Moj grad

Intervju za posao za kojim niko ne žudi

marco_de.manccini RSS / 10.07.2013. u 06:04


Ово је обичан дневнички запис -- запис о искуству везаном за део судског процеса који се, ваљда оцењен као недовољно динамичан и без људске драме, занемарује у већини америчких филмова и серија. Све закључке, тачне, погрешне, ирелевантне, остављам читаоцима (ионако не зависе од мене, а понекад ни од текста). Додуше, изнећу један личан, а самим тим и валидан, закључак.

*

Пре извесног времена сам провео читав дан учествујући, као кандидат, у процедури за избор дванаест поротника у судском поступку везаном за убиство. 320px-Jury_box_cropped.jpg Ово сигурно није мој најдражи начин провођења времена. Кандидат за пороту се постаје случајним избором, нас седамдесет грађана из округа је било позвано, а неодазивање изазива озбиљне последице, укључујући, по речима судије, бесплатну вожњу у суд, уз ротациона светла. Укратко, бити поротник је грађанска дужност, а неки тврде да је и привилегија.

Случајност у бирању поротника престаје у тренутку кад се утврди листа кандидата. Од момента уласка у судску салу са осталим кандидатима процес формирања пороте је, на неки начин, интервју за посао за којим нико не жуди, али који неко од нас мора обавити (плата је целих 34 долара дневно!). Ипак, пре свега морална одговорност према заједници у којој се живи, али и кривична (прво што се обави кад се уђе у салу је заклетва, с подигнутом десном руком, али без библије -- не ради се о филму), нагони људе да довољно искрено одговарају на питања. Уосталом, никада није унапред јасно који ће вас одговори ослободити дужности, а који тихо гурнути у пороту -- то умногоме зависи од околности. И тужилаштво и одбрана имају право да поставе неке разумне критеријуме који аутоматски искључују могућност да неки људи (прецизније, неки профили људи) постану поротници у датом поступку. Ови критеријуми нису познати ни саопштени кандидатима за поротнике. Кандидатима се, такође, не саопштавају никакви детаљи случаја, осим веома штурих, да се ради о убиству, време, место, име жртве, име оптуженог. И још, саопштава се да је смртна казна искључена за дело по конкретној оптужници и да је законски распон могуће казне, уколико се утврди кривица, од 5 до 99 година.

Одмах после заклетве, а пре него што тужилаштво и одбрана почну да постављају своја питања, објашњавају се главни принципи. Један је, наравно, претпоставка о невиности (presumption of innocence), уколико се не докаже супротно -- "не замишљајте шта је оптужени урадио или могао да уради, није урадио ништа што тужилаштво не докаже". Други се односи на снагу доказа коју тужилаштво мора да пружи, доказ ван разумне сумње (beyond reasonable doubt), појам који се не дефинише -- оставља се поротницима да га дефинишу, свако за себе -- али су сви, и судија и тужилаштво и одбрана, напоменули да је то највиши степен доказа који се очекује у кривичним парницама. На пример, у већини грађанских парница, страна која увери пороту да је њена прича тачна с вероватноћом бар мало већом од 50 процената добија парницу (preponderance of evidence), док се, рецимо, у парницама око родитељства, наследства или старатељства очекује јасан и уверљив доказ (clear and convincing evidence). Утрошили су неко време да пажљиво објасне да се, иако се ради о степену вишем чак и од јасног и уверљивог, ипак не ради о доказу ван сваке сумње, па ни о доказу без сенке сумње, већ о доказу ван разумне сумње -- "докази ван сваке ваше сумње су немогући, осим ако сте све видели својим очима, али онда не бисте били у поротничкој клупи, већ у оној за сведоке". Трећи принцип је дихотомија "крив је" насупрот "није крив", с тим што "није крив" не треба мешати са "невин је". Укратко, невиност је вансудска категорија, одлика која се не може стећи судским поступком. У практичном смислу, "није крив" једино значи да тужилаштво није доказало ван разумне сумње да је оптужени крив за оно (и само за оно) за шта се терети. Ништа више. Још један принцип је да поротник никако не сме да узме у обзир чињеницу да оптужени не жели да сведочи као некакво индиректно признање, нити пак спремност да сведочи као позитивну ствар, јер и за једно и за друго могу постојати ваљани разлози који немају никакве везе с кривицом. И тако још неколико ствари ... (на пример, у Тексашким законима не постоји категорија убиства с предумишљајем, али постоји с намером, а намера се може уобличити шест месеци, два дана, али и две секунде пре убиства).

Сви ови правни принципи нису предочени кроз апстракције, велике речи или цитате из закона, већ радије кроз примере. Ако возим 65 тамо где је дозвољено 55, а полиција ме заустави и напише ми пријаву да сам возио 75, суд може утврдити да нисам крив, али не и да сам невин. Ако постоји разумна сумња да оптужени није носио жуту мајицу, већ наранџасту (рецимо постоје два сведочења која се слажу да је оптужени излетео из куће с пиштољем у руци, али се мимоилазе око боје мајице), то не утиче на исход, јер боја мајице није елемент оптужнице, већ је то дело убиства, дакле разумна сумња мора бити према неком елементу оптужнице, а не сваком детаљу који се изнесе током поступка. У филму Godfather ... CSI, Ocean's Eleven, Law and Order ... ако ја пуцам колегиници у главу (прави покрет руком према колегиници као да нишани пиштољем, колегиница се исправља у столици и шири осмех до осмица) ... ако ви, ја и особа што седи лево од вас пљачкамо банку, ... ако ... онда ...

Питања кандидатима за пороту поставља прво тужилаштво, па затим одбрана (правило да одбрана има последњу реч се поштује и у овом прелиминарном поступку). Да напоменем, пре него што почну питања тужилаштво и одбрана имају само основне податке о сваком кандидату, име, датум рођења, брачно стање, број деце и њихова узраст, степен школске спреме, занимање, послодавац. Каква су питања? Од, бар наизглед, тривијалних до, несумњиво, дубоких људских и друштвених дилема. Какве налепнице имате на колима? Одговори, углавном налепницe похађаних колеџа, затим "моје дете је вуковац", "моје дете и мој новац иду на Харвард", једна налепница "за живот", једна "за избор", једна NRA, једна Трансформерс. Ко има дозволу за ношење оружја (за оне којима је ово необично важно, десетак од седамдесет)? Ко иде у лов на јелене (поново десетак, и то не обавезно исти који имају дозволе за ношење оружја, лов је нешто друго)? Проценат жена у обе наведене категорије је око половине. Ко познаје некога у тужилаштву или полицији, у одбрани, међу сведоцима, одакле, да ли је то познанство такво да би могло да утиче на рад потенцијалног поротника? Када се постави оваква врста питања људи подижу руку и онда, појединачно, дају више детаља (тог-и-тог, идемо у исту цркву, не би утицало, тог-и-тог, радимо у истом трговачком центру, не, не би). Ко је имао или има сина тинејџера и колико им је сада година? Неколико људи наводи године и за по четири сина, а бар десетак за по три. Ко је био жртва насиља или коме је неко близак био жртва насиља ... сексуално злостављање полусестре ... моја рођака и њена деца су изгорела у подметнутом пожару ... убијен брат мог најбољег друга ... нe CSI и Ocean's Eleven, већ тешке приче, стварне, личне, болне, људи с муком довршавају речи (напомињем да је свако имао избор да детаље остави за посебан интервју, без присуства осталих кандидата, и да двоје користи то право). Да ли је оружана пљачка теже дело од оне без оружја, чак и кад нико није повређен? Да ли вам распон казне од 5 до 99 година изгледа разумно за убиство? Шта је антиципација? Шта је намера? Шта је главни циљ судског поступка и затворске пресуде, 1) кажњавање, 2) одвраћање, 3) рехабилитација? Одговори, отприлике, бројао сам у себи, 40 према 20 према 10, тим редом. Шта је горе 1) осудити невиног, 2) ослободити кривца? Одговори, отприлике 50 према 20.

За понеко питање, а нарочито за последња два, људи осећају потребу да преламају мисли наглас, да своју недоумицу и крајњи став рационализују и искажу кроз додатна објашњења, иако најчешће нису тражена (понекад јесу) ... опција један је гора, онима под два ће Бог бити крајњи судија ... опција један, јер је процес ослобађања невиног дуг и неизвестан, док ће кривац веома брзо поново заглавити за нешто ... опција један је гора, лично искуство ...

Тон се мења од питања до питања, а и од особе до особе. Наводим неке лакше фрагменте (понеки је адаптиран, да би се разумео контекст).

- Како сте се справљали са синовима тинејџерима?
- Ефикасно.

- Ви сте домаћица?
- Да, пустим пса напољу, пустим га унутра.

- Кажете да сте једном на суду сведочили као експерт за поштанске услуге. Где сте стекли ту екпертизу?
- У Пошти.

- Рекли сте да идете у лов на јелене?
- Да, господине тужиоче, верујте, само док је сезона.

- Када сте последњи пут били члан пороте?
- Пре два месеца, и да, да, знам, кандидати се бирају сасвим случајно.

- На колима имате налепницу Трансформерс? Шта је то Трансформерс?
- Филм, морате ићи чешће у биоскоп.

- Играли сте фудбал на колеџу с мојим братом?!
- Да, био сам велика звезда ... другог тима.

- Нема потребе да устанете кад судија уђе после паузе.
- Па и није да смемо да одемо негде.

- Ако сте, рецимо, ви возили аутомобил за време пљачке банке ...
- Нисам возио!

*

Мој закључак? Веома личан и ограничен и нема везе са правним принципима и судским поступцима иако је, мање посредно него што се можда чини, произишао из њих. Нисам имао много прилика ни времена, а да будем искрен, нисам ни уложио напор, да упознам сав тај свет, све те људе око мене, поштаре, наставнице математике у шестом разреду, помоћнике за технику и медије у школи, асистенте у операционој сали, ситне грађевинске предузетнике, уво-грло-нос докторе, професоре географије, људе пензионисане с нафтних платформи, рачуновође, скупљаче колица с паркинга самоуслуге, декане, лабораторијске техничаре, најамне раднике, ... Не могу да тврдим да сам их, одједном, упознао све и разумео њихове животе, али су ми у једном дану постали ближи. То су, такви какви су, стварни, моји суграђани, моје комшије.

*

(Кад сам отишао кући, ослобођен обавезе, пронашао сам податке о случају. Глупа прича, тако често иста, бесмислена, млади, тако млади, с невеликим разлогом за свађу.)

 Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skyspoter skyspoter 06:33 10.07.2013

Beyond

the reasonable doubt je kovanica koja izbacuje common sense iz legalnog sistema. Bila i razočarala se.
blogovatelj blogovatelj 06:37 10.07.2013

Re: Beyond

Beyond
the reasonable doubt je kovanica koja izbacuje common sense iz legalnog sistema. Bila i razočarala se.


I treba da izbaci. Ne bi valjda sudila nekom na osnovu zdravog razuma?! Sudi se na osnovu činjenica.
bolid1 bolid1 09:00 10.07.2013

Re: Beyond

skyspoter
common sense iz legalnog sistema.


I treba, moze meni moj CS svasta da kaze, nego, sta od toga moze da se dokaze...svasta meni zdrav razum kaze kad merim nesto, al' mi fali graf da bi to dokazao...
skyspoter skyspoter 11:33 10.07.2013

Re: Beyond

I treba, moze meni moj CS svasta da kaze, nego, sta od toga moze da se dokaze...svasta meni zdrav razum kaze kad merim nesto, al' mi fali graf da bi to dokazao.


Nakon tri nedelje slušanja ko je koga ubo, sudija nam je dao pisano upustvo (manual, kao kad kupiš novi TV pa ti lepo piše gde koji kabl ide, koje dugme da pritisneš itd) kako da dodjemo do odluke da li je optuženi kriv ili ne.
"Da li verujete da je osudjeni imao nož?" - Ako odgovorite da - da li možete without reasonable doubt da kažete da. Onda je osudjeni kriv.
E sad to shvaćanje beyond reasnoable doubt je svako protumačio na svoj način i na kraju je okrivljeni bio oslobodjen.
blogovatelj blogovatelj 06:36 10.07.2013

1.


Za početak - bravo za blog. Predivan, kamijevski.
Sad ću da pročitam po drugi put, a onda ako budem imao komentar, komentarisaću. Ako ne, odo da spavam, pa čitam nastavke drame sutra.

PS. Nisam prvi. Tuga...
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:53 10.07.2013

Re: 1.

одох и ја да спавам.

ЕДИТ. Не да ми овај земљак, Николо.
niccolo niccolo 09:04 10.07.2013

Re: 1.

I ja bih rekao da je odličan blog. Iako nisam još došao do kraja. A nisam došao do kraja jer sam popizdeo kod ove rečenice, doduše ne zbog tebe, nego što to redovno viđam u našim medijima (od kojih iz nekog nepoznatog razloga stalno očekujem barem mrvicu pismenosti):

Сви ови легални принципи

Treba da glasi - svi ovi pravni principi...

Aj' sad čitam dalje...
niccolo niccolo 09:11 10.07.2013

Re: 1.

Lepo kaže Blogi, odličan blog...a mene posle čitanja celog teksta zanima jedna stvar - da li si razmišljao o tome zašto te nisu odabrali?
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:12 10.07.2013

Re: 1.

Treba da glasi - svi ovi pravni principi...

ух, ал' си љут, поправићу, ал' да знаш, бар мени, није блог о томе.
niccolo niccolo 09:17 10.07.2013

Re: 1.

није блог о томе

Znam da nije
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:33 10.07.2013

Re: 1.

da li si razmišljao o tome zašto te nisu odabrali?

Не много. Али, откако сам дошао кући и пронашао случај у новинама, чини ми се да боље видим угао из ког су нека питања била постављена.

Иначе, колеге кажу да нас ретко бирају у пороту. Ваљда се рачуна као опште место да нас није лако импресионирати махањем руку и да нисмо склони потпадању под емотивне утицаје, па нас не жели ни тужилаштво ни одбрана. Али можда то моје колеге само себи тако тепају, немам појма.
niccolo niccolo 09:50 10.07.2013

Re: 1.

Али, откако сам дошао кући и пронашао случај у новинама, чини ми се да боље видим угао из ког су нека питања била постављена.

Ja bih se recimo iz radoznalosti (i dosade verovatno) bavio time, pokušavao da zaključim koji su ralozi da me ne izaberu, s obzirom na dostupne činjenice i moje odgovore na pitanja...

Али можда то моје колеге само себи тако тепају, немам појма.

Pa ima toga, nije da nema, kada odluku donose ljudi koji nemaju stručna znanja, optuženi mora da uloži malo u to da im se dopadne, a tužilaštvo da se trudi da ga predstavi u lošem svetlu. Onda su oni na koje se može manje uticati u tom smislu manje zanimljivi da budu u poroti. Naravno, ne treba ni preuveličavati značaj toga, jedna su priča ljudi tipa O Džej Simpson, on je oslobođen i zbog toga što ljudi vole da veruju da su sportske, filmske i druge zvezde dobri momci, koji ne čine zločine (pogledati i Pistorijusov slučaj), ali nije baš da se i neki no name likovi oslobađaju samo na osnovu toga što ih odbrana učini simpatičnim poroti...
reanimator reanimator 10:03 10.07.2013

Re: 1.

Иначе, колеге кажу да нас ретко бирају у пороту. Ваљда се рачуна као опште место да нас није лако импресионирати махањем руку и да нисмо склони потпадању под емотивне утицаје, па нас не жели ни тужилаштво ни одбрана. Али можда то моје колеге само себи тако тепају, немам појма

Lepo kaže narod..ko nije za porotnika, nije ni za devojku
dragandragan61 dragandragan61 10:11 10.07.2013

jedan pucanj promeniće sve ..

Skrivena namera _ Sajmon Lalik (izdavač Vulkan)
мсм да би требало да кандидатима за поротнике дају да прочитају,рецимо -вид горе_,те да након тога напишу састав на тему,где би изнели своје виђење,мишљење.став,.. о вршњачком насиљу,мас.убиству у конкретном случају,системским грешкама (читај нејебавању,ију)),итд.
Можда сте хтели о томе,уважени ?
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:11 10.07.2013

Re: 1.

Нека питања су директнија, односно мање "филозофска" а више практична него што се можда чини. На пример, ако је законом превиђена казна од 5 до 99 година, а неки кандидат за поротника у принципу не може ни да замисли случај за који се може досудити 99 година, тужилаштво највероватније неће желети таквог кандидата у пороти, јер је у старту нарушен расположиви распон. Ово је независно од датог случаја.

Неке референце, као Godfather, су биле суптилније, и сад видим, зависне од случаја, припрема терена за само суђење, ... колико је крив онај ко изврши, а колико онај ко подстиче?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:42 11.07.2013

Re: 1.

reanimator
Lepo kaže narod..ko nije za porotnika, nije ni za devojku


pa na šta ti ja ličim gospodine Imatoriću?

inače priča se da su do sad samo jednom izabrali matematičara za porotinika ovde u gradu. bila je to žena koja se i dan danas pita gde je pogrešila.

p.s. zaboravila sam kako lepo piše ovaj bloger.
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:27 12.07.2013

Re: 1.

ljudi tipa O Džej Simpson, on je oslobođen ...

О-Џеј негде од 2008. служи казну затвора, од 9 до 33 година. Колико само неко може бити глуп, скупити пајташе и с оружјем упасти у хотелску собу и тражити нешто што сматра својим натраг.

Проглашен је кривим тачно 13** година после славне ослобађајуће пресуде.

** и после 13 није баксуз.
niccolo niccolo 08:47 12.07.2013

Re: 1.

Колико само неко може бити глуп, скупити пајташе и с оружјем упасти у хотелску собу и тражити нешто што сматраш својим натраг.

Da, taj nastavak priče nikada nisam skapirao - da li si toliko bahat da poveruješ da ćeš se uvek izvlačiti ili te neka druga psihoza tera da se držiš te priče...nešto ne verujem da su mu ti trofeji i šta već baš toliko bili prirasli za srce.
blogovatelj blogovatelj 06:44 10.07.2013

Dobar stih

Vezano za zakon, pravo i pravdu... Đuletova filozofija... Mnogo dobra pesma.

hrabar i lud su isto kad nemas
Ljubav ponos snagu i mir
Ne znas sta je zakon kada osecas bol


tasadebeli tasadebeli 08:13 10.07.2013

12 Angry Men

Не могу да тврдим да сам их, одједном, упознао све и разумео њихове животе, али су ми у једном дану постали ближи. То су, такви какви су, стварни, моји суграђани, моје комшије.the reasonable doubtpresumption of innocence


П.С. - А да ли неко можда зна зашто је у англосаксонском праву у случајевима тешког криминала број поротника увек 12? Нигде нисам видео неко објашњење... Да ли то има везе са Новим заветом (12 апостола) или са некадашњим врло старим бројањем на туце? (Мада се заиста одавно прешло на декадни систем...) Корени тога су сигурно стари, али не знам зашто је баш 12...
marco_de.manccini marco_de.manccini 08:33 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

Умало да наслов буде интервју за 12 гневних људи. Али сам одустао, референца није имала смисла, људи око мене нису изгледали гневно.

А о филму све најбоље, мада, нисам га скоро гледао, неки филмови које сам некад ценио су ми се, кад сам их видео после двадесет, тридесет година, одмилили.
kukusigameni kukusigameni 08:35 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

А о филму све најбоље, мада, нисам га скоро гледао, неки филмови које сам некад ценио су ми се, кад сам их видео после двадесет, тридесет година, одмилили.

Onda pogledaj ovu verziju. Nećeš se pokajati.

marco_de.manccini marco_de.manccini 09:09 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

Ух, Никита, сав сам подељен и пре гледања (није лепо, знам, поротник не сме да има предрасуде).

С једне стране, "Изгорео од сунца", или како је већ преведен, ми је сасвим у реду филм, али је те године узео Оскар филму "Пре кише", или како је већ преведен -- грррр.

Такође, гледао сам и неки безвезни полудокументарни филм у којем "анализира" слабости СССР-а и наводи нешто као привилегије и отуђеност елите од народа и њихових проблема, а истовремено не пропушта да потенцира своје аристократско порекло, своју дачу, Мерцедес који је имао "пре свих", ...

Али добро, филм уме да буде бољи од људи који га праве, погледаћу.
kukusigameni kukusigameni 09:15 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

Sve te razumem ali ovo je prava mera Mihalkova.
Nekako, ti veliki režiseri rastu, rastu, rastu i na kraju izgledaju kaoA onda naprave ovakav film, kao što je 12.
tasadebeli tasadebeli 09:24 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

marco_de.manccini
Умало да наслов буде интервју за 12 гневних људи. Али сам одустао, референца није имала смисла, људи око мене нису изгледали гневно.


Не тврдим, то ја само тако тумачим, али мислим да је придев angry искоришћен у најширем могућем контексту, малтене као метафора, а не епитет - нама владају осећања, управљамо се према њима, воде нас кроз свакодневни живот, али њих 12 то не смеју себи да дозволе у овом случају јер својом одлуком утичу на судбину њима потпуно непознатог човека. Што би рекао Лаза Костић (само у другом контексту): "Две се у мени побише силе, мозак и срце, памет и страст..." А у том распону нам и пролази живот...

Како год, превод наслова филма "Дванаест гневних људи" најбољи је могући.

неки филмови које сам некад ценио су ми се, кад сам их видео после двадесет, тридесет година, одмилили.


Да, и код мене се то догађа... Ова верзија ме ипак вазда одушевљавала глумом (колико само има крупних планова)... (Данас у Холивуду врло ретко снимају крупњаке да се не би видело како не знају да глуме. Тек ту видиш колико је Холивуд до пре само 20-30 година имао високе стандарде када је глума у питању, а колико се данас то свело на кафанско глуматарање. После Гари Олдмена не видех да се ту појавио неко вредан пажње.) У сваком случају, ова верзија је, рекао бих, боља и од римејка и од верзије Никите Михалкова.

Извини на тролу, нећу више јер кад се лаик дочепа филма, не зна шта је доста! К'о дете на звечку! Уосталом, делимично си и ти крив за то... На овај филм ме је повукла она твоја реченица о суграђанима, комшијама...

EDIT: Ух, како је добар блог! Одлични коментари!

kukusigameni kukusigameni 09:32 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

tasadebeli
После Гари Олдмена не видех да се ту појавио неко вредан пажње.

Ih bre Taso. Pretera ga.

Na prvu loptu, jedan mlađi od Gerija.


Da ne nabrajam sad.
tasadebeli tasadebeli 11:20 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

kukusigameni
tasadebeli
После Гари Олдмена не видех да се ту појавио неко вредан пажње.

Ih bre Taso. Pretera ga.

Na prvu loptu, jedan mlađi od Gerija.

Da ne nabrajam sad.

Нећу да тролујем, нећу да тролујем, нећу да тролујем... Угризи се за језик, Тасо, угризи се за језик...
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:41 10.07.2013

Re: 12 Angry Men

Ма слободно, није ово блог о тенису па да мора да се пази строго.
jinks jinks 08:24 10.07.2013

...

Глупа прича, тако често иста, бесмислена, млади, тако млади, с невеликим разлогом за свађу

Da li je besmislena delom možda i zbog toga što često isto predstavlja jednog koji (neretko sebično) želi da promeni svet prema sebi, i njih "dvanaest" koji ga sprečavaju u tome oblikujući svet prema nečem drugom.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:50 10.07.2013

Re: ...

Било је сличног питања и на тесту -- "да ли је у реду да држава интервенише у случају убиства?".

Али бесмисленост и истоћа не долазе одатле, већ од милион пута поновљене приче о свађи око премалог улога која заврши трагично.
jinks jinks 11:03 10.07.2013

Re: ...

Mislio sam da besmislenost i istoća delom proizilaze iz milion puta ponavljane priče u kojoj manje više isti po milion i prvi put pokušavaju da preprave okuženje prema svojim ličnim potrebama.
cult cult 08:55 10.07.2013

Da

ne znam kako bi ovakav sistem prolazio u Srbiji.
Dostojevski je negde opisivao situaciju kad je carska Rusija uvela u sudski sistem gradjansku porotu. Kako su se ljudi ustručavali da kažu "kriv je", često se poistovećivali sa optuženim u smislu "svakom je to moglo da se desi". Uglavnom emocije vladale, ne sudske činjenice.
bolid1 bolid1 09:02 10.07.2013

Re: Da

Ima tu nesto, secam se neke price iz novina da banke muku muce (nije da sam se rasplakao) da prodaju zaplenjenu imovinu, niko nece da kupi, oteto - prokleto i sve na tu temu...
kukusigameni kukusigameni 09:05 10.07.2013

Re: Da

cult
ne znam kako bi ovakav sistem prolazio u Srbiji.
Dostojevski je negde opisivao situaciju kad je carska Rusija uvela u sudski sistem gradjansku porotu. Kako su se ljudi ustručavali da kažu "kriv je", često se poistovećivali sa optuženim u smislu "svakom je to moglo da se desi". Uglavnom emocije vladale, ne sudske činjenice.

Ja porotu doživljavam kao hor u antičkim tragedijama. Tako da, kakvo ti je javno mnenje, takva ti je i porota.
Mada, uvek ostaje taj pisac tragedije, da sredi stvari po svom nahođenju.
Dr M Dr M 10:13 10.07.2013

Re: Da

kakvo ti je javno mnenje, takva ti je i porota.


I, posledično, presuda.

Zato dvoboj tužioca i advokata vidim kao spinovanje javnog mnjenja.

Isto kao i izbore.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:22 10.07.2013

Re: Da

Па, ко боље процени кандидате и угура пожељан профил у пороту очигледно има боље шансе. Понекад је судбина запечаћена још на том кораку, суђење је само одлагање неминовног.
alselone alselone 10:42 10.07.2013

Re: Da

Dostojevski je negde opisivao situaciju kad je carska Rusija uvela u sudski sistem gradjansku porotu. Kako su se ljudi ustručavali da kažu "kriv je", često se poistovećivali sa optuženim u smislu "svakom je to moglo da se desi". Uglavnom emocije vladale, ne sudske činjenice.


Pisao je o tome u Zapisima iz mrtvog doma. Pričao je kako su se kriminalci u carskoj Rusiji često nazivali nesrećnicima bas iz tog razlog koji navodis.

Trenuci prije kazne strašni su, razumije se, osuđeniku, i ja sam se za nekoliko godina nagledao prilično optuženika uoči kobnoga im dana. Obično sam optuženike sretao u bolnici, u kažnjeničkim sobama, kad sam ležao bolestan, što se događalo prilično često. Svi zatvorenici po cijeloj Rusiji znaju da su prema njima najmilosrdniji liječnici. Oni ne prave nikakve razlike među kažnjenicima, kakvu i nehotice pravi svaki drugi čovjek, možda jedino s izuzetkom prostoga puka. On nikad ne prekorava kažnjenika za prestupak, ma kako strašan bio, i sve mu oprašta zbog kazne koju trpi, i uopće zbog nesreće. Ta ne naziva uzalud narod u cijeloj Rusiji zločin nesrećom, a zločince nesretnicima. Ta oznaka ima duboko značenje, utoliko važnije što je stvoreno nesvjesno, instinktivno. A liječnici su kažnjenicima pravo utočište u mnogim prilikama, osobito optuženicima koje drže kruće nego osuđenike. .. Optuženik, dakle, kad ocijeni da se vjerojatno približio za njega strahoviti dan, odlazi obično u bolnicu, jer želi da bar malo odgodi teški čas.
cult cult 11:15 10.07.2013

Re: Da

alselone

O, da.
Mada, u sećanju mi i baš ta konkretna porotnička epizoda. Najverovatnije da jeste. Setiću se, nadam se.
reanimator reanimator 10:02 10.07.2013

...

Šta se desi ako od 30 slučajno izabranih samo dvoje zadovoljavaju kriterijume i tužilašta i odbrane? Zove se nova grupa ili mora da se bira od ponudjenih?
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:18 10.07.2013

Re: ...

Седамдесет, а не тридесет. А немам појма шта се деси, погађају се, ти мени пусти овог, ја теби оног, вуку сламке, доносе нову гарнитуру кандидата, ... ? Ово последње ми је највероватније, јер се одбрани мора обезбедити фер порота.
blogovatelj blogovatelj 13:31 10.07.2013

Re: ...

А немам појма шта се деси, погађају се, ти мени пусти овог, ја теби оног, вуку сламке, доносе нову гарнитуру кандидата, ... ? Ово последње ми је највероватније, јер се одбрани мора обезбедити фер порота.


Mislim da se tu poštuje i odbrana i tužilaštvo, naravno uz prihvatanje njihovih argumenata od strane sudije. Jedino tako je moguće da se obezbedi da ni jedna strana nema primedbe na proceduru suđenja. Pratpostavljam da bi dovukli još kandidata za porotnike pa nastavili biranje do onog broja koji im je zafalio.
Jukie Jukie 16:14 10.07.2013

Re: ...

reanimator
Šta se desi ako od 30 slučajno izabranih samo dvoje zadovoljavaju kriterijume i tužilašta i odbrane? Zove se nova grupa ili mora da se bira od ponudjenih?

Mislim da oni imaju random spiskove na milion strana i da onda samo produže izbor do sutra, tj. ako u ponedeljak ne odluče, onda oni koje pozovu u utorak rade test iz slučaja ubistva a ne iz slučaja krađe auta koji se odlaže za grupu mogućih porotnika koja dolazi u sredu
ecce-florian ecce-florian 10:24 10.07.2013

lajkujem i šerujem

"моје дете и мој новац иду на Харвард"
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:31 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Сваки озбиљнији (и скупљи) колеџ прави и продаје (!) такве налепнице за родитеље. Статус се не може преплатити.
jinks jinks 10:43 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Статус се не може преплатити.


[link] Did a Harvard economics class cause the financial crisis? [/link]

reanimator reanimator 10:44 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Сваки озбиљнији (и скупљи) колеџ прави и продаје (!) такве налепнице за родитеље. Статус се не може преплатити

Sine, koji seljoberi, baš im stalo da se pokažu :) Odjednom sam razvio simpatije za naše skromne gastose koji odu Švedsku, a u rodnom kraju svake godine podignu sprat i uglave labuda ili lava. Ovi tvoji bi pri svakom dolasku iz Malmea podigli novu kuću, a u dvorištu bi u najmanju ruku osvanuo gipsani okapi.
marco_de.manccini marco_de.manccini 10:54 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Мени изгледа као мешавина махања статусом и истовремене спрдње са самим собом. Дијалектика капитализма.
cult cult 11:21 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

ecce-florian
"моје дете и мој новац иду на Харвард"

u mom nazadnom balkansko-srpskom ličnom univerzumu
ovo je malogradjansko palanačko blato i mentalna beda na više nivoa.
Сваки озбиљнији (и скупљи) колеџ прави и продаје (!) такве налепнице за родитеље. Статус се не може преплатити.


Neverovatno.
Nadam se da su Britanci rafiniraniji.
niccolo niccolo 11:33 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Neverovatno.

Bre, Kult, pa svuda na svetu ljudi vole da su lepi, bogati, uspešni, da imaju velike sise ili kite od po 20+ u cm...i još više od svega toga vole da se hvale time...
cult cult 11:56 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

ove što lepe nalepnice na kola "moja kita je 20+" bih još i razumeo.
alselone alselone 12:00 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

u mom nazadnom balkansko-srpskom ličnom univerzumu
ovo je malogradjansko palanačko blato i mentalna beda na više nivoa.


Morao bih se saglasit'.
A tek oni sto kače muda na kuku od traka. Jeste videli te pacijente?

st.jepan st.jepan 12:19 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

"моје дете и мој новац иду на Харвард"

ili
"My other car is Rolls".
(svojevremeno, naročito na Spačecima i "Četvorkama" ).

Nego, neko je postavio pitanje zašto 12, ali niko nije odgovorio.
Ili mi je promaklo?
Ja bih to pitanje preformulisao, dakle zašto paran broj?
Možda zato da ne bi došlo do situacje u kojoj o krivici mora da odluči samo jedan porotnik?
ecce-florian ecce-florian 12:59 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

kite od po 20+ u cm...Oduvek sam cenio ovakvu imanentnu preciznost u iskazu


Jer ovo je blog o iskustvima iz USA , a ja znam jednog koji je svojoj drugarici odatle naručio majicu na kojoj je pisalo

My boyfriend has a 10 & a half inch
maksa83 maksa83 13:05 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

a u dvorištu bi u najmanju ruku osvanuo gipsani okapi.

... u prirodnoj veličini mamuta.
blogovatelj blogovatelj 13:20 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

A tek oni sto kače muda na kuku od traka. Jeste videli te pacijente?


Lično slikao jednog. Imam fotografiju u nekom od albuma na Fejsbuku.
I to je jedini pacijent takve vrste koga sam video do ove tvoje slike, pa sam mislio da je unikatan.
Znači, postoji ceo komjuniti pacijenata.
blogovatelj blogovatelj 13:25 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Nego, neko je postavio pitanje zašto 12, ali niko nije odgovorio.
Ili mi je promaklo?


Koren je u religiji, pretpostavljam.
Takođe, imperijalni merni sistem često koristi tuce kao osnovu za brojanje koječega. A Ameri koriste imperijalni merni sistem. Npr jedna stopa je dvanaest inča itakoto.
To je kao kad bi se kod nas neko pitao zašto deset porotnika.
st.jepan st.jepan 14:05 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

blogovatelj
Nego, neko je postavio pitanje zašto 12, ali niko nije odgovorio.
Ili mi je promaklo?


Koren je u religiji, pretpostavljam.
Takođe, imperijalni merni sistem često koristi tuce kao osnovu za brojanje koječega. A Ameri koriste imperijalni merni sistem. Npr jedna stopa je dvanaest inča itakoto.
To je kao kad bi se kod nas neko pitao zašto deset porotnika.

Da, to je prilično jasno, mislim da je takvo objašnjenje gore već nabačeno, ali mene je tu zainteresovala parnost broja (12 ili 10, svejedno).
niccolo niccolo 14:11 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Oduvek sam cenio ovakvu imanentnu preciznost u iskazu

'si video? A ne ko Cult, predlaže nalepnice "moja kita je 20+", i onda ostane nejasno na koju mernu jedinicu se misli...
ecce-florian ecce-florian 14:27 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

To je kao kad bi se kod nas neko pitao zašto deset porotnika.


Zašto?

Kad nema ni porote već samo sudije porotnici u veću (2 odnosno 3 sudije porotnika)

Znači, postoji ceo komjuniti pacijenata.


normaaalno kad je džaba, 600 ( PDV je uračunat u cenu)Tehničke karakteristike:

- Muškost za Vaš automobil od pune plastike
- Srebrni finiš
- 2 plastične vezice za vezivanje
- dimenzije muškosti 16,5 x 10 cm(bez preterivanja)
ecce-florian ecce-florian 14:40 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

i onda ostane nejasno na koju mernu jedinicu se misli...


Pa normaaalno, šta ako su godine?

Nego daj da pomognemo Marcu oko izbora u porotu

Evo npr ja predlažem sledeći

dressing code for interview

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:25 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Хмм, увек преценим способност људи да осете иронију, а камо ли аутоиронију, али да пробам.

*

Они који имају пара за Харвард а да не трепну, не лепе никакве налепнице на своје јагуаре.

*

Редослед мисли и порука просечног Американца са налепницом "Моје дете и мој новац иду на ..." на својој тојоти је отприлике

1) Веома сам горд на своје дете.

2) Веома сам горд и волим своје дете.

3) Веома сам горд, волим своје дете и учинићу све за њега.

4) Толико горд и пун наде и поверења да улажем све што могу у његову будућност.

5) Можда сам се и зајебао.

6) Бар ми остаје да се мало правим важан.

*

Списак, од 1) до 6), није много различит од тока мисли великог броја родитеља из било којег краја света. Клинци се свуда воле, а налепнице -- не толико.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:33 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Еце и Ре, за све кривим вас двојицу, ложача, : ))
tasadebeli tasadebeli 16:41 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

niccolo
Oduvek sam cenio ovakvu imanentnu preciznost u iskazu

'si video? A ne ko Cult, predlaže nalepnice "moja kita je 20+", i onda ostane nejasno na koju mernu jedinicu se misli...


Ви што лепите то на ауто у туђини, немој да се зезнете да оставите ту налепницу и када дођете да обиђете патрију! Очас посла има да се иза вас направи колона оних који ће да вас јуре по друмовима Србије у жељи да се опробају мало са вама макар песницама, ако не потегну и трофејно оружје из дединих сандука на тавану...
cult cult 17:04 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

dressing code for interview
Очас посла има да се иза вас направи колона оних који ће да вас јуре по друмовима Србије у жељи да се опробају мало са вама макар песницама, ако не потегну и трофејно оружје из дединих сандука на тавану...


Pa, slušaj, nemam tandžaru, al evo interaktivne mape ovde

Po tom parametru bolje stojimo od Amera.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:13 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

My other car is Rolls

Неке жене понекад ставе и налепницу

My other car is a broom!
ecce-florian ecce-florian 17:46 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Списак, од 1) до 6), није много различит од тока мисли великог броја родитеља из било којег краја света. Клинци се свуда воле

Paz kasam razmišljo o toj pozibilitis ( ti to sigurno bolje znaš jer si tamo). Imam nekog poznanika hedhanterza za Harvard i to je dosta jednostavno. On kaže Harvard ne traži najbolje ( toga u svetu ima ihaaa) već specifične koji bi mogli da budu...
Esade, ako baš i nemaš mogućnos' da ga upišeš s pare, a za klinca-ku reše da je prihvatljiv nude razne pozibilitis između ostalog i kredite. Odeš lepo ,a normalno po prethodnom dogovoru sa dete, potpišeš da će dete da tih 90 soma dolara vrati u 15 godina i oni ga upišu.
Meni mali problem jer nisam sigurqan da bi moj bio konstantan, da bi ga završio za početak (posle je sve lako). Znaš ono seks,drags.... brojni izazovi a i nešto sam gadljiv da ga zaglavim par godina na studije + još 15 da vraća kredit, jbt ako ne kupi ni kuću ni auto biće svoj čovek sa 40.

Ali nalepnica je skroz OK, samo sam je zato lajkovo i šerovo

anexI
za nastavno osoblje u usa poreklom sa former imam gori primer. Tata docent, profa, tenjer,laknulo mu, bili neki popusti za decu ako studira na jegovom univerzitetu da ga ne oderu. Dete normalno pametno i talentovano ( jbg genetika) pita kad su došli prijemni jel' može pored onog gde mu tata radi da polaže prijemni i na MIT. Ćale se zajebe, kaže kako da ne olako smatrajući da nema šanse, kad q. Ovaj položi na MIT-u. Jbg em ti ode popust koji si računo da ti je neka vrsta dodatnog salariz,em digneš i kredit da platiš studije na drugom univerzitetu.
O onom drugom u usa ( za obojicu već davno tvrdim da su oduvek bili daleeeko pametniji i vredniji bili od mene - što mi ne pada baš lako)što je od treće godine deteta nakon tenjir statusa počo da uplaćuje za školovanje da i ne govorim.

Poznajem i jednog izuzetka koji je uspeo da sa MIT-a preko Londona završi u Italiji, al on nije pravilo


Zato je moj izbor za školovanje deteta Ekonomski fakultet Kragujevac na kom docenti, korisnici sredstava USAID citiraju njuz net . Deca se pravovremeno uče kako se materijalna sredstva pribavljaju u skladu sa zvanje. ( Mićo de si?)

Еце и Ре, за све кривим вас двојицу, ложача, : ))


Za sve je kriva nioccolova metrika
niccolo niccolo 17:56 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

Za sve je kriva nioccolova metrika

Mislim da se možemo složiti da staro blogopravilo kaže da je Brajović prvi počeo...
Domazet Domazet 19:50 10.07.2013

Svako kome dete ide na Harvard...

cult
ecce-florian
"моје дете и мој новац иду на Харвард"
Nadam se da su Britanci rafiniraniji.

...ima pravo da bude ponosan. Ne zbog sebe, zbog deteta. Sto se tice para, to je, od kako su uveli need based help, postalo irelevantno.

Domazet Domazet 19:55 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

cult
Pa, slušaj, nemam tandžaru, al evo interaktivne mape ovde

Po tom parametru bolje stojimo od Amera.


Tamna mrlja na mestu Crne Gore
tasadebeli tasadebeli 23:11 10.07.2013

Re: lajkujem i šerujem

cult
Pa, slušaj, nemam tandžaru, al evo interaktivne mape ovde

Po tom parametru bolje stojimo od Amera.


Знаш и сам да у Србији није битно да ли имаш или немаш, но је важно шта се говорка...
ecce-florian ecce-florian 14:22 11.07.2013

Re: Svako kome dete ide na Harvard...

Svako kome dete ide na Harvard...
cult
ecce-florian
"моје дете и мој новац иду на Харвард"
Nadam se da su Britanci rafiniraniji.

...ima pravo da bude ponosan. Ne zbog sebe, zbog deteta.


Oćel ikad Harvardski studenti ovako braniti profesore?

Studentski parlament i Udruženje studenata Ekonomskog fakulteta Kragujevac : "Greška nastala citiranjem sajta Njuz.net, koja je nažalost posledica interneta kao najdinamičnijeg medija, na kome vrlo često može doći do pogrešnog tumačenja i nerazumevanja, ni na koji način ne dovodi u pitanje stručnost profesora Kocića, kao ni njegove pedagoške, niti etičke vrline", navedeno je u saopštenju u kome se naglašava da je "izuzimajući taj deo, udžbenik utemeljen na validnim podacima iz te naučne oblasti".

A poznato je:
Studenti su u pravu JBTito

zato s ponosom najavljujem da ću nostiti nalepnicu

Out of Beirut Out of Beirut 15:10 10.07.2013

Шта је главни циљ судског поступка

Шта је главни циљ судског поступка и затворске пресуде, 1) кажњавање, 2) одвраћање, 3) рехабилитација?

Можда је главна функција ритуално разматрање нечега што друштво сматра да није смело да се деси, с циљем стварања утиска да се нешто ради и да је проблем на путу да буде решен, а уз све то велику улогу игра и нада да ће бити катарзе.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:54 10.07.2013

Re: Шта је главни циљ судског поступка

Не знам, можда, све се то може рећи током разговора, али се ипак мора одабрати једна од понуђених опција. Да ли се то ти засад клацкаш негде између друге и треће?
Biljana 77 Biljana 77 15:14 10.07.2013

mislilac

Homer S. - “Getting out of jury duty is easy. The trick is to say you're prejudiced against all races.”

U nekoj seriji gledala taj proces izbora za porotnike, bilo mi je jako zanimljivo. Uzgred po filovima i serijama reklo bi se da su suđenja pred porotom mnogo učestalija nije što je to zaista slučaj: In practice most criminal actions in the U.S. are resolved by plea bargain, and only about 2% of civil cases go to trial, with only about half of those trials being conducted before juries.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:47 10.07.2013

Re: mislilac

Да, јако мали део тога стигне до суђења, али ти процеси пре суђења нису фотогенични.

Пре пар година сам читаву годину, можда и мало дуже, учествовао као назови-експерт у таквом процесу, на папиру, декларација тамо, предлог вамо, мишљење тамо, тумачење вамо, судија прихвата ову дефиницију, одбацује ону, прилажемо доказ вамо, прилажемо контра-аргумент тамо, ... И таман кад сам купио одело и спремио се да их коначно видим уживо и растурим на суђењу они предадоше меч без борбе, толико су се уплашили.

*

Али, ако сам ишта схватио од целог тог процеса је да нема филмских изненађења. Не могу на сред сведочења на суду да извадим неки рад и да кажем "а-ха, али на страни 245 овде уважени тај-и-тај каже ...". Сви докази који се планирају користити на суђењу се морају унапред дати и другој страни на разматрање, да би имала времена да припреми одговор. И где је ту филм молићу лепо, где је тензија, изненадна сила која решава све, катарза ... ц-ц-ц.
niccolo niccolo 18:11 10.07.2013

Re: mislilac

In practice most criminal actions in the U.S. are resolved by plea bargain, and only about 2% of civil cases go to trial, with only about half of those trials being conducted before juries.

Kad sam zadnji put putovao preko nekog od germanskih aerodroma, uzmem neki od onih besplatnih primeraka, mislim Wall Street Journal-a, i tamo je bio jedan dobar tekst o tome. Kaže kako su nagodbe uvedene s ciljem da se malo rasterete sudovi, da u nekim očiglednim slučajevima ne mora da dolazi do suđenja. Međutim, posle se to pretvorilo u svoju suprotnost, pa sada samo nagodbe pljušte, a na sud se izlazi sporadično. Tekst je inače počeo prikazom slučaja nekog tipa protiv koga su bili posredni dokazi, ali kome bi to bio treći prekršaj i onda ga advokat ubedi da se nagodi. I čovek dva puta hteo da se nagodi, ali se oba puta nešto desilo da nije bila važeća nagodba. Kada je trebalo treći put on kaže neću, idem na sud. I na kraju ga porota oslobodi...
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:41 10.07.2013

Re: mislilac

Мислио сам да сво то преговарање и нагодбе имају много функција и то гледано са сваке стране у спору. Стварна жеља да се избегне већа штета за обе стране, уштеда, смањење ризика (врабац у руци), метод за исцрпљивање и окупирање ресурса друге стране (да, новац игра улогу и лако вам може приуштити и ту функцију), опипавање пулса, стратегије, припрема за суђење, ... и наравно, позната и телевизична функција, у случајевима с више оптужених, као алат за тужилаштво да извуче сведочења и признања (Prisoner's Dilemma).

Успут, ја сам три пута био заустављан за брзу вожњу и увек сам се, на један или други начин, нагодио. Чак и када сам био сигуран да бих добио суђење -- немам времена за то. А и нисам био невин, само нисам био крив : ))
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:03 10.07.2013

Re: mislilac

Marco
Успут, ја сам три пута био заустављан за брзу вожњу и увек сам се, на један или други начин, нагодио. Чак и када сам био сигуран да бих добио суђење -- немам времена за то. А и нисам био невин, само нисам био крив : ))


Kad sam dobio prvu kaznu (za brzu vožnju, u nacionalnom parku, o, tugo jesenja), za malo da, iz neznanja, nadrljam. Elem, zaustavi me baja nakon što me je, po njegovoj tvrdnji, jurio kroz park skoro 6 milja (kunem se da ga nisam video, a ni čuo, u kolima mi treštala muzika, devojče i ja smo pevali iz sve snage, a retrovizor ne koristim dok pevam). Dakle, rendžer mi kaže da me kažnjava zato i zato, a pošto je prvi prekršaj, napiše mi neku smešnu kaznu, naprimer 25 dolara. I pruži mi kovertu kroz prozor. U koverti je, kako sam posle saznao, bio taj papirić na kome piše da mogu da se nagodim, platim kaznu, ili da se pojavim na sudjenju, tad i tad.

I ja, navikao na postupak u Srbiji, počnem da preturam po novčaniku i nadjem 25 dolara, stavim ih u koverat i krenem da ih pružim rendžeru. Ali neki instinkt za samoodržanjem proradi u poslednjem trenutku, i pre nego što sam mu munuo kovertu sa kintom, pitam čoveka, izvinte, ja sam ovde nov, kako se plaćaju kazne? Rendžer se samo nasmejao, jer je video šta sam nameravao da uradim, i objasni mi postupak. Mogao je pogrešno da me razume, a za pokušaj podmićivanja se ovde dobija poprilična zatvorska kazna.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:16 10.07.2013

Re: mislilac

То би био случај за уџбенике и насловне стране у новинама:
Три године затвора за распеваног разбојника из националног парка који је понудио мито од 25 долара да би избегао казну од 25 долара!

Бре, Пајићу, могао си да будеш славан.
niccolo niccolo 20:49 10.07.2013

Re: mislilac

Бре, Пајићу, могао си да будеш славан.

U pravu je Marko. Sad gotovo, ovaj Bosanac ti je uzeo slavu...
blogovatelj blogovatelj 00:11 11.07.2013

Re: mislilac

I ja, navikao na postupak u Srbiji,


Znači, tako si rešavao probleme u Srbiji?

pitam čoveka, izvinte, ja sam ovde nov, kako se plaćaju kazne?


Procedura sa tiketom je ista kao u Kanadi, kako vidim.
Ali ovde ti kad ti daju tiket uvek kažu da na zadnjoj strani tiketa imaš obaveštenje gde da platiš i gde da se žališ, ako misliš da treba da se žališ.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:56 11.07.2013

Re: mislilac

Znači, tako si rešavao probleme u Srbiji?


Pa da, to se zove naplata na licu mesta, ne? Nisam mislio na podmićivanje, ako na to ciljaš.

Kažu ti i ovde, čini mi se, ali ovo nije bio pravi murkan, nego park rendžer, taj verovatno napiše jednu kaznu za vreme cele karijere.
blogovatelj blogovatelj 03:54 11.07.2013

Re: mislilac

Nisam mislio na podmićivanje, ako na to ciljaš.


Bila je to samo moja glupa šala.
Jukie Jukie 16:24 10.07.2013

Nastavnici

Bio ja na nekom forumu sa amerikanskim nastavnicima i povede se priča o poroti. Jedna baš želi da bude u poroti a nikako je ne biraju pa pita da li može negde da se prijavi da hoće, jedna ne želi a već su je tri puta zvali u nekom kratkom periodu pa pita kako da im kaže da je umorna više, jedna ne može jer su joj svi rođaci advokati (ona daje savete ostalima kako da ih uzmu/ne uzmu), jedna kaže da ona nema ništa protiv ali da joj je zakazano u poslednje dve nedelje školske godine (i kasnije ali to nije toliko važno) a ona hoće da zaključi deci ocene i podeli im paketiće koje im je već sastavila i privede sve kraju itd. pa da li postoji nekako mogućnost da se odloži za raspust kada deca nisu tu (tamo nastavnici nemaju godišnji odmor kao kod nas nego su za vreme raspusta nezaposleni na birou pa im je taj mali honorar pomenut u tekstu dobrodošao plus za budžet), ovi koji su bili kažu otprilike isto ovo što smo videli u tekstu, mislim da je jedna bila na suđenju za krađu kilo voća iz piljarnice.

Ja im samo kažem da ne znam ništa jer kod nas nema porote, a oni pitaju pa kako onda možemo da odredimo da li je neko kriv za zločin ili nije, na šta sam im odgovorio da mi verujemo našim sudijama da su sposobni da sami odrede jer su se tolike godine školovali u toj struci.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:36 10.07.2013

Re: Nastavnici

Ја сам прилично сигуран да они уопште не желе у пороти оне који желе да буду тамо (ово је у складу с оном идејом Дагласа Адамса да се за Председника, случајним избором, треба одредити неко из дела популације која то никако не жели да буде).

Бити поротник није занимација, на крају си у ситуацији да одлучујеш у распону од слободе до 99 година, некад и до смртне казне, није то посао за "ја нас'нце, ја" типове.
bolid1 bolid1 17:30 10.07.2013

Re: Nastavnici


Ja im samo kažem da ne znam ništa jer kod nas nema porote, a oni pitaju pa kako onda možemo da odredimo da li je neko kriv za zločin ili nije, na šta sam im odgovorio da mi verujemo našim sudijama da su sposobni da sami odrede jer su se tolike godine školovali u toj struci.


Ima i kod nas neka vrsta porote, dva porotnika koji se biraju ne znam kako.

Caletov drugar je na Jugu imalo fin dodatni prihod kao sudija porotnik, covek ETFovac po struci, a crnjak, solidno stariji od sudije i svi se prvo njemu obracali.
zilikaka zilikaka 18:21 10.07.2013

Re: Nastavnici

Ima i kod nas neka vrsta porote, dva porotnika koji se biraju ne znam kako.

I mene je to živo zanimalo, al sam ubeđena da se i to, kao vrsta privilegije, dodeljivalo preko veze.

Ajd to, nego imala priliku da lično slušam jednu stariju gospođu, kako debela dva sata zabavlja društvo prepričavajući svoje dogogodovštine sa funkcije, sa sve pojedinostima i ličnim podacima.

A u vreme priče još bila porotnik.
cult cult 18:29 10.07.2013

Re: Nastavnici

A u vreme priče još bila porotnik.


Mislio sam da su ti porotnici takodje sudije.
Sudija-porotnik.
zilikaka zilikaka 19:13 10.07.2013

Re: Nastavnici

Mislio sam da su ti porotnici takodje sudije.
Sudija-porotnik.


Jeste, zovu se sudija-porotnik, ali to nisu pravnici već laici, izabrani po nekom vrlo čudnom kriterijumu.
bauer. bauer. 04:29 11.07.2013

...

Mene zvalo u porotnike, davnijeh dana, dok još nisam imao državljanstvo, tako da sam se izvukao lako, samo jednim telefonskim pozivom. Dobro je da je tako, nije to mala odgovornost, a i kinta je nikakva.

Više me ne zovu. A ako me i pozovu, moram da smislim još stavova o životu i društvu, tipa... I approve gay marriage, only when both chicks are hot!
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:08 11.07.2013

ћао, бауеру, а ни ово те не би извукло

I approve gay marriage. Why should we be the only ones suffering?
bauer. bauer. 07:55 11.07.2013

Re: ћао, бауеру, а ни ово те не би извукло

Why should we be the only ones suffering?

Exactly!

Pozdrav, Manćinijevi! Ja samo isprobavam, da vidim dal' sam zaboravio user name i password... da se uštinem, da vidim dal' sam još blogoživ?
bolid1 bolid1 07:55 11.07.2013

Re: ...

bauer.

A ako me i pozovu, moram da smislim još stavova o životu i društvu, tipa... I approve gay marriage, only when both chicks are hot!


Ponovi Pajtonovce, da se naci svasta korisno :)
bauer. bauer. 08:49 11.07.2013

Re: ...

Ponovi Pajtonovce, da se naci svasta korisno :)

Ali,pre svega, lekcija Broj 1!

bolid1 bolid1 09:00 11.07.2013

Re: ...


Ali,pre svega, lekcija Broj 1!


Moze...nego, taj job interview...

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:11 11.07.2013

Re: ћао, бауеру, а ни ово те не би извукло

I approve gay marriage. Why should we be the only ones suffering?

nakon što je supreme court izglasao defense of marriage act Bill Maher je rekao sledeće -

All the straight guys in Cali who told girlfriends 'We'll get married when EVERYONE can get married!' are like, Thanks a lot, Supreme assholes!
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:40 11.07.2013

Re: ...

bauer.
Mene zvalo u porotnike, davnijeh dana, dok još nisam imao državljanstvo, tako da sam se izvukao lako, samo jednim telefonskim pozivom. Dobro je da je tako, nije to mala odgovornost, a i kinta je nikakva.

Više me ne zovu. A ako me i pozovu, moram da smislim još stavova o životu i društvu, tipa... I approve gay marriage, only when both chicks are hot!


Gde si, Komšo!?

Eto, propustio si priliku da se zbližiš sa komšijama, sugradjanima, itd (tek da se vidi da i ja umem da ostanem na temi bloga, mada, priznajem da za zbližavanje preferiram roštiljanje u dvorištu, umesto porotničkog posla na slučaju ubistva s predumišljajem. Ali ovo je slobodna zemlja, svako može da bira metode socijalizacije koje mu najbolje odgovaraju ).

Mene su isto zvali, ali pošto nisam državljanin, samo su gubili vreme i trošili papir. Čudi me, sa svim tim sistemima za praćenje i prisluškivanje, da ne znaju automatski ko je eligible za porotu a ko nije. Doduše, to je bilo odavno, verovatno sad znaju SVE.

bolid1 bolid1 16:33 11.07.2013

Re: ...


verovatno sad znaju SVE.


marco_de.manccini marco_de.manccini 17:13 11.07.2013

Re: ...

verovatno sad znaju SVE.

Ma, ovi lokalci ne znaju ništa.

priznajem da za zbližavanje preferiram roštiljanje

A to, oko roštilja, upravo i jeste (ili nije) poenta. Svi mozemo da mudrujemo i da budemo najpametniji, da budemo principijelni, da izgovaramo velike reči o životu i smrti u kafani, oko roštilja, na blogu, ... ali ovo su situacije u kojim te folozofije života imaju težinu, imaju posledice -- zauvek -- a treba javno stati** iza svog poimanja sveta, treba ga ukrstiti** i usaglasiti** sa ostalim članovima zajednice i naći** odgovor -- danas.

** stati, ukrstiti, usaglasiti, naći -- meni je upravo ta komponenta "zbližavanja" bila na umu, nešto što se tiče svih nas i moze se jedino uraditi zajedno, ko god smo i kakvi smo.


blogovatelj blogovatelj 20:18 11.07.2013

Re: ...

Gde si, Komšo!?


Od tebe do komše ko od Beograda do Frankfurta

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana