Budućnost| Moj grad

Amfiteatar u Beogradu ... na reci Savi

Đorđe Bobić RSS / 25.08.2013. u 08:12

Gradonačelnik prestonice i Podpredsednik vlade namerili da dovedu konačno Beograd na obalu Save (o Dunavu ništa nisu rekli mada i tamo ima nekih obala) što je nesumnjovo dobro i korisno za grad. I nisu prvi, njih dvojica se upisaše u dugi niz onih koji su to hteli ali su ih razne nedaće u tome omele. Još je Gospodin Broz imao takve namere u povodu Nesvrstanih, pa je bio Beograd za Treći milenijum, naravno neizostavno se umešao i onaj Mrkonjić sa Europolisom, ima i još nekih ideja i pokušaja ali ko će svega toga da se seti, bilo je urbanističkih konkursa, radila je na tome i Akasdemija nauka i mnogi drugi ali sve se pokazalo neučinkovito. Ipak posle svih tih pokušaja, projekata sa maketama i studija ostalo je materijala od koga bi se ako se ozbiljno prione poslu mnogo toga moglo i sada primeniti, kao neki polaz a da ne bude kao uvek u nas – ajde sad sve ispočetka, pre nas ionako ništa nije bilo.

A ne treba zaboraviti i ono najvažnije što reče svojevremeno Gospodin Škalamera da će se taj silazak na reke teško desiti jer se Beograđani vode boje a posebno reka, genetska stvar postala vremenom jer su sve nevolje odvajkada sa reka dolazile i gradu štetile.

Razgovor dva uvažena dužnosnika od pre neki dan me je podsetio da  sam pre četiri godine pisao o Savskom amfiteatru, pa da podsetim kako je to bilo.

Dakle, evo tog pisanja o amfiteatru na Savi gde bi Beograd trebalo da siđe na vodu ... 

Uvek iznova izaziva mučninu posmatranje, čak i frustraciju veoma štetnu po mentalno zdravlje goru nego ostaljanje pušenja, fotografije Beograda iz visine sa fokusom na prostor koji je imenovan Savskim amfiteatrom mada je to pogrešno, ništa se tu ne događa niti sluša niti uči. Odvajkada između Novog Beograda i Starog Beograda, ustvari kroz sredinu Beograda, protiče reka Sava i na obe obale, tamo gde su novi i stari deo grada najbliži, zjapi tamna i preteća rupa, nesumnjivi protivnik grada. Neuređen prostor na desnoj obali zakrčen železničkim šinama i postrojenjima i nečim uz njih čemu nije moguće identifikovati namenu, srhu i opravdanje da bude baš tu. Na levoj obali između reke i Sava centra i hotela Interkont opet neka haotična matrica individualnih prizemnih kuća u neredu, liči na bedem koji brani, valjda iz ljubomore, da se dva dela grada sretnu oko reke i prožive u srećnoj i berićetnoj vezi. 

Decenijama se govori o tome da je ovo mesto najatraktivniji gradski prostor koji treba da postane glavno mesto u Beogradu, da je to izuzetna prednost pa je taj iskaz čestim ponavljanjem postao banalna i trivijalna mantra koja se izgovara tek tako, kad ne postoji druga ideja ili kada se neki izbori približe. Oko Savskog amfiteatra su se lomila koplja i izmenjivale teške reči, i radili projekti i studije i konkursi i opet ništa. I dalje tamo stoluje železnica sa stanicom, pomoćnim kolosecima i  svojom logistikom pa se uz nju naslonila i autobuska stanica sa stotinama autobusa dnevno koji ulaze u centar, a na drugoj obali poludivlje naselje nastalo samo do sebe gde mu mesto nije. Ništa se nije dogodilo decenijama, prostor depresivno zjapi jer je uvek bilo razloga, izgovora, opravdanja, greške u koracima, neslaganja oko koncepta, uvek je nastajala bolja ideja koja je predhodnu negirala pa ni jedna nije prohodala. Postalo je to začarano mesto, nedodirljivo i otporno na sve pokušaje uvođenja tog prostora u gradsku vrevu i gradsku matricu i ostalo je tako sve do danas, izgleda kao da je neko bacio na Beograd veliki kamen koji je prouzrokovao krš na njegovim obalama.  

Nije reč o tome da li bilo koji predlog rešenja do sada urađen ima prednost nad ostalima i zaslužuje da bude dat graditeljima; ne radi se o urbanističkom vrednovanju vizija -  da li je to budući centar, središte Beograda, ili tu treba da se dogodi produžetak izgrađene klasične gradske matrice sa padine od ulice Kneza Miloša, da li će zgrade biti veoma visoke ili različite visine, da li treba uvesti kanale i imitirati Veneciju ili još nešto sasvim drugačije što do sada nije viđeno. Decenijama trošena energija na istraživanje Savskog amfiteatra nije bila produktivna, ne zato što nije bilo stvaralačke snage i moći urbanista da se dosegne vizija, već zato što su urbanisti ostali sami, bez podrške onih iz vlasti, političara koji su još od Drugog svetskog rata, u mnogo navrata, temu koristili za svoje kampanje ali bez stvarne namere, izgleda, da se tog posla i prihvate. Za ostvarenje bilo koje vizije uređenja Savskog amfiteatra najpre treba ukloniti železnicu i premestiti je na primereno mesto, stanicu u Prokop, a postrojenja u Zemun i Makiš. Tek onda je moguće započeti dovođenje Savskog amfiteatra u gradski milje. To je zadatak za vlastonosce, to je predhodna radnja a dok se to ne dogodi arhitekti mogu kao i do sada da hodaju iz vizije u viziju kao sa povezom preko očiju i da se nadmeću u disciplini gledanja kroz koprenu.

 

To je stvarnost Beogradska, ali ako se izmakne ustranu i iskorači u virtuelni i van vremena prostor gde je sve moguće, ako se samo želi, pa se osvane u danu bez železnice i naselja na obalama Save, nastaće žurba oko spravljanja plana za izgradnju na tolikim hektarima, bez obzira na sve do sada urađeno, jer će se raditi o realnom poduhvatu za razliku od dosadašnjih pregnuća koja su bila samo namera. Postaviće se, naravno, pitanje kako to sve da se uredi, koji put ka realizaciji treba izabrati i ko će preuzeti odgovornost za te odluke. Da li je svrsishodno tražiti rešenje još jednim spektakularnim konkursom, novim anketama, da li žiri ili jedan arhitekta, ma kako uman, treba da potvrdi ponuđenu viziju gradske matrice koristeći banalne ključne reči kao što je savremeno oblikovanje, jasno iskazan identitet, ekološki pristup, energetski naglašena urbana i arhitektonska struktura i još mnogo toga što svaki pojedinac razume na svoj način.

Da li će država prodati to zemljište u komadu ili na parče, ko će uređivati i graditi Savski amfiteatar i da li će to biti jedan investitor ili je to mesto gde će se susretati mnogo njih u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici? Koliko će koštati opremanje i uređivanje zemljišta za gradnji i koliko će javnog novca biti dato za iseljenje železnice, gde je izvor sa kog će se sredstva crpsti i ko će biti dežurni na slavini? I dalje, šta će grad ili država poželeti tu da grade što se javnih objekata tiče, opera na primer, zdanja za univerzitet, gradski trg, park ili već nešto drugo za šta bi javni sektor mogao da iskaže intersovanje.? Sve su to pitanja nametnuta realnim životom i okolnostima iz savremenog okruženja ali i tržištem, zašto da ne, za razlliku od nekada kada se pitanje investitora nije u miljeu društvene imovine ni pominjalo. To će sve uticati neminovno i na buduće rešenje, viziju koja će morati da prihvati ovozemaljske činjenice ma kako to bolno bilo. Tek po dobijenom prihvatljivom, praktičnom odgovoru moći će da se govori o dizajnu i vizuelizaciji ovog gradskog kvarta, i to, naravno, samo na globalnom nivou.     

Prihvatljiv i praktičan odgovor svakako mora da bude predočen u strategiji razvoja, za nadati se da je obavezni deo Master plana područija Savskog amfitetra na obe obale Save i to je osnovni dokument, temelj svega što bi se kasnije događalo, umesto na oko atraktivnih dizajnerskih pokušaja koji se produkuju decenijama uz neophodni entuzijazam i uverenje pregalaca da su najzad dosegnuli konačno i najbolje rešenje. Strategija razvoja Savskog amfiteatra je dokument oko kojega se mogu, a neophodno je, saglasiti i napore ujediniti i planeri i urbansiti i vlastonosci, u njemu naći motiv za delanje. Sve do sada urađeno, sva rešenja urbanih viđenja i vizija Savskog amfiteatra, mogu biti dobar predložak ne bi li se sagledale moguće opcije a i same, takve kakve su, mogu biti predmet vrednovanja i tako podržati put ka cilju.

A možda je bolje i za Beograd probitačnije, upravo zbog proklamovanog cilja, da se smogne snage i preboli ona mučnina koju izaziva zjapeća rupa usred grada i sačeka bogatije vreme, jer se može napraviti velika šteta ako se iz sirotinjske vizure i sa frustracijama koje nemaština nameće preduzima grandiozni poduhvat i stvaranje nove urbane slike Beograda. Jer, posle učinjenog popravke i povratka nema, to ostaje zauvek. Potomci izgovor o tome da se učinilo što se moglo u datoj situaciji neće, sa pravom, prihvatiti.       

.

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 11:27 25.08.2013

Bolno...

Dakle, kao sto apsolvirasmo, sa jedne strane ekspertska grupa povucena sa kapitalnog projekta Karlovac- Karlobag- Virovitica, sa druge Gangula & Znalci...astal iz IKEA-e sa sve nacrtima ne bi umeli da naprave.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:03 25.08.2013

Re: Bolno...

Ama, nije jedna ekspertska grupa već DVE, svako će da ima svoju što svedoči o beskrajnom poverenju budućih graditelja tog Bgda na vodi jednih u druge a pozbnato je da se samo dva eksperta već teško slažu oko pitanja da li je čorba malo topla ili mlaka. Sa dve grupe biće to jedna plodna i zabavna priča za široke narodne mase što i jeste cilj cele priče izgleda ...
jedan.kub jedan.kub 18:04 25.08.2013

Re: Bolno...

Đorđe Bobić
Ama, nije jedna ekspertska grupa već DVE, svako će da ima svoju što svedoči o beskrajnom poverenju budućih graditelja tog Bgda na vodi jednih u druge a pozbnato je da se samo dva eksperta već teško slažu oko pitanja da li je čorba malo topla ili mlaka. Sa dve grupe biće to jedna plodna i zabavna priča za široke narodne mase što i jeste cilj cele priče izgleda ...

Ideja da se taj ogroman prostor uredi je interesantna i mislim da nije samo za dve osobe (prevelik zalogaj), već za malo veći tim arhitekata.
Zadatak političara bi bio samo da obezbede materijalna sredstva a ne da odlučuju o izgledu tog prostora.
Sigurno je da se zbog materijalne situacije mora raditi u etapama. Lepo bi bilo povezati desnu stranu Save i Dunava sve do Kalemegdana ne unuštavajući istorijske spomenike i postojeće zelene površine.
mariopan mariopan 20:36 25.08.2013

Re: Bolno...

Ama, nije jedna ekspertska grupa već DVE,

Dve babice kilavo dete.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:38 25.08.2013

Re: Bolno...

max.cohen92
Dakle, kao sto apsolvirasmo, sa jedne strane ekspertska grupa povucena sa kapitalnog projekta Karlovac- Karlobag- Virovitica, sa druge Gangula & Znalci...astal iz IKEA-e sa sve nacrtima ne bi umeli da naprave.


bash si uncool, max, to je sada ekipica koju podrzava nas 87 odsto jer, boze moj, vode u evropu a cuva bliskost s moskovijom, ostvaren san svakog prosechnog udbasha na senjaku/dinjude... meni je druga prica zanimljivija od rezimske, imenito, kako je slovo palo na gangulu? shta je, jak momak, predsednik partije se oseca neugrozeno u njegovom prisustvu, prvi put imamo ds gde br.2 nema apsolutno nikakav kapacitet da ugrozi br.1? da li je moguce da je ustrojstvo ds takvo da lideru ne sme nista da se prigovori, al'... vi znate. no, ovo su sve neke politichke intrige, da ne kvarim gos'n Djordju profesionalna i struchna pitanja postavljena na temi.
max.cohen92 max.cohen92 23:20 25.08.2013

Re: Bolno...

bash si uncool, max,


Jul je cool...naravno da sam uncool!

Elem, Gangula je lakmus papir momenta DS-a. Zamisli samo odusevljenje likom i delom mase mesa zvane Gangula od strane bilo kog iole racionalnog clana ili simpatizera DS-a. BoTa je imao veznu liniju kDulic-Trivan-Shule koja ga je sunovratila, ali potencijal pojedinca kakav je Gangula shodno masi i ubrzanju imace dovoljnu silu da Djilasa uvali u kanal opusteno.Znam mnogo sposobnih, ostvarenih likova,kojima je nebitna garnitura DS-a, vec civilizacijska ideja demokratije i pijetet ka osnivacima iste u nas, a koji glas nikada DS-u dati nece bas zbog Gangule. Ako je to The Boss DS-a u Beogradu, sta dalje polemisati...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 07:34 26.08.2013

Re: Bolno...

Ama, Gosn Srđane ništa ne kvarite jer je nažalost sasvim tako ... vađenju iz uvaljivanja nikada kraja ali zašto uvek Bgd nagrebe?
49 41 49 41 18:55 25.08.2013

Alaj Begova slama

Mnogo puta, kad sam za vikend bio u Beograu, prolazio sam autobusom pored Sava Centra.
Bio je tada, pazan prostor od nekoliko hektara - duz autobuske trase ka NG.
Uvek je bio zarastao u korov - visine 1.5 - 2 m

Hiljade nas je prolazilo; autobusom, kolima, domacih - stranaca, turista, poslovnih partnera ...

Pitao sam se tada, kao sto mislim isto danas; zar grad - gratski "otac" ne vidi taj kontrast izmedju moderne piramide, zelenih stakala i nebrige za zelenu povrsinu ka njoj i od nje.
Motalo mi se u glavi, koliko vremena treba da traktor - kosilica to pokosi; makar jednom u tri meseca. Dal' bi mu bilo dovoljno 3 h, i kostalo najvise 10 hilj.
maraka?

S licno je bilo kad sam sedeo u Basti Hotela "Ruza" u Mostaru. Uzivao u suncu, procvetalim magnolijama.
Posmatrao biserni potok koju bucno skakuce niz padinu pored i ispod hotela.
Oko potoka su visile po drvecu plasticne kese. Neke stare, neke nove, neke prastare.

Nekom je trebalo pola sata i jednom mesecno; da mi upotpuni uzivanje.

Ali nije.

Jukie Jukie 19:05 25.08.2013

Re: Alaj Begova slama

Ih, pa to je retko stanište endemične ruderalne biljne zajednice

tratinčice tratinčice moje rosno cveće
Sepulturero Sepulturero 19:23 25.08.2013

Мантра

Ове најновије дискусије око тзв. Савског амфитеатра су најобичније замајавање пучанства и мало ме чуди да озбиљни људи као што је аутор блога падају на ту фору. Али, кад смо већ ту:

1. Зашто да се измешта железничка станица? У свим европским градовима железничке станице се налазе у центру града и нико и не помишља да их измешта. Предности су очигледне. Како, например, да из Прокопа стигнем у центар града?

2. Зашто се садашња железничка пруга поред Саве и Дунава не користи за јавни градски саобраћа? Наравно, уз одређене преправке.

3. Коме је пало напамет да измешта аутобуску станицу чак на Нови Београд??? Вероватно некоме који никада не користи аутобусе за међуградски саобраћај.

4. Ко ће да изнајми или купи све те силне локале, куће, канцеларије у будућем Савском амфитеатру? И са тим у вези, ко ће да финансира изградњу?

Беч је изванредно решио везу између железнице, аутобуса и градског јавног саобраћаја а две главне станице су у центру града. Сигуран сам да су многобројне делегације града Београда биле у Бечу, о трошку пореских обвезника, да се нечему науче.

Потпуно се слажем да мора да се искорени оно ругло са обе стране Саве, па и Дунава, али то не мора да значи мегаломански Савски амфитеатар.
Sepulturero Sepulturero 19:31 25.08.2013

Re: Мантра

Још да коментаришем сам себе:

Зашто није могуће да се подземним пролазом дође од перона железничке станице до трамвајске? У Загребу, где се колодвор такође налази у центру града, је то могуће већ једно педесетак година.

Да ли сте пробали да дођете пешке до аутобуске станице а да не кршите прописе? Није лако.

Чија је она зградурина наспрам железничке станице која се годинама не довршава? Да ли плаћају неке пенале?

Дајте те неке ситне проблеме да решавамо пре него што се упустимо у мегаполисе.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 07:31 26.08.2013

Re: Мантра

Dakle, sve je ok što napisaste i pitanja su na mestu, ali da kažem šta mislim o tome a možda nije sasvim kao što vi napisaste.
1. Pisao sam protiv pozicije Prokopa. To je stanica na ostrvu, loše pozicionirana i slabo vezana sa gradom. Sadašnja stanica treba da ostane gde je sada ali samo sa dva ili tri koloseka i da bude za gradski saobraćaj sa sve prugom do Luke ispod Kalemegdana ili dalje kada se taj prostor uz Dunav bude gradio kao deo grada. Potrebno je izmestiti teretne i kargo sadržaje uz železničku stanicu gde su sada sa obale Save u Makiš i Dobanovce. Veza grada sa Savom može da ide ispod ili poreko koloseka i to nije ništa neobično, ima toga posvuda. Onda to može da liči na gradski ambijent.
2. Pruga uz Savu i Dunav treba da ostane kao što rekoste i to kao javni prevoz, metro ili nešto kao to.
3. Autobuska stanica treba da ide na Novi Beograd jer će biti metro pa će veza sa gradom da bude sasvim ok, predviđena je metro linija poreko novog mosta preko Ade a i druga pored Brankovog mosta. Sadašnja pozicija autobuske stanice je loša jer dovodi stotine autobusa u sam centar pa je gužva neopisiva. To svakako treba izmestiti.
4. Rekao sam u tekstu da je bolje sačekati neka bolja vremena jer u siromaštvu nije dobro trošiti najatraktivniji gradsji prostor, ništa dobro iz toga ne može da ispadne.

Zato, prvo treba raditi na izmeštanju železničkih postrojenja sa sadašnje pozicije, sa obala Save i to je prioritet ali to vraški košta i pitanje je da li ima para za to. Zato cela priča nije zssnovana na realnom stanju ali razmišljanje o tone nije na odmet jer je to osnova za sve posle.

A oko onog naselja na drugoj obali Save je problem opet u parama i u populizmu vlasti koji idu uz dlaku divljim graditeljima a i košta ali bez toga neće biti moguće ostvariti zamišljenu viziju. Zato i govorim o tome da treba sačekati bolja vremena koja će jednom svakako doći, kada, ne znam ali nada umire poslednja.

Vreme je da se napravi koncept, dugoročni, sa proračunom koštanja i dinamikom pa da se započne akcija etapno, malo po malo pa kada se stigne. Osim ako ne umre bogati ujka iz Amerike ili se pojavi šeik i tresne pare na astal ili se pojavi Crvenkapa koja će da zavede neke bogatune.
aurelije aurelije 10:39 26.08.2013

Re: Мантра

Ne slažem se sa nekim vašim tačkma:
1. Prokop jeste malo skrajnut, ali opet blizu je Mostarske petlje, autoputa i Autokomande. Na izbor te lokacije je uticala i lokacija glavne autbuske stanice planirana za prostor kod Autokomande. Uostalom sami ste u tački 3 rekli da će za autobusku Novom Beogradu značiti dosta i metro koji će tu proći. Koliko se sećam i ispod Prokopa je planiran metro. Uostalom Prokop će biti u blizini Amfiteatra, novog središta grada :)

Što se preabcivanja funkcije sa železničke stanice, mislim da u sadašnjim uslovima toliki kapacitet nije potreban. Stanica je pravljena za neku drugu zemlju i neko drugo vreme, mnoga skladišta i koloseci su propali jer se nisu koristili. I ono što sad postoji se ne koristi u punom kapacitetu...

2. Pruga oko Kalemegdana mi preseca prirodan prostor. Baš juče sam vozio bicikl, staza jednim delom ide uz prugu. Pored pruge dignuta ograda 3 metra visoka... Možda je rešenje da se pruga podigne na stubove, da se ukopa nije moguće... Na Dorćolu je tek užas... Uostalom čini se da na bar pola koloseka voz nije prošao 10 godina.

3. Svakako da je pozicija autobuske stanice loša, ali zar nije bolja pozicija na Autokomadi nego na Novom Beogradu? Na Novom Beogradu je bila predviđena pomoćna autobusko-železnička stanica Beograd Zapad, glavna stancija je trebala biti na Autokomandi u blizini železničke, na mestu gde će proći unutrašnji magistralni prsten (sa novog mosta na Adi). Tu je i metro stanica predviđena.

No prostor koji je decenijama čuvan za autobusku stanicu je naprasno prodat novobogatašima i verovatno izgubljen...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:54 26.08.2013

Re: Мантра

Ne slažem se sa nekim vašim tačkma:

Vaše mišljenje može biti prihvatljivo kao i neka druga, to je normalna diskusija o temi ali je uvek pitanje ko će najzad, kad se lepo izrazgovaramo da kaže šta treba činiti. Ovde je to nekako zapušteno i moje iskustvo kaže da tu nema kraja nažalost. I sada zamislite dve ekspertske komisije, jedan republička i druga gradska koje treba da se usaglase i sačine jedan program za Savski amfiteatar ... zvuči mi nekako kao nemoguća misija ...

Jukie Jukie 19:35 26.08.2013

Re: Мантра

aurelije
Svakako da je pozicija autobuske stanice loša, ali zar nije bolja pozicija na Autokomadi nego na Novom Beogradu? ...

Autokomanda je već sada jedno usko grlo saobraćaja, naročito u određeno doba dana kada je tuda nemoguće proći (što znam jer tuda prolazim da bih stigao do opštine Voždovac, doma zdravlja Voždovac itd. jer nemam direktan prevoz, i jer su me nekoliko puta sa biroa slali u Osmu gimnaziju pa sam crkao putujući). Ako svi budu baš tu dolazili na autobus, gužva će biti još veća
49 41 49 41 19:55 25.08.2013

Raska je Raska

Pazar je obaska.

Svi smo bili i ostali velika obaska.

Imao sam prilike da godinu dana po otvaranju, budem u Hotelu "VRBAK"
Arhitekta je pobrao silne nagrade za arhitekturu.

Skok preko reke, ovekovecen arhitekonskom idejom.

Hodao bosonog po recici, da usput sagledam VRBAK iz svih uglova.
Divio se mermernim i granitnim fontanama i sedrvanima unutra.

Onda, kad sam ponovo bio tacno 5 god. kasnije; zgrozio sam se.

Mermer, granit, skupa drvenarija su bili prekriveni crnom prvljavstinom. Talozila se od mog prvog dolaska.
Poruke urezane ostrim predmetom svuda. Na granitu, mermeru, mahagoniju.

Rekoh vec sta smo, a hteli bi da nismo.



ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 20:15 25.08.2013

Raniji projekti i konkursi

Da li je poznato autoru, ko je i kada raspisivao konkurse tek da bi možda neka zainteresovana strana mogla da ih zatraži po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja...

Čuo nikad video ove projekte tek da znam od koga da ih tražim ako se ikad zainteresujem...hvala unapred.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:39 25.08.2013

Re: Raniji projekti i konkursi

Pogledajte malo po mreži, npr EKapija i slično. Ili na Googlu otkucajte : Savski amfiteatar konkursi pa da vidite šta ima tu sve ...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 11:30 26.08.2013

Resenje

"gde je izvor sa kog će se sredstva crpsti i ko će biti dežurni na slavini"

Evo kako bi to moglo najjednostavnije: da sam recimo, neki bogati seik, dovoljno bi mi bilo da se uortacim sa jednim ili nekoliko jakih igraca na gradskom i drzavnom nivou koji bi mi odradili pripremu. Kupio bih sve to djuture i onda bih poceo gradnju. Otvorio bih banku koja kreditira buduce kupce mojih nekretnina i tu bi bilo profita. Podigao bih u tom ekskluzivnom naselju-gradu moje prodavnice sto naravno donosi jos vise profita pa bih...svasta bih ali posto nisam seik-morace neko drugi.

Da, i posto smo mi navikli da cujemo kako sve sto se radi-radi se za narod, lokalni kompanjoni bi bili zaduzeni i za pricu kako se oni zrtvuju da bi mladi mogli da dodju do krova nad glavom i to je to. Narod bi imao krov nad glavom.
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:44 26.08.2013

Da li si živ ?

Bobic
A ne treba zaboraviti i ono najvažnije što reče svojevremeno Gospodin Škalamera da će se taj silazak na reke teško desiti jer se Beograđani vode boje a posebno reka, genetska stvar postala vremenom jer su sve nevolje odvajkada sa reka dolazile i gradu štetile.


Red lupetanja, pa red prepiske... Bobov stil...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:47 26.08.2013

Re: Da li si živ ?

Hvala Hrastu, jesam.
I lepo je da si pročitao što je i cilj pisanja i bez panike, budi strpljiv, javiće ti se prosvetljenje jednog trenutka i biće opet dan ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:25 26.08.2013

Re: Da li si živ ?

Kako te ne mrzi ?


Genetski zastravljeni Beograđani na reci:






Nego odakle tebi geni ?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 22:10 26.08.2013

Re: Da li si živ ?

Ama to su turistički geni koji traju neki sunčani mesec u godini ili potreba za ugostiteljskim uslugama a to nema veze sa življenjem na obali ili uz nju ... sve si pobrkao pa i dalje budi strpljiv ...
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:31 26.08.2013

Re: Da li si živ ?

Hvala na umirenju. Sad ću možda čak i da pročitam šta se nalepio gore.
Kažem možda.
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:36 26.08.2013

Re: Da li si živ ?

bobitz:
i stari deo grada najbliži, zjapi tamna i preteća rupa, nesumnjivi protivnik grada. Neuređen prostor na desnoj obali zakrčen železničkim šinama i postrojenjima i nečim uz njih čemu nije moguće identifikovati namenu, srhu i opravdanje da bude baš tu.


Jok bre, nemaš pojma, to Belgijanci zasulu močvaru po nalogu Obrenovića, i napravili štajger i mnogo što šta. A to nisu "dva grada" već jedan grad koji je prešao na drugu obalu. Najviše mrzim kad arhitekte umišljaju da su pisci, a pri tom paraju oblake kad drugi razmišljaju o arhitekturi i gradskom planiranju.

Gospodin Škalamera !!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana