Društvo| Ekologija| Gost autor| Gradjanske inicijative| Religija

DRVO ŽIVOTA

albicilla RSS / 16.07.2013. u 20:41

Carevine i države su dolazile i odlazile, a on je ostao. Razne vojske su marširale pored njega, dolazili su poraženi pobednici i ispraćani pobeđeni okupatori, a on je stajao. Dinastije se smenjivale, bezbrojne vlade se dizale i padale, razni režimi su uspostavljani i obarani, a on je mirno gledao. Sve je prolazilo – on je opstajao. Zar nije smešno i tužno da se jedan današnji ministar usuđuje da govori šta treba ili ne treba da se radi sa tim i takvim hrastom? Treba prvo da stane pored hrasta i uporedi senke.

Gost-autor Voki Vasić

Udruženje „Škola za opstanak“, Beograd (član CEEweb for Biodiversity)

Višestoletni hrast – koji je iznenada ničim izazvan istrčao pred zahuktalu mehanizaciju Koridora Jedanaest i ukorenio se – podigao je učmalu i bezvoljnu javnost na noge. Postao je Slučaj Hrast. Kao i povodom drugih skandala, od zvaničnika se najviše i najglasnije javljaju oni koje niko nije pitao i koji se uopšte ne razumeju u hrastove na trasama autoputeva. U toj opštoj graji i lupetanju, oni koji znaju o čemu je reč, ćute i vire iz mišjih rupa, moleći boga da ih se niko ne seti i ne prozove.

Ministar koji svakog dana (ili češće) nudi po jedno novo maštovito rešenje za hudi hrast, a koji uzgred, nije ni njegova briga ni nadležnost, ne pominje ključni dokument bez koga ne sme da se zakopa nijedan ašov na trasi bilo kog koridora: Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Zašto javnost i mediji nisu upućeni na tu studiju i njenu ocenu, kao i na rezultate javne rasprave o studiji i na saglasnost da se pristupi izradi i realizaciji projekta izgradnje?! Tu bi valjda trebalo da se vidi i taj hrast star više stotina godina, poznat u celom kraju kao zapis, sveto drvo. Očekuje se da su ga izvođači studije (eksperti za biodiverzitet) ne samo videli, izmerili, slikali, stručno opisali i procenili, što je takođe u njihovoj obavezi, nego i predložili kako da se on sačuva. Ne, nigde se ta studija ne pominje. Da li je moguće da su stručnjaci prevideli toliki hrast? U takvom slučaju njih treba odmah i javno pozvati na odgovornost i zauvek im oduzeti licencu za izrade studija uticaja.

Nažalost, istina je da je Studija o proceni uticaja izgradnje Deonice III autoputa E-763 na životnu sredinu (Institut za puteve CIP, 2007) sakrila Savinački hrast. Nema njega u studiji, kao što nema ni mnogih drugih prirodnih vrednosti koje popularni Koridor ugrožava. Štaviše, u istoj studiji navode se samo Uslovi zaštite prirode i životne sredine za izradu idejnog projekta za Deonicu VI (Lučani–Požega, Zavod za zaštitu prirode Srbije 888-206/05, od 30.06.2006), a ne i za kritičnu Deonicu III koja je predmet studije. To se u žargonu zove falš-studija i to tako treba da se kaže. Dovoljno je da se pogleda koje su struke izvođači studije, pa da se vidi da oni, i da su hteli savesno da rade, nemaju ekspertske kapacitete za izradu tako važnih poslova. A postoji i naopaka praksa da studije uticaja rade iste institucije koje rade i građevinske projekte, umesto da se to poveri nezavisnim stručnim institucijama.

Tako je jedno obično, rutinsko stručno i stručnjačko pitanje, potpuno nepotrebno i neopravdano uzrujalo javnost, izblamiralo neukog Ministra, dalo povod za izliv očekivane bahatosti Drugog koji je Prvi, izazvalo čak intervenciju Njegove Svetosti, a obaška je razdrešilo vreću iz koje su pokuljale svakovrsne folklorne banalnosti, uključujući i izjašnjavanje Ministra od Puteva da li ima ili nema onu stvar. A onda je počelo i udaranje ispod pojasa i obmanjivanje i zaluđivanje neukog naroda. Kao, Hrastuljak nije registrovano zaštićeno prirodno dobro, pa se može seći kad je kome volja. Gle! Upravo je obrnuto, ono što nije registrovano mora se ispitati i vrednovati pre svakog zahvata koji bi mogao da ga ugrozi. Pa zato je zakon i propisao obavezu izrade studije (studija = proučavanje) o uticaju. Očuvanje prirode i životne sredine je najviša i najveća obaveza, jer zadire u zajedničko pravo svakog od nas na uživanje najopštijeg dobra – svakog hrasta i svake ma i najbeznačajnije travke ili bubice. Ko Koridorcima daje pravo da diraju moj i tvoj i svačiji hrast?

Onda se neko setio da, ako je star, onda je i kriv i truo, a Ministar je izmerio da je osušen pedeset posto. Nema mu spasa, brzo će ionako da crkne i onih preteklih pedeset procenata. Bolje da mu odmah prekratimo muke. Mora ovde da se nešto ozbiljno kaže i o trulom drvetu. Trulo drvo ne valja kao drvna građa, ne valja u drvnoj industriji, u fabrikama nameštaja. Inače je odlično. Ekološki gledano, za biodiverzitet, za ekosistem, za mene i svakog ko ne radi u šumarstvu i drvnoj industriji, trulo drvo vredi neuporedivo više nego netrulo, ono hrani i pruža zaklon i mesto za razmnožavanje čitavom jednom svetu živih bića, sisara, ptica, kičmenjaka i beskičmenjaka, drugih biljaka i pečuraka, koje ne opstaju na mladom drveću ili u njemu. Taj zreli i prezreli hrast je ekološki dragulj! Uopšte nisam pomenuo količinu kiseonika koju njegova divovska krošnja ispušta tokom vegetacione sezone.

Možda je najniži udarac zadat Grmu na polju patriotizma: optužen je da se isprečio na putu razvoja Srbije (prema Čačku i Požegi). Ili razvoj ili hrast, ne mogu palančani da dobiju oba. Pokušaj ili samo namera da se, zarad razvoja, suspenduju zakonom predviđene procedure i postupci zaštite prirode i životne sredine, zvoni na uzbunu. Neko uzima pravo da bude iznad svakog pravnog demokratskog sistema, pa da umesto mene, umesto svih vas, odlučuje šta ili ko smeta razvoju. I da otstrani smetača. Danas hrast, a sutra?

I na kraju, nešto lično o samom Savinačkom hrastu. Nije to običan hrast lužnjak Quercus robur. To je odabrani hrast lužnjak. Sveti hrast, zapis i nosi krst na sebi. Odabrao ga je narod da bi za njega vezao svoje nade, ponekad one poslednje. Izabran je zbog svoje dugovečnosti i vitalnosti. To što je preživeo toliko dugo, što je izdržao klimatske promene, sušne i vlažne godine, nebrojene oluje i gromove, dokaz je njegove životne snage, njegovog dobrog naslednog (genskog) paketa i to je osetio i prepoznao narod, koji i ne mora da zna sve o  biodiverzitetu i savremenoj genetici. Genski potencijal tog jednog, konkretnog hrasta i njegovih žireva, od ogromne je vrednosti za obnovu kvalitetnih šuma u Srbiji. Vode li o tome računa današnji nosioci brige za održivost prirodnih resursa zemlje?

Svejedno je da li je kult hrasta hrišćanski ili paganski, on je duboko ukorenjen u tradiciju. Nije se time igrati. Mnogi zapisi u Srbiji već su zaštićeni zakonom kao spomenici prirode. Iako to uopšte nije bilo potrebno. Do „Skandala Hrast“ nikome nije ni padalo na pamet da digne sekiru na Krst, na Zapis, na Molitvu. Ne zbog straha od prokletstva, ne iz religioznosti, nego iz poštovanja tradicije. To bi bio vandalizam jednak rušenju crkve. Savinački hrast je paradigma prožimanja nature i kulture, jedinstva biološkog i kulturnog diverziteta, spoja materijalne i nematerijalne baštine, opipljivog i neopipljivog nasleđa. Neuko je i osiono to nazivati palanačkim duhom. Taj hrast je vrlo veliki i dubok simbol trajanja Srbije. Carevine i države su dolazile i odlazile, a on je ostao. Razne vojske su marširale pored njega, dolazili su poraženi pobednici i ispraćani pobeđeni okupatori, a on je stajao. Dinastije se smenjivale, bezbrojne vlade se dizale i padale, razni režimi su uspostavljani i obarani, a on je mirno gledao. Sve je prolazilo – on je opstajao. Zar nije smešno i tužno da se jedan današnji ministar usuđuje da govori šta treba ili ne treba da se radi sa tim i takvim hrastom? Treba prvo da stane pored hrasta i uporedi senke.

Velika greška i veliki greh je učinjen, ali se može sasvim popraviti, a donekle i okajati. Čak se i šteta može nadoknaditi. Tražim, ili učtivije, molim da se smesta na godinu dana zaustavi trasiranje tog koridora i obustave svi zemljani radovi, a da se kritična deonica vrati u prvobitno stanje. Hrast da se naravno ne dira, ne preseljava, ne blindira, ne trpa pod stakleno zvono, ne pasareliše, ma da se i ne takne. Za to vreme treba da se uradi nova strateška studija o uticajima, koju bi obavio nezavisan tim stručnjaka više disciplina, uključujući i one za biodiverzitet. Studija mora da se po završetku stavi na pravu javnu raspravu i onda da se, na osnovi tih rezultata preprojektuje kritična deonica autoputa E-763. Troškovi da idu na teret institucija koje su odgovorne za prethodnu, neispravnu studiju o uticajima, a ako nemaju raspoloživa sredstva, onda da se nadoknade prodajom zaplenjene imovine, makar to dovelo do likvidacije firmi. Ako mislite da je predlog suviše radikalan – nije. Srbiji je, na putu razvoja, neophodan jedan ovakav mali ispit zrelosti. Mala matura, ali fer. 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 21:01 16.07.2013

..

Мислим да су они на храст љубоморни.
Он траје а они ....ни трага им остати неће, зато уништавају све чега се дотакну.

Гледам вечерас како министар маше оним цртежом где ће да 'размакне' мост и да окује храст џадом.......и питам се како смо дошли до тих и таквих да нас воде ( за ручицу у лудницу)? Па да ли смо стварно толико лоши да њих све на гомилу заслужујемо ?
albicilla albicilla 21:04 16.07.2013

Re: ..

Па да ли смо стварно толико лоши да њих све на гомилу заслужујемо ?


ja vise ne znam da l' da sipam novu casu, il' pakujem kufere... al' struci u srbiji 'leba nema
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 16.07.2013

Re: ..

Мислим да су они на храст љубоморни.

Kad bi bar bili, onda bi postojale nade da razumeju njegov značaj i veličinu...ovako...bukve do hrasta ne dobacuju.
Jukie Jukie 22:41 16.07.2013

Re: ..

mariopan
.Гледам вечерас како министар маше оним цртежом где ће да 'размакне' мост и да окује храст џадом.......?

Nisam gledao, ali da li to stvarno hoće da uradi?


To rešenje bi na PISA testu donelo 0 poena...
iqiqiq iqiqiq 09:04 17.07.2013

Re: ..

Vidi, već sam kod gdina Bobića penila na tu temu. Dakle ako Zavod za zaštitu prirode nije registrovao vrednosti u tom području, veštak koji je bio odgovoran za naknadu zemljišta i zasada, mogao je da kontaktira Zavod za zaštitu prirode i da se i ovaj a i mnogi drugi hrastovi na trasi upišu u Registar prirodnih vrednosti ili kako god se to zove.
Studije se danas rade, baš kako kaže gost autor, nestručno, površno, ako se i obavlja javna rasprava, obavezno se to radi tako da niko i ne zna da postoji javna rasprava, ne uključuju se NVO itd. Ovo je jedan odličan primer da je vreme da naučimo da položimo "malu maturu". Odnosno vreme je da se bobu kaže bob, a popu pop. Dosta nam je neukih, korumpiranih i nesavesnih "eksperata"
albicilla albicilla 10:55 17.07.2013

Re: ..

iqiqiq
Studije se danas rade, baš kako kaže gost autor, nestručno, površno, ako se i obavlja javna rasprava, obavezno se to radi tako da niko i ne zna da postoji javna rasprava, ne uključuju se NVO itd. Ovo je jedan odličan primer da je vreme da naučimo da položimo "malu maturu". Odnosno vreme je da se bobu kaže bob, a popu pop. Dosta nam je neukih, korumpiranih i nesavesnih "eksperata"


Secam se jedne javne diskusije povodom studije procene uticaja koja je bas u tom nevidljivom maniru bila organizovana u neprovetrenoj i, ocigledno, nekoriscenoj, podrumskoj sali jedne vladine zgrade. Obavestenje o raspravi je verovatno bilo negde medju umrlicama nekih slabije citanih novina, posto je jedina javnost koja se pojavila bila u starosnoj grupi koja novine cita od kraja.

Zalili su se na netransparentan nacin donosenja odluke o gradnji objekta i pretpostavljenim zloupotrebama u tom procesu , ali, iako je njihova zabrinutost bila iskrena, prakticno se svela na (nenamerno) spinovanje, posto prave rasprave o sadrzaju procene uopste nije bilo, samo zalbi na jedan vec zavrsen proces odlucivanja (opravdanih ili ne – to nije bila tema skupa).

Inace, mislim da je doticna studija uticaja bila korektno uradjena, u meri u kojoj sam ja strucan da o tome sudim, posto mnogi razmatrani aspekti nisu moja oblast, ali jeste bio angazovan veliki broj strucnjaka iz najrazlicitijih oblasti. Ja sam tu bio kao jedan od autora studije, pa sam izneo i obrazlozio svoj deo (sklon sam dodati, brojnost i ponasanje ptica po zavrsetku projekta potvrdila je moja projektovana ocekivanja).

No, ostao mi je osecaj da je vladi bilo vazno da projekat neometano tece i da je nikakva javnost, pa ni biracko telo, u tome ne ometa.
iqiqiq iqiqiq 11:09 17.07.2013

Re: ..

No, ostao mi je osecaj da je vladi bilo vazno da projekat neometano tece i da je nikakva javnost, pa ni biracko telo, u tome ne ometa.

Odmah konkretan predlog: možemo da napravimo neko povezivanje svih zelenih NVO u Srbiji, kao što to radi CRNPS sa popisom NVO. I onda da se radi kao "nadzor nad tenderima" u smislu da se svaki tender za Studije procene uticaja registruje i da uvek bar jedan stručnjak dobrovoljac napiše komentar.
Guglajući da nađem link ka Studiji ove čuvene deonice sa hrastom, nisam uspela da nađem elektronsku verziju, a baš sam htela da proverim da li ima u Studiji tekst na temu zaštićenih prirodnih dobra.

Skaču sami sebi u usta, kako se to kaže, jer onda kuke, vile i motike rade u vreme gradnje,kada je to skupa stvar, jer izvođač radova ima prava da naplati penale za zastoj. Dakle u zajedničkom je interesu da se pripremna dokumenta ne otaljavaju nego urade kako treba.
albicilla albicilla 11:15 17.07.2013

Re: ..

Odmah konkretan predlog: možemo da napravimo neko povezivanje svih zelenih NVO u Srbiji, kao što to radi CRNPS sa popisom NVO. I onda da se radi kao "nadzor nad tenderima" u smislu da se svaki tender za Studije procene uticaja registruje i da uvek bar jedan stručnjak dobrovoljac napiše komentar.


Vec postoji sira grupa NVO okupljena u mrezu NATURA 2000, a predvodjena Mladim istrazivacima Srbije - MIS-om, koja ima kapaciteta za to.
chole10 chole10 18:04 17.07.2013

Re: ..

Secam se 1992/3 god, odgledao sam interviu sa nekom gospodjom koja je bila geneticar I radila je u Institutu za ukrstanja I genetska istrazivanja na zivotinjama. U kom Institutu . . . sada se ne secam. Elem, taj tim strucnjaka je decenijski svoj rad otelotvorila u obliku rasplodnog bika kome su dali ime VLADA. Vladina namena je bila unapredjenje kvaliteta novonastalih jedinki po raznim osnovama. Koliko se secam da je citav tim, iako smo bili pod blokadom/sankcijama, dobio niz nekih medjunarodnih priznanja. . . . ma neko "ludilo"!
Vladu je Institut poklonio VLADI Srbije.
Zbog administrativnih greski I propusta Vlada je zavrsio u prvoj klanici.
Toliko o ljudima koji rukovode I upravljaju Srbijom tada a I sada (nema razlike to su "isti" ljudi).
(O Velji "lampeku" prica je iluzorna).
nim_opet nim_opet 18:29 19.07.2013

Re: ..

Па да ли смо стварно толико лоши да њих све на гомилу заслужујемо ?
Pa mozda ne direktno, ali da, vecina glasaca u Srbiji ih zasluzuje (jer vecina ih je takve izglasala - cak i posto su vec videli kakvi su, dakle znajuci sta radi).
iqiqiq iqiqiq 09:53 20.07.2013

Re: ..

ali da, vecina glasaca u Srbiji ih zasluzuje

E tu nisi u pravu, i to najpre jer sistem biranja političara nije direktan sistem, tj ja za ove ljude nisam glasala. Navuku nas nekim kampanjama, po principu ko dobije bolju PR agenciju, onda se kojekakvim sistemom pregovora konačno formira parlamentarna većina i onda se izaberu likovi sve do jednog što u Parlamentu što u Vladi.

Onda Zakon o državnim službenicima jasno kaže da službenik odgovara SAMO svom pretpostavljenom i tako sve do ministra. Ako hoćete ministra da prozovete kao građanin, ne možete, za njega je odgovoran Visoki službenički savet na kome će ministar disciplinski odgovarati samo i isključivo na predlog Vlade. Dakle nema ni Skupštine ni Ombudsmana, ni inicijative građana.
Rupa do rupe u zakonu navodi na pomisao da se to radi isključivo da na papiru imamo građansko društvo, a u praksi realno ako i pokušate da primenite relevantne zakone, ne možete. Dakle građani se ne pitaju, osim kada su izbori a tu smo ovce za šišanje
Черевићан Черевићан 21:38 16.07.2013

трагом веровања

миросано дрво Храста
Народа је задужбина
то се цени и поштује
трајање му је судбина
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:53 16.07.2013

Re: трагом веровања

трајање му је судбина

Majstorski.
albicilla albicilla 22:08 16.07.2013

Re: трагом веровања

Jelica Greganović
трајање му је судбина

Majstorski.


e, da. vreme za jos jednu... margaritu
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:20 16.07.2013

Re: трагом веровања


e, da. vreme za jos jednu... margaritu


Stiže...

albicilla albicilla 11:08 17.07.2013

Re: трагом веровања

Jelica Greganović

e, da. vreme za jos jednu... margaritu


Stiže...



hvala

49 41 49 41 04:14 17.07.2013

drvesa i njihova starost

Individual trees with verified ages[edit]

Name Age (years) Species Location Notes
? 5,062 Great Basin bristlecone pine
Pinus longaeva White Mountains, California, United States Oldest known currently living tree. Tree cored by Edmund Schulman, age determined by Tom Harlan.[6]
Methuselah 4,844[nb 1] Great Basin bristlecone pine
Pinus longaeva Inyo County, California, United States [6]
Prometheus (WPN-114) 4,844 Great Basin bristlecone pine
Pinus longaeva Wheeler Peak, Nevada, United States Cut down in 1964.[6]
? 3,642 Patagonian cypress
Fitzroya cupressoides Alerce Andino National Park, Los Lagos, Chile [6][8]
CBR26 3,266 Giant sequoia
Sequoiadendron giganteum Sierra Nevada, California, United States Dead.[6]
D-21 3,220 Giant sequoia
Sequoiadendron giganteum Sierra Nevada, California, United States Dead.[6]
The President 3,200 Giant sequoia
Sequoiadendron giganteum Sierra Nevada, California, United States Alive.[6]
D-23 3,075 Giant sequoia
Sequoiadendron giganteum Sierra Nevada, California, United States Dead.[6]
CMC 3 3,033 Giant sequoia
Sequoiadendron giganteum Sierra Nevada, California, United States Dead.[6]
Scofield Juniper 2,675 Western Juniper
Juniperus occidentalis Sierra Nevada, California, United States Dead.[6]
CB-90-11 2,455 Rocky Mountain Bristlecone Pine
Pinus aristata central Colorado, United States [6][9]
Jaya Sri Maha Bodhi 2,217 Sacred fig
Ficus religiosa Anuradhapura, North Central Province, Sri Lanka a sapling from the historical Bodhi tree under which Buddha became enlightened. It was planted in 288 BC and is the oldest living human-planted tree in the world with a known planting date.[6]
? 2,200 Coast Redwood
Sequoia sempervirens northern California, United States Dead.[6]
Bennett Juniper 2,200 Western Juniper
Juniperus occidentalis Sierra Nevada, California, United States [6]
SHP 7 2,110 Foxtail Pine
Pinus balfouriana Sierra Nevada California, United States [6]
? 1,939 Subalpine Larch
Larix lyallii Kananaskis, Alberta, Canada [6][10]
CRE 175 1,889 Rocky Mountain Juniper
Juniperus scopulorum northern New Mexico, United States [6]
Miles Juniper 1,825 Western Juniper
Juniperus occidentalis Sierra Nevada, California, United States [6][11]
? 1,801 Sugi
Cryptomeria japonica Yakushima Island, Japan [12]
KET 3996 1,715 Limber Pine
Pinus flexilis Ketchum, Idaho, United States [6][13]
BFR-46 1,697 Limber Pine
Pinus flexilis Wasatch Mountains, Utah, United States [6]
FL117 1,674 Northern Whitecedar
Thuja occidentalis Ontario, Canada [6][14]
ERE 1,670 Limber Pine
Pinus flexilis northern New Mexico, United States [6]
RCR 1 1,666 Foxtail Pine
Pinus balfouriana Sierra Nevada, California, United States [6]
? 1,661 Limber Pine
Pinus flexilis South Park, Colorado, United States [6]
BBL 2 1,649 Foxtail Pine
Pinus balfouriana Sierra Nevada, California, United States [6]
BCK 69 1,647 Baldcypress
Taxodium distichum Bladen County, North Carolina, United States [6][15]
? 1,636 Nootka Cypress
Callitropsis nootkatensis Vancouver Island, Canada [6]
FL101 1,567 Northern Whitecedar
Thuja occidentalis Ontario, Canada [6]
? 1,542 Limber Pine
Pinus flexilis central Colorado, United States [6]

P.S.
naucih usput, da ima drveca starih i 5.000 god. (still alive).
Bio u maslinjaku kod Bara, 1.500 god. star - vise lici na umetnicku galeriju; no na maslinjak.

Oko mene, 4 starca od drvesa. Jedan od njih drugi po starosti u drzavi (preko 300 god.)

Ako nekog od njih strefi infarkt, ja bio u kuci - nema me vise na blogu.
Svako od njih visoko 50 tak metara - onako odokativno - odozdole.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:52 17.07.2013

Re: drvesa i njihova starost

49 41
Individual trees with verified ages[edit]



Jel Omega odobrio ovo?
acinic acinic 05:18 17.07.2013

Svetinja

Kako može neko ko misli samo na pare i na fotelju. I ko je kupio diplomu nekog fakulteta. Ima mnogo takvih na odgovornim mestima. Da znaju šta je svetinja. Hrast je sveto drvo! Samo neko ko je lud može da razmišlja o sečenju ovakve svetinje!!! Zato je Srbija kriminalni SRBISTAN zbog takvih kriminalaca i ludaka!!! Nećemo još dugo mi srbi...
predatortz predatortz 10:28 17.07.2013

Kružni tok

Nadam se samo da se vajni stručnjaci neće dosetit da oko hrasta sagrade kružni tok. I ovaj komentar pišem sa zebnjom da idiotima na taj način ne dam ideju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:29 17.07.2013

Re: Kružni tok

Nadam se samo da se vajni stručnjaci neće dosetit da oko hrasta sagrade kružni tok. I ovaj komentar pišem sa zebnjom da idiotima na taj način ne dam ideju.

A da ti ipak ovaj komentar izbrišeš, sigurnije je...
mariopan mariopan 07:07 18.07.2013

Re: Kružni tok

predatortz
Nadam se samo da se vajni stručnjaci neće dosetit da oko hrasta sagrade kružni tok. I ovaj komentar pišem sa zebnjom da idiotima na taj način ne dam ideju.

Не брини, Веља не чита блог.
NNN NNN 10:44 17.07.2013

Stari hrast vs. bukva

Hrast je preživeo Turke, svetske ratove, nato...
i sad neka pijana budala (trenutno na mestu ministra) da odlučuje o njegovoj sudbini


Ovaj Hrast treba da ostane ono što jeste - simbol trajanja!
vokivasic vokivasic 11:41 17.07.2013

Studija

1. Ko želi da pogleda studiju uticaja iz 2007, evo je na http://www.putevi-srbije.rs/pdf/studije/E-763/08_studija_o_proceni_uticaja_na_zivotnu_sredinu_e-763_takovo-preljina.pdf
2. Među autorima Studije nisam našao autora odgovornog za ptice. Naprotiv, našao sam da se na deonici III pojavljuje polarna patka ledenjarka i druge neočekivane vrste, kakve nastaju neveštim prepisivanjem.
albicilla albicilla 12:55 17.07.2013

Re: Studija

vokivasic
1. Ko želi da pogleda studiju uticaja iz 2007, evo je na http://www.putevi-srbije.rs/pdf/studije/E-763/08_studija_o_proceni_uticaja_na_zivotnu_sredinu_e-763_takovo-preljina.pdf
2. Među autorima Studije nisam našao autora odgovornog za ptice. Naprotiv, našao sam da se na deonici III pojavljuje polarna patka ledenjarka i druge neočekivane vrste, kakve nastaju neveštim prepisivanjem.


gledam poglavlje "fauna podrucja" (3.6.2): to nije rezultat terenskog rada biologa, vec prepisan spisak iz nekog (verovatno) lovackog pravilnika - uopste se ne odnosi na datu deonicu.

postavlja se pitanje: ako su tako (copy/paste metodom) pristupili zastiti faune na trasi autoputa, a sto ja mogu da uocim i ocenim, cemu li su sve drugom pristupili na isti nacin i podjednako strucno?

ps. naknadno sam ubacio link do studije u tekst bloga.
kakapo kakapo 14:18 17.07.2013

Re: Studija

postavlja se pitanje: ako su tako (copy/paste metodom) pristupili zastiti faune na trasi autoputa, a sto ja mogu da uocim i ocenim, cemu li su sve drugom pristupili na isti nacin i podjednako strucno?

Baš tako. Ima slučajeva da se i ne obiđe trasa kad lepo postoji Google map, pa još i copy paste. Uzgred, ja na Googlovom satelitskom snimku ne mogu da nađem taj hrast (valjda nisu ni projektanti?). U Savincu sam bio, ali se ne sećam tog hrasta (shame on me!) Na nekom forumu sam našao i trasu puta preko Savinca, ali i dalje ne prepoznajem časnu starinu. Pomoć?
Moj prvi komentar na blogu ikada bio je ovde, povodom platana. Tada sam predložio da se u javnost pusti priča da su platani sveti/ukleti etc. pošto je naš narod sujeveran (mada misli da je religiozan). Iskusniji blogeri (Ivana) su mi ispravno odgovorili da ni to ne vredi. Svejedno je da li će hrast opstati pošto je zapis, ili zbog biodiverziteta (mada preferiram potonji razlog). Kako god, nadam se da će preživeti.
albicilla albicilla 16:22 17.07.2013

Re: Studija

kakapo
Uzgred, ja na Googlovom satelitskom snimku ne mogu da nađem taj hrast (valjda nisu ni projektanti?). U Savincu sam bio, ali se ne sećam tog hrasta (shame on me!) Na nekom forumu sam našao i trasu puta preko Savinca, ali i dalje ne prepoznajem časnu starinu. Pomoć?


kad sam onomad istrazivao juzni kucaj, ja sam i neka pojedinacna stabla po google earthu pronalazio
Jukie Jukie 16:55 17.07.2013

Re: Studija

Ako znaš gde se drvo nalazi, naći ćeš ga na Gugl-'rtu, ako ne znaš, izgledaće ti kao bilo koje drugo drvo (sivozelena nepravilna mrlja). Ovo drvo je veličine manje zgrade (kućice, šupe) što znači da izgleda isto kao tri obična drveta kojima su se spojile krošnje. Takođe se sa slike vidi da se drvo nalazi na podlozi od travice, koja je isto zelena, i zato se slabo vidi na gugl-'rtu.
iqiqiq iqiqiq 18:06 17.07.2013

Re: Studija

Ako znaš gde se drvo nalazi, naći ćeš ga na Gugl-

Kod Djordja Bobića se naljuti neka blogerka na mene (njegov blog o hrastovini i profesionalcima), ali opet ponavljam ako nije veštak koji procenjuje zemljište našao da je drvo od vrednosti, ako nisu sve knjige i zbirke izdate od Zavoda za zaštitu prirode, ako nisu svi nabrojani stručnjaci u Studiji (a CIPovci su bili zaduženi za sve nabrojano), onda je mogao bar geometar ili projektant da vidi drvo, ili je moglo da se vidi da je u tenderskoj proceni skupa rabota (nije isto kada se čisti teren sa travicom i ovakav teren). Dakle nemar onoliki!
jucaibin jucaibin 16:05 17.07.2013

Dvorska luda...

resila da se bavi ministrovanjem i eto nama vidljivih rezultata. Dvor smo ukinuli, ali lude imamo na sve strane pa i na trasi kod dicnog hrasta u Savincu!

Sve to toljagom rasterati, jedino taj jezik razume ova posebna dvorska luda. Zar nije i isao bagerom na skupstinu...
albicilla albicilla 16:17 17.07.2013

Re: Dvorska luda...

Dvorska luda...
resila da se bavi ministrovanjem i eto nama vidljivih rezultata.


ne znam samo na koju ludu mislis - tri su se ministra pametni pravili ovim povodom, sve jedan mudriji od drugoga... raja vucic, gaja mrkonjic i vlaja ilic
Jukie Jukie 16:58 17.07.2013

Re: Dvorska luda...

albicilla
Dvorska luda...resila da se bavi ministrovanjem i eto nama vidljivih rezultata. ne znam samo na koju ludu mislis - tri su se ministra pametni pravili ovim povodom, sve jedan mudriji od drugoga... raja vucic, gaja mrkonjic i vlaja ilic

Važno da se Obradović nije mešao, on bi dekretom proglasio neko drugo drvo, udaljenije od novog druma, za ovaj hrast-zapis, i rešio problem.
albicilla albicilla 17:59 17.07.2013

Re: Dvorska luda...

Važno da se Obradović nije mešao, on bi dekretom proglasio neko drugo drvo, udaljenije od novog druma, za ovaj hrast-zapis, i rešio problem.


to mi vise lici na knezevica - da neko drugo drvo proglasi deset puta vise zapisom od ovog!
iqiqiq iqiqiq 18:02 17.07.2013

Re: Dvorska luda...

Važno da se Obradović nije mešao,

Evo i kontramitinga u njegovu odbranu [/url][ http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/394022/Miting-podrske-ministru-prosvete-Nije-Zarko-kriv-kriva-su-deca]

A mešao se, kako se nije mešao, pa on je pomogao da se obrazuje ekspertski kadar i još mnogo naraštaja koji će i bolje od ovoga sada raditi.
jucaibin jucaibin 11:51 18.07.2013

Re: Dvorska luda...

naravno, ima ih na pretek, ali glavna luda je ilic. on je jos ne prevazidjen u slucaju hrasta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana