Hronika| Kultura| Umetnost

Nisville : Farma = 9.000 : 3.000

Ivan Blagojevic RSS / 13.06.2013. u 12:28

Koliko god da me je zabolela nepravda koju nam je donelo saopštenje Ministarstva kulture da je Nišville jazz festival - komercijalna manifestacija sumnjive selekcije i nejasne muzičke koncepcije, toliko me je obradovalo što su potpisnici internet peticije za podršku Nišvillu trostruko potukli potpisnike peticije za vraćanje Vesne Rivas i Goce Božinovske na "Farmu"!

Umesto klasičnog bloga prenosim tekst objavljen u današnjem broju "Novog magazina" iznad kojeg je Koraksova karikatura. Da li je to sudbina htela da poruči da će Vučić i Dačić, u najdelikatnijim trenucima borbe za datum počinjanja pregovora sa EU, naći vremena da podrže Nišville, bar delimično na način kako su hrabro stali iza Exita.

Na Mom Radaru
Ivan Blagojević je rođen 7. januara 1959. godine. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Deset godina se uspešno bavio pozorišnom režijom, a dvadeset organizacijom manifestacija. Pored Nišville jazz festivala čiji je direktor, poslednjih 20 godina organizovao je i četiri pozorišna festivala, tri rok festivala i jedan festival kamerne muzike i više stotina koncerata, pozorišnih i baletskih predstava i izložbi u zemlji i inostranstvu.

Sudbina
Datum rođenja negde iza ponoći uveliko je odredio moju sudbinu. I dan danas me razapinju! Zatečeni situaciojom da pokušavam da odbranim svoje ideale, postavljaju logično pitanje: šta radi privatnik u nekomercijalnim manifestacijama. Niko se nije bunio prvih nekoliko izdanja Nišvilla, sve dok nisam zatražio deo budžetskih para.

Spektakl
Džez sam od početka pokušao da predstavim u formi spektakla, stalno povećavajući broj posetilaca. Varka mi je očigledno odlično uspela i kritičari su počeli da nas povezuju sa Exitom i Gučom. Najviše nam je, očigledno, poverovao aktuelni ministar kulture, proglasivši nas komercijalnim festivalom! To nije palo na pamet jednom drugom Ministarstvu i Privrednoj komori, kada su proglašavali Nišville brendom umetničke muzike u akciji Najbolje iz Srbije.

Harms
Kao reditelj par puta sam se bavio Harmsom i njegovim slučajevima. Apsurd mi je postao sastavni deo života. Petnaest godina sam mukotrpno radio na usponu Nišvilla u nadi da će jednog dana postati festival od nacionalnog značaja. Kada sam to konačno postigao, bio sam prinuđen da se istog (statusa) odreknem zbog zanemarljivih efekata po budžet. Nišville - efekat apsurda dodatno je pojačala izjava ministra kulture.

Facebook
Neverovatnih 154.000 pregleda u nedelju na Nišville facebook stranici učinili su da svi problemi postanu relativni, a ponude brojnih Beograđana i Novosađana da dođu u Niš i i brane Nišville - uveravaju da ima nade!!! Pomislio sam da je Nišville možda jedan od razloga što pojedini mladi ljudi neće napustiti svoj Niš i svoju Srbiju. Tada se setim i mnogo puta izrečene zahvalnosti: " Tokom ova četiri dana Nišvilla - osećam se kao da ne živim u Nišu"!

Farma
Da će Nišville fanovi, pregaziti fanove "Farme" zvučalo mi je neverovatno dok nisam video rezultat potpisivanja peticije. 6.500 za Nišville, naspram 2.500 da se Vesna i Goca vrate na Farmu! Neki birokratski deo Ministarstva kulture je pokušao da sve ljubitelje džeza "utera" na istu tu farmu, ne poštujući njihovu želju da da imaju svoj rezervat slobode u niškoj Tvrđavi.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 13:12 13.06.2013

Samo se ti teši

Gocu su već isti dan vratili na farmu, inače bi vas potukla do nogu

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:23 13.06.2013

Re: Samo se ti teši

A, nažalost, broj komentara na ovom Blogu ne daje mnogo nade

PS Svaka čast za Osibisu i onaj holandski manuš sastav prošle godine!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:54 14.06.2013

Re: Samo se ti teši

A, nažalost, broj komentara na ovom Blogu ne daje mnogo nade

pa nema krvi, jbg.
libkonz libkonz 08:22 14.06.2013

Re: Samo se ti teši

pa nema krvi, jbg.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:55 13.06.2013

kada ćete

dovesti Zorna?



ps. totalno ignorišem temu, ne mogu više..
Kazezoze Kazezoze 14:21 13.06.2013

Re: kada ćete

BebaOdLonchara
kada ćete dovesti Zorna?

da su bili pametniji, trebali su ove godine.
možda bi tako ugodili ljudima zadojenim u "religioznoj kulturi" (u godini milanskog edikta) koji određuju budžet koji će se izdvojiti za nišku kulturu.
john zorn je poznat po svojim religioznim temama.

Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 14:33 13.06.2013

Re: kada ćete

kada ćete
dovesti Zorna?


Zorna uopšte nema u ponudama booking agencija (pošto on po svemu sudeći i ne funkcioniše po tom sistemu), a mi već nekoliko godina pokušavamo da dodjemo do nekog kontakta. Pokusavali smo i preko njegove etikete Tzadik, ali - za sada bez ikakvog odgovora. Ko nas usmeri na neki pouzdan trag - biće doživotni gost Nišvilla!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:44 13.06.2013

Re: kada ćete

a da okrenete festivale na kojima je svirao? oni su nekako došli do njega i znaju kako. :)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:47 13.06.2013

Re: kada ćete

john zorn je poznat po svojim religioznim temama.

to bi ministarstvu dobro leglo da se otvori u svom punom antisemitizmu.
mariopan mariopan 15:55 13.06.2013

Re: hohoho

BebaOdLonchara
nekome se trese fotelja. :)
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2013&mm=06&dd=13&nav_id=722597

Citaju blogove b92
zack2jack zack2jack 08:32 14.06.2013

...



..bravo Ivane!
Nisville je toliko kul, da ne treba trositi reci.
Treba trositi jazz!
Naveliko!
Ali podrska svakako!
Izgleda da ima nade za Nis.
Izgleda da se svet popavlja.
Makar na trenutak..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana