Kućni ljubimci| Satira| Život

Buve i ostale napasti

Jelica Greganović RSS / 04.07.2013. u 11:47

1044026_490989317646385_1914113119_n.jpg

Buve su, u seoskom delu mog detinjstva, bile locirane na dva punkta. Prvi je bio vazda nahereni stambeni objekat glavne prehrambene jedinice – svinjac, a drugi uvek čupavo i za lanac vezano siroto kuče kome je čuvakrućizam bio glavni zadatak. Doduše, ove sitne napasti su se ponekad pojavljivale i na drugim živim i pokretnim seoskim objektima, ali pomenuta dva mesta su bila njihove osvojene teritorije, koje je valjalo izbegavati u širokom krugu. Bar tako su nam govorili i zapovedali. Neslušanje ove imperativne preporuke vaspitačkog štaba odraslih je dovodilo do besomučnog večernjeg drapanja, i sićušnih crvenih tačkica. »Buve ih izele«, obično je konstatovala baba Dara i primenjivala na nama lek najšireg spektra – komovicu, za koju je poznato da leči sve od zauški do zanoktica. Pri čemu deci garantuje miran i čvrst san uljuljkan alkoholnim isparenjima.

Što se tiče kučeta kao buvlje kolonije,  obično se radilo o starom i mrzovoljnom stvoru, zauzetom drpanjem samog sebe i povremenim urlikanjem na slučajne prolaznike ili posetioce koji su ga već poznavali i u dovoljnom luku zaobilazili. Uzevši u obzir da su mu od rođenja uskraćena prava kretanja, koje zaslužuje svako biće na ovoj planeti, nije ni čudno što ga više nisu zanimale ni igre, ni deca. Njegova glavna misija je bila da se nekako izbori sa buvama, koje su odavno postale otporne na sve smrdljive praškove kojima su ga povremeno posipali.  Zbog toga smo retko dobijali buve od psa, prosto kod njega im je bilo odlično i nisu nameravale da nepromišljeno emigriraju.

S druge strane, svinje su nas mnogo više zanimale u krajnjim produktima, no uživo, sve dok nas uporno ponavljane zabrane nisu odvele do njihovog, nadaleko bazdećeg staništa kome je odgovarala samo jedna reč – svinjac. Tamo smo mogli da, propinjući se na prste ili kroz prsle čvorove ograde, gledamo buve na licu mesta. Odnosno, na licu svinja.  Ako su svinje bile bele sorte, one što poraste do veličine grizlija kapitalca, buve su se mogle još očitije promatrati. Skakale su sa grešnih svinja kao sa trampulina. Verovatno je njihova urođena akrobatika naterala mog brata da se okuša u jahanju svinje. Maestralno sišavši na nju sa drveta. Oduševljeni publikum, sastavljen od nas nekoliko, i dreka zgrožene krmače, su privukli pažnju strica Andre. Već sama njegova pojava na horizontu je značila kršenje dečijih prava, zbog čega smo se hrabro razbežali, ostavivši rodeo-umetnika da sam raščisti stvari sa vlasnikom objekta jahanja. To što su se bratu uši crvenele do kraja dana, a donja pozadina odbijala sedeći položaj, to i nekako...ali bio je pun buva. Buva koje su se koliko odmah preselile i na nas. Danima nas je baba mazala rakijom, oko nas se širila aura seoskog bircuza, al džaba. Buve su nas istrajno žderale, drpali smo se bez milosti, i crveno opečatirani  zavideli psu iz drugog pasusa...nama nije uspevalo da se nogama češamo iza ušiju.  A tako nam je trebalo. Buve su savladane tek kad nas je baba serijski ispotapala u plehano korito, i dobro izgnjurala i izgnjavila, baš onako kao što je gnječila veš koji je, u istom tom koritu prala.  Jedva nas je bede buvlje spasila.

Te buve, ipak, nisu ništa u poređenju sa mentalnim buvama, onim koje čoveka napadaju u kasnijem razvoju. Buve na mah zaturenog sećanja, koje uprkos svom trudu neće i neće da se pojavi iz dubina pamćenja. Na vrh ti je jezika reč, ali tu neizoblikovana  gore od svraba čuči. Neće da mrdne, iako si siguran da znaš, da se sećaš, da pamtiš. U stanju je da te prati danima, da sapliće sve ostale misli i radnje, da visi u vazduhu, tu negde pred tvojim očima, ali i dalje odbija da se pojavi u svom konkretnom obliku. Prosto osećaš kako je samo pitanje trenutka kad će početi da ti iskaču crvene tufnice svrabeža od prokletinje koja neće i neće da izmili negde iz malog mozga, gde se pre sakrila no zaturila. Nema opakije igre od »puštanja buva«, kada nekome za vrat staviš pitanje, priču, pola rečenice, reč, koji će ga naterati da danima hoda rastrojen, pokušavajući da nađe i konačno između dva nokta skrcka sakrivenog zlotvora – buvu.

Pored tih buva-reči, postoje i ništa manje teretne muzičke buve. Ima tih pesama, pesmica i ostalih muzika, koje ama ič ne spadaju u tvoj sektor voljenja. Prosto, to nije ono što bi slušao, pamtio...ali problem je u tome što ima lepljivih niski zvukova, često i stihovima podržanim. Znaš ti da su ti stihovi banalni, da bi to mogao svako da napiše, da su prosto otužno sladunjavi u svojoj očekivanosti i prozaičnosti, ali...lepe se. I napasniji su od pravih buva. Uvuku se odnekud, samo one znaju kojom specijalnoratovskom tehnikom, i pevaju, sviraju, more i maltretiraju parazitski ubogi domaćinov organizam. Džabe pokušavaš da ih zaboraviš, da pronađeš dugme na sebi i u sebi kojim bi mogao da ih isključiš ili bar utišaš. Ništa to ne vredi, one ne samo da se vrte, nego i tebe vrte oko prsta, lepo ti dođe da pocrveniš od besmislenih stihova u kojima caruju pogrešni padeži, okeani suza, po definiciji nesrećne ljubavi, gomiletine šećernih prideva i naravno On ili Ona. Ovi poslednji ponekad imaju imena, ali je najpraktičnije da ostanu u zameničkom obliku, ne bi li se koristili kao prazna rubrika u koju osoba, kojoj je ta pesma legla kao prase iz prvog pasusa u blato, mogla da pevušenjem upiše ime osobe za kojom čezne i zbog koje dobija zečiji popišitis svaki put kad čuje srcelomačku napast od muzičko-literarnog parazita.

Za razliku od prirodnih napasti kojima se može doakati mazalicama, obično neopisivo smrdljivim, mentalnim parazitima se teško može stati na put. Jedino kome to uspeva je – vreme. Doduše, ono to čini neopisivo sporo i mrljavo, usput uživajući u malim prevarama. Taman pomisliš da si se rešio napasti od pesme, počneš naizgled normalno da živiš, kad se dotična pojavi iza treće krivine, spotakne te, zajedno zapevate i lepo vidiš kako ti se vreme podlo bekelji. Što se onih buva-reči tiče, tu je stvar još gora. Ako se radi o naslovu knjige, nekoj rečenici iz nje, stihu nekada pročitanom, još će se isti nekako pronaći manijačkim traženjem i kopanjem po ormanima sećanja, uz pomoć onih u kojima sigurno negde živi ta knjiga, samo je treba naći pre no što mentalna buva izazove češanje karakteristično za njenu faunističku rođaku. Al kad je o jednoj reči reč, e onda su stvari mnogo gore, toliko da se o njima i priče mogu pisati, uzmimo na primer onu legendarnu Majstora Čehova, o konjskom prezimenu. Nema vremena koje bi tu muku izlečilo. Reči su čudo, življe od svake buve, sposobnije da se bolje kamufliraju od svih kako ono beše, na vrh mi jezika, ona reč na f...ono...setiću se...a dotle, ima jedna pesma koja me ne ostavlja na miru ima već godinu dana. Ne da je buva, nego je buvetina. Jedina sreća moja je što je bolja od svojih patetičnih rođaka, al da je napas, napas je. Tu buvetinu mi je pustila izvesna Boba Đuderija iz Splita...oprostiti joj neću...fina pesma, spada u sortu kožnih bolesti. Neizlečiva... godinu dana cvrčke i zmajeve sanjam, anđele, kišu dok roska, anđeleeee moooj!

 

 

 

Mimikrija, mimikrija je ono na f...znala sam.



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 12:26 04.07.2013

1.



Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 04.07.2013

Re: 1.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:40 04.07.2013

ubaci buvu

UBACITI BUVU se nekada koristilo kao stimulativna i inspirativna akcija pa nenojmo toliko protiv buva ... ima ih i pismenih ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:07 04.07.2013

Re: ubaci buvu

ima ih i pismenih

E, te pismene su najgore.
rade.radumilo rade.radumilo 13:01 04.07.2013

Kad ti se uvuče u uši

pesma, možeš valjda jedino onom četkom za ribanje flaša iznutra da je izbaciš. Pre neku nedelju sam nekoliko dana pevušio Bilećanku:



Jelica Greganović Jelica Greganović 13:09 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Jesi probao Zoranovu? Da ti malo osvežim buvu

rade.radumilo rade.radumilo 13:11 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Ma svašta se meni vrti po glavi. Što na 33, što na 45 obrtaja:

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:38 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Meni je uvek antipesma bila i ostala Bajagina "Gore, dole" (kako god se zvala). Apsolutno efikasno deluje, pogotovo protiv Gorana Kradovića
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:20 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Gazda Milutine, a kad mi se ovo naselilo...na bar mesec dana...majčice...eeeeej...



muaddib92 muaddib92 16:20 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Ма немате ви, драги моји и сестро слатка Лелице, појма која је најгора ментална бува! Замислите само да је, по идеји неког генијалца, РТС1 месецима емитовао ОВО ДОЛЕ ШТО СЛЕДИ, све док неко у културном додатку ''Политике'' није упитао да ли то морамо гледати и зашто:



То је емитовано пре вечерњег дневника, као да ти се неко посере у саксију па оде, а теби остане..

Што се природне гамади тиче, најгоре ми је пала шуга - пре неких 43 године, без икаквих одлазака у природу (највероватније ГСБ аутобус З.Венац/Баново Брдо). Школски доктор, пореклом Босанац, само са насмејуљио на моју претпоставку о алергији: ''Биће да је то ћееша.
И би ћеша: фуууј, маст па на себе пиџаму, данима
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:25 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

muade, ovo izlazi iz kategorije buva i spada u kategoriju ozbiljne noćne more
Na to mogu da ti odgovorim samo ovim...

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:48 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Jedino gore od pesama su reklame. Pogotove one kretenske. A vrte ih nemoljivo
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:57 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Fakat...pri čemu već neko vreme ne mogu ni da naslutim, na početku, predmet reklamiranja...sve isto, mož i traktorske gume i letovanje reklamirati...
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:05 04.07.2013

Re: Kad ti se uvuče u uši

Debilizam je univerzalan
stasava stasava 13:08 04.07.2013

f

"Mimikrija, mimikrija je ono na f...znala sam"

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:10 04.07.2013

Re: f

"Auspuh, lele, auspuh" je najbolje
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:14 04.07.2013

Re: f

p.s.
Bila mi moja Tanja prošle godine i odnekud iskopala ovu pesmu kao humoristički prilog, lepo nas je kolektivno zarazila, ne mož' ni antibiotikom da isteraš, užas...podavili smo se od smeha, al ni to nije pomoglo...eeeeeeee...sa sve parafinskom suzom u prvom planu...i sumnjom na pedofiliju...jeza od pesme.

mariopan mariopan 18:18 04.07.2013

Re: f

stasava
"Mimikrija, mimikrija je ono na f...znala sam"


Има решења и за то, само ти треба још једна особа која може да се сети друге половине онога што ти знаш само до пола.

Ево ја се уортачила и немам бриге, још само да се ратосиљам оне песмице "пада киша на миша у Ченти код Тамиша"......( успављивала сестриног унука, а зна се, нема шансе да спава без 50 пута да се отпева )
.....не излази из главе.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 04.07.2013

Re: f

Има решења и за то, само ти треба још једна особа која може да се сети друге половине онога што ти знаш само до пола.

Jes, naročito kad se druga osoba seća pogrešne polovine, onda imaš problem na kvadrat

Ево ја се уортачила и немам бриге, још само да се ратосиљам оне песмице "пада киша на миша у Ченти код Тамиша"......( успављивала сестриног унука, а зна се, нема шансе да спава без 50 пута да се отпева )
.....не излази из главе.

Nemoj o tome, evo odmah me spopalo, a taman sam je zaboravila...daklem, ima jedna slovenačka pesmica koju sam ja sticajem pritiska naučila u vreme kad sam učila slovenački, neš verovati, ali posvećena je - piši.
To je pesma koja se peva bebama dečacima, najbolje prilikom kupanja i presvlačenja i kaže:

Naš mali lulček je kot metuljček,
je kot metuljček sredi trav
a, ko bo zrastel naš mali lulček
takrat bo velik kot Triglav.

( Naša mala piša je kao leptirić
kao leptirić usred trava
al kad poraste naša mala piša
tada će biti velika kao Triglav.)

I ajd ti to zaboravi...
mlekac mlekac 20:29 04.07.2013

Re: f

Jelica Greganović
Има решења и за то, само ти треба још једна особа која може да се сети друге половине онога што ти знаш само до пола.

Jes, naročito kad se druga osoba seća pogrešne polovine, onda imaš problem na kvadrat

Ево ја се уортачила и немам бриге, још само да се ратосиљам оне песмице "пада киша на миша у Ченти код Тамиша"......( успављивала сестриног унука, а зна се, нема шансе да спава без 50 пута да се отпева )
.....не излази из главе.

Nemoj o tome, evo odmah me spopalo, a taman sam je zaboravila...daklem, ima jedna slovenačka pesmica koju sam ja sticajem pritiska naučila u vreme kad sam učila slovenački, neš verovati, ali posvećena je - piši.
To je pesma koja se peva bebama dečacima, najbolje prilikom kupanja i presvlačenja i kaže:

Naš mali lulček je kot metuljček,
je kot metuljček sredi trav
a, ko bo zrastel naš mali lulček
takrat bo velik kot Triglav.

( Naša mala piša je kao leptirić
kao leptirić usred trava
al kad poraste naša mala piša
tada će biti velika kao Triglav.)

I ajd ti to zaboravi...





Nego, kad smo kod buva i pesmica - jos od kako si napisala onaj blog o biblioteci saveza slepih mene kljuca da pronadjem jednu pesmu koju sam, zahvaljujuci mojoj skolskoj, danas konacno pronasla!



Slavko Drinski - Slepi nas nisu vodili kroz mrak

Putovao sam mnogo!
Čak i do druge ulice.
I doživeo trenutke lepe.
Ali, nikada neću zaboraviti jednom
kada sam govorio u dečijem domu za slepe.
Govorio sam i razmišljao:
Šta slepa deca u svojim očima kriju?
Bilo je veče.
Sijalica je svetlela.
Gledalo me je stotinu slepih očiju.
Odjednom, nestalo je struje.
Nastavio sam kao da ništa nije bilo.
A jedna, koja je mogla da vidi,
a koja ništa nije znala, rekla je:
" Deco, nestalo je svetlo!"
Ja stvarno ne znam kako je mogla,
sa kog je Marsa pala.
Bio sam tužan.
Do neba.
"Nama svetlo ne treba",
odgovorio je glasić iz tame.
Kada smo odlazili,
pustili su nas same.
Slepi nas nisu vodili kroz mrak.
Bilo je da ti srce iz grudi iskoči.
I u tom trenutku...meni su se otvorile oči.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 04.07.2013

Re: f

mlekac, dobra, dobra buva

Evo za tebe još jedne, živi svih ovih godina...maločas me na nju setio Slavimir Futro.

mlekac mlekac 21:35 04.07.2013

Re: f

Jelica Greganović
mlekac, dobra, dobra buva

Evo za tebe još jedne, živi svih ovih godina...maločas me na nju setio Slavimir Futro.



Jooj, pa gde me pogodi u tu? Sad cu opet danima da je pevusim u sebi!

Kad smo kod Neshe - jedna od najbuvastijih leptirica:
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 04.07.2013

Re: f

Misliš da su Sličuge gora buva od Nataše?

stasava stasava 22:30 04.07.2013

Re: f

Nemoj o tome, evo odmah me spopalo, a taman sam je zaboravila...daklem, ima jedna slovenačka pesmica koju sam ja sticajem pritiska naučila u vreme kad sam učila slovenački
A meni ova
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:42 04.07.2013

Re: f

Ovu da ni ne pominjem...ne samo da su mi detetu pevali neprijateljsku pesmu, nego sam na kraju i ja prolupala i propevala je, lepo bi me se preci odrekli preko novina...



stasava stasava 23:06 04.07.2013

Re: f

Ma "slava jim", sve mi nesto u grlu stoji, uspomene na 2 godine života u Mariboru.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:46 04.07.2013

Re: f

Ja u Mariboru živela nisam, al su mi tamo tri carska odradili, zaboraviti ga nikad neću...
stasava stasava 00:01 05.07.2013

Re: f

Ja u Mariboru živela nisam, al su mi tamo tri carska odradili, zaboraviti ga nikad neću..

Ja jedan, eklampsija,ne volim da se setim!


mlekac mlekac 08:52 05.07.2013

Re: f

Jelica Greganović
Misliš da su Sličuge gora buva od Nataše?


Meni jesu. Volim Natašu, ali Slicuge i

Kad mi se te dve uvuku u uvo, pevusim ih narednih n dana!
Vlasta92 Vlasta92 13:22 04.07.2013

Dje me nađe...

Meni pes ostavio buve, nemoš verovati kako su uporne!! Ulazim na gajbu pažljivo, pogleda uprtog u noge, hodam kao po minskom polju, sprej u rukama, krvavo oko...

Juče sam prvi put posle dve nedelje prošla bez ijedne. Verovatno treba da se strpim i sačekam da se izlegne nova generacija....

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:32 04.07.2013

Re: Dje me nađe...

E, Vlastimira, mož gledati kol'ko oćeš i unositi im jajca, dizvineš, na đonovima...to mi veterinarka objasnila. Imaju neku lampu, pa kad osvetle životinjku koja ima buve, a ono sve tačkice na njoj svetle seksi plavetno...kaže da je onomad imala nekog mačka koji nikad napolje nije izašao, živi na osmom spratu, kad ga je osvetlila lampom bljesnuo je ko diskoteka.
Vlasta92 Vlasta92 13:40 04.07.2013

Re: Dje me nađe...

Ja znam šta se desilo. Mož muž je zabave radi usisavao psa. Vat a mistejka to mejka. Onda su se one namnožile u usisivaču, milijarde njih je izašlo, a pas je u međuvremenu otišao...




Jelica Greganović Jelica Greganović 16:04 04.07.2013

Re: Dje me nađe...

Vlasto, jeste nadasve maštovita ideja, al jesi li ti baš sigurna da ti je muž napravio bordel od usisivača?
miloradkakmar miloradkakmar 13:43 04.07.2013

Pseće buve

[/qu Zbog toga smo retko dobijali buve od psa, prosto kod njega im je bilo odlično i nisu nameravale da nepromišljeno emigriraju.ote]


Da, kažu da pseće buve neće na čoveka?!

Anjina Mukica je puna buva,izdrapa se živa, na nju ni jedna da pređe iako su stalno u bliskom kontaktu, maze se , nosi je.... To verovatno važi za decu, jer čim sam saznao da ima buve, nisam joj bio ni blizu, počeh da se češkam ... i češkam se i dalje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:26 04.07.2013

Re: Pseće buve

To verovatno važi za decu, jer čim sam saznao da ima buve, nisam joj bio ni blizu, počeh da se češkam ... i češkam se i dalje.

Psiićki, milorade, psiha je čudo
mlekac mlekac 14:31 04.07.2013

Najgore je

S buvama sto im prosto ne treba NISTA da bi se razmnozile!
Jedne godine smo otisli na letovanje, a zivotinje udomili kod familije. Daklem, stan je ostao - bar smo tako mislili - potpuno prazan.
Kad smo se vrnuli nismo mogli da udjemo u njega!
Milijarede buva!
Uzas!
Na kraju su dosle cike iz DDD-a i pustile neki gas, stan ostao zablombiran dva dana, a kad smo, konacno, usli s gas maskama da otvorimo prozor, ustanovili smo da se neki od skotova i dalje mrdaju!
Dobro,to su vise bili samrtni grcevi, ali posle DVA dana!
Otada nam je ostala kao najveca nocna mora mogucnost da neka od zivotinja zapati napasti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:28 04.07.2013

Re: Najgore je

mlekac, samo meni nemoj o bubama koje se pobiti ne mogu, još uvek živim u strahu od onih cvećnih gadova, pomrli dabogda...i gledam kako nešto, a sigurno su one, ždere celo naselje, već sve zeleno izgleda kao ementaler i niko to sem mene ne primećuje i ništa ne preduzima...kunem se kupiću one bogomoljke, pun džak jaja ako treba, pobiću napasti.
mlekac mlekac 18:22 04.07.2013

Re: Najgore je

Jelica Greganović
mlekac, samo meni nemoj o bubama koje se pobiti ne mogu, još uvek živim u strahu od onih cvećnih gadova, pomrli dabogda...i gledam kako nešto, a sigurno su one, ždere celo naselje, već sve zeleno izgleda kao ementaler i niko to sem mene ne primećuje i ništa ne preduzima...kunem se kupiću one bogomoljke, pun džak jaja ako treba, pobiću napasti.



Inace, jedan drugar, pasionirani lovac koji je, avaj, alergican na ujed buva, rekao mi je da se u slucaju sumnje na iste u odeci doticna t.j. odeca, zatvori u plasticnu kesu i ubaci u zamrzivac na 24 sata.

Mrazocu ne prezivljavaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:00 04.07.2013

Re: Najgore je

Mrazocu ne prezivljavaju.

E, viš ovi gadovi to preživaljavaju, ladno...
mlekac mlekac 20:31 04.07.2013

Re: Najgore je

Jelica Greganović
Mrazocu ne prezivljavaju.

E, viš ovi gadovi to preživaljavaju, ladno...

rade.radumilo rade.radumilo 14:59 04.07.2013

Laku noć deco...

Ja: Laku noć, jele te buve svu noć i moje im došle u pomoć.
Milica: Nemoj to, to je lužno!
angie01 angie01 15:10 04.07.2013

Re: Laku noć deco...

mirelarado mirelarado 15:36 04.07.2013

Re: Laku noć deco...

:)

Food around the corner...

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 04.07.2013

Re: Laku noć deco...

angie, ne mogu da nađem onu scenu iz bara, iz serije Nothern exsposure, kad razgovaraju grinje...veruj mi na reč, tragično-divna je
angie01 angie01 16:57 04.07.2013

Re: Laku noć deco...

Jelica Greganović
angie, ne mogu da nađem onu scenu iz bara, iz serije Nothern exsposure, kad razgovaraju grinje...veruj mi na reč, tragično-divna je


grinje u baru, its inaf:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 04.07.2013

Re: Laku noć deco...

grinje u baru, its inaf:)

Dve grinje za šankom, piju i žale se jedna drugoj na životne-hemijske probleme, pri čemu je jednoj žena upravo rodila 1,5 milion beba...
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:42 04.07.2013

Bube i ostalo

Žali mi se šćer da su deca izviđači skroz poludela. Gledali onog Ber Grilsa (inače prvi skaut Velike Britanije), pa na prošlogodišnjem taboru počeli da jedu na šta god naidju - bube, leptiri, gliste ... šta god vide. Znaju već koje su ukusne a koje treba izbegavati. Vođe im se šlogirale, ne znaju kako da im zabrane.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:55 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ta ista deca verovatno dođu kući i ne mož' da ih nateraš da pojedu tanjir boranije.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:58 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Mi ih učimo da imaju svoje "ja", svoj izbor. Možda grešimo
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:11 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Deca već kreću u budućnost, a budućnost je...



evo i žene koja gaji...sirote cvrčke

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:53 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Pričao mi stari gensek da je za dezert na Mozabmiku dobio mrave prelivene vrelom čokoladom, pa onda ohladjenje. Kaže da su onako sjajno hrskaviiiii

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:05 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Eh s čokoladom...ja bih s čokoladom mogla i stiropor da pojedem
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ta ista deca verovatno dođu kući i ne mož' da ih nateraš da pojedu tanjir boranije.

Treba im samo buva...ili medved

nikvet pn nikvet pn 18:09 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

У стану једне јесени имали смо мраве. Мале жуте у милионима; језиво. Донесем прах, напрашим, побијем; цврц, за пар дана ето их поново. Видим ја мораће цео улаз. Донесем по кутију за сваки стан и замолим комшију да раздели. Враћа се он после сат времена; хихихи. Шта је било ?

- Стан 19 звррр, добровече - добродошо синко, седи са мном да вечераш. Хвала, не могу деда-Милутине, морам ово да разделим по улазу против мрава, свима па и вама. Против мрава ? Зашто ? А држи виљушку са парчетом хлеба из моче и не види на њему ми-ли-он мрава !!! То код нас нема, каже. И поједе онај лебац, хам ! Шљокну пиво из кригле, обриса уста и - ништа ! Гледам оће ли на уши да му изађу; ма јок. Него деда-Милутине да ипак ја посипам ту и тамо, можда се појаве; не кошта ништа. Аха, добро синко, посипи онда.

И тако деда-Милутин постаде Мравојед. Ено пребацио деведесету.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

nikvete, je l se to dešava na Novom Beogradu gde legenda kaže da su sa peskom iz Indije, kojim su zasute močvare da bi se izgradio NB, doneti i žuti mravi?
Mi smo kačili kesu sa hlebom na balkon, na štrikove za veš, a za dva dana mravi lepo putuju štrikom i bacaju se u kesu.
Ništa od hrane nije smelo da se ostavi napolju, van frižidera, jer u trenu se zažuti od mrava.
Sa Novog Beograda je i narodna priča o tipu koji je, podivljavši od mrava, rešio da ih nadmudri i hleb stavio na sto, a sve četiri noge stola u lonce pune vode. Sutradan je hleb ipak bio pun mrava. Putovali su zidom, pa plafonom i odatle bandžidžampirali na hlebac.
nikvet pn nikvet pn 21:04 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

lica Greganović
je l se to dešava na Novom Beogradu

Не на НБ него у Параћину 90-тих.
Ništa od hrane nije smelo da se ostavi napolju, van frižidera, jer u trenu se zažuti od mrava.


Баш тако. Плус ормани, купатило, дечија соба; ужас. Оброк ко у војсци : старт-једи,једи,једи-готово па усисивач. Госпоја капетан стола. Шизнули колективно, за разлику од комшије Милутина.

И кад сам ето поделио инсектицид по улазу управо је требало да почне грејна сезона. Због квара на подстаници смрзли смо се неколико дана. Али помрзли и мрави. Мраз или прашак брига ме, геноцид обављен. Нису се више појављивали; после пар година смо се одселили.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 04.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ne znam kako je sada na Novom Beogradu, al dok je mene tamo bilo, bilo je i žutih mrava...napas neopevana.
rade.radumilo rade.radumilo 09:54 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ne znam kako je sada na Novom Beogradu, al dok je mene tamo bilo, bilo je i žutih mrava...napas neopevana.


Daj šaljite mi malo tih žutih mrava 'vamo na Konjarnik. Da ih zapatim, jer ne mogu da odbranim stan od bubašvaba (onih velikih braon). Moji ih imali na NBG-u, ali su ih istrebili.
Komšije iz ulaza pored, sa kojima delimo zid dnevne sobe i terase, na svojoj terasi drži neoprane sudove, tako da je moja terasa bojno polje na kom ženevska konvencija ne važi.
Da imam malo mravlje pešadije, ne bi mi se ovi tenkovi šetkali po terasi, mrtvi ladni dok sedimo uveče na istoj i pijuckamo pićence.

PS. Ovo mi je svojevremeno bila jedna od omiljenih igrica na PC-u:

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:06 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Da ih zapatim, jer ne mogu da odbranim stan od bubašvaba (onih velikih braon).

Mačka, nabavi mačku. Kad smo živeli u staroj zgradi u Narodnog Fronta, bubašvabe su bile ko zečevi, sve dok nije stigao Dobrica, gradački gonič mačeći. Utepavao ih je nedelju dana, noćom, sve dok nisu shvatile da smo previše opasan teren i orjentisale se na komšiluk.
rade.radumilo rade.radumilo 12:44 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Mačka, nabavi mačku. Kad smo živeli u staroj zgradi u Narodnog Fronta, bubašvabe su bile ko zečevi, sve dok nije stigao Dobrica


Pa te komšije imaju mačku i generalštab bubašvapske armije. Biće da je taj Dobrica ipak bio neko čudo.
nikvet pn nikvet pn 12:58 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ни мачке више нису ...

Једне бакице мачор био је таква ленчуга да су му бубашвабе јеле из посуде. Зато бака суне његов прашак за буве на новину. Преко тога мало ( нокат ) брашна и шећера у праху. Дошле бубашвабе на журку али однеле отров на ногама у гнездо, и ћао.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:01 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Baba majstor...
zilikaka zilikaka 16:24 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Ne znam kako je sada na Novom Beogradu, al dok je mene tamo bilo, bilo je i žutih mrava...napas neopevana.

Imam iskustva i sa novobeogradskim malim žutim, i sa bubašvabama, rusama i takotim.


Za mrave je zakon, ali zakon, kineska kreda.
Treba samo biti uporan i opcrtavati sva moguće mesta gde se pojavljuju. Kad im se ispresecaju putevi, oni valjda potraže druge, ali van teritorije upornog crtača.

Za one veće napasti su mi vrlo efikasne bile kuglice koje se postavljaju kojekuda, ali obavezno u kujni i kupatilu.
A što se preporučene količine toga tiče, obavezno stavim bar duplo.
I radilo
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 05.07.2013

Re: Bube i ostalo

Te koneske krede za mog novobeogradskog vakta nije bilo, a samo da su nam je dali, crtali bi po vasceli dan...
zilikaka zilikaka 16:32 04.07.2013

Nego, el i vama...



Jelica Greganović Jelica Greganović 16:47 04.07.2013

Re: Nego, el i vama...

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 16:55 04.07.2013

е, сестро слатка!

Имала сам и ја проблем(чину) али дај боже да сам могла да решим као твоја баба

Buve su savladane tek kad nas je baba serijski ispotapala u plehano korito, i dobro izgnjurala i izgnjavila, baš onako kao što je gnječila veš koji je, u istom tom koritu prala.


Нее, овај бубећи сој још је гори!

[url=http://www.zadruznikonj.rs/drustvo/][/url]

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:10 04.07.2013

Re: е, сестро слатка!

Pričaj mi o vaškama, svako malo su se pojavljivale u obdaništu, nekim svemirskim čudom ih moji nisu dobili, ali zato je Princeza fasovala gliste, i to na moru, na nekoj odvratnoj plaži kao fenomenalno lepog Malog Lošinja, koji preporučuju svima koji imaju decu. Jedino što zaboravaljaju da kažu je da treba da budeš muflon pa da tvojoj deci tamo bude lepo, na onim stenčugama.
I tako, netolerantnih devedesetih, dobije ona gliste na moru, ode Žmu sa njom kod ostrvske lekarke i vraća ljut kao ris. Ispostavlja se da je lekarka tog hrvatskog kamenjarskog raja pokušala da bude netolerantna:

- Dete je dobilo gliste...
- Vaše prezime...
- Kakve veze ima prezime?
- To nije slovenačko prezime.
- Kakve veze to ima sa glistama?
- Čije je to prezime?
- Hrvatsko.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 17:18 04.07.2013

Re: е, сестро слатка!

Dete je dobilo gliste...
- Vaše prezime...
- Kakve veze ima prezime?
- To nije slovenačko prezime.
- Kakve veze to ima sa glistama?
- Čije je to prezime?
- Hrvatsko.


Значи и глисте се деле по националној основи! tzvrtz!

А за оне буве у глави


Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 04.07.2013

Re: е, сестро слатка!

Ako imaš gliste u glavi, onda se deli...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 11:33 06.07.2013

Re: е, сестро слатка!

А она реч на ф:



Чиста мимикрија, нема шта!
zilikaka zilikaka 17:26 04.07.2013

Vic s bradom

U kupeu se našli jedan čovek i postarija gospođa s pudlom.
Jednog momenta čovek se uhvati za nogavicu i ščepa nešto:

-Gospođo, buva!

-Fifi, dolazi ovamo, gospodin ima buve!

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:33 04.07.2013

Re: Vic s bradom

Черевићан Черевићан 18:08 04.07.2013

сврбеж

бувице ми нешто баш и нису
док се виваш и потелу пиљиш
пицајзле су ипак млого горе
те су веруј оно да поп издиш
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 04.07.2013

Re: сврбеж

пицајзле су ипак млого горе

Jedna od nezaboravnih priča iz moje bliske mladosti...moj drug dobio picajzle, otac mu ginekolog, a ovaj ne sme od blama da pisne, nego ćuti i trpi, nada se da će proći same od sebe. Sretnemo njegovu sestru u gradu, pitamo kako je, kaže: "Dobro je, samo mi izgibosmo po stanu, saplićemo se o njegove picajzle, narasle ko kornjače."
Dr M Dr M 18:30 04.07.2013

Molba

Jelice, pospi nečim ovaj blog, plz!

Ubih se od češanja.

Znam da je na nervnoj bazi, al` svejedno...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 04.07.2013

Re: Molba


Ubih se od češanja.




Radi, garant...primenjujemo na Ikaru Varvarinu. Jes da je hemija, ali onomad kad smo probali biološki proizvod, u trenu je fasovao krpeljčinu.
Samo malo kapni za vrat
49 41 49 41 20:23 05.07.2013

Buvljak



Pocecu da se drapam od davnog secanja.

Bukvalno su nas izbacili u sumrak iz planiraskog doma. Velika, divna i divlja planina.
Nas dvoje i po prvi put na njoj.

To se ne desava u istoriji planinara, izvidjaca; al', bilo nama.

Pred ponoc smo se docepali odmorista i malog planinarskog doma na pola puta niz planinu.
Dom je bio krcat, prisutni su se zgrazavali oko vatre sta nam se desilo.

Nas dvoje smo spavali na minderluku sirine 40-tak cm. Nocno okretanje u snu na tom uskom prostoru kao da smo uvezbavali mesecima. Svaki nekotrolisani pokret, jedno bi letelo na pod.

Zamisljao sam kako me "jede znoj" od dugog pesacenja; a, nismo imali gde da se iztusiramo.

Kakav znoj, kamizali su po meni celu noc. Svaki pokusaj drapanja po telu, ona bi zavrsila na podu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:01 05.07.2013

Re: Buvljak

To se ne desava u istoriji planinara, izvidjaca; al', bilo nama.

Nisam shvatila, šta vam se desilo?
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:25 05.07.2013

bolha

msm, kad smo vec kod Sifrera

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 05.07.2013

Re: bolha

Gospode, iz koje je ovo vremenske dimenzije
zovitemegrunf zovitemegrunf 22:32 05.07.2013

Re: bolha

Za mene, iz one iz koje je i Martinov lulcek, koga si gore citirala . Ideje izpod odeje
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 05.07.2013

Re: bolha

Ajd da ti uzvratim takvom izpod oddeje...

zovitemegrunf zovitemegrunf 22:51 05.07.2013

Re: bolha

licumurka licumurka 10:48 07.07.2013

:)

Naše pseto je zapatilo buve prošlog leta, izgleda od đuvegije koji je gostovao kod nas,a sve u cilju sticanja zajedničkog im potomstva.
Oboje šampioni, osvajači svih mogućih CACIB-a, a buva na sve strane...

Za Slobodanku
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:10 07.07.2013

Re: :)

Plava krv je najslađa

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana