Društvo| Ekologija| Hobi| Sport| Zabava

Ptičarenje za početnike (22): durbin

albicilla RSS / 21.08.2013. u 12:59

photo_zps90789389.jpgDurbin Swarovski u Lazarevom kanjonu

Iako neupućeni mešaju pojmove ’dvogled’ i ’durbin’ i koriste ih kao sinonime, durbin nije isto što i dvogled – nekako je više ’jednogled’. Ja se radije služim izrazom ’durbin’ nego ’teleskop’ (i na engleskom se taj, iako adekvatan, termin izbegava jer sugeriše astronomsku optiku, pa se obično naziva ’spotting scope’ ili samo ’scope’). Ostavimo li terminologiju po strani, dugo sam izbegavao da početnicima preporučim kupovinu durbina, pa tako i pisanje o toj temi. Isprva vam durbin zaista ne treba, dvogled je sasvim dovoljan. No, kada se virus ptičarenja udobno smesti u vama, poželećete ga...

Durbin je od neprocenjive koristi kada se ptici ne može dovoljno prići – kada je u udaljenoj krošnji, na otvorenoj vodi ili muljevitom sprudu; ili kada ptici ne treba suviše prići – poput para na gnezdu. Durbin će vam omogućiti i da odredite koji je plen roditelj doneo gladnom ptiću ili starost ptica grabljivica detaljnim posmatranjem perja. Zbog velikog uvećanja i posledičnog podrhtavanja slike, durbin se može koristiti samo sa stativom. U poredjenju sa dvogledom, nositi i durbin i stativ pride deluje nepraktično  – u stvari i jeste, ali uz nešto prakse ćete brzo postaviti stativ sa sve durbinom i izoštriti sliku na udaljenoj ptici ne uznemiravajući je pri tom.

Durbini se proizvode sa okularom duž iste ose simetrije kao što je objektiv i sa okularom postavljenim pod uglom od (najčešće) 45 stepeni. Iako je početniku lakše da locira pticu pomoću ‘pravolinijskog’ durbina, duže posmatranje kroz okular postavljen pod uglom je komfornije.

4_zps5aaca5ba.jpgDurbin Turist u Labudovom oknu

Najčešće se koriste durbini sa uvećanjem od 30 ili 40 puta, i sa prečnikom objektiva od 60 do 80 mm. Uvećanje od 20x je najsnažnije sa kojim još možete da pratite pticu u letu - sa 30x će vam pobeći iz vidnog polja. Sa druge strane, uvećanje od 30x je verovatno gornja granica do koje je ‘treperenje vazduha’ u granicama tolerancije. Treperenje toplog vazduha, ne samo nad kamenitim, na suncu zagrejanim terenima, već i vodenim površinama za hladnih zimskih dana, zamrlja boje i konture ptica pa otežava, odnosno, ukoliko su dalje od posmatrača, potpuno onemogućava određivanje vrste.

Mnogi modeli imaju okular sa zumom (zoom), tj. promenljivom žižnom daljinom, što ima očiglednih prednosti (odlučite se za model kome uvećanje počinje od 20x), ali i manje očiglednih mana: zum uslovljava usko vidno polje, te manju svetlosnu jačinu. Zbog toga bih preporučio model sa fiksnom žižnom daljinom. 

3_zps76f3a704.jpgKod modela sa fiksnom žižnom daljinom obično uz durbin kupujete dva različita okulara sa navojem (recimo 20x i 30x), tako da žižnu daljinu menjate odvrtanjem jednog i zavrtanjem drugog okulara. Iako se sa zumom radi brže, više pokretnih delova znači i više mogućnosti za kvarove te, iako imati dva okulara možda deluje nepraktično, iskustva su sasvim zadovoljavajuća. Prednost okulara sa fiksnom žižnom daljinom je šire vidno polje, i većina ptičara koje sam upoznao se služi uvećanjem od 30x.

Kao i kod dvogleda, što je veće uvećanje, durbin je teži za upotrebu. Kod durbina je taj odnos još izraženiji jer imaju jako usko vidno polje, sa malom razlikom između uvećanja i svetlosne jačine (npr. 60:30=2; 60:25=2,4 (za detaljnije pogledajte tekst o dvogledima).

Kako napredujete sa poznavanjem ptica, raste vam i poznavanje opreme i njenih mogućnosti, pa vam rastu i potrebe/prohtevi. To je prirodan proces, samo treba znati da kvalitetnija optika više košta. Ako tek počinjete sa ptičarenjem, još je rano da razmišljate o kupovini durbina. Dajte sebi vremena da osetite da li vam zaista treba.

2_zpse35eea45.jpgDurbin Minox na "Pašnjacima velike droplje"

Durbini su skuplji od dvogleda, dobri durbini su jako skupi, a tu treba uračunati i cenu stativa. Jeftini durbini koštaju od par desetina evra naviše, ali za kvalitetan model poznatog proizvođača valja izdvojiti minumum €600 (pa i znatno više, preko €2.000 za vrhunske modele), plus €30 za drhtav ili €100 i više (€400) za dobar stativ.

Odlučite se za stativ namenjen za video kameru pre nego za foto aparat: pokreti durbina će biti glatkiji i bez trzaja. Obratite pažnju da li stativ može da se podigne do nivoa očiju (stalno saginjanje je zamorno). Stativi trpe dosta udaraca u transportu i pri postavljanju, te je bolje izdvojiti veću sumu za kvalitetniji model koji to moze podneti (ukoliko vaš novčanik to može podneti). Sa druge strane, da bi bio stabilan i otporan na podrhtavanja zbog vetra ili drhtanja ruku, stativ treba da je težak. Najzad, da biste ga lakše transportovali, treba da je lagan i kompaktan. Kako pronaći srednju vrednost između tih krajnosti? Ne znam ni sam - prepustite odluku novčaniku.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tsunade tsunade 14:10 21.08.2013

papagaj tigrica

imam papagaja tigricu. dečak je. zove se roki. po svemu što sam videla na netu star je od 4 do 6 meseci. obožavamo ga svi. kupili smo ga pre dve nedelje. tek se nedavno mnalo opustio od onog lovljenja ribarskom mrežicom u pet centru i ubacivanja u kutiju pa u kavez. izbezumio se siroma. imaš li ti neke savete za pripitomljavanje?

znam da nema veze s blogom al računam, razumeš se u ptice pa možda...
albicilla albicilla 14:21 21.08.2013

Re: papagaj tigrica

znam da nema veze s blogom al računam, razumeš se u ptice pa možda...


tesko, nisam ljubitelj drzanja ptica iza resetaka i ne bavim se njima. kcerka jedne moje ptijateljice je na pitanje majke njenog skolskog druga: tvoja mama se bavi pticama? vi volite ptice? a je l' imate neku kod kuce?

...odgovorila: ne!

- pa zasto ne?

- zato sto volimo ptice!

tsunade tsunade 17:47 21.08.2013

Re: papagaj tigrica

nisam ljubitelj drzanja ptica iza resetaka


nisam ni ja. ali ova moja ptica ne zna za drugi život sem za onaj iza rešetaka. a kad bi je pustila napolje, osudila bih je na smrt. sve u svemu, sve što sam radila s njom izgleda da se isplatilo. danas je izašla i letela po stanu. lepo je sletala na poslasticu, ljubila se s nama, cvrkutala i mirno bez otpora se vratila u kavez. divan kućni ljubimac. baš ga volimo.
albicilla albicilla 09:53 22.08.2013

Re: papagaj tigrica

tsunade
nisam ljubitelj drzanja ptica iza resetaka


nisam ni ja. ali ova moja ptica ne zna za drugi život sem za onaj iza rešetaka. a kad bi je pustila napolje, osudila bih je na smrt. sve u svemu, sve što sam radila s njom izgleda da se isplatilo. danas je izašla i letela po stanu. lepo je sletala na poslasticu, ljubila se s nama, cvrkutala i mirno bez otpora se vratila u kavez. divan kućni ljubimac. baš ga volimo.


ma, pripitomice se on, samo je donekle i do ptice same, neke prihvataju vise diranja, druge vole vecu distancu
tsunade tsunade 11:54 22.08.2013

Re: papagaj tigrica

ma, pripitomice se on, samo je donekle i do ptice same, neke prihvataju vise diranja, druge vole vecu distancu


ovaj moj roki voli da se mazi. i da mu non stop nešto pričaš... ma obožavamo ga, svi. to je jedino biće na koje se ne ljutim kad me nasilno probudi kreštanjem. nadam se da on oseća koliko ga volimo.
albicilla albicilla 16:45 22.08.2013

Re: papagaj tigrica

nadam se da on oseća koliko ga volimo.


ili mozda pre oseca koliko sme i koliko mu se moze
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:00 21.08.2013

Lazarev kanjon

Gde beše taj kanjon?

A šta radite kad idete da gledate sovuljage, to jest kad je sumrak? Jel korstite neke IR gadget-e?
albicilla albicilla 15:05 21.08.2013

Re: Lazarev kanjon

srdjan.pajic
Gde beše taj kanjon?

A šta radite kad idete da gledate sovuljage, to jest kad je sumrak? Jel korstite neke IR gadget-e?


a.k.a. zlotski kanjon, blizu bogovine

jok, sove se i danjom i nocom vise odredjuju sluhom, nego vidom
skyspoter skyspoter 15:45 21.08.2013

amaterski

koristim dvogled koji mi ponekad i ne treba .

s.dj s.dj 16:18 21.08.2013

Preporučujem

Završio sam posao sa Celestron C70 Mini Mak od 89 funti na Amazonu. Kompromis, ali cena simbolična. Čekam novi eyepiece jer je ugrađeni zoom očekivano skromnijih perfomansi (a prevelikih ambicija, x75).
deset_slukom deset_slukom 16:54 21.08.2013

Eh, tehnika

Sa druge strane, da bi bio stabilan i otporan na podrhtavanja zbog vetra ili drhtanja ruku, stativ treba da je težak. Najzad, da biste ga lakše transportovali, treba da je lagan i kompaktan.


Analogija sa zvučnicima: da bi poguralie vazduh sa što manje deformacija, membrane zvučnika moraju biti krute, samim tim masivne. Da bi kretanje membrane bilo što pravilnije a magnet savladao silu inercije pri brzim promenama smera kretanja, membrana mora biti što lakša.

Što se novaca tiče, bilo je za očekivati da je raspon cena od tri eura do neodređeno mnogo. Tako je kod svakog hobija koji zahteva "tehničku podršku". Pa se, obično, dešava da imaš neki "glupi uređaj" koji košta više nego auto koji voziš.
angie01 angie01 21:58 21.08.2013

pticarenje za pocetnike,

49 41 49 41 03:19 22.08.2013

Golubovi visoko letaci

Kao klinac, dugih letnjih dana; ustajao sam u cik zore.
Trebalo je - ciniti po volji golubovima visoko letacima.

Drzih ih u ruci, napeti - uznemireni; jedva cekaju da se vinu snazno put neba visoko u 6, 8, 10-to casovni let.
Grabe ka nebu, sto pre i sto vise u velikim krugovima. Njih 5-6, nekad svih 8.
Pratis ih pogledom na plavom nebu, pretvore se u crne tackice; koje kasnije ne mozes vise da uocavas.

Trcis, do ranije pripremljenog ogromnog glinenog tanjira napunjenog cistom vodom.
Nekad je on sluzio za pecenje raznih djakonija ispod saca, sada kao prirodni radar za eliminaciju disperzije - suncevih zraka sa vodenim molekulima u vazduhu.

Trazih ih pomno u vodenom ogledalu. Uocavas i pratis jos neko vreme.
Vijaju sve vise i vise - dok se opet ne izgube iz opservacije.

Odna ih cekas u podne i kasnije. Odlazes i rucak cekajuci ih. Treba, preuzti opet brigu o njima; kad se vrate sa svog nebeskog putesestvija.

Dahcu otvorenih kljunova - zedni. Krila im poskakuju, dok ne umire misice posle tolikosatnih zamaha visoko u razredjenoj atmosferi.

Sretni, gde su bili i gde su sada opet.


albicilla albicilla 09:51 22.08.2013

Re: Golubovi visoko letaci

Trcis, do ranije pripremljenog ogromnog glinenog tanjira napunjenog cistom vodom.
Nekad je on sluzio za pecenje raznih djakonija ispod saca, sada kao prirodni radar za eliminaciju disperzije - suncevih zraka sa vodenim molekulima u vazduhu.


za ovo nikad nisam cuo, ni na um mi ne bi palo! jako zanimljivo :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana