Budućnost| Ekologija| Energetika| Planeta

ZAUSTAVITE ZEMLJU – SILAZIM

Aleksandra Mitrovic RSS / 15.09.2013. u 18:17

Ne znam ni sama odakle da krenem. Ne znam ni kada je sve počelo. Verovatno od početka vremena. Laž je osnovni sastojak ljudskog života. I ne samo ljudskog – života cele planete. Laž je tipično ljudska osobina. Nisam primetila da životinje ili ne daj bože biljke lažu….mada mi je nešto sumnjiv ovaj moj mačak u vezi sa onom prevrnutom kantom za smeće ali nemam dokaza da ga optužim za nedelo.

 

I bez obzira što nikada nije dokazano da je laž nikome išta dobro donela (osim možda nekih kratkoročnih rešenja) ljudi i dalje lažu svuda i stalno. Ratovi se počinju na osnovu laži, čitave civilizacije se uništavaju Do skora sam svaki svoj zaron koristila kao priliku da se operem od laži jer sam smatrala vodena bespuća suštom istinom i “no bullshit” okolinom. Sve do skoro. A oda se desila Fukušima. Sad više ne mogu ni da uđem u vodu a da se ne sretnem sa lažima…ili njenim produktima. I dok se većina sveta stresira oko laži vezanim za Siriju, Egipat – zbog koje sada pati 99% Egipatske populacije (ali o tome neki drugi put) mene mnogo više brine jedna mnogo veća i globalna laž.

fukushima__noaa_rad_plume-539x400.jpg 

 Širenej cunami talasa uzrokovanim zemljotresom u Japanu 2011

 

Sagradili Japanci nuklearnu elektranu po sred tektonske raseline kao da nemaju pojma da će prvi zemljotres sve to rastresti. Na svu sreću, zemotresi se u Japanu ne događaju svako malo (1500 godišnje!!!). Ako dodamo tome da zemljotresi u priobalnim područijima ne idu bez cunamija, dolazimo do potpuno “logičnog” rešenja da nuklearna termoleketrana “naravno” treba biti podignuta na obali Pacifika jer je verovatnoća cunamija na drugoj obali značajno manja (69%:1%). A gde drugo? Kao kada sagradite kuću na sred pruge pa se posle čudite što vam je voz potrčao kroz spavaću sobu dok ste vi bili prijatno ušuškani u laži. Nikako sporedni kolosek – jok, glavna magistrala.

Ali to nije tek ni pola muke. Gde sa radioaktivnim otpadom? Posebno radioaktivnom vodom koja služi za hlađenje reaktora. Pa u podrum “naravno”. Kao kad skrivate sumasišavšeg rođaka izrođenog iz opskurne seksualne veze vašeg pradede sa vašom sestričinom. Što cunami ne pobere na površini, zemotres će razbucati ispod zemlje. Savršena jednačina za global katastrofu. U francuskom Institutu za radiološki zaštitu i nuklearnu bezbednost kažu: “najveća kontaminacija radionukleidima ikada zabeležena”.U slučaju ove nuklearke nije bilo pitanja da li će se katastrofa dogoditi – već KADA će se dogoditi. I eto dogodila se 2011. Oplakivali mi Japance, saosećali sa njihovom mukom, pravili viceve na njihov račun. Čitav propratni folklor.

Još od tog doba mene žulja jedno pitanje. Šta se događa sa vodom. Onom radioaktivnom. TEPCO (Tokyo Electric Power Company) javno reče da će ispustiti u Pacifik 10000 tona radioaktivne vode kako bi napravila mesta za još više radioktivnu vodu!!! Ej!! Alo!! Koči!! Stani!!! Niko se ne stresira previše oko toga. Zvaničnici iz TEPCO-a kažu da drže sve pod kontrolom. Niko ne pominje da ta voda već uveliko curi iz reaktora. Nivo radijacije u pijaćoj vodi dostigao 310 Bq/l (Cs 134) i 650 Bq/l (Cs 137) (prim: Bq=bekerel, Cs 134/137 radioaktivni izotopi Cezijuma sa periodom poluraspada 30 godina). Japanski standard za količinu radijacije u pijaćoj vodi 60 Bq. Poređenja radi: na godišnjem nivou mi primamo oko 300 Bq prirodne radijacije, a ova količina radijacije po litru vode bi bila ista kao radijacija od 10 – 15 snimanja pluća. U isto vreme WHO (world health organization) preporučuje ne više od 10 Bq po litre vode.

Kako je voda sve više cirula tako su i sumnje počele da cure. Prvo od njihovih komšija Koreje i Tajvana. Ispitivanja pokazuju značajno povišenje radijacije u ribi i morskoj travi sa tih terena. Traže objašnjenje od Japanaca, a ovi sležu ramenima i grade se nevešti. Kažu: ne možemo mi da kontrolišemo gde ribe plivaju ali ne pominju da ne mogu da kontrolišu vodu koja curi iz tankova koji su zakopani ispod reaktora.

I tako nakon 2,5 godine od katastrofe ono što TEPCO najzad priznaje je da od prilike 300 tona vode dnevno curi iz Fukošima nukleare elektrane direktno u Pacifik a odatle svuda unaokolo sve do Južne Amerike.

Kažu sagradiće veeeeeeeeliki zid oko fabrike koji će zaustaviti odtok vode. Msliiiiim. Jel’ oni misled a smo mi idioti, ili misle da smo mi idioti??? Čini mi se da misle da smo idioti. Zid da zaustavi vodu?? Kakve budaletine. Pokušali za zaliju zemljište sa zeolitom kako bi ovaj pokupio vodu – pucanj u prazno. Možda će sada da saspu svu tu vodu u veeeeeliko lonče pa da je ispare u atmosferu.

Kako god da okrenemo ovo je ireverzibilan process. Tolika količina vode se kontrolisati ne može. Treba tu još uračunati i doprinos podzemnih voda koje dolaze u kontakt sa radioaktivnom pa onda raznose radioaktivnost unaokolo. Na dugoročne posledice ne smem ni da pomislim. Neće tu nešto mnogo ribe uginuti ali će sve biti radioaktivne. Neću se iznenaditi ako uskoro počnem da viđam svetleće ribe i ribe kojekakvih neprirodnih oblika. Nije nam dosta što je riba puna teških metala. Sada će biti i radioaktiva i genetski promenjena…..ali bože moj, već nas uveliko hrane genetski promenjenom hranom ne verujem da ćemo primetiti neku značajnu razliku. Ako se odluče da isparavaju vodu, mogli bi da dobijemo pterodaktile ljubičaste boje. Nemo’ se bunite – to je samo genetski izmenjena hrana. To je dobro za vas. Verovatno će pokušati i da nas ubede kako je ljubičasti pterodaktil najbolji na roštilju sa sosom od crnog limuna.

By the way weć su pronađeni leptiri mutanti:

mutant_main_1566095a.jpg 

 

 

Pitanje je KAKO su mogli da prikrivaju sve to pune 2,5 godine? TEPCO to nije mogao da uradi sam bez saradnje Japanske vlade kojoj je u krucijalnom interesu da povrati Japansku ekonomiju na noge nakon ove katastrofe a Olimpijske Igre su savršena prilika za to. Iako je TEPCO izašao sa svojim priznanjem neposredno pre nego što je Olimpijski komitet doneo odluku o domaćinu Olimpijskih Igara 2020, Japanski premijer je dao čvrsto obećanje da će svi učesnici i gosti biti apsolutno bezbedni od radijacije. Ne znam samo kako je to smislio. Ili ne planira da živi toliko dugo pa onda neće imati koga da optužuju za novu generaciju X Men sportista ili je već smislio fabriku antiradijacijskih dresova i zaštitnih odela “Kenzo” dizajna.

Možda bi isto tako trebalo naglasiti da je industrija Ribolova i prerade ribe u Japanu najjača na globalnom nivou. Ubijaju sve što dotakne vodu uključujući i delfine. Msliiiiiim…..koliko bolestan um neko treba da ima da bi jeo delfina???!!! Odolevali su svim napadima zaštitnika okeana, mora, i života na zemlji. Imaju moćne flote koje su veće od vojnih flota nekih država. Poharali su sve što se moglo poharati u Mediteranu i Severnom Moru, ali je Pacifik uvek bio njihova najdraža teritorija.

Moj lični zaključak je da se ovde TEPCO pokrivao parama njihove industrije ribolova a za uzvrat speo da začepi odtok informacija dok nije uspeo da začepi odtok radioaktivne vode u Pacifik. I neće uspeti, po optimističnim predviđanjima stručnjaka,  za još 20 – 30 godina. I naravno, ništa od ovoga ne bi “pilo vodu” bez amina Japanske vlade.

Tagovi



Komentari (84)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 18:44 15.09.2013

Made in....





gordanac gordanac 18:52 15.09.2013

pitanja

Ali to nije tek ni pola muke. Gde sa radioaktivnim otpadom? Posebno radioaktivnom vodom koja služi za hlađenje reaktora.

Nisam sigurna na šta ti ovde misliš (a nisam uspela da nađem na linkovima koje si postavila), otud moje pitanje: gde postoji podatak da je voda kojom se hladi reaktor "radioaktivni opad"? (otpadom se, inače, naziva nešto drugo)
Voda (u normalnim uslovima) koja se koristi za hlađenje može da menja temperaturu, ali ne menja sastav, a voda pri akcidentima više ne služi toj svrsi, zato pitam)

I tako nakon 2,5 godine od katastrofe ono što TEPCO najzad priznaje je da od prilike 300 tona vode dnevno curi iz Fukošima nukleare elektrane direktno u Pacifik a odatle svuda unaokolo sve do Južne Amerike.

Odakle je ovaj podatak o "dnevnom" curenju 300 tona vode? Tokom 2,5 godine? (to bi dalo oko 273 750 tona, ukupno, zato pitam za pojašnjenje)

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:15 15.09.2013

Re: pitanja

Inače što se tiče radioaktivnog otpada ovako kaže World Nuclear Association. Iz čega ja zaključujem da se i voda može smatrati radioaktivnim otpadom
gordanac gordanac 19:29 15.09.2013

Re: pitanja

Aleksandra Mitrovic
Inače što se tiče radioaktivnog otpada ovako kaže World Nuclear Association. Iz čega ja zaključujem da se i voda može smatrati radioaktivnim otpadom

Pa, na osnovu toga ne mislim da se može smatrati, ali je to nebitna stvar u odnosu na katastrofu u celini, hvala ti na pojašnjenju.
Ribozom Ribozom 20:44 15.09.2013

Re: pitanja

Posebno radioaktivnom vodom koja služi za hlađenje reaktora.


Da otklonim nedoumicu:
Voda kojom se hlade nuklearni reaktori, u procesu nuklearne fisije se ne kontaminira. Fisija se vrsi unutar olovne sipke koja ne dozvoljava prolaz ostataka atomskih jezgara.
Nesreca se dogadja kada voda iz nekog razloga ne moze da hladi reaktor pa se olovna sipka istopi i onda sav radioaktivni mateijal kontaminira vodu.
nowhereman nowhereman 22:09 16.09.2013

Re: pitanja

Voda (u normalnim uslovima) koja se koristi za hlađenje može da menja temperaturu, ali ne menja sastav, a voda pri akcidentima više ne služi toj svrsi, zato pitam)


Ono o čemu smo obavešteni (a nije bilo demanta), jeste da iz nuklerake Fukušima i dalje ističe radioaktivna voda.

To verovatno nije "radioaktivni otpad" u klasičnom značenju te reči, jer nije nastao redovnim funkcionisanjem nuklearke, a zatim redovnim putem skladišten i otpreman.

Međutim, u širem značenju reči, to jeste "otpad", odn. zagađivač prve vrste, nastao usled nuklearne katastrofe najvišeg ranga.

Pitanje je više terminološko, nego suštinsko.


nowhereman nowhereman 23:48 16.09.2013

Re: pitanja

Odakle je ovaj podatak o "dnevnom" curenju 300 tjavascript:;ona vode? Tokom 2,5 godine? (to bi dalo oko 273 750 tona, ukupno, zato pitam za pojašnjenje)


Stvar jeste donekle zbunjujuća. Evo, i ja sam video prvo upravo ovu vest:

Fukušima: Iscurelo 300 tona radioaktivne vode

...iz koje sledi da je curenje bilo jednokratno i da se nije ponovilo.

Međutim, izgleda da za neke druge medije nema sumnje da "300 tona radioaktivne vode svakog dana iscuri u Tihi okean" (link).

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:09 15.09.2013

300 tona

taj podatak se može naći na više mesta, a između ostalog i ovde
A inače ago ti treba više brojki to možeš između ostalih izvora naći i ovde
Negoooo...nisam htela da smaram publiku sa brojevima. Ali za vas koji volite brojke i slova....
gordanac gordanac 19:26 15.09.2013

Re: 300 tona

Aleksandra Mitrovic
taj podatak se može naći na više mesta, a između ostalog i ovde
A inače ago ti treba više brojki to možeš između ostalih izvora naći i ovde
Negoooo...nisam htela da smaram publiku sa brojevima. Ali za vas koji volite brojeve....

To sam videla, pitanje je bilo za utvrđen podatak o vremenu od 2,5 godine, to mi je bilo nejasno, za sve ovu druge informacije od pre mesec (i više) dana znam.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:29 15.09.2013

Re: 300 tona

gordanac

To sam videla, pitanje je bilo za utvrđen podatak o vremenu od 2,5 godine, to mi je bilo nejasno, za sve ovu druge informacije od pre mesec (i više) dana znam.

Iz istog teksta: "News of the leak, which was discovered on Monday morning, comes after Tepco admitted that up to 300 tonnes of highly contaminated water from the site was seeping into the sea every day. Government officials said they could not rule out the possibility that the site had been leaking radioactive matter since the plant suffered a triple meltdown on 11 March 2011."
Dakle to je ono što su spremni da priznaju
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:24 15.09.2013

Re: ***

Bravo ivana23 - internet magu .
A cela moja priča je krenula odavde : "It is strange that neither the US government in particular nor the global community seem to be concerned about these imminent possibilities and exhibit no urge to avert catastrophe.

Similarly the global media is strangely disconnected with the ongoing crisis. Most importantly, the Japanese government until very recently has obstinately refused to invite and collaborate with foreign experts from nuclear engineering companies and/or governments."
Ima i tu objašnjenja. Kada bi više ljudi čitalo ove vesti, sigurno bi izvršili uticaj na svoje vlade da se pozatvaraju Nuklearne elektrane što bi onda straobalno oborilo vrednost "Westinhouse"-a, "General Electric"-a, "Toshibe" i ostalih igrača u ovoj igri i naravno cenu Urana na berzi.
'načiiii prodaju nas za šaku dolara kao i uvek
ivana23 ivana23 19:42 15.09.2013

Re: ***

Samo mesec dana nakon katastrofe...



Отпремљено 13.04.2011..
Dr. Michio Kaku, Theoretical Physicist: Fukishima Daiichi Nuclear Facility is a "Ticking Time Bomb"

The Japanese government is trying to calm fears about radiation levels and food safety in the region around the heavily damaged Fukushima Daiichi nuclear power facility, even as it has raised the severity rating of the crisis to the highest possible level. "Radiation is continuing to leak out of the reactors, the situation is not stable at all," says Dr. Michio Kaku, professor of theoretical physics at the City University Of New York and the City College of New York, in an interview on Democracy Now! April 13. "The slightest disturbance could set off a full scale melt down at three nuclear power stations—far beyond what we saw at Chernobyl."

AlexDunja AlexDunja 19:32 15.09.2013

ovo ti je original


Rođendan ...
Dvadeset i peta opomena
za dugujući život.
Već – dvadeset i peta!

Kako se ludo okreće ova matora planeta,
kao zaljubljena šiparica
blesava od sreće.


Okreći se ti samo, stara,
okreći, okreći ...
Što se tiče mene
- ja ću samo da začepim uši,
pa i poslije stote opomene,
biću opet dužnik ravnodušni.

Ali da platim
- ne, nikako!
Rađe
odlazim iz ovog gnijezda.

Hej,
zaustavite planetu,
ja hoću da izađem,
idem u vječnu skitnju između zvijezda.

Šta? ... Nećete? ...
O, ima i tome lijeka,
jer iako nijesam Galilej
ni Đordano Bruno,
ja sam čovjek jednog svemoćnog vijeka,
pa znam da će morati,
lijepim il bunom,
da padne taj jogunasti
što neda i steže,
dosta je samo da neko vrisne:

»Dolje apsolutizam zemljine teže!«

Uostalom,
već su počela da kevću
štenad po vasioni.

Hej,
zaustavite planetu!

Čujete li, zvonim ...

vito nikolić
zemljanin zemljanin 19:36 15.09.2013

energetska glad

Šteta je pričinjena ali život u globalu će se jednostavno adaptirati, nije to pretnja za život ... sa aspekta našeg životnog veka kao vrste i pojedinca, ovo jeste problem ali mi nemamo rešenje za energetsku glad ... vetar, Sunce, termalni izvori, talasi i sl. nisu izvori na koje se možemo u potpunosti osloniti, više su dopuna ... smanjenje zagađenosti uslovljava i smanjenje "loženja" tako da nuklearne elktrane imaju "kalkulisani rizik" i neće biti odricanja od sigurnih izvora ... populizam kao i obično ali suštinski se ništa značajno neće promeniti ...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 19:48 15.09.2013

Re: energetska glad

Vidi ovako zemljanine. Može se to i ovako posmatrati. Zemlja je ionako prenaseljena. Potrebo je nešto što će rapidno smanjiti populacju. Ratovi su slaba vajda. Britanci su napravili interesantan film na tu temu "Childern of man" gde se priča o čovečanstvu gde je poslednja beba rođena pre 20 godina. Cela populacja je postala sterilna...etc...ali znaš šta. Čak se i u takvim uslovima vode ratovi za resursima. Ja lično potpuno opravdavam ljude koji svesno odlučuju da nemaju potomstvo....iz milion razloga. Vidiš...možda će ova interplanetarna radijacija smanjiti stopu rasta populacije pa svi srećni....
ivana23 ivana23 19:51 15.09.2013

Re: energetska glad

zemljanin


Japan je danas zapoceo sa gasenjem poslednje od 50 nuklearki, koliko ih je posedovao.
zemljanin zemljanin 19:58 15.09.2013

Re: energetska glad

Aleksandra Mitrovic

U potpunosti delim tvoje stavove po pitanju nebrige za planetu ... i naravno da se dešavaju reakcije na ovakve katastrofe ... međutim u ovoj eri globalizacije, Japan ili Nemačka će se odreći nuklearki na svojoj teritoriji ali će ih indirektno praviti "tamo negde" ... rezultat je isti, zato sam napisao populizam ... mi ne možemo da priuštimo svet bez NE, to je jednostavno činjenica za duži niz godina, svidelo nam se to ili ne ... globalne igre nekih kompnija ili Vlada su samo prividi ... itd. sad gledamo košarku
Ribozom Ribozom 20:34 15.09.2013

Re: energetska glad

Japan je danas zapoceo sa gasenjem poslednje od 50 nuklearki, koliko ih je posedovao.


Ivana moze link - deluje neverovatno.
gordanac gordanac 20:47 15.09.2013

Re: energetska glad

Ribozom
Japan je danas zapoceo sa gasenjem poslednje od 50 nuklearki, koliko ih je posedovao.


Ivana moze link - deluje neverovatno.

OVDE
(mada ima i drugih izvora, svejedno je)
ivana23 ivana23 20:57 15.09.2013

Re: energetska glad

Ribozom
Japan je danas zapoceo sa gasenjem poslednje od 50 nuklearki, koliko ih je posedovao.


Ivana moze link - deluje neverovatno.


LINK

LINK 2
blogovatelj blogovatelj 00:33 16.09.2013

Re: energetska glad

Zemlja je ionako prenaseljena


Zemlja nije prenaseljena, to ljudi tako lakoverno i naivno ponavljaju, sve u ubeđenju da je istina.
Kad bi se svi stanovnici majčice Zemlje spakovali u jedan grad koji ima gustinu naseljenosti Pariza, cela populacija planete stala bi u polovinu SAD.
nowhereman nowhereman 12:22 16.09.2013

Re: energetska glad

Može se to i ovako posmatrati. Zemlja je ionako prenaseljena. Potrebo je nešto što će rapidno smanjiti populacju. Ratovi su slaba vajda. Britanci su napravili interesantan film na tu temu "Childern of man" gde se priča o čovečanstvu gde je poslednja beba rođena pre 20 godina. Cela populacja je postala sterilna...etc...


Meni ovo ne izgleda ubedljivo.

Izgleda mi logičnije da onih 1% najbogatijih i najpohlepnijih grade i dalje nuklearke, radi uvećanja bogatstva i profita, računajući da oni lično i njihovo potomstvo neće oboleti od radijacione bolesti.

Međutim, slučaj Fukušima nas već uverava u ograničenost ovog pogleda. Naime, onih 1% najbogatijih i pohlepnih Japanaca već ne mogu biti u toj meri sigurni za sebe i svoje potomstvo. Ili se varam?

Dakle, sve dok se katastrofe dešavaju "negde tamo", a ne u našem dvorištu, moguće je zatvarati oči i ponavljati mantru "sve je bezbedno". Onda, ostaje da visi pitanje u vazduhu: hoće li se i kada ponoviti Fukušima?

Tica44 Tica44 19:50 15.09.2013

Neko drugo misljenje

[url=http://thinkprogress.org/climate/2013/08/29/2548951/fukushima-radiation-fish/
]thinkprogress.org[/url]

Cisto balansa radi.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 20:05 15.09.2013

Re: Neko drugo misljenje

U ovom članku isto tako stoji: "Given the type of radiation currently in the ocean, scientists’ concerns have been largely assuaged. But some risks remain of future leaks. According to Dr. Ken Buesseler, a scientist at the Woods Hole Oceanographic Institute, if additional radiation, particularly strontium-90, gets into the groundwater and can’t be contained, we could be looking at a more serious problem."
Članak je napisan 29og Avgusta kada se još uvek nisu znale prave količine isticanja vode i kada se još uvek nije znalo a će se to i dalje nastaviti. Znači kontaminirana voda će doći do Američkih obala u Februaru sledeće godine i nastaviće da dolazi, što znači da će koncentracija biti veća.
Negde više u istom tekstu stoji i ovo: "The team reported that a 7-ounce, restaurant-size serving of Pacific bluefin tuna contaminated with cesium at the level recorded in fish caught off the coast of San Diego in August 2011 delivered a 7.7 nanosievert dose of radiation — about 5% of the dose one would get from eating a garden-variety banana. Bananas contain a naturally occurring isotope of potassium, they wrote."
Što je notorna gluost jer se radijacija Cezijumskih izotopa ne može porediti sa prirodnom radijacijom koju unosimo kroz "redovnu" hranu. Prosto "rade" na različite načine
gordanac gordanac 20:42 15.09.2013

veštački i prirodni

Što je notorna gluost jer se radijacija Cezijumskih izotopa ne može porediti sa prirodnom radijacijom koju unosimo kroz "redovnu" hranu. Prosto "rade" na različite načine

Nema razlike u "prirodnoj" ili "veštačkoj" radijaciji (radioaktivnom raspadu) bilo čega. osobenost Cs izotopa je što je čovekova izmišljotina, (fisioni nusprodukt) a i kod radioaktivnih elemenata u prirodi i kod bilo kog raspada ima tri vrste raspada, različito vreme poluraspada i različiti produkti raspada elementa, bio on prirodan ili veštački.



"Prirodnom" radijacijom se ponekad naziva i fon, (ako si na to mislila) odnosno neizbežna emisija koja se mora uračunavati pri merenju bilo koje radioaktivne emisije (na primer, taj je iznos kao "prirodan" menjan posle Černobilja u većini zemalja).
Tu radijaciju ne unosimo hranom, ona je stalna, a "ne radi" nam ništa zbog sopstvenih osobina (energetskih) i zato što je to način na koji Univerzum postoji.

Nema nikakve sumnje u razmere katastrofe u Fukušimi, kao što nema sumnje u "dozirano" davanje činjenica od strane japanskih zvaničnika, i po dostupnim informacijama široko područje oko Fukušime je ozbiljan izvor radioaktivne zagađenosti (i vode i zemljišta), ali cezijum u vodenom rastvoru ima proverljive osobine, kao što mu se zna i način raspada.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:07 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

Nema razlike u "prirodnoj" ili "veštačkoj" radijaciji (radioaktivnom raspadu) bilo čega. osobenost Cs izotopa je što je čovekova izmišljotina, (fisioni nusprodukt) a i kod radioaktivnih elemenata u prirodi i kod bilo kog raspada ima tri vrste raspada, različito vreme poluraspada i različiti produkti raspada elementa, bio on prirodan ili veštački.

Kada sam mislila o "prirodnoj" radioaktivnosti mislila sam na elemente koji se prirodno nalaze u našem telu i hrani koju konzumiramo. U konkretnom slučaju Kalijum 40 (koji se nalazi u banani)je nešto sa čime se rađamo u svome tkivu a konzumacija kroz hranu se svodi na to da se svaki porast ove supstance izbacuje iz organizma u nekoliko sati nakon uzimanja hrane.
Sa druge strane Cs 134 i Cs 137 je izotop koji nije postojao sve dok nisu počela testiranja nuklearnih oružja, tako da je u potpunosti antropogenski. Za razliku od većine drugih radioizotopa Cs 137 ne proističe iz neradioaktivnog izotopa već iz Urana (odatle moj zaključak da se radioaktivna voda može smatrati nuklearnim otpadom). I zaključak na osnovu ovoga gore navedenog - K40 ne može izazvati mutacije u našim ćelijama jer je već prisutan u njima dok Cs 137 može jer je veštački stvoren. U tom smislu sam rekla da ne "rade" isto
Tica44 Tica44 21:39 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

http://www.epa.gov/radiation/radionuclides/cesium.html

Compared to some other radionuclides, cesium-137 remains in the body for a relatively short time. It is eliminated through the urine.

Podela na "prirodne" i "vestacke" izotope je glupost. Cezijum se izbacuje preko bubrega kao i kalijum. To sto je antropogenski je irelevantno.
gordanac gordanac 21:45 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

I zaključak na osnovu ovoga gore navedenog - K40 ne može izazvati mutacije u našim ćelijama jer je već prisutan u njima dok Cs 137 može jer je veštački stvoren. U tom smislu sam rekla da ne "rade" isto


Ma, rade isto, a posledica ima ili nema zbog količine i iznosa energije.
Spominjanje K-40 u tom tekstu je interpretativno, nema direktne veze sa Cs 137, evo zašto:

Potassium-40



Banana equivalent dose BED

Ko god da je pisao tekst imao je na umu da "racionalizuje", umanji, možda i minimizira informacije o opasnosti od Cs 137 u okeanu (ali sadrži i dobru ispravka za sliku koja "luta" po internetu, jer se na toj slici radi o cunamiju, a ne o radioaktivnosti, ta NOAA fotka što stoji i kod tebe u postu).

Evo i ja da dam jednu "interpretativnu ilustraciju" kojom se može "manipulisati", a radi se o najmanjim energijama radijacija, alfa raspadom pri kojem se čestice zaustavljaju na vrlo tankim preprekama (otud je ono pranje vodom kao dekontaminacija), ali ako to što se raspada vrlo malim energijama uneseš u organizam - velika šteta može da nastane, pa se može meriti "ingestiona doza".
Tako da je jedan isti emitujući materijal u zavisnosti od vrste reakcije s ljudskim organizmom u jednom slučaju lako otklonjiv, a u drugom praktično nemoguće otklonjiv.

Možda ti dosađujem pitanjima i molbama za pojašnjenja, ali to je zato što znam tačno gde je černobiljski Cs 137 u dunavskom mulju, kako "tone" i reaguje u rastvoru i koliko je duboko sada, koja vrsta planktona je važna za lanac, i razne druge stvari o cezijumu kojeg se moglo i meriti i pratiti nakon te strašne katastrofe u Černobilju. A u poređenju Fukušime i Černobilja, Fukušima ostaje "drugi najveći akcident", s različitim uzrocima i različitim posledicama.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:55 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
http://www.epa.gov/radiation/radionuclides/cesium.html

Compared to some other radionuclides, cesium-137 remains in the body for a relatively short time. It is eliminated through the urine.

Podela na "prirodne" i "vestacke" izotope je glupost. Cezijum se izbacuje preko bubrega kao i kalijum. To sto je antropogenski je irelevantno.

Jedino što mogu da kažem na ovo gore je ovo:
"A much smaller nuclear accident involving cesium-137 occurred in Goiânia, Brazil, in 1987. A thorough account of the entire affair was published by the International Atomic Energy Agency in 1988. [8] The accident was initiated when two men who were looking for old equipment to sell for scrap broke in to an abandoned medical clinic. There, they found a radiation therapy device left behind when the clinic closed. Upon ripping apart the device, the men discovered about 30 g of 137CsCl. The men were immediately attracted to it because of its glowing blue color. The owner of a local junkyard purchased the device from the men, and proceeded to show off the 137CsCl to friends and neighbors. After several people involved with the looting of the device and the release of the 137CsCl fell morbidly ill with radiation sickness, Brazilian authorities declared a local state of emergency, and within days, the vast majority of the cesium-137 had been contained. In contrast to the large disaster at Chernobyl, only a few people were killed or sickened by cesium-137 in Goiânia. Without the prompt and well-executed response of the Brazilian government, this incident could have harmed many more people. The Goiânia incident shows that failure to properly account for seemingly small quantities of cesium-137 can be deadly."
Pa ih vi sada zovite kako hoćete. Prirodni iri neprirodni. To meni isto zvuči kao da kažete da su i drvo i plastika prirodni elementi.
A takođe bih dodala i ovo:
"External exposure to large amounts of Cs-137 can cause burns, acute radiation sickness, and even death. Exposure to Cs-137 can increase the risk for cancer because of exposure to high-energy gamma radiation. Internal exposure to Cs-137, through ingestion or inhalation, allows the radioactive material to be distributed in the soft tissues, especially muscle tissue, exposing these tissues to the beta particles and gamma radiation and increasing cancer risk."
gordanac gordanac 22:07 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

To je potpuno različita vrsta akcidenta, oni su iz neznanja bez ikakve zaštite rukovali sa vrlo velikom količinom medicinskog radioaktivnog materijala.
Da malo karikiram: ne bi se dobro proveli ni da su razlupali kakav drugi aparat i tako rukovali sa 30 gr K-40.
A o Polonijumu i da se ne govori.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:25 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

gordanac
To je potpuno različita vrsta akcidenta, oni su iz neznanja bez ikakve zaštite rukovali sa vrlo velikom količinom medicinskog radioaktivnog materijala.
Da malo karikiram: ne bi se dobro proveli ni da su razlupali kakav drugi aparat i tako rukovali sa 30 gr K-40.
A o Polonijumu i da se ne govori.


Ja sam taj primer navela samo kao dokaz da se radioaktivni Cezijum nikako ne sme smatrati bezazlenom supstancom koja se tek tako može "izpiškiti"...ali za svaki slučaj ću povećati unos piva u svoj organizam kao svog omiljenog diuretika
Tica44 Tica44 22:45 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

So (natrijum hlorid) nije bezazlena supstanca. Ako covek pojede kilogram-dva odjednom, umrece.

Voda (H20) nije bezazlena supstanca. Ako covek popije 10 litara odjednom, umrece.

Cezijum dakako nije bezazlena supstanca i neradioaktivni cezijum je toksican u velikim kolicinama. Ono sto je istina je da je u koncentraciji izmerenoj u ribama u ovom trenutku POTPUNO BEZAZLEN.
gordanac gordanac 22:56 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

Aleksandra Mitrovic
gordanac
To je potpuno različita vrsta akcidenta, oni su iz neznanja bez ikakve zaštite rukovali sa vrlo velikom količinom medicinskog radioaktivnog materijala.
Da malo karikiram: ne bi se dobro proveli ni da su razlupali kakav drugi aparat i tako rukovali sa 30 gr K-40.
A o Polonijumu i da se ne govori.


Ja sam taj primer navela samo kao dokaz da se radioaktivni Cezijum nikako ne sme smatrati bezazlenom supstancom koja se tek tako može "izpiškiti"...ali za svaki slučaj ću povećati unos piva u svoj organizam kao svog omiljenog diuretika

Pa niko ga ne smatra bezazlenim, u bilo kakvom smislu i taman posla.
Više od 100 000 ljudi je trajno iseljeno iz šire oblasti, ne znaju šta će sa zemljištem, sa vodotokovima, sa elektranom samom, najveća cena u ljudskim životima je već plaćena, a cena dugoročne sanacije (ako je uopšte moguća) tek treba da se računa.
Kao što se razmere katastrofe u Fukušimi ne mogu nikako drugačije zvati nego - katastrofom, koja će u budućnosti tek proizvoditi posledice, kao što je to slučaj i sa Černobiljem koji je po razmerama katastrofe, na žalost, neasglediv.

O uticaju na okeanski biodiverzitet govorimo u vremenu posle akcidenta, ali i posle nebrojenih nuklearnih proba u tom delu sveta, što je posebna tema trajnog zagađenja ukupne životne sredine.
Fukušima je posledica izuzetno jakog zemljotresa (protiv takvog i nema dobre zaštitne gradnje), ali bezbrojne nuklearne eksplozije, testova radi, nadzemne, podzemne, podvodne, nad vodom su nešto drugo, dovoljno je samo da se svi setimo Bikini atola.


Ovde se radilo o raznim tvrdnjama o ukupnoj količini Cs 137, o raznim procenama o ukupnom nivou radioaktivnosti i procenama uticaja na okeanski biodiverzitet u godinama koje dolaze. To je sve merljivo i proverljivo, a pitanje je koliko i kako i da li se išta može učiniti na ublažavanju posledica akcidenta, to ne možemo znati s sigurnošću. Zato su važne činjenice o svemu, one ne minimiziraju opasnost od radioaktivnih materijala, naprotiv, daju im valjani kontekst, ništa više.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:57 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
Ono sto je istina je da je u koncentraciji izmerenoj u ribama u ovom trenutku POTPUNO BEZAZLEN.

Key word je " u ovom trenutku". Problem je u tome da se svakog trenutka ta količina povećava. Predatori (tune, gofovi, kernje...etc)dobijaju svoje količine radijacije direktno kroz vodu pa onda još pojedu manje ribe koje već su već dobile svoje sledovanje iz te iste vode, pa onda ribe koje se hrane morskom travom, pa plankton, pa, pa, pa....cela cifra se eksponenijalno uvećava. Dobro ja da smo živi i zdravi u ovom trenutku a za sutra....ma nema veze. O tome ćemo misliti sutra.
Nije to moja filosofija
gordanac gordanac 23:06 15.09.2013

Re: veštački i prirodni

Aleksandra Mitrovic
Tica44
Ono sto je istina je da je u koncentraciji izmerenoj u ribama u ovom trenutku POTPUNO BEZAZLEN.

Key word je " u ovom trenutku". Problem je u tome da se svakog trenutka ta količina povećava. Predatori (tune, gofovi, kernje...etc)dobijaju svoje količine radijacije direktno kroz vodu pa onda još pojedu manje ribe koje već su već dobile svoje sledovanje iz te iste vode, pa onda ribe koje se hrane morskom travom, pa plankton, pa, pa, pa....cela cifra se eksponenijalno uvećava. Dobro ja da smo živi i zdravi u ovom trenutku a za sutra....ma nema veze. O tome ćemo misliti sutra.
Nije to moja filosofija

Pa, proces ipak tako ne ide, niti ima eksponencijalnosti tako zamišljene.
Zato su i važne činjenice, da bi sačinili pravi kontekst.

I namerne i nenamerne nuklearne nesreće (i eksplozije i akcidenti) širom naše planete ostavile su nam (na žalost) dovoljno podataka da bi se smelo tvrditi da je takav scenario sa Cs 137 i vodom koja konzervirana u Fukušimi ipak "curi" sasvim, sasvim malo verovatan. Ako uopšte.
A treba nam svima realan scenario.
Tica44 Tica44 00:21 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Hvala Gordani na glasu razuma. Naravno da modeli prolaska Cs 137 kroz ekosisteme postoje i naravno da ih drzave Pacifika primenjuju. Samo Amerika uhvati 3.5 miliona tona ribe godisnje. Od toga je pola (predpostavljam) iz Pacifika. Nadam se da ne mislite da bi FDA stajao sa strane dok se stanovnisvo truje ribom (sada ili u buducnosti)?! Godisnji budzet FDA je veci od budzeta Srbije.
freehand freehand 00:32 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Nadam se da ne mislite da bi FDA stajao sa strane dok se stanovnisvo truje ribom (sada ili u buducnosti)?! Godisnji budzet FDA je veci od budzeta Srbije.

Ma kakvi. Imaju i podvodne plantaže prirodne, zdrave troglave soje koju riba pase.
ivana23 ivana23 00:34 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Nadam se da ne mislite da bi FDA stajao sa strane dok se stanovnisvo truje ribom (sada ili u buducnosti)?!


Tica44 Tica44 00:40 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

O apsolutnim potpunim budalastinama koje prate GMO hranu necu ni da pocinjem.
freehand freehand 00:59 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
O apsolutnim potpunim budalastinama koje prate GMO hranu necu ni da pocinjem.

Nemoj. Da ostanemo na apsolutno nezamislivoj teoriji da Bi TEPCO dozvolio da radioaktvini materijal lije u okean i time ugrožava čitav planetarni eko sistem. Budžet koji ta korporacija ima takvu ideju apsolutno čini nemogućim.

O japanskoj Vladi tek da ne govorimo!
Tica44 Tica44 01:08 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Ta teorija predpostavlja da ostatak sveta sisa vesla i ne ume da izmeri radioaktivnost. Medjutim, ako ti je tako lakse da mislis, a ti samo napred.
milisav68 milisav68 07:02 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
Ta teorija predpostavlja da ostatak sveta sisa vesla i ne ume da izmeri radioaktivnost. Medjutim, ako ti je tako lakse da mislis, a ti samo napred.

A ti stalno uz sebe nosiš Gajgerov brojač.

Kad si zadnji put (ako si ikad) proverio težinu neke namirnice?

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 07:51 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

gordanac
Aleksandra Mitrovic
Tica44
Ono sto je istina je da je u koncentraciji izmerenoj u ribama u ovom trenutku POTPUNO BEZAZLEN.

Key word je " u ovom trenutku". Problem je u tome da se svakog trenutka ta količina povećava. Predatori (tune, gofovi, kernje...etc)dobijaju svoje količine radijacije direktno kroz vodu pa onda još pojedu manje ribe koje već su već dobile svoje sledovanje iz te iste vode, pa onda ribe koje se hrane morskom travom, pa plankton, pa, pa, pa....cela cifra se eksponenijalno uvećava. Dobro ja da smo živi i zdravi u ovom trenutku a za sutra....ma nema veze. O tome ćemo misliti sutra.
Nije to moja filosofija

Pa, proces ipak tako ne ide, niti ima eksponencijalnosti tako zamišljene.
Zato su i važne činjenice, da bi sačinili pravi kontekst.

I namerne i nenamerne nuklearne nesreće (i eksplozije i akcidenti) širom naše planete ostavile su nam (na žalost) dovoljno podataka da bi se smelo tvrditi da je takav scenario sa Cs 137 i vodom koja konzervirana u Fukušimi ipak "curi" sasvim, sasvim malo verovatan. Ako uopšte.
A treba nam svima realan scenario.

Malo, malo pa se naucnici pojave sa otkricima "novih" vrsta ribe. Neke su ocigledno razlicite od njihovih najblizih rodjaka (2 glave) dok su neke promenjene na nivou unutrasnjih organa. Pitam se da li se to moze smatrati evolucionom mutacijom??? U mojoj glavi - ne. I jos jedno pitanje - zasto TEPCO ne dopusta timovima iz drugih zemalja da dodju I procene stetu? Ja se OZBILJNO pitam sta se tu zaista dogadja. Nemojte molim vas da mi trazite da vam sad linkujem dokaze za gore pomenuto jer ovo pisem na tabletu pa mi je nezgodno. Ako insistirate likovacu vam popodne kad se vratim sa broda
freehand freehand 09:07 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
Ta teorija predpostavlja da ostatak sveta sisa vesla i ne ume da izmeri radioaktivnost. Medjutim, ako ti je tako lakse da mislis, a ti samo napred.

Ta teorija pretpostavlja dve stvari: da ostatak sveta može da ima šta hoće i da meri pa onda vrišti koliko hoće.
Ta teorija takođe pretpoostavlja da ni ostatak sveta nije u toj priči nevin.
A razlike se javljaju u zavisnosti od količine moći koja je direktno proporcionalna količini bašmebriga nehebavanja, i u međusobnogm odnosu čiste politike i profita u kreiranju takvog stava i ponašanja.
docsumann docsumann 16:49 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Voda (H20) nije bezazlena supstanca. Ako covek popije 10 litara odjednom, umrece.


ima i manje egzotičnih smrti vodom, recimo - utopiš se.
Tica44 Tica44 18:07 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68

A ti stalno uz sebe nosiš Gajgerov brojač.Kad si zadnji put (ako si ikad) proverio težinu neke namirnice?


Zasto pobogu?? Pa to meri FDA i ja im, naravno, verujem.
milisav68 milisav68 19:12 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
Zasto pobogu?? Pa to meri FDA i ja im, naravno, verujem.

Onda si verovatno verovao i SZO da je "Svinjski grip" smrtonosan, pa si primio vakcinu?
Tica44 Tica44 19:22 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68

Onda si verovatno verovao i SZO da je "Svinjski grip" smrtonosan, pa si primio vakcinu?


Primio sam vakcinu jer ne volim da budem bolestan od gripa. Te godine sam primio dve jednu redovnu i jednu za svinjski grip. Sledece godine je svinjski grip bio ukljucen u redovnu vakcinu.
kukusigameni kukusigameni 20:09 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68
A ti stalno uz sebe nosiš Gajgerov brojač.

Kod nas se radi kontrola radioaktiviteta namirnica, kako za izvoz, tako i iz uvoza.
milisav68 milisav68 20:46 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Tica44
Primio sam vakcinu jer ne volim da budem bolestan od gripa. Te godine sam primio dve jednu redovnu i jednu za svinjski grip. Sledece godine je svinjski grip bio ukljucen u redovnu vakcinu.

Super je to (nadam se samo da si svestan toga, da ti osnovna linija odbrane imunog sistema zavisi od stepena pohlepe farmaceutske industrije), ali poenta nije bila u tome, već u laži SZO da je virus smrtonosan.
milisav68 milisav68 21:13 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

kukusigameni
Kod nas se radi kontrola radioaktiviteta namirnica, kako za izvoz, tako i iz uvoza.

Mogu da zamislim kako se to kod nas predano radi, mada je to nama ionako svejedno.

Ne prođe ni nedelju dana, a da ne čujem kako je neko umro od raka ili je bio na operaciji, pošto su ga pronašli u početnoj fazi, i to na teritoriji od oko 100.000 stanovnika, koja uopšte nije gađana `99.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:45 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68
kukusigameni
Kod nas se radi kontrola radioaktiviteta namirnica, kako za izvoz, tako i iz uvoza.

Mogu da zamislim kako se to kod nas predano radi, mada je to nama ionako svejedno.

Ne prođe ni nedelju dana, a da ne čujem kako je neko umro od raka ili je bio na operaciji, pošto su ga pronašli u početnoj fazi, i to na teritoriji od oko 100.000 stanovnika, koja uopšte nije gađana `99.

Misliš na ovo: ALARMANTNO: Rak će desetkovati Srbiju!
milisav68 milisav68 22:01 16.09.2013

Re: veštački i prirodni

Aleksandra Mitrovic

Misliš na ovo: ALARMANTNO: Rak će desetkovati Srbiju!

Da, na to, a čitao sam neke izveštaje/članke, da je posle `99 lekarima interno preporučeno da kad god mogu, izbegnu kancer kao upisanu dijagnozu za razlog smrti, da se ne bi dizala panika, i da nam ne bio pao izvoz hrane.

Šta god da je istina od toga, u mom mestu skoro svaki dan je poneka sahrana, i to se najčešće naizmenično menja uzrok smrti - starost, srce, rak....
freehand freehand 07:32 17.09.2013

Re: veštački i prirodni

Šta god da je istina od toga, u mom mestu skoro svaki dan je poneka sahrana

Ima i gorih mesta.
kukusigameni kukusigameni 07:36 17.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68
kukusigameni
Kod nas se radi kontrola radioaktiviteta namirnica, kako za izvoz, tako i iz uvoza.

Mogu da zamislim kako se to kod nas predano radi, mada je to nama ionako svejedno.

Ne prođe ni nedelju dana, a da ne čujem kako je neko umro od raka ili je bio na operaciji, pošto su ga pronašli u početnoj fazi, i to na teritoriji od oko 100.000 stanovnika, koja uopšte nije gađana `99.


Nisam ni rekao "predano". Ali da, svakodnevno se rade testiranja.

Rak ne izaziva isključivo radijacija. Ona je čak manji deo uzroka malignih oboljenja.
milisav68 milisav68 08:21 17.09.2013

Re: veštački i prirodni

freehand
Šta god da je istina od toga, u mom mestu skoro svaki dan je poneka sahrana

Ima i gorih mesta.

Znam, nisam se lepo izrazio, hteo sam da kažem da je povećan broj sahrana/smrtnosti (i da rak ima svoj udeo u tome).

kuki
Rak ne izaziva isključivo radijacija. Ona je čak manji deo uzroka malignih oboljenja.

I to znam, ali isto znam da je bila afera u Italiji sa vojnicima koji su boravili na Kosovu.

Hoću da kažem da postoji nekakva korelacija između događaja iz `95 i iz `99 i povećanim brojem kancera na ovim prostorima.

I nisam rekao da se kontrola ne radi uopšte, već da je postala malo "šupljikava", što zbog povećanog obima posla/uvoza, što zbog korupcije (mislim, ako mogu onkolozi da budu umešani u afere, a direktno to gledaju, što ne bi neko na carini, ko ne vidi posledice svog nečinjenja).
kukusigameni kukusigameni 08:50 17.09.2013

Re: veštački i prirodni

milisav68


Sve to stoji ali se hrana kontroliše. I samim tim se smanjuje rizik. To naravno ne znači da se ne provuče nešto što izmakne oku kontrole. Ipak, u pitanju nije nikakva katastrofa.

Što se tiče Kosova, tu bi zaista trebalo uraditi studiju, a ne ovako ostavljati nama blogerima da sumLJamo.

Maligniteti izazvani eventualnim zračenjem se najpre manifestuju kod dece. Posebno novorođene. I sam imam saznanja da je bilo neverovatnih anomalija kod dece. Kao što znam za slučaj deteta rođenog sa teškom (na sreću prilično saniranom) anomalijom kod majke koja je u trudnoći "popila" onaj bojni otrov koji je Milošević bacao 5. oktobra ispred skupštine.

Takođe, iza nas je period totalne anarhije u smislu kontrole bilo čega (Stjepanov blog).

Kod nas je zdravstveni sistem prs'o, tako da se onkolozi uglavnom bave malignim oboljenjima u veoma odmaklim stadijumima. Puno se puši, puno se pije. Stres ne bih ni da pominjem. Zagađenje vazduha (u Bgd-u posebno) je nezamislivo veliko. Ranije su ljudi stavljali posteljinu i jastuke na prozore da se izvetre. Danas se zatvaraju prozori da ne ulazi čađ i prašina. Itd, itd...

Radijacija je ipak tu manji deo "kolača".

EDIT. Za naše generacije je Černobil bio mnogo veća katastrofa po pitanju radijacije. Tada su čak podignuti standardi i doze koje se nazivaju "normalnim".
milisav68 milisav68 10:06 17.09.2013

Re: veštački i prirodni

kukusigameni

Kod nas je zdravstveni sistem prs'o, tako da se onkolozi uglavnom bave malignim oboljenjima u veoma odmaklim stadijumima. Puno se puši, puno se pije. Stres ne bih ni da pominjem. Zagađenje vazduha (u Bgd-u posebno) je nezamislivo veliko. Ranije su ljudi stavljali posteljinu i jastuke na prozore da se izvetre. Danas se zatvaraju prozori da ne ulazi čađ i prašina. Itd, itd...

Radijacija je ipak tu manji deo "kolača".

U principu se slažem da ima mnogo uticaja, i da radijacija nije jedini razlog, i jeste problem je što ne postoje ozbiljne analize oko toga.

Jedna paralela, stres (i loša ishrana) ima uticaja na zdravlje, ali češće recimo "ode" u dijabetes, koji se skoro nikad ne pominje kao uzrok smrti, a on to u suštini jeste (samo što nije teško oboljenje kao rak pa može da se leči - odnosno da se zaustavi napredovanje, ali posledice koje izaziva dovode do smrti, tj ubrzavaju proces.
Za naše generacije je Černobil bio mnogo veća katastrofa po pitanju radijacije. Tada su čak podignuti standardi i doze koje se nazivaju "normalnim".

Znam, i to dovoljno govori o tome da uzrok smrti od kancera usled radijacije danas prolazi "ispod radara", da bi recimo nuklearke mogle da budu "bezopasne".
Черевићан Черевићан 20:02 15.09.2013

часна реч

нем'о да се лажемо
утом ние спас
док лажемо друге
они лажу . . нас
G.Cross G.Cross 20:15 15.09.2013

Adresa Japanske Vlade

I naravno, ništa od ovoga ne bi “pilo vodu” bez amina Japanske vlade.


Adresa "japanske vlade"
11 Wall St, New York, NY
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:41 15.09.2013

Mapa

Mapa tzv širenja radijacije u tekstu je sumnjiva (legenda u uglu kaže da se radi o centimetrima). Na linku sa koga je skinuta ima objašnjenje. Dakle, neko se igrao fotošopom, a nije Pedjica Azdejković.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:13 15.09.2013

Re: Mapa

ok, sad sam i sama primetila...ali sve jedno ovde sam uspela da nađem samo 2 mape. Jedna iz 2011 i druga iz Marta 2012. Lepo se vidi kako se radioaktivna voda širi...tako da nije isključena da će se uskoro približiti i dimenzijama ove gore postavljene:




Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:21 15.09.2013

Re: Mapa

I Ahhhh daaaaaa!!!!! Evo nađoh ono što sam čitala pre nekoliko dana. Tu vam je i malo ozbiljnija mapa predviđanja spreda radioaktivne vode do 2016. I tako je moj nemir krenuo. Naime...nisam ja previše zabrinuta za ljudske živote. Sami smo sebi jamu iskopali. Zabrinuta sam za morski život koji ni kriv ni dužan strada u svemu tome.....a to će se nama opet olupati o glavu.
Preporučujem, takođe da pročitate i komentare na text. Hvala
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:18 15.09.2013

Re: Mapa

Aleksandra Mitrovic
I Ahhhh daaaaaa!!!!! Evo nađoh ono što sam čitala pre nekoliko dana. Tu vam je i malo ozbiljnija mapa predviđanja spreda radioaktivne vode do 2016. I tako je moj nemir krenuo. Naime...nisam ja previše zabrinuta za ljudske živote. Sami smo sebi jamu iskopali. Zabrinuta sam za morski život koji ni kriv ni dužan strada u svemu tome.....a to će se nama opet olupati o glavu.
Preporučujem, takođe da pročitate i komentare na text. Hvala


Već dve godine ne konzumiram okeansku ribu ako je upecana na Pacifiku, jer su još odavno javili da manjeviše sva riba (tuna, losos) upecana uz zapadnu obalu sadrži povećane količine r.a. izotopa Cezijuma kao direktnu posledicu katastrofe u Japanu. Sad, nije da je Atlantik mnogo bolji, ali barem nije imao Fukušimu. Živu i druge teške metale kojih ima u istoj toj ribi varimo bez većih problema :).

bauer. bauer. 00:38 16.09.2013

Re: Mapa

Komšo,

obradovalo me tvoje javljanje ovde, jer po njemu cenim da ti one strašne poplave u regionu nisu naudile
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:33 16.09.2013

Re: Mapa

bauer.
Komšo,

obradovalo me tvoje javljanje ovde, jer po njemu cenim da ti one strašne poplave u regionu nisu naudile


.



nowhereman nowhereman 23:21 16.09.2013

Re: Mapa

Već dve godine ne konzumiram okeansku ribu ako je upecana na Pacifiku...


Nesrećnim sticajem okolnosti živim u Pančevu, a kada sam čuo da "nečega ima u vazduhu", ja uopšte - ne dišem!

I tako, evo, desetak godina.
a_jovicic a_jovicic 20:03 18.09.2013

Re: Mapa ... i talasi ... struje ... okean

srdjan.pajic
Mapa tzv širenja radijacije u tekstu je sumnjiva (legenda u uglu kaže da se radi o centimetrima). Na linku sa koga je skinuta ima objašnjenje. Dakle, neko se igrao fotošopom, a nije Pedjica Azdejković.

Čisto da ne bune zabune ... Mapa prikazana u blogu (sa grbom NOAA ... National Oceanic and Atmospheric Administration) predstavlja širenje cunamija po Pacifiku i normalno je da bude u centimetrima pošto je visina talasa velika samo kada "pridje" obali, tj. kada dodje do plitkih voda. Mapa pokazuje kretanje talasa ali to ne znači da je ista ona voda koja je bila kod obala Japana na kraju završila na Južnom polu (čestice su samo predale svoju energiju susednim česticama ... tj. energija se prenosila ali ne i same čestice)

Aleksandra Mitrovic
I Ahhhh daaaaaa!!!!! Evo nađoh ono što sam čitala pre nekoliko dana. Tu vam je i malo ozbiljnija mapa predviđanja spreda radioaktivne vode do 2016. I tako je moj nemir krenuo. Naime...nisam ja previše zabrinuta za ljudske živote. Sami smo sebi jamu iskopali. Zabrinuta sam za morski život koji ni kriv ni dužan strada u svemu tome.....a to će se nama opet olupati o glavu.

Mapa iz linka se bazira na modelima prostiranja vodenih masa zasnovanih na strujama koje su dominantne kod obala Japana i u severnom Pacifiku ...



... medjutim da li će se i radioaktivna voda koje je nedavno "pobegla" iz elektrana stvarno kretati po tom modelu zavisi od više faktora a pre svega od gustine (na šta pre svega utiče salinitet i temperatura) a obzirom da nije poznato kakva je ista (tj. okeanska ili slatka) može da se desi i da kontaminacija bude manjih razmera.

Inače i u samom tekstu kažu ...

Two energetic currents off the Japanese coast—the Kuroshio Current and the Kurushio Extension—are primarily responsible for accelerating the dilution of the radioactive material, taking it well below WHO safety levels within four months.

Eddies and giant whirlpools—some tens of kilometers wide—and other currents in the open ocean continue this dilution process and direct the radioactive particles to different areas along the U.S. west coast.

Interestingly, the great majority of the radioactive material will stay in the North Pacific, with very little crossing south of the Equator in the first decade. Eventually over a number of decades, a measurable but otherwise harmless signature of the radiation will spread into other ocean basins, particularly the Indian and South Pacific oceans.


... znači širenje na ostale svetske okeane je praktično nemoguće (kontaminacija je mnogo ograničenija nego ona koja je bila izazvana nuklearnim probama '50-tih godina zato što se ne širi atmosferom) a živi svet će se adaptirati i malo je verovatno da će doći do istrebljenja kompletnih životinjskih vrsta.

Inače, sedimentolozi i glaciolozi "obožavaju" i period atmosferskih nuklearnih proba i Černobilja zato što im pruža jasne markere na osnovu kojih vrše datiranje slojeva uzoraka ... tako da ako jednog dana zvizne neki meteor ili super-vulkan i drastično nas potamani ... neki naučnici u dalekoj budućnosti će moći da nas lepo "izdatiraju" na osnovu arheoloških artefakata (možda baš back-up-a ovog našeg bloga) i sedimenta koji će u medjuvremenu da se nataloži po okeanima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:40 20.09.2013

Re: Mapa ... i talasi ... struje ... okean

Da, radi se o mapi prostiranja cunamija, to piše na linku, ali je neko interpretirao kao mapu prostiranja radijacije.

Inače, interesanto, a Aleksandra sigurno zna, Bikini atol je postala jedna od traženijih ronilačkih destinacija poslednjih godina. Pročitao sam u nekim ronilačkim biltenima da je ronjenje sasvim bezbedno, jedino se ne preporučije konzumiranje odredjenih vrsta morske faune (rakova, jastoga, školjki, itd), zbog akumuliranih radioaktivnih materijala.





dr.wagner dr.wagner 07:30 16.09.2013

Dobri i loši

... jutro

-Malo ste u zabludi (mislim , neki ovdje) ...
... broj atomskih pokusa 50-ih , 60-ih , 70 -ih ... a i kasnije , mjeri se u stotinama

-Kako su se obavljali ti pokusi ??? ...pa u početku , (prvih "stotinjak" ) onako
jednostavno .... donesu bombu , postave je u sred Sibira i "zapale fitilj" ...
... ovi drugi nemaju Sibir , pa su to radili u svojim "kolonijama" (pacifičkim)

-I sada dolazimo do jednostavnog pitanja ... kolika je količina zračenja emitirana
u atmosferu u tom jednom pokusu iz 50-ih ???
-Pa gotovo sigurno , veća od zbroja svih "mirnodobskih nezgoda" , uključujući i Černobil

-Što se tiče mutacija , one su postojale oduvjek i na kraju ako niste baš preveliki
vjerski fanatik , jasno vam je da su zaslužne za naš silazak sa drveta ...
-U nekakvoj raspravi za šankom , dobre mutacije možemo nazvati evolucijom , a one
loše možemo nazvati bolest ... ili u nekim slučajevima rak

-Hoćemo li oboliti od raka ... ??? Ja ne vjerujem u sudbinu , ali vjerujem u
generiranje slučajnih brojeva

... u toj igri brojeva , Fukušima i GMO imaju tek dekorativnu ulogu



Wagner
blogovatelj blogovatelj 07:54 16.09.2013

Re: Dobri i loši

-I sada dolazimo do jednostavnog pitanja ... kolika je količina zračenja emitirana
u atmosferu u tom jednom pokusu iz 50-ih ???
-Pa gotovo sigurno , veća od zbroja svih "mirnodobskih nezgoda" , uključujući i Černobil


Samo ovaj jedan ruski test sa snimka imao je deset puta veću snagu od svog eksploziva upotrebljenog od 1939 do 1945. Više od tri hiljade puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 08:02 16.09.2013

Re: Dobri i loši

Meni, kao nekome ko provodi visevremena pod vodom nego nakopnu je veoma ocigledno koliko cak I naocigled mali incindent kao pustanje slatke vode iz hotela sa obale moze promeniti eko sistem do unistenja. Gledam to svaki dan. Nisam spremna da cekam 30-50 godina da vidim kako je radijacija uradila
nezezajsesmene nezezajsesmene 09:28 16.09.2013

Japan


Zanimljiv tekst sa zastrašujućim podacima.

Entuzijasta akcije Hiljadu ždralova za Japan iz Niša
nowhereman nowhereman 12:27 16.09.2013

!?

pune 2,5 godine?


Šta govori sam ovaj podatak?

Ima li nekog objašnjenja?

Zbog čega je tako užasno teško zatvoriti havarisanu nuklearku?


U slučaju ove nuklearke nije bilo pitanja da li će se katastrofa dogoditi – već KADA će se dogoditi.


U slučaju ove nuklearke...

Nakon Fukušime, suočeni sa katastrofom, nuklearni lobisti tvrde da je Fukušima samo specijalan slučaj, jedan takoreći beznačajan izuzetak od opšteg pravila koje glasi "nuklearke su savršeno sigurne".

Jesu li?




Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:46 16.09.2013

Re: !?

nowhereman


Zbog čega je tako užasno teško zatvoriti havarisanu nuklearku?

Mislim da je najviše zbog ovoga: "“What must be admitted, very painfully, is that this was a disaster ‘Made in Japan.' Its fundamental causes are to be found in the ingrained conventions of Japanese culture: our reflexive obedience; our reluctance to question authority; our devotion to ‘sticking with the program;’ our groupism; and our insularity.”
-KIYOSHI KUROKAWA, the chair of the Fukushima Nuclear Accident Independent Investigation Commission, which released a report today on the causes of the nuclear meltdown that followed the tsunami on March 11, 2011. The commission concluded that the accident was a preventable one, and could have been mitigated by quicker action by the Tokyo Electric Power Company (Tepco), which owned and operated the Fukushima Daiichi plant. Tepco has claimed that the accident and subsequent meltdown was due to a “once-in-a-millennium” tsunami, but the commission report suggests that the initial earthquake may have caused severe damage to the plant even before the wave hit. The commission describes a breakdown in communication between the office of then Prime Minister Naoto Kan and Tepco that diverted time and attention from emergency work on the plant. Most of all, though, the report blames the culture of collusion between the company, the government and tame regulators that “betrayed the nation’s right to safety from nuclear accidents.” The problem isn’t just with Tepco or one prime minister, but with the way Japan itself is run—the suppression of dissent in favor of group harmony, no matter the cost. And as Fukushima showed, the cost can be very high."
Time, 5 Jula 2012



nowhereman nowhereman 21:17 16.09.2013

Re: !?

this was a disaster ‘Made in Japan...


Možda u tome ima istine.

Ipak, nisam siguran da je ovo ispravan odgovor. Ako je stvar u Japanu, Japancima i onome što Japance čini jedinstvenim, od svih ostalih nacija različtitim, onda će nuklearni lobisti reći: "Pa da, tačno, to je bilo moguće samo u Japanu - i nigde više!"

Dakle, zaključak bi bio da su sve nuklearke širom sveta bezbedne, jer njima ne upravljaju Japanci, a samo su Japanci napravili takvu ludost i sagradili nuklearku na trusnoj okeanskoj obali.

Međutim, ima bar nekoliko jakih kontra-argumenata. Jedan se zove Černobilj. Tu nuklearku nisu podigli Japanci. A betonski sarkofag kojim je nuklearka u Černobilju okružena već je nagrizen vremenom... Hoću da kažem - od havarije iz 1986. do danas - slučaj Černobilj nije zatvoren!

BBC - THE CHERNOBYL DISASTER IN DEPTH

"The sarcophagus encasing Chernobyl was built in haste and is crumbling. Despite strengthening work there are fears it could collapse, leading to the release of tonnes of radioactive dust."

Izgleda da je katastrofa izazvana "topljenjem jezgra reaktora", prosto rečeno, nesavladiva!

Ako se ne varam, testovi napravljeni nakon Fukušime, pokazilu su da još mnoge nuklearke širom sveta nisu napravljene da izdrže jači zemljotres. Neke od njih nalaze se u Evropi.

Sada sledi pitanje: kako će izgledati Fukušima za 25 godina!?




Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:34 16.09.2013

Re: !?

Dakle, zaključak bi bio da su sve nuklearke širom sveta bezbedne, jer njima ne upravljaju Japanci, a samo su Japanci napravili takvu ludost i sagradili nuklearku na trusnoj okeanskoj obali

Ja ne bi ovako "čitala" ovaj odgovor. Meni to više izgleda kao da ni kod pedantnih Japanaca ne može da se izuzme verovatnoća nuklearne katastrofe, a zbog njihovog "folklora" i kulture još sve to pokušavaju da zataškaju.
nowhereman nowhereman 22:02 16.09.2013

Re: !?


Meni to više izgleda kao da ni kod pedantnih Japanaca ne može da se izuzme verovatnoća nuklearne katastrofe...


Mene upravo zanima mogućnost nuklearne katastrofe, kao takve, ma gde na planeti.

Dakle, ako ne može ni kod "pedantnih" Japanaca da se isključi tako nešto, onda ne može ni kod vrednih Nemaca, savesnih Francuza, brižnih Čeha...

Koliko ćemo čekati još na sledeću Fukušimu? Dvadeset godina? Deset? Pet?


predatortz predatortz 22:05 16.09.2013

Re: !?


Dakle, ako ne može ni kod "pedantnih" Japanaca da se isključi tako nešto, onda ne može ni kod vrednih Nemaca, savesnih Francuza, brižnih Čeha...


A tek kod Bugara...
nowhereman nowhereman 22:56 16.09.2013

Re: !?

A tek kod Bugara...


Bugari su jedno vreme važili za najpametniju naciju, kada je jedan njihov zemljak (Topalov, tako se zove) postao prvak sveta u šahu.

Ne znam zašto Nemci tvrde da se nuklearka Belane nalazi "na trusnom području" i to nekako dovode u vezu sa Srbijom... koji bi mogao biti motiv, osim da se zavade dva bratska slovenska naroda!

DEUTSCHE WELLE: Belene – nuklearka u srpskom komšiluku
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:59 16.09.2013

Re: !?

nowhereman

Meni to više izgleda kao da ni kod pedantnih Japanaca ne može da se izuzme verovatnoća nuklearne katastrofe...


Mene upravo zanima mogućnost nuklearne katastrofe, kao takve, ma gde na planeti.

Dakle, ako ne može ni kod "pedantnih" Japanaca da se isključi tako nešto, onda ne može ni kod vrednih Nemaca, savesnih Francuza, brižnih Čeha...

Koliko ćemo čekati još na sledeću Fukušimu? Dvadeset godina? Deset? Pet?



Može da se desi svakog momenta jer je uvek u pitanju, ultimativno bio ljudski faktor. U černobilu je Aleksey Asimov pritisuo pogrešno dugme i tako izazvao katastrofu: "On April 26th, 1986, at 1:23 am, Alexander Akimov did what he and thousands of other nuclear plant operators have been trained to do. When confronted with confusing reactor indications, he initiated an emergency shutdown of Unit 4 of the large electricity generating station near Pripyat in Ukraine.
By doing so, he unwittingly initiated an explosion whose effects continue to be felt throughout the world. On the occasion of the tenth anniversary of the Chernobyl accident, it is appropriate to understand what went wrong and what has been done to prevent it from happening again."
A Fukušimu su svesno izgradili na trusnom području i pri tome i sam dizajn je bio problematičan: "One area of scrutiny is the Fukushima Daiichi nuclear complex's back-up diesel-powered generators, which are below ground level and housed in secure rooms. The 13 generators are intended to kick in when the plant loses power.

Another is the proximity of the plant's six reactors to each other, as damage to one reactor contributed to damage to another, and their proximity hindered recovery efforts. The arrangement can be found at other plants to making moving equipment easier and keep the work force lower, said Mr. Ito, but now it looks like a "bad idea." "We need to strike a better balance of operational efficiency and safety," he said.

Terry Pickens, director of nuclear regulatory policy at Xcel Energy Inc. of the U.S., said there is no cookie-cutter reactor of the vintage of the Fukushima units because utilities in those days hired their own engineering firms and architects and customized designs. At Xcel's Monticello plant in Minnesota, diesel generators are kept as far apart as possible so that "a natural phenomenon isn't likely to take both of them out," said Mr. Pickens.

The Japanese plant lost power during Friday's earthquake. The three reactors in operation shut off automatically as designed, but a lack of electricity left workers unable to operate their cooling systems, leading to overheating. Tepco says the tsunami paralyzed all but one backup generator. Their fuel tanks, which were kept above ground, appear to have been washed away."
iqiqiq iqiqiq 07:42 18.09.2013

Re: !?

Meni to više izgleda kao da ni kod pedantnih Japanaca ne može da se izuzme verovatnoća nuklearne katastrofe, a zbog njihovog "folklora" i kulture još sve to pokušavaju da zataškaju.

Isto je bilo i sa Černobiljem, a "sitnija" curenja ostalih nuklearki se ne prijavljuju, bilo je nešto slično pola sata vest kada je "curkalo" u Francuskoj.

Nisam sigurna u razmere i srazmere međunarodnih ugovora o posledicama na ljude i živi svet izazvane nuklearnim katastrofama, ali verujem da postoje neki pravni sporazumi ili konvencije. Zašto se nijedna okolna država u Japanu ili nekoj drugoj zemlji koja poseduje nuklearke nikada nije latila sudskog postupka i tražila međunarodnu arbitražu? Da li smo mi ili neka druga država tužili Rusiju i tražili odštetu. Da li smo to uradili kada je crveni mulj ušao u Dunav i navodno zagađenje nije stiglo do nas?

Da se razumemo, svaka država bi bankrotirala, pa čak i ogromne ekonomije kao Japan ako bi plaćale odštetu za posledice nuklearnih katastrofa.TEPCO je preuzet od države jer nije izvesno da bi mogao da otplati odštetu narodu Japana, a verujem da je zakonodavstvo slično kao i kod nas, da i pojedinac može da traži odštetu od kompanije zagađivača.
iqiqiq iqiqiq 20:13 19.09.2013

Ako nisi primetila

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana