Kultura| Ljubav| Život

Živećeš večno, Željko Malnare !

Radovan Nastić RSS / 09.07.2013. u 20:06

 hvala Ti za sve i počivaj u miru.

 p.s. hvala Tanji Bresan, prijateljici iz Splita, koja mi je javila ovu tuznu vest.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

U 69. godini života, preminuo Željko Malnar, hrvatski putopisac, dokumentarist i autor poznatog televizijskog anti-showa 'Noćna mora Željka Malnara'

Malnar je autor brojnih putopisa, dokumentarnih filmova te pokretač dugogodišnjeg showa 'Noćna mora', piše Jutarnji list.

Željko Malnar je rođen 12. travnja 1944. u Zagrebu
. Već nakon gimnazije kreće u svoje pustolovine te kao 20-godišnjak organizira svoju prvu ekspediciju u jedinu prašumu Europe – Perućicu. Druži se s književnicima ali i poznatim hrvatskim indolozima što ga odvodi u New Delhi, gdje na Indian Institute of Mass Communication studira zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta novinarstvo za nerazvijene zemlje. No, poslije diplome ostaje u Indiji još punih deset godina, piše u njegovoj biografiji na Wikipediji.

Za to vrijeme Željko Malnar istraživački je vrlo aktivan. Ostvaruje značajne rezultate vodeći ekspedicije po cijeloj Aziji. Objavljuje mnoštvo članaka o azijskim narodima i njihovim običajima, ali stalno ostaje suradnik Zagrebačke televizije, te u programu Saše Zalepugina prikazuje mnoštvo reportaža i dokumentarnih filmova iz Indije, Pakistana, Afganistana, Irana, Turske i drugih azijskih zemalja.

U razdoblju od 1972. do 1976. godine pored ostalog, studira i indijsku filozofiju u ašramu indijskog filozofa Swami Shama, što mu omogućava da dobije još bolji uvid u indijsko društvo. U Indiji radi i za strane producente (Don Charnon, Canadian film ltd, Indian film division) te za vladu države Rajastan.

Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju pod nazivom 'Put na istok',
koja doživljava veliki uspjeh. Od 1982. postaje zapovjednik profesionalnih ekspedicija, te radi za američku instituciju Institute of Ecotechnic sa sjedištem u Londonu.

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodi jednu od najvećih ekspedicija svijeta pod nazivom 'Around the tropic world' (1982. - 1986.) i autor je dokumentarne serije sa te ekspedicije pod radnim naslovom 'Journey to other worlds'. Sudjeluje i na speleološkim ekspedicijama koje postižu svjetske rezultate prihvaćene u znanstvenom svijetu (otkriće najduže čovječje ribice).

Do sada je Malnar autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka... Nositelj je mnogih priznanja u svijetu (Chicago filmski festival, Barcelona film festival...), a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj državi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu 'U potrazi za staklenim gradom', koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.
U Hrvatskoj je Malnar najveću slavo požnjeo svojim anti-televizijiskim showom 'Noćna mora Željka Malnara' gdje su uz njega glavni protagonisti bili pojedinci s ruba društva.

Bio je i predsjednik samoproglašene Republike Pešćenica.

 http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/273513/Umro-je-Zeljko-Malnar.html

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 20:38 09.07.2013

...







Radovan Nastić Radovan Nastić 21:02 09.07.2013

...

lakipingvin lakipingvin 21:30 09.07.2013

RIP

U potrazi za staklenim gradom je knjiga posle koje sam bio siguran da van moje paprikarije i rukometa postoji jos nesto vredno zivljenja..Noci i noci neprospavane gledanjem njegovih dokumentaraca, u vreme ratova gde god bih video njegocvo ime u vestima prestajao sam da citam tu vest, samo da se ne bih razocarao u njega, strah je bio neopravdan...Pocivaj u miru Legendo
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:18 09.07.2013

...



Черевићан Черевићан 22:49 09.07.2013

исписникуми

сумњао је и стога трагао
планета му, причао је, мала
сад где лута истину ће срести
знали смо се и зато му ХВАЛА
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:59 10.07.2013

Željkova inkarnacija




Željko Molnar i Russell Brand su isti tip ličnosti - veoma inteligentni, kreativni i atraktivni muškarci podložni depresiji, alkoholizmu i narkomaniji. Interesantno je kako to sve dolazi u jednom paketu. Nedostajaće nam.

Russell Brand i Dalaj Lama



mlekac mlekac 12:58 10.07.2013

Jos pamtim

Njegov dokumentarac iz Indije... Slava mu!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:23 12.07.2013

Šta reći sem

živeo je punim plućima.

Njegovog naslednika, kada je reč o pustolovnom duhu i istraživačkoj strasti, najpre vidim u Davoru Rostuharu, poslednjih deset godina sigurno najpoznatijem hrvatskom putniku-avanturisti, putopiscu i fotografu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana