Društvo| Istorija| Literatura

Asasin Ali kao metafora pobjede nad društvenim opsjenama

docsumann RSS / 04.09.2013. u 20:42

 Alamut-01.jpg

Tvrđava Alamut

 

U davna vremena, u velikom arapskom carstvu, živješe tri  druga.  Upoznali su se kao studenti na islamskom učilištu  u Nišapuru, a zbližili u burnim noćnim lumpovanjima, koja su, eto, do današnjih dana ostala zaštitni znak studentskog života širom svijeta.   

Nakon jedne takve noći među njima je sklopljen pakt o vječnom prijateljstvu - onaj ko od njih bude prvi uspio u životu pomoći će ostalima.
Jedan od ta tri prijatelja bio je Omar Hajam, čuveni pjesnik, astronom i matematičar. Drugi, a zapravo prvi koji je stekao slavu i moć i postao veliki vezir,  bio je Abdula Kasem, znan kao Nizam ul Mulk. Treći prijatelj se zvao Hasan Sabah, ali ga je istorija zapamtila kao Starca sa Planine ...

Nezaboravivši na stari pakt, Nizam ul Mulk poziva  svoje prijatelje  i  nudi im položaje na dvoru. Hajam je odbio da učestvuje u vlasti i umjesto toga  zatražio je sredstva za svoja astronomska istraživanja. Dobio je i novac i opservatoriju. Hasan je, naprotiv, objeručke prihvatio učešće u politici ... i uskoro se našao upleten u dvorske intrige u pokušaju da postane vezir umjesto vezira. Međutim, namjere su mu osujećene, i sigurno bi na onaj svijet otišao sa glavom pod ruku da se Hajam nije založio kod sultana za njegovo pomilovanje.
Bježeći pred vezirovim ubicama, sa malom grupom slijedbenika, lutao je carstvom dok najzad nije stigao do planinskog lanca Elburs na južnoj obali Kaspijskog mora. Visoko međ' njegovim strmim liticama, klisurom i šančevima odsječena od ostatka svijeta, nalazila se tvrđava Alamut. Neosvojiva! Bar ne na silu.

Lukavi Hasan ponudio je zapovjedniku tvrđave 5000 zlatnika za onoliko zemljišta koliko se može zahvatiti kožom odranog bivola. Nakon što je lakomisleni starješina pristao na ponudu, Hasan je izvukao oštar nož i  isjekao kožu na tanke trake koje je sastavio i njima opasao zidine tvrđave.  Tvrđava je bila njegova. Nesuđeni vezir  najzad je mogao da odahne od bježanja pred progoniteljima.
I ne samo to, u svom novom skloništu  počeo je da sprema protivudar kakav svijet još nije vidio. U zasebnom, izolovanom dijelu tvrđave, napravio je naročite  odaje, ne štedeći na enterijeru.
Mozaici, arabeske, ukrasno drveće, rajske ptice, fontane ... sve je to bilo tu da dočara prizore samog raja.
Uskoro, Hasan je počeo da regrutuje najsnažnije i najvještije mladiće iz cijelog carstva. U Alamatu oni su prolazili kroz žestoku obuku koja je od njih trebala da napravi prave komandose srednjeg vijeka. Na kraju obuke,  priređivana im je posebna gozba na kojoj su, pored ostalih ostalih slastica, služeni kolačima izdašno nafilovanim hašišom. Kad bi mladići najzad klonuli omamljeni od silne droge, Hasanove sluge bi ih prenosile u novoizgrađeni  Paradiso Centar. Tamo su ih, uz milovanja, budile predivne djevojke ...  i mega žurka bi počela ... na kraju su ponovo  bili ponuđeni onim istim kolačima  ... a sutradan kad bi se probudili na ovom svijetu, samo su mislili o tamnošnjim scenama silnog uživanja. Hasan bi im tad objašnjavao da su to tek vizije raja, ali  da je pravi raj stvaran, još raskošniji i uzbudljiviji, i da ih  čeka ako poginu služeći Alahu. A služiti Alahu znači izvršavati zadatke koje im on, Hasan, zada lično.
Naravno, svi do jednog su jedva čekali da neustrašivo pohrle u smrt, ne bi li se ponovo našli u rajskim odajama. I era terora je započela, a njena prva žrtva bio je vezir Nizam ul Mulk.

Sam Hasan nije nikad napuštao Alamut. Vremenom je stekao nadimak, koji je ulivao strah i jezu naširoko po Orijentu - Starac sa Planine. Njegovi nezaustavljivi ratnici  su nazvani hašašini ... asaseni ... ubice.



I tu završavamo prvi dio bloga koga čini  ovaj stilizovani i manje-više vjerodostojni prikaz nekih istorijskih dešavanja,  a na koji se nadovezujemo sa pričom Viktora Peljevina - Asasin (iz zbirke P5).
U ovoj priči, koja se stilom, odnosno odsustvom nadrealnih i tipično peljevinskih pomjerenih momenata, razlikuje od ostalih iz zbirke, pisac opisuje povijest mladića Alija koji kao siroče dospjeva u Alamut. Gospodar zamka ovdje se zove Alaudin, no sve ostalo je manje više isto. Nakon dugogodišnje obuke i treninga, Ali se, najzad, naćopao haš'ša i obreo u "raju". Uskoro, nadahnut Alaudinovim kazivanjima o Alahu, a naročito isceniranim vizijama  samog raja, odlazi u samoubilačku akciju.
Međutim, što zbog svoje snalažljivosti, što zbog spleta okolnosti, ostaje živ nakon izvršenog zadatka (atentat na komandanta Latina). Njegov povratak u Alamut bio je veliko iznenađenje za  Alaudina, naime - nikad se, do tada, ni jedan asasin nije  živ izvukao iz misije.
Kao nagradu Ali  dobija priliku da ponovno obiđe rajske vrte. Ovaj put, oslobođen šoka prvog utiska,  počinje pažljivije da posmatra tamnošnje detalje. Primjećuje da neke djevojke nisu baš u cvijetu mladosti, nazire prisustvo bora ispod njihove šminke, primjećuje i da je  jedna djevojka (hurija) prestrašena, uočava neznatna oštećenja na malteru odaja ... Druga posjeta raju bila je mnogo manje fascinantna.
Svoja zapažanja povjerava Alaudinu, koji ga ubjeđuje da mu pravi raj nikad neće dosaditi.
Slijedi naredna misija, iz koje, gle čuda, Ali ponovo izvlači živu glavu. Alaudinovi pokušaji da mu  retorički dočara ono što Alah od njega očekuje i šta s njim namjerava, postaju sve neubjedljiviji.
Treća posjeta rajskim odajama na njega ne ostavlja nikakav utisak. Štaviše, uskoro otkriva da se te odaje, kao i  harem,  nalaze u samoj tvrđavi, kao i da tu raste i konoplja od kojih se spravljaju omamljujući melemi.
Ne gubeći vrijeme, bježi kroz kapiju, niz planinu, ka rijeci ...
"Ako to bude Alahova volja, dospjeću u raj i bez vodiča. A ako to ne bude htio, zar onda iko od ljudi može da mi pomogne?"


P.S. Da li je koprena naših svjetonazorskih zabluda zaista toliko "debela", da u figurativnom smislu, njeno eliminisanje zahtjeva da (dva puta) za dlaku izbjegnemo smrt?

Koliko li ih je samo poginulo još na prvoj krivini ...

Tagovi



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 21:13 04.09.2013

1.

I zašto je percepcija raja povezana sa telesnim užitkom, da ne kažem bludničenjem.

docsumann docsumann 21:19 04.09.2013

Re: 1.


heh, nakon priče, kao dodatke, Peljevin daje četiri različita, poduža, komentara - komentar sufija, istoričara, pravnika i narkologa.
cijenim da su i ovi komentari proizvod njegove literarne fikcije.

na primer u komentaru sufija, na kraju stoji sledeće - ono što je za nekog čovjeka raj, za nekog će biti tek nezdrav način života.


edit: ne očekuj od raje sofissticiran zamišljaj rajskih panorama
jedi-knight jedi-knight 21:31 04.09.2013

Re: 1.

ne očekuj od raje sofissticiran zamišljaj rajskih panorama


O tome se radi. U priči, dakle, nalazimo i začetke političkog marketinga kroz manipulaciju niskim strastima
arianna arianna 21:32 04.09.2013

Re: 1.

Kad si ovako lepo ispričao priču o Alamutu i tri druga, bilo bi zanimljivo pročitati priču o Halimi, rajskoj devojci, koja je nudila lažnu sliku raja
docsumann docsumann 21:36 04.09.2013

Re: 1.

U priči, dakle, nalazimo i začetke političkog marketinga kroz manipulaciju niskim strastima


da li elita u prikaz "raja" ugrađuje niskostrasna očekivanje masa

ili su pučke vizije raja nastale pod projekcijama koje im plasira elita ?
jedi-knight jedi-knight 21:46 04.09.2013

Re: 1.

da li elita u prikaz "raja" ugrađuje niskostrasna očekivanje masa

ili su pučke vizije raja nastale pod projekcijama koje im plasira elita ?


Pre bih rekao ovo prvo.
Uz sve tehnike manipulacije, ondašnje i ovdašnje, teško da bi raja prihvatila, na primer, "Atinsku školu" kao viziju raja.
Suština je dakle u orgazmu i lakim drogama.
docsumann docsumann 21:49 04.09.2013

Re: 1.

ilo bi zanimljivo pročitati priču o Halimi, rajskoj devojci, koja je nudila lažnu sliku raja


da, to je žensko viđenje cijele priče. nimalo ugodno.
docsumann docsumann 21:53 04.09.2013

Re: 1.

Suština je dakle u orgazmu i lakim drogama.


a kokain?

no, kad smo kod arapa, seksa i opijata, kažu da je čuveni matematičar i filozof
Avicena umro nakon intezivnog i dugotrajnog upražnjavanja seksa pošto se prije toga dobro napušio opijuma. jednostavno, srčka nije izdržala
jedi-knight jedi-knight 22:00 04.09.2013

Re: 1.

a kokain?


Who said that?


docsumann docsumann 22:10 04.09.2013

Re: 1.

čiko, a je l' sve to lobe vaše, čiko?
kukusigameni kukusigameni 22:12 04.09.2013

Re: 1.

docsumann
čiko, a je l' sve to lobe vaše, čiko?

Nije sve. Sve ga čeka u Raju.
angie01 angie01 22:18 04.09.2013

hasan sabah

libkonz libkonz 22:20 04.09.2013

Re: 1.

u orgazmu i lakim drogama


Dobar tekst, Docs. Kao i obično.
angie01 angie01 22:21 04.09.2013

Alamut

docsumann docsumann 22:33 04.09.2013

Re: 1.

tnx, lib

neki novi klinci

docsumann docsumann 22:43 04.09.2013

Re: hasan sabah

endži (slika)


nekako je ovdje ispao k'o dobri neki čikica
angie01 angie01 22:55 04.09.2013

Re: hasan sabah

dobri neki čikica


da (za)bluda bude veca!
blogovatelj blogovatelj 02:55 05.09.2013

Re: 1.

no, kad smo kod arapa, seksa i opijata, kažu da je čuveni matematičar i filozof
Avicena umro nakon intezivnog i dugotrajnog upražnjavanja seksa pošto se prije toga dobro napušio opijuma. jednostavno, srčka nije izdržala


To je samo priča. Opijumsko-heroinske stondere ne zanima seks ni najmanje.
Droga im je sasvim dovoljna i rešenje je svih problema.
docsumann docsumann 05:04 05.09.2013

Re: 1.

To je samo priča.


nije priča, ustvari jeste, ali je i istinita ... imaš je u ovoj naučno-popularnoj studiji


blogovatelj blogovatelj 07:34 05.09.2013

Re: 1.

nije priča, ustvari jeste, ali je i istinita ... imaš je u ovoj naučno-popularnoj studiji


Najbolji i najverniji prikaz heroinske zavisnosti koji sam video je u Trejnspotingu. Ne znam za bolji opis ludila izazvanog opijumom i derivatima.
antioksidant antioksidant 07:55 05.09.2013

Re: 1.

. U priči, dakle, nalazimo i začetke političkog marketinga kroz manipulaciju niskim strastima

da, ali su političari nekada bili pošteniji pa su im davali malo i da probaju i nije se svodilo samo na "ako ne veruješ nisi s nama"
hajkula1 hajkula1 09:26 05.09.2013

Re: 1.

jedi-knight
a kokain?


Who said that?





Lik

+
docsumann docsumann 14:45 05.09.2013

Re: 1.

Najbolji i najverniji prikaz heroinske zavisnosti koji sam video je u Trejnspotingu.


mislim da Avicena nije pripadao tom krugu. prije bi se reklo da je on bio ono što se danas popularno naziva rekreativni uživaoc.

s druge strane, ove njegove sklonosti ukazuju da su staroarapske aristokrate i intelektualci možda djelili iste bazično-hedonističke predstave o rajskim čarima.
maksa83 maksa83 14:53 05.09.2013

Re: 1.

s druge strane, ove njegove sklonosti ukazuju da su aristokrati i intelektualci možda djelili iste bazično-hedonističke predstave o rajskim čarima.

Treba reći i da su se duvačke sekcije oformile mnogo ranije nego što mislimo:

Nearly two pounds of still-green plant material found in a 2,700-year-old grave in the Gobi Desert

A postoji i ovo:

American drugs in Egyptian mummies.

'Nači, voleo je i predak da se proveseli uz ludu konoplju.
blogovatelj blogovatelj 15:13 05.09.2013

Re: 1.

'Nači, voleo je i predak da se proveseli uz ludu konoplju.


Kod moje majke u Makedoniji u selu su odrasli tukli decu ako idu da se igraju gde je sadjena konoplja.
Onda klinci odu krisom, znajuci da tu ima neceg zabranjenog, pa se napasu lisca i odlepe skroz.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:22 04.09.2013

.

uh
volim život u iluziji,deluje lak
i taj osećaj idiotluka koji izaziva u tebi deluje isceljujući:)





.......
barry adamson - you sold your dreams
docsumann docsumann 22:31 04.09.2013

Re: .

barry adamson - you sold your dreams



kukusigameni kukusigameni 22:24 04.09.2013

sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

Duboko u sebi, svako ima svoj Raj i svoj Pakao.
docsumann docsumann 22:29 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

kukusigameni
Duboko u sebi, svako ima svoj Raj i svoj Pakao.


zašto je lakše zamisliti pakao od raja? ... bar meni.

ima ona (dobra) od Berđajeva - strašnog suda će biti, ali to će ujedno biti i strašnoi sud ideji pakla
angie01 angie01 22:29 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

kuku, speman si za jedan hass-dosta bre s tim krepanjem!
kukusigameni kukusigameni 22:30 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

docsumann
kukusigameni
Duboko u sebi, svako ima svoj Raj i svoj Pakao.


zašto je lakše zamisliti pakao od raja? ... bar meni.

ima ona (dobra) Berđajeva - strašnog suda će biti, ali to će ujdno biti i strašnoi sud ideji pakla


Zato što za Raj ne brineš.
docsumann docsumann 22:36 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

kuku, speman si za jedan hass-dosta bre s tim krepanjem!


ma, pusti ga, vidiš da je u crknuti-ili-krepati-pitanje-je-sad fazi
kukusigameni kukusigameni 22:38 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

angie01
kuku, speman si za jedan hass-dosta bre s tim krepanjem!

Evo jedne preporuke za tebe Angie.

Smrt i njeni hirovi, Žoze Saramago---LINK
kukusigameni kukusigameni 22:39 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

docsumann
ma, pusti ga, vidiš da je u crknuti-ili-krepati-pitanje-je-sad fazi

A lipsati?
angie01 angie01 22:47 04.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš


Smrt i njeni hirovi, Žoze Saramago-


trenutno sam u fazi, samo meki crtaci, Fernando, cvetici, leptirici i ljubici s humorom, Noting Hil- nista pamet, samo lepota.
kick68 kick68 00:02 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

zašto je lakše zamisliti pakao od raja? ... bar meni

Zato što za Raj ne brineš

Upravo tako, pakao ima znacajniju ulogu moralnog regulatora nego raj. Kao da strah od pakla ima veci uticaj na ljude nego obecanje rajskog zagrobnog zivota.
bocvena bocvena 08:52 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

Kao da strah od pakla ima veci uticaj na ljude nego obecanje rajskog zagrobnog zivota.


jadni mi ateisti. nit' čega da se plašimo, nit' čemu da se nadamo.

i još zdravu hranu da jedemo. pa, drugovi, je l' to život?

(ne znam šta je čudno što se raj često brka sa mnogo seksa:)
freehand freehand 09:08 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

bocvena
Kao da strah od pakla ima veci uticaj na ljude nego obecanje rajskog zagrobnog zivota.


jadni mi ateisti. nit' čega da se plašimo, nit' čemu da se nadamo.

i još zdravu hranu da jedemo. pa, drugovi, je l' to život?

(ne znam šta je čudno što se raj često brka sa mnogo seksa:)

Hurije u Dženetu jedan su od krajnje ozbiljnih razloga da se promisli o prelasku na Islam.
AlexDunja AlexDunja 09:14 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš


i još zdravu hranu da jedemo. pa, drugovi, je l' to život?


zato je meni hajam draži:)


Саветују: ''Не пиј!'' Од смеха се кривим.
Шта ће мени живот под тим сводом сивим?
Гутљај доброг вина, поглед лепотице,
То су два блистава разлога да живим.
bocvena bocvena 09:16 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš


docsumann docsumann 14:55 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

Kao da strah od pakla ima veci uticaj na ljude nego obecanje rajskog zagrobnog zivota.


pa izgleda da je odsustvo nagrade mnogo manja nevolja nego prisustvo kazne ... i to kakve kazne.

međutim, kad se ima na umu kojiom su sugestivnom snagom doživljaji (lažnog) raja djelovali na asasene, i obrnuta postavka dobija na smislu.

ustvari, izgleda da je intezitet, odnosno karakter predodžbe - ključan.


da ne preuozbiljimo priču ...



blogovatelj blogovatelj 15:23 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

Саветују: ''Не пиј!'' Од смеха се кривим.
Шта ће мени живот под тим сводом сивим?
Гутљај доброг вина, поглед лепотице,
То су два блистава разлога да живим.


Post, mucenje i samoca
U raju ti zivot sprema,
Alaj si se prevario
Ako onog sveta nema...


Ne mogu da se setim ko je napisao ovo, mislim da je Djura Jaksic, ali mozda i gresim.
freehand freehand 18:04 05.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

pa izgleda da je odsustvo nagrade mnogo manja nevolja nego prisustvo kazne ... i to kakve kazne.

međutim, kad se ima na umu kojiom su sugestivnom snagom doživljaji (lažnog) raja djelovali na asasene, i obrnuta postavka dobija na smislu.

Na ovom mestu treba imati u vidu i to da su asasini bili praktično sekta, i da je jedan od naslednika prvog Starca sa planine čak napustio Islam, dozvolio upotrebu alkohola i svinjetine. A da su neke od najvećih tajni njihovog učenja bile da ne postoji raj niti pakao, ni dobro i zlo, i da ljudska dela nemaju predznak. Samo vernost i apsolutna lojalnost imamu su odlike koje se očekuju od pravog asasina.
bocvena bocvena 08:10 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

ustvari, izgleda da je intezitet, odnosno karakter predodžbe - ključan.


A da su neke od najvećih tajni njihovog učenja bile da ne postoji raj niti pakao, ni dobro i zlo, i da ljudska dela nemaju predznak. Samo vernost i apsolutna lojalnost imamu su odlike koje se očekuju od pravog asasina.


bože, čime se sve muškarci ne zamajavaju! i uvek trunka homoerotike, žene tek u raju (device, normalno)...a iza kao neka filozofija i religija, da se zabašuri ubistvo. c,c,c...

ma je l' i žene idu u taj dženet i šta tamo rade?

(sad se zezam, ali nije smešno kad uzme maha)
antioksidant antioksidant 08:32 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

ma je l' i žene idu u taj dženet i šta tamo rade?

gube nevinost?
kukusigameni kukusigameni 08:42 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

bocvena
ma je l' i žene idu u taj dženet

Definiši: žena.
freehand freehand 08:43 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

ma je l' i žene idu u taj dženet i šta tamo rade?

Po Muhamedu - većinom u Džehenem (Pakao).
Ali nigde, koliko sam ja čitao, ne postoji odrednica šta ono malo što do Dženeta (Raja) stigne - može da očekuje. Sedamedeset sedam svojih muževa?
Sve nešto ne verujem da bi bile nagrađene sa desetinama pubertetlija.
bocvena bocvena 09:32 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

koliko god svete knjige bile pune divnih, maštovitih, pesničkih delova i spiskova ljudskih vrlina kojima treba težiti, konkretna uputstva za život izgaze sve neistomišljenike. a žene skoro uvek izvuku deblji kraj.

opet, c,c,c...
docsumann docsumann 12:05 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

ma je l' i žene idu u taj dženet i šta tamo rade?


bolje da ne idu.

taj eshatološki koncept je potpuno šizofren – po njemu, ispada da u raju radiš sve ono zbog čega bi u ovozemaljskom životu obezbjedio sebi mjesto u paklu.

freehand freehand 13:26 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

docsumann
ma je l' i žene idu u taj dženet i šta tamo rade?


bolje da ne idu.

taj eshatološki koncept je potpuno šizofren – po njemu, ispada da u raju radiš sve ono zbog čega bi u ovozemaljskom životu obezbjedio sebi mjesto u paklu.


Jeste, ako pomešaš Islam i Hrišćanstvo.
Pa onda skapiraš da muhamedanci uglavnom rade ono o čemu hrišćani, uglavnom (i to potajno), sanjaju.
Poroci tajni vrline javne, beše li tako?
docsumann docsumann 16:50 06.09.2013

Re: sam si se rodio, sam ćeš i da krepaš

Jeste, ako pomešaš Islam i Hrišćanstvo.


ili to, ili kad pomješaš muški i ženski depadans.


tajni poroci javnih vrlina

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:27 04.09.2013

Asasini

Čitao sam o Hajamu i Aliju u jednoj drugoj knjizi. Čini mi se da je bila Samarkand. Dobra, baš. Uživao sam.
Kazezoze Kazezoze 22:38 04.09.2013

Re: Asasini

interesantno je ovu priču o asasinima posmatrati iz ugla nekog ko zna kako deluje kolač od hašiša...ljudi obično nisu ni svesni o kakvoj promeni svesti se radi.
agresivnost je potpuno isključena, na primer...
docsumann docsumann 22:41 04.09.2013

Re: Asasini

ima i ova knjiga - Alamut

stefan.hauzer stefan.hauzer 22:46 04.09.2013

Re: Asasini

Alamut



Vladimir Bartol je car,a Alamut je mnogo bitna knjiga. Pogotovo za nas.
angie01 angie01 22:50 04.09.2013

Re: Asasini

anfieldroad anfieldroad 23:25 04.09.2013

Re: Asasini



tako je. Zato citava prica gubi na autentici. Cuj ASASINI na HASISU... smesno
freehand freehand 23:29 04.09.2013

Re: Asasini

anfieldroad


tako je. Zato citava prica gubi na autentici. Cuj ASASINI na HASISU... smesno

Šta je tako?
I šta je to autentika?
kick68 kick68 23:47 04.09.2013

Re: Asasini

interesantno je ovu priču o asasinima posmatrati iz ugla nekog ko zna kako deluje kolač od hašiša...ljudi obično nisu ni svesni o kakvoj promeni svesti se radi.

Hash (weed) brownies!

Zelja mi je da ih probam:)))
blogovatelj blogovatelj 02:58 05.09.2013

Re: Asasini

agresivnost je potpuno isključena, na primer...


Vezano za ovo... Na Vudstoku, onom pravom, originalnom, nije zabeležena ni jedna tuča.
blogovatelj blogovatelj 03:00 05.09.2013

Re: Asasini

Cuj ASASINI na HASISU... smesno


Bojim se da niste razumeli. Hašiš je tu da im dočara kako izgleda raj. A u bitke su valjda išli čiste glave.
blogovatelj blogovatelj 03:02 05.09.2013

Re: Asasini

Hash (weed) brownies!
Zelja mi je da ih probam:)))


Nemoj samo mnogo da pojedeš.

kick68 kick68 04:23 05.09.2013

Re: Asasini

Nemoj samo mnogo da pojedeš.

Ja sam od slatkisa obicno high, a pitam se kako izgleda kad se kombinuju sa necim jacim!
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:52 05.09.2013

Re: Asasini

nije zabeležena ni jedna tuča.

to je ona stvar,
koju nikako da objasnim likovima koji tvrde da je vutra opasnija od alkohola.
+ mrzim onu priču da se sa duvkom počinje.

kad je jasno da se počinje sa alkoholom/pošto ne znam nijednog džankija koji je prvo probao marihuanu,pre piva ili rakije ili lošeg vina iz tetrapaka
(kad smo kod ovoga; zašto ljudi prave takva vina?)



bouvimanija :)
docsumann docsumann 14:57 05.09.2013

Re: Asasini

pošto ne znam nijednog džankija koji je prvo probao marihuanu,pre piva ili rakije ili lošeg vina iz tetrapaka


pa nisam baš neki džanki, ali kod mene je išlo upravo tim (boldovanim) redom ... al' nikad vino iz tetrapaka. tog nije bilo kad sam bio mlad
blogovatelj blogovatelj 15:21 05.09.2013

Re: Asasini

nikako da objasnim likovima koji tvrde da je vutra opasnija od alkohola.


Nemoj ni da pokusavas ;-)

ne znam nijednog džankija koji je prvo probao marihuanu,pre piva ili rakije ili lošeg vina iz tetrapaka


Dobro, to meni zvuci normalno, jer alkohol imas na svakom cosku da kupis.
Ali je cinjenica da je redosled alkohol-duvka-smrkanje-rokanje. Od coveka samo zavisi na kojem ce nivou da se zaustavi.
docsumann docsumann 22:41 05.09.2013

Re: Asasini

I šta je to autentika?


vještina izvođenja auta. autehnika -> autenika -> autentika
docsumann docsumann 04:48 06.09.2013

Re: Asasini

Hash (weed) brownies!

Zelja mi je da ih probam:)))



pa ne znam u čemu je problem, recept sigurno možeš naći na netu ...
anfieldroad anfieldroad 17:08 06.09.2013

Re: Asasini

freehand
anfieldroad


tako je. Zato citava prica gubi na autentici. Cuj ASASINI na HASISU... smesno

Šta je tako?
I šta je to autentika?


Autentika je slobodno upotrebljena rec autenticnost. I malo skracena...hmh...
A sta je "tako" se odnosilo na jedan od prethodnih komentara u kome se sugerise da na hasisu ljudi vrlo retko upadaju u fazon primenjivanja sile. Tako da,ako su asasini ubice,a ubijanje primena sile, onda prica gubi na autenticnosti. Pozeleo sam da se slozim sa prethodnikom, jer stvarno mislim da hasis nikada ne navodi na nasilje.
Naravno da je to trebalo da bude shvaceno kao sala,ali nije uspela. Ni prva ni poslednja. I naravno da prica o ASASINIMA ima druga znacenja,npr o moci, o politickom ucenjivanju,o vecnoj zelji da se pobedi strah od smrti,kao i da se on(strah) zloupotrebi od strane vladara i tako dalje...
mirelarado mirelarado 21:41 06.09.2013

Re: Asasini

blogovatelj
Cuj ASASINI na HASISU... smesno


Bojim se da niste razumeli. Hašiš je tu da im dočara kako izgleda raj. A u bitke su valjda išli čiste glave.


Управо тако. :)

»Čuj, prijatelju, uzeo sam malo zelenog meda, samo trunčicu. Znam da je to đavolsko iskušenje, ali ponekad mi pomaže u pevanju. Slušaj i nemoj da me koriš. Još kad sam bio dečkić, u Svetoj zemlji sam čuo čudesnu i jezivu priču. Pripovedalo se da nedaleko od Antiohije žive neki Saraceni koji borave u planinama, u nepristupačnom zamku gde orlovi gnezdo viju. Njihov gospodar se zove Alaodin i uliva strah i saracenskim i hrišćanskim vladarima. Pričalo se da nasred zamka postoji vrt sav u cveću i voćkama, gde teku potoci vina, mleka, meda i vode, a svud okolo igraju i pevaju devojke neizmerne lepote. U vrtu su smeli da prebivaju samo mladići koje su Alaodinovi ljudi otimali, a on ih je tu navikavao samo na uživanje. Kažem uživanje, jer sam čuo odrasle kako se sašaptavaju, pa sam crveneo od stida, da su one devojke velikodušne i spremne da zadovolje goste, da im pruže neopisivu, a verujem i iscrpljujuću radost. Razume se da ko bi onamo dopao, nije hteo da napusti to mesto ni po koju cenu.«
»Pa nije ni loš taj tvoj Alaodin, ili kako mu je već ime,« nasmešio se Baudolino, dok je vlažnom krpom otirao čelo svog prijatelja.
»To ti misliš,« odvratio je Abdul, »jer ne znaš pravu istinu. Jednog jutra bi se neki od tih mladića probudio u lancima, u zapuštenom dvorištu u kojem prži sunce. Posle nekoliko dana takvih muka odveli bi ga Alaodinu, a on bi se prostro na zemlju preteći da će oduzeti sebi život i preklinjući ga da ga vrati u onu divotu bez koje više ne može. Tada bi mu Alaodin objasnio da je pao u nemilost kod Proroka i da može da se iskupi samo ako je spreman da izvrši veliki podvig. Dao bi mu šaku zlata i rekao da krene na put, da ode na dvor nekog gospodara, njegovog neprijatelja i da ga usmrti. Na taj način će ponovo zaslužiti to za čim žudi, a ako u tom poduhvatu i pogine, uzdići će se u Raj, koji je potpuno isti kao vrt iz kojeg je izbačen, samo još lepši. Eto zašto je Alaodin imao toliku moć i zašto su ga se toliko bojali svi okolni vladari, kako mavarski, tako i hrišćanski, pošto su njegovi izaslanici bili spremni na svaku žrtvu.« U. Eko, Baudolino.

freehand freehand 22:21 06.09.2013

Re: Asasini


Управо тако. :)

A još kažu (doduše ne kod Eka) da je Starac kroz Alamut išao tako što ga je pratio ratnik sa sekirom uzvikujući: "Poklonite se svi ovome kojin u rukama svojim nosi život i smrt svih kraljeva!"
I da su od njega zazirali i Saladin, i Luj IX. I mnogi drugi vladari sa istoka i zapada. I sa pravom.
kick68 kick68 04:16 07.09.2013

Re: Asasini

pa ne znam u čemu je problem, recept sigurno možeš naći na netu .

Pa ja sam tek puki amater, radije bih da mi ih neki profesionalac 'zgotovi':)), ili da udjem regularno u poslasticarnicu i narucim kao ova deca u Eurotripu:)
mirelarado mirelarado 07:53 07.09.2013

Re: Asasini

freehand

Управо тако. :)

A još kažu (doduše ne kod Eka) da je Starac kroz Alamut išao tako što ga je pratio ratnik sa sekirom uzvikujući: "Poklonite se svi ovome kojin u rukama svojim nosi život i smrt svih kraljeva!"
I da su od njega zazirali i Saladin, i Luj IX. I mnogi drugi vladari sa istoka i zapada. I sa pravom.


А Еко је причу о Старцу са планине преписао од Марка Пола, који је, опет, на својим путовањима, ко зна од кога чуо и забележио у свом Милиону.



И један куриозитет везан за Марка Пола. Књига његових путописних забележака названа је Милион по надимку његове породице. Били су угледни, богати млетачки трговци и суграђани су им наденули то име.
Начи, камиони, авиони из 13. века. Милион је у то доба била ооогрооомна свота.
freehand freehand 23:04 04.09.2013

Hašišin - asasin

Šiiti i Suniti, pa Dvanaestaši i Sedmaši, Nizarijci Ismailiti, Islam i Hrišćanstvo, verski ratovi i političke spletke, atentarori i političke ubice, otrov, bodež i magija, Saladin, templari i na kraju Mongoli.
Fantastična priča ispričana mnogo puta i na mnogo načina, a možda je u tvojoj priči trebalo reći da je Hasan i Sabah samo prvi Starac sa planine, jer je to zvanje ostalo kao titula starešina Alamuta i posle njegove smrti.
Njegova bolest i čudesno ozdravljenje i prosvetljenje, kao i priča o tri druga čest su motiv u životopisima poznatih ličnosti tog doba u islamskom svetu.

P.S. ne znam šta je Starac Duda sa Stare planine davao onim mladcima al je mnogo jako!
docsumann docsumann 23:09 04.09.2013

Re: Hašišin - asasin

trebalo reći da je Hasan i Sabah samo prvi Starac sa planine, jer je to zvanje ostalo kao titula szarešina Alamuta i posle njegove smrti.


da, a Alaudin je bio posljednji Starac sa Planine.
onaj kojeg su mongolski osvajači, nakon što su 3 godine držali Alamut u opsadi, pogubili kao i sve njegove preostale stanovnike.
nsarski nsarski 19:07 05.09.2013

Re: Hašišin - asasin

potrebu alkohola i svinjetine. A da su neke od najvećih tajni njihovog učenja bile da ne postoji raj niti pakao, ni dobro i zlo, i da ljudska dela nemaju predznak. Samo vernost i apsolutna lojal

A, opet, evo ga srecni Hamad koji je napisao svoje ime u pesku, slovima tolike velicine da se moze procitati iz satelita:



Seik, moze mu se.

docsumann docsumann 23:11 05.09.2013

Re: Hašišin - asasin

slovima tolike velicine da se moze procitati iz satelita



freehand freehand 23:24 04.09.2013

Raj i Pakao

Kad krene priča na ovu temu meni se odmah ukaže Svedenborg.
I onaj veselnik što je od detinjstva život proveo na asuri moleći se usrdno dan i noć.
I što nadležni, kad je kucnuo čas da mu se posle odvajanja od zemnog bitisanje odredi večna kuća, nije immao izbor doli da mu da parče pustinje i asuru. Da nastavi da čini jedino što ume.
docsumann docsumann 05:18 05.09.2013

laku jutro


blogovatelj blogovatelj 07:38 05.09.2013

Re: laku jutro

laku jutro


Laku noć. Ja odo spavat, vi kako oćete...

vladaxy vladaxy 13:12 05.09.2013

Samo mi nije jasno

Po muslimanskom verovanju, onaj ko umre za Alaha, ide u dženet (raj), gde ga čeka 77 devica


Danas u svetu živi oko 1,6 milijardi muslimana (neka su pola od toga muškarci). Ako svi umru za Alaha, da li to znači da će u raju biti 61,6 milijardi devica? A gde su oni koji su ranije otišli u raj? I odakle dolaze tolike device? Šta kad ih razdeviče? Da li i u raju služe hašiš?

Mnogo je tu pitanja..
maksa83 maksa83 13:56 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

I odakle dolaze tolike device?

Iz Matematičke.
antioksidant antioksidant 14:03 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

maksa83
I odakle dolaze tolike device?

Iz Matematičke.

није питао за мушке девице
docsumann docsumann 14:58 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

maksa83
I odakle dolaze tolike device?

Iz Matematičke.


a onda ni sam račun koliko-čega nije više problem.
angie01 angie01 15:54 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

a onda ni sam račun koliko-čega nije više problem.


pa nije-u celoj skoli ima 3,4 devojke,...kaze jedna moja koleginica, koja je zavrsila gradjevinu, na celom faksu 10 devojaka, pa je onda ona tamo bila vamp-a malo je muskobanjaste grajde.
maksa83 maksa83 16:00 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

celom faksu 10 devojaka, pa je onda ona tamo bila vamp-a malo je muskobanjaste grajde.

Znači da je izgledala kao frajer sa arhitekture.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:07 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

koja je zavrsila gradjevinu, na celom faksu 10 devojaka,

ulažem protest.

kod mene u razredu u građevinskoj je bilo više cica,nego dečaka
i kad sam kasnije upadao kod njih na žurke
kad smo išli na faks
bio je neverovatan broj cica ...pogotovo sa arhitekture

ortak mi zbog njih još uvek nije završio faks/a srećem ga svako jutro ...kaže ide u čitaonicu
angie01 angie01 16:13 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

bio je neverovatan broj cica ...pogotovo sa arhitekture


angie01 angie01 16:15 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

Znači da je izgledala kao frajer sa arhitekture.


ekipno, frajeri u kst-u su bili zgodan odabir!
docsumann docsumann 16:22 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

ekipno, frajeri u kst-u su bili zgodan odabir!




Milutin Milošević Milutin Milošević 16:32 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

Zašto Crnogorci puštaju brkove?
docsumann docsumann 16:34 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

Milutin Milošević
Zašto Crnogorci puštaju brkove?


da liče na kevu

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:52 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

AlexDunja AlexDunja 19:13 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

mizoginija, difolt.
jebo vas voters:)
docsumann docsumann 22:56 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

madr, mrdr, mr. dr.

stefan.hauzer stefan.hauzer 23:04 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

madr, mrdr, mr. dr.

jedna je majka,nas je sve dala



docsumann docsumann 23:22 05.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

jedna je majka


jedna je majka
dva su brata
a tri praseta

bocvena bocvena 07:57 06.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

ma vidi slike i rime. dok,
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:35 06.09.2013

Re: Samo mi nije jasno

dva su brata

gde su nestala dva lakta?:)




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana