Putovanja| Sport| Zabava

Ponedeljak: Praznik rada, praznik tenisa sa Anom i Jankom

Nikola Olić RSS / 02.09.2013. u 16:29
pon_loptice.jpg
 
Lepo je imati probleme kao ovaj danas, gde dva nasa predstavnika igraju u isto vreme. Ne radi se naravno samo o Srbiji, radi se o bilo kojoj zemlji koja ima nekoliko predstavnika koji ulaze u drugu nedelju turnira. To je pojam koji se ovde u centru cesto pominje, ulazak u drugu nedelju je samo po sebi neka vrsta uspeha, pogotovo za igrace koji tu ranije nisu bili.
U novinarskom centru, Srbija je okruzena kolegama iz Ceske koji u drugoj nedelji imaju Berdiha, i jednim starijim gospodinom iz Chilea. Raspored sedenja ovde u centru nema geografskog niti abecednog smisla, ali lepota tenisa je naravno da sve zemlje imaju nekih preklopnih teniskih tacaka. Cehe mozemo donekle da razumemo, a urednik La Segunda novina cesto prica anegdote nasih igraca koji su vrlo popularni po turnirima Juzne Amerike.
 
Nasi igraci se dosta dobro drze i ovde u Severnoj Americi, ulazimo u cuvenu drugu nedelju sa tri predstavnika: Nole, Janko i Ana. Danas je u Americi praznik koji je usko povezan sa US Openom, svaki srednji ponedeljak ovog turnira je praznik rada, i danas taj praznik radom proslavljaju Janko Tipsarevic i Ana Ivanovic, u manje vise isto vreme. Prvih dana ovako velikog turnira raspored meceva se stampa na dve strane, koje ljubitelji tenisa cesto analiziraju svo vreme dok se klackaju na vozu #7 iz Menhtetna ovde ka teniskom centru. Raspored je za danas mnogo manji, Janko i Ana igraju oko 1pm, logika nalaze da se pocne sa Aninim mecom koji bi trebao krace da traje.
 
Obavezan tok stvari posle meca je da igraci prvo bace svoje znojnice onim najblizima koji su sedeli iza klupe, zatim bace tri potpisane loptice u publiku, i na kraju daju kratak intervju pred publikom. Posle ih ceka mnogo duzi intervju unutar novinarskog centra, koji se u nasem slucaju deli na dva dela: pitanja na engleskom pa onda pitanja na srpskom. Prekucan tekst engleskog dela intervjua dostupan je novinarima samo nekoliko minuta posla kraja razgovora, putem stenografa i njegove masinerije i pomocnika. Interesantno je sve to posmatrati izbliza, kako sa svih deset prstiju cesto u isto vreme pritiskaju cudnu tastaturu koja odmah ispisuje reci na ekranu. I Djokovicu je sve to bilo vrlo interesantno pa je juce pre konferencije za stampu trazio od stenografa da mu pokaze kako sve to radi.
 
pon_kisa.jpg
 
 
Ko zna kakvo je vreme u New Jerseyu gde se Djokovic danas odmara, ali ovde kod nas u teniskom centru, kao po nekom sadistickom rasporedu, kisa je pocela da pljusti bas kad su po rasporedu trebali na red da dodju Ana i Janko. New York je geografski ogroman grad, juce je prognoza bila da ce biti kisa, i kisa jeste pala na ovaj grad, ali daleko daleko od teniskog centra. Danas nismo te srece. Neki ljubitelji tenisa su bas uporni, i svoja mesta ne napustaju ni po najgorem pljusku.  Interesantno ih je gledati sa suve distance kako menjaju ugao pod kojim sede i pod kojim im je kisobran. Kao i kad teniserima ovde ne ide kako treba, prilagodjavaju se uslovima u kojima se na terenima nalaze. Svaka cast.
 
 I deca jos bolje od odraslih znaju kako da se prilagodjavaju uslovima. Novinarska loza i teniserka loza sad se razlikuju najvise po tome sto u njihovoj lozi ima dece. Svi se manje vise isto dosadjujemo i gledamo ili u vremenske prognoze na nasim telefonima, ili gledamo obavezni snimak legendarnog US Open meca izmedju Konorsa i Krikstajna od pre 20 godina, koji se po pravilu daje samo god kisa padne. Deca su pametnija od svih nas, napravila su teniski teren koristeci razne teniske casopise u kojima su im mozda ocevi i majke, braca i sestre.
 
pon_loza.jpg
 

Dosta poznatih tenisera sa naslovnih stranica tih casopisa su se muvali okolo, Ferer je pricao sa prijateljima na spanskom, ispod kapuljace koja ga je krila sto od kise sto od radoznalih prolaznika sa fotoaparatima. Nadal je bio mnogo otvoreniji, izgleda upravo kako izgleda na terenu, spreman za tenis a ne za odmor. Janka i Ane nije bilo u ovoj lozi, valjda su negde gde je mirnije i tise, i nadamo se sa puno prozora. Vreme bi trebalo uskoro da se razvedrava, to bi za igrace bilo prijatan prizor.

Kad je Janko konacno zapoceo svoj mec u 5 popodne, jedna od retkih stvari koja je bila jasna je da je Anin mec za danas bio otkazan. Hiljade ljubitelja tenisa ostali su zbunjeni i ostali su bez prilike da gledaju Federera, koji je bio prebacen sa ogromnog Arhur Ashe stadiona na manji Armstrong. Red za ulazak na taj stadion bio je besmisleno dugacak, sam se sa sobom prepletao u upletao kao Kolaricu Panicu, vise nije bilo jasno u kom pravcu ide. I to sve povrh cinjenice da je Armstrong u tom momentu vec bio potpuno pun. Ostati u tom redu je fantastican optimizam koji je mozda specifican za Ameriku i ovaj Grand Slam.

 

pon_janko1.jpg

 

I na Grandstand stadionu na kom Janko igra nema puno slobodnih mesta, mozda stotinak slobodnih i mokrih sedista koja ce sigurno biti popunjena kad dodje prva pauza. Tipsarevic i Ferer su odigrali jedan od najuzbudljivijih meceva proslog US Opena, i publika to sigurno pamti. Pre godinu dana su se borili zestoko u toku svih pet setova, uljucujuci i jedan gadan pad Tisparevica negde sredinom tog poslednjeg seta.

Jankov pad veceras u prvom setu nije bio tako glasan i bolan kao pre godinu dana, nije mu palo telo vec koncentracija na samo nekoliko poena, pogotovo sto je bio blizi pobedi. Brzinom kojom ova dva tenisera obicno razmenjuju forhende razmenili su i brejkove krajem prvog seta, i u taj-brejku Spanac je bio samo malo bolji za vodjstvo od 1:0.

Stadion na kom igraju Federer i Robredo povezan je bokom sa ovim stadionom, po navijanju sa tribina reklo bi se da je ovde uzbudljiviji mec. Mada nas ovde ima mnogo manje, nasa publika je cini se glasnija, bilo to za lepe poteze ili neocekivane poteze. Neocekivano je svakako da Janko ima dva prestupa u prvih sat vremena meca, i po igranju odmah posle tih prestupa jasno je i da njemu smetaju. Zujanje reflektora je sve glasnije, mrak polako pada i daje ovom mecu uzitak nocnog meca kakav po rasporedu nismo ocekivali.

pon_janko2.jpg

 

Navijaci su jednim uvom na ovom terenu, drugim na onom drugom, sa belim bezicnim slusalicama kojima mogu da cuju radio prenos drugih meceva. Kraj drugog seta medjutim paznja im se sigurno vraca na ovaj teren, Tipsarevic sa sredine terena sprintuje ka Fererovoj skracenoj loptici i udara je nazad na liniju. Znamo da je linija jer je Spanac, dok se zadihano odmarao naslonjen na Citizen casovnik u cosku terena, trazio Challenge. Na ekranu smo videli da je loptica sletela po sred linije, ali je udarac bio toliko neverovatan da su i najveci fanovi Janka Tipsarevica ipak posumnjali da li je to bilo moguce. Kompjuter kaze da je bilo moguce, i rezultat je sada 1:1 u setovima.

Mada se u trecem setu igra maksimalnim intenzitetom, odnos izmedju igraca je odlican i na terenu i sa strane terena. U toku pauze uzmedju gemova ponekad razmene par reci uz osmeh, a kad ima potrebe da se izvine jedan drugom zbog slucajnog udarca u mrezu ili agresivno plasiranog smeca, to rade iskreno i vrlo vidno, da drugom bude jasno da nema antagonizma. Jedan ekstremni potez Spanac je sacuvao kad je na 2:1 izgubio servu, i bes ispoljio na svojoj opremi pored klupe.

Ovaj teren nema posebnih loza za trenera i prijatelje igraca, tako da svi oni sede tu negde medju nama. Sa Jankove strane terena osim njegove supruge i trenera takodje sedi poznati bivsi hrvatski teniser Mario Ancic, koji se posle teniske karijere prebacio na pravo. Kao diplomski rad napisao je detaljnu analizu zakonsko-pravnih aspekata ATP-a, sto mu svakako daje jedinstevenu perspektivu iz koje sad moze da posmatra tenis.

Janko je ka njemu cesto gledao i trazio misljenje da li da trazi challenge ili ne. Bilo bi dobro da je u trecem setu mogao vise da ih ima, sve ih je ispucao pre napetog kraja gde je izgubio prednost brejka a posle i sam izgubio servis sa nekoliko vrlo tesnih loptica, i propustio priliku da unovci sav svoj trud u ovom setu. Odlazi na WC pauzu na kraju seta i pri rezultatu 1:2 u setovima, verovatno ne bas zato sto mu treba WC koliko mu trebaju mir i tisina.

pon_veliki.jpg

 

Cetvrti set ce se na ovom terenu bar igrati, na onom vecem pored nas gde je Federer za sad nismo sigurni, voljeni Svajcarac vec gubi sa 0:2 u setovima, i sad je 3:3 kod njih. I na ovom terenu svi indirektno navijamo za Federera, jer zelimo da vidimo to cuveno cetvrtfinale izmedju njega i Nadala.

Ferer ima puno slicnosti sa Nadalom, kao i mnogi drugi Spanski igraci. Nema predavanja sve do kraja, to znamo svi na tribina, i to zna i Janko. Zato sa njegove strane nema puno nerviranja i nema puno cudjenja na terenu, svi preokreti i sva iznenadjenja su zapravo ocekivana. Navijaci su malo drugacijeg karaktera, dobacujemo se sa "Lets Go Janko!" i "Da-Vid!" kad god za to ima prilike. Nekad se navijanja sinhronizuju pa svi zajedno navijamo za nepostojeceg tenisera po imenu Janko David.

Cetvrti set nekako prezivljava onaj napeti momenat gde su se prethodna tri lomila, ali nesto malo kasnije na 5:4 za Spanca, bili smo na dva poena od kraja meca. Janko je odradio nesto slicno Djokovicu protiv Federera pre par godina ovde u Njujorku, kad je pod ekstremnim pritiskom izmislio dve paralelel po samim linijama i spasao situaciju. To su one paralele gde uobicajeni urlik postane urliiiiiiik tacno u momentu kad znas da si osvojio poen.

Kakav napet kraj mec, poslednji pobednicki urlici bili su nazalost Fererovi. Kao u prvom setu, dogurali smo do taj-brejka, oba igraca dobili su po jedan dodatni Challenge, a publika je dobila dodantu energiju pri kraju uzbudljivog meca. Navijaci su svoje nastavili sa jos vise entuzijazma, prazna sedista blizu terena popunjavala su se bez obzira na vrstu karte koju ste imali u ruci. Oni najglasniji cesto su u rukama imali piva, sto je ovde u Njujorku popularno pogotovo u nocnim mecevima, a jos vise posle dugacke pauze i dosade zbog kise.

Ovaj mec svakako nije bio dosadan, i bez obzira sto je na kraju Tipsarevic izgubio sa 7:6, 3:6, 7:5, 7:6, moze se ocekivati da cemo iz razgovora posle meca zakljuciti da je ipak bio zadovoljan svojim igranjem u Njujorku, pogotovo posle padova koje je imao ranije u toku godine.

 

pon_janko3.jpg

 

 

Janko, koji su ti utisci o mecu?

Mislim da ce mi sutra biti jako krivo. Slican mec kao prosle godine. Mislim da sam u ovom mecu imao dosta vise sansi. Mala sansa koju sam imao prosle godine, on je zaista odigrao jako dobro. Ove godine on je zasluzio da pobedi, ali ja mislim da sam mu ja dao prvi i treci set, on nije uradio nista da zasluzi da me brejkne dva puta kad sam servirao za set. Slazem se da sam na pocetku imao poteskoca da spasim servis, verovatno zbog kise, ali posle kad sam usao u semu svog servisa, dosta lako sam ih osvajao. Cak i ta dva gema sam imao prilike, i preforisarao sam. Mislim da ce mi sutra biti jako tesko.

Jel mislis da je rezultat posledica cele ove sezone?

Sigurno ima do samopouzdanja, verujem da imam vise samopouzdanja da bi hladnokrvnije ulazio u zavrsnice setova bez panike. U obe situacije sam previse zurio i gresio, on je samo vracao moj servis a ja sam mu sve drugo dao. Solidan US Open sve zajedno, posle Sinsinatija sam se 100% vratio u ovaj sport.

Sta mislis o Davis Cup-u?

Gledacu da se vratim za Beograd sto ranije da se vidim sa porodicom i bratom. Srbija ima sansu da ponovi 2010 godinu. Veliki je minus sto Viktor nece moci da igra, ali Novak i Ziki su tu. Ovaj mec 100% ozbiljno shvatam i ocekujem pobedu. Da ste me pitali pre 3 meseca, rekao bi da smo apsolutni favoriti, ali medjutim sada mislim da ce biti jako cupavo. Beograd, sljaka, Arena, mislim da oni nisu imali prilike da igraju pred 20,000 navijaca.


 




Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iqiqiq iqiqiq 11:00 03.09.2013

Prva

Moram i da dodam Novaka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana