Putovanja| Život

Biciklom oko sveta - Himalajska tura, 5. deo (Nepal)

Snezana Radojicic RSS / 12.10.2013. u 03:49

Dan peti, 10. oktobar

*

Za razliku od prethodnih dana kada sam mahom gurala od ujutru do kasnih popodnevnih sati da bih tek predveče naišla na deonice kojima mogu da vozim, današnji dan počeo je skoro pet kilometara dugim spustom. Put je veoma dobar, zemljani, bez kamenja koje izviruje na sve strane, bez džombi i rupa.

Rano je i prohladno. Kada dunem, u vazduhu ostaje beli trag. S moje leve strane, iza prvih planina koje mi se čine nadohvat ruke, izviruju snežni vrhovi Anapurna Himalaja. Najviši pripada Anapurni II, špicast je i po obliku me neodoljivo podseća na Očnjak na Prokletijama, samo što je od njega viši za oko 6.000 metara. Pri pomisli na tu razliku, a sećajući se teškog uspona na crnogorski vrh, stresem se u neverici. Uopšte nemam osećaj da je Anapurna II toliko visoka – tačno 7.937 metara, kaže moja mapa. Pokušavam da razumem o kakvoj varci mozga je reč pa se dosećam da je posmatram sa visine od preko dve i po hiljade metara, tako da moje oko može da zabeleži samo tu razliku od tačke s koje gledam do vrha, a koja iznosi 'samo' oko pet i po hiljada metara.

Svejedno, Anapurna II izgleda impresivno onako sva bela, okovana u večiti sneg i led. Ne mogu da odvojim pogled od nje, već vozim i svaki čas gledam ka vrhu, pa onda zastanem i pokušam da napravim dobru fotografiju.

Još uvek sam sama na ruti. Oko mene je potpuna divljina. Ne znam šta me više očarava – taj vrh, ili kanjon, ili put probijen u litici poput tunela otvorenog s jedne strane, one prema provaliji. Gledam, upijam slike i ne mogu da se otrgnem osećaju koliko je sve to veličanstveno i neshvatljivo. Postoji tek tako, samo od sebe, stoji tu od početka sveta i stajaće do njegovog kraja. Jako je i moćno, toliko snažno da posmatrača svodi na ništa, i u njegovoj fizičkoj veličini i vremenskom trajanju. Treba doći ovde, pogledati ovu sliku – i shvatiti šta znači večnost. Ovde se Ego smrskava pod težinom himalajskih gromada a silina zapenušane reke što se obrušava s Krova sveta rastače njegov prah do poslednjeg atoma. 

 

*

Prolazim kroz liticu, pa kroz borove šume izbijam na malu zaravan gde se smestilo selo sa nekoliko kuća. U svakoj su gostionice i restorani. Građene su od kamena, u tibetanskoms stilu, a one novijeg datuma umesto kosih krovova imaju ravne ploče koje su pretvorene u kafee za turiste.

Penjući se prethodnih dana, mnogo puta sam se pitala zašto bi danas neko ostajao da živi na ovim visinama, na tako teško pristupačnim mestima, osim ako se ne bavi turizmom. I zaista, što sam više, sve manje je običnih seoskih kuća, gde se porodice bave zemljoradnjom i poljoprivredom. Ako ih i ima, onda su te delatnosti postale sporedne i prešle u službu turizma.

Nepalci na Himalajima osmislili su ugostiteljki model koji nigde ranije nisam srela. Smeštaj je smešno jeftin – dolar do dva za sobu. Sobe su male, ali uredne i čiste. Turista-planinar dobija krevet i jastuk bez pokrivača, jer ugostitelji ne žele da imaju ništa sa žalbama gostiju na hladnoću. Zbog toga svi planinari nose svoje vreće za spavanje. U sobama nema grejanja i pošto su u kamenim ili drvenim kućama, veoma je hladno. Tuševi su obično solarni, pa tople vode ima ako je tog dana bilo sunca. Ako nije ili ako nema tuševa, svakom gostu pripada po jedna kofa tople vode dnevno, za namenu tuširanja.

Zarađuje se na hrani. Sve je organsko, iz bašta koje se u tu svrhu i održavaju, i sprema se sveže, pa se na obrok obično čeka sat ili čak i duže ako ima mnogo gostiju. Cene porcija su za zapadnjačka merila niske, ali u odnosu na prosečne cene u drugim delovima Nepala više su dva do tri puta. Tako za jednostavan obed treba platiti oko pet, a ako je uključeno i piće i desert, račun prosečno iznosi oko osam dolara. Porcije su srednje veličine ili male, i uglavnom nedovoljne da se gost zasiti posle celodnevnog pešačenja ili bicikliranja, pogotovu na planinskom razređenom vazduhu.

Zarađuje se i na svemu ostalom što se u zapadnom svetu smatra sastavnim delom ugostiteljske usluge i što je uključeno u cenu. Plaća se toalet papir. Sapun. Peškir ako gost nema svoj. Čaša tople vode. Čaša hladne vode. Struja. 

Za ovo poslednje postoji prihvatljivo objašnjenje: Nepal nema svoju hidrocentralu već struju uvozi iz Indije i Kine, i zato je veoma skupa. Zbog toga, u sobama se nalazi po jedna sijalica koja daje bledu svetlost. Utičnice ne postoje, a punjenje nekog elektronskog uređaja u trpezariji, pod budnim okom osoblja, takođe se naplaćuje. Cena se kreće od dolara za sat do dva ili tri dolara za kompletno punjenje jednog uređaja nezavisno od vremena.

Internet je dostupan u nekim mestima i to samo kablovski. Spor je i često u prekidu zbog problema sa satelitskim vezama na tim visinama. Od dve hiljade metara naviše, naplaćuje se po minutu surfovanja i cena se kreće od deset do dvadeset centi. Tako sat vremena korišćenja presporog interneta, u okviru kojeg se aktivno surfuje možda pola sata, košta šest do osam dolara.

Nije teško izračunati da ugostitelji na Anapurna Himalajima zarađuju veoma dobro ne po nepalskim, već po evropskim merilima. To je i odgovor na pitanje zašto bi neko ostajao da živi na tako teško pristupačnim mestima.

 

*

Današnji dan je čisto uživanje. Zbog ovakve vožnje i ovakvih predela iznova shvatam zašto volim cikloturizam. Potpuna sloboda, kretanje dovoljno sporo da primetim sve oko sebe, a opet dovoljno brzo da stignem daleko, priroda, i to ona zaista netaknuta, pejzaži zbog kojih zastajem svaki deset-petnaest minuta.

Mislim da niko od planinara ne pravi ni približno toliko fotografija kao ja. To je jedna od velikih prednosti kada se putuje sam. Ne znam ko bi pristao da me čeka svaki čas dok siđem s bicikla, oslonim ga na nožicu, otvorim torbicu za volan, izvadim aparat, nađem dobar položaj a sada još i dok 'prevarim' problem sa sočivom kamere zbog kojeg moram da okidam i po deset puta.

Ne mrzi me. Ne znam da li ću ikada u budućnosti gledati ponovo te fotografije. Možda ako budem poživela, pa se kao bakica budem prisećala ovog putovanja, i najlepšeg i najintezivnijeg perioda mog života. Nemam potomke kojima bih ih pokazivala, ali da ih imam, verovatno ovo ne bih ni radila.

Zato imam prijatelje, poznanike, ljude koji me prate u ovoj avanturi. Mislim na njih svaki put kad uhvatim neki fantastičan kadar, radujući se što ću moći da im pokažem to što mi je privuklo pažnju i dopalo mi se, pa sam poželela da ga zabeležim i podelim s njima. Naposletku, sve se u životu i svodi na to – živeti svoj Put deleći ga sa onima do kojih ti je stalo. To je princip sreće, a sve ostalo su nijanse.

Moja je samo malo manje uobičajena od nekih drugih i malo luđa.    

 

*

Kod mesta Niski Pisang put se razdvaja. Planinarska staza vodi preko reke, njenom levom obalom pa okolo planine, dok 'novi motorbajkerski put', mnogo manje strm, nastavlja desnom obalom. Do sutra ili prekosutra biću mahom sama na putu, jer retko koji planinar bira ovu lakšu i kraću rutu.

Nailazim na uspon koji me vodi na skoro tri i po hiljade metara. Na vrhu, pa još malo uzbrdo uz stenu, iza budističke stupe, jedna limena polu-kućica. U njoj dve žene i dečak. Prodaju flaširanu vodu i sokove. Jasno mi je da ne žive tu, ali dirljiva mi je slika u kojoj sede na deblu pored vatrice, pokušavajući da se ugreju. Ne znam da li išta zarade pošto za više od sata uspinjanja nisam srela nijednog turistu, samo nekoliko motorista lokalaca i jednog čobana. Ne treba mi ni voda, ni sok, niti mi se pije čaj koji takođe prodaju (vidim čajnik na 'pultu'), ali želim da im pomognem, pa kupujem dve flaše vode i neke kekse. Nije čak ni skupo u odnosu na cene u radnjama po ovdašnjim selima.  

I tek onda otkrivam da se sa uzvišnja iza stupe pruža pogled na dolinu u kojoj je smešteno selo Humde. Sa svih strana su beli vrhovi Anapurna masiva, a u sredini kotline, uz same kuće, nalazi se avionska pista. S mesta na kojem stojim jasno se vidi asfaltirana staza i onaj tobogan za uzletanje aviona koji se koristi na malim aerodromima zbog nedostatka prostora za hvatanje zaleta.

U celom okruženju, slika deluje potpuno nadrealno.

„Kako je lepo!“, uzviknem na engleskom. Već odavno pričam sama sa sobom na engleskom, mislim na engleskom pa i psujem na engleskom. To mi se nimalo ne dopada, ali nemam lek protiv toga.

Žene me ne razumeju, ali se osmehuju zbog mog ushićenja. Nepalci su veoma ponosni na prirodne lepote svoje zemlje i savršeno su svesni da u svetu postoje samo jedni Himalaji.

Spuštam se u kotlinu i umesto da moje oduševljenje splašnjava, upravo je sve veće. Gotovo ravan zemljani put, a s njegove obe strane zeleni pašnjaci i borovo drveće, i sve to okruženo snežnim vrhovima.

Kakvo savršeno mesto za kampovanje! Nema tog kampera koji ne bi poželeo da ovde razapne svoj šator i probudi se s pogledom na ove planine oko sebe, na reku neboplave boje sa zapenušanim belim brzacima, uz klepet zvona goveda na ispaši i povremeno rzanje planinskih konja, osedlanih i sa bisagama u kojima se prenosi sve, od namirnica do gasnih boca. Kako bih rado ovde ostala!

No, nastavljam još nekoliko kilometara do sela i smeštam se u jednoj gostionici. Već sam naučila lekciju o ovdašnjim ugostiteljima i njihovim očekivanjima od gosta. Tako naručujem večeru i gazdarica se topi od ljubaznosti dok me uslužuje. Ne znam kako će reagovati ujutru kada budem otišla bez doručka, ali ne želim da sada razmišljam o tome. Imala sam jedan savršen cikloputnički dan na Himalajima i hoću da ga izgustiram do kraja, misleći samo o lepim stvarima.

   Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

z_ex.yu z_ex.yu 06:57 12.10.2013

Neka

ti i svaki sledeci dan na tvom Putu bude takav.. I do sada sam , citajuci tvoja pisanija imao osjecaj da sam na nekoliko koraka, ili sto bi ti rekla , na nekoliko obrtaja pedala iza tebe.. Ali ovo danas je pravo ushicenje.. Svaki brzak reke pravi mi milozvucnu muziku u usima, koza mi se pomalo najezi od svezine, i mirise osecam dok prolazim dolinama.. Sta reci osim neizmerne zahvalnosti za ovo.. Verujem ja da ima boljih putopisa od ovog.. Verovatno sve ovo dozivljavamo ovako zbog toga sto si nekako nasa. Eto, nikada te nisam video, nisam cuo za tebe ni kada si krenula na Put, a sada posle svih ovih iscitavanja cini mi se da te znam godinama..Mislim da jos mnogo ljudi deli moje misljenje.. Samo napred, nase ruke su ispruzene ka tebi..
dzango dzango 10:23 12.10.2013

Uživanje

Uživanje je bilo čitati tvoj tekst i zamišljati slike koje opisuješ.Sad bi ja malo na Himalaje.
muaddib92 muaddib92 13:10 12.10.2013

Haze

Ovde se Ego smrskava pod težinom himalajskih gromada a silina zapenušane reke što se obrušava s Krova sveta rastače njegov prah do poslednjeg atoma.

Naposletku, sve se u životu i svodi na to – živeti svoj Put deleći ga sa onima do kojih ti je stalo. To je princip sreće, a sve ostalo su nijanse.

... Снежо, по овим твојим размишљањима, опасно си се приближила камену свеколике мудрости. Пиши нам и даље,
and may the Force be with you
cicaaa cicaaa 17:38 12.10.2013

kao senka senci

Tiho, da ne prekinemo ambijentalni zvuk, taj mocni osecaj slobode i srecu koju konacno sa vise samopozdanja prihvatas kao zasluzenu (da, ti imas punomocje nad njom!), tiho guramo tockove tvog dvotockasa da nas ne primetis, TU SMO, i u onom toplom blatu do kolena, i u onoj hladnoj reci i na pasnjacima medju borovim drvecem, tu smo pratimo svaki pun krug tvojih tockova...

BRAVO Snezo!!! Idemo dalje, gde god to bilo!
mikele9 mikele9 21:59 12.10.2013

!!!

Gledam, upijam slike i ne mogu da se otrgnem osećaju koliko je sve to veličanstveno i neshvatljivo. Postoji tek tako, samo od sebe, stoji tu od početka sveta i stajaće do njegovog kraja. Jako je i moćno, toliko snažno da posmatrača svodi na ništa, i u njegovoj fizičkoj veličini i vremenskom trajanju. Treba doći ovde, pogledati ovu sliku – i shvatiti šta znači večnost. Ovde se Ego smrskava pod težinom himalajskih gromada a silina zapenušane reke što se obrušava s Krova sveta rastače njegov prah do poslednjeg atoma.

Hvala ti na na napisanom, samujući u Prirodi od malena, davno sam shvatio svoju sićušnost i trajanje. Zavidim ti, drugarski i prijateljski, s poštovanjem, na svemu što vidiš i doživljavaš.


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:20 13.10.2013

Hvala vam

...na divvnim recima i komentarima. Procitala ih sve i pohranila u secanje. Sad krecem prema pasu Thorung La, koji bi trebalo da sutra predjem. Vase reci ce me grejati :)

Nadam se da se sledeci put javljam po prelasku prevoja!
Черевићан Черевићан 16:54 13.10.2013

у, јеботе

сурових висина магнет
шире знан ко Хималаја
након Ваших путописа
намамиме ,баш, до јаја

сам' да ние забачено тако
ето мене да кренем полако

драга гђо Radojicic ,наравски, навијам заВас
49 41 49 41 11:50 14.10.2013

Imaj na umu

3.2.5.1. Akutna visinska bolest

Najčešće se javlja u planinama Nepala, švajcarskim i francuskim Alpima te američkim stenovitim planinama. Uključuje niz simptoma kojima je prethodio dolazak na visinu: glavobolja, gubitak apetita, mučnina ili povraćanje, slabost, umor, vrtoglavica i problemi sa spavanjem. Ovo su opšti simptomi koji mogu biti prouzrokovani i drugim stanjima, posebno kod osoba koje se tvrdoglavo pridržavaju plana. Simptomi se obično javljaju 6-12 sati nakon dolaska na novu nadmorsku visinu (mogu se javiti i ranije), a nestaju nakon 1-3 dana ako nema daljeg penjanja. Retko se javlja ispod 2500 m. Može se javiti otečenost udova. Ne postoje fizički znaci posebni za akutnu visinsku bolest, a prisutnost neuroloških simptoma ukazuje na mogućnost postojanja otekline mozga ili drugi poremećaj.

Uzrok akutne visinske bolesti je nejasan. Simptomi mogu biti rezultat oticanja mozga zbog širenja krvnih sudova (vazodilatacija) usled nedostatka kiseonika. Smatra se kako slični mehanizmi uzrokuju moždani edem koji može predstavljati teži oblik akutne visinske bolesti. Razlike u osetljivosti pojedinaca na visinsku bolest su impresivne i još nisu precizno objašnjene.

Odmaranje na istoj nadmorskoj visini često omogućava prolazak simptoma pa se većina pacijenata oporavlja bez lečenja za 24-48 h. Lekovi protiv bolova i povraćanja (analgetici, antiemetici) mogu ublažiti glavobolju i mučninu kod blage akutne visinske bolesti. Acetazolamid je delotvoran za ublažavanje poremećaja, iako se najdelotvornija doza još ne zna, obično se uzima 250 mg svakih osam sati. Deksametazon (prva doza 8 mg pa 4 mg svakih 6 sati) se takođe može koristiti za ublažavanje simptoma.

Najvažnije u lečenju akutne visinske bolesti jeste sprečiti dalji uspon, a zatim obavezan silazak ako se simptomi pogoršavaju ili ne prolaze nakon 24 sata. Hitno spuštanje je potrebno kod znakova edema pluća ili mozga.

Blaga akutna visinska bolest: odmaranje, spuštanje, Aspirin, paracetamol, ibuprofen, lekovi protiv povraćanja, acetazolamid, ginkgo biloba.

Teška akutna visinska bolest: spuštanje, evakuacija, kiseonik, deksametazon, hiperbarična komora za olakšavanje spuštanja

Visinski plućni edem: spuštanje, evakuacija, kiseonik, nifedipin, hiperbarična komora za olakšavanje spuštanja

Visinska bolest nepoznatog tipa: spuštanje, evakuacija, kiseonik, nifedipin, komora za spuštanje

3.2.5.2. Visinski edem mozga

Edem (oteklina, skupljanje tečnosti u mozgu) mozga obično dolazi posle akutne visinske bolesti; može biti uzrok kome i smrti.

Prvi simptomi su određeni mentalni poremećaji i promena ponašanja koje pacijent i okolina obično ignorišu. Glavobolja, mučnina i povraćanje, halucinacije, dezorijentacija i zbunjenost se često viđaju; grčeviti napadi su ređi. Klinički znakovi su:

- poremećaj ravnoteže (ataksija) - simptom koji onesposobljava pacijenta i najsporije se povlači pri oporavku

- poremećaj svesti koji brzo prelazi u komu i smrt

- krvarenja u mrežnici oka

- mogu se pojaviti i drugi neurološki poremećaji, ali u odsutnosti dodatnih znakova i simptoma edema mozga potrebno je uzeti u obzir druge dijagnoze.

Teška bolest zbog visinskog edema mozga može se razviti za nekoliko sati, ako se prvi simptomi ne prepoznaju ili zanemare. Edem mozga može se javiti zajedno s edemom pluća.

Kao i akutna visinska bolest, učestalost edema mozga zavisi od brzine uspona i nadmorske visine, a javlja se kod manje od 0.001% osoba na visini od 2500 m te 1% na 4000-5000 m.

Potreban je hitan silazak ili evakuacija jer odlaganje može biti fatalno. Deksametazon (prva doza 8 mg pa posle toga 4 mg svakih 6 sati) obično ublažava simptome i olakšava evakuaciju. Kiseonik takođe olakšava evakuaciju. Hiperbarične komore olakšavaju simptome i samostalan silazak. I nakon spuštanja potrebno je nastaviti lečenje jer oporavak može biti spor.

3.2.5.3.Visinski edem pluća

Visinski edem pluća javlja se obično 2-3 dana nakon dolaska na određenu nadmorsku visinu. Uzrok je nepoznat, a odgovornim se smatraju mestimična povećanja pritiska u plućima, upala i poremećaj u odstranjivanju viška tečnosti.

Poremećaj uključuje otežano disanje pri naporu koje se pogoršava i postaje otežano i pri mirovanju, suv kašalj, slabost, lako zamaranje i nepodnošenje napora. Kako se bolest pogoršava disanje je sve teže, edem pluća postaje očigledan pa je moguć razvoj kome i smrti. Rani klinički znakovi su ubrzan rad srca (tahikardija), ubrzano disanje (tahipneja), blaga temperatura, i oteklina. Pacijenti imaju nižu zasićenost arterijske krvi kiseonikom nego osobe bez visinske bolesti.

Retko se javlja ispod 2500 m. Učestalost je 0.0001% na 2500m, a raste na 2% pri 4000 m. Brz uspon, veći telesni napor tokom ili odmah nakon uspona, muški pol, mlađe osobe, sklonost pojedinaca.

Silazak s visine je glavni princip lečenja. Spuštanje od svega nekoliko stotina metara može poboljšati stanje pacijenta. Kiseonik treba dati ako je dostupan. Nifedipin je delotvoran u lečenju i sprečavanju plućnog edema kod podložnih osoba (prva doza 10 mg na usta, a kasnije 20 mg svakih 12 sati). Prenosna hiperbarična komora omogućuje simulaciju spuštanja. Sastoji se od torbe nepropusne za vazduh koja se puni manualnom pumpom. Potrebno je stalno pumpanje. Komora može uzrokovati klaustrofobiju, a ležanje može otezati disanje. Usprkos ovim problemima komora je vrlo popularna i nose je mnoge veće ekspedicije.

3.2.6. Zlatna pravila visinske bolesti

1. Potpuno je normalno dobiti visinsku bolest. Nije potrebno i umreti od nje.

2. Svaka bolest na visini iznad 2500 m je visinska bolest dok se ne dokaze suprotno.

3. Nikad se ne penji na veću visinu ako imaš simptome akutne visinske bolesti.

4. Ako se simptomi akutne visinske bolesti ne povlače nakon 24-48 sati ili se

pogoršavaju potreban je hitan silazak. Ne sme se čekati jutro. Potreban je silazak

bar do zadnje visine gdje si se osećao/la dobro nakon ustajanja.

5. Osobu sa simptomima visinske bolesti ne smete ostavljati samu.

Visinska bolest se može lako izbeći ako se pridržavate sledećeg:

1.


Biti u što boljoj kondiciji pre polaska na ekspediciju

2.


Piti velike količine tečnosti, dok boravimo na planini (3 - 5 l dnevno, a naročito minerale i vitamine)

3.


Jesti dobro

4.


Održavati mokrenje

5.


Dobro se aklimatizovati (lagan uspon, metod gore - dole)

6.


Često se odmarati i udisati 10 - 12 puta duboko, kako bi se organizam snabdeo većom količinom kiseonika

7.


Po potrebi uzimati aspirin ili paracetamol

8.


Obratiti pažnju na simptome visinske bolesti i upravljati se prema tome

3.3. Preporuke za aklimatizaciju

- iznad 3000 m visinu na kojoj se spava povećavati samo 300-600 m na dan

- iznad 3000 m je potreban odmor od jednog dana za svakih 1000 m daljnje visine

- brzina aklimatizacije razlikuje se od osobe do osobe

- ako je moguće, treba izbegavati letove ili vožnju direktno na velike nadmorske visine

- ako se na visoku nadmorsku visinu dolazi direktno avionom ili autom potrebno je prvi

dan izbegavati telesne napore i dalji uspon

- ˝penji se visoko, spavaj nisko˝

- ako simptomi ne prolaze odloži dalji uspon

- ako se simptomi pogoršavaju spusti se što pre

Prilagođavanje se događa u prvih 1-3 dana na određenoj visini, ali to varira kod pojedinaca. Potpuna aklimatizacija traje mnogo duže. Ne postoje pouzdani faktori za predviđanje dobre aklimatizacije, osim dobre volje pojedinca za slušanje vlastitog tela.

Svaciji organizam je "prica" za sebe.
Koliko smo slicni-toliko smo i razliciti.


Pici - ne preteruj!
Zabolese me palcevi, drzeci ih.
hajkula1 hajkula1 13:30 17.10.2013

Škola cikloputnika

Već sam naučila lekciju o ovdašnjim ugostiteljima i njihovim očekivanjima od gosta. Tako naručujem večeru i gazdarica se topi od ljubaznosti dok me uslužuje. Ne znam kako će reagovati ujutru kada budem otišla bez doručka...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana