Film| Mediji| Tehnologija| Umetnost

40 godina „Leptirice“

Hansel RSS / 24.10.2013. u 14:33

Биоскопска пројекција ТВ филма „Лептирица" поводом Светског дана аудио-визуелне баштине

16969.jpg

Бесплатне улазнице се могу подићи на пријавници РТС-а у Таковској 10 од петка, 25. октобра. 

 16967.jpg

 

AtačmentiKomentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hansel Hansel 14:34 24.10.2013

0.

Hansel Hansel 14:35 24.10.2013

Re: 0.

freehand freehand 14:34 24.10.2013

"Leptirica!

... i "Nosferatu".
Kraj spiska.
Hansel Hansel 14:38 24.10.2013

Re: "Leptirica!

А пази кад је "Девичанска свирка" са Оливером Катарином била скинута с програма.
angie01 angie01 14:39 24.10.2013

Re: "Leptirica!

angie01 angie01 14:42 24.10.2013

Re: "Leptirica!

tasadebeli tasadebeli 22:07 24.10.2013

Re: "Leptirica!

Hansel
А пази кад је "Девичанска свирка" са Оливером Катарином била скинута с програма.


Јел' Ратко Дражевић у том тренутку још увек био директор Авала филма?
Hansel Hansel 00:10 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Ух, не знам, али наивно сам до овог тренутка (упркос такорећи рефлексној помисли на импликације Оливериног имена) веровао да је био у питању сувише страшан садржај тог ТВ филма. Знаш ли нешто конкретније, нисам сада на брзину нашао гоидне у Дражевићевој биографији, на Википедији година нема.
tasadebeli tasadebeli 00:26 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Hansel
Ух, не знам, али наивно сам до овог тренутка (упркос такорећи рефлексној помисли на импликације Оливериног имена) веровао да је био у питању сувише страшан садржај тог ТВ филма. Знаш ли нешто конкретније, нисам сада на брзину нашао гоидне у Дражевићевој биографији, на Википедији година нема.


Ма не, само се шалим... Не верујем да је Ратко имао баш толику моћ која би се протезала и на телевизију... У ствари, кад мало боље размислим...

Како год, али не верујем да би Ратко Дражевић скидао са програма било шта у чему је играла Оливера Катарина...

И ово само нагађам, али вероватно је прави разлог скидања била тзв. "реакција јавности" која се у то време обично огледала у саопштењима неких месних заједница, СУБНОР-а, Феријалног савеза итд. која су обично читана у ударним информативним емисијама.

Не знам стварно... Најбоље ће бити да питамо на извору информација...

EDIT: Неки кажу да је филм скинут са програма због политичке неподобности Ивана Раоса, аутора приповетке по којој је сниман филм... Може бити...

Нађох овде о томе нешто...
Hansel Hansel 00:50 25.10.2013

Re: "Leptirica!

А моја идеја ишла у другом смеру на твој подстицај из шале -- да није нешто пао у немилост, па и она с њим, мада и не знам да ли је у то време она с њим још била, нисам баш прецизни познавалац њене биографије.
loader loader 00:50 25.10.2013

Re: "Leptirica!

freehand
... i "Nosferatu".
Kraj spiska.

Uh, da... Hercog !
Posebno su impresivne, tj. jezive scene "dnevne strave".

loader loader 00:52 25.10.2013

Re: "Leptirica!

angie01

Jednom smo se slatko iznadopisivali o Leptirici, pre 3-4 godine...
Samo se ne sećam na čijem blogu.
Bila analiza, onako, baš !

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:05 25.10.2013

Re: "Leptirica!

tasadebeli

Нађох овде о томе нешто...


Mislim da je taj deo snimljen u dvorcu u Iloku, a ne u "Fantastu", kako stoji u tekstu.

Inače, upoznao sam Đorđa Kadijevića. On je jedan fini, duhovit i dobroćudan gospodin. Prosto čovek ne može da shvati odkud izvlači one scene kao, npr, u "Leptirici".
Hansel Hansel 01:08 25.10.2013

Re: "Leptirica!

loader
angie01

Jednom smo se slatko iznadopisivali o Leptirici, pre 3-4 godine...
Samo se ne sećam na čijem blogu.
Bila analiza, onako, baš !


Предузео сам претрагу, а ти одабери који је то блог (намерно стављам и неке на којима је вероватно успут поменута), извињавам се што линкови за сада неће бити активни, мало ме хвата поспаност, а биће их десетак, погубићу се у селекцијама и убацивању одговарајућих URL-ова:

http://blog.b92.net/arhiva/node/3086.html (Brakusov blog iz arhive)

http://blog.b92.net/arhiva/node/5635.html (Dejan Stanković, takođe arhiva)

http://blog.b92.net/text/14317/Nisi-se-obrijaola-Nema-seksa/

http://blog.b92.net/text/1733/Filmovi-koji-su-nas-menjali/

http://blog.b92.net/text/730/Savrseni-par%3A-Zombi-i-Majkl-Majers/

http://blog.b92.net/text/7523/Prilog-raspravi-o-Poslovniku/

http://blog.b92.net/text/2590/Oci-bez-lica/

http://blog.b92.net/text/19616/Kako-SOKOJ-OFPS-i-PI-unistavaju-kulturno-nasledje-Srbije/

http://blog.b92.net/text/2759/Fantastika-u-Briselu/

http://blog.b92.net/text/18414/Strasne-price/

http://blog.b92.net/text/376/Vampiri-u-opancima/

И, напокон, само за Пајића:

http://blog.b92.net/text/23134/Summa-cum-laude-10/

EDIT: Е, како је В. С. осетио линковање... Војиславе, биће прилика у суботу да проверимо где је снимана, па ако не будеш тамо, јавићу.
tasadebeli tasadebeli 09:11 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Vojislav Stojković
Inače, upoznao sam Đorđa Kadijevića. On je jedan fini, duhovit i dobroćudan gospodin. Prosto čovek ne može da shvati odkud izvlači one scene kao, npr, u "Leptirici".


Имамо исти утисак о Ђорђу... Тешко је повезати њега са том врстом филмова и литературе... А изгледа да су га вазда занимале те теме...

Ово сам већ причао Ханселу... Лептирицу сам гледао први пут, и једини пут, када сам имао 8 година. Ноћима после тога имао сам кошмаре, будио се са вриштањем, потпуно избезумљен. Видим, и Јелица помену утисак који је Лептирица оставила на њу. Претпостављам да је са ммногима из тих генерација рођених половином шездесетих било исто. Ниједан хорор и саспенс који сам после тога гледао није оставио такав утисак. Истеривач ђавола је, можда, досегао само пола интензитета онога што је код мене урадила Лептирица.

Наравно, то ме није спречило да на рекреативним наставама и екскурзијама ноћу, кад учитељица угаси светло и сви морају да буду у својим креветима, препричавам по хиљаду пута Глишићеву приповетку После деведесет година, па дa се сви заједно утроњавамо и не спавамо целу ноћ.

Кадијевић је, изгледа, баш умео да погоди ону дозу која је потребна да ме узнемири (вероватно зато што је оно мистично у причама увек остављао недоречено до краја, како већ и приличи нечему мистичном и тајанственом), па сам тако много година касније, већ ми је била двадесет и пета, гледајући Кадијевићево Свето место, све време осећао оне лагане жмарце који иду низ кичму.

И ето, пре пар месеци сам опет гледао Свето место и опет жмарци. Дефинитивно, што се мене тиче, Кадијевић је прави мајстор који баш уме да нађе меру за моје страхове.Hansel Hansel 10:52 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Јесте, "Свето место" је и на мене оставио јак утисак на посебан начин, а "Лептирицу" као клинац нисам гледао -- када је премијерно приказана, имао сам тек неколико месеци.

А Јелица је негде написала (нашао у оној претрази) да се бојала да уђе у воденицу и по дану, после филма, ето, тек да је подсетим.

Увек сам мислио да је тајна "Лептирице" у посебној вези амбијента, језика... с гледаоцима. Ако је све ово познато, а занатски је такође довољно уверљиво, бар пола успеха је у томе. Чекам суботу за можда нове увиде.

П. С. А негде прочитах да је Кадијевић имао намеру да "Лептирица" буде смешна, а, ако је то тачно, очито није имао у виду да ће је гледати деца. Данас гарант не би била емитована без оног црвеног кружића и бар броја 16 у њему. Што опет емитере не би спречило да је емитују у по бела дана. А и поред све оне форензике у то и сва друга времена -- може ли "Лептирица" данас бити страшна? Збиља, чега се данашња деца боје? Имају само реалне страхове ("захваљујући" реалности)?
loader loader 13:46 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Evo, pronađoh... Tekst, odnosno svoj komentar iz 2007. na blogu kod S,Mitrovića ( http://blog.b92.net/text/730/Savrseni-par%3A-Zombi-i-Majkl-Majers/ ) :

"
Jeza na šumadijski način

Svaka čast Amerima i njihovom shvatanju industrije straha... Posebno Karpenteru.

Samo, je li neko gledao našu „Leptiricu“, horor snimljen pre oko 30 godina, a u kome naivni i pitomi srpski seljaci pokušavaju da se izbore sa preinkarniranim duhom Save Savanovića, davno umrlog seoskog hakera i otkupljivača polovnih računara, koji se noću pojavljuje u nimalo prijatnom obličju i tamani usnule vodeničare. Tehnički, i što se šminke tiče, film je daleko iza američkih profi-ostvarenja. Ali zato sam ambijent u kome se radnja "Leptirice" dešava uveliko nadoknađuje tu vrstu zaostatka. Selo, mrkli mrak (jer još nije uvedena struja), kilometri do prvih kuća, nema mobilnog telefona da se zove upomoć... Pa ti vidi! Šta bi Majkl Majers dao za te uslove?!!

Dok kod Amera džandži svetlo na sve strane (makar ulično). Zatim, tu šetaju pravedni i hrabri policajci, tu telefoni, tu bejzbol palice, tu nejaki ali odvažni članovi porodice koji će nogarom stolice proburaziti napadača, tu stručnjaci za manijake i čudovišta, tu savesni sugrađani... Pri takvim okolnostima je... pa, ne baš jednostavno, ali... recimo da su šanse žrtve prilične.

Međutim, ovo kod nas, u šumadijskoj zabiti, bez ikakvog tračka pomoći, u gluvom i kao katran gustom mraku! E, tu treba dočekati jutro! Šta će jadni vodeničar?! U tim uslovima je stvarno veština izvući se nepojedenog vrata! Tek mala doza sportske sreće je ako se promoli mesečina. Mada, opet, mesečina jača horormone stvora koji vreba, tako da mu dođe na isto. Ostaje ono, da se vodeničar pre kretanja u treću smenu najeo belolučene paprike, te da je stvor razmažen (merilima svoje pasmine) i zahteva idealne uslove da napadne. Tada postoje izvesne šanse da bar privremeno odloži akciju. Sve u svemu, jeza. Srpska jeza. Tu, u našoj pritajenoj seoskoj pomrčini, Karpenter ne bi smeo ni da snima!!

"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:56 25.10.2013

Re: "Leptirica!

loader
Tu, u našoj pritajenoj seoskoj pomrčini, Karpenter ne bi smeo ni da snima!!U američkoj literaturi samo je Edgar Alan Po pisao bajkovito, a i on je mistiku crpio iz svog alkoholičarskog ludila, a ne iz američkih predanja. Kad su u Holivudu hteli snimiti dobar horor film, iz Poljske su pozvali Romana Polanskog. Tako su nastali «Bal vampira» i «Rozmarina beba», jedini filmovi vredni pažnje u tom žanru od tolike američke hiperprodukcije. Amerikanci su odbacili ili zaboravili mitologiju zemalja iz kojih potiču, a zatim su od jednog miša napravili svoj novi mit, kojeg je doduše Volt Dizni lepo nacrtao, ali kako da miš bude mit jednom tako velikom narodu? Ili patak?

Druga je stvar sa nama Srbima, naši mitski junaci megdan dele sa aždahama i zmajevima kojima iz očiju modar plamen bije, a iz nozdrva ljuta vatra seva. Mi Srbi našoj deci kažemo: «Takvi budite kad odrastete, odvažni i hrabri». A šta Amerikanci mogu kazati svojoj deci: «Budite kao onaj miš i jurite mačke». Izem ti takav narod.

PS: Gornji komentar posvećujem S. Pajiću i našoj blogerskoj dijaspori u USA.
Hansel Hansel 14:08 25.10.2013

Re: "Leptirica!

loader
Evo, pronađoh...

Е, супер, драго ми је да сам помогао, а и да смо направили малу "блогографију" на тему "Лептирице".
Hansel Hansel 14:16 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Vojislav Stojković
A šta Amerikanci mogu kazati svojoj deci: «Budite kao onaj miš i jurite mačke».

Аааа, па ниси читао те стрипове или си заборавио (паде ми сада на памет "Храбри кројач", с насловне стране првог броја "Забавника" ), Мики се бори против сваке неправде, ко зна какве се ту поруке крију (миш који побеђује на страни правде)!

PS: Gornji komentar posvećujem S. Pajiću i našoj blogerskoj dijaspori u USA.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:25 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Hansel
Аааа, па ниси читао те стрипове или си заборавио (паде ми сада на памет "Храбри кројач", с насловне стране првог броја "Забавника" ), Мики се бори против сваке неправде, ко зна какве се ту поруке крију (миш који побеђује на страни правде)!


Kako nisam čitao, uz njih sam odrastao. Ipak, ja kao Srbin, da ne kažem Srbenda, između miša i Marka Kraljevića, biram Marka ili Baš-Čelika.

Znaš onu:


Hansel Hansel 14:34 25.10.2013

Re: "Leptirica!

Kako nisam čitao, uz njih sam odrastao. Ipak, ja kao Srbin, da ne kažem Srbenda, između miša i Marka Kraljevića, biram Marka ili Baš-Čelika.

Не оспоравам, него сам морао да констатујем.

А и, истину да кажем, пала ми концентрација (ваљда пре ње шећер), па сам превидео детаљ, као такав, о мишу који јури мачке. Скроз ми је депласиран коментар када ово узмем у вид.
mariopan mariopan 13:46 28.10.2013

Re: "Leptirica!

Druga je stvar sa nama Srbima, naši mitski junaci megdan dele sa aždahama i zmajevima kojima iz očiju modar plamen bije, a iz nozdrva ljuta vatra seva. Mi Srbi našoj deci kažemo: «Takvi budite kad odrastete, odvažni i hrabri». A šta Amerikanci mogu kazati svojoj deci: «Budite kao onaj miš i jurite mačke». Izem ti takav narod.

PS: Gornji komentar posvećujem S. Pajiću i našoj blogerskoj dijaspori u USA.

Zloćo jedna
stasava stasava 15:28 24.10.2013

Sava

kakapo kakapo 15:53 24.10.2013

Re: Sava

Svaka čast Savi Savanoviću. Ali nije prvi. Elem:
"Srpski vampiri, pa i sama reč vampir ušli su u XVIII veku "na velika vrata" u Evropu, zahvaljujući dobro opisanim slučajevima vampirizma koje su istraživale austrijske vojne komisije. Prvi poznati i međunarodno priznati „srpski vampir“ bio je Petar Blagojević iz sela Kisiljeva kod Velikog Gradišta , koji je umro 1724, a ubrzo se povampirio i počeo da sisa krv komšijama. Čak je dolazio kući da od žene potražuje svoje opanke. Austrijske vlasti su, uz lokalnog sveštenika, raskopale njegov grob, našle da je nesumnjivo vampir i to sasvim svež („ganz frisch“), te su ga po propisu zavarčili glogovim kocem i potom spalili, a pepeo prosuli u Dunav. Izveštaj austrijske vojne komisije još se čuva u Bečkom kameralnom arhivu, a čitav slučaj je dospeo u novine i izazvao veliku pažnju u javnosti i naučnim krugovima. Još poznatija je bila dvostruka epidemija vampirizma u selu Medveđi blizu Svilajnca. Tu se 1727. povampirio izvesni „hajduk“ Arnaut Pavle, koji je svojevremeno ratovao u Turskoj i koga je, po njegovom sopstvenom svedočenju, na Kosovu proganjao i mučio jedan turski vampir. Pavle je pokušao da se oslobodi tog vampira tako što je otišao na njegov grob, raskopao ga, najeo se zemlje iz groba i protrljao vampirovom krvlju, ali taj lek nije bio delotvoran te je pobegao u Srbiju. U Medveđi, gde se bio skrasio i oženio, Arnaut Pavle je posle nekoliko godina (1727.) nastradao nesrećnim slučajem (pod kolima sa senom), te se ubrzo i povampirio. I njega su, posle nekoliko uzastopnih slučajeva smrti u selu, tipičnih za vampirizam, raskopali i po kratkom postupku proboli glogovim kocem, obezglavili i spalili. Posle nekoliko godina u Medveđi je nastala još veća epidemija vampirizma koja se, posredno, takođe vezuje za Arnaut Pavla. Otkrilo se da on nije sisao samo ljudsku krv, već i krv od stoke koju su kasnije jeli meštani, te se zaraza proširila. Carska komisija iz Beča predvođena vojnim lekarima dr Glazerom (Glaser) i dr Flikingerom (Flückinger), u dva maha (1731. i 1732.) je prekopavala grobove u selu i od 40 iskopanih leševa, utvrdilo se da su 17 bili vampiri. I oni su uništeni na uobičajeni način, a izveštaji Komisije (sa imenima svih vampira) preštampavani su, uz veliko uzbuđenje, po čitavoj Evropi. Danas se bez ikakvih problema mogu naći na internetu. Kasnije je priča o Arnaut Pavlu romansirana i prepričavana na mnogo načina, a on je ponemčen i proglašen za austrijskog vojnika po imenu Arnold Paole, koji se navodno zaljubio u lepu Srpkinju, ali se povampirio itd. Više podatka u: D. Pavlović, Austrijska vladavina u severnoj Srbiji (1718-1739), Beograd 1901, str. 81; V. Jovanović, Vampir u romantičnoj književnosti, Srpski književni glasnik 1, 1912, str. 49-54; T. Đorđević, Vampir i druga bića u našem narodnom verovanju, Srpski etnografski zbornik LXVI, Beograd, 1953, str. 152-153."
Uostalom eno dole još jedan blog o vampirima, baš iz te knjige sam citirao i ovaj deo o prvim srpskim vampirima.
Hansel Hansel 16:23 24.10.2013

Re: Sava

Хех, не могу а да се не насмејем због идеје преношења вампиризма као какве болести, у време када је инфектологија тек била у повоју (ако је и постојала јасна идеја о преношењу болести), ово се веровало и пре Роберта Коха и Луја Пастера, па и пре Едварда Џенера. Али се веровало да је бели лук добра заштита против урока и вампира. Занимљиво како је претпостављена нека матрица, али је све наравно остало у домену имагинације.
freehand freehand 16:32 24.10.2013

Re: Sava

Занимљиво како је претпостављена нека матрица, али је све наравно остало у домену имагинације.

Ne bih ja rekao da se ostajalo samo na pretpostvkama, borbi protiv uroka i imaginaciji. Ni kod lepre, ni kod kuge, na primer.
Imaš, recimo, u Pekićevom "Vremenu čuda" vrlo detaljano opisan ritualni postupak koji je rabin provodio sa leproznima, koji uopšte ne liči na ćiribu-ćiriba.
Hansel Hansel 16:45 24.10.2013

Re: Sava

Ni kod lepre, ni kod kuge, na primer.

Да, још у време Парацелзуса су се јавиле идеје да су болести изазване неким материјама путем којих се шире, али до микроскопа те се идеје нису могле доказати, осим емпиријски, а и тада се (у народу), веровало да је реч о магијским или већ каквим утицајима неких особа ("урокљиве очи" на пример).

Ја оно горе написао само у вези с веровањем народа, али експертске комисије из Европе су ми посебно занимљиве. Који год да им је био мотив, ценим (генерално) незатварање очију.
Hansel Hansel 16:48 24.10.2013

Re: Sava

Него, да додам нешто што сам недавно чуо. Веровања овог типа су прилично жива и данас, на пример на истоку Србије, међу влашком популацијом. Чула моја пријатељица да се веровало да превентивно умрлог треба пробости нечим металним (иглом), па питала баку да ли је то истина, а ова одговорила: "Ма, каква игла, ми му закуцамо ексер у пупак, па смо мирни!"
yugaya yugaya 20:17 24.10.2013

Re: Sava

Hansel
Него, да додам нешто што сам недавно чуо. Веровања овог типа су прилично жива и данас, на пример на истоку Србије, међу влашком популацијом. Чула моја пријатељица да се веровало да превентивно умрлог треба пробости нечим металним (иглом), па питала баку да ли је то истина, а ова одговорила: "Ма, каква игла, ми му закуцамо ексер у пупак, па смо мирни!"
Ko voli da se upoznaje sa ovakvim običajima koji su ponegde još deo svakodnevne prakse ima na http://www.anthroserbia.org/ gomila naučnih radova o tome. Ja sinoć zaglavila čitajući o tehnikama lečenja bajanjem u okolini Mostara - ima i da se koriste ekseri.
Jukie Jukie 23:32 24.10.2013

Re: Sava

Hansel
Ni kod lepre, ni kod kuge, na primer. Да, још у време Парацелзуса су се јавиле идеје да су болести изазване неким материјама путем којих се шире, али до микроскопа те се идеје нису могле доказати, осим емпиријски, а и тада се (у народу), веровало да је реч о магијским или већ каквим утицајима неких особа ("урокљиве очи" на пример).


Meni se najviše dopala rečenica sa sajta TV tropes, ide otprilike ovako (parafraziram):

"nekada su ljudi verovali da određene bolesti izazivaju demoni, koji bi bili nevidljiva bića, ni sasvim živa ni sasvim neživa, nemaju svoja tela nego zauzimaju tela drugih i teraju ih da rade ono što oni hoće, a vremenom izazivaju propadanje organizma i smrt. Danas naravno znamo da je sve mnogo jednostavnije i da te bolesti izazivaju virusi, koji su nešto sasvim drugačije: nevidljiva bića, ni sasvim živa ni sasvim neživa, nemaju svoja tela nego zauzimaju tela drugih i teraju ih da rade ono što oni hoće, a vremenom izazivaju propadanje organizma i smrt. Hmmm..."
Jukie Jukie 23:33 24.10.2013

Re: Sava

Hansel
Него, да додам нешто што сам недавно чуо. Веровања овог типа су прилично жива и данас, на пример на истоку Србије, међу влашком популацијом. Чула моја пријатељица да се веровало да превентивно умрлог треба пробости нечим металним (иглом), па питала баку да ли је то истина, а ова одговорила: "Ма, каква игла, ми му закуцамо ексер у пупак, па смо мирни!"

Ako neko ima pirsing na pupku, jedan posao manje kasnije
Hansel Hansel 23:55 24.10.2013

Re: Sava

yugaya

Ево једног текста од пре пет година који ми се урезао у сећање:

B92 - Život - National Geographic - Vlaški kult mrtvih*
Hansel Hansel 23:59 24.10.2013

Re: Sava

Jukie
Meni se najviše dopala rečenica sa sajta TV tropes, ide otprilike ovako (parafraziram):

"nekada su ljudi verovali da određene bolesti izazivaju demoni, koji bi bili nevidljiva bića, ni sasvim živa ni sasvim neživa, nemaju svoja tela nego zauzimaju tela drugih i teraju ih da rade ono što oni hoće, a vremenom izazivaju propadanje organizma i smrt. Danas naravno znamo da je sve mnogo jednostavnije i da te bolesti izazivaju virusi, koji su nešto sasvim drugačije: nevidljiva bića, ni sasvim živa ni sasvim neživa, nemaju svoja tela nego zauzimaju tela drugih i teraju ih da rade ono što oni hoće, a vremenom izazivaju propadanje organizma i smrt. Hmmm..."

Хвала ти на овом прилогу, то ми је све некако било "предсвесно", нисам био домислио до овог нивоа.

Мада, демони, у представама људским, имају вољу, ваљда и неку свест, док је вируси немају... Не знам шта би нам Docs о томе рекао.

Ako neko ima pirsing na pupku, jedan posao manje kasnije

Мада је фора, колико сам схватио, баш да му се мртвом уради "пирсинг" , оно што је било на живо се не важи.
loader loader 01:19 26.10.2013

Re: Sava

Čak je dolazio kući da od žene potražuje svoje opanke.


Onda... onda je stvarno bio vampir, ako je dolazio samo zbog opanaka
anonimni_autor anonimni_autor 17:45 26.10.2013

Re: Sava

Prosto mi je neprijatno da se mešam u ovako stručnu raspravu, ali za sve pasionirane ljubitelje Lerptirice imam jedno logično pitanje. Zašto se filmska verzija priče o Savi Savanoviću završava tragično dok se orginalna Glišićeva pripovetka završava Happi End-om?Da li bi neko mogao da mi rasvetli tu nelogičnost?
Ribozom Ribozom 21:11 26.10.2013

Re: Sava

Posto je Kosovo tada bilo naprednije po pitanju legendi, tako su bili napredniji i u legendama po pitanjima vampira.
Naima, znam pricu da su navodno u okolini Prizrena postojale i ubice vampira (Bafi - srpska verzija). Ne secam se detalja jer mi to baba pricala, pa ne smem da se upustam. Samo znam da su ta dvojica (kroz maglovito secanje) coveka sa dugim crnim kosama, terali vampire tako sto su na ivicama kucnih vrata urezivali mali krst. To sam proverio u par razlicitih starijih kuca.
Medjutim, kada sada bolje razmislim, mozda je to bio samo neki PR Crkve u to vreme.
Hansel Hansel 23:58 26.10.2013

Re: Sava

anonimni_autor
Prosto mi je neprijatno da se mešam u ovako stručnu raspravu, ali za sve pasionirane ljubitelje Lerptirice imam jedno logično pitanje. Zašto se filmska verzija priče o Savi Savanoviću završava tragično dok se orginalna Glišićeva pripovetka završava Happi End-om?Da li bi neko mogao da mi rasvetli tu nelogičnost?

Каква стручна расправа?

Проследићу питање драматургу овог филма, Бојани Андрић (и већ дуго борцу за очување фундуса ТВБ), верујем да ће стићи да одговори. Лаички бих рекао да то није ни прво ни последње дело које је приликом екранизације промењено; на крају крајева, филм је настао по мотивима приповетке, није екранизована приповетка -- да је тако, ваљда би се звао као и она.
anonimni_autor anonimni_autor 09:55 27.10.2013

Re: Sava

Zahvaljujem se na odgovoru. Stvarno sam smetnuo sa uma da je "po motivima".Možda bi danas televizija trebala da uradi novu verziju legendarnog ostvarenja ovoga puta sličniju pripovedci Posle devedeset godina. Uz sadašnju tehniku komjuterske animacije to moglo biti zaista sjajno.Pa i sam Holivud zadnjih godina praktično živi od sličnih projekata.Mnogo pozdrava od A.A.
Hansel Hansel 10:51 27.10.2013

Re: Sava

Ма, нема на чему, А.А.

Телевизија би много могла, кад би хтела... О томе помало причамо и код QQ-a, одох да видим шта има ново од ноћас. Поздрав!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 24.10.2013

Ja

se zbog nje i dan danas mraka plašim.
tetka_jelena tetka_jelena 09:07 25.10.2013

leptirica

me i dan danas vrati u detinjstvo i strah da zaspim sama u mraku.
ghoul666 ghoul666 12:16 26.10.2013

U BRDIMA, HORORI

na temu srpskih horor filmova, od LEPTIRICE pa naovamo, možete u bibliotekama potražiti knjigu U BRDIMA, HORORI.

http://cultofghoul.blogspot.com/2009/09/u-brdima-horori-srpski-film-strave.html

tamo se, naravno, opširno govori o sva 4 kadijevićeva filma sa elementima horora, a na kraju knjige je i opširan intervju s njim.

odlomke iz te knjige o ovim filmovima možete videti ovde:

LEPTIRICA (1973)
http://cultofghoul.blogspot.com/2009/05/leptirica-1973.html

ŠTIĆENIK (1973)
http://cultofghoul.blogspot.com/2010/05/sticenik-1973.html

SVETO MESTO (1990)
http://cultofghoul.blogspot.com/2009/05/sveto-mesto-1990.html

INTERVJU SA DJORDJEM KADIJEVIĆEM
http://cultofghoul.blogspot.com/2010/03/intervju-sa-djordjem-kadijevicem.html

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana