hvala sine, živ i zdrav i veseo mi bio
godec godec 09:41 13.06.2013

Mikele Andriću

Sjajan tekst, Andrićevski.
buba_truba buba_truba 12:01 13.06.2013

Re: Mikele Andriću

godec
Sjajan tekst, Andrićevski.

Jeste vala, uživala...
mikele9 mikele9 12:05 13.06.2013

Re: Mikele Andriću

Godec

Sjajan tekst, Andrićevski.

buba_truba

Jeste vala, uživala...

Hvala vam dragi moji, pa vi mene volite kad mi udeljujete ogromne komplimente
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:24 13.06.2013

Trolčina

Dragi Mikele,
znam ja da je ovo o dunđerima, ali ja prosto moram da ti okačim...vidi je!

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/387848/Nova-likovna-zvezda-Slike-autisticne-devojcice-se-prodaju-i-za-830-funti

mikele9 mikele9 18:44 13.06.2013

Re: Trolčina

Dragi Mikele,
znam ja da je ovo o dunđerima, ali ja prosto moram da ti okačim...vidi je!

Lutka jedna, šećerko, kad je bog delio talente njoj je dao najmanje trideset za slikanje
marta l marta l 17:15 13.06.2013

endemski merak

..Pa reko' ti, čisto iz merak!

ovo je poznati dundjerski merak, intelektualci bace parce shuta u neku od vertikala, nema tragova, sve se pocisti, sve radi, voda otice na primopredaji kuce, ali kad gazdarica stavi prvu masinu vesa eto meraka, pardon, poplave
mikele9 mikele9 18:47 13.06.2013

Re: endemski merak

ovo je poznati dundjerski merak, intelektualci bace parce shuta u neku od vertikala, nema tragova, sve se pocisti, sve radi, voda otice na primopredaji kuce, ali kad gazdarica stavi prvu masinu vesa eto meraka, pardon, poplave

'oće to intelektualci, prefriganci ali većina običnih dunđera preferira ostavljanje govneta na parketu
st.jepan st.jepan 22:57 13.06.2013

Eto,

i Novi Beograd postao grad!
Konačno našao svog pisca!
Barba Mikelea.
mikele9 mikele9 23:17 13.06.2013

Re: Eto,

i Novi Beograd postao grad!
Konačno našao svog pisca!
Barba Mikelea.

Hvala druže! I vreme je bilo, kaj ne?
mariopan mariopan 20:53 15.06.2013

..

Lepa i vesela priča kada je ti ispričaš.

A ja ih gledam svakog dana, na domak ruke su mi, zidaju neku zgradurinu i kod mene u komšiluku, taj krug dvojke im se baš osladio, dal' ćemo neba videti kad završe ne zna se.

Izađem jednom na terasu da im kažem da mi malo zlato tek zaspalo i da bar malo tiše...kad oni vise spolja sa zgrade, sa šestog sprata, drže se za neke skele koje samo što ne popadaju, (nemaju nikakve zaštite), užasnem se i pobegnem, ni da gledam nisam smela

Težak je taj hleb dunđerski.

Svaka čast za priču, Mikele.
blogovatelj blogovatelj 02:26 16.06.2013

Moj drug P.

U pauzi silaze do Draganove prodavnice i zna se, 300 grama Alpske, pola vekne hleba i dvolitrenjak piva


Kad je moj drug P. imao pet godina i kad su ga pitali šta bi voleo da radi kad poraste, odgovarao je da želi da kopa kanale.
Imao je i odgovor na pitanje zašto. Zato što oni što kopaju kanale svaki dan jedu parizer i jogurt.
blogovatelj blogovatelj 03:02 16.06.2013

Proleteri Balkana

Isti su uvek i svuda, ma gde odselili...

Vid' onu iza ovog bradonje, kakvi guzovi...j


Po dolasku u Kanadu morao sam da radim šta bilo, da se ima za leba i uz leba. Jedna od žešćih životnih avantura mi je bila par meseci rada kao construction worker, tj rad na građevini.
Gazde firme Dalmatinac, Bosanac i Pakistanac.
Radnici svi iz SFRJ i jedan Tibetanac, nas petnaestak.
Zvanični jezik u firmi srpskohrvatskobošnjački. Pauza za kafu najavljivala se na sva tri jezika. KAAFFAAAA, KAHHHHHVVAAA, KAAAAAVAA...
I Tibetanac je naučio osnovno, da kaže na srpskom koliko je sati, da kaže "daj mi tubajforu" (two by four - presek daske u inčima) i slično.
Ispričali su mi dogodovštinu koja se desila par dana pre nego što sam počeo da radim sa njima.
Glavni akteri su D, klasičan gastarbajter iz Pomoravlja i Z, jaro izBosne, neviđeni zajebant...
Z je imao običaj da kad su u ogromnoj gužvi od posla zove na sav glas svog druga D. Onda nesretni D pređe celo gradilište, dođe misleći da ortaku treba pomoć, a ovaj ga krajnje idiotski pita:
- Pa kako si mi ti, prijatelju moj?
Posle nekog vremena D naravno ogugla i prestane da dotrčava na svaki poziv, nego je uvek urlanjem zahtevao dodatno objašnjenje, pa ako proceni da je kolegi pomoć stvarno neophodna, onda ga udostoji posete.
I onda se desi sledeće...
Radili su renovaciju kuće, gazde su se naravno evakuisale da ne bi živele na gradilištu tih nekoliko dana. Međutim, jednog dana, iznenada se pojavi gazdarica, godina četrdesetineka, riđokosa, prelepa. Na savršenom engleskom pita radnike da li žele možda vode, jer je to u Kanadi izraz najvećeg gostoprimstva kad se radi kod nekoga u kući. Može eventualno i kafa, o alkoholu nema ni pomena.
Šljakeri se zahvale i nastave da rade. D nije video gazdaricu jer je bio u drugom kraju dvorišta, ali je Z ošacovao i nije mu izlazila iz glave.
I onda počinje dranje...
- DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD (ovde ide ime od D na sav glas)
- ŠTAAAA JEEE
- DOĐĐĐĐĐĐĐIIIII!
- ŠTOOOOOOO?
- MA DOĐĐĐĐĐĐĐIIIIIII!
- ŠTO DA DOĐĐĐĐEEEMM?
Tako nekoliko puta. DOOĐĐĐĐĐI - ŠTOOO DA DOĐEEEEEEEM...
Na kraju Z zaurla na sav glas:
- DOOOOOĐĐI DA VIDIŠ SIIIISSSSAAAAAAA I GUZZZOVAAAAAAA
Par sekundi posle toga izlazi gazdarica na vrata. Sa prekorom u glasu, ali i dragošću u pogledu i sa dalmatinskim umekšanim glasom š kaže Z-u:
- Ne valja svašta prićat'
mariopan mariopan 09:34 16.06.2013

Re: Proleteri Balkana

blogovatelj
- Ne valja svašta prićat'

mlinarslavko mlinarslavko 23:42 16.06.2013

Cudni neki dundjeri danas..

U protekle 4 godine na gradilistu, dundjerski zivot do pre nekoliko meseci.
Prosle godine nam uleti inspekcija , nas nekoliko koji smo radili na crno posalju u skloniste dok ne prodju, u mrklom mraku, cujem muziku, Pistolse, Disciplinu, Bouvi zatim malo predjose na cika Majlsa itd. Upoznam se sa momcima, Pancevo i okolina, rade vec nekoliko godina, siti se ispricasmo i naslusasmo muzike.

Isto vece sa devojkom kod moje skolske, 72. godiste, pravnica u drzavnu sluzbu, dosla fensi ekipa, pravnici, ekonomisti, bankari i neki sto su zavrsili za managere, na Joju tube pice, Bekvalku, Severinu, Ceme, Cane, Trzanke, ma lista zelja, a da Vlado Georgijev obavezno.

Pozdravim ih posle sat vremena i objasnim da radim sutra....
Cudni neki dundjeri danas.........

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana