Putovanja| Sport| Zabava

Nedeljno Popodne: Americki sastanci, nasi teniseri

Nikola Olić RSS / 01.09.2013. u 20:21

Guzva koja je danas znatno usporila dolazak na US Open nije bila veliko iznenadjenje niti uzbudjenje. Praznik je, to se svuda po ovom ogromnom gradu i ocekuje. Stotine putnika mirno su cekali voz okruzeni reklamama koje nas podsecaju da treba izgledati mladje ako je to ikako moguce. Medju putnicima ima dosta ljubitelja tenisa, vidi se po opremi i po materijalu koji su poneli za citanje. Za razliku od tih reklama, teniseri i teniserke pogotovo pocetkom svoje karijere cesto idu bas u obrnutom pravcu, izgledaju i ponasaju se mnogo starije no sto jesu.

 

nedelja_nyc.jpg

 

Jedna od prelaznih tacka sa New Jerseya u New York zove se Exchange Place, to jest mesto za razmenu. Ni stanica niti ime nisu novi, tu su vise od 100 godina, kada se sa jedne na drugu stranu prelazilo raznim trajektima i brodicima. Obe obale su napredovale znatno tokom vise od jednog veka progresa tako da sada ima mnogo vise nacina da se dodje sa jedne na drugu obalu, ukljucujuci tunele, brodove, vozove pa cak i helikoptere. Novak Djokovic vec godinama odseda u toku US Opena u New Jersey-u i na posao ide obicnim kolima, kao i mnogi drugi poslovni ljudi.

Djokovicev posao je naravno na US Openu, zajedno sa par stotina drugih tenisera i teniserki. Radno vreme mu je danas druga smena -- pocinje oko 7pm na glavnom stadionu, a do tada i on i mi i Jelena Jankovic koja igra posle njega gledamo razne radarske snimke i gatamo da li ce i koliko kise biti.  I zvanicnici iz Americke Teniske Organizacije (USTA - United State Tennis Association) vredno prate sta se zbiva na nebesima, ali takodje i sta se zbiva ovde na zemlji.

Na novinarskom autobusu kojim se sa Manhatna stize u teniski centar, jedan od visoko rangiranih predstavnika te organizacije prepricavao je detalje jutrasnjeg sastanka na kom su analizirali trenutno stanje Americkog tenisa i sta je kljuc uspeha mnogo manjih i manje bogatih drzava kao recimo Srbije. Kaze da se o tome razmislja kao o drzavnim tajnama koje drzave kriju jedne od drugih. Drago mi je bilo da je to rekao uz osmeh, jer su cinjenice verovatno daleko jednostavnije, a uspesi i neuspesi tenisera u ne bas direktnoj vezi sa trudom koja drzava u njih ulozi. Dobar primer toga je svakako Srbija, ciji najbolji igrac Novak Djokovic izlazi na teren za nekoliko nadamo se suvih sati. 

Australijanac Lleyton Hewitt nije bas 100 godina star kao tunel ispod Hudson reke, ali je svakako poznat i iskusni veteran koji je Americkoj publici drag i poznat od kako je 2001 godine ovde osvojio svoju prvu grand slam titulu. Ako niste puno gledali Hewitta kako igra, mozete ovako da ga sklopite: Zamislite Nadala, sklonite misice, zamenite levu ruku sa desnom, i umesto nervoznog cackanja pantalona, zamenite to sa nervoznim cackanjem reketa. Pozrtvovanost, brzina, energija i agresivnost su im manje vise iste. (bile)

 

nedelja_hewitt.jpg

 

Sve to smo i danas opet imali prilike od Hewitta da vidimo na vrlo uzbudljivom, brzom i cistom mecu protiv nepoznatog rusa po imenu Evgeny Donskoy. Mec je bio na opste voljenom Grandstand stadionu na kom kao sta je lepo juce rekao Tipsarevic nema puno defanzivnog igranja, sve se radi iz napada jer nema puno mesta za povlacenje. To su oba igraca danas odmah prihvatili, i poeni su bili uzbudljivi, nepredvidivi i sa lepim ritmom loptice i njihovih koraka u kojima ste mogli da uzivate kao u klasicnoj muzici, sa zatvorenim ocima. 

Puno toga u ovom mecu podsecalo je naravno na starog Hewitta kog su mnogi voleli a mnogi bas i ne tokom vrhunca njegove karijere, medjutim bio je tu i jedan nov element -- strpljenje. Velikim delom je zato i dogurao ovako daleko na ovom turniru, a da je malo vise toga imao pre deset godina, mozda bi danas imao i koju vise od njegove dve Grand Slam titule. Na turnirima ove velicine publika uvek ima neke starije igrace za koje se nada da ce pokazati jos jednu lepu finalnu predstavu na njihovom Grand Slam turniru. Skoro je sigurno da je to ovde poslednjih par godina uvek bio Roger Federer, a danasnjom pobedom zasluzeno mu se pridruzio i Hewitt.

7pm je odlican momenat za pocetak druge teniserske smene, mozda zapravo koji minut kasnije. Jos nije sasvim mracno, ali svetla su upaljena -- vidi se i teren, vidi se i nebo koje daje odlicnu referentnu tacku da se primeti koliko je zapravo velik ovaj teren. Kad potpuno padne mrak, manje je jasno koje su dimenzije i velicina ovog prostora, kao u toku pozorisne predstave.

 

nedelja_stadion.jpg

 

Djokoviceva predstava sa Portugalcem Joan Sousa pocela je lose za novajliju na ovom impozantnom stadionu. Nije se snalazio na Arthur Ashe bini na kojoj nikad ranije nije bio, saplitao se i proklizavao, po koji put udarao reketom u prazan prostor iza Djokoviceve loptice. Do prve pauze na 3:0 trebalo je 11 minuta, na razglasu smo culi poznate reci Mamase Mamasa Mamakusa u pesmi Majkla Dzekson, sto je fino opisalo trud u ta tri gema: prva dva vrlo lako, treci malo duzi ali sa istim zavrsetkom.

Jos jedna Momakusa. Djokovic vodi sa 4:0 i uzima drugi servis Portugalcu koji glasom i znojem ukrasava ogroman trud koji mu je potreban u vecerasnjoj borbi. Mudro je obukao majicu sa razlictim tamnoplavim tonovima, nije jasno gde prestaje dezen a gde pocinje znoj. Bar mu fudbal lepo ide, na pauzi za 0:5 lopticu koja mu je pod noge podletela lepim potezom podize sa zemlje i baca ka klincu koji treba da je pokupi.

Pet minuta kasnije set je bio gotov, 6:0 za Djokovica za manje od pola sata, set se zavrsio sa Portugalcem u cosku terena, gde je bio dosta blizu znaka EXIT koji mi je mozda izgledao primamljivo u tom momentu dalek iza Djokovicevog forhenda. Publika medjutim mec ceni savim drugacije, i na ovoj pauzi izmedju setova u velikim brojevima i dalje ulaze na stadion koji ce uskoro biti sasvim pun.

Pun stadion, puna pluca. Drugi set je nesto sasvim drugo, Portugalac i Djokovic razmenjuju poene na 40:40, klackaju se sa lepim potezima i dugo traje odluka ko je tu bolji. Tri poena za redom naterali su publiku da ustaje i aplaudira, mada je poslednji poen kojim se Sousa konacno upisuje na semafor bio sasvim jednostavan. Po prvi put u ovom mecu, igraci su izjednaceni na 1:1, sto publika punim plucima podrzava.

Lepih poteza od strane Portugalca je u drugom setu bilo vise, ali nedovoljno da realno ugroze Djokovica i njegov pristup mecu. Nas teniser hrabro gadja i pogadja coskove, skrajuce loptice, i spasava loptice iz nemogucih pozicija. Portugalac se malo bolje snalazi i set zavrsava ovog puta sa dva osvojena gema. Opusteniji je, na velikim ekranima posle usporenih snimaka tu i tamo vidimo i po koji osmeh. To je najveci problem ovog velikog stadiona -- veliki pritisak a malo uzivanja, bar na pocetku.

Treci set pocinje Djokovicevim brejkom, odlicna taktika za potpunu demoralizaciju protivnika. I Sousa i Wilson su poceli da padaju, Portugalac je bacio svoj beli Wilson reket na zemlju i kao da je odbacio i ceo mec, treci set se vrlo brzo zavrsio sa 6:2. Sve je proslo po propisima sluzbe koje je Novak verovatno zacrtao za ovaj mec i ovog protivnika -- da pobedi u tri seta i da sto pre ode sa terena.

 

nedelja_nole.jpg

 

Cestitke na pobedi Nole, kakvi su utisci posle meca?

Odlicni. Sto brze to bolje. Na pocetku turnira i ako igram protiv igraca koji su slabije rangirani od mene, nikog ne podcenjujem. Na pocetku meca sam se potrudio da igram svaki poen maksimalno, da pokazem svom protivniku da sam tu sa razlogom, da sam tu da se borim za svaki gem. Bilo mi je bitno da slomim njegov otpor i svaku nadu da moze da pruzi otpor.

Sta mislis o narednom protivniku?

Granolers je nezgodan igrac, ima cudnu tehniku ali dosta pametno igra, koristi ceo teren i ima varijacije u svojoj igri, izlazi na mrezu dosta. Neki ce reci da imam dobar zreb, ali za mene je svaki protivnik, svaki mec najveci moguci izazov, tako to prihvatam i stalno pruzam maksimum i pruzam poruku svima da sam tu da osvojim ovaj trofej.

Sta ocekujes od nasih kosarkasa na Evropskom u kosarci?

Pomno pratim pripreme nase reprezentacije, mi smo kosarkaska nacija, toliko smo uspeha imali, imali smo uspesnu i bujnu tradiciju u tom sportu. I celoj Srbiji vlada veliko uzbudjenje za taj sport, naravno uvek imamo velika ocekivanja od nase reprezentacije.

 Publika je visa znala o Jeleninom mecu protiv Kineskinje Li Na nego novinari koji su se posle razgovora i poslova sa Djokovicem vratili na tribine Arthur Ashe stadiona. Bilo je dosta opomena od strane sudije da se ne navija izmedju prve i druge serve, sto se ocigledno ranije u toku meca desavalo. Publike je i dalje dosta, malo ih je otislo posle prvog meca. Medjutim dominantan rezultat slican proslom mecu -- za sada 6:3, 5:0 za Kineskinju -- privodi kraju danasnji teniski program, i publici ocigledno nije dosta tenisa.

Jelena je na reakciju publike reagovala uz osmeh, i kad je u poslednjem gemu gubila sa 15-30 izgledala je opusteno. Na mec loptu za protivnicu na svoj servis napravila je servis gresku a onda iz drugog pokusaja posle par poteza napravila dugacak aut. Mec se zavrsio za manje od sat vremena, a na konferenciji za stampu i iz statistike cemo saznati vise o tome sta se desilo.

Kakvi su ti utisci posle meca?

Nista mi nije islo od ruke, pocevsi od servisa pa do returna. Kasnila sam na svaku loptu, igrala sam dosta kratko i njoj sam dala sansu da diktira poene i igra najbolji tenis. Razocarana sam igrom, ne znam sta se desilo. Mozda je imalo veze sto sam igrala tako kasno, bila sam kao usporen snimak. Ona je svakako odigrala odlican mec.

Kako si se osecala pred mec, jel danas bio dan da ti se igrao tenis?

Da budem iskrena, nisam bila zadovoljna kad sam videla da igram druga posle 7pm. Ja sam vise jutarnja osoba, volim da ustanem rano i tad imam najvise energije. Pokusala sam da spavam danas da mogu da izdrzim veceras ali moje telo stvarno nije bilo na nivou. Ne znam zasto ali ne mogu da trazim opravdanje, verovatno ni njoj nije odgovaralo da igramo kasno. Igrala sam dobro nekoliko prethodnih kola, veceras kao da je neko drugi izasao umesto mene.

 

nedelja_most.jpg

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 20:52 01.09.2013

kad si već počeo o tome

zašto sa svih turnira izveštavaš kao da postoje
samo naši teniseri?

ljubitelji tenisa u srbiji svakako navijaju za naše,
ali bi voleli više informacija o svemu što se događa na turniru.
Nikola Olić Nikola Olić 21:33 01.09.2013

Re: kad si već počeo o tome

to nazalost nije samostalna odluka koju pravim kad sam na turniru, vise je posledica nekoliko drugih faktora.

posto nasih tenisera ima koliko ih ima, cisto je pitanje vremena i fokusa. sa jednog meca na drugi, sa jedne konferencije na drugu, stvari ne teku linearno i nije ih lako planirati. povrh toga na meceve nije lako usunjati se i kao novinar, ceka se pauza izmedju gemova. sve u svemu, izlomljen je raspored kad se ide na previse, pa se onda ne postigne nista. kad je nasih manje, onda je mnogo lakse pratiti druge meceve to jest tenisere.

postoji takodje i praktican faktor kako odavde saljem tekstove. dogovor sa redakcijom je da ih stavljam kao blog, ali tu sam ogranicen sa samo jednim blogom dnevno, tako da moram da dodajem sve u jedan veliki tekst. to mi otezava slobodu da ubacim konkretne elemente o drugim meceva u jednu logicnu celinu koja se lako cita u upija.

hvala vam na komentarima, veliki pozdrav iz new yorka, a sad odoh da gledam a mozda i pisem o hewitt/donskoy :)

nikola olic
AlexDunja AlexDunja 21:43 01.09.2013

Re: kad si već počeo o tome

hvala vam na komentarima, veliki pozdrav iz new yorka, a sad odoh da gledam a mozda i pisem o hewitt/donskoy :)

e, super, i ja ih trenutno gledam:)
Nikola Olić Nikola Olić 22:43 01.09.2013

Re: kad si već počeo o tome

auuu, kakav mec!
AlexDunja AlexDunja 22:53 01.09.2013

Re: kad si već počeo o tome

Nikola Olić
auuu, kakav mec!

drago mi je da je lejton uspeo
da izbori još jedan artur eš meč, valjda će da bude tamo:))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana