Putovanja| Sport| Zabava

Poslednji dan: fotografije i komentari iz sata u sat

Nikola Olić RSS / 09.09.2013. u 18:22
finale_jutro.jpg
 
 
Iz hotela u centru Njujorku u kojem odseda vecina US Opena aktera, jutros igraci i igracice izlaze sa svom svojom opremom, liftovi su puni kofera ali i ogromnih teniskih torbi. Jasno se vidi ko su roditelji i treneri, a ko igraci. Igraci na ledjima nose svoje rekete kao sto su ih nosili tokom ovog turnira, mada ima puno radnika i pomagaca i u hotelu i na US Openu izgleda da rekete nikad ne daju drugima u ruke. Ispred hotela ih cekaju poznata Njujorkska zuta taksi vozila , zvanicna Mercedes vozila sa US Opena, ili US Open autobusi. Ako cekaju taj autobus koji ide svakih pola sata, mogu da uzivaju u impozantnoj 'Chrysler' zgradi tacno preko puta hotela dok u hladu cekaju u redu.
 
U tom redu naravno nema Novaka Djokovica i Rafael Nadala, njihov odmor jos nije poceo. Poslednji dan US Opena je ponedeljak, nesvakidasnki prizor u svetu tenisa i u poredjenju sa drugim Grand Slam turnirima. Ponedeljkom vec pocinje obican zivot, sve se vraca na normalu, ljudi rade i prepricavaju sta su radili tokom vikenda ili odmora. Stotine drugih tenisera vec su na odmoru posle ovog US Opena, ostala su samo dva igraca na rasporedu, cudno izgleda videti samo dva imena na rasporedu ali imena nam se dopadaju.
 
 
finale_trg.jpg
 
Glavni trg ovog teniskog stadiona davno je bio mesto proslave nasih navijaca kad je Djokovic po prvi put dosao do finala 2007 godine i izgubio od Federera posle tesnog meca u kom je Djokovic imao sedam ispustenih set lopti. Konferencija za stampu posle tog meca bila je prva najava duhovisti i sarma koju ce Djokovic tokom godina publici prikazati, kad je rekao da ce  napisati knjigu 'Sedam Set Lopti'. Tokom ovog turnira nismo za sad videli veliki broj nasih navijaca, sigurno su tu, samo se malo manje vide. Ako Djokovic veceras pobedi, ocekujemo ih na istom trgu. 
 
Tereni za zagrevanje odmah pored Arthur Ashe stadiona su potpuno prazni. Publike jos nema, jedino je tu obezbedjenje u zutim uniformama boje Njujorkskih taksija. Nadgledaju terene jer su na to navikli, tokom turnira za dobro mesto i dobar pogled bore se stotine navijaca koji bi da ugrabe sto bolju fotografiju iz dosta teske pozicije. Tereni za zagrevanje daju igracu priliku da se dobro izoluju i da pobednu skroz na teren broj 5, koji je daleko od gledalaca i prolaznika. Na tom terenu obicno vezbaju najpoznatiji, medjutim danas ne ocekujemo ni Djokovica niti Nadala, oni ce se danas zagrevati na istom velikom terenu na kom u 5pm igraju.
 
finale_pomocni.jpg
 
 
Centar se otvara tek u 3pm, dva sata ce biti dovoljno vremena da stvori atmosferu potrebnu za finale poslednjeg Grand Slam turnira godine. Da se centar otvara ranije verovanto bi stvarao zazubice mnogim lokalnim ljubiteljima tenisa koji moraju da odu sa posla da bi se ovde pojavili na vreme, bar im je ovako lakse da znaju da ceo dan nesto ne propustaju. Dosta radnika sirom centra preko svojih zutih majica nose tamno plave US Open jakne koje su im takodje deo uniforme. Vreme je prijatno, ima oblaka i nije mnogo toplo, i vetar je vrlo blag i ovom snagom bi igracima samo pomagao da se osveze. 
 
Na klupama ispred novinarskog centra ima dosta umornih novinara, finala vise zamaraju od obicnih meceva, pripreme duze traju, obaveza je vise, ceremonija oduzima vremena, a onda dolaze na red konferencije za stampu koje mogu da traju cini se beskonacno dugo. Sampion Serena Vilijams juce je zavrsila pricu oko 11 uvece, a danas vec u pola devet opet je bila meta novinara i fotografa kad se sa peharom pojavila u Centralnom Parku u Njujorku. Kazu umorne kolege da je i Serena bila umorna i da nije htela puno da prica vec je samo drzala pehar i menjala fotografske poze po potrebi. 
 
finale_hodnik.jpg
 
 
Iza kulisa Arthur Ashe stadiona malo toga se promenilo od finala prosle godine u kojem je Djokovic takodje bio. Na zidovima hodnika vise posteri svih US Opena, poster ove godine je moderan i geometrijski pravilan prikaz kombinacije Njujorka i tenisa. Tu su i masine za susenje terena, bolje su nego one prosle godine, svake godine nazalost imamo prilike da ih vidimo u akciji. Posteri su iz godine u godinu razne crtane varijacije na temu tenisa i Njujorka, i mada ovim hodnicima tokom turnira prolaze stotine vrhunskih svetskih sportskih fotografa, njihove fotografije se ne koriste u posterske svrhe. 
 
Fotografi cesto putuju u coporima, zajedno idu na foto-zbivanja koja se objave preko razglasa unutar novinarskog centra. Nose opremu koja je veca i duza od teniskih reketa, poneki vise lice na bazuke nego na fotoaparate. Pred pocetak finala dosta ih se naslo na vrhu stadiona za obavezne fotografije priprema ceremonije posle meca. Tegliti svu tu opremu gore i dole po stadionu podseca na neke vojne vezbe. I u toku ceremonije na terenu obicno ima nekih vojnika, koji nose zastave ili sviraju ili pevaju americku himnu. Za sad preko razglasa cujemo testiranje "1, 2... 1, 2... ", sto predstavlja i rang ova dva igraca koji ce za manje od dva sata izaci na teren.  
 
finale_proba.jpg
 
Ista meta, isto odstojanje. Odlazak na vrh terena mozda nije dobra ideja za ljubitelje tenisa, stalno se tokom ovog turnira cini kao da ima vetra. Zastava danas leti u drugom pravcu od onog juce, ali sve je to za tenis sasvim sve jedno, strane se stalno menjaju, nema neke velike prednosti niti razlike. Ali svakako bi bilo bolje za tenis da zastava dovoljno mirno lezi da i ne znamo cija je. 
 
Sat vremena pred mec sve je vise navijaca u centru i novinara na svojim radnim mestima. Kolege iz Japana kazu da u Japanu dosta navijaju za Djokovica posto je njegov glavni sponzor UNIQLO njihova firma, i kaze da je u UNIQLO radnji danas velika rasprodaja Djokovicevih artikla, sto se po kupovnim izborima nekih od nasih novinara koji upravo ulaze u centar i vidi.  
 
Nase navijace je lakse razaznati po drugim artiklima, a ne po UNIQLO majicama. Ta firma ne pravi specificne majice na kojima pise ima naseg tenisera, a cak i njihov siri asortiman ne pokazuje ni njihov zastitni znak niti imi. Ko zna UNIQLO, zna. Nase navijace lako prepoznajemo po domacoj navijackoj odeci, na glavnom trgu gde se obicno slave pobede nasih ima puno, u sarenom asortimanu mladjih i starijih, muskih i zenskih, zvezdasa i partizanovaca.
 
finale_navijaci.jpg
 
Petnest minuta do pocetka finala, na ekranima sirom centra vidi se odbrojavanje i sve te brojke vise lice na poletanje neke svemirske letelice. Na glavnom trgu je sve veca guzva, tu je kombinacija posetilaca koji sede i odmaraju i onih koji stoje u redu da udju u teniski centar. I u novinarskom centru je guzva, novinari sredjuju karte za mesta na stadionu, numerisanih karata ima nekoliko stotina, novinara je daleko vise. Karte se dele slicno principu koji nam je Dusko Radovic davno opisao: Najvise dobijaju oni koji sami uzimaju, pa onda oni koji traze, pa se sve sto preostane raspodeli onima kojima to zapravo pripada.
 
Ovo je dnevni mec koji podseca na nocni mec, sunce je vec nestalo sa terena sto je vrlo dobro za pracenje loptice i vrlo dobro za publiku kojoj bi sunce smetalo da uziva u mecu. Sunca ce biti jos puno sati ali ce ga ovaj mec verovatno prestici, tako je obicno kad igraju ova dva igraca. Prva tri gema su vec dosta kvalitetnija nego Djokovicev mec protiv Vavrinke, novinari su se najvise pitali da li ce se taj isti Djokovic od pre dva dana i danas pojaviti, i odgovor je za sada ne.
 
finale_senka.jpg
 
 
Ali sa druge strane je Nadal, igrac za kojeg je vecina novinara zvanicno i nezvanicno rekla da je favorit. Da je preko puta i dalje Vavrnika, Nole bi za sada uzeo jedan ceo set. Ali kod Nadala je drugacija situacija, uzeo je dva servisa Noletu vec u prvom setu, jedan vrlo tesno, drugi bez vecih problema. U nekoliko prilika sreca je bila protiv Djokovica, okrenuo se ka svom boksu i trazio objasnjenje. Prvi set zavrsava se sa 6:2 za Nadala, publika blago navija sa Nadala, to je jasno, ali svaki lep potez od Djokovica je takodje glasno nagradjen.
 
Kad publika ne prati tenis koji je za sada vrlo dobar, na tribinama u toku finala ima dosta toga drugog da se vidi. David Beckham pravi pometnju odmah iza novinarske loze, novinari ne znaju gde da se okrenu i sta da prate. Blizu njega je i poglavar NBA-a, David Stern. Drugde na tribinama su i pevac Justin Timberlake i poznati americki glumac Alec Baldwin.
 
finale_bekham.jpg
 
 
Poznate licnosti dole na terenu fino zabavaljaju ove gore koje ih gledaju. Drugi set nastavlja uzlaznu putanju, tenis je sve bolji, poeni sve tesniji, Djokovic sve uspesniji. Za razliku od poznatih licnosti koje se fino ponasaju, publika sa gornjeg dela tribina je manje strpljiva. Poene krase navijanjem i proglasavanjem auta kad god im odgovara, vidno nervira oba igraca i glavnog sudiju koji ih upozorava da prestanu. Mnogo glasniji od sve te publike je vojni helikopter koji iznas nas vec duze vremena leti i cija funkcija nije jasna.
 
Sredinom drugog seta, publika je potpuno nadjacala taj helikopter i sve ostalu u ovom teniskom centru. Najduzi poen ovog celog turnira -- 54 udarca -- su kao u teniskoj bajci dali Djokovicu brejk u drugom setu posle razmene u kojoj ste mogli da nadjete bar cetri cela poena koja bi se izmedju bilo koja druga dva igraca vec davno zavrsila. Publika je Djokovica nagradila dugackim aplauzom a Djokovic je publicu uzvratio sa prvim sirokim osmehom na ovom mecu.
 
Drugi set je bio jedna od onih bajki u kojima postoji jak pedagoski element i iz koje ucimo lekcije o zivotu. Izmenjali su nekoliko brejkova za redom i nije bilo jasno ko je od dvojice na terenu bolji igrac. Poeni su dugo trajali i mec se polako pomerao u Djokovicevu stranu. I to sasvim bukvalno: Djokovic je bio vise unutar terena, a Nadal sve dalje iza linije. Oba igraca pricali su na konferencijama za stampu da je jedini nacin da pobede onog drugog sa agreisvnim igranjem. To je naravno jedan od onih teniskih termina koji lako mogu da zavaraju jer je to mac sa dve ostrice, biti agresivan kad ne ide je samoubitstvo.
 
finale_nole.jpg
 
 
U drugom setu agresivnonst je isla Djokovicu u korist i prelila se iz drugog u treci set. Posle prvog seta koji se zavrsio sa 6:4 u Djokovicevu korist, u drugom setu dosta brzo pisalo je 2:0 za Djokovica. Mada dugacke pauze jos nije bilo, nasi navijaci sa vrha tribina gormkim navijanjem pozdravili su Djokovica, pesmom koja je svakako podsetila na fudbalske utakmice. David Beckham koji sedi odmah iza novinarske sekcija pozdravio je to sa osmehom.
 
Beckham je tokom meca dobijao ponekad vise paznje nego teniseri, pogotovo kad bi mu se u boksu pojavile neke druge poznate licnosti. Vrhunac je bio americki glumac Kevin Spacey koji je cucao pored poznatog fudbalera. Interesantno kako se u svetu pozatnih preklapaju discipline, nije vazno sta ko radi, vazno je da si poznat. Kad god se na velikom ekranu pokaze neka poznata osoba, publika najcesce glasno reaguje. Kad bi od jednom prikazali njih dvojicu, ko zna sta bi bilo. Sad je na ekranu samo Rafael Nadal, povratio je zasluzeno servu u trecem setu i vidimo ga na ekranu kako pazljivo spusta na zemlju bocu sa vodom, kao sto to uvek radi. Pazljiv je sa linijama kad preko njih hoda i kad oko njih igra, to je mozda delom njegov kljuc uspeha.
 
finale_nadal2.jpg
 
 
Vecina navijanja krajem treceg seta ide u Nadalovu korist, tesko je opisati poene Djokovica i Nadala, svaki bi mogao da bude clanak ili duboka analiza. Lepo ih je gledati na internetu, a lepo bi bilo i citati celu knjigu o poenu u drugom setu koji je trajao 54 udarca. Medjutim ovde na terenu intenzitet navijanja kad je Nadal uzeo treci sa 6:4 dostigla je nivo fudbalske utakmice. Nadal je zavrsio na zelenoj podlozi ovog teniskog terena slicne boje kao i trava fudbalskog terena. Skliznuo je na zemlju kao zadovoljan fudbaler posle postignutog gola.
 
Fudbalske utakmice traju po 90 minuta, mi smo to davno proslo, ovaj mec za sada traje ako dva fudbalska, i izgleda da ce jos dosta dugo. Sto se tice golova to jest poena, u trecem setu bilo je manje vise isti broj poena kod oba igraca, Nadal je imao samo dva vise. Djokoviceve serve su bile malo bolje, ali je imao i vise neiznudjenih gresaka.
 
Jos par neiznudjenih gresaka, ukljucujuci dve uzastopne forhend dijagonale, i Nadal brzo uzima vodjstvo i u cetvrtom setu. Mec je napet, razmene su odlicne, razlike ja taman koliko je razlika bila na semaforu kad su opisali prethodni set. Sve linije na grafikonu su manje vise iste, osim sto Djokovic ima vise neiznudjenih gresaka. To je ta druga strana ostrice, kad ne ide agresivno igranje, dolaze greske.
 
I publika nastavlja sa svojim greskama, ako se to tako moze nazvati. Javljaju se u toku poena i pomeraju se u toku poena kad to nije dozvoljeno. Kako to cesto biva kad mec duze traje, a sad smo na vise od 3 sata igranja, i redari dosta popustaju i publici dozvoljavaju veci stepen slobode. Publika to uglavnom koristi da pridje boksovima gde sede poznate licnosti i da se slikaju. Ubedljivio najpopularnija osoba je David Beckham, koji zaista pazljivo prati mec, kad god ne daje autograme ili pozira za fotke.
 
Neiznudjena greska koju ce mozda najduze pamtiti Djokovic je imao oko pola devet, posle skore tri ipo sata tenisa. Posle Nadalove lose skracene lopte, Djokovic je neodlucnim bekhendom vratio loptu ka otvorenom terenu, pola metra van linije terena. Sa 5:1 u cetvrtom setu, bilo je pitanje relativno lakog gema za Nadala da ovaj gem, set, mec i turnir zavrsi u svoju korist. Igrali su prva dva reketa sveta, bio je napet mec sa puno preokreta i fudbalskog navijanja, i tokom ove veceri ova dva igraca su bar na kratko zamenili svoje rang pozicije.
 
finale_kraj.jpg
 
Nole, tezak mec, prica je izgleda stala kod devetog gema treceg seta i da je to presudilo...
 
Jeste. Verovatno prekretnica u mecu. Pre svega nisam trebao da izgubim svoj servis na 3:2, imao sam vetar uz servu sto pomaze, onda sam imao sanse na 4:4, on je dobro odigrao. Ja nisam odigrao sanse koje sam imao. To je sve kada igras protiv Nadala, i to je sve sto je vazno kad igras protiv takvog igraca, nemas puno prilika.
 
Jel ti se cini da si sredinom drugog seta i ulaskom u treci set bio dominantan, sve je zavisilo od tebe?
 
Jeste imao sam 2:0 i brejk loptu, imao sam i par gresaka. To je to, mec se vrlo brzo okrene kad imas Nadal preko puta mreze. Ako ne iskoristis prilike, on ce da diktira tempo. Ja sam se trudio, hteo sam da pobedim ovaj mec sigurno koliko je on hteo. Cestitam mu, bio je bolji u vaznim trenucima.
 
Taj period kad si dominirao, to bi trebalo da bude pozitivna cinjenica, u poslednjih sest meseci nisi igrao na tom nivou...
 
Jeste, ako gledamo sa te strane, ako gledamo moje nastupe na vecim mecevima, to je tako. Danas ovde nisam uspeo da odigram sto sam zeleo ali je sigurno da sam podigao nivo igre znatno.
 
Da li mislis da je poraz na Roland Garosu imao uticaj na ovom mecu, da li se to samopouzdanje koje si imao malo okrenulo sada na njegovu stranu?
 
Kolo srece se okrece. Na ovom nivou sitnice odlucuju pobednika, ima fantasticnu sezonu, jednu od najboljih u istoriji, i sugurno je da je njegov nivo samopouzdanja na najvisem nivou, nije izgubio ove godine na tvrdoj podlozi. Na meni je da izvucem pouke iz ovog meca i turnira i da nastavim dalje.
 
Dolazi Davis Cup, verovatno teska situacija za tebe zbog razlike vremenske i zbog podloge.
 
Jeste, ali nije prvi put, imao sam vec dva puta takvu situaciju gde sam kasno dolazio sa finala ovde. Nismo dve godine igrali kuci u areni tako da nas to sve motivise. Nama to mnogo znaci kad igramo za Srbiju. U ovom trenutku se nadam da su svi reprezentativci koji se nalaze u Beogradu zdravi i da se dobro pripremaju.

 

finale_ceremonija.jpg

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 18:55 09.09.2013

dobar početak

tu smo
Spiridon Spiridon 19:20 09.09.2013

..

Nole mora da pocne da ga bombarduje od samog starta.

Da bude ono:

a osetio si cvrsto, a?

blogov_kolac blogov_kolac 23:00 09.09.2013

kralj betona

Novak je glatko izgubio prvi set 2-6, Nadal ocigledno igra najbolji tenis karijere kada je rec o tvrdoj podlozi, a procenat dobijenih meceva koje u njihovim medjusobnim duelima ima onaj koji osvoji prvi set (ukljucujuci tu i svih zadnjih sest meceva) je jako zloslutan.

Ali ja uopste jos nisam izgubio nadu u pogledu krajnjeg rezultata, jer Novak sasvim dobro udara lopticu danas, i samo jos par sitnica ako uklopi na terenu i u glavi bice sasvim konkurentan, a ako se dovoljno priblizi svome maksimumu, ima svakako nade za pobedu... ipak je on aktuelni kralj betona na muskom turu.
blogov_kolac blogov_kolac 01:54 10.09.2013

Re: kralj betona

Novak nije maksimalno krenuo u prvom setu, a psihicki nije mogao u cetvrtom da se digne posle onog nogdauna u finisu treceg, i u ta dva seta Nadal ga je pregazio. Medjutim, tokom celog drugog seta i skoro celog treceg, Novak je pokazao da je jedan od 2-3 najboljih igraca na tvrdoj podlozi svih vremena, i da je dobio treci set kao sto je trebalo - mislim da bi osvojio svoju sestu betonsku gren slem titulu!
NNN NNN 02:22 10.09.2013

Re: kralj betona

Potpuno se slažem,
zapravo Nadal je sve vreme igrao na približno istom nivou,
a samo se Novak pitao,
i na momente je pokazivao koliko stvarno može,
ali ga je ubio gubitak trećeg seta koji je realno trebalo da osvoji.
Mene zabrinulo što je dozvolio da to toliko utiče na njega
(ali jbg. mnogo se namučiš da napraviš šansu,
pa uprskaš ...i tako više puta - ko se ne bi slomio).

Inače, statistički gledao samo je u 2011. uzimao 1. set u GS finalima (3/3),
u ostalim nije (0/9).
NNN NNN 23:36 09.09.2013

Ajde Nole

je l' ima (jakog) vetra?
Nikola Olić Nikola Olić 04:11 10.09.2013

Re: Ajde Nole

na pocetku nije bilo puno vetra, negde oko polovine treceg seta ga je bilo opet, ali ne jako ko juce na zenskom finalu
NNN NNN 09:40 10.09.2013

Re: Ajde Nole

Možda je to ona nijansa koja je pokvarila Novakovu monstuozno dobru igru iz većine drugog i u prve polovine trećeg seta,
ali svejedno,
Nadal je bukvalno bio neuporedivo stabilniji u prelomnim trenucima meča,
a Novak sa onakvim grškama može sledeći put da izađe na teren sa kapom deda mraza.
Kazezoze Kazezoze 09:58 10.09.2013

Re: Ajde Nole

morao je da napravi još jedan brejk u trećem setu jer je sjajno reternirao u tom periodu...ovako, par neiznuđenih grešaka i igra se okrenula na nadalovu stranu.
uzgred, zbog tih neiznuđenih grešaka je i izgubio meč.
poklonio mu je bukvalno preko 30 poena.
Spiridon Spiridon 13:54 10.09.2013

Re: Ajde Nole

poklonio mu je bukvalno preko 30 poena.


na tom nivou to se ne prasta

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana