Društvo| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Obrazovanje| Život

Srbijo, osvesti se!

Filip Mladenović RSS / 31.07.2013. u 02:34

UGLEDNA  SRBIJA!
UGLEDNA SRBIJA!
Samoživo se baveći sobom, naši politički skotovi su postali noćna mora, dok većina stanovništva sanja o radnoj knjižici i overenoj zdravstvenoj knjižici!
Ipak, pojedini sanjari iz meseca u mesec pokazuju nam da nije sve otišlo do đavola.
U junu, na 17. Juniorskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana u Antaliji u Turskoj, učenici iz Srbije osvojili su šest medalja - jednu zlatnu, tri srebrne i dve bronzane.
Zlatnu medalju je osvojio Luka Vukelić, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, srebrne medalje su osvojili učenici osmog razreda Jana Vučković, Tadija Mitrović i Ognjen Tošić, bronzu su poneli Danilo Tošović, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije i Stanislav Todorović, učenik prvog razreda gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.

Početkom jula svih pet predstavnika Srbije na Olimpijadi iz fizike osvojili su medalje - jednu srebrnu i četiri bronzane, a reč je o učenicima Matematičke gimnazije.
Srebrnu medalju osvojio je Milan Krstajić, a bronzane - Ivan Tanasijević, Uroš Ristivojević, Luka Bojović i Ilija Burić, svi učenici Matematičke gimnazije, epilog je 44. Međunarodne olimpijade održane u Kopenhagenu.

A na kraju jula naša fudbalska omladinska reprezentacija plasirala se u finale Evropskog prvenstva, koje se ove godine održava u Litvaniji. Finalna utakmica protiv Francuske igra se u četvrtak, 1.avgusta od 20.45 časova u Marijampolju.

Subotnje izdanje emisije "Mućni glavom" (27. jul 2013) posvetio sam upravo toj normalnoj, uspešnoj, inovativnoj Srbiji. Gost u studiju Beograda 202 bio je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, a na telefonskoj vezi je bio Zoran Ilić, direktor "Biomelema". Razgovaralo se o jednoj sjajnoj poslovnoj ideji, u rangu medalja naših fizičara, matematičara, mladih fudbalera... Radi se o projektu, ideji Zorana Ilića, pod nazivom "Vrhunski srpski proizvodi". Plan je da se na strana tržišta organizovano plasira kvalitetna roba iz Srbije otvaranjem maloprodajnog lanca radnji. Slično načinu na koji su preduzimljivi poslovni ljudi iz Indije otvarali širom sveta svoje INDIJA-šopove, kao i agilni turski trgovci, širenjem mreže prodavnica tekstila i trikotaže.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, najavio je u emisiji da će predstojeće jeseni u centru Beograda biti otvorena ogledna prodavnica, gde će svi zainteresovani moći da vide ponudu proizvoda sa oznakom VSP. U toku su dogovori u vezi sa odabirom lokacije. Trgovinska kompanija "Gomex", kao partner na projektu, radi na simulaciji prve prodavnice, gde će ovaj premijerni VSP market dobiti finalni unutrašnji izgled.
Zoran Ilić, jedan od naših najagilnijih preduzetnika, osnivač sajta "Moj heroj", u telefonskom razgovoru je pokušao da objasni razloge projekta "Vrhunski srpski proizvodi": "Hoćemo da razvijamo srpsku privredu, da stvaramo nove vrednosti, da otvaramo nova radna mesta, da izvozimo na regionalno, evropsko i na svetsko tržište. Cilj nam je da obeležimo sve što ima vrhunski kvalitet znakom VSP, kako bi postao lokalni, regionalni i globalni artikal. Ključ svega je da stvorimo tržište, jer bez tržišta ne možemo da izvučemo srpsku privredu iz tavorenja. Formula je prosta: razvojem projekta VSP uvećaće se obim prodaje, a na osnovu toga će doći do rasta proizvodnje, izvoza i bržeg obrta sredstava. Na kraju će to dovesti do povećanja iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta i do smanjena stope nezaposlenosti u Srbiji."
Već se radi na širenju mreže VSP saradnika u zemljama gde ima dosta iseljenika sa prostora bivše SFRJ u cilju otvaranja VSP prodavnica. Do sada su uspostavljeni kontakti za Sloveniju, Grčku, Rumuniju, Austriju, Nemačku, Sjedinjene Američke Države i Kanadu.
Znak VSP za domaće tržište biće trobojni - crveno-plavo-beli. Regionalni je srebrni, a za globalnu upotrebu biće zlatni, dok je za organske proizvode - zeleni.
Vrhunski srpski proizvodi nosiće oznaku VSP, što znači Very Special Product, ali će imati seriju značenja i na srpskom i na engleskom jeziku.
Skraćenica, odnosno robni znak VSP predstavlja: vrhunske spske proizvode, vrhunske srpske projekte, vitalne srpske potencijale, vrhunske svetske proizvode (proizvedene u Srbiji).
U cilju globalne implementacije, na engleskom: Very Special Products, Very Special Projects, Very Special Placement (za distribuciju), Very Special Places (za kulturne znamenitosti, prirodne i turističke lokacije i objekte) Very Special People.

Moram li na kraju napisati da ni bivša ni aktuelna, u fazi rekonstrukcije, Vlada Republke Srbije, nisu ništa uradile za VSP projekat!?
Tako treba, kako je glasio jedan od SPS predizbornih slogana!

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 03:38 31.07.2013

Lepo

1. Ko je osoba ili institucija koja bi odobrila koji će proizvod nositi VSP znak?
2. Ko će davati pare da se te radnje otvaraju po inostranstvu?

Trgovinska kompanija "Gomex", kao partner na projektu, radi na simulaciji prve prodavnice


Šta je simulacija prodavnice?
reanimator reanimator 07:57 31.07.2013

Re: Lepo

Ko je osoba ili institucija koja bi odobrila koji će proizvod nositi VSP znak

Rekonstruisani Filip?
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:47 31.07.2013

Re: Lepo

blogovatelj


Šta je simulacija prodavnice?


Baš vala šta je? Da nije u Vbox-u?
nsarski nsarski 09:07 31.07.2013

Re: Lepo

Šta je simulacija prodavnice?

Isto sto i svaka prodavnica, samo sto se simulira. Nesto kao reality show, samo sto nije reality.
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:59 31.07.2013

Re: Lepo

Projekat finansiraju sami privrednici, uz pomoć donatora.
Oznaku VSP, na osnovu zadatih kriterijuma i EU standarda, odobravaće stručnjaci sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.
Simulacija prodavnice je 3D model, sa detaljnim rasporedom artikala.

A smisao ovog bloga je ukazivanje na činjenicu da uprkos političkim skotovima i dežurnim narikačima narodne poslovice "Nek' komšiji crkne krava", postoje i kreativne osobe koje bi nešto da promene u ovoj i ovakvoj Srbiji, naravno NA BOLJE!
dr.wagner dr.wagner 12:55 31.07.2013

Re: Lepo

...dan

nsarski
Šta je simulacija prodavnice?

Isto sto i svaka prodavnica, samo sto se simulira. Nesto kao reality show, samo sto nije reality.


-A tamo rade dame , kao i sve druge dame ...

... samo su ove na napuhavanje

-Pa je jeftinije


Wagner
blogovatelj blogovatelj 14:55 31.07.2013

Re: Lepo

Nesto kao reality show, samo sto nije reality


Misliš, glupirity show?
westvleteren westvleteren 20:56 31.07.2013

Re: Lepo

Misliš, glupirity show?



To je bila i moja prva asocijacija. Filip nas je upropastio totalno.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:49 31.07.2013

Re: Lepo

glupirity show?

Loše napisano,moj Blogi. Vidi se da nisi pazio na času.
Trebalo je da ide "glupirity šou"

- ipsilon je tu,radi efekta.
Jer Filip zna da animira masu,razume naše probleme i gađa direktno u srž problema:

NIŠTA LEVO-DESNO,SAMO PRAVO U MESO ! (u me-so)
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:17 31.07.2013

.

Finalna utakmica protiv Francuske igra se u četvrtak, 1.avgusta od 20.45 časova u Marijampolju


Hoće li Litvanci naučiti "Bože Pravde" do tad? Ili ćemo kao nekad uz prve taktove "Hej Sloveni još ste živi..." u nove pobede?

Kakav sjajan momenat.Orkestar u Litvaniji ,sav doteran, na utakmici sa Portugalom u polufinalu,svira himnu jedne stare države.Kako bi Siniša Mihajlović odreagovao u takvoj situaciji?Verovatno bi na brzinu otrčao do igrača i otpevao umesto njih :)
stasava stasava 14:01 31.07.2013

san

Samoživo se baveći sobom, naši politički skotovi su postali noćna mora, dok većina stanovništva sanja o radnoj knjižici i overenoj zdravstvenoj knjižici!

A onda, na sledećim izborima, snevači koji nisu ostvarili san, sa praznim radnim knjižicama i neoverenim zdravstvenim (elektronskim), opet će glasati za iste te političke skotove!
nim_opet nim_opet 15:12 31.07.2013

Pitanje?

razvojem projekta VSP uvećaće se obim prodaje, a na osnovu toga će doći do rasta proizvodnje, izvoza i bržeg obrta sredstava.


A kako? Tako sto ce se stavljati VSP znak? I sad ce odjednom potrosaci koji nisu kupovali te proizvode poceti da ih kupuju? I distribucija koju nisu prethodno imali ce magicno da se stvori? Ili doticni gospodin ne zeli da ulazi u detalje projekta sa novinarima, ili je ovo vrlo neozbiljno poimanje sveta - ne stvara se trziste dodelom titula i imena, nego mukotrpnim radom da se zadovolje potrebe potrosaca, da se obezbedi funkcionalan supply chain, da se konkurise postojecim necime sto je bitno potrosacima....da ne tupim dalje; u svakom slucaju, na osnovu izlozenog, ja ne vidim razlog zasto bi potrosac usao u prodavnicu i kupio proizvod, osim ako taj proizvod, pored VPS titule ili zadovoljava njegove potrebe za cenom, pakovanjem, upotrebnom vrednoscu, kvalitetom, nekim emotivnim razlogom dovoljnim da prenebregne konkurenciju itd.
BigBadWolf BigBadWolf 19:11 31.07.2013

Ahem

Ja samo da pitam, ako je to toliko dobra ideja, sta cekaju ti silni biznismenovi, unije poslodavaca i najagilniji preduzetnici, sto ne otvore te prodavnice i razvale se od para?

Ili je samo dobra ideja ako je finansirana parama gradjana?
8c_competizione 8c_competizione 19:56 31.07.2013

;o)

Tako treba


tako NAM I treba!
iza_duge iza_duge 21:37 31.07.2013

...

Ako govorimo o hrani, vrhunski srpski proizvodi postoje.

Zoran Ilić ide samo korak dalje. Hoće da ih označi. Zašto? Da se ne bi desilo da se u inostranstvu prodaje nešto što potiče iz Srbije, a zahvaljujući otkupljivaču koji usput kupi proizvod po nižoj ceni, a prodaje kao svoj po višoj, nosi njegovu oznaku.

Ja vidim problem jedino u tome što ne može FON da daje završni sertifikat, ako nije sprovedena kontrola kvaliteta proizvoda po sistemu ''od njive do trpeze''.

Pa ne može Zoran da kupi proizvod od proizvođača, neko sa FON-a stavi sertifikat, doda neku oznaku, smisli deklaraciju, našminka etiketu i odluči da tako nešto proda u etno prodavnici??

Dakle, da bi nastao vrhunski proizvod, ako se ogradimo samo na segment hrane, neophodno je uključiti sve ostale stručnjake od samog početka nastanka sirovine do dobijanja finalnog proizvoda.
U tom smislu se moraju ispoštovati i neki standardi da bi se proizvod uopšte mogao izvesti.
Za standarde smo svesni da kod nekih ne postoje čak ni na papiru, a kod onih kod kojih postoje, skoro da se ne primenjuju. Naširoko se kod nas govori o primeni HACCP sistema, imamo veliki broj konsultanata koji uzimaju ogromne pare naivnim proizvođačima, ali pitajte bilo koga da li se određene stavke primenjuju...

Hoću da kažem, treba početi temeljno, da bi se došlo do vrhunskog, da bi neko uopšte obratio pažnju na naše vrhunske proizvode.
Rešenje vidim najpre u podsticanju malih i srednjih preduzeća, strogoj primeni standarda (pa zamislite samo koliko je organska proizvodnja delikatna), dodeli bespovratnih sredstava za inovacije i oslobađanje od taksi svakoga ko ponudi nešto novo, vrhunsko...
iqiqiq iqiqiq 08:45 03.08.2013

Srbijo, osvesti se!


Akcija o kojoj treba pisati "Dinar na dan, naša deca - naša briga"

citat:
"Inače Jovanović je otac osmogogodišnje Marije Jovanović koja je u junu 2010. godine silovana i ubijena.

On je inicirao donošenje ''Marijinog zakona'' koji su poslanici Skupštine Srbije usvojili u aprilu ove godine, a kojim je definisano da krivično delo pedofilije i silovanja maloletnika ubuduće neće moći da zastari, a pooštrene mere protiv pedofila i silovatelja primenjivaće se i 20 godina nakon odsluženja zatvorske kazne."

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/396923/Fondacija-Jovanovic-predlaze-Dinar-na-dan-za-lecenje-dece
iqiqiq iqiqiq 08:45 03.08.2013

Srbijo, osvesti se!

CITAT

"Podrška "Tamarinom zakonu"

Nova inicijativa izmeniće tri postojeća zakona koji se tiču zaštite dece, omladine i novinara. Ministarstvo unutrašnjih poslova podržalo je inicijativu Branka Miladinovića, oca novinarke Tamare Miladinović koja je stradala u požaru u novosadskom klubu "Kontrast", za izmenu zakona o požaru, zapošljavanju i socijalnom i penzionom osiguranju.

Tamarin zakon - nova inicijativa, izmeniće tri postojeća zakona koji se tiču zaštite dece, omladine i novinara. Ministarstvo unutrašnjih poslova podržalo je inicijativu Branka Miladinovića, oca novinarke Tamare Miladinović koja je stradala u požaru u novosadskom klubu "Kontrast", za izmenu zakona o požaru, zapošljavanju i socijalnom i penzionom osiguranju."
iqiqiq iqiqiq 08:48 03.08.2013

Srbijo, osvesti se!

Iz Danasa http://www.danas.rs/danasrs/politika/obradovic_vise_nije_ministar_prosvete_.56.html?news_id=265329#sthash.aVWEbBgO.dpuf

komentar roditelja

"Nadamo se da će novi Ministar biti od reči i obraza,pošto ovaj to nije bio !? Pitaćemo novog ministra kako je moguće da škola "Sreten Mladenović Mika" iz Niša i bivša direktorka budu osuđeni u slučaju našeg Alekse a nakon toga većina bude unapređena o pokretanju disciplinskog postupka da ne govorimo jer je svesno zataškan i nikada nije ni pokrenut ? Pitaćemo i za one što su ih prikrivali,učili ih kako da lažu i falsifikatima pokušali da se operu,za one iz škole koji su naprasno dobili amneziju na događaje a neki kasnije zbog toga dobili nagradu,čak i mesta u UO lokalnih preduzeća kao jedan učitelj,pitaćemo i kako je moguće da predsednica školskog odbora odbaci nalog prosvetne inspekcije za smenu tadašnje direktorke koju kasnije i sud osudi a istu ubrzo nakon toga postave na mesto direktora te škole ...pitaćemo još puno toga jer ove bolesne stvari i događaje neko mora da objasni i odgovara zbog toga."

A tema je nasilje u školi i sudstvo http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Decje-vapaje-niko-nije-cuo.lt.html
iqiqiq iqiqiq 08:56 03.08.2013

Srbijo osvesti se!

Majka blizanaca na porođaju u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" ostala je juče ujutru bez jedne bebe, dok se lekari bore za život drugog novorođenčeta. Porodica tvrdi da je lekarka "odbila da porođaj obavi pre zakazanog termina". Kako sazanje "Blic", otac je najavio da će podneti prijavu jer sumnja na lekarsku grešku.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/396285/Beba-umrla-drugoj-se-bore-za-zivot-Lekarka-odbila-da-ranije-porodi-blizance
iqiqiq iqiqiq 09:00 03.08.2013

Srbijo osvesti se!

"Osnovni sud u Valjevu oslobodio je jednog preduzetnika optužbe za obaranje petogodišnjeg deteta automobilom posred pešačke zone, i to u vreme kada je tamo bilo apsolutno zabranjeno kretanje svih motornih vozila. Tužilaštvo i majka dečaka koji je, srećom, zadobio samo lake telesne povrede sudu su kao dokaz dostavili i snimak video-nadzora na kojem se vidi obaranje deteta. Sud je, međutim, u oslobađajućoj presudi ocenio da dete od pet godina „nije smelo da se bez nadzora roditelja nađe na ulici gde se i mimo utvrđenog režima odvija saobraćaj“, pa je preduzetnika oslobodio optužbe za ugrožavanje javnog saobraćaja i dovođenja u opasnost života ljudi"

http://www.ugradu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=8793
iqiqiq iqiqiq 09:02 03.08.2013

Srbijo osvesti se!

Izvinjavam se ako sam preterala sa primerima, ali predlažem da otvorite veb sajt sa naslovom "Srbijo osvesti se!" i sve ovakve primere gde su deci ugroženi životi, zdravlje i osnovna prava, da se kače, kako bi se sistematski počelo brinuti o onome najvrednijem u našem društvu: deci i mladima, jer to je taj održivi razvoj.

Inače dece nema u Srbiji, mladi odlaze, pa njihovi potomci uče tuđe istorije i sve tako da ne nabrajam, da ne zvučim patetično

brojke govore http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/u-srbiji-bez-posla-210-hiljada-mladih-do-30-godina/100319.phtml

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana