In memoriam

Razbio se Dvogled

angie01 RSS / 26.07.2013. u 11:16

umro-tv-autor-dragan-babic-slika-296277.jpg

 

 

Umro je idol mog detinjstva.

 

Covek koji je vesto i sa ljubavlju namestao sociva dvogleda na razne strane, kako bi nam priblizio svet da ga bolje razumemo, zavolimo i uzivamo u njemu.

 

Za takvo postvaljanje vizure je potrebno posebno umece i dar.

 

A on je imao i vise od toga, on je svojim nacinom, svojim bicem, intelektom, iskrenoscu, verovanjem, znanjem, radoznaloscu, tvrdoglavoscu, bio taj svet koji je drugima otkrivao i ucio ih da ga zavole.

 

Bio je najbolji novinar televizije Beograd i stvaralac kultnih emisija kao sto su Dvogled, Kino oko, Umece zivljenja,To sam ja, Kraj epohe, U senci, nacionalna Geografija, kojima je edukovao auditorijum, terao na razmisljanje.

 

Bio je novinar, pisac, prevodilac,istrazivac sveta, mislilac.

 

Poceo je pricama u Ninu i knjizevnom casopisu Delo,  da bi se posle njegovom pisanom opusu pridruzile knjige, Ti mozes drugacije, Putovanje na kraj jezika i  roman Kao mehur od sapunice, dokumentarnog sadrzaja.

 

Pravi praznik za filmske sladokusce su predstavljali njegovi intervuji sa velikanima  kao sto su, Ingmar Bergman, Erland Jozefson, liv Ulman, Glenda Dzekson, Seli Vinters, Dzon Hjuston, Li Strazberg.

 

Vodio je, cini mi se cetvrtkom na radiju, cuvenu emisiju , krug dvestadvojkom, gde je  svojim barsunastim glasnom razgovarao sa slusaocima na razne teme.

 

Jednom sam uspela da se ukljucim, ne znam vise o cemu smo pricali, samo se secam da se slozio sa mojim misljenjem i  ja sam mesecima zivela od tog osecnaja zajednickog stava o vaznim stvarima sa NJIM.

 

Jer je ON bio drugaciji, svoj, gospodin, a veliki frajer u svojoj mirnoci  i  svojim dunkl somotskim recima mudrosti koje je lako delio , kao mesija u misiji otreznjenja.

 

Tako izuzetan, dobija poziv da radi na Bi Bi  Siju, ali umesto dogovorenih pet godina, ostaje samo sest meseci, ne mogavsi da savlada komplikovanu administraciju, koja je pretila da nadvlada njegov kreativni autorski rad.

 

Nikada nije bio clan ni jedne partije i kao takav, previse svoj za ovu sredinu, u nemilim vremenima dobija otkaz i odlazi u penziju.

 

„Изнећу три претпоставке на којима почива моја југословенска/српска ауторска уобразиља, а које се у развијеним, демократским земљама подразумевају – претпоставку о нереду; претпоставку о постојању реда; претпоставку о постојању стандарда. Тим редом. Неред је наше природно стање. Постојање реда је негде другде. Постојање стандарда нужна је утопија којој морамо тежити. А без постојања стандарда телевизијски медиј не може да функционише, јер је то основ сваког професионализма.”  Bile su njegove reci.

Pre dva dana, ispao je dvogled iz njegovih ruku, kojim nam je izostravao svet oko nas i tako nam pomagao da vidimo njegovu  pravu stranu, sociva su se razbila i dalje moramo sami, onako kako nas je ucio, da pogledom dosegnemo istinu, ma kako ona bila sakrivena.

 

 

Mirno spavaj, zauvek cemo te voleti!

 

 

 

 

 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:21 26.07.2013

"Dunkl somotske reči"

kukusigameni kukusigameni 11:23 26.07.2013

rip

mnenadic mnenadic 11:40 26.07.2013

Pre par minuta

na RTS 1 se završila jedna njegova dokumentarna emisija o Vranjskoj banji. Jedno malo svedočanstvo o znanju, umeću i posvećenosti.

Kakav je to čova bio!

Slava mu.
anfieldroad anfieldroad 13:51 26.07.2013

dvogled

U Trezoru na RTS-u Bojana Andric pustila je vise epizoda Dvogleda, pre smrti Dragana Babica. Iako sam ga gledao ranije, ponovo me je iznenadio modernim nacinom razmisljanja i fokusiranjem na slobodu misli i nekonvencionalnost. Odlicna serija i najbolje vreme nase televizije uopste. Veliki smeker.
cgubg cgubg 14:08 26.07.2013

Njega sam htela za zmua

Kao tinejdzerka sam bila smrtno zaljubljena u njega. Naravno, gotovo nista nisam razumela o cemu govori, ali sam nekako znala da je to covek mog zivota
Postoji li danas neki Dragan Babic u koga mogu da se zaljube tinejdzerke?
angie01 angie01 17:13 26.07.2013

Re: Njega sam htela za zmua

Moje drugarice su bile zaljubljene u Zdravka Colica, a ja u Dragana Babica.

Zdravko,siri ruke i mase kosom uz siroki osmeh,Lokice, hitovi, stadioni, vriska, cika, a Dragan, dovoljno da pogleda onim svevidecim ocima preko ekrana.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:21 26.07.2013

Re: Njega sam htela za zmua


Zahvaljujuci kultnoj emisiji KINO OKO mnogi od nas su zavoleli film.

Opstina Vracar je pokusala 2011.g. da nesto slicno uradi - odatle i ovaj, mozda i poslednji njegov intervju:

cgubg cgubg 20:36 26.07.2013

Re: Njega sam htela za zmua

angie01
Moje drugarice su bile zaljubljene u Zdravka Colica, a ja u Dragana Babica.

Zdravko,siri ruke i mase kosom uz siroki osmeh,Lokice, hitovi, stadioni, vriska, cika, a Dragan, dovoljno da pogleda onim svevidecim ocima preko ekrana.

Ma da, nego nam ga preotela ona Liv. Stvarno je frajer visokog formata bio, ne znam dal' lepsi, dal' pametniji. I gospodski se povukao iz opsteg blata. Kol'ko kosta da kosta.
JJ Beba JJ Beba 16:07 26.07.2013

R.I.P.

umro je veliki šmeker
mirelarado mirelarado 18:35 26.07.2013

Re: R.I.P.

JJ Beba
umro je veliki šmeker


Стара школа. И мислећи човек. Сјајан новинар.
angie01 angie01 21:04 26.07.2013

tako je govorio Dragan Babic!

Черевићан Черевићан 09:36 27.07.2013

оно . . . после

отишо је . . . г Бабић
но делом ће Он трајати
( дал' награда већа треба )
на Њега ће потсећати
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:47 27.07.2013

gde nestade

Čini mi se da sam video cica macu u obliku unfa?
angie01 angie01 18:57 27.07.2013

RIP JJ, thank you!

JJ Beba JJ Beba 19:18 27.07.2013

Re: RIP JJ, thank you!javascript:;

angie01

ne mogu da se oporavim
koiko ga volim dokaz je i moj nik njemu u čast
umro i jaša grobarov

jaša, cale, dragan, sve velike face i sve moji junaci

baš sam tužna


Boiling Pot -

jaša

angie01 angie01 20:35 27.07.2013

Re: RIP JJ, thank you!

bebo, ovo su vremena za neke druge ljude, koji nikada nece biti velike face.


jasa
JJ Beba JJ Beba 20:52 27.07.2013

Re: RIP JJ, thank you!

angie01
bebo, ovo su vremena za neke druge ljude, koji nikada nece biti velike face.


jasa


da, baš to sam pomislila
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 02:33 28.07.2013

Re: RIP JJ, thank you!

JJ Beba
angie01

ne mogu da se oporavim
koiko ga volim dokaz je i moj nik njemu u čast
umro i jaša grobarov

jaša, cale, dragan, sve velike face i sve moji junaci

baš sam tužna


Boiling Pot -

jaša



Bas mi je zao Dragana Babica. Erudita. Nisam znala za Jasu Grobarova. Moj cale ga je dovodio kod nas kuci i ja sam ga se, tada, uzasavala. Sada mi je zao. I JJ Cale, umro juce. Sve sam se nadala da ce doci negde blize nama i da cu ga videti u zivo, na koncertu.
ivana23 ivana23 15:46 28.07.2013

***

Kino oko - Dragan Babić

U nedelju 28. jula u 20:20 na drugom programu RTS-a biće emitovana studijska omaž-emisija preminulom novinaru Draganu Babiću, koji je svojim radom i ličnošću na poseban način obeležio Radio-televiziju Beograd.


bulatovic92 bulatovic92 16:35 29.07.2013

Jaša

Jedne godine, u "Grmeču",Jaša napravio lom za stolom, a konobari, nakon nekoliko uzaludnih upozorenja, odluče da ga udalje iz lokala, Ali, Jaša ni da čuje, opire se, poziva se na nekakva svoja prava i svojim postupcima i dalje prkosi konobarima i uveseljava kafanu. Konobari na kraju izgube strpljenje i počnu da ga guraju napolje. Jaša videvši da je vrag odneo šalu, svom dužinom legne na pod, nadajući se, valjda, da će tako sprečiti svoje izbacivanje. Međutim, konobari ga ščepaše za ruke i stanu vući preko sale. A Jaša, nemoćan, odozdo viče: "To nije pedagoški, to nije pedagoški..."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana