Roditeljstvo| Satira| Život

Kobra i Lotosov cvet

Jelica Greganović RSS / 09.07.2013. u 10:15

1003455_493461374065846_1717771192_n.jpg

Kao što je opšte poznato i već više puta apsolvirano, opuštenost je najvažnija u roditeljskom zanatu. Opuštenost vašoj deci garantuje zdrav i neometan razvoj, kako fizički, tako i mentalni. Opuštenost je i za roditelje više no preporučljiva, jer smanjuje mogućnost da završe u haljinama koje se kopčaju na leđima i predugim rukavima, takođe leđno, vezanim u mašnu.

Opuštenost kod dece je prirodni dar, koji oni usavršavaju na dnevnoj bazi. Svako dete bi moglo da opuštenošću ugrozi i Dalaj Lamu, samo kad bi htelo ili kad bi za to imalo vremena. Kako deca prioritet daju jurcanju naokolo i ne zanima ih da obučeni u stoljnjake ćute na vrh usamljene planine, Dalaj Lama za sada može neometano da se kiti titulom pojma smirenosti.

580223_493461187399198_1588255329_n.jpg

Što se tiče roditelja, tu je stvar malo drugačija. Opšte opušteni roditelji se dele u dve grupe: Lotosov Cvet i Kobra. U grupu Lotosov Cvet spadaju roditelji sposobni da na klupi u parku, u pozi Lotosovog Cveta pozdravljaju sunce dok njihovo dete ispod klupe jede pikavce i pokušava da ujede mimoiduće kučiće. Takvi roditelji mogu da žive po bar dvesta godina, jer su njihovi živci deblji od konopaca za privezivanje prekookeanskih brodova. To su oni roditelji koji vam dođu u goste i mirno pijuckaju kafu, dok vi pokušavate da njihovo dete skinete sa regala na koji se nekim čudom uzveralo, i sa koga želi da aterira na glavu ili da ga u poslednjem trenu spasite od izlaženja kroz prozor solitera.

Ovde negde se završava priča o opuštenim roditeljima sorte Lotosov Cvet, jer svako dalje njihovo opisivanje bi kod opuštenih roditelja iz grupe Kobra, izazvalo latentni svrabež po celom telu, trzaje glave i potrebu da nekog što pre pridave. Golim rukama, bez svilenog gajtana. Naime, Kobra roditelji žive na tankoj žici osetljivih nerava, koja svakim danom postaje sve tanušnija, i to na račun mračne strane njihove mašte, iz trena u tren sve deblje. Kobra roditelje mogu da prepoznam na prvi pogled, jer toj grupi pripadam od prvog minuta kad sam ugledala babicu koja mi donosi tek rođeno prvorođenče. Uprkos svoj postporođajnoj blentavosti koja bluzi po vakumu još uvek postojećeg šoka od preživljenog Gospodebožeštalimejeovosnašlo, majka Kobra prvo pomisli, videvši kako neko drugi drži njeno sveže dete: »Makni tu ruku malo gore, kako ga-je to nosiš, hoćeš da ti ispadne?!«

Dakle, od tog prvog trena majka Kobra, napeta kao struna od silne opuštenosti, treperi nad pojavom i životom svog deteta. Desi li joj se još koji takav dar božji, njeni živci će se pretvoriti u zategnutu mrežu, čiju izdržljivost će iskušavati nebrojene životne situacije u koje se deca tako talentovano dovode.

Uzmimo na primer mene. Nema tog filma strave i prepadanja koji bi mogao da konkuriše mojoj mašti. Ja sam ona iz narodne izreke »Ne daj bože šta ti majka sluti«. To šta se meni vrti po glavi bi svaki holivudski režiser suvim zlatom platio. Noćne more su prolećni lahor u poređenju sa mojim materinskim strahovima. Čak iako sam kod prvo dvoje dece iskustveno proverila da je disanje pojava koja ne nestaje tek tako, i kod trećeg deteta sam ustajala noću i kao vampir se naginjala nad krevetac. Da čujem da li diše. Diše li? Diše...Što tako tiho? Diše li stvarno? Onda me vatala strava da će da se unakaze kašikom, a kamoli viljuškom. Noževe smo i tako držali van ne samo dečijeg, nego i našeg domašaja. Bila sam spremna da ih obučem tako kako ni majka medvedica ne bi svoju mladunčad oblačila. Da ih ne produva. Donja majica je zakon svih životnih zakona. Posle sam slutila da bi mogli da izjedu neku kocku ili ko zna koju sićahnu igračku. Da padnu sa kreveta. Da zveknu glavom o sto. Da pod padne na njih. Da se popare hladnom vodom. Da se prehlade od mlake vode. Da ne jedu premalo. Da ne jedu previše. Što li se češkaju?

Negde u to vreme su mi se razvili i refleksi po kojima su poznati pripadnici opuštenih Kobri. Protiveći se svim zakonima fizike i prevodeći svoje mišiće preko granica dozvoljenog, nametnutim svakodnevnim treningom sam dosegla sposobnost da jednom rukom hvatam čašu koja pada sa stola, drugom skidam mladunče koje se upravo penje na luster, a trećom otimam varjaču kojom dete mi moje pokušava da se obogalji u očnom predelu. Baš tada kada mi je porasla preko potrebna treća ruka, izniklo mi je i treće oko na potiljku, njime sam lovila sve rizične situacije koje su mi se odvijale iza leđa. Uz to sam naučila da se nečujno krećem po mrklom mraku, tehnikom na kojoj bi mi pozavideli i pripadnici najspecijalnije od specijalnih jedinica. Usavršila sam i bauljanje pod krevetima, zavlačenje pod ormane, izvlačenje papirom stvarčica koje su se otkotrljale pod frižider. Sigurno bih savladala i ono otvaranje sefova šnalama, samo da smo imali sef. Na žalost potrebe za njim nije bilo, jer smo i tako sve pare trošili na decu.

Problem je nastao kada sam shvatila, a Žmu me u stopu pratio, da silom prilika gore navedene stečene kvalitete ne mogu da ograničim samo na sopstvenu decu. Gde god da me neko turi, ja ću već naći dete na kome ću moći da vežbam svoje sposobnosti. Taman i da dete nije moje. Što nije zgodno. Prvo sam od te nezgodne navike počela da odvikavam Žmua. Lakše je na njemu, nego na sebi, da provežbam prevaspitavanje i prelazak iz Kobra grupe u grupu Lotosov Cvet. Naime, Žmu je svoje strave fokusirao na pokretne stepenice. Kako odemo u neki potrošačko-javno- masovni prostor giga-hipo-mega razmera, Žmu počne pogledom da traži pomenute stepenice. I kao za inat na njima će se uvek naći bar jedno dete, koje se po svim pravilima nepravilnosti vozi i trčka u suprotnom od krećućeg pravca. Naravno, njegovi roditelji spadaju u Lotosov Cvet grupu, i srećni što je dete konačno našlo neku zanimaciju i ostavilo ih na miru, mirno pijuckaju sokiće na nebezbednoj daljini. U prvo vreme se Žmu poput Betmena obogaćenog spajdermenovskom tehnikom Supermena bacao ka stepenicama i na silu spasavao zaprepašćenog ljudskog mladunca. Trebalo mi je više od godinu dana da ga naučim da zaboravi da pokretne stepenice uopšte postoje, da tuđa deca nisu naša deca, i da će jednom naleteti na agresivnog Lotosovca koji će još i da ga tuži što mu je detetu uskratio samopovređivanje. Od tada Žmu, doduše uz lake trzaje glave, disciplinovano gleda u pod ma gde da idemo.

Na žalost, ono što mi je uspelo kod njega, nije radilo kod mene. Iako su naša deca dovoljno porasla da mi mahom gledaju u teme, uzimaju ključeve od auta, a neka čak i rade (mada mi još uvek nije jasno kako neko može da zaposli bebu maminu), ja još uvek gledam ko će šta da obori, u šta da se zatrči i sa čega da se skotrlja. Na ulici pokušavam da ih uhvatim za ruku, u liftu gledam da ne pričkljepe prste u vratima, bez obzira na punoletne godine bih im najradije ja obrisala nos, sa sve onim: »Duni! Duni jako kao lokomotiva!« To što to radim ili pokušavam da uradim našoj deci, pod uslovom da ih nađem i stignem, to i nekako...ali što merkam tuđu decu, to je muka. Zato, kad god odemo u neki objekat ugostiteljskog karaktera, ja prvo pogledam ima li dece i gde su fokusirana. Ukoliko ih ima, sedam za najdalji mogući sto. Ne zato što ne volim decu, daleko bilo, nego zato što znam da ću u roku od deset minuta početi da naokolo ganjam tuđu decu, da merkam u koji ćošak će da se geknu i gde će da se spotaknu. I dok njihovi roditelji, Lotosovi Cvetovi, mirno pričaju i pijuckaju, meni oči beže kao prepadnute ovce, a opruga živaca Kobre je spremna da me svakog trenutka lansira u spasilačku akciju.

Sto puta sam sebi rekla da sam opuštena, da to nisu moja deca, da sam opuštena, da imaju oni svoje roditelje, da sam opuštena, da me ne zanimaju tuđa deca, da sam opuštena...i nikako da proradi. Iako sam opuštena. Stvarno. Potpuno opuštena. Kao opuštena Kobra. Opuštena.

p.s. Naravno da je ovu priču ilustrovao Najbolji - Bob Živković.  



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 10:20 09.07.2013

Prvi

A sad na čitanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:21 09.07.2013

Re: Prvi

Saće i višnja sa višnjama
vishnja92 vishnja92 14:03 09.07.2013

Re: Prvi

evo evo...



dobra stara vremena
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:38 09.07.2013

Re: Prvi


loader loader 21:02 09.07.2013

Re: Prvi

Da ...
Slatko se ispričasmo



Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 09.07.2013

Re: Prvi

Slatko se ispričasmo

Sažmeto
loader loader 21:33 09.07.2013

Re: Prvi


Pa, kad smo kod roditeljevanja ... :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:43 09.07.2013

Re: Prvi

Taj rad me silno podseća na neke koje sam u životu sretala...na žalost.
loader loader 21:44 09.07.2013

Re: Prvi

Ma, ludilo

edit: mislim, to je ta izbezumljenost po pitanju "praćenja i paženja" dece
bocvena bocvena 10:48 09.07.2013

prisutna!

ona moja tetka iz blogova je izlazila na terasu zgrade da proveri da li njena tridesetogodišnja ćerka bezbedno prelazi ulicu i mi smo joj se zbog toga besomučno rugali.

ha, ha, little did we know...

moj muž pri povratku sa hotelskog bazena: slušaj, bobo, ja više one male nemce da spašavam od davljenja dok im roditelji opušteno ispijaju pićenca - NEĆU! ja zato nosim knjigu i fokusiram se na najsitnija slova da ne bih hvatala ćoškove stolova.

ništa u mojoj mladosti nije nagoveštavalo da ću biti kobra mama. baš sam bila kul nekad:)))
dragandragan61 dragandragan61 12:52 09.07.2013

Знати.Моћи.Чути.Оћутати.

bocvena

ha, ha, little did we know...
ništa u mojoj mladosti nije nagoveštavalo da ću biti kobra mama. baš sam bila kul nekad:)))

(Заратустра рек о,не Ја)
А,кад већ тујесам ..
Атрејева маска / А.Џ.Хартли,за мужати
Трговац уклетим књигама / Марчело Симони , зати
ц,ц,тз ..ч,џ,ш
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:19 09.07.2013

Re: prisutna!

ha, ha, little did we know...

O, da...ni sanjala nisam da ću tako napredovati u klizećem startu...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 18:02 09.07.2013

Re: prisutna!

da proveri da li njena tridesetogodišnja ćerka bezbedno prelazi ulicu i mi smo joj se zbog toga besomučno rugali.

Skoro idem sa majkom ulicom, što se ne dešava baš često, a ona me na svakom pešačkom prelazu zadržava, hvata za podlakticu, vodi me za istu tu podlakticu da slučajno ne istrčim pred kola. Tu je ja zbunjeno pitam: "Majko, a kako ti misliš da sam ja preživela saobraćaj svih ovih godina?".
Ovaj blog mi je neke stvari razjasnio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:23 09.07.2013

Re: prisutna!

Skoro idem sa majkom ulicom, što se ne dešava baš često, a ona me na svakom pešačkom prelazu zadržava, hvata za podlakticu, vodi me za istu tu podlakticu da slučajno ne istrčim pred kola.


Moram da primenim Boba, ovo obožavam

bocvena bocvena 19:42 09.07.2013

Re: prisutna!

obećala sam tinejdžerki da kad ja budem imala 80, a ona 51, da ću je držati u krilu i proveravati da li ima vaške. ali da bude pažljiva da mi ne polomi veštački kuk:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 09.07.2013

Re: prisutna!

bocveno, ja sam već u NSadu kupila privezak za ključeve "Blamiram svoju decu"...pa, neko mora da im upasuje donju majicu i kad načisto porastu...
Dr M Dr M 10:50 09.07.2013

!!!


"Sto puta sam sebi rekla da sam opuštena, da to nisu moja deca, da sam opuštena, da imaju oni svoje roditelje, da sam opuštena, da me ne zanimaju tuđa deca, da sam opuštena.."

Ovo ponavljaj stalno, dok Ti ne dodju unuci.

Posle više nema svrhe. Proverio juče.

Dok sam sa decom bio tata-medved, malo poučnog brundanja i puno slobode, kad je unuk u pitanju postajem medjunarodni etalon za nespokoj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:51 09.07.2013

Re: !!!

Eh, doktore, džaba mi ponavljanje, ponavljam i ponavljam, al onda opet ripam na svaki trzaj...šta li ću tek raditi kad dobijem unuke...ima da me privežu u neki ćošak.
Dr M Dr M 11:02 09.07.2013

Re: !!!

.ima da me privežu u neki ćošak.


Neće, onda će oni da da se pretvore u Lotos ili Mendu a Ti uplići živce u čvorove.

Kaže mi ćerka juče: "Šta skačeš unapred, skači kad padne. A i ako ne skočiš, ustaće sam". To nije ni Lotos, to je Sfinks..
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:27 09.07.2013

Re: !!!

Šta skačeš unapred, skači kad padne.

Ovi mladi, pa to je katastrofa...jašta unapred, noge kako
janeznam janeznam 12:24 09.07.2013

Re: !!!

šta li ću tek raditi kad dobijem unuke...


ja mislim da ću kad dobijem čin babe biti cool. mislim da godine roditeljstva donose iskustvo koje bi bilo potrebnije na pocetku, kad postajemo roditelji i mislimo da cemo sad super da vaspitamo cerku ili sina i u toj silnoj želji postajemo udavi sopstvene dece pa i sebe samih.
ali, kako moja buduca snajka i sin kažu da ni ne razmišljaju o deci, meni ostaje da kuliram do daljnjeg.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 09.07.2013

Re: !!!

Vidi, janeznam, fakat je da se sa svakim narednim detetom po stepen smiruješ, ali ja sam shvatila da bi ipak bio potreban čopor dece da dosegnem Lotos stanje.
A što se unučadi tiče, ne mogu da garantujem smirenost, ali se unapred radujem tome što ću ja moći da ih razmazim, a oni nek se ganjaju sa onim napetijim delom roditeljstva
sesili sesili 07:44 10.07.2013

Re: !!!

Da ih razmaziš? To nikako. Volim sve tvoje tekstove, smejem se... Shvatam da u ovome ima dosta istine, ali i puno šale. Ali u životu, mama sam dvojici sinova, "mama" dvema snajkama i baka troje unučadi. SVE ih obožavam, ali ne nadaj se da te snajke vole, ako razmazuješ NJIHOVU mladunčad! Pa posle - one kobre.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:29 10.07.2013

Re: !!!

sesili, kad dobacim dotle, moraće one da se bave situacijom, ja ću da - uživam čvrsto sam rešila.
mariopan mariopan 21:09 12.07.2013

Re: !!!

Jelica Greganović
sesili, kad dobacim dotle, moraće one da se bave situacijom, ja ću da - uživam čvrsto sam rešila.

Само се надај.
Ево ја вежбам да будем бака на сестрином унуку, па кад га поведем у паркић цео буљук деце надгледам у парку, а ЛЕПО сам рекла да ћу ја само да размазујем а они нека се бакћу......не мош побећи од судбине.
Оне лотос родитеље могла бих у афекту ујести (јелда не бих одговарала, неурачунљивост ми се сама укључује) кад видим како им младунци тону под воду у базену или се стрмекњују главачке низ тобоган док они не-кон-ста-ту-ју да имају децу?
cassiopeia cassiopeia 11:08 09.07.2013

Aaaaaa

Nisi ti kobra ti si "helikopter" mama A i ja sam u tom klubu. Ne znam šta bi bilo da sam krenula od pelena, nego to sam sve preskočila i dobila jedno dobro dete.
Verovatno bi se do sad kopčala na leđima.

Ja sam opuštena, opuštena i nije mi ništa.

A to sve do jednog trenutka. E kad taj trenutak nastupi onda ja krećem sa scenariom crnjim od najcrnjeg.
Najsvežiji primer od pre par dana. Šmizla ostala kod kuće sa drugaricama i dobila zadatak da im podgreje ručak, ugosti, ne skrši pola kuće i tako. Zvala sam samo jednom u svakih sat vremena a pri tom uspela muža da ubedim da ne zove svako malo i tu sam uspela. Bravo za mene. Bar nešto.

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:28 09.07.2013

Re: Aaaaaa

Ma, sva su deca dobra, nego to treba pratiti...u korak...i u raskoraku takođe
angie01 angie01 11:46 09.07.2013

Re: Aaaaaa

sta reci, kobra/kobac model-'naci, uvek natkriljena, a spremna na skok-trenutno u fazi, je l moze jedno mesec dana svi da odete negde-na bezbednu distancu, da prepletem nerve na normalnu debljinu.

a moja drugarica lotos100%-trenira jogu najozbiljskije,meditira, zdrava ishrana i sve one cool parole koje su pronikle u esenciju zivota-pa onda mi se u nedelju, za moju kucu jos u pidzama vreme, javi iz lifta moje zgrade, kao, sta radimo, eto njih i onda udje sa jos dva komsijska deteta pored njenog, kao sta sad, deca da se igraju-onda klinci ututnje u sobu mog mladjeg klinca, posle cega se cuju samo neki dramaticni zvuci, kao u sinapleks bioskopima, kada se daju neki filmovi bitke super heroja, dok moja drugarica mirno trepce i jos mirnijim glasicem nesto prica dok ispija caj-koji je zdrav,....pri odlasku, mi stojimo iznureni na stepenicama i cekamo da stigne lift, troje gostinske dece sutira loptu po hodniku, koji od udaraca odzvanja i ponekd lupi i o komsijska vrata,a moja cool drugarica u zen miru meni daje neka uputstva za neke nove trave koje je provalila kao najbolje preciscivace organizma i jos zacudjeno koluta ocima, kad ja dreknem da prestanu sa divljanjem.

pri tome se stalno zali, kako joj svi prebacuju???, kako preteruje u brizi i paznji kada je njeno dete u pitanju:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:18 09.07.2013

Re: Aaaaaa

daje neka uputstva za neke nove trave

Od Lotosovog cveta da uzmeš te trave, i obavezno da i meni sačuvaš, i pitaj je da l ima i neke jače, još ako ima pelcar il seme
angie01 angie01 12:35 09.07.2013

Re: Aaaaaa

Jelica Greganović
daje neka uputstva za neke nove trave

Od Lotosovog cveta da uzmeš te trave, i obavezno da i meni sačuvaš, i pitaj je da l ima i neke jače, još ako ima pelcar il seme


nema te trave koje kobru pretvara u lotosa-ja da ti ka'em!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:36 09.07.2013

Re: Aaaaaa


nema te trave koje kobru pretvara u lotosa-ja da ti ka'em!

Ma, i meni se čini, al nada umire poslednja...prvo crkne veštački paradajz u frižideru.
muaddib92 muaddib92 16:15 09.07.2013

Re: Aaaaaa

nema te trave koje kobru pretvara u lotosa-ja da ti ka'em!

Грешка, драге моје.. Додуше није трава, али јесте природни органски антибиотик Шљивовицин. Ладан, пити из замагљене ћаш'це, и то не 3х1 на 8 сати већ све 3 дозе у низу.
Какав Лотос, брее - после си Мајчина душица
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:22 09.07.2013

Re: Aaaaaa

muade, mame Kobre šljivovicu koriste samo kao lek protiv svega, od zaušaka do zanoktica
mariopan mariopan 22:05 12.07.2013

Re: Aaaaaa

Jelica Greganović
daje neka uputstva za neke nove trave

Od Lotosovog cveta da uzmeš te trave, i obavezno da i meni sačuvaš, i pitaj je da l ima i neke jače, još ako ima pelcar il seme

Пази неке травке нису законом дозвољене
mlekac mlekac 11:46 09.07.2013

Znas kako se postaje...

Lotosov cvet?
Tako sto dobijes Zmua, svekra i svekrvu koji su Kobre par exelance!
E, onda ti mozes smireno da se ne nerviras posto unapred znas da ne mozes da im pariras nerviranjem...

Salu na stranu, ali verovatno je na mene uticalo i odrastanje sa mladjom sestrom i bratom koji su, hvala na pitanju, bili vrlo skloni razbijanju glava i lomljenju raznih delova tela. A nas je tata bio zecic koji se onesvesti kad mu dete ima temperaturu, a ne daj boze da tu jos i curi krv, te je mama morala da bude smirena i autoritativna i meni se, jednostavno, ucrtalo da to tako treba.

Mislim, da mama mora da bude smirena i da ne sme da panici.

Jedino, kad stvarno nastane frka, pa kad prodje... Naredna tri dana mene me nema! Skupljaju me krpom sa patosa i podizu iz kreveta pomocu krana.

Zato je, bolje, ne nervirati se...

Pitanjce za Boba - ako li da pozajmim lotos mamu za avatar?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:20 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Mislim, da mama mora da bude smirena i da ne sme da panici.

Mlekac, u ćošak, na kukuruz. Samo si mi ti falila otkrivanjem rupe na saksiji...
mlekac mlekac 14:12 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Jelica Greganović
Mislim, da mama mora da bude smirena i da ne sme da panici.

Mlekac, u ćošak, na kukuruz. Samo si mi ti falila otkrivanjem rupe na saksiji...

Cek, bre, ti mene gore isproziva - doduse, moji se nisu verali po tudjim regalima, pravilo je bilo da to moze samo kod kuce - a sad mi se tu nesto kao duris?

Kapiram ja vas kobre - zivim s jednom muskom vise od cetvrt veka, ali ukapirajte i vi nas, nije lako kad nekog stalno moras da primirujes.

Mada, mozda to ima veze sa astroloskim elementom? Vidim da ste se javile bar tri koje ste zemljani znakovi...

EDIT:
Salu na stranu, nismo ni mi "smireni" toliko mirni koliko se vama cini. Ja dan-danji kad setam sa vise od jedne osobe neprekidno prebrojavam da li su svi prisutni i UVEK ulazim i izlazim iz GSP-a poslednja, da mi neko slucajno ne zaostane na stanici ili u busu
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:42 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Ja dan-danji kad setam sa vise od jedne osobe neprekidno prebrojavam da li su svi prisutni i UVEK ulazim i izlazim iz GSP-a poslednja, da mi neko slucajno ne zaostane na stanici ili u busu

Daklem, ti mu dođeš kao Kobrin cvet
mlekac mlekac 16:12 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Jelica Greganović
Ja dan-danji kad setam sa vise od jedne osobe neprekidno prebrojavam da li su svi prisutni i UVEK ulazim i izlazim iz GSP-a poslednja, da mi neko slucajno ne zaostane na stanici ili u busu

Daklem, ti mu dođeš kao Kobrin cvet


Mozda je trik u cetvrtom detetu?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:23 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Mozda je trik u cetvrtom detetu?

Bojim se da meni ni čedrdeseto pomoglo ne bi...sa tim se rodiš ili ne...
mlekac mlekac 16:48 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

Jelica Greganović
Mozda je trik u cetvrtom detetu?

Bojim se da meni ni čedrdeseto pomoglo ne bi...sa tim se rodiš ili ne...

A i to sto kazes...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:50 09.07.2013

Re: Znas kako se postaje...

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 12:19 09.07.2013

Је л'дише?

Čak iako sam kod prvo dvoje dece iskustveno proverila da je disanje pojava koja ne nestaje tek tako, i kod trećeg deteta sam ustajala noću i kao vampir se naginjala nad krevetac. Da čujem da li diše. Diše li? Diše...Što tako tiho? Diše li stvarno?


Ма ја сам их и гуркала и штипала да се само малко промешкоље у сну.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:21 09.07.2013

Re: Је л'дише?


Ма ја сам их и гуркала и штипала да се само малко промешкоље у сну.


"Bi li već jednom ostavila to dete da spava, šta mu tu visiš nad glavom ko beloglavi sup, još će i da se probudi..." (Žmu)
Черевићан Черевићан 15:01 09.07.2013

упс,

надахнуто Песник рече
- деца су радост света
каква да су, одрастаће
родитељ им бригом смета


аплауз за састав гђо Greganović,алал . . . черевићан-деда Кобар
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:42 09.07.2013

Re: упс,

черевићан-деда Кобар


Moj naklon, živahni dedo
sandra969 sandra969 15:03 09.07.2013

..Fantastično...

Sretna sam uvek kad pročitam neku Vašu priču...a još sam sretnija jer onda, često, pa i sad shvatim...da je samnom sve u redu i eto ne umem da budem opuštene...Često se i preispitujem otkud mi takve grozne ideje padaju na pamet..šta se sve, mojoj deci, može desiti...divno ste rekli da bi Vam "holivudski režiseri suvim zlatom platili"....e tu što sam se našla...uhhhhh!!!
I stalno sebi govorim, daj prestani...ajde možeš ti to....i poneki put i mogu,ali ništa nije trajno...
I uvek kad pijem kafu s drugaricama, tražim da idemo gde nema dece (a imam troje svoje), jer zaista ne mogu da ne primećujem..da će ona mala tamo pasti, da će onaj prevrnuti stolicu na sebe, izbosti se viljuškom....ma...nije za priču...
Veliki pozdrav!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:27 09.07.2013

Re: ..Fantastično...

I uvek kad pijem kafu s drugaricama, tražim da idemo gde nema dece (a imam troje svoje), jer zaista ne mogu da ne primećujem..da će ona mala tamo pasti, da će onaj prevrnuti stolicu na sebe, izbosti se viljuškom


E, o tome ti pričam...prvo pogledam gde su deca u ugostiteljskom objektu, i onda što dalje...
wilma68 wilma68 15:30 09.07.2013

Lotobra

Jelice, uživala sam;koju god temu da odaberete, uvek se iznova osvežim-i osnažim
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 09.07.2013

Re: Lotobra

i osnažim

Ovo je najbolje
niccolo niccolo 17:42 09.07.2013

Jao, što ja

i to na račun mračne strane njihove mašte

volim da uzmem da tripujem takve roditelje...otkidam ih od z...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:46 09.07.2013

Re: Jao, što ja


volim da uzmem da tripujem takve roditelje...otkidam ih od z...

De će ti duša?
Smem li da pitam imaš li decu? Lotosov li si cvet?
niccolo niccolo 17:54 09.07.2013

Re: Jao, što ja

Smem li da pitam imaš li decu?

Nemam

De će ti duša?

Šta ću kada je to toliko zabavno Plus, verujem da im na taj način pomažem, znaš ono, suoči se sa svojim strahovima...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:29 09.07.2013

Re: Jao, što ja

Nemam




verujem da im na taj način pomažem, znaš ono, suoči se sa svojim strahovima...


Je l bi mogao da mi obećaš da ćeš mi se javiti kad budeš dobio dete, želela bih da te malo suočim...iskustveno
niccolo niccolo 19:39 09.07.2013

Re: Jao, što ja

Je l bi mogao da mi obećaš da ćeš mi se javiti kad budeš dobio dete

Obećavam.
ecce-florian ecce-florian 20:00 09.07.2013

Re: Jao, što ja

niccolo
Je l bi mogao da mi obećaš da ćeš mi se javiti kad budeš dobio dete

Obećavam.


pravim žensku decu po porudžbini
u slučaju reklamacije ,
pare vraćam

+
menjam sobnu lampu za dvosobnu,
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:52 09.07.2013

Re: Jao, što ja

Obećavam.

kleinemutter kleinemutter 19:34 09.07.2013

što je dobar ovaj blog

Jelice svaka ti je reč zlata vredna.
Sve si lepo napisla . Ja se isprepadah zamišljajući sve te scene tebe i tvog muža uz sve strahove koje sama imam(iz iste sam grupe).

A sad Molba:

Ima li kakve šanse da nađeš neki recept za nas kobre-mame da se izlečimo ili magijem za trenutak preselimo u tu grupu lotosov cvet i ODMORIMO?

Ja nemam kaka da mislim. Zove me ćerka..kaže desila se nezgoda.

Idem da dišem duboko.
Šaljem pozdrave..velikeee!
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:01 09.07.2013

Re: što je dobar ovaj blog

ma li kakve šanse da nađeš neki recept za nas kobre-mame da se izlečimo ili magijem za trenutak preselimo u tu grupu lotosov cvet i ODMORIMO?



Нема жено, нееееема! Ја сам почела да се осврћем по улици кад год чујем да неко дете квекне: ''Мама'' Зрела сам за неке установе релаксационог типа.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:54 09.07.2013

Re: što je dobar ovaj blog


Ima li kakve šanse da nađeš neki recept za nas kobre-mame da se izlečimo ili magijem za trenutak preselimo u tu grupu lotosov cvet i ODMORIMO?

Sigurno ih ima, draga malamamo, ali ja ne znam gde se kriju od nas
A što se odmora tiče, moja deca će morati da računaju na to da sam nameračila i da se povampirim, ne bih li im kad me ne bude bilo pokrivala noću leđa...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:30 10.07.2013

Re: što je dobar ovaj blog

а сам почела да се осврћем по улици кад год чујем да неко дете квекне: ''Мама'' Зрела сам за неке установе релаксационог типа.

Pričaj mi o tome, Žmu krepava od smeha...
jednatanja jednatanja 20:31 09.07.2013

LOL

:))) Bravo za tekst Jelice i bravo za Boba.

Upisujem se u Kobre (u podznaku Soko). Komšinica mi je Lotosov cvet. Puštali su malog samog u baštu sa 1.5 godinu. Koliko puta se prevrnuo sa stepenica, ne znam broj, on vrišti, ona dolazi iznenađena iz nekog udaljenog ugla kuće i mirnim glasom ga teši "o, biće sve u redu." Sina od 2 god u baštu samog nikada, a ovu stariju dvojicu konstantno špijuniram. Kad zakažem pa starijeg naknadno zovem da siđe sa krova garaže "Mama, ti moraš sve da pokvariš!" Očiju imam 8, ko pauk, kunem se. Krpelje prepoznajem sa tri metra. Pre par nedelja sam otputovala sama kod roditelja na 3 dana. Ustajala sam kao oparena sve tri noći na najmanji šum i tražila krevetac. Vidim da ne treba da se nadam da će se stanje popraviti sa godinama. Pozdrav!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 09.07.2013

Re: LOL

Ustajala sam kao oparena sve tri noći na najmanji šum i tražila krevetac.

Bože, draga...pa što si ga tražila? Ja ga nikad nisam tražila, uvek sam se jednom rukom držala za krevetac

pa starijeg naknadno zovem da siđe sa krova garaže


myredneckself myredneckself 22:19 09.07.2013

Opuštene mame

Jooj, ne znam šta je, ali danas su sve mlade mame koje imam priliku da sretnem, sve listom lotosov cvet.
Bave se decom otprilike pola sata na dan, ako imaju vremena.
(A od mene otpada dok gledam, Jelicokobrosestro!)

Eee, a ima i preletačica.
Na primer, moja drugarica je nekad više bila lotosov cvet, a otkako je dobila unuke, samo nervira ćerku - prešla u naš tabor.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:22 09.07.2013

Re: Opuštene mame

E, slatka sestro...da mi je njihova pamet bila, nego iskidah živce na froncla-zavesu u frizerskom salonu...
bladerunner92 bladerunner92 07:51 10.07.2013

Re: Opuštene mame

Eto umesto lepo da dodjem na ovaj blog da odmorim i pitam za savet ja se zanosim po drugim (taman da se nadovezem na tvoj prethodni blog Jelice-- gde ces vecu buvu od ovog bloga bre, otrescu je se samo je pitanje vremena!)

Nego htela sam da ti kazem da uvedes kategoriju psiho mama posto ja spadam u tu kategoriju.Od lotosovog cveta u pocetku --prvih 10 mes. meni je to sveze jos uvek se secam -- bila sam opustena od rodjenja malog, nikakva post porodjajna depresija,nikakva nervoza, nikakvi strahovi da li cu, kako cu , sta cu, to je sve teklo tako lako, i po rasporedu da mi je sad prosto neverovatno.Obe babe sam otpratila kuci da strikaju prvog dana kad sam izasla i ostali ja i zmu s malim sami. Bila je idila prvih 9 meseci a onda je mali porasTo i poceo sa ludostima i ja sam se pretvorila u psiho mamu.Psiho od razmisljanja sta sve treba da jede kako da kombinujem hranu, preko insistiranja da se postuje raspored odnosno red kad je u pitanju njegov dan i preispitavanja zene koja ga cuva kad dodjem s posla(isprepadala sam zenu, duga prica, videla da sam psiho ali prestala da radi neke stvari, to sto ja nisam tu ne znaci da ne "vidim"i ne znam sta ona radi ) pa do razmisljanja o tome sta sve moze da mu se desi.

Ne znam da li to ima veze s nemirnocom deteta (ja stalno pricam da cuvam brus lija i chaka norisa u jednom detetu sad kad razmislim mogu da dodam i tarzana , dete mi se lepo bavi extremnim sportovima sad sa nepune 2 ) ili ima veze sa tim kakva si osoba ja to jedino mogu da sacekam da vidim kad on izadje iz terrible twos
Sad sam u psiho fazi da moram da naucim dete empatiji posto uredno citam sta i kako pa saljem muzu linkove a on naravno ladovina kakva je kaze -- naravno ,posalji mi, procitao sam, hocemo...znam ja da mene moja majka nije tako cuvala --e sad je vreme da se razvija empatija, ajde -- ali eto era interneta je dusu dala za ovakve psiho majke.
Mada samo da ti kazem iako sam psiho od strahova i ne mogu ni da odgledam do kraja kad vidim da nesto radi ukapirala sam da oni jedino empirijski mogu da nauce jer ne razumeju nista tako da koliko god se plasila stisnem zube , zatvortim oci i pustim , cak sam mu namerno stavila prstic na ringlu i jednom u vrucu vodu znas kako je odmah ukapirao i naucio da ne sme da trazi i pokusava to da dira
i tako...neophodna ti je bar jos jedna kategorija
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:33 10.07.2013

Re: Opuštene mame

bladerunner, i ja sam par puta pobedila sebe i pustila decu da iskustveno potvrde ono što im ponavljam kao papagaj...tela sam da krepam koliko me je zabolelo kad su zaplakali...izem mi metod, posle sam to batalila, ne mogu još i dodatno da se potrisam...
A psiho mama, pa to je Kobra, o tem pričamo.
lady_d lady_d 07:10 10.07.2013

lek za mamu Kobru

Draga Jelice, uvek me nasmeje te svojim pisanjem o svojoj deci i roditeljstvu. Potpuno sam saglasna, mame Kobre se radjaju, jer sam bila Kobra i pre nego sto sam i mislila da cu biti mama (uhvatila tudje dete koje je padalo kroz prozor. Ni sad ne znam kako... a loptu uz sav trening ni sad ne mogu da uhvatim). Nekako sam verovala ako imas vise dece... opustis se, ponavljala kao mantru: Decu i pijance i Bog cuva... i onda kad sam pomislila da cu nekako moci (iako svesna da ce biti samo jedno dete... nema ponavljanja :( )dobila sam za dete (nadala se devojcici, sve u tripu, one su mirnije, sede igraju se sa lutkama... i tako to) najnemirniju devojcicu koja je ovim svetom hodala (sta hodala! Pa ta trci od 9tog meseca zivota). Sve ono sto se decaci i ne usudjuju da probaju (iz straha) ona vec uveliko radi. I toliko me je natraumirala da sam po sili zakona presla u neku zen fazu mame Kobre... zimski san... ali kad me iz njega probudi nekim novim sokom... tri dana vrtim ocima i padam u nesvest.
A kod tudje dece vidim sve... jedna prijateljica mi se smejala sto sam kod njenog sina primetila da cudno hoda i da ima problem sa stopalom za sta je vodecim ortopedima trebalo sve one napredne sprave (hvala Bogu nasli i ispravili!). Za utehu mi je da joj tata ima goru mastu od mene za koju ne znam koji zanr filma bi bio najpogodniji I dalje najvise polazem u onu mantru... Bog najvise cuva... pa neka cuva svu decu i ovo moje koje od nje same samo on moze da sacuva
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:34 10.07.2013

Re: lek za mamu Kobru

lady, moja prababa je govorila da deca padaju bogorodici u naručje, zato prilično čitava preživljavaju padove zbog kojih bi odrasle jedva sastavili...al bogorodica ima očito mnogo jače živce od mene.
tadejus tadejus 08:19 10.07.2013

djeca mi trce u suprotnom smjeru

ja sam ta
evo priznajem
djeca mi trce u suprotnom smjeru pokretnih stepenica, istina to su one ravne, sto vas samo ubrzavaju na aerodromu, ali zgrazavanje publike je nesmanjeno
pri tom (pazi sad) imaju 1,5 i 4,5 godine
nemajka li sam
jednom su cak I zaglavili stepenice (na to se niko nije zgrozio ali evo ja sam se postidjela)
I sad se pitam
sta predlazete?
meni se nekako cini da je u svjetlu ovog bloga jedino ispravno rjesenje da mi se gorepomenuta djeca oduzmu te dodjele nekom savjesnom roditelju, dostojnom te uloge
da ne traumiram narod vise
a I djecu da ne pobijem, na stepenicama, ili na bazenu recimo, sta ne daj boze da jednom s njima odem a nema nikakvog savjesnog tate da pritekne u pomoc
nacisto bismo se podavili
I djeca a i ja vjerovatno
ne ne, ne treba to trpiti
nego u socijalnu sluzbu pa da se stvari konacno postave na pravo mjesto
svakakvima se danas dozvoljava da budu roditelji
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:36 10.07.2013

Re: djeca mi trce u suprotnom smjeru

I sad se pitam
sta predlazete?

Da nas blagovremeno obavestite kad će da bude jurnjava po stepenicama, pa vi pijte kaficu, a moj Žmu će da ih ganja. Ja sam toliko uspela da pobedim sebe da mogu da obećam da ću okrenuti glavu.

ne ne, ne treba to trpiti

Fakat ne treba. Al satira pomaže.

Edit:

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/decak-ostao-bez-prsta-na-pokretnim-stepenicama-kod-vukovog-spomenika/97439.phtml
tadejus tadejus 11:10 10.07.2013

Re: djeca mi trce u suprotnom smjeru

Jelica Greganović
I sad se pitamsta predlazete?Da nas blagovremeno obavestite kad će da bude jurnjava po stepenicama, pa vi pijte kaficu, a moj Žmu će da ih ganja. Ja sam toliko uspela da pobedim sebe da mogu da obećam da ću okrenuti glavu.
ne ne, ne treba to trpitiFakat ne treba. Al satira pomaže.


ma ne znam, nije mi to dovoljno odgovorno
ono jeste, evo vidi se i po ovom blogu, nije da nema tih savjesnih a dobrih dusa, ali opet...
bolje je cjenim da mi se djeca odmah oduzmu, to bi bilo trajno rjesenje..
pride nam vise ni satira nece trebati, sve ce naime biti na svom mjestu
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 10.07.2013

Re: djeca mi trce u suprotnom smjeru

bolje je cjenim da mi se djeca odmah oduzmu, to bi bilo trajno rjesenje..
pride nam vise ni satira nece trebati, sve ce naime biti na svom mjestu

Dobro ako ti tako ceniš, počni da preduzimaš korake u tom pravcu.
bladerunner92 bladerunner92 11:20 10.07.2013

Re: djeca mi trce u suprotnom smjeru

tadejus


srce nista ne brini
ja tebe i tvoju decu verovatno ne bih ni primetila
tadejus tadejus 12:14 10.07.2013

Re: djeca mi trce u suprotnom smjeru

bladerunner92
tadejus srce nista ne brinija tebe i tvoju decu verovatno ne bih ni primetila


pa kad si i sama nesavjesna majka
a ne ko ove, srce im veliko ko kuca, pa ih sve rane njihovog roda (i djece im) bole i tako to
brankairanko brankairanko 20:58 10.07.2013

Kobra mama

Bas sam se prepoznala u ovoj prici, kobra mama, i sad u najgoroj fazi sa dvoje male dece od 5 i 2 god. Ponekad mi se cini da ce me rastrgnuti i da ce im trebati carobni stapic da me sastave!
A kad kazu mama jedno 150 puta dnevno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 10.07.2013

Re: Kobra mama

E, sestro slatka... drž se, ne daj se...
vishnja92 vishnja92 08:18 11.07.2013

Re: Kobra mama

A kad kazu mama jedno 150 puta dnevno!


moji imaju 13 i 11 i isto toliko puta dnevno kazu mama
Jelice... dokle ce ovo da traje?
mlekac mlekac 19:16 13.07.2013

Re: Kobra mama

vishnja92
A kad kazu mama jedno 150 puta dnevno!


moji imaju 13 i 11 i isto toliko puta dnevno kazu mama
Jelice... dokle ce ovo da traje?

Do njihove 40., Snjavi. A mozda i duze. <_<
Mom najstarijem je 25, ali jos uvek je "Maaamaaa..."
vishnja92 vishnja92 10:08 14.07.2013

Re: Kobra mama

Do njihove 40., Snjavi. A mozda i duze.




a posle kad prestanu, onda cu da kukam
tompinchns tompinchns 08:51 11.07.2013

Vreme neznosti, zakon za Kobre!

Čak iako sam kod prvo dvoje dece iskustveno proverila da je disanje pojava koja ne nestaje tek tako, i kod trećeg deteta sam ustajala noću i kao vampir se naginjala nad krevetac. Da čujem da li diše. Diše li? Diše...Što tako tiho? Diše li stvarno?


[url=http://http://www.youtube.com/watch?v=QJgBVgCVzq4][/url]

Supermod Supermod 11:51 11.07.2013

Pomoć

tompinchns

LINK
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 11.07.2013

Re: Pomoć

Kakva hrabra žena, u štikletinama noćom hoda i sve ekstremitete još uvek ima cele

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana