Život| Životni stil

STARE NOVINE

razmisljam RSS / 21.08.2013. u 18:50

               Nekada se u svemu znalo reda. Ne kažem da se ne zna i danas, ali mi nekako bilo sasvim zgodno da upotrebim baš ovu rečenicu. Nije ni bolja ni gora od ostalih koje sam mogla da napišem, ali mi je, eto, prva pala na pamet i nije bio red da je zanemarim.
               A ima i smisla za dalju razradu teme. Naime, špajz je nekad bio veoma cenjen deo stambenog prostora. Kao i podrum i tavan i kačara i šupa... ( Uzgred, još mogu i da razumem da u stambenim višespratnicama nema mesta za ostave, ali mi ne ide u glavu da se kuće grade bez jedne tako preko potrtebne prostorije. )
               No, naravno, nije mi bila namera da pišem o očiglednim greškama u kućeprojektovanju. Kao i obično, misli mi vrludaju pa skrećem s glavnog teminog puta pre nego li sam na njega uopšte stupila.
               Elem - špajz. Taj je morao da bude čist i uredan kao apoteka. Obično uzak, skučen, sa mnoštvom polica od mekog, nikakvim farbama netretiranog drveta, razmeštenim tako da u njih mogu da se uglave male i velike tegle i flaše od litra, a da pod njima ima mesta i za po koji džak krompira i luka.
               Te police su uredno s proleća, kada se zalihe zimnice dobrano istanje, ribane i brisane, sa njih i oko njih su skidane paučina i prašina, a onda su se oblagale svežim slojem starih novina, tako da ove ne vire preko ivica dasaka, nego ih taman prekrivaju. Naravno, pre čitavog poduhvata bi se u knjžari obezbedili ( prethodno pažljivo premeravanjem utvrđeni ) metri i metri ukrasnih papirnih hmmm... nečega čemu sam zaboravila ime ili ga nikada nisam ni znala, a svodilo se na prigodnim šarama ( voće, povrće, cveće ) oslikane uske trake hartije sa jednom dužom ivicom ravnom, a drugom isečenom da liči na šlingovane bakine čaršave. Uz njih se pazarila i kutijica novih rajsnadli kojima se taj obavezni element dekoracije, a preko već postavljenih stranica novina, u ravnomernim razmacima učvršćivao za dasku tako da niz nju pada onaj neravni deo i tako čitavom prostoru daje siguran ton doteranosti. Kada bi to bilo opošljeno kako treba, ponovo su, da budu na dohvat ruke e da bi se prve potrošile, slagane tegle i flaše sa prošlogodišnjim sadržajem, a prazna mesta bi čekala da se popune svežim zalihama, koje su počinjale da se prave čim se pojave jagode, a dopuna se završavala kada mine sezona paprika i kornišona.
               Stare novine su, u stvari, imale nebrojeno primena u domaćinstvima. Njima su se potpaljivale sve vrste furuna, peći i šporeta koje su hranjene čvrstim gorivom. Prvo bi se na dno ložišta stavile čvrsto zgužveljane stranice sa bajatim vestima, preko njih tanke grančice, pa čokovi*, pa tanje cepanice. Kresnula bi se šibica, prinela hartiji i ona bi veselo zaplamsala. Malo bi se sačekalo da se vidi da li je plamen zahvatio i sledeći sloj potpale, pa ako nije, zdušno bi se duvalo da se vatra razgori. Nakon toga, vrata pećke bi se zatvarala i onda je samo trebalo s vremena na vreme dodavati koje krupnije drvo ili par grumenova uglja, da bi se proces gorenja održavao.
               Da bi sve to skupa funkcionisalo najbolje moguće, bilo je potrebno redovno održavanje dimnjaka. Za to su bili zaduženi odžačari, koji su dolazili da svojim dugim čeličnim četkama prodžaraju po njima i oslobode ih viška nakupljene čađi. Njima su stare novine služile da pomoću njih spale silne naslage nakupljene po zidovima odžaka i tako sebi olakšaju posao, dok su domaćice istima pomno i predano zaptivale sulundarske otvore u zidovima, spojke na sulundarima i uopšte, sve rupice kroz koje se, može biti, mogla podići garava prašina i isprljati kuću.
               Bile su nezaobilazne i prilikom krečenja koje je uredno obavljano jednom godišnje, obično pred Slavu ili neki drugi veliki svetac. Tada bi se podigle sve prostirke, a podovi se zastirali starim novinama, da bi se lakše otklonile posledice nepažljivog molerisanja i da se prljavština koje su majstori - slikari** neminovno unosili na razgaženim đonovima svojih starih, od kreča pobeleih cipela ne bi zavlačila u spojeve parketa i drvenih olajisanih ili masnom farbom premazanih podnih dasaka. Takođe su prekrivani i svi kabasti delovi nameštaja, odveć teški da bi se iznosili napolje, te stoga uredno zgomilani na sredinu prostorije.
               Sami izvođači radova su od njih pravili kape i metali ih na glave, da im se kreč ne bi slivao po kosi i niz lice dok se bave farbanjem tavanica održavajući nestabilnu ravnotežu na visokim dvokrakim molerskim merdevinama na kojima su umeli da šetaju kao na štulama, izazivajući tim akrobacijama neskriveno divljenje nas dečurlije.
               E, sad... U to doba o kome pričam, još uvek se poradi sebe često išlo napolje. Drugim rečima, negde u dnu dvorišta ( Ne onog prvog, sa cvećem, već drugog, u kome je stolovala živina svake vrste. ) je postojala mala drvena prostorija koja se sad jezički korektno zove poljski WC, a inače je bila široko poznata kao klozet, u kojoj se umesto toalet-papira koristio novinski, velikim nožem uredno isečen na za namenu prihvatljivu veličinu i ubačen u vezenu platnenu vrećicu koja je bila pribodena rajsnadlama za zid narečene odaje i koja je u prethodnom životu najčešće služila za odlaganje češljeva i četaka za kosu dok u tu svrhu nisu počele da se koriste keramičke šolje i plastične čaše kupljene na pijaci kao poslednji modni krik.
               Najbolji način za sušenje mokre kožne obuće, a da se pri tome ona ne izlaže blizini vatre i tako nepovratno upropasti, bio je ubacivanje u istu zgužvanih loptica starih novina, koje su se menjale sve dok potpuno ne upiju vlagu.
               Jaja kupljena na pijaci ili dobijena pri poseti rođacima sa sela, pažljivo su, jedno po jedno, zavijana u novinski papir i slagana u korpu od pruća da se ne bi polupala u transportu. Isti tretman su prolazile i sve tegle i flaše sa zimnicom koje je trebalo nekom odneti ili od nekoga dopremiti.
               U kuhinji su se redovno rasprostirale pre nego što se krene u pripremu ručka. Na njih se ljuštilo, gulilo, odsecalo, isecalo, sve ono što je bilo nepotrebno i sledstveno tome, bilo viđeno za bacanje u đubre. Bilo je elegantno rešenje nakon obavljenog posla ih jednostavno zgužvati zajedno sa odbačenim sadržajem i sve đuture ćušnuti u šporet ili u kantu za otpatke.
               Neophodne i nezamenljive su bile i prilikom dugih putovanja vozom, za koja se nikada nije sasvim pouzdano znalo koliko će zapravo trajati, jer se u red vožnje svakako nije smelo pouzdati. A na takve situacije mora se biti spreman, te se za daleke pute redovno pripremalo celo pečeno pile. Ono bi se uvilo u nekoliko slojeva novinskog papira i bilo spremno za konzumiranje čim lokomotiva odmakne iz stanice, a putnici iz poslednjeg vagona još uvek mašu rodbini i prijateljima koji odmahuju sa perona. U tim prilikama, novine bi dobro poslužile i kao stolnjak i kao salveta za brisanje umašćenih prstiju i kao mesto za odlaganje oglodanih kostiju ukoliko iste ne bi jednostavno odletele kroz otvoren prozor kupea.
               Iz fišeka smotanih od starih novina najlepše su se grejali dlanovi pečenim kestenjem u kasnu jesen i grickale semenke bundeve i suncokreta u mraku bioskopske dvorane dok se gleda izlizana kopija nekog filma koji je sa zakašnjenjem od nekoliko godina konačno stigao u provincijsku varoš.
               Jednom nedeljno, kada je na rasporedu časova bivao dvočas likovnog, šetale su od kuće do škole ubačene uz blok broj V i tempere, vodene bojice ili tuš, da bi se raširile po klupi pre nego što se uopšte krene sa radom, ne bi li se sačuvala školska imovina i ostala čista i uredna.
               Služile su beskućnicima kao dušek i prekrivač kada bi ugrabili priliku da spavaju u parku, a da ih u tome niko ne uznemirava, a štitile su ih i od zubatih ujeda košave kada bi njima obložili telo ispod svoje odeće, tanke i po svemu neprimerene vremenskim prilikama.
               Naslagane na gomile po podrumima, tavanima, ispod stepeništa, neretko su bile osnovni materijal za mišja gnezda. Mame mišice su ih grickale svojim sićušnim sekutićima i tako pravile reckaste konfete, a od njih udobne krevece za svoj cijukavi sivi podmladak. To, naravno, nije nailazilo na odobravanje domaćica, pa su lenje, okrugle kućne mačke morale malo i da rade i da istrpe po koju neprijatnu pridiku.
               Ipak, najlepše što se dalo napraviti od starih novina bile su lađice koje bi za tili čas zakrčile svaku iole pristojnu baru zaostalu iza letnje provale oblaka. Kakvo je samo uživanje bilo istrčati bosonog napolje, šljapkati po toploj, blatnjavoj vodi i puštati brodiće da plove, plove daleko u nepoznate, samo maštom dosegnute predele pune izazova, iznenađenja i avantura koje su samo čekale da se dogode svakome ko je umeo i hteo da se prepusti sanjarenjima.


      * kočanjke
      ** uobičajeno ime za molera u Bačkoj, kao i za fotografaKomentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 19:07 21.08.2013

1.

razmisljam razmisljam 19:16 21.08.2013

Re: 1.

jedi-knight


Све си схватио таман како треба, мој Витеже, и све илусровао на најбољи могући начин овом Арсеновом песмом.

Заузврат, песма која није хтела да ми се ,,прими'' у тексту ни помоћу чаролије ( а сасвим је логична илустрација за њега ), те је качим сад као награду која ти свакако следује за прво место:


reanimator reanimator 20:52 21.08.2013

Re: 1.

Све си схватио таман како треба, мој Витеже

razmisljam razmisljam 21:07 21.08.2013

Re: 1.

reanimator


Може један широки осмех за тебе, тек тако?
А што не би могло?

jedi-knight jedi-knight 19:27 21.08.2013

...

Puno toga je vreme izbrisalo.
Sve ovo o čemu si pisala, živi u meni, ali to svojoj deci nikada neću biti u stanju da prenesem. Pripremanje zimnice je već sad potpuno prevaziđena aktivnost. Nema se vremena. Nekada je jedan dan trajao bar tri-četri dana, a danas tek dlanom o dlan i već navijaš sat da te budi.
Meni jako nedostaje pisanje razglednica i novogodišnjih čestitki. I pisma mi nedostaju. Onako, rukom pisana, na papiru iscepanom iz sveske. Nekada sam po rukopisu prepoznavao ko mi piše, a danas više ni svoj ne pamtim.
A da. Stare novine.
Uvek smo imali po jednu radnu subotu u mesecu posvećenu sakupljanju starih novina. Podeljeni u grupe, obilazili smo zgrade, od vrata do vrata, i teglili novine nazad do skole. Često bi novine bile uredno složene i uvezane konopcem, a ponekad bi nas stanari puštali unutra da sami ponesemo sa terasa, ostava, polica...
A danas...eh...Sve generacije na sličan način doživljavaju svoju mladost. "Nekada se u svemu znalo reda", slušao sam i od mojih baka i deka, od mojih roditelja, a sada sve češće uhvatim sebe da to, ako ne izgvorim, pomislim.
razmisljam razmisljam 20:18 21.08.2013

Re: ...

jedi-knight
Puno toga je vreme izbrisalo.


Хајде да развијем тему:
Време је, у неку руку, домаћица наших живота. Уредно складишти догађаје, а онда неке једноставно одбаци као небитне или невредне сећања - побрише их, почисти својом метлом, неке остави да скупљају прашину и лагано губе свој првобитни облик, а неке угланца тако да буду лепши и сјајнији него што су то у ствари били.
Тако то ваљда и треба да буде.

Sve ovo o čemu si pisala, živi u meni, ali to svojoj deci nikada neću biti u stanju da prenesem. Pripremanje zimnice je već sad potpuno prevaziđena aktivnost. Nema se vremena. Nekada je jedan dan trajao bar tri-četri dana, a danas tek dlanom o dlan i već navijaš sat da te budi.


Право да ти кажем, ја ни не покушавам неке ствари да објасним и испричам својој деци. Онако како ја нисам разумевала неке приче и нека сећања својих родитеља, тако истио нема шансе да они живе моја сећања. Сваком своје.
А ово за неуобичајено различита трајања дана и перцепцију времена у различитим животним добима... тако ми је познато.
Недавно сам се дружила са пар осамдесетогодишњака. Рекоше ми да њихово време галопира, моје каска, а дечје мили.

Meni jako nedostaje pisanje razglednica i novogodišnjih čestitki. I pisma mi nedostaju. Onako, rukom pisana, na papiru iscepanom iz sveske. Nekada sam po rukopisu prepoznavao ko mi piše, a danas više ni svoj ne pamtim.


И мени.
Мада, искрено, у неком периоду ми је куцкање по тастатури било спасоносно. Некако, нисам имала снаге да држим оловку у руци. Била ми је претешка, жуљала ме је, испод њеног врха нису излазиле праве речи...
А умела сам да пишем писма свакодневно и да их шаљем у ковертама направљеним од шарених страница старих часописа. И да испишем неколико десетина новогодишњих честитки, а да ни на једној не напишем најлепше жеље на исти начин - свака је била посебна, са врло личним текстом намењеним управо особи којој је требало да стигне.
О разгледницама и да не говорим...
Сад сам се од свега тога одвикла.
Зашто?
У ствари, немам појма.

A da. Stare novine.
Uvek smo imali po jednu radnu subotu u mesecu posvećenu sakupljanju starih novina. Podeljeni u grupe, obilazili smo zgrade, od vrata do vrata, i teglili novine nazad do skole. Često bi novine bile uredno složene i uvezane konopcem, a ponekad bi nas stanari puštali unutra da sami ponesemo sa terasa, ostava, polica...


Да, тако смо и ми радили, редовно.
Сада се у школама учи о еколигији и очувању животне средине, али се стара хартија не сакупља организовано, нити деца чисте сопствено школско двориште.

A danas...eh...Sve generacije na sličan način doživljavaju svoju mladost. "Nekada se u svemu znalo reda", slušao sam i od mojih baka i deka, od mojih roditelja, a sada sve češće uhvatim sebe da to, ako ne izgvorim, pomislim.


Не изговориш стога што си свестан да ће и генерација наше деце да се сећа тог неког свог некада као периода у коме је било реда, иако нама не изгледа тако.
Као што већ рекох: сваком своје.
Свако време доноси нека своја правила игре и ред је да их они који ће нас наследити обликују по свом укусу и својој мери.
predatortz predatortz 19:38 21.08.2013

Stare novine


Prva asocijacijaEdit:

Preteče me domaćica za sekund
razmisljam razmisljam 20:37 21.08.2013

Re: Stare novine

predatortz

Prva asocijacija


A која друга?
Занимљиво је да смо изабрали и исти видео клип, иако није први у понуди.

Edit:

Preteče me domaćica za sekund


Дугачак ти нешто тај секунд.
predatortz predatortz 20:40 21.08.2013

Re: Stare novine

A која друга?
Занимљиво је да смо изабрали и исти видео клип, иако није први у понуди.


Дугачак ти нешто тај секунд.E,pa sad... Vreme je relativno.
razmisljam razmisljam 20:58 21.08.2013

Re: Stare novine

predatortz
Дугачак ти нешто тај секунд.


E,pa sad... Vreme je relativno.


Није да није.
Теби, канда, жури, а мени протиче споро.mariopan mariopan 20:16 21.08.2013

..

Eh šta si zaboravila - pa najlepše su se brisala stakla na prozorima Politikom i Borbom, imale su najveće listove?

A ja se i danas bavila tim aktivnostima što će biti popakovane za putovanje u neke novinske listove. Kuvala sam domaći paradajz, jedno 17 - 18 litara, nemam pojma koliko jer sam to radila u tri ture, juče i danas. Volemo domaće. Ondak, deci treba poslati pekmeza od kajsija i šljiva, i tog paradajza, to je od mamine ruke a zna se da je to najbolje.
Sledeća tura za zimnicu je ajvar, to najesen kada dođe ona debela crvena paprika što je po kile u jednoj. Nikada više neću da propustim godinu da ne napravim moj (ove godine nisam i patila onoliko, probala sve kupovne, ni blizu)...i to ide u tegle, pa pažljivo u novine, pa u kutiju i putuje do dece.

Dok ima nas da to radimo neće se zaboraviti kako su stare novine bile korisne.

(Da li znaš da sam jedva napabirčila staklene flaše za paradajz? Sve se pakuje u plastiku, a to ne može, mora vruće da se salije u staklene flaše i utrpa vunenim ćebetom do sutra-prekosutra, sve po redu kako je nekada bilo)
razmisljam razmisljam 20:50 21.08.2013

Re: ..

mariopan
Eh šta si zaboravila - pa najlepše su se brisala stakla na prozorima Politikom i Borbom, imale su najveće listove?


Јесам, признајем. То је зато што нисам записала. А данима сам стављала на списак све новинскохартијске примене којих сам могла да се сетим. Но, Блог томе и служи да се направе допуне и корекције, зар не?

А кад већ рече Борба и Политика и највећи листови - сад ми паде на памет да сам на њима исцртавала кројачке шнитове.
Ето, и то сам заборавила.

A ja se i danas bavila tim aktivnostima što će biti popakovane za putovanje u neke novinske listove. Kuvala sam domaći paradajz, jedno 17 - 18 litara, nemam pojma koliko jer sam to radila u tri ture, juče i danas. Volemo domaće. Ondak, deci treba poslati pekmeza od kajsija i šljiva, i tog paradajza, to je od mamine ruke a zna se da je to najbolje.
Sledeća tura za zimnicu je ajvar, to najesen kada dođe ona debela crvena paprika što je po kile u jednoj. Nikada više neću da propustim godinu da ne napravim moj (ove godine nisam i patila onoliko, probala sve kupovne, ni blizu)...i to ide u tegle, pa pažljivo u novine, pa u kutiju i putuje do dece.


Томе маме и служе.
Ја сам дуго вукла све од своје маме, а онда сам почела сама да пуним флаше и тегле и тако преузела штафету. Волим када некога успем да обрадујем нечим од домаће зимнице.

Dok ima nas da to radimo neće se zaboraviti kako su stare novine bile korisne.


Док буде било старих новина, биће и њихових најразличитијих употреба, не брини. А кад штампану реч сасвим замени електронска верзија, можда отворимо музеј примене старих новина и тако зарадимо лепе паре.

(Da li znaš da sam jedva napabirčila staklene flaše za paradajz? Sve se pakuje u plastiku, a to ne može, mora vruće da se salije u staklene flaše i utrpa vunenim ćebetom do sutra-prekosutra, sve po redu kako je nekada bilo)


Е, ту сам ти ја бескомпромисна. Увела сам правило да ми свако ко хоће пуну теглу или флашу, обавезно обезбеди бар по једну празну од врсте, тако да ме глава око тога не боли. Неки људи су срећни када их ослободим вишкова који им се вуку по ћошковима кућа.
mariopan mariopan 21:20 21.08.2013

Re: ..

Е, ту сам ти ја бескомпромисна. Увела сам правило да ми свако ко хоће пуну теглу или флашу, обавезно обезбеди бар по једну празну од врсте, тако да ме глава око тога не боли. Неки људи су срећни када их ослободим вишкова који им се вуку по ћошковима кућа.

I ja uvela isto pravilo

Sin je dovukao iz Atine 20 tegli, sve uredno zamotane u novine (ćera pakovala) to je za ajvar. Stalno je kukao šta će mu reći na carini ...ja mu lepo kažem ko donese tegle dobije pune pa neka bira.
razmisljam razmisljam 21:41 21.08.2013

Re: ..

mariopan

I ja uvela isto pravilo

Sin je dovukao iz Atine 20 tegli, sve uredno zamotane u novine (ćera pakovala) to je za ajvar. Stalno je kukao šta će mu reći na carini ...ja mu lepo kažem ko donese tegle dobije pune pa neka bira.


Па кад друкШе не иде. Како да спремим зимницу ако немам у шта да је ставим?
Дакле, има да се врћу и тегле и флаше и још да се придода из сопствених резерви и шлус.

А синак се не пита шта ће му рећи на царини кад носи пуне тегле?
blogovatelj blogovatelj 04:06 22.08.2013

Re: ..

Eh šta si zaboravila - pa najlepše su se brisala stakla na prozorima Politikom i Borbom, imale su najveće listove?


Nikako. U vojsci sam naučio da ne valja.
Obrišem prozore, desetar dođe da prekontroliše, povuče prst preko stakla, a na prstu crno. Kaže, nisi lepo obrisao, briši sve ponovo opet.
I tako tri puta.
Onda ti ja lepo napravim eksperiment tako što uzmem staru krpu, njom obrišem prozore, a crni tragovi nestadoše.
mariopan mariopan 08:36 22.08.2013

Re: ..

blogovatelj
Eh šta si zaboravila - pa najlepše su se brisala stakla na prozorima Politikom i Borbom, imale su najveće listove?


Nikako. U vojsci sam naučio da ne valja.
Obrišem prozore, desetar dođe da prekontroliše, povuče prst preko stakla, a na prstu crno. Kaže, nisi lepo obrisao, briši sve ponovo opet.
I tako tri puta.
Onda ti ja lepo napravim eksperiment tako što uzmem staru krpu, njom obrišem prozore, a crni tragovi nestadoše.

Odlično si se setio, samo za to olovo sa novinske artije je naučno utvrđeno da daje lepši sjaj staklu.

Bar tako je pisalo u novinama u to vreme.

A ruke tek što budu crne, jel se sećaš !
razmisljam razmisljam 13:43 22.08.2013

Re: ..

blogovatelj

Nikako. U vojsci sam naučio da ne valja.
Obrišem prozore, desetar dođe da prekontroliše, povuče prst preko stakla, a na prstu crno. Kaže, nisi lepo obrisao, briši sve ponovo opet.
I tako tri puta.
Onda ti ja lepo napravim eksperiment tako što uzmem staru krpu, njom obrišem prozore, a crni tragovi nestadoše.


Наравоученије твоје приче у ствари није да не ваља прозоре лаштити ( Која ли је наша реч за то? Гланцати? / Баш звучи нашки. / ) старом новинском хартијом, већ да су десетари по дефиницији били склони благом иживљавању над недужном војском њима подчињеном.
jinks jinks 20:21 21.08.2013

...

Glede novina ... ima jedna teorija po kojoj se uspešnim smatra društvo u kome u proseku stanovnici pročitaju najmanje N reči tokom dana.

A da se kod samog brojanja broja N ne obraća pažnja između ostalog ni na boju štampe, odnosno, sve se računa (gde se danas verovatno računaju i reči pročitane i u ovoj, virtuelnoj, štampi :)
cassiopeia cassiopeia 20:50 21.08.2013

vatrica

A niste koristili čuke za podložiti? :)
razmisljam razmisljam 20:54 21.08.2013

Re: ...

jinks
Glede novina ... ima jedna teorija po kojoj se uspešnim smatra društvo u kome u proseku stanovnici pročitaju najmanje N reči tokom dana.

A da se kod samog brojanja broja N ne obraća pažnja između ostalog ni na boju štampe, odnosno, sve se računa (gde se danas verovatno računaju i reči pročitane i u ovoj, virtuelnoj, štampi :)


Значи, успешно друштво = начитано друштво?
А шта ако се читају само рекламни флајери и декларације на намирницама? Је л' се и то рачуна?
jinks jinks 20:54 21.08.2013

Re: vatrica

Kasiopeja


Luč :)
jinks jinks 21:00 21.08.2013

Re: ...

А шта ако се читају само рекламни флајери и декларације на намирницама? Је л' се и то рачуна?

U ovom istraživanju, sve. Koliko sam razumeo sam kvantitet pročitanih reči, kakvih god, razvija određene centre u mozgu od nekog šireg dobra, koje ne mora obavezno da ima veze sa čitanjem kao takvim :)
cassiopeia cassiopeia 21:02 21.08.2013

Re: vatrica

jinks

Luč :)


Hej, jedna reč vrata znanja otvara :) Sad sam prvi put čula za tu reč i nađoh ovo na wikipediji. Je li to to?

Luč
razmisljam razmisljam 21:02 21.08.2013

Re: vatrica

cassiopeia
A niste koristili čuke za podložiti? :)


Нисмо. Само чокове.
jinks jinks 21:07 21.08.2013

Re: vatrica

Hej, jedna reč vrata znanja otvara :) Sad sam prvi put čula za tu reč i nađoh ovo na wikipediji. Je li to to?

Luč

Trol u vezi s luči

Ne znam koliko je poznata surevnjivost koja dosta dugo traje između Užica i Čačka. I kad se rasprave između stanovnika istih zaoštre da neslućenih razmera Užičani neretko potežu jedan od svojih krunskih argumenta:

"vi Čačani cele godine skupljate beli mrs, povrće i voće, mesne prerađevine, kukuruz, žito i brašno, dok mi sačekamo kraj meseca i odemo u šumu, izvalimo dva tri bora i pokupimo luč, i sa njom dođemo na vašu pijacu i pokupimo vam sve što ste prethodnih nedelja isposlovali".
razmisljam razmisljam 21:11 21.08.2013

Re: vatrica

jinks

Luč :)


А може и ТРУД. ( линкчић )
razmisljam razmisljam 21:22 21.08.2013

Re: ...

jinks

U ovom istraživanju, sve. Koliko sam razumeo sam kvantitet pročitanih reči, kakvih god, razvija određene centre u mozgu od nekog šireg dobra, koje ne mora obavezno da ima veze sa čitanjem kao takvim :)


Дакле, читати ма шта и опет лепо - мозак гимнастичи, развија се и ужива.
razmisljam razmisljam 21:25 21.08.2013

Re: vatrica

cassiopeia


Hej, jedna reč vrata znanja otvara :) Sad sam prvi put čula za tu reč i nađoh ovo na wikipediji. Je li to to?

Luč


Аха.
Мада, нешто шире гледано, може бити и назив бакље умочене у луч.

( Ниси читала Лучу Микрокозму? )


razmisljam razmisljam 21:28 21.08.2013

Re: vatrica

jinks

Trol u vezi sa luči


Трол не постоји у овом блогодворишту.
Слободне асоцијације увек.
antioksidant antioksidant 21:31 21.08.2013

Re: vatrica

razmisljam
jinks

Trol u vezi sa luči


Трол не постоји у овом блогодворишту.
Слободне асоцијације увек.

cekaj da pocnemo o fudbalu... pobrisace nas kao dobar dan
cassiopeia cassiopeia 21:36 21.08.2013

Re: vatrica

Ниси читала Лучу Микрокозму?


Jesam, ali ne pažljivo :)
razmisljam razmisljam 21:51 21.08.2013

Re: vatrica

antioksidant

cekaj da pocnemo o fudbalu... pobrisace nas kao dobar dan


У мом блогодворишту? Нема шансе.
( Ово ја сад свесно изазивам судбину оличену у Модерацији. )
razmisljam razmisljam 21:52 21.08.2013

Re: vatrica

cassiopeia
Ниси читала Лучу Микрокозму?


Jesam, ali ne pažljivo :)


Примети се из авиЈона.
blogovatelj blogovatelj 04:10 22.08.2013

Re: ...

u proseku stanovnici pročitaju najmanje N reči tokom dana.


Pre nego sam se doselio u Kanadu pročitao sam (u novinama, gde drugo) da su Kanađani narod koji najviše čita knjige na svetu.
Istina je, metroi i autobusi su prepuni ljudi sa knjigama u rukama.
Ali ne mogu da ne citiram Džonija...

To sto čitaju, krive stvari čitaju


mariopan mariopan 08:47 22.08.2013

Re: ...

blogovatelj
Istina je, metroi i autobusi su prepuni ljudi sa knjigama u rukama.


Ja sam to primetila u Atini, mnogo njih uči u prevozu.
Moja ćera je radila i studirala ( u Atini)...do posla se vozila metroom sat ipo vremena i vraćala se isto toliko....greota da se to vreme baci, tako da je sve vreme studiranja učila u prevozu.
Uhvatila ritam i svaki dan učila, i lepo na vreme završila faks. Sad je na doktorskim studijama, (tek počinje) sad ne radi, pa rekoh ako joj se nekada ne uči samo neka kupi kartu za metro i neka se provoza.
freehand freehand 20:42 21.08.2013

Nove starine

Mrzi me da čitam sve ono gore.
Ali o starim novinama mislim sve najgore.
Od kad sam počeo sebe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...
mariopan mariopan 20:44 21.08.2013

Re: Nove starine

freehand
Mrzi me da čitam sve ono gore.
Ali o starim novinama mislim sve najgore.
Od kad sam počeo sbe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...

..onda bolje što nisi čitao sve, da znaš samo šta su sve brisali tim novinama...
freehand freehand 20:47 21.08.2013

Re: Nove starine

mariopan
freehand
Mrzi me da čitam sve ono gore.
Ali o starim novinama mislim sve najgore.
Od kad sam počeo sbe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...

..onda bolje što nisi čitao sve, da znaš samo šta su sve brisali tim novinama...

Š'a da kažem - srećno im olovo na crnome prknu!
kukusigameni kukusigameni 20:47 21.08.2013

Re: Nove starine

freehand
Od kad sam počeo sbe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...
freehand freehand 20:49 21.08.2013

Re: Nove starine

kukusigameni
freehand
Od kad sam počeo sbe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...


razmisljam razmisljam 21:00 21.08.2013

Re: Nove starine

freehand
Mrzi me da čitam sve ono gore.
Ali o starim novinama mislim sve najgore.
Od kad sam počeo sebe da nalzim u onim baš žutim i raspadnutim, jbt...


Одакле ти уопште тај шашави порив да се тражиш по старим, жутим, распаднутим новинама?
Зар није једноставније погледати се у огледало?
zilikaka zilikaka 21:08 21.08.2013

Re: Nove starine

Одакле ти уопште тај шашави порив да се тражиш по старим, жутим, распаднутим новинама?
Зар није једноставније погледати се у огледало?


Što kažeš. A može biti i korisno.

freehand freehand 21:14 21.08.2013

Re: Nove starine

Одакле ти уопште тај шашави порив да се тражиш по старим, жутим, распаднутим новинама?


A jebiga, ne tražim se, no sam sebi iskočim... Al to je opet neka druga priča. Sve je u redu dok se listajući "Pančevac" ne nađem među maturanitma. To bi onda stvarno dovelo u pitanje sve crkvene i naučne dogme i shvatanja.
razmisljam razmisljam 21:30 21.08.2013

Re: Nove starine

zilikaka

Što kažeš. A može biti i korisno.


Ау! Ти си баш немилосрдна, сурова, безосећајна и срца каменога.
razmisljam razmisljam 21:38 21.08.2013

Re: Nove starine

freehand


A jebiga, ne tražim se, no sam sebi iskočim...


То му онда ти сам себи будеш к'о чупоглавац из кутије?
freehand freehand 21:42 21.08.2013

Re: Nove starine

razmisljam
freehand


A jebiga, ne tražim se, no sam sebi iskočim...


То му онда ти сам себи будеш к'о чупоглавац из кутије?

Jes. Ko krpeni lutak na federu.
kukusigameni kukusigameni 20:56 21.08.2013

ima i ovo

Jedna od novinskih funkcija.A i kad sam bio mali, ćale me vodio na utakmice, pa ponesemo stare novine za pod guzu.
razmisljam razmisljam 21:19 21.08.2013

Re: ima i ovo

kukusigameni
Jedna od novinskih funkcija.


Ето.
Како би жбири и остали ситни шпијуни радили да није новина? Старих, наравно. Греота је нове, непрочитане цепати.
А још, сад ми падне на памет, дала су се од слова исецканих из њих оним тупим, кривим маказицама за нокте, а уз помоћ пинцете и лепка, сачинити лепа, злобна анонимна писма.

A i kad sam bio mali, ćale me vodio na utakmice, pa ponesemo stare novine za pod guzu.


Да, некада, пре ере ових пластичаних седишта, незаобилазни навијачки реквизит.

Кукили, бриљираш, а све у оквиру теме.


Hansel Hansel 21:11 21.08.2013

Тјах

Ја очекивао неко читање старих новина, кад оно... све неко домаћинство.

Кад смо код тога, да ли некога интересују чланци о Србији пре 180 година? Рад сам да "публикујем" нешто од тога, али да не радим ако нема заинтересованих?
kukusigameni kukusigameni 21:13 21.08.2013

Re: Тјах

Hansel
да ли некога интересују чланци о Србији пре 180 година?

Što? Kao nešto se promenilo?
antioksidant antioksidant 21:24 21.08.2013

Re: Тјах

Što? Kao nešto se promenilo?

pa jeste
tad zvezda jos uvek nije bila prvak evrope
mariopan mariopan 21:25 21.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Ја очекивао неко читање старих новина, кад оно... све неко домаћинство.

Кад смо код тога, да ли некога интересују чланци о Србији пре 180 година? Рад сам да "публикујем" нешто од тога, али да не радим ако нема заинтересованих?

Mene interesuju !!!

Obožavam da čitam šta je nekada bilo vest, a što kaže kukusigameni, ništa se mnogo nije ni promenilo

Neko je davno, na nekoj političkoj temi kačio stare plakate političkih protivnika gde jedni druge opanjkavaju kako su lopovi i profiteri...pala sam od smeha - pa ništa se nije promenilo do dana današnjeg !
mariopan mariopan 21:27 21.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Тјах
Ја очекивао неко читање старих новина, кад оно... све неко домаћинство.razmisljam razmisljam 21:35 21.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Ја очекивао неко читање старих новина, кад оно... све неко домаћинство.


Мислим: ,,Тјах.''??!!

Кад смо код тога, да ли некога интересују чланци о Србији пре 180 година? Рад сам да "публикујем" нешто од тога, али да не радим ако нема заинтересованих?


Кад смо код тога, зависи...
Има ли трачева?
Црна хроника?
Женске стране са корисним саветима?
Мооожеее...

А најозбиљније?
Остаје ти да сам процениш. Јер, како да знам да ли ме интересују, ако их не прочитам, или барем дијагонално претрчим?
razmisljam razmisljam 21:44 21.08.2013

Re: Тјах

antioksidant

tad zvezda jos uvek nije bila prvak evrope


А чега је првак била?
antioksidant antioksidant 21:52 21.08.2013

Re: Тјах

razmisljam
antioksidant

tad zvezda jos uvek nije bila prvak evrope


А чега је првак била?

mog srca
razmisljam razmisljam 22:02 21.08.2013

Re: Тјах

antioksidant

А чега је првак била?

mog srca


Пре стотину осамдесет година?
Ала си ти матор.
kukusigameni kukusigameni 22:06 21.08.2013

Re: Тјах

razmisljam
antioksidant

А чега је првак била?

mog srca


Пре стотину осамдесет година?
Ала си ти матор.

Al mu jako srce.
angie01 angie01 22:10 21.08.2013

Re: Тјах

razmisljam razmisljam 22:15 21.08.2013

Re: Тјах

kukusigameni
razmisljam
antioksidant

А чега је првак била?

mog srca


Пре стотину осамдесет година?
Ала си ти матор.

Al mu jako srce.Кад куца за Звезду.
razmisljam razmisljam 22:18 21.08.2013

Re: Тјах

angie01


Мали огласи увек.
А нарочито личне природе, занатлијски ( А ла ,,Пробајте моје телеће папке у сафту'' или ,,Кољем по кућама'' ) и трговачки.
Hansel Hansel 07:22 22.08.2013

Re: Тјах

Добро јутро! Само да објасним да се ради о текстовима објављиваним у "Политици" тридесетих година прошлог века, после рата сабраним у књигу/књизи "Србија пре сто година", коју сам купио некад код Филолошког факултета, од продавца старих књига. Нису, дакле, аутентични текстови од пре 180 година. Али, имам репринте "Јавности" и "Гласа јавности" (мислим да тако беше, мењали су назив) с краја претпрошлог века, објављене у облику књиге, заиста се могу нађи битне сличности оног и данашњег времена, и то не само код нас.
razmisljam razmisljam 13:46 22.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Добро јутро! Само да објасним...


Добар дан!
Лепо си објаснио.
И, камо блог?
Hansel Hansel 21:18 22.08.2013

Re: Тјах

Добро вече!

Какав блог, видиш да је само троје заинтересовано, а треба то прекуцавати... Не знам, видећу.

А и јуче сам објавио један, не може то сваки дан!

EDIT: Да поручим Марипоан, а и Теби, Размишљалице, да наравно немам ништа против домаћинства -- што сам пре неку недењу скувао чорбицу с бамијом (први пут у животу), сви конзументи се распаметили, укључујући и мене који је изјавио да је то нешто најукусније што сам икада спремио (а да није слаткиш )!
Hansel Hansel 23:25 22.08.2013

100

Видим да као перфектна домаћица чекаш да неко други "узме стотку", па не коментарише моје кулинарско умеће, па ево да ја пркеинем ћутњу.

Узгред, тек сада прочитах претходни блог, препоручих, али морам да пошаљем један ПП.

razmisljam razmisljam 23:39 22.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Добро вече!


Добра ти ноћ!
( Звучиш к'о Милка Цанић. )

Какав блог, видиш да је само троје заинтересовано, а треба то прекуцавати... Не знам, видећу.

А и јуче сам објавио један, не може то сваки дан!


Троје оних који су решили да то признају. Колико има оних који су помислили:,,Уау, супер.'', затим наставили да читају остале коментаре и онда заборавили да се изјасне по том питању, било лично, било лупањем препоруке на твој иницијални коментар?
Е, то, видиш, не знамо, а можемо сазнати тек када блог објавиш.

И што не би могао блог на дан? Неко ти не да?

EDIT: Да поручим Марипоан, а и Теби, Размишљалице, да наравно немам ништа против домаћинства -- што сам пре неку недењу скувао чорбицу с бамијом (први пут у животу), сви конзументи се распаметили, укључујући и мене који је изјавио да је то нешто најукусније што сам икада спремио (а да није слаткиш )!


Видиш како је добро када заборавим да ти одмах одговорим ( Извињавам се због тога. Није било намерно. Гужва у кући, борба за место пред екраном и тастатуром и тако то. ). Да сам то учинила, не бих сада видела твој додатак.

ОК. Схватила сам. Овај увод немамништапротив је у ствари ту да би се мало хвалисао ( Или, што би рекла моја бака:,,Уста моја, хвалите ме сама.'' ).

А сад си га надер'о:
1. Јеси ли спремао чорбу од свежих или од сувих бамија?
2. Где си исте набавио?
3. Како си спремао чорбу? ( Рецепт на сунце. )
4. Шта је најукусније што спремаш од слаткиша?
5. Шта све умеш да куваш/месиш/печеш/пржиш/динсташ?
6. Кад ће тај блог о новинама од пре 180 година?
razmisljam razmisljam 23:47 22.08.2013

Re: 100

Hansel
Видим да као перфектна домаћица чекаш да неко други "узме стотку", па не коментарише моје кулинарско умеће, па ево да ја пркеинем ћутњу.


Па то. А нико да наиђе.
И управо сам, дубоко несрећна што ћу самој себи да мазнем стотку, написала коментар гледе твојих кулинарских егзибиција, јер некако знам да си га са нестрпљењем очекивао.
Баш ми је драго што си ме претекао.

Узгред, тек сада прочитах претходни блог, препоручих, али морам да пошаљем један ПП.


Шта је то у том блогу што је вредно толиких препорука? Мени лично, он је сасвим 'нако.
Теби за препоруку хвала.

И шаљи ПП. ( Шта сам то сад згрешила? )

Упс! Умал' да заборавим, за стотку си заслужио један леп бродић од старих новина:mariopan mariopan 09:32 23.08.2013

Re: Тјах

EDIT: Да поручим Марипоан, а и Теби, Размишљалице, да наравно немам ништа против домаћинства -- што сам пре неку недењу скувао чорбицу с бамијом (први пут у животу), сви конзументи се распаметили, укључујући и мене који је изјавио да је то нешто најукусније што сам икада спремио (а да није слаткиш )!

Taman sam htela da te banujem za neki budući ručak ili palačinke, ali sada ti opraštam, samo ako i nas pozoveć na bamije
Hansel Hansel 09:55 23.08.2013

Re: Тјах

razmisljam
Добра ти ноћ!

Уууу, сунце је већ високо одскочило (мој омиљен детаљ из неких школских штива), мада сам ово и прочитао био када је требало, и написао одговор, и кликнуо на "објави", кад -- пуче интернет, до малопре није радио (добро, већи део тог нерада сам преспавао ). Али, поучен вишеструким искуствима , пре објављивања сам урадио и Copy и Paste , па ево шта сам написао, намерно нећу ништа да сада мењам:

------
На Милку сам и ја помислио, свеже бамије су биле, из моје баште (купио сам пролетос семе), рецепт сутра (тј. касније данас), немам велики репертоар слаткиша (само зато што немам много стрпљења да се "петљам" ), сладоледи и палачинке углавном, асистенције (раније) за торте уз неке моје идеје ... уххххх... 5. месим хлеб у мини-пекари (остало други пут), а (ух, напокон) 6. блог би могао ускоро (а знаш колико сам их најављивао, и хтео )... И 7 -- могао бих да се похвалим туршијом у јабуковом сирћету (ништа есенција, ништа конзерванси, а одржи се одлично), а ове године коначно родиле дивље јабуке и крушке, па се надам сирћету и туршији у њему (од њих )!

Одох сада да ти пошаљем ПП, а овде настављамо сутра (ако треба ).
------

А сада -- ReRe: 100

Што се тиче моје препоруке оног блога, ја иначе увек препоручим твоје текстове, а овај је један од оних "посебних" -- зашто -- зато што је топао и духовит, а вероватно и зато што је питак, да не кажем да се лакше чита.

ПП ћу, због речених проблема, тек сада послати -- у ствари, мејл -- добићеш и рецепте за јела с бамијом које сам скупио тражећи нешто за мене адекватно, па и овај који сам испробао. Све то уз тај "зачин"... из ладице.

Hansel Hansel 10:03 23.08.2013

Re: Тјах

mariopan
Taman sam htela da te banujem za neki budući ručak ili palačinke, ali sada ti opraštam, samo ako i nas pozoveć na bamije

Наравно да хоћу, али све ми се нешто чини да бисмо користили у тој варијанти сушену или замрзнуту бамију. Ће се договоримо -- свЕ за палачинке, палачинке за све!
razmisljam razmisljam 13:33 23.08.2013

Re: Тјах

Hansel
razmisljam
Добра ти ноћ!

Уууу, сунце је већ високо одскочило (мој омиљен детаљ из неких школских штива), мада сам ово и прочитао био када је требало, и написао одговор, и кликнуо на "објави", кад -- пуче интернет, до малопре није радио (добро, већи део тог нерада сам преспавао ). Али, поучен вишеструким искуствима , пре објављивања сам урадио и Copy и Paste , па ево шта сам написао, намерно нећу ништа да сада мењам:


Уууу, сунце је већ увелико прешло свој зенит, ако ћемо већ да се гађамо школскокњишким флоскулама.

А о проблемима са нетом ми не причај. Некада на то реагујем баш као овај мој омиљени . ( Тако да сам често и сама у фазону копи/пејстовања. )

------
На Милку сам и ја помислио, свеже бамије су биле, из моје баште (купио сам пролетос семе), рецепт сутра (тј. касније данас), немам велики репертоар слаткиша (само зато што немам много стрпљења да се "петљам" ), сладоледи и палачинке углавном, асистенције (раније) за торте уз неке моје идеје ... уххххх... 5. месим хлеб у мини-пекари (остало други пут), а (ух, напокон) 6. блог би могао ускоро (а знаш колико сам их најављивао, и хтео )... И 7 -- могао бих да се похвалим туршијом у јабуковом сирћету (ништа есенција, ништа конзерванси, а одржи се одлично), а ове године коначно родиле дивље јабуке и крушке, па се надам сирћету и туршији у њему (од њих )!


Дакле, истомишљеници?
Хвала ти на опширном одговору.

Што се тиче моје препоруке оног блога, ја иначе увек препоручим твоје текстове, а овај је један од оних "посебних" -- зашто -- зато што је топао и духовит, а вероватно и зато што је питак, да не кажем да се лакше чита.


Е, баш ми је требало овакво објашњење. А стварно сам се питала у чему је штос, јер ја га, некако, нисам доживела тако како га ти описујеш, а изгледа и многи други читаоци, судећи по броју препорука и читаности.
Захваљујем и на појашњењу и на сталном извору препорука.

ПП ћу, због речених проблема, тек сада послати -- у ствари, мејл -- добићеш и рецепте за јела с бамијом које сам скупио тражећи нешто за мене адекватно, па и овај који сам испробао. Све то уз тај "зачин"... из ладице.


Мејл примљен. Хвала.
На њега ћу ти одговорити касније.
За сада само да ти кажем да се стидим из све снаге.
И да ти кажем да јесам имала одређене двојбе,али ме мрзело да их проверавам. Ко ми је крив.


Hansel Hansel 17:21 23.08.2013

Re: Тјах

Ма, какав стид, то је због масовности и само због масовности. А и можеш да измениш, ради опција и после затварања блога. (Да не остнау докази. )

Укапирах сада да ти нисам дао још један пример једне "масовке" (на неки начин контра овом), али то -- у одговору на одговор на мејл! Или одмах, боље.

П. С. И могу да ти кажем да сам сада правио кромпир у плеху, испао много добар (а није увек такав, не знам да л' је до кувара ил' кромпира), а искористио сам прилику да на плех ставим и понеку бамију (сада нема много младих на овим стабљикама које имам), и тако ("грилована" ) је врло занимљива!
mariopan mariopan 17:58 23.08.2013

Re: Тјах

Hansel
mariopan
Taman sam htela da te banujem za neki budući ručak ili palačinke, ali sada ti opraštam, samo ako i nas pozoveć na bamije

Наравно да хоћу, али све ми се нешто чини да бисмо користили у тој варијанти сушену или замрзнуту бамију. Ће се договоримо -- свЕ за палачинке, палачинке за све!

Dogovoreto, + domaći džem od kajsija
razmisljam razmisljam 20:11 23.08.2013

Re: Тјах

Hansel
Ма, какав стид...


Да не бисмо даље размењивали шифроване поруке, о овоме ћу ти на мејл, врло вероватно тек сутра у неко доба, с обзиром да сам тренутно нешто немотивисана за ширу причу. ( У преводу: мртвосана сам након читавог дана тамовамосања по кући. )

П. С. И могу да ти кажем да сам сада правио кромпир у плеху, испао много добар (а није увек такав, не знам да л' је до кувара ил' кромпира), а искористио сам прилику да на плех ставим и понеку бамију (сада нема много младих на овим стабљикама које имам), и тако ("грилована" ) је врло занимљива!


До кромпира је, проверено. Није сваки исти и не испадне подједнако добро. Све ти зависи од сорте. Некад се лепо знало: црвени за печење и пржење, бели за кување и пире, а сад... Упамти који си користио, и нећеш имати омашке, билив ми.

Дакле, постајем веома поносна што знам лично једног стручњака за бамије у развоју ( Да сам написала у повоју не би баш најбоље звучало. И нису бамије у развоју, већ стручњак, али немам идеју како да реченицу склопим а да буде разумљивија. ). Само ти експериментиши и јављај резултате. Најволијем да примењујем већ опробане рецепте.
razmisljam razmisljam 20:13 23.08.2013

Re: Тјах

mariopan

Dogovoreto, + domaći džem od kajsija


А је л' може и пекмез од шљива маџарки и џем од јагода?
Hansel Hansel 21:03 23.08.2013

Re: Тјах

razmisljam

Ма, кромпир је исти, иста сорта, него можда је година другачија (рецимо, планински из села мојих овде на плацу никад није био онакав какав се роди у селу - ОК, ту је и земља и поднебље...), можда је штос што сам корисио ситнији, можда што сам га љуштио љуштилицом а не ножем (па је можда мање скинуто испод љуске) итд. итд.

Мариопан, немам никаквих примедби!
mariopan mariopan 22:07 23.08.2013

Re: Тјах

razmisljam
mariopan

Dogovoreto, + domaći džem od kajsija


А је л' може и пекмез од шљива маџарки и џем од јагода?

Jaooooo, pa dakako da možeeee
zilikaka zilikaka 21:30 21.08.2013

36

Verovatno sam pričala, al moram ovom prilikom da ponovim.
U vreme kad sam bila baš taze udana, zatekli mi u kući silne novine, mislim da se zvalo Revija 92.

Legle mi tek tako.

Uzmem da ljuštim krompir, pa podmetnem jedne, a onda vidim inspirativan naslov "Ubila muža motkom".
...nebrojeno puta sam batalila poso da se posvetim proučavanju detalja.
mariopan mariopan 21:44 21.08.2013

Re: 36

...nebrojeno puta sam batalila poso da se posvetim proučavanju detalja.

Dok čitaš, nije ti valjda nož u ruci?
kukusigameni kukusigameni 21:46 21.08.2013

Re: 36

zilikaka
Uzmem da ljuštim krompir, pa podmetnem jedne, a onda vidim inspirativan naslov "Ubila muža motkom".
...nebrojeno puta sam batalila poso da se posvetim proučavanju detalja.

mariopan
Dok čitaš, nije ti valjda nož u ruci?

Ma jok. Motka joj u ruci.
razmisljam razmisljam 21:49 21.08.2013

Re: 36

zilikaka
Verovatno sam pričala, al moram ovom prilikom da ponovim.
U vreme kad sam bila baš taze udana, zatekli mi u kući silne novine, mislim da se zvalo Revija 92.

Legle mi tek tako.

Uzmem da ljuštim krompir, pa podmetnem jedne, a onda vidim inspirativan naslov "Ubila muža motkom".
...nebrojeno puta sam batalila poso da se posvetim proučavanju detalja.Е, ви'ш, ја из принципа бајате вести не читам. Раније сам одвајала укрштенице, оне праве, озбиљне, Политикине, а после сам и то баталила. Још евентуално исечем неки рецопис, али и то не знам через чега радим, када ми се касније обично негде затури и када је најпотребнији, нема га.
zilikaka zilikaka 21:58 21.08.2013

Re: 36

Још евентуално исечем неки рецопис, али и то не знам через чега радим, када ми се касније обично негде затури и када је најпотребнији, нема га.

Patotikaem.

Zato pažljivo čitala i pamtila.

Msm, već tada sam znala za zlatno izvođačko pravilo;"Dobra priprema - pola uspešnog posla"
razmisljam razmisljam 22:06 21.08.2013

Re: 36

zilikaka

Patotikaem.

Zato pažljivo čitala i pamtila.

Msm, već tada sam znala za zlatno izvođačko pravilo;"Dobra priprema - pola uspešnog posla"


Ух, превидела сам да постоје рецописи за разне намене. Ја студирала оне куварске, а ти оне о примени мотки у домаћинству у сврху постизања реда, рада и дисциплине.
zox.zox zox.zox 21:48 21.08.2013

A herbarijum

Sem likovnog stare novine su bile neophodne i na biologiji - sedmi razred ako me sećanje dobro služi. Najodličnije su da se u njih stave skupljene biljčice za presovanje.

razmisljam razmisljam 22:00 21.08.2013

Re: A herbarijum

zox.zox
Sem likovnog stare novine su bile neophodne i na biologiji - sedmi razred ako me sećanje dobro služi. Najodličnije su da se u njih stave skupljene biljčice za presovanje.


Браво, Зокс Зокс!
Како сам само могла да заборавим хербаријуме и непроцењиву улогу старих новина у прављењу истих?
А није да се нисам бавила пресовањем биљчица. И не само за школу.
Пресовала сам један сасвим посебан букетић љубичица који ми се у ташни створио ниоткуда у једној новогосдишњој ноћи и означио почетак нечега што још увек траје, па детелине са четири листа које ми је проналазила другарица срећне руке, па неке булке и маслачке...
Ех, готово да бих од упресованих латица могла да саставим сасвим нову причу.
kukusigameni kukusigameni 22:02 21.08.2013

Re: A herbarijum

A mačku kao nisi nikad dresirala (tukla) novinama?
razmisljam razmisljam 22:13 21.08.2013

Re: A herbarijum

kukusigameni
A mačku kao nisi nikad dresirala (tukla) novinama?


Нисам, билив ју ор нот.
Ево, питај Тику кад дође на дремку након вечерње шетње по крововима.

Мада, јесам новинама покушавала да припљескам досадне муве и несносне комарце, признајем тешка срца.
Ето, и ту сам намену старих новина забравила да поменем, а тако је широко распрострањена.

А кад смо већ код мачака: вежеш згужване новине канапом тако да личе на машницу и ето лепе играчке за мацове.

( Је ли неко већ написао Приручник за употребу старих новина? Ако није, ја ћу. Немој да ми је неко укр'о патенАт и идеју. )

mariopan mariopan 11:16 22.08.2013

Re: A herbarijum

kukusigameni
A mačku kao nisi nikad dresirala (tukla) novinama?

Jao pa di će ti duša?
Doduše, ja nisam imala mačku, ali imala sam kuče.
Kuče ( dok je štene) se uči isto novinama, ali tako da pokriješ celu prostoriju novinama, pa tamo gde se upiški tu novinu pomeraš ka vratima, sve druge novine pokupiš. A oni mnogo piške kada su mali...pa ti za to ne treba više od nekoliko dana da ga naučiš.

On onda njuška i tamo gde "miriše" tu će opet da piški a ti opet pomeraš ka vratima dok ne izbaciš jednom van kuće,(ili u ćošak njemu namenjen, recimo na terasi)..i on će tamo od tada da obavlja šta treba.
NEMA da se tuče novinama, no no!
Valjda tako i sa mačkama?
Nemam pojma pitaću sina (još spava) on je imao mačku i sa njom svuda vukljao mačiji VC sasve mirišljavim peskom od lavande.

A ona ga je ostavila kad se preselio u drugi stan, nije htela da ide, bilo joj lepo u saksiji koja je visila spolja terase, na trećem spratu, kod komšije, tu je volela da spava i jela mi džigericu kad god pomislim da će pasti.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:54 21.08.2013

Drustveno - koristan rad


Manikir – Uz pomoć starih novina možeš kreirati neobičan print na svojim noktima. Na nokte prvo nanesi beli ili prozirni lak. Kada se lak osuši, nokte umoči u alkohol, pa ih prekrij novinskim papirom. Slova sa novina će se oslikati na tvojim noktima.


kukusigameni kukusigameni 22:58 21.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

dusanovaiivanovamama


A mo'š i da isecaš slova iz novina i šalješ anonimna pisma.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:04 21.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

kukusigameni
dusanovaiivanovamama


A mo'š i da isecaš slova iz novina i šalješ anonimna pisma.


Necu da secem novine, vec cu da pravim sat od njih <<<LINK

razmisljam razmisljam 23:26 21.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

dusanovaiivanovamama

Manikir – Uz pomoć starih novina možeš kreirati neobičan print na svojim noktima. Na nokte prvo nanesi beli ili prozirni lak. Kada se lak osuši, nokte umoči u alkohol, pa ih prekrij novinskim papirom. Slova sa novina će se oslikati na tvojim noktima.


Ал' текст буде наопачкеТ, па мораш да га читаш у огледалу.
razmisljam razmisljam 23:30 21.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

dusanovaiivanovamama

Necu da secem novine, vec cu da pravim sat od njih


И накит, рецимо. ( линкчић )
И тога сам заборавила да се сетим у тексту.
Обрати пажњу на 2:22 - такве смо огрлице правили у забавишту мамама за 8.март.
razmisljam razmisljam 23:33 21.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

kukusigameni


A mo'š i da isecaš slova iz novina i šalješ anonimna pisma.


То сам ја већ споменула у одговору на твој шпијунирањекрозрупиценановинама коментар.
kukusigameni kukusigameni 07:37 22.08.2013

Re: Drustveno - koristan rad

razmisljam
kukusigameni


A mo'š i da isecaš slova iz novina i šalješ anonimna pisma.


То сам ја већ споменула у одговору на твој шпијунирањекрозрупиценановинама коментар.Repetitio est dušanovaiivanovamater studiorum.

stefan.hauzer stefan.hauzer 02:40 22.08.2013

.

uh
neke stare novine čuvam,stoje mi na polici
pored knjiga.
ne dam ih nikom ...te stare brojeve Borbe*.

nekako su mi drage i bitne.
.....
*ovde se misli na reizdanje Borbe,tamo 2007/8
dok ih nisu zatvorili kada su provalili slučaj Miladin Kovačević.
razmisljam razmisljam 13:33 22.08.2013

Re: .

stefan.hauzer
uh
neke stare novine čuvam,stoje mi na polici
pored knjiga.
ne dam ih nikom ...te stare brojeve Borbe*.

nekako su mi drage i bitne.

.....
*ovde se misli na reizdanje Borbe,tamo 2007/8
dok ih nisu zatvorili kada su provalili slučaj Miladin Kovačević.


Чувала и ја, годинама.
Али...
Селидбе, паковања, распакивања...
Оне никада нису биле приоритет. Увек је било битно оспособити нови дом за нормалан живот, ушушкати га, дотегнути, да личи на право гнездо...
Од тога се човек умори када се таква ситуација често понавља.
И онда те толико чуване, због нечега страховито важне новине остану да чаме у некој картонској кутији од кекса или детерџента за посуђе остављеној у подруму до даљњег. Наравно, време пролази ( јер то му је у опису посла ), а оне пре или касније постану материјал за мишја гнезда да би, при следећем дизању сидра завршиле у првом контејнеру.
Тако то некако бива.
Најзанимљивије је да, у ствари, и не недостају превише.


stefan.hauzer stefan.hauzer 15:19 22.08.2013

Re: .

и не недостају превише.

tako i sa svim onim knjigama
,koje pozajmiš,
a nikad ti se ne vrate.


na kraju...vremenom i zaboraviš da si ih ikad i imao,
iako se u početku pretvorim iz delfina u ajkulu:)))
......
razmisljam razmisljam 21:45 22.08.2013

Re: .

stefan.hauzer

tako i sa svim onim knjigama
,koje pozajmiš,
a nikad ti se ne vrate.

na kraju...vremenom i zaboraviš da si ih ikad i imao,
iako se u početku pretvorim iz delfina u ajkulu:)))
......


Ееее, са књигама је , што се мене тиче, већ сасвим други падеж. Ту сам много сентименталнија и памтим невероватно дуго пар наслова који се нису вратили кући. Знам још увек код кога су, али немам начина да их врнем.
Пре месечак дана сам се тако коначно након петнаестак година, уз много труда и бунарења, , докопала једне своје књиге за децу коју сам пуно волела, а башка што ми ју је поклонила другарица које већ дуго нема ( Једна трагична, бесмислена смрт. ) и написала ми посвету.
Значи, ништа делфин, само ајкула.
И не постоји заборав.
А имам и добар начин да вратим своје књиге које је неко прочитао, па му се учиниле његовим. Једноставно замолим да процуњам по личној библиотеци дотичног не бих ли посудила који наслов за читање и лепо издвојим своје књиге и понесем их кући.

Узгред, никако да се ослободим лоше навике да увек изнова дајем на читање мени најдраже наслове. Они, наравно, у већини случајева нетрагом нестану, па ми се дешава да неки купујем изнова и по неколико пута.
Мада, то је још и добро, док може да се купи. Невоље настану када се тираж распрода, а нови се не појави.stefan.hauzer stefan.hauzer 22:25 22.08.2013

Re: .

Невоље настану када се тираж распрода, а нови се не појави.

Upravo ovo. Meni se tako nikad nije vratila "Odiseja u Svemiru;2001". Sad je imam u pdf formatu,kao i još neke knjige koje tako odštampam kod ortaka u štampariji.Čak i korice namestim. Znam da je sve to džaba,jer je samo prividno ...ipak,na kraju,ako i one nestanu - neću biti toliko zeznut. Znam da je kopija.

Uuu,a to čitanje iznova je toliko zarazno i bitno. Uvek nađeš novi detalj koji si propustio,kao u gledanju omiljenih filmova ili preslušavanju jede iste stvarke - iznenadiš se na nekim mestima koje si propustio i deluje ti sve tako novo i prosvetljujuće:))).....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana