Mediji| Putovanja| Sport| Zabava

Subota: Evropske borbe za Americku titulu

Nikola Olić RSS / 07.09.2013. u 16:19
Sve cetri glavna aktera danasnjih teniskih zbivanja zauzimaju jutros glavno mesto na internet stranici ovog turnira. To je startna tacka i za nas ovde i za sve druge sirom sveta koji prate turnir. Prvih dana raspored je dosta komplikovan, ako zelite recimo da pratite igrace iz odredjene zemlje, sto je u ovom internacionalnom sarenilu lako za ocekivati, potrebno je dosta truda, srece i organizacije. Poslednjeg vikenda stvari su jednostavnije, kompjuterske ekrane i naslovne stranice ovog turnira zauzeli su Evropljani Nadal, Gasquet, Vavrinka i Djokovic, i nastavljaju borbu za sampiona otvorenog prvenstva Amerike.
 
subota_teren.jpg
 

I na glavnom Arthur Ashe terenu stvari su naravno jednostavnije. Vise nema puno zbivanja na drugim terenima, sve svelo na nekoliko tenisera i teniserki, i ovu veliku pozornicu. Nema loseg mesta na ovom stadionu, cak i poslednji red ima sasvim lep pogled. Cak i ako tenis odatle mozda ne izgleda najbolje, mozete da se okrenete i sa vrha tribina bacite pogled na ostatak ovog lepog grada. Jutros je skoro dva sata pred pocetak Novakovog meca protiv Vavrinke na terenima vec bilo posetilaca, okruzenim morem plavih praznih sedista. Na plavom terenu ispred njih, Djokovic je sa kolegom iz njegovog tima opusteno prebacivao loptice i vezbao returne.

Uz lepu atmosferu lepo je iscekvati pocetak danasnjih teniskih zbivanja koja pocinju sa nasim teniserom. Na ekranima sirom centra, pa i ovde u novinarskom centru, na televizorima se odbrojava polako kad pocinje TV prenos i kad ce se Djokovic i Vavrinka pojaviti na svim televizorima sirom centra. Odbrojavanje je uzbudljivo, i prvi kadar koji ocekujemo da vidimo su intervjui sa igracima ispred svlacionice, na putu ka terenu. Uvek se prvo razgovara sa slabije rangiranim igracem, koji obicno kad igraju protiv prvog reketa sveta kazu da je pritisak uvek na ovom drugom igracu i da ce igrati kao da nemaju sta da izgube. Prvi reket sveta je naravno Djokovic i on vec duze vremena na ovaj intervju i na teren ponosno izlazi poslednji.

 

subota_pocetak.jpg

 

Poslednje trenutke slobodnog vremena pred pocetak meca Vavrinka je rastezao ruke i noge sedeci na svojoj klupi sa desne strane glavnog sudije. Djokovic je imao drugi pristup, sa nekoliko servi u prazan teren spremao se za pocetak meca. Kao Nole, mnogi drugi ljubitelji tenisa takodje stoje na nogama, razgledaju stadion ili gledaju dole da vide brojene na numerisanim sedistima. Sarene kape i majice dovoljno se i dalje muvaju po tribinama, sudija ih je ljubazno zamolio da sednu kako bi mec poceo.

Djokovicu je ovo drugi opasan bekhend za redom protiv kog mora da nadje resenje. Pre dva dana to je bio Juzni, a danas je takodje poznati jednorucni bekhend iskusnog Vavrinke. Taj bekhend je tokom godina postao njegovo glavno oruzije, koje vrlo lepo izgleda i lepo zvuci pogotovo ako navijate za Svajcarca, posto je u trecem gemu sa nekoliko odlicnih bekhenda vec Djokovicu uzeo servis.

Sunce i vetar na tribinama vrlo prijaju. Sunce, jer ga uskoro nece vise ovoliko biti, i vetar, jer ublazava te zrake. Na terenu je medjutim drugacija situacija, Djokovicevu servu otezalo je sunce koje mu je bilo tacno u ocima, a vetar koji na tribinama nije izgledao jak je dole na terenu njegovu tesnu majicu vidno tresao. I njegov tenis je bio potresen u tom gemu, Vavrinka je ovaj put sa forhendom poentirao iz dosta teske situacije i od naseg tenisa uzeo jos jedan servis. Nastavljamo sa neocekivanih 4:1 u prvom setu, uz prikladno napetu James Bond muziku, koju preko razglasa pustaju zbog Son Konerija koji je medju nama na tribinama.

subota_reklama.jpg

 

I na semaforu i na nebu pisu stvari koje nismo ocekivali. Na terenu ocekujemo od Djokovica da se stvari uskoro poprave, a na nebu medju oblacima kojih je vrlo malo vidimo ispisane neke reci. Poruka sa neba nema duhovno poreklo, samo je reklama koju vesti pilot iznad nas avionom nekako ispisuje. Dole na zemlji, Vavrinka i sam nastavlja vesto da igra, svi usporeni snimci na velikom ekranu zasluezno mu pripadaju, kao i rezultat kojim zavrsava prvi set sa 6:2 u svoju korist.

Ti mali avioni koji lete iznad nas zuje i bruje kao komarci, i slicno pomalo nerviraju i ometaju tenis. Pre par godina Serena Vilijams je pitala da li moze jedna od letelica iznad terena da se pomeri jer jos smeta. Takvu kontrolu naravno igraci nemaju, i moraju da izadju na kraj sa sitnicima koje ih mozda nerviraju. Na pocetku drugog seta, Djokovicu Vavrinka nastavlja da stvara vecu nervozu od tih avionskih muva, posle izgubljene dugacke razmene koja tradicionalno mnogo bolje lezi Djokovicu nego Vavrinka, nas teniser je cini se glasno zapitao njegov boks isto pitanje koje i mi na tribinama imamo -- sta da radim?

Posle sat vremena tenisa, to pitanje i dalje stoji. Vavrinka ima oruzije koje smo ocekivali, cuveni bekhend, i ima strpljenje da stvara poene i vodi ritam meca. Djokovica nema vinera koje smo ocekivali, a strpljenja je sve manje kad nekoliko poena za redom protivnik iz teske situacije pogadja same linije iz pokreta. I sudija ume da iznervira, upozorio je Djokovica i njegov tim da ne smeju da komuniciraju i treniraju iz boksa. Publika polako prelazi na stranu slabije rangiranog igraca. Sve to moze Djokovica ili dosta da uznemiri, ili da u njemu razbudi instinkt za prezivljavanje koji smo puno puta videli i koji je sve potrebniji, jer i u drugom setu gubi sa 4:2.

 

subota_forhend.jpg

 

Njegovi krik na terenu ukazuje da ce izgleda biti ovo drugo. Najlepsi i mozda za sada jedini pravi viner sklapa tri Djokoviceva uzeta gema i na pauzu idemo sa 5:4. Nole pokusava razne stvari, stoji blize glavnoj liniji, udara mnogo duplje loptice, i stavlja dovoljno topspina na forhend da na momente lici na Nadala. Nadal je pre nekoliko dana izgubio prvi set pa onda zaredjao tri. Djokovic danas ide slicnim tokom, bolji je u napetom taj-brejku i mec nastavljamo izjednaceni sa 1:1 u setovima.

Djokovic je pred kraj drugog seta vrlo brzo izmenio tri reketa, trazeci kombinaciju igre i opreme koja mu odgovara. Kako sunce menja strane na terenu, mozda i nervoza menja strane. Na pocetku treceg seta Vavrinka je nervozno lansirao lopticu visoko u tribine i dobio opomenu od sudije. I u opomenama smo sad izjednaceni, i nadamo se da ce uskoro i broj vinera od oba igraca poceti da se sinhronizuje.

Toplo je i vlazno, osim reketa menjaju se i peskiri. Posle tamno-plavih zvanicnih US Open peskira sa kojima su poceli mec, oba igraca sad koriste obicne bele peskire, koji verovatno ne kostaju po $20. Pored svoje klupe Stanislas ih ima dosta, kao da se spremao za dugacak i tezak mec. Igraci tokom karijere pred meceve verovatno slicno organizuju svoj radni prostor oko klupe, Svajcarac je manje organizovan od Djokovica, sa dosta vise stvari.

 

subota_klupa.jpg

 

Na terenu, medjutim, Svajcarac nastavlja sa boljom organizacijom. Pred kraj treceg seta Djokovic gubi servis bez ijednog osvojenog poena. Na velikim ekranima vidimo isto sto sa novinarskih sedista moze lako da se primeti, da Djokovic na momente tesko dise i dugo treba disanju da se normalizuje. To se najvise videlo na samom kraju treceg seta, u dugackoj razmeni u kojoj je Svajcarac bio bolji, kako u tenisu tako u snazi i disanju. Sa opet zasluzenih 2:1 prednosti za Vavrinku, oba igraca vise ili manje zadihano sede ispod suncobrana i odmaraju.

Mada ima puno stvari pored klupe, Vavrnika u cetvrtom setu ima jeden reket manje. Reakcija na gubljenje serve u drugom gemu bila je bacanje reketa o zemlju, i onda pedantno ekspertno lomljenje oko najslabije tacke u sredini reketa. Mada u cetvrtom setu Vavrinka gubi sada sa 0:3, to je vise stvar Djokovicevog boljeg igranja nego slabih tacaka u igri Svajcarca. I publika i Djokovic zele peti set, zato publika glasno pozdravlja interesantne poteze Djokovica, u nadi da ce ih biti jos vise.

Djokovicevi lepi potezi u toku cetvrtog seta su vise finese nego snaga, vise umetnost nego brzina. Ranije je licio na Nadala, sada malo lici na Federera. Najbolje bi bilo da sto vise lice na samog sebe i da Vavrinka pocne da se plasi svakog poteza i svakog returna. Za sada jos nije tako, ali rezultat za to ne mari, Djokovic vodi sa 4:1 u cetvrtom setu.

Publika je dobila sta je htela, ulazimo u peti set. Djokovic verovatno to nije ocekivao, a po rezultatima koje je postizao u prethodnim rundama ovog turnira, nismo ni mi. Staro pravilo je da u polufinalu vise nema pravila, svako ko se tu nadje daje sve od sebe, i nema puno iznenadjenja. Ni gledaoci ne mare puno za pravila, ulaze i izlaze se sedista sa manje discipline no na pocetku meca, posle vise od 3 sata igre, svima je potrebna pauza.

subota_kamere.jpg

 

U petom setu avione koji se muvaju iznad terena zamenili su fotografi koji zuje oko terena. Ovo su poslednje prilike da fotografisu igrace, jedan od njih dvojice vise nece biti ovde. Peti set je i navijacima i fotografima najinteresantniji, a treci gem sigurno najduzi, klackali su se na Vavrinkin servis na djusu napred nazad dovoljno dugo, da nije lako praviti bilo kakve procene sta ce do kraja meca biti. Zato fotografi vredno slikaju i jednog i drugog igraca. Mozda ipak dajemo malo prednosti Djokovicu, kad je na njega dosao red da servira, posao je zavrsio brzo i efikasno.

I da dodamo jos i mirno. U sledecem gemu Djokovic takodje brzo i efikasno igra i vraca serve kako smo od njega navikli, i kad Vavrinka pravi gresku i gubi servu, Nole to mirno dozivljava bez pesnice, povika ili gledanja u svoj boks. Mozda oseca da mu vise pomoc boksa toliko ne treba i da je nasao odgovor na pitanje "Sta?" koje je im je postavio pre nekoliko sati. U petom setu Djokovic je bolji, sto kaze stari crtani film, za dlaku sinko. Dvoumio se da li da trazi vazan Challenge pred kraj petog seta, podigao je reket polovicno pa ga vratio dole pa onda ipak odlucio da ga trazi. Na ekranu smo videli da je lopta isla u Djokovicevu korist za sirinu jednog ili dva piksela ogromnog ekrana na kom je prikazan. Taman za toliko, Djokovic je u ovom mecu bio bolji kad je bilo najvaznije, i sad na istom ekranu pise 2:6, 7:6, 3:6, 6:3, 6:4 za naseg tenisera, brojke koje mu omogucavaju odlazak u finale US Opena u ponedeljak.

 

subota_kraj.jpg

 

Cestitke Nole. Prvi pravi test, nije bio lak mec, kakvi su tvoji utisci?

Pre svega, cestitao bi Vavrinki na izuzetnoj borbi i igri danas. Bio je dosta agresivan i igrao je lepsi tenis. Ja sam pokusavao da se snadjem, da pronadjem igru i da u bitnim trenutcima i da ostanem jak i verujem da mogu da pobedim. I to se i desilo. Ako uporedimo ovo sa mojim igrom sve do polufinala, verovatno nije ni 50% onoga sto mogu, ali bio sam nervozan na pocetku. Znao sam da me ocekuje tezak izazov i protivnik koji je u odlicnoj formi, verovatno sam osecao malo stegnutosti i nisam prolazio kroz loptu kako je trebalo. I ruznom igrom se nekada mora pozabaviti i prihvatiti takav dan, dolaze takvi dana pogotovo ovako kasno na turniru. Najbitnije je da sam pobedio i ostao samouveren.

Ovakav mec kad ne ide tenis najbolje svakako moze da izvuce puno pozitivnih stvari pred finale?

Ja mislim da ce mi psihicki ovo dosta dobro doci za finale u pripremi. Nisam imao veci izazov pre ovog meca, izgubio sam samo jedan set. Osecao sam ranije da sam dominirao nad protovnicima do sada. Medjutim danas sam imao izuzetnog protivnika koji je igrao cvrsto i pravio dosta vinera i setao me po terenu, morao sam da dam sve od sebe da ostanem borben do kraja i to mi je donelo pobedu. Ovo nije prvi put da mi se desava, i sto se kaze pobedi se ne gleda u zube, i idemo sad dalje.

Na zadnjih nekoliko grend slemova, na polufinalima obicno gubis prvi set. Da li mislis da moras da nadjes resenje za to, i da li mislis da to ima uticaja na to kako se fizicki osecas?

Veruj mi da ja pokusavam da dobijem taj prvi set. Dosta je tenzije, ima tu dosta faktora koji ljudi ne vide kad gledaju mec preko televizije. Imam neophodno iskustvo kad igram na velikoj sceni protiv najvecih rivala, to mi trebalo da mi pomogne. Znam sta trebam da radim, da budem agresivan i da igram onako kako znam, sto me je dovelo na to da budem prvi reket sveta. Ja to pokusavam ali nije to uvek lako. Ovo je psihicka igra i velika borba.

Sta mislis o Nadalu, u cemu je on najvise napredovao u igri na tvrdoj podlozi?

Kad je ovde osvojio 2010 igrali smo u finalu i mislim da je igrao izuzetno dobro, dobro je servirao. Sada mozda ne servira toliko jako ali servis dosta dobro plasira i koristi ga jer zna da ima vrlo jak drugi udarac. Mislim da je vrlo dobar na returnu, sto me je iznenadilo u Montrealu kad smo igrali. I sam je izjavio da kad igra protiv mene na tvrdoj podlozi, treba da bude agresivniji i da mu je to taktika. To i ocekujem protiv njega.

 

 

 



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 01:39 08.09.2013

Hvala Nikola

Dobar tekst, stvarno.
NNN NNN 13:41 08.09.2013

Hvala

i tebi i Novaku

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana