Ljudska prava

PRIJATNO... I VRLO ZABRINJAVAJUĆE

Freedom of Information RSS / 05.09.2013. u 12:59

Autor: Rodoljub Šabić

Nedavno je BIRODI (Biro za društvena istraživanja) objavio svoj „Alternativni antikorupcijski izveštaj".
Radi se o rezultatima jednog zanimljivog istraživanja koje je za predmet imalo postojeći antikorupcijski pravni okvir, njegovu sadržinu i primenu, kao i ocenu delovanja, odnosno integriteta („antikorupcijske održivosti") antikorupcijskih tela, odnosno državnih organa čiji zadatak je borba protiv korupcije.
Izveštaj mi je bio vrlo zanimljiv, dvostruko zanimljiv. Prvi razlog je to što je generalno reč o zanimljivoj temi, a drugi razlog, red je da to priznam, su ocene iz izveštaja koje se odnose na instituciju koju predstavljam - Poverenika za informacije od javnog značaja.
Dakle, u izveštaju je, u konkurenciji 10 po izboru BIRODI-ja najrelevantnijih „antikorupcijskih organa" Poverenik ocenjen najbolje i svrstan na prvo mesto. To izgleda ovako:

 

 

 

 

 

 

 

Konačne ocene predstavljaju rezultantu ocena dobijenih po više različitih kriterijuma. To u slučaju Poverenika izgleda ovako: 

 

 

 

 

 

 

A ocenjivali su predstavnici četiri relevantna društvena sektora - nevladinih organizacija, medija, institucija i parlamentarnih stranka:  


 

 

 

 

Naravno, nikakve ocene ne treba precenjivati. Ocene su u krajnjoj liniji uvek relativna stvar. Ipak, imajući u vidu da su ih u ovom slučaju davali 79 kompetentnih predstavnika gore navedena 4 društvena „sektora" iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca ocene, ako ne pouzdane, u svakom slučaju jesu bar indikativne. A, bez lažne skromnosti, i takve ocene rada mojih saradnika i mog mi prijaju.
Ali, koliko god, bar na prvi pogled bile lepe, prijatne, reč je ocenama koje su zapravo zabrinjavajuće. Jer, razume se, „Alternativni antikorupcijski izveštaj" je izvesno imao daleko ozbiljnije ambicije od toga da meni priušti zadovoljstvo. A u kontekstu tih ozbiljnijih, vrednijih ambicija činjenica da najbolje ocenjena „antikorupcijska" institucija bude ona koja to zapravo i nije ili koja je to samo sekundarno je zapravo vrlo zabrinjavajuća.
Poverenik za informacije je, kako to u zakonu stoji, drugostepeni žalbeni organ. On shodno zakonu ne postupa ex officio, ne pokreće niti sprovodi, po sopstvenom nahođenju bilo kakve istrage. Bavi se onim na šta ga upućuju žalbe koje prima.
U nekoj srećnijoj zemlji težište delovanja Poverenika moglo bi biti u oblasti ljudskih prava, zaštiti životne okoline, kulture... Dakle, samo zbog činjenice da je veliki deo ukupnog broja žalbi koje prima „antikorupcijskog" karaktera, Poverenik je postao „antikorupcijski" organ.
S tim u vezi mislim da se nameće jedan zaključak. Ozbiljan cilj u antikorupcijskoj borbi mora da bude „potiskivanje" Poverenika sa liste antikorupcijskih organa. Uostalom, „Alternativni antikorupcijski izveštaj" je i sam Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u konkurenciji sa više drugih fundamentalnih antikorupcijskih akata i zakona, ocenio najboljim. Mora se već jednom učiniti nespornim nešto što je samo po sebi notorno. To da nije samo Poverenik za informacija taj koji treba da obezbedi primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. On ga samo štiti, a „primenjuju" ga, tačnije rečeno morali bi ga korektno primenjivati hiljade drugih subjekata. Nužno je obezbediti da oni svoje obaveze iz zakona uredno izvršavaju i dobićemo rezultat - Poverenika verovatno neće biti na listi antikorupcijskih organa ili bar ne na njenom vrhu, a korupcije će izvesno biti manje. Prvo nije naročito bitno, ali drugo svakako jeste, i to izuzetno.

 

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 13:27 05.09.2013

Čestitam!

Prvo mesto potpuno zasluženo.
Korupciju nije lako iskoreniti, potrebno je i vratiti poverenje u državu i institucije. Dok nema poverenja u državu, nema ni smanjenja korupcije.
Freedom of Information Freedom of Information 18:46 05.09.2013

Re: Čestitam!

Prvo mesto potpuno zasluženo.

Ipak mislim da
Ozbiljan cilj u antikorupcijskoj borbi mora da bude „potiskivanje" Poverenika sa liste antikorupcijskih organa.

Ali u svakom slučaju - hvala.
Hansel Hansel 19:28 05.09.2013

Re: Čestitam!

Čestitam i ja, bez obzira na tu Vašu rezervu, i samo se pitam kako Vam prosek nije 5.0 , ali dobro.

Poverenik za informacije je, kako to u zakonu stoji, drugostepeni žalbeni organ. On shodno zakonu ne postupa ex officio, ne pokreće niti sprovodi, po sopstvenom nahođenju bilo kakve istrage.

Mogu samo da kažem -- šteta. S obzirom kako stoje stvari, bar dok Poverenika drugi ne "istisnu" u borbi protiv korupcije. A baš bi bilo lepo da tu počne da radi "konkurencija".

Inače, pretpostavljam da znate da mnogi od građana koji znaju za postojanje vaše institucije misle upravo da možete da postupate po svojoj inicijativi, a nije mali broj i onih koji misle i da se za informacije koje žele treba da obrate odmah Povereniku. Doduše, kako je vrlo često potrebna Vaša intervencija, to bi i bilo ekonomičnije.
iqiqiq iqiqiq 19:52 05.09.2013

Re: Čestitam!

Ozbiljan cilj u antikorupcijskoj borbi mora da bude „potiskivanje" Poverenika sa liste antikorupcijskih organa.


Faze u borbi protiv korupcije i faktori napredovanja
Nulta faza
Faktor napredovanja: Lični integritet boraca protiv korupcije

Tribunska faza
Faktor napredovanja: Politička volja

Institucionalno-normativna faza
Faktor napredovanja: Integritet pravosuđa i antikorupcijskih institucija
Socijalizacijska faza

Mi smo još u nultoj fazi
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:35 05.09.2013

Nema šanse

Mora se već jednom učiniti nespornim nešto što je samo po sebi notorno. To da nije samo Poverenik za informacija taj koji treba da obezbedi primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. On ga samo štiti, a „primenjuju" ga, tačnije rečeno morali bi ga korektno primenjivati hiljade drugih subjekata. Nužno je obezbediti da oni svoje obaveze iz zakona uredno izvršavaju i dobićemo rezultat


Odgovorno tvrdim da bez kancelarije poverenika - nema šanse da se izdejstvuje poštovanje zakona. I ne verujem da to može da se promeni za moga života.

Rečju, kada sam pre 4 godine od OŠ "Mladost" tražila neke papire po zakonu, oni su okačili i informator na sajt. Kada sam tražila od OŠ "Radoje Domanović" godinu dana kasnije, i oni su okačili inforator na sajt. Bila sam presrećna što sam, kao, dala neki doprinos slobodnijem pristupu informacija. Ti informatori bili su nepotpuni, nisu sadržali sve obavezne elemente, a naročito ne finansijske. I nisu bili redovno ažurirani. Pa opet - bar nešto su uradili.

Kad, ne lezi vraže, pre neki dan odem na sajt OŠ "Radoje Domanović" - informatora nema. Ni nepotpunog, ni neažuriranog. Apsolutno i totalno ga pojela maca. Onda odem na sajt OŠ "Mladost" - kad i tamo neka maca ručkala, pa i tamo više nikakvog, ni nepotpunog ni neažuriranog Informatora nema.

Padnem u duboku depresiju. Čim sam im s kičme sjašila, oni se vratili na staro. I sad se mislim šta da radim: da li uopšte da zatrpavam kancelariju poverenika žalbama, koja od mnogo važnijeg posla ne zna gde joj je glava, da teram mak na konac s budalama, ili da dignem ruke i manem se ćorava posla?

Kako vi mislite da bez kancelarije poverenika ikad iko dobrovoljno objavi i ažurira potpuni informator s obaveznim elementima, ne znam. Znam samo da meni deluje totalno utopijski.
iqiqiq iqiqiq 15:54 05.09.2013

Re: Nema šanse

Veće su šanse za korupciju ako informacije nisu transparentno prikazane. Vrlo jednostavno, ako osnovna škola ne poštuje Zakon, treba im poslati vanrednu finansijsku inspekciju, direktora prijaviti Agenciji za korupciju, a Ombudsmanu poslati prigovor na rad državnih organa, tj Ministarstva prosvete jer i tamo ima sigurno neko ko bi trebao da brine o radu direktora, kada ih već i postavljaju.
Mislim da treba uvek dizati prašinu, jer ako ih ostaviš, onda tek neće ništa raditi.
iqiqiq iqiqiq 16:52 05.09.2013

Re: Nema šanse

Ima i jedno konkretno rešenje za taj problem u budućnosti.

Škola u Srbiji ima oko 2000, svaka treba da ima sajt i da na sajtu bude finansijski izveštaj. Ako škola to nema, pošalje se primedba službeniku Ministarstva prosvete zaduženog za slobodan pristup informacijama od značaja. Ovaj službenik onda u ime Ministarstva prosvete opomene direktora te škole da odmah postavi na sajt izveštaj.

Ukoliko direktor to ne uradi u roku od 14 dana, službenik Ministarstva prosvete se obrati Kancelariji Poverenika za slobodan pristup informacijama.

Naime zašto bih ja kao građanin jurila određenu školu i obraćala se Povereniku, zar nije dužnost državnog službenika da štiti državu u najširem smislu i da na svaki prekršaj zakona ove države reaguje promptno, pre nego običan građanin!
nim_opet nim_opet 17:23 05.09.2013

Re: Nema šanse

ar nije dužnost državnog službenika da štiti državu u najširem smislu


Pa sad, to bi bilo idealno, ali duznost sluzbenika u ministartsvima je vecinom da zadrze posao u recenom ministarstvu. Posto im se performanse ne mere, niti im od istih zavise plate ili karijere, onda nemaju motivaciju da rade nesto sto im u opisu posla nije. A nije im u opisu posla, jer kako je vec dokazano proteklih godina, Vladi (a i ostalim organima uprave) nije u interesu da njihovi biraci imaju uvid u informacije od javnog znacaja, jer bi onda mogli da ih pozovu na odgovornost, ukazu na interesantne finansijske konstrukcije, i generalno pitaju ih "sta to radite?". Koliko ono bese ministarstava ne objavljuje nikakve izvestaje, koliko njih i dalje radi sa oznakama nepostojece "sluzbene tajne" itd itd itd.
Freedom of Information Freedom of Information 18:43 05.09.2013

Re: Nema šanse

Kako vi mislite da bez kancelarije poverenika ikad iko dobrovoljno objavi i ažurira potpuni informator s obaveznim elementima, ne znam. Znam samo da meni deluje totalno utopijski.

Naprotiv utopijski je verovati da bilo ko pa tako i Poverenik na duži rok treba i može da "zameni" više državnih organa. Zar mislite da bi, da je ministarstvo nadležno za nadzor nad primenom zakona uradilo svoj posao i pOkrenulo preklršajne postupke protiv svih koji nisu izvršili zakonsku obavezu i nemaju objavljan,ažuran Informator o radu i da je zatim prekršajni sud odradio svoj posao i kaznio ih po zakonu, i dalje bio problem da "ikad iko" objavi Informator? Ne bi to više bio problem,budite sigurni.Dokle treba doživljavati kao utopiju nešto što je u svakoj iole uređenoj državi sasvim normalno - to da svaki državni organ radi ono što mu je po zakonu posao?
iqiqiq iqiqiq 19:06 05.09.2013

Re: Nema šanse

dužnost državnog službenika je da štiti državu u najširem smislu što znači sprovođenje zakona BAR iz oblasti rada za koju je državni službenik zadužen

Naprotiv utopijski je verovati da bilo ko pa tako i Poverenik na duži rok treba i može da "zameni" više državnih organa


ne postoji taj kapacitet kancelarije, odnosno onda bi Poverenik bio državna uprava, a to nije cilj...svako treba da radi svoj deo posla iz svoje nadležnosti BAR, ali kako probuditi državne službenike?
AlexDunja AlexDunja 19:06 05.09.2013

ja bih se sa ovim složila

.Dokle treba doživljavati kao utopiju nešto što je u svakoj iole uređenoj državi sasvim normalno - to da svaki državni organ radi ono što mu je po zakonu posao?

nim_opet nim_opet 19:55 05.09.2013

Re: Nema šanse

A da poverenika (g. Sabica) izaberemo za Premijera? Umesto da se igramo rekonstrukcija itd.
milojep milojep 20:04 05.09.2013

Re: Nema šanse

nim_opet
A da poverenika (g. Sabica) izaberemo za Premijera? Umesto da se igramo rekonstrukcija itd.


Za premijera idu poverenici nekog drugog značaja!
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:08 06.09.2013

Re: Nema šanse

Dokle treba doživljavati kao utopiju nešto što je u svakoj iole uređenoj državi sasvim normalno - to da svaki državni organ radi ono što mu je po zakonu posao?


Morate mi oprostiti, gosn. Šabiću, povremena upadanja u depresiju povodom ove naše zemlje i naše države i državne uprave. Naravno da je cilj svake normalne zemlje, i potreba nasušna njenih građana, da ima državnu upravu koja radi svoj posao kako treba, a ne da poverenik preuzme tu ulogu. Samo sam htela da kažem da u ovoj našoj zemlji, uprkos ogromnim naporima poverenika i još ponekog entuzijaste u okviru sistema, pa i napora određenih ludih i zaludnih građana - nikakvog pomaka već deceniju celu nema. Štaviše, kad vam se učini da je pomak napravljen, preko noći shvatite da je sve bio samo san.

Divim se vašem optimizmu, pa se i stidim što moj posustaje. Ali, ono, sve češće i na sve duže periode posustaje. I uopšte se sebi ne sviđam takva, posustala. A ovo more oko mene - oni se nikad nisu ni zaluđivali ko ja, pa se nemaju rašta ni razočarati.

Sve u svemu, mene uopšte ne čudi što je Kancelarija poverenika u ovom istraživanju zauzela prvo mesto. Znate, šokantno je to što radite i kako radite. Mnoooogo odudara od svega ostalog u okruženju. Bode oči. Meni je čak svojevremeno baš to dalo krila da pokušam sa školskim "sistemom" da se izborim za neku najminimalniju transparentnost u mom neposrednom okruženju. Pa smo nahebali i dete i ja ko žuti.

E, kad bi ova država imala bar 10 institucija koje svoj posao shvataju na način na koji to čini Kancelarija poverenika... negde bismo se možda malko pomerili. A nemamo. Imamo možda jedva dve, vas i ombudsmana.

Razumem ja u potpunosti vaš stav da ne treba poverenik da bude zamena za državnu upravu. Ali trenutno, majke mi mile, vi i ombudsman mu dođete upravo to. I ne vidim da to za mog života može da se promeni. Čak može lako i da se vrati na staro, kad vama i njemu mandati isteknu.
iqiqiq iqiqiq 09:48 06.09.2013

Re: Nema šanse

pa i napora određenih ludih i zaludnih građana -

Ovde sam se odmah prepoznala...
Mislim da ima pomaka, osim potvrde svih pohvala na račun kancelarije Poverenika, dopada mi se što je Ombudsman uveo onu praksu da preko skajpa u bibliotekama nekoliko gradova u Srbiji postoji direktan kontakt sa građanima.

Pristup građana nezavisnim institucijama treba da bude maksimalno olakšan i pojednostavljen, da ne bi računali samo na iznad proseka pismene entuzijaste/odgovorne građane, nego da šansa bude data svakom poreskom obvezniku i građaninu. Pri tome treba voditi računa da smo u velikoj većini zaplašeni, izrasli u diktaturama, ljudi se plaše imenom i prezimenom da se žale. I tu treba omogućiti neku zaštitu podataka one osobe koja se žali, odnosno da podaci mogu da budu prikriveni, a poznati nezavisnoj instituciji.

Još jedna novina, ako je novina, a tako kažu na sajtu B92, je da Odnedavno i Narodna skupština je obavezala Vladu da je jednom u tri meseca izveštava o tome koje preporuke zaštitnika građana i zašto nisu izvršene
Ovo je važna novina, jer će se javno, putem RTS prenosa, objavljivati koje državne uprave i državni organi/institucije ne postupaju po zakonu, krše zakone itd, te će najšira javnost Srbije sigurno imati novu nadu da "vredi se buniti". Kru računaj na to da nemaju svi pristup internetu i da je RTS prenos Skupštine dostupan ipak najširem broju građana.
Hansel Hansel 21:15 06.09.2013

Re: Nema šanse

Pročitao sam ovo, Kru, i jutros, i žao mi bilo što to čitam, a sada pomislih da nešto možda i može konstruktivno da se kaže -- znam da si se pokajala što si se "institucionalizovala", ali valjda ne i zato što si se bila -- udružila (sećam se koliko je pozitive bilo među volonterima). Protiv svega što si pomenula (i svega o čemu na Blogu divanimo) jedini potencijalno efektan odgovor je -- udruživanje. Previše je donkihotovski da jedna osoba preuzme borbu protiv stoglave aždaje na sebe. Jedino bi organizovane akcije više ljudi mogle nešto brže da pomere.
iqiqiq iqiqiq 21:21 06.09.2013

Re: Nema šanse

Previše je donkihotovski da jedna osoba preuzme borbu protiv stoglave aždaje na sebe. Jedino bi organizovane akcije više ljudi mogu nešto brže da pomere.

Svakako je važna poenta, ali samo da ne krenemo sa razmišljanjem mi i oni...Treba stvarno naći zajednički cilj i promeniti ljudima ugao gledanja, mnogo su se fokusirali u nekom gardu lične odbrane, nema nekog šireg cilja dobrobiti većine.
Zato i nema udruživanja, kakvu god ideju da predstaviš ili akciju da pokreneš, gledaće te u stilu "a šta ovaj ima od toga, koji mu je interes"
iqiqiq iqiqiq 21:45 06.09.2013

Re: Nema šanse

Meni je čak svojevremeno baš to dalo krila da pokušam sa školskim "sistemom" da se izborim za neku najminimalniju transparentnost u mom neposrednom okruženju. Pa smo nahebali i dete i ja ko žuti.

Uvek ima rešenja, predlažem criss-cross kada se bunimo, lepo se razmenimo sa tužbama tako da nemamo posledice...
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:58 07.09.2013

Re: Nema šanse

predlažem criss-cross kada se bunimo


Padalo je i to meni na pamet, ali nisam mogla da nadjem nikog dovoljno ludog da hoce da kris-krosuje sa mnom. Sad to mozemo vi i ja, obe smo lude i nasle smo se!!!
iqiqiq iqiqiq 12:27 07.09.2013

Re: Nema šanse

interesantno je to da je građanima u ponudi nekoliko nezavisnih institucija, ali da tek manji broj koristi mogućnosti da "isprave krive Drine". Najčešći je slučaj razmišanja "ima ko to treba da radi", "nije moja odgovornost" i naravno čuveno "ne vredi se buniti".

"ima ko to da radi" misli se na državu, ali država nije jedan veliki mambo džambo, tu postoje nadležnosti, te imam utisak da ta mapa nadležnosti deluje suviše zamršeno da bi se ljudi upuštali u razumevanje institucija/odgovornosti

"nije moja odgovornost" je najčešće i odgovor koji dobijete od nadležnih, ali tu se završi izjava, nema onog ljudskog faktora, recimo da vas upute kome da se obratite ili da probaju da za vas pronađu odgovor ili recimo da se zagreju za ideju da oni budu ti koji će doprineti rešavanju nekog problema

"ne vredi se buniti" je sveopšti stav, po principu neko drugi će to rešiti, a ako nema takvog, onda je to sigurno nešto nerešivo i komplikovano, pa ko sam ja sada da se time bavim
Hansel Hansel 15:37 07.09.2013

Re: Nema šanse

iqiqiq
Svakako je važna poenta, ali samo da ne krenemo sa razmišljanjem mi i oni...

Ne razmišljam tako, ne znam, možda sam nešto loše formulisao... Činjenica jeste da se često gleda na taj način, ali da sada to ne produbljujem.

kakvu god ideju da predstaviš ili akciju da pokreneš, gledaće te u stilu "a šta ovaj ima od toga, koji mu je interes

Ovo je potpuno tačno, ali i na to može da postoji efikasan odgovor. Ako neko hoće da se udružuje, pričaćemo!
iqiqiq iqiqiq 19:16 07.09.2013

Re: Nema šanse

Hansel

Ne razmišljam tako, ne znam, možda sam nešto loše formulisao... Činjenica jeste da se često gleda na taj način, ali da sada to ne produbljujem.

Ovo je potpuno tačno, ali i na to može da postoji efikasan odgovor. Ako neko hoće da se udružuje, pričaćemo!


pa pomenu te stoglave aždaje, čak i figurativno predstavlja nekog protivnika, ali mislim da je najveći problem niska svest, jednostavno ljudi ne gledaju šire aspekte svog nedelanja ili destruktivnog delovanja.

I da, čekamo tvoje predloge...

Freedom of Information Freedom of Information 20:21 07.09.2013

Re: Nema šanse

organizovane akcije više ljudi mogu nešto brže da pomere.

Svakako. Ali podjednako je bitno dosledno,do kraja uporno insistiranje što većeg broja(ne)organizovanih pojedinaca na ostvarivanju prava "upisanih" u zakone.
Hansel Hansel 11:27 08.09.2013

Re: Nema šanse

Freedom of Information

Naravno, organizovani ne isključuju neorganizovane i obrnuto.

iqiqiq
pa pomenu te stoglave aždaje, čak i figurativno predstavlja nekog protivnika, ...

Mislio sam na sistem, ne na ljude. Nažalost, često ljudi iz sistema posmatraju stvari na način "mi-oni", pa i oni "sa ove strane", to jeste činjenica. Ali, nema sistema bez ljudi koji ga prave/sprovode ili se utapaju u njega, svejedno. Vrlo zamršeno, vrlo osetljivo (ne konfrontirati se s ljudima nego sa sistemom, a to se mora u kontaktu -- s ljudima koji sistem brane), ali moguće, apsolutno moguće.

Za predloge, vrlo rado kada bude nešto konkretno (a naravno da bi se radilo samo o mom viđenju stvari i nekakvom mom iskustvu...). Ali, mogao bih ovde da pomenem hrvatsko udruženje "Roda", svaka im čast, imaju i način da se samofinasiraju, sjajne su (možda ima i muških članova, ne znam).

iqiqiq iqiqiq 12:41 08.09.2013

Re: Nema šanse

Mislio sam na sistem, ne na ljude. Nažalost, često ljudi iz sistema posmatraju stvari na način "mi-oni", pa i oni "sa ove strane", to jeste činjenica. Ali, nema sistema bez ljudi koji ga prave/sprovode ili se utapaju u njega, svejedno. Vrlo zamršeno, vrlo osetljivo (ne konfrontirati se s ljudima nego sa sistemom, a to se mora u kontaktu -- s ljudima koji sistem brane), ali moguće, apsolutno moguće.


Ma moram da komentarišem, iako sam nepristojno mnogo zauzela mesta na ovom blogu. Stvarno sam imala taj utisak kada sam pokušavala i dobronamerno da ukažem na neke greške, proradi lična sujeta državnog službenika, čak iako nije direktno pogrešio. Stavi se u odbranu sistema, kao da ja, ukazivanjem na neregularnosti, pokušavam da ugrozim sistem.
Ako je pak pogrešio, još je teže razgovarati, kao da ja lično ugrožavam radno mesto i egzistenciju te osobe. Zar nije profesionalno i na kraju i ljudski priznati grešku i popraviti je.

Ne znam šta da ti kažem, imam utisak da su ljudi koji prave/sprovode sistem odlutali potpuno, većina. Imaš i neke na kojima prepoznaš da razumeju šta im kažeš, ali vidiš strah na licu, kao da izdaju sistem ako se slože sa tobom. Ne znam kako da definišem to stanje svesti, a ne bih htela da budem gruba.
iqiqiq iqiqiq 14:50 08.09.2013

Re: Nema šanse

Freedom of Information
organizovane akcije više ljudi mogu nešto brže da pomere.

Svakako. Ali podjednako je bitno dosledno,do kraja uporno insistiranje što većeg broja(ne)organizovanih pojedinaca na ostvarivanju prava "upisanih" u zakone.

Kao neorganizovani pojedinac Vas molim da probate da podučite Hitnu pomoć da ne smeju da postavljaju pitanje o starosti pacijenata dok ne stignu na lice mesta, jer se očigledno ovaj podatak zloupotrebljava.
Jedan prijatelj mi je pričao da su mu za njegovu baku od 85 godina rekli preko telefona da je već prilično stara i nisu došli na poziv. Da nije usamljen slučaj govori i natpis iz Politike Lečenje pacijenata
Freedom of Information Freedom of Information 17:09 08.09.2013

Re: Nema šanse


Kao neorganizovani pojedinac Vas molim da probate da podučite Hitnu pomoć

Zar ne mislite da bi to trebalo da predložite Ministarstvu zdravlja, zdravstvenoj inspekciji..?
Da bi svi zajedno trebalo da insistiramo na nečem
što je u svakoj iole uređenoj državi sasvim normalno - to da svaki državni organ radi ono što mu je po zakonu posao?

iqiqiq iqiqiq 17:37 08.09.2013

Re: Nema šanse

Zar ne mislite da bi to trebalo da predložite Ministarstvu zdravlja, zdravstvenoj inspekciji..?
Da bi svi zajedno trebalo da insistiramo na nečem

Uglavnom se trudim da svaku uočenu nepravilnost definišem, predložim rešenja i obavestim nadležne. Tu sav moj trud pada u vodu, jer nisam istaknuta ličnost, nemam neki značaj onima koji čitaju primedbe i predloge.

Naš prosečan službenik je navikao na "čizmu odozgo" pa ako predlozi dolaze od trećih lica, uglavnom ne haju. Mislim da je problem i Zakon o državnim službenicima, ali to je već sasvim druga tema.

U ovom slučaju nadam se da će neko od odgovornih pročitati Politiku "Tema nedelje" pa će se oglasiti Ministarstvo zdravlja i Hitna pomoć da predlože kako da se prevaziđe zloupotreba pitanja "koliko imate godina"
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:51 08.09.2013

Re: Nema šanse

Zar ne mislite da bi to trebalo da predložite Ministarstvu zdravlja, zdravstvenoj inspekciji..?


Uverena sam da iqiqiq to, naravno, zna. Ali isto tako zna da to njeno obraćanje nema nikakve rezultate da proizvede, i da na kraju opet ima da završi sa žalbom na adresu vaše kancelarije, nakon čega će se nešto napokon desiti. Samo tad se nešto i dešava. Ponovo, samo žalbe na dve adrese dovode do toga da se na kraju nešto desi: poverenik i ombudsman. Iqiqiq samo traži prečicu, da uštedi vreme, energiju i živce.

Meni je onomad ministar zdravlja rekao, bukvalno: "Pa zar mislite da sve što treba da se uradi da se taj problem reši jeste da im ja kažem da to više ne rade? Ha, ha, ha..." I crče čovek od smeha. I to vam je uobičajena reakcija svih državnih organa, izuzev već pomenuta dva.

iqiqiq iqiqiq 20:17 08.09.2013

Re: Nema šanse

qiqiq samo traži prečicu, da uštedi vreme, energiju i živce

ali neću da idem tim putem, jer treba poštovati proceduru, bar iz razloga da imam dokaz da sam pratila putanju koju treba
Krenuti prečicom dokazuje da sam i ja popustila nepravilnom sistemu "okretanja crvenog telefona" : "halo kume imam problem" "koga poznaješ tu i tu da rešim neki problem"...

: "Pa zar mislite da sve što treba da se uradi da se taj problem reši jeste da im ja kažem da to više ne rade? Ha, ha, ha..." I crče čovek od smeha. I to vam je uobičajena reakcija svih državnih organa, izuzev već pomenuta dva.

Reforma državne uprave: pomoćnici ministra po konkursu i to strogi kriterijumi, sistematizacija radnih mesta (ponovo da bi se proverila funkcionalnost), dorada Zakona o državnoj upravi i Zakona o državnim službenicima, transparentnost u radu državnih organa pogotovo u odnosu na rad sa građanima (na web sajtu da stoji pregled predstavki sa podacima o vrsti zahteva, o državnom službeniku zaduženom za predmet i rok odgovora)nešto ovog tipa ali još transparentnije Stanje predmeta u opštini
Hansel Hansel 09:25 09.09.2013

Re: Nema šanse

To za starost pacijenta je (i) za zaštitnika građana, očigledna diskriminacija po osnovu starosti (na to se naopako pozivala ministarka onomad kada se debatovalo o slanju dece u inostranstvo na lečenje). Uopšte, užasno boli kada vidite koliko je zdravstveno osoblje inertno i indolentno spram bolova, muka... starih, pa i umirućih. Zaboravili na onu "Ublažiti bol božansko je delo". Ne mora da bude božanski, dajte samo -- budite ljudi!
iqiqiq iqiqiq 09:51 09.09.2013

Re: Nema šanse

To za starost pacijenta je (i) za zaštitnika građana, očigledna diskriminacija po osnovu starosti

Ma najpre Poverenik za ravnopravnost Link za kancelariju
samo što je procedura da moraš biti direktno oštećen kako bi podneo žalbu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana