Kultura| Moj grad

Trg Republike, nedovršeno mesto u sred Beograda

Đorđe Bobić RSS / 04.07.2013. u 06:33

U središtu Beograda je Trg Republike, nekada Pozorišni trg, kao u većini evropskih gradova koji su iz monarhije prešli na republikansku stranu. Određivanje i imenovanje posebno naglašenog mesta u središtu grada nedvosmislena je potvrda da se to republikansko opredeljenje stvarno dogodilo. U okolini trga, u celom gradu i u državi, naravno, republika postoji. Tokom vremena od kada je ustanovljena prolazi kroz razne peripetije i u našim sluđenim okolnostima ipak napreduje sa ciljem da jednom postane i prava demokratska. U Beogradu je to malo pomereno i drugačije, (a šta bi drugo?), jer na Trgu Republike dominira Knez Mihailo, a ne neki republikanac ili bar neki drugačiji simbol koji bi republikansku provinijenciju grada proklamovao i neprekidno opominjao Beograđane i njihove goste u kakvom društvenom uređenju žive. Ali, zatekao se predstavnik monarhije pa je bilo zametno premeštati ga pa je tu i ostao. To je dobro radi kontinuiteta i naglašavanja da mi nismo tek tako, ni iz čega, osvojili pravo da budemo republika. Ipak, Knez, tu stoji i da saopšti da to nije zauvek i da monarhija može da se vrati. Scenografija je spremna za sve okolnosti, a istorija nas uči da je to racionalan pristup.

Trg je mesro gde su se oduvek iskazivale namere građana za promenama, kao nekada na agori u Atini iznosile su se javno ideje, razgovaralo se o njima ali i protestvovalo protiv nepravde i zastalog života usled neumešnosti vlasti da ga učini boljim. Bilo je tu jednom polivanje građana a potom i smena režima koji je učinio tu nepodopštinu. Ovih dana događaju se protesti za boljitak kulture, nauke, opomena državi da se nedostojno i nebrižno ponaša prema tim osloncima nacionalnog i državnog identiteta. I to je još jedna dobra strana Trga Republike, ma kakav da je, opstao je kao stecište, mesto susreta građana a što je trgu najvažnija namena. 

Oko Trga je Narodno pozorište, Narodni muzej koji čeka, evo više od decenije, da se vladari odluče da odreše kesu i urede zgradu ne bi li narod mogao da vidi kulturnu baštinu odvajkada, mada to nekako ne ide i opet je utvrđeno da ima prečih poslova te će Potemkinove zavese preko fasade i dalje biti deo ambijenta.  Zatim, tu je Palata Riunione i Dom štampe kome preti „rekompozicija fasade“, investitorsko nasilje uz podršku arhitekata koji zaboraviše esnafsku etiku. Istorija grada prikazana je u krug, mada sam Trg nikada nije dobio (zar to nije veoma beogradski?) svoj konačno artikulisan prostor zato što velika gradska ulica prolazi kroz njegovo središte i nekako ga rastače, ne dozvoljava da se ujedini i da bude trg kao što je logično sve do Doma vojske, zajedno sa trouglastim parkićem kako ga je Emilijan onomad regulisao i nacrtao.

Značajan doprinos nezavršenosti Trga daje plac preko puta Narodnog pozorišta gde je u formi privremenosti izgrađen artefakt nazvan „Staklenac“. Beograđani ga  tako zovu, to je verovatno tipična beogradska reakcija na neprimeren akt, pa je davanje trivijalnog imena način da se iskaže protest i neodobavanje. Tu je i neizbežna uvredljiva divlja gradnja uz bioskop „Balkan“ koji je i sam upušten i napušten kao neka ruina izgleda, kao opomena da ništa nje definitivno, ni ona monarhija ni ova republika, i da Beograđani, tolerišući tu agresiju, pokazuju da nisu uvereni u vrednosti na kojima gradovi uobičajeno počivaju i opstaju. O poštovanju institucija, zakona, urbanističkih planova, urbanoj kulturi, drugi put.    

Nekoliko godina unazad razmišljalo se da se, umesto „Staklenca“, izgradi Gradska galerija, javni objekat namenjen kulturnim događajima i prosvećivanju naroda ali i komunikaciji sa svetom, pa je s tim ciljem bio raspisan i javni konkurs za arhitektonski projekat. Nagradu i mogućnost izvođenja dobili su mladi ljudi. Ali sve je iznenada zaustavljeno da bi se sve ponovo razmotrilo jer se čuju zahtevi da se tu sagradi zgrada Opere, kao što je nekada planirano. Mnogo je reči potrošeno u raspravi o jednoj ili drugoj mogućnosti ali nikako da dođe do saglasja. I tako u diskusijama i iznošenju argumenata - onih što kažu: "pa oduvek smo mislili da je to mesto za Operu a vi sad...", ili onih koji kažu da je na Trgu dobro imati otvoren objekat dostupan svim Beograđanima danju i noću - vreme odmiče, pa je izgledno da nećemo imati ni Galeriju ni Operu već privremeni „Staklenac“, jer nam tako nešto izgleda i pripada i da ništa bolje nismo ni zaslužili.

I ovde, kao  i na mnogim drugim mestima, iskače u prvi plan sukob dva Beograda i dva načina mišljenja: jedan koji zastupa novu interaktivnu komunikaciju Beograda unutar samog sebe ali i sa svetom i savremenu prezentaciju kulturnog pregalaštva, i drugi, koji smatra da se ništa ne menja u vremenu i da samo treba nastaviti gde se stalo, jer zašto bi se menjalo kad je bilo dobro, i kada smo oduvek projektovali i gradili kako tata kaže, bez obzira ko je tata, uvek ima neki. Sada novi klinci sve to hoće da promene i da udese prostor po svome, na novi način, koji nije po volji onima od pre, pa pokušavaju da vrate događaje tamo gde su zastali. I ne radi se toliko o tome šta će se tu graditi, radi se o toleranciji koja je tokom prohujale decenije potpuno zaboravljena.

Cena te sitaucije je da će sve ostati kako jeste, mada svi misle da to nije dobro, i jedino tu postoji bar neka slabašna ali nedovoljna saglasnost. Pa da i to makar bude podržano kad nema nečeg jačeg i izglednijeg postupanja.

 

 

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 08:40 04.07.2013

Čiope

Tamo može da se vidi mnogo crnih čiopa.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:56 04.07.2013

Re: Čiope

Da, idu u Operu ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:53 04.07.2013

Sve, sve,

al do braće Makedonaca nećemo skoro dobaciti, oni su tako sredili centar Skoplja da jedva čekam da krajem leta to i uživo vidim.





Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:55 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Ja vido, pa ako baš moraš ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:07 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Jesi video partizanske frizove?! To mi je san!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:13 04.07.2013

Re: Sve, sve,

A tek oni Aleksandri pa Filipi ... ni u snu se to ne događa ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:24 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Podržavao tu makedonsku postmodernu fantaziju do trenutka kad su nadenuli Aleskandru gaće. Onda sam shvatio da su ipak dibidus malograđani. Šteta.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:28 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Jelica Greganović
Jesi video partizanske frizove?! To mi je san!



A kad sam video one betonske galije u Vardaru, e to je prizor!



Brodogradnja u Skoplju sveta, srećom tu Vardar može da se pregazi, pa nema potrebe da se muče brodari
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:32 04.07.2013

Re: Sve, sve,

A kad sam video one betonske galije u Vardaru, e to je prizor!

Pa nismo ni mi u Bgdu za bacanje, imamo Staklenac u sred grada pa neka vide oni ... !
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:35 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Moj utisak je da se neko u Makedoniji TRUDI da nešto napravi.

Ali smešna mi je ova VEĆ USTALJENA pojava da srpski blogeri ismejavaju Makedonce. O čemu jer reć ? Otkud ta nadmenost? Kao da je Tromostovlje coolest thing on earth.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:35 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Đorđe Bobić
A kad sam video one betonske galije u Vardaru, e to je prizor!

Pa nismo ni mi u Bgdu za bacanje, imamo Staklenac u sred grada pa neka vide oni ... !


Šta kaže Sapjdermen kad se popne na Beograđanku?

`de ću sad, bem ti život...
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:42 04.07.2013

Re: Sve, sve,

oskar-z-wild
Moj utisak je da se neko u Makedoniji TRUDI da nešto napravi.

Ali smešna mi je ova VEĆ USTALJENA pojava da srpski blogeri ismejavaju Makedonce. O čemu jer reć ? Otkud ta nadmenost? Kao da je Tromostovlje coolest thing on earth.

Saću da ti kažem, Skoplje je grad mog detinjstva, za njega me vežu lepe uspomene, mnogo volim Skoplje, a da je ovakav kičeraj u Beogradu vrištao bih kao što vrišti moja ekipa u Skoplju, ne mogu da se čudom načude kako je moguće da im neko od grada pravi Monti Pajton i Zonu sumraka u isto vreme
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:42 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Otkud ta nadmenost?

Ama kakva nadmenost ... samo čuđenje na toliku ćežnju za samodokazivanjem, pa se onda i granice normalnog kazivanja svoje istorije i kakvog takvog pijeteta prema tolikom sopstvenom TRUDU obezvrede i pređu u zonu kiča ... Živeo sam sedamdesetih godina u Skoplju i radio projekat za naselje Aerodrom i tada to beše jedan lep i normalan grad, pun pozitivne energije ... pa što da mu ovo učine ?
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:00 04.07.2013

Re: Sve, sve,

sve je u novcu. I ta granica između zona kiča i nekiča se daje zabašuriti novcem.

Evo kako su Inglezi predstavili svoj brod Cutty Sark u Greenwich-u, pošto je originalni sagoreo.





Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:04 04.07.2013

Re: Sve, sve,

sve je u novcu. I ta granica između zona kiča i nekiča se daje zabašuriti novcem.

E pa dragi oskare, onda jbga ... al da probamo da ne pristanemo na tu relativno jednostavnu uravnilovku ... možda upali, ko zna i blesavije stvari su iznicale iz zapetljanog i bodljikavog žbunja ... kupine na primer ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:11 04.07.2013

Re: Sve, sve,

održavao tu makedonsku postmodernu fantaziju do trenutka kad su nadenuli Aleskandru gaće. Onda sam shvatio da su ipak dibidus malograđani. Šteta.

To se pobunio AFŽ. Sad ga zovu Tarzan
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:12 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Moj utisak je da se neko u Makedoniji TRUDI da nešto napravi.

Kad tako nešto praviš, mnogo je bolje da zatrudniš nego da se trudiš.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:15 04.07.2013

Re: Sve, sve,

Jelica Greganović
Moj utisak je da se neko u Makedoniji TRUDI da nešto napravi.
Kad tako nešto praviš, mnogo je bolje da zatrudniš nego da se trudiš.


Možda iz ženske perspektive!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:34 04.07.2013

Re: Sve, sve,


Možda iz ženske perspektive!

Kad su takvi rezultati truda, onda je to naročito dobro i iz muške perspektive.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:49 04.07.2013

Re: Sve, sve,

uros_vozdovac
oskar-z-wild
Moj utisak je da se neko u Makedoniji TRUDI da nešto napravi.Ali smešna mi je ova VEĆ USTALJENA pojava da srpski blogeri ismejavaju Makedonce. O čemu jer reć ? Otkud ta nadmenost? Kao da je Tromostovlje coolest thing on earth.
Saću da ti kažem, Skoplje je grad mog detinjstva, za njega me vežu lepe uspomene, mnogo volim Skoplje, a da je ovakav kičeraj u Beogradu vrištao bih kao što vrišti moja ekipa u Skoplju, ne mogu da se čudom načude kako je moguće da im neko od grada pravi Monti Pajton i Zonu sumraka u isto vreme


Bilo bi interesantno znati nešto više o svemu tome. Recimo ko radi idejne projekte, ko su umetnici, ko su finanasijeri. Pretpostavljam da su finansijeri neki bogati makedonski Australijaci i Amerikanci kojima su Walt Disney i Las Vegas bliski.

Međutim celokupna makednoska ideja će izgledati drugkčije kad malo odmakne vreme. Makedoniji je važnije da oformi svoj identitet u neprijateljskom okruženju Bugara, Grcita, Srba i Albanaca, nego to što im se neko podsmeva.

Čini mi se da su Obrenovići i Karađorđevići imali bolji ukus, ali sve je to relativno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:13 04.07.2013

Re: Sve, sve,

oskar-z-wild


Bilo bi interesantno znati nešto više o svemu tome. Recimo ko radi idejne projekte, ko su umetnici, ko su finanasijeri. Pretpostavljam da su finansijeri neki bogati makedonski Australijaci i Amerikanci kojima su Walt Disney i Las Vegas bliski.

Međutim celokupna makednoska ideja će izgledati drugkčije kad malo odmakne vreme. Makedoniji je važnije da oformi svoj identitet u neprijateljskom okruženju Bugara, Grcita, Srba i Albanaca, nego to što im se neko podsmeva.

Čini mi se da su Obrenovići i Karađorđevići imali bolji ukus, ali sve je to relativno.


E stvarno ne znam, moji izvori tvrde da je državni projekatm i da se lepe pare troše na ovo, i da nema privatnih para tu, ali moguće da nije tako.

Što se ostalog tiče ne verujem da će vremenom da legne i da će neka vremenska distanca da uradi svoje, mislim da će vremenom da bude sve bizarnije nego što je danas, a danas je podosta bizarno. Recimo ispod one trijumfalne kapije, ma na samo par koraka odatle ima ćevapdžinica sa odličnim ćevapima i još boljim prometom, a kombinacija ćevapa i kapije stvara, hmm, zanimljiv utisak.

Most Goce delčeva je posebna priča, na moderan most, recimo kao naša Gazela su stavili baroknu ogradu, sa obrazloženjem da je barok nastao kao produkt makedonske kulture, ima neki video gde istoričar mrtav ozbiljan objašnjava kako i zašto, jedino nije uspeo da objasni zašto barokna ograda na modernom mostu, a za ostalo nemam ništa protiv, Makedonija je kolevka baroka.

O lavovima koji su na ulazu i izlazu sa mosta da ne pišem izgledaju kao one kinske igračke ali uvećane.

Sve u svemu moj prijatelju nije taj projekat video umetnika, među nama govoreći, video je autore koji pogađaju ukus novostvorenim političkim elitama, a u tom smisli se Makedonija ne razlikuje od Srbije, samo se njihovi razmahali.
Groteskno ne mož biti grotesknije.
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:20 04.07.2013

Opera

Mislim da je skoro sve stvar novca. Srbija nema veliki broj onih kojih ne mogu bez elitne kulture da bi investirala ogroman novac, koji je više nego potreban za druge hitije stvari, u zgradu opere. Sa druge strane veći deo te elite može sebi da dozvoli da odlazi u svetske operske kuće od Moskve do Njujorka, što i rade (mislim na univerzitetske profesore muzike i ostale).

Mislim da bi "Narodno pozorište" trebalo posvetiti iskuljučivo operi i baletu, a sagraditi novu savremenu pozorišnu scenu negde gde je nema... na primer Petlovo Brdo, Vidikovac, Novi Beograd... pošto naš narod voli pozorište, a zgrada može biti skromnije veličine poput "Vuka" ili Zvezdare teatra.

Shodno tom planu, "narodno pozorište" treba preimenovati u "operu". Nemam vremena da istražujem istorijat imena Narodnog pozorišta, ali pretpostavljam da to "narodno" ima veze sa onima koji su nadenuli ime "Trg republike" - dakle levičarima. A pošto su levičari racionalna sorta ne treba nakalemiti srpskom narodu iracionalne karakteristike (to povodom naziva trga republike i spomenika Knezu Mihajlu).

Narodno pozorište je izvanredne veličine za opere, i naravno izvanredan ambijent. Za siromašne zemlje, poput Srbije, dobre je veličine, a teško je naći novac za besprekorno održavanje te zgrade. Naravno to ne znači da u nekoj drugoj bogatijoj budućnosti ne treba graditi tu famoznu operu na ušću.


Chengdu Contemporary Arts Centre, designed by British-Iraqi architect Zaha Hadid, Sechuan Province, China
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:50 04.07.2013

Re: Opera

Shodno tom planu, "narodno pozorište" treba preimenovati u "operu"

Pa ima i onaj ministar što pravi šampite koji je hteo Narodni muzej da preseli u Glavnu poštu ... pa eto sad i Narodno pozorište kojekuda da se seli ... radikalno je super pod uslovom da se ne remeti gradska istorija i memorija a u Narodnom pozorištu je zaista naslagana pa bi je tu trebalo i ostaviti ...
A opera će jednom doći zajedno sa Filharmonijom u nekoj dobro napravljenoj koncertnoj sali i to je dug države prema kulturi i građanima bez obzira na te "mnogo važnije i hitnije stvari" koje ustvari služe da se obaveza izbegne. Čak se ova država drsko usudila da tu floskulu upotrebi i za Narodni muzej aktuelno nazvan Potemnikov zamak zbog radi onih prekrivača ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:13 04.07.2013

Re: Opera

Ako ćemo pravo, sigurno je važnije izdvojiti novac za muzeje koji mogu da prime sve te artefakte koji čuče po srpskim podrumima i koje treba pokazati sopstevnom narodu i turistima. Kao što sam vam objasnio ranije zgrada Glavne pošte je idealna za muzej u svakom pogledu. Samo treba iseliti Min Fina!

Imati pristojnu operu to je san skorojevića, poput ovih u Makedoniji! Da li znate koliko košta da se postavi jedna opera u Parizu, Moskvi, Londonu, Milanu ili sličnu? Verujem da je to uporedivo sa ukupnim prihodom nekih malih država. Beograd ima dve operske scene i shodno svom statusu one dele prostor sa pozorištima.

Interesantan pojam "remetiti istoriju"!

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:35 04.07.2013

Re: Opera

"remetiti istoriju"

Pa oko remećenja istorije ima šta da se priča pa vidi link, ali to i nema neke veze sa naslanjanjem na novac kao jedinog kriterijuma za opskrbljivanje kulture ... dakle, ima stvari koje nemaju cenu i to država koja drži do sebe i do svojih građana mora da učini ...

http://djordjebobic.com/?p=1743

oskar-z-wild oskar-z-wild 13:40 04.07.2013

Re: Opera

Đorđe Bobić
"remetiti istoriju"
Pa oko remećenja istorije ima šta da se priča pa vidi link, ali to i nema neke veze sa naslanjanjem na novac kao jedinog kriterijuma za opskrbljivanje kulture ... dakle, ima stvari koje nemaju cenu i to država koja drži do sebe i do svojih građana mora da učini ...http://djordjebobic.com/?p=1743


Nije sve u novcu naravno, money can't buy you love!!

Beograd ima sreću što ulice imaju nazive jer kad odeš na srpsko selo tamo ljudi još uvek ne bi znali gde se nalaze da nema googla i GPS-a. Sa druge strane u Americi nema jedne kuće u ulici, prašnjavoj ili asfaltiranoj, u sred neke pustinje ili vukojebine, koja nema svoj broj i poštansku adresu. Što je važnije od opere ili operete.

Hvala na linku.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:21 05.07.2013

Re: Opera

A opera će jednom doći zajedno sa Filharmonijom u nekoj dobro napravljenoj koncertnoj sali

pa po logici i logistici prepoznatoj i u svetu, opera ide zajedno sa baletom, a filharmonija ide u posebnu koncertnu salu. filharmoniji ne trebaju krojačice kostima, scenografija sa celom armijom ljudi koja je pravi. bilo bi lepo kada bi bar arhitekti konsultovali branšu pre nego što se upuste u ovaj poduhvat, da ne bi napravili teško ispravljiv (i skup) faul.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 06:51 05.07.2013

Re: Opera

faul.

U pravu ste, moja greška, mislio sam na množinu, posebne sale za Operu i Filharmoniju ali u jednoj zgradi i to na Novom Beogradu, tamo kod Muzeja savremene umetnosti ...
vishnja92 vishnja92 08:06 07.07.2013

Re: Opera

bilo bi lepo kada bi bar arhitekti konsultovali branšu pre nego što se upuste u ovaj poduhvat

ovakvo pljuckanje po arhitektima zbog obicne jezicke nepreciznosti, osim neutemeljene nadmenosti, pokazuje i odsustvo elementarnih znanja iz onoga sto se zove "opste obrazovanje".
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:07 07.07.2013

Re: Opera

"opste obrazovanje".

Višnja, nemojte da ste tako strogi ... pa radi se o BEBI ... biće vremena i za OpOb ...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:23 07.07.2013

Re: Opera

bilo bi lepo kada bi vaša koleginica stavila neku novu ploču. ova sa obrazovanjem, odsustvom elementarnih znanja i nepismenosti, čitamo cca 5 godina.
ovde ću sada prestati da se javljam, jer se od gospođe drugačije ne može pobeći. pozdrav, đorđe
vishnja92 vishnja92 13:23 07.07.2013

Re: Opera



siroto dete
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:30 04.07.2013

remećenje istorije?

marta l marta l 14:14 04.07.2013

work in progress

Trg Republike, nedovršeno mesto u sred Beograda...

dovrsava se
prvo bombe
pa Energoprojektov staklenac
pa shavnicki krov iznad Balkana
pa patuljaste breze (valjda
pa zabradjeni muzej
pa face lift doma stampe
opera? jes' pa da se na dovrseno usele beskucnice sa usca, neka hvala
bolje galerija, to se lakse pretvara u kafanu
oko cega jedino imamo nacionalni konsenzus
i, mesto dovrseno!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:39 04.07.2013

Re: work in progress

dovrsava se
...
imamo nacionalni konsenzus
...
i, mesto dovrseno!


...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana