Putovanja| Sport| Zabava

Nedelja: 10 fotografija i jedan veliki mec

Nikola Olić RSS / 09.09.2013. u 02:22
Ovaj turnir se sveo na nekoliko finalnih meceva koji su rasporedjeni tokom poslednja tri dana. U pitanju su razna finala u raznim kategorijama tenisa, ukljucujuci juniore, seniore, tenis u kolicima, dublove, miks dublove i naravno singl muskarci i zene. Slavlja ce biti na raznim terenima i raznih velicina, a najvece naravno ostavljamo za kraj dana kada u 4:30 pocinje zensko finale izmedju Viktorije Azarenke i Serene Vilijams. U iscekivanju tog meca sa vama delimo *deset fotografija koje su obelezile danasnji dan, kao uvod u zensko finale.
 
nedelja_globus.jpg
 
Ovaj teniski centar zapravo se nalazi u sred velikog parka u Queens delu New York. 1964 ovde je organizovan Svetski Sajam za koji su izgradili ogromnu fontanu sa zemaljskom kuglom u sredini. Ta fontana i dalje radi, i kugla i dalje stoji, i mada su se od 1964 godine razne linije drzava promenile ili nestale, Srbija i Spanija se iz ovog ugla lepo vide, podsecaju na musko finale koje nas sutra ceka.
 
nedelja_vozovi.jpg
 
Jedna od interesantnih reklama za gradski saobracaj ovog grada pominje kako je jedan od nacina da se stigne do US Opena je da vredno vezbate tenis i posvetite se tom sportu i date sve od sebe, i jednog dana  ce te mozda i vi dogurati do ovog velikog turnira. Ili mozete da sednete na voz #7 i stignete mnogo lakse. Osim uzdignutih sina koje nose taj voz vrlo blizu ovog centra, veliki broj ih je parkiran sa strane, cekaju putnike i odmaraju. 
 
nedelja_zastave.jpg
 
 
Setni momenti bilo kog velikog teniskog turnira pocinju oko tri dana pred kraj, kad spoljasnje terene i opremu pocinju da rasklapaju i sklanjaju, i kad dijapazon tenisa i prostora u kome se nalazimo postaje sve manji i tesniji. Tako su ove tri zastave prestale da se viore iznad terena, i spremaju se za neki plakar do sledece godine. 
 
nedelja_wc.jpg
 
 
Ovo je jedan od najvecih sportskih dogadjaja u Americi i u svetu u toku kog ce oko 600,000 ljubitelja tenisa proci kroz centar u potrazi za tenisom koji im odgovara i koji zele da podrzavaju. Tenis u kolicima podleze istim pravilima kao tenis koji obicno vidimo na televiziji, s tim sto loptica moze dva puta da udari o zemlju. Sport zahteva ogroman psihicki i fizicki trud, i na ovom turniru dolazi do pravog izrazaja, uz veliku podrsku publike.
 
nedelja_loptice.jpg
 
 
Blizu teniskih terena, tema teniskih loptica u sferi marketinga cesto se pojavljuje. Lepo poredjanje jarke zute ili bele ili zelene loptice mozda i podsvesno pozivaju ljubitelje tenisa da im pridju i pogledaju. Takvih eksponata je ovde puno, koriste se za prodaju raznih stvari koje ponekad nemaju mnogo veze sa tenisom, kao uostalom i puno sponzora koji su ovde vrlo prisutni.
 
 
nedelja_pivo.jpg
 
Jedan od dugorocnih sponzora ovog turnira je Heineken pivo, reklamiraju se svuda po ovom centru i sirom celog New Yorka. Postavljaju se kao moderna kompanija, reklame su im duhovite, tvrde da je 'Belgijanac veliki favorit na US Openu', aludirajuci sami na sebe. Cak i postrojavanje i izgled piva u friziderima mora da prati specificna pravila. 
 
 
nedelja_avion.jpg
 
New York je okruzen sa tri velika aerodroma, sto je nemoguce zaboraviti dok ste na ovom turniru. U toku bilo kog meca skoro je sigurno da ce preko terena preleteti neki veliki avion na putu za La Gvardiju, ili JFG ili Newark aerodrom. La Gvardija je najbliza, i jos davno bilo je dogovora izmedju turnira i aerodroma da se prelatanja aviona preko centra podese da sto manje ometaju meceve. Za ljubitelje aviona i avio transporta, to je sasvim nepotrebno.  
 
nedelja_grad2.jpg
 
 
Sa vrha Arthur Ashe stadiona mozete uzivate u tenisu ili da se okrenete i pogledate ka gradu. Manhattan je dovoljno velik da ga i sa ove daljine i visine nije moguce celog fino smestiti u jedan kadar ili fotografiju.  Nema lose fotografije sa ove lokacije, grad izgleda lepo rano ujutro, u sred dana ili kasnije predvece.
 
 
nedelja_publika.jpg
 
Veca je sansa da niste bas na samom vrhu stadiona, vecina navijaca je negde izmedju, ni na nebu ni na zemlji. Tu su karte naravano najpristupacnijih cena, tako da je lako za vece grupe da se organizuju i pojave zajedno. Obicno su na tim gornjim sedistima ranijih godina bili nasi glasni navijaci, cesto sa fudbalskim navijackim transparentima. Poslednjih nekoliko godina je mirnije, nasih i dalje ima, ali se vise uklapaju medju ostale navijace. 
 
 
nedelja_naocare.jpg
 
 
Danas su na manjim sporednim terenima juniori takodje zavrsavali svoje turnire, bilo je prilike vidite odlican tenis igraca koji ce mozda jednog dana zaigrati i na vecim terenima ovog teniskog centra. Linijske sudije su vam na ovim terenima nadohvat ruke, mozete da stanete tacno iza njih i gledate u istu liniju na koju i oni moraju da motre. Cesto nose naocare, da poboljsaju boje i kontrast koje vide kad prate brze loptice. 
 
US Open kape koje su se danas delile pred ulazak na glavni Arthur Ashe stadion morali smo dobro da pazimo. Gore na vrhu terena bilo je nemoguce fotografisati tenis ili New York a da kapa ne odleti. Niz tribine situacija je bila znatno bolja, vetar se vrlo malo osecao. Dole na samom terenu, kao sto nam uvek kazu na konferencijama za stampu, situacija je uvek mnogo drugacija i vetar je mnogo jaci i zbunjujuci. Zastava na vrhu terena nije dobar pokazatelj niti jacine niti pravca vetra dole na terenu.
 
nedelja_vetar.jpg
 
Da zastava jeste dobar pokazatelj, u prvom setu danasnjeg zenskog finala izmedju Azarenke i Serene Vilijams nebi bilo toliko neocekivanih preokreta koliko smo u toku tih 45 minuta videli. Interesantna odeca koju Serena vec godinama voli na terenu da nosi takodje se nije dobro snalazila na vetru, i ometala je Amerikanku u serviranju nekoliko puta. Obe teniserke imaju slicne haljine koje je vrlo tesko obuzdati u toku ovog meca.
 
Ne samo zbog vetra, naravno. Bilo je tu puno skracenih lopti, promene pravaca, i lepih lobova, ocekivana ishod kad se nadju dve najbolje ranginare teniserke na svetu. Povrh toga sto je prvi reket sveta, Serena svakako uliva dodatan strah u ocima i kostima njenih protivnica, jasna posledica medjusobnih rezultata protiv najboljih teniserki sveta tokom poslednje decenije. Zato je svaka greska koju je Serena danas pravila na terenu izgledala dodatno cudno, ocekujemo od nje da i protiv vetra moze da nadje lako resenje.
 
Azarenku je pred kraj prvog seta takodje razresila, na prelasku iz jednog u drugi set brzo joj je uzela dve vezane serve i time povela 1:0 u setovima i 2:0 u gemovima drugog seta. Vetar je i dalje vrlo prisutan, oblaci iznad terena menjaju se brzo, stvari izgledaju drugacije iz gema u gem. Azarenka se nada da ce nesto slicno i na terenu da se desi, vrlo malo poena je za sada uzela u drugom setu. Sto je starija, Serena i kroz poraze i kroz pobede manje vise izgleda isto. Za razliku od vecine drugih teniserki, Serenin odnos sa reketom se ne menja izmedju poena, cvrsto ga drzi kao u toku igre. Time mozda jos vise intimiditira protivnice, ni na momenat ne ispusta njeno omiljeno oruzije.
 
nedelja_krov.jpg
 
 
Na vrhu stadiona ima druge vrste oruzja, onog pravog. Za dogadjaj ove velicine u ovako poznatom gradu ocekujemo da smo cesto posmatrani sa kamerama, dvogledima i senzorima. Pristup krovu stadiona nije moguc ni sa jednom akreditacijom koju obicno po centru vidjamo, osim one policijske, koja se lako prepoznaje jer umesto fotografije i imena samo pise 'policija' na crnoj povrsini. Iz njihove tacke gledista odlicno se vide i tenis i Njujork, a bice i dobro mesto za gledanje ceremonije na kraju ovog meca. Za sada u drugoms setu reci i dalje vodi Serena, sa jednim gemom prednosti. Serenine serve brzo dolaze i prolaze, njeni gemovi manje su interensantni od Azarenkinih. Na Azarenkinu servu Serena postaje najkreativnija i najpokretnija.
 
Krajem drugog seta, Azarenka u ovom vetrovitom ali vrlo zanimljivom mecu nalazi svoj ritam, i na nekoliko Sereninih servi ona isto igra inspirisano i kreativno. Vetar cini svoje, jedna drugoj kradu nekoliok servi, skoro svi poeni su borbeni i dugotrajni, osim jedne Serenine duple servis greske. U taj-brejku na kraju drugog seta Serenino nerviranje zbog vetra postaje nerviranje zbog odlicnih i dubokih lopti koje Azarenka iz svih krajeva terena brzo i precizno vraca, nekoliko Challenge-a su pokazali koliko milimetara je odlucivalo da li Serena osvaja ovaj sampionat ili idemo u treci set.
 
Ovako lep tenis u ne bas idealnim uslovima zasluzuje treci set, i zasluzuje ga i publika koja bi da vidi sto vise odlicnog tenisa. Davno se nije desilo da i kod muskaraca i zena u finale dodju 1. i 2. rangirani igraci, tako da publika sa punim pravom zeli kvalitetan i dugacak mec. Kvalitetan svakako jeste, i sa malo boljom igrom Azarenke u taj-brejku, sad postaje i znatno duzi.
 
nedelja_forhend.jpg
 
 
U publici je i nekadasnji americki predsednik Bil Klinton, mozda zato na krovovima ima toliko policije i obezbedjenja. Prvi put su ga greskom pokazali u sred gema, sto je izazvalo nezeljeni aplauz i pometnju u toku meca, na Azarenkinu servu. Greska kod producenta je bila dvostruka -- em su uznemirili tok meca, em su pokazali Klintona kako ispija pivo iz konzerve, sto je snimak koji se na ovom velikom ekranu tokom turnira obicno izbegava, mada su pivnice medju najvecim sponzorima ovog turnira.
 
Publika je reagovala dosta tiho na Serenino uzimanje serve na 3:1 u trecem setu, na semaforu se lepo videlo na usporenom snimku poen koji je do toga doveo, i sama Serena je dosta mirno reagovala. Pre pola sata je imala nekoliko neuspesnih prilika da stavi tacku na ovaj mec i znak uzvika na ovaj turnir, tako da je bilo kakvo prerano preterano radovanje nepotrebno.
 
Vecina dugackih lopti koje Azarenki izlaze van terena i kojima joj i mec izlazi van kontrole idu kontra pravcu zastave koja se vijori iznad stadiona. Sve je lepo i jako osvetljenjo, ali dole ne mozemo da vidimo vetar i koliko i kako tacno smeta. Djokovic je pre dve godine opisao vetar na dnu ovog ogromnog stadiona kao neku vrstu vrtloga koji cesto menja pravac. Ovaj vrtlog Serena poslednjih nekoliko gemova vrti Azarenku sve vise i vise, i zasluzeno privodi treci set kraju sa dva uzeta brejka i konacnim rezultatom kojim osvoja ovaj mec sa 7:5, 6:7, 6:1. Cak i tom momentu, u ruci je i dalje cvrsto drzala svoje oruzije kojim je osvojila 17. Grand Slam titulu.
 
nedelja_skok.jpg
 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana