Eksperimenti u blogovanju

Srpska tica

mikele9 RSS / 31.07.2013. u 22:46

Na Krfu, dok sam u hladu pomorandže i limuna pio poslepodnevnu kafu, čuo sam je i sinulo mi je! Sinjavalo je to meni i ranije ali se razbijeno svakodnevnim koještarijma gubilo i nestajalo. Slušam ih ceo život i pored vrapčića, najdraže su mi ptice! Kad ih vidim onako sivkasto plavičaste sa crnom trakom oko vrata, uvek mi na pamet padne Dega...pa i Riri Lotrek, ma i Mone i Mane i Renoar...

E da, šta mi je to sinulo dok sam... Gugutka je jedina ptica na svetu...evo opet mi je sinulo, ustvari ovoga časa se setih jedne od kratkih priča Brane Crnčevića iz zbirke Dnevnik jednog... Mrzi me da tražim knjigu ali ću je prepričati po sećanju, ukratko. Elem, Brana (zato što je pisao u prvom licu jednine) je otišao u Rumu, izašao u polja, seo na jedno oboreno stablo i počeo da razmišlja: Gledam vredni srpski mrav vuče, nosi teret pet puta veći od njega, neumorne srpske pčele lete s cveta na cvet i skupljaju polen za srpski med...etc, etc, etc,...onda podignem glavu, srpskim nebom leti srpska ptica. A možda nije srpska ptica, pomislim, možda je vita Bunjevka, vižljasta Mađarica... ne i ne, sve što leti srpskim nebom srpska je ptica!

Molim štovane čitatelje, posebice eventualne komentatore, da se ne kače za Branu Crnčevića ili daleko bilo njegove političke stavove. Ovo vas molim iz jednog jedinog razloga a taj je, što ni njemu, takvom kakav je bio, nije palo na pamet ono što je meni na Krfu sinulo, baš zasjalo u glavudži i što želim da vam vrlo sažeto ispričam i ne ugnjavim vas.

Dakle, Gugutka je jedina ptica na svetu koja jasno i glasno, na čistom srpskom jeziku izgovara svoje ime, Gugu-tka! Za delić sekunde napravi pauzu između Gugu i tka ali to ništa ne menja na stvari. Sve ptice ovog sveta cvrkuću, zvižduću, krešte, gaču, krište, guču, kokodaču, imitiraju ljudske i ine glasove ali samo ona izgovara svoje ime. Svi narodi u čijim predelima se ona nahodi, dali su joj ime na svom jeziku. Englezi je zovu Turtledove, Francuzi Tourterelle, Italijani Tortora, Nemci Turteltaube, Albanci Turtull, Česi Hrdlička, Finci Turturkyyhky, Mađari Vadgalamb, Stari Latini Turtur, Makedonci Gurgulica, Poljaci Turkawka, Portugalci Rola, Rumuni  Turturea, Rusi Горлица, Španci Tortola...etc, etc, etc.

Naši preci isuviše lenji da bi izmišljali kojekakva imena ali sluhisti, čuli su je kako ponavlja Gugu-tka i tako je nazvali. 

Ovaj tekstić ni u kom slučaju ne smete dovoditi u vezu s patriotizmom, posebno ne s ovdašnjim! A propos patriotizma, davno sam se deklarisao i solidarisao s Ciceronovom izrekom: Ubi bene ibi patria. Srpska tica sam stavio kao naslov baš da bih novokomponovanim preglasnoagresivnim srpskim patriotama, koji ne znaju da nabroje ni sve šupljine na svom telu a uvijaju se u kraljevske zastave, pominju zlatne viljuške a da nemaju pojma na čijem se to dvoru njima jelo, turio prst u oko! Ne, ovo je samo jedna zanimljivost za koju do sad nisam čuo da je nekome pala na pamet.

Uzdravlje vam bilo.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 22:55 31.07.2013

tur tur

turtur kaze grlica s. turtur, a ne gugutka s. decaocto

za pet minuta pocinje nova (krivo)lovna sezona na grlicu - sta si ove godine video ili cuo, video si

nema vise...
godec godec 23:17 31.07.2013

Kumrija

Lenji preci ili lenji potomci?
albicilla albicilla 07:25 01.08.2013

Re: Kumrija

godec
Lenji preci ili lenji potomci?


u stvari mesas dve vrste, gugutku i grlicu, koje se drugacije i glasaju

Streptopelia turtur European Turtle-dove Grlica

Streptopelia decaocto Eurasian Collared-dove Gugutka
mikele9 mikele9 10:58 01.08.2013

Re: Kumrija

u stvari mesas dve vrste, gugutku i grlicu, koje se drugacije i glasaju

Streptopelia turtur European Turtle-dove Grlica

Streptopelia decaocto Eurasian Collared-dove Gugutka

Iako te smatram neprikosnovenim u ovoj oblasti, nisi u pravu! Ja tačno znam na koju pticu mislim i znam dobro šta je i kako izgleda grlica. Za razliku od Gugutke koja je odavno postala stanovnik sela i gradova, grlica je poljska ptica, ptica prirode.
Jukie Jukie 12:17 01.08.2013

Re: Kumrija

Englezi je zovu Turtledove, Francuzi Tourterelle, Italijani Tortora, Nemci Turteltaube, Albanci Turtull, Česi Hrdlička, Finci Turturkyyhky, Mađari Vadgalamb, Stari Latini Turtur, Makedonci Gurgulica, Poljaci Turkawka, Portugalci Rola, Rumuni Turturea, Rusi Горлица, Španci Tortola...etc, etc, etc

Pa ovo se odnosi na grlicu a ne gugutku
49 41 49 41 03:45 01.08.2013

Gugutke

su mi od ranog detinjstva bile glasnici lepog vremena.

Kad god sam ih cuo u rano jutro; znao sam da ce dan biti topao - prijatan.
Oduvek me je ocaravao zvizduk njihovih krila pri poletanju.

Ove koje vidjam u basti su malo sitnije od nasih i pepeljasta boja im je za nijansu tamnija.
cmix909 cmix909 12:36 01.08.2013

Re: Gugutke

49 41
Oduvek me je ocaravao zvizduk njihovih krila pri poletanju.


Kada sam klinac bio u mom dvoristu na Vracaru bila je s(h)upa na ciji su krov gugutke sletale i dobijale hranu. Veoma dugo ih u Beogradu nisam vidjao, a od pre nekoliko godina ponovo se tu i tamo zacuje karakteristican zvuk koji proizvode pri poletanju i ateriranju. I onaj jedinstveni glas u kojem ima neke nedokucive melanholije. Daleko su opreznije od vrabaca i golubova, pa mi retko uspe da ponudim obrok onima koje (sporadicno) navrate.

Medjutim, u dvoristu jedne kuce na Neimaru u koju cesto dolazim napravio sam za njih skromnu trpezariju na jednom bastenskom stolu gde im ostavljam zito i vodu. Stolice sam odmakao, a sto postavio tako da mackama jos vise otezam lov. Redovne su gosce vec najmanje tri godine, a niti sam primetio njihovo perje okolo, niti su golubovi otkrili to mesto. Nikada ih nisam video vise od dve na stolu, niti istovremeno vise od tri u tom kraju.
kukusigameni kukusigameni 11:10 01.08.2013

gugutke

Sad sam nahranio jednu gugutku koja godinama dolazi svakodnevno na moj prozor. Da stvar bude smešnija, moram da stojim na prozoru dok ne pojede to što sam joj dao i da teram golubove.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 13:47 01.08.2013

Као и увек

Препорука.

Не знам шта се десило овој гугутки, да ли је била млада и нејака, па се уморила, тек нашли смо је на стази у дворишту, мало је недостајало да је згазим. Била је све време мирна, дете се лепо поиграло са њом, мало ми је позирала, па је одлетела својим путем.






Р.Ѕ. Извињавајте због овако огромних слика, н'умем да их смањим.
Atomski mrav Atomski mrav 17:27 02.08.2013

Gugutke

Baš si me vratio u detinjstvo ovim tekstom, a isto mi se dešava svaki put kad čujem gugutke. Uvek me podsećaju na one dugačke, spore, lenje, letnje dane ispunjene njihovom "pesmom"... pokojni deda me je naučio kako se ta ptica zove i rekao mi da peva "kad na drvetu ima lista"...
49 41 49 41 21:47 02.08.2013

Srpska smreka

(Serbian Spruce) se nedavno pojavila u prodaji na moje iznenadjenje.
Bilo ih je dosta u vrtnoj prodaji.
Nije mi se dalo pospan da uguravam onoliku u auto - sto nije jednostavno.
Sledeci put - nijedne. Otisle kao Alva.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana