Putovanja| Sport| Zabava

Na Licu Mesta: Sa Anom i Novakom na Arthur Ashe stadionu

Nikola Olić RSS / 03.09.2013. u 16:11
Jedna od poznatih a i relativno novih fotografija New Yorka napravljena je pre desetak godina, kad je veliki deo grada ostao bez struje zbog problema sa energetskom mrezom. U pitanju nije bilo nevreme ili zemljotres, tako da su otporni Njujorcani nastavili da zive sto su normalnije mogli. Fotografija koja se pojavila na naslovnoj stranici novina prikazala je dugacki liniju automobilskih farova kako u potpunom mraku i verovanto vrlo sporo prolaze jednom od velikih uzduznih avenija ovog grada.
 
Ovog jutra New York je podsetio na tu fotografiju, prvi utisci posle izlaska na trotoar bili su mracni, sa sivim i crnim oblacima koji se preslikavaju o fasade i prozore uglavnom tamnih oblakodera. Ali posle nekoliko ulica i coskova, sa strane se kroz oblake i oblakodere ipak pojavilo sunce. Od pocetka turnira kisa ovde stvara probleme, ukljucujuci naravno Anin jucerasnji mec koji je pomeren za jutros. Bez obzira na prognozu koja danas i nije toliko mracna, suncani zraci su ljubiteljima tenisa uvek dobrodosli.
 
Anin mec je prvi na Arthur Ashe stadionu, Novakov ce biti treci. Novak je vec krenuo ka ovom centru, na krovovima zutih taksija koji njegovim likom reklamiraju ovaj turnir. Na toj reklami se vidi kako uzdignute pesnice proslavlja osvojen poen, sto ocekujemo da cemo danas dosta videti u njegovom mecu protiv Spanca Marcela Granollersa. Anina protivnica je Victoria Azarenka, finalistkinja proslog US Opena. Nadamo se da ce i Ana uzdignute pesnice to njoj ove godine onemoguciti.
 
utorak_nebo.jpg
 
 
Pocetak meca na Arthur Ashe stadionu zapravo oznacava momenat kad igraci izadju na teren. To publika i ocekuje, da vide celu predstavu od pocetka -- mahanje ka publici kad igracice izadju iz tunela, raspakivanje njihovih ogromnih torbi, razgovor kod mreze, bacanje novcica za biranje strane, i naravno zagrevanje. Tu se pre pocetka lepo primete detalji koji posle padnu u drugi plan kad pocne mec. Ana ima zutu traku zalepljenu ispod levog kolena, Viktoria nema dugacke rukave koje obicno i po toplom vremenu voli da nosi. Urednik poznatog casopisa "Tennis Magazine" dosao je na svoje sediste samo nekoliko sekudni pred pocetak meca, covek zna znanje.
 
Na zagravenju Azarenka ne ispusta nikakve zvukove, ali to se promeni cim mec pocne. Na ovako velikom stadionu njeni krici odzvanjaju verovatno vise nego na bilo kom drugom turniru koji se igra na otvorenom. I US Open ce to za par godina delimicno postati, kad se na ovaj teren doda pokretni krov. Najglasniji krik za sada je prijatno iznenadjenje, Ana je vec uzela servis i vodi sa 2:0. Sledeci Anin poen udara u mrezu i vrlo visoko i sporo odskace i pada na drugu stranu terena, kao u sceni iz Tom & Jerry crtanog filma. Uz sav trud koji je Ana ove godine ulozila u tenis, lepo je imati i pomalo srece. Na prvu pauzu Ana sretno ide sa vodjstvom od 3:0.
 
Kisa je opet malo pala, ali ne sa neba nego sa nadstresnice blizu terena. Mec je na momenat bio zaustavljen da se voda obrise a bilo je interesantno videti sudiju kako silazi sa njenog visokog sedista i pomaze redarima da se voda pokupi. Azarenka i Ana su stajale na svojim pozicijama i cekale da se mec nastavi. U nastavku meca Ana je imala jos jednu priliku da uzme servu, medjutim mreza i sreca ovaj put nisu bile na njenoj strani, loptica je pala na lak zicer Azarenki i mec se nastavlja se jednim brejkom prednosti za Anu, 5:2 u prvom setu. Ana za sada ima dva uspesna Challenge-a, za odlicne forhende i returne koje smo do sada od Ane videli, potreban je i odlican vid.
 
utorak_ana.jpg
 
 Najlepsi forhend bio je sacuvan za zavrsnicu prvog seta, ciji poslednji poen je bila Anina forhend dijagonala koja je oterala Azarenku u sam cosak terena. Losi djaci idu u cosak, i Azarenka je za sada svakako losija igracica skoro po svim pitanjima. Anino igranje je akademski precizno, optimalno i mirno, i zasluzeno joj je dalo vodjstvo od 1:0 u setovima.
 
U drugom setu oci i serve slabije rade kod obe igracice, prvi gemovi su teniserksa kleptomanija, jedna drugoj kradu pet servi za redom. Kako se vreme popravilo i sunce izaslo, i drugi set se malo popravio. Obe cuvaju svoje serve i ulazimo u zavsrnicu seta sa Azarenkinim vodjstvom od 5:4. Mada je vreme mnogo lepse, publika je mirnija nego u prvom setu, vise uzivaju u lepom tenisu nego u lepom vremenu. Anin pocetak meca je bio mnogo lepsi nego poslednjih nekoliko poena, Azarenka uzima Aninu poslednju servu drugog seta bez ijednog propustenog poena, ulazimo u treci set sa rezultatom 6:4, 3:6.
 
U trecem setu na pauzi za 2:1, pauk-kamera koja lebdi iznad ovog stadiona snimala je izbliza Anu Ivanovic. Sasvim je zasluzeno i logicno ide uz veliki aplauz koji je nasa teniserka dobila pre nekoliko sekundi. Anin prvi lob danas bio je vrlo uspesan, loptice je preletela visoko iznad Azarenke i sletela metar unutar linije, cime je Ana povratila servis i izjednacila.
 
Izjednaceni na 3:3 u trecem setu, nove loptice ulaze u igru. Zamena se brzo desila, stare loptice idu nazad kod glavnog sudije, nove loptice ka Azarenki koja sledeca servira. Cesto ih redari odkotrljaju po zemlji, pa se vidi kolona od sest loptica koje putuju terenom, opet kao neki crtani film. Stare loptice ce se mozda vratiti na teren, ako jedna od novih loptica odleti u publiku i nikad se ne vrati.
 
Vazna loptica koja je skoro dosla do publike je bila Anina bekhend dijagonala koja je siroko zavrsila u autu i cime je Ana izgubila vazan servis za 5:3 u trecem setu. I onu drugu lopticu koju je imala u dzepu je nezadovoljno bacila na teren, svesna da mozda vise nece biti prilike za servu na ovom US Openu.
 
utorak_ana2.jpg
 
 Publika je takodje bila svesna da Ana mozda nece biti na terenu jos dugo, i svi njeni potezi bili su glasno podrzavani, svakako glasnije nego isti potezi sa Azarenkine strane. I pri samom kraju posle vrlo teskih momenata gde su milimetri odlucivali sa koje strane linije ili mreze loptica slece, Ana se smejala kad je to imalo smisla, i bila puna energije sve do samog kraja kad je prisla mrezi protivnica da cestita na tesnoj ali zasluzenoj pobedi. Uskoro posle toga Ana je popricala sa nasim novinarima.
 
Cestitke na dobroj igri. Kakav prvi set... kakvi su tvoji utisci o mecu?
 
Zaista sam zadovoljna prvim setom. To je nesto na cemu sam dosta radilau poslednjih nekoliko nedelja i drago mi je da sam to uspela danas da pokazem na terenu, i sigurno je da sam razocarana rezultatom, imala sam dosta sansi. U drugom setu mi je popustio servis, imala sam sanse, ali je sigurno da sam mnogo bliza igracicama samog vrha.
 
Kao da je sve zavisilo od tebe u ovom mecu, sta mislis da je na kraju presudilo?
 
Bio mi je cilj da budem agresivna i da je stavim pod pritisak, to je uostalom moj stil igre, mislim da je najvise presudio servis. U jednom momentu sam izgubila ritam u drugom setu, ona je tu pocela da se vraca, ja sam bila manje agresivna i ona je pocela da se vraca. Zaigrala je mnogo, mnogo bolje. Na kraju treceg seta, bile smo na istom nivou, ali par poena je odlucilo.
 
Sta je to sto ti mislis da nedostaje u tim kljucnim trenutcima?
 
Mislim da sam jako blizu igracicama iz samog vrha i danasnji mec je to pokazao. Naravno da sam razocarana ali ona jeste odigrala dobro u vaznim momentima i stvarno je bila agresivna i dobro servirala, dala sam sve od sebe danas. Sreca je malo bila na njenoj strani, ali sledeci put ce mozda biti drugacija situacija.
 
utorak_bekhend.jpg
 
 Na pocetku Novakovog meca veliki Arhur Ashe stadion na kome se mec igrao vec je bacao veliku senku na dva manja terena sa istocne strane. Sa te strane stadiona na ogradi na vrhu tribina dosta ljubitelja tenisa gledalo je ka tim manjim terenima. Na jednom od njih, veteran iz Australije Lleyton Hewitt bio je na pomolu velike pobede i ulaska u cetvrtfinale.
 
Sa ove strane tribina, borba sa istim ciljem pocela je u pola pet po lokalnom vremenu. Na rasporedu je pisalo da mec nikako nece poceti pre pola tri, ali mnogim navijacima to nije bilo vazno, dosli su da gledaju tri meca za redom, i ovaj Noletov je poslednji, kao slag na torti. Posle jedne minute igranja Djokovic je brzo poveo sa 1:0, a da stvarno ima nekog slaga svuda bi se razleteo, na terenu izgleda vrlo vetrovito.
 
Jedini brejk prvog seta dosao je i prosao vrlo brzo, kao uostalom i ceo prvi set. I oblaci iznad terena su dosta brzi, prolaze brzo kao u sceni iz Simpsonovih, prave interesantne senke i kontraste po ovom zelenoplavom terenu, Tipsareviceve Oakley naocare bi nam svima mozda dobro dosle.

 

utorak_naocare.jpg

 

Vecina navijaca sa istocne strane tribina nose naocare. Oni ce najduze imati sunce, sigurno jos bar dva sata. Kako za sada stvari stoje, mec nece toliko potrajati, Djokovic je odmah sa pocetka drugog seta Spancu vec uzeo tri servisa i poveo sa brutalnih 5:0. Ista pravila sluzbe kao protiv Sousa u proslom kolu -- da se pobedi u tri seta i da se sto pre izadje sa terena. Posto mec sam po sebi nema mnogo drame, na velikom ekranu nam u toku pauze pokazuju poznate licnosti koje su tu negde medju nama. Pokazali su glumca Leonarda DiKaprija koji je nevoljno okrenuo glavu i nastavio da prica telefonom. Djokovic je medjutim pun dobre volje, drugi set je uzeo sa 6:0.

Titanik. Nema bolje simbolike za trenutnu beznadeznu situaciju u kojoj se Spanac nalazi. U trecem setu gubi sa 4:0, i izgleda da se slaze sa Djokovicem da je bolje sto pre izaci sa terena. Na prosloj pauzi na kojoj je mesto na kom je Leonardo sedeo sad bilo prazno, oba igraca su daleko pre isteka vremena vec bili spremni da zaigraju i da zavrse sa ovom tihom predstavom. U poslednja dva seta Granollers vise nije imao aduta u kratkim rukavima, nije vise bilo tajni. Mec se zavrsio sa 6:3, 6:0, 6:0, a cak smo resili i tajnu gde se DiKaprio sakrio -- mudro je sedeo tacno iza novinarske loze.

utorak_serva.jpg
 
Cestitke Nole, sta su ti utisci o mecu?
 
Sve je funkcionisalo kako je trebalo, koristio sam gotovo svaki deo terena i to je nesto sto me ohrabruje i dize mi samopouzdanje pred cetvrtfinale.
 
Naredni protivnik je Juzni, sta ce biti taktika?
 
Izmoriti ga! Igrao je danas preko cetri sata u pet setova, jako naporan mec. Ja sam svez i motivisan da pruzim maksimum u svakom poenu i taj stav mi je dosta pomogao da dobijam meceve dominantno, i tako bi da ostane. On je kvalitetan igrac, ima odlican slajs, ima jedan od najsnaznijih bekhenda na svetu, i dugo je u tenisu. Igrao je polufinale ovde pre par godina, nece se uplasiti preterano zbog velike scene. Ja cu biti spreman.
 
Zavrsio si sa 6:0, 6:0, prokomentarisi samopouzdanje koje sa tim dolazi, i kakvu poruku saljes protivnicima sa takvim rezultatom?
 
Upravo je to ono sto sam zeleo, da sto manje vremena provedem na terenu, da sto brze zavrsavam svoje meceve, da sto dominantnije igram, kako bi poslao poruku protivniku ali i svima ostalima koji gledaju jer to je sve psihicka igra, svi prate sta se desava, pogotovo najveci rivali. Tako da me to definitivno raduje.
 
 


Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

buba_truba buba_truba 21:41 03.09.2013

Hvala

alselone alselone 22:35 03.09.2013

Fotke su super!

Kazezoze Kazezoze 23:28 03.09.2013

Re: Fotke su super!

alselone

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana