In memoriam

Vido

mikele9 RSS / 05.08.2013. u 12:28

Krf_Mauzolej_ostrvo_Vido.jpg 

Osećanja, osećaje, teško je iskazati rečima a ako ti dotaknu najosetljiviji deo duše onda je to prosto nemoguće! Vreme prolazi, ja znam kako sam se osećao i šta sam osetio i to me svakodnevno proganja ali se nikako nisam usuđivao da to podelim s vama! I sada sam u dilemi da li će opis onoga što sam osetio, sadržati u sebi makar delić one energije, tuge, bespomoćnosti, poštovanja, pijeteta...

Na ostrvo Vido 21. Januara 1916 godine prve su došle Moravska, Pirotska i Čačanska vojna bolnica.

Ne dugo zatim, stiglo je još nekoliko hiljada na smrt iscrpljenih i bolesnih mladića, regruta. Prvih dana dnevno je umiralo i do 300 vojnika! U prvo vreme sahranjivani su na kamenitoj obali ostrva a kasnije su čamcima prevoženi i potapani u more. Činjenice govore da je na ostrvu Vido, u moru u Plavoj grobnici i na dvadeset sedam vojničkih grobalja na Krfu, sahranjeno oko deset hiljada srpskih vojnika i regruta!

Mauzolej - kosturnica na ostrvu Vido izgrađena je po projektu arhitekte Nikolaja Krasnova. Završena je 1938 godine. Unutar Mauzoleja - kosturnice nalaze se 1.232 kasete u kojima počivaju kosti srpskih ratnika koji su bili sahranjeni na krfskim grobljima a čija su imena, prezimena i mesta odakle su, bila poznata. Kosti 1.532 nepoznata ratnika sahranjene su u dva spoljašnja bočna prostora. Sa desne strane Mauzoleja, popeli smo se uz tridestak stepenika, nalazi se veliki kameni krst na kojem piše da ga je podigla Kraljevska mornarica 1920 godine.

I ovako šturi podaci skinuti (uz moje manje intervencije) sa Wikipedije, izazivaju užas i bol, neizmernu tugu zbog izgubljenih života!

Nekad, u ono doba kamenito ostrvo, sada je prekriveno gustom borovom šumom. Od male luke gde je pristao brodić sa nas tridesetak, desno se ide ka Mauzoleju. Dok smo koračali putem zasutim borovim iglicama, žena mi je rekla: Osećaš li? Da, osetio sam! Neobjašnjivom igrom Prirode, na Vidu se oseća miris Jadrana! Prošli smo Krf tamo i ovamo, i ona i ja smo bili na Grčkim ostrvima i obali ali nigde nismo osetili taj specifični miris kao kad se iz Trebinja približavaš Dubrovniku ili si na Mljetu, Korčuli, Braču, Krku Lošinju, Hvaru...

Pomno sam čitao imena na kasetama, bilo ih je iz cele Srbije, od Vojvodine, preko Šumadije do južne Srbije. E da! Hvala Grcima na brizi i održavanju spomen obeležja. Srpska zastava je bila ganc nova kao da je jutros sašivena!

Ispod Mauzoleja smo se stepenicama spustili na lep i uređen vidikovac sa klupama. Na ogradi prema maloj uvali odakle su čamcima odnosili i sahranjivali srpske ratnike u moru, nalazi se u bronzi odlivena ploča sa stihovima Milutina Bojića:

Tu na dnu, gde školjke san umoran hvata

I na mrtve alge tresetnica pada,

Leži groblje hrabrih, leži brat do brata,

Prometeji nade, apostoli jada.

Seli smo ćuteći na jednu klupu, pogledao sam ženu, oči su joj bile pune suza. Nekoliko minuta kasnije: Zamisli, okrenula se ka meni, juče sam pročitala, školi koja nosi ime 1300 kaplara hoće da promene ime. Tu sam pukao! Suze su mi grunule iz očiju, jedva sam mogao gušeći se da izgovorim: Pa gde će im duša idioti jedni! Hoće da zatru sećanje na ponos i diku, na mladost koja je žrtvovala svoje živote za slobodu Srbije!

1300 kaplara je naziv za još nedoškolovane oficire, mladiće, koji su trebali da budu intelektualni krem Srbije.Oni su iz Srbije i Austrougarske napustili školovanje i stavili se na raspolaganje vrhovnoj komandi. Upućeni su u Skoplje u vojnu školu. Iako njihova obuka nije bila gotova, vrhovna komanda je morala da ih pošalje u borbu! Srpska vojska je bila u povlačenju, Beograd je bio okupiran, mladićima su u Skoplju pre vremena dodeljeni činovi kaplara, 1300 kaplara! Sutradan su upućeni na Kolubaru i Suvobor. Potpomognuta njima, srpska vojska na čelu sa Živojinom Mišićem izvojevala je jednu od najsjajnijih pobeda u Prvom svetskom ratu. 1300 kaplara su primer i simbol žrtvovanja za slobodu svoje zemlje i naroda jer su to bili golobradi mladići koji su svesno i ponosno krenuli u borbu za oslobođenje svoje zemlje!

Kad god neko pomene Krf a sada kad sam i ja bio na Krfu pogotovo, na pamet mi padnu moj đed Lazo i njegov brat Andrija! Obojica su sa srpskom vojskom doživeli i proživeli svu golgotu i završili na Krfu. Andrija je bio najmlađi od petoro braće, zato su braća odlučila da ga pošalju na škole. U Beogradu, u Kraljevini Srbiji, kao jedan od najboljih u svojoj klasi, završio je Kraljevsku vojnu akademiju. Bio je artiljerac po struci. Imam malu požutelu fotografiju đeda strica Andrije u svečanoj srpskoj oficirskoj uniformi, sa sabljom o pasu i šubarom sa velikom peruškom s prednje strane na glavi i mog đeda Laza u crnogorskoj nošnji sa kuburom za pasom, koji je iz Kraljevine Crne Gore bio došao u Beograd da bi prisustvovao svečanosti povodom završetka akademije i dobijanja oficirskog čina svog brata mezimca.

Kad sve saberem i oduzmem, profesija moga đeda Laza je bila ratovanje! Još kao mladić u Crnoj Gori je učestvovao u borbama s Turcima, 1905 godine se preseljava u Kraljevinu Srbiju i ne zadugo biva učesnik Prvog i Drugog Balkanskog rata. Kad je 1918 godine Austrougarska objavila rat Srbiji, javlja se kao dobrovoljac.

I Lazo i Andrija su za razliku od mnogih svojih drugova i saboraca, uspeli da se oporave na Krfu. Lazo na Krfu nije sedeo skrštenih ruku, vazda je nešto majstorisao. Iza mojih leđa na metalnom ormaru se nalazi njegovim rukama od topovske čaure napravljen mlin za kafu koji za divno čudo i dalje melje kafu najsitnije moguće. Kod mene su i makaze koje je Lazo napravio po uzoru na velike krojačke. Pri proboju Solunskog fronta, Andrija je poginuo kao komandir topovske baterije. Sahranjen je u Zejtinliku. Još za vreme rata odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, Belim Orlovima sa mačevima, Obića medaljom i još mnogim odlikovanjima koje je meni u amanet ostavila očeva majka, moja baba Ljubica. Lazo je nastavio da se bori sve do oslobođenja a onda se vratio porodici. Ni Drugi svetski rat ga nije mimoišao! Poginuo je pred sam kraj rata u decembru 1944 godine.

Krf, Vido, Plava grobnica, nisam ni slutio koliko je to sve živo u meni. Potpuno su različite stvari, znati podatke, pa i u detalje i naći se, biti na licu mesta.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 12:41 05.08.2013

.....

Preneo si... < 3
I tugu i ponos... i miris Jadrana.
antioksidant antioksidant 12:42 05.08.2013

.

Kad sve saberem i oduzmem, profesija moga đeda Laza je bila ratovanje!

тужан, важан, страшан век
на који с поносм морамо чувати успомену
ђедови су нам, професијом својом, створили и сачували будућност
tetkino tetkino 13:21 05.08.2013

Srbi i Jevreji

Kažu da je stara jevrejska izreka: "Oprostiti, ali nikad zaboraviti!"
Srbi su Jevrejima slika u ogledalu, oni sve zaboravljaju i mrtve i ranjene i pusta sela i datume i mrtvu decu i mrtve vojnike i spaljene kuce i spaljenu zemlju...

Ali ne oprastaju, nikad, nikome, ostaje u njima gorcina zbog neke nepravde, neka tuga neizmerna, neki bes i nemoć na Boga na sudbinu - a da ih čovek pita zbog čega - ne ume ni jedan ni jedan datum, ni jedno ime da navede...

Ne pamtimo ni one koji su nam dobro doneli, ni one koji su sve dali da nama bude bolje, ni one koji su bili tu kad nam je najviše trebalo - a ni one koji su toliko zla učinili.
Moj ćale kaže - sine, da živ čovek sve pamte, davno bi s pameti sišao...
Možda je on i u pravu, možda stvarno mora tako

Pa kad već zaboravljavamo, da nam je naučiti da oprostimo, lakše bi nam bilo...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 05.08.2013

Za njih

i one koji su bez njih ostali.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 05.08.2013

Gazite tihim hodom...

Ivana Knežević Ivana Knežević 16:34 05.08.2013

Treba podeliti

Hvala, mikele.
49 41 49 41 17:12 05.08.2013

telegram

: БУГАРСКА ЗВЕРСТВА У ВРАЊУ И ОКОЛИНИ 1915-1918
Nemački car Vilhelm II – Telegram bugarskom kralju Ferdinandu oktobar 1918. godine
Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je rat. SRAMOTA!



Zrtve bugarskog terora u Surdulici
mirelarado mirelarado 17:14 05.08.2013

И лепо и тужно сећање

За ђедове ратнике,

Иначе, малена улица 1300 kаплара мој је омиљени београдски сокак. Сада су у њему тезге с антикварним и половним књигама, а и ноћу је боље осветљен него раније. Волим туда да прођем, свакодневно.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:29 05.08.2013

Re: И лепо и тужно сећање

1300 kaplara



49 41 49 41 18:28 05.08.2013

Jao Tata - ubise me

Mozda bi mi stric, stariji od oca, bio jedan od kaplara?!?

Nije "stigao"!

Bugari su ga zarobili na pocetku rata sa ocem. Razdvojili decu u posebne barake i pocinjali streljanje - po staresinstvu; prvo decu!

Deda je uspeo da se oslobodi vezanih ruku i izvuce iz xy barake, kada su u cik zore odjeknuli prvi plotuni streljanja.

Cuo je vrisak, svog prvenca.
Bilo mu je 10.

Kako je "nositi to u usima", celog zivota - ne znam.
kukusigameni kukusigameni 19:56 05.08.2013

isti utisak

mikele9
Dok smo koračali putem zasutim borovim iglicama, žena mi je rekla: Osećaš li? Da, osetio sam! Neobjašnjivom igrom Prirode, na Vidu se oseća miris Jadrana!


Ovo je, iako krajnje neverovatno, potpuno tačno napisano.

Sjajan blog Mikele. Pustićemo te još da putuješ i da ovako lepo pišeš.
rade.radumilo rade.radumilo 10:39 07.08.2013

Bizerta

Bio sam dva puta u Tunisu, ali nisam imao prilike otići do Bizerte do Srpskog vojničkog groblja. Pre revolucije, raspitivali smo se kod vodiča za tako nešto. Rekli su nam da ne bi bilo skupo ukoliko bi se išlo organizovano, ali da njihove agencije to ne organizuju. Naše agencije povremeno organizuju grupe na kružnoj turi kroz Tunis i tada posete i groblje u Bizerti. Takođe su nam rekli da ne bi bilo pametno da idemo tamo sami, jer je tamo mornarička baza i nema nikakvih turističkih znamenitosti, tako da bi nekoliko "belih" turista mogli "izazvati podozrenje".
angie01 angie01 12:17 07.08.2013

,

angie01 angie01 12:26 07.08.2013

Re: ,

mikele9 mikele9 13:00 07.08.2013

Re: ,

Hvala vam dragi i mili moji! Nije bilo potrebe da ja odgovaram, vaši komentari, postavljene pesme, Gaga Nikolić...sve je to doprinos ovom tekstu i znak da nikada ne smemo zaboraviti:
тужан, важан, страшан век
на који с поносм морамо чувати успомену
ђедови су нам, професијом својом, створили и сачували будућност.

kako napisa AO.
mariopan mariopan 13:57 07.08.2013

..

Meni je uvek drago pročitati kako Grci neguju i paze ta groblja, samo još da ih mi ne zaboravimo, kakva sramota bi to bila.
Ništa gore nema nego zaboraviti takvu žrtvu, kao da smo ih još jednom ubili.
A bili su samo deca.
Hvala Mikele za ovako lep tekst.
tasadebeli tasadebeli 14:44 07.08.2013

Феникс

Krf, Vido, Plava grobnica, nisam ni slutio koliko je to sve živo u meni. Potpuno su različite stvari, znati podatke, pa i u detalje i naći se, biti na licu mesta.





Србија је у Првом светском рату изгубила 28 одсто од укупног броја становништва...


ИЗ КИНОТЕКЕ


miloradkakmar miloradkakmar 22:36 07.08.2013

Pozdrav

.. i preporuka.
lady_d lady_d 12:20 08.08.2013

pradedin brat...

u jednoj normalnoj nacionalno orjentisanoj porodici koja je volela svog kralja, nije bilo sumlje da jedan sin mora biti ucitelj, jedan svestenik a jedan vojnik. Moj pradeda Bosko je bio svestenik, a brat mu jedan od 1300 kaplara... Majka im je kazu pesaka nekako stigla do njih pre nego su posli kroz Albaniju da im doturi njenom rukom od vune ispletene carape. Plela im ih je da ih obuju na svoja ili vencanja svoje brace, iako od vune bile su meke, cvecem i sarama pri vrhu ukrasene. Po crapama je moj pradeda prpoznao svoj brata, jednog od kaplara za koga se pricalo da je bio najlepsi u selu i da jedna devojka i pored sve upornosti porodice se nikada nije udala. Za svaku slavu pradeda je palio svecu za svog brata i svu njegovu nerodjenu decu. Tek kad bi rukavom obrisao suzu prababa i baba su mogle da mu pruze slavski kolac. Hvala Vam Mikele za pricu. Taj moj pradeda iako su mu unuci nudili da ode na Vido i poseti grobove...nikada nije imao u sebi snage za to. A bila sam jako ponosna kad sam medju imenima nasla i ime svog pretka, i pitala se jesu li neki zbog tog mirisa mora (koji su vecina njih seljacki decaci prvi put osetili) smogli snage da prezive i vrate nam se.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana