Životinjski svet

Iščupci iz Historie (koja nikako nije Magistra!) života mi

mikele9 RSS / 27.06.2013. u 13:08

 

flat,550x550,075,f.jpgGalerija Stari grad u Kotoru, tik do Sat kule, Jul mesec 2000-te, unutra izložba mojih slika pod nazivom Suzana i starci. Ženski aktovi, jel' moram da kažem? Tri velika platna 150 x 140cm prikazuju telo Suzane uzeto kao predložak od Maestra Tintoreta, samo telo, bez staraca, zeleniša i vode. Naravno slikano na moj način, isparcelisano trouglovima, rombovima, kvadratima...svaki u drugoj nijansi boje, dočaravaju volumen i svetlo i senku, što bi rekli Eskimi: chiaro - scuro. Ostalih trinaest slika, ženski torzo, ustvari dvanaest, trinaesta je bila ležeći akt Usnula Venera.

Izložbu sam po dogovoru s Direktorom Radio Kotora, Kulturnog centra i svih ostalih likovnomuzičkokulturnih dešavanja, maškarada i manifestacija, preneo iz Podgorice gde sam u maju imao izložbu u Centru za savremenu umjetnost Crne Gore. Izložba za treći milenijum, bile su reči urednice emisije o kulturnim dešavanjima TV Podgorica, kojima je započela dug prikaz moje izložbe. Dobio sam i kasetu sa snimkom (sad se nalazi na disku). Saznao sam da je imala problema sa nadređenima jer se u isto vreme u Paviljonu nad Ribnicom održavala izložba nekog slikara člana Dukljanske Akademije, ime mu nisam zapamtio, ono kao, nije mu posvetila dovoljno prostora a o meni je panegirisala! Na moje pitanje je odmahnula rukom: Ne prodajem ja svoj integritet, uostalom skoro da sam ponovila riječi mog starijeg brata, on je vajar, rekao mi je: Obavezno idi, nemoj da propustiš izložbu, to je nešto najbolje što sam vidio od kad posjećujem izložbe i uvjeren sam da dugo, dugo nećemo imati prilike da vidimo tako što! Pored toga što vjerujem svom bratu i sama sam se uvjerila...ma rekla sam ono što mislim. Prijalo mi je, prija mi i sad!

Jedna od mnogih anegdota sa izložbe u Podgorici. Galerija Centra ima dva nivoa, ja sam uglavnom bio na gornjem, pio kafu, pušio, da pušio, moglo se onda. Čujem otvaraju se vrata, nagnem se preko ograde, devojka i mladić, ne vide me, ona se saginje i glasno čita naslov: Suzana i starci. Uspravlja se i pita mladića: A đe su starci? Ne odolim, nasmejem se i glasno: Oćera sam ih, što će starci pored ovako lijepe mlade žene! A i što će tebi starci pored ovako lijepog momka? Nasmejaše se od srca, popeše se gore i zatražiše da im objasnim što sam to htio i koja mi je bila namjera sa tim slikama Suzane. Potanko sam im ispričao o Tintoretu, Suzani, čiju je čast od nasrtljivih sudija staraca spasio Prorok Danilo, o Post Moderni... da li im je to stvorilo konfuziju u glavi, ne znam ali bilo je i njima i meni prijatno što smo se družili.

U Kotoru posle otvaranja izložbe priđe mi čovek sa seriozno poslovnim izrazom na licu: Koliko košta ova zelena Suzana? Pet hiljada maraka, odgovorim. Kupujem je, otvorio sam pansion u Dobroti, više je kao mali hotel, 'oću da mi bude na centralnom zidu lobija. Odlično, kažem, čim se završi izložba, vaša je. A ne, ja sam mislio da je nosim odma'. To se ne radi tako, ona je i u katalogu, šta vam znači da pričekate petnaest dana...? Ili odma' ili... Budalaš! Što je ne skidoh sa zida, ej šta je i koliko bilo onomad pet hiljada maraka!

Pre polaska za Kotor, savetovala me drugarica i koleginica Boba da napravim male akvarele, crteže aktova...u formatu nešto manjem od A-4. Ja napravio ohahaj, ufurao ih u plastične folije i turio u jedan lep bordo registrator. Na sred galerije stavio postament i na njega položio otvoren registrator. E to se prodavalo kao alva, 30 maraka komad, bog da te vidi! Bilo i onog: A jel' mogu dva za 50 maraka? Može!

Prethodilo! Odem ja kod mog školskog druga, svetski poznatog Gastroenterologa, u KCB Srbije, da ga pozovem na izložbu i podsetim ga da nam u Maju pada tridesetpetogodišnjica mature pa ćemo posle otvaranja pravac u Hercegovačku, Crni Šaranović je zakupio baštu jednog restorana...A kako stojiš s parama, prekide me? Imam nešto malo a i drugari u Podgorici skupljaju, poslao sam pripreme za katalog i slajdove...Koliko ti još fali? Pa...oko hiljadu maraka, da bi sve bilo kako treba, da se dovrši katalog, da napravim sanduke za slike, transport avionom...Čekaj, Marija, pozva sestru koja mu je bila i desna i leva ruka i kompjuter i drug i prijatelj, zovni mi...neću mu pominjati ime, jedan je od dvojice koji se rotiraju s mjesta predsjednika na mjesto premijera i obratno. Kad je uspostavila vezu, Marija mu pruži slušalicu: E, e, Profesor je ovdje, kako si mi...odlično a tvoji...eto mene uskoro na Cetinje pa ćemo se ispričat, nego da ti rečem, pored mene sjedi moj školski drug Mikele, poslije Lubarde najbolji crnogorski slikar, imaće u Maju izložbu u...kako ono reče, đe, okrenu se meni, rekoh mu i on ponovi u slušalicu, slušaj fali mu još malo para da bi...koliko ono reče, upita me poklopivši slušalicu, fali mu tri hiljade maraka. Hvala ti đe čuo i đe ne čuo, evo sad ću mu dat' slušalicu da izdiktira žiro račun...sekretarici, dobro a kad ćeš mu to uplatit', danas, odlično, ostaj mi zdravo i veselo i ako možeš obavezno pogledaj izložbu, ne što je moj, no je Mikele svjetski slikar! Eto, okrenu se, ‘oće li ti bit' dovoljno, poljubih ga u oba obraza. Marija, skuvaj nam tri čaja od mente i sjedi s nama da ga malo prorešetamo, nasmeja se.

Predsjednik, Premijer mi nije bio na izložbi, državni poslovi ga sprečili, šta li? Galerija Centra se onda nalazila u zgradi vlade, u ulici Nemanjina obala, suvi centar Podgorice! Na otvaranje izložbe došli drugarice i drugovi iz gimnazije, nekadašnji maturanti, picnuti kao da će na pistu modne revije. Ljubili se, grlili, radovali jedni drugima. Ranko doputovao iz Rijeke. Došli mi i sestre i braća od stričeva i tetaka, mnogi od njih sa decom. Izložbu mi je otvorio ministar...da me ubijete ne mogu da se setim čega, posle njega je govorila Marina Č. kustos Galerije a onda sam ih ja prilično euforičan pozdravio i zahvalio se svima koji su došli i izložbu posvetio svojim drugaricama i drugovima maturantima. Na žalost, neke i neki nisu došli sputani odvratnim političkim i političkoobiteljskim razlozima! Moja odlična drugarica krišom je uletela na dva minuta,  osvrćući se da je ko ne vidi (?!), izljubila me, čestitala mi izložbu i molila da je shvatim. Muž joj je bio (i sada je) visoko kotirani član Dukljanske akademije (koji je lahko lagano zaboravio  da je u Beogradu u klasi Profesora Vjekoslava Afrića diplomirao režiju), s njim je imala dva odrasla sina i... Ne mogu drugačije, vjeruj mi, ne mogu bačit 30 godina zajedničkog života... Zagrlim je i poljubim u obraz: Ma naravno da te razumijem, hvala ti što si došla a sad briši da neko ne naiđe. Voli on tebe i voli to što slikaš ali je uša' u politiku...i što da ti pričam dalje! Pobeže, iskrade se kao da je lopov! I sad mi pripadne muka kad se setim toga i nije ona bila jedina! Već je bilo počelo prebrojavanje ko je Crnogorac a ko Srbin.

Ista govna, čast i čest izuzecima. I kako se narod lako i tamo i ovde primio na ogavne, neistinite, lažne do bola, istorijske floskule! Davno još napisa Vladika Rade: Pučina je stoka jedna grdna!

Krenuo da pišem šaljivo a završio s govnima. Praštajte!



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 15:13 27.06.2013

Од мене...



mikele9 mikele9 16:37 27.06.2013

Re: Од мене...


Hvala ti draga domaćice, neću ti odgovoriti kao Brana Petrović u zbirci pesama O prokleta da si ulico Rige od Fere:

Poklanjaš mi cvet
kao da sam pčela
il biljožder bedni

Evo i tebi cvetić od mene
mirelarado mirelarado 16:18 27.06.2013

:)

Praštajte!


Праштамо. Јер твоје догодовштине јесу забавне. И имамо рзумевања за браћу и саплеменике, такве какви јесу.

P.S. И волим шмек КотОра у твом сећању, лепог и белог, а тако шареног.
mikele9 mikele9 16:46 27.06.2013

Re: :)

Праштамо. Јер твоје догодовштине јесу забавне. И имамо рзумевања за браћу и саплеменике, такве какви јесу.

P.S. И волим шмек КотОра у твом сећању, лепог и белог, а тако шареног.

Hvala Mirela. Razlike ne postoje pa moramo imati razumevanja.
Kotor je za mene jedan od ako ne i najlepši stari grad na Jadranskoj obali! Od malih nogu obožavam Boku, znam svaki kamen i svaku staru palatu, kuću i kućicu, crkve i kapele, o moru da i ne govorim, nema mesta gde nisam ribao na duboko, 50 do 70m, lovili uglavnom Arbune. Obavezna barka mog školskog druga Filipa.
stopalo stopalo 16:56 27.06.2013

Re: :)

Kotor je za mene jedan od ako ne i najlepši stari grad na Jadranskoj obali!


moram da se pridruzim ovom obozavanju kotora

a najvise od svega sam voleo to sto je bilo dovoljno otici svega par stotina metara od glavnog ulaza da se nadjes u kotoru od pre 200, 300, 500 godina

a onda su divljaci prvo poceli vodovodne cevi da vode uz zidove i da prelaze iznad glava, posle su pocele roto reklame...

nisam bio bar 10 godina
mikele9 mikele9 22:11 27.06.2013

Re: :)

moram da se pridruzim ovom obozavanju kotora

a najvise od svega sam voleo to sto je bilo dovoljno otici svega par stotina metara od glavnog ulaza da se nadjes u kotoru od pre 200, 300, 500 godina

a onda su divljaci prvo poceli vodovodne cevi da vode uz zidove i da prelaze iznad glava, posle su pocele roto reklame...

nisam bio bar 10 godina

Kotor za razliku od takođe divnog Dubrovnika koji ima Stradun, Gundulićev trg, trg oko Onofrijeve česme, ima na stotine pjaca i pjaceta, svaka uličica te vodi na neki veći ili manji trg. A palate su posebna priča! Mojoj drugarici Radmili su vratili šesto, čak i više godina staru porodičnu palatu. To ti je sve na papiru moj Mikele, govorila mi je, ja nemam para da je obnovim i uredim a oni (država) neće, pa će propadat kao i dosad. Njen predak je bio Kancelar kod Cara Dušana.
A to sa cevima i reklamama i mene je ubijalo, mogu da zamislim kako sve to izgleda sada
tasadebeli tasadebeli 09:02 28.06.2013

Re: :)

mikele9
moram da se pridruzim ovom obozavanju kotora

a najvise od svega sam voleo to sto je bilo dovoljno otici svega par stotina metara od glavnog ulaza da se nadjes u kotoru od pre 200, 300, 500 godina

a onda su divljaci prvo poceli vodovodne cevi da vode uz zidove i da prelaze iznad glava, posle su pocele roto reklame...

nisam bio bar 10 godina

Kotor za razliku od takođe divnog Dubrovnika koji ima Stradun, Gundulićev trg, trg oko Onofrijeve česme, ima na stotine pjaca i pjaceta, svaka uličica te vodi na neki veći ili manji trg. A palate su posebna priča!...
A to sa cevima i reklamama i mene je ubijalo, mogu da zamislim kako sve to izgleda sada


Половином осамдесетих прича ми моја другарица из Дубровника, тада запослена у туризму у представништву немачког Атласа, како су решили да поред већ извиканог Дубровника прошире мало глас о Котору и Црној Гори и да подигну приходе од туризма и у братској републици.

Елем, поведу они делегацију из Немачке на састанак са Црногорцима и запуцају сви заједно на Жабљак на пословни ручак. Каже та моја другарица: "И таман се мало атмосфера опустила, Немци се разгалили, кад ја чујем једног од наших црногорских домаћина како се дере вођи немачке делегације у уво Мој ћаћа је твог ћаћу јурио по овим брдима и рата-та-та-та и држи руке тако као да му је шмајсер у рукама!

Е, јеб'га, помислих! Пропаде нам идеја о развоју туризма у Црној Гори!"

EDIT: Пар година касније, крајем осамдесетих, одоше Немци у Турску да тамо улажу паре у туризам...

П.С. - Ја сам се, људи, заљубио у Ораховац у Боки. Ишао бих и данас тамо само када ми мој газда Рашо не би свако боговетно поподне износио телевизор на мали мол уз кућу на којем смо се купали са речима: "Ево, ја доша мало да гледамо скупштину заједно... Ево видиш, овај ти је од Батрића, а овај ти се не вади из флаше вискија, а овоме је сестра у Београд, можда је и знаш..." И тако свако поподне, док се из суседне куће иза затворених жалузина чују гусле и уњкав глас који у десетерцу пјева: "Ој, соколе тићу Караџићу...".

Ипак, без обзира на све "отежавајуће околности", било ми је много лепо у Ораховцу. Само, не верујем, Микеле, да би Ораховчани куповали твоје слике. Друго је Доброта. Тамо су куће зидали махом бивши поморци, а када пловиш на "странцу" плата је у девизама...

П.П.С.- И, Микеле, сенка и светлост у писању су ти, као и на сликама, на правим местима! Баш како треба! Тако то барем види моје лаичко око.
mikele9 mikele9 13:13 28.06.2013

Re: :)

П.С. - Ја сам се, људи, заљубио у Ораховац у Боки. Ишао бих и данас тамо само када ми мој газда Рашо не би свако боговетно поподне износио телевизор на мали мол уз кућу на којем смо се купали са речима: "Ево, ја доша мало да гледамо скупштину заједно... Ево видиш, овај ти је од Батрића, а овај ти се не вади из флаше вискија, а овоме је сестра у Београд, можда је и знаш..." И тако свако поподне, док се из суседне куће иза затворених жалузина чују гусле и уњкав глас који у десетерцу пјева: "Ој, соколе тићу Караџићу...".

Ипак, без обзира на све "отежавајуће околности", било ми је много лепо у Ораховцу. Само, не верујем, Микеле, да би Ораховчани куповали твоје слике. Друго је Доброта. Тамо су куће зидали махом бивши поморци, а када пловиш на "странцу" плата је у девизама...

П.П.С.- И, Микеле, сенка и светлост у писању су ти, као и на сликама, на правим местима! Баш како треба! Тако то барем види моје лаичко око

Dragi moj Taso, prvo a propos Nemaca i Crnogoraca. Pre neki dan sam gledao na TV onog čuvenog kuvara koli lunja svetom i svuda proba lokalne specijalitete. Ja zakačio kad je bio u Hrvatskoj, jedi pij i onda on kaže: Najveća nesreća je što vi Hrvati pojma nemate šta sve imate i možete da ponudite! Ista ti je, ustvari mnogo gora stvar sa Crnom Gorom a bogami i sa Srbijom. Nikoga ovde nije briga da svetu pokaže sve lepote koje ima naša zemlja.
Drago mi je da ti je bilo lepo u Orahovcu i pored televizora i gusala
Hvala ti na viđenju tvog laičkog oka
Hansel Hansel 17:41 27.06.2013

:)

Bilo i onog: A jel' mogu dva za 50 maraka? Može!



Već je bilo počelo prebrojavanje ko je Crnogorac a ko Srbin.

Истог лета, 2000, и у Војсци (бар у ЦГ) су морали да се изјашњавају ко је шта. "Водили" нас једног поподнева са страже и успут, иронично, командир страже пита кувара који је стајао испред кухиње, да ли је чуо за "прозивку" и шта је он.

"Египћанин!" -- узврати кувар својим уобичајеним павловуисићевским стилом, полуспуштених капака, загледан у планину преко пута...
mikele9 mikele9 22:14 27.06.2013

Re: :)

Истог лета, 2000, и у Војсци (бар у ЦГ) су морали да се изјашњавају ко је шта. "Водили" нас једног поподнева са страже и успут, иронично, командир страже пита кувара који је стајао испред кухиње, да ли је чуо за "прозивку" и шта је он.

"Египћанин!" -- узврати кувар својим уобичајеним павловуисићевским стилом, полуспуштених капака, загледан у планину преко пута...

Dobro je odgovorio na budalaštine! Kod starih je bilo ono: Il si čoek il si nesoj!
kukusigameni kukusigameni 19:49 27.06.2013

marija

mikele9
svetski poznatog Gastroenterologa, u KCB Srbije

Kad sam išao u vojsku 1984. godine, taj isti divni čovek, pričao sa mojim ocem.
A đe ide Kukusigameni? U Gospić? Pa tamo ti živi moj veliki prijatelj. Kolega, kardiolog. Zajedno smo studirali.
I odmah za telefon.
Vidi ovako, tu će ti doći jedan divan momak, Kukusigameni, sin mog najboljeg prijatelja. To mi je kao sin. Pa vidi da mu se nađeš.

I tako je po mene dolazila, ćerka tog kardiologa i izvlačila me kad god je mogla. A zvala se, nećeš verovati: Marija.

Što se Kotora tiče, dugo nisam bio. A da je nešto posebno valjda ne moram da naglašavam.

I da, dobra ti ova zelena... na crvenom.
mikele9 mikele9 22:25 27.06.2013

Re: marija

Kad sam išao u vojsku 1984. godine, taj isti divni čovek, pričao sa mojim ocem.
A đe ide Kukusigameni? U Gospić? Pa tamo ti živi moj veliki prijatelj. Kolega, kardiolog. Zajedno smo studirali.
I odmah za telefon.
Vidi ovako, tu će ti doći jedan divan momak, Kukusigameni, sin mog najboljeg prijatelja. To mi je kao sin. Pa vidi da mu se nađeš.
I tako je po mene dolazila, ćerka tog kardiologa i izvlačila me kad god je mogla. A zvala se, nećeš verovati: Marija.

Što se Kotora tiče, dugo nisam bio. A da je nešto posebno valjda ne moram da naglašavam.

I da, dobra ti ova zelena... na crvenom.

Zna' sam da ti neće promać'
Ljudina je ON! Sedim kod njega u kancelariji pre nekoliko godina, pijemo naravno čaj od mente kad Marija na vrata: Tu je jedna baka skoro nepokretna, dovela je unuka...Uvedi je odmah, kaže. Baka je bila s Kosova, nije imala gastroenteroloških problema ali je ON okrenuo nekoliko telefona i smestio je tamo gde treba. Više puta sam doživeo slične stvari sedeći u njegovoj kancelariji.
P.S. To je ta zelena Suzana koju ne skidoh sa zida i ne prodadoh za 5000 maraka!
ephemeris ephemeris 08:11 28.06.2013

Re: marija

Da dodam i ja, mada Gastroenterolog zasluzuje da bude tema posebnog bloga. Jedared, ima tome bar 25 godina, taj sjajni covek je zurio na odbranu doktorata svog kolege i jako dobrog prijatelja, dakle na jedinstveni dogadjaj koji se ne propusta. Pred samim ulazom u Klinicki centar ispred njega su se uz jezivu skripu kocnica zaustavila kola iz kojih je izleteo unezvereni covek i, videvsi lice u belom (Gastroenterologa), zavapio: Pomagajte, doktore, umire mi covek u kolima! Pretpostavljate da se ovaj odmah angazovao, licno radeci ozivljavanje na licu mesta, pa posle i u ambulanti, sve dok nije uspeo da oduzme musteriju Sv. Petru. Nije rekao da idu u Urgentni centar, nije cekao da se jos neko od medicinskog osoblja pojavi na vratima, nije prepustio da se o moribundu postaraju oni koji su bili dezurni... naravno, nije stigao na odbranu doktorata...
predatortz predatortz 08:16 28.06.2013

Re: marija

kukusigameni

mikele9

ephemeris



Mislim da bi ovaj put trebali da preskočimo formalnosti oko otkrivanja identiteta i ostale politički korektne novotarije, i da , onako po srpski, objavite ime i prezime tog divnog čoveka, kojeg imate sreću da poznajete.

Zašto?

Pa zbog toga da bi mu mi, koji ga ne poznajemo a verujemo vama, mogli reći:

Hvala ti doktore tajitaj što si takav čovek!
mikele9 mikele9 13:19 28.06.2013

Re: marija

Da dodam i ja, mada Gastroenterolog zasluzuje da bude tema posebnog bloga. Jedared, ima tome bar 25 godina, taj sjajni covek je zurio na odbranu doktorata svog kolege i jako dobrog prijatelja, dakle na jedinstveni dogadjaj koji se ne propusta. Pred samim ulazom u Klinicki centar ispred njega su se uz jezivu skripu kocnica zaustavila kola iz kojih je izleteo unezvereni covek i, videvsi lice u belom (Gastroenterologa), zavapio: Pomagajte, doktore, umire mi covek u kolima! Pretpostavljate da se ovaj odmah angazovao, licno radeci ozivljavanje na licu mesta, pa posle i u ambulanti, sve dok nije uspeo da oduzme musteriju Sv. Petru. Nije rekao da idu u Urgentni centar, nije cekao da se jos neko od medicinskog osoblja pojavi na vratima, nije prepustio da se o moribundu postaraju oni koji su bili dezurni... naravno, nije stigao na odbranu doktorata...

Zaslužuje naravno ali se ne usuđujem jer znam da ON to ne bi voleo. Sve što je radio kao lekar u životu, radio je iz najdubljeg poštovanja svačijeg života, svoje profesije i Hipokratove zakletve. I najvažnije ON je pravi ČOVEK, to je dokazao svojim životom i radom. Nas dvojica smo išli u isto odelenje i u osnovnoj školi i u gimnaziji, drugovi smo i prijatelji pedeset i kusur godina
mikele9 mikele9 13:35 28.06.2013

Re: marija

Mislim da bi ovaj put trebali da preskočimo formalnosti oko otkrivanja identiteta i ostale politički korektne novotarije, i da , onako po srpski, objavite ime i prezime tog divnog čoveka, kojeg imate sreću da poznajete.

Zašto?

Pa zbog toga da bi mu mi, koji ga ne poznajemo a verujemo vama, mogli reći:

Hvala ti doktore tajitaj što si takav čovek!

Već sam gore odgovorio, ON nije čovek koji želi da se eksponira, smatra da je dovoljno što je svoj posao obavljao savesno i s najvećom mogućom pažnjom. Verujem da bi se naljutio kad bi saznao da sam pisao o njemu makar i da mu nisam pominjao ime. Kao što vidiš, ipak su ga mnogi prepoznali.
predatortz predatortz 16:56 29.06.2013

Re: marija

Već sam gore odgovorio, ON nije čovek koji želi da se eksponira, smatra da je dovoljno što je svoj posao obavljao savesno i s najvećom mogućom pažnjom. Verujem da bi se naljutio kad bi saznao da sam pisao o njemu makar i da mu nisam pominjao ime. Kao što vidiš, ipak su ga mnogi prepoznali.



Cenim to. U svakom slučaju, čovek vredan divljenja. Žao mi je što je ( gotovo ) izuzetak, a ne pravilo...
mikele9 mikele9 18:30 29.06.2013

Re: marija

Cenim to. U svakom slučaju, čovek vredan divljenja. Žao mi je što je ( gotovo ) izuzetak, a ne pravilo...

U pravu si prijatelju, ON je jedan od izuzetaka, zrno žita u polju kukolja.
antioksidant antioksidant 21:37 27.06.2013

:)

Već je bilo počelo prebrojavanje ko je Crnogorac a ko Srbin.
Ista govna,

mrzim prebrojavanaj ali volim ova tvoja slikanja
mikele9 mikele9 22:31 27.06.2013

Re: :)

mrzim prebrojavanaj ali volim ova tvoja slikanja

Prebrojavaju se kokoši, ovce i goveda a ne ljudi. Zato sam se ja na popisu još za vreme Miloševića izjasnio kao Navaho. Šta vam je to pobogu, pitao me popisivač? Indijansko pleme, odgovorio sam mu i pišite Navajo da bi bilo ispravno
momoka momoka 11:59 28.06.2013

Re: :)

sad mi je jasno, i ja sam trebala da se prijavim kao navaho, kako drugacije odupreti se ludilu balkana? navaho i tacka
mikele9 mikele9 13:54 28.06.2013

Re: :)

sad mi je jasno, i ja sam trebala da se prijavim kao navaho, kako drugacije odupreti se ludilu balkana? navaho i tacka

To sam i uradio zbog ludila! Niko nema nikakve zasluge što je rođen u ovoj ili onoj naciji, narodu. Idioti to nikad neće shvatiti. Svi smo samo ljudi, sa svim mogućim manama i vrlinama ali samo ljudi, hebeš nacije
Vera Johnson Vera Johnson 23:48 27.06.2013

daklem

mikele: kako ti umes da probudis secanja... lepa i ruzna, draga i mucna, to je neverovatno! slike su ti lepe, pisanje isto tako.

nego, kada je i gde sledeca izlozba da kupim bar jednu ili dve one manje? nit' imam para koje tvoje "prave" slike zasluzuju, nit zidova da ih na nji' stavim... prave su pod navodnicima zato sto mislim da je sve pravo sto naslikas, bez obzira na velicinu... nadam se da ces shvatiti sta sam htela da kazem i da se neces uvrediti
mikele9 mikele9 13:59 28.06.2013

Re: daklem

mikele: kako ti umes da probudis secanja... lepa i ruzna, draga i mucna, to je neverovatno! slike su ti lepe, pisanje isto tako.

nego, kada je i gde sledeca izlozba da kupim bar jednu ili dve one manje? nit' imam para koje tvoje "prave" slike zasluzuju, nit zidova da ih na nji' stavim... prave su pod navodnicima zato sto mislim da je sve pravo sto naslikas, bez obzira na velicinu... nadam se da ces shvatiti sta sam htela da kazem i da se neces uvrediti

Hvala ti draga Vera na komplimentima, lagao bih kada bih rekao da mi ne prijaju
Nemoj da čekaš sledeću izložbu, nego pravac kod mene u atelje, naći ćeš sliku koja ti se sviđa i odgovara ti po ceni...garantujem ti
momoka momoka 11:53 28.06.2013

#

kad bi samo znali koliko je nebitno pitanje : crnogorac ili srbin ne bi ga nikad postavili, iz istorije nista ne naucismo

tekst je odlican, saznadoh zasto nema staraca
mikele9 mikele9 14:04 28.06.2013

Re: #

kad bi samo znali koliko je nebitno pitanje : crnogorac ili srbin ne bi ga nikad postavili, iz istorije nista ne naucismo

tekst je odlican, saznadoh zasto nema staraca

Iz tog razloga napisah u naslovu: koja nikako nije Magistra (vitae).
Starci to kratko, jezgrovito i koncizno, popu pop, bobu bob, zato ih više i nema!
mili92 mili92 12:01 29.06.2013

Доброта II


Хвала на присјећању.
Поздрав од рођеног Которанина ( оно мјесташце између Доброте и Љуте ) са тренутним пребивалиштем у Панонској равници.
mikele9 mikele9 13:52 29.06.2013

Re: Доброта II

Хвала на присјећању.
Поздрав од рођеног Которанина ( оно мјесташце између Доброте и Љуте ) са тренутним пребивалиштем у Панонској равници.

Jel' ti blizu Sveti Stasije? Ili si još prema Ljutoj?
Kako bilo, hvala tebi što si se javio Kotorski Panoncu
mili92 mili92 14:15 29.06.2013

Re: Доброта II


Тачно Микеле. Свети Стасије, оно насеље са лијеве стране. То су монтажне зграде, направљене након земљотреса. Одмах поред монтажних ( бијелих ), са десне стране, налазе се јаче зграде које је Југооцеанија зидала за своје поморце. Та два насеља су позната и као: " Рикији и Повери ". Тако то народ нађене још једно упечатљивије име.
mikele9 mikele9 18:35 29.06.2013

Re: Доброта II

Тачно Микеле. Свети Стасије, оно насеље са лијеве стране. То су монтажне зграде, направљене након земљотреса. Одмах поред монтажних ( бијелих ), са десне стране, налазе се јаче зграде које је Југооцеанија зидала за своје поморце. Та два насеља су позната и као: " Рикији и Повери ". Тако то народ нађене још једно упечатљивије име.

Znam tačno đe su i pamtim nazive. Nadam se da u Panoniji imaš bolje uslove za život?
mili92 mili92 10:54 30.06.2013

Re: Доброта II



Хвала Микеле. Добро је, дурамо полако.
mikele9 mikele9 13:10 30.06.2013

Re: Доброта II

Хвала Микеле. Добро је, дурамо полако.

Druže moj, život nam je jedno veliko DURANJE ili se bar u to pretvorio
mili92 mili92 14:08 30.06.2013

Re: Доброта II



Овладало, Микеле, овладало. Згодна прилика за неку фотку.
mikele9 mikele9 15:01 30.06.2013

Re: Доброта II

Овладало, Микеле, овладало. Згодна прилика за неку фотку.

Hvala ti za fotku, posjeti me na ljetovanje kod Radmile i Boška Jovanovića

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana