Nostalgija| Satira| Život

Seoska idila baj najt

Jelica Greganović RSS / 19.08.2013. u 09:17

1175493_511988208879829_2116395722_n.jpg

Gradski čovek je biće tužno, od prirode amputirano. Danju udiše svašta i jede još sumnjivije pojave koje se lažno predstavljaju kao voće i povrće, a noću spava u buci, pod veštačkim svetlima. Ukratko, jad jedan, a možda i dva. Zato je san svakog aprirodiranog ljudskog stvora da se u nedra Majke Prirode vrati i zaspi u njenom dekolteu, uz pesmu cvrčaka i poj noćnih ptica koje ljubav ne naplaćuju.

Evo recimo ja...ja sanjam one noći kada sam spavala u bakinom teškom, u miraz donetom krevetu. Posteljina je šuškala, prosto se lomeći od štirka kojim je tako bila obrađena da grinje nisu mogle ni da pomisle na život u njoj a da ne skrhaju bar jednu od mnoštva nogu koje valjda imaju. Kroz poluotvoren prozor se čuo pev cvrčaka. Mrak je mirisao na bašte i mašinsko ulje sa obližnje železničke pruge. Tišina je imala glavnu reč.

To je bilo ono što sam znala da me čeka onomad kad sam stigla u badnjevačku, letnju noć. Spavanje na čistom seoskom vazduhu, u sobi samo za mene počišćenoj, dobro izluftiranoj i sa udarenim visokim sjajem, koji je tetka postigla timarenjem starog nameštaja. Zato što je ta, kao i sve gostinske, seoske sobe, one koje se pristiglima na prenoćište ustupaju, zapravo mali muzej. U njemu se čuvaju suveniri koje je pitaj boga ko i kada na poklon doneo, uramljene fotografije na kojima smo svi mali, klempavi, glavati, zalizani, za priliku tog slikanja lepo obučeni i temeljito umiveni. Za te slike nas, davne i smešne, zataknute su razglednice iz vremena kada se sa putovanja njima javljalo, a ne telefonskim porukama koje zaborav guta. I vazduh, vazduh koji miriše na cveće koje samo noću cveta, ono koje u selima švalerskim imenima krste...Ukratko, lepota jedna od idile.

Tačno tako je i bilo. Dočekao me je mrak, tako crn da bi mu pozavideo i onaj piramidalni, u kome večni život žive metri otrcanih zavoja i par kilograma faraonskih kostiju. Ukratko, crnji od unutrašnjosti crnog roga crne krave u ponoć. Farovi mog automobila su ga sekli na čokoladne kriške. Čim sam stigla na destinaciju i otvorila vrata, ka meni je pohrlio miris za kojim sam čeznula. Umešan u visok Ph, čisti mojsterajzing. Za mirisom prirode je trčala tetka. Bacila bih joj se u zagrljaj odmah, samo da mi Majka Priroda nije gurnula u oko granu obližnjeg drveta.

»Pazi kad izlaziš, nije...«

Ostatak rečenice, koju je mrak doviknuo tetkinim glasom, nisam najbolje čula iz jendeka u koji sam upala. Ali dobro, sve je to sastavni deo prirode, baš kao i roj komaraca koji me je dočekao u naručje, čim sam uspela da izbauljam iz rupe. Onih komaraca za koje moj stric Pile tvrdi da ordiniraju samo do deset uveče. Bila je skoro ponoć, izgleda da im nije javio da se raziđu. Jedino što me je tešilo je to da su se džaba radovali, moja krvna slika je vazda bila tako slaba da bi i kod vampira izazvala anemiju. Mada, krvotok mi je proradio raketnom brzinom čim sam prošla kroz žbun kopriva.

Sledila je večera, jer tako mora da bude, ona koja na putnika-gosta čeka pokrivena ispeglanom krpom, na stolu ćopavom na jednu nogu, ali brižno poduprtom. Uz večeru se služila priča o svima i svemu, ko se oženio, ko rodio, ko šta radi i koga više nema. Napolju je diskretno šuškala noć, mirišući na sveže umiveno.

A onda, onda je došlo vreme za spavanje. Tetka se zavukla u svoje sopče, davši mi pre toga uputstva za korišćenje svih stvari za mene pripremljenih, na rub složenih, sve jedna uz drugu, samo da se pruži ruka. Kada se ugasilo i poslednje svetlo nekada moderne lampe koja sada radi zahvaljujući samo tečinim veštim rukama i snalažljivosti, utonula sam u mir...tačno onaj kog nikada zaboravila nisam...

...a pod prozorom je pevao cvrčak. Neumorno. Možda malo preglasno. Nije prošlo dugo, a moj san je preplašeno pobegao u javu, cvrčak je dobio pojačanje. U roku od pola sata pod mojim prozorom je urlala banda insekata, kojima je tercirao ćuk. Javljao se u hirurški preciznim razmacima, kao japanska kazna. Cvrčci i ćuk su se konačno sinhronizovali, kada je odozdo s reke počelo da dopire lančano kreketanje. Žabe su očito otvorile horsko takmičenje. Cvrčci su se osetili ugroženima, zbog čega su počeli tako da stružu da su im instrumenti, verovatno, usput otpadali. Ćuk je tako ubrzao javljanja da je počeo da zvuči kao histerični Morzeov telegram. Moj san je cvileo kao ostavljeno štene, verovatno preglasno ili bar dovoljno glasno da probudi komšijsko kuče. Džak buva je tako zalajao da je uskoro selom odjekivalo zaurlavanje probuđenih mu kolega. Tamo negde iz daljine se začuo nadljudski krik...drekavac. Baš u sitne sate kad mašti porastu oči na veličinu lonaca za sarmu.

»Dobro, sve je to prirodno, tako treba, pesma zemlje...«, pokušavala sam da utešim moj san koji je nervozno trzao glavom u ćošku, »Samo se treba umiriti i uklop...« Iz tetkine sobe se začuo vrisak, od kog su cvrčci-banditi istog trena zavezali, drekavac se zagrcnuo, ćuk doživeo trenutno začepljenje, kučići skviknuli, a žabe samo tiho podrigivale. Naravno da sam joj istog trena potrčala u pomoć. Zahvaljujući mom poznatom smislu za orjentaciju sam prvo utrčala u orman. Iz njega sam, pravo preko komode, pala u korpu za veš i dočekala se na detinju hoklicu. Na svu sreću sam glavom naletela na kvaku, inače je u mraku ne bih tako lako pronašla. Kao ni tetku. Dotična je cičala u ćošku sobe, dramatično pokazujući na svoj krevet...belela se izgužvana posteljina i na njoj, tačno na sredini – zelena, krakata fleka. Skakavac. Prvo sam savatala skakavca i izbacila ga kud spada, napolje, onda sam odvela tetku koja se sumnjičavo osvrtala, tamo gde je njoj mesto, u krevet, i odbauljala nazad u svoje leglo.

Taman su mi se, kao što je teatralno volela da kaže moja prababa – mrtvi za oči uhvatili, kada se napolju prolomio tutanj opšte propasti i katastrofe. Za njim je sobu preplavio snop svetala koji bi mogao da se uporedi samo sa masovnom posetom vanzemaljaca našoj skromnoj planeti. Taman sam zaustila da zavrištim, kada se iz susedne sobe začuo smireni tetkin glas: »Ne brini, nije to ništa, pijani seljaci voze seno«.

Seno? U to noćno doba? Ko skuplja seno noću i onda ga vozi po rupčagama lokalne samouprave? Otkad traktorom može da se probije zvučni zid? »Pa, seljaci. Danju ga skupljaju, onda zaglave u kafani...samo ti spavaj«, bobonjala je tetka »I ako vidiš nekog popca, ne puštaj ga kod mene, mrzim popce, a ove godine su se nakotili...« Odlično. Popac ako naiđe može da ostane kod mene, ja te crne, trtave bube i volim, ali naiđe li još koji pijani konvoj zimske prehrane za stoku, ne garantujem za sebe.

I dok se pijani zvučni pogrom odmicao u seosku daljinu, ostavljajući iza sebe histerični lavež isprepadanih kučića, naši cvrčci, žabe, ćukovi, pridružena sova i ostali noćni drekavci su mogli da uživaju u pesmi slavuja. Ničim izazvani, odnekud su se pojavili slavuji, strateški se rasporedili oko kuće i počeli sa takmičenjem za pevača godine. Da su pravili pauzu da udahnu vazduh, ja bih možda i zaspala, ovako sam mogla samo da počnem da ih bodujem. Naravno da je to uznemirilo ostale pernate stvorove. Ne znam koje su sorte bili, al raspevali su se kao da im je premija obećana. Gore pomenute žabe im nisu ostale dužne. Ćuk je počeo da otkucava kao uzalud popravljani sat. Cvrčci su računali na svoju prekobrojnost. Seoska idila je pretila da svojom decibelnošću ugrozi slavu rok koncerata.

...na mah je izgledalo da će im glasa nestati, da će se umoriti i konačno ućutati, kada se začuo zvuk čekića...neko je njime zveketao o obližnju banderu. »Detlić, to je detlić...«, buncala je tetka u snu. Odlično, samo je on još falio. Da u selu ima nojeva, i oni bi mu se pridružili udaranjem u tamburu. Na nesreću, detlić je bio preglasan. Probudio je petlove. Jedan za drugim su se razdrali seoski budilnici, nateravši svoje hareme da uznemireno zakokodaču. Krave su bunovno zamukale, za njima su ponovo počeli da laju psi. Svinje su se oglasile čoporativno, zahtevajući rani doručak. U selo je bunovno uteturavalo jutro, gazeći po sopstvenim podočnjacima, uz sve glasniju viku seljaka. Moj san je skupio pipke i cvileći se zavukao pod krevet.

»Je l čuješ senicu šta govori?«, pitala me je vesela tetka.

»Ko? Šta ko govori?«, pokušavala sam da nadglasam buku idilične idile koja je dizala galamu napolju.

»Golopic, golopic, kaže senica, al' to su samo dečacima objašnjavali, za devojčice je bilo sramota«, cvrkutala je tetka.

Potpuno zgrožena tim seksizmom sam pokušavala da se umotam u krparu i dremnem bar koji minutić. Jedino što me je nešto šašoljilo po slepoočnici.

»Smrdljivi Martin«, postavljala je tetka dijagnozu, »Ne mrdaj, sad ću ja nečim da ga klepim...«

Ponadala sam se da je rešenje upravo u mrdanju, kad bi i mene zahvatila tim klepom, možda bi me dovoljno ošamutila da bar na kratko zaspim. Napolju je mirisala rosa i...nešto strašno, nešto danima mrtvo...

»To komšija opet njivu zaliva đubretom, a vetar na našu stranu duva«, dalajlamistički me je umirivala tetka i pokušavala da me uteši promenom teme.

»Ne znam da li ove godine da pravim pekmez od šipaka, nezgodno mi da se zavlačim po žbunju, namnožilo se ovih krivolovaca, ubiće me neko ko zeca...kad vidi da mrda granje...do sad sam šešir stavljala da me razlikuju od jelena, al...«

Krivolovci? Odmah sam se složila da se kuva pekmez od bilo čega što raste odmah uz kuću. Možda ni pekmez od cvrčaka ne bi bio loš...bilo bi bar malo tiše. Nešto mi je milelo uz nogu, nešto sa previše sopstvenih nogu...a ja sam sanjala veče koje me je čekalo. Veče kod brata. Spavaću u gradu. Nema ništa lepše od zvuka retkih automobila koji presecaju gradsku tišinu, ponekog motora sa probavnim problemima, autobusa koji ne može da dosegne, taman da crkne, zvuk traktora natovarenog senom kako se iskoprcava iz rupčage...miomiris komšijskog kontejnera...miris gradske idile, u kojoj san ima bar elementarne šanse da da bar nešto od sebe.

 

 

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hansel Hansel 09:31 19.08.2013

(Ne)zaborav

zataknute su razglednice iz vremena kada se sa putovanja njima javljalo, a ne telefonskim porukama koje zaborav guta.

Ја сам својевремено, када сам отишао на велику екскурзију на крају основне школе, организовао и дао упутства мојима да снимају свако моје телефонско јављање, сада ме ти на ово подсети. Од тада је прошло 25-6 година, ко зна колико ће још проћи када ћу ја да то преслушам, баш ће бити весело, да не кажем смешно...
На помињање крвне слике имам асоцијацију на један "хит" на који сам набасао, ваљда на Пинку пре око годину дана: "Лоша ми је крва слика, блеђа сам од покојника".

А за сеоску идилу, у којој сам већ релативно дуго (мада не потпуно аутентична варијанта, на моју жалост), могу само да кажем да је фантастична за благотворно испирање и дезинфекцију мозга.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:37 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Ја сам својевремено, када сам отишао на велику екскурзију на крају основне школе, организовао и дао упутства мојима да снимају свако моје телефонско јављање

Ja sam impresionirata Pravio si zvučni dnevnik, razglednicu?!

фантастична за благотворно испирање и дезинфекцију мозга.

Za dezinfekciju ne znam, ali mi se fakat mozak isprao od noćne dreke...svega što je sposobno glas da pusti.
Hansel Hansel 09:53 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Овде тишина! Једино комарци праве проблем (све остало што се чује, кад се чује, милозвучно ми је), шта ћу кад нисам паметан, па ми комарци нису музика.
Pravio si zvučni dnevnik, razglednicu?!

Јесам , али у правом смислу тек када сам неколико пута снимао (уз фотографисање) коментаре сапутника и своје, па после правио компилације и поклањао им (оним "екстерним" ), а са једног летовања морам да поменем антологијску изјаву моје мајке да са мном "човек треба да има живце као што је она палма!"
nurudin nurudin 13:57 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

шта ћу кад нисам паметан, па ми комарци нису музика.


Мала ноћна музика... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:46 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Мала ноћна музика... :)

Mala, al svrbi ko velika
Hansel Hansel 19:41 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

nurudin
Мала ноћна музика... :)

Да ти извезем ове солисте и хористе, па уживај!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Да ти извезем ове солисте и хористе, па уживај!


Neka, fala ti ko bratu...ponuđen ko počašćen...i sve tako...

Hansel Hansel 23:07 19.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Ама, Јелице, тај извоз је био за Нурудина, пошто је био тако инспирисан...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 20.08.2013

Re: (Ne)zaborav

Ама, Јелице, тај извоз је био за Нурудина, пошто је био тако инспирисан...

Dobro je...ja se već uplašila od tvoje velikodušnosti
arianna arianna 09:38 19.08.2013

:))

Zato je san svakog aprirodiranog ljudskog stvora da se u nedra Majke Prirode vrati i zaspi u njenom dekolteu, uz pesmu cvrčaka i poj noćnih ptica koje ljubav ne naplaćuju.


seoska idila bay najt<<<
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:40 19.08.2013

Re: :))

Totikaem.
Lepota jedna.
jedi-knight jedi-knight 09:50 19.08.2013

...

E nasmejala me tvoja priča.
Selo ti preselo.
Sve je dobro dok te ne pojuri bik, što se meni desilo na nekoj rekreativnoj na Goču.



Jelica Greganović Jelica Greganović 10:20 19.08.2013

Re: ...

Hvala, viteže

Sve je dobro dok te ne pojuri bik, što se meni desilo na nekoj rekreativnoj na Goču.



Ja od bikova nemam toliku stravu, koliko od petlova...oni su jedine životinje kojih se bojim...to u oči skače.

rade.radumilo rade.radumilo 10:25 19.08.2013

Re: ...

Ja od bikova nemam toliku stravu, koliko od petlova...oni su jedine životinje kojih se bojim...to u oči skače


Imao moj deda jednog takvog, dok sam bio za oko po metra niži nego sada. Samo što sam ja ipak produkt desetak hiljada godina civilizacije, pa sam umeo da sebi odaberem jednu pristojnu vrljiku...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:34 19.08.2013

Re: ...

I ja bih ubrala vrljiku da me nisu sačekivali nespremnu, jedared i zaglavljenu u blatu u dedinim čamac-opancima...
razmisljam razmisljam 18:12 19.08.2013

Re: ...

Jelica Greganović

Ja od bikova nemam toliku stravu, koliko od petlova...oni su jedine životinje kojih se bojim...to u oči skače.


Их, петлови.
Је л' те некад јурио гусак?
Кад тај рашири крила, све умисливши да си претња по његов гушчији харем, па издужи врат к'о да му је на федере, па крене да сикће и затрчи се на тебе... 'Ајд' што су у страха вееелике очи, али и он је, кад се таквим љутим и опасним начини, баш мнооого велик. А и штипа оним својим кљуном опасно.
zilikaka zilikaka 19:09 19.08.2013

Re: ...

Ja od bikova nemam toliku stravu, koliko od petlova...oni su jedine životinje kojih se bojim...to u oči skače.

Их, петлови.
Је л' те некад јурио гусак?
Кад тај рашири крила, све умисливши да си претња по његов гушчији харем, па издужи врат к'о да му је на федере, па крене да сикће и затрчи се на тебе... 'Ајд' што су у страха вееелике очи, али и он је, кад се таквим љутим и опасним начини, баш мнооого велик. А и штипа оним својим кљуном опасно.

Kud me nađe?

Ja ne znam od koga više zortam, od petlova ili od guskova.

I jedni i drugi me jurili kao dete, pa valjda ostalo.
Ostalih živuljki se uglavnom ne plašim.
Ma ne plašim se skoro ničeg (dobro, ajd, šinskih vozila, al to gledam da se ne vidi) al tih pernatih đavola...
Kazezoze Kazezoze 19:51 19.08.2013

Re: ...

Ja ne znam od koga više zortam, od petlova ili od guskova.

I jedni i drugi me jurili kao dete, pa valjda ostalo.



jedi-knight jedi-knight 20:03 19.08.2013

Re: ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 19.08.2013

Re: ...

Их, петлови.
Је л' те некад јурио гусак?

Jeste, ali on je folirant, ako mu ne upali fora sa širenjem krila, da vidiš kako se okrene i beži ko poparen, dočim su petlovi ozbiljni gadovi...to se ne šali i ne vata na buku, skače na grudi, pa u oči...
mlekac mlekac 20:31 19.08.2013

Re: ...

Jelica Greganović
Их, петлови.
Је л' те некад јурио гусак?

Jeste, ali on je folirant, ako mu ne upali fora sa širenjem krila, da vidiš kako se okrene i beži ko poparen, dočim su petlovi ozbiljni gadovi...to se ne šali i ne vata na buku, skače na grudi, pa u oči...

A tek ako je doticni petao od sorte kikirez!!!!!

Moja seka dan-danji ima nocne more zbog tetkinog kikireza koji je, kao sto i pristoji njegovoj sorti, vladao celim dvoristem.

Mene nije dirao, ali nju je, iz meni nikada otkrivenih razloga, vecma jurio oko kuce i sire!

Bas neprijatno.
zilikaka zilikaka 21:32 19.08.2013

Re: ...

dočim su petlovi ozbiljni gadovi...to se ne šali i ne vata na buku, skače na grudi, pa u oči...


Imala sam posla sa nekoliko, al mi pričali da je jedan bio posebno gadan.
Bilo to još u vreme iz kojeg slabije imam sećanja.
Kaže, ja stajala naslonjena na žicu i gledala živinu. Petao, koji je suvereno vladao tim prostorom se zaleti, kljune me kroz žicu u obraz i prokrvari.

Sledeća čega se sećaju da se baba stvorila u trenutku, sa sve nožem, i pošla da se obračuna sa bivšim joj ljubimcem.
...a i supa je kanda bila šampionska.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 19.08.2013

Re: ...

Mene su vazda petlovi na piku imali, zato je supa bila redovna pojava na stolu
rade.radumilo rade.radumilo 10:22 19.08.2013

Greška u koracima

Problem je što si došla sama. Da si bila sa dečurlijom (koju ti kao starijem rođaku uvale na čuvanje) koja ređe idu na selo nego što dobijaju svedočanstva i koja:
- Pokušavaju da odgonetnu čemu služe vile.
- Takmiče se u tome ko će da zajaši krmaču.
- Shvate da su dedine merdevine dovoljno visoke da se popne na krov kuće.
- Ne umeju sama da siđu sa lipe zasađene 1903-e godine.
- ... dodaj sama.
odspavala bi na ceradi rasprostrtoj preko džakova kukuruza na prikolici, ne obazirući se na kokoši koje prošetaju po tebi...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:35 19.08.2013

Re: Greška u koracima

rade, u pravu si, verovatno više ne umem ni čestito da spavam, samo čekam kad će neko da me postroji...
bocvena bocvena 11:52 19.08.2013

Re: Greška u koracima



sve ono što smo obožavali kao klinci, kad tad krene da nas užasava. poetski to zovu sazrevanje, manje poetski starenje. ja priznajem da me priroda smara neopevano.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 19.08.2013

Re: Greška u koracima

ja priznajem da me priroda smara neopevano.

Ja mnogo volim prirodu, al neki put stvarno pretera...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:13 19.08.2013

Re: Greška u koracima

verovatno više ne umem ni čestito da spavam


Ne treba za to znanje, to se ne uči nego zaslužuje.

A nije teško zaslužiti čestit san
Samo ujutru pomuzeš krave, nahraniš i njih i sve što je gladno, okopaš kupus, privežeš paradajz, zaliješ paprike, i još tih sitnica uzgred, a onda odeš da nešto radiš. Nakupiš recimo 500 kila šljiva ako je tome vreme.
Spremanje ručka, pranje sudova, pranje i prostiranje veša...to se podrazumeva ali se ne računa, to i nije neki posao.

Pomaže garant :)


rade.radumilo rade.radumilo 08:44 20.08.2013

Re: Greška u koracima

Samo ujutru pomuzeš krave, nahraniš i njih i sve što je gladno, okopaš kupus, privežeš paradajz, zaliješ paprike, i još tih sitnica uzgred, a onda odeš da nešto radiš. Nakupiš recimo 500 kila šljiva ako je tome vreme.


I drva nacepaš, da se te šljive u pekmez metnu! Onda naravno u avgustu obigravaš oko raspaljenog smederevca ceo dan...
mlekac mlekac 10:25 19.08.2013

Nije li to fascinantno

Kako prestajemo da cujemo zvuke na koje smo navikli?
Ali pocinju da nam fale kad ih nema?

Tako i ti sa cvrccima - da si ostala tamo par dana, ne bi ih vise ni primecivala, kao sto ih nisi primecivala ni u detinjsstvu.

Samo je trebalo izdrzati tih par dana!

EDIT:
Po obicaju, sve pohvale Bobu za tvoj portret!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:37 19.08.2013

Re: Nije li to fascinantno

Samo je trebalo izdrzati tih par dana!

Čuj, par dana...izdržala sam nedelju dana sa jednodnevnom gradskom pauzom. Nedelju dana sam svako veče išla u neku od regionalnih biblioteka, vraćala se u sitne sate i slušala...cvrčke. Svako veče je bilo sve više učesnika koncerta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:48 19.08.2013

Re: Nije li to fascinantno

vishnjo, to toliko lepo zvuči, to "peva, voli i umre"...samo ne znam što su se svi kod mene skupili da obave to šta imaju...bar da su voljenje na dnevni red te noći stavili...
mariopan mariopan 11:13 19.08.2013

..

Eh, a kod nas ne možeš zaspati od tišine !

Ja sam zapatila celu porodicu guštera ispod stepeništa na ulazu. Jako su slatki, pogotovo oni najmanji, kad brzinom svetlosti protrče da se sakriju.

I jako su tihi. Da ti pošaljem kojeg?

Noćas lovim komarca po sistemu:

Upalim svetlo da ga nađem - on nestane.
Ugasim svetlo da spavam - eto njega na večeru.
Upalim svetlo da ga nađem ...i opet tako dok zora nije zarudela.
Za noćne posetioce nemam simpatija, ni malo.
Bilo šta da promili pored mene, preko mene, izaziva panično skakanje iz kreveta i traženje prestupnika dok mu glave ne doakam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:19 19.08.2013

Re: ..

Da ti pošaljem kojeg?

Šalji, obožavam ih...nema lepše nego kad ti se, zbog toplote, na dlanu umiri gušter...onda možeš noktom da ga češkaš ispod brade, bukvalno da ga uspavaš...a vole i kapi mleka s prsta...i ĆUTE!

Bilo šta da promili pored mene, preko mene, izaziva panično skakanje iz kreveta i traženje prestupnika dok mu glave ne doakam.

Ženo, spavaš li ti uopšte?
mariopan mariopan 11:33 19.08.2013

Re: ..

Šalji, obožavam ih...nema lepše nego kad ti se, zbog toplote, na dlanu umiri gušter...onda možeš noktom da ga češkaš ispod brade, bukvalno da ga uspavaš...a vole i kapi mleka s prsta...i ĆUTE!

Stvarno su preslatki.
Ženo, spavaš li ti uopšte?

Noćas ništa.
Samo jedna muva je platila glavom što je našla da mi se šeta po nozi dok spavam, radio TV pa je došla na svetlost, beležim jedan nula za mene....ali komarca nisam ulovila.
Sve zidove sam prostudirala izbliza, sa naočarima na nosu, plafon...opajala sve iza ormana, ispod kreveta, da ga isteram, i to sve usred noći - i ništa.
Čim oči zatvorim eto ga, na ruci, na nozi, na očima...nepodnošljivo.

Za večeras mu spremam sačekušu, nema šanse da još jednu noć preživi u mojoj sobi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:49 19.08.2013

Re: ..

Za večeras mu spremam sačekušu, nema šanse da još jednu noć preživi u mojoj sobi.

Na tvojoj sam strani, navijam za tebe, ostavi fleku samo od njega, ne podnosim ih, gde god da sam, oni samo mene žderu...
mlekac mlekac 17:58 19.08.2013

Re: ..

mariopan

Za noćne posetioce nemam simpatija, ni malo.
Bilo šta da promili pored mene, preko mene, izaziva panično skakanje iz kreveta i traženje prestupnika dok mu glave ne doakam.


Samo nemoj da pozajmljujes novine od komsija!
blogovatelj blogovatelj 18:05 19.08.2013

Re: ..

Samo nemoj da pozajmljujes novine od komsija!


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 19.08.2013

Re: ..

mlekac, :))))))))))))))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 19.08.2013

Re: ..

Blogovatelju, HVALA! Odličan!!!
Черевићан Черевићан 12:23 19.08.2013

ка корењуми

града некад зоов апиме
а сад чешће селу тежим
истина је у том права
уствари од себе бежим
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:50 19.08.2013

Re: ка корењуми

уствари од себе бежим

Lepo rečeno, uostalom kao i uvek, gazda Čer
tasadebeli tasadebeli 12:37 19.08.2013

Лајте кере манчестерске!

Seoska idila baj najt




iz susedne sobe začuo smireni tetkin glas: »Ne brini, nije to ništa, pijani seljaci voze seno«.


Мислиш да је лако возити пијан трактор по мрклом мраку путем сачињеним од излоканих рупа?

Иш'о ја на локални дерби, ФК Мраморац - ФК Церовац. Цео први тим и сви навијачи у тракторској приколици путујемо на гостовање комшијама. Повратак у ситне сате, добро наједени и напијени после утакмице. Негде на пола пута возач, најпијанији од свих, зашеврда по оним рупчагама у мрклом мраку, умал'се не преврнусмо. Из приколице се само кроз мрак зачу урлик:"Еј, бре, лакше мало! Ће изгинемо ки Манчестер!"

Gradski čovek je biće tužno, od prirode amputirano. Danju udiše svašta i jede još sumnjivije pojave


Него, јесте ли приметили да око ових киоска и локала са фаст фудом нема ниједног кучета? Нелогично, јел'да?
mariopan mariopan 13:04 19.08.2013

Re: Лајте кере манчестерске!

Него, јесте ли приметили да око ових киоска и локала са фаст фудом нема ниједног кучета? Нелогично, јел'да?

Kako nema pa oni su na meniju?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:51 19.08.2013

Re: Лајте кере манчестерске!


Иш'о ја на локални дерби, ФК Мраморац - ФК Церовац. Цео први тим и сви навијачи у тракторској приколици путујемо на гостовање комшијама. Повратак у ситне сате, добро наједени и напијени после утакмице. Негде на пола пута возач, најпијанији од свих, зашеврда по оним рупчагама у мрклом мраку, умал'се не преврнусмо. Из приколице се само кроз мрак зачу урлик:"Еј, бре, лакше мало! Ће изгинемо ки Манчестер!"


Ti li si taj?!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:24 19.08.2013

Re: Лајте кере манчестерске!

Него, јесте ли приметили да око ових киоска и локала са фаст фудом нема ниједног кучета? Нелогично, јел'да?

Tako je od vazda, moj drug Robert Klajn je zato uvek tvrdio da je fišburger zdraviji. Ne laje.
nim_opet nim_opet 14:09 19.08.2013

Prokleta tisina

Ja generalno nemam problema sa zaspivanjem, (osim u slucaju komsija koji su se hvala bogu odselili, a pre toga dve godine svadjali i vristali, obicno pocinjuci oko ponoci, kad im novorodjence zaspi), osim u potpunoj tisini. Prosle zime planinario, i tamo negde trece, cetvrte noci, vec iznad 4000 metara, kad se valjda i vazduh proredio, u satoru, mrtav umoran, shvatam da ne cujem nista. Nema nista da cvrkuce, nista ne struze, nista ne suska, a valjda ni vetra nije bilo, makar da mrdne neku travku. I iako umoran do neosecanja ruku, nogu, ledja, glave i svega ostalog, ne mogu da zaspim jer ne cujem nista, do jedno tri-cetri, kad je pocela nekakva kisa/sneg sta li je i zasuskao po satoru. Ujutro sam psovao sam sebe.....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 19.08.2013

Re: Prokleta tisina

vec iznad 4000 metara

E, taman...
kleinemutter kleinemutter 14:47 19.08.2013

tišina

Kod mojih roditelja je uglavnom tišina. Žive u prigradskom naselju ali na kraju dugačke ulice. Nezaposlenost je velika, pa uglavnom iz te ulice samo poneka žena radi dok svi ostali spavaju do jedno 10h.

Ovaj moj mangup ustaje u 5-6h pa mi oko 7h izmilimo na obližnje igralište i glumimo petla za buđenje.

Prvih dana osetim da mi se mozak odmara i onda se pitam kako šta ,gde je ukočenost u vratu i shvatim da je nestala zajedno sa bukom automobila.

Inače pored naše spavaće sobe u Bg ih dnevno prođe 2000 . Muž izračunao još pre 7 godina , besan što su mu budili tek donešeno prvorođeno dete iz porodilišta.

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 15:02 19.08.2013

Звучна завеса

Петнаест година сам упражњавала сеоску идилу, све до прошлог лета, када сам се вратила у град. Када сам водила средњу ћерку на прегледе пред упис у први разред (2009), одемо код логопеда и човек све редом пита, дете све редом одговара како треба, ја прописно растем к'о тесто за штрудлу, кад питање:
Логопед: Добро, а сад ми реци, шта има на небу кад је ноћ?
Мој понос: Сова!
Згранут поглед упућен у мом правцу, човек збуњен 1000%.
Ја, наизглед смирено, објашњавам: Имамо крушку испред куће и на њој сваке вечери хукће једна млада сова, отуд асоцијација.


Probudio je petlove. Jedan za drugim su se razdrali seoski budilnici, nateravši svoje hareme da uznemireno zakokodaču.


А како то да мисирац није улетео у лонац?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:31 19.08.2013

Re: Звучна завеса

А како то да мисирац није улетео у лонац?

Ko će tolku struju da troši, dok ga skuvaš ti ostariš...u mom sećanju su u loncu završavali tek posle mog vriska...kad počnu da me ganjaju naokolo i napadaju, kolko odmah im pogledaju noge iz lonca.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:59 19.08.2013

Re: Звучна завеса

.u mom sećanju su u loncu završavali tek posle mog vriska...kad počnu da me ganjaju naokolo i napadaju,


Ау, ти си се прописно истраумирала од пернате сорте. Ја сам, напротив, љубитељ кокошјег и иног пернатог рода, чак сам као љубимца имала једног петлића, кикиреза/цверглана. Звао се Мића, и свуда је ишао за нама. Моји га ставе у ауто и одведу у викендицу, он са мамом у башту, кад она седне да попије кафу и он дође и чучи поред ње. Ма, циркус, прави. Папагаје већ и да не спомињем....

''Моја породица и друге животиње''(Џералд Дарел) као да сам је ја написала...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:48 19.08.2013

Re: Звучна завеса

Ау, ти си се прописно истраумирала од пернате сорте.

Samo s petlovima problem imam, ostali punjači jastuka (samo da me albicila ne čuje, u top će da me turi)su mi čak i dragi.
49 41 49 41 15:27 19.08.2013

Kraljevski san

na Cerevickom ataru.

Iskrao sam se iz Izvidjackog logora u kasno popodne.
Trebalo je naci diskretno mesto najmanje 500m od logora, prespavati sam i zavrsiti finalni test Partizanskog kurira, posle dan - dva neprozborene reci i gladovanja.

Protrcim preko mirisnih livada. Utrcim u mladi visoki hrastovi sumarak.
Evoga mog mesta za spavanje.

Neko je sakupio po sumarku suve grancice; slozio ih pedantno na gomilu duzine nekolo metara - visine 1-1.5m
Na obodu sumarka kupe pokosenog mirisljavog sena.
Umuljam dve kupe sena preko suvih grancica.
Napravim kraljevski sirok, mek i dug krevet.

Bogobojazljivo hodam nocu sumarkom. Suncane lepote nestalo.
Senke hrastovih lisca na mesecini se udesetostrucile. Titraju po sumarku kao djavoli.

Jedva ugledam u pomrcini pripremljeni tron za spavanje.

Uvalim se u mirisljavu posteljinu.

Kraljevski se sanja uz opojne mirise poljskog suvog cveca.


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:32 19.08.2013

Re: Kraljevski san

Uvalim se u mirisljavu posteljinu.

Kraljevski se sanja uz opojne mirise poljskog suvog cveca.


Možda nekad, sad bi se u takvoj kolevci probudio sa krpeljčinom veličine morske kornjače.
gedza.73 gedza.73 16:51 19.08.2013

Zavičaj

Razmenjuju mišljenja seoski kovač i jedan deda.

Kovač živi u dolji a deda na vrh brda.
Kovač tvrdi da je lepše kod njega, zavetrina, zimi toplije, niko ga ne uznemirava a deda da je za tili čas na 'glavnom' putu, čistiji mu je vazduh, lepši pogled.

-I tako smo se raspravljali nekih sat vremena. A onda smo zaključili da nam je obojici lepo tamo gde jesmo.



Jelica Greganović Jelica Greganović 20:33 19.08.2013

Re: Zavičaj

gedžo, zemljače, ovo je citat koji moj Žmu koristi svaki put kad ja pozavičajim...al može i u snu da ga recituje, završiće on u Badnjevcu, pod krovom na četiri vode, samo je pitanje trenutka...
49 41 49 41 19:40 20.08.2013

Re: Zavičaj

Jelica Greganović
gedžo, zemljače, ovo je citat koji moj Žmu koristi svaki put kad ja pozavičajim...al može i u snu da ga recituje, završiće on u Badnjevcu, pod krovom na četiri vode, samo je pitanje trenutka...


Potvrdjeno!
Nisi odakle si, nego odakle ti je zena.
49 41 49 41 18:18 19.08.2013

Niko srecan,

a niko dovoljan,
niko miran a niko spokojan; ...


Uvalio sam se seosku idilu; a u gradu - kao nekad davno.

Ispod komsijine ograde pocela je da raste kopriva, koju nisam video vise od 20 god. Napravio sam corbu od njih - kao sto sam nekad davno jeo s kiselim mlekom.

Preko komsijine ograde, trckaraju 5 kokica i petao. Ista sorta svih - kao nekad moje. Dve rhodajland, dve siux, jedna lenghord i jarebicasti petao.

Kcerka je donela macka, sare iste - kao nekada moj.
Posle privikavanja, na novi ambijent; trckara, mijauce, uvaljuje se pre mene na stolicu na koju sam krenuo da sednem.

Klecao i sadio po vrtu ranom zorom, tuje, srebrne jele, cvece, simsire, visnju, ...
Posle sam shvatio, da sam to radio nedeljama, mesecima - nesvesno.
Da je sve kao sto je nekad bilo; Pre vise decenija.

Zena i kcerka u zatrci pitaju: Za koji dan ce ti rodjendan - imas neku zelju?

Kupite mi kozu, kao komsijinu preko ograde neka trckara po dvoristu i mekece; kao sto je nekad moja.
Posle ce biti - tri bela jarica za njom. Kao sto nekad moja - imala.

Verovatno ce jos nesto voskrsnuti,iz davnih vremena.

Ja bih - ipak, opet nedeljom u svetiliste



Sam u nedra planine - visine.
Skijama o ramenu, stapom za pecanje, rancem - svejedno.

Andric, u ranoj mladosti napisa:

Sta sanjam i sta mi se desava.


Tako bas - sve isto, opet.

P.S.
Imao sam konja vrana

Imao sam konja vrana
ukrali ga dusmani
imao sam jednu ljubav
odveli je bogati

Trazio sam puskom pravdu
vezali me zandari
sad sa ceznjom iz tamnice
gledam ptice lutalice

Ti znas Boze sto puteva
i svi oni nekud vode
pokazi mi samo jedan
koji vodi do slobode

Sanjao sam jedne noci
da su dunje procvale
da su ove suze moje
sve biseri postale

Sanjao sam kucu malu
tamburase a i nju
jahao sam svoga vranca
leteo sam u svom snu

Imao sam konja vrana
ukrali ga dusmani

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:35 19.08.2013

Re: Niko srecan,

Ja sam zaključila da ću želeti ovcu, nema bolje mašine za šišanje trave. I istovremeno đubrenje. A mogu i džemper da ispletem od nje.
49 41 49 41 21:26 19.08.2013

Re: Niko srecan,

Jelica Greganović
Ja sam zaključila da ću želeti ovcu, nema bolje mašine za šišanje trave. I istovremeno đubrenje. A mogu i džemper da ispletem od nje.

Prirodno sisanje trave.
Dosta davno, majka je bila; kao svake godine kod mene u stanu.
Zgranuta dovela me do prozora stana, da mi pokaze stado ovaca (najmanje 80) u samom gradu - rasutom po travnjaku ispod zgrada.

- Bas lepota, najbolje da njih gledam po travnjaku, slusam zvonjavu klepetusa - nego papirne, plasticne kese koje vetar vija okolo.

Na spratu sam rasirio u hodniku veliki prostirac rucno siven i kombinovan sa ornamentima od prirodnog krzna Lame.
Bio sam ponosan na umetnicki relikt sa Anda. Milina ga je bilo videti, jos vise hodati bosonog po njemu.

Onda se uselio macak, koji frkce na sve sto je od prirodnog krzna.
Smotaali ga zena i kcerka, da se "gazda" ne plasi i frkce na njega.

Mnogi su osnovali farme Lama;iako daleko od Anda.
Zivotinjka, dobrocudna, koja trazi minimum paznje u uzgoju; a daje maksimum od sebe.
Alpaka (vuna od Lame) su najlaksi i najmeksi dzemperi - nepoderivi.
Slovenka koja se motala sa drugaricom po Andima i Juznoj americi mi je pokazivala dzemper otuda.

Vidi posle 10 god., hiljade pranja; nit je promenio boju-formu-mekocu!


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 19.08.2013

Re: Niko srecan,

Meni najdraža lama živi u pesmi Dalaj Lama

Чак у Тибет
Живи лама,
Нема тата,
Нема мама,

Нема жена,
Нема деца,
Нема стреса,
Да се стреца,

Нема сапун,
Нема плакар,
Не зна најлон,
Не зна бакар,

Нема шлагер,
Нема рок,
Не зна Присли,
Битлс јок.

Нема десни,
Нема зуби,
Не зна паста
Па у туби,

Воли сече
Кад се брије,
Баш га коса
Брига није,

Не зна шљока,
Као неко,
Нема бонтон,
Пије млеко,

Не зна шта је
Клозметика,
Нема кола
Да се слика,

Нема штампа
И те ствари,
Непотрошач
То је стари,

Тај себичњак
Само дрема,
Нема појам
Ни – шта нема.

Зато, зарез,
Кажем свим,
Идем нађем
Дружим с њим.


Hansel Hansel 08:56 20.08.2013

Re: Niko srecan,

49 41 49 41 04:01 20.08.2013

Renesansa seoska

Prica mi davno, Simonneti Petar.

Skupila se cela familija, posle mnogo godina.
Dosli iz svih krajeva Italije, Istre. ...
Rucalo se u basti vinograda. Caskali posle rucka ispijajuci domace vino.

Jedan rodjak, poznati advokat u Rimu otisao u poljski WC u dnu baste.
Neko od prisutnih, za stolom je primetio da je ga nema vise od sat vremena.
Nastala je panika, da ga nije s trefio infarkt?

Sreli su ga ozarenog, s osmehom od uva do uva.

Ljudi moji, doziveo sam renesansu; koju nisam imao godinama.
Otvorio vrata WC-a, posmatrao kako se macak valja po travi, kokice kokodacu i zapevaju, pas trckara okolo, ...
Nikad kraja mom preporodu iz cudne perspektive.

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:33 20.08.2013

Re: Renesansa seoska

El sa srcetom rupom na vratima?
nezezajsesmene nezezajsesmene 13:38 20.08.2013

devojče sa sela

Priča me tvoja oduševila. I podsetila na skorašnji odmor na selu gde sam se i rodila.

Nekada selo sa puno kuća, a sad svaka druga prazna, svaka treća sa po jednim penzionerom i pokoji gradski penzioner koji popravlja svoj budžet plodovima iz bašte i voćnjaka i sa po nekim jestivim četvoronožcem.

Mirise i boje detinjstva nosim svuda sa sobom. Zaljubljena sam u planinsku reku Lopatnicu koja se uliva u Ibar.Kuća je na brdu odakle se pruža divan pogled na okolne planine Stolove i Troglav, Čemerno i Jelicu.

Kad doputujem tek treće noći usnim, što zbog zrikavaca, zbog ogromne tišine, guste pomrčine, što zbog očevog teškog hrkanja i povremenog psovanja svih koji su mu se valjda teško zamerili na javi. Zna tako usred noći, otprilike onda kad me uhvati prvi san da se toliko prodere preteći tamo nekom i lupi rukom u zid. Srce da ti stane. Pa ni moje noćne more nisu tako strašne kao ta iznenadna i ničim najavljena buđenja.
A tek njegove noćne posete toaletu, jutarnje buđenje u 5 kad je meni najslađe. I tako ja na odmoru ustajem ranije nego kad idem u gradu na posao,tj. u 6.
Lepota tamošnje noći je u prvim satima kad se nebo osuje zvezdanim rojevima, kad sve miriše, vazduh prohladan i osvežavajući...Ma kakva gradska vrelina tipa kuvanje na 40. Tamo se pokrivamo tankim prekrivačem a pred zoru stavimo i ćebe, zatvorimo prozor (zbog zlotvora petla) i ako tata ode kod komšinice na kafu, ja "odvalim" do 7.
A što se tiče šetnje po prirodi, to je posebna priča. Vodila sam ćeru da vidi izvor sa koga je moja pokojna mama 13 godina nosila vodu sa tzv. "obramicom", prala mene i prabaku, a kasnije i moju sestru. Jedva sam živu glavu izvukla iz šipražja koje je sakrivalo uski puteljak do izvora. Elem, nekako se probismo i ja željna da se podsetim ukusa te pitke i ledene vode,ugledam zmijici , tako dužu od pola metra kako palaca na samom ulazu na izvoru. Momentalno nisam više bila žedna. Ugledah i kako dok se zmija brčka plutaju listovi, kora od drveta i neke neprepoznatljive bubice podavljene u toj vodi, nekada kristalno čistoj.

Odustala sam tako i od pečuraka, kupina i šumskih jagoda. Sve što sam volela sad mi je nedostupno. Mogu ja i čizme da navučem,ali štaćemo sa krpeljima koji padaju sa grana, zakače ti se na najnezgodnije mesto, a o trnju i zaraslim livadama i proplancima da i ne govorimo. Prosto čovek da se izgubi u najbližoj okolini kuće. Zato ne mičem iz dvorišta. Najdalje što odem su mi komšije,a sve ostale razdaljine prelazim autom. E tu mi ništa ne mogu. I neće oni da mi pokvare tri nedelje odmora u zavičaju. Pa zar da plaćam tamo neke Zlatibore, Ivanjice kad imam svoje.

I za kraj, ona pesma"Selo moje lepše od Pariza". I stvarno je lepše izdaleka, dok čezneš da ga vidiš , upiješ svu lepotu do narednog susreta. Dosta mi je te tri nedelje odmora. Pošteno, više ne bih izdržala. Vratim se lepo u grad da se pošteno naspavam i odmorim od odmora.

Bravo Jelice,još jednom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:49 21.08.2013

Re: devojče sa sela

nezezajsesmene, hvala tebi za priču

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana