Društvo| Politika

Borba za status quo

dali76 RSS / 27.09.2013. u 02:12

Kosovo je decenijama imalo ulogu tog manastira koji vecito gori te nije bilo ni vreme ni mesto da se srpski politicari pozabave uredjivanju onoga sto se u realnosti zove i smatra Srbijom. 

Srpskim politickim partijama, odavno operisanim od iole ozbiljnih idejnih segmenata, to famozno uredjivanje, odnosno stvaranje drzave, nikad nije bilo u interesu.

U drustvu  ciji su clanovi materijalno osiromaseni i idejno razocarani , glasaci reaguju prevashodno na materijalnu vrstu motivacije.

Sa druge strane, politicke partije, koliko god   nisko spustale lestvicu politickog plena, pa tako i od pozicije skolske cistacice ili portira stvorile politicki plen, nemaju ni izbliza dovoljno resursa da "nahrane" /odnosno motivisu glasace.

Sta vise, bez obzira sto su sportska drustva,E.G.,  vaterpolo ili   kosarkaski savez, takodje postala legitiman stranacki  plen, ni ovo nije dovoljno da se  zadovolji Tzv  prvi esalon stranacke  elite,a kamoli motivise glasacko telo.

Tako da SNS moze da "zadovolji" jednog Zorana Babica sa mestom predseddnika vaterpolo saveza,ali ipak nema dovoljno pozicija portira ,vozaca ili cistacica dda bi  zadovoljila svakog svog glasaca.

U teoriji politickih partija, nedostatak materijalnih resursa, partije nadoknadjuju tzv kolektivnim motivacijama u koje spadaju ideje  ili uverenja.

Srpske politicke partije su primorane da nedostatak kolektivne vrste motivacija,odnosno ideja nadoknade marketinski skupom,a idejno siromasnom demagogijom. Problem je to sto demagogija, ukoliko postane paravan ideji, cesto ima negativan boomerang efekat, pogotovo na one glasace kojima je njihovo uverenje jaci motiv od  nekakve materijalne dobiti.

Dakle, pristajanjem na uredjivanje odnosno stvaranje drzave, sto podrazumeva sve ono sto slabi potencijal partija da privuku glasace, partije bi same sebi potpisale  smrtnu presudu.

Radi vlastitog politickog prezivljavanja, ali i lagodnog materijalnog  zivota svojih elita, politicke partije su spremne da ucine sve sto je u njihovoj moci da ne menjaju nista.

One se ne mrze ili svadjaju oko nekakvih politickih ideja. Sta vise,velika vecina zagovara isti kurs prema EU.  

Medjutim, ono oko cega se stranke bespostedno bore, kako  one u samoj vladajucoj koaliciji, tako i one van nje, jeste politicki plen.

Intenzitet ove medjustranacke borbe naravno ne ovisi o njihovim ideoloskim segmentima koji su ionako mrtvi, vec zavisi o kolicini politickog plena.

Upravo je to razlog zbog cega se najveca borba, bez obzira na vanjsko sminkanje, vodi izmedju samih vladajucih partija, nego izmedju vlasti i opozicije.

U tom je smislu nedavna  smena beogradskog gradonacelnika vise kolateralna steta sukoba na relaciji Vucic- Dacic, nego posledica sukoba vlasti i opozicije. Uostalom sam Dacic je izjavio da je smena Djilasa u visem interesu SPS, a to je ostanak SPS/a u vladi.

Kosovo  je decenijama  imalo ulogu tog manastira koji vecito gori te nije bilo ni vreme ni mesto dda se srpski politicari pozabave uredjivanju onoga sto se u realnosti zove i smatra  Srbijom. 

Srpskim politickim partijama,  odavno operisanim od iole ozbiljnih idejnih segmenata, to famozno uredjivanje, odnosno  stvaranje drzave,  nikad nije bilo u interesu.

Vucic,a posebno premijer Dacic,  su zasluzni  sto  Kosovo polako ali sigurno gubi  pomenutu ulogu tog   manastira koji je vec decenijama  u plamenu.

Sa druge strane, Dok Kosovo gori,a Dacic je vatrogasac, Brisel ce nastaviti da se ceslja. Njih uostalom ponajmanje zanima koliki ce ceh stici Srbiju zbog visedecenijskog odlaganja stvaranja drzave.

Dacic, svestan  realnosti sindroma Ivo Sanader, ne ceka skrstenih ruku dolazak  politickog postkosovskog perioda kad mu vatrogasno odelo nece znaciti mnogo. Ne samo sto je osnazio svoj polozaj u vladi   eliminirajuci Dinkica,  vec je, paradoksalno ili ne, uz pomoc vlasti gladnog SNS kaddra,  Vucicu istrgao jos jedan kec iz rukava, kec zvani Dragan Djilas.

Vucic, kao onomad Tadic, bespostedno trosi vlastiti rejting na gledanje u to carobno ogledalce koje ga, iz ruku njegovih partijskih drugova, podseca kako je fin, jak, mmocan I koliko mu lepo stoji novo carevo ruho.

Doduse, Vucic je uspio, verovatno na razocarenje vlastite partije, u  vladu "prosvercovati" nestranacke ministre. Na tom bi se, kako stvari trenutno stoje, moglo i zavrsiti.

Na kraju, bez obzira na rejting, Vucic je ocigledno nemocan, nevoljan ili pak nesposoban da promeni nesto u  cijem je stvaranju sam ucestvovao u svojoj dugogodisnjoj karijeri. Medjutim,. Ono sto  je mnogo gore jeste nepostojanje nade, uverenja,a kamoli aktivizma unutar samog drustva. Ideje  i aktivizam su najace upravo tamo gde su najpogubnije:medju  navijackim grupama. Oni ce zarad svojih pogresnih uverenja i ovog vikenda izaci na ulice Beograda, ukoliko vlada odobri paradu. Idejno  razocarano , materijalno osiromaseno drustvo nece pribeci nikakvom politickom aktivizmu, bez obzira  koliko mu se otvoreno  podrugivali raznorazni Krkobabici politicke elite.

Problem sa manjkom idejne (kolektivne motivacij) politickih partija nije samo srpski problem. Kao sto politicki aktivizam rezervisan za najradikalnije segmente drustva nije srpski fenomen. Medjutim,  ogromna razlika u  samoj kolicini ovih problema u Srbiji, garancija je mnogo vecih   posledica ,nego sto one mogu biti u drugim, razvijenijim drustvima.

Politicari, ne samo srpski, pokusavaju zadrzati status quo, ali ukoliko status quo podrazumeva  obrnuto proporcionalni odnos izmedju interesa politicke elite i interesa drustva, onda je  zadrzavanje takvog statusa quo pogubno;   jednostavno  nepostoji zemlja koja  bi finansijski izdrzala takvu politicku elitu.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 09:26 27.09.2013

Ovakva elita je posledica volje većine

glasaci reaguju prevashodno na materijalnu vrstu motivacije.

Da. I to u kombinaciji sa iracionalnošću i mitomanijom.
Tako svih ovih godina imamo skoro konstantnu podršku maltene jednoj te istoj "eliti".
i
što je mnogo gore, nemogućnost da se iz baze iznedri drugačija energija, bolja konkurencija, veći izbor kvalitetnijih ljudi. Čak, taj je proces u regresiji, jer, ovih godina, nas kao društvo stižu oni dubinski rezultati višedecenijske čistke svega što je moglo biti građansko, svega naočitog, modernijeg...
Stoga nije nikakvo iznenađenje što biračko telo - čiji moral i društvena svest su "građeni" pet decenija pre toga - na svim dosadašnjim višestranačkim izborima od 90-te većinski glasa za stare, proverene, dekadentne varijacije. Kao u nekakvom dugotrajnom istorijskom bunilu, ne mogavši da se otme iz toga.
Ni odnos prema Kosovskom problemu zato nije mogao da bude kvalitetnije postavljen u godinama iza nas. Ono je služilo za unutrašnju upotrebu, ne samo eliti, nego i tzv. običnim ljudima. Malo kome je stvarno bilo stalo do "svete srpske zemlje" - to je naprosto bilo sredstvo da krajem 80-tih zatečena komunistička "elita" sve vreme "tranzicije" održava vlast, ili da komšija komšiji pokaže kako je veći Srbin, a ovaj drugi sumnjiv, ili izdajnik.
Jednostavno, baza je takva-kakva je, i produkuje ono što na završetku tog dugog i komplikovanog procesa stvaranja svojih predstavnika bude na površini uočljivo kao "politička elita". Naravno, posle, ta elita gleda da se što duže održi u svojoj poziciji, pa utiče povratno, na bazu, populizmom i davljenjem institucija, vrednosnog sistema... Tako, elita je manje uzrok, a daleko više posledica. Zamislite da se politički uvidi i stavovi populacije sada osetno izmene u nekom "kvalitetnijem" pravcu. U tom slučaju, ovakva elita bi nestala tokom samo jednog ili dva izborna ciklusa.


dali76 dali76 00:59 28.09.2013

Re: Ovakva elita je posledica volje većine

Nemam mnogo toga dodatiMr. Loader , sem sto mislim da je zbog generalnog problema manjka aktivizma karakteristicnog ne samo za srpsko drustvo, elita ustvari gora od drustva kog predstavlja.

Inace, ako se ima vremena, toplo preporucujem knjigu ,nazalost, naseg nekadasnjegblogokolege profesora Dejana Jovica
“Yugoslavia :a state that withered away”

loader loader 10:10 28.09.2013

Re: Ovakva elita je posledica volje većine

elita ustvari gora od drustva kog predstavlja

Sa jedne strane logično: to su predstavnici baze, sa istom ćudi, samo čvršći i sposobniji da sebe dovedu na čelo čopora i nazovu se elitom.

Sa druge strane, ne može se deliti elita i baza, jer ta, takozvana elita je privid, vrh ledenog brega, odnosno, "elita" i "baza" su jedno tkivo, deo jednog kompaktnog organizma.

Uvek bude onako, kako većina svojim delima zahteva.
Varka nastaje u kolektivnoj hipokriziji, odnosno samozadovoljavanju u deklarativnim izjavama. "Ja želim da nam bude bolje" - skoro svaki će član društva izjaviti. Ali, ogromna većina će činiti tako, da bolje ne bude. Stoga, stvari konstantno idu nizbrdo, u lošiju varijantu. Jer većina tako čini, svojim direktnim i indirektnim postupcima. Tačnije, u "postupke" spada sve ono što dovodi do krajnjeg rezultata. A on je to što vidimo na skoro svakom koraku današnjeg srpskog društva.
dali76 dali76 16:56 28.09.2013

Re: Ovakva elita je posledica volje većine

Imamo onda pat poziciju zacaranog kruga Mr. Loader. Baza je takva kakva jeste ,a elita ne zeli da tu istu bazu menja jer oni sami ne bi preziveli takvu vrstu reforme. Ukoliko se pak nista ne promeni parazitski odnos elite prema drzavi dovesce do kraha te iste drzave.
Godo znamodoci nece,a sta je onda resenje?
P.S.
Elita politickih opcija koje nisu nikad imale podrsku vecine (bitno je reci ne gradjana,vec vecine glasaca) je pokazala gotovo identicni odnos prema drzavi,odnosno njenom jacanju, kao stranke koje su imale pomenutu vecinu. opcije
Uostalom premijer Dacic, covek koji odlicno aplicira teoriju na praksu, svestan je da ce DS gubitkom biznisa (Beograda) dodatno oslabiti.


loader loader 23:03 28.09.2013

Re: Ovakva elita je posledica volje većine

Baza je takva kakva jeste

Baza je takva u ovom trenutku. To je njeno zatečeno stanje. Kao posledica nekog prethodnog delanja. Što ne znači da je to loše stanje trajno. Mora se delati da se ono poboljša. A to sada neophodno delanje bi trebalo da je jedan dositejevski rad na svakom koraku, a ne abrovi o partijama, partijskim funkcionerima i zadovoljavanje nagona za moralisanjem (ne prebacujem vama, već navodim to kao nešto što je ovde postalo tako karakteristično). Partije su samo posledica stanja u bazi. I (kako već rekosmo) povratno deluju, ali one su samo vršak ledenog brega. - Etika je ono što je bitnije od svih drugih faktora. Svaki čovek manje-više zna šta je zlo, a šta dobro. Kad bi se držao tog načela u većini situacija, bilo bi sasvim drugačije. To nije nikakav izbor dat ili nametnut "odozgo", već izbor svakog pojedinca, ponaosob. Ni jedan pojedinac se ne može pravdati kako i on ima pravo da krade, "kad već onaj tamo krade". Shvatate kako se taj paradoks lako provlači kao nešto normalno prilikom sagledavanja stanja društva!? To je pitanje lične etike, svakog pojedinca, etike, koja čak ne mora da ima puno veze sa nivoom obaveštenosti ili obrazovanja. Jer svaki čovek zna šta je valjano a šta rđavo. - Ako ovde par miliona pojedinaca bude odlučno da faktički ne dozvoli lopovluk - ne onaj skoro apstraktni u dnevniku, već onaj sebi najbliži, na koji može da utiče - u mesnoj zajednici, u kućnom savetu, u klubu, u preduzeću, ali i u neodobravanju tog "ustaljenog društvenog mangupluka" kroz razgovor sa prvim komšijom... - onda bi se stvari osetno popravljale, iz dana u dan. Ovde naravno ne mislim na nekakav brzinski preokret, jer takav nije moguć, već na jedan proces. Da bi taj proces otpočeo, velika većina pojedinaca mora da odabere da joj to bude konstantni kurs, vrednosni, faktički. Međutim, ako nekoliko miliona ljudi odluči da saučestvuje, na ovaj ili onaj način, u onome što inače deklarativno osuđuje (lopovluk, nečast, licemerje, "taljenje", svedruštvenu pogibelj ...) - tada je stanje baš ovakvo kakvo je sada.

Dakle, valja nekako izmestiti priču sa vrška tog ledenog brega na ono mesto gde se zapravo sve u suštini i događa - u bazu (koja stvara svoje predstavnike, od najnižih slojeva vlasti, do onih najviših).
dali76 dali76 17:39 29.09.2013

Re: Ovakva elita je posledica volje većine

Pa Mr. loader zasigurno niste usamljeni oko stave da covek poseduje u sebi tu spoznaju o dobrom i losem.
Drustvo vam cine Hegel, Kant, Jefferson, Locke pa cak I Hobbes.
Medjutim I sami znate da ova unutrasnja samokontrola ne znaci mnogo bez vanjske kontrole, odnosno da covek bez tzv vanjske kontrole,I.E., zakona ne moze funkcionisati u bilo kakvoj politickoj zajednici.
Znaci samo postojanje raspoznaje dobra I loseg dela samo po sebi ne znaci mnogo.
Covek, okrenimo se Srbiji, koji zna da radi nesto lose, naci ce stotinu izgovora,E.G., sto da ja glumim postenog, kad znam da su posten i lud braca.
Ako ne ukradem ja, ukrasce neko drugi. Kradu oni na vrhu, sto ne bi i ja.
Kao racionalno bice, covek se u svojim postupcima, nazalost, ne vodi etikom, vec rizik-korist faktorom.
Dakle, rizikovacu onoliko kolika je korist. Ukoliko rizik ne postoji (zakona nemma), zasto bi ja bio posten (lued) da ne iskoristim priliku?
I onda dolazimo do onoga sa cim su se gore pomenuti istomisljenici slozili:jeste covek ima spoznaju dobrog I loseg, ali ukoliko nema vanjske kontrole, zakona, onda to ama nista ne znaci.
Da bi vanjske kontrola bila dovoljno jaka da prebrodi problem ljudske individdualne “racionalnosti” , cija se iracionalnost sagledava u nedostatku solidarnosti zaopste dobro, stvoreni su zakoni.
Upravo je elita odgovorna za njih, I nikako ddrugacije, nego iz vrha se stvari mogu menjati.
Cekati dda covek kao jedinka ispred racionalnosti o svom interesu ,stavi etiku , ima smisla koliko i cekati da se ljudi toliko promene na bolje da im drzava (zakoni) vise trebati nece.
Ne, ja ne poricem da promene ne mogu doci iz baze, ali jedino onda ako se one desavaju kroz politicki aktivizam(ili kroz partijee, ili kroz neke druge politicke organizacije (NGO).
Jednostavno se mora ddoci do pozicije elite kak o bi se ista menjala.
Nee trebamo traziti resenja tamo gde ona nisu moguca.
Ili ce se ljudi u Srbiji aktivirati, sto je izuzetno tesko u drustvu u kome “politika je kurva”, ili ce se cekati, kao do sad, da Briselu postane interes da srpska elita pocne ozbiljno da se menja.




not2old2rock not2old2rock 09:33 27.09.2013

I ?

Lepo sroceno, ali ne vidim svrhu, to je svakom ko je iole politicki pismen odavno poznato.
Jedina zamerka je na deo o navijackim grupama koje nemaju politicka uverenja, tu vladaju samo licni interesi pojedinaca (vodja), ostali su gomila koja pokusava da se dokaze ne bi li dosla do pozicije u hijerarhiji, odnosno do parceta kolaca u dilovanju, tzv "obezbedjivanju" objekata, tj, reketiranju, uterivanju dugova i sl.
loader loader 09:47 27.09.2013

Re: I ?

ostali su gomila koja pokusava da se dokaze ne bi li dosla do pozicije u hijerarhiji,

Ima li boljeg objašnjenja da nije stvar u eliti...
Nije stvar u onima na vrhu, eliti, kolovođama, već u činjenici da je najveći deo mase prožet idejom da "uspe" (pojam uspeha zavisi od etičkog kvaliteta pojedinaca, odnosno većine pojedinaca), a samo neki od njih uspeju da se domognu vodećih pozicija. To je, u malom, model celog društva.
not2old2rock not2old2rock 10:10 27.09.2013

Re: I ?

loader
ostali su gomila koja pokusava da se dokaze ne bi li dosla do pozicije u hijerarhiji,

Ima li boljeg objašnjenja da nije stvar u eliti...
Nije stvar u onima na vrhu, eliti, kolovođama, već u činjenici da je najveći deo mase prožet idejom da "uspe" (pojam uspeha zavisi od etičkog kvaliteta pojedinaca, odnosno većine pojedinaca), a samo neki od njih uspeju da se domognu vodećih pozicija. To je, u malom, model celog društva.


Tacno tako, a politicari su toj gomili "najbolji" primer.
loader loader 10:12 27.09.2013

Re: I ?

not2old2rock
loader
ostali su gomila koja pokusava da se dokaze ne bi li dosla do pozicije u hijerarhiji,

Ima li boljeg objašnjenja da nije stvar u eliti...
Nije stvar u onima na vrhu, eliti, kolovođama, već u činjenici da je najveći deo mase prožet idejom da "uspe" (pojam uspeha zavisi od etičkog kvaliteta pojedinaca, odnosno većine pojedinaca), a samo neki od njih uspeju da se domognu vodećih pozicija. To je, u malom, model celog društva.


Tacno tako, a politicari su toj gomili "najbolji" primer.

Uh, da... "najbolji".
Opako dobro služe ovi znaci navoda ponekad

dali76 dali76 01:08 28.09.2013

Re: I ?

Ja ovo pisem u nadi da ce oni nepismeni, nesto nauciti, jer ocigledno takvih ima mnogo.
Mozda sam naivan, ali sta je covek bez nade.
Drugo, nije tacno da tzv. Navijaci izlaze na ulice u tolikom broju samo zato da bi se dokopali pozicija onih sto ih vode.
Njihova uverenja, nesumnjivo pogresna, su ipak ziva, ako nista ,mnogo zivlja od uverenja ostatka drustva.

Naravno, njihova su uverenja podstaknuta njihovim razocarenjima, dok na drustvo razocarenje ima sasvim suprotan efekat.

freehand freehand 08:39 28.09.2013

Re: I ?

Njihova uverenja, nesumnjivo pogresna, su ipak ziva, ako nista ,mnogo zivlja od uverenja ostatka drustva.

Nemaju navijači uverenja. Nekoliko bosova policijsko-kriminalne provenijencije, nekoliko desetina -stotina njihovih kapoa ispod zaduženih za organizaciju i disciplinu a ostalo je horda uglavnom maloletnika koja balavi na mogućnost da bude sila. Sa gomilom predrasuda serviranih od vođa i onda skandiranih jer zvuče "jako".
Lako upravljiva i bez mozga.
to su ti navijači.
not2old2rock not2old2rock 09:37 28.09.2013

Re: I ?

dali76

Njihova uverenja



Nije jednom bila tuca na istoj tribini, izmedju kako bi to neki repoteri rekli, "najvatrenijih pristalica" istog tima ? Ne biju se oni iz uverenja, ni zato sto je neko ____________(upisati po zelji), jer u vozu u koji upadnu nisu svi __________, nit' je cuveno pitanje kad ti neki "baja" uhvati pogled, "Sta me tako gledas ?", iza kojeg sledi... iz uverenja, nego sto ne ume drugacije (a i nafrakana kokoska pored njega se zadovoljno kikoce), takav im je pogled na svet. Nekima je provod kad se posibaju, bilo prebili nekoga ili bili prebijeni.



Siledzija je uvek bilo i bice, cisto sumnjam da ce tekst na blogu smanjiti njihov broj, ali ti si svojim pokusajajem da ih prosvetlis, na zalost, ucinio vise od drzavnog aparata. Zasto ih vlasti (ne samo aktuelna) tolerisu (i plase ih se ?) do te mere da je sinoc oko zgrade Vlade, dok se satima vecalo(?), bilo bezbroj nindza kornjaca, pravo je pitanje.
dali76 dali76 17:03 28.09.2013

Re: I ?

Nisu li sva pogresna uverenja Free rezultat nekakvih predrasuda?
Kad bi svakon navijacu bilo placeno 10 evra da rizikuje sukob sa policijom, onda bi celokupna hirejarhija copora zvanog navijaci bila bez uverenja. Mislim, da to ipak nije slucaj.
Mnogi ljudi u Srbiji dele slicno uverenje o LGBT populaciji, ali njih jako malo je spremno da poput one gospodje sa ciglom u tasni na parade od pre tri godine fizicki brani svoja uverenja , tako sto ce ugrozavati prava drugih.

dali76 dali76 17:15 28.09.2013

Re: I ?

Pazi blogokolega ja mozda jesam naivan, al nisam lud. Drugim recima, ne obracam se ja svojim bloggom nepismenim balavcima I njihovim isto tako nepismenim vodjama , vec politicki nepismenim .
Sukob na “severu” ili “jugu” reflektuje sukob za prevlast oko plena, I.E., droga, reket, ali ne umanjuje uverenja, naprotiv, onih balavaca koji prate svoje vodje, uvereni da su upravo oni “prave” Delije, odnosno “grobari”.

not2old2rock not2old2rock 22:39 28.09.2013

Re: I ?

dali76
Pazi blogokolega ja mozda jesam naivan, al nisam lud. Drugim recima, ne obracam se ja svojim bloggom nepismenim balavcima I njihovim isto tako nepismenim vodjama , vec politicki nepismenim .
Sukob na “severu” ili “jugu” reflektuje sukob za prevlast oko plena, I.E., droga, reket, ali ne umanjuje uverenja, naprotiv, onih balavaca koji prate svoje vodje, uvereni da su upravo oni “prave” Delije, odnosno “grobari”.


Ninakoji nacin nisam dao ni nagovestaj, nit' sam imao nameru, nit' smatram da si ... to sto napisao, ne znam otkud to, prokomentarisao sam ono sto si napisao. Deo u kojem se ne razumemo je, da, ako hoces da se obratis politicki nepismenima, zasto politicku azbuku pises na blogu koji je prepun politickih i drustvenih aktivista (otud moje cudjenje), a nadje se i poneki intelektualac , ako vec hoces da prosvecujes, to je bar lako, probaj sa navijacima najpopularnijih klubova u drzavi TET A TET ili bar od njihovih sajtova.
Puno srece.

dali76 dali76 00:20 29.09.2013

Re: I ?

Dugujem izvinjenje not too old.. salio sam se kad sam napisao da nisam lud, ako sam vec naivan.
Ali, tako to biva samo jedan smajli kog sam po navici zaboravio da stavim izazvao je problem u komunikaciji.
Inace ja smatram da to sto ti vidis kao politicku azbuku, nazalost nije ono sto vidi vecina na ovom blogu.
Bojim se da precenjujes blogb92,ali I kolicinu politicke nepismenosti.
Uostalom ukoliko je ovo svee poznato,kako onda da glavni problem (aktivizma u drustvu) I dalje ostaje problem?

not2old2rock not2old2rock 03:28 29.09.2013

Re: I ?

dali76
Dugujem izvinjenje




Lepo je, a inace kod nas vrlo redak cin, da neko prizna gresku i sto se mene tice, Ok smo, ali mislim da ces imati problem sa bulumentom "poznavalaca".

Ne precenjujem blog, cak sam pre koji mesec prilicno posprdno reagovao na neciji komentar kako blog B92 ima zescu tezinu, parafraziracu, "upravljaci drzavom" ujutro, uz jutarnju kaficu prvo otvore blog B92, dooobro i detaljno procitaju i prouce, pa onda odluce kakav ce biti drzavni kurs. Aha, vazi.

To sto si, ponavljam, lepo sroceno napisao nije resilo nista, a kamoli problem aktivizma. Napisao sam da je to, za dezurnu ekipu na blogu, politicka azbuka, sto nema ama bas nikakve veze sa aktivizmom, jer aktivizam nije kad podelis misljenje sa par istomisljenika, a tvrdim da nijedan/na, (da ne daj Boze ne povredim rodnu ravnopravnost, pu, pu pu !!!!), a cast izuzecima, ako ih ima, nije spreman/na da bude kap u moru pobune, nego preko bloga iz dana u dan nemilice seru po sopstvenoj drzavi i naciji i gde treba i gde ne treba, kenjaju o ljudskim pravima, sve misleci da ce se za ista neko drugi, svojim telima, izboriti umesto njih, a da su oni, svojim "aktivizmom" vec dovoljno ucinili, a neki i zaradili honorare. Sloboda se ne poklanja, ona se osvaja !
O ovima sto su sto dalje od otadzbine i gade se i izraza "otadzbina", a sto su udaljeniji, to su radikalniji, pa im je time zalije i sa par hiljada km vape "sto ne mooooooguuuu da budem tuuuu i " ih, sto nisam tamo", ne bih mnogo, za takve jedan rece "nije da ne volim, nego se malko i gadim." Nije to aktivizam, to je prenemaganje, dok sindikati ne zazive, sve je to sviranje q...

P.S. Vidim da moj nick zadaje probleme pojedincima. Jasnije ?
freehand freehand 09:01 29.09.2013

Re: I ?

Nisu li sva pogresna uverenja Free rezultat nekakvih predrasuda?

Možda jesu a možda i nisu, to je dosta duboka filozofija. Može jako jebeno da bude to "pogrešna", ako navalimo to da razmrsimo.
Ja bih ostao pri definiciji "navijača".
dali76 dali76 00:56 01.10.2013

Re: I ?

Pisanje je neophodno,ali nedovoljno za aktivizam.
Sto se tice pljuvanja na daljinu to je cisti sadomazohizam.
U pet godina na blogu ,iako ne mogu procitati svaki komentar, samo sam jednom prisustvovao istom.
Naravno, mnogi ljudi kritiku dozivljavaju kao pljuvanje,ali to je vec drugi padez.
Nisam pisao o uticaju bloga,citaju ga politicari ili ne, vec o kolicini politicke pismenosti .
Ja problema sa nickom nemam, ali hvala za youtube.
A sto se tice "mog" izvini,pa malo ga ja i koristim u u odnosu koliko gresim,ali se trudim da bar sa godinama (mojim)smanjujem razliku )
mariopan mariopan 10:21 27.09.2013

....



Problem sa manjkom idejnom (kolektivnom motivacijom) politickih partija nije samo srpski problem. Kao sto politicki aktivizam rezervisan za najradikalnije segmente drustva nije srpski fenomen. Medjutim, ogromna razlika u samoj kolicini ovih problema u Srbiji, garancija je mnogo vecih posledica ,nego sto one mogu biti u drugim, razvijenijim drustvima.
Politicari, ne samo srpski, pokusavaju zadrzati status quo, ali ukoliko status quo podrazumeva obrnuto proporcionalni odnos izmedju interesa politicke elite i interesa drustva, onda je zadrzavanje takvog statusa quo pogubno Jer nema te zemlje koja bi finansijski izdrzala takvu politicku elitu.


......

Ovo što si rekao je razlog što ćemo uskoro imati najgore moguće razrešenje te situacije.
Ničija nije do zore gorela, a njihova je dogorela, jer nijedno društvo ne može to što nama decenijama rade, izdržati ovako dugo.

Ne može večito da se ne rešavaju probleme stanovništva, ne mogu večito da se sankaju na obećanjima i demagogiji, ne mogu večito da zahvataju iz džepova koji su prazni...ako se taj ventil ne otpušta po malo, tako što bi rešavali probleme kada se pojave (a oni to nisu radili) - negde će da pukne.

A kada pukne nekontrolisano - neće nam se dopasti, šta god usledi posle toga.
loader loader 10:33 27.09.2013

Re: ....

Neće ništa da pukne, bez ikakve sumnje.
Kad je jedno društvo sklono da nasilje ispoljava nad manjinskim grupama - onda je to skoro pouzdan znak da nema kapaciteta da učini bilo šta u pravcu stvarnog buđenja i progresa. Osim sporadičnih žalopojki kako ne valja, naravno.
Stoga, kako god loše bilo,
videćete samo građane kako mirno stoje u redu za onaj davno obećani hleb od nekoliko dinara.
mariopan mariopan 10:48 27.09.2013

Re: ....

loader
Neće ništa da pukne, bez ikakve sumnje.
Kad je jedno društvo sklono da nasilje ispoljava nad manjinskim grupama - onda je to skoro pouzdan znak da nema kapaciteta da učini bilo šta u pravcu stvarnog buđenja i progresa. Osim sporadičnih žalopojki kako ne valja, naravno.
Stoga, kako god loše bilo,
videćete samo građane kako mirno stoje u redu za onaj davno obećani hleb od nekoliko dinara.

Nema kapaciteta više ni da se bori za golo preživljavanje.
Najveći deo stanovništva nema dovoljno prihoda ni da preživi - i to će da ih sruši, ništa drugo.
dali76 dali76 01:12 28.09.2013

Re: ....

Nece to da ih srusi. Bilo je mnogo mnogo gore za vreme Milosevica. Secamo se redova za ulje, odnosno zejtin, brasno,pa ne da to nije srusilo Milosevica, vec je morao biti sklonjen jednim klasicnim pucem. A ljudi ko ljudi, nevezano za Srbiju, znamo da trpe mnogo I trpe svasta.
loader loader 10:15 28.09.2013

Re: ....

Nece to da ih srusi. Bilo je mnogo mnogo gore za vreme Milosevica

mariopan mariopan 15:11 28.09.2013

Re: ....

loader
Nece to da ih srusi. Bilo je mnogo mnogo gore za vreme Milosevica


Pa srušili smo Miloševića?
Zašto misliš da ove ne možemo?
milisav68 milisav68 15:25 28.09.2013

Re: ....

mariopan
Pa srušili smo Miloševića?

On je samo sklonjen u stranu, sistem je ostao.
dali76 dali76 17:32 28.09.2013

Re: ....

Slazem se sa Milisavom..
Otuzno je da Milosevic, jedan notorni zlocinac koji se nije libio likvidirati svoje politicke protivnike ,je morao da bude smenjen, ne izborima, vec pucom.
Milosevica je izdala njegova “Pretorijanska garda”,a ne narod.

milisav68 milisav68 21:05 28.09.2013

Re: ....

dali76

Otuzno je da Milosevic, jedan notorni zlocinac koji se nije libio likvidirati svoje politicke protivnike ,je morao da bude smenjen, ne izborima, vec pucom.
Milosevica je izdala njegova “Pretorijanska garda”,a ne narod.

Da, i ne samo političke protivnike, već i neistomišljenike iz svojih redova.

I što ih je više sklanjao/uklanjao, sve je više sebi raku kopao.
mariopan mariopan 22:33 28.09.2013

Re: ....

milisav68
mariopan
Pa srušili smo Miloševića?

On je samo sklonjen u stranu, sistem je ostao.

To je zato što je sistem bio tako dobar da nisu mogli (imali srca) da ga ruše - lepo im radi i dan danas.

Istim sredstvima treba da rušimo i njih, oni sami neće otići, previše im je slatko.
kukusigameni kukusigameni 10:27 27.09.2013

Status Quo - Rockin' All Over The World

milisav68 milisav68 18:03 27.09.2013

Re: Status Quo - Rockin' All Over The World

dali76 dali76 01:45 28.09.2013

Re: Status Quo - Rockin' All Over The World

Za ovakav "status quo" ne treba se boriti, dovoljno ga je pustiti da svira :)))
jepet jepet 11:34 27.09.2013

Interesantna,

idealisticka kritika. Slazem se da su politicari koji veruju u ideju (a ne u dobit) danas nepoznanica. Medjutim, to nije pojava samo u Srbiji (odmah da se ogradim - to NE znaci da branim politicare u Srbiji, samo prosirujem temu!) - razlika izmedju, recimo, stranaka Velike Britanije i Srbije (da ostavimo organizaciju i korupciju po strani) nije toliko u bezidejnosti koliko u konstantnosti. Moze se reci da su i jedne i druge responsivne pre nego progresivne a u takvom okruzenju nema pravih lidera. Dodatan problem sa politikom 'iz uverenja' je cesta pojava zastranjivanja koje vodi ka fanaticnosti i krutosti koja moze skupo da kosta u medjunarodnim odnosima.

Jos jedna, meni zanimljiva globalna politicka pojava je tzv. princip 'taknuto-maknuto', gde se glasaci privlace konzistentnoscu konkretne politike a politicari nemaju 'slobodu' da odstupe od politike koja se pokazala pogresnom i koriguju u hodu - zbog toga glasaci cesto trpe posledice lose politike do sledeceg mandata ako ne i duze.

Sto se Srbije tice mislim da je isuvise optimisticno ocekivati promenu - dugogodisnja negativna selekcija kadrova je dovela do toga da se politikom u Srbiji uglavnom bave oni koji nisu mogli da ostvare uspeh u drugim poljima - takav im je podmladak, takvi su i lideri. Strah od zdrave konkurencije je istrebio sve sto je vredelo i naredne generacije politicara ce biti jos gore.
dali76 dali76 01:39 28.09.2013

Re: Interesantna,

Hm, mislio sam da sam bio precizan naglasavajuci da pomenuti problem nisu fenomeni srpskog drustva, mada su posledice zbog razlika ocigledne.
Elem, teorija taknuto maknuto suprostavljena je tendenciji pomanjkanja idejnih segmenata na generalnom nivou.
Ukoliko bi seecirali politicku partiju bez stavljanja predznaka :srpska, svedska ili americka, vidimo da se a party sastoji od tri esalona:
Elita ( koja dobija I deli funkcije)
Sredji esalon aktivisti ( gde je idedologija najaca)
I baza.
Elita, je mnogo pragmaticnija od srednjog esalona jer zarad vlasti moraju se odreci nekog fanatizma.
Koalicija ustvari predstavlja nekakvi kompromis ideja.
Posto srpske partije jednostavno nemaju srednji esalon, koalicija je stvar matematike,a ne ideoloskog kompromisa.
Jos gore, zbog neimanja tog srednjeg esalona, srpska partija ovisi o materijalnim motivacijama, pa je odnos partije I drzave, odnos politickog predatora I politickog plena.
Naravno, bilo kakvo jacanje drzave bilo bi kobno za takvu partiju,ali nazalost postaje tokom vremena kobno po drustvo..


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana