Budućnost| Društvo| Nauka| Obrazovanje

Mala matura ili mala tortura? (deo prvi, drugog neće biti:)

bocvena RSS / 02.11.2013. u 13:37
     Da se odmah, na početku, ispovedim: moja ćerka će ove godine polagati malu maturu. Kakva god bila. Samo srpski i matematika ili plus kombinovani test iz ostalih predmeta. Ili nešto „lagano, neopterećujuće, opšteg tipa, pitanja koja će pokazati snalaženje učenika, inventivnost" što reče aktuelni Ministar prosvete i ostade živ.
    No, da pogledamo prvo šta predlaže Nacionalni prosvetni savet, a ministru ga na usvajanje šalje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - „Na zahtev Saveta Zavod je u predlog programa uneo dopunu koja kaže da se testovima iz maternjeg jezika i matematike ispituju svi obrazovni standardi iz ovih predmeta, a da je za potrebe kombinovanog testa iz prirodnih i društvenih nauka u školskoj 2013/2014. godini izabran podskup standarda iz pet predmeta koji su predviđeni za ispitivanje ovim testom, i uputio listu odabranih standarda." 

LINK na ceo Predlog programa završnog ispita u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, sa posebno izvučenom Listom standarda čija se ostvarenost proverava kombinovanim testom (najviše je zastupljena biologija, a ravnomerno po broju standarda, ali ne i težini zahteva, istorija, geografija, fizika i hemija).

     Ovo nije nikakvo iznenađenje za javnost, još manje je iznenađenje za našu decu i nas roditelje, iako se neki ponašaju kao da su pali s Marsa. Zakon koji je predviđao takvu maturu donet je u trenutku njihovog polaska u peti razred. Na kraju svake školske godine su rađeni Završni testovi iz svih predviđenih predmeta, na početku svake nove školske godine su rađeni Inicijalni testovi sa gradivom iz prethodne školske godine. Verujem da će pitanja na maturi pratiti istu mustru (po obliku, sadržaju i obimu) kao i ti Završni i Inicijalni testovi. Pitajte bilo koje dete da vam kaže kakvi su testovi bili - laki! Ne znam kakvi su zaista rezultati bili na nivou cele Srbije, na nivou samo ćerkine generacije i škole - potpuno očekivani. Niko nije imao maksimalne bodove, ali je procenat uspešnosti bio preslikan njihovom dotadašnjem uspehu u školi. Nije bilo nikakvih iznenađenja, podbacivanja ili iskakanja. Napominjem da se za te testove nijedno dete nije posebno spremalo, ali im je gradivo bilo vremenski blisko. Neke od primedbi su opravdane - iz kojih udžbenika će se đaci podsećati gradiva iz šestog i sedmog razreda kad su ih vratili na kraju školske godine?
      Onako laički, čemu su dosad služili oni ispiti iz srpskog i matematike? Nabubačeni napamet i polagani sa istim brojevima i rešenjima? Sa sve šaputanjem dežurnih nastavnika i prepravljanjem od strane pregledača, tamo gde može? Osim mogućnosti da se na različite načine zloupotrebe, izvrdaju i neku decu favorizuju, ne vidim da su bili pokazatelj državi da li se reforma obrazovanja odvija u željenom smeru i šta treba u hodu menjati i prilagođavati da se zadati standardi zaista i dostignu. Ako testovi tome služe. I ako ste za testove uopšte. (pozdrav Snežani Mihajlović:) O testovima u brushalteru mrzi me i da pričam. To je neviđeni blam za sve učesnike u obrazovanju. Osim dece.
      No, dok ne započnemo najnoviju reformu, ne igrajte se laganog i neopterećujeg, a nadasve inventivnog i snalažljivog pristupa maloj maturi. Postoje pripremni testovi izdavačke kuće Klet iz srpskog i matematike (forma i zahtevi poput onih dosad, teško da će da ponovo izmišljaju točak). Dajder, državo, gukni - da li je to to? I molim, što pre, sastavite i preporučite i literaturu za treći test, a na osnovu onoga što ste već tražili na Završnim i Inicijalnim testovima. Pa da znamo na čemu smo i tome se prilagodimo.

(u drugom delu osvrt na, po mom mišljenju, katastrofalno reagovanje javnosti - otvoreno pismo "Blica" ministru...pratite pažljivo, ima da bidne ledilo:)

 



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 14:01 02.11.2013

Nisam roditelj

Znam da se nećeš složiti, ali ima nas koji se naježimo kad vidimo ovo:

... Da se odmah, na početku, ispovedim: moja ćerka će ove godine polagati malu maturu.


Dobro je da roditelji brinu, ali nije dobro ako previše brinu.

To je kao i sa državom: dobro je da država brine o preduzećima i svom pučanstvu, ali ne valja da mnogo brine, da se previše meša - u sve.

Neka roditelji ostave decu/đake u dobrim rukama - onima iz Ministarstva prosvete, koji su nadležni za mature.

Ovako, svaki roditelj ima nešto da kaže (a to nešto ne mora da uvek bude i previše pametno), te da to iznese urbi et orbi, i kada je pitan i kada nije pitan za mišljenje.

Da, da, roditelji ponekad dave.

Ja rekoh i, valjda, ostadoh živ!
bocvena bocvena 14:05 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Vladimire, je l' možeš ukratko da prepričaš šta sam napisala i da izneseš svoje mišljenje o tome?
Ako ne možeš, nemoj da daviš.
Jukie Jukie 14:36 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

bocvena
Vladimire, je l' možeš ukratko da prepričaš šta sam napisala i da izneseš svoje mišljenje o tome? Ako ne možeš, nemoj da daviš.

Nasnce nasnce mogu ja mogu ja?

Ti si u stvari rekla

Dobro je da roditelji brinu, ali nije dobro ako previše brinu.
To je kao i sa državom: dobro je da država brine o preduzećima i svom pučanstvu, ali ne valja da mnogo brine, da se previše meša - u sve.

Ovako, svaki roditelj ima nešto da kaže (a to nešto ne mora da uvek bude i pametno), te da to iznese urbi et orbi, i kada je pitan i kada nije pitan za mišljenje.

Da, da, roditelji ponekad dave


samo drugačije: dala si primere i podatke, đaci su radili probne testove tada, tada i tada, svi se slažu da su zadaci laki, tako da je matura OK takva kakva je predložena, a katastrofa je što su se neki roditelji, a sa njima i Blic, pobunili i što zatupljivanje dece "naša deca su glupa ko panjevi, nemaju veze sa vezom, osam godina ih šaljemo u školu da ih ne gledamo kod kuće, e pa oni ne mogu da dobiju 100 odsto poena na ovom testu, kako ćemo da se hvalimo komšijama da nam deca nisu dobila 100 poena na maturi? hajde molimo vas napravite test tipa zaokruži broj 22: 8, 22, 34, a novina Blic će da nas podrži u tome jer žele da kroz nekoliko godina pišu članak "Veliki maturanti suviše glupi da razumeju članak u Blicu, strašno" pa ćemo da žrtvujemo našu decu" pokazuju kao nešto lepo.

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:37 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Ako ne možeš, nemoj da daviš.



pa ko još čita inicijalne tekstove? valjda se prvo opiči troll,
a posle kenjaš ako ti je nečiji koment uvrnut



tako ti vidim blog:)
bocvena bocvena 14:58 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Juki, sad nema potrebe da pišem drugi deo.
Eto šta se zove - čitanje s razumevanjem.

Kad krene seirenje po novinama: o, kako je moguće da je Mimi Oro završila osnovnu i srednju školu, a ističe se bogami i na fakultetu? Ja odmah zamislim radnicu štamparije koja trpa testove u brushalter i nosi ih prijateljima, da im se mali ne muči. Pa vidiš da se i Toma ne seća na kom je fakultetu magistrirao, pa šta mu 'fali!

Licimuri,licimuri.
bocvena bocvena 15:08 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

a ti si stef uhvatio suštinu komentarisanja diljem društvenih mreža.

ma koliko ste poJena imali na maloj maturi vas dvojica? (koliko si ih imala dosad?)
Jukie Jukie 15:25 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

bocvena
Juki, sad nema potrebe da pišem drugi deo.


Ja inače već mesec dana ČEKAM da se na blogu b92 pokrene ovo pitanje pa da napokon napišem gorenavedeno
iqiqiq iqiqiq 17:33 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

svaki roditelj ima nešto da kaže

pa svaki roditelj je i građanin pa i poreski obveznik, stoga svaki poreski obveznik ima prava nešto da kaže...

Pogledajmo prvo Pravilnik o upisu u srednju školu, još uvek važeći. Ima mnogo propusta, pravnih najpre.Date su nevladinom sektoru odrešene ruke da organizuju takmičenja i da dele poene koje su važeće u obrazovnom sistemu. Bez ikakve kontrole nadležnih iz školskih uprava i Ministarstva prosvete. Negde uz to su prekršeni i zakoni o javnim nabavkama, jer samo određena takmičenja su uvrštena u Pravilnik, a da nije rečeno po kom kriterijumu su birani i šta ako se neki od kriterijuma ne ispuni.

Da ne davim, kao što i sam kažeš. Ostavimo se zakona i propisa koji su loše pisani a još lošije se sprovode.

Hajmo na to da su deca razmažena. Siluju ih sa tim ocenama, ucene, tuče i pretnje nastavnicima, ili "šargarepa" ili "štap", sve iz jednostavnog razloga što se uspeh boduje. Boduje se uspeh bez obzira da li je dete imalo 5 iz fizičkog ili 5 iz muzičkog a upisuje školu za stolara. Budalaština, naravno. Da nije te budalaštine, pritisak bi bio mnogo manji.

Sada uvode neki dodatni test, po principu, on je beznačajniji pa će se bodovati 10 poena, a matematika i srpski po 20 poena. Oh oh birokratskih rešenja.

Ali nije baš smešno, jer od svega toga zavisi upis deteta,. Eh sad, što je dete talentovano za tehničara ili stolara nije toliko relevantno, svaki roditelj vapi da upiše dete u neku "pristojnu" školu.

Nisu valjda ludi da drhte svaki dan da li će im dete neko ubiti mačetom u školskom dvorištu, jer zna se koje su "kaubojske škole". To su one škole koje služe kao otvoren zatvor i tamo se ide po kazni. Ako dete u osnovnoj školi nije ostvarilo zahtevan broj poena. Zna to dete već šta mu sledi za "loš" uspeh.
bocvena bocvena 18:31 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Nisam razumela ovo o bodovanju uspeha. Ti misliš da uspeh ne treba da uđe u bodovanje pri upisu jer...?

Ne uvode SADA dodatni test. Najavili su ga i izglasali još pre 4 godine. I vežbali za njega, a nastavnici su imali 4 godine da gradivo, metode i formu zahteva na času prilagode ovako zamišljenom testu.

Da li je moguće da ja jedina verujem da su nastavnici uradili posao kako treba i da moje dete ne može da drastično propadne na maloj maturi? Znači treba i da verujem da su sve one petice u svedočanstvu lažne? Pa bilo bi me sramota od tog istog deteta.

Ovih dana slušam argumente tipa - pa zar naša deca da budu zamorčići prosvetne reforme (prva generacija sa dodatnim testom i potpuno nepoznatim zadacima) i ni to ne razumem. Ako zakažu najbolji, zakazaće svi, opet će rang liste za upis biti slične, a država onda ima žešće da se češa gde je pogrešila u procesu njihovog obrazovanja. I moraće da menja svašta.

Jedino što vidim kao potencijalni problem i volela bih da mi neki psiholog,pedagog objasni - da li su deca na ovom uzrastu dovoljno zrela za testiranja u ovakvom obliku i da li mogu da se nose sa ovakvim pravljenjem pritiska da je to sudbonosna prekretnica u njihovim životima?

A nije i ne treba da bude. Mala matura je zamišljena kao provera postignuća za obavezno obrazovanje, a ne kao trka konja.
iqiqiq iqiqiq 19:02 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Nisam razumela ovo o bodovanju uspeha. Ti misliš da uspeh ne treba da uđe u bodovanje pri upisu jer...?

Pa ne razumem kako je relevantno za upis uprosečena ocena, jer te 5 iz predmeta za koje dete treba da ima poseban talenat menjaju prosečan uspeh.

Mislim da je tu trebalo napregnuti malo više mozgove pa oceniti koji predmeti su relevantni za određenu školu. Recimo ako dete ima 4,2 prosek, ali sve petice iz "društvenih" predmeta zašto da ne upiše gimnaziju. Ako dete ima 4,2 prosek ali su tu petice iz fizičkog, muzičkog, likovnog, to ne znači da "naginje" gimnaziji. Isto tako je smešno da dete koje ima vanredan talenat u tehnici, pa recimo ima uvek 5 iz tehničkog, ali ne i iz istorije, geografije, nema šansu da upiše neku "jaku" tehničku školu jer prosek kvare recimo dvojke iz navedenih predmeta.

Ma sve je to mnogo birokratski urađeno, deca se klackaju sa jednog kraja grada na drugi radi škole u koju mogu da se upišu, a van velikih gradova nemaju ni ovako neki izbor nego idu u srednju školu koja jedina i postoji. Pitanje je onda svrsishodnosti svih tih testova ako je kriterijum uspeha u školi u 6,7 i 8 razredu taj koji se računa (i koji je razlog samo ova tri razreda?)

Isto tako smatram da je stresna situacija što se dan za danom održavaju ovi testovi i na ovaj način, tako se ne polaže ni na fakultetu. Svo to maltretiranje dece je isključivo iz razloga što odrasli ne veruju odraslima, a ne deci.

Jedina vrednost skandala "male mature" je što je napravljena pauza od jednog dana što je mnogo bolje od prvobitno postavljenog pravila da se testovi dan za danom. I tako, ima hiljadu detalja i gluposti, ali da ti ne zagušujem blog. O ovoj temi bih mogla 24/7 da pričam. I ne smatram sebe nekom ultra nežnom majkom, ja uvek insistiram na znanju kod mojih klinaca, ali praksa ih tera da kidišu na ocene i proseke pa su se pretvorili u digitrone i samo računaju i dele da namaknu te potrebne poene.

To je i najveća šteta, što je cilj zamenjen potpuno. I to se neće popraviti ni ove godine ni narednih, jer se ovakvom postavkom ne proverava znanje klinaca.
zilikaka zilikaka 19:05 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Jedino što vidim kao potencijalni problem i volela bih da mi neki psiholog,pedagog objasni - da li su deca na ovom uzrastu dovoljno zrela za testiranja u ovakvom obliku i da li mogu da se nose sa ovakvim pravljenjem pritiska da je to sudbonosna prekretnica u njihovim životima?



Bemliga, i ja se baš pitam.
Al onda, jako dobro znam da deca dolaze ocenjena po različitim kriterijumima.

Bilo to i pre, al izgleda da se sve više usavršava mašina za vršenje pritiska na nastavnike, pa oni linijom manjeg otpora popuštaju.

Nije ni što popuštaju, nego što to rade krajnje neravnomerno, i po obrascu koji je skoro nemoguće definisati i matematički opisati.

Kako onda posle da decu sortiraš?

Ako se ja pitam, prava stvar bi bila da se tokom poslednja tri-četiri razreda, bar tri-četir puta godišnje organizuju testovi provere znanja, al da pitanja budu ista za sve u Srbiji.
Može se to uraditi tako što će se samo nastavni kadar koji dežura, deli i pregleda testove izmešati po školama.

Tako bi dobili da svako dete ima bar 15 testova na osnovu kojih se može proveriti težina njegovih ocena po predmetima.

iqiqiq iqiqiq 19:10 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Kako onda posle da decu sortiraš?

Ma u tome i leži srž problema, ne treba da ih sortiraš po tome kakve su ocene imali (jer hebiga neki imaju dobre predavače, a neki ne, neki imaju "blage" nastavnike, neki imaju "stroge i zahtevne" a neki imaju "plative" pa ni na način na koji se sada "proverava" znanje. Zlurado se smeju vukovcima kada podbace na maloj maturi, a ne uzimaju u obzir da ima dece koju trema parališe, čiji su roditelji toliko histerični da dete dođe frustrirano, ma da ne nabrajam.

Ako se ja pitam, prava stvar bi bila da se tokom poslednja tri-četiri razreda, bar tri-četir puta godišnje organizuju testovi provere znanja, al da pitanja budu ista za sve u Srbiji.

ovo je mnogo bolje rešenje, ali ne da bi se deca ocenila i "sortirala" nego da bi dobila šansu da stvarno nađu orijentir koja im škola odgovara i da se školuju za ono za šta imaju talenta. Tome bi trebalo da služe i ta šugava takmičenja, a ne služe.
zilikaka zilikaka 19:14 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Eh sad, što je dete talentovano za tehničara ili stolara nije toliko relevantno, svaki roditelj vapi da upiše dete u neku "pristojnu" školu.

Nisu valjda ludi da drhte svaki dan da li će im dete neko ubiti mačetom u školskom dvorištu, jer zna se koje su "kaubojske škole". To su one škole koje služe kao otvoren zatvor i tamo se ide po kazni. Ako dete u osnovnoj školi nije ostvarilo zahtevan broj poena. Zna to dete već šta mu sledi za "loš" uspeh.



Nije da nije tako, al postoji i apsurd da niko neće da se hvata konkretnih - zanatskih poslova.

Recimo, za zavarivača je do skoro bilo potrebno svega 2 razreda srednje škole. Ej, 2 razreda!
Suština je da dete treba da navežba ruku i može u životu pristojnog leba da se najede.

Atestirani zavarivači (a kad radiš taj poso, podrazumeva se da ćeš neke ateste uspeti da dobiješ, osim ako si baš totalni dunster) zarađuju od 60 hiljada pa naviše.

Istina da uslovi rada nisu najprijatniji, al opet, sa 2 razreda ...

bocvena bocvena 19:18 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

odoh u grad, nastavite mirno i dostojanstveno bez mene, pa se uključujem kasnije.
iqiqiq iqiqiq 19:22 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Nije da nije tako, al postoji i apsurd da niko neće da se hvata konkretnih - zanatskih poslova.

a pazi ovo Na smeru ‘Tekstilni radnik pletač’ u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu treću godinu za redom nije upisan nijedan učenik

Izrazito sam protiv ovakvih podela u školama, gimnazije neguju elitizam a drugu decu koja upišu stručne škole bude sramota. To je velika budalaština i koštaće nas opasno u budućnosti
Onda lenjost birokrata da uvode nove smerove u stručnim školama i to je spoooooro da nemam reči. IT, zaštita životne sredine i mnoge nove discipline, pa za to nema dovoljno stručnih škola i spoooro spooro se menja.

Ali zato nedeljama se vrti ista žvaka o ekskurzijama i naduvanim cenama itd kao sve smo time rešili. Ma jedan omanji "tajfun" je potreban da se provetri naš obrazovni sistem.
iqiqiq iqiqiq 19:22 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

bocvena
odoh u grad, nastavite mirno i dostojanstveno bez mene, pa se uključujem kasnije.

vidi ti nju, skita, a mi se ovde mučimo da rešimo prosvetni sistem Srbije, tc tc
zilikaka zilikaka 19:26 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

nego da bi dobila šansu da stvarno nađu orijentir koja im škola odgovara i da se školuju za ono za šta imaju talenta. Tome bi trebalo da služe i ta šugava takmičenja, a ne služe.


Znaš, kad sam upisala mašinstvo, kod nas je kružila sledeća rečenica:
"Da imam puno para, studirao bih francuski jezik i lepo ponašanje, ovako..."

Lepo je kad se pogode želje, sklonosti i mogućnosti, al...

zilikaka zilikaka 19:29 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

odoh u grad, nastavite mirno i dostojanstveno bez mene, pa se uključujem kasnije


E, a da mi daš šifru na pp, pa da malo banujem. Onako, razonode radi. Pa da ih gledam onako z(a)bunjene, "zašto mene"
Ne da bi mi prijalo i...ne bih ti to zaboravila.
iqiqiq iqiqiq 19:30 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Znaš, kad sam upisala mašinstvo

jaoooj sestro slatka, pa zar i ti

Do pete godine studiranja okolina me nije prihvatila kao normalnu pa sam na odgovor "šta će ti mašinstvo" konačno odgovorila "pa da se lakše udam" i tu su svi odahnuli, kao ok, ajde studira i druži se, a zna se da je to muški fakultet, naći će valjda nekoga ...
zilikaka zilikaka 19:41 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

iqiqiq
Znaš, kad sam upisala mašinstvojaoooj sestro slatka, pa zar i ti Do pete godine studiranja okolina me nije prihvatila kao normalnu pa sam na odgovor "šta će ti mašinstvo" konačno odgovorila "pa da se lakše udam" i tu su svi odahnuli, kao ok, ajde studira i druži se, a zna se da je to muški fakultet, naći će valjda nekoga ...


A, meni to porodični feler, pa nisu mnogo ni pitali. Štas mogo da očekuješ od deteta koje je odrastalo u radionici. Nisu imali unuka, a trebao im potrčko...pa...šta će.

Dugo sam mogla da nepogrešivo procenim broj ključa koji treba.
Vazda sam donosila ključeve, a ako pogreše meru, ja idem ponovo, pa naučila....

Posle ovolko godina, ne kajem se. Dobar zanat.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:53 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Dugo sam mogla da nepogrešivo procenim broj ključa koji treba.


Mogla, perfekat?

Ja bio uveren da je veća šansa da se zaboravi vožnja bicikla nego šac metoda određivanja ok (pod uslovom da nisu colovni)

E moji mašinci :)
iqiqiq iqiqiq 19:56 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

zili, jer si dobila šifru za banovanje

za ove koji zezaju mašinke
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:00 02.11.2013

Re: Nisam roditelj


Misliš da mi je do zezanja kad ovo vidim?
Tuga me hvata, neprebolna
:)
zilikaka zilikaka 20:02 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Mogla, perfekat?


Nisam u formi, ne vežbam.


Sad jedino mogu da razbijem vodo i ostale instalatere.
Nema boga da ću promašiti colažu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:09 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Nema boga da ću promašiti colažu


Ajd da ti verujem (da primetiš razliku između jednog i dva cola) :)
Za žensko dosta
Ma zezam se, brisaće valjda ovo neko
zilikaka zilikaka 20:18 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Ma zezam se, brisaće valjda ovo neko


Ne znam, ona otišla i nije mi dala tu moć.

Inače, ako se desi, ne brigaj, ne da ću brisati, nego ću te i banovati.
Kad god uzmognem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:25 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

Inače, ako se desi, ne brigaj, ne da ću brisati, nego ću te i banovati


Bar se neću pitati što baš mene
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:42 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

nemoj da daviš

Poor me!

U civilizovanoj (blogerskoj) zemlji, kada se neko prvi javi sa komentarom, njemu domaćin prezentira poklončić, iz domaćinske pažnje.
A ono...
Kao da samo ti pišeš o ozbiljnim stvarima, he, he, he...

P. S.
OK, brini, nastavi da brineš, mešaj se u sve!
------------
Edit:
Moja poenta je bila malo šira.
Postoje roditelji koji mnogo brinu, u sve se mešaju, svaku odluku Ministarstva prosvete stavljaju pod lupu, o svemu i svačemu u vezi sa decom imaju stavove i naturaju svoja mišljenja, sve sa, veruju, dobrim namerama.

S druge strane, postoje roditelji koji imaju poverenja u odluke Ministarstva prosvete, koji pomažu deci ali im dozvoljavaju da sama imaju inicijativu, ne određuju im šta je dobro a šta je loše po svakom pitanju, itd.

U vezi sa iznetim, smatram da deca prve grupe roditelja nisu srećnija i bolja u kasnijem životu od dece druge grupe roditelja.
Jukie Jukie 20:50 02.11.2013

Re: Nisam roditelj

zilikaka
Ne znam, ona otišla i nije mi dala tu moć.

Otišla u noć i nije dala moć?
bocvena bocvena 09:16 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

Pa ne razumem kako je relevantno za upis uprosečena ocena, jer te 5 iz predmeta za koje dete treba da ima poseban talenat menjaju prosečan uspeh.


Zato što je prosečna ocena celokupan detetov odnos prema radu, ne samo prema sopstvenom talentu i interesovanjima. U njega ulazi i ocena iz vladanja, npr. ili ozbiljan sportski uspeh unatoč (hihihi) fizičkim predispozicijama. Profesionalna orijentacija je ozbiljan posao kojim se bave psiholozi, ocene iz pojedinih predmeta nisu najmerodavniji pokazatelj detetovih sklonosti.

Ma sve je to mnogo birokratski urađeno, deca se klackaju sa jednog kraja grada na drugi radi škole u koju mogu da se upišu

I? U mojoj školi najbolji đaci su iz Pančeva, Surčina, Obrenovca...njih nikada nećeš čuti da se žale i kasne. Imam klinku iz sekcije koja je spremna da čeka dva sata autobus da bi otišla na Sajam knjiga i imam mangupe koji žive pored škole i nikad nisu stigli na prvi čas na vreme.

Svo to maltretiranje dece je isključivo iz razloga što odrasli ne veruju odraslima, a ne deci.

mislim da se s ovim ključno ne slažem. koji je to trenutak u vremenu u kome su svi zahtevi prema deci koji izlaze iz njihove "komforne zone" postali - maltretiranje? domaći? maltretiranje. ima puno da se uči? maltretiranje. njemu učenje baš teško ide? maltretiranje. ništa ne može samostalno da nauči, moram da mu plaćam dodatne časove? maltretiranje. ocenjivanje? maltretiranje. disciplina? maltretiranje. urednost? maltretiranje.
namerno karikiram stvari i ne obraćam se tebi kao nosiocu tog mišljenja. prosto želim u ovom komentaru da sažmem šta mi je pogrešno u reakciji javnosti na malu maturu. vidim da roditelji najavljuju bojkot.

Moj sin je odličan đak. Ima brojne nagrade, polaznik je Centra za talente, učestvovao je i na nekim međunarodnim takmičenjima iz matematike i engleskog, trenira karate. Njemu je ta najavljena matura teret. On se oseća ugroženo i nesigurno iako je na dva probna testiranja imao gotovo maksimalan broj poena. Na tim probnim maturama rezultati su bili poražavajući. Ako se ogluše o peticiju, bojkotovaćemo maturu - poručuje Milena Vujović, majka maturanta iz Beograda.

imaš dete koje je svim svojim aktivnostima potvrdilo zrelost, radne navike i uspeh, ali se oseća ugroženo i nesigurno...potpuno normalan osećaj pred procenu sposobnosti. i imaš roditelja koji bi da ga po svaku cenu zaštiti od neprijatnih osećanja.

e tu negde je brejking point svih nesporazuma države, profesora i roditelja, ne samo po pitanju mature nego procesa obrazovanja uopšte.
javascript:;



bocvena bocvena 10:30 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

P. S.
OK, brini, nastavi da brineš, mešaj se u sve!



Pročitaj još jednom blog i moje komentare, pa ti možda bude jasno da nam se mišljenja po ovom pitanju i ne razlikuju mnogo. Jedino što ja ne verujem slepo Ministarstvu prosvete nego ulazim u dijalog s njim. I kao roditelj, i kao profesor.
Može mi se na mom blogu.
cassiopeia cassiopeia 10:31 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

mislim da se s ovim ključno ne slažem. koji je to trenutak u vremenu u kome su svi zahtevi prema deci koji izlaze iz njihove "komforne zone" postali - maltretiranje? domaći? maltretiranje. ima puno da se uči? maltretiranje. njemu učenje baš teško ide? maltretiranje. ništa ne može samostalno da nauči, moram da mu plaćam dodatne časove? maltretiranje. ocenjivanje? maltretiranje. disciplina? maltretiranje. urednost? maltretiranje.


imaš dete koje je svim svojim aktivnostima potvrdilo zrelost, radne navike i uspeh, ali se oseća ugroženo i nesigurno...potpuno normalan osećaj pred procenu sposobnosti. i imaš roditelja koji bi da ga po svaku cenu zaštiti od neprijatnih osećanja.

e tu negde je brejking point svih nesporazuma države, profesora i roditelja, ne samo po pitanju mature nego procesa obrazovanja uopšte.



Citirano moram da podvučem.

Znaš gde je nastao nesporazum? Onog trenutka kad je preovlađujući model vaspitanja postao prezaštićujući i apsolutno neadekvatan onome što tu istu prezaštićujuću decu čeka u životu.
Kad čujem primer kao ovaj što si navela jedina osoba koja je ugrožena i nesigurna je upravo ta majka koja nije u stanju da detetu objasni da je to osećanje neprijatnosti pred ispit potpuno adekvatno situaciji. To ti je ona logika deci treba da bude samo prijatno šta god radila a sva neprijatna osećanja treba izbegavati po svaku cenu pa i onu da ti dete jednog dana postane totalno nefunkcionalno u komunikaciji sa drugima. Ko li je i kad bacio anatemu na neprijatna osećanja? Pa ona upravo služe i da nas motivišu na promenu.
bocvena bocvena 10:45 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

baš si ovo precizno i dobro sročila. nemam ništa da dodam.
cassiopeia cassiopeia 11:03 03.11.2013

Re: Nisam roditelj


Ni ja
iqiqiq iqiqiq 11:36 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

vidim da roditelji najavljuju bojkot.

Eh, to ponašanje pokazuje totalno nerazumevanje zajednice za problem koji je gorući, jer se ne sagledava šire od ličnog interesa. Dogodine ti isti roditelji neće niti štrajkovati, niti podržati neki novi bojkot. Ovo su sve parcijalna rešavanja jednog ogromnog problema, jer mi imamo "slona u sobi".
Jurimo sami sebi rep. Pokušaću da objasnim, a nemam ništa protiv da čujem kontraargumente.

Najpre nasilje, mladi huligani, droga po školama, sve smo to već diskutovali. Čija su to deca, ko se njima bavi? Onda sistem negativnih vrednosti, podsmevanje "štreberima", nagrađivanja i podsticanje dobrih učenika, onih koji su vredni, rade domaći idu na takmičenja, slušaju na času itd.
Nezainteresovani nastavnici, ima ih, i što je najgore, ne znam šta da kažem protiv čak i takvih. Kapa dole onima koji ipak uspevaju da budu profesionalci, da podstaknu decu i zainteresuju ih za gradivo, pa i za nešto više od toga.

Ne slažem se da su deca prezaštićena, mislim da ne postoji sistemska zaštita, jer onda ne bi bilo nasilja, droge, korupcije itd u školama. Nisam sigurna da je pojedinačan problem ono što čitamo, a i mnogi blogovi o prosveti u kojima ste i sami učestvovali tvrde drugačije.

Da ne postoji odgovornost ka sistemskom rešavanju problema u Ministarstvu prosvete uverila sam se lično kada je problematika takmičenja osnovaca u pitanju. To je prepušteno stihiji i nikoga nije briga. Tako je i sa decom sa posebnim potrebama, o tome smo pisali i čitali. Verujem i u mnogim drugim oblastima Ministarstvo prosvete je napravilo puno propusta, proverite sa kancelarijom Ombudsmana, na njihovom sajtu je puno preporuka dato baš Ministarstvu prosvete.

I sad, mi svi sa puno poverenja prepuštamo obrazovanje sve naše dece sistemu/državi. Ne samo kao roditelj, već i kao poreski obveznik, zabrinuta sam. Vidim nemotivisanu decu, vidim decu čiji roditelji pomoću prečica pomažu svojoj deci da lako stignu do diploma, onda vidim roditelje/rodbinu koja deci nalazi sigurne poslove i postavlja ih bez selekcije na rukovodeća mesta i sve tako. Vide to i klinci u osnovnoj, čitaju svi novine, gledaju TV, otvaraju internet. I njima se ovakav sistem postavlja kao normalan sistem i oni ga takvog usvajaju.

Interesantno je da mnogi roditelji plaćaju privatne časove, iako bi sa tim parama mogli da potplate nastavnika ili da potplate nekoga da kupe test i da dete "rasturi" maturski ispit. Meni to govori da su roditelji zabrinuti za obrazovanje svoje dece i da se trude da im dopunskim radom omoguće da popune rupe koje nastaju lošim predavanjem, lošim kontrolama i sve to. Da li je realno da razred ima 35 učenika? Da li su mreže škola dobro postavljene? Uh, koliko pitanja, dragi moji. Najlakše je prozvati roditelje, decu, nastavnike.

Mi smo u mnogo većem problemu. Pogledajte "huligane" sa utakmice derbija juče!!! To je ovakav pristup školstvu omogućio. Samo jedan od detalja koji pokazuju slona u sobi.
bocvena bocvena 12:31 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

Pogledajte "huligane" sa utakmice derbija juče!!! To je ovakav pristup školstvu omogućio.


Vrlo realan pogled na trenutnu situaciju. Skoro da bih većinu uvida mogla da potpišem. Ali kako onda dođe do ovog zaključka?

Misliš, da su imali bolje obrazovanje, sad bi bili u biblioteci, a ne palili stadion?



iqiqiq iqiqiq 14:22 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

Ali kako onda dođe do ovog zaključka?

Nije to zaključak, to je samo jedan od milion primera "raspolaganja resursima". I jeste, verujem da je svaki obrazovni sistem neke države u funkciji organizovanja društva u najranijoj fazi. Kako ga organizuješ kroz početnu fazu, tj obrazovanje, tako će ti se vratiti.

Bilo bi recimo sjajno kada bi ove ultra huligane koji su palili logorsku vatru sinoć na tribinama stadiona, pitali šta oni misle o svom školovanju i kako su se snalazili kroz osnovnu i srednju školu. Ako oni ne mogu da shvate šta im se desilo, verujem da ima puno pametnih ljudi koji mogu da izvedu neke ozbiljne zaključke.

A do tada, draga moja Bo, novinari će ponekad izvlačiti teme, nadležni će se češati tamo gde ih svrbi, a ljudi snalaziti onako kako moraju.

I da se razumemo, mnogo toga u obrazovnom sistemu je dobro, postoji neki osnovni ram celog sistema, ali je slika mnogo iskliznula. Mislim da nije sve propalo, ali je vreme da se svi ozbiljno pozabave "širom slikom".

EDIT Ipak upozorava i ova slika klinaca većinom iz škola u Beogradu


Većina vidi na slici huligane, a ja vidim izgubljene resurse: sportiste, policajce, vojnike, zanatlije a možda i neke naučnike (bespovratno izgubljene u vrtlogu nemaštine i nebrige roditelja/okoline/društva)
zilikaka zilikaka 14:50 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

Misliš, da su imali bolje obrazovanje, sad bi bili u biblioteci, a ne palili stadion?

Pa naravno!
Svakako bi naučili koliko knjige bolje goru.
iqiqiq iqiqiq 15:11 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

zilikaka
Misliš, da su imali bolje obrazovanje, sad bi bili u biblioteci, a ne palili stadion?

Pa naravno!
Svakako bi naučili koliko knjige bolje goru.

samo da ilistrujem kako se loš obrazovni sistem vraća kao bumerang i plaćamo duplo
Zatvorenici dobili plaćenu obuku za razne zanate
(izvučeni deo teksta : 60-tak osuđenika u ovom zatvoru pohađa srednju školu, 11 ide u osnovnu, a 8 završava fakultet. Visoko obrazovanje je najkomplikovanije dobiti, a i posebno se plaća, pošto nije organizovano unutar zatvorskih zidina.

"Oni koji su u zatvorenom delu vode se u pratnji službe obezbeđenja na polaganje, oni iz poluotvorenog odlaze o svom trošku, ali pod uslovom da imaju dodeljena posebna izvanzavodska prava, što znači odlazak kući, vikend, godišnji odmori i izlazak u grad osam sati sa porodicom", objašnjava Marija Kuzmanović, šef službe za tretman.

Pored regularne škole, zatvor u Sremskoj Mitrovici je jedan od onih u kome Ujedinjene nacije finansiraju radionice za obuku osuđenika. Ima ih 5: za izradu pločastog materijala, zavarivanje, pekarstvo, uzgoj ranog povrća u plastenicima i sitoštampu. )

Super, prvo da pravimo huligane lošim "sortiranjem" pa onda kada se organizuju u bande i jedva ih pohatamo (dodatni trošak više policije, sudova, advokata, zatvora, radnika u zatvoru) onda još dodatni novac da ih za nešto obučimo da probamo i da se nadamo da će ipak da se uklope u društvo. Kažu da se u zatvorima sjajno obuče za nove kriminalne radnje, a da se ređe "iščupaju" iz tog kruga.
cassiopeia cassiopeia 15:28 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

iqiqiq

samo da ilistrujem kako se loš obrazovni sistem vraća kao bumerang i plaćamo duplo
Zatvorenici dobili plaćenu obuku za razne zanate
(izvučeni deo teksta : 60-tak osuđenika u ovom zatvoru pohađa srednju školu, 11 ide u osnovnu, a 8 završava fakultet. Visoko obrazovanje je najkomplikovanije dobiti, a i posebno se plaća, pošto nije organizovano unutar zatvorskih zidina.

"Oni koji su u zatvorenom delu vode se u pratnji službe obezbeđenja na polaganje, oni iz poluotvorenog odlaze o svom trošku, ali pod uslovom da imaju dodeljena posebna izvanzavodska prava, što znači odlazak kući, vikend, godišnji odmori i izlazak u grad osam sati sa porodicom", objašnjava Marija Kuzmanović, šef službe za tretman.

Pored regularne škole, zatvor u Sremskoj Mitrovici je jedan od onih u kome Ujedinjene nacije finansiraju radionice za obuku osuđenika. Ima ih 5: za izradu pločastog materijala, zavarivanje, pekarstvo, uzgoj ranog povrća u plastenicima i sitoštampu. )

Super, prvo da pravimo huligane lošim "sortiranjem" pa onda kada se organizuju u bande i jedva ih pohatamo (dodatni trošak više policije, sudova, advokata, zatvora, radnika u zatvoru) onda još dodatni novac da ih za nešto obučimo da probamo i da se nadamo da će ipak da se uklope u društvo. Kažu da se u zatvorima sjajno obuče za nove kriminalne radnje, a da se ređe "iščupaju" iz tog kruga.


Nije odgovornost samo i jedino na školskom sistemu. Sve počinje ne od malih nogu već bukvalno od prvog meseca kad doneseš potomka kući. Dete se uči od pelena i ne može ga ni jedna škola pokvariti koliko mogu roditelji.
Škola je pre svega obrazovna ustanova.

I makoliko sistem bio dobar on ne garantuje da neće biti mladih ljudi problematičnog ponašanja i da niko neće fasovati zatvor.

U svetu je odavno praksa da socijalizuje i osposobljava zatvorenike za život na slobodi. I često to uspeva. Mnogo tu faktora utiče i mali je blog za tu prepisku a koga zanimaju istraživanja sve se lako može naći na internetu i stručnim publikacijama.

Kad su već zabrljali jel' to znači da ih treba baciti lavovima?
iqiqiq iqiqiq 15:39 03.11.2013

Re: Nisam roditelj

Škola je pre svega obrazovna ustanova.

Tako je, a obrazovanje tj znanje je moć. Nisu svi roditelji sposobni da prepoznaju potencijal svog deteta, pa je sjajno ako ta deca idu u školu i dobiju šansu da ih stručnjaci podrže u onome u čemu su najbolji.
Polazi se od toga da roditelji treba da brinu i vaspitavaju decu, što u mnogim prilikama nije slučaj. I šta sad, ostaviti da "problem" stigne do zatvora pa onda pokušavati popraviti?

No to je odvlačenje od teme i nema razloga da diskutujemo o tome. Dala sam primer huligana, koji su garantujem čak i sa završenim srednjim školama, a svo to obrazovanje im je poslužilo da osmisle kako će paliti baklje na stadionu.

Glup primer, bolje da se ne vrtimo oko toga. Bilo bi lepo da je ekstremni primer, te time još gluplje upotrebljen, ali nije. Kod nas vlada već dugo destrukcija i kao virus je zahvatila omladinu, a tu je teško upravljati, jer su klinci rušilačke energije nezaustavljivi.

Koliko škola ima organizovane akcije čišćenja školskih dvorišta, zabave organizovane u školama, akcija u kojima su uključeni svi pa i roditelji.

Opet "glup" primer Kako škola vaspitava decu, eto jednog primera koji ide na konstruktivna rešenja, timski rad, rad za zajednicu, i blago "usmerava" način razmišljanja, recimo da ih tako i vaspitava, čak i kada roditelji nisu sposobni da odrade svoj posao.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:37 04.11.2013

dobre ruke

Neka roditelji ostave decu/đake u dobrim rukama - onima iz Ministarstva prosvete, koji su nadležni za mature.


ja kad ovo procitam, meni para iz usiju krene
koji si ti Kandid, Petrovicu, ccc
Biljana 77 Biljana 77 13:18 04.11.2013

Re: Nisam roditelj

Ti si moj idol. (Trenutno patim od napada iskrenosti na nekom drugom blogu, pa samo da ti se ispovedim.) Ti naravno znaš zašto.
bocvena bocvena 13:29 04.11.2013

Re: Nisam roditelj

ko, vesna ili ja?
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:12 06.11.2013

Re: dobre ruke

Vesna Knežević Ćosić
... koji si ti Kandid, Petrovicu, ccc

Ovo tek sada vidim.
Pa, naravno, da živimo u najboljem od mogućih svetova.

mlekac mlekac 15:49 02.11.2013

Najvise me nervira

Sto ZNAM da ce ista prica biti i naredne godine, kad Biberce bude polagao...

Jedina uteha mi je sto mi je to POSLEDNJA mala matura - bar dok ne dodju unucici...
ecce-florian ecce-florian 17:32 02.11.2013

moguće rešenje

Budući da i moj treba to da polaže pa ako padnu , predlažem da organizuejmo viđenje, pa ako se deca dopadnu da lepo napravimo veselje i sačekamo još dve godine kad će da dostignu telesnu i duševnu zrelsott potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku. Znanje će već da dođe s godine. Nije ni moja prababa imala malu maturu pa šta





bocvena bocvena 17:59 02.11.2013

Re: moguće rešenje


Skoro su me obavestili da proslave punoletstva koštaju oko 1000 eura, pa smo Cvex ija zaključili da je najbolje da ćerca pre toga nađe i đuvegiju i da onda te dve stvari obavimo o istom trošku. Detalji u PP:)))

Ne možeš da padneš malu maturu. Dovoljno je samo mirno da sediš i ne padneš sa stolice i položio si. Drugi je padež koju ćeš srednju školu da upišeš.Mada ne razumem ni ovu buku oko jednog poena razlike kao presudnog da l' ćeš upisati gimnaziju na glasu ili drvno-prerađivačku. To prosto nije tačno.
angie01 angie01 19:35 02.11.2013

Re: moguće rešenje

mala matuara, ovako kako funkcionise vec godinama je besmislena.

prvo, jer ne odrazava nivo stecenog znanja tokom skolovanja, sto je valjda bila pocetna ideja, iz prostog razloga, sto roditelji dece koja pohadjaju osmi razred, placaju casove deci da bi savladala gradivo za testove- da ne racunamo sada i kradju istih i slicne mahonacije-pa onda ispada da je to odrzavanje jednog malog biznisa, plus priprema i stampanje zadataka iz oba predmeta, kao i testova X broj djaka u zavrsnom razredu os u Srbiji,

drugo, mogucnost raznih drugoh mahinacija tokom upisa u srednje skole, koje su potpuno nerazumne, s obzirom da sada ima mnogo manje dece nego ranije, pa nikako da shvatim taj nedovoljn broj mesta za koji treba da se pogine, a pri tome, najveca mi je nepoznanica, zasto bi bilo ko, bez obzira na roditeljske afinitete, upisivao skolu za koju nema interesovanje i kapacitet.

za ono prvo, s obzirom kakvo nam je skolstvo- citaj, nastavni kadar nije bas zainteresovan da li je svojim radom nesto uspeo decu da nauci, nego samo na razne nacine otaljava program i ocenjivanje, koje je opet veoma sporno, s obzirom da roditelji uredno placaju i paralelno obrazovanje putem privatnih casova, koji su sada postali neophodni, ako deca zele bilo kakve pristojne ocene.

ovo sa dodatnim testovima je tek neverovatna sprdacina- postavlja se pitanje, cemu onda ocenjivanje tokom skolovanja.

nekako ispada, da ta paralelna obrazovna linija sluzi, sem da pomogne deci da ipak nesto nauce i dobiju pristone ocene, i da pomogne da se stvori lazna slika o uspesnom funkcionisanju obrazovnog sitsema, jer rezultati na testovima pokazuju upravo to- koliko su roditelji izdvojili para za dodatnu, privatnu nastavu.
iqiqiq iqiqiq 19:46 02.11.2013

Re: moguće rešenje

sve si rekla Angie

prva postavka provere znanja je da se stvarno proveri znanje, a ovako koncipirana provera znanja to nije, te sama mala matura, kako god je šminkali, nije postigla cilj, niti pomaže deci da se opredele za ono za šta su se najbolje obučili tokom osnovnog školovanja, niti pomaže nastavnicima, direktorima da ocene kako su decu naučili/obučili a tek ne služi nadležnima, da ih ne nabrajam, a trošak je ogroman...
ecce-florian ecce-florian 19:55 02.11.2013

Re: moguće rešenje

roditelji dece koja pohadjaju osmi razred, placaju casove deci da bi savladala gradivo za testove

Ti misiš da su roditelji osmaka blesavi? Ajd šta bi ti odabrala:

varijanta a) Platim časove, ovaj bulji nastavnici u grudi i ništa.



varijanta b) Platim lepo testove. To jelda, opet ima veze s grudnjakom ali je potpuno druga stvar u evaluaciji

ps

jedva čekam da Mića preuzme Petnicu. Ovom mom ove godine nije prošao projekat, dete se istraumatizovalo načisto. Bem ti taku nauku.
niccolo niccolo 20:54 02.11.2013

Re: moguće rešenje

bulji nastavnici u grudi i ništa.

Tvrdiš da od buljenja u grudi nema koristi?


p.s. @bocvena Ne znam da li si linkovala isti blicov tekst koji sam ja malopre pročitao - o nekim roditeljima koji prete bojkotom mature, ali to je potpuni skandal. U Srbiji bi svi da menjaju pravila igre kako im se nadigne i bez obzira u kom momentu meča.
Jukie Jukie 20:59 02.11.2013

Re: moguće rešenje

bocvena
Mada ne razumem ni ovu buku oko jednog poena razlike kao presudnog da l' ćeš upisati gimnaziju na glasu ili drvno-prerađivačku. To prosto nije tačno.

To je bio moj misaoni eksperiment prošle godine (korišćenje mojih nekadašnjih ocena i neke liste želja koju sam smislio unapred, pre nego što su odlučili da se važi samo prosek, mislio sam da ćemo ovde da rešavamo testove kao pretprošle godine na Krugolininom blogu pa da ću dobiti 16-17 poena po testu), i ispostavilo se skoro pa upravo to: upisao bih se u Drvoart školu (ali na smer za organizovanje bašti, pejzažna arhitektura ili tako nešto) jer bi mi falio jedan poen za poslednju gimnaziju sa liste želja (nisam pisao sve gimnazije nego samo one do kojih bih mogao da putujem gsbom, a ne kao ona devojka iz Banovaca koja je putovala satima preko celog grada u Mirijevo).
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:33 02.11.2013

Re: moguće rešenje

Niccolo
...malopre pročitao - o nekim roditeljima koji prete bojkotom mature, ali to je potpuni skandal. U Srbiji bi svi da menjaju pravila igre kako im se nadigne i bez obzira u kom momentu meča.

BigBadWolf BigBadWolf 22:11 02.11.2013

Re: moguće rešenje

koji su sada postali neophodni, ako deca zele bilo kakve pristojne ocene.


ajde?
ecce-florian ecce-florian 22:55 02.11.2013

Re: moguće rešenje

niccolo
bulji nastavnici u grudi i ništa.

Tvrdiš da od buljenja u grudi nema koristi?


Pa nije prijemni na FLU pa da je u pitanju model. Ovo su nastavnice srpskog i matematike ( za nastavnicu za opštu obaveštenost mislim ipak da je prerano)



U Srbiji bi svi da menjaju pravila igre kako im se nadigne i bez obzira u kom momentu meča.


Stvarno si formalista.



blogovatelj blogovatelj 03:11 03.11.2013

Re: moguće rešenje

Skoro su me obavestili da proslave punoletstva koštaju oko 1000 eura, pa smo Cvex ija zaključili da je najbolje da ćerca pre toga nađe i đuvegiju i da onda te dve stvari obavimo o istom trošku. Detalji u PP:)))


Gde se predaju aplikacije
bocvena bocvena 10:10 03.11.2013

Re: moguće rešenje

pa nikako da shvatim taj nedovoljn broj mesta za koji treba da se pogine, a pri tome, najveca mi je nepoznanica, zasto bi bilo ko, bez obzira na roditeljske afinitete, upisivao skolu za koju nema interesovanje i kapacitet.


ovo je odlično pitanje.

za ono prvo, s obzirom kakvo nam je skolstvo- citaj, nastavni kadar nije bas zainteresovan da li je svojim radom nesto uspeo decu da nauci, nego samo na razne nacine otaljava program i ocenjivanje, koje je opet veoma sporno, s obzirom da roditelji uredno placaju i paralelno obrazovanje putem privatnih casova, koji su sada postali neophodni, ako deca zele bilo kakve pristojne ocene.

često ovo ponavljaš u komentarima i predstavljaš kao masovnu pojavu u osnovnoj školi. ok, možda je moje iskustvo ograničeno, ali hajde da kažem da se prostire bar na 10-ak osnovnih škola po gradu (moja deca i deca mojih prijatelja) - osim matematike i retko fizike u višim razredima, ne poznajem nikog ko uzima časove svojoj deci iz školskih predmeta. jedino što vidim da ih zatrpavaju vanškolskim aktivnostima (dvaput engleski, pet puta nedeljno sport, muzička i sl.), pa im posle nije jasno što deca nemaju vremena i snage za školske obaveze.

proces učenja je sledeći: slušaš na času, pa dođeš kući i učiš sam. ne znam kako je ispalo da profesor treba da ti sipa znanje u glavu u školi (koliko god se ti otimao:), a kad dođeš kući ideš na fudbal ili opet učiš uz tuđu asistenciju. ok, deca su različita i nekome treba više vremena i truda, ali onda se to ne zove maltretiranje nego život. a ponekad se dogodi da i deca koja imaju najbolje tutore ne stignu dalje od trojke. i šta je tu loše?

mora da bude kol'ko para tol'ko muzike?

izginuše nam deca u procesu pravljenja samo uspešnih. pravda za trojkaše, ako su dobri drugovi i pristojna deca!
cassiopeia cassiopeia 10:36 03.11.2013

Re: moguće rešenje

jer rezultati na testovima pokazuju upravo to- koliko su roditelji izdvojili para za dodatnu, privatnu nastavu.



Ja stvarno ne razumem ovu situaciju sa plaćanjem privatnih nastavnika. U razredu moje klinke znam samo za jedan slučaj i nije uopšte potreba deteta (poznajem ga) već roditelji svoje slobodno vreme žele za sebe i lakše je angažovati nekog da ima kontrolu nad tim šta dete radi i kako radi.
iqiqiq iqiqiq 11:44 03.11.2013

Re: moguće rešenje

upisao bih se u Drvoart školu (ali na smer za organizovanje bašti, pejzažna arhitektura ili tako nešto)

I kakva je to divna opcija i koje sve mogućnosti pruža! Imaš i zanat i stekneš obrazovanje, u naše vreme su učenici iz tih škola sjajno prolazili na fakultetu, možda su ponekad sa nekom teorijom matematike i fizike zapinjali, ali su završavali fakultete i bili stručnjaci.

Šta se sada dešava? Smatra se da takva deca neće ići na dalje školovanje, a retki su roditelji koji će se ohrabriti da ohrabre svoje dete da upiše neku od tih stručnih škola. Na lošem glasu su, kriminal, droga, klanovi, bilo je toga i nekada, ali ne ovako i ovoliko.

Šteta što niko neće stići do prakse pre završetka fakulteta. Šta bi bilo loše završiti takvu školu i recimo Ekonomski fakultet i krenuti u privatan biznis, poznaješ i praksu i teoriju.

Hej, nama je na roditeljskom razredna govorila da vodimo računa jer u drugom ispitnom roku samo povrtarstvo i voćarstvo ostaju, to niko neće da upiše, neće niko da bude poljoprivredni tehničar!!! A sa tim može komotno da upiše Poljoprivredni fakultet? A što da ne?

Ne razumem.
angie01 angie01 13:13 03.11.2013

Re: moguće rešenje

proces učenja je sledeći: slušaš na času, pa dođeš kući i učiš sam. ne znam kako je ispalo da profesor treba da ti sipa znanje u glavu u školi (koliko god se ti otimao:), a kad dođeš kući ideš na fudbal ili opet učiš uz tuđu asistenciju. ok, deca su različita i nekome treba više vremena i truda, ali onda se to ne zove maltretiranje nego život. a ponekad se dogodi da i deca koja imaju najbolje tutore ne stignu dalje od trojke. i šta je tu loše?[/quote

evo, dok sam jos zivela u kenjadi, dodjem u posetu homlendu i vidim kako moja drugarica sa troje dece gine sa skolama svojih naslednika-casovi iz ovog, onog, naci, matis, srpski?-zbog gramtike na nivou gimnazije, biologija, istorija, fizika, hemija, jezici pod obavezno- ona prepisuje svesku iz muzickog, jer na tome dobijaju glavne ocene?..i tako, ispljujem je najstrasnije, deca pamenta, roditelji im svasta omogucili, videli vecinu stvari svojim ocima, koje trenutno uce u skoli, a bez pomoci- nista.

vratim se ja posle i upadnem u isti gep- u nasoj skoli, se sem retkih izuzetaka, nastavnici ne trude da deci prenesu neko znanje, npr, predavanje se svodi na diktiranje iz sveske od pre 30 godina, matematicarka samo prelece preko gradiva, jer je nastavni plan shavtila kao bukvalno ispunjenje svake tacke i deca joj prakticno dolaze na kontrolne i pismene, tako sto su naucila na privatnim casovima,...i slicno,..uostalom, ne forsiram ja problematiku, ona je opste poznata, s tim, sto se razlikuje u obliku od skole do skole i od nastvanika do nastavnika-pa kako je kome zapalo,...sin moje drugarice, cije dete ide u skolu u gradu- bukvalno svaki dan ma neki cas, sa sve tutoringom, kao da ima paralelno obrazovanje.

sustina mog komentara nije da bilo koga povredim, niti da branim decu koja nisu zaintresovana, ne uce bas i tako- nego da mi nije normalno da nastavnici u osnovnoj skoli otaljavaju svoj posao da NEMAJU zelju-obavezu, da deci objasne gradivo, da ona razumeju, da usvoje i budu zainteresovana-to je njihov posao, ako pak nije- ne vidim sta ce mi, ako posle sve mora jos jedamput u privatnoj verziji-akomerazumes.

verujem da postoje i drugacija iskustva, npr, u Drinki kazu da je mnogo bolje- e, sad, da li sva deca treba da se upisu u Drinku, ili odgovorni treba da vode racuna, da sve skole budu priblizno kvalitetno funkcionalne.


ja licno, 'naci za moje dete- nemam nikakvu ideju niti nameru da forsiram neke licne ambicije i zamisljaje kako bi ono trebalo da bude, naci podrzavam njegov kapacitet, zainteresovanost, pa jos malo objsnimo kod kuce, razlike i posledice kada zanemaris ili iskoristis svoje mogucnosti i prednosti- ali mi nije normalno, da pored redovne skole, stalno treba neki dodatni saport, da je skola postala pritisak i bauk, da se deca ne raduju novoj skolskoj godini posle raspusta.
iqiqiq iqiqiq 14:49 03.11.2013

Re: moguće rešenje

verujem da postoje i drugacija iskustva, npr, u Drinki kazu da je mnogo bolje- e, sad, da li sva deca treba da se upisu u Drinku, ili odgovorni treba da vode racuna, da sve skole budu priblizno kvalitetno funkcionalne.

Mislim da se mnogo prećutkuje, a za pomenutu školu ti potpisujem da se rasturaju od privatnih časova.
Zašto se prećutkuje? Prvo deca kriju da imaju privatne časove, neki vole da se hvale kako su prirodno prepametni, to klinci uvek forsiraju "ništa nisam učio/la" te da ispadnu "kul" jer nije "kul" "štrebati".
Uz ovakav nastavni plan za osnovne škole, stručnjaci bi trebalo i da se dogovore koliko je uobičajeno učiti nedeljno van škole. Pa da roditelji bar imaju parametre, ili im dete ništa ne uči samostalno kod kuće pa treba dodatna podrška (roditelja ili privatnog nastavnika) ili sami nastavnici ne pružaju dobru nastavu pa dete mora više da uči od potrebnog, ili najzad dete nije nadareno za određene predmete (Ili sve?) pa treba potražiti neku dodatnu procenu.

Privatni časovi su uglavnom matematika, fizika, hemija i strani jezici, uz srpski koji se najčešće radi kao priprema za malu maturu. Ostale predmete često bubaju, malo dece funkcionalno upija saznanja iz biologije, geografije, istorije. Tehničko, informatika, muzičko, likovno, fizičko služi za izvlačenje proseka, tu odlični učenici skoro nikada nemaju manje od petice. Možemo i da proverimo moje tvrdnje.

Ima jedna zgodna pričica o liku koji je davnih sedamdesetih /osamdesetih nameštao rezultate fudbalskih utakmica, on je uvek plaćao obe strane ali kako im nije verovao, trudio se da tamo gde on može nabije što veći rezultat utakmice.

Tako je i sa školama, one elitne ne smeju da gube na imidžu, pa će se truditi da nabiju prosek, ove ostale ne znaju kako se tretiraju učenici u drugim školama, pa gledaju malo da pomognu svojima. Ma bilo je i na tim polaganjima male mature svakakvih primera, pomaganja i odmaganja, stvorile se utakmice među školama, pa još MP "zabiberi" najavom otpuštanja viška kadrova, te se iz straha mnogi trude da pokažu kako je njihova škola sjajna. Ako ne nastavnici, onda stiže direktiva direktora.
niccolo niccolo 20:09 03.11.2013

Re: moguće rešenje

Pa nije prijemni na FLU pa da je u pitanju model.

Ee...pa da, model FLU...o čemu smo ono beše pričali?
ecce-florian ecce-florian 21:30 03.11.2013

Re: moguće rešenje

niccolo
Pa nije prijemni na FLU pa da je u pitanju model.

Ee...pa da, model FLU...o čemu smo ono beše pričali?

O privatnim časovima iz oblasti opšte obaveštenosti.

Kao i

O zakonu o promeni veličine tenis terena koji stupa na snagu momentom usvajanja.

ps

ovaj dobionna standarnoj veličini , sad i blogerke mogu malo da se opuste





cassiopeia cassiopeia 21:04 02.11.2013

Samo da ti mahnem


E ne mogu sad o maturi, ionako će biti šta biti mora :)

Ljubac
tasadebeli tasadebeli 09:17 03.11.2013

Општа некултура

Famozni test opšte kulture nosi čak 10 bodova, a da li će učenik upisati gimnaziju, medicinsku, mašinsku školu može da rešava samo jedan bod. A složićete se da se takve stvari ne smeju zavisiti od fantomskog testa, pa makar on bio nalik čuvenom Pisa testu, na kojem je, da se ne zaboravi, učešće Srbije pod znakom pitanja. Ali to je tema za drugo pismo.

Mi se ne zalažemo za to da naša deca manje uče. Neka ministar Jovanović sada kaže kako će izgledati završni ispit za 2015. godinu, pa će učenici sedmog razreda imati punih godinu i po dana da se pripreme i za srpski i za matematiku, pa i za test opšteg znanja koji hoće na silu da uvedu nekoliko meseci pred malu maturu.


Ко пише ове глупости по новинама? А кад већ има оних који пишу, и то, запазите молим вас, у име 70 000 осмака (сиц!), која будала онда ово објављује? Ни једни ни други вероватно никада у животу нису радили било какав тест општег знања, тј. културе...

Захтев је да се тест одложи да би се деца, садашњи седмаци, спремила (спремила!!!) на време за тест општег знања, тј. културе?

Свашта!

Дакле, када ваше дете треба комшији да каже добар дан или да научи да не гура прсте у штекер у зиду или да опере руке пре него што седне да једе, ви морате да му узмете наставника за приватне часове да га томе научи?

Па ја већу глупост у животу нисам чуо!

Због оваквих лупетања која произлазе из осећаја сопствене кривице зато што нашу децу дебилишемо и не васпитавамо их онда када треба да их васпитавамо него их беспотребно штитимо и подмећемо своја леђа тамо где то не бисмо смели никако да радимо, добијамо читаве генерације размажених егоиста неспособних за било шта.

Је ли, ви родитељи што се залажете за овакве ствари и што својој деци узимате приватне часове у основној школи (!) зато што ви сами своју децу нисте научили шта су то радне навике, како треба учити и све друго што сте ви сами морали да прођете у свом одрастању, хоћете ли једног дана и да рађате децу, стварате породице, радите посао уместо својих чеда "да се не би дечица мучила"?

Невероватно докле нас је довело наопако схватање и неселективно прихватање свих могућих педагошких глупости које постоје у белом свету... Гледам деценијама то по нашим школама (образовање обавезно у себе укуључује и васпитање, барем би то тако требало да буде), али ово је врхунац родитељске глупости у васпитавању сопствене деце.

Не замерите на мало оштријим речима горе... Мучнина од глупости по Србији достиже свој максимум, па не издржах...

А о самом матурском испиту, односно о свим догађањима око њега прошлог лета и претходних година (и претходних пар година је такође матурски био проваљен, само тада су демократе, са Гљивицом заједно, још увек били на власти, па Блиц није о томе нашироко и навелико разглабао), не бих овом приликом...

Мене је тетка заклела да се не бавим политиком.

EDIT:
deca koja svoje slobodne vreme provode zatrpana sa 30 udžbenika i s glavicama u rukama,


И запазите, молим вас, патетични тон писма... "Главицама"! Каквим, бре, главицама? Па повелики број тих четрнаестодишњака и петнаестогодишњака има 190 висине и 100 кила! Постају тзв. старији малолетници. За четири године постају одговорни у потпуности за своје поступке и за свој живот. Нису то више мали људи, сада су то млади људи. Немојмо о њима градити дебилне слике у приватном и јавном животу. Третирајмо их онако како би и они сами вероватно волели да их третирамо...
bocvena bocvena 10:42 03.11.2013

Re: Општа некултура

Polako, Taso, diši duboko:)

Немојмо о њима градити дебилне слике у приватном и јавном животу. Третирајмо их онако како би и они сами вероватно волели да их третирамо...


Kao ljudska bića sa svim svojim posebnostima, s poštovanjem i OČEKIVANJIMA. Vaspitanje i obrazovanje su stepenica ka odraslom svetu. Ne možeš ih do kraja srednje škole tretirati kao nedorasle, a onda očekivati da budu zreli i odgovorni.

EDIT: pozdravi za sve uključene u diskusiju gore,ne mogu da umetnem komentare, a da bude pregledno!
iqiqiq iqiqiq 11:46 03.11.2013

Re: Општа некултура

И запазите, молим вас, патетични тон писма... "Главицама"! Каквим, бре, главицама?

to je retorika novinara, ko zna iz kojih razloga...ne treba gubiti energiju na sve to

Pitanje: zašto nastavnici preko aktiva ne sarađuju sa aktivima drugih predmeta? Kako razmenjujete ideje, primedbe i slično? Da li sindikati rade odvojeno, osnovne i srednje škole odvojeno? Zar nije to problem??
bocvena bocvena 12:50 03.11.2013

Re: Општа некултура

najviše sarađuju kad je nastava u pitanju, jer se samo tu čini da ima smisla trošiti energiju. evo ti primer iz moje škole - turistički tehničari vodili poslastičare na izlet, a ovi njih učili da prave gomboce. putovali, videli, naučili, vežbali naučeno, družili se i najeli:)

tasadebeli tasadebeli 13:07 03.11.2013

Re: Општа некултура

bocvena

Polako, Taso, diši duboko:)


Ух, Бо, дишем ја дубоко већ 20 година све говорећи стрпљиво и са пуно разумевања исто ово што си и ти написала. Али много је глувих међу родитељима, много,...

iqiqiq

Pitanje: zašto nastavnici preko aktiva ne sarađuju sa aktivima drugih predmeta? Kako razmenjujete ideje, primedbe i slično? Da li sindikati rade odvojeno, osnovne i srednje škole odvojeno? Zar nije to problem??


Знаш ли, Иквиквик, да је у мојој кући сваке године (јербо ми је лепша половина такође професор, само у средњој школи) забрањено да се између 15. јула и 15. августа помене и "ш" од "школа". И не вреди, не издржимо ни пет дана забране... Обавезно се после пет дана чује:"Извини, знам шта смо рекли, али само да ти кажем, онај мали из седмог два... итд. итд.) Исто је и по школским зборницама...

Хоћу да ти кажем да ко о чему и прича, ми просветари само разговарамо о деци и образовању и васпитању, препричавамо искуства, размењујемо идеје, саветујемо једни друге...

Али није ствар до тога. Проблем је што данас свако, али баш свако, у овом друштву мисли да је експерт у области образовања, а велики број њих није у стању ни сопствену децу да васпита, и онда долази до појаве оваквих глупости по новинама.

Синдикати не могу ту ништа да ураде. Па њих Министарство неће чак ни да удостоји одговора када покушају да учествују у јавној расправи о питањима образовања и васпитања... Министарство синдикате не доживљава као партнера, него као непријатеља, па зато увек мисли да све што синдикати помену има за циљ повећање плата у просвети. А то, напросто, није тачно.

Све то заједно, Иквиквик, није и не сме да буде разлог да ми своју децу погрешно васпитавамо и да од њих правимо лоше људе због тога што се осећамо кривим јер им не посвећујемо довољно пажње и времена. Није то у реду...

iqiqiq iqiqiq 14:16 03.11.2013

Re: Општа некултура

Хоћу да ти кажем да ко о чему и прича, ми просветари само разговарамо о деци и образовању и васпитању, препричавамо искуства, размењујемо идеје, саветујемо једни друге...

Na svom nivou razovarate i to je sjajno, dok još ima ljudi koji mrdaju uprkos sistemu. Pitanje je da li je obrazovni sistem vama olakšao život, dao vam šansu da svoju kreativnost, znanje i iskustvo upotrebite na radost roditelja i dece?
Ili često vi sve to radite mimo sistema, pravilnika, zakona.

Kako funkcioniše "povratni sistem" kada se utvrdi da na probnoj maloj maturi koja se radi pre "priprema" klinci pokažu katastrfalno znanje? Tu krenu prozivke, nastavnici krivi, roditelji krivi, deca lenja, razmažena, nikako da utvrdimo da li ima problema ili nema. Možda i nema, možda je to naš maksimum, ono što klinci pokazuju, njihovo znanje?

Синдикати не могу ту ништа да ураде. Па њих Министарство неће чак ни да удостоји одговора када покушају да учествују у јавној расправи о питањима образовања и васпитања... Министарство синдикате не доживљава као партнера, него као непријатеља, па зато увек мисли да све што синдикати помену има за циљ повећање плата у просвети. А то, напросто, није тачно.


Osim neodgovornih roditelja, i ovo što sam citirala može biti ozbiljan uzrok problema. Ako hoćeš o tome, javiću se opet
iqiqiq iqiqiq 16:00 03.11.2013

Predlozi

Pošto sam skoro najveći krivac za replike na replike, evo jednog novog posta u kojem pozivam na davanje predloga šta i kako dalje.

Da se odmaknemo od "male mature" kao čina provere znanja koji je postao mnogo više i mnogo manje od onoga čemu treba da služi i da ne upadnemo u zamku da se bavimo time kao i MP i NPS.

Da li smatrate da je postignut cilj "male mature", da se proverom znanja utiče na nastavne programe i planove da se oni izmene kako bi znanje stiglo do glava učenika i kako bi oni na sledećim testovima pokazali više usvojenog znanja.

Ako je to postignuto dosadašnjim "malim maturama" onda nema potrebe da trošimo bajtove (reči)

Ako nije, šta konkretno treba menjati? I kako? I ko?
Jukie Jukie 16:17 03.11.2013

Re: Predlozi

iqiqiq

Da li smatrate da je postignut cilj "male mature", da se proverom znanja utiče na nastavne programe i planove da se oni izmene kako bi znanje stiglo do glava učenika i kako bi oni na sledećim testovima pokazali više usvojenog znanja.Ako je to postignuto dosadašnjim "malim maturama" onda nema potrebe da trošimo bajtove (reči)Ako nije, šta konkretno treba menjati? I kako? I ko?

To nije cilj male mature. Cilj male mature je prijemni za srednju školu, ali su ustanovili da se neka deca i ne upisuju u srednju školu ili se u trogodišnje upisuju sa nula poena, pa na ovaj način bar neku decu povuku iz letargije "ajde da probam da dobijem koji poen pa da imam više šanse da se upišem na prvu želju sa liste"

Nastavne planove i programe pravi neko tamo, onda se nastavnicima pošalju da oni smisle kud će i šta će i kako da nateraju učenike da to ubace sebi u glavu (i da to napišu na 1001 listu papira)

Zna se tačno šta deca otprilike treba da znaju iz npr. biologije jer sva deca u svetu u školskim sistemima koji imaju standarde uče iste stvari iz biologije, samo je to trebalo oblikovati: treba da znaju kako ljudsko telo funkcioniše i kako se prenose i leče bolesti, treba da znaju ćeliju (jer će im trebati u srednjoj školi), treba da znaju kako funkcioniše evolucija i prirodna i veštačka selekcija, treba da znaju kako funkcionišu fotosinteza, mreža lanaca ishrane i uopšte protok materije i energije u prirodi, treba da znaju o zaštiti vrsta i ekosistema (za šta je potrebno da znaju koje vrste i ekosistemi postoje), i kod nas se iz nekog razloga reciklaža metala i slične stvari svrstavaju u biologiju i zovu ekologija

E sad ako su deca uspešno završila kurseve biologije ili prirode ili kako se već zove u tom školskom sistemu, onda će umeti da pišu i pričaju na ove teme i rešavaju problemske zadatke; ako su hvatala zjala, neće umeti
Jukie Jukie 16:27 03.11.2013

Adolescencija

Hteo bih još nešto da kažem na temu ocena iz osnovne škole kao pokazatelja koji bi mogao da se koristi za svrstavanje đaka u "materijal za gimnaziju" i "one druge"

Ima jedan vic:
Šta deda Mraz donosi šestacima?
Hormone.

I onda neuroni kreću da se prekopčavaju u mozgu, hormoni vršljaju i plešu duž vremenske krive, telo raste i troši energiju koja treba mozgu, i dolazimo do situacije da šestacima i sedmacima mozak radi na nivou vrtića odnosno koncentracija je nikakva.

I onda AKO bi se deca REALNO ocenjivala, prosek ocena bi bio jako mali jer oni nisu sposobni da savladavaju kompleksno gradivo dok im taj zečititis ne prođe.

I onda dođu u osmi razred i uglavnom su došli sebi i SADA MOGU da uče komplikovano gradivo koje nisu savladali; i zato i treba da sede i uče tokom osmog razreda da bi u junu imali u glavi ono što im je potrebno za maturski ispit, i onda bi taj rezultat bio stvaran pokazatelj njihovih sposobnosti za dalje školovanje

Ja sam imao jako mali prosek u sedmom razredu jer me je tada uhvatilo, mislim da sam bio jedva vrlodobar na kraju; u srednjoj školi sam imao prosek od 4.71
iqiqiq iqiqiq 16:36 03.11.2013

Re: Adolescencija

Ma razumem sve što ti pišeš ali ne razumem kako promeniti postojeće stanje. Možda grešim ako mislim da treba nešto menjati, ovako filozofski posmatrano, pustimo sudbinu da utiče na naše živote, a obrazovni sistem neka ostane takav kakav je, taman se naviknusmo na sve ovo što nas je snašlo.

I kod odraslih postoje trenuci kada mogu da daju maksimum i kada im danima nije ni do čega. Kako se trenutno klinci ocenjuju, sve je u tih nekoliko ocena sa testova. Čak ne dobiju ni neku uprošćenu listu pitanja koje bi pokazale šta sve treba da usvoje prema onom nabrojanom (sećam se da si na nekom prethodnom blogu kopirao i celu listu potrebnog usvojenog znanja).

Kako bi bilo da im u prvom srednje negde u prvom tromesečju daju da provere svoje znanje i da se vidi da li su učili kampanjski ili funkcionalno.

A što se tiče "mamca" to jeste ozbiljan problem, zamka koja se ne vidi na prvi pogled. To su i ona retro takmičenja dobila kao osveženje, mamac da će im neka od prva tri osvojena mesta dati šansu da upišu elitne škole i onda se više ne pita "šta košta" nego se masiraju dobra deca da idu na ta takmičenja, Kru je pisala i sećam se i komentara, neku decu i nastavnici i roditelji skoro zlostavljaju, a to im je onda dodatni stres pred "malu maturu". SAmo mogu da zamislim kako će to izgledati za decu koja prođu gradska takmičenja pa krajem maja imaju spremanje za Republičko takmičenje, pa za 3 testa male mature. Eh, pa nisu valjda i ti klinci razmaženi i prezaštićeni???

EDIT: lista indikatora NPS link pogledajte kada imate vremena
bocvena bocvena 20:36 03.11.2013

Re: Adolescencija

I kod odraslih postoje trenuci kada mogu da daju maksimum i kada im danima nije ni do čega. Kako se trenutno klinci ocenjuju, sve je u tih nekoliko ocena sa testova. Čak ne dobiju ni neku uprošćenu listu pitanja koje bi pokazale šta sve treba da usvoje prema onom nabrojanom (sećam se da si na nekom prethodnom blogu kopirao i celu listu potrebnog usvojenog znanja).


ni ti ne čitaš inicijalne blogove i ne otvaraš linkove.

došla sam do zaključka da ja ne živim u istom obrazovnom sistemu kao vi ostali. moj je bolji.
iqiqiq iqiqiq 11:05 04.11.2013

Re: Adolescencija

ni ti ne čitaš inicijalne blogove i ne otvaraš linkove.

čitam, časna reč, videla sam listu pitanja koje će biti na dodatnom trećem testu, suviše su opšta, Jukie je kačio kod tebe ili Kru samo za biologiju, bila su mnogo konkretnija pitanja, to je tek posebna tema...
Pogledaj indikatore definisane od NPS a pogledaj Strategiju obrazovanja do 2020, uglavnom su kvantitativni indikatori, a i kvalitativni definisani tako da budu kvantitativni.

Postoji jedna sličica koja prikazuje ulaz u sistem, sistem i izlaz iz sistema, te merenje izlaza, gde se povratnom granom i korekcijom vraća informacija na ulaz, te time uvek koriguje sistem da proizvede željeni izlaz.

Mala matura treba tome da služi, a ne služi.

Ako te ne mrzi pogledaj listu indikatora i na koji način NPS a na koji način Strategija obrazovanja tretira malu maturu i sama ćeš videti kako će to sve izgledati u praksi. Ja sam osetila na ovoj čuvenoj poslednjoj i bilo mi je žao i mog deteta ali i sve ostale dece, možda sam stvarno mekana srca, ali nisu zaslužili ovakvo iživljavanje. Nismo ni mi, sa našim reformama osamdesetih i ratovima devedesetih, ali ne moramo sada klincima da radimo isto što su nama radili. Budimo bolji. I nema izgovora da se ovime jačaju i prave ljudi, to je naša slabost kojom pravdamo ovaj haos.

I pošto me znaš lično, valjda veruješ da sam iskrena u onome što pišem
bocvena bocvena 13:18 04.11.2013

Re: Adolescencija

4) На крају основног образовања полаже се завршни испит – мала матура, чије су главне функције да се направи национални биланс ефеката основног образовања и васпитања, да се повратно делује на обликовање процеса наставе/учења у основној школи и да се омогући диференцирање при упису у средњу школу. Потребно је разрадити концепцију мале матуре која ће обезбедити ове њене функције и усагласити је с концепцијом пријемних испита за средње школе.

Samo ovo nađoh u Strategiji o maturi (nisam pažljivo čitala o srednjim školama i šta su tu pisali o procedurama upisa). Strategija je, inače, pristojna. Bar na papiru.

Nisu štedeli u kritikama sadašnjeg stanja (neke tvoje rečenice zvuče kao da si ih odande prepisivala:), a primenili su (kao spisak želja od zlatne ribice) sve žive evropske standarde.
Inače, ja sam često na seminara slušala ljude iz ZUOVA i Pedagoškog instituta, kao i Anu Pešikan koja je aktivno učestvovala u pisanju ove Strategije i nikada nisam imala utisak da pričam sa šarlatanima i karijeristima. Naprotiv, ulivali su mi poverenje da se neko ozbiljno bavi pitanjima obrazovanja. Kako sad to implementirati u svakodnevicu je drugi padež, ali ja verujem da je većina ljudi po školama spremna da se menja. Prosto, nikome nije u interesu da se igra životom svoje i tuđe dece i s mukom odlazi na posao.

Lično, ja bih maturu ukinula skroz (ali bih decu ipak testirala na početku i na kraju svake školske godine, a na kraju 8. razreda skupno) i kao kriterijume za upis ostavila samo ocene iz osnovne škole (plus uspesi van nastave, ne samo takmičenja i specifičnosti za umetničke i druge posebne škole).

Za ovu godinu je kasno da se prestrojavaju. Nek spreme decu za ono što su im najavljivali i što su vežbali protekle 4 godine. I nek to odrade pošteno i bez skandala.

(Inače, ne doživljavam te kao neistomišljenika nego kao saradnika jer uvek daješ neke predloge rešenja. Ovde ljudi mahom samo kritikuju, a ništa ne predlažu.)



iqiqiq iqiqiq 13:34 04.11.2013

Re: Adolescencija

чије су главне функције да се направи национални биланс ефеката основног образовања и васпитања, да се повратно делује на обликовање процеса наставе/учења у основној школи и да се омогући диференцирање при упису у средњу школу


Strategija je, inače, pristojna. Bar na papiru.


Nisu štedeli u kritikama sadašnjeg stanja (neke tvoje rečenice zvuče kao da si ih odande prepisivala:),
to je naravno najlakše, a predlozi konkretni i primena istih, te kontrola, najteži deo

Za ovu godinu je kasno da se prestrojavaju. Nek spreme decu za ono što su im najavljivali i što su vežbali protekle 4 godine. I nek to odrade pošteno i bez skandala.

Kao i uvek deca su zamorčići, i taj stav ću braniti do poslednjeg daha

Lično, ja bih maturu ukinula skroz (ali bih decu ipak testirala na početku i na kraju svake školske godine, a na kraju 8. razreda skupno) i kao kriterijume za upis ostavila samo ocene iz osnovne škole (plus uspesi van nastave, ne samo takmičenja i specifičnosti za umetničke i druge posebne škole).

Eh, samo kada bismo još imali mrežu nastavnika pa da o ovome diskutujemo, ali nastavnika kao jakog glasa prakse. Svaka čast ekspertima i koje si nabrojala i koje nisi...
angie01 angie01 09:03 05.11.2013

Re: Adolescencija

Anu Pešikan koja je aktivno učestvovala u pisanju ove Strategije i nikada nisam imala utisak da pričam sa šarlatanima i karijeristima. Naprotiv, ulivali su mi poverenje da se neko ozbiljno bavi pitanjima obrazovanja. Kako sad to implementirati u svakodnevicu je drugi padež, ali ja verujem da je većina ljudi po školama spremna da se menja. Prosto, nikome nije u interesu da se igra životom svoje i tuđe dece i s mukom odlazi na posao.



moram jos ovo,..Ana Pesikan i ostali iz ekipe, su krenuli vrlo inspirativno jos od vremena Gase Knezevica,...ali to sto ti kazes da je drugi padez, to je prakticno glavna stvar- naci, realizacija je neadekvatna i ne postoji nikakva sistematska provera na repulickom nivou....kako predavaca, kako udzbenika, ( koji dobijaju odobrenja ispunjavajuci neke standarde- svi znamo kako oni izgledaju), tako i stecenog znanja, koje je najbolji pokazatelj da li ceo sistem oko obrazovanja funkcionise. Zato mi stalno gubimo pozicije na lestvici pokazanog znaja nase dece.

provera znanja na matruskim testovima sa spremanjem u privatnoj reziji placanjem casova, je ujedno pokrice za sve koji u ovom sistemu profesionalno ucestvuju- a to naprosto NIJE rezultat znanja stecenog kroz skolovanje.
nim_opet nim_opet 16:03 04.11.2013

Imam ja predlog

Posto je ocigledno da razna ministarstva ove Vlade nisu u stanju da vrse izvrsnu vlast (tipa - nisu u stanju da obezbede polaganje testova po zakonu, nisu u stanju da zastite gradjane od huligana itd.) ajd lepo da uvedemo firme koje bi privatno administrirale testove. Dve, tri, taman da imamo konkurenciju. Ako vec hocemo da se drzimo testova, onda lepo da ucimo od nekoga ko administrira testove jer mu od toga zavisi plata. Ne mislim da je standardizovano testiranje odgovor na sve, ali posto smo vec odlucili da ne znamo kako cemo bez istog, onda lepo da zovemo recimo ETS/College Board, pa da nam oni drze testove. Nikada nisam polagao SAT, ali jesam i GMAT i GRE - vrlo jednostavno - prijavis se za polaganje, dodjes na testiranje, sednes u test centru, ako progovoris, izbace te i gotovo. Niti oni koji dezuraju na testu znaju imena dece, niti znaju pitanja na testu (testovi su adaptivni - ako znas srednje pitanje, sledece ce biti teze), rezultate vidis odmah osim za eseje itd.
iqiqiq iqiqiq 19:14 04.11.2013

Re: Imam ja predlog

to zvuči interesatno i moglo bi da se razradi kao ideja. A kod takmičenja i davanja bodova, to je praktično i uvedeno, jer razna udruženja definisana Pravilnikom o upisu u srednju školu dobijaju pravo da organizuju takmičenja osnovaca i srednjoškolaca i dosta samostalno rade sve to.

Ideja o javno privatnom partnerstvu će biti uskoro i tema diskusije, pogledaj Konferencija JPP u obrazovanju
bocvena bocvena 19:43 04.11.2013

Re: Imam ja predlog

i generalni partner konferencije - univerzitet singidunum! kad singidunum postane vlasnik svih škola i univerziteta u srbiji očekujem referendum da se i beogradu vrati staro ime:)))

šalu na stranu, nikako ne mogu da se pomirim sa činjenicom da država ne može da sprovede testiranje bez zloupotreba. ovamo pišu strategije na najvišem naučnom nivou, a praktično ne mogu da sačuvaju dve nacrtane ovce. bah.
iqiqiq iqiqiq 21:28 04.11.2013

Re: Imam ja predlog

nikako ne mogu da se pomirim sa činjenicom da država ne može da sprovede testiranje bez zloupotreba.

Pa to se pokazuje svake godine na takmičenjima gde su školske uprave zadužene da kontrolišu, a ne kontrolišu i ne mešaju se. Organizacioni problem je što su školske uprave podeljene geografski u Srbiji a raspored učenika i škola ne prati takav način podele. To znači da nema dovoljno kontrolora u prebukiranim okruzima, a u nekim i previše.

Dakle organizacioni problem je prvi problem na listi. Transparentnost je drugi, jer školske uprave nemaju svoje sajtove, tako da ne možeš ništa ni da pročitaš, o broju škola, broju nastavnog osoblja, novosti itd.
Strategija jeste ekspertski dokument, tj pišu ga eksperti, ali takav dokument uvek treba da prođe kroz javnu raspravu.

Tasa se verovatno naljutio na mene, jer deluje da prozivam, što nije tačno, tj nije mi bila namera

Sama činjenica da je nastavni kadar visokoobrazovan i da je najbrojnija grupacija visokoobrazovanog sveta posvećenog direktno obrazovanju ukazuje koji je to potencijal, a neiskorišćen je (u smislu najjačeg uticaja na strategije, zakone, reforme).

Nedavno pročitah da je ministar u vezi male mature napravio skup i pozvao preko 100 direktora, hahahaha. Izvini sad ti što se ja smejem.
nim_opet nim_opet 23:15 04.11.2013

Re: Imam ja predlog

Moj predlog ustvari sadrzi malo subverzivniju nameru - da im se dugotrajno oduzme pravo mesanja. Nisu sposobni da organizuju testiranje ucenika - pocnemo polako, dok se ne zapati toliko da se svi oslanjaju na istu - onda nema ni potrebe za tolikim ministarstvom, inspekcijama itd.
iqiqiq iqiqiq 00:07 05.11.2013

Re: Imam ja predlog

pocnemo polako, dok se ne zapati toliko da se svi oslanjaju na istu - onda nema ni potrebe za tolikim ministarstvom, inspekcijama itd.


Pa nisi trebao javno o tome, vidi sad: aktuelne izmene Zakona o državnim službenicima i Zakona o državnoj upravi legalizuju protivzakonita postavljenja državnih službenika na položaje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana