Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige I/2

mlekac RSS / 23.08.2013. u 12:26

 Nastavak prve glave. I nemojte da se stidite, slobodno komentarisite. :)

 

planet-with-rings-wallpaper-wallwuzz-hd-wallpaper-14994.jpgMožda zvuči neverovatno, ali Geltazar je već petinu veka sedeo sam na smaragdnom tronu, pošto ga je njegova izabranica, carica Oranda, majka prinčeva Gelina i Kotala, i princeze Hele, napustila odrekavši se pritom svih imperijalnih prava i titula. Da bruka bude veća, javno je objavila da više ne može da sedi sa dosadnim elfom koji već četrdeset godina nije izašao van svog dvorskog kompleksa.
Naravno, najmoćnijem Eveloncu nikada nije nedostajalo ženskog društva ali, za deljenje prestola trebala mu je visokorodna elfkinja koja nije bila krvno povezana sa njim. Na žalost, od mogućih kandidatkinja nijedna nije posedovala neobuzdanu odlučnost i šarm koji je krasio Renn. Iskreno rečeno, već decenijama je bio dobro „zagrejan" za nju. Međutim, njen avanturistički duh odveo ju je nekoliko svetlosnih godina daleko među slobodne lovce koji su matični svet snabdevali toliko potrebnim retkim metalima i mineralima. Tu je postala jedan od njihovih poglavara, ako ih oni uopšte imaju. Zapravo, zahvaljujući njenom poreklu uvek je bila slata da prestavlja slobodne lovce pred imperijom i tako je, htela ne htela, zapravo ona vodila politiku te evelonske kolonije koja je plutala svemirom.
- Izdaću poseban carski dekret koji vas oslobađa obaveze koju ste sami sebi nametnuli iz poštovanja prema Bororu veličanstvenom! - proglasi imperator nastavljajući da se, sada veoma ozbiljno, ljubi sa izaslanicom slobodnih lovaca.
Pošto je Renn od detinjstva gajila simpatiju prema njemu, a sada joj je bila potrebna uteha i podrška, stvari su se počele odvijati u pravcu koji su oboje priželjkivali. Car ju je već bio podigao na svoj sto od žada i počeo je da joj razvezuje haljinu, kada zadihani sekretar ponovo banu u kabinet.
- Vaša carska veličino, hiljadu puta mi oprostite što vas prekidam, ali, ponovo se odigrala strašna bitka u blizini Ledenog mosta! - viknu on i zagleda se u pod od zelenobelog mermera, kako ne bi narušavao dostojanstvo plemenite izaslanice.
- Bolje da je to istina, ma kakve gubitke imali. Inače ću prvi put u životu da potpišem jedno pogubljenje! - zareža Geltazar i puštajući Renn iz ruku.
Visokorodna Ziranka odskoči od stola i ignorišući prvenstvo najmoćnijeg elfa u svemiru preglasno upita:
- Koliki su gubici mojih saplemenika!? -
- Nema ih - odgovori carev najodaniji pomoćnik, prosto se plašeći onoga što mora da saopšti.
- Hvala Araksu, da je imperijalna flota jednom odradila posao kako treba. Koliki su naši gubici? - progunđa car zatežući svoju odoru.
- Pa nema ni njih gospodaru. Naša flota koja stražari kod Ledenog mosta je neoštećena. Ali zabrinjava činjenica da je novih šest stotina trokrakih brodova ponovo napalo pojas oko Naira. - procvile sekretar povukavši se do samih masivnih vrata pred razgoropađenim imperatorom.
- Pa kakva je to onda bitka bila!? Jesu li Ogo-Kriptori zaboravili oružje, ili su se naši odjednom prosvetlili i shvatili kako mogu lako da ih pobede? - urlao je Geltazar na svog visokog činovnika iz sve snage.
- Umešali su se Leliks sveštenici. Oni su rešili da zaštite žensku čeljad u plovećoj koloniji. Pošto ne poseduju borbene letilice koristili su obične transportne natovarene eksplozivom za svoje samubilačke napade. Znate, oni su skloni takvim stvarima. Setite se samo njihove osvete za smrt kraljice Teride daleke pretkinje vaše rodonačenice Zire! - u dahu izusti imperatorov pomoćnik, više se braneći nego objašnjavajući.
- Ali kako su izbegli smrtonosnu vatru trokrakih brodova? - zapanji se Geltazar.
- Neke stvari su toliko proste da ih se skoro niko ne seti. Njihovi instrumeti su napravili dobar proračun. Iskakali su iz hipersvemira samo delić sekunde pre sudara sa trokrakim brodovima. Potpuno su iznenadili neprijatelja. Izgleda da ti prokleti Ogo-Kriptori nisu mogli da shvate takav koncept borbe. To će im bar pokazati da se uopšte ne šalimo! - nastavio je sekretar povrativši nešto hrabrosti.
- Ma kako ovo užasno zvučalo, ovo je najbolji rezultat koji smo u ovom ratu postigli. Jedan na jedan. Neka je slava palim herojima Evelona. Zaslužili su da uđu u Pesmu užasa. Vi bi, imperatore, mogli odmah da pokrenete proces dodavanja još jednog pevanja kod odela akademije nauka koji je zadužen za to. - oglasi se Renn vidno opuštena.
- Oni su sigurno heroji i biće opevani, ali to uopšte nije dobar rezultat. Mi gubimo živote, a oni samo mašine. Moraću da popričam o tome sa vrhovnim sveštenikom Leliksa. - dodade car neveselo.
- Valjda velikim majstorom reda? Oni više smatraju da su filozofska škola zakleta na zadovoljavanje zapostavljenih izabranica i proučavanje borbe mačem. - ispravi ga sekretar.
- Kako god! Zovi ga odmah ovamo. Ne možemo dozvoliti da se svako bori na svoju ruku protiv zajedničkog neprijatrlja. Moramo uskladiti svoja dejstva i podeliti zaduženja, ako mislimo da pobedimo. Kako su Leliksi, Araksa mu, znali za napad a moja obaveštajna služba nije? - dobovao je Gator prstima po svom uglačanom zelenom stolu. Sekretar se, ćuteći i gledajući u pod samo odmače par koraka unazad.
- Ja bi se sada povukla, imperatore. Vas očito očekuju važni državni poslovi, - reče Izaslanica slobodnih lovaca zavodnički prešavši vrhovima prstiju po Geltazarovim leđima.
- Svakako, draga moja, uživajte u gostoprimstvu moje palate. Osećajte se kao kod svoje kuće! - džentlmenski uzvrati car.
- Onda mi ovo neće biti potrebno na ovoj temperaturi. - mazno reče Renn i znalačkim pokretom se izvuče se iz već razvezane crne haljine, pokazavši prisutnima da se rana trudnoća još ne zapaža na njenom predivnom telu. Zatim je popravila svoju plavu kratku kosu i gracioznim korakom napusti prostoriju.
Kada su se teška dvokrilna vrata za njom zatvorila carev pomoćnik se gotovo izdra na svog suverena:
- Tako mi troje osnivača razuma!.. Šta vi radite Gospodaru? Poštovaoci svetla Araksa nikada neće prihvatiti tu elfkinju na smaragdnom tronu. Već su besni što su se Leliksi nepozvani umešali u ratne operacije oko Ledenog mosta, a vaš oproštaj plemstvu Ziranga protumačiće kao blasfemiju. Mislim da ne bi trebalo više da im zatežete nerve! U ovoj situaciji najmanje su nam potrebni sukobi sa tim samozvanim čuvarima tradicije. Oni imaju svoje pristalice svuda. Sigurno već znaju da je Renn izašla gola iz važeg kabineta! -
- Ma ko su oni, da se mešaju u upravljanje carstvom i moj privatan život? Nateraće me da ukinem njihov red i razorim njihova svetilišta kao što je to sam Boror svojevremeno učinio! Neću da od njih čujem ni jednu jedinu kritiku moje mudre vladavine, ako im je život mio. Samo mi još oni fale, na svu ovu našu muku! Naučnički lobi sa Valuzije buni se da ne štitim dovoljno dobavljače najpotrebnijih sirovina za našu kosmičku ekspanziju. Pola milijarde drugih kolonista jako su zabrinuti što imperijalna flota nije već potpuno porazila napadače na pojasu oko Ledenog mosta, a sada mi se još u posao mešaju pripadnici nekakvog bezumnog vaskrslog kulta obožavanja našeg sunca? E, što je mnogo, mnogo je! - obrecnu se imperator na svog pomoćnika kao da je on iole kriv zbog komplikovane situaciju u kojoj se carstvo našlo.
- Gospodaru, mislim da ukidanje tog drevnog kulta ne bi ni malo pomoglo vašoj vladavini. Građanski rat na Evelonu posledenja je stvar koja nam u treba ovakvom trenutku. - pokušavao je da ga smiri sekretar.
- Reci tim zaludnim budalama, sa kojima znam da si u kontaktu... da svetlo Araksa služi za uživanje na plaži, a ne za obožavanje po prastarim hramovima i da ostave Lelikse na miru dok se bore za spas našeg sveta. Čujem li samo jednu reč od njih imaće građanski rat! I to vrlo kratak i vrlo krvav. Kad već moram da sređujem stvari u svemiru ne mogu da ostavim pobunu kod kuće. Ako već ne žele da mi pomognu dok branim našu rasu, neka mi se sklone sa puta ili će zažaliti. Zmaj od Evelona se probudio i vrlo je ljut! - odbrusi mu Geltazar toliko besan da su mu se raskošna brada i duga kosa nakostrešile.
- Kako vi kažete, imperatore. Ali, nemojte u ovom trenutku da uzimate Renn za izabranicu jer će to stvarno izazvati nevolje. Osobi takvog porekla i ponašanja stvarno nije mesto na ovom dvoru. Sem Araksovaca i plemstvo će biti vrlo besno. Neprilično je da izaslanica ide gola po palati ako nije u kupatilu ili vrtovima uživanja - i dalje je pokušavao da ga ubedi njegov pomoćnik.
Najmoćniji elf u svemiru se savlada. Sede na svoju udobnu tapaciranu stolicu, i duboko se zagleda u razrogačene oči svog sekretara, pa mu polako i razložno, kao da pripoveda, reće:
- Ja nisam budala, Nazze. Slobodni lovci žive u klimatizovanim modulima i svaki trenutak kada su izvan skafadera provode goli. To je sada njihova tradicija i mi je moramo poštovati. Ni naš narod kroz čitavu istoriju nije imao stid od nagosti, pa ne shvatam zašto bi to sada uvodili kako bi zadovoljili par besposlenih majstora protokola? Sem toga, ako izaslanica slobodnih lovaca bude delila smaragdni tron sa mnom, niko neće moći da kaže kako imperiju nije briga za kolonije. Drugi dobitak za našu politiku je u tome što će ona roditi potomka savršenih, a ja ću mu dati prinčevsku titulu što će začepiti usta svim ostarelim konzervativnim glupacima koji huškaju omladinu protiv savršenih i smatraju ih stranom rasom, a ne elfima. Tako ćemo izbeći zaoštravanje tih problema i eventualno osamostaljivanje kolonija sa dosta savršenih E, kad sabereš sve to, shvatićeš vrednost koju će Renn imati na našem prestolu. -



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 13:35 23.08.2013

...

maksa83 maksa83 21:54 23.08.2013

Re: ...

reanimator

Od sad pa nadalje imaš se zvati Rennimator.
mlekac mlekac 13:29 24.08.2013

Re: ...

maksa83
reanimator

Od sad pa nadalje imaš se zvati Rennimator.


Odlicno si se setio!
buba_truba buba_truba 21:37 24.08.2013

Anonimni,

neću da lažem, ja ne uživam u ovim tvojim pisanijama... ali me obradovalo što si opet tu i što ne odustaješ.
anonimni_autor anonimni_autor 08:34 25.08.2013

Re: Anonimni,

buba_truba
neću da lažem, ja ne uživam u ovim tvojim pisanijama... ali me obradovalo što si opet tu i što ne odustaješ.

Zahvaljujem se na iskrenosti. Normalno je da su ukusi razliciti. Hvala na komentaru.
Unfuckable Unfuckable 03:20 25.08.2013

.

Ja nisam budala, Nazze. Slobodni lovci žive u klimatizovanim modulima i svaki trenutak kada su izvan skafadera provode goli. To je sada njihova tradicija i mi je moramo poštovati. Ni naš narod kroz čitavu istoriju nije imao stid od nagosti, pa ne shvatam zašto bi to sada uvodili kako bi zadovoljili par besposlenih majstora protokola?


mene je posebno pogodio ovaj deo
anonimni_autor anonimni_autor 13:37 25.08.2013

Re: .

Unfuckable
Ja nisam budala, Nazze. Slobodni lovci žive u klimatizovanim modulima i svaki trenutak kada su izvan skafadera provode goli. To je sada njihova tradicija i mi je moramo poštovati. Ni naš narod kroz čitavu istoriju nije imao stid od nagosti, pa ne shvatam zašto bi to sada uvodili kako bi zadovoljili par besposlenih majstora protokola?


mene je posebno pogodio ovaj deo

Pa to mu nekako dođe sasvim logično. Zašto bi preci zemaljskih vilenjaka imali različite stavove u vezi sa golotinjom od stanovnika Šume Trolova? Zahvaljujem se na kometaru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana