Kultura

Ministar kulture kao vrhovni doktor nacije

World News RSS / 05.10.2013. u 16:00

 

Svi se slazemo da je duhovno stanje nase malene nacije vrlo tesko,takoreci “ u agoniji”.Tabloidi, sisate pevacice, mrznja, tuca, ubistva, prozivke, pretnje, optuzbe. Ali upravo objavljeni rezultati studije sprovedene od strane dva profesora evolutivne psihologije  na univerzitetu New School u Njujorku dosla su do epohalnonih rezulata koje mozete procitati ovde.

Samo 5 minuta citanja prave literature, ( Chehova na primer koji je koriscen u studiji) Dikensa, ili Tolstoja  izaziva  duboke emocije , razvija empatiju, bolje razumevanje ekspresija na licima drugih, jednom recju  podstice razvoj socijalno emocionalne inteligencije .

Citanje takozvane popularne literature, poput trilera, ljubavnih romana I vampirskih saga. ili citanje eseja, istorijskih knjiga I memoara ( non –fiction) ne dovodi do istih rezulata. Samo prava umetnost podstice duhovno zdravlje I uci nas da budemo bolji, plemenitiji, saosecajniji, civilizovaniji u najsirem smislu reci. Ako je verovati ovoj studiji cak  i minimalno izlaganje literarnoj fikciji  od 5-10 minuta pa makr i pod prinudom  pozitivno podstice nase razumevanje sebe i sveta   i aktivira nas unutrasnji " duhovni metabolizam" .Prava literatura zahteva aktivno ucesce nase imaginacije I bavi se slozenim odnosima medju razlicitim karakterima koji nisu dvodimenzionalni vec od nas zahtevaju da neprestano procenjujemo njihove emocije i postupke. I ocigledno kroz taj proces i sami postajemo emotivniji, saosecajniji,plemenitiji.

Razlika je  kao  i u ishrani: nije svejedno sta unosite uu svoj organizam.  Da biste bili zdravi,i lepi morate zdravo da se hranite: Whole food vs fast food.

Dakle da se vratimo na pocetak: za ozdravljenje duhovnog stanja nacije  potrebno je samo malo kulturne dijete, koju bi propisao ministar kulture u svojstvu vrhovnog kulturnog doktora.

Kasicica  kulture na dan, kao vitamini, ili riblje ulje. U pocetku tesko pada ali posle predje u naviku.  Rezim kulturne ishrane odnosio bi se na sve, pa i na finansisjko-politicki vladajuci blok. . Ministar Kulture  bi za ovu grupaciju  propisao da obavezno barem jednom godisnje  posete  jednu baletsku ilii opersku predstavu, jednu pozorisnu predstavu, jedan koncert klasicne muzike I  jednu izlozbu.I to licno ( ne preko svojih izaslanika iz krugaova porodice I saradnika).  Najbolje bi bilo kad bi isli grupno.Ovo bi ne samo posluzilo kao primer naciji koja je sklona oponasanju svojih voljenih vodja vec bi postalo svetski jedinstvena akcija za promociju nacije kao  vrhovno kulturno osvescene.Da ne govorimo o  blagotvorno-opustajucem efektu za  prenapete clanove drzavnog I finansijskog vrha, jer poznato  je da na predstavama covek  moze mirno I neometano da se opusti. A mora i da  iskljuci mobilni telefon.

Sto se tice knjiga ministar bi trebalo da preporuci spisak pozeljne lekovite literature, iskljucivo sasastavljene od ne-srpskih pisaca kako bi se izbegao nacionalni  solilokvija(unutranji monolog samih sa sobom) koji je  usled jednolicnosti  kulturene ishrane  i doveo do poremacaja u duhovnom metabolizmu nacije izazivajuci nekotrolisane prolive i povracanje,  sto je za poosledicu imalo  opasnu idejnu dehidraciju i kolektivno onesvescivanje. Literarano lekovita  dijeta  u kojoj bi svako nasao mnogo zdravih sastojaka za ublazavanje pojedinacnih simptoma koji su doveli do opsteg metabolickog soka nacije mogla bi da izgleda otprilike ovako:

Crveno i Crno ( za politicki vrh)

Saga o Forsatjtima ( za obogacene)

Portnojeva boljka ( za decake)

Dzejn Ejr( za  devojcice)

Oliver Tvist ( za decu do 12 godina )

Ljubavnik Ledi Cetrli ( za nesrecno udate )

Dnevnik besne domacice i Gospodja Bovari (za dosadne muzeve)

Vasar Tastine ( za popularne )

Ponizeni i uvredjeni ( za ponizene)

Kroz pustinju i pra-sumu (za samog ministra kulture kao prirucnik)itd….itd….

Kulturni rezim duhovne ishrane morao bi u pocetku da se sprovodi pod strogim nadzorom Ministarstva kulture u saradnji sa ministarstvom zdravlja  ali mozda i uz pomoc  policije pod sloganom ojacajte svoj duhovni skelet  kasikom kuture na dan. 

Terapeutski efekti umetnosti prema ovom istrazivnaju  su gotovo momentalni, kao ubrizgavanje botoxa: Lepota umetnosti momentalno proizvodi duhovnu lepotu.

Zato bi u ovoj akciji mogao da se upotrebi i vec oprobani slogan  “ lepse je sa kuturom” sa malim pilagodjenjem novim ego-centricnim vremenima:

“Lepsi ste sa kulturom”.

 

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 16:27 05.10.2013

:-)

Занимљиво истраживање и одличан блог.

Препорука!
jedan.kub jedan.kub 19:58 05.10.2013

Re: :-)

nurudin
Занимљиво истраживање и одличан блог.

Препорука!


Gore navedeni predlozi su poučni za određeni profil čitalaca.
Poznato je da mladi nemaju mnogo vremena za čitanje naročito onih debelih knjiga i to
još ako moraju.
Ja bih preporučila jednu malu (tanku) knjižicu ali sjajno duhovitujavascript:; sa puno aktuelnih
citata, sličnih našim poslovicama, od Hajnriha Hajnea: Izabrana proza.
Šteta što nema novijih izdanja a štampa se sve i bilo šta, bez nekih kulturnih i obrazovnih vrednosti.

Mali muzički prilog:


Postoji izvedba na klaviru i violini.
Jukie Jukie 16:38 05.10.2013

Da, ali

Samo 5 minuat citanja prave literature, ( Chehova na primer koji je koriscen u studiji) Dikensa, ili Tolstoja izaziva duboke emocije , razvija empatiju, bolje razumevanje ekspresija na licima drugih, jednom recju podstice razvoj socijalno emocionalne inteligencije .

Citanje takozvane popularne literature, poput trilera, ljubavnih romana I vampirskih saga. ili citanje eseja, istorijskih knjiga I memoara ( non –fiction) ne dovodi do istih rezulata. Samo prava umetnost podstice duhovno zdravlje I uci nas da budemo bolji, plemenitiji, saosecajniji, civilizovaniji u najsirem smislu reci. Ako je verovati ovoj studiji cak i minimalno izlaganje literarnoj fikciji od 5-10 minuta pa makr i pod prinudom pozitivno podstice nase razumevanje sebe i sveta i aktivira nas unutrasnji " duhovni metabolizam" .Prava literatura zahteva aktivno ucesce nase imaginacije I bavi se slozenim odnosima medju razlicitim karakterima koji nisu dvodimenzionalni vec od nas zahtevaju da neprestano procenjujemo njihove emocije i postupke. I ocigledno kroz taj proces i sami postajemo emotivniji, saosecajniji,plemenitiji.



Meni se čini da se ovde radi o tome da te navedeni klasici bace u bedak, i onda stisnutih usnica i suznih očiju filozofiraš o svrsi života, tuzi društva itd. Sa druge strane non-fiction te podstiče da razmišljaš o (emotivno neutralnim) pojmovima, a ovo "trilera, ljubavnih romana I vampirskih saga" me podseća na csi serije koje ja gledam uveče i koje mi ne izazivaju nemir iako se rade o smrti nekih ljudi
g.radicevic g.radicevic 17:52 06.10.2013

ovaj novi...



barem ostavlja utisak


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana