Putovanja| Život

Biciklom oko sveta - Skok u neizvesnost (Tajland)

Snezana Radojicic RSS / 08.09.2013. u 04:05

7-8. septembar

 

737_10200897846463227_348457205_n.jpg Čang Mai po drugi put. Ovog puta samo na jednu noć.
Susret sa Džimom iz Novog Meksika, s kojim sam pre devet meseci u Luang Prabangu u Laosu planirala zajedničku vožnju po zemljama jugositočne Azije. To je onaj momak sa lošim smislom za humor, koji je imao par glupih viceva na račun Srba (kao i Rusa), te nisam skoro uopšte žalila kad smo se mimoišli na dan ugovorenog početka zajedničke ture.
U međuvremenu, Džim je bio na Nepalu i Indiji, opet su mu ukrali bicikl a imao je i saobraćajku, no srećom, ništa ozbiljno. Izgubio je deset kila a sa njima, čini se, i loš smisao za humor. Sinoć je čak uspeo i da me zasmeje nekoliko puta.
Ostavila sam mu sve stvari koje meni ne trebaju na Nepalu i u Indiji, a njemu će u tropima dobro doći. Zauzvrat, dao mi je pregršt saveta u vezi sa tim zemljama.
U toj priči, pojavio se i novi problem za mene koji je opet u vezi sa nedovoljnim brojem stranica u mom pasošu: indijska viza zauzima dve stranice a ne jednu, kako sam računala.
Oblio me je hladan znoj kad mi je Džim pokazao kako izgleda njihova viza preko cele stranice i pečat preko polovine druge stranice. Uz to, kazao je, Indijci te ne slušaju i nema šanse da ih zamoliš i da im objasniš da nemaš dovoljno mesta u pasošu, te da ti izađu u susret i sve to stave na jednu stranicu.
Šta sad?
U sred noći budim se i od zabrinutosti ne mogu ponovo da zaspim. Pretražujem po internetu. Problem je za mene još veći jer sva dostupna rešenja podrazumevaju dosta novca koji ja nemam. Da ga imam, lepo bih obletela pola zemaljske kugle, birajući za presedanje zemlje za koje nam ne treba viza, i negde u rano proleće stigla bih u Peking, gde se nalazi jedina naša ambasada u celoj Aziji sa famoznim uređajem za apliciranje za biometrijski pasoš.
Sa mojim mesečnim budžetom, ta mogućnost otpada. Kao što će verovatno otpasti i odlazak u Indiju jer ako mi njihova viza zauzme dve stranice, neću imati mesta za kinesku vizu. A u Kinu moram da stignem kako znam i umem.
Za sada mi se čini da ću ostati na Nepalu, produžiti vizu na tri meseca (3+3), što je do početka februara. Za više produžetaka nemam praznih stranica, a kako u Pekingu ne želim da budem pre sredine ili kraja marta (zbog zime), moraću da prekoračim trajanje vize. To je takozvani overstaying, prekršaj koji se plaća i zbog kojeg vam obično zabrane povratak u tu zemlju u trajanju od godinu dna ili više. No utešno je to što pečat sa natpisom "OVERSTAY" udaraju preko vize.
Na dosadašnjem dvogodišnjem putovanju ovo je verovatno najveći moj skok (let zapravo) u neizvesnost. Nemam pojma kako ću rešiti problem.


1006349_10200897848023266_263820854_n.jpg

 

Na fotografijama:
1. Zabrinuti Džim, deset kilograma lakši i otprilike toliko puta duhovitiji
2. Indijska viza i pečat preko dve stranice u Džimovom pasošu

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 10:38 08.09.2013

менс агитат молем

кад Вам крене . . . нежељено
па скљоканост немош скрити
сетите се . . . Лао Це-а
- некако ће увек бити


драга гђо Radoјicic , главу горе !
49 41 49 41 11:26 08.09.2013

Dve solucije

Da se obratis direktno MIP (Ministarstvo Inostranih Poslova) Srbije u Beogradu - nek pomazu!

Da nadjes bogatog Indijskog sponzora- imaju oni toga.
Ako treba vici Tito - Nehru.

Moj poznanih se tako "spasao".
Ostao u Egiptu bez pasosa. Nisu hteli da ga puste bez pasosa u avion za Beograd.
Nisu hteli ni da cuju.
Poceo da vice Tito - Naser, Jugoslavija!
Poceli svi da se smeju i rekli mu; ajde brale moze i bez pasosa.
st.jepan st.jepan 12:12 08.09.2013

Eh,

To je onaj momak sa lošim smislom za humor, koji je imao par glupih viceva na račun Srba (kao i Rusa)

Eh, svi mi imamo i dane koji su naši dani, i dane koji, naprotiv, nisu naši dani.
angie01 angie01 12:24 08.09.2013

Draga Snezana,

malo stani, opusti se, nemoj da razmisljas o problemu, radi stvari koje su ti trenutno dostupne i ispunjavaju te, cine ti zadovoljstvo, kad tako izluftiras negativu, skockace se stvari, nacices resenje-sve ce biti uredu- ne znam da li je moguce, u odnosu na okolnosti i znacaj tvog putovanja za sve nas, da ti se novi pasos dostavi drugacijom procedurom, da li kolege blogeri, koji vise znaju o tome, mogu da daju neki predlog, gordanac, g sabic,...?

pozz,
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:35 08.09.2013

.

Hajde,
izdržaćeš ti to ...ipak si ti Sneža,
naš lutajući izveštač iz udaljenih krajeva sveta i mi jedva čekamo tvoje nove priče:)))


.....


gordanac gordanac 13:31 08.09.2013

pasoš

Ovog trenutka o izdavanju putne isprave znam sledeće:
Za izdavanje biometrijskog pasoša potrebni su:

– važeća lična karta, na uvid
– izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu (ne starije od šest meseci -> izvini, ovo više ne važi , uverenje o državljanstvu je trajno, konačno), original, na uvid
– fotografija veličine 5 h 5 cm („en face“, na jednobojnoj sivoj pozadini)
– putna isprava čiji je rok važenja istekao ili ne može služiti svojoj nameni, na uvid
– dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša i takse na podnesak

O zahtevu za izdavanje pasoša nadležni organ je dužan da odluči u roku od 30 dana od podnošenja zahteva. Zahtev za izdavanje pasoša, podnet preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, organ nadležan za izdavanje pasoša dužan je da reši u roku od 60 dana od podnošenja zahteva. Putnu ispravu preuzima lično podnosilac zahteva, odnosno zakonski zastupnik ili lice koje on ovlasti. Prilikom preuzimanja urađene putne isprave, prethodni pasoš se poništava i vraća imaocu.

I čini mi se da se "bold" deo možda može odnositi na tvoj slučaj.
Možda je moguće da i zahtev za novu putnu ispravu i samu ispravu obaviš poštom, s tim što je (verovatno) prethodno potrebno sledeće:
1. obraćanje tebi najbližem diplomatskom predstavništvu Srbije (pretpostavljam da bi to bila ambasada u Nju Delhiju) sa predočavanjem problema, slanje zahteva za novom putnom ispravom poštom u Peking i izdavanje "privremene" putne isprave za zemlju u kojoj si, koja bi ti omogućila ostanak i boravak u Indiji
2. kratko objašnjenje o razlozima hitnosti (tkz, "hitan postupak" postoji u procedurama MUP i u zemlji i u inostranstvu)
3. potreban ti je "zakonski zastupnik" u Pekingu koji bi lično preuzeo tvoju novu putnu ispravu, pa ti je zatim poslao poštom, ako je proces slanja poštom uopšte moguć, takvo lice bi moglo da bude ovlašćeno s tvoje strane na predlog ambasade ili neko iz ambasade

Sve ovo ti pišem sasvim "napamet", ali mogu sutra proveriti ključni deo - poštu i zastupnika.
I naravno moralo bi da podesiš svoj boravak prema ambasadi koju odabereš da ti bude podrška i pomoć u celom procesu.
ecce-florian ecce-florian 17:26 08.09.2013

Re: pasoš

Goco ima više problema

a) zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša podnosi se lično organu nadležnom za izdavanje pasoša na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište, odnosno boravište - to bi valjda trebalo da bude PU Beograd

b) u opravdanim slučajevima ( bolest, nepokretnost) može da se podnese preko punomoćnika ali prema informacijama iz PU i tada radnici nadležne PU izlaze na teren kod podnosioca zahteva lično ( u ovom slučaju Nepal) da bi od aplikanta za putnu ispravu uzeli određene podatke

c) može se podneti i preko nadležnog DKP RS koje će ga bez odlaganja proslediti Policijskoj upravi za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova,radi rešavanja.
Međutim, u delu sveta gde se nalazi Snežana DKP nisu "osposobljeni za prijem zahteva" tako da npr ambasada u Delhiju nije u mogućnosti da to učini ( provereno u ličnom telefonskom kontaktu). Pre koju godinu bilo je govora o nekim mobilnim uređajima itd. ali očigledno to još nije rešeno.

d) Najbliže "osposobljeno DKP" je ambasada u Pekingu kako je Snežana već par puta i napisala. Problem je sa dolaskom do istog, kako materijalni (avio karta ) tako i formalno -pravni nedostatak slobodnih strana za vize.

Prema navedenom ovo bi trenutno izgledalo neostvarimo

Ali

U navedenoj situaciji postoje normalno i izuzeci.

Izuzetak bi u konkretnom slučaju bio to da blogerka Snežana Radojičić pored tog što svojim tekstovima blogere a i čitaoce nekih drugih sajtova upoznaje sa dalekim destinacijama te na taj način ako ništa drugo, ono bar donekle umanjuje ksenofobiju koja je bila uzela maha u prethodnom periodu,istovremeno svojim ako mogu tako da ga nazovem poduhvatom - put oko sveta biciklom, populariše i svoju matičnu zemlju Srbiju čiji je državljanin. Na ovaj način ona je zapravo ono što bi se moglo nazvati "počasni ambasador dobre volje svoje zemlje"

Mislim da trud koji je do sada uložila zaslužuje da se oko rešavanja ovog problema zauzmu kako blogeri, tako i uredništvo ne samo bloga već i matične kuće B92 jer Snežana sigurno spada u VIP blogere u najboljem smislu te reči.


I u dosadašnjoj praksi resornog ministarstva unutrašnjih poslova izlazilo se u više navrata kako sportistima tako i drugim istaknutim javnim radnicima u rešavanju sličnih problema pa mislim da bi se isto moglo učiniti i ovom prilikom.

I ne samo običan pasoš već ako je to mogućno, a nakon izvršenih neophodnih provera,da se Snežani Radojičić izda siplomatski pasoš ambasadora dobre volje Srbije.

U ovom slučaju nadležno je misnistarstvo spoljnih poslova Srbije. U ranijem periodu bilo je raznih primedbi da je u okviru 1620 diplomatskih pasoša Srbije 2011. samo par tenisera imalo tu privilegiju a to se vezivalo za ime tadašnjeg Ministra spoljnih poslova, gospodina Jeremića koji je bio u TSJ.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić uručio je vaterpolistima Vanji Udovičiću i Filipu Filipoviću pre tri meseca diplomatske pasoše te je na ovaj način ispravio navedenu "nepravdu"

Dodelom diplomatskog pasoša Snežani Radojičić bilo bi umnogome olakšana dalja realizacija projekta " Put oko sveta biciklom"

Ukoliko ovo iz bilo kog razloga nije moguće, onda bi se stvarno minimum pomoći ogledao u tome da novu putnu ispravu može da podigne u Nju Delhiju za dva meseca kada planira da se tamo nađe a da nadležni organi pronađu zakonit način da se isto učini




gordanac gordanac 17:43 08.09.2013

Re: pasoš

d) Najbliže "osposobljeno DKP" je ambasada u Pekingu kako je Snežana već par puta i napisala. Problem je sa dolaskom do istog, kako materijalni (avio karta ) tako i formalno -pravni nedostatak slobodnih strana za vize.

Prema navedenom ovo bi trenutno izgledalo neostvarimo

Pa, zato sam i napisala da li može - poštom, uz zastupnika u Pekingu koji bi, po njenom ovlašćenju, podigao novu putnu ispravu i zajedno sa poništenom starom poslao natrag u Nju Delhi (ako joj je to destinacija, taj deo baš nisam razumela), a do pristizanja nove putne isprave boravila bi sa privremenom koju inače DKP izdaju, u raznim slučajevima. Sve je već u propisima, osim što ja trenutno ne smem da tvrdim da može - poštom.

O izdavanju diplomatskih putnih isprava postoji propis i rado ću podržati Snežanin zahtev ministru spoljnjih poslova da propis tumači tako da je i ona u "krugu lica" koja imaju pravo na diplomatsku putnu ispravu.
Problem je što joj takva isprava možda samo smanjuje (u tom delu mislim minimalno) broj viza koje mora imati. Da bi diplomatska putna isprava bila "slobodna" od viza o tome mora postojati međudržavni sporazum, ovog trenutka ne smem da tvrdim ko je sve na listi država sa kojima smo takav sporazum sklopili, a da je stupio na snagu.
Drugi problem je - samo popunjavanje putne isprave koji ima i sa postojećom.
I - najvažnije od svega, i diplomatska putna isprava bi morala biti poslata poštom, samo što bi tada njen zastupnik bio u Beogradu, a ne u Pekingu.
Proveriću sutra detalje u koej nisam sigurna, pa ću joj napisati šta sam definitivno saznala.
st.jepan st.jepan 17:47 08.09.2013

Re: pasoš

da se Snežani Radojičić izda siplomatski pasoš ambasadora dobre volje Srbije.

Apsolutno!
Malo ko ga tako ubedljivo zaslužuje.
Nadam se da će se ovde naći neko ko to može da pogura.
gordanac gordanac 17:52 08.09.2013

da dodam ...

... oko "viziranja" diplomatskih putnih isprava:
- od EU zemalja, na primer, Irska i Velika Britanija, svaka od njih zahtevaju posebne vize i za diplomatsku putnu ispravu, USA i Kanada takođe.
Sa nekim zemljama Severne Afrike imamo sporazume o "bezviznom" režimu diplomatskih putnih isprava koji su stupili na snagu, sa nekima još ne.
Sa Izraelom je taj sporazum stupio na snagu pre (mislim) dve godine.
Države Kavkaza, Centralne Azije, i dalje na istok moram proveriti u kakvom smo statusu sa međusobnim ukidanjem viza za diplomatske putne isprave.

"Popunjavanje" diplomatske putne isprave "pečatima" na granicama je isto kao i svake druge putne isprave, tu joj na žalost ne možemo pomoći i u slučaju da lepa ideja da ona dobije diplomatsku putnu ispravu i bude ostvarena.
ecce-florian ecce-florian 18:55 08.09.2013

Re: pasoš

Pa, zato sam i napisala da li može - poštom, uz zastupnika u Pekingu koji bi, po njenom ovlašćenju, podigao novu putnu ispravu i zajedno sa poništenom starom poslao natrag u Nju Delhi (ako joj je to destinacija, taj deo baš nisam razumela), a do pristizanja nove putne isprave boravila bi sa privremenom koju inače DKP izdaju, u raznim slučajevima.


Niasm baš najjasnije napisao.
Po mojim saznanjima problem nije u ličnom prijemu putne isprave - pasoša već u ličnom podnošenju zahteva za izdavanje nove putne isprave - pasoša. Da probam da citiram odgovor iz ambasade u Delhiju po sećanju: "Ambasada u Delhiju nije osposobljena za prijem zahteva za izdavanje nove putne isprave" ma šta to značilo. U daljem sledu službenik MIP-a me je obavestio da je: "Najbliže DKP osposobljeno za prijem zahteva za izdavanje putne isprave je Peking"

Pretpostavka je da diplomatskom poštom putna isprava - pasoš može biti isporučena kako u Peking ( gde se može podneti i zahtev i podići putna isprava) tako i u Delhi.Diplomatskom poštom u jedno ili drugo DKP, svejedno je

U delu oko diplomatskog pasoša predlog je samo stoga što je u ovom slučaju organ nadležan za izdavanje ako se ne varam MIP a onda je moguće i regulativa drugačija ( jednostavnija) u odnosu na MUP i obične pasoše.Pretpostavljam da je to u skladu sa hitnošću odnosno mestu boravka korisnika diplomatske putne isprave.Pretpostavljam jer ne mogu da isčačkam regulativu za taj deo , to je najverovatnije neki pravilnik ili nešto sl.

Ako se posreći i neka viza manje, to ostaje strana više što nije za baciti.

Ni ne sumnjam da će se već pronaći neko rešenje dobrom voljom ljudi iz MUP-a ili MIP-a samo bi ih trebalo upoznati s problemom.

Šta da joj radimo kad je navrla kroz te sitne zemlje i to biciklom, a ne ko čovek avionom.
Npr 5.09. mogla je da ode putem Barcelona-Kankun-Los Angeles-Peking- HoŠiMin-Bagkok-Stokholm i to sve za 950 jura. Iz Pešte do Barcelone i iz Stokholma do Pešte još po 30, sve u svemu hiljadarka. I vize samo za USA ( u mexico mož su USA vizom) Kinu, Tajland i Vijetnam. Evo linka da ne bude. I sad ima nekih sličnih

gordanac gordanac 19:29 08.09.2013

Re: pasoš

Niasm baš najjasnije napisao.
Po mojim saznanjima problem nije u ličnom prijemu putne isprave - pasoša već u ličnom podnošenju zahteva za izdavanje nove putne isprave - pasoša. Da probam da citiram odgovor iz ambasade u Delhiju po sećanju: "Ambasada u Delhiju nije osposobljena za prijem zahteva za izdavanje nove putne isprave" ma šta to značilo. U daljem sledu službenik MIP-a me je obavestio da je: "Najbliže DKP osposobljeno za prijem zahteva za izdavanje putne isprave je Peking"

To znači da nemaju opremu za izdavanje putnih isprava, poput dvadesetak drugih ambasada širom sveta koje takvu opremu imaju i rade izdavanje putnih isprava. Zastupnik u Pekingu i podnosi zahtev i podiže obe putne isprave (novu i staru, poništenu). Ta procedura bi trebalo - poštom, o tome se radi.
Pretpostavka je da diplomatskom poštom putna isprava - pasoš može biti isporučena kako u Peking ( gde se može podneti i zahtev i podići putna isprava) tako i u Delhi.Diplomatskom poštom u jedno ili drugo DKP, svejedno je
U delu oko diplomatskog pasoša predlog je samo stoga što je u ovom slučaju organ nadležan za izdavanje ako se ne varam MIP a onda je moguće i regulativa drugačija ( jednostavnija) u odnosu na MUP i obične pasoše.Pretpostavljam da je to u skladu sa hitnošću odnosno mestu boravka korisnika diplomatske putne isprave.Pretpostavljam jer ne mogu da isčačkam regulativu za taj deo , to je najverovatnije neki pravilnik ili nešto sl.

Ako se posreći i neka viza manje, to ostaje strana više što nije za baciti.

Ni ne sumnjam da će se već pronaći neko rešenje dobrom voljom ljudi iz MUP-a ili MIP-a samo bi ih trebalo upoznati s problemom.


Ne, procedura oko zastuonika i slanje poštom je - identično, samo je u prvom slučaju zastupnik u Pekingu, a u drugom u Beogradu.
Razlika između građanske i diplomatske putne isprave je u - odobrenju nadležnih za izdavanje ove druge, a onu prvu sam odlučuješ hoćeš li da je imaš ili ne. Sva ostala procedura je - identična (slikanje, lični dolazak, otisak prsta, potpis)
Mislim da se ne radi o dobroj volji nego o tome ima li ikakve prepreke da se zahtev za novom putnom ispravom i dostava nove i stare, uz ovlašćenog zastuonika lica koje traži putnu ispravu - obavi poštom. Meni se čini da - nema, ali moram to proveriti.

Njeno je pravo da pravi izbor o tome kako putuje, a DKP su u svakoj državi da pomognu i budu na usluzi svojim državljanima.
ecce-florian ecce-florian 21:01 08.09.2013

Re: pasoš

Čekaj malo, ajde idemo redom ( konačno da se iskaže moja pravnička strana ličnosti)
a)
To znači da nemaju opremu za izdavanje putnih isprava, poput dvadesetak drugih ambasada širom sveta koje takvu opremu imaju i rade izdavanje putnih isprava.

Ne . Ako pod opremom za izdavanje putnih isprava podrazumevaš izradu istih to nema nijedna ambasada.Ova oblast bliže je uređena PRAVILNIKOM o putnim ispravama "Službeni glasnik RS", br. 54/2008, 34/2010


Članom 7. stav 2. određeno je da


Zahtev za izdavanje pasoša može se podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, koje će ga bez odlaganja proslediti Policijskoj upravi za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova, radi rešavanja.

Znači nadležni DKP primi zahtev i bez odlaganja ga prosledi PU Beograd a oni dalje po prebivalištu lica koje je podnelo zahtev.

Dovde je sve ok i izgleda jasno i jednostavno. Međutim, problem se odavde razgranava u dva pravca

1. pravac

Stavom 1. istog 7. člana Pravilnika regulisano je da


Zahtev za izdavanje pasoša podnosi se lično nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova prema mestu prebivališta, odnosno boravišta podnosioca zahteva u Republici Srbiji.


Logičko tumačenje je da se stav 1. odnosi i na slučajeve kada se zahtev podnosi u DKP-u. Ergo to znači mora da se podnese lično i tako tumače i radnici nadležne PU.Ovo onda isključuje mogućnosti da se zahtev podnese
a) poštom
b) preko punomoćnika

Dovde je i dalje sve OK. U jugoistočnoj Aziji gde se Snežana sada nalazi mi imamo ambasade u dve zemlje India - (koja pokriva iAfghanistan, Bangladesh, Bhutan, Maldives, Nepal, Sri Lanka) i Indonesia - ( koja pokriva i Brunei, Cambodia, East Timor, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam)

Snežana treba da podnese zahtev u jednoj od ove dve ambasade lično.

Međutim:
Nijedna od ove dve ambasade nije "osposobljena da prima zahteve za izdavanje pasoša"

Šta to znači . Moguće objašnjenje koje sam ja dobio je da se uzimaju između ostalog i otisci papilarnih linija a da nemaju svi takvu opremu. U navedenom slučaju radilo bi se o primeni Člana 17. istog pravilnika kojim je regulisano

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave uzimaju se sledeći biometrijski podaci lica kome se izdaje putna isprava:

1) fotografija;

2) otisak prsta;

3) potpis.



Ovde sada treba uvesti i dodatni element a to je da po mom saznanju Snežana ima nov biometrijski pasoš a što bi značilo da u MUP Srbije u nadležnoj PU postoje svi biometrijski podaci kao što je i otisak prstiju pa bi to uz malo dobre volje možda moglo da se prevaziđe ako bi Snežana putem interneta dostavila sveže fotografije da se utvrdi da li se toliko izmenio izgled da ne može da se koristi fotografija iz njenog kartona kada joj je izdavan prethodni biometrijski pasoš. Ako ne onda može da se skeniraju dostavlje fotografije u skladu sa čl.18 istog pravilnika
Član 18.

Uzimanje fotografije vrši se digitalnom kamerom ili skeniranjem fotografije priložene uz zahtev.

Fotografija iz stava 1. ovog člana mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ima veličinu 50 x 50 mm;

2) 70-80% fotografije zauzima lice;

3) da je oštra i jasna, visokog kvaliteta, bez mrlja i ogrebotina;

4) da lice gleda direktno u kameru, da se jasno vide obe ivice lica, bez osmeha i grimasa, sa zatvorenim ustima;

5) da prikazuje prirodnu boju kože;

6) oči otvorene i jasno vidljive (bez kose preko očiju);

7) jednobojna siva pozadina;

8) za lice sa naočarima: oči jasno vidljive, da ram ne zaklanja bilo koji deo oka, bez refleksije;

9) ne smeju da se vide druge osobe, delovi nameštaja ili drugi predmeti.



Potpis bi možda mogao da se prevaziđe primenom odredbe čl 20.
Član 20.

Uzimanje potpisa se vrši pomoću table za digitalizaciju potpisa. Uzeti potpis mora biti čitak, ispisan pisanim slovima i veran originalu.

Ako je lice nepismeno ili iz drugih objektivnih razloga uzimanje potpisa nije moguće, na obrascu putne isprave mesto za potpis ostaje prazno.



Dostavljanje bi moglo bez problema da se izvrši diplomatskom poštom u DKP u Delhiju gde bi ga Snežana mogla podići i potpisati prijem istog.

Razlika između građanske i diplomatske putne isprave je u - odobrenju nadležnih za izdavanje ove druge, a onu prvu sam odlučuješ hoćeš li da je imaš ili ne. Sva ostala procedura je - identična (slikanje, lični dolazak, otisak prsta, potpis)


Ha, ono što je meni bilo inspirativno za nečin rešavanja ovog problema dodelom diplomatskog pasoša je odredba čl. 27 st 2.ovog puta ZAKONA O PUTNIM ISPRAVAMA
("Sl. glasnik RS", br. 90/2007, 116/2008, 104/2009 i 76/2010)koji glasi:

Pasoš i putni list izdaju se na lični zahtev, a diplomatski pasoš i službeni pasoš na zahtev nadležnog državnog organa.


Ovo ustvari rešava ključni problem a to je da se u skladu sa zakonom može podneti zahtev nadležnog državnog organa da se izda diplomatski pasoš Snežani Radojičić.

Time bi se rešio prvi i osnovni problem.

Pored ovog ima prednosti i zbog toga što je nadležni organ za izdavanje diplomatskog i službenog pasoša a u skladu sa Članom 16 st 1 :

Diplomatski pasoš i službeni pasoš, na propisan način, izdaje Ministarstvo spoljnih poslova.

I tako smo rešili sve probleme

Ti pogledaj da li ti je ovo što sam napisao upotrebljivo kao argumentacija za ovaj ili neki drugi način rešavanja problema (dobra je svaka mačka koja lovi miševe)


ps.
Ono što sam rekao da nisam siguran kojim propisima je regulisana ova oblast odnosilo se na odredbu Člana 9 stav 5.

Izdavanje diplomatskog pasoša i službenog pasoša bliže se uređuje propisom Vlade.

jer nisam stigao da proverim da li je navedeni propis donet i kako se tačno zove

pps

tek sad vidim kolka je čaršavčina.Nemoj da čitaš , daj sekretaru ili stručnoj službi da pročita i proveri

gordanac gordanac 22:01 08.09.2013

Re: pasoš

Ne . Ako pod opremom za izdavanje putnih isprava podrazumevaš izradu istih to nema nijedna ambasada.

Ovde ne razumem oko čega se ti sa mnom sporiš:
Ambasada u Parizu, putne isprave
Ambasada u Pekingu, putne isprave

Pa, ne razumem baš ni ostalo oko čega se ti sa mnom sporiš, jer sam napisala da o svakoj diplomatskoj putnoj ispravi odlučuje neko drugi, a ne ti sam, (zahtev MSP je neophodan da bi počeo proces izdavanja diplomatske putne isprave) ali ti sam moraš da obaviš (lično) slikanje, otiske, potpis. Ili da to umesto tebe radi tvoj ovlašćeni zastupnik.

A u prvom komentaru sam napisala šta je sve potrebno za putnu ispravu u slučaju "kad ne može služiti svojoj nameni", što mi je ličilo da je najbliže Snežaninom slučaju.

Pogotovo ne razumem:

Nemoj da čitaš , daj sekretaru ili stručnoj službi da pročita i proveri



Šta da dam i kom sekretaru i kakvoj stručnoj službi?
Proces izdavanja diplomatske putne isprave u kojem sam učestvovala?

Jasno sam napisala šta trenutno ne znam i šta ću sutra da pitam, oko pošte i broja država u delu sveta u kojem je Snežana, a sa kojima je stupio na snagu sporazum o diplomatskim ispravama bez viza.
ecce-florian ecce-florian 22:44 08.09.2013

Re: pasoš

Pa, ne razumem baš ni ostalo oko čega se ti sa mnom sporiš, jer sam napisala da o svakoj diplomatskoj putnoj ispravi odlučuje neko drugi, a ne ti sam, (zahtev MSP je neophodan da bi počeo proces izdavanja diplomatske putne isprave) ali ti sam moraš da obaviš (lično) slikanje, otiske, potpis. Ili da to umesto tebe radi tvoj ovlašćeni zastupnik.

Ne sporim se uopšte samo pokušavam da nađem modus da ako nema uslova da se otisneš, slikaš i potpišeš na adekvatan način tamo gde si ,pronađe mogućnost da se tvoji otisci ,fotografije i potpisi prikupljeni u nekom ranije obavljanom postupku iskoriste.

Zastupnik izgleda drugačije, ima drugačije papilarne linije i drugačije se potpisuje pa nije adekvatan izbor :)



Pogotovo ne razumem:

Nemoj da čitaš , daj sekretaru ili stručnoj službi da pročita i proveri


Ma šala.Kad sam vido kolki je čaršaf pripalo meni muka.
Ipak ,pretpostavimo da u tom čaršafu postoji mogućnost prevazilaženja problema preko MSP-a, pa ako bi imala dobru volju da ukažeš na ovaj problem tamo gde sutra budeš pitala možda bi se moglo pronaći rešenje.Znači proces izdavanja diplomatske ili obične putne isprave za Snežanu Radojičić.
Sručne službe su u najvažnije, one mogu da razumeju pravilno postavljen problem, čak i da ga reše.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:59 09.09.2013

Re: pasoš

Dragi ljudi, najlepše vam hvala na angažovanju i uošenju u problem. Za mene je ovo stvarno ogroman problem.

Ovo su još neki detalji koji možda mogu pomoći u znalaženju rešenja.

- Problem može da predstavlja i odlazk u Kinu, tj. dobijanje kineske vize, pošto su vrlo rigorozni kada se aplicira iz treće zemlje, a posebno kada je pasoš pred istekom važenja ili sa minimalnim brojem strana kao što će biti moj. Naša ambasada u Pekingu odgovorila mi je da mi tu ne može pomoći. Ja se nadam da bih u Hong Kongu ili Makau mogla da je dobijem na mesec dana. Informacije nanetu kažu da se uglavnom dobija. Nekako verujem da bi ambasada iz Pekinga ipak mogla d a pomogne oko dobijanja kineske vize i to bi bio već deo problema manje.

- Svojevremeno se naš vicekonzul u tokijskoj ambasadi ponudio da zamoli kolege iz Pekinga da novi pasoš koji bi stigao poštom - kako uveks tižu - proslede njima u Tokiju i da ja tamo podignem pasoš pošto bih nakon Kine išla u J. Koreju i Japan. Razlog je taj što pasoš putuje možda i više od msec dana, kineska viza koju bih dobila, ako bih je dobila, važi mesec dana. Međutim, iz ambasade u Pekingu odgovorili su negativno, tvrdeći da bi to zbunilo pogranične vlasti: ušla sam s jednim pasošem a izašla s drugim. Mislim da to nema veze jer, koliko znam, izdaje se potvrda kojom se vezuju stari i novi pasoš sa važećom vizom u starom.

- Slažem se da bi bolja opcija bila ukoliko bi pasoš mogao da se pošalje u Indiju ili u Indoneziju, bez mog ličnog apliciranja. U tom slučaju, ne bih morala d a potežem čak do Kine, što podrazumeva let koji mi je ogroman trošak, plus, više puta pominjnjanu neizvesnost oko dobijanja kineske vize.

- Napomena: moj pasoš nije samo biometrijski već je i čipovan - ne znam koliko to smanjuje problem i da li ga umanjuje, ali čisto da napomenem.

- U Boegradu imam ovlašćenu osobu, doduše, ne znam sad tačno šta sve stoji u ovlašćenju.

- Možda postoji mogućnost da se, umesto diplomatskog koji je verovatno komplikovanije dobiti, izda običan pasoš sa većim brojem strana, kao što je to moguće u nekim zemljama, (recimo, švajcarske državljane, koji biraju da li će 30, 50, 100 stranica. Jer relativno brzo ću ponovo imati sličan problem.)

Hvala vam još jednom na pomoći.
pedjalon pedjalon 13:01 11.09.2013

Re: pasoš

Sneža ne mora da daje otisak prsta, da se fotografiše itd, njeni svi potrebni podaci su pohranjeni prilikom vađenja biometrijskog pasoša kojeg ima.
mlekac mlekac 11:45 09.09.2013

Iz iskustva

Pokusaj da stupis u kontakt sa ambasadom u Pekingu, i objasni im svoj problem.
49 41 49 41 13:36 09.09.2013

Dok dete ne zaplace

majka mu ne daje sisu.

Procedure u ime zakona i tandaramandaradroc.

Ipak si ti globalista - promoter, barjaktar sa tog dela sveta. Itekako zasluzujes diplomatski pasos; koji bi tebi itekako mnogo toga olaksao i koji ce promovisati drzavu u narednim godima duz meridijana.

Zar nisi ti jedan od misionara koji pronosi glas po zabitim gudurama i cukarama?!?

Mnogi od nasih politickih mocnika znaju put od svoje kancelarije do svog sela.
Ako im se vidokrug na to svodi, nek omoguce bar tebi; koja si izabrala daleko komlikovaniji, krivudaviji - pun neizvesnosti put.

Zasluzujes!

Glavom, bradom, zadnjicom kojom trljas kilometrima i jos ti toga predstoji.
vishnja92 vishnja92 15:52 09.09.2013

Snezanin FB status od jutros

za one koji je ne prate na fejsu:

Cekajuci moj let, ostadoh bez kompa --naprosto crche
No, moram priznati da je barem odabrao dobar trenutak, jer cu naredna dva sata misliti samo o tome brinuci se kako da ga popravim ili gde da nadjem pare da kupim novi, pa cu malo zboraviti na strah od letenja.
vishnja92 vishnja92 21:55 09.09.2013

Re: Snezanin FB status od jutros

i update, kad sam vec brzopleta

Namaste!
Uspešno preletela obronke Himalaja i prizemljila se u Katmandu, na 1300 metara nadmorske visine
Po sletanju, uspela da umolim carinike da mi stave vizu (veličine pola stranice) na već ispečatiranu stranicu, tako da sam neočekivano uštedela jednu praznu. Mojoj sreći nema kraja!
A dok smo bili visoko iznad oblaka, i moj notbuk je proradio. Valjda mu je prijao razređeni vazduh, pa se nadam da će naredna tri meseca, koliko ostajem na Nepalu, raditi savršeno.
Uz sve ovo, sad sam bliža Srbiji ne samo po udaljenosti već i po vremenskoj razlici – vratila sam se sat i petnaest minuta unazad. Al' ćemo da se razgovaramo sad kad nas deli svega tri sata i 45 minuta


ustvari, ovde samo onaj saban Pajic nema fejs, pa ko mu kriv.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:00 09.09.2013

Re: Snezanin FB status od jutros

pa ko mu kriv.

dobro je,
sad može slobodno da se potpiše kod Milenkovića na blogu i traži pomilovanje
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:17 10.09.2013

Re: Snezanin FB status od jutros

vishnja92
i update, kad sam vec brzopleta

Namaste!
Uspešno preletela obronke Himalaja i prizemljila se u Katmandu, na 1300 metara nadmorske visine
Po sletanju, uspela da umolim carinike da mi stave vizu (veličine pola stranice) na već ispečatiranu stranicu, tako da sam neočekivano uštedela jednu praznu. Mojoj sreći nema kraja!
A dok smo bili visoko iznad oblaka, i moj notbuk je proradio. Valjda mu je prijao razređeni vazduh, pa se nadam da će naredna tri meseca, koliko ostajem na Nepalu, raditi savršeno.
Uz sve ovo, sad sam bliža Srbiji ne samo po udaljenosti već i po vremenskoj razlici – vratila sam se sat i petnaest minuta unazad. Al' ćemo da se razgovaramo sad kad nas deli svega tri sata i 45 minuta


ustvari, ovde samo onaj saban Pajic nema fejs, pa ko mu kriv.



Oh, Višnja draga, ja sma bila brzopleta a ti jedno veliko jer si želala da pomogneš. Već nekoliko puta kompjuter je na kratko otkazivao a sad je bio "mrtav" više od dva sata i nisu uspeli pokušaji oživljavanja, pa sam tada to napisala. Baš bi mi bio problem da sma ostala bez njega u ovom trenutku, ali eto, ipakse sve okrenulo na dobro. Put se i dalje stara da stvari idu dobrim tokom

vishnja92 vishnja92 15:43 10.09.2013

Re: Snezanin FB status od jutros

nasekirala se brzinski al temeljno :)
nadji negde da ti ga lepo ociste i podmazu, da ne trpi sirot.

covece, Katmandu!


ps za hauzera: dejs bre
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:30 11.09.2013

Re: Snezanin FB status od jutros

dejs bre

,sređujem nokte.



A bre nedostaje mi Pajić.
Sve obilazim one blogove gde bi on mogao da bane i ništa.Jedno sam vreme čak i razmišljao da stavim pumu na avatar,da ga dozovem:)
nim_opet nim_opet 21:43 09.09.2013

Elem

Snezana, ja se najiskrenije nadam da postoji volja da se taj birokratski deo resi, i ostavljam Gordani i drugim blogerima koji su vec pronasli informacije tu stranu pomoci, ali, ako je u pitanju novac, za to kao sto smo videli, je moguce efikasno naci resenje - hvala bogu za blog i internet. Dakle, koja suma je u pitanju za odlazak u Kinu? Ako nista drugo, mozemo da postavimo na facebook malu kampanju, pa da vam lepo preko paypala sakupimo, mozda na indiegogo itd. Evo volontiram se da pocnem.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:30 10.09.2013

Re: Elem

nim_opet
Snezana, ja se najiskrenije nadam da postoji volja da se taj birokratski deo resi, i ostavljam Gordani i drugim blogerima koji su vec pronasli informacije tu stranu pomoci, ali, ako je u pitanju novac, za to kao sto smo videli, je moguce efikasno naci resenje - hvala bogu za blog i internet. Dakle, koja suma je u pitanju za odlazak u Kinu? Ako nista drugo, mozemo da postavimo na facebook malu kampanju, pa da vam lepo preko paypala sakupimo, mozda na indiegogo itd. Evo volontiram se da pocnem.


Od jutros toliko lepih stvari od ljudi, da mi se čini da sanjam ovde u dolini, okružena Himalajima.
Nim_opet,
Hvala veliko na incijativi, ali iskreno verujem da će se ovaj problem rešiti. Mislim da bi trebalo malo sačekati jer ovo baš ne može preko noći.

Inače, moj plan je da u Inidji volontiram u jednom hotelu, odakle su mi potvrdili d a mogu da ostanem i tri meseca ako želim. Slikala bih murale i pomagala u kuhinji a zauzvrat bih imala besplatan smeštaj i hranu te bih tako uštedela za te avinske karte - jednu do Hong Konga gde bih aplicirala za vizu i potom do Pekinga avionom ili vozom uštede vremena kako bih imala punih mesec dana od trenutka apliciranja za novi pasoš (ako ne bude drugog rešenja).
TO inače uopšte nije loš način da se upozna jedna zemlja - upoznajući jednu porodicu i živeći i radeći s a njom A posebno kad se uzme u obzir to da ne bih putovala po Indiji biciklom i ne sama, onda volontiranje izgleda kao sasvim fino rešenje da ipak odem tamo ada budem sigurna.
Stigao mi je i mejl - i pomoć! za koju iskreno zahvaljuem! - jednog ovdašnjeg blogera sa sugestiojom da izbegnem Kinu jer može lako da se desi da mi odbiju vizu a zbog mog pisanja o toj zemlji. Što uopšte nije since fiction već se čini kao moguć scenario, budući kako Kinezi sve kontrolišu.

Sve u svemu, hvala na ponudi, ali ja bih malo sačekala jer zaista verujem da rešenje mora da postoji i da će ga dobri ljudi koji su se već angažovali - naći.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana